"Barnebursdag - tips, triks og ti morsomme temafester". Leseutdrag.

Page 1BARNEBURSDAG— tips, triks og ti morsomme temafester

av Sara JohannessenTIL KRØLL OG KAOS


Jeg heter Sara og j eg elsker bu rsdager!


HØY STEMNING OG LAVE SKULDRE PÅ ÅRETS FINESTE DAG Av årets 365 dager er bursdagen den aller ­viktigste for mange små og litt større barn. Jeg husker ennå følelsen av å legge meg om kvelden før den store dagen med sommer­fugler på størrelse med måker i ­ magen, og å sove med ett øye åpent og høre familien tasse stille rundt for å forberede kake og sang på sengen. ­Spenningen og gleden over å være i sentrum av oppmerksomheten og å ha sin helt egen dag – den er stor. For meg har alltid bursdagen vært en av årets aller fineste dager. Dagene før bursdags­festen da mamma, pappa og jeg la planer om hvem som skulle sitte hvor, om pappa skulle være pølseindianer ­eller ha pølsebod, hvilken farge geleen skulle ha og hvor mange farge­stifter vi fikk bruke på papirduken, var nesten like v­ iktig som selve dagen. Familien min har alltid hatt rare og fine bursdager – karneval, klasse­danse­ fest,­tegne-på-stueveggene-som-skal-malesom-bursdag, u ­ tebursdag og sjørøverfest. Da jeg selv ble mamma og skulle b ­ egynne å lage verdens fineste bursdager for v­erdens ­fineste døtre, slo det meg: Det er ikke ­overdådige kaker og pakketårnene som er hovedpoenget

med å feire bursdag, det er det faktum at du blir feiret og satt pris på. Med krone på h ­ odet. Å få være bursdagsbarnet, at alle synger for deg og at alle du bryr deg om, feirer deg og er glade på dine vegne – det er dét det handler om. Barnebursdag slår et slag for den ­koselige hjemmebursdagen med pappkrone, ­morsomme leker, pølsebod, langpannekake og lave mamma- og pappaskuldre. Det skal nemlig ­ ikke koste skjorta å lage bursdag, ei heller mye tid og krefter. I denne boken deler jeg mine beste tips og gir deg smarte l­øsninger til mor­ somme og gjennomførbare temafester – fra den ­klassiske bursdagen du selv hadde da du var liten, til fester for sjø­røvere, apekatter og ­regnbuefargede en­hjørninger. Plukk gjerne opp­ skrifter og ­aktiviteter fra de forskjellige temaene og lag den ­perfekte festen for barnet som har bursdag. Bare fantasien setter grenser. Gratulerer med bursdagsbarnet, og nyt dagen!INNHOLD Side10: HUSKELISTE Side15: KLASSISK BURSDAG Side 29: KARNEVALBURSDAG Side 45: VINTERBURSDAG Side 57: REGNBUEBURSDAG Side 71: KONGELIG BURSDAG Side 85: DISKOFEST Side 101: SJØRØVERBURSDAG Side 115: SUPERHELTBURSDAG Side 127: HAGEFEST Side 141: SKUMMEL BURSDAG Side 153: APPENDIKS

Festen er ikke over…


e k s u H ! e t s i l

FØR INVITASJONEN SENDES UT GJESTER

Skal alle i barnehagegruppen eller klassen inviteres, kun de som er jevnaldrende eller bare jentene eller guttene? Det kan være greit å rådføre seg med de ansatte i barne­ hagen og på skolen om hva som er vanlig. Det viktigste er at det ikke blir noen få som ikke inviteres og som føler seg ekskludert. Be om tilbakemelding fra foreldrene på om barnet kan komme eller ikke.

MAT

Spør om eventuelle hensyn du må ta rundt matservering når foreldrene bekrefter at barnet kommer. Det skal ikke mange grepene til for å tilrettelegge slik at ingen føler seg utenfor på grunn av allergier eller religiøs o ­ verbevisning. Gjennom alle festene jeg har arrangert til denne boken, har jeg funnet ut at barn er like glade og glupske når de spiser soyapølser, kyllingpølser, glutenfrie muffins og vegetar­pizza som når de spiser annen bursdagsmat.

BUDSJETT

Det skal ikke koste skjorta å feire barnet. Vær kreativ og se hva som finnes av morsom pynt i skuffer, skap og leke­rom før du går for å handle. Juletrelys lager like mye fest som girlandere, og legofigurer og bamser fungerer bra som bordpynt. Dropp dyre godteriposer og fokuser på frukt, kake og popkorn. Ved å være bevisst, har jeg klart å holde budsjettet under tusenlappen på alle bokens bursdagsfester med rundt ti gjester.

