Page 1

Nr. 1

Kordirigenten

2007

Øystein Fevang Tett på den populære dirigenten Denne fungerer i mitt kor ● Fonoko satser stort ● Norsk sangerforum Musikk er bevegelse ● Fem på dirigentsamling Scenario musikkteaterskole


Innhold Leder Ketil Belsaas har vært leder siden 2004, og er inne i sitt 4. år som leder. Han har visjoner for Fonoko og setter krav til det vervet han har påtatt seg.

3

Denne fungerer i mitt kor I hver utgave av Kordirigenten presenterer vi en artikkel som forteller om et korverk som funger. Denne gangen har vi utfordret Øystein Moholt.

4

5

Kongressen 2007 René Clausen fra Minnesota blir årets instruktør på Kongressen i Bergen 6. - 9. september.

Spellemannpris til Grex Vocalis Grex Vocalis mottok sammen med KORK Spellemannprisen 2006 i klassen ”samtidsmusikk” den 27. januar i Chateau Neuf Norsk sangerforum Norsk sangerforum har fra denne utgaven av Kordirigenten to sider informasjon til sine medlemmer og andre interesserte.

6

Musikk i bevegelse Nobus første dirigentkurset i 2007 var en stor suksess. Over 50 deltakere frå heile landet møttes til ei helg med sangerkroppen som midtpunkt.

8

10

Fem på dirigentsamling Her møter vi fem kjente og ukjente deltagere på Nobus dirigentsamling.

Scenario musikkteaterskole 11 Scenario Musikkteaterskole er et samarbeid mellom Operaen i Kristiansund og Kristiansund Kulturskole. Elin Person er musikalsk leder og dirigent.

13

Portrett Øystein Fevang og Ensemble 96 ble nominert til Grammyprisen i år. Han har også byttet kor. For tiden er han dirigent for Oslo filharmoniske kor.

13

Hva skjer? Er du på utsikt etter et dirigentkurs eller spennende festivaler? Da bør du ta en titt på disse sidene. Det er mange flotte arrangementer som kommer i løpet av våren, sommeren og høsten.

17

Lanseringsseminar I forbindelse med oversettelser av JohnRutters verker til Norsk av Arne Kildal blir det et lanseringsseminar i Stavanger 29. - 30. september.

19

Fonoko Postboks 440 0103 OSLO tlf: 21657581 e-mail: fonoko@fonoko.no

2

6

Ansvarlig utgiver: Foreningen Norske Kordirigenter Ansvarlig redaktør: Ketil J. B. Belsaas Faglig redaktør: Ida Baalsrud

Grafisk formgivning: Ketil J. B. Belsaas Trykk: Caspersens Trykkeri A/S Opplag: 700 Foreningen Norske Kordirigenter tar forbehold om endringer og trykkfeil. Kordirigenten nr. 1 2007


Godt nytt år! Godt nytt år! et er ganske sent å si godt nytt år så langt ute i det nye året, men jeg D syns det er passende likevel, siden dette årets første utgave av Kordirigenten. Denne utgaven av Kordirigenten markerer en skillelinje i Fonokos eksistens: for første gang har Norsk sangerforum to sider med informasjon til sine medlemmer. Det samme har også Norges barne- og ungdomskorforbund. Med dette prøver vi å nå dirigenter som foreløpig ikke er medlem i Fonoko. Jeg håper selvfølgelig det blir en storm med innmeldinger som kan bidra til å gjøre foreningen bedre for alle. Planleggingen av Kongressen 2007 er i gang, og i år arrangeres den i Bergen samtidig som Grieg Internasjonale korfestival – 6. til 9. september. Det er Norges korforbund Hordaland som arrangerer festivalen, og vi vil samarbeide om enkelte områder som konserter og festmiddag. Til kongressen kommer dirigenten, komponisten og pedagogen René Clausen fra Moorhead, Minnesota USA. Han er en stor foredragsholder, og han har skrevet masse spennende og god musikk. Han er også en dyktig instruktør. I forlengelse av Kongressen har du mulighet til å delta på Nordisk-Baltisk symposium for dirigenter i Bergen 9. – 11. september. Så er du smart, bør du sette av en ukes høstferie allerede nå.

5

1. november i fjor flyttet Fonoko inn i nytt kontor i Kirkegata 20. For Fonoko er det viktig å komme inn i et musikkorganisasjonsmiljø for å bli mer synlig, og vi merker oss en stor interesse fra de andre organisasjonene om hvem vi er og hva vi gjør. Samtidig er det av stor betydning å få samlet alle våre eiendeler på en plass. Kontoret er åpent hver torsdag fra klokken 10.00 til 16.00, det er alltid hyggelig med besøk. Neste år fyller Fonoko 20 år, og det må feires med brask og bram! Jeg ønsker at neste års kongress markeres med å være det største og beste som Fonoko noen gang har hatt. Foreløpig er alt av planlegging i startfasen, så har du noen gode ideer og forslag til neste års kongress, håper jeg å høre fra deg. Jeg håper du får et hyggelig og spennende semester med mange musikalske opplevelser!

Med vennlig hilsen

11

Ketil J. B. Belsaas Leder

Styret Leder: Ketil J. B. Belsaas, mobil: 917 21 936 e-post: styreleder@fonoko.no Nestleder: Thomas Caplin, tlf.: 62517690, mobil: 413 04 997 e-post: thomas.caplin@fonoko.no Styremedlemmer: Roger Martin, tlf.: 56330013, mobil: 988 27 704 e-post: roger.martin@fonoko.no Ida Baalsrud, tlf.: 31289667, mobil: 907 61 649 e-post: ida.baalsrud@fonoko.no

Kordirigenten nr. 1 2007

Signe Lise Holm, tlf.: 32724747, mobil: 926 84 477 e-post: signe.lise.holm@fonoko.no Varamedlemmer: Grete Wennes, tlf.: 73520447, mobil: 930 87 740 e-post: grete.wennes@fonoko.no Sindre Beitohaugen, mobil: 900 52 054 e-post: sindre.beitohaugen@fonoko.no Kasserer: Berit Guggedal, tlf: 52781078, faks: 52721111 e-post: berit.guggedal@fonoko.no

3


Jepp!

Denne fungerer i mitt kor Tekst: Øystein Moholt

AGNUS DEI av Hans Leo Hassler (1564-1612)

eg vil trekke fram en liten perle fra renessansen og ”vokalpolyfoniens gullalder”. En sats fra Hans Leo Hasslers: Missa Super Dixit Maria, en messe bygd på hans egen motett Dixit Maria ad Angelum – og etter latinen her vel knyttet til Marias møte med engelen og Marias lovprisning. Messen finnes opprinnelig i en 4–8 stm. samling fra 1599.

