Page 1

Stiftelsen Fontänhuset Nyköping Verksamhetsåret 2013


Innehåll 3 Styrelsen

22 Fontänhögskolan

6 Underskrifter

24 Sverige konferensen

7 Dagsprogram och enheter

26 Samarbeten

8 Ekonomi och reception

28 Öppet hus/Psykiatrins dag och Sveriges Fontänhus Nätverk m.m.

9 Köksenheten

29 Internationellt

10 Arbetsbyrå och kontor

30 Valberedning. m.m.

11 Studiebesök

31 Personal 2013

12 Utflykter

32 Resultatrapport

13 Fritidsprogram

33 Balansräkning

14 Hälsa och friskvård

34 Noter, bokslut

16 Friluftsdag

35 Noter forts.

17 Fritid

36 Revisonberättelse

20 Sveriges Fontänhus

37 Bidragsgivare

20 Sveriges Fontänhus

39 Antal besök per månad

Omslagsfoto. P.O.


Styrelsen

3


Styrelsearbetet

4


Sveriges Fontänhus styrelseordförandeträff Fontänhuset Nyköping stod som värd för årets styrelseordförandeträff under Sverigekonferensen. Mötesdeltagare informerade och utbytte erfarenheter i samband med nulägesrapporter från respektive klubbhus, medlemsrepresentation i styrelsen, styrelsen sammansättning, samspelet mellan styrelse och klubbhuschef, arbetsgivarrollen och vikten av en arbetande styrelse. Diskussion fördes hur vi fortsätter arbetet med att skapa ett kansli för Sveriges Fontänhus.

5


Underskrifter Styrelsen för Stiftelsen Fontänhuset Nyköping Nyköping den 19 februari 2010

6


Dagsprogram och Enheter Fontänhusets öppettider Måndag - Fredag 08.00 - 16.00 Kvällsöppet onsdagar 16.00 - 19.00 Lördag En gång i månaden Söndag 10.00 - 14.00 Dagliga rutiner 08.30 Frukost 09.00 Dagboken 09.15 Enhetsmöte 10.30 Förmiddagsfika

12.00 Lunch 13.15 Enhetsmöte 14.30 Fika 16.00 Slut på dagen

Arbetsenheter Reception, Kök, Arbetsbyrån / Kontor / Studier, Ekonomi, Unga vuxna, Hälsoprojektet. Enhets möten har vi varje dag. Klockan 9:15 och 13:15.Man väljer själv vilken arbetsenhet som man vill tillhöra, och kan byta när man vill. Skjutsar I vår uppsökande verksamhet erbjuder vi ett telefonsamtal varje morgon till dem som behöver det. Det kan handla om att bli väckt eller att åka med vår morgonskjuts hit till Fontänhuset. Fontänhuset ger medlemmarna möjlighet att följa med på kökets inköpsresor under veckan. Husmöten Sista onsdagen varje månad har vi något som kallas husmöte. Detta är en möjlighet för medlemmar att ta upp saker som berör all verksamhet på huset. Då Fontänhuset bygger på en demokratisk grund är det viktigt att dialogen hålls öppen för alla, speciellt när större förändringar ska genomföras. 7


Ekonomi och reception Arbetsuppgifter Ekonomi

Reception

Ekonomiska redovisningar Bokföring, verifikationer Bokslut, budget Betalning via IT Fakturering Stödmedlemsregister Matkuponger och matkassa Statiskprogram Avstämning bank och kassor Deklaration och skatteredovisning

Närvarostatistik Adressregister Stora dagboken Telefonväxeln Daglig information Matkupongsförsäljning Daglig närvarostatistik

Ekonomienheten – reception Fram till våren hade vi arbetsmöten med kontor-studieenheten. När våren kom var vi i full färd att flytta ner Ekonomienheten till nedervåningen. Nu har vi egna arbetsmöten. Handledaren som kom till oss hösten 2012 har fått fast tjänst. Allt fungerar bra. Det har även kommit in nya medlemmar som provat på ekonomi, men även de som stannat kvar och tycker det är intressant att jobba med. Nackdelen är att det blivit lite stökigare och högre volym än gamla rummet. Så ibland stänger vi dörren, när det behövs tystnad och arbetsro. Fördelen är att det är fler som kan prova på och arbeta med ekonomi, samt närheten till receptionen.