10


TIDSPUNKT

Det er ofte lettere å samle alle en ettermiddag midt i uken enn i helgene. Om du har mulighet, er det fint å starte festen tidlig og avslutte før kl. 19.00. Jo yngre bursdags­ gjestene er, desto tidligere går luften ut av festballongen.

VARIGHET

To timer med bursdagsfeiring er mer enn nok for både barn og voksne. Da har man en halvtime til å lande på, en halvtime til å spise og en time til lek og moro. Husk å si ifra til foreldrene når festen skal rundes av og gjestene skal hentes.

ER FORELDRE VELKOMMEN?

Mens bursdagsgjestene ennå er små, setter både barn og voksne pris på at en av foreldrene er til stede. Det blir ofte mer stas å være alene jo eldre man blir, men noen ­fortsetter å være «kengurubarn» en stund til, og det er helt greit. Lag til en enkel voksenkrok med kaffe og kakerester fra barnebordet, så alle får en hyggelig ettermiddag!

visste du at… det blir sendt over to milliarder bursdags­­kort over hele verden hvert eneste år?

11

KLASSISK BURSDAG Alder: 3–8 år

Dette er en hyllest til den klassiske bursdagen slik m ­ ange av oss husker den: festen med flagg på bordet, farge­ sprakende duk og muffins med så mye pynt at du så vidt kan skimte baksten under. Her ryddes det plass til de m ­ orsomme lekene og den ­hysteriske adjektivhistorien som alle ler av og snakker om i dagevis etterpå. Venner kommer iført sine fineste klær, bursdags­barnet har krone i nesten ekte gull på hodet, og ballonger er plassert høyt og lavt overalt i huset. Alle får kjenne på spenningen når gavene åpnes, og alle får p ­ røve de nye lekene. Dette er bursdagen som ikke har noen ­annen knagg enn å være den kule bursdags­festen som man drømmer om å ha – og å bli invitert til!

15


FORBEREDELSER På en klassisk barnebursdag er det vanskelig å trå feil. Pynt med det du har, det blir aldri for mye. 17. mai-flaggene må hentes frem, dekk på med papptallerkener i forskjellige farger og pynt med barneleker midt på bordet. Legg gjerne frem noe enkelt utkledningstøy på hver stol – for eksempel hatter, barter, hansker eller sjal som kan brukes som kapper. Om bursdagsbarnet får være med å pynte bordet kvelden i forveien, blir det ekstra stas å vise det til vennene dagen etter. Muffinsene kan fint lages og pyntes kvelden i forveien, og om du velger å lage pizzasaus fra bunnen av, blir den også ekstra god over natten.

re La bursdagsbarnet væ i forveien med å pynte kvelden

16


visste du at... man ikke feirer sine egne bursdager i Vietnam? Der feirer alle samtidig på det vietnamesiske nytt­året.TA DEN RING OG LA DEN VANDRE Barna står i en sirkel med ansiktet mot hverandre og hendene på r­ yggen. Et av barna står i midten, og bursdagsbarnet står på utsiden av sirkelen med en ring i hånden og starter leken. Mens de andre barna synger, går bursdagsbarnet rundt sirkelen og later som han legger ringen i alle de åpne hendene. Ringen legges i en av hendene, men ingen får vite hvem sine. Når barna har kommet til strofen «Ser du jeg har fått den», skal alle lukke hendene og strekke dem frem og riste på dem i takt med san­ gen. Når sangen er ferdig, skal barnet i midten av sirkelen gjette på hvem som har «fått den». Er det feil, skal den som ble gjettet feil på, gjette videre. Sånn går det helt til ringen blir funnet. Da starter vi på nytt, og den som fant ringen skal stå i midten, mens den som hadde ringen skal gå rundt.

Ta den ring og la den vandre fra den ene til den andre. Ringen er skjult, den sees ei, nettopp nå er ringen hos meg. Jeg gikk meg ut på den grønne eng, der gjettet jeg på hvem ringen skulle få. Ser du jeg har fått den, ser du jeg har fått den. Tra la la....