J

Messens siste ledd er et Agnus Dei, 4 st. SATB - i trykk én A4side. De

senere opptrykk av satsen har få dynamiske anvisninger, et opptrykk i ”Chor-Übungen” – en kirkemusikalsk ”murstein” har anvisninger som kan være til støtte for de av oss uten stilsikker innsikt og stor faglig vokal-bakgrunn. Mitt første møte med den var i ”Bygdelagskoret” under Oddvar Tobiassens ledelse på 1970-tallet – en konsert i Gml. Aker kirke. Siden har jeg tatt den med i alle mine blandede kor med bra suksess. Toneomfanget ligger godt innefor

det et vanlig blandet kor bør makte, med solistisk, individuelt utfordrende stemmeføring og betydelige krav til intonasjon. Korister liker den som utfordring i stor og god akustikk og som individuell utfordring i små grupper med 8-12 stemmer. Start med den i grupper, som etter hvert brytes ned til 1-2. Det fordres at stemmene sitt godt i forkant. En utfordrende øvelse i utvikling av individuell trygghet. Jeg har jeg brukt den i rene konsertsammenhenger hvor jeg knytter den til bilder av og forestillingen om lammet i den kristne trossymbolikk. I gudstjenesten hører den til på messeleddets faste plass eller som baksgrunn under nattverden eller kollekten. To improviserte anledninger med OPUS 89, i Leksand kirke i Dalarne og i generatorhallen på Vemork i Telemark sitter ennå i ryggraden, 7-8 år etter. For korister flest, en opplevelse av noe fremmed, men også noe opphøyd - kanskje et ytterpunkt i repertoarbreddens amplitude, men et fascinerende møte med musikkhistorien - på veien tilbake til begynnelsen? Prøv den!

4

Kordirigenten nr. 1 2007


Kongress 2007

Fonoko satser stort! i kan med glede meddele at en av våre hovedinstruktører til konventet i Bergen 6. - 9. september blir den kjente amerikanske dirigenten, komponisten og pedagogen René Clausen. Vi er mange i Norge som har hatt gleden av å oppleve ham sammen med Concordia Choir, ett av verdens fremste akademiske blandede kor.

V

René Clausen er en av de store og kjente foredragsholderne i USA og er kjent for sin varme og vennlige pedagogiske stil. I den workshop han skal ha i dirigering, er han

opptatt av å få arbeide med alle typer av dirigenter – de som føler seg som viderekomne og de som ikke er så trygge på seg selv enda. Vi kommer også å få oppleve ham som komponist – hans musikk - som oppleves som litt romantisk og lett tilgjengelig, er viden kjent i verdenen men ikke særlig mye i Norge, så det blir en fin opplevelse å lære hans musikk å kjenne. Det vil være mulig å være aktiv eller passiv deltaker på hans dirigentworkshop. Vær rask med å sikre deg en god

René Clausen kommer til Bergen 6. 9. september.

plass! Påmelding kommer etter hvert.

Spellemannpris til Grex Vocalis og KORK Grex Vocalis mottok sammen med KORK Spellemannprisen 2006 i klassen ”samtidsmusikk” den 27. januar i Chateau Neuf for innspillingen av Nordheims verk ”Draumkvedet”. Solister i ”Draumkvedet” er Njål Sparbo, Sigve Bøe, Carl Høgset, Rasmus Høgset, Unni Løvlid, Torunn Østrem Ossum, Frank Havrøy og Kjell Viig. Dette er tredje gang Grex Vocalis mottar ”Spellemannprisen” – den første mottok koret for platen ”Norwegian Folksongs & European Madrigals”, Arne Bendiksen 1977, SLP 1442. Den andre Spellemannprisen fikk Grex Vocalis for platen ”Renessanse for kor”, Kirkelig Kulturverksted 1983, FXCD/LP/MC 39 Kordirigenten nr. 1 2007

Korets plate ”Norske Stemninger” ble nominert i 1990. I de senere år har Grex Vocalis utgitt: ”Crux”, Quattro Records1997, QCD 9308, nyutgivelse 2000 QCD 9408 ”Liberté”, Simax Classics 2000, PSC 1151 ”Magnum Mysterium”, Lindberg Lyd 2004, 2L 26 lle disse tre CD’ene fikk veldig fin omtale både hjemme og ute, men ble ikke nominert til “Spellemannprisen”. I de senere år har ikke korplater kunnet konkurrere i klassen for klassisk musikk med Oslofilharmonien, Andsnes, Mørk etc. Kanskje er det på tide å få en egen klasse for kormusikk?

5


Stipend ved deltagelse på Fonokokongressen i september 2007 Som en prøveordning har Norsk sangerforum for 2007 øremerket 10 stk. stipend à kr. 1000,- som skal gå til kordirigenter i organisasjonen som ønsker å delta på Fonoko-kongressen i Bergen 6. – 9. sept. 2007.

søknad selv, og sende til Norsk sangerforum, Fetveien 1 E, 2007 Kjeller. Søknaden må være mottatt før kongressen starter, og stipendet utbetales etterskuddsvis. Nye medlemmer av Fonoko prioriteres, men også andre kan søke.

Interesserte bes formulere en

Årsmøte i Troms sangerforum 27. januar 2007 Lørdag 27. januar gikk Troms sangerforums 3. ordinære årsmøte av stabelen. Det var et hyggelig og positivt møte med 23 deltakere og 14 kor representert. Møtet foregikk på musikkonservatoriet og ble etterfulgt av et medlemsmøte med mange gode innspill. Ivar Solberg ble gjenvalgt som leder og styremedlemmer ble Inger Strand fra Salangen (gjenvalg), Greta Åsali Jensen fra Tranøy (gjenvalg), Britt Midtun fra Sandsøy (ny) og Synnøve Strøm fra Tromsø (ny).Troms sangerforumi fikk også representanter fra Nordland inn - Lisbeth Marianne Åsli fra Narvik ble 1. vara. Andre tillitsvalgte ble 2. vara Eirik Figenschau fra Sandsøy, 3. vara Øivind Utmo fra Balsfjord, leder valgkomiteen: Hans Georg Johan-

sen fra Tranøy samt medlemmer Gøril Bjørkmo fra Tromsø og Liv Irene Jensen fra Sørreisa. Ny revisor ble Synnøve Sagathun fra Tromsø og Tove Haugerudbråten også fra Tromsø (gjenvalg). Medlemsmøtet ble avholdt etter lunsjen og vi fikk flere innspill, bl.a. på tidspunkt for korstevner. Det ble også påpekt et stort behov for dirigenter - både i Tromsø og andre steder og det skal vi prøve å få gjort noe med. En mulighet er oppstartskurs for dirigenter/hjelpedirigenter. Vi arrangerer forøvrig et inspirasjonskurs med Thomas Caplin til høsten - dette er også en fin mulighet både for dirigenter med og uten formell utdanning.

