Page 1


Dansfilmfestival i Malmรถ och Lund

FILMBAR

SKร…NSK KORTFILM BAR VJ DJ #3 Mejeriet Lund 5 okt #4 Inkonst Malmรถ 10 nov

DANCING IN THE DARK 2011 Malmรถ Dansstationen/Palladium 8-10 dec Lund Mejeriet/Kino prel 6-7 dec


MER FILM PÅ MALMÖFESTIVALEN 2011! I år bjuds publiken på ett digert program med hela 26 filmvisningar på ORKANEN, där vi bygger en biograf. Malmöfestivalen 19-26 aug — FILM VARJE DAG! En het blandad kompott med spelfilmer, dokumentärer, kortfilmer, barnfilmer och stumfilm med livemusik. Även kringarrangemang såsom live-konserter, samtal med regissörer och gäster, installation, DJs m m. Ett internationellt program där många filmer inte har svensk distribution samt ett par exklusiva förhandsvisningar. Parallellt med programmet på Orkanen blir det dessutom 3 filmvisningar med tillhörande samtal i SINNENAS TRÄDGÅRD — se sid 17. 2008 var tionde och sista året för Folkets Bio Malmös Filmtält på Malmöfestivalen. Efter två år med lite färre filmvisningar blir det nu 2011 återigen en större satsning. VARMT VÄLKOMNA!

ORKANEN Visningsplatsen för film på Malmöfestivalen 2011 är ORKANEN (Malmö högskola), som ligger vid kanalen, mittemot Posthusplatsen. Ingång till Orkanen kommer ske från kajen.

Omslagsbild: SEPARADO av Dylan Goch & Gruff Rhys — se sid 10.

Arrangörer: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Malmö högskola & ABF Malmö i samarbete med... Anagram Produktion, ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter, Argentinas Ambassad, BUFF Filmfestival, CinemAfrica, Doc Lounge Malmö, Filmklubben Polonez, Folkets Bio Distribution, Folkets Bio Riksföreningen, Frihetsteaterns Vänner i Malmö, Future Shorts Sweden, Gatans Bio, Glokala Folkhögskolan, Good World, Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus, Malmö Arab Film Festival (MAFF), Media Evolution, Music Doc, Mykorrhiza, Omställning Österlen, Palestinagruppen i Lund, Palestinagrupperna i Sverige, Palestinanätverket – en del av Riksteatern, RFSL Malmö, RFSL Ungdom Malmö, RGRA - Rörelsen Gatans Röst och Ansikte, Sensurround Music/ Film, Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio, Trossfilm.

Ett varmt tack till alla filmare, alla medverkande och till alla som på något sätt hjälpt till!

www.panora.nu www.malmofestivalen.se

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 3


Fre 19 aug kl 17:00

Fre 19 aug kl 19:15

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD Edgar Wright, USA 2010, 112 min.

Scott Pilgrim är 22 år, arbetslös och basist i garagebandet Sex Bob-omb som strävar efter att nå berömmelse. Han dejtar en yngre tjej, Knives Chau, men har precis mött tjejen i sina drömmar - bokstavligt talat. För att få dejta drömtjejen Ramona Flowers, måste han försöka göra slut med Knives. Inte nog med det, han måste möta och besegra Ramonas sju ondskefulla ex-pojkvänner, däribland en ökänd skatare, en vegan-rockstjärna och de fruktansvärda identiska tvillingarna! Den genrebrytande filmskaparen Edgar Wright (“Hot fuzz”, “Shaun of the dead”) ger oss en fantastisk, visuell historia om en romantisk slacker som med kärleken som insats kämpar för att vinna EXTRALIV innan det är GAME OVER! www.youtube.com/watch?v=8NUBVcit5VM www.scottpilgrimthemovie.com/home.html Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Gatans Bio, ABF Malmö.

FILM + SAMTAL

OMSTÄLLNING – Ekologisk och social hållbarhet Har du tänkt på att oljan kommer att börja sina under din livstid och vad det innebär? Ett arrangemang som informerar, engagerar och visar på möjligheter.

THE ECONOMICS OF HAPPINESS

H Norberg-Hodge, S Gorelick & J Page, USA 2011, 67 min, engelsk text. SVERIGEPREMIÄR Med röster från sex kontinenter presenteras en värld som rör sig i två motsatta riktningar. I den ena, en allians av regeringar och storföretag som främjar ekonomisk tillväxt och globalisering. En realitet med långväga transporter från odlare till matbord och en i rasande takt ökande migration från landsbygd till storstäder. I den andra, vanliga människor som på avstånd från maktinstitutionerna börjar ge form åt en annan framtid. Samhällen som går samman och på en mänsklig nivå bygger upp en mer miljöansvarig och socialt hållbar ekonomi baserat på ett nytt paradigm - lokaliserad ekonomi. I filmen medverkar Vandana Shiva, Bill McKibben, Rob Hopkins, Zac Goldsmith, Samdhong Rinpoche m fl.

SAMTAL:

Med skånska aktörer som startat lokala initiativ för att lära sig, lära ut och verka för en hållbar framtid.

MYKORRHIZA nätverket

som praktiskt verkar för lokal försörjning.

OMSTÄLLNING ÖSTERLEN

en del av den internationella Omställningsrörelsen.

LIV ZETTERLING

som driver Återsvinnlarna på Glokala folkhögskolan. Moderator: ANNA BERNSTAD, doktorand miljöteknik. www.theeconomicsofhappiness.org Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö, Mykorrhiza, Omställning Österlen, Glokala Folkhögskolan. SID

4 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

FILM


Fre 19 aug kl 21:30

NADER OCH SIMIN – EN SEPARATION

Asghar Farhadi, Iran 2011, 123 min. FÖRHANDSVISNING Detta är filmen som tog storslam på Berlin Filmfestival i år. Den hyllades av alla och belönades både med Guldbjörnen för Bästa Film och med Silverbjörnarna för Bästa Skådespelarinsatser. Det sistnämnda priset gick kollektivt till de kvinnliga och manliga ensemblerna. Ett intelligent drama med många bottnar. Berättelsen börjar ganska anspråkslöst men förvandlas sedan abrupt till en spiral av alltmer dramatiska händelser. Simin vill att familjen ska flytta utomlands eftersom det skulle ge bättre framtidsutsikter för den 11-åriga dottern, Termeh. Maken Nader vill inte flytta eftersom han måste ta hand om sin alzheimersjuke far. När hans fru lämnar honom anställer Nader en ung kvinna som hjälp att ta hand om den lidande fadern. Men det han inte känner till är att den nya hemhjälpen både är gravid och att hon arbetar utan sin instabile makes tillstånd. Efter en tid befinner sig Nader själv intrasslad i ett nät av lögner, manipulationer och offentliga konfrontationer. När han förstår att hemhjälpen missköter pappan uppstår en konflikt med dramatiska följder.

Lör 20 aug kl 13:00

LOTTA FRÅN UPPFINNARBYN

Janno Poldma & Heiki Ernits, Estland/Lettland 2006, 78 min, svensk dialog. Rek från 5 år. Lotta är en livlig tjejhund som bor i en liten by vid havet. Invånarna i byn har en ovanlig hobby, de uppfinner saker och allehanda mojänger. Uppfinnartävlingen är årets händelse för byborna. Dagen innan den stora tävlingen går Lotta och hennes bästis Bruno ner för att bada. På stranden hittar de en ilandfluten gammal bok. Det visar sig vara en japansk bok med intressanta bilder av kaniner i vita kläder och en bild på ett bi. När de båda vännerna hänger upp boken på tork faller biet ut. Det var ingen bild, utan ett levande bi. Det visar sig vara Sumusu, en japansk judoassistent som fastnat mellan sidorna i boken och därför fått resa hela vägen från Japan till Uppfinnarbyn. Lotta och Bruno funderar ut en plan för att hjälpa Sumusu att komma hem till Japan igen. De funderar också på om de samtidigt kan vara med på en judotävling i Japan när de ändå är där. Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Asghar Farhadi är en av Irans främsta regissörer. Hans film “About Elly” belönades med Silverbjörnen för Bästa Regi vid Berlin Filmfestival 2009. http://folketsbio.se/filmer/filmer/1038 www.jodaeyenaderazsimin.com Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 5


Lör 20 aug kl 15:00

Lör 20 aug kl 16:30

FUTURE SHORTS - AUG 2011

TROLLJÄGAREN

Se och inspireras av internationell kortfilm. Future Shorts är en kortfilmsfestival som går av stapeln en gång i månaden i 50 städer i 15 länder. Festivalen startade i London 2003 och har sedan dess växt till ett världsomspännande nätverk. Drivkraften är en tro på kortfilmen som en konstart i sin egen rätt och en vilja att sprida bra kortfilm till en stor publik. Varje månad visar alla städerna i nätverket ett nytt paket med utvalda kortfilmer - allt från dokumentärer och dramer till musikvideos och animationer. I Malmö brukar Future Shorts hålla till på Inkonst, men flyttar tillfälligt in hos Malmöfestivalen för att visa upp augusti månads kortfilmspaket.

En spännande, skrämmande och fantastiskt underhållande fake-dokumentär, med foto och animation som helt släpper loss de gamla sägnerna om vad som gömmer sig i våra urskogar!

Kortfilmspaket, totalt ca 75 min, eng dialog/text.

THE CHASE – I LIKE U

David Freymond, Frankrike 2011, 3 min.

RADIOSTAN

Tomás Sheridan, Ryssland 2010, 10 min.

A FAMILY PORTRAIT

Joseph Pierce, Storbritannien 2009, 5 min.

BABY

Daniel Mulloy, Storbritannien 2010, 25 min.

LA DAME AU CHIEN

Damien Manivel, Frankrike 2010, 16 min.

STUCK IN A GROOVE

Clemens Kogler, Österrike 2010, 4 min.

THE LOOSE TOOTH

Klaus Kjeldsen, Danmark 1994, 5 min. futureshorts.com/calendar-city-screenings.php facebook.com/home.php?sk=group_17166206006 www.youtube.com/futureshorts Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Future Shorts Sweden, ABF Malmö.

SID

6 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

FILM

André Øvredal, Norge 2010, 90 min.

En grupp mediestudenter beger sig upp i de norska fjälltrakterna för att göra ett reportage om lokalpersonligheten Hans, en enstöring, björnjägare och misstänkt tjuvskytt. Allteftersom Hans öppnar sig för ungdomarna avslöjas saker som staten har dolt för det norska folket under generationer. Det rör sig om saker som får tidningsrubrikerna om politisk korruption, plantering av bevis och landsförräderi att blekna. Till en början tvivlar studenterna på Hans, men snart befinner de sig mitt i situationer som bortom alla tvivel bevisar sanningen bakom hans ord. Ungdomarna inser att de sitter inne med farlig kunskap som kan få ödesdigra konsekvenser... “Makes trolls seem so real you will be afraid to go camping” — Wired “Funny and sad, mythic and thoroughly modern, Troll Hunter is a MUST-SEE for anybody who likes smart, well-written creature features.” — Io9 “Follows the lead of pre-eminent monster movies like Jaws and Alien... an original and highly assured fusion of B-movie lore and fairy-tale terror.” — David Rooney, Hollywood Reporter www.trollhunterfilm.com Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Gatans Bio, ABF Malmö.


Lör 20 aug kl 19:00

FILM + KONSERT

Lör 20 aug kl 21:30

EIN SHAMS

CARANCHO

Från att en gång ha varit huvudstad i Egypten och en helig plats påverkad av Jesus och jungfru Marias vistelse, har Ein Shams blivit en av Kairos fattigaste och mest försummade stadsdelar. Här bor den 11åriga flickan Shams och genom hennes ögon fångar filmen den sorg och magi som omsluter vardagslivet i Egypten. I en serie hjärtskärande händelser visar filmens olika karaktärer svårigheter inom Egyptens politiska system och sociala strukturer. En inblick i det missnöje som råder i Mellanöstern och i de komplexa relationer som finns i regionen.

En välgjord argentisk thriller, på en gång både cynisk och romantisk.

Ibrahim El-Batout, Egypten 2008, 90 min, engelsk text. SVERIGEPREMIÄR

Pablo Trapero, Argentina/Chile/Frankr/Sydkorea 2010, 107 min, engelsk text. MALMÖPREMIÄR

I Argentina dör årligen över 8000 personer i trafikolyckor - det blir 22 döda varje dag. Antalet skadade är mångdubbelt fler. Bakom alla dessa mänskliga tragedier finns en blomstrande industri byggd på försäkringsutbetalningar och juridiska kryphål. Sosa är en advokat som specialiserat sig på offer för trafikolyckor. Han cirkulerar mellan sjukhus, akutavdelningar och polisstationer, ständigt på jakt efter potentiella klienter. Luján är en ung läkare som nyligen anlänt från landsorten. Hon är ambitiös och hårt arbetande. Lujáns och Sosas kärlekshistoria börjar en natt när de träffas på gatan. Hon försöker rädda en människas liv. Han vill inkludera offret bland sina klienter. CARANCHO utsågs till Argentinas Oscars-bidrag och har även uppmärksammats på många festivaler, däribland Cannes och Göteborg. Huvudrollerna spelas av Ricardo Darín (”Hemligheten i deras ögon”, ”XXY”, ”9 Queens”) och Martina Gusman.