8


Köksenheten I köksenheten bedriver vi vår egen betydelsefulla frukost- och lunchservering. Vi serverar även förmiddagsfika samt eftermiddagsfika med en gratis frukt. Till eftermiddagskaffet finns det möjlighet att köpa hembakat fikabröd. Vi står också för inköp och förberedelserna av fritidsförtäringen. Vi använder ett nyttigare tänk i vår matlagning och vi vill med detta inspirera alla till att äta en hälsosammare husmanskost för ökat välmående. Ett mål är att servera en vegetarisk rätt en gång i veckan. Vi har även gjort en viss prisjustering under året, då framförallt på de mindre hälsosamma alternativen, såsom läsk. Vårt kökskontor har gjorts rymligare vilket har gett fler medlemmar möjlighet att vara med på våra enhets möten. Alla medlemmar har tillgång till egna arbetskläder och skor. Vi har fortsatt att göra våra inköp på Willys. Köket har även haft en arbetsplatsträff utanför huset. Frukt och Sallad Salladsbuffén och fikafrukten är något vi alla gläds av varje dag, och detta har därför självklart varit aktuellt även under 2012. Vi provar på nytt i buffén, både råkost, olika röror, bönor och linser, färska, frysta, konserverade och inlagda grönsaker, frukt, nötter med mera. Förslag och önskemål respekteras alltid så gott det går! Trädgård Under vintern och våren fortsatte blomcirkeln. Vi åkte bl. a till Öknaskolan på studiebesök. Vi sådde även mycket blommor och grönsaker som vi sedan planterade ut i vår trädgård Under våren byggde vi även ett växthus som har varit till stor glädje för alla på huset. Förövrigt har det varit mycket traditionella trädgårdssysslor så som gräsklippning, vattning och rensning av ogräs. Trädgårdsmöblerna har även blivit ommålade. I höstas städade vi ur växthuset för säsongen och satte massa olika tulpanlökar som vi hoppas kunna njuta av i vår.

9


Arbetsbyrå och kontor Denna enhet ansvarar för vår tidning Fontänflödet, husnytt, hemsidan (www.fontan.se) affischer, e-post. Vi hjälper medlemmar att komma ut i olika aktiviteter, praktikplatser mm. Arbetet med att hjälpa medlemmar ut på praktik, vidare till arbete och studier har mer och mer blivit individanpassat. Vi försöker skräddarsy mer utifrån medlemmarnas egna önskemål, förmåga och intressen för att komma vidare. Vi hjälper även medlemmar att få till möten med t.ex. försäkringskassan, AF och andra insatser. Vi ansvarar för husets mail, kallelser till olika möten. Intresseanmälningar till olika evenemang kurser m.m., ingår även i vår enhet. Det kommer nyhetsbrev från USA som vi översätter. Året har också inneburit besök på bl. a Slussen.

Fontänflödet 3 nummer utgivna. Början på året var det rotation på människor och tidningen kunde delas ut två gånger. Under hösten minskades rotationen och intresset av att få ut tidningen minskades. I december månad lyckades man dock få ut ett nummer. Många bilder tagna av egna medlemmar. Layouten förnyas och förbättras årligen. Flödet har haft redaktionsmöten en gång i veckan. Där vi har gått igenom vad som ska vara med i tidningen.

Hemsida Vi har en hemsida där medlemmar kan se vad som händer under veckan samt matsedel och andra aktiveter. Vi har även en info-tv som visar matsedel och kommande händelser.

10


Studiebesök Studiebesök från Patientnämnden Efter att ha varit på Psykiatrins dag på teatern, så ville patientnämnden komma till Fontänhuset för ett studiebesök. Dem var 4st som kom och vi berättade om vår verksamhet. Bl.a. så var det personliga berättelser från medlemmar som upplevt egna erfarenheter inom bemötande i psykiatrin. Vi hoppas att patientnämnden fick en bra uppfattning om vår verksamhet.

Studiebesök på Slussen Vi har varit på studiebesök på Slussen, som är ett IPS-projekt inom Nyköpingskommun. Dom erbjuder människor med psykisk ohälsa individuellt stöd att hitta, få och behålla ett arbete eller att börja studera. Det var trevligt och lärorikt besök med mycket information. Man söker själv till projektet, på eget initiativ.

Introbesök / studiebesök Under 2013 tog vi emot 23st personer på introduktionsbesök. Vi tog även emot ett antal studiebesök från olika myndigheter och företag.

11


Utflykter Utflykter Under 2013, gjorde vi en del utflykter. Bl.a. fika utflykter, Ängstugans kafé, hamnen, Gårdscafé Östergården som även hade loppis och ett katthemspansionat. Smultronstället i Sörping. Bad och fiskeutflykter, bl. a till Stendörren. Övriga utflykter blev till Carolas husvagn, vid Strandstuviken, Ikea, Matmässa/Hälsomässa i Älvsjö.

Skavstautflykt Nu ska jag berätta om en trevlig utflykt vi gjorde till Skavsta en gång då det var lite molnigt och blåsigt. Blåsigt kan man mycket väl säga att det var för paraplyet flög iväg åt alla håll .Nåväl det var inte så farligt ändå. Vi ställde oss på en kulle allihop och lyfte våra blickar uppåt och se där var ett plan som skulle landa .Danne som brukar fota plan tycker det är intressant att kolla plan på Skavsta .Jag som inte är flygrädd kan inte förstå de som är flygrädda .Det är ju så härligt när planet startar och landar. Det pirrar i magen.

