Page 1

1

Sydvestjysk Folkeuniversitet

ProgramefterĂĽr2019

fusydvest.dk

Mette Hedegaard Thomsen, forsker og lektor, Aalborg Universitet, Esbjerg

Vadehavsplanter kan blive et nyt eventyr for os. Planterne er guld for immunforsvaret, og de kan bruges i cremer, i kosten og til bioenergi


2

Fortæl, forsker, fortæl! Forstå dog, hvad jeg mener er titlen på en interessant guide, der udkom for et par år siden. Forfatteren, Charlotte Strøm, der er læge og journalist, udgav i 2017 en guide til kommunikation og mediehåndtering for læger og forskere. Bogen er fyldt med vigtige råd til, hvilke forholdsregler forskere skal være opmærksom på, både under forberedelsen – og når de kommunikerer med journalister. Mange forskere bryder sig ikke om at tale med journalister, fordi de føler, at deres historie bliver drejet i retninger, de ikke kan forlige sig med. Derfor er der med tiden blevet opbygget et slags had-kærlighed forhold mellem de to parter.

og budskabet. Udtryk dig kort, klart og præcist. Undgå forkortelser og fagudtryk.

Bogen er især interessant, fordi den rummer en lang række gode tommelfingerregler, der ikke bare gavner forskernes forhold til journalisterne. Guiden kan også bruges som en vejledning i, hvilke værktøjer forskerne skal benytte, når de fortæller omverden, lægfolk, borgerne – ja, alle os der bruger folkeuniversitetet – om de opdagelser, de har gjort. Mange af reglerne er faktisk meget logiske. Her følger et par stykker: Tag udgangspunkt i, at tilhørerne ikke kender til emnet for samtalen på forhånd. Hav et klart budskab. Hold fast emnet

Et af de emner, der mere

Tilmeld dig på

Telefontid hverdage 10.00-13.00 Kontortid efter aftale

www.fusydvest.dk Syddansk Universitet Niels Bohrs Vej 9 6700 Esbjerg Telefon: 6550 4103 Mail: fusydvest@sdu.dk

I det kommende semester byder vi endnu engang deltagerne ind i forskningens verden. Et af de emner, der mere end nogensinde før optager vores fælles bevidsthed, er klimaet. Programmet byder denne gang på lidt flere klima orienterede foredrag end hidtil. Flere af de forskere, der aktuelt arbejder med tekniske, økonomiske og erhvervsmæssige forbedringer, er tilknyttet de lokale universiteter i Esbjerg – SDU og AAU. Vi anser det som et stort privilegium, at vi kan tilbyde foredrag med disse fantastiske klimatænkere.

end nogensinde før, optager vores fælles bevidsthed, er

klimaet. Folkeuniversitetets

program byder denne gang på flere aktuelle og spændende klimaforedrag

Få nyhederne først

-

bestil folkeuniversitetets nyhedsbrev på

www.fusydvest.dk Forsidefoto: Tina Brøgger


3 Men de dygtige eksperter taler ikke altid dansk. Flere af dem kommer fra andre eurpæiske lande, og derfor vil nogle af efterårets klimaforedrag foregå på engelsk. På folkeuniversitetet er vi godt klar over, at engelsk for enkelte kan være en udfordring. Belært af den omtalte guide, har vi derfor sørget for, at der ved de engelsksprogede foredrag vil være en kollega til stede - en supporter, der kan bidrage med forklaringer. på dansk. De fleste af klimaforedragene afholdes på Aalborg Universitet i Esbjerg, side om side med de laboratorier, hvor der udføres forsøg og tests. Formidlingen er i topform. Det gælder ikke bare om at forstå. Det handler også om at sanse. Det handler om at vide.

Katrine Bruun Nielsen, administrativ medarbejder

Formidlingen er alfa og omega. Formidling er folkeuniversitetets fornemste opgave. Folkeuniversitetet er for alle – og især for de mange, der gerne vil forstå og vide mere!

Der var en, der var to ...

Et veltilrettelagt kursusprogram og gennemførelsen af de mange foredrag og arrangementer kræver diciplin og kærlighed til produktet. Desuden er der brug for dygtige folk, der kan hjælpe til ved tilmelding og den praktiske gennemførelse. Udover Peter Holm Lindgaard og Katrine Bruun Nielsen består folkeuniversitetet fremover også af en studentermedhjælper. Det nye skud på stammen hedder Freja Karvonen. Freja læser til daglig sociologi på SDU, og hun kan træffes i forbindelse med afviklingen af flere af efterårets foredrag.

Peter Holm Lindgaard, formand

Freja Karvonen, Studentermedhjælper


4

Gratis

adgan

g

Vi lever længere, men lever vi også bedre? Åbningsforelæsning Tirsdag den 27. august kl. 19.00

Holdnummer: 2019-101 Sted: Auditoriet, Syddansk Universitet, Niels Bohrs Vej 9, 6700 Esbjerg

Foredragholder: Cand.med., lektor emeritus, Bernard Jeune, SDU Fri entré - tilmelding senest 17. august I løbet af de sidste 150 år er levetiden blevet fordoblet til i dag ca. 80 år, og den ser stadig ud til at øges med ca. 1-2 pr. tiår. Og ikke nok med det så stiger nutidens ældres tilfredshed med deres liv også i takt med den øgede alderdom. Antallet af ældre over 65 år er nu over en million og antallet af ældre over 90 år vil snart runde de 50.000. Det lange liv er blevet en udfordring, men vil det også blive en byrde. Bliver det gode eller dårlige år vi lægger til i de kommende årtier? Vil fremtidens ældste være i bedre eller dårligere form end tidligere generationer? Bernard Jeune er lektor emeritus ved Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi. Han er tidligere leder af Dansk Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet. Bernard Jeune er med i den internationale elite af aldringsforskere. Deres arbejde ender på forsiden af New York Times, New Scientist og de helt store videnskabelige tidsskrifter.


Praktiske oplysninger OBS - programmets sammensætning

Det aktuelle program er sammensat af flere forskellige foredrag, kurser og videnskabsgrene. OBS - foredrag og kurser præsenteres ikke i kronologisk orden. Ønsker man at orientere sig i programmet, som det afvikles fra uge til uge, henviser vi til folkeuniversitetets hjemmeside på www.fusydvest.dk

Tilmelding og betaling

Det er nødvendigt at tilmelde sig de fleste foredrag og kurser - også selvom der er fri entré. Bestilling foregår på hjemmesiden:

www.fusydvest.dk Betaling foredgår med kort eller mobilepay. Læs mere på hjemmesiden. Har du brug for hjælp til bestilling og betaling, kan du sende os en mail eller kontakte kontoret telefonisk i åbningstiden (se side 2 nederst). Ved nogle foredrag kan man betale ved indgangen - vi tager meget gerne imod betaling med MobilePay.

Fordelskort I programmet kan du se, hvilke foredragsrækker og foredrag, du kan få adgang til, hvis du fremviser et Fordelskort. Fordelskortet koster 800 kr. og gælder hele sæsonen. Fordelskortet bestilles på mail til fusydvest@sdu.dk

Tilmeldingsfrist

Forhåndstilmelding er en vigtig forudsætning for, at Folkeuniversitetet kan vurdere, om et hold kan gennemføres. Det er derfor afgørende, at du tilmelder dig senest 10 dage før afholdelsen - dette gælder også deltagere med Fordelskort.