27


. at.. u d te ke t ulyk viss e d r y bet kke i Kina für en klo u e? om d sgav g a d s i ­bur


KARNEVALBURSDAG Alder: 2–10 år

Denne bursdagen er en sikker vinner om bursdagsbarnet liker å kle seg ut. Her er det plass til skumle ninjaer, skogens troll, Minnie Mus og alle dyrene i Afrika. Gi fantasien fritt spillerom og lag en drømmedag for barnet som fyller år. En karnevalfest skal ikke koste for mye å arrangere eller delta på. Ansiktsmaling og litt fantasi er alt som skal til for å ­forvandle et barn til en heks, en taco, en tiger eller en sommerfugl. En brun genser forvandler fort en snill, liten kar til en ­brølende løve. Stripete gensere gjør de små kriminelt interessert i gull­ mynter. Det er lurt å ha litt ansiktsmaling på lur til gjestene om noen skulle ønske å pynte seg litt ekstra, og det kan være fint å informere om dette i invitasjonen.

29


KARNEVALSLEKER Halen på grisen

Kims lek

Denne leken går aldri av moten. Tegn en gris på et stort ark eller et stykke papp som ­henges på veggen eller holdes av en voksen. ­Grisen skal ikke ha hale. Barna stiller seg i kø, og ­førstemann ut får bind for øynene og en tusj i hånden. Etter en forsiktig snurr, er målet å tegne en hale på grisen der halen skal være. Den som kommer nærmest riktig sted, vinner.

Dette er en fin hukommelseslek som gjerne kan lekes med lag. Legg fem til ti gjenstander på bordet foran barna. Siden det er karneval, kan du velge figurer og ting som passer til t­emaet, for eksempel en hatt, en bart, en klovnenese, en hanske, en boa og et sverd. La barna se på alle tingene i et halvt minutt før du legger en duk over. Nå skal barna prøve å huske alt som ligger under duken. I neste runde kan du fjerne en gjenstand mens barna ser bort. Nå er det om å gjøre å finne ut hva som mangler.

Dyredisko Rydd plass på stuegulvet og la de ­ utkledte gjestene få utfolde seg i all sin prakt! Lag ­gjerne en spilleliste med sanger om dyr og la barna danse som bjørner, elefanter, insekter ­eller det de er kledd ut som.

40


Husk å dekke til veggen bak grise­tegningen!

Musikk som setter små føtter i sving: Dyrene fra Hakkebakkeskogen, Fem små apekatter, Historien om de tre små fisk, Bjørnen ­sover, Dyrene i Afrika, P ­ apegøyen fra Amerika, Alle fugler små de er og Tre e ­ lefanter kom marsjerende.

VINTERBURSDAG Alder: 6–10 år

Dette er bursdagsfesten i snøen og kulden med røde kinn, ­kjeledress og utestemme. Stuebursdag er gøy, men flytter du festen ut, tar det helt av! Det er også fint å ­tenke på at du ­slipper gulvvasken etterpå. Vinterbursdagen krever litt snø, men bare nok til å få fart på akebrettet og til å skjule ­skatten som alle barna skal lete etter. Vær tydelig med å presisere i invitasjonen at feiringen foregår utendørs, og det er uansett lurt å ta med noen ekstra vottepar og luer. Det er alltid noen som blir kalde. Bursdagskaken skal du ikke tenke på. Hjemmelaget softis l­aget på stedet er mer en kult nok, og ikke minst en aktivitet som setter hele bursdagsselskapet i aktivitet. Hvis du i tillegg ­griller marsh­ mallows og pinnebrød, er du sikret en u ­ forglemmelig bursdags­ fest i snøen.

45


VINTERLEKER

52

Skattejakt

Akekonkurranse

Når man har snø på fest, bør den brukes, og den kan brukes til så mangt! Snøen kan for ­eksempel skjule en skattekiste fylt med små godte­poser som gjestene får med seg hjem. Tegn en stiplet linje og noen ledetråder som ­fører til skatten, på et papir som du svir litt i hjørnene for å gi følelsen av et ekte skatte­ kart. Ledetrådene kan markeres ved hjelp av flagg, lekefigurer eller symboler malt på snøen med konditorfarge.

Be gjestene ta med seg eget akebrett, eller bruk store, svarte søppelsekker. Finn en l­iten høyde som er fin å ake på, og bruk flagg, ­ ­vimpler, p ­ inner eller busker til å markere start­ streken og målgang. La gjestene ake hver sin gang. Den som kommer raskest i mål, vinner. Alt er lov så lenge akebrettet og barnet når målstreken s­ amtidig. For å gjøre leken ekstra spennende, kan dere ha flere omganger og male opp vinner­tidene i snøen.

