__MAIN_TEXT__

Page 5

„Életöröm” Az Első Magyar Látványtár Kiállítóháza szeretettel hív minden érdeklődőt 2006. június 24-én, szombaton 18 órára „Életöröm” című kiállítására. Megnyitja: Szemadám György; közreműködik: a Grencsó Bio Kollektív; rendezők: Steffanits István és Vörösváry Ákos. Megtekinthető: 2006. június 24-től 2007. május 31-ig

fotó: Szám Lajos

A címül választott fogalom képzőművészeti megfelelőit szervezzük, rendezzük kiállítássá - erotika, szerelem, család, a születés csodája, az asztal, a munka és az „édes semmittevés” örömeinek témakörében, kiegészítve mindennapi környezetünk „beszédes”, vagy éppen „boldog” tárgyaival – amelyek mind-mind ugyanarról szólanak... De válogatunk a tárgyi és szellemi néprajz ide vágó, hihetetlenül gazdag anyagából is (szövegek, textíliák, bútorok, fazekas munkák, stb.). Bőséges a bemutatni szánt fotók mennyisége, legyenek akár beállított kompozíciók, vagy egy szerencsésen fölismert és megörökített pillanat révén születettek. Példákkal szolgál a kiállítás az Architektura és a Táj „örömeire” is... És..! És ne felejtsük el: árnyék nincsen fény nélkül; kopott közhely, hogy „az élet nem habostorta”, de: „a felhők fölött mindig kék az ég”... támasszuk hát létráinkat bátran a felhőknek... a láthatatlan hatalmasabb a láthatónál!

A kiállítás magánemberek támogatásával jött létre. A megnyitó estéjén, 21 órai kezdettel koncertet ad a Grencsó Bio Kollektív. A koncertre a belépőjegy ára: 600.-Ft. A Látványtár Kiállítóháza – Tapolca-Diszel, Templom tér – egész évben látogatható (tel.: 06-30/536-54-56).

75 éves a Szanyi Bokréta Néptáncegyüttes A Szanyi Bokréta Néptáncegyüttes 2006. június 4-én ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját. A szanyiak 1931. augusztus 20-án szerepeltek először a budapesti Gyöngyösbokréta ünnepségen. Történelmük szorosan összekapcsolódott a magyar néptáncmozgalom, s a hazai közművelődés történetével. Az alapító, Kokas Kálmán kántortanító, már a megalakuláskor komoly szakmai elvek szerint irányította az együttes munkáját, s már a kezdetektől egyedülálló hazai és nemzetközi sikereket könyvelhet el az együttes.

Szerepléseik: 1933. Bécs, Konzerthaus, 1935. Brüsszeli világkiállítás, 1936. London, 1943. Kassa, 1946. Sopron (rendező: Szabadművelési Tanács). Az 1950-es évek megviselték az együttest és tagságát. Többen kuláklistára kerültek, szeretett tanítójukat elbocsátották. 1961ben került az általános iskolába az együttes jelenlegi vezetője, Töreki Imre, aki újjászervezte az együttest. Az 1970-es évektől tartoznak a szanyiak ismét a hagyományőrzés élvonalába. Kiváló minősítések, sikeres hazai és külföldi bemutatkozások jellemzik tevékenységüket a mai napig. Legnagyobb érdemük azonban, hogy a jelenleg 960 családot számláló, 2417 lakosú nagyközség állandó közösségét képezik, alakítják a táncosok ma is. Szanyban nincs olyan család, amelynek egy-vagy több tagja ne táncolt volna valaha az együttesben. A hazai és külföldi útjaik, „világlátásuk”, tapasztalataik az egész közösséget gazdagítják, alakítják.

Mosóczi István köszöntése Az idén 55 éves Mosóczi István koreográfust a Tánc Világnapján Életmű-díjjal tüntették ki. Tiszteletére május 19-én több együttes műsort adott a Budakalászi Faluházban, s itt olvasták fel az alkotótárs, Kiss Ferenc alábbi üzenetét.

Kedves István! Jóbarátom, Mosó! Én legalábbis így szoktalak szólítani, sosem Pistának vagy Bibusnak. Ez valahogy kettőnk között így alakult első nagy közös munkánk, a Tükörcserepek óta. Hej, de sok unikumot és sört megittunk együtt, hej, de sok panaszt és örömöt osztottunk meg egymással a tervezgetések során. Emlékszel? Amikor megjött az ihlet, megtalált az igazán neked tetsző gondolat, mindig azt mondtad: „Ez jó! Borsódzik a hátam, feláll a szőr a karomon!” Sajnálom, hogy nem lehetek itt ezen az estén, de talán megbocsátod. Mentségem, hogy ez idő alatt Kárpátalján filmezem a ruszinok nagy, tavaszi állatkihajtó ünnepét. Tudod, amikor a gazdák összeterelik a juhaikat és rábízzák a nyájat a pásztorokra, akik elindulnak velük a nyári szállásokra. Fel az ég felé, közelebb a Naphoz, fel a bársonyfüvű, végtelen legelőkre. A megújulás szentséges szertartása ez, tele pogány rítusokkal. Húsz éve vadászom, s most végre a Tarac völgyében, Dombón, láthatom először közelről, ahogy a szegénység bocskoros tánccal, szapult-hímesvakító vásznak suhogásával, havasi kürtök égzendítésével, kiscimbalmok jégverésével, furulyák süvöltésével, vodkával locsolt torokkal zengik a reményt. Ortodox, görög, római templomok harangjai kíséretében. Remélem, most is borsódzik a hátad és feláll a szőr a karodon! Ez jó! Innen köszöntelek születésnapodon, egyben gratulálok kitüntetésedhez. És innen, a havasokból küldöm a remény másoktól kapott darabkáit neked ajándékba. Bízom abban, hogy sikerül egy kis örömöt szereznem ezzel. Éltessen az Isten, Mosó! Kiss Feri pedig ölel.

5

Profile for folkMAGazin

folkMAGazin 2006/3  

A TARTALOMBÓL: K. Tóth László: Történelmi pillanat; Hollókői Lajos: Az „Önkéntes kiváló mérvadó”; Darmos István: Honlap a Bodrogköz hagyomán...

folkMAGazin 2006/3  

A TARTALOMBÓL: K. Tóth László: Történelmi pillanat; Hollókői Lajos: Az „Önkéntes kiváló mérvadó”; Darmos István: Honlap a Bodrogköz hagyomán...

Advertisement