{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 3

A TARTALOMBÓL: 4. Emlékező karácsony – 2002 Soós János 6. Barangolás az elveszett édenben Szederkényi Éva Novákné Kovács Ágnes 10. Tíz éves a Zurgó Abkarovits Endre 13. Szomorkás jubileum Bolya Mátyás 15. Szabad a tánc... Szávai József 16. A Szőttes Néptáncegyüttes sikere Záhonyi András 17. „Hargitások” Válaszúton Bodi Ildikó 19. Utazás Kárpátalján Gömbös Katalin 20. Zene a periférián II. K. Tóth László 21. „Örökségünk...” Darmos István 22. Cigánytáncok a tánctudományban Darmos István 26. A Vagabond mirólunk Redő Juli

Tisztelt Olvasónk, Kedves Barátunk! A folkMAGazin 10. évfolyamának utolsó, negyedik negyedévi számát tartod

a kezedben, mely azt jelenti, hogy lapunk immár tíz esztendős. A mai világban talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy egy kis példányszámú réteglap esetében ez figyelemre méltó eredmény, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy ez idő alatt hány nagy példányszámú, komoly hagyományokkal rendelkező újság szűnt meg.

Igaz, a folkMAGazin nem a reklámbevételeiből és az eladott példányaiból tart-

ja fenn magát, hanem pályázatokon elnyert támogatásokból, azaz nincs kitéve a piac farkastörvényeinek. Ám, ha figyelembe vesszük, hogy olyan, teltházas mérkőzéseket játszó, odahaza és nemzetközi szinten is sikeres világhírű futballcsapatok, mint az AC Milan vagy a Real Madrid sem lenne képes szponzorok nélkül fennmaradni, akkor magától értetődő, hogy a népi kultúrával kapcsolatos információk, vélemények, tanulmányok közzétételével foglalkozó lapunk a bevételei alapján még a nullszaldótól is távol áll.

Köszönet tehát egykori és jelenlegi támogatóinknak, valamint szerzőinknek,

akik között tudós professzortól kezdve táncházas zenekarban játszó gimnazistáig sokféle réteg képviselői megtalálhatóak, s akik anyagi ellenszolgáltatás nélkül adják át írásaikat; továbbá köszönet a felvételeiket ugyancsak térítésmentesen rendelkezésünkre bocsátó fotográfusainknak. S természetesen Neked is köszönet jár, Kedves Olvasó, hiszen érdeklődésed nélkül öncélú, értelmetlen tevékenység lenne a magazin elkészítése, olyasmi, mintha a MÁV csak vasutasokat szállítana.

A Táncház Alapítvány, mint kiadó, az indulása óta folyamatosan igyek-

szik fejleszteni a lapot. 1999-ben a kiadványok számát az addigi évi háromról négyre bővítettük, s az oldalszámok azóta is növekvő tendenciát mutattak. Szerzőink és fotográfusaink köre is bővült, s a visszajelzések szerint magazinunk külső megjelenése, a benne alkalmazott grafikai megoldások, s a fényképanyag is – melynek egy része nem szövegillusztrációként, hanem önállóan jelenik meg – színvonalasabb lett.

Ezt jelenlegi támogatóink, a Nemzeti Kulturális Alapprogram Népművésze-

Kóka Rozália

ti Kollégiuma, s a Közművelődési Kollégium is respektálja, így segítségükkel 2004-ben már kéthavonta jelenünk meg. Szeretnénk továbbra is a szellemi műhely szerepét betölteni a népi kultúra, a táncház híveinek életében, és reméljük, egyszer régi álmunk is megvalósul, s a folkMAGazin havonta megjelenő periodikává válik.

40. Az eleki Botás Pál

Ugyan Berán István barátom, lapunk tervező-szerkesztője nemrég szerényen

28. Beszélgetés Kostyák Alpárral Fuchs Lehel 34. „Édes hazám, mit vétettem?”

Busai Norbert 42. Édesapám, Lányi Ágoston Erdőhátiné Lányi Mária 44. Martin Györgyre emlékezve Timár Sándor

megjegyezte, hogy a végső cél a MAG reggeli és délutáni számot kiadó napi magazinná történő fejlesztése, de mi a kis lépések hívei vagyunk, így ennek megvalósítására még nem készítettünk pontos ütemtervet.

Addig is kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánunk minden

kedves olvasónknak, s reméljük, továbbra is kellemes időtöltésnek tekintik majd a már kéthavonta megjelenő folkMAGazin böngészését.

46. Sue Foy angol nyelvű ismertetője

K. Tóth László felelős szerkesztő

Címlap: Ágoston Béla a 2. Héttorony Fesztiválon – Szilágyi Gábor felvétele

3

Profile for folkMAGazin

folkMAGazin 2003/4  

A TARTALOMBÓL: Soós János: Emlékező karácsony – 2002; Szederkényi Éva – Novákné Kovács Ágnes: Barangolás az elveszett édenben; Abkarovits En...

folkMAGazin 2003/4  

A TARTALOMBÓL: Soós János: Emlékező karácsony – 2002; Szederkényi Éva – Novákné Kovács Ágnes: Barangolás az elveszett édenben; Abkarovits En...

Advertisement