Frossen heks/stiv heks

Flaske-bob

Som Sisten er målet å ikke bli rørt av den som «har den» – i dette tilfellet «heksen». Hvis man blir tatt av heksen, fryser man til is og må stå med beina fra hverandre. De andre bursdags­ gjestene som ennå ikke er tatt, kan befri barnet som er frosset ved å krype mellom beina på henne. Vinneren er den siste som er igjen etter at alle utenom heksen er frosset.

Finn en helning eller lag en snøhaug hvor man kan oppnå litt fart. Fyll en h ­alvlitersflaske med vann, og bruk flasken til å preparere en ­bobbane. Marker start og målgang med flagg eller konditorfarge, og tegn gjerne opp bob­ banen også. Barna sender flasken ned ­banen ­etter tur, og den som har den raskeste bob-­ flasken, vinner.


Husk at skatten mü graves ned før gjestene kommer!REGNBUEBURSDAG Alder: 6–10 år

Få bursdager er fattige på farger, men ­denne har nok den rikeste paletten av dem alle. Regnbue­bursdagen er festen for ­farger, ­fantasi, magi og drømmer i en verden hvor enhjørninger selvsagt finnes.

57


FORBEREDELSER Pynt med alt du har av farger: mønstrete duker, vimpler, regnbueflagg, ballonger, pappfigurer, glitter og konfetti. Et velkomstglass med gelé i forskjellige nyanser og sugerør i regnbuefarger setter stemningen. Dekk gjerne spisebordet med en stor papirduk og strø fargestifter tilfeldig rundt på bordet. I tillegg til at barna kan kose seg med tegning m ­ ellom mål­ tidene, får bursdagsbarnet et fint minne – om duken overlever. Å innlede festen med at gjestene får lage sine egne pizzaer er en ­hyggelig start. Legg diverse garnityr i boller i regnbuens farger så barna kan forsyne seg selv. La dem spise rett på papirduken eller på fargerike asjetter.

58


«Alltid vær deg selv. Med mindre du kan være en enhjørning. Da bør du alltid være en enhjørning.» at... u d e års­ visst skudd

tt fra ber bortse d ­ esem . 6 2 r ,e est dagen a ­færr d n e g r den da enn ha nordm sdag? ­fødselPYNTETIPS DUKER VIMPLER REGNBUEFLAGG BALLONGER PAPPFIGURER ENHJØRNINGEFFEKTER GLITTER KONFETTI PAPIRDUK OG FARGESTIFTER


REGISTER Aktiviteter Adjektivhistorie 24/25 Akekonkurranse 52 Andedam 136 Ansiktsmaling 43 Ballongleken på dansegulvet 99 Bjørnen sover 125 Bro bro brille 80 Danseleken 96 Dyredisko 40 Eggeløp 80 Eple i vann 83 Fisking 24 Flasketuten peker på 122 Flaske-bob 52 Frossen heks 52 Gelé-konkurranse 66 Gjemsel 122/148 Gulleggeløp 80 Gå planken 113 Halen på grisen 40 Hva kjenner du på 110/151 Hviskeleken 69 Kaste i balje 136 Kims lek 40 Kongen befaler 80 Lakrissnørelek 110 Limbo 66 Malerkunst på snøen 55 Mimeleken på dansegulvet 96 Musikkquiz 96 Mørkegjemsel 148

156

Noe skummelt i boksen 151 Noe ukjent i vannet 110 Piñata 122 Pizzaverksted 65 Potetløp 80 Quiz 96 Sekkeløp 139 Sisten 148 Skattejakt 52/110 Softis i snøen 50 Spise eple fra bollen 83 Stiv heks 52 Stolleken 24 Superbjørnen sover 125 Super-piñata 122 Synge og plystre med kjeks i munnen 66 Såpeboblelek 136 Ta den ring og la den vandre 27 Zombie-sisten 148

Serveringstips

Ballongmuffins-glasur 62 Barnegrillspyd 132 Barne-TV-popkorn 34 Blodig popkorn 144 Blodig saft 145 Bløtkake 78 Brownies 144 Champagne-gelé 76


Diskomuffins-topping 90 Dødelige brownies 144 Falskt blod 142 Forgiftet Snøhvit-eple 144 Forgylte godbiter 76 Fruktposer 132 Fruktskåler 20 Gelé 62/76 Glitterpopkorn 90 Glutenfri pizzabunn 65 Gluten-, laktose- og eggefri muffins 23 Grillspyd 48/132 Grufullt tiss 145 Havsalt snacks 106 Hjemmelaget pinneis 135 Hjemmelaget softis 50 Is 50/120/135 Iskaffe 132 Karamellkrem 76 Kjeks 34/37 Kongelig bløtkake 78 Kongelig muffins med karamellkrem 76 Kyllingpølser 48 Langpannepizza 90 Langpannepizza-fyll 90 Langpannesjokoladekake 108 Marshmallow på pinne 48 Muffins 23/62/76/90 Non Stop-kjeks 37 Opp-ned-isboks-kake 120 Oreokjeks på pinne 34

