__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


2


3


SIV DYVIK OG ØSTRE AKER HUSFLIDSLAG

Strikk din egen

JULEGENSER 24 flotte plagg til høytiden FOTO: SARA JOHANNESSEN

5 font


Innhold 9 HUMOR I HØYTIDEN

69 JULEKVELDSGENSER

11 FØR DU BEGYNNER

73 SNØMANNGENSER

12 NOEN TEKNIKKER DU KAN

76 Snømanngenser til barn

FÅ BRUK FOR

80 SNØMANNPONCHO 85 KALLEGENSER

17 JULETREGENSER

88 Kallegenser til barn

21 JULETRELUE

91 Glitrende Kallegenser

23 JULEMIKSGENSER

93 Glitrende Kallegenser til barn

26 Julemiksgenser til barn

97 GRØNN GENSER

30 JULEMIKSHODEPLAGG

100 Grønn genser til barn

31 Julemikslue

107 PEPPERKAKEGENSER

32 Julemikspannebånd

110 Pepperkakegenser til barn

35 JULEMIKSGENSER TIL HUND

115 PEPPERKAKESELEBUKSE

38 JULEMIKSSTRØMPER

TIL BABY

40 Lange strømper

119 JULEROMPER

42 Korte strømper

123 RUDOLFROMPER

45 NOSTALGIGENSER

127 JULESLIPS

49 JULEKNEKKGENSER

128 NISSELUE

53 RUDOLFGENSER

131 JULESTRØMPER

57 HOVMESTERGENSER

132 Snøballstrømpe

61 ADVENTSGENSER

134 Rudolfstrømpe

65 HUSFLIDSLAGETS LÅVEGENSER

138 TAKK


8


Humor i høytiden Glorete og høytidsdekorerte gensere har lenge vært et humoristisk innslag i britiske og amerikanske juletradisjoner. Men ikke alle vet at denne skikken til en viss grad har sitt opphav her i det kalde nord. Tradisjonelle nordiske strikkemønstre med snøkrystaller og reinsdyr var svært populære i USA på 1950-tallet, og disse mønstrene ble en viktig del av julegenserfenomenet da trenden eksploderte i USA og Storbritannia for 30-40 år siden. De forseggjorte plaggene ble sett i flere filmer og TV-serier, og etter at Colin Firth iførte seg en outrert Rudolf-genser i filmen «Bridget Jones dagbok» i 2001, nådde populariteten nye høyder. Tradisjonen har også nådd Norge, og vi ser de morsomme høytidsplaggene både til hverdag og fest når desember banker på døren. Den som vil skaffe seg en julegenser, finner lett masseproduserte og «engelskspråklige» plagg, men hvor er genserne som forteller de norske historiene? Tiden er moden for å skape en norsk julegensertradisjon med hjemmestrikkede plagg og stemningsskapende motiver. Østre Aker Husflidslag og den erfarne strikkedesigneren Siv Dyvik tok utfordringen på strak arm. De første skissene ble utviklet på

husflidslagets gård i Groruddalen. Gamle og kjente teknikker og mønstre ble hentet frem, og latteren satt løst når kreativiteten fikk fritt spillerom. Mens husflidslaget jobbet med skisser og ulike materialer, satt Siv i London ‒ midt i julegensertradisjonens smørøye ‒ og videreutviklet skissene med strikkeprøver, farger og fasonger til strikkeoppskrifter på flotte og festlige plagg til hele familien. Vårt håp er at denne boken vil bidra til en ny norsk tradisjon, og at strikkere i det ganske land lar seg inspirere til å lage juleplagg i alle fasonger, størrelser, garnkvaliteter og farger. Ikke nøl med å personliggjøre plaggene med morsomt tilbehør som du lager selv eller kjøper ferdig. Det du ikke bruker kan du jo pynte julegavene med! Husk at bare fantasien setter grenser! Visste du forresten at den tredje fredagen i desember er den offisielle julegenserdagen? Husk å invitere til julegenserfest! Lykke til!

9


SIV DYVIK er en etablert strikkedesigner med 20 års fartstid i den norske strikkebransjen. Siden 2015 har hun arbeidet frilans som strikkedesigner og oppskriftsskriver og vært involvert i flere bestselgende bokprosjekter. I 2016 flyttet hun til London og jobber derfra med oppskrifter, garn og strikkepinner. ØSTRE AKER HUSFLIDSLAG (etablert i 1978) er tilsluttet Norges Husflidslag som er akkreditert av UNESCO som ekspertorganisasjon innen immateriell kulturarv. Laget har 150 medlemmer og holder til på Øvre Fossum gård i Groruddalen. Østre Aker Husflidslag er aktivt innenfor et bredt felt av håndverksproduksjon og er opptatt av å formidle skaperglede i møtet mellom det tradisjonelle og nytenkende.


Før du begynner Strikkefasthet Før du går i gang med plaggene anbefaler vi å strikke en prøvelapp. Noen strikker løst mens andre strikker fast, og genserne kan plutselig ende i en helt annen størrelse og fasong om du ikke tar hensyn til dette og bruker riktige pinner. Det er oppgitt strikkefasthet og pinneforslag i hver oppskrift. Strikkefastheten forteller hvor mange masker det skal være på 10 cm om du måler strikketøyet i bredden. Om prøvelappen din har flere masker, bør du bytte til større pinner, og om den har færre, bør du velge tynnere pinner.

Forkortelser i boka arb = arbeidet beg = begynn g = gram m = maske omg = omgang p = pinne r = rett rundp = rundpinne strømpep = strømpepinner str = størrelse vr = vrang vr.bord = vrangbord farge = frg nummer = nr fastmaske = fm

11


Noen teknikker du kan få bruk for Maskesting Stikk nålen opp i midten av en maske under den som skal broderes. Sy på de to «bena» i masken over og avslutt med å stikke nålen ned der du begynte. En kan brodere både vannrett og loddrett.

Franske knuter Stikk nålen opp der knutestinget skal være. Sno tråden rundt nålen mens du holder tråden stram og stikker nålen ned nær oppstikket. Jo flere ganger du snurrer tråden rundt nålen, jo større blir knuten.

Kjedesting Stikk nålen ut i øverste punkt og legg tråden i en slynge mot venstre. Nålen stikkes så inn like ved oppstikkspunktet og opp igjen litt lenger ned med tråden under nålespissen.

12


Lag pomponger på 1-2-3 Du kan raskt og enkelt lage små pomponger ved hjelp av garn, en saks og en gaffel. Surr garnet hundre ganger rundt gaffelen. Bind en tråd rundt det surrede garnet langs de midtre gaffeltennene. Klipp deretter over alle løkkene på begge sider av bindetråden. Det kan være lurt å rufse pompongen til for å skjule midten hvor den skiller seg.

13


14


15


16


19


22


#julemiks

Hodeplagg i Julemiksmønster Her kan du velge det motivet du eller barna liker best fra Julemiksgenseren (se side 26), og lage en matchende lue eller et pannebünd!

30


72


81


90


95


101


105


© Font Forlag 2017 Grafisk design og omslag: Lilo Design Fotografier: Sara Johannessen Papir: Arctic Volume White (130 g) Trykk og innbinding: Livonia Print FONT CLXXIV Første utgave ISBN 978-82-8169-438-5 Første opplag

Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven eller avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, interesseorganisasjon for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningskrav og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.fontforlag.no


ORDET FONT kommer fra det latinske fons, som betyr kilde. I dag er ordet mest brukt i betydningen skrifttype, det typografiske utseendet til et sett av bokstaver og tegn. Allerede i det gamle Egypt eksisterte det to ulike skrifttyper (hieratisk og demotisk). Dette var hieroglyfer som enten var risset inn i stein eller skrevet på papyrus. Da Johann Gutenberg oppfant den europeiske boktrykkerkunsten i 1430-årene, ble det nødvendig å standardisere skrifttegnene. Datidens skrivemåte, gotisk, var svært snirklete og forseggjort, og det oppstod etter hvert forenklede versjoner. Rundt 1890 forsvant den gotiske skrivemåten fra daglig bruk, og antikva ble den dominerende gruppen av skrifttyper. Antikva bygger på den romerske monumentalskriften; den enkelte bokstav består av grunnstrek, hårstrek og små uthevinger kalt seriffer. Den andre hovedgruppen av skrifttyper kalles grotesk. Denne ble første gang brukt i 1916 av den engelske boktrykkeren William Caslon III, og kjennetegnes ved at bokstavene har like tykke streker og mangler seriffer. De fleste skrifttyper i alminnelig bruk tilhører enten gruppen antikva eller gruppen grotesk. Disse to gruppene kan igjen deles etter hvorvidt hver enkelt bokstav opptar like mye plass uansett utseende (for eksempel en M og en I), eller om det enkelte tegns plassbehov er relatert til dets utseende. Den siste retningen, kalt proporsjonale fonter, ble utviklet av den amerikanske avisindustrien for å spare trykksverte og papir, noe som forklarer bakgrunnen for navnet til en av de mest brukte typene i denne kategorien, Times. Proporsjonale fonter dominerer i dag produksjonen av aviser, blader og bøker. FONT FORLAG bruker antikvaskriften Trajan i sin logo. Denne ble utviklet av amerikanske Carol Twombly i 1989, og er stilistisk inspirert av den 40 meter høye Trajan-søylen, som ble reist i Roma mellom år 106 og 113 e.Kr. for å hedre keiser Trajans militære erobringer. Oppover langs denne søylen, som har en diameter på nær fire meter, løper et 200 meter langt spiralbånd med praktfulle relieffer. Søylens base er prydet med de ypperste eksempler på romersk skrift- og steinhoggerkunst. Disse inskripsjonene anses av mange som den viktigste inspirasjonskilden for de ulike antikvaskriftene. STRIKK DIN EGEN JULEGENSER er satt med skrifttypen Lumin, som ble utviklet i 2013 av den kroatiske designeren Nikola Djurek. Lumin er en velbalansert og rik font med høy lesbarhet, spesielt velegnet i møte med komplekse typografiske oppgaver. Det er subtile kontraster mellom grunnstrek og hårstrek, og de tydelige overgangene gjør skriftsnittet lett å lese selv i de minste skriftstørrelser.


Profile for Font Forlag

"Strikk din egen julegenser" av Siv Dyvik og Østre Aker Husflidslag  

I "Strikk din egen julegenser" har den erfarne strikkedesigneren Siv Dyvik utarbeidet mønstre til 24 flotte juleplagg i samarbeid med Østre...

"Strikk din egen julegenser" av Siv Dyvik og Østre Aker Husflidslag  

I "Strikk din egen julegenser" har den erfarne strikkedesigneren Siv Dyvik utarbeidet mønstre til 24 flotte juleplagg i samarbeid med Østre...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded