Page 15

KREATIVITET

DET HÄR ÄR ASPERGERS SYNDROM •Är en funktionsnedsättning som påminner om autism.

foto jyrki sivenius

•Innebär svårigheter med sociala samspel och ett begränsat beteende, attityder och intressen. • Är troligen medfött eller uppstår tidigt i livet på grund av skador eller genetiska faktorer som gör att hjärnan fungerar på ett annorlunda sätt. • 1–2 barn per 1 000 har autism. Siffran för Aspergers syndrom är osäker men uppskattningsvis högre.

»Allt med kursen är kul« Mediaverkstan vid Folkuniversitetet i Motala ger unga med Aspergers syndrom en chans att utveckla sin kreativitet.

D

et gäller att planera undervisningen noga. Deltagarna vill veta vad som händer om tio minuter, säger läraren Kenneth Algstrand. Fem ungdomar med Asperbergers syndrom träffas varje onsdagskväll i Folkuniversitetets lokaler på Sjögatan i centrala Motala. Det genomgående temat för Mediaverkstan är bild och hur man kan bearbeta bilder i datorn. Ikväll är det animering i programmet Flash som står på schemat. På tavlan har Kenneth Algstrand gjort ett noggrant schema för vad som ska hända mellan 17 och 18.30. – Vi följer samma rutin varje gång vi träffas. Det ger deltagarna trygghet att hela tiden veta vad som händer härnäst, säger han. Personer med Aspergers syndrom är ofta rädda för social samvaro och att samarbeta med andra. Därför började kursen i flash med att deltagarna jobbade två och två vid datorerna. – Arbetet i gruppen fungerar bra eftersom alla respekterar varandra. Det är

också viktigt att vara tydlig och repetera. Ironi fungerar inte i den här gruppen, säger Kenneth. – Kenneth du måste hjälpa mig, ropar Amra. Hon lyckas inte riktigt få till den djungel med en tiger i förgrunden som hon vill skapa. Hon har även en stor tiger på tröjan. – Jag tycker om tigrar, säger Amra. På hennes dataskärm syns en grön djungel och med lite hjälp av Kenneth tittar nu tigern fram nere i vänstra hörnet. – allt med kursen är kul. Jag tycker om att komma hit och Kenneth är en bra lärare. Han är rolig, säger Amra. Det är tillsammans med habiliteringen i Motala och med visst stöd från Motala kommun som Folkuniversitetet driver Mediaverkstan. Eva Blixt från habiliteringen säger att det är viktigt för unga med Aspergers syndrom att få ett eget sammanhang. – De behöver ett sammanhang på sin

egen nivå. Med Mediaverkstan kan de gå iväg till en egen aktivitet, precis som andra ungdomar, säger hon. Mediaverkstan vänder sig till tonåringar med Aspergers syndrom både på högstadiet och på gymnasiet. En grupp som ofta är svår att nå med den här typen av aktiviteter. – Många med Aspergers syndrom blir mobbade i skolan. De har svårt att passa in i vanliga aktiviteter både i och utanför skolan, eftersom de inte förstår de sociala koderna, säger Eva Blixt. Gunilla Haga, utbildningsadministratör, skulle gärna vilja utveckla verksamheten ytterligare. – I dag betalar deltagarna 790 kronor ur egen ficka. Då går inte verksamheten riktigt runt för oss, vi har till exempel lärare som har ställt upp på fritiden. Vi får ett visst stöd från Motala kommun, men drömmen vore förstås att ungdomarna skulle ha tillgång till den här typen av aktiviteter gratis, säger hon.

Carina Järvenhag

tidskriften folkuniversitetet • nr 2–3 2012     15

Tidskriften Folkuniversitetet  

Tidskriften Folkuniversitetet tar upp idéer och debatt om folkbildning och vuxenutbildning. Den kommer ut med 4 nr per år.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you