__MAIN_TEXT__

Page 31

Az ExperiDance Szekszárdon Nézői vélemény

Hagyományok Háza Kincses Felvidék – a Magyar Állami Népi Együttes előadása 2007. november 8.

Aprók Tánca – Sodrás és „sámánfonás” Dobi Pali bácsival, táncház Körtvélyesi Annával, Vaskó Zsolt dudajátékára 2007. november 9.

Nemezszakkör – a Hagyományok Házában 2007. november 10.

Naplegenda – a Hagyományok Házában 2007. november 10., 24.

A hétfői helyi hírekben valószínűleg úgy fog megjelenni, hogy az ExperiDance tánckar teltház előtt fergeteges sikert aratott a Babits Művelődési Központban. Ez igaz is. A tánckar elkápráztatta a szekszárdi közönséget. A siker köszönhető a tehetséges, kiválóan képzett táncosoknak, a koreográfiának, a jól kitalált jelmezeknek, s a remek fény- és hangtechnikának. Az előadásban remekül együtt volt minden. Kiviláglott az előadás mögötti rengeteg munka. Nem véletlen, hogy a Román Sándor által hét éve alapított társulat ezen rövid idő alatt híres lett. Vannak azonban gondjaim is! Elsősorban a hagyományok védelmében szólnék. Először is a cím. Magyar Történelmi Táncshow. Tisztában vagyok vele, hogy ez tudatos, de nem tartom szerencsésnek. Ha valami magyar és történelmi, akkor mit keres utána a show elnevezés? A Magyar Történelmi Táncshow, egy lépés (sajnos nem az első és tartok tőle, hogy nem az utolsó) a hamburgerkultúra és a Magyar Népi McDonald’s felé. Az előadás tele volt hatásvadász elemekkel. Géppuskaszerű kopogások és csapások, ugrások, emelések. Sajnos ez kell a népnek. Meg is kajálták. Ehhez csak azt teszem hozzá, hogy sok-sok szakembernek több mint négy évtizedes munkája kellett ahhoz, hogy a színpadi néptáncból kivágják a Mojszejevista akrobatikus és balettelemeket, az autentikus motívumok javára. Nem kellene elindulni visszafelé! Az eltúlzott virtuozitás számomra egyedül a többszöri vastaps utáni ráadásokban volt elfogadható, mert itt valóban a közönség lehengerlése volt a cél. Kritikáim ellenére tisztelem, hogy Román Sándor és társulata már az alakulásukkor felvállalta ezt a stílust, és azóta is kitartanak mellette. További munkájukhoz és műsoraikhoz sok sikert kívánok! ifj. Szabadi Mihály

Aprók Tánca Körmönfonás Bálint Ági segítségével, játék és tánc Sándor Ildivel, Kerényi Robi furulya- és Horváth Gyula kobozmuzsikájára 2007. november 16.

Örök Kalotaszeg – a Hagyományok Házában 2007. november 17.

„Vendégváró hagyomány” – konferencia és kiállítás 2007. november 17.

Pannon freskó – a Művészetek Palotájában 2007. november 19.

Verbunkos – a Magyar Állami Népi Együttes előadása Győrben 2007. november 20.

Nyakigláb és Málészáj – a Ládafia Társulat bábelőadása a „Szárazfának muzsikája” népzenei bérlet keretében 2007. november 22.

Aprók Tánca – Kötélverés Dobi Pali bácsival, játék és tánc Prekler Katával, Romháti Krisztián citeramuzsikájára 2007. november 23.

A kalocsai szállások táncai A Kárpát-medence táncos öröksége hétvége keretében 2007. november 24.

Aprók Tánca – Madzagszövés és szarvacska Bálint Ági segítségével, játék és tánc Szerényi Andival, Szerényi Béla tekerőmuzsikájára 2007. november 30.

31

Profile for folkMAGazin

folkMAGazin 2007/5  

A TARTALOMBÓL: Széki Soós János: Az élet ment el; Varga Sándor: Felföldi László 60 éves; Mohácsy Albert: Prímásverseny 2007; Sándor Ildikó:...

folkMAGazin 2007/5  

A TARTALOMBÓL: Széki Soós János: Az élet ment el; Varga Sándor: Felföldi László 60 éves; Mohácsy Albert: Prímásverseny 2007; Sándor Ildikó:...

Advertisement