Enorm medlemstilvekst i Norsk sangerforum

Tilskudd til lokal koraktivitet 2007

Norsk sangerforum har hele tiden opplevd et jevnt tilsig av nye medlemskor, og etter nyttår har det riktig toppet seg med gjennomsnittlig ett nytt kor hver annen dag. Dette er en svært gledelig utvikling, og nye distriktsforbund dannes i kjølvannet av stadig nye medlemskor. Medlemstallet er i skrivende stund 6.632 medlemmer.

I 2007 kan man søke om særskilt støtte til lokal koraktivitet når man samarbeider med profesjonelle utøvere.

6

Den 4. november 2006 var det 5 år siden stiftelsesmøtet for Norsk sangerforum fant sted på Lillestrøm i Akershus, og Norsk sangerforum kunne feire sitt 5 års jubileum. Organisasjonen har dermed manifestert sin berettigelse, og ser fremover mot stadig nye oppgaver og aktiviteter.

Det er fire søknadsfrister i året, den første er 25. februar. Hvem kan søke støtte? Alle kor kan søke støtte til enkelttiltak og til konserter. Du kan ikke få støtte til drift av institusjoner eller organisasjoner, heller ikke til å kjøpe utstyr. I regelen må du holde til i den geografiske regionen hvor aktiviteten skal finne sted. Les mer om støtteordninga på våre hjemmesider www.sangerforum.no.

Kordirigenten nr. 1 2007


Korstevne Nord 22. - 24. juni ”Korstevne Nord” er tittelen på et spennende samarbeidsprosjekt mellom Kammerkoret Ultima Thule og Troms sangerforum, når de inviterer ALLE interesserte kor, sangere og dirigenter til korstevne med tilhørende korseminar, konserter og dirigentseminar 22. - 24. juni 2007! Påmeldingene tikker inn, selv etter fristen, og det er fortsatt plass til flere! Troms sangerforum har fått påmeldinger og forespørsler fra Finnmark i nord til Oslo i sør til Korstevne Nord, og det er dermed sikret at stevnet blir arrangert.

Arenaer for arrangementet vil bl.a. være Kulturhuset i Tromsø og Tromsø Domkirke, og ALLE kor og dirigenter i det ganske land er hjertelig velkommen! Et sommerkledt Tromsø under vakker midnattssol er et glimrende sted for å nyte sangen, musikken og fellesskapet! Fredag 22. juni er det duket for dirigentseminar med Ivar Solberg som instruktør. Ivar er utdannet vokalpedagog fra musikkonservatoriet i Tromsø og Cand Musique fra Norges musikkhøgskole med korledelse og vokalopplæring i kor som hovedemner. Dirigentene får råd og tips om vokalopplæring i kor - nærmere bestemt metodikk, presentasjon, praktiske øvelser m.m. Lørdag 23. juni fortsetter Ivar Solberg som instruktør på korseminaret. Her vil Kammerkoret Ultima Thule være demonstrasjonskor for diverse teknikker på alle plan, og sangerne vil få utvidet kunnskap om intonasjon, klangplassering, vokaldannig m.m. På dette seminaret vil det også bli innstudert endel felles repertoar, som skal fremføres under stevnet. De deltagende korene kan ellers velge om de ønsker å synge eget konsertrepertoar på Kulturhuset i Tromsø eller i Tromsø Domkirke. Det vil også bli lagt opp til "Singers

Tromsø Domkire

Ivar Solberg

Corner" rundt omkring i Tromsø by i løpet av lørdagen. Lørdagen avsluttes selvfølgelig med en skikkelig festbankett og dans til levende musikk! På søndag 24. juni, kan de kor som ønsker det være med og synge under gudstjeneste i byen. Korstevnet avsluttes kl. 13.00 denne dagen. Påmelding skjer til Troms sangerforum - tlf. 77 65 59 00/900 14 065. Bruk evt. påmeldingsskjemaet på brosjyren, eller gå inn på Troms sangerforums hjemmesider for elektronisk påmelding her http://www.musikk.no/tromssangerforum/

Besøk våre hjemmesider www.sangerforum.no Kordirigenten nr. 1 2007

7


k k i e r s u

Nobu

Tekst: Roger Martin

M

Det første dirigentkurset i 2007 var ein stor suksess. Godt og vel 50 deltakarar frå heile landet – korleiarar for barn og ungdom i alle aldrar frå 5 til 25 (og vel så det) – møttest til ei helg med songarkroppen som midtpunkt. For meg har første helga i januar lenge vore ein fastlagt dato kvart år – det er då nobu alltid har dirigentsamling. Dei siste åra har samlinga vore lokalisert i MidtNorge, noko som tydeleg fell i smak, då stadig fleire strøymer til frå alle himmelretningane.

Det har mykje for seg å samlast akkurat på denne tida – julerushet er over, og alle skal ta fatt på vårprogrammet. Vi er godt inni mørketida, og kordrifta kan til tider virke tungt. Å delta på dirigentsamlinga er ei sann nyttårsgåve til koret, som får møte ein dirigent med løfta sinn, løfta hovud og nye impulsar.

Årets samling tiltrekte over femti menneske frå nord og sør til tolv aktive timar leia av Panda van Proosdij. I løpet av helga var det fascinerande å observere hos seg sjølv og andre korleis kroppar retta seg opp og spenningar forsvann – eller i det minst avtok i

Instruktør Panda van Proosdij

styrke! Med utdanning frå danseakademiet i Rotterdam, har Panda koreografert og regissert musikalar og operaer for ei rekke ensemble i Nederland, og er kunstnerisk leiar for Totaaltheater Pandance - eit ensemble som kombinerer dans, musikk og drama i forestillingane sine. Ho arbeider også for L'Oréal som koreograf og modelltrenar over hele verda, og underviser ved Codarts – musikkteaterakademiet i Rotterdam.

