Page 1

PROGRAM

INSTITUT FOR FØDEVARER, AU

DEM KAN DU SE, MØDE OG OPLEVE PÅ FOOD FESTIVAL 2013 Food Festival gentager succesen fra sidste år! For andet år i træk indtager Food Festival den smukke plads på Tangkrogen i Aarhus. Vi fylder den med alverdens lækre råvarer og skaber de mest fantastiske madoplevelser. Kom og vær med til denne storslåede madbegivenhed d. 6.-8. september 2013. Køb din billet på www.foodfestival.dk Food Festivalpladsen er delt ind i 12 områder med hver deres tema og arrangementer. Du kan læse mere om de enkelte områder og aktiviteter på de følgende sider. På bagsiden af magasinet finder du et kort over festivalpladsen og de forskellige områder.

Forskning i mørhed, smag og økologi. Smag på både hesteog oksekød og få viden om et af de seneste forskningsprojekter om økologisk kødproduktion.

NIELS OG GRETE

MINESLUND

Mød Niels og Grete og deres høns. Høns trives og lægger bedst æg, når de kan udfolde deres naturlige adfærd. Kom og smag Gretes hjemmelavede æggeretter frisk fra grill-pande og test din viden om æg og høns.

For de fleste forbrugere er hakket kød bare hakket kød, og sådan bør det ikke være. Kom og hør om de mange udskæringer, man aldrig ser i supermarkedet.

DANSK SLAGTEFJERKRÆ OG DANSKE ÆG

MEJERIET Mejeriet er området, som giver dig mulighed for at komme helt tæt på producenter og produkter. Producenterne deler glædeligt ud af deres viden og faglige kundskaber. Gå på oplevelse og bliv inspireret til nye måder at bruge de mange forskellige mejeriprodukter på. Du kan blandt andet lære mere om, hvordan ost bliver fremstillet, hvordan en ost kan krydres, osv. Der vil være alt fra is til ost og du vil finde eksempler på, hvordan man kan bruge mejeriprodukter, som du aldrig før havde troet. Besøg Mejeriet og få tilfredsstillet alle sanser.

INSTITUT FOR FØDEVARER, AU Her kan du se, hvad der sker i den indledende proces fra mælk til ost, og du kan få lov til at starte en ost.

LØGISMOSE MEJERI Innovative mejeriprodukter, produceret med udgangspunkt i smag, holdning og håndværk. Besøg vores ”skyr bar” og find dine favoritter.

KAROLINES KØKKEN

Alle Is fra Skarø er baseret på birkesaft og sukkertang – de to ingredienser forstærker smagen så meget, at der bruges 1/3 mindre sukker end i konventionelle is.

Byder i år på GRØD i forskellige variationer. Der vil være masser af lækre smagsprøver, workshops og et inspirerende opskriftshæfte til at tage med hjem.

DANSK LANDBRUGSMUSUM/ GL. ESTRUP

ARLA UNIKA

80

HOTDOG DM

Mød fødevareproducenter fra det smukke Sønderjylland og snus til det sønderjyske kaffebord.

Ved Hotdog DM tørner anerkendte kokke og traditionelle pølsemænd sammen i en velsmagende kamp på pølser og brød.

THY ØKO-IS Danmarks vildeste is.

AGROTECH Smag på innovation. Bliv inddraget i udviklingen af nogle af fremtidens produkter.

THEM OST Kom og smag de kendte mærkevareoste, samt vores nye oste, Them Krystal og Bøllingsø osten. Du får også historien om det gamle lokale mejeri, som har 125 års jubilæum i år.

IS FRA SKARØ

Prøv at tilberede mad efter kogebøger fra krigens tid.


SMAG PÅ SØNDERJYLLAND

Unika Udvider Universet Vi præsenterer: Unika-oste, Ost & Vin – det gode par, Nye Mælkeveje og Skyr Soft Ice.

KØD OG FJERKRÆ Danskernes foretrukne kød er fortsat fars, men på Food Festival vil kød af alle afskygninger blive præsenteret, og kødets historie vil blive fortalt på en velsmagende måde. I Danmark er vi utrolig privilegerede, når det kommer til godt kød. Som gæst kan du lære om den omfangsrige produktion af kød og få gode råd om tilberedningsmetoder. Du præsenteres også for, hvordan man kan spise kød med god samvittighed i forhold til bæredygtighed og dyrevelfærd. Hvorfor nøjes, når vi i Danmark har kød i verdensklasse?

DANISH CROWN Det interaktive køkken. Her er mulighed for at få ny inspiration til wok-retter, viden om hvordan man steger sit kød, og hvordan forskellige udskæringer skal behandles.

PØLSEVÆRKSTEDET – 100% DANSK Få en snak med erfarne pølsemagere og gæstekokke og oplev en god dansk råvare, som har sporbarhed og godt håndværk i fokus.

Smag på sund, lækker og bæredygtig mad med kylling og æg. Få opskrifter og ny information.

HELLMANN Pop-up restaurant i original skibscontainer Køb en sandwich med god samvittighed.

KØDKOLLEKTIVET Besøg de 10 følgende større eller mindre kød-producenter, der er gået sammen under fælles tag.

RÆVHEDE NATURPRODUKTER I Fælleskøkkenet braiserer vi hjorteskanker og laver stenalderkost, som er sundt, nemt og lækkert.

æRA BY DANISH CROWN

ROKKEDAHL

Få en unik mulighed for at smage æRA - et helt nyt produktunivers, der normalt kun bliver solgt til gourmetkokke.

En Rokkedahl kylling har haft et sundere, mere aktivt liv med fokus på miljø og bæredygtighed. Det giver god mening og endnu bedre smag.

DYRENES BESKYTTELSE Mød en velfærdsdelikatesseproducent og oplev, hvad ultimativ dyrevelfærd og naturlighed betyder for kødkvaliteten.

SØDAM Sødam er som den eneste økologiske fjerkræopdrætter blevet certificeret af Dyrenes Beskyttelse og har dermed opnået retten til at mærke deres produkter ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’.

STENALT GED & SØVIND MEJERI Der går ged i køkkenet – Go goat! Stenalt Ged og Søvind Mejeri vil i fællesskab præsentere retter med gedekød og gedeost og røget gedefilet.

SLAGTER SØRENSEN Slagtermesteren Nikolaj sætter en ære i udelukkende at tilbyde kvalitetskød, som han kan stå 100% inde for.

AALBÆK SPECIALITETER A/S Her må det gerne være vildt, skørt, anderledes, umuligt og eksotisk - så længe det har masser af kvalitet og smag.

HALKÆR ÅDAL ØKOLOGISK Oplev middagsretterne, kyllingepatéen med mere fra Halkær Ådal Økologisk og hør om den fælles idé hos de lokale landmænd bag Halkær Ådal Økologisk.

GOTHENBORG Velnæret fjerkræ på kløvergræs. Fjerkræ fra Gothenborg er ægte frilandsfjerkræ. Sidst på sommeren, når fjerkræet er velnæret, sendes de til slagtning. Det giver den bedste smag.

ALLÉGÅRDEN Målet er at give fjerkræene et godt liv, inden de skal slagtes og blive til kød på middagsbordet. Produktionen sker ud fra viden om dyrets behov og iagttagelser af dyret.

PLANTERIGET Planteriget er stedet, hvor alle gæster på Food Festival kan være med til at lave enkel hverdagsmad med masser af grøntsager. Planteriget er 10 værksteder, som kører kontinuerligt i hele festivalens åbningstid. Du behøver ikke tilmelde dig, men kan springe ind på et hold, når du lige kommer forbi. Lige op og ned af alle de levende madværksteder står avlerne og forskerne klar til at fortælle dig, hvordan de grøntsager, du smager og laver mad med, er kommet til verden. De kan fortælle alt om produktion, miljø, friskhed, holdbarhed og grøn arbejdsglæde.

BIODYNAMIKERNE Fødevarer med liv og sjæl! Kom og smag på biodynamikken og bliv klogere på det, som biodynamiske råvarer er udover at være økologisk dyrket.

MARKHAVEN Kom forbi og smag mangfoldigheden i tomater, som dyrkes til de virkeligt kræsne forbrugere.

ANNAOVERHOLDT.DK Mød Anna Overholdt på hendes stand søndag, og lær at style og anrette dine egne retter. Få også tips til, hvordan du tager det perfekte madbillede.

SKYTTES GARTNERI Økologiske ildsjæle i flere generationer på Skyttes Gartneri, hvor økologisk jordbrug både er en dyrkningsmetode og en livsholdning.

GARTNERIET LYKKESHOLM Her producerers økologiske tomater, specielle tomater, peber, snack peber, chili og auberginer – dyrket direkte i jorden – et af de vigtigste principper for økologisk dyrkning.

GARTNERIET MARIENLYST Her møder du gartnerviden og kærlighed til jorden i et omfang, som vi håber, du kan smage i kartoflerne, rødbederne, gulerødderne og persillerødderne, som vi medbringer på festivalen.

RYDERNE Mød Rydernes ildsjæl og køb hans gode varer og få en god debat med Christian om økologi.

URTEGARTNERIET Urtegartneriets biodynamiske krydderurter, lægeplanter og duftgeranier

WESTERGAARDS PLANTESKOLE Det spiselige landskab hos Westergaards Planteskole, hvor du finder et stort udvalg af økologiske frugt- og nøddetræer.

ØKOLOGIHAVEN 22 forskellige økologiske krydderurter finder du i Økologihaven. Hjerteligt velkommen til en spændende og udbytterig havevandring.

AARSTIDERNE Se et eksempel på, hvordan man på 1 m 2 kan dyrke de mest basale ting, der kan forsyne dit køkken igennem hele året. Kom, se, duft og smag.

ANTONS ØKOLOGISKE SAFTER Antons økologiske safter – når du skal kunne smage frugten

HVIDLØG OG VIN Lotte Ravn Lei har fundet de gode sorter af hvidløg, som klarer sig godt i Danmark. Hun tager alle sorterne med til festivalen, så du kan smage, om der er forskel.