Vandring på Sörmlandsleden Vandringen började vid Gälkhyttedammen vi var fem st. sugna vandrare. Leden var lättgången till en början sedan kom det två kraftiga bergsklättringar. Vi såg vildsvin som hade bökat och hjortspillning. Tranor fanns det också men vi hörde dom inte, dom sågs dagen innan. Från bergen gick leden lättgången fram till skärmskyddet där vi åt den mat vi hade med oss. Efter en timme var det samma väg tillbaka, mycket härlig natur att se. Alla var härligt trötta i fötter och ben. Slut på vandringen.

12


Fritidsprogram Onsdagskvällar Kvällsöppet har vi på onsdagar. Då hittar vi på lite olika aktiviteter. Detta år har vi spelat spel, löst korsord ,körsång, frågesport m.m. Vi har även varit på bio, haft kräftfest och dansat frigörande dans. Vi har pratat böcker med Rod Bengtsson från styrelsen. Något som alltid är stående på onsdagskvällarna är att vi äter något gott tillsammans. Det kan vara allt från hemlagad soppa till sallader, varma smörgåsar, våfflor.

Kvällsöppet aktivitet Onsdagen den 30 oktober på kvällsöppet hade vi besök av floristen Ursula Thieme. Vi var nio stycken tjejer som fick lära oss hur vi skulle skapa ett blomsterarrangemang i kruka. Vi fick även binda en lite bukett och skapa ett dekorationshjärta av grenar. Detta var en mycket uppskattad kväll och vi var alla trötta och stolta när vi gick hem för kvällen med våra blommor. Lördagsöppet

En lördag i månaden håller huset öppet för aktiviteter utanför huset, efter medlemmars önskemål. Under året har det blivit saker som restaurangbesök och utflykter. Söndagar 2013 har det varit söndagsöppet mellan kl.10.00 - 14.00. Under större delen av året och likaså flertalet av årets alla helgdagar. De har lagat lättare förtäring i trevlig gemenskap. Dessa öppettider har blivit en uppskattad Social samvaro med olika aktiviteter som ex. våfflor, varma smörgåsar, bakat äppelkaka, promenerat till hamnen och druckit glögg o ätit pepparkakor. Påsk, jul och Nyårsöppet

Det har varit öppet under påsk, jul och nyår för medlemmarna.

13


Hälsa och Friskvård Hälsoprojektet Under 2013 har Hälsoprojektet pågått som tidigare år, och är nu inne på sitt fjärde. Projektet startade i maj 2010 tack vare det statsbidrag som Fontänhuset Nyköping beviljades av Socialstyrelsen, och även fortsättningen av projektet finansieras av dem. Projektets uppgift är att utveckla Fontänhuset Nyköpings verksamhet ur ett hälsofrämjande perspektiv, och att skapa stödjande miljöer för hälsosamma val. Läs mer om de enskilda aktiviteterna i den övriga verksamhetsberättelsen. Hälsoprojektet har nu fått klartecken för ett femte år och kommer att fortsätta till tidigast maj 2015.

Viktgruppen Viktgruppen har pågått i två omgångar under 2013. Första omgången avslutades innan sommaren och den andra tog vid i början av hösten. Fokus har varit personliga mål, diskussioner och information om hur man kan påverka sin vikt. Deltagit har ca 10 personer gjort.

Arbetsmiljöarbete Under 2013 fortsatte arbetsmiljöarbetet. Renoveringen är pågående, vi har flyttat runt lite på enheterna för att passa verksamheten bättre, köpt in stå-databord och fokuserat på arbetsmiljön vid receptionen. En grupp finns nu tillsatt med ansvar att bland annat fastställa en arbetsmiljöpolicy för Fontänhuset Nyköpings verksamhet.

14


Bowling Intresset för bowling har stått fast även detta år så den har pågått regelbundet varje måndag. Bussen kör från huset ungefär kl.14.30. Traditionen med bowlingturneringen fortsatte även detta år, den 6 dec 2013 , där Bodil vann. Folk kämpade och spelade så gott de kunde. Det är ju både tur och skicklighet som spelar in! Det gäller ju att få in ett riktigt turskott och det finns ju lite olika knep som att titta på pilarna på golvet och att försöka hålla handleden rak när man släpper klotet. Häng med så får du se!!

Hälsoseminarium Fontänhuset Nyköping höll på torsdagskvällen ”Hälsoseminarium” för dess styrelse och valberedning på Runnviken Pensionat & Rekreation Lövsund. Vid den varma och välkomnande ankomsten serverades äppelmustglögg i den stämningsfulla miljön. En saffransdoftande fiskgryta med aioli avnjöts med hembakat bröd. Clara Grill, leg. sjukgymnast och KBT-terapeut, föreläste inlevelsefullt om grunderna i mindfulness och dess betydelse, och ledde oss sedan i en praktisk övning. Därefter tog styrelsemötesförhandlingarna vid som avslutades med utförlig information om Fontänhusets sedan 3,5 år pågående hälsoprojekt av hälsovetaren Alexandra Westin. Frågorna var många och vi fick mycket tänkvärda samtal med givande synpunkter. Styrelseordförande Mikael Malm avslutade möteskvällen och det framfördes ett stort tack till styrelsen och valberedningen för dess betydelsefulla engagemang under året.