Den første økta Popkorn og softis i hotellets foaje fredags kveld bidro til ei god stemning før det første økta kom i gang. Og kom i gang gjorde vi ganske raskt, med vandring vilt over golvet. Det gjekk ikkje lenge før vi blei kjent med Skinner Release, ein teknikk brukt primært av dansarar for å rette opp kroppen og fjerne spenningar. Mange kom frå den øvinga med ei kjensle av å ha vakse eit par centimeter i lengd! Deltagere i aktivitet etter en god softis.

8

Det var noko uvant å konsentrere seg så mykje om kropp og så lite om stemme, men i løKordirigenten nr. 1 2007

b


be

v

g e

s e l e *

pet av helga fekk mange ei ahaoppleving om samanhengen mellom dei to. På scena i Stjørdal kulturhus utvikla vi sidesynet – Zeeuws meisje – og ei samkjensle som gav tydeleg utslag i stemmefokus og formidling mot publikum. I det heile var fokus i fokus. Muskulær tonus og mental fokus blei øvd opp med zipp, zapp – og etter kvart boing.

En gruppe deltagere som har det hyggelig saman.

Det lokale bandet kom på laurdag og spela

Stor takk til Kjetil Aamann Laurdag fekk koret øve til komp frå eit lokalt band, ei oppleving utanom det alminnelege. Elles sytte musikkonsulenten i nobu, Kjetil Aamann, for inspirerande tonefølge. Den same Kjetil skal også ha stor takk for å ha sett saman kurset og ha stått for ei givande og fornøyeleg helg. Dei som treng forklaring for nokre av dei mystiske kodane i teksta over kan finne fleire detaljar på nobu.no – klikk på musikkfaglig og så Dirigentsamling 2007.

Kjetil Aamann. Kva ser han for noko?

Besøk våre hjemmesiderwww.nobu.no

*sa Joar Rørmark til meg i 1989

Kordirigenten nr. 1 2007

9


Nobu

Fem på dirigentsamling 1. Kva synst du om kurset? 2. Har du vore på eit nobu-kurs før? 3. Kva vil du bruke i koret ditt?

4. Må du betale sjølv for å delta? 5. Er det noko du saknar på kurset? 6. Kjem du på Fonoko-kongress 2007?

Ingjerd Almås Anfinset, 36 år, Hovet (saman med Idun, 4 mnd) 1. Veldig bra. Noko av det beste eg har opplevd. 2. Ja, eg er med på NOBU-dirigentsamlingane kvart år. 3. Oppvarmingsøvingar og nokre rørsleøvingar. Eg kjem til å vere meir medviten på kva koret utstrålar og kontakt med publikum. 4. Koret betaler. 5. Barnevakt! 6. Tvilar på det. Rikke Bergflødt, 23 år, Bergen 1. Veldig interessant, spennande og inspirerande 2. Eg var med på eit Ung-kurs i sommar 3. Alt på torsdag har vi bestemt oss for å bruke ein del klappe- og rytmeøvingar 4. Koret betaler som eit ledd i opplæringa. 5. Nei, ingenting. 6. Det kunne eg tenke meg. Dan Ramstad, 41 år, Rørvik i Nord-Trøndelag 1. Veldig interessant og lærerikt. Haldning er viktigast av alt. Det var ein fin måte å jobbe på. 2. I fjor var eg med for første gong. 3. Ein del oppvarmings- og konsentrasjonsøvingar, og dessutan haldningsarbeid generelt. 4. Koret betaler. 5. Ingenting – det er ei fin blanding. 6. Eg har diverre ikkje høve til det.

Ingeborg Brun, 24 år 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Veldig inspirerande. Eg har fått gode verktøy å ta med vidare. Nei, dette er første gongen. Øvingar som går på fokus og kroppshaldning. NOBU betaler for meg. Det stemte ikkje med forventningane som eg hadde, men eg er svært nøgd likevel. Eg trur ikkje det, men kven veit?

Liv Hugstmyr Særheim, 60 år, Sandnes 1. Veldig nøgd – eg lærer alltid noko på kurs. I førti år som kordirigent har eg gått på kurs nesten kvart år. Ei gruppe frå ungdomskoret Viva held på med å lage ein konsert, og i samband med det har eg tatt med to kormedlemer for å gi dei ballast. 2. Ja, mange gonger. 3. Det som går på kroppshaldning – hovud og nakke – noko eg også er opptatt av. Også fokus på kva ein gjer når ein syng i kor. 4. Koret betaler for både meg og jentene frå koret. 5. Eg kunne tenkt meg at det blei sett av tid for dirigentane å utveksle repertoar og brosjyrar, og marknadsføre seg og kora sine. 6. Eg har ikkje bestemt meg enno.

10

Kordirigenten nr. 1 2007


Scenario musikkteaterskole Scenario Musikkteaterskole er et samarbeid mellom Operaen i Kristiansund og Kristiansund Kulturskole. Konkret: Vi som leder Scenario (Elin Persson - musikalsk leder og Marit G.Dullaert – teaterfaglig leder) er ansatt i OiK, men mye av aktivitetene foregår i KK’s nye lokaler. Alle utgifter (material etc) deles mellom de to institusjonene. Både OiK og KK har eierforhold til Scenario og musikkteaterskolen har god støtte i begge miljø.

Elevtall Tekst: Elin Persson

Olsenbandet går gatelangs

Historikk Forløperen til Scenario ble startet i 2000 som Operaens Barnekor, da Operaen i Kristiansund fikk behov for barnekor i en av oppsetningene. (Vi er aldri så lite stolte av at det var Norges første Operabarnekor!)

Etter et par sesonger der koret medvirket ved operaen, og hadde egne konserter, ble det utviklet et samarbeid med kulturskolen som ikke hadde eget barnekor. Samtidig ble det også behov for en ungdomsgruppe etter hvert som kormedlemmene vokste i alder. Kulturskolen fikk også egne grupper i teaterfaget, og en god del elever var deltagere i begge gruppene. Da fant vi ut at disse to gruppene kunne formalisere samarbeidet seg i mellom, og gjøre felles prosjekt i tillegg til egne konserter og forestillinger.

I dagens Scenario Musikkteaterskole har vi 130 elever i alderen 6-18 år (75 i kor/sang, 40 i teater og 15 i teaterteknikk). I tillegg er det selvfølgelig et større antall musikkelever som deltar i orkester, men det varierer fra oppsetning til oppsetning.

Undervisning Konkret gjennomføring av undervisningen i Scenario: Alle som deltar i kor/teater/teknisk har vanligvis en undervisningsøkt pr uke 45min – 120min (lengde varierer i forhold til alder). I denne økta blir det undervist i spesialemnene elevene har valgt seg. For kor er det emner som sangleker, stemmebruk, tonedanning, note- og musikk-kunnskap, flerstemmighet, kor og bevegelse. For teater er det emner som dramaleker, tekstbehandling, tekstskaping, teatersport, improvisasjon.