81


LAMMEFJORDEN Naturen har begunstiget Lammefjorden med nogle fremragende jordbundsforhold, da Lammefjorden blev inddæmmet i 1873 og forvandlet til 5.500 hektar frugtbar landbrugsjord.

ØSTERVANG MED DE GLADE GRØNTSAGER Her kan du møde et gartneri, som laver tomater og agurker – grøntsagerne, som i virkeligheden botanisk set er frugter, fordi de selv bærer deres frø.

TANGE FRILANDS GARTNERI Siden 1955 har der været dyrket rodfrugter på Tange Frilandsgartneri, og i dag tæller sortimentet gulerødder, pastinakker, persillerødder, jordskokker og rødbeder.

SELLEBERG

HUNSBALLE GRØNT

STENVAD GARTNERI

Her laves safter, sirupper, marmelader, slush ice, koldpresset saft uden tilsat sukker, syltede kirsebær og saucer. Alt dette kan du finde bag Sørens disk, og det er lavet med ildhu og omhu.

Med hjælp fra de sydsjællandske solskinstimer får 2. generation af familien Hunsballe frembragt lækre jordbær, løg, pastinak, knoldselleri, rødbeder og squash.

Stenvad på Norddjursland drives i dag af Morten Adamsen. Her kan man smage de gode kål der dyrkes på gartneriet, og hør om produktionen.

ST. RESTRUP CHAMPIGNON

KLAUS SANKO

STRYNØ FRUGTHAVE

Nordjyske, håndplukkede champignoner er helt igennem et naturligt produkt dyrket med nænsom hånd og udelukkende på naturens betingelser.

Gården ligger i Gjessing på Norddjursland. De laver ”farvede” gulerødder og rødbeder, selleri, persille, dild, løg med top og korn.

LIMFJORDS

SALAT I HVIDSLØGSHJØRNET

Smag sæsonens skønne æbler fra StrynØfrugthave. De forholdsvis tidlige æbler er klar til fest, og her finder du sorterne Discovery, Collina, Guldborg, Rød Ananas og Bøghs Citron.

GØR DIN HAVE NORDISK Få inspiration til indretning af din have med nordiske træer, buske og urter. Mød de to foreninger Frøsamlerne og Landsforeningen Praktisk Økologi samt have arkitekt Lone fra Grønne Glimt.

MÅNSSON Kom og besøg Axel og hør om hans frilandsgartneri, hvor der ikke gås på kompromis med kvaliteten.

TVEDEMOSE Kirsten, Jens Christian og hele deres familie arbejder på, at Danmark bliver forsynet med enoki, kejserhatte, brune og hvide champignoner i mange, forskellige varianter.

YDING GRØNT Vi skal smage babyleaves af grøn-, hvid-, rød- og toscanakål ud over de mindst 30 forskellige varianter af salat, som Yding arbejder med til hverdag.

GASA BØG A/S ”Grow Your Own”-produkterne er en ny produktkategori, hvor forbrugerne selv skal så, passe og se grøntsager og urter gro frem.

82

Pastinakker, persillerødder, jordskokker, kålrabi, majroer, rødbeder og gulerødder i alle farver finder vej til dit bord fra Limfjorden.

KIRSTINES KLOSTERHAVE Kirstine ved en masse om urter og producerer desuden eddiker, marmelader, udtræk og salte af de mange urter.

NYBRO FRUGTPLANTAGE Plantagens speciale er æblemost i mange forskellige smagsvarianter. Derudover laver plantagen sin egen cider efter gammel engelsk opskrift.

GARTNERIET LINDEBO Familien Linde Jørgensen driver en produktion med porrer og den svære kunst at lave de fine og følsomme gulerødder med top.

THORSBJERG-GAARD På gården produceres sukkermajs samt græskar, rødløg, jordskokker, grønærter og grønkål.

I salatværkstedet møder du madformidlere, som viser, hvordan du behandler salat, så det kommer knasende og velsmagende på bordet hver gang.

FRUGTLÆDER OG ’SÅ SELV’ FOR BØRN Hvordan kan vi lave søde sager ud af saften fra sæsonens frugter? Det kan du lære her i værkstedet samtidig med, at du kan så dine egne planter

KOG MED BONDE OG MADØRER Her kan vi ikke garantere for, hvad sker. Det er bonde og madører, som battler på de ting, som vi ikke kender og de ting, som vi kender, men aldrig har set sådan før.

ÆBLERNE MED DET EKSTRA Æbler kan til enhver tid pifte din mad op i salater, salsaer, brød, dressinger, safter og desserter.

PIMP DIN KÅL Lær at anvende alt på kålen og lav kålsmoothie, kåljuice, kålkage, kold kålsuppe og super enkle kålsalater.

KOMISKE, KNASENDE KÅL Kom og leg med os og lav kåleksperimenter, og lad mor, far, farfar, mormor osv. gå en tur rundt på pladsen i mellemtiden.

DANSKE ØLENTUSIASTER

WORKSHOP-OMRÅDET

MSC

På deres stand kan du smage øl fra de nordiske lande. Du kan bl.a. få råd og vejledning i øltyper, håndbrygning, øl og mad, indkøbssteder og serveringssteder.