15


Friluftsdag Friluftsdag Fint väder hade vi beställt dagen till ära! Efter antingen bussåkning eller cykling samlades vi ute på Jogersö och inledde friluftsdagen med en tipspromenad med växt- och sommar-tema (pga. det pågående växthus-projektet på huset!). Efter detta fikade vi, och så var det dags att tända grillarna. Medan vi väntade på maten ägnade sig några år kubbspel, några åt att njuta av naturen och samtalen, och några av att diskutera om mer grillkol behövde inhandlas eller inte (det behövdes inte). Den grillade kycklingen, bulgur-salladen och tzatzikin smakade mycket bra! Efter var det dags att packa ihop igen, och cykla eller åka hem.

16


Fritid Loppmarknad Även i år hade vi loppis i glasrummet i April. Vet ej i vilken ordning vi har haft den, men nu börjar vi få rutin på detta! En hel del grejer blir det till slut som skall säljas, prismärkas m.m. Annons i SN och en mängd människor som vi börjar känna igen som loppisproffs, besökte oss! Loppisavdelningen.

Tjejfrukost Under 2013 var det tjejfrukost 4 gånger. Vi har varit på Huldas och Ohlssons och sommaravslutningen i hamnen. Stor uppslutning på folk. Dramatisk Skrivarcirkel Rod, hade en dramatisk skrivarcirkel. Vi skulle göra ett manus baserat på en idé som Rod hade. Vi fick olika karaktärer som skulle vara med, och ge liv åt dem. Vi berättade handlingen och Rod skrev ned det vi sa. Bokcirkel Några på huset ville ha högläsning av en bok som Arvid Lagercrantz skrivit. Rod höll i denna högläsning. Som avslutning på bokcirkeln åkte de upp till Stockholm för träff med Arvid Lagercrantz. De fick träffa Arvid i ca två timmar där det fick ställa frågor om boken. Julbord på NK villan Detta år tänkte vi göra en annan variant av julbord! Nämligen, att unna oss att äta ute på restaurant! Vi tog fram olika prisförslag och innehåll, men fastnade till sist på en jullunch på NK villan. Vi var 40 personer som njöt av den goda lunchen. För att kunna finansiera detta, så tog vi pengar ifrån ett bidrag som vi fått från en anhörig till en avliden kvinna vid psykiatriska kliniken. Tusen Tack för det! 17


Bild Collage

Friskv책rd

Friskv책rd

18


Fontänhuset

Fontänhögskola

19


Sveriges Fontänhus VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SVERIGES FONTÄNHUS FÖR VERKSAMHETSÅRET 2013 Ändamålet med Sveriges Fontänhus är att: * Främja utvecklingen för Fontänhusen i Sverige * Sprida och utveckla Fontänhusmodellen * Stödja start av nya Fontänhus * Vara en aktiv länk till det internationella centrat för klubbhusutveckling – CI (Clubhouse International, tidigare ICCD) Styrelsen Styrelsen har under verksamhetsåret haft följande sammansättning: Ordförande: Anna-Karin Ekman, Fontänhuset i Malmö Vice ordförande/sekreterare: Jeanette Andersson, Fontänhuset i Malmö Vice ordförande med ansvar för frågor rörande Unga Vuxna: Nicolina Jacobsson, Fontänhuset i Helsingborg Kassör: Bo Lundmark, Fontänhuset i Helsingborg Gunilla Byström, Fountain House Stockholm Inez Karlsson, Fontänhuset i Nyköping Peter Kääpä, Fontänhuset i Göteborg Suppleant: Ulf Strömblad, Fontänhuset i Båstad Suppleant: Elon Hugdahl, Fountain House Stockholm Valberedning Samankallande: Harrieth Ekroth, Fontänhuset Nyköping Ulf Ringdahl, Fontänhuset i Helsingborg Möten Under verksamhetsåret (med verksamhetsåret menas tiden mellan årsmötena) har styrelsen haft 6 möten och nätverket 2 18-19 april Motala Årsmöte + konstituerande styrelsemöte 11-12 juni Göteborg styrelsemöte 10-11 oktober Nätverksmöte Örebro 15-16 oktober i Göteborg, styrelsemöte 11-12 december Helsingborg,styrelsemöte 14-15 jan 2014 Göteborg, styrelsemöte 13-14 feb 2014 Göteborg, styrelsemöte 20


