Page 3

3

ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 www.fonirodopis.gr - Η Νο1 ηλεκτρονική εφημερίδα της Κομοτηνής

φωνούλες... φωνούλες ... ΚΡΑΥΓΕΣ...

www.fonirodopis.gr

ευρώ, κρίθηκε παράνομη κι όμως ο αγώνας συνεχίστηκε και καταβλήθηκαν προσπάθειες με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία να επικαιροποιηθεί η προμελέτη και να πληρωθεί άσχετα αν υπήρχε οριστική απόφαση απόρριψης. Τα λεφτά όμως είναι πολλά και τα τρωκτικά δεν σταματούν προκειμένου να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα και συνεχίζουν τις προσπάθειες για την «ενθυλάκωση» όπως λέγεται των χρημάτων. Πήγαν λοιπόν στις αρμόδιες υπηρεσίες δυο υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής σκηνής συνοδευόμενα από τον μελετητή και αλλά διευθυντικά στελέχη και παρακαλούσαν να γίνει νέο νοσοκομείο με την παράνομη του προμελέτη αλλά το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό κι αν είναι πρόκληση . Είπαμε είναι πολλά τα λεφτά για να σταματήσει ο αγώνας.

Νοσοκομείο Χαλκίδας Παρουσίαση βιβλίου Όταν τα δυο αστικά κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση επιχειρούν μέσα από κάποιες διαδικασίες να μην απολογηθούν για την προηγουμένη πολιτική τους ενώ στη συνέχεια να διαμορφώσουν νέες συνθήκες για την συσπείρωση των οπαδών και φιλών τους. Η παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη που έγινε στην Κομοτηνή ήταν κατά τον συγγραφέα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθεί στην επικαιρότητα ο συμπολίτης βουλευτής αλλά και να αναδείξει κάποιο μοντέλο νέου κόμματος με φίλους, δόκιμα και μόνιμα μέλη και το σπουδαιότερο με «δημοκρατικές»διαδικασίες. Αν επρόκειτο για ένα νέο και φιλόδοξο πολιτικό που δεν ήξερε πως λειτούργησε το κόμμα του αλλά και ο ίδιος την προηγουμένη περίοδο θα λέγαμε ότι επιχειρείται μια αλλαγή στη νοοτροπία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να φανεί ότι υπάρχει μια προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του κόμματος. Όμως αυτό που λέγεται οτι με παλιά υλικά δεν χτίζεται νέο σπίτι αλλά ούτε και με ανθρώπους που έδειξαν ότι οι μεθοδεύσεις ηταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής τους μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο η κάθε προσπάθεια δεν πρόκειται να αποδώσει. Όπως συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι μόνο στα καταστατικά και στις εγκυκλίους ενώ ποτέ δεν ζητούν τα κομματικά αφεντικά τη γνώμη των μελών που βρίσκονται στα κόμματα, ούτε φυσικά εφαρμόζονται διαδικασίες δημοκρατικού διαλόγου. Τώρα, πως θα εφαρμοστεί το περιεχόμενο του βιβλίου και μέχρι ποιου σημείου φτάνουν οι φιλοδοξίες του Ευριπίδη είναι ένα ζήτημα που προβλημάτισε πολλούς στην παρουσίαση του βιβλίου. Πολλοί είχαν σκοπό να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους αλλά ηταν σοφή η παρέμβαση του ακαδημαϊκού παρουσιαστή που είπε ότι στην παρουσίαση του βιβλίου συνήθως λέγονται ευχάριστα λόγια ενώ η ουσιαστική κριτική γράφεται στη συνέχεια.

Η ίδια τακτική Φαίνεται πως ο νέος Περιφερειάρχης διακατέχεται από τα ίδια σύνδρομα στο θέμα της ενημέρωσης και πληροφόρησης των ΜΜΕ. Αυτό που γίνονταν επί τόσα χρόνια για τις υποθέσεις της Νομαρχίας δυστυχώς συνεχίζεται και στη νέα θέση του. Δικαιολογίες για την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής υπάρχουν πολλές με πιο σημαντικές ότι υπάρχει ένα κατεστημένο που δεν σέβεται την δημοκρατική υποχρέωση για την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών αλλά και το σπουδαιότερο ότι οι σύμβουλοι του δεν τον υπολογίζουν και ενεργούν όπως αυτοί θέλουν. Όμως είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Γιαννακίδης εκτίθεται με την επίμονη του να επιλέγει τα ίδια πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις. Φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρα ευχαριστημένος από την προϋπηρεσία των ανθρώπων αυτών σε προηγούμενες θέσεις κι ας τον εξέθεσαν πολλές φορές με τις ενέργειες τους. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μια και μοναδική φορά επιχείρησαν να απαντήσουν σε δημοσίευμα μας και η απάντηση του «συμβούλου» του είχε τόσες ανακρίβειες που δημιούργησε εύλογη απορία ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οδήγησαν αρκετούς υπαλλήλους της πρώην Νομαρχίας στην δικαιοσύνη μαζί με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Η τακτική δε μερικών συμβούλων συνεργατών να μην απαντούν ακόμη και σε εισαγγελικές παρεμβάσεις οδήγησε τελικά το θέμα των πρόχειρων διαγωνισμών και των αναθέσεων έργων με αδιαφανείς διαδικασίες στην ίδια προδικαστική διαδικασία.