Ostekrem 90 Pikekyss 118 Pinnebrød 48 Pizza 20/34/65/90 Pizza Margherita 20 Pizzabunn 65 Pizzasaus 65 Pizzasnurrer 34 Popkorn 34/90/144 Punsj 93 Pølser 48/106/132 Regnbuegelé 62 Rosa pikekyss med glitter 118 Saft 20/48/145 Sjokoladebursdagskake 20 Sjokoladekake 20/108 Sjokoladepudding 144 Sjørøverpølser 106 Sjørøversjokoladekake med gullmynter 108 Skrekkelig tomatsuppe med meitemark 147 Slimete sjokoladepudding 144 Snacks 20/76/106/132 Softis 50 Sukkerspinnsaft 20 Supersuppe 118 Supervann med bær 118 Tomatsuppe 118 Vann 118 Vannmelonkake 132 Varm og kald saft 48

157


© Font Forlag 2018 Grafisk design og omslag: Katrine Bervell og Cecilie Y. Kvam, Alle Gutta Fotografier: Sara Johannessen Papir: Amber Graphic (130 g) Trykk og innbinding: Livonia Print FONT CLXXXVIII Første utgave ISBN 978-82-8169-476-7 Første opplag

Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven eller avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, interesseorganisasjon for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningskrav og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.fontforlag.no


ORDET FONT kommer fra det latinske fons, som betyr kilde. I dag er ordet mest brukt i betydningen skrifttype, det typografiske utseendet til et sett av bokstaver og tegn. Allerede i det gamle Egypt eksisterte det to ulike skrifttyper (hieratisk og demotisk). Dette var hieroglyfer som enten var risset inn i stein eller skrevet på papyrus. Da Johann Gutenberg oppfant den europeiske boktrykkerkunsten i 1430-årene, ble det nødvendig å standard­ isere skrifttegnene. Datidens skrivemåte, gotisk, var svært snirklete og forseggjort, og det oppstod etter hvert forenklede versjoner. Rundt 1890 forsvant den gotiske skrivemåten fra daglig bruk, og antikva ble den dominer­ ende gruppen av skrifttyper. Antikva bygger på den romerske monumentalskriften; den enkelte bokstav består av grunnstrek, hårstrek og små uthevinger kalt seriffer. Den andre hovedgruppen av skrifttyper kalles grotesk. Denne ble første gang brukt i 1916 av den engelske boktrykkeren William Caslon III, og kjennetegnes ved at bokstavene har like tykke streker og mangler seriffer. De fleste skrifttyper i alminnelig bruk tilhører enten ­gruppen antikva eller gruppen grotesk. Disse to gruppene kan igjen deles etter hvorvidt hver enkelt bokstav opptar like mye plass uansett utseende (for eksempel en M og en I), eller om det enkelte tegns plassbehov er relatert til dets utseende. Den siste retningen, kalt proporsjonale fonter, ble utviklet av den amerikanske avis­ industrien for å spare trykksverte og papir, noe som forklarer bakgrunnen for navnet til en av de mest brukte ­typene i denne kategorien, Times. Proporsjonale fonter dominerer i dag produksjonen av aviser, blader og bøker. FONT FORLAG bruker antikvaskriften Trajan i sin logo. Denne ble utviklet av amerikanske Carol Twombly i 1989, og er stilistisk inspirert av den 40 meter høye Trajan-søylen, som ble reist i Roma mellom år 106 og 113 e. Kr. for å hedre keiser Trajans militære erobringer. Oppover langs denne søylen, som har en diameter på nær fire meter, løper et 200 meter langt spiralbånd med praktfulle relieffer. Søylens base er prydet med de ypperste eksempler på romersk skrift- og steinhoggerkunst. Disse inskripsjonene anses av mange som den viktigste inspirasjonskilden for de ulike antikvaskriftene. BARNEBURSDAG er satt med AG Schoolbook, en skrifttype som ble designet av den tyske typografen ­Günter Gerhard Lange og lansert i 1983. AG Schoolbok er en grotesk font med høy lesbarhet. Tilnærmingen til et håndskrevet uttrykk gjør at bokstavene er gjenkjennbare og tydelige, og skrifttypen brukes derfor mye i skolebøker og barnebøker.