Dem kan du blandt andet møde: - Brænderiet Enghaven - Carsten Berthelsen - Per Kølster & Cold Hand Winery - Mikkeller - Tommy Friis, Arla Unika, Cold Hand Winery - Kølster, Kissmeyer, Andersen

Vær med til at skabe et hav fyldt med fisk! Kom forbi MSC og hør om bæredygtigt fiskeri. Her kan du også lave din egen ønske-fisk, så bidrager du til MSCs havkunstværk, der vokser under festivallen.

BRÆNDERIET ENGHAVEN Her leveres der brændevine og dessertvine af absolut fineste og bedste kvalitet, der giver nyderen den optimale smagsoplevelse.

SKÆRSØGAARD VIN Danmarks første, registrerede og autoriserede vingård samt mest præmierede med hele 89 medaljer.

OP PÅ KARTOFLERNE

HORN CIDER

Hos dette hold af dedikerede, unge kokke vil du få inspiration og viden til, hvordan kartoflen bliver brugt flittigt til hverdagens måltider.

Naturvin på vildgær og uden tilsætning. Se hvordan cideren produceres med æblekværn, æblepresse og vinballon.

MAD+MEDIER Mød en madblogger og oplev, hvordan de forskellige madbloggere lader sig inspirere, udvikler opskrifter og skriver blogindlæg om mad.

PÅ MED RØDDERNE I rodfrugtværkstedet møder du madformidlere, som tager dig med ind i rodfrugternes uendelige univers af saftighed, sprødhed, smag og duft.

FYSIKSHOW AARHUS Laver is og sorbet på øl og frugtvin.

NORDISKE DRÅBER Her er stedet, hvor du vil få mulighed for at få kendskab til og smage på forskellige typer øl, vin og spiritus; alt sammen indeholdende nordiske ingredienser. Du kan lære, hvordan man brygger øl, hvordan man selv laver brændevin, og så kan du se på de redskaber og værktøjer, som anvendes i processerne. Vi håber, at du som gæst går fra området ikke blot klogere, men også motiveret til at forsøge dig med egenproduktion og egeninvolvering; at du tør smage på vinen og sige din mening til tjeneren, at du går hjem og plukker havens solbær og efterfølgende kaster dig ud i brændevinsproduktion, at du får lyst til at lave din egen øl eller at vælge en ny type vin til fiskeretten.

FREDERIKSDAL KIRSEBÆRVIN Frederiksdal Kirsebærvin er adskillige gange udråbt til det mest lovende, vinøse projekt herhjemme.

THISTED BRYGHUS Bryggeriet er kendt for specialitet og kvalitet og var det første danske bryggeri, der introducerede økologisk øl på det danske marked i 1995.

STRYNØ-FRUGTHAVE StrynØfrugthave tilbyder en række ”single estate” moste lavet udelukkende på økologiske råvarer fra den lille frugtplantage på Strynø.

EBLETOFT GAARDBRYGGERI Kom og smag håndbrygget gammelsdag ølo og sodavand, lavet på naturlige råvarer. Både øl og sodavand er lige så autentisk som den gamle bindingsværksgård.

MEDICI BEERS Mange års erfaring med ølbrygning har givet Jacob Medici mod til at starte Medici Beers, et succesfuldt fantombryggeri med en lang række danske specialøl.

FUR BRYGHUS Fur Bryghus er beliggende på Limfjordsøen Fur, hvor der brygges en lang række specialøl.

MOBILBRYG

HAVET

Lær at brygge din egen øl.

NY NORDISK ØL Kølster-Kissmeyer-Herslev Tre bryggerier og tre pionerer inden for bryggerverdenen stiller op med en række udvalgte bryg.

HORNBEER Hornbeer må kunne kaldes ”humle-hoveder”, da de er helt vilde med planten og bruger meget af den i deres øl. Smag den nye Fenris, som er brygget på korn fra egne marker, malt, humle og havtorn.

BRYGHUSET NO5 Kom og smag Bryghuset NO5s unikke dessertøl og vær med til at følge øllets vej til en færdig bryg og vind måske en øl med hjem

COLD HAND WINERY Alskens nordiske frugter og bær, med hovedvægten på æbler, forvandles til eksklusive frugtvine med et umiskendeligt nordisk præg.

HUMLELAND Smag de fire første kommercielle øl fra dette lille, lokale bryggeri. Humlelænderne vil også i år give deres bud på, hvordan vi kan udnytte de danske råvarer i ølbrygningen til at udvikle nye, nordiske øltyper.

Her kan du købe ind til den lækreste maritime menu og tage råvarerne med hjem fra fiskemarkedet eller -auktionen, der afholdes hver dag. Du kan møde de danske fiskere og opdrættere, der arbejder målrettet med at kombinere tårnhøj kvalitet og bæredygtighed. Fiskolariet er bestemt også et besøg værd. Her filosoferes og eksperimenteres der med fantastiske råvarer fra det kolde hav. Er du eventyrlysten, kan du booke plads på en sejltur ud i Aarhus bugt og høste og fange dine egne råvarer – og med kyndig vejledning tilberede det vildeste måltid.