konsert: DAUODS musikbandet

En unik orientalisk orkester som spelar både gammal och modern arabisk musik från nästan hela arabvärlden. De har spelat i mer än 13 år och uppträtt runt om i Sverige, Norge och Danmark. www.einshamsfilms.com/movies-2.html www.jihaddawod.com www.malmoarabfilmfestival.se

www.caranchofilm.com www.imagenes.se/page11.php Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Argentinas Ambassad, Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus, ABF Malmö.

Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Malmö Arab Film Festival (MAFF), ABF Malmö.

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 7


Sön 21 aug kl 13:00

Sön 21 aug kl 14:00

HÄR KOMMER PINO!

EL MEDICO - THE CUBATON STORY

Nu kan du träffa Pino och hans vänner på bio! Följ med nallen Pino och hans vänner på spännande och roliga upptåg. Gå på upptäcktsfärd med Pino, Pinolina och Pingvinen, följ med till bondgården och grädda pannkakor med Pino och hans vänner.

Dokumentär om Reyner, en ung läkare som drömmer om att bli stor stjärna. Under artistnamnet El Medico vill han sprida sin musik världen över.

Patrik Agemalm, Sverige 2011, 25 min, svensk dialog. Rek från 3 år. MALMÖPREMIÄR

Pino-filmerna vänder sig till de yngre barnen och har blivit kända och omtyckta genom SVT:s Bolibompa. Filmerna är baserade på böckerna om Pino.

Daniell Fridell, Sverige/Kuba/Finland/Estland 2011, 100 min, engelsk text. MALMÖPREMIÄR

När Reyner träffar Michel, en svensk musikproducent, blir drömmen en faktisk möjlighet. Men snart hopar sig problemen. Reyners mamma tycker att han sviker den kubanska revolutionen och dess ideal. Myndigheterna tillåter inte honom att lämna landet. Michel vill förvandla honom till en kommersiell produkt - och det är inte Reyners dröm. Vilken väg ska han välja? Kapitalism och kommunism i ett nötskal, med sköna kubanska rytmer blandade med hip hop och reggaeton som framför allt annat får oss att vilja dansa. www.imdb.com/video/wab/vi3746863641 www.rodeormfilm.se/productions/details/47 www.arfarf.se

KÖTTBULLARNA

Johan Hagelbäck, Sverige 2010, 5 min, svensk dialog. Rek från 3 år. Filmen lär oss att en liten köttbulle kan vara rädd för något okänt, som i sin tur kan vara lika rädd för den lilla köttbullen. Filmpaketet ingår i projektet KNATTEFILM c/o FOLKETS BIO. Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ARF — Film och kultur för mänskliga rättigheter, ABF Malmö.

SID

8 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

FILM

Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ARF — Film och kultur för mänskliga rättigheter, Gatans Bio, ABF Malmö.


Sön 21 aug kl 16:00

JAG ÄR MIN EGEN DOLLY PARTON Jessica Nettelbladt, Sverige 2011, 97 min.

Se filmen och gå sedan på konsert med huvudpersonerna — kl 18:00 (strax efter filmen) spelar DOLLYKOLLOT live på Stortorget! Djupt personlig dokumentär som under en längre tid följer fem musikskapande kvinnor — Gudrun Hauksdottir, Nina Persson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Helena Josefsson — sammanförda genom sin kärlek till Dolly Parton. Alla inspireras de av Dollys sätt att gå sin egen väg och inte vara rädd för att vara obekväm. Det handlar om att ta sig själv på allvar, lyssna till sin längtan och våga förverkliga sina drömmar. Gudrun, den envisa eldsjälen som genom egen drivkraft skapat sig en karriär som musikproducent, men samtidigt försummat sin familj. Nina, den skygga världsstjärnan som blåstes med i en karriärvind och nästan förlorade sin själ på vägen. Cecilia, som abrupt lämnade sin karriär i rockbandet Souls, gömde sig från allt och långsamt började ruva på en dröm om något eget. Lotta, sångerskan som vågat bryta sig loss från andras förväntningar och hittat okonventionella vägar för att uppnå det hon längtar efter. Helena, den fantasifulla drömmerskan som kämpar mot vanan att förminska sig själv, som tröttnat på att sakna och istället försöker skapa egna vackra öar i livet. www.vimeo.com/20743500 www.mantarayfilm.se/folio_img.asp?id=46 www.facebook.com/JagArMinEgenDollyParton Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Sön 21 aug kl 18:30

