Page 1

1

Sydvestjysk Folkeuniversitet

Programefterår2018 Vestjysk forsker forvandler plast til værdifulde råstoffer

fusydvest.dk

Hülya Ucar Sokoli Civilingeniør, ph.d. Aalborg Universitet i Esbjerg


2

Folkeuniversitetet går nye veje Viden er for alle! Dette gælder i den grad også Folkeuniversitetet. I den seneste sæson har Sydvestjysk Folkeuniversitet afholdt omkring tre ud af fire foredrag og kurser i de nye og velfungerende lærings- og møderum på Esbjerg Hovedbibliotek. Normalt ville man følge et tiltag som dette op med en evaluering i form af en brugerundersøgelse, men tilbagemeldingerne fra så godt som alle deltagerne har været nærmest øredøvende positive og imødekommende. Bibliotekets lange åbningstider passer rigtig godt til tidspunkterne for afholdelsen af foredrag og kurser, og bibliotekets brugere synes ikke at blive forstyrret af de mange, der bevæger sig til og fra arrangementerne. Det samme gælder afholdelsen af foredragene i Jon & Dittes hus i Hjerting, der præsenterer sig som et charmerende og hyggeligt kulturhus, hvor rammerne, trods den småskæve indretning, har vist sig som et glimrende afsæt for forårets foredrag med overskriften Videnskab i praksis. På en måde er der vel tale om det, man kalder en WIN-WIN-situation!

Tilmeld dig og betal på

fusydvest.dk Syddansk Universitet Niels Bohrs Vej 9 6700 Esbjerg Kontortid hverdage 13.00-16.00 T: 6550 4103 | @: fusydvest@sdu.dk

Folkeuniversitets nye samarbejdspartner, Folkeuniversiteternes Komitestyrelse, har også vist sig at være et positivt bekendtskab. På trods der stadig er forhold, der ikke kører på skinner, er begge parter tålmodige og indstillet på hurtigst muligt at få det hele til at fungere smertefrit. Dette gælder også udvikling af den nye hjemmeside, bestillingssystemet og mulighederne for betaling online. Tak for tålmodigheden! Nyt er også samarbejdet med Aalborg Universitet i Esbjerg. AAUs Esbjerg-afdeling har i den grad sat sig på den grønne naturvidenskabelige dagsorden. Universitetet uddanner kandidater indenfor kemi og især olieog gasteknologi. Ofte udfører man opgaver for såvel lokale virksomheder som virksomheder andre steder i landet. Folkeuniversitetet præsenterer den kommende sæson en række af AAUs dygtigste forskere. Folkeuniversitetet vil fremover også være til stede i Varde. Mange vardensere kører jævnligt til Esbjerg for at deltage i foredrag. I den kommende sæson kan især sundheds- og kunstinteresserede nyde godt af den del, der gennemføres på Varde Bibliotek.

Få nyhederne først

- bestil Folkeuniversitetets nyhedsbrev på

fusydvest.dk Programmet er udgivet af: Sydvestjysk Folkeuniversitet Forsidefoto: Connie Knigge


Professor Lene Tanggaard er kendt for stribevis af bøger og artikler om kreativitet og læring og for sit samarbejde med store tænkere, bla. Hummel-direktør, Christian Stadil, og psykologiprofessor, Svend Brinkmann. Tanggaard har blandt andet endevendt hjernerne på Danmarks mest kendte og kreative mennesker for at finde ud af, hvorfra de dog får alle deres gode ideer.

De fleste formelle uddannelser rummer meget lidt mesterlære. Uddannelserne er blevet akademiserede, og der undervises som aldrig før i metode på bekostning af fag og praksis. Mange undervisere på de mellemlange uddannelser har i dag en forskerbaggrund mere end en praksisballast fra faget. »Mesterlære er en fantastisk måde at opnå dygtige medarbejdere på. Den harmonerer ikke med vores tempo, for vi er præget af skynd-dig-videre. Vi er dårlige til at fordybe os, vi tror, de andre overhaler imens. Men hvis vi ikke investerer tiden, kan vi rent faktisk blive overhalet af nogen, der fordyber sig og bliver dygtigere. Det udpegede talent kan blive overhalet af slideren«, påpeger hun.

Holdånd er afgørende. »Vi har i vores samfund masser af fokus på præstation og talenter. Se for eksempel alle talentkonkurrencerne på TV, og hvordan folkeskoleelever hele tiden skal testes og score gode resultater i pisaundersøgelserne. I virkeligheden bør vi have fokus på læring, for det er omdrejningspunktet. Ikke bare i skolerne, men i høj grad også på arbejdsmarkedet,« forklarer Lene Tanggaard, der opfordrer til at tænke i mennesker i stedet for talenter.

Foto: Steven Biccard

»Kreativitet er meget mere business as usual, end vi tror. Man skal arbejde i dybden med et fag. Når man kender sit fag, kan man se, hvor der mangler udvikling og fornyelse. Hvad kan jeg tilføre og gøre bedre? Det giver en kvalificeret ideudvikling«, mener Lene Tanggaard. De såkaldte idemagere, der gerne vil udvikle noget nyt i en branche, de ikke kender, skal sætte sig grundigt ind i den, før de er i stand til at udføre deres ide. Ellers risikerer de at genopfinde den dybe tallerken. Det er det lange seje træk og den dybe faglighed, der kvalificerer en ideudvikling.

Alle har et kreativt talent....

»Måske skal vi genindføre flidspræmier og være bedre til at måle på, hvornår fællesskabet rykker i stedet for kun at give præmier til vinderne. Hvis alle bare fokuserer på sig selv og sine egne sejre, taber vi noget af fællesskabet, og så bliver vi alle sammen lidt dummere«, mener Lene Tanggaard. Professoren påpeger, at arbejdsmarkedet i de kommende år vil efterspørge evner til at samarbejde, udvise empati, være kreativ og innovativ. Netop fordi en årrække med fokus på individet har gjort det tydeligt, at godt samarbejde og holdånd er absolut afgørende for virksomhederne. Professor Lene Tanggaard holder åbningsforelæsningen på Sydvestjysk Folkeuniversitet, SDU Esbjerg, 30. august kl. 19.00.

3


4

Holdnummer: 2018-101 Sted: Auditoriet, Syddansk Universitet, Niels Bohrs Vej 9, 6700 Esbjerg Fri entre Tilmelding på fusydvest.dk

ÅBNINGS FORELÆSNING Efterårsprogrammet skydes i gang

Torsdag den 30. august kl. 19.00 Lene Tanggaard vil i sin forelæsning præsentere syv gode vanebrud, der får kreativiteten i spil i hverdagen. De syv vanebrud handler om at spørge, lære, bruge sanserne, lege, tænke, fordybe sig og dyrke selvforglemmelsen. Gennem disse praksisser kan man veksle gamle vaner til ny kreativitet. Lene vil give eksempler på, at det ikke er alle vaner, der skal brydes for at fremme kreativitet, men måske netop de vaner, der fikserer os i uhensigtsmæssige mønstre. Så hvis du savner metoder til at bryde gamle vaner og dermed frigøre energi til at være kreativ med det, der betyder noget i dit liv, så skal du måske kigge forbi denne sæsons åbningsforelæsning. Lene Tangaard er cand.psych., ph.d. og professor i pædagogisk psykologi ved Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet. Hun arbejder på sin helt egen måde i et spændingsfelt mellem psykologi, sociologi og antropologi med emnerne kreativitet og læring. Den produktive professor arbejder selv fuldstændig koncentreret og struktureret fra kl. 08.00, til hun er færdig hen ad eftermiddagen uden Facebook og chat-overspringshandlinger. Hun er til gengæld ikke særlig huslig og har engang vandet en kunstig plante et års tid, før hun opdagede, at den slet ikke skulle have vand. Lene Tanggaard har blandt andet skrevet »I bad med Picasso« sammen med Christian Stadil. Desuden holder hun foredrag og seminarer for en lang række firmaer, uddannelseinstitutioner, kommuner, foreninger og bestyrelser.


5

Praktiske oplysninger Tilmelding og betaling

Det er nødvendigt at tilmelde sig de fleste foredrag og kurser. Bestilling foregår på hjemmesiden:

fusydvest.dk

Betaling foredgår med kort eller mobilepay. Se mere på hjemmesiden. I enkelte tilfælde kan man betale ved indgangen. Det er en fordel at bruge MobilePay.

Foredragsrækker Folkeuniversitetet tilbyder flere foredragsrækker. Hvis ikke du ønsker at deltage i samtlige foredrag, kan du tilmelde dig dem, der passer dig bedst. Prisen varierer en smule. Har du brug for hjælp til bestilling og betaling, kan du sende os en mail eller kontakte kontoret telefonisk i åbningstiden (se side 2 nederst).

Fordelskort og rabat I programmet kan du se, hvilke foredragsrækker og foredrag, du kan få adgang til, hvis du fremviser et Fordelskort. Fordelskortet koster 995,- kr. og gælder hele sæsonen. Fordelskortet bestilles på mail til billet-fusydvest@sdu.dk. På udvalgte hold ydes der rabat, f.eks. pensionistrabat eller en rabat ved tidlig tilmelding. Bemærk, det er kun muligt at benytte én rabat ad gangen. Se nærmere under de enkelte hold.

Tilmeldingsfrist Forhåndstilmelding er en vigtig forudsætning for, at Folkeuniversitetet kan vurdere, om et hold kan gennemføres. Det er derfor helt afgørende, at du tilmelder dig senest 10 dage før afholdelsen - dette gælder også deltagere med Fordelskort.

Afmelding Hvis du fortryder din tilmelding, kan du få det indbetalte beløb refunderet, fratrukket 120,00 kr. i ekspeditionsgebyr. Afmelding skal ske senest 14 dage før holdstart.