Väsentliga händelser under 2013 Under 2013 har mycket arbete lagts ner på att att försöka hitta finansiering av Sveriges Fontänhus som en riksorganisation, framför allt med sikte på att få ett kansli etablerat. Styrelsen har under året lagt mycket arbete på att titta på en omarbetning av organisationen med inriktning på en effektivare beslutsprocess. Tankarna på detta kommer att presenteras på årsmötet för Sveriges Fontänhus nätverksmöte 26-27/3 2014 och kommer att ligga som ett arbetsunderlag för vidare styrelsearbete och gå på remiss till alla Sveriges Fontänhus, för att vid höstmötet eventuellt kunna tas till beslut. Ansökningar för bidrag har skickats till Johanniterorden, tyvärr ledde denna inte till några intäkter. Arbete har även lagts ner på att uppdatera och gå igenom SF´s dokument, såsom Kravprofil, stadgar, Programförklaring, m.m. November 2013 arrangerades Fontänhusens Sverigekonferens, som i år planerades och genomfördes i Nyköping. Orter som har hört av sig och vill starta Fontänhus är bland annat: Hässleholm, Storuman, Visby. Vi har även diskuterat hur vi ska profilera oss i Sverige. Sveriges Fontänhus har två representanter i NSPHs Riksorganisation. Projekt Fontänhögskolan: Under 2013 har Projekt Fontänhögskolan genomförts vid fyra tillfällen, i Malmö, Göteborg (två ggr) och Stockholm. Då projektet nu avslutas pågår en omfattande utvärdering som kommer att lämnas till Allmänna Arvsfonden senast 1/4 2014.

21


Fontänhögskolan FONTÄNSKOLAN Projektet slutar efter 3 år och nio utbildningsveckor på Göteborgs universitet resp. Sköndahls högskola. Fontänhögskolan. En modell för utbyte av kunskap o erfarenhet. Blandning av teori och praktik. In som en del i undervisningen på universitetet är ett krav. In som en del i den ordinarie verksamheten i Fontänhögskolan.

Samarbetet måste formuleras strukturera vara en del av verksamheten. Bärande struktur i det dagliga arbetet. GBG Sthlm ansvariga. Ansökningshandlingar utskick. Budgetera för 2 deltagare/år. 10 – 15 000 kr. Resa – logi – kost – traktamente ½ milj. per hus Sthlm/GBG. Tjänstens innehåll blir förslaget. Fontänhögskolan + studier f. unga – vuxna. Distribution av ansökningshandlingar – påminnelser. Överenskommelse av kriterier. Info till deltagarna. Resa och boende. Uppföljning av utbildnings, veckan. Har deltagit – 11 klubbhus 66 medlemmar 31 anställda 152 socionom studenter Föreläsningar i Psykiatrisk återhämtning Brukar medverkan

22


Teman i Brukarmedverkan Makt jämställhetsfrågor Platsers betydelse Kroppsspråk Bemötande och förtroende Ledarskap Visioner Återhämtning o socialpsykologi Fontänhusideologi Arbete i huset Värderingsövningar Att ta ställning o stå för sin åsikt. ”Illustrera en kränkning och diskutera” Diskussioner Social samvaro Redovisningar m. rollspel, paneldiskussioner Intyg Utvärderingsmaterial Från intervjuer och enkäter Stärka Fontänhus Projekt veckan har lärt mig om Fontänhusets varsamhet

23


Sverigekonferens Sverigekonferensen 13-15/11 Sverigekonferens, är något stort och ärofyllt att få arrangera. Detta år var det vår tur! Redan i januaribörjade vi att planera vår sverigekonferens. Varje tisdag fm. hade vi möten. Det var mycket att tänka på, därför behövde vi vara många inblandade! Vi bestämde att ha konferensen på Sunlight Hotel & Conference o spa. Boende och konferens på samma ställe, vilket visade sig vara mycket uppskattat! Programmet verkade fram under våren på vår "portabla skärm". Efter en del ändringar så fick vi ihop workshops, som olika Fontänhus höll i. Jacob Sandgren, ordförande i vård och omsorgsnämnden, öppnade konferensen. Vår egen Theres, höll i alla trådar som konferencier. Hon gjorde ett fantastiskt jobb under alla dagarna! Vi hade föreläsning av Emmanuel Ezra i bemötande, en kirurg och fembarns far, Anders Printz från socialdepartementet. På onsdagskvällen höll vi öppet hus på fontänhuset. Vi bjöd på italiensk buffé från NK villan, som var toppen! Det hölls även ett möte där alla fontänhus styrelseordföranden träffades. Som lite avbräck, hade vi pass med vattengympa, zumba och för dem som ville, kunde man koppla av i relaxavdelningen. Som alltid, hade vi bankett, där vi åt trerätters middag och underhölls av bandet Kalops. Det bjöds på musikquiz, och vissa höll visst på ända in på småtimmarna! Sista dagen avslutades med workshops och avtackning. Generellt sätt var vi mycket stolta över vårat evenemang, vilket vi också fick ta del av i svarsformuläret som många fyllde i. Vi tackar Sunlight för mycket bra service och hjälp dessa dagar! En uppskattad konferens!

24


25


Samarbeten NSPH-i Sörmland Nationell samverkan för psykisk hälsa. Fontänhuset Nyköping är en av de tio brukar-och anhörigorganisationerna i Sörmlands nätverk som samverkar för en bättre psykiatri. Fontänhusets representanter i NSPH Sörmland har varit följande Ewa Hellström, Vanessa Sallilla, Annika Nyström och Harrieth Ekroth. Vi har medverkat i flera pågående samarbetsprojekt där NSPH representerar människor med psykisk ohälsa. Under 2013 har styrelsen sammanträtt vid fem(5) tillfällen. Utöver styrelsemötena har vi deltagit på länsgemensamt Brukar- och Närståenderådsmötena i Nyköping resp. Eskilstuna där vi har blivit delaktiga i arbetet med läns–och lokala överenskommelserna. Medlem Annika Nyström har också varit representerad i Arbetsgruppen Södra Psykiatri och funktionsnedsatta (ASPF). Väsentliga händelser har bl.a. varit tillsammans med Mårten Jansson, projektledare för NSPH - Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa som var inbjuden för en fördjupning av regeringsbeslutet PRIO satsningen - Plan för Riktande Insatser inom psykisk Ohälsa. Denna utgörs av en långsiktig gemensam handlingsplan 20122016 för psykisk hälsa inom Sveriges kommuner och landsting. Mötet dominerades av de grundkrav som föreligger i de läns–och lokala överenskommelserna, handlingsplanerna samt hur brukarföreningarna involveras i PRIO–satsningen och hur den påverkar vårt nätverks möjligheter att bli delaktiga och få inflytande över utvecklingen i vårt län.

26


IFSAP Intresseförening för schizofreni och andra psykotiska tillstånd i Nyköpingsregionen. Fontänhuset Nyköpings representanter i styrelsen har varit Mikael Lindroos och Harrieth Ekroth. Två (2) medlemsmöte har hållits och tre (3) styrelsemöten under verksamhetsåret. Deltagit på möten med Kommunens enhetschefer för stödboende för psykiskt funktionsnedsatta, Landstingets psykiatriberedning, Psykosenheten, Socialpsykiatrin, Vård-och omsorgsprogrammet, verksamhetschefen och vårdenhetschefen för psykiatriska kliniken. IFSAP är med i nätverket NSPH i Södermanlands län, nationell samverkan för psykisk hälsa och IFSAP:s representant där har varit Annika Nyström från Fontänhuset Nyköping.

27


Öppet hus/Psykiatrins dag För att uppmärksamma Psykiatrins dag (World Mental Health Day) den 10 oktober anordnade vi ett Öppet hus! Rundvandringar, föredrag och fika i form av mackor och annat gott stod på schemat. Sammanlagt kom ca 20 gäster. Det blev en trevlig dag i enkelhetens tecken.

Sveriges Fontänhus Nätverk Nätverket Sveriges Fontänhus Två nätverksmöten hölls under 2013, ett i Motala och ett i Örebro, där de svenska klubbhusen träffas för att diskutera gemensamma frågor. Theres Johansson och Kjell Bratt representerade Nyköping vid båda dessa möten.

Personal och Budgetutskottet Under 2013 har utskottet sammanträtt vid fem tillfällen. Styrelsen har representerats av Mikael Malm, Inez Karlsson, Lena Parmenstam. Fontänhuset har representerats av Harrieth Ekroth. Vid ärendet redovisning av balans-och resultatrapport har ekonomienhetens handledare Carina Johansson adjungerats. Utskottet har till en del tilldelats uppdrag och förberett dessa för beslutstagande på styrelsesammanträdena. Verksamhetsplanen för 2013 har varit en återkommande punkt och stämts av påvisat att den har följts. Utskottet har varit drivande till följande huvudsakliga uppgifter under verksamhetsåret. Landstingsavtal-länssjukvårdsnämnden Kommunavtal- vård-och omsorgsnämnden Bidragsansökning Oxelösunds kommun Statsbidragsansökan Socialstyrelsen Samverkan socialpsykiatrin-boendestöd-grupper Ordförandeträff för Sveriges Fontänhus Hyresförhandlingar Arbetsmiljödokument Personalhandledning Budgetarbete Hälsoprojektet plan samt Hälsoseminarium

28


Internationellt Clubhouse International, CI Fontänhuset Nyköping är ett av 333 klubbhus i världen som är medlem i Clubhouse International. 200 klubbhus finns i Nordamerika, 2 i Sydamerika, 84 i Europa, 35 i Asien, 10 i Australien, 2 i Afrika. Clubhouse International arbetar med samordningsfrågor för den internationella klubbhusrörelsen. Arbetet omfattar bland annat riktlinjer, konsultation, utbildning, ackreditering, samordnar pågående forskning samt spridning av information. Clubhouse International har en rådgivande och konsultativ status vid Förenta Nationerna.