FILM + SAMTAL

CITIZEN NAWI

Nissim Mossek, Israel 2007, 80 min, engelsk text. MALMÖPREMIÄR ”I threaten them precisely because I undermine the categories and stereotypes through which they understand the world.” / Ezra Nawi — israelisk jude, homosexuell och Palestinaaktivist. Det är sällan som vi under våra liv möter människor som provocerar och samtidigt inspirerar så många människor som Ezra Nawi gör. Han är rörmokare och israelisk människorättsaktivist av judisk-arabiskt ursprung, som anslutit sig till den palestinska befrielsekampen. Ezra provocerar den israeliska makten så till den grad att han regelbundet trakasseras och fängslas. Filmen CITIZEN NAWI gestaltar Ezras dagliga kamp mot rasism och homofobi, samtidigt som den gestaltar hans kärlek till människor och förakt för auktoritet och makt. En film som fick stående ovationer och speciellt omnämnande på Jerusalems Internationella Filmfestival. En film, en kamp och en människa som man inte kan låta bli att antingen hata eller älska.

SAMTAL:

Vi har bjudit in filmens huvudperson EZRA NAWI för att samtala med publiken om sitt liv och sin kamp för mänskliga rättigheter, utifrån de frågor filmen väcker. www.youtube.com/watch?v=7hpGYtm9kd0 Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, RFSL Malmö, RFSL Ungdom Malmö, Palestinanätverket — en del av Riksteatern, Frihetsteaterns Vänner i Malmö, ABF Malmö, ARF — Film och kultur för mänskliga rättigheter, Folkets Bio Riksföreningen, Palestinagrupperna i Sverige, Palestinagruppen i Lund.

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 9


Sön 21 aug kl 21:00

Mån 22 aug kl 18:00

En oslagbar kombo med två utsökt galna filmer...

förfilm: LAS PALMAS

SPORK

J.B. Ghuman Jr, USA 2010, 86 min, eng dialog.

Johannes Nyholm, Sverige 2011, 14 min. MALMÖPREMIÄR Årets mest hypade kortfilm lär inte göra någon besviken. Marja är en medelålders charterturist som försöker träffa nya vänner och ha kul. Huvudrollen spelas av regissörens ettåriga dotter.

En skruvad, färgstark och rå komedi, full av musik och dans. 14-åriga Spork försöker navigera genom livet och vardagen i skolan. Hon har sin egen stil och sticker ut bland de andra i skolan med sitt rufsiga hår och sina stora glasögon. Att alla vet att hon är intersexuell gör det inte enklare att smälta in. De enda som släpper in henne i gemenskapen är de tuffa afroamerikanska tjejerna. När en danstävling ska arrangeras på skolan ser de en möjlighet för Spork att sätta de andra tjejerna i skolan på plats. De tar sig an ett uppdrag som känns näst intill omöjligt, att lära Spork deras tyngsta dansmoves. Flerfaldigt prisbelönad och kaxig film som hyllar rätten att vara annorlunda!

SEPARADO!

Dylan Goch & Gruff Rhys, UK/Argentina/Brasilien 2010, 88 min, eng dialog/text. SVERIGEPREMIÄR Berättad med magisk realism — en lekfull roadmovie där Star Trek möter Buena Vista Social Club. Gruff Rhys — till vardags frontman i walesiska psych-rock bandet Super Furry Animals — bjuder på en smått surrealistisk roadtrip, som via teleportation leder till Patagonien, för att spåra upp sin släkting, 70-tals artisten René Griffiths. Under resans gång passerar Gruff Rhys konsertlokaler, nattklubbar och tehus, där han framför experimentella solokonserter. Han stiftar även bekantskap med eklektiska representanter från den sydamerikanska musikscenen. Pris för Bästa Musikdokumentär på CPH:DOX 2010. Arr: Malmöfestivalen, Sensurround Music/Film, Folkets Bio Malmö, Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio, ABF Malmö. SID

10 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

FILM

http://sporkmovie.com www.youtube.com/watch?v=VZ5TdPg5Xy8 www.buff.se Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, BUFF Filmfestival, Gatans Bio, ABF Malmö.