AKVAKULTUREN Dansk Seafood – opdræt med omtanke. Se en samling af forskellige opdrættere af fisk, skaldyr og tang. Prøv om du kan klappe en stør og hjælp med at hive ruser med muslinger ind på stranden. Hos Akvakulturen kan du møde: - Kærhede Dambrug - Biomar, Lyksvad - Hjarnø Havbrug - Skærskov/-Graunbjerg, Dambrug - Musholm Laks/ Bisserup fisk

FISKOLARIET Her kan man deltage i workshops, konkurrerer mod Martin Brygmann i fiskekogekunst, vinde præmier og meget andet maritimt sjov. På Fiskolariet finder du Clausens Fisk, Havnens Fiskehus, MSC, Lykkeberg og Vilsund Blue.

LYKKEBERG Få smagsprøver og hør fortællinger om, hvor råvarerne kommer fra, hvordan de bliver forarbejdet og modnet samt, hvordan sildene bliver forædlet og pakket i dåser, glas og spande.

VILSUND BLUE

Hos Vilsund kan du komme og få lækre smagsprøver på dampede muslinger samt smage på fire nye varianter af muslingeglas.

CLAUSENS FISK OG HAVNENS FISKEHUS De to velrenommerede aarhusianske fiskehandlere vil afholde fiske-auktioner, vise hvordan man håndterer fisk, give smagsprøver, afholde konkurrencer og meget mere.

DANSKE FISKERES PRODUCENT ORGANISATION Hos Danske Fiskeres Producent Organisation bydes der på smagsprøver med bæredygtigt, trawlfanget fisk: Rødspætte, sej, jomfruhummer og søkogte rejer.

SKAGEN FOOD Skagen Food vil på festivalen vise hvor nemt det er at lave fisk til aftensmad, give smagsprøver på deres kvalitets fisk, lære folk at kende forskel på fiskearter, samt give mulighed for at man kan teste sine egenskaber i rødspætteflåning.

SALTVERK Saltmagerne hos Saltverk vil vise hvordan deres salt produceres, samt give smagsprøver på deres produkt og give dig mulighed for at købe med hjem.

83


NORDISK TANG

HOBBYHAVEN

Her serveres lækre smagsprøver og der er mulighed for at købe produkterne. Det er selvfølgelig også muligt at få en god snak om tang.

Få en hyggelig snak om dine ”havedrømme”.

SOUPANATURAL Skaldyrsbar og sydesalt! Den økologiske suppekæde Soupanatural og mad-eventmagerne fra Tickle, laver i samarbejde med Læsø producenterne og Vilsund Blue en stemningsfyldt bar centralt i havområdet.

SEARANGERS Searangers tilbyder en lang tur, hvor man sejler ud i rib, hopper i vandet og harpunerer fisk, indsamler skaldyr og tang, for efterfølgende at tilberede fangsten på land.

TEKNISK SKOLE SILKEBORG Her kan gæsterne hente deres egen levende rødspætte i fadebure i havet, lære at håndtere rødspætten hele vejen indtil den er klar til tilberedning og afslutningsvis tilberede fisken over bål

MADEKSPERIMENTARIET Bæredygtighed er omdrejningspunktet. Det gælder både for det enkelte menneskes sundhed og for vores verden. Hvad vi spiser, og hvordan det produceres, har stor betydning for miljø, klima, land- og vandressourcer. Vi står i dag overfor en række globale udfordringer, hvor kundskab og viden om fødevarer er essentielt. Og heldigvis sidder Danmark på en viden, der både er til gavn for vores egen og for klodens sundhed. Denne viden vil Food Festival være med til at promovere. Det vi gør sætter sine aftryk. Lad os gøre det bæredygtigt. Og lad os gøre det uden, der gås på kompromis med nydelse og glæden ved et måltid.

84

AU ÅRSLEV Kom og oplev Institut for Fødevarer. Smag – en smagssag, hør om sensorik og hjælp os med at smage og bedømme nogle af de produkter, vi arbejder med ved AU.

FLOWSTER I biogasteltet kan du opleve Food Festivals pilotordning, der skal teste en bæredygtig affaldshåndtering. Prøv sorteringen og kom ned i biogasteltet og oplev et spændende univers.

INANNO Nanopinion vil gerne tage pulsen på EU borgernes holdning til nanoteknologi. Kig forbi standen, bliv klogere og giv udtryk for netop din holdning.

ANTROPOLOGISK SMAGSSALON Her kan du deltage i nogle små eksperimenter, der sætter fokus på smag, og du kan forhåbentlig både lære os og de andre noget.

SQUARE ROOTS Square Roots – Mulden tilbage til byen. Oplev selvdyrkning af nytteplanter i byen på nært hold.

BIAVL – GUNNAR LUND Mød to entusiastiske, private biavlere, som vil fortælle om glæden ved biavl i haven. Smag de forskellige typer af honning og hør, hvordan du selv kommer i gang med en hobby, som gavner naturen.

SAMSØ FØDEVARENETVÆRK Vi bringer en lang række spændende Samsø produkter med til Aarhus. Vi har også nyheder med, som først vil blive afsløret på standen. Så kom forbi og besøg os.