Ο αγώνας συνεχίζεται Τόσα γράφτηκαν για την περιβόητη υπόθεση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, δηλαδή για την πληρωμή μιας μελέτης ανέγερσης νέας πτέρυγας που κατέληξε στην οριστική απόρριψη της κομπίνας από το Ελεγκτικό συνέδριο αφού η αύξηση της αμοιβής από 393.000 ευρώ στο καθόλου αμελητέο ποσό των 2.350.000

Τελικά αποφασίστηκε να ανεγερθεί ένα νέο νοσοκομείο σαν αυτό της Χαλκίδας και μάλιστα όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας υπάρχει έτοιμη στατική μελέτη, ώστε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η παράνομη μελέτη της Κομοτηνής. Χαρήκαμε κι εμείς και προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το πρότυπο νοσοκομείο της Χαλκίδας και επικοινωνήσαμε με τα στελέχη του συγκεκριμένου νοσοκομείου και μάθαμε ότι η προσπάθεια για την ανέγερση χρονολογείται από το 1981 και η μακέτα είναι ακόμη κρεμασμένη στην είσοδο του παλιού κτιρίου. Το νέο Νοσοκομείο βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά ενώ ακόμη δεν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια που χρονολογείται από το 2003. Η εξήγηση που έδωσαν τα στελέχη της Χαλκίδας για την καθυστέρηση αυτή είναι τα νερά που τη μια μέρα ανεβαίνουν και την άλλη μέρα κατεβαίνουν και τα οποία παρασύρουν επί τόσα χρόνια τις εξαγγελίες και τις αντίστοιχες μελέτες. Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε παρόμοιο φαινόμενο.

Πρόχειροι διαγωνισμοί Παλιά η μέθοδος των αναθέσεων και πρόχειρων διαγωνισμών που εφαρμόζεται με επιστημονικό τρόπο. Η διαδικασία εκ πρώτης όψεως φαίνεται νόμιμη αφού προβλέπεται η κατάτμηση των έργων. Τα έργα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτά ύψους 15.000 ευρώ που ανατίθενται απευθείας σε εργολάβους, τα άλλα μέχρι 45.000 ευρώ για τα οποία γινεται «πρόχειρος διαγωνισμός» ενώ για τα έργα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό προβλέπεται ανακοίνωση στον Τύπο και σχετική δημοπρασία. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να πάρουμε τους σχετικούς πίνακες ακόμη και με την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά στάθηκε αδύνατο αφού ηταν κρατικό απόρρητο. Πρόσφατα πήραμε από ανώνυμο μια κατάσταση που περιλαμβάνει 95 έργα του 2008. Μετρήσαμε 50 έργα συνολικού ποσού 600.000 ευρώ, έργα που εκτελέστηκαν με ανάθεση και άλλα 45 έργα ύψους 1.800.000 ευρώ με πρόχειρο

διαγωνισμό. Εξ αυτών τα 18 έργα «εκτελέστηκαν» από τον ίδιο εργολάβο. Αν για τα παραπάνω έργα εφαρμόζονταν ο δημόσιος διαγωνισμός η έκπτωση και το κέρδος για το Δημόσιο θα ηταν της τάξης του 40% δηλαδή περίπου 960.000 ευρώ τα οποία φυσικά με την ακολουθούμενη τακτική χάθηκαν. Βέβαια δεν είναι ανάγκη να πούμε σε ποια έργα ροκανίστηκαν τόσα χρήματα αφού είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος αν τα έργα έγιναν ή όχι, αφού πρόκειται να χωματουργικές εργασίες και συντήρηση δρόμων και χαντακιών, όταν μετά λίγο καιρό οι…. σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν τις ίδιες καταστροφές. Για όλα τα εκτελεσθέντα έργα υπάρχει μόνο ένας επιβλέπων κι αυτός…ήρωας. Τελικά, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε για την κατάσταση αυτή από τον υφυπουργό του που ηταν παλιότερα και στέλεχος του νομαρχιακού συμβουλίου και αναρωτήθηκε «που πήγαν τα λεφτά». Αυτά τα χρήματα σημειωτέον χάθηκαν μόνο σε μια χρόνια ενώ αν σκεφτούμε ότι τα ίδια έγιναν και τα προηγούμενα δεκα χρόνια μας πιάνει απόλυτη θλίψη.

Ευκαιρία για εξιλέωση Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου να φανεί συνεπής σε προηγούμενες εξαγγελίες της για την κατάργηση των τυποκτόνων διατάξεων του νόμου 3548/2007. Τα συνδικαλιστικά όργανα των περιφερειακών εντύπων συνεδρίασαν σε γενικές συνελεύσεις και διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο προτάσεων τις οποίες θα θέσουν υπόψη του Υπουργείου κατά την διάρκεια της διημερίδας που πραγματοποιείται το επόμενο Σαββατοκύριακο στα Χανιά της Κρήτης. Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι ο περιφερειακός τύπος είναι ένα βάθρο της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη αξία στην ενημέρωση του πολίτη και είναι προς το συμφέρον όλων η σωστή λειτουργία και η απρόσκοπτη κυκλοφορία όλων των έντυπων μέσα από διαδικασίες ισότιμης αντιμετώπισης με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΧΗΡΑΚΗ ΜΙΧΑΕΛΑ-ΤΖΙΝΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

Δέχεται κατόπιν Ραντεβού Σοφίας Βέμπο 12, Κομοτηνή, τηλ. 25310 82823, 6932478078

317/15.03.2011  
317/15.03.2011  

fonirodopis, news, newspaper, komotini, rodopi, eidiseis, thrace