Mån 22 aug kl 20:30

STUMFILM med LIVE

Tis 23 aug kl 19:00/20:00

FILM + SAMTAL

live: EDDA MAGNASON

PRESS PAUSE PLAY

Piano som instrument refererar till hur stumfilm traditionellt ackompanjerades på bio, men kvällens föreställning kommer inte vara traditionell. Det blir modernt och fräscht i Eddas egen stil. Hon har beskrivits som intuitiv, intelligent och poetisk, med en äventyrlig röst. Från att redan som litet barn lekt flitigt med pianot hemma är Edda delvis självlärd och delvis musikaliskt skolad. Edda beskriver sitt komponerande som musikalisk logistik, man känner sig fram och ser vilka pusselbitar som passar ihop. “Jag har svårt för saker som recept, manualer och noter ...jag är väldigt självsvåldig”, ler hon.

En film om hopp, rädsla och digital kultur. Den digitala revolutionen under det senaste årtiondet har frigjort närmast obegränsade kreativa förutsättningar och på ett aldrig tidigare skådat sätt släppt fram kreativitet och talang hos den mänskliga massan. Men betyder en demokratiserad kultur, med mångfaldigt fler utövare, att vi får bättre konst, bättre film, bättre musik och bättre litteratur? ...eller är det snarare så att sanna talanger drunknar och försvinner i det outsinliga flödet av medelmåttig masskultur? Detta är frågeställningar som behandlas i PRESS PAUSE PLAY, en dokumentärfilm byggd på intervjuer med några av världens mest inflytelserika kreatörer och tänkare, som alla är aktörer i den moderna digitala tidsåldern. I filmen medverkar Moby, Olafur Arnalds, Bill Drummond (KLF), Robyn, Seth Godin, Sean Parker (Napster), Amy Philips (Pitchfork), Lena Dunham, Anne Hilde Neset (The Wire magazine), Christopher Weingarten (Rolling Stone) m fl.

Med piano och röst kommer Edda Magnason att ta sig an den klassiska stumfilmen THE PASSION OF JOAN OF ARC, som skildrar 1400-talsrebellen och sedermera helgonet Jeanne d’Arcs sista dagar och död.

David Dworsky & Victor Köhler, Sverige 2011, 80 min, engelsk dialog.

SAMTAL:

Efter filmen följer ett samtal under ledning av MARTIN THÖRNKVIST från Media Evolution. Flera talare tillkommer. Samtalet knyter an till innehållet i filmen och till Media Evolution The Conference, som arrangeras 24-25 augusti, om mediebranschernas framtida utveckling.

THE PASSION OF JOAN OF ARC

Carl Th. Dreyer, Frankrike 1928, 82 min. Räknas till de stora mästerverken i filmhistorien, inte minst Maria Falconettis skådespeleri har blivit legendariskt. Bildmässigt var filmen långt före sin tid. Med inzoomade närbilder blottlägger Dreyer varje nyans av karaktärernas känslor och reaktioner. Arr: Malmöfestivalen, Sensurround Music/Film, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

www.presspauseplay.com http://mediaevolution.se/theconference www.doclounge.se

Förmingel med bar & DJ kl 19:00 i Orkanens restarang!!

DJ: FREDRIC ÖSLÖF (pr-konsulent, DJ och mannen bakom det hyllade Popquiz Malmö). Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Media Evolution, Doc Lounge Malmö, ABF Malmö. MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 11