6

Aftenture med Folkeuniversitetet

og museumsinspektør John V. Jensen, Varde Museum

”De døde huse” i Eventyrets land (kørsel i egen bil) Holdnummer: 2018-104 Foredragsholder: Museumsinspektør John Jensen Tidspunkt: Torsdag den 13. september kl. 18.30-21.00 Mødested: Børsmose kirke, Kærgårdvej 1A, 6840 Oksbøl Pris: 75,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 3. september på fusydvest.dk I 1968, for 50 år siden, eksproprieredes områderne omkring Kærgård, Børsmose og Grærup til militære formål, da man havde brug for et stort øvelsesterræn. Museumsinspektør John Jensen, Varde Museum, vil folde historien ud for os. Fortælle om fortid og nutid og tage os med ud til enkelte af de bygninger, der ligger som tavse monumenter over en svunden tid.

Den Tyske Flygtningekirkegård og Flygtningelejren i Oksbøl (kørsel i egen bil og til fods) Holdnummer: 2018-105 Foredragsholder: Museumsinspektør John Jensen Tidspunkt: Tirsdag den 25. september kl. 18.30-21.00 Mødested: Den Tyske Flygtningekirkegård, Præstegårdsvej 21, 6840 Oksbøl Pris: 75,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 15. september på fusydvest.dk I maj 1945 var 2. Verdenskrig forbi i Europa, og en helt ny verden skulle rejse sig. Fra det sønderbombede Tyskland strømmede flygtninge til Danmark, hvor de blev interneret i lejre. En af de største lå ved Oksbøl, Oksbøllejren. Den husede omkring 36.000 tyske flygtninge og var indrettet som en mindre provinsby. Dens historie er fyldt med skæbner, nogle tragiske andre fyldt med håb. I nærheden ligger Den Tyske Flygtningekirkegård. Med næsten 2000 navne på små kors maner stedet til eftertanke. Vi skal besøge de to steder. Museumsinspektør John Jensen vil fortælle. Han dykker ned i historien bag nogle af navnene, viser os kirkegården og tager os med på en vandring hen til og ind i den tidligere flygtningelejr. Mens vi går turen, der er ca. 4 km. lang, får vi beretningen om lejren, dens mennesker, problemer, hverdag, sorger og glæder. Bemærk gåturens længde og tænk på praktisk fodtøj! Aftenturene er arrangeret i samarbejde med LOF Sydvest


7 For fjerde år giver vidensfestivalen Hearts & Minds inspiration til det gode liv. I 2018 stiller festivalen skarpt på livskvalitet - nu og i fremtiden. Med ca. 70 arrangementer fordelt på 20 byer, i krydsfeltet mellem viden og kultur, undersøger og udfordrer årets festival, hvad der kan give livet kvalitet.

Cravings! Jeg kan ikke lade være... (Esbjerg) Holdnummer: 2018-102 Foredragsholder: Psykolog, ph.d. Anette Schnieber Tidspunkt: Mandag den 24. september kl. 18.00-19.45 Sted: Storm-P. salen, Esbjerg Hovedbibliiotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Fri entré - tilmelding på fusydvest.dk De fleste mennesker kender følelsen af at have ekstrem stærk trang til en bestemt madvare – måske er trangen endda så stærk, at den føles ukontrollerbar: ”Jeg kan ikke lade være!”. Disse såkaldte cravings kan naturligvis føre til overspisning og eventuelle vægtproblemer. De kan imidlertid også have en negativ indflydelse på livskvaliteten i sig selv, idet det kan være pinefuldt hele tiden at føle, at man er i kamp med sig selv: Hvornår skal jeg nyde, og hvornår skal jeg prøve at sige nej? Er løsningen virkelig ”afvænning”, ”afholdenhed”: helt at vænne sig af med at nyde lækker mad? Psykolog og ph.d. Anette Schnieber fortæller om den psykologiske forskning, der beskæftiger sig med cravings, fristelser, vaner og overspisning. Oplægget vil bl.a. komme omkring de psykologiske strategier, man kan anvende for at modstå cravings, og gøre os klogere på, hvordan det er muligt at finde en balance mellem nydelse og mådehold.

Dit livs historie (Ribe) Holdnummer: 2018-103 Foredragsholder: Professor i kognitionspsykologi, Dorthe Kirkegaard Thomsen Tidspunkt: Tirsdag den 25. september kl. 18.00-19.45 Sted: Foredragssalen, Ribes Vikinger, Odins Plads 1, 6760 Ribe Fri entré - tilmelding på fusydvest.dk Livet leves ikke bare – livet fortælles. Vi fortæller om børnefødsler, arbejde, forholdet til vores ægtefælle og andre af livets store begivenheder. Men hvordan hænger vores fortælling om livet sammen med livskvalitet? Vi læser biografier og bruger kendte menneskers historie til at spejle vores liv i. Vi skriver rejsedagbøger og fortæller ud fra billeder og videoer i albums, på telefonen og på youtube. Vores livs historie er afgørende for vores identitet og selvopfattelse, fordi vi bruger den til at navigere med som livets kompas. Men hvis destinationen er et vellykket liv med høj livskvalitet, er ikke alle historier lige gode kompas. I foredraget vil vi se på, hvad der kendetegner livshistorier hos mennesker, der trives, og hvad livskvalitet betyder inden for livshistorieområdet.


8

PlAstik - nutidens og fremtidens

store miljøbombe af civilingeniør, ph.d., Hülya Ucar, Aalborg Universitet Esbjerg

Introduktionen af plast i Danmark startede i begyndelsen af 1900-tallet. Sidenhen er forbruget af det steget eksplosivt. Vi klæder os i plastik, sover på plastik, opbevarer og tilbereder vores mad i plastik. Vi omgiver os med plastik i boligen, transporterer os i plastik, lader os underholde og får hjælp af plastik, når vi bliver syge. Faktum er, at plastik er kommet for at blive. Der er blevet produceret mere end 8.3 milliarder ton plastik verden over igennem årene, hvoraf ca. 70 % er blevet til affald. Heraf er kun ca. 9 % blevet genbrugt og 12 % sendt til forbrænding. Langt størstedelen (79 %) er endt i naturen eller på deponi! Uden mennesket - ingen plastik! Plastik er udelukkende menneskeskabt ved hjælp af kemiske processer i store anlæg. Derfor er det også kun mennesket, der kan bortskaffe det igen, når det ender i miljøet og påvirker natur og dyreliv på en negativ måde. Der findes overordnet to typer af plast, termoplast og hærdeplast. Indenfor begge typer er der forskellige varianter, som skræddersyes efter de egenskaber, man er interesseret i. Materialer i termoplast er overordnet lettere at genbruge, da de kan omsmeltes og støbes til nye materialer.

Dette omfatter f.eks. flasker, folier, legetøj og emballage. Hærdeplast er en type plastik som ikke kan smelte, men forbliver et faststof- indtil det- ved tilstrækkelig høj temperatur nedbrydes ved forbrænding. Det betyder, at hærdeplastisk affald ikke kan genbruges. Materialer som fly, vindmøller, biler, skibe, og meget sportsudstyr er produceret fra hærdeplast. Der er de sidste 5 år forsket meget i kemisk nedbrydning af primært hærdeplast til dets bestanddele (monomerer) på Aalborg Universitet Esbjerg. Overordnet


det lykkedes at udvinde og oprense monomeren phthalsyre, som bliver brugt i produktionen af polyester resin, med høj renhed. Denne bestanddel kan således blive genbrugt i produktionen af nye plastmaterialer. Den resterende mængde plast, som flyder rundt nede i opløsningsmidlet efter oprensningen af phthalsyre, har vist sig at have stort potentiale som en råolie, hvis egenskaber ligger tæt på olien fra Nordsøen med brændværdier på op til 40 MJ/kg. Ved yderligere raffinering af olien vil der kunne produceres en lang række kemikalier, der blandt andet bliver brugt i produktionen af maling, lak, nogle plast typer m.m. Derudover har det også været muligt at adskille ikke-brændbare dele i plasten, som f.eks. glas eller karbonfibre, i samme proces. Analyser har vist, at fibrene bibeholder styrken og kan derfor også kan genanvendes i nye materialer.

går teknikken ud på at neddele de lange karbon kæder i plasten til mindre kæder vha. høje temperaturer (150-300 °C) og alt fra atmosfærisk til høje tryk (1-300 bar). I processen bliver der brugt et opløsningsmiddel samt en eller flere katalysatorer til at neddele plasten på så kort tid som muligt. Opløsningsmidlet kan være vand, acetone eller forskellige typer af alkoholer, der ikke er giftige. Efter processen, som kan tage fra 10 min til et par timer, vil plastikken være neddelt i fragmenter, som er opløst nede i opløsningsmidlet.Indtil videre er

Denne teknik vil være en af fremtidens muligheder for at genanvende og recyclere problematisk plastikaffald, som ellers bliver sendt til forbrænding eller deponi. Teknikken vil også bidrage til at gøre anvendelsen af plastmaterialer mere bæredygtig (f.eks. brugen af vindmøller), da alle dele i et produkt potentielt vil kunne overholde princippet fra vugge til vugge i stedet for fra vugge til grav, som er tilfældet for størstedelen af plastmaterialer nu.

Deltag i Hülya Ucars foredrag: Torsdag den 4. oktober kl. 18.00: Fremtidens store miljøbombe, plastik. Der findes en løsning! Onsdag den 14. november kl. 16.00: Vestjysk forsker bag omdannelse af plastaffald til værdifulde råstoffer

Se mere på fusydvest.dk

9


10

4 aktuelle

miljøvidenskabelige foredrag

I denne foredragsrække får du de nyeste resultater fra nogle af de førende forskere på Institut for Kemi og Videnskab, Aalborg Universitet Esbjerg.