Afmelding

Hvis du fortryder din tilmelding, kan du få det indbetalte beløb refunderet, fratrukket 120,00 kr. i ekspeditionsgebyr. Afmelding skal ske senest 14 dage før holdstart.

5


6

Aftenture med folkeuniversitetet

og museumsinspektør John V. Jensen, Varde Museum

Henne kirke, Hennegård og Filsø (kørsel i egen bil) Holdnummer: 2019-102 Foredragsholder: Museumsinspektør John V. Jensen Tidspunkt: Tirsdag den 20. august kl. 18.00 Mødested: Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854 Henne Pris: 75,00 kr - eller adgang med Fordelskort Pris uden tilmelding: 100 kr. Tilmelding: senest 10. august John V. Jensen tager os på en aftentur til Henne Kirke. Kirken blev bygget i anden halvdel af 12. århundrede. Turen går videre til den jævnaldrende befæstede herregård Hennegård, hvoraf dele af kældre og voldgrav stadig eksisterer. I middelalderen fungerede Hennegård som Ribe-biskoppens domicil. Fra Hennegård er der udsigt mod syd til den store Filsø. Aftenen slutter med et kort besøg ved Filsø, der nu er gjort endnu større til glæde for naturvenner og ornitologer. Der var en ejendommmelig poesi over stedet - om malerkolonien i Nymindegab (i egen bil) Holdnummer: 2019-103 Foredragsholder: Museumsinspektør John V. Jensen Tidspunkt: Tirsdag den 3. september kl. 18.00 Mødested: Nymindegab Museum, Vesterhavsvej 294, 6830 Nørre Nebel Pris: 75,00 kr - eller adgang med Fordelskort Pris uden tilmelding: 100 kr. Tilmelding: senest 23. august I slutningen af 1870’erne kom maleren Laurits Tuxen til Nymindegab og fattede hurtigt kærlighed til stedets ejendommelige poesi, som han betegnede det. Siden fulgte en række andre malere i Tuxens fodspor til Nymindegab, og i tiden omkring Første Verdenskrig (1914-18) var der en helt lille kunstnerkoloni ikke uden lighed med den i Skagen om end i et mindre format. På aftenturen med John V. Jensen skal vi høre om Nymindegabmalernes Nymindegab, og ikke mindst deres billeder, der rummer fortolkninger af stedets ejendommelige poesi. Vi skal høre om områdets helt specielle naturforhold og de store forandringer, som dette landskab har gennemgået. Turen indeholder en travetur ud i områdets enestående natur, hvor vi bl.a. passerer nogle af malernes gamle sommerhuse på klitten og slutter ved den gamle redningsstation.


For femte år giver vidensfestivalen Hearts & Minds inspiration til det gode liv. I 2019 stiller festivalen skarpt på emnet Generationer. For hvad er det egentlig, der gør os til dem, vi er? Der forskes i dag mere end nogensinde i genernes betydning for vores tanker, følelser og personlighed, men hvor meget vi kan tilskrive gener og arvemasse? Og hvad betyder miljø og livsstil? Trives fordomme om fedme og sygdomme stadig? Hvad er ens egen skyld?

Dansk som de talte det i Matador (Ribe)

Gratis

Holdnummer: 2019-104 Foredragsholder: Ole Lauridsen, lektor emeritus, Aarhus Universitet Tidspunkt: Torsdag den 19. september kl. 18.00 Sted: Foredragssalen, Ribes Vikinger, Odins Plads 1, Ribe Fri entré - tilmelding på www.fusydvest.dk

adgan

g

Tv-serien Matador har siden sin første udsendelse i 1978 været en vigtig del af den danske kulturarv med historien om provinsbyen Korsbæk i årene 1929-1947 og karakterer som Maude, Grisehandleren, Misse Møhge og Hr. Schwann. Matador er blevet endevendt og analyseret om alt fra provinsbymiljøet, persongalleriet til maden og moden – men sproget har endnu ikke været under lup. Det gør vi noget ved i dette foredrag, hvor vi skal høre, hvorved Madador-dansk adskiller sig fra vor tids dansk. Vi dykker ned i korrekthed i udtale og grammatik – og manglen på samme – på tværs af generationer og samfundslag i Matador. Og vi sammenligner det selvfølgelig med nutidens danske sprog. Klimakampen - på tværs af generationer (Esbjerg)

Gratis

adgan

g

Holdnummer: 2019-105 Foredragsholder: Simon Elsborg Nygaard, ph.d. bæredygtighed og psykologi, Aarh. Univer. Tidspunkt: Torsdag den 26. september kl. 17.30 Sted: Esbjerg bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg Fri entré - tilmelding på www.fusydvest.dk

På hele kloden samler unge sig i klimademonstrationer. Indtil videre har børn og unge i 125 lande meldt sig under fanerne. De samles under Fridays for Future og Skolstrejk för Klimatet, som der står på unge Gretha Thunbergs verdenskendte strejkeplakat. De samles om spørgsmålene: Hvorfor skal vi gå i skole og lære om en fremtid, der forsvinder for øjnene af os?, Hvorfor skal vi gå i en skole, som ignorerer forskernes ord om, at vi skal gøre noget ved klimaforandringerne NU? Er der en voksen til stede? Bag disse spørgsmål ligger en tydelig og ofte eksplicit anklage om, at de voksne har fejlet og - i stedet for at rette op på fejlen - fortsætter, som om alting er fint. Demonstrationerne for klimaet kan ses som en af de vigtigste generations-demonstrationer i rigtig mange år. Men hvordan kan vi på tværs af generationer skabe en verden, som er bæredygtig, dvs. langtidsholdbar? Og hvordan kan de unges energi kanaliseres i en frugtbar retning?

7


8

Vadehavsplanter

kan blive et nyt eventyr for os Uddrag af artikel og interview med forsker og lektor Mette Hedegaard Thomsen Oprindelig bragt i Jydske Vestkysten 22. april 2018. Med tilladelse af journalist Astrid J. Vestergaard

D

et ligger lige derude - Vadehavet. Vi dypper tæerne i det på en varm forårsdag, og nogle af os kigger på sejlturen til Fanø nysgerrigt ud over færgens sider for at se, om der er liv dernede. Hvad nu hvis der ikke bare er liv men GULD på bunden af Vadehavet? Lektor og forsker Mette Hedegaard Thomsen fra Aalborg Universitet i Esbjerg mener, den tanke langt fra er uvirkelig. Mange af de planter, der vokser i Vadehavet, kan nemlig med fordel bruges i både cremer og kost. De indeholder aktive stoffer, der styrker kroppens immunforsvar. - I Vadehavet ligger der et kæmpe potentiale for vores region. At bruge vadehavsplanter kan blive et nyt eventyr for os, fastslår Mette Hedegaard Thomsen, som begyndte at interessere sig for vadehavsplanter, da hun fra 2008 til 2016 forskede på et universitet i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. - Abu Dhabi ligger i en ørken, og det var derfor umuligt at forske i traditionel bioenergi, som er mit speciale. Ergo begyndte jeg at interessere mig for de planter, der vokser i Golfen. Vi indsamlede cirka 15 forskellige slags saltvandsplanter, og i et fire-årigt projekt så vi nærmere på, hvilke aktive stoffer der er inde i disse planter, fortæller Mette, som opdagede, at så snart der blev sat en bioproces i gang, opførte planterne sig mærkeligt.