Tis 23 aug kl 22:15

Ons 24 aug kl 16:00

JOHNNY YESNO REDUX

Peter Care, UK 2011, 19 min, engelsk dialog/text. SVERIGEPREMIÄR Peter Care återanvänder sin kontroversiella postpunk-noir kortfilm JOHNNY YESNO från 1979, men ersätter med nyinspelade bilder. Soundtracket är remixat av Richard H Kirk (Cabaret Voltaire). Med Andrea Lin i ena huvudrollen. En narcissistisk kille förälskar sig i en ung kvinna. I olika skepnader tillför hon kärlek, smärta och kaos till hans liv. JOHNNY YESNO har ända sedan releasen varit nästintill omöjlig att hitta. Det tydligaste beviset på att filmen överhuvudtaget existerar är det soundtrack som släpptes på skiva två år senare av/med Cabaret Voltaire. Peter Care är en framstående musikvideoregissör (Depeche Mode, Cabaret Voltaire, Killing Joke, ABC, Peter Murphy, Bananarama, Scritti Politti, Suzanne Vega, R.E.M., Bruce Springsteen m fl). FÖRHANDSPREMIÄR - detta är en unik chans att vara först med att se JOHNNY YESNO REDUX. Både denna och originalversionen JOHNNY YESNO kommer senare att tillsammans med remix-material av Richard H Kirk släppas i en box från Mute i oktober. Tack till Mute - www.mute.com www.youtube.com/watch?v=HnE_LcOkOO0 www.thewire.co.uk/themire/2011/03/the-return-ofjohnny-yesno http://mediaevolution.se/theconference Arr: Malmöfestivalen, Sensurround Music/Film, Folkets Bio Malmö, Media Evolution, ABF Malmö.

SID

12 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

FILM

TUSEN GÅNGER STARKARE Peter Schildt, Sverige 2010, 85 min.

Saga var fri. Först älskade vi henne. Sedan älskade vi henne ännu mer. Hon förändrade allt. För oss alla. Varenda en. Hon blev ett hot. Och ett löfte. Signe är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, det är killarna som dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen: Saga, en tjej med självförtroende och styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna, saker och ting förändras i klassen. Men till vilket pris? www.tusengangerstarkare.se www.youtube.com/watch?v=uSXL10Aq3Nc Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Gatans Bio, ABF Malmö.


Ons 24 aug kl 18:00

FILM + SAMTAL

MICROPHONE

Ahmad Abdalla, Egypten 2010, 120 min, eng text. Efter flera år utomlands återvänder Khaled till sin hemstad. Han söker upp sin före detta flickvän, som han fortfarande älskar, men hon har andra planer i sikte. Ratad och ensam stöter Khaled på en för honom ny värld i Alexandrias undergroundscen inom konst och musik. Han blir alltmer förtjust i denna gryende motkultur och gör gemensam sak med hiphopare, rooftop rockers, dokumentärfilmare och graffiti-konstnärer.

SAMTAL:

ETT ARABISKT UPPVAKNANDE — om makten från folket vs folket vid makten. KHALED ABOL NAGA kommer i samband med visningen av filmen att hålla ett föredrag om den arabiska våren.

KHALED ABOL NAGA

är huvudrollsinnehavare samt medproducent till filmen MICROPHONE. Han är en av Egyptens absolut största filmstjärnor, även känd som programledare, producent och regissör. Han är dessutom en människorättsaktivist, UNICEF Goodwill ambassadör samt en förkämpe för social rättvisa, frihet och demokrati i den arabiska världen. Han var en av dem som samlades på Kairos Tahrir torg och har blivit ett av språkrören för den egyptiska revolutionen. www.microphone-film.com www.malmoarabfilmfestival.se www.arfarf.se Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, ARF — Film och kultur för mänskliga rättigheter, Malmö Arab Film Festival (MAFF), CinemAfrica, ABF Malmö.

Ons 24 aug kl 21:15

THE TAQWACORES

Eyad Zahra, USA 2010, 83 min, engelsk dialog. MALMÖPREMIÄR Ni kanske såg dokumentären? ...nu följer vi upp med att visa spelfilmen baserad på Michael Muhammed Knights bok ”Taqwacores”. Yusef är en pakistan-amerikansk student som flyttar in i ett kollektiv av muslimska punkare i Buffalo, New York. Hans nya “icke-ortodoxa” vänner introducerar honom till Taqwacore - en hardcore, muslimsk punkscen, som bara finns i väst. Kollektivet influeras allt mer av Taqwacore. Vardagsrummet blir till en moské under dagtid och används till vilda punk-fester på nätterna. Även Yusef påverkas av Taqwacore, han börjar utmana sin egen tro och sina ideologier. Visad på Sundance Film Festival, SXSW, BFI London Film Festival, Sthlm Filmfestival och många andra. Förra året arrangerade Sensurround m fl en visning i Malmö av dokumentären “Taqwacore - the Birth of Punk Islam”. Gäst då var Michael Muhammed Knight, som skrivit boken “Taqwacores”. Den fiktiva historien om ett nordamerikanskt muslimskt punkkollektiv där sufister i tuppkam och shiitiska skinheads bråkar om Koranens inflytande på Iggy Pops texter. Där band som Osama Bin Ladens Tunneldiggers och The Infibulateds (barbröstade riot grrrls) sjunger låtar som “Burning books for Cat Stevens”, “Muhammad was a punk rocker” och “Where mullahs fear to tread”. Dokumentären handlar om några unga muslimer som läst boken och inspirerats till att starta egna punkband. Tillsammans med Michael Muhammed Knight stack de ut på turné i USA och Pakistan. www.youtube.com/watch?v=yt36AzQ6INU www.punkislam.com Arr: Malmöfestivalen, Sensurround Music/Film, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 13