VÆKSTTELTET FØDEVAREINNOVATION I DANMARK Kom forbi og hør, hvordan en række initiativer og programmer styrker din forretningsudvikling. AARHUS FOLKEKØKKEN Med gratis fællesspisning sætter Århus Folkekøkken fokus på madspild. FORBRUGER-RÅDET Til kamp mod madspild! Der er lagt op til dynamisk paneldebat om madspild samt gratis fællesspisning fremstillet af gode overskudsfødevarer.

BALLADEMAD Ballademad vil danne hyggelig ramme omkring en masse aktiviteter, der i særdeleshed henvender sig til festivalens yngste deltagere og deres familier. Leg, hygge og oplevelser er nøgleordene når vi skal hoppe i halm, lave snobrød, klappe dyrene, samt lave, røre, dufte og smage en masse spændende mad. På Ballademad tror vi på, at vi kan give det yngste publikum en madoplevelse, som er sjov og spændende og værd at udforske og udfordre. Områdets aktiviteter vil til sammen danne et kreativt, legende og lærerigt miljø, hvor børn og familier føler sig velkomne og godt underholdt. Fødevarer er ressourcer, vi får fra naturen derfor er vores oplevelse og opfattelse af naturen et grundlæggende element i vores forståelse af maden.

VIA: ERNÆRING OG SUNDHED Vi stiller saftpressere op og giver børnene mulighed for at prøve nye og sjove former for juice med frugt og grønt.

MUSIKGRYDEN

DYREFOLDEN

AARHUS TECH

SYDDANSK ERHVERVSSKOLE

LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW

Musikgryden er et nyt og anderledes musikprojekt, hvor du kan lave mad mens du lytter til de sungne opskrifter.

Festivalens nok sødeste aktører: økologiske grise, køer og får, alle af gamle danske landracer. Fra Skjoldhøj kommer køer og kalve af sortbroget jysk malkerace, fra Engdal kommer ertebøllefår med lam og fra Refshøjgaard kommer der et sortbroget dansk landracesvin med smågrise.

Du vil opleve den gammeldagsret med dejlig kartoffelmos, bløde løg, hjemmesyltede rødbeder og sprødt bacon.

Hvordan smager fremtiden egentlig. Det giver elever og lærere fra Syddansk Erhvervsskole deres bud på i Bageriet, hvor de producerer og præsenterer fremtidens bagværk.

Roden til al god LAKRIDS Hos Bülow elsker de kvalitet og ønsker kun at producere det bedste. Men pas på! Det er svært vanedannende!

PASTARIGET

Woodshade Organics’ forsøder din tilværelse med lækkert, håndlavet økologisk chokolade, energibarer, marmelade, chips og dragéer.

4H MADSKOLERNE Madskolernes stand er et sted, hvor dine børn kan komme og lære grøntsagerne bedre at kende. Madlavningen vil primært være for børn mellem 8 og 12 år.

ØKOLOGISK LANDSFORENING Kom og få en snak om økologi og få svar på dine spørgsmål hos Økologisk Landsforening. For os er økologi ikke blot et koncept, men derimod et spørgsmål om holdning til, hvordan produktionen bør foregå. ULVESPILLET Udfordre dig selv og familien på spørgsmål om økologi, i spillet hvor du følger Hugo og Asta på eventyr. HALMHOPPEBORG Hop, spring og leg. Tag en pause og få gang i kroppen! Vil du kravle op på de store halmballer, gå i balancegang på kanten eller bare slappe af i den bløde økologiske halm? Du bestemmer – der er plads til det hele. MAD OVER BÅL Ved bålpladserne kan du bage dit eget økologiske snobrød, poppe popcorn og lære at lave økologisk mad over bål.

FODERBRÆTTET Foderbrættet er restaurantområdet, hvor dygtige kokke og madentusiaster fra Aarhus og omegn sammensætter en masse lækre, nordiske menuer til alle Food Festivals madglade gæster. . Her kan du nyde et velsmagende måltid i hyggelige omgivelser med udsigt over Aarhus bugt sammen med familie og venner. Kom og indtag et udsøgt måltid hos én af de mange fantastiske madboder, som er repræsenteret på Foderbrættet eller nyd en Michelin-is, en kop kaffe eller et lækkert stykke chokolade. Er du sulten eller blot har brug for en pause efter en dejlig lang dag fyldt med gastronomiske oplevelser, så er Foderbrættet det helt rette sted at søge hen.

WASSIM HALLAL CHOKOLADE Søde sager af tårnhøj kvalitet fra kokken bag årets restaurant i Danmark

DM I HØ

ANNIES MADHUS

I forbindelse med Økologisk Landsforenings deltagelse afholdes DM i Hø i år på Food Festival. I konkurrencen håndplukker de menneskelige dommere finalisterne, mens det er køerne der ved ædedyst vælger den endelige vinder.

Fra boden serveres der friske fyldige nordiske salater. Du vil opleve det sprøde og bløde, det bitre, salte, syrlige og søde - et helt måltid. 

LE MÆND Vær med når lemændene Niels, Thorbjørn, Ole og Frank på gammeldagsmaner slår med le og sætter hø i hæs.

DET GAMLE MEJERI Her serveres friske blåmuslinger og lækre danske oste. Du vil få en smagsoplevelse udover det sædvanlige.