Tid, tilmelding, rabat og sted Holdnummer: 2018-106 (alle foredrag) Tidspunkter: Torsdage 4., 11., 25. oktober og 1. november Samlet pris: 300,- kr eller adgang med Fordelskort Tilmeldingsfrist: 25. september -10% v. tilmelding senest 13. september Pensionistpris: 280,00 kr. | Studierabat 50% Sted: Samtlige foredrag foregår i Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg

Fremtidens store miljøbombe, plastik. Der findes en løsning! Holdnummer: 2018-107 Foredragsholder: Civilingeniør, lektor, ph.d. Hülya Ucar Sokoli Tidspunkt: Torsdag den 4. oktober kl. 18.00 Pris: 100,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 25. september

Plast er blevet en integreret del af det moderne samfund, da størstedelen af de materialer, vi anvender i hverdagen, er delvist eller 100 % plast. Mængden af plast, der produceres verden over, er stigende og vil fortsætte med at stige de næste mange år. Det betyder også, at der globalt bliver genereret store mængder plastaffald årligt. Størstedelen af det plastaffald, der bliver skabt i Danmark, bliver enten deponeret på lossepladser eller brændt af på forbrændingsanlæg. Dette er ikke bæredygtige afskaffelsesveje, hvilket betyder, at der skal fines nye metoder at afskaffe plast på. Hülya har

forsket i omdannelse af problematisk plastaffald til en række produkter med langt større værdi end blot affald. Dette omfatter produkter som resin, plastens bestanddele (monomerer), en råolie med høj brændværdi samt kemikalier. Disse produkter kan genanvendes til produktion af nye plastmaterialer som et led i cirkulær økonomi.

Forurening

Omstilling

Miljø

Biogas

Biomasse

Genbrug

Bæredygtighed Affald

Vedvarende energi

Biomasse som erstatning for fossil olie Holdnummer: 2018-108 Foredragsholder: Professor mso, Erik Gydesen Søgaard, Aalborg Universitet Esbjerg Tidspunkt: Torsdag den 11. oktober kl. 18.00 Pris: 100,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 1. oktober Fossil olie anvendes først og fremmest til brændsel for transportsektoren samt i mindre grad til opvarming. Af hensyn til drivhuseffekten må anvendelsen standses hurtigst muligt. Måske er det allerede for sent. En af de grønne erstatninger for fossil olie er bioolie og kemikalier produceret på plantebaseret biomasse enten ved ekstraktion eller ved en proces, som kaldes liquefaction (fremstilling af olielignende væske ud fra biomasse). Den vigtigste anvendelse af fossil olie er til transportsektoren. Herudover er der behov for flydende brændsel til skibe og fly. Især til skibe vil plantebiomasse baseret råolie kunne erstatte fossil olie. Tilsvarende kan der udvindes kemikalier af planterne. Liquefaction er en process, hvor biomasse i vand ved høj temperatur og højt tryk omdannes til fire fraktioner bestående af gas, biocrude, en vandig opløsning af salte og organiske komponenter og en rest af fast stof.


11 Processen er blevet udviklet især i Danmark, som har en lang erfaring med mange typer af plantebaseret biomasse. Denne proces er derfor et vigtigt bidrag til en grøn omstilling af det danske samfund og globalt.

Biogas – vejen til - omstilling til grøn transport Holdnummer: 2018-109 Foredragsholder: Jens Bo Holm-Nielsen, M.Sc., Ph.D., leder af Aalborg Universitet Esbjerg, Center for Bioenergi Tidspunkt: Torsdag den 25. oktober kl. 18.00 Pris: 100,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 15. oktober Biogas er nøglen til at få hele vores grønne omstilling til at lykkes. Vi kan styre produktionen af biogas langt mere, end vi kan styre for eksempel sol og vind. Det smarte er, at biogas nu også kan ”gemmes” på naturgasnettet, så man først bruger af gassen, når behovet er der. Det er der store fremtidsmuligheder i. I Europa produceres der i dag biogas, svarende til ca. 15 mill. ton olie. Ifølge forskernes resultater er der potentiale til at producere fire gange så meget frem mod år 2030. Bliver potentialet indfriet, vil det skabe grundlag for at mindst 20 procent af transportsektoren i 2030 kan køre på grønt brændstof. Dette vil mindske udledning af CO2, men også antallet af farlige dieselpartikler i bytrafikken. Landmanden, som leverer husdyrgødning, får afgasset gylle tilbage fra biogasanlægget. Den indeholder flere næringsstoffer, end den gjorde før, og den lugter mindre.

Svampe – nye batterier til fremtidens vedvarende energi! Holdnummer: 2018-110 Foredragsholder: Jens Laurids Sørensen, lektor Aalborg Universitet Esbjerg Tidspunkt: Torsdag den 1. november kl. 18.00 Pris: 100,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 22. oktober Danmark er verdensførende inden for produktion af vedvarende energi. En af udfordringerne ved vindmøller og solceller er, at produktionen er varierende, samt at strømmen ikke altid produceres, når behovet er størst. Der er derfor et stort behov for at udvikle systemer, der kan lagre den producerede strøm, indtil der er behov for den. Et af de mest lovende systemer er genopladelige flow-batterier, hvor energien opbevares i væsker i store tanke. Flow-batterier har været kendt i flere årtier, men først inden for de seneste par år er det blevet en realistisk løsning. Dette skyldes udvikling af flow-batterier baseret på de såkaldte quinoner, som er organiske stoffer, der kan lagre energi i form af kemiske bindinger. Indtil nu er disse quinoner udvundet fra olie, hvilket går imod den bæredygtige tankegang bag den vedvarende energi. Løsningen findes i skimmelsvampe, da de er i stand til at producere en lang række forskellige quinoner i så høje koncentrationer, at det er økonomisk rentabelt.


12

Anti-inflammatorisk levevis - i Ribe og Varde Holdnummer: 2018-111 (Ribe) og 2018-112 (Varde) Foredragsholder: Jerk W. Langer, læge og forfatter Ribe: Tirsdag den 2. oktober kl. 16.00 i Foredragssalen, Ribes Vikinger, Odins Plads 1, 6760 Ribe Varde: Onsdag den 3. oktober kl. 18.00 på Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, 6800 Varde Pris: 100,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 22. september Bedre fordøjelse. Stabilt blodsukker. Mere energi. Vægttab. Færre smerter. Anti-inflammatorisk kost er lig med lækker mad. Nogle kalder det for sundhed som medicin - andre kalder det effektive tæsk til dit kolesteroltal. Inflammation er en betændelsestilstand i kroppen, som på længere sigt kan påvirke dit helbred og din sundhed og levealder. Ved at omlægge til anti-inflammatorisk levevis slipper du for mange smerter, bl.a. gigt. Du får styr på hormonerne, blodsukkeret, stofskiftet og fordøjelsen. Du sover bedre, smider overflødige kilo og formindsker risikoen for blodpropper, kræft, type 2 diabetes og demens. Jerk W. Langer tager udgangspunkt i bestsellerbogen 21 dage med anti-inflammatorisk kost. Desuden bygger foredraget på Langers erfaringer som vært på TV 2-serien, En kur der dur.

Anti-inflammatorisk levevis Blodpropper Forhøjet blodtryk

Type 2-diabetes

Genkortlægning

Etik

Kolesterol

Personlig medicin

SPIS BLODTRYKKET NED PÅ 14 DAGE og få normalt kolesterol med i købet - i Esbjerg

Sukkersyge

Holdnummer: 2018-113 Foredragsholder: Jerk W. Langer, læge og forfatter Tidspunkt: Tirsdag den 2. oktober kl. 19.30 i Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19 Pris: 100,00 kr. - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 22. september Hver femte voksne dansker har forhøjet blodtryk, næsten en million. Næsten lige så mange har problemer med kolesterol. Forhøjet blodtryk kaldes også ”den stille dræber” og kan med tiden få fatale konsekvenser, ligesom det er tilfældet med kolesterol. Heldigvis kan du selv gøre meget for at få tallene ned, så du kan bruge mindre medicin, måske endda helt undvære pillerne. Din mad er helt afgørende. Læge Jerk W. Langer præsenterer i sin nye bog en måde at spise blodtrykket ned, der i forhold til typisk dansk mad både kan forebygge, behandle og sommetider endda helbrede forhøjet blodtryk. Blodtrykket begynder ofte at falde allerede efter 14 dage. Foredraget præsenterer principperne og forskningen bag de sunde spisevaner. Det sker på underholdende, spændende og lærerig vis. Undervejs kommer du op at stå, får mange praktiske råd, et par gode grin, et venligt skub bagi samt god mulighed for at stille spørgsmål.


Hvad enhver bør vide om sukkersyge / type 2-diabetes - i Esbjerg

13

Holdnummer: 2018-114 Foredragsholder: Henning Beck-Nielsen, overlæge, professor og en af de førende forskere i diabetes Tidspunkt: Tirsdag den 9. oktober kl. 18.00 i Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19 Pris: 100,00 kr. - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 29. september Henning Beck-Nielsen har forsket i diabetes siden 1974, og hans resultaters betydning for vores viden om type 2-diabetes har været stor. For eksempel var han blandt de første til at vise, at overvægt, fed mad og mangel på motion spiller en afgørende rolle. Mindst 320.000 danskere har diabetes (90 procent af dem har type 2-diabetes). Derudover regner man med, at 200.000 har type 2-diabetes uden at vide det. Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år, og man regner med endnu en fordobling om 10 år. Man er blevet bedre til at behandle diabetes. Overdødeligheden var i 1997 på 90 procent. I 2012 var den faldet til 49 procent. Diabetes koster det danske samfund omkring 86 millioner kroner om dagen. Tidligere kaldte man type 2-diabetes for gammelmandssukkersyge, men det er man gået bort fra, da sygdommen både kan ramme yngre og ældre. Man har gået og troet, at det kun var en enkelt sygdom, men det er mindst 20 forskellige sygdomme.