- Trykket i reaktoren steg, så sikkerhedssystemet lukkede ned. Jeg gik i litteraturen og opdagede, at der er skrevet meget om saltvandsplanternes stoffer og deres aktive virkning. Stofferne er fyldt med stærke antioxidanter, anti-inflammatoriske stoffer, og andre ting, der er godt for immunforsvaret. Planterne udvikler disse stoffer, fordi de lever under hårde vilkår. Golfen har et højt saltindhold, og lufttemperaturen er omkring 40 grader om sommeren, fortæller Mette, som forsøgsvis puttede nogle af disse stoffer i en creme og bad folk i hendes omgangskreds prøve den af, heriblandt personer plaget af psoriasis og gigt. Personerne meldte tilbage, at cremen virkede. Symptomerne på deres sygdomme blev betragteligt mindre. Hun prøvede også selv cremen. - Når man opholder sig meget i solen, får man let pigmentforandringer i huden. Jeg havde mange på mine hænder, og jeg smurte kun én hånd med cremen. Hurtigt forsvandt farveforandringerne på den hånd, og huden blev flot og fin. Når jeg viste mine hænder frem, kunne alle se forskellen. Det hjalp gevaldigt, når vi skulle søge om penge til vores forskning, fortæller hun. Som forsker og lektor på Aalborg Universitet håber hun på at få forskningsmidler til fortsat at forske i brug af vadehavsplanter. Mange af de planter, hun forskede i i Abu Dhabi, findes nemlig i lignende udgaver i det danske Vadehav.


9

- Der mangler viden om, hvordan vi bedst muligt udvinder de aktive stoffer. Vi mangler også at finde frem til, hvilke planter, der er bedst at bruge, og hvordan vi kan dyrke dem, fortæller hun og tilføjer: Mange af de planter, der har de omtalte stoffer, er gamle lægeurter, som vi i en vis udstrækning har glemt at bruge. Vi skal genfinde den viden, de "kloge koner" havde i gamle dage, bare med videnskaben i ryggen. Disse planter er de perfekte planter at bruge i bioraffinaderier, hvor vi udnytter alle molekyler i planten - både de aktive stoffer men også fiberdelen af planten, der er tilbage, når vi har trukket de aktive stoffer ud. Denne del af planterne er særdeles veleget til produktion af bioenergi. Det har vi publiceret flere videnskabelige artikler omkring. Mette Hedegaard Thomsen mener, mange

sygdomme i vor tid skyldes en ubalance i kroppen, fordi vi ikke længere bruger alt det gode, der er i naturen. - Naturen er super-klog. Mange af de stoffer, vi har fundet i for eksempel Kveller-planten, hæmmer ikke kun dårlige bakterier i kroppen. De går også ind og styrker gode bakterier, fortæller hun.

Bliv klogere - tilmeld dig

Bioforædling

og grønt flybrændstof Torsdag den 23.10. kl. 18.00

Aalborg Universitet, Niels Bohrs vej 8 i Esbjerg flere oplysninger - se side 17


10

Nedslag i kunsten

To dobbeltforedrag v/kunsthistoriker Mathilde Teglgaard Nielsen Dansk Modernisme

Holdnummer: 2019-106 Foredragsholder: Mathilde T. Nielsen Tidspunkt: Onsdag den 11.09. kl. 10-14 Sted: Esbjerg Bibliotek Pris: 150,00 kr - eller adgang med Fordelskort - 200,00 kr. ved indgangen Rene formeksperimenter, surrealistiske drømmesyner, stemningsmættede landskaber og spontane maleriske følelsesudbrud præger dansk kunst i modernismen fra ca. 1900-60. Det skal vi se nærmere på på dette dobbeltforedrag. Den abstrakte kunst introduceres og spiller en hovedrolle i hele perioden, om end en række kunstnere fastholder figurationen. Mange kunstnere er optaget af at skildre menneskets sjæleliv og sande natur. Der er et stort fokus på kunstneriske arbejdsmetoder – for hvordan overfører kunstneren sit inderste ubevidste til en kunstnerisk form? Formalismen, der har kunstens egne virkemidler som tema, er en reaktion mod den følelsesdyrkende spontane abstrakte kunst.

Hvad betyder det?

Motiver og symboler i europæisk kunst Holdnummer: 2019-107 Foredragsholder: Mathilde T. Nielsen Tidspunkt: Onsdag den 25.09. kl. 10-14 Sted: Esbjerg Bibliotek Pris: 150,00 kr - eller adgang med Fordelskort - 200,00 kr. ved indgangen

Hvad står Herkules for? Hvad betyder et blomstermaleri? Og hvorfor er Jomfru Maria iført rødt og blåt? Historiefortælling stod højt på kunstnernes dagsorden til og med nyklassicismen, og mytologien, kristendommen og litteraturen udgjorde en righoldig motivbank. Således vrimler det med figurer, attributter og andre symboler i ældre europæisk kunst, og det kan ofte berige kunstoplevelsen at kunne afkode, hvem der er hvem, hvad der foregår, samt motivets dybere betydning. Dette kursus stiller skarpt på nogle af kunsthistoriens mest brugte motiver og symboler samt på årsagerne til deres popularitet i bestemte perioder og geografiske områder.


11

Filosofi

I dialog med eksistensfilosofien en ny foredragsrække med Søren Engelsen, adjunkt, ph.d., SDU Vi mennesker må forholde os aktivt til verden, til os selv og til andre mennesker. Vi er ’dømt’ til at være frie, til selv at give mening til tilværelsen og give vores liv et indhold med betydning. Dette er ikke altid en nem opgave. Med menneskelig frihed følger erfaringer af ansvar, skyld og (dårlig) samvittighed, og at give mening til sit liv kan være en opgave fyldt med vanskeligheder, konflikter, lidelse og dilemmaer. Eksistensfilosofien er en bevægelse inden for moderne filosofi, der analyserer de mest basale træk ved måden, hvorpå mennesker lever og kan give tilværelsen mening. I dialog med den kan vi blive klogere på, hvordan vi tackler de større spørgsmål i livet og kan give mening til det. Foredragsrækken viser eksistensfilosofiens store relevans i dag ved at gå i kritisk dialog med nogle af retningens centrale tænkere.