MADSPETAKLET Food Festival har i samarbejde med pigerne fra MadSpektaklet udviklet en fiskefrikadellebod ”Foods frække fiskedeller”.

JACOB & JAKOBS ICE CREAM Her findes luksus is, hvis hovedingrediens er vanilje fra stillehavsøen Vava’u i Tonga.

NORDISK GRILL På Nordisk Grill har du mulighed for at sætte tænderne i to lækre smagsvarianter af helstegte, økologiske, frilandspattegrise – ølmarineret og lakridsmarineret.

KORNMARKEN Kører man rundt i det danske land sommeren over, vil man så langt øjet rækker kunne nyde synet af korn, der svajer i vinden og de smukkeste solgule rapsmarker. Men hvad er det egentlig, der dyrkes på markerne, og hvad bruges det til? Kornmarken er stedet, hvor du kan opleve historien om kornets, rapsens og sennepsfrøets vej fra landets marker til vores bord. Du kan også få inspiration til spændende anvendelsesmuligheder inden for bagning og madlavning.

LEHNSGAARD Koldpresset rapsolie og sennep fra Bornholm. Smag deres nye, lækre salatdressinger lavet på bornholmske råvarer.

BORNHOLMS VALSEMØLLE Hos Bornholms Valsemølle fremstilles der mel af hvede, rug, spelt og durum. Kom forbi og smag lækre, nybagte brød.

Det gode liv er drivkraften for landmandsparret Susanne og Finn fra Frennegaard. Pastaen fremstilles efter originale håndværkstraditioner og masser af kærlighed.

BORNHOLM MOSTERI Bornholms Mosteri fremstiller moste og andre drikke, heriblandt cider Kom forbi og få en smagsprøve på de lækreste, nordiske moste.

SKÆRTOFT MØLLE Ren økologi fra møllen på Als. Skærtoft Mølle’s. Få dejlige smagsprøver på perlesalater med sensommerens bedste frugt og grønt.

WOODSHADE ORGANICS

HELT Honning. Smagstyperne er nøje udvalgt, og Anthony mener, at du simpelthen er nødt til at komme forbi og smage dem på festivalen og opleve HELT´s farverige verden.

OVERGAARD GUTFELT Producerer delikatessehonning fra små bigårde i Nordsjælland.

FOODFEIN Madbutik og café - centarlt i Aarhus, forfører dig med lækkert brød af mel fra egen stenkværn og hjemmelavet is.

SØDE SAGER Et herligt nyt område på Food Festival. Her vil der være rig mulighed for at udforske og stille sin lækkersult samtidig med, at man får ny viden omkring bearbejdelsen af råvarer og fremstillingsteknikker ved mødet med menneskene bag produkterne. Området byder på indtryk for alle sanserne, god kvalitet, godt håndværk, himmelske smagsprøver, sjove konkurrencer og meget mere.

BISTAD Aarhusiansk byhonning forener natur- og miljøbeskyttelse med socialt ansvar. Kig forbi og find ud af, hvorfor bierne er så vigtige og smag den fantastiske honning.

85


KOKKE- OG MADSKOLEN Stedet, hvor du får lov at være helt tæt på, når danske og internationale topkokke og madeksperter går i køkkenet og deler ud af tips, tricks og lækre opskrifter. Du er med i køkkenet, når der tilberedes, anrettes, smages og røres. Igen i år tilbyder Kokke- og Madskolen en masse spændende skoler, og vi har sammensat et program, der både byder på de sidste nye gastronomiske trends og på traditionelle madlavningsfærdigheder, der kan løfte madlavningen i dit eget køkken til nye og lækre højder. Se Food Festivals hjemmeside for priser og tidspunkter

BUILD-A-BURGER Byg din egen burger fra scratch sammen med KøkkenNinjaerne. Inkluderet i prisen vil der være lækker øl fra Herslev bryghus på bordet når vi spiser.

KRAM I MADKASSEN Sif Orellana deler gladeligt ud af sine nemme og velsmagende opskrifter. Kurset er for alle. Både børn og voksne.

OP PÅ LAKRIDSERNE Det er ren magi, når Electrolux og Lakrids by Johan Bülow sammen går i køkkenet og tryller det sorte lakridspulver om til helt nye smagsoplevelser.

NANAS KAGELEG Kom i kagekøkkenet med Nana Frolov Christensen og leg løs med lækre lakridsprodukter fra Lakrids by Johan Bülow.

LÆR AT BAGE MACARONS – EN LILLE FRANSK GODBID På denne madskole deler Nana ud af sine sikre tips og tricks til, hvordan den lækre Macaron kan lykkes.

TIMM VLADIMIRS BØF OG BAJERE

FRA BOCUSE TIL ALBERTO K, MAD I VERDENSKLASSE

Se Food Festivals hjemmeside for Kokkescenens program.

På kurset laver vi blandt andet bøf bearnaise helt fra bunden. Vi leger også lidt med en af fremtidens køkkenteknikker, sous vide, hvor råvarerne tilberedes i vandbad.