Sunde foredrag på Sydvestjysk Folkeuniversitet Personlig medicin - skræddersyet medicin - fra et antroplogisk perspektiv Holdnummer: 2018-115 Foredragsholder: Morten Deleuran Terkildsen, Antropolog, ph.d.-studerende, Tidspunkt: Tirsdag den 23. oktober kl. 18.00 på SDU, Niels Bohrs Vej 9, 6700 Esbjerg Pris: 100,00 kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest 13. oktober Denne forelæsning kaster et antropologisk blik på det fremadstormende fænomen personlig medicin. Personlig medicin anses bredt som en kombination af ny teknologi og ny viden, hvori diagnostik og behandling tager sit udgangspunkt i det enkelte menneskes særlige genetiske profil. Personlig medicin er blevet kaldt ”et nyt paradigme” for det danske sundhedsvæsen, og anvendelsen af personlig medicin skønnes at kunne sikre bedre og billigere behandling. Men ingen roser som bekendt uden torne... Udgangspunktet for denne forelæsning vil være en præsentation og diskussion af de særlige dilemmaer og sociale udfordringer som følger med, når den menneskelige genetik gøres til en central grundsten i diagnostik og behandling i det danske sundhedsvæsen. Til at belyse den seneste udvikling og forskning i personlig medicin vil vi tage udgangspunkt i udvalgte social-videnskabelige teorier tilsat forskningserfaringer fra antropologiske feltarbejder udført i klinikker for genetisk rådgivning i både Danmark og udland.


14

Filosofi

Etik og moral mellem følelser og rationalitet - en emotionel foredragsrække med Søren Engelsen, adjunkt, ph.d., SDU

Etik og moral mellem følelser og rationalitet HELE FOREDRAGSRÆKKEN Holdnummer: 2018-116 Foredragsholder: Søren Engelsen, adjunkt, SDU Pris: 400 kr. eller adgang med Fordelskort Tidspunkt: 5 mandage - se nedenfor Sted: Esbjerg Hovedbibliotek

Moralske og etiske spørgsmål kan nemt få vores følelser i kog, og det er ofte svært at adskille vores holdninger til etiske problemstillinger fra vores følelser for samme emner. Vi engagerer os følelsesmæssigt, når vi engagerer os med andre mennesker, og dette gælder også, når vi forholder os medmenneskeligt og moralsk til andre. Følelserne synes dog også ofte at være dybt problematiske i etikken, da de kan stå i vejen for den rationelle forståelse og for fornuftige handlinger. Kurset vil gennem 5 forelæsninger introducere basale filosofiske diskussioner om forholdet mellem følelser og det rationelle i moralen og etikken.

De problematiske følelser i moralen

Empati, medfølelse og etik

Sentimentalisme - følelserne i etikkens tjenste Holdnummer: 2018-118 Foredragsholder: Søren Engelsen, adjunkt, SDU Tidspunkt: Mandag den 29.10. kl. 18.00 Pris alene for dette foredrag: kr 100,- kr. Adgang med Fordelskort Sted: Læringsrummet, Esbjerg Hovedbibliotek

Emotioner og livskvalitet

Emotionel intelligens i etik og moral

Tidspunkt: Mandag 19.11. kl. 18.00 Pris alene for dette foredrag: kr 100,- kr. Adgang med Fordelskort Sted: Læringsrummet, Esbjerg Hovedbibliotek

Holdnummer: 2018-117 Foredragsholder: Søren Engelsen, adjunkt, SDU Tidspunkt: Mandag den 22.10. kl. 18.00 Pris alene for dette foredrag: kr 100,- kr. Adgang med Fordelskort Sted: Læringsrummet, Esbjerg Hovedbibliotek

Holdnummer: 2018-121 Foredragsholder: Søren Engelsen, adjunkt, SDU

Holdnummer: 2018-119 Foredragsholder: Søren Engelsen, adjunkt, SDU Tidspunkt: Mandag den 5.11. kl. 18.00 Pris alene for dette foredrag: kr 100,- kr. Adgang med Fordelskort Sted: Læringsrummet, Esbjerg Hovedbibliotek

Holdnummer: 2018-120 Foredragsholder: Søren Engelsen, adjunkt, SDU Tidspunkt: Mandag den 12.11. kl. 18.00 Pris alene for dette foredrag: kr 100,- kr. Adgang med Fordelskort Sted: Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek


Museets Maskinrum

15

Ribe Kunstmuseums efterårsudstillinger 2 foredrag i GAME StreetMekka, Esbjerg

I samarbejde Ribe Kunstmuseum lancerer Sydvestjysk Folkeuniversitet nu konceptet Museets Maskinrum. Her kommer du helt ind i tankerne omkring den aktuelle udstilling på Ribe Kunstmuseum, og du hører, hvordan en udstilling bliver bygget op fra idé til fernisering.

Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år Holdnummer: 2018-122 Underviser Kitt Holm, cand.mag. i kunsthistorie, Ny Carlsberg Glyptotek og nu museumsinspektør, Ribe Kunstmuseum Tidspunkt: Torsdag den 13. september kl. 16.00 Sted: Dansesalen, GAME StreetM, Nørrebrogade 1C, Esbjerg Pris: 100,00 kr. - eller adgang med Fordelskort Billetbestilling på fusydvest.dk eller salg ved indgangen Indblik i udstillingen Ordrupgaardsamlingen, som forsikringsdirektør Wilhelm Hansen åbnede i 1918. Grundet Ordrupgaards byggeprojekt er det blevet muligt at låne 82 værker fra samlingen, der tæller både Hammershøi, L.A. Ring, Theodor Philipsen, fynbomalerne mv.

Jordforbindelser - dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab Holdnummer: 2018-123 Underviser Kitt Holm, cand.mag. i kunsthistorie, Ny Carlsberg Glyptotek og nu museumsinspektør, Ribe Kunstmuseum Tidspunkt: Torsdag den 8. november kl. 16.00 Sted: Dansesalen, GAME StreetMekka, Nørrebrogade 1C, 6700 Esbjerg Pris: 100,00 kr. - eller adgang med Fordelskort. Billetbestilling på fusydvest.dk eller salg ved indgangen Indblik i udstillingen Jordforbindelser – dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab. Udstillingen er skabt i samarbejde med Faaborg Museum, Fuglsang Kunstmuseum og den Hirschsprungske Samling og kredser om landskabet, naturen og vores omgivelser, som alle har ændret sig dramatisk i de sidste 200 år. Vi lever i den antropocæne tidsalder, hvor menneskets påvirkning af naturen går så vidt, at den kan aflæses geologisk. Jordforbindelser diskuterer et af vor tids vigtigste og mest akutte spørgsmål på en helt ny måde: Historisk kunst og geografisk udkant mødes og giver klimaspørgsmålet den jordforbindelse, der kan kvalificere refleksion, debat og handling.


16

KUNSTENS

HISTORIE

PÅ 4 SEMESTRE I ESBJERG

Denne foredragsrække er for dig, der ønsker at få overblik over kunstens historiske udvikling. Over fire semestre præsenteres du for kunstens historie fra antikken og frem til i dag. Underviser, Mathilde Teglgaard Nielsen, er cand.mag. i medievidenskab og kunsthistorie. Hun underviser på flere folkeuniversiteter, bla. har hun siden 2011 undervist på Folkeuniversitetet i København.

Første semester: Fra antikken til højrenæssancen

Holdnummer: 2018-124 Underviser Mathilde Teglgaard Nielsen Tidspunkter: 4 onsdage kl. 16.00-17.45 Onsdag den 21.11. Onsdag den 28.11. Onsdag den 5.12. Onsdag den 12.12. Sted: Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 360 kr. - 110 kr. pr. gang - eller adgang med Fordelskort Tilmeldingsfrist: 11. november Hvorfor har antikkens kunst været en nærmest uudtømmelig inspirationskilde for senere tiders kunstnere? Hvor ”mørk” var middelalderen egentlig? Hvorfor vrimler det med kunstnergenier i højrenæssancen? Hvad gør et værk barok? Hvad kendetegner rokokoen, nyklassicismen og romantikken? Hvilken betydning fik opfindelsen af fotografiet for billedkunsten? Hvorfor er der så få kvinder i kunsthistorien? Hvad betyder konceptkunst, performance og eco-art? Og hvad laver kunstnere i dag? I efteråret 2018 sætter vi spot på kunsten fra antikken til højrenæssancen (600 f.Kr.- 1500). Vi skal se antikke mesterværker som Parthenon-templet, Spydbæreren og Belvedere-torsoen, og blive klogere på antikkens farver, det arkaiske smil, forkortning og kontraposto. Vi skal lære forskellen på romansk og gotisk og se smukke byzantinske glasmosaikker. Vi skal se, hvordan opfindelsen af linearperspektivet og oliemalingen revolutionerede kunsten i den tidlige renæssance. Vi skal høre, hvordan kunstnerhåndværkeren blev afløst af genier som Leonardo, Michelangelo og Rafael, og hvordan det gik til, at Mona Lisa blev verdens mest berømte maleri. Program Onsdag den 21.11. Antikken. Polykletos, Myron og Lysippos (holdnr. 2018-125) Onsdag den 28.11. Cimabue, Giotto og Duccio (holdnr. 2018-126) Onsdag den 05.12. Masaccio, Donatello, Botticelli, Bellini og van Eyck (holdnr. 2018-127) Onsdag den 12.12. Leonardo, Michelangelo, Rafael, Titian og Dürer (holdnr. 2018-128)


Kunstens verden - Hvorfor ser et kunstværk ud, som det gør? Hvem har skabt værket og

hvorfor? Og hvad betyder det? Kom med til fire foredrag, der fører dig ind i kunstens verden.