Søren Kierkegaards filosofi i lyset af den filosofiske tradition Holdnummer: 2019-109 Tidspunkt: Mandag den 30.09. kl. 18.00

Martin Heidegger om menneskets væren Holdnummer: 2019-110 Tidspunkt: Mandag den 07.10. kl. 18.00

Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir og friheden Holdnummer: 2019-111 Tidspunkt: Mandag den 21.10. kl. 18.00

Martin Bubers dialogfilosofi

Holdnummer: 2019-112 Tidspunkt: Mandag den 28.10. kl. 18.00

Eksistensfilosofiens relevans i dag Holdnummer: 2019-113 Tidspunkt: Mandag den 04.11. kl. 18.00

I dialog med eksistensfilosofien - HELE FOREDRAGSRÆKKEN Holdnummer: 2019-108 Foredragsholder: Adjunkt, ph.d. Søren Engelsen Pris: 375 kr. eller adgang med Fordelskort - Tilmeldingsfrist 20.09. Pris pr. gang 100 kr. ved bestilling eller 125 kr. ved indgangen


12

Stabilt blodsukker - overskud i hverdagen foredragsrække - cand.scient, sundhedsekspert, Siff Holst HELE FOREDRAGSRÆKKEN Holdnummer: 2019-114 (Varde)

2019-115 (Esbjerg)

Pris: 400 kr. eller adgang med Fordelskort - Tilmeldingsfrist 24.09. Pris pr. gang 150 kr. ved bestilling eller 175 kr. ved indgangen

Fordøjelse med fornøjelse - samspillet mellem hjernen og tarmen Holdnummer: 2019-116 (Varde) - 2019-117 (Esbjerg) Tilmeldingsfrist 24. september Tidspunkt: • Onsdag den 02.10. kl. 14.30 på Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, Varde • Onsdag den 02.10. kl. 19.30 på Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg

Siff Holst vil med humor og lethed formidle samspillet mellem vores tarm, hjerne og generelle sundhed samt give dig redskaber til optimal fordøjelse. Kan vi forbedre vores mentale velbefindende og undgå inflammation alene ved at have de rette bakterier i vores tarme? Hvilken sammenhæng er der mellem fordøjelse, vægt og blodsukker? Kom og få svarene med en smagsprøve og opskrift på en tarmvenlig morgenmad. Smagsprøver er inkluderet i prisen.

15 år yngre! Med stabilt blodsukker Holdnummer: 2019-118 (Varde) - 2019-119 (Esbjerg) Tilmeldingsfrist 24. november Tidspunkt: • Onsdag den 04.12. kl. 14.30 på Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, Varde • Onsdag den 04.12. kl. 19.30 på Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg

Forskere har længe vidst, at vores hjerte har en ”hjerne”, som skaber øget sundhed og balance. Kom og lær, hvordan du får din krop til at skabe balance i hormonsystemet. Bliv opmærksom på, hvor stor betydning et stabilt blodsukker har for din bevidsthed og få viden om, hvordan du på få dage får et stabilt blodsukker med en handleplan. OBS: Kom allerede kl. 13.30 / 18.30 (først til mølle) og benyt muligheden for at få en bodyscanning. Bodyscanning og smagsprøve er inkluderet i prisen.

Sukker, skyld og skam - sukkerafhængig med svingende energi og humør? Holdnummer: 2020-01 (Varde) - 2020-02 (Esbjerg) Tilmeldingsfrist 19.01.2020 Tidspunkt: • Onsdag den 29.01.2020 kl. 14.30 på Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, Varde • Onsdag den 29.01.2020 kl. 19.30 på Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg

Oplever du ofte irritation, vrede eller at det hele bare bliver for meget? Kender du til, at energien dykker efter kl 14? Hjælper det på din energi og humør, når du spiser noget sødt? Skammer du dig over, at du ikke kan styre, hvad du spiser? Kom og lær, hvordan du kickstarter dit blodsukker på få dage, så du med nydelse og mådehold ændrer gamle vaner. OBS: Kom allerede kl. 13.30 / 18.30 (først til mølle) og benyt muligheden for at få en bodyscanning. Bodyscanning og smagsprøve er inkluderet i prisen.


Store mestre indenfor Foredragsrække på Esbjerg Bibliotek med kunsthistorien mag.art, kunsthistoriker Signe Jacobsen Hele foredragsrækken - Holdnummer: 2019-120 Pris: 300 kr. eller adgang med Fordelskort Tilmeldingsfrist 30.09. Pris pr. gang 100 kr. ved bestilling eller 125 kr. ved indgangen Albrecht Dürer (1471-1528)

Holdnummer: 2019-121 Tidspunkt: Tirsdag den 08.10. kl. 18.00 Dürer anses for Tysklands største kunstner gennem tiderne. I ham mødes tyske middelaldertraditioner med italiensk renæssance, og krydres med hans eget til tider surrealistiske anstrøg. Dürer maler mange af Reformationens afgørende personligheder, såsom habsburgske Maximilian, kejser af det tysk-romerske rige, og humanisten Erasmus af Rotterdam. Christian 2, som han mødte, modtog en lang række blade af fineste kvalitet, som i dag er en vigtig bestanddel i Kobberstiksamlingen ved Statens Museum for Kunst.

Caravaggios (1571-1610)

Holdnummer: 2019-122 Tidspunkt: Tirsdag den 22.10. kl. 18.00 Caravaggios indflydelse på kunsthistoriens udvikling er enorm. Omkring 1600 – ved indgangen til barokken i Rom – formulerede han en ny form for maleri med stærk appel, realistisk, spillende på sanserne og frem for alt med en magtfuld anvendelse af kunstgrebet clairobscur: den hårde kontrast mellem lys og skygge. Hans samtid og den kunst han tog afsæt i og også den, som han påvirkede, vil blive omtalt.

Jan Vermeer (1632-1675)

Holdnummer: 2019-123 Tidspunkt: Tirsdag den 29.10. kl. 18.00 Englands største kunstner gennem tiden tilhører romantikken, og hans område er landskabsmaleriet, som han med ufattelig virtuositet og farvefylde hæver op over dagen og vejen til en helt personligt udformet skønhed. Hans akvareller fra Venedig er den rene farvemusik, og hans oliemalerier har en eftertid haft svært ved at bestemme den helt unikke teknik bagved.

Stanley Spencer (1891-1959)

Holdnummer: 2019-124 Tidspunkt: Tirsdag den 05.11. kl. 18.00 Stanley Spencer er en af Englands mange excentrikere. Han er meget lidt kendt i Danmark, men er virkelig et bekendtskab værd. Hans kunst er nøje forbundet med hans særprægede biografi og hans vanskelige, ja nærmest traumatiske forhold til de kvinder, han knyttede sig til i sit liv. Hans kunst har både ekspressionistiske, surrealistiske træk og nærgående detaljenaturalistiske træk; de kan være ligefrem hudflettende selvudleverende og til tider i nærmest pinlig og endog (ufrivilligt) lattervækkende grad.

13


14

Hvad enhver bør vide om kunst & Foredragsrække på Varde Bibliotek med mag.art, kunsthistoriker Signe Jacobsen

Store Mestre

Hele foredragsrækken - Holdnummer: 2019-125 Pris: 300 kr. eller adgang med Fordelskort Tilmeldingsfrist 30.09. Pris pr. gang 100 kr. ved bestilling eller 125 kr. ved indgangen Hvad enhver bør vide om kunst

J.M.W. Turner

Leonardo da Vinci

Vincent van Gogh

Holdnummer: 2019-126 Tidspunkt: Onsdag den 09.10. kl. 10.15 Dette første foredrag er en introduktion og appetitvækker, hvor Signe Jacobsen fortæller om sin egen vej ind i kunstens verden. Hun viser et udvalg af det, der har gjort størst indtryk på hende, og heriblandt er der både værker, de fleste kender, og også nogle, som de færreste måske har hørt om.

Holdnummer: 2019-127 Tidspunkt: Onsdag den 23.10. kl. 10.15 Snart sagt enhver kender det italienske renæssancegeni og hans Mona Lisa. Leonardo var på mange områder genial og helt nytænkende, men her er det hans bidrag til kunsthistorien, vi fokuserer på, for Leonardo anså selv den del af sit virke som vigtigst, og han anså synssansen for at være menneskets vigtigste sans. Samtidig ser vi på den farverige samtid, som gjorde hans genis udfoldelse mulig.

