Page 16

Varför ville du gå datorkursen? Arta Racho

Jag fick information om kursen på Röda Korset. Jag kunde lite innan kursen, men jag ville bli bättre. Jag har gått en datorkurs tidigare. Vad har du lärt dig?

Jag har fått en start. Jag vill fortsätta nästa termin.

På vilket sätt kommer du ha nytta av dina kunskaper?

Livet blir lättare. Man kan betala räkningar via internetbanken. Jag skriver mycket på datorn och söker uppgifter. Jag använder datorn varje dag och läser information, mycket kring politik. Jag skriver kommentarer till artiklarna. Vad var det bästa med kursen?

Att få lära sig mer om hur man surfar. Cecilia Ilabaca

Våga använda dator Folkuniversitetet gratis datorkurser för personer utan tidigare interneterfarenhet. Anledningen till att Folkuniversitetet i Uppsala har startat nybörjarkurser i datoranvändning är att flera av de invandrarföreningar som Folkuniversitetet samarbetar med frågat efter sådana kurser. Hittills har fyra olika grupper gått nybörjarkursen. – Det är jätteviktigt att alla känner att de inte är rädda för datorn, att de ska våga använda den, säger läraren Vilijam Rigo. Vid avslutningen på höstterminens datorkurs för nybörjare fick deltagarna diplom och hade knytkalas. De lagade mat från sina respektive hemländer, bland annat currygryta och chilenska piroger. Stämningen var trevlig och alla deltagare som var närvarande skrev upp sig för fortsättningskursen. – Vi ska även ta fram ett studiematerial, så att fler ska kunna starta egna studiecirklar. Vi har sett att behovet är stort, säger Hanna Rodriguez, projektledare på Folkuniversitetet. Hon förklarar att nybörjarkurserna inte kräver några förkunskaper. – Kurserna börjar från grunden med att deltagarna lär sig att slå på en dator och får musen att röra sig kontrollerat över skärmen, berättar Hanna Rodriguez. Finansieringen kommer från stiftelsen .SE:s Internetfond. Under våren 2012 arrangeras en nybörjarkurs och en fortsättningskurs. i

uppsala

driver

lotta åberg och hanna rodriguez

16     tidskriften folkuniversitetet • nr 1 2012

Jag insåg att man måste lära sig. Det är viktigt för att kunna betala räkningar. Man kan inte vara beroende av sina barn, utan jag måste ju lära mig själv. Jag har inte riktigt vågat gå en datorkurs tidigare. Men nu när jag fick chansen då kände jag att jag skulle ta den. Vad har du lärt dig?

Att våga trycka på knapparna. Att det inte är farligt att göra fel. Och att kunna kommunicera på ett nytt sätt. Jag har nu ett mejlkonto. Jag har inte använt det så mycket än, men nu har jag ett. Jag skriver mycket på datorn hemma. Jag övar på att hitta bokstäverna. Jag har förstått att man ska använda båda händerna, men det är inte lätt. På vilket sätt kommer du ha nytta av dina kunskaper?

Jag använder Skype mycket. Det är kul för min son har åkt till Argentina och nu kan vi hålla kontakt. Jag har släkt i Chile och nu pratar jag till och med med släktingar jag aldrig har träffat. Det är jättekul! Vad var det bästa med kursen?

Att träffa andra människor och läraren Vilijam Rigo. Jag tycker mycket om läraren. Man vågar fråga honom, utan att känna sig dum.

Tidskriften Folkuniversitetet nr 1 2012  

Tidskriften Folkuniversitetet tar upp idéer och debatt om folkbildning och vuxenutbildning. Den kommer ut med 4 nr per år.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you