Holdnummer: 2018-129 (hele foredragsrækken) Underviser Mathilde Teglgaard Nielsen Tidspunkter: 4 onsdage kl. 12.30-14.15 Onsdag den 21.11. Onsdag den 28.11. Onsdag den 5.12. Onsdag den 12.12. Sted: Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, 6800 Varde Pris: 360,00 kr. - 110 kr. pr. gang - eller adgang med Fordelskort Tilmeldingsfrist: 11. november Onsdag den 21.11. Hvad er kunsthistorie? (holdnr. 2018-130) Umiddelbart er svaret på dette spørgsmål ligetil: det er ’kunst’ og ’historie’. Men hvad er kunst? Og hvilken historie eller historier skal udforskes? Traditionelt har kunsthistorie handlet om at analysere malerier og skulpturer skabt af hvide, vestlige, mandlige kunstnere. I dag beskæftiger kunsthistorikere sig med alle tænkelige medier og med kunstnere af begge køn og fra alle kulturer. Dette foredrag viser, hvordan kunsthistorien er et produkt af den tid, den virker i. Onsdag den 28.11. Hvordan oplever man et kunstværk? Visuel analyse (holdnr. 2018-131) Besøgende på en udstilling bruger i gennemsnit otte sekunder på et kunstværk. Men kun reklamer kan aflæses så hurtigt. Kunst har potentialet til at hive os ud af vores hverdag og røre os, følelsesmæssigt og intellektuelt, hvis vi giver den tid – og bruger øjnene. Men hvad skal man kigge efter? Vi gennemgår de grundlæggende elementer i visuelt formsprog: komposition, beskæring, dybde, flade, form, linjer, farver, stil mm. Onsdag den 05.12. Hvad er meningen? Motiver og symboler (holdnr. 2018-132) Hvem var Venus? Hvorfor er Jomfru Maria iklædt rødt og blåt? Og hvad betyder en hest? Det vrimler med figurer, attributter og andre symboler i ældre europæisk kunst, og det kan ofte berige kunstoplevelsen at kunne afkode, hvem der er hvem, hvad der foregår samt motivets dybere betydning. Dette foredrag stiller skarpt på nogle af kunsthistoriens mest brugte motiver og symboler. Onsdag den 12.12. Kunstværkets tilblivelse, liv og bevaring (holdnr. 2018-133) Hvad kendetegner en ægte Rembrandt? Malede Monet sine øjebliksbilleder i ét stræk? Og hvordan bevarer man et skumgummiværk? I dette foredrag skal vi se, hvordan et kunstværks materialer og teknikker - både dem, vi kan se med det blotte øje, og dem, der skjuler sig under værkets overflade - kan give os en dybere forståelse af værket; dets tilblivelse, materielle livshistorie og bedste bevaring for eftertiden.

KUNSTENS

VERDEN

4

FOREDRAG

I VARDE

17


18

Dobbeltforedrag om 1. Verdenskrig (ca. 4 timer) Krigen til søs 1914 - 1918 og Jyllandsslaget den 31. maj 1916

Holdnummer: 2018-134 Foredragsholder: Poul Grooss, pensioneret søofficer og militærhistoriker v. Forsvarsakademiet Tidspunkt: Torsdag den 8. november kl. 17.30 - 21.30 Sted: Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 150,- kr. - eller adgang med Fordelskort - Pris ved indgangen: 200,- kr. Tilmelding: senest 23. oktober Foredraget er arrangeret i samarbejde med LOF Sydvest Krigen til søs 1914 – 1918: I årene op til Den første Verdenskrig havde Tyskland anskaffet sig en række kolonier i Afrika, Kina og i det sydlige Stillehav. Derfor blev opgøret mellem ”Ententen” og ”Centralmagterne” også et opgør på verdenshavene. Tyskland prøvede at sulte Storbritannien til overgivelse igennem ubådskrigsførelsen, mens Storbritannien igennem en blokade søgte at udsulte Tyskland. Krigen til søs blev udført med tekniske nyskabelser så som radio, luftskibe, fly, ubåde, torpedoer og miner. Konvojsystemet var med til at sikre Storbritanniens overlevelse. Erfaringerne blev brugt af begge parter i den næste krig ca. 25 år senere. Jyllandsslaget den 31. maj 1916: Den tyske flåde var ved krigens udbrud mindre end den britiske, men nogle af forskellene kunne udlignes ved kvaliteten af de tyske skibe samt besætningernes bedre uddannelse. Begge flåder prøvede igennem lang tid at lokke dele af modpartens flåde ud i en situation, hvor den blev konfronteret med selve ”hovedflåden”. Da de to flåder endelig tørnede sammen den 31. maj 1916 opstod en situation, som ikke var forudset. Den dag i dag strides de lærde om udfaldet. Hør den spændende beretning om ”Jyllandsslaget”, som kunne høres i store dele af det vestlige Jylland.

1. Verdenskrigs lange skygger, krigsinvalider og de faldnes efterladte Holdnummer: 2018-135 Foredragsholder: Louise Klinge, cand.mag. historie og formidlingsarbejder v. Christiansfeld Centret Tidspunkt: Torsdag den 6. december kl. 18.00 Sted: Storm P-salen, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 80,- kr. - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest den 26. november Den 11. november 1918 sluttede Første Verdenskrig. Krigens lange skygger levede dog videre hos de sønderjyske familier. De mænd der vendte hjem, hvis de vendte hjem, var skadede på sjæl og krop. I Sønderjylland havde kvinderne i 4 år sørget for dagligdagens opretholdelse, alle havde mistet kære til krigen, og i 1920 vendte landsdelen tilbage til Danmark, der hermed fik ansvaret for de sønderjyske krigsveteraner. I dette foredrag vil historiker Louise Klinge give indblik i de ar, Første Verdenskrig efterlod i Sønderjylland og hos den sønderjyske befolkning både hos de krigsveteraner, der vendte hjem, og de, der ventede hjemme.


FILMPREMIERE

19

I HUSET ESBJERG - den første danske film nogensinde, der omhandler Første Verdenskrig Store dele af den nye dansk/tyske storfilm I krig og kærlighed er bl.a. optaget i Sønderborg, og Zeppelinbasen i Tønder spiller også en central rolle i den dramatiske fortælling. Filmen, der har premiere den 11. november, handler om den alsiske soldat Esben, der tvinges i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig og må forlade sin hustru og parrets lille barn. På rollelisten ses bla. Thure Lindhardt, Ulrich Thomsen samt den tyske Game of Thrones stjerne Tom Wlaschina. ”Siden 100-året i 2014 for udbruddet af 1. Verdenskrig er der i Danmark kommet et stadig stigende fokus på en periode, hvor der var en afgrundsdyb forskel på livsbetingelserne i det danske rige og de slesvig-holstenske hertugdømmer, vi mistede i 1864. Alle sønderjyske familier blev påvirket af krigen, som ifølge de seneste optællinger kostede livet for 6490 tyske soldater, der havde en tilknytning til det Nordslesvig, som efter genforeningen i 1920 blev en del af Danmark. (...) ”I krig og kærlighed” er ikke et vigtigt filmprojekt, fordi begivenheden skal bruges til at rippe op i forne tiders fjendskab mellem dansk og tysk. Det bliver en vigtig film, fordi den vil kunne skabe en større historisk bevidsthed i hele Danmark om 1. Verdenskrigs markante betydning for danmarkshistorien.” Mads Sandemann, Jydske Vestkysten 21.11.2017

I krig og kærlighed - 13. og 14. december kl. 19.00 - med indledende oplæg v/chefredaktør Mads Sandemann, Jydske Vestkysten Holdnummer: 2018-136 Oplægsholder: Chefredaktør Mads Sandemann, Jyske Vestkysten KUN 2 VISNINGER: Torsdag den 13. december og fredag den 14. december begge dage kl. 19.00 Sted: Kunstbiografen Huset Esbjerg, Finsensgade 1, 6700 Esbjerg Billetpris: 100,- kr. Billetsalg: fusydvest.dk

1. Verdenskrig -100 år


20

Hjerting-foredrag Videnskab i praksis

Omdannelse af problematisk plastaffald til værdifulde råstoffer Holdnummer: 2018-137 Foredragsholder: Hülya Ucar Sokoli, Civillingeniør, ph.d., AAU Esbjerg (se programmets forside) Tidspunkt: 14. november kl. 16.00 Pris: 100,- kr. Tilmelding på hjemmesiden eller billetkøb ved indgangen Sted: Jon og Dittes Hus, Gl. Guldagervej 12 Bekymringerne om afskaffelse af problematisk plastaffald er stigende i hele verden. For nylig blev en kæmpecontainer fyldt med plastaffald fra EU stoppet i Kina. Man vil ikke længere aftage vores affald. Det betyder, at vi ikke blot indenfor de næste år, men allerede nu står overfor nogle kæmpe miljømæssige udfordringer, som skal løses på en bæredygtig måde. En stor del af plast affaldet bliver produceret i virksomhederne i form af produktionsaffald. Hülya Ucar har undersøgt den nedbrudte plastik fra bl.a. vindmøllevinger og fundet værdifulde kemikalier. Hør Hülya Ucar Sokoli fortælle om, hvordan det problematiske plastaffald måske er en værdifuld ressource og ikke nødvendigvis affald. Omdannelse af plastaffaldet vha. f.eks. vand og katalysatorer kan genindvinde resiner og monomerer til produktion af nye plastmaterialer. Derudover kan der produceres en kvalitets-råolie, som potentielt kan anvendes som brændsel.

Fiberoptisk kabel skal forbinde den amerikanske østkyst med Nordeuropa og gå i land i Esbjerg. Det kan blive et nyt teknologisk erhvervseventyr! Holdnummer: 2018-138 Foredragsholder: Karsten Rieder, M.Sc. og Erhvervsdirektør, Esbjerg Erhvervsudvikling Tidspunkt: 7. november kl. 16.00 Pris: 100,- kr. Tilmelding på hjemmesiden eller billetkøb ved indgangen Sted: Jon og Dittes Hus, Gl. Guldagervej 12 Vestjysk erhvervsliv har gennemgået en fantastisk udvikling, baseret på stor omstillingsparathed. Nu har den næste store mulighed præsenteret sig. Vestjylland som Nordeuropas internet hub. Etableringen af de nye transatlantiske fiberoptiske kabler. Havfrueprojektet samt den eksisterende fiberoptiske infrastruktur – både undersøisk og underjordisk – gør, at Esbjerg kan blive det vigtigste digitale knudepunkt i Nordeuropa. Kom og hør om de teknologiske og erhvervsmæssige muligheder for hele den vestjyske region.

Vestjyde bag utrolig opfindelse der får rumskrot til at brænde op i atmosfæren Holdnummer: 2018-139 Foredragsholder: Anders Schmidt Kristensen, ass. professor og campusdirektør, AAU Esbjerg Tidspunkt: 28. november kl. 16.00 Pris: 100,- kr. Tilmelding på hjemmesiden eller billetkøb ved indgangen Sted: Jon og Dittes Hus, Gl. Guldagervej 12 Opfindelsen - SDSS - er med til at sikre, at fremtidens astronauter kan flyve i større sikkerhed for at undgå livsfarligt rumskrot. Vær med, når Anders Schmidt Kristensen fortæller, hvordan ideen blev skabt på bagsiden af en serviet i hjemmet: Et bremsemodul med sejl, der foldes ud og får udtjente satelitter til at ændre bane, hvorefter de vil brænde op i atmosfæren. Hør, hvordan det siden er lykkedes at skaffe finansiering til projektet, hvor bl.a. den danske astronaut Andreas Mogensen har deltaget i udviklingen. Andreas Schmidt Kristensen fortæller om de spændende og dramatiske tests, der er foretaget på eksisterende satelitter, og om hvordan systemet nu forberedes på at kunne indbygges i flere satellitsystemer.


21

Astronomi på Myrtuegaard Stjerner og planeter fra teleskop-netværket SONG

Holdnummer: 2018-140 Foredragsholder: Frank Grundahl, Lektor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet Tidspunkt: Torsdag den 4. oktober kl. 19.00 Pris: 60,- kr. Tilmelding og billetkøb ved indgangen eller på hjemmesiden. Sted: Myrthuegaard, Myrthuevej 39, Marbæk, 6710 Esbjerg V SONG er et netværk af astronomiske teleskoper, som studerer stjernernes indre og leder efter exoplaneter (song.au.dk). Foredraget går i dybden med de nye teleskoper og de spændende studier af de allerklareste stjerner på himlen. Hvis vejr og internetforbindelse tillader det, vil vi også besøge et teleskop på Tenerife, og et andet der er under opbygning i Australien.

Viden i vaden

Oprindelsen af eksotiske grundstoffer i Universet Holdnummer: 2018-141 Foredragsholder: Camilla Juul Hansen, MPA, Villum Fellow, Dark Cosmology Centre Tidspunkt: Torsdag den 8. november kl. 19.00 Pris: 60,- kr. Tilmelding og billetkøb ved indgangen eller på hjemmesiden. Sted: Myrthuegaard, Myrthuevej 39, Marbæk, 6710 Esbjerg V

Hvordan dannes de grundstoffer, vi kender og bruger i hverdagen? Dannes for eksempel jern, sølv og guld på samme måde? For ca. 13,6 mia år siden så Universet meget anderledes ud end i dag, og forekomsten af grundstoffer var meget simpel, kun brint, helium og lidt lithium var blevet dannet af Big Bang. Efterhånden som stjernerne blev dannet, ændredes dette, og grundstoffer op til jern blev dannet i stjernerne. Disse stjerner var meget massive og eksploderede som supernovaer, som kunne danne grundstoffer såsom sølv. Nye opdagelser af tyngdebølger har vist, at to neutronstjerner kan smelte sammen, udsende tyngdebølger, eksplodere og danne et sort hul. I processen dannes meget tunge grundstoffer som guld. Via sådanne eksplosioner blev Universet (og Mælkevejen) langsomt rigere på tungere grundstoffer, hvilket resulterede i den stjernehimmel, og jorden, som vi kender dem i dag. Kom og hør, hvordan alt dette blev til.


22

Aktuel viden om Folkesundhed

Mød eksperterne fra SDU Esbjergs Institut for Sundhedsfremme

Ulighed i sundhed Holdnummer: 2018-142 Foredragsholder: Pernille Tanggaard Andersen, professor, forskningsleder IST Sundhedsfremme Tidspunkt: Onsdag den 10. oktober kl. 18.00 Sted: Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 80,- kr. - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest den 1. oktober Selvom Danmark er et af de mest LIGE lande i verden, er der alligevel en forskel på 10 år mellem de rigeste og den fattigste del af befolkningen, når det gælder levealder. Ulighed i sundhed spiller ikke kun ind på dødelighed, men også på at sygdomsbyrden er skævt fordelt i befolkningen. Social ulighed dækker over det faktum, at sundhedsrisici og sygdomme er socialt skævt fordelt i samfundet. Det betyder konkret, at jo dårligere borgerne er stillet socialt set, jo højere sygelighed og dødelighed. Det, vi skal overveje i en velfærdsstat som den danske, der bygger på universelle principper om lighed i adgang til sundhedsydelser og sundhedssystemer, er, om man har lyst til at se på, at den sociale ulighed i sundhed bliver større og større? Samtidig er uligheden ikke kun uretfærdig overfor den enkelte borger, men MEGET dyr for samfundet. I Danske regioners visionspapir ”Sundhed for livet” (2017) anslås, at op mod 90 % af udgifterne til førtidspension kunne undgås, hvis alle borgere i alderen 30-64 år havde den samme sundhedstilstand som borgere med mellem eller lang uddannelse. Dette er yderst tankevækkende. I dette foredrag gives et overblik over, hvordan man kan forstå social ulighed i sundhed, hvordan det står til med den sociale ulighed i Danmark, og hvilke udfordringer der eksisterer regionalt. Yderligere vil foredraget pege på konkrete problemområder og give indspark til, hvor det er særlig vigtigt at sætte ind, når det kommer til forebyggelse og sundhedsfremmende aktiviteter.

Unge overvurderer de andres drikkeri Holdnummer: 2018-143 Foredragsholder: Lotte Vallentin-Hollbech, cand.scient.san.publ. og ph.d. Tidspunkt: Onsdag den 24. oktober kl. 18.00 Sted: Læringsrummet, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 80,- kr. - eller adgang med Fordelskort. OBS: GRATIS ADGANG for unge under 25 år Tilmelding: senest den 1. oktober Teenagere gætter forkert, når de skal anslå kammeraternes alkoholforbrug, og det påvirker deres eget forbrug. Hver anden teenager har overdrevne forestillinger om, hvor meget deres klassekammerater drikker, og det påvirker deres eget forhold til alkohol. Et nyt studie fra forskningsenheden for Sundhedsfremme på SDU Esbjerg viser, at unges overdrevne opfattelser vedrørende deres


jævnaldrendes brug af og meninger om alkohol er stærkt relateret til deres personlige erfaringer med alkohol. Fx har de fleste elever i 8. og 9. klasse aldrig drukket sig fulde, men de tror, at flertallet af deres klassekammerater ofte er fulde. Studiet viser også, at jo mere de unge overvurderer andres alkoholforbrug, jo større risiko er der for, at de selv drikker. Disse misforståelser kan føre til, at de unge sætter deres eget forbrug op, da de antager, at alkohol er en betydelig del af de sociale normer, der hersker i den gruppe, de identificerer sig med. Selv om danske unge venter længere tid end tidligere med at trække kapsler og propper af flaskerne, er de fortsat blandt de unge, der drikker mest, men ved at benytte vores viden omkring deres alkoholvaner og misforståelser om samme, kan vi skræddersy interventioner, der kan være med til at forebygge og reducere unges overforbrug af alkohol. Et eksempel på dette er den alkoholforebyggende indsats Det GODE Liv, hvor de involverede elever oplevede færre problemer relateret til alkohol og var mindre tilbøjelige til at drikke alkohol i store mængder.

Naturvidenskab i Fanø Bio

Live-streamede foredrag direkte fra Aarhus Universitet Smagen af øl

Det indre liv med billioner af bakterier

Holdnummer: 2018-144 Dato: 25. september kl. 19.00 Foredragholder: Brygmestrene Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium Pris: 30,- kr. Tilmelding: fusydvest.dk LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus

Holdnummer: 2018-145 Dato: 23.oktober kl. 19.00 Foredragholder: Genomforsker Oluf Borbye Pedersen Pris: Fri entre Tilmelding: fusydvest.dk LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus

Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces, der kombinerer spiring af byg – dvs. maltning – med gæring. I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.

Bakterierne spiller en afgørende rolle for vores modstandskraft mod infektioner. Og de regulerer dannelsen af flere hormoner og signalstoffer. Forsøg på dyr viser, at nogle af bakteriernes signalstoffer påvirker hjernen. Også virkningen af forskellige former for medicin er afhængig af hvilke bakterier, vi har i vores tarme. I forelæsningen diskuteres, hvorledes ubalancer i tarmbakterier er knyttet sammen med en række kroniske sygdomme. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier.

23


24

Fransk på Folkeuniversitet: Fransk koloniliv i Indokina

Holdnummer: 2018-146 Franskkursus: 6 torsdage v/lektor, cand.mag. Kirsten Kirkelund Tid: 16:30-18:30 Tilmeldingsfrist 15. oktober Pris: 500 kr. Studerende 250 kr. Pensionist: 480 kr. Sted: Syddansk Universitet, Niels Bohrs Vej 9, Esbjerg Frankrig installerede sig i Asien i det daværende Indokina i anden halvdel af 1800-tallet og var koloniherre dér indtil fredsslutningen i 1954. Igennem nedenstående tekster vil vi se eksempler på mødet mellem forskellige kulturer og den påvirkning det havde på de enkelte individer, franskmænd såvel som asiater. Hvad kunne de hver især lære af hinanden og få beriget deres liv med! Vi vil møde pionerer, videnskabsmænd og plantageejere. Desuden vil vi møde en asiat, der rejser den anden vej for at leve i Europa. Efter sidste kursusgang vil vi se den Oscarbelønnede film ’Indochine’ med blandt andre Catherine Deneuve og Jean Yanne. Hovedvægten lægges på længere uddrag fra romanerne ’Peste & Choléra’ og ’Indochine’. Forfatteren Patrick Deville er i romanen ’Peste & Choléra’ (2012) rejst i fodsporene på pioneren og videnskabsmanden Alexandre Yersin, manden der som videnskabsmanden Pasteur fandt pestbakterien (Yersinia pestis) og opfandt vaccinen imod pest. Yersin rejste til Indokina i slutningen af 1800-tallet og boede der til sin død i 1943 i byen Nha Trang.

Kursusdage: 25.10.18 15.11.18 06.12.18

I sin erindringsbog fra 1996, Destin oblige, fortæller Prins Henrik om sine år i Indokina og om familiens besiddelser i og omkring Hanoi. Vi læser det uddrag, der handler om Indokina.

10.01.19 31.01.19 21.02.19 (til 22.00)

I romanen ’Indochine’ (1992) af Christian de Montella følger vi plantageejeren Eliane i årene op til og under de franske Indokinakrige. Romanen bygger på manuskriptet til filmen af Régis Wargnier af samme navn.

Litteratur: •

Patrick Deville: Peste & Choléra, Seuil, 2012 og ed. du Seuil (livre de poche), 2012

Christian de Montella: Indochine, Fayard, 1992

Philippe Claudel: La petite fille de Monsieur Linh, Stock, 2005

Den lille poetiske roman ’La petite fille de Monsieur Linh’ (2005) af Philippe Claudel handler om en gammel asiatisk mand, der som bådflygtning må forlade sine rødder for at overleve i et land i Europa. Da han ankommer har han en lille nyfødt pige med i kufferten. Vi læser et kort uddrag. • •

Henri de Monpezat: Destin oblige, Plon, 1996 Film: Régis Wargnier: Indochine, 1992


25

Anden Verdenskrigs sidste år i Europa - mød eksperterne! Foredragsrække: Tid, tilmelding, rabat og sted

Holdnummer: 2018-246 (alle foredrag er 3-timers foredrag) Tidspunkter: Onsdage 10., 24. og 31. oktober Samlet pris: 350,- kr eller adgang med Fordelskort Pris ved indgangen: 150,- kr. -10% v. tilmelding senest 27. september Pensionistpris: 330,- kr. | Studierabat 50% Sted: Alle foredrag på nær et enkelt afholdes på Esbjerg Hovedbibliotek. Se nærmere nedenfor! Foredragsrækken er arrangeret i samarbejde med LOF Sydvest

Operation Market Garden, september 1944: kan krigen afsluttes inden jul?

Ardenneroffensiven, december 1944: Hitlers sidste offensiv (obs foregår på SDU)

Holdnummer: 2018-147 Foredragsholder: Niels Vistisen, cand.mag., major Tidspunkt: Onsdag den 10. oktober kl. 18.30

Holdnummer: 2018-248 Foredragsholder: Torsten Granov, cand.mag., Tidspunkt: Onsdag den 24. oktober kl. 18.30

Montgomerys prestigeoperation som skulle bane en vej over Rhinen direkte ind i Tysklands industrielle hjerte og afslutte krigen inden jul. Hør om både de luftbårne styrker og landstyrkerne og ikke mindst det tyske forsvar, som lykkedes med at fastholde broen ved Arnhem. Hør om både det overordnede strategiske og operative koncept, forberedelserne til operationen, og hvordan den er blevet opfattet i eftertiden. Undervejs dykkes dybere ned i særligt det tyske forsvar, og hvordan de med få styrker holdt et massivt allieret angreb i skak. Kunne operationen have afsluttet krigen inden jul, hvis den var lykkedes? Antony Beevor udgav i maj 2018 en ny bog om operation Market Garden.

Ardenneroffensiven – ”Unternehmen Herbstnebel” (efterårståge) var tyskernes sidste store offensiv under 2. Verdenskrig. Hitler havde selv udtænkt offensiven og lagt planerne, som de to panseraméer skulle følge gennem de snedækkede og tågede Ardennerbjerge. Foran dem lå de mest uerfarne amerikanske tropper i en tynd linje. Angrebet kom som en fuldstændig overraskelse for de allierede, og hele amerikanske divisioner blev jaget på flugt. I spidsen for det tyske angreb var Peipers pansergruppe, som trængte dybest ind i de amerikanske linjer. Men Antwerpen nåede de aldrig, og angrebet blev stoppet, da amerikanerne genvandt fodfæstet. Hør hvordan i forelæsningen.

Angrebet på Berlin, april-maj 1945. Slutspillet om Det Tredje Rige Holdnummer: 2018-149 Foredragsholder: Poul Grooss, pensioneret søofficer og militærhistoriker v. Forsvarsakademiet Tidspunkt: Onsdag den 31. oktober kl. 18.30 I april 1945 stod de sovjetiske styrker ved floden Oder, ikke mange kilometer fra Berlin. Angrebet over Seelower Höhe med to armeer startede selve angrebet mod Berlin. Selvom tyskerne forsvarede sig tappert, forhindrede det ikke russerne i at komme over floden, gradvist omringe Berlin og derefter trænge ind i byen for at kæmpe sig fra hus til hus frem mod Rigsdagen og Brandenburger Tor. Ikke mindst disse kampe skubbede i titusindvis af flygtende civile, mest kvinder og børn, foran ud af byen og videre mod kysten i flugt fra de sovjetiske styrker.


26

Europæisk Kirkehistorie o. 500-1200 Kursus ved cand.theol. Mattias Skat Sommer, Aarhus Universitet Holdnummer: 2018-150 Tidspunkter: 4 tirsdage - 13.11. + 20.11 + 27.11. + 11.12. - kl. 18.00 Sted: Møderum 2, Esbjerg Hovedbibliotek Pris: 350,- kr - eller adgang med Fordelskort -10% v. tilmelding senest 23. oktober | Pensionistpris: 330,- kr. | Studierabat 50% Tilmelding: senest den 3. november

Den periode, som vi normalt betegner middelalderen begyndte omkring år 500. Efter Det vest-romerske Riges sammenbrud blev det kulturelle, politiske og religiøse tyngdepunkt i Europa flyttet mod nord og vest. De frankiske og tyske herskere forsøgte med sig selv i spidsen at genskabe Antikkens Romerrige, og inden for kirken konsolideredes under Gregor VII i 1000-tallet den pavelige magt. Samtidig voksede klosterbevægelsen til en indflydelsesrig kirkelig og religiøs stemme. Med grundlæggelsen af de første europæiske universiteter fik teologien et nyt ansigt, og i korstogsbevægelsen engagerede lægfolket sig på en helt ny måde i den kristne religion. Disse og andre emner vil blive gennemgået på kurset, der omhandler tiden fra ca. 500 til ca. 1200 – den tidlige Middelalder og Højmiddelalderen.

Kunsttur

Bremen og Worpswede 6. - 9. maj 2019

Rejseleder: tidl. rektor Birger Kledal

Busrejse, rejsegaranti, 3 x hotelovernatning med morgenmad, 3 x frokost, 2 x aftensmad, entre til 10 museer. Pris pr. person: Dobbeltværelse: 4.400,- kr. Enkeltværelse: 4.900,- kr. Først til mølle: Bindende tilmelding senest 28. februar 2019 Hansestaden Bremen er absolut et besøg værd. Byen var udsat for mange store bombardementer under 2. verdenskrig, men byens centrum ved floden Weser og bag de gamle volde er nænsomt genopbygget med hansekøbmændenes flotte rådhus og kirker og det charmerende kvarter Schnoor. Bremen har mange spændende museer herunder flere rige kunstmuseer. Ikke langt fra Bremen ligger landsbyen Worpswede, hvor en række unge malere i 1889 dannede en kunstnergruppe, der i Tyskland er lige så berømt som Skagensmalerne er det i Danmark. Landsbyen huser i dag fem kunstmuseer med hovedværker af Worpswede-kunstnere, herunder Paula Modersohn-Becker, hvis liv og kunstneriske stræben blev fortalt i den fine film ”Paula”.


27

Naturvidenskab på Bramming Egnsmuseum

Pederstræde 4, 6740 Bramming Smagen af øl

Dato: 25. september kl. 19.00 Foredragholder: Brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium Pris: 30,- kr. Tilmelding og betaling på fusydvest.dk LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.

Kvantefysikken – atomernes vilde verden

Dato: 9. oktober kl. 19.00 Foredragholder: Professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Aarhus Universitet Fri entré - ingen tilmelding LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik, som fysikerne stadig diskuterer, hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.

Dit indre liv med billioner af bakterier

Dato: 23. oktober kl. 19.00 Foredragholder: professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet Fri entré - ingen tilmelding LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus Mennesket er en superorganisme, der består af ligeså mange bakterie- som menneskeceller. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier.

Naturens nyttige dræbermolekylerier

Dato: 30. oktober kl. 19.00 Foredragholder: Lektor i kemisk biologi Thomas Bjørnskov Poulsen, Aarhus Universitet Fri entré - ingen tilmelding LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus Kom på en rejse til molekylernes verden med fokus på naturens egne medicinske stoffer. Og hør hvordan indsigt i cellernes funktion inspirerer forskere til både at udvikle potentielt livsforlængende stoffer og til at udvikle nye typer medicin mod kræft.

Hvorfor ældes vi?

Dato: 6. november kl. 19.00 Foredragholder: Lektor i aldringens molekylærbiologi Tinna V. Stevnsner og lektor i biogerontologi Suresh Rattan, Aarhus Universitet Fri entré - ingen tilmelding LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus Giver den nyeste molekylære forskning i aldring os koden til et langt og sundt liv? Måske. Hør om de mekanismer, der bestemmer, at vi ældes, hvorfor vi ældes forskelligt, samt hvordan vi sikrer os en alderdom med god livskvalitet.

Vulkaner og samfund gennem tiderne

Dato: 13. november kl. 19.00 Foredragholder: Professor Christian Tegner og professor Felix Riede, Aarhus Universitet Fri entré - ingen tilmelding LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan, de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.

Antistof

Dato: 20. november kl. 19.00 Foredragholder: Professor i fysik Jeffrey S. Hangst, Institut for Fysik og Astronomi Fri entré - ingen tilmelding LIVE-streamet foredrag direkte fra Aarhus I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder, som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.


28

På Zarens befaling – med Bering og Spangsberg i Sibirien og Stillehavet 1725-1743 v/Morten Hahn-Pedersen Holdnummer: 2018-151 Foredragsholder: Morten Hahn-Pedersen, cand.mag., historiker og forfatter Tidspunkt: Torsdag den 29. november kl. 18.00

Sted: Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 100- kr. v. indgangen - 80,- kr. ved forudbestilling eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest den 19. november

Den spændende historie om Vitus Bering, esbjergenseren Martin Spangsberg og de danskledede, russiske Kamtjatka-ekspeditioner, der var sin tids hidtil største og mest ambitiøse videnskabelige opdagelsesrejser. De voldsomt strabadserende ekspeditioner kostede dyrt i menneskeliv og ressourcer, men de blev gennemført og lagde grunden til det, vi i dag kender som russisk fjernøsten.

Humoren…. & Højholt Holdnummer: 2018-152 Foredragsholder: Stefan Kjerkegaard, litterat og lektor ved Aarhus Universitet Tidspunkter: Onsdag den 14. november kl. 18.00 Sted: Møderum 1, Esbjerg Hovedbibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg Pris: 80,- kr - eller adgang med Fordelskort Tilmelding: senest den 3. november Per Højholt er en af det 20. århundredes vigtigste danske digtere. Han er både folkelig og elitær på samme tid. Og så er han morsom. Og fra Esbjerg. I dette foredrag vil lektor på Aarhus Universitet, Stefan Kjerkegaard, der har skrevet tænkepausebogen Humor, introducere til humoren hos Højholt. Først igennem fokus på forskellige tanker og teorier om humor og dernæst gennem en række nedslag i Højholts forfatterskab. Som Højholt skriver det et sted, så griber humoren én i sjæl og legeme på samme tid, og det er i virkeligheden en ret enestående oplevelse. Man skal måske ikke forklare humor, siger mange, men en gang imellem sker der måske alligevel ikke noget ved at tænke over, hvad den egentlig er for et fænomen.


Foredrag på Esbjerg Museum Byhistorisk Arkiv i Esbjerg og Ribe Institutionernes hjemmesider oplyser nærmere om indhold, sted, tilmelding, priser og betaling August ’43 - sabotage, strejkerne og Esbjerg Dato: Onsdag den 29. august kl. 19.30 Foredragholder: Arkivleder Henrik Lundtofte Arrangør: Esbjerg Museum

Udvandringen fra Danmark Dato: Tirsdag den 18. september kl. 19.30 Foredragholder: Arkivar Karen Jermiin Nielsen Arrangør: Ribe Byhistoriske Arkiv

Kom godt i gang med slægtsforskning og kom videre Dato: Tirsdag den 25. september kl. 16.30 samt tirsdag den 30. september kl. 14.00 Foredragholder: Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Bag om TV-programmet Forsvundne arvinger Dato: Torsdag den 27. september kl. 19.00 Foredragholder: Adam Jon Kronegh, cand.mag. og arkivar i Rigsarkivet Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Fiskerne og byen Dato: Tirsdag den 2. oktober kl. 16.30 Foredragholder: Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Esbjerg - fra ladeplads til energimetropol Dato: Søndag den 7. oktober kl. 16.30 Foredragholder: Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Kursus: Grønland - den arktiske koloni Kursusstart: Tirsdag den 9. oktober kl. 19.00 Kurset løber over 5 tirsdage Underviser: Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Esbjerg - Danmarks Chicago Dato: Tirsdag den 13. oktober kl. 16.30 Foredragholder: Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Et kvindeseminarium i Ribe Dato: Torsdag den 25. oktober kl. 19.30 Foredragholder: Arkivar Karen Jermiin Nielsen Arrangør: Ribe Byhistoriske Arkiv

Danske frivillige i den spanske borgerkrig Dato: Onsdag den 31. oktober kl. 19.30 Foredragholder: Historiker og forfatter Morten Møller Arrangør: Esbjerg Museum

Jul i Esbjerg Dato: Søndag den 2. december kl. 14.00 Foredragholder: Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Kurser - mandage i oktober og november: Gotisk skrift i kirkebøger og folketællinger Gotisk håndskrift - fra kilder til familiens liv og levned Undervisere: Bibliotekar Birgit Juul Kristensen og arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen Arrangør: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

29


30

Kom tæt på historien om Den store Krig til vinter... Sønderjyder i Den store Krig 1914-1918 Dato: 23. januar kl. 18.00 Foredragholder: Museumsinspektør Rene Rasmussen, Museum Sønderjylland Første Verdenskrig er den store urkatastrofe i det 20. århundredes historie. Mens Danmark holdt sig neutralt, måtte mere end 30.000 sønderjyder deltage som tyske soldater i Første Verdenskrig. Over 6.000 af dem faldt og mere end 4.000 blev invaliderede. Men krigen og Tysklands nederlag førte også til, at Sønderjylland i 1920 kunne komme hjem til Danmark igen. Foredraget følger sønderjyderne gennem krigens forskellige faser, og i små lydklip fortæller krigsveteranerne selv om deres oplevelser.

Første Verdenskrig på internettet Dato: 30. januar kl. 18.00 Foredragholder: Museumsinspektør Rene Rasmussen, Museum Sønderjylland I 2014 begyndte en lille flok frivillige hjemmesiden www.denstorekrig1914-1918.dk , hvis formål var at formidle sønderjyders og Sønderjyllands historie i Første Verdenskrig. Fire år senere nærmede hjemmesiden sig i alt 3 millioner sidevisninger og er dermed ét af de mest succesfulde eksempler på digital historieformidling i Danmark. Hvad er det, hjemmesiden kan? Hvordan formidler den sit emne? Hvordan er det frivillige arbejdet organiseret? Og kan konceptet bruges i anden historieformidling?

Danskerne på Vestfronten 1914-1918 Dato: 6. februar kl. 18.00 Foredragholder: Ass. professor og forfatter, Claus Bundgård Christensen

Claus Bundgård Christensen er forfatter og medforfatter til en række monografier om besættelsen, Første Verdenskrig, Holocaust og Anden Verdenskrig. Han modtog i 2007 forskningsstøtte til projektet Danskerne på Vestfronten 1914-1918 fra VELUX Fonden. I 2009 modtog han Dansk Historisk Fællesråds pris for årets historiske bog for Danskerne på Vestfronten 1914-1918 og i 2009 modtog han Svend Henningsen prisen for samme bog.

Allierede flyvere skudt ned over Danmark – sydvestjyske nedskydninger under Anden Verdenskrig Dato: 20. februar kl. 18.00-21.00 (3 timer) Foredragholder: Historiker, og forfatter Anders Straarup På Fovrfeldt Gravlund ved Esbjerg ligger 272 allierede flyvere fra 2. Verdenskrig begravet. I løbet af de fem år krigen varede, blev rigtig mange fly skudt ned over Vestjylland. Alene i Esbjerg og Varde Kommuner drejer det sig om 28. I dette spændende foredrag vil Anders Straarup, som har skabt hjemmesiden www. airmen.dk, fortælle om de mange nedskydninger. Der er oplysninger om alle flyvere og fotos af deres gravsten, kort og personlige beretninger samt enkelte videoklip om de mennesker, der kæmpede.

Bestyrelse

Forbehold

Foto og grafik

Direktør Flemming Just (formand), afdelingsleder Birgit Jahn (næstformand), inspektør Søren Byskov, institutchef Kim Larsen, museumsinspektør Josephine Nielsen Bergqvist, afdelingschef Poul Høst Pedersen og kulturkonsulent Christina Balslev Jespersen Saers

Folkeuniversitetet forbeholder sig ret til ændring af underviser, lokale, dato og tidspunkt. Sådanne ændringer giver ikke ret til refusion af deltagergebyret.

Med mindre andet er angivet, stammer foto- og grafikmateriale fra pxhere.com og clipart.org Layout: Peter Lindgaard.


Musikken spiller – på Hovedbiblioteket

31

Højskolesang – syng med

Opera for alle Henrik Engelbrecht tager os med på en medrivende og morsom tur, tilbage i operaens historie. En lynguide for alle, til operaens verden.

Vi fortsætter den gode tradition med fællessang omkring flyglet. Jørn Munksgaard akkompagnerer og fortæller om sangene.

Tirsdag 9. oktober kl. 17-19

Kl. 17-18.30

Billet: 95 kr.

New York i 70’erne Patti Smith, Ramones, Blondie, Talking Heads og Television blev toneangivende i tidens spirende punk- og new wavemiljø. Jan Poulsen krydrer sin fortælling med vinyler fra dengang.

Tirsdag 4. september Tirsdag 2. oktober Tirsdag 13. november Tirsdag 4. december Gratis adgang

Tirsdag 23. oktober kl. 17-19 Foto: Nikolaj Lund

Billet: 95 kr.

esbjergbibliotek.dk


32 Afs: Sydvestjysk Folkeuniversitet, Niels Bohrs Vej 9, DK-6700 Esbjerg

Sydvestjysk Folkeuniversitet

www.fusydvest.dk Tilmeld dig nyhedsbrevet pĂĽ www.fusydvest.dk Find os pĂĽ Facebook

www.facebook.com/ sydvestjyskfolkeuniversitet

Sydvestjysk Folkeuniversitet Niels Bohrs Vej 9 DK-6700 Esbjerg Kontortid man-fre 13.00-16.00 Tlf. 6550 4103 | mail: fusydvest@sdu.dk Bankkonto: 7701-0150605 Mobilepay: 65488

Sydvestjysk Folkeuniversitet Efterårsprogram 2018  
Sydvestjysk Folkeuniversitet Efterårsprogram 2018  
Advertisement