__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 18

Születésnapi értesítő

Táncházas zenésztanfolyam

Kedves olvasók! Örömmel értesítelek benneteket, hogy 1996. március 10-én megszülettem. Nevem: Révkomáromi Szakmai Ház. Súlyom: remélem, hogy lesz. Szüleim: Horkay Kata, Méhes József, és Záhonyi András. Lakcímem: Horkay-Méhes, Eötvös u. 54., 94501 Komarno, (tel.: 0819/64346). Négyhónapos korom ellenére már tudok írni, olvasni, telefonálni (méghozzá több nyelven is) valamint kazettákat és video felvételeket ingyen átmásolni. Keress meg nyugodtan, hozd el a kazettát és néhány nap múlva visszakapod a kért anyaggal együtt. Ha postán szeretnéd kérni, arra számíts, hogy a postaköltséget neked illik fedezni. Kaptam már ajándékot Csíkszeredából (Felcsíki gyűjtés), Galántáról (Csiholók), és remélem, hogy fogok még máshonnan is. Mivel csak néhány hónapja létezem, még nem volt időm összeírni, hogy mely anyagok vannak meg nekünk. Ígérem, hogy a legközelebbi SZMF körlevélben és a második félévi Folkhíradócskában már benne lesz a lista.

Tovább folytatódik Budafokon a Táncházas zenésztanfolyam! Tanárok: Salamon Beáta (hegedű), Koncz Gergő (hegedű), Vizeli Balázs (hegedű), Vavrinecz András (hegedű), Árendás Péter (zeneelmélet és kontra), Hrúz Szabolcs (kontra), Nagy Zsolt (kontra), Mohácsy Albert (bőgő). A haladók bonchidai, szatmári és palatkai, a kezdők kalotaszegi, szatmári és palatkai tánczenét tanulhatnak. A tanfolyam –amelyre új jelentkezőket is szívesen fogadnak, – szeptembertől májusig tart, havonta egy hétvégén. Az oktatás díja alkalmanként és személyenként 1.000,- Ft, amit a helyszínen kell befizetni. A foglalkozásokat a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola épületében tartják. Cím: Budapest, XXII. Anna u. 15/b. Bejelentkezni Mohácsy Albertnél (tel.: 282-6079 vagy szeptembertől szerdán és pénteken délután a 226-7178-as számon), illetve a Táncház Egyesületnél lehet. Az érdeklődők levélben értesítést kapnak a tanfolyami időpontokról.

Vajdasági Aprája Berán István: Népművészet az Interneten Mint a MAG előző számának olvasói már értesülhettek róla, áprilisban – a Táncháztalálkozó alkalmából – indítottuk el ajánlati oldalainkat az Interneten. Így most már nem csak elektronikus levelezést (e-mail) folytathatunk, hanem ajánlati oldalaink (homepages) is láthatóak Az első három hónap a kísérletezés és a tanulás jegyében telt és nem kevés tanulsággal szolgált. Az élénk levélforgalomból kiderült, hogy nagy szükség van – és a jövőben egyre inkább szükség lesz – az információáramlásnak erre az útjára is. Egyelőre visszajelzéseket elsősorban külföldrő1 kapunk, amelyben honfitársaink és más érdeklődők nagy örömmel üdvözlik ezt a könnyen elérhető hírforrást és jó ötletekkel, tanácsokkal is ellátnak. Számunkra a fejlesztés irányát a költségek csökkentése és a naprakész jelleg fenntartása szabta meg, s ezen okok miatt új helyre települtünk. Így lehetővé vált, hogy közvetlenül bővíthessük és bármikor módosíthassuk anyagunkat. Felmerült az is, hogy ne csak a táncházmozgalomról tájékoztassuk a nagyvilágot, hanem egy átfogó adatbázist működtessünk. Az új cím tehát: „Népzene, Néptánc, Kézművesség / Folk Music Dance & Handicraft in Hungary” – http://www.datanet.hu/tanchaz Információinkat a World Wide Web hozzáféréssel rendelkezők egyre népesebb tábora 24 órán keresztül bármikor elérheti: Oldalainkhoz nem csak véletlenszerűen juthatnak el, hanem minden létező keresőrendszerhez, adatbázishoz és levelezőcsoporthoz igyekszünk bejelentkezni, valamint folyamatosan kutatjuk a lehetséges érdeklődőket, akiket közvetlenül is értesítünk létezésünkről. Adatbázisunk csak úgy működhet jól, ha az érdekeltek – zenészek, táncosok, együttesek, tárgyalkotók, hangszerkészítők, hangstúdiók, kiadók és más vállalkozók, valamint társszervezetek és intézmények – szintén fontosnak tartják a megjelenésnek ezt a formáját. Ezért – mintegy felhívásként – a következőket ajánljuk: * Néhány soros információ (címmel) az Eseménynaptárban, ingyenesen. * Egy-egy oldal terjedelmű (magyar és angol nyelvű) szöveg és egy kép (fotó vagy grafika) – a megfelelő rovatban és a későbbi módosítás lehetőségével –, félévente 3.000,- Ft + áfa önköltségi áron, amely tartalmazza a szerkesztés és a gondozás díját is. * Természetesen lehetőség van terjedelmesebb ismertető anyag elhelyezésére is, melyben szerepelhet szöveg, grafika és/vagy fotó, egy kislemeznyi (1.44 MB) mennyiségben, önálló Internet-alcímmel és módosítási lehetőséggel. Ennek elhelyezését és gondozását is önköltségi áron (1500 Ft/hó + áfa) vállaljuk, amelyhez egyszeri – az anyag jellegétől függő, megállapodás szerinti – szerkesztési költség járul. Jelentkezési lap a Táncház Egyesület irodájából igényelhető, telefonon vagy faxon, a 214-3521-es számon. Várjuk a jelentkezéseket, hogy minél teljesebb és naprakész legyen népművészeti adatbázisunk!

18

Megjelent az első könyv, mely a vajdasági szerbek gazdag hagyományát egészében mutatja be: dr. Mila Bosic - Godisnji Obicaji Srba Vojvodini / A vajdasági szerbek évi szokásai (Vajdasági Magyar Folklórközpont) Idén Szabadkán került megrendezésre a MIRK ’96 Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemények kiállítása. Több mint 300 gyermek részvételével április 20-án tartották meg az Újvidéki Rádió M-stúdiójában a Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedő vajdasági döntőjét. III. Vajdasági Táncháztalálkozó, Feketics,1996. május 18. A „II. Aranyciterát” 1996. június elsején tartották meg a szenttamási színházteremben. Június 1-2. RUMA Vajdasági Néptáncfesztivál Június 8-9. Kishegyes Durindo – Gyöngyösbokréta (a vajdasági magyarok évente jelentkező népzenei-, néptáncos szemléje) Június 28 - Július 4. VIII. Etno-camp gyermekeknek, Palics Július 5-7. Mesterségem címere – VI. Néprajzi tanácskozás, Zenta Július 5-13. VIII. Etno-camp felnőtteknek, Palics Július 10-17. Szólj síp, szólj! – népzenei gyermektábor, Ó-Moravica Július 20-28. V. Bánátmonostori Néptánctábor. Tánctanítás: Rábaközi táncok (Juhász Gyula és Barkó Erzsébet –Szarvas) Mezőségi táncok (Lukács Imre - Temerin) Zeneoktatás: citera és furulya. Kézműves foglalkozások: kosárfonás és fazekasság Július 22-28. ADA Gyermek Néptánctábor Augusztus 21-28. Batyutábor (ének, zene, tánc)

Következő lapzárta: 1996. november 10.

folkMAGazin

Profile for folkMAGazin

folkMAGazin 1996/2  

A TARTALOMBÓL: Ledniczky Márton: Mesterségek Ünnepe – tizedszer; Novák Ferenc: A tánc; Fogarasi Lajos: XVII. Kaláka Folkfesztivál; K. Tóth L...

folkMAGazin 1996/2  

A TARTALOMBÓL: Ledniczky Márton: Mesterségek Ünnepe – tizedszer; Novák Ferenc: A tánc; Fogarasi Lajos: XVII. Kaláka Folkfesztivál; K. Tóth L...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded