{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 14

M AGTÁR A pantomim volt a legtáncközelibb élményem. A két év alatt tanultakból nem marad vissza más, csak a szavak nélküli történetek. Az akkori mozdulatmondatok most versekké írják magukat. Szeretettel ajánlom õket a folkMAGazin olvasóinak:

FOLLINUS ANNA

KÉT CSEND KÖZÖTT

TALÁLKOZÁS EGY ANGYALLAL

Te a nevét rejted el, õ mindent, amit e név takar. Rákérdezel, ki lehet – õ visszakérdez, hogy kit akarsz.

Törött szárnyú angyal lépett be az ajtón. Átfagyott a teste, elszakadt ruhája. Állsz. Csak nézed. Nem szólsz. Fáj, ami már nincsen. Tekintete, érzed, tekinteted mása.

Tanítson meg magára – kérlelgeted két csöndje között. Csak deres szempillája hull, az nem, ami már eltörött.

MULANDÓSÁG ÉS ÖRÖKLÉT KÖZÖTT Pilinszky Jánosnak

De éjszaka, ha alszol, melléd bújik, álmodban röptet madarat, s beléd hajszol önmagától megriadt õzet.

Magam vagyok én is a magányban. Hangszálak nélkül beszélni tanulok. Nincs segítség, nincsen semmi támasz. Az elsõ szó után elnémulok. Hideg van, kabátom összehúzom. Csak a mozdulatokra figyelek. Hallgatás nélkül nem lenne sorsom, ahogy megnyugvásaim sincsenek.

Hajnalban kel, hangtalan kioson szobádból, paplanját felejti csak ágyadban, mint morzsájukat ijedt hangyák. Majd hozzád simul mégis, benned tavaszt keresve matat. Meglátod – ha megérint – a náddal ringató ujjakat.

Ha magamra mutatok, rád nézek. Benned keresem, aki lehetnék. Naponta írok levelet, mégis nélküled múlnak el mind az esték.

FEKETE FÁTYOLOS HÖLGY Rippl-Rónai Józsefnek

Lefekszem, vágyaim fölém nõnek, és néha felemelnek engem is. De oly kiszolgáltatottá váltam azáltal, hogy ölelsz is, meg nem is.

Vágyod a hangját, õ befelé szól. Kéred az érzést, õ befalazta. Nyújtod a lelked – háta mögé szór, mintha a tenger dobna a partra.

Hogy a csók: csak lecsukló virágfej. Hogy melled: gyümölcs fa és föld között. Magamhoz kötném messzi világod – a mulandósághoz az örököt.

Szembe ha ültök, csend szövi körbe. Deszka között nõtt rózsa a párja. Ujjbegyed éhes, siklik az ölbe, bolyhai szálát összekuszálja.

14

Profile for folkMAGazin

folkMAGazin 2006/5  

A TARTALOMBÓL: Székely Tibor köszöntője a Téka együttes jubileumán; Kelemen László: Az idő mesterei – A Téka 30 éve; K. Tóth László: Jaj, de...

folkMAGazin 2006/5  

A TARTALOMBÓL: Székely Tibor köszöntője a Téka együttes jubileumán; Kelemen László: Az idő mesterei – A Téka 30 éve; K. Tóth László: Jaj, de...

Advertisement