CE Clubhouse Europe Fontänhuset Nyköping är anslutna sen 2011 i EPCD – Europeiska Partnerchip för Clubhouse Development, (Europeiska Partnerskapet för klubbutveckling). EPCD bytte namn under 2013 till Clubhouse Europé - CE. Fontänhuset Nyköping var 2013 bland de 30 av ungefär 80 klubbhus i Europa som är anslutna till CE. Allt arbete i CE organiseras i följande fyra arbetsgrupper med en ledande styrelseledamot i var och en. 1. Opinionsbildning och insamling 2. Kommunikation 3. Ny klubbhusutbildning samt ackreditering 4. Forskning CE:s basuppgift är att vara i tjänst för oss Europeiska klubbhus. Vi har erhållit löpande information genom de europeiska nyhetsbreven, webbsajten samt vår svenska representant likaså ledamot i CE:s styrelse Björn Asplund.

29


Valberedning Valberedningen har haft sex (6 ) träffar efter förra årsmötet och har varit aktiva med att hålla sig underrättad med styrelsens och Fontänhusets verksamhet. Valberedningen har haft mailkontakt med varandra under året. Eftersom vi har kontakt med Fontänhuset under hela året så behöver vi inte se några protokoll, som är vanligt med valberedningar. Vi har ringt till medlemmarna i styrelsen och fått synpunkter som vi har tagit till oss i vårt arbete som valberedning. Vi har deltagit på styrelsemöten och årsmötet. Valberedningen önskar Fontänhuset lycka till under det nya året.

Praktikanter Fontänhuset har under 2013 haft 4 praktikanter.

Medlemmar Fontänhuset har under 2013 uppnått ett medlemsantal på 199, 5 mer än 2012. Av dessa är: 10 ute i eget arbete, 21 på praktik och 5 studerar.

30


Personal 2013

Alexandra

Bodil

Carina Harrieth Kjell

31


Resultatrapport Intäkter

Not

Belopp

Driftsbidrag Nyköpings Kommun

1

2484024

Driftsbidrag Oxelösunds Kommun

1

45000

Driftsbidrag Landstinget Lönebidrag

1 1

600000 425519

Köket

2

191427

Sverige konferens

290170

Stödmedlemmar o övriga bidrag

3

42481

Projektbidrag Folkhälsa

1

743766,2

Rehabiliteringsbidrag

1

243903 13212,33

Övrigt + Ränteintäkter mm

5079502,53 Kostnader Köket

229 308,74

Löner

2062365,75

Arbetsgivaravgifter o skatter

677 927,19

Avsättning till pensionsskuld Övriga personalkostnader

4

Lokalhyra

0,00 270 005,00 972 308,00

El Kontorsmtl, Förbrukningsmtl, ADB, Kopiering

57 618,00 38 223,63

Porto, Telefon, Bredband

58 073,95

Kostnader f bussar

69 980,00

Underhåll, Städ, Miljö, Dekoration, Husgeråd, Friskvård

5

Kurs o konferens

398 855,50

Utbildning, utveckling Möten, kvälls- o fritidsaktiviteter Reklam, prenumerationer, konsulttjänster

1 959,50 5

Försäkringar o avgifter

35 303,97 2 849,00 22 864,00

Avgifter ICCD, Svenska Fontänhus mm

13 022,35

Avskrivningar

118 484,00

Övriga kostnader Resultat

174 250,72 70 027,00

1 913,00 6

-195 836,77 5079502,53 32


Balansräkning BALANSRÄKNING Tillgångar

Not

Kassa

Ingående saldo

Utgående saldo

19735,00

17 794,00

1296290,74

1461913,15

Förutbetalda kostnader

209292,00

270 059,00

Övriga kortfristiga fordringar

121847,00

62 847,00

Bank konton

Bussar & inventarier

7

527898,00

544 321,00

Ack. Avskrivning

7

-237297,00

-340 793,00

1937765,74

2016141,15

Kortfristiga skulder

305128,00

380 490,38

Långfristiga skulder

Skulder och Eget kapital 251938,00

402 281,80

Källskatt personal + Soc avg.

92519,00

82 700,00

Upplupna semesterkostnader

212274,00

270 599,00 238 422,00

Pensionsskuld kortfristig

4

238422,00

Pensionsskuld långfristig

4

570445,00

570 445,00

Årets resultat

6

259791,40

-195 836,77

7248,34

267 039,74

1937765,74

2016141,15

Balanserat resultat

33


Noter, Bokslut Driftsbidragen från kommun och landsting löper på enligt avtal, likaså lönebidrag för 2 personal. Folkhälsoprojektet som startade 2010 har under 2013 inte helt förbrukat anslaget på 900.000. Projektet fortsätter under 2014 och kommer att erhålla 1.000.000. Totalt kvar i projektet är 402.281. Rehabiliteringsbidrag har utbetalts från företaget "Iris Hadar" samt från Arbetsförmedlingen. Köket Fontänhusets Köksenhet fungerar som rehabilitering, och syftet är inte att gå med vinst. Stödmedlemmar och övriga bidrag Vi har under året fått bidrag från 120 stödmedlemmar = privatpersoner 12 st företags-stödmedlemmar har betalt 500:- var. Sponsring och donationer Kollekt från kyrkor

Pensionsskuld Fontänhuset har sedan gammalt en uppbokad pensionsskuld till KPA. Ett pensionsadministrationsavtal med KPA har upprättats 2012-03-21. Kvaravarande skuld 808.867.

Friskvård och fritidsaktiviteter På grund av vårt pågående "Projekt Folkhälsa" har aktiviteter som rör kropp och själ varit många. Förutom det så har även projektet sponsrat två fruktstunder per dag samt vår fina salladsbuffé.

Resultat 2013 Årets resultat blev -195836,77 vilket dels beror på högre omkostnader och vår Sverige konferens,

samt minskade bidrag från arbetsförmedlingen och Iris Hadar.

34


Noter, Bokslut Inventarier & Bussar, Avskrivningar Anskaffningsvärde

Avskr/år

TOT avskrivn

30 375,00

3 038,00

-12 152,00

42 969,00

4 297,00

-17 188,00

120 mån 2010 4 Skrivbord 2010 Salladsbuffe, matlådema60 mån skin

16 835,00

1 684,00

-6 736,00

18 828,00

3 766,00

-15 064,00

120 mån 2011 2 st förvaringsskåp bok

14 605,00

1 461,00

-4 383,00

53 374,00 17 791,00

-53 373,00

2010 Konferensmöb120 mån ler 2010 Matsalsmöbler, skåp eko120 mån nomi

36 mån 2011 Datorer 10 st 36 mån 2011 TV+ blurayspe-

7 379,00

2 460,00

-7 380,00

36 mån 2011 Kassaregister köket

4 474,00

1 491,00

-4 473,00

22 635,00

7 545,00

-22 635,00

36 mån 2011 2 st Microugnar

2 780,00

927,00

-2 781,00

36 mån 2011 Skrivare Canon Pixma+ 36 mån 2011 Bärbar dator Acer Aspire

2 434,00 6 716,00

811,00 2 239,00

-2 433,00 -6 717,00

36 mån 2012 Kylskåp

2 495,00

832,00

-1 664,00

36 mån 2012 Dustin

4 998,00

1 666,00

-3 332,00

36 mån 2012 skrivare data komplett

7 873,00

2 626,00

-5 252,00

36 mån 2012 Kaffebryggare

4 140,00

1 380,00

-2 760,00

36 mån 2011 Musikinstrument+ elektronik

36 mån 2013 värdeskåp

743,00

248,00

-248,00

36 mån 2013 Trappstege

2 223,00

741,00

-741,00

36 mån 2013 Skrivare Brot-

3 696,00

1 232,00

-1 232,00

36 mån 2013 Nilfisk Dammsugare

6 041,00

2 014,00

-2 014,00

36 mån 2013 Samsung TV

9 573,00

3 191,00

-3 191,00

36 mån 2013 Whirpool Micro

3 140,00

1 046,00

-1 046,00

36 mån 2013 Mixer köket

5 995,00

1 998,00

-1 998,00

274 321,00 64 484,00 -178 793,00 270 000,00 54 000,00 -162 000,00

60 mån 2011 Toyota Hiace TOTALT

544 321,00 118 484,00 -340 793,00

35


Revisionsber채ttelse

36


Bidragsgivare 1: 2: 3: 4: 5:

Nykรถpingskommun Landstinget Lรถnebidrag Oxelรถsunds kommun Stรถdmedlemmar och รถvrigt

69% 16,6% 11,8% 1,2% 1,1%

2 484 024 600 000 425 519 45 000 42 481

37


Antal besökare per månad 100 90 80 70 60

75 71

72

70 68

70 69

76

74 70

72

65

50 40 30 20 10 0 MÅNAD

JAN FEB MARS APRIL MAJ JUNI JULI AUG SEP OKT NOV DEC

38


100 90 80 75 76 74 70 71 72 70 70 70 72 60 68 69 65 50 40 30 20 10 0 MÅNAD JAN FEB MARS APRIL MAJ JUNI JULI AUG SEP OKT NOV DEC

100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 MÅNAD

75 71

72

70 68

70 69

76

74 70

72

65

JAN FEB MARS APRIL MAJ JUNI JULI AUG SEP OKT NOV DEC

39


Verksamhetsåret 2013