__MAIN_TEXT__

Page 7

„Ó, áldott Szűzanya!”

Bodza Klára és művésztársai lemezbemutató koncertje Adventi hangulatban került sor Budapesten, a Párbeszéd Háza – a jezsuiták budapesti kulturális központja – dísztermében Bodza Klára népdalénekes és művészbarátai koncertjére. Nemcsak a hangverseny volt teltházas, de a műsor meghirdetett résztvevői is teljes létszámmal megjelentek. Érezhető volt, hogy nagy szeretettel, odafigyeléssel és magas szakmai tudással mutatják be a lemez karácsonyi darabjait, zenéit, énekeit, verseit és imádságait.

fotó: Baán Katalin

A koncert előtt Sajgó Szabolcs atya mondott bevezetőt, méltatta és bemutatta a résztvevő művészeket. A koncert darabjai szünet és taps nélkül szólaltak meg, ezzel a rendezők kérésének tett eleget a közönség. A hangversenyt a vendégek áhítattal hallgatták, s végül szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták. Bodza Klára 1967 és 1974 között a Fővárosi Zeneiskola diákja volt. 1974 és 1976 között a Szegedi Tudományegyetem ének-zene szakán tanult. 1968-ban a „Nyílik a rózsa” című népzenei TV-vetélkedő nyertese. 1969 és 1981 között szabadfoglalkozású zeneművészként dolgozott. 1981 és 1987 között a III. kerületi Zeneiskola népzenei tagozatán tanított. 1987-től a XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola népi ének tanára, valamint a népzenei tagozat vezetője volt. 1985-től a Tátika Énekegyüttes alapítója és vezetője. Kidolgozta a magyar népdal zeneiskolai szintű oktatási módszereit. Népdalgyűjtő munkát is végzett. A népdal előadásmódjáról megjelent tankönyvek társszerzője. Tíz hanglemezen működött közre énekesként, 1996-ban önálló hangkazettája, 1997-ben önálló CD-je jelent meg a Tátika Énekegyüttes közreműködésével. 2015 februárjában Budapesten, a Hagyományok Házában nagy sikerrel mutatta be művésztársaival az „Ó, áldott Szűzanya!” című szakrális lemezét. A Németh László- (1988) és az Eötvös József- (2007) díjak tulajdonosa.

Az „Ó, áldott Szűzanya!” című lemezről válogatott anyag megszólaltatói a következők voltak. Dunai Tamás kiváló művész a zenei részeket csodálatosan szőtte össze Erdélyi Zsuzsanna híres gyűjteményének archaikus imádságaival és Reményik Sándor költő istenes verseivel. Fellépett Czidra László több tanítványa. Az Excanto régizenei együttes fúvós triója – Kállay Gábor, Harsányi Zsolt és Kállay Katalin – mély, belső átéléssel muzsikált. Közreműködött Csörsz Rumen István régizene-kutató, a régi pengetős hangszerek (koboz, lant) nagymestere. Elbűvölte a hallgatóságot Balogh Kálmán, a világjáró cimbalomművész, aki a népzenén kívül a régizenében és sok más zenei műfajban is igen járatos, Kiss Krisztián, a rutinos technikával játszó népi furulyás, Juhász Zoltán zeneakadémiai tanítványa, valamint Ábrahám Brigitta, Szerencsés Martina, Pojendán Gergő énekesek, akik Bodza Klára zeneakadémiai diplomás tanítványai. Az elhangzó művek váltogatva szólaltak meg, hol a népzene hangjain (moldvai adventi dalok, szatmári és moldvai karácsonyi énekek), hol a régizene stílusában (Balassi Bálint 67. zsoltára, középkori karácsonyi hangszeres dallamok). Bodza Klára művésznőnek a koncert után gratuláltam a csodálatos esthez, és arról kérdeztem, ő mennyire elégedett: – A koncertet megelőző hónapokban sokat fohászkodtam Istenhez, adjon elég erőt, hogy úgy énekelhessem végig a koncertet, ahogyan azt a barátaim és az egész koncert-hallgató közönség elvárja tőlem. Megtörtént a csoda, az „égi” segítséget megkapta, ezért a teltházas koncert nagyon bensőségesre sikerült a Párbeszéd Háza belső kápolnájában 2015. december 12-én. Szarvas István (www.hetedhethatar.hu)

7

Profile for folkMAGazin

folkMAGazin 2016/1  

A TARTALOMBÓL: Bata Tímea, Tasnádi Zsuzsanna: Egy százéves kutatói hagyaték; Szarvas István: „Ó, áldott Szűzanya!”; Sándor Klára: A soha meg...

folkMAGazin 2016/1  

A TARTALOMBÓL: Bata Tímea, Tasnádi Zsuzsanna: Egy százéves kutatói hagyaték; Szarvas István: „Ó, áldott Szűzanya!”; Sándor Klára: A soha meg...

Advertisement