Holdnummer: 2019-128 Tidspunkt: Onsdag den 30.10. kl. 10.15 Englands største kunstner gennem tiden tilhører romantikken, og hans område er landskabsmaleriet, som han med ufattelig virtuositet og farvefylde hæver op over dagen og vejen til en helt personligt udformet skønhed. Hans akvareller fra Venedig er den rene farvemusik, og hans oliemalerier har en eftertid haft svært ved at bestemme den helt unikke teknik bagved. Holdnummer: 2019-129 Tidspunkt: Onsdag den 06.11. kl. 10.15 Ingen vil vel bestride van Goghs genialitet, men det forunderlige i hans liv består måske mest af alt i, at han først kom i gang med kunsten som 27-årig, og at det kun var i de sidste 3 år af sit blot 10 år lange kunstneriske virke, at han er den Van Gogh, der har brændt sig ind på alles nethinde. Hans glødende farver, spændt op til højeste kraft, går lige i hjertet, bagom alle intellektuelle overvejelser, og hans kunst har på den måde bud til alle.


Historien om internettet Varde og Esbjerg

15

50 år 1969-2019

- mød eksperten der byggede Danmars første hjemmeside - forskningsbibliotekar, DTU, Mogens Sandfær

Holdnummer: 2019-130 (Varde) - 2019-131 (Esbjerg) Tilmeldingsfrist 11.10. Pris: 75 kr eller adgang med Fordelskort - 100 kr. ved indgangen Tidspunkt: • Onsdag den 23.10. kl. 14.00 på Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, Varde • Onsdag den 23.10. kl. 18.00 på Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg

I efteråret er det 50 år siden, at internettet så dagens lys. Sydvestjysk Folkeuniversitet får besøg af manden, der stod bag internettets fødsel i Danmark. Den 2. september 1969 blev den første internetforbindelse skabt mellem to computere i USA. Dermed blev fundamentet lagt til det globale net, der i dag berører milliarder af menneskers liv. Den 29. oktober 1969 sendte en amerikansk studerende den første besked over nettet. Mogens Sandfær arbejdede tidligere på CERN, hvor han blev stærkt inspireret af den engelske videnskabsmand Tim Berners-Lee, som for 30 år siden – i 1999 - opfandt det, vi i dag kender som world wide web (WWW). Sandfær tog idéerne bag world wide web med sig hjem og i 1992 byggede han den første danske hjemmeside. Mogens Sandfær var godt klar over, at internettet havde et enestående potentiale. Alligevel er han i dag overrasket over, at internettet på blot 15 år nåede ud i mere end fire ud af fem danske hjem.

Lørdagspsykologi: Vågn op til livet Holdnummer: 2019-132 Foredragsholder: Anders Dræby, cand.mag. i idéhistorie, master i humanistisk sundhedsvidenskab og ph.d. i psykologi Lørdag den 16.11. kl. 10.00 - 16.00 Sted: SDU, Niels Bohrs vej 9, Esbjerg - Tilmeldingsfrist: 06.11. Pris: 250 kr. eller adgang med Fordelskort - 300 kr. ved indgangen Hvordan skal man leve sit liv, for at det bliver et godt liv? Vores kultur er præget af en forestilling om, at vi opnår et godt liv ved at få oplevelser, tjene penge, forbruge, præstere og få social anerkendelse. På den måde har menneskets natur ikke ændret sig synderligt de sidste 2500 år. Men stadig flere af os føler, at vores måde at leve på virker lidt som at gå i søvne. Mange af os savner et mere meningsfuldt og fyldestgørende liv. Den østlige og vestlige filosofi indeholder da også et tidløst budskab om, at vi faktisk kan vågne op til et andet og bedre liv. Hvis vi forholder os bevidst til vores livsvilkår, kan vi nemlig få en mere menneskelig tilværelse. Forelæsningen strækker sig over 6 timer og tager udgangspunkt i Anders Dræbys bog Livskunsten – filosofien om at vågne op til livet (Akademisk Forlag).


16

Kirkehøjskolen

Tema: Næstekærlighed

Kirkehøjskolen er et fællesprojekt for Skads Provsti. De enkelte foredrag kan høres uafhængigt af hinanden og foregår i sognehuset ved Vor Frelsers Kirke, Kirkegade 24, 6700 Esbjerg. Der er gratis adgang. Kaffe og te kan købes i pauserne.

Lørdag den 28.09:

kl. 10.15-11.45 Forsoning i praksis – eller da Gud tog bussen v/cand.mag., sognepræst, litteraturanmelder Liselotte Wiemer kl. 12.15-13.45 Kærlighed og familieliv v/Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent

Lørdag den 26.10:

kl. 10.15-11.45 Kærlighed og kildevand – kærlighedsbilleder i moderne litteratur v/Gudmund Rask Pedersen, cand.theol., sognepræst og forfatter kl. 12.15-13.45 Karen Blixen og kærligheden v/Frantz Leander Hansen, cand.mag

Lørdag den 23.11:

kl. 10.15-11.45 Næstekærlighed og nødhjælp v/Læger uden grænser kl. 12.15-13.45 Næstekærlighed i den politiske verden/virkelighed v/Tove Videbæk, tidl. MP for Kristendemokraterne

Klimaforedrag v/professor Niels Vestergaard, SDU

Hvordan ser en bæredygtig havpolitik ud? Holdnummer: 2019-133 Tidspunkt: Onsdag den 09.10. kl. 18.00 Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg Pris: 75 kr. - eller adgang med Fordelskort - eller 100 kr. ved indgangen Tilmeldingsfrist: 02.10.

Havet giver ilt og mad, kontrollerer vejret og absorberer overskydende kulstofemissioner. Havet er også et økonomisk kraftværk, der understøtter hele industrier, genererer millioner af arbejdspladser og hjælper med at drive den moderne globale økonomi. I dag truer menneskelige aktiviteter havets sundhed og sætter stort pres på de marine økosystemer og tjenester, der er så grundlæggende for vores fremtid. Overfiskning, havforurening og klimaforandringer skaber sammen hidtil usete forandringer i havet, som uopretteligt kan true miljøets sundhed og økonomiske vitalitet - medmindre vi foretager akutte systemiske ændringer i vores handlinger og politikker. At opbygge en bæredygtig havøkonomi er derfor en meget vigtig opgave. Men hvordan kunne en løsning se ud? Og hvilken politik vil være relevant at indføre? Disse og andre relaterede spørgsmål vil blive taget op i foredraget.


På vej

17

til en bæredygtig fremtid Få den nyeste viden om de seneste klimateknologiske landvindinger

på Aalborg Universitet

i Esbjerg

Hele foredragsrækken

Holdnummer: 2019-134 Tidspunkt: se nedenfor Sted: Aalborg Universitet, Niels Bohs Vej 7, Esbjerg Tilmeldingsfrist: 13.10. Pris: 375 kr. - eller adgang med Fordelskort Kloden er under en konstant opvarmning, derfor er den grønne omstilling nødvendig. Kom med helt ind i laboratoriet, hvor forskerne tester de nye grønne løsninger. Se demonstrationer på forsøg. Et par af foredragene foregår på engelsk. For at undgå sprogproblemer, er der kollegaer til stede, der sørger for dansk formidling af indholdet.

Bioforædling og grønt flybrændstof (indledning v/lektor Jens Bo Holm-Nielsen)

Holdnummer: 2019-135 Foredragsholder: Forsker og lektor, Mette Hedegaard Thomsen Tidspunkt: Onsdag den 23.10. kl.17.30 Sted: Aalborg Universitet, Niels Bohs Vej 7, Esbjerg Pris: 75 kr - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen Læs omtale på side 8-9. Mette Hedegaard Thomsen har fundet ud af at mange af de planter, der vokser i Vadehavet med fordel kan bruges i både cremer og kost. I Vadehavet ligger der et kæmpe potentiale for vores region.

Floating Wind turbine structures etc. Holdnummer: 2019-136 Foredragsholder: Ph.d. og lektor, Mohsen Soltani Foredraget afholdes på engelsk Tidspunkt: Onsdag den 30.10. kl. 18.00 Sted: Aalborg Universitet, Niels Bohs Vej 7, Esbjerg Pris: 75 kr - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen Få mere at vide om den avancerede nye teknik i fremtidens havvindmøller. De nye vindmøller skal være langt mere effektive til at producere grøn energi.


18

PV solar stand alone and smart grid; what is Power electronics - so ordinary people understand that!!!

Holdnummer: 2019-137 Foredragsholder: Ass. professor, Amin Hajizadeh Foredraget afholdes på engelsk Tidspunkt: Onsdag den 06.11. kl. 18.00 Sted: Aalborg Universitet, Niels Bohs Vej 7, Esbjerg Pris: 75 kr - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen Solceller er en af ​​de hurtigst og dynamisk mest voksende energiteknologier i verden i dag. I de seneste år har solceller været en af ​​de vigtigste bidragsydere til verdens grønne energiressourcer med en verdensomspændende kapacitet på over 500 GW ved udgangen af 2018. ​​ Denne hurtige væksthastighed forventes at fortsætte i de kommende år. Hør om de nyeste landvindinger indenfor den fotovoltaiske videnskab.

Droner til inspektion af offshore vindmøller – kunstig intelligens in action

Holdnummer: 2019-138 Foredragsholder: Adjunkt, Petar D. Løhndorf Tidspunkt: Onsdag den 13.11. kl. 18.00 Sted: Aalborg Universitet, Niels Bohs Vej 7, Esbjerg Pris: 75 kr - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen Danmark har, længe været på forkanten, hvad angår grøn vindenergi, men det store antal af vindmøller kræver en stigende indsats fra deres operatører i form af inspektioner samt vedligehold. Antallet er, så kraftigt stigende at vi mennesker ikke kan følge med, og må derfor drage nytte af robotteknologi. Ved Aalborg Universitet Esbjerg ser man på nye og spændende teknologier, som kan aflaste og hjælpe operatørerne i at opsamle den nødvendige data for bedre at kunne vedligeholde deres møller. Kom og hør, hvordan man er i gang med at løse denne meget store opgave.

Afrunding på foredragsrækken: Hvad kan vi selv gøre? Hvordan giver du og jeg en hjælpende hånd til de 17 FN verdensmål?

Holdnummer: 2019-139 Foredragsholder: Lektor og afdelingsleder, Jens Bo Holm-Nielsen Tidspunkt: Onsdag den 20.11. kl. 18.00 Sted: Aalborg Universitet, Niels Bohs Vej 7, Esbjerg Pris: 75 kr - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen Det handler ikke om kunstig åndedræt til klimaet, men om konkret hjælp til en accelereret grøn og bæredygtig energiforsyning - også på transportområdet. Hvordan opnår vi 100% vedvarende energi ikke blot i Danmark, men i EU og i hele FN?


På rumkrydstogt ud i Solsystemet Dato: Tirsdag den 8. oktober kl. 19.00 Foredragholder: Professor i astrofysik, Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Naturvidenskab

19

Vi drager på et rumkrydstogt og oplever en række fascinerende naturscenerier i Solsyng stemet. Vi besøger planeter, deres måner a og småplaneter, asteroider og kometer hvor dg a betagende billeder og målinger afslører Live-streamede foredrag direkte is verdener som er meget forskellige fra t fra Aarhus Universitet Jordens. ra

i Fanø Bio

G

Mennesker i klimaets brændpunkter

Hvordan is og vand dannede Danmark

Dato: Tirsdag den 5. november, kl. 19.00 Foredragholder: Professor i klimaforandringer, Sebastian H. Mernild, Nansen Centeret, Bergen og journalisterne Lars From og Klaus Dohm, Jyllands-Posten Tag med to journalister på en rejse Jorden rundt til klimaets brændpunkter hvor stadig mere ekstremt vejr forandrer levevilkårene for helt almindelige mennesker. Og hør klimaprofessoren sætte disse menneskers skæbner ind i et videnskabeligt perspektiv.

Dato: Tirsdag den 12. november, kl. 19.00 Foredragholder: Professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet Istiderne har tydeligt præget landskabet i Danmark. Hør hvornår og hvordan de danske smeltevandssletter og morænelandskaber blev skabt – og hvordan istiderne stadig har indflydelse på landskabets udvikling i dag.

Naturvidenskab på Bramming Egnsmuseum

Viden om vand Dato: Tirsdag den 29. oktober, kl. 19.00 Foredragholder: Professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding, Institut for Kemi, Aarhus Universitet Vand er ikke bare et simpelt molekyle. Hør om hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber, og hvordan vandmolekylerne i samspil med hinanden spiller en vital rolle i biologiske- og klimarelaterede processer på Jorden. Gr

Live-streamede foredrag direkte fra Aarhus Universitet

atis a

dgan

Hvordan is og vand dannede Danmark Dato: Tirsdag den 12. november, kl. 19.00 Foredragholder: Professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet

Læs omtale ovenfor

g


20

Kursus: Fransk på Folkeuniversitet Sociale op- og nedture i fransk litteratur Holdnummer: 2018-140 Kursus: v/bibliotekar, Anne Letourneau (Paris) - det meste foregår på fransk Tid: 23.10.+ 6.11. + 20.11. + 8.1.20 + 22.1.20 + 5.2.20 I alt seks onsdage kl. 16:45-18:30 Tilmeldingsfrist 13. oktober Pris: 400 kr. eller adgang med Fordelskort Sted: Syddansk Universitet, Niels Bohrs Vej 9, Esbjerg I løbet af kurset læser og gennemgår vi en række intime og følsomme værker om livet i det franske – livet og skæbnen, den sociale virkelighed, ofte med voldelig udgang. Kursisterne bedes anskaffe de oplyste bogtitler, der med økonomisk fordel kan bestilles via den franske internet boghandel: www.fnac.com/livre

Boule de Suif af Guy de Maupassant

Lad os sammen dykke ned i det XIX århundrede Frankrig og dets grusomme sociale determinisme. Det franske forlæg for novellen hedder "Boule de suif" eller "Flødebollen" og stod først trykt i antologien "Les soirées de Médan", der udkom i 1880, med bidrag af bl.a. Zola, og med krigen som fælles motiv. Mest opsigt vakte blandt publikum teksten som Blixen brugte, om en luder med tilnavnet Flødebollen, der redder sine landsmænd ved at gå i seng med en brovtende tysk officer. Bagefter behandler man hende som et pilråddent æg, skønt man samtidig priser sin gud, at man fik reddet skindet. For som man jo siger hensigten helliger midlet.

Les années af Annie Ernaux Annie Ernaux er kendt for at være en af Frankrigs største nulevende kvindelige forfattere. I selvbiografien fortæller hun om den periode i hendes liv, hvor hun som purung og uvidende lavede en række dumme fejl. Det har tydeligvis sat sine spor, og man kan som læser undre sig over, om der ikke skete mere, end Ernaux giver udtryk for.

En finir avec Eddy Bellegueule af Edouard Louis Eddy er opvokset i en arbejderklassefamilie. I romanen skildrer Louis et ressourcesvagt arbejdermiljø i et nordfransk industrisamfund. Det hele er så usselt, råt og primitivt, at man umiddelbart skulle tro, at historien stammer fra en anden tid. Fortællingen skildrer et mobbe-offers lidelse og flugt væk fra sin ulykkelige situation. Fra allerførste side skildres det, hvordan den homofile og feminine hovedperson daglig bliver forfulgt af sine skolekammerater og fordrukne forældre.


Det ukuelige ISLAND

foredragsrække ved cand.mag. og oversætter Nanna Kalkar Holdnummer: 2019-141 Foredragsholder: Nanna Kalkar Tidspunkt: Tre torsdage - se nedenfor Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg Pris - hele foredragsrækken : 250 kr. - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen Tilmeldingsfrist: 14. oktober

Foredragsrække om Island og islandsk litteratur, kultur og natur fra sagatid til det moderne Island i dag. Foredragene tager udgangspunkt i et af de største og mest imponerende mundtligt overleverede digte fra omkring år 1000, som vi kender i dag: Vølvens Spådom, og vi vil dykke ned i nogle af de nordiske myter, der knytter sig til digtet. I forlængelse heraf skal det handle om islandsk fortælletradition med afsæt i sagatiden og sagaernes beskrivelse af datidens samfund, inden vi skal se eksempler på nogle af de store nutidige fortællere, som fører fortælleglædens arv videre: Halldór Laxness, Jón Kalman Stefánsson, Hallgrímur Helgason m.fl. Afslutningsvis rundes af med en introduktion til islandsk malerkunst og film samt med en smagsprøve på, hvad Island har at byde på for den nysgerrige kultur- og naturinteresserede turist.

Det oldnordiske eddadigt Vølvens Spådom og de nordiske myter Dato: Torsdag den 24. oktober kl. 18.00

Islandsk fortælletradition fra sagatid til i dag Dato: Torsdag den 31. oktober kl. 18.00

Islandsk kunst, film og natur Dato: Torsdag den 7. november kl. 18.00

21


22

Korstog i Europa Nazitysklands endeligt 1944-1945

foredragsrække ved cand.mag. og major Niels Vistisen

Holdnummer: 2019-142 Foredragsholder: Niels Vistisen Tidspunkt: Fire torsdage - se nedenfor Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg Pris - hele foredragsrækken : 300 kr. - eller adgang med Fordelskort - 100 kr. ved indgangen Tilmeldingsfrist: 31. oktober

Fire forelæsninger, som diskuterer og analyserer krigens gang fra sommeren 1944 (efter landgangen i Normandiet) indtil den endelige overgivelse i maj 1945. I sommeren 1944, efter at landgangen i Normandiet var en succes og den Røde Hær havde knust den tyske armégruppe midte i operation ”Bagration” var der ingen tvivl om Nazitysklands endeligt, og hvem der ville vinde krigen. Men der var fortsat ingen der kendte den præcise vej dertil, eller hvor lang tid det ville tage. Ville Tyskland kollapse snart, eller ville de kunne forlænge krigen helt ind i 1946? De allierede planlagde fød D-dag på at være fremme ved Rhinen i foråret 1945, men i de vilde dage i august 1944 virkede det som om man var få dage fra at nå Rhinen. Hvor meget kraft vil der være tilbage i tyskerne? I september begynder de første V-2 raketter at regne ned over London, men hvilke andre gengældelsesvåben har tyskerne i posen? Kampene på både vest- og østfronten blev i efteråret og vinteren 1944 og foråret 1945 krigens blodigste og mest forbitrede. Men hvordan udviklede den allierede strategi sig, hvem besluttede hvilken vej man skulle angribe Tysklands hjerte, og hvordan gik det i praksis? Hvordan styrede Hitler det tredjes riges forsvar, nu hvor krigen stod ved faderlandets grænser? I denne forelæsningsrække får du et overblik over strategien og slagene i krigens sidste år. Vi vil diskutere og analysere, hvorfor de allierede valgte som de gjorde, og hvorfor krigen endte i foråret 1945, og ikke allerede i 1944, eller først i 1946. Vi skal diskutere Market Garden, Hürtgenwald, Ardenner-offensiven, jetfly, syntetisk brændstof, Eisenhower og Montgomery, Stalin, Churchill og Roosevelt, Jalta-konferencen, og slaget om Berlin – blandt meget meget mere.

Korstog i Europa Torsdag den 07. november kl. 18.00 Torsdag den 14. november kl. 18.00 Torsdag den 21. november kl. 18.00 Torsdag den 28. november kl. 18.00


23

Forestillinger om fortiden En foredragsrække om den civiliserede antikke verden, den vilde vikingetid og den mørke middelalder

Holdnummer: 2019-143 Foredragsholdere - se nedenfor Tidspunkt: Tre torsdage - se nedenfor Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg Pris: 250,- kr. - eller adgang med Fordelskort - Tilmeldingsfrist 18.11. Pris for hver enkelt foredrag: 200 kr. for det første foredrag og 100 kr. pr. gang for de øvrige

Hvad siger vores forestillinger om historien om os selv? Hvad kan vi faktisk lære af historien? Vi skal dykke ned i tre perioder, der på hver sin måde har fået ikonisk status i den danske og europæiske bevidsthed, og som har præget vores fortælling om os selv på godt og ondt. Vi skal undersøge, hvordan vores brug af fortiden fortæller mindst lige så meget om hvem vi er nu, som hvem vi var engang.

28.11. kl. 18.00-21.00 (dobbeltforedrag) Antikken – Niels Bargfeldt, Ph.d. Klassisk Arkæologi og Lærke Maria Funder, Ph.d. Museologi og Klassisk Arkæologi, Aarhus Universitet

Fra græske tragedier på danske teatre, populære tv-serier til oldtidskundskab: antikken er en evig kilde til fascination, og bliver ofte nævnt som det fundament, den europæiske civilisation er bygget på. Antikken fandt vej ind i vores kunst, politik og dannelse, men vores billede af antikken blev også farvet af vores forståelse af os selv.

05.12. kl. 18.00 Vikingetiden – Lea Grosen Jørgensen, Ph.d. i litteraturhistorie, Aarhus Universitet

Vikingerne er i dag et stærkt brand, der tegner Danmark på internationalt plan, og dukker op i Melodi Grand Prix, i tv-serier og i kontroversielle museumsudstillinger. Vores forestillinger om vikingerne er mangfoldige; frygtløse krigere der opdagede nye kontinenter; hærgende horder, der plagede Europa; forbilledlige ligestillingspionærer, der samlede Danmark i ét kristent rige.

12.12. kl. 18.00 Middelalderen – Eva Krause Jørgensen, Ph.d. i idéhistorie, Aarhus Universitet

Vi både frastødes af mørke tider præget af dødelige epidemier og religiøs fanatisme og drages af episke fortællinger, ægte heltemod, smukke slotte og Danmarks storhedstid. Vores billede af perioden er splittet mellem oplysning og romantik. Middelalderen har aldrig sluppet os og bringes hver dag til live overalt i fantasy-serier, politisk debat, middelaldermarkeder og meget mere.


24

Er du interesseret i aktiviteter som Kend din kommune Mit Esbjerg Introduktion til slægtsforskning Værksted for lokal- og personalhistorie Gotisk skrilæsning Besættelsestidens Danmarkshistorie Søndagsmatinéer Fyraensforedrag Kulturhistoriske ture Udflugter Slægtsforskercaféer Arkivarrangementer i Ribe Billedaener m.m. så få fat i det samlede halvårsprogram fra Sydvestjysk Egns- & Slægtshistoriske Forening (SESF) og Esbjerg Byhistoriske Arkiv i arkivets læsesal Torvegade 47 fra begyndelsen af august eller følg med på www.sesf.dk eller www.eba.esbjergkommune.dk

Esbjerg Byhistoriske Arkiv


Dødens bolig

Foredraget afholdes i samarbejde med Esbjerg Bibliotek

– et nærbillede af koncentrationslejren

Holdnummer: 2019-144 Foredragsholder: Lektor, forfatter og fotograf Peter Langwithz Tidspunkt: Torsdag den 05.12. kl. 18.00 Tilmeldingsfrist 27. hovember Sted: Esbjerg Bibliotek Pris: 75 kr - eller adgang med Fordelskort - 100,00 kr. ved indgangen

”Det er grumt, og det er barskt, og jeg bryder mig ikke selv om det, men det er en historie, der skal fortælles, og der dukker stadigvæk nye detaljer op. Blandt andet fandt jeg et arkiv med et vidneudsagn om, hvordan fanger i en anden lejr stod og fremkaldte en film, der var optaget i gaskamrene. Det har aldrig været fremme før”, siger Peter Langwithz Smith. Den tidligere gymnasielærer ved Esbjerg Statsskole udgav sidste vinter ”Dødens bolig”, en 766 sider lang bog om koncentrationslejren Auschwitz. Auschwitz betegnes ofte som helvede på jord, og for de fleste der opholdt sig i lejren, blev stedet deres endeligt. Peter Langwithz har et livslangt og indgående kendskab til de tyske koncentrationslejre og i særlig grad Auschwitz. Forfatteren har ingen filter, og han beretter om alt fra krematorieovne, om livet som vogter i lejrene til beretningen om børn, der blev udsat for medicinske forsøg. Peter Langwithz har indtil nu skrevet fire bøger om tyskernes kz-lejre.

Auschwitz

25


26

To EU foredrag

Gratis ad gang billetbes tilling på 19.9. kl. 18.00 (Esbjerg) www.fus ydvest.d Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, Esbjerg k Kurs mod et nyt Europa – hvad sker der efter valget? Ditte Maria Brasso Sørensen, ph.d. i statskundskab

EU-spørgsmålene er mange og de er store. Danskernes interesse for EU er støt stigende i takt med at problematikkerne udfolder sig ift. Brexit, massiv immigration, russisk annektering på Europæisk fastland, højredrejning og protektorisme, finansskandaler, skattesvig, arbejdstagervilkår og håbet om en bæredygtig verden, som vores børn kan overtage. Efter valget i maj, når et nyt Europa-parlament konstitueres, skal der gøres status på, hvor EU står på en håndfuld af de store spørgsmål. Vær med, når vi skal kigge nærmere på kursen, som det nye parlament sætter for dagordenen i EU.

29.10. kl. 18.00 (Varde)

Varde Bibliotek, Rådhusstræde 2, Varde

EU’s nye forsvarspolitik Hvad betyder den for Europa og Danmark? Dr. Peter Viggo Jakobsen, lektor i forsvars- og sikkerhedspolitik, Forsvarsakademiet og professor, Center for War Studies, SDU

EU er presset fra fire sider på én gang. Rusland søger aktivt at destabilisere Unionen, flygtninge og terror truer fra syd, Brexit skaber økonomisk kaos og Trump bruger økonomiske sanktioner for at fremtvinge mere favorable handelsaftaler. Den høje grad af usikkerhed har fået Unionen til at tage nye initiativer på det forsvarspolitiske områder. En ny forsvarsfond skal skabe flere fælleseuropæiske våbensystemer, og enkelte EU-lande skal have lov at arbejde tættere sammen (PESCO). Hvad kommer det til at betyde for Unionen som militær aktør, og hvilke konsekvenser får det for Danmark og forsvarsforbeholdet? Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet og Syddansk Universitet kigger forbi og giver sit bud på udviklingen. Bestyrelse

Forbehold

Foto og grafik

Peter H. Lindgaard (formand), Birgit Jahn (næstformand), Søren Byskov, Josephine Nielsen Bergqvist, Poul Høst Pedersen og Christina Balslev Jespersen Saers

Folkeuniversitetet forbeholder sig ret til ændring af underviser, lokale, dato og tidspunkt. Sådanne ændringer giver ikke ret til refusion af deltagergebyret.

Med mindre andet er angivet, stammer fotomateriale fra pxhere.com Layout: Peter Lindgaard.


Fortællinger fra livet

Intet fascinerer os som andre mennesker og derfor sætter vi i efteråret 2019 fokus på fortællinger fra livet. Foredrag med Anna Elisabeth Jessen Onsdag 6. november kl. 19:00 Ribe Bibliotek – 80 kr. Anna Elisabeth Jessen fortæller om sin anmelderroste sønderjyske slægtsroman Om Hundrede år og om, hvordan det er at skifte spor fra journalistikken og dokumentarismen til fiktion.

Foredrag med Lone Kühlmann Torsdag 7. november kl. 19:00 Hovedbiblioteket – 100 kr. Lone Kühlmann er skarp og belæst og fortæller i dette foredrag om årets bøger og giver os sin personlige biografi top ti.

Billetter købes på esbjergbibliotek.dk

27


28 Afs: Sydvestjysk Folkeuniversitet, Niels Bohrs Vej 9, DK-6700 Esbjerg

Sydvestjysk Folkeuniversitet

www.fusydvest.dk Tilmeld dig nyhedsbrevet pĂĽ www.fusydvest.dk Find os pĂĽ Facebook

www.facebook.com/sydvestjyskfolkeuniversitet

Sydvestjysk Folkeuniversitet Niels Bohrs Vej 9 DK-6700 Esbjerg Telefontid hverdage 10.00-13.00 Kontortid efter aftale Tlf. 6550 4103 Mail: fusydvest@sdu.dk Bankkonto: 7701-0150605 Mobilepay: 65488

Viden i vaden

Profile for Sydvestjysk Folkeuniversitet

Sydvestjysk Folkeuniversitet Efterårsprogram 2019  

Sydvestjysk Folkeuniversitet Efterårsprogram 2019  

Advertisement