Vi fikk også etablert en egen teaterteknisk gruppe for barn som deltar i den tekniske delen av produksjonene (lage rekvisita, tegne kulisser etc). I det siste har vi også fått koblet orkestergrupper fra Kulturskolen på samarbeidet, slik at unge musikere er med og akkompagnerer sine jevnaldrene på scenen.

Samarbeidsmodell Naturligvis nyter Scenario godt av et etablert samarbeid mellom Operaen i Kristiansund (OiK) og Kristiansund Kulturskole (KK).

Kordirigenten nr. 1 2007

Olsenbanden på barnehjemmet

11


Etter hvert som de store fellesprosjektene nærmer seg i sesongen, blir det mer og mer intensiv undervisning, gjerne flere ganger ukentlig og i fellesgrupper ut fra ensembleoppgavene. Det er også spesielle prøver bare for sang og skuespill. De siste par ukene før premieren blir det naturligvis daglige prøver. I forbindelse med de større oppsetningene arrangerer vi ”audition” der alle som kan tenke seg en rolle får prøve seg, både vokalt og verbalt. Dette er noe elevene har vent seg til, og det gjennomføres selvfølgelig langt unna det vi har sett på TV som ”Idolstil”!

Repertoar Scenario Musikkteaterskole har de siste årene satt opp følgende musikaler med deltagere fra både kor- og teatergruppene: Ronja Røverdatter Robin Hood Olsenbanden jr på sirkus Høstgrøss – en Halloweenopplevelse Ved alle forstillingene har det vært barn og ungdom i hovedrollene, ingen utenforstående har vært leid inn. I tillegg har det naturligvis vært en stor mengde mindre prosjekt, særlig som konserter: Back to the 80’s Swinging 60’s ABBA Melodi Grand Prix 50 år Nøtteknekkeren (koret synger til ballettskolens oppsetning) For kommende semester er det planlagt følgende prosjekt:

Olsenbanden på sirkus

Statister i G.Donizettis L’Elisir d’Amore Sangrolle og barnekor i G.Puccinis Tosca. Med andre ord – de unge sceneutøverne får en unik mulighet til å opptre i mange sammenhenger sammen med jevnaldrende og sammen med voksne, og opplever en stor trygghet i scenehverdagen, samtidig som de søker til kulturlivet med stor appetitt og åpenhet.

Tar gjerne mot besøk Vi i Scenario Musikkteaterskole tar gjerne i mot besøk til våre forestillinger, se www.oik.no for nærmere spilleplan. Dersom noen av leserne har spørsmål eller vil komme i kontakt med oss, er vi bare glade for å informere om Scenario. Med vennlig hilsen Elin Persson (elin@oik.no) Musikalsk leder og dirigent, Scenario Musikkteaterskole Kormester ved Operaen i Kristiansund

Disneykabaret Jungelboka (musikal) Alle de sceniske prosjektene (musikalene) har vært gjennomført i full scenisk versjon med profesjonelle musikere i orkesteret, profesjonelt scenemannskap inkl lyd og lys, fagpersoner på kostyme/sminke etc. Dette takket være at OiK og KK samarbeider og ser verdien av å utdanne byens barn og unge til utøvere på scenen, bak scenen og ikke minst som publikum. De unge sangerne og skuespillerne i Scenario blir også selvfølgelig spurt når Operaen trenger barn med på scenen i de ulike “voksenoppsetningene”. Som eksempel på dette kan jeg nevne: 3 sangroller i B.Brittens Albert Herring

12

Kordirigenten nr. 1 2007


Portrett

Et møte med Øystein Fevang

Tekst: Sindre Beitohaugen

Øystein Fevang er for tiden aktuell med to Grammy-nominasjoner for Ensemble 96 og Bærum vokalensemble sin plate Immortal Nystedt. Platen er nominert både i klassen for beste korproduksjon og i klassen beste surroundplate. Øystein Fevang har dirigert Ensemble 96 fra starten i 1996. I høst takket han for seg for å overta dirigentstillingen for Oslo Filharmoniske kor. Øystein Fevang har tidligere ledet både blanda kor, damekor og barnekor. Til daglig underviser han i sang og ensembleledelse på musikklinja ved Rud videregående skole i Bærum. Vi møtte han der for å snakke om kordireksjon. Hva er dirigentens viktigste oppgave? -Det er å få fram musikken slik man selv hører den i hodet, prøve å finne ut av komponistens intensjoner, og forme musikken etter dette. Og med et godt kor så har man muligheten til å klare det.

Er det et mål? -Tja, … Du vil aldri få en gruppe til intuitivt å finne topp musikalske løsninger hele veien. Det vil i så fall bli lite personlig, det vil nødvendigvis bli preget av stan-

dard løsninger. Som dirigent må du ha din egen oppfatning av hvordan ting skal være og du må ha dine egne idealer. Disse må du antagelig mer enn antyde i dirigeringen. Når sluttresultatet er

Noen dirigenter beholder kontrollen i størst mulig grad, mens andre lar mye av det musikalske initiativet være hos koret? -Der er det helt klart en forskjell på dirigenter. Noen slipper det litt løs og gir sangerne større frihet. Det er en balansegang og kommer veldig an på korets kompetanse for å kunne ta musikalsk ansvar sjøl. Hvis man for eksempel dirigerer et barnekor må man i større grad fortelle dem hvordan de skal musisere, enn om man dirigerer voksne musikalsk selvstendige og erfarne mennesker. Hvis man dirigerer profesjonelle musikere så vil de i utgangspunktet musiserer masse sammen, fordi de har opparbeidet en felles forståelse for musisering og frasering. Som korsanger handler det også mye om tilvenning til å tenke selvstendig. Dess mer trening koret har, dess letter vil det være å gi sangerne større frihet ved å være mer antydende enn styrende i direksjonen. Foto:Budstikka/Ulf Hansen

Kordirigenten nr. 1 2007

13


Portrett

Foto: Tønsbergs Blad/Emil L. Mohr

der på konsert eller plate, så er det i hovedsak dirigentens versjon man får høre. Denne kan selvfølgelig igjen være oppstått i samarbeid med et ensemble, som kommer med musikalske innspill under innøvingen av et stykke. Er det innstuderingen eller direksjonen på konsert som er mest avgjørende for hva man får høre? -Det er en kombinasjon, men det viktigste arbeidet legger jeg i forkant. Vi skal være trygge på hva vi har! Samtidig skjer det alltid noe på konserten, det er også der magien skapes, og den kan man ikke planlegge. Forutsetningen for å oppnå dette er imidlertid at man har gjort grunnarbeidet i forkant. Det skal være

14

reint, det skal være presist og det må man jobbe inn på forhånd uansett, man kan ikke overlate finintonasjonen til konserten. Gjennom et grundig forarbeid legger man forutsetningen for å la koret selv gjøre den musikalske jobben på konserten, da kan dirigenten bare bidra med inspirasjon og krydder. Det er målet for innstuderingen. Det er likevel ikke alltid man kommer dit, noen ganger må man dra mer enn man skulle ønske. Dette er faktisk en viktig balansegang når det gjelder selve direksjonen. Noen ganger dirigerer man altfor mye. Den viktigste jobben for en dirigent er på mange måter å ikke forstyrre koret. Man må aldri forstyrre musiseringen i koret og korets frie sang. Noe av det flotteste man kan gjøre som dirigent

er å utstråle mye energi uten at man trenger å gjøre så mye rent fysisk – å dirigere en forte med små bevegelser. Det er vanskelig! De fleste dirigenter underviser korene sine i sang i løpet av øvelsene. Hva er det viktigste hvis man skal lære å synge bedre? -Å få en naturlig og sunn og fri teknikk, samtidig som man har klare og rene vokaler. Klare, rene og overtonerike vokaler gjør at det klinger bra og at det er lett å intonere. Det har jeg jobba veldig mye med. Fysiologi og pust snakker jeg sjelden om i korene mine, det er tonedannelse og klangbehandling som er sentralt. Man må finne en klar og fokusert klang som samtidig beholder varKordirigenten nr. 1 2007


Portrett

men i stemmen. Hvordan formidler man dette til koret? - Å foresynge er viktig, og øvelser er viktig, spesielt vokalutjevningsøvelser, ulike vokalrekker som man trener på å få til å klinge godt. Jeg begynner alltid øvelsene med vokalutjevning, alltid! Hva er sammenhengen mellom klang og intonasjon i et kor? - Hvis man synger a capella eller synger uten tempererte instrumenter som piano eller orgel, så ønsker man at koret skal intonere rent. Det vil si at koret skal intonere de ulike tonene i en akkord slik som de klinger i overtonerekka, disse er gitt fra naturens side og kan ikke flyttes på. Den rene intonasjonen avviker fra pianoets tempererte intonasjon, litt ulikt for de ulike intervallene. Pianoets stemming er et kompromiss, hvor alle halvtonetrinnene er gjort like store, og hvis dette brukes som utgangspunkt for koret, så vil det ikke klinge like bra. Akkordene vil ikke stå på samme måten som hvis man intonerer rent. Nå består enhver tone av tonens grunntone og en rekke mer eller mindre hørbare overtoner, og styrkeforholdet overtonene i mellom er det vi oppfatter som klangen i en tone. De ulike vokalenes egenklang er med andre ord bestemte sammensetninger av grunntonens overtonerekke. Om man oppfatter de ulike overtonene som individuelle toner eller simpelthen som grunntonens klang, avhenger av hvordan man fokuserer tonen og hvordan akustikken i rommet er, og selvfølgelig av hvordan man lytter. Når man gjør vokalene klare og fokuserte, så kommer de ulike overtonene tydeligere fram, og når man synger sammen med andre, som i et kor, og alle former vokalene på samme måte, så forsterker overtonene hverandre og kan bli en hørbar og viktig del av musikken, ikke bare som

Kordirigenten nr. 1 2007

klang, men også som egne toner. De overtonene som kommer fram er bestemt fra naturen, og de er rene. Dette legger grunnlaget for en ren intonasjon. Hvis bassene har grunntonen i en akkord og synger fokusert og overtonerikt, så vil de andre stemmene, hvis de har gode ører, intonere sine toner intuitivt i forhold til overtonene i bassenes grunntone. Og når for eksempel sopranenes ters faller sammen med tersen i bassenes overtoner, da er det rent, og man vil oppleve at akkordene står på en helt annen måte enn dersom pianoets stemming var utgangspunktet.

sopran og 2. bass. Jeg ville styrket topp og bunn pga balansen og for å framheve det melodiske noe. I tillegg er det ofte veldig krevende å synge førstesopran, det kan være bra med en ekstra her. For øvrig synes jeg generelt at de fleste kor i Norge er for soprandominert. Det er også et lydbilde som jeg selv har vært vant til og som jeg først har reflektert over de seinere år. Da jeg begynte å spille inn cder med Morten Lindberg, stillte han bassene foran sopranene. Etter å ha hørt den første råmiksen følte jeg umiddelbart at det var for mye mellomstemmer og for lite

For øvrig synes jeg generelt at de fleste kor i Norge er for soprandominert. Det er også et lydbilde som jeg selv har vært vant til og som jeg først har reflektert over de seinere år. Må koret vite hvor stor forskjellen er på en temperert ters og en ren ters, eller vil de synge rent på intuisjon? - Det kan i hvert fall være en aha opplevelse å få det demonstrert. Og en klar, god klang er nødvendig for at et kor skal intonere godt, da gir overtonene en fasit - det hjelper. Og man opplever ofte at gode kor akkurat som gode orkestre spiller veldig rent i utgangspunktet, fordi sangerne har gode ører og er vant til å ta ansvar selv. Men dirigenten må likevel vite en del for å kunne hjelpe koret. Du finner ikke et kor i verden, uansett nivå, hvor ikke dirigenten av og til må gå inn og korrigere intonasjonen. Og for å kunne gi råd og å kunne analysere og løse problemer så må man ha en viss kompetanse. Også må du vaske ørene, og høre veldig nøye etter! Hva er din ideelle sammensetning av et blanda kor? - 34 sangere fordelt på 4 på hver gruppe, men med en ekstra 1.

sopran, men etter noen få minutter så synes jeg det var utrolig behagelig! Det er helt fantastisk bra å høre på i forhold til det soprandominerte lydbildet vi er vant til. Det blir mye mellomstemmer, mye alt, mye bass, tenorene ligger fint på plass og sopranene høres godt men er ikke påtrengende. Det blir et helt annet og mektigere lydbilde. Har du hørt plata forresten? Vi må gå og høre litt! Vi finner et rom med stereoanlegg. Øystein setter på cden Immortal Nystedt. - Hør nå, hør på akkorden på ”heaven”. Hør på den tonen på toppen! Du hører den kommer før akkorden skifter, også bare flyter den videre! [Vi snakker om den tostrøkne B-en som kommer i starten av spor 6, andre gang koret synger ”heaven” (red.anm.)] Det er ingen som synger den! Ingen synger den? - Ingen synger den, det er en ren overtone. Det er resultatet av