Få en unik mulighed for at komme med de to stjernekokke i køkkenet, hvor de sammen med de deltagende gæster kreerer en lækker menu med inspiration fra både Bocuse d’Or og det nye roste køkken på Alberto K.

Med cremen af cremen inden for nordiske råvarer samlet på samme sted, kåres de bedste produkter inden for tre forskellige kategorier; ost, øl og kød.

SOVS, SAUSE & SUPPE, OG JAGTEN PÅ DEN GODE SMAG

ÅBNING AF FOOD FESTIVAL 2013

På ”Kokke- og Madskolen” har Michael Larsens sammensat et program, hvor vi kommer hele vejen rundt omkring de sensoriske elementer i madlavningen.

Arrangementet starter med velkomsttale ved Festivalchef Anna Lund, hvorefter Europaminister Nicolai Wammen, Fødevareminister Mette Gjerskov, Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard og Regionråds-formand Bent Hansen tager over. Fredag d. 6/9 kl. 13.20-13.50

GODT BRØD, VI BAGER MED FRU MØLLERS MØLLERI OG DYRKER DEN GODE SMAG Kom med i køkkenet, når kok og underviser hos Fru Møllers Mølleri, Birgitte Povlsgaard Jensen, bager godt brød! Alle får brød fra dagens anstrengelser med hjem.

VILD HVERDAGSMAD MED HELT RÅDYR Kom med i køkkenet, når frugtformidler Trine Krebs og kokken Christine Bille Nielsen tilbereder skøn hverdagsmad af et helt rådyr. Bagefter nydes maden sammen med god vin.

DANSK FISK, ET HAV AF GOD SMAG MED BORIS BOUNO Lørdag under Food Festival får du chancen for en unik, maritim oplevelse med Boris i køkkenet, hvor han sammen med gæsterne tilbereder skønne, danske fisk.

PASTA MANIA, NORDISK MEL I EN VERDEN AF PASTA Kom og vær med, når gourmetkokken Boris Buono tager sine gæster med i køkkenet og forener pastaens verden med nordiske meltyper.

GRISERIER MED KOKKENE FRA RIVER COTTAGE Det er første gang River Cottage-folket inviterer gæster indenfor til kokkeskolen i Danmark. På denne super spændende kokkeskole demonstrerer kokkene fra River Cottage, hvordan du udnytter en hel gris.

KOKKESCENEN Mød mesterkokke og andre madentusiaster og kom helt tæt på gastronomi og madlavning af højeste klasse. På Kokkescenen træder du ind i et fantastisk kokkeshow med alt fra slagtning af vildt til eksperimenterende højgastronomi. Som publikum kan du både lære om klima, økologi eller miljø, få en introduktion til den forunderlige verden af molekylær kokkekunst, smage på planter og chokolade eller bare sætte dig til rette og lade dig blive guidet igennem en verden af madoplevelser. Formidling, inspiration, underholdning og præsentationer af al slags mad vil være omdrejningspunktet på Kokkescenen.

ANDRE AKTØRER

FOOD CHALLENGE

OFFICIEL ÅBNING AF AARHUS SOM ØKOBY Fredag d. 6/9 kl. 14.00-15.30

MSC - CERTIFICERING AF FISK Fredag d. 6/9 kl. 15.30-16.30

KIRKENS KORSHÆR Giv et måltid mad. I vores døgnvarmestue i Aarhus oplever vi fra udsatte århusianere et stigende behov for at få mad, varme og omsorg. Vi hjælper hver dag mennesker i nød, uanset tro og baggrund og serverer over 1600 måltider om måneden. På Food Festivalen kan du for 20 kr. donere et måltid mad til en socialt udsat og desuden høre, hvordan du kan gøre en positiv forskel som frivillig.  

COOP Forening og forretning - i rivende udvikling. Dit COOP - din butik - og nu med bank. Mød od i COOP teltet og bliv klogere på dine COOP muligheder.

LANDBOKVINDER Landbokvinder sætter ord på smag. Fortæl dem hvad du vil vide om din mad - og de vil bruge deres viden og erfaring på at give dig et ordentligt svar.

HOTEL - OG RESTAURANTSKOLEN

Hotel- og Restaurantskolen gentager succesen fra sidste år på Food Festival i Århus, hvor vi sammen med vores super dygtige elever vil inspirere gastronomisk i vores samiske univers.

RUNDVISNING PÅ FESTIVALEN Få en guidet rundtur på festivalpladsen. Læs mere på: www.foodfestival.dk

DEM KAN DU BL.A. MØDE PÅ KOKKESCENEN: Timm Vladimir Boris Buono Søren Ejlersen & Per Kølster Sif Orellana Wassim Hallal Martin Brygmann & Ole Kibsgaard Gelf Alderson Trine Krebs & Christine Bille Jeppe Foldager & Christoffer Brink mfl. Aktører mærket med dette ikon præsenterer økologiske produkter på Food Fetival 2013.

86

87

Profile for FoodFestival

Program Food Festival 2013  

Læs om alle de spændende og lærerige ting du kan opleve på Food Festival 2013.

Program Food Festival 2013  

Læs om alle de spændende og lærerige ting du kan opleve på Food Festival 2013.

Advertisement