Tors 25 aug kl 18:00

FILM + KRINGARR

Tors 25 aug kl 20:00

FILM + KRINGARR

FILM + SAMTAL + VIDEOS + LIVE

FÖRHANDSVISNING MED GÄSTER

HIP HOP 4 GAZA

FÖRSVUNNEN

Följ med Behrang Miri när han blir del av en musikalisk intifada. Beväpnad med ord och rim turnerar han runt tillsammans med flera andra artister, för att visa sin solidaritet med människorna i Gaza och för att samla in pengar till ett musikcenter för unga. Det är en fredlig turné, men orden de rappar visar med all tydlighet det missnöje som konflikten grundar sig i.

FÖRSVUNNEN är en snygg och spännande thriller som de debuterande långfilmsregissörerna, hemmahörande i Karlskrona, började jobba med redan 2005. Efter en lång process, där det mesta av finansieringen hittats hos privatpersoner och där Disney gått in som distributör, har nu alla bitar fallit på plats och det är dags att visa upp resultatet.

Hampus Linder, Sverige 2011, 28 min. FÖRHANDSVISNING

Mattias Olsson & Henrik JP Åkesson, Sverige 2011, 95 min. FÖRHANDSVISNING

Huvudrollerna spelas av Sofia Ledarp, Kjell Bergqvist och Björn Kjellman. Malin är en kvinna i trettioårsåldern som efter en familjetragedi bestämmer sig för att bryta upp, lämna sin hemstad och börja om på ny ort. Hon tar sitt flyttlass och ger sig av. Men snart hamnar hon i en verklig mardröm. Under en paus vid vägkanten blir hon överfallen och kidnappad av en okänd man. Malin vaknar upp i en källare, någonstans i skogen. Ingen vet att hon saknas och ingen kommer för att rädda henne. I den desperata överlevnadskamp som väntar har Malin ingen annan att räkna med än sig själv.

Samtal + videos + live:

BEHRANG MIRI

Efter filmvisningen berättar Behrang mer om sin turné i Palestina och Mellanöstern samt vad hip hoprörelsen har betytt för den arabiska våren. Dessutom visas musikvideos som är inspelade i regionen och Behrang kommer spela lite nya låtar live. Samlingsskivan för Hiphop 4 Gaza kommer att säljas på plats. www.behrangmiri.com Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Gatans Bio, RGRA, Good World, Music Doc, ABF Malmö.

SID

14 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

FILM

SAMTAL:

Regissörerna och producenter närvarar vid visningen där dom kommer att presentera filmen och samtala med publiken. http://forsvunnen.wordpress.com www.anagramproduktion.se www.mediaevolution.se Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Anagram Produktion, Trossfilm, Media Evolution, ABF Malmö.


Fre 26 aug kl 16:00

PANIK I BYN

Stéphane Aubier & Vincent Patar, Belgien 2009, 75 min, svenskt tal. De kom. De såg. De fick panik. Bland de märkligaste 75 min du någonsin kommer se på film börjar här... Även plastleksaker har sina bekymmer. När Cowboy, Indian och Häst en dag vaknar och märker att deras husväggar har stulits av tjyvaktiga amfibie-mutanter, slungas de ut på ett kaotiskt äventyr som tar dem till jordens medelpunkt, över frusen tundra med gigantiska pingvinrobotar, ner i en parallell undervattensvärld och tillbaka igen. Så välkommen hem till Byn, här råder fullständig PANIK! Som en färgsprakande mix mellan Pingu och South Park är PANIK I BYN en fullständigt galen stop motiontrip som tog publiken i Cannes 2009 med storm. Filmen baseras på den belgiska kult-serien med samma namn, signerad de två animationsundren Stéphane Aubier och Vincent Patar. Ett par som vunnit massor av priser för sina verk. Deras lekfulla visioner har blivit ett fenomen som letat sig in i hjärtat hos såväl barn som vuxna och finns i