15


Portrett

mange ürs jobbing med ü finne det rene og klare. Plutselig kommer det sünne fantastiske akkorder som bare stür der. Det er veldig overtonerikt hele veien her. Hvis man begynner ü høre etter hva som skjer oppe i hvelvingen i kirken‌ – det er en vanvittig verden som eksisterer oppi der. En verden som man kan lytte til og dyrke fram.

lÌreren min, Svein Møller, hva jeg skulle gjøre for ü komme meg gjennom dette faget. Han sa bare – skaff deg et kor, sü für du noe ü trene pü! Og det var det jeg gjorde, og sü tok det ene det andre. Etter noen ür studerte jeg kordireksjon hovedfag ved musikkhøyskolen, siden har det blitt en vesentlig del av mitt virke.

Hvordan begynte du ĂĽ synge i kor og dirigere kor?

Til slutt – gratulerer med Grammy-nominasjonene!

- Første gang jeg sang i kor var pü folkehøyskole i 1979. Siden spilte jeg i band noen ür. Da jeg begynte pü sangstudier pü konservatoriet, sü var det obligatorisk med kordireksjon. Dette var et fag jeg syntes var ekstremt utfordrende og vanskelig, som jeg hadde noia for, rett og slett. Jeg husker godt første gang jeg skulle dirigere, da møtte jeg ikke opp, jeg turte ikke. I en lunsjpause spurte jeg fortvila dirigent-

- Tusen takk, det er ganske utrolig, fantastisk morsomt og spennende! Det er ogsü en anerkjennelse av at korbevegelsen i Norge har høy kvalitet. Slik jeg ser det har nivüet blitt stadig bedre de siste tyve ürene. Og ikke minst har vi en komponist av høy kvalitet! Dette er ogsü en anerkjennelse av Knut Nystedt.

Immortal Nystedt sunget av Ensemble 96. dirigenten Ă˜ystein Fevang er nominert i klassen “Best Choral performanceâ€?.

Grammyutdelingene funnet sted. Vi hĂĽper at Ă˜ystein Fevang, BĂŚrum Vokalensemble, Ensemble 96 og Lindberg Lyd har vunnet Norges andre og tredje Grammypris noensinne! 

Siden dette nummeret av kordirigenten gikk til trykking, har

.RUNXUVL6YHULJH

MXOL+|JDOLGVIRONK|JVNROD.DOPDU

'HQQHVRPPHUHQVDWVHUYLSnYnUHXQJHNRUVDQJHUHPHGHWĂ RWWNXUVPHGLQVSLUHUHQGHOÂ UHUHRJPXVLNN'XInUPX OLJKHWWLOnXWYLNOHGLQHIHUGLJKHWHUVRPNRUVDQJHUJMHQQRPXOLNHW\SHUUHSHUWRDU3DUDOOHOWPHGNRUNXUVHWSnJnURJVn HWPXVLNDONXUVVnPXVLNDOQXPPHUNRPPHUWLOnIUDPIÂĄUHVIHOOHVSnDYVOXWQLQJVNRQVHUWHQGHQMXOLSn.DOPDU 7HDWHU6HOYIÂĄOJHOLJKDUGHUHRJVnHWHJHWSURJUDP .XUVHWOHGHVDY.DULQ)DJLXV6YHULJHRJ-RKQ+ÂĄ\E\H'DQPDUNRJKHQYHQGHUVHJWLOGHJIUDnURJRSSRYHUVRP V\QJHULNRURJOLNHUNRUPXVLNN -RKQ+ÂĄ\E\H

.XUVDYJLIW6(.IRUPHGOHPPHUDYRUJDQLVDVMRQHUVRPWLOKÂĄUHU1R08HOOHU125%86$0RJ6(.IRU LNNHPHGOHPPHU.XUVDYJLIWHQLQNOXGHUHUXQGHUYLVQLQJPDWRJLQQNYDUWHULQJSnIRONHKÂĄJVNROHQ

.RUOHGHUNXUV 9LKROGHULNNHEDUHNXUVIRUYnUHXQJHNRUVDQJHUHPHQRJVnHWNXUVIRUnLQVSLUHUHGHUHVOHGHUH.XUVHWKHQYHQGHUVHJ WLOGHJVRPOHGHUEDUQHRJXQJGRPVNRUHOOHUVRPYLOEHJ\QQHPHGGHW.XUVHWJnUSDUDOOHOWPHGHWNXUVIRUNRULVWHUIUD nURJRSSRYHURJHWPXVLNDONXUV9LNRPPHUWLOnVDPDUEHLGHPHGEHJJHGLVVHNXUVHQH .RUOHGHUNXUVHWOHGHVDYGHQGDQVNHNRPSRQLVWHQGLULJHQWHQRJPHWRGLNNO UHUHQ-RKQ +ÂĄ\E\HIUD.ÂĄEHQKDYQ+DQNRPPHUEODQWDQQHWWLOnMREEHPHGVLWWHJHWNRUPDWHULDOH .XUVDYJLIW6(.IRUPHGOHPPHUDYRUJDQLVDVMRQHUVRPWLOKÂĄUHU1R08HOOHU 125%86$0RJ6(.IRULNNHPHGOHPPHU.XUVDYJLIWHQLQNOXGHUHUXQGHUYLVQLQJ KHOSHQVMRQRJLQQNYDUWHULQJSnIRONHKÂĄJVNROHQLGREEHOWURP‘QVNHVHQNHOWURPNRVWHU GHW6(.HNVWUD +|JDOLG

3nPHOGLQJVNMHUSnZZZNDOPDUPXVLNXQLRQFRPLQQHQDSULO+HUHUGHWIÂĄUVWHPDQQWLO PÂĄOODSULQVLSS)RUHYWVSÂĄUVPnONRQWDNW&ODHV(NHGDKO  


Hva skjer?

Opplevelseshelg for dirigenter og kirkemusikere Opplevelseshelga er et tilbud for dirigenter og kirkemusikere i samarbeid med Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Tid: 16. – 18. mars 2007, sted: Oslo Arrangør: Norges Korforbund og Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival Årets tilbud inneholder: • Seminar: Lørdag 17. mars kl 11-16 i Kampen kirke: - med Peter Phillips, Torbjørn Dyrud og vokalensemblet Cor. • Konserter: Fredag 16. mars kl 19 i Trefoldighetskirken: - åpningskonsert med Theatre of Voices, under ledelse av Paul Hillier Lørdag 17. mars kl 19 i Kampen kirke: - vokalensemblet Cor, under ledelse av Peter Phillips Søndag 18. mars kl 11 i Trefoldighetskirken: - festivalgudstjeneste med Oslo Domkirkes Ungdomskor Søndag 18. mars kl 20 i Gamle Aker kirke: - kirkemusikkfestivalens kammerkor, under ledelse av Steffen Kammler • Observere prøver til konsertene på fredag og søndag kveld. Peter Phillips er en nestor innen vokal renessansemusikk. Hans ensemble, Tallis Scholars, er et av verdens ledende vokalensembler innenfor genren. Under workshopen vil Phillips arbeide med vokalensemblet Cor. Deltagerne får innblikk i hans tilnærming til verkene Cor framfører under sin konsert samme kveld. Deltagerne vil delta aktivt i innstuderingen av ett av verkene. Påmeldingsfrist: 5. mars

Mer info: se www.kor.no.

UNG-kurs UNG-kurs er: • et tilbud for unge voksne korledere og sangere i alderen 18-30 år som vil lære mer om sangteknikk, kordireksjon, repertoar, musikalsk ledelse. • et konsept som vil arrangeres i 3 forskjellige utgaver i løpet av et år, i forskjellige kanter av landet, og med forskjellige temaer innen vokal ledelse og utøvelse. UNG-kurs - VEST Fokus på klassisk direksjon, stemmebruk og repertoararbeid. Tid: 25. – 29. juni, 2007, sted: Høgskolen på Stord Instruktører: Thomas Caplin og Liv Hugstmyr Særheim Arrangør: Norges Korforbund Vest, i samarbeid med Norges Barne- og Ungdomskorforbund • Målgruppe: Dirigenter i alderen 18-30 år. • Kurset har hovedvekt på grunnleggende korledelse for alle typer kor, stemmebruk, repertoar og direksjonsteknikk. Deltagerne må kunne lese noter og ha kjennskap til de vanligste slagfi gurene. Kurset deles inn i to grupper etter erfaring. Mer info: Kurset offentliggjøres på www.kor.no ca 15. februar. Påmeldingsfrist: 15. april

Kordirigenten nr. 1 2007

17


Høgskolen i Hedmark ved Thomas Caplin tilbyr nå for andre året et 30 studiepoengs kurs i ensembleledelse – vokal. Vi møtes på Hamar fredager (høst og vår) og jobber med følgende fag: • Ensembledirigering og instruksjon (10 studiepoeng) • Partiturstudium, partiturspill og korrettet bruksspill (4 sp) • Gehørstrening (5 studiepoeng) • IKT og enklere arrangering (3 studiepoeng) • Praksis i eget ensemble (8 studiepoeng) Vi har plass til 5 eksterne studenter. Opptaksprøve og intervju Ta kontakt med Thomas Caplin (thomas.caplin@hihm.no) for mer informasjon. For søknadsdokumenter send mail til: opptak@hihm.no.

CHORISSIMO Målgruppe: Lærere i grunnskole og kulturskole, korledere, sangere, kirkemusikere, visedirigenter og andre interesserte. Det er ikke påkrevd med erfaring i direksjon. Kursholder: Ulrika Bergroth-Plur er tidligere musikkskolerektor i Helsingfors. Hun er utdannet diplom kordirigent ved SibeliusAkademiet og jobber nå som konsertsjef i Rikskonsertene i Norge. Innhold: Kurset tar utgangspunkt i det helt nye DVD- og notmateriellet i kordirigering og sang; Chorissimo. Under kurset har vi fokus på bl.a følgende momenter (m hj. av KorDVD:n): • Hvordan gjennomføre en morsom, funksjonell og stimulerende oppvarming med kor i ulike aldre og for ulike nivåer: De ulike momentene i en oppvarming, øvelser for oppvarming og stemmebruk etc. • Hvordan bruke kanonsanger og bevegelsesanger i korarbeid og gjennom det utvikle kor-

18

sangerne til bedre musikalsk bevissthet og trygghet? • Grunnteknikk i korledelse: Enkel slagteknikk, forberedende slag, avslag og tempoangivelse, kroppsposisjon, hvordan man viser dynamikk med sin kropp osv. • Hvordan utvikle koret ditt: Hvordan lede koret fra enstemmighet til flerstemmighet (bl.a vertikal lytting m hj a Chorissimo-materiellet)? Hvordan innstudere en ny sang mest mulig effektivt? • Hvordan utvikle gode sangerrutiner i koret? Hvordan utvik-

le den sanglige kvaliteten og kunnskapen i koret samtidlig som sangerne har det gøy? • Hvordan kan du velge et godt repertoar for koret ditt (gjennomgang av chorissimorepertoaret)? • Hvordan skape en interessant, spennende og overraskende konsert, både for korsangere og publikum? Repertoarvalg, overganger, begynnelse og slutt, koreografi etc. Spørsmål om kurset kan rettes til Musikk i Skolen i telefon 220056 80 eller e-ostmusikkiskolen@musikk.no

Kordirigenten nr. 1 2007


Kordirigenten nr. 1 2007

19


Returadresse: Fonoko Postboks 440 0103 OSLO

B

Døgnåpen notebutikk!

2500 verk ligger klar for nedlasting! Sidene innholder: • Direkte noter for nedlasting • Publikasjoner som da er tradisjonelt notekjøp • Informasjon nærmest daglig • Nyheter • Informasjon om våre kurs • Oversikt over våre programvarer • Og mye mer… Med linken til ”direktenoter” finner du : • Gode søke muligheter • Demo print av noten • Lyd eksempler

Slik gjør du: • Du velger språk/land og valuta på toppen av siden • Du bestiller varen og kan laste den direkte ned etter betaling • Du får en kvittering sendt per mail som du også kan printe din musikk ut fra Er du registrert kunde hos oss vil du også jevnlig motta tilbud og nyhetsoversikt

www.cantando.com for direkte nedlasting av noter

Besøksadresse: Postadresse: Kontakt:

Normannsgate 24 PB 8019 51 86 90 00

4014 STAVANGER 4068 STAVANGER Fax: 51 86 90 01

order@cantando.com

Velkommen til notebutikken som alltid er åpen!

Kordirigenten nr. 1 - 2007  

Kordirigenten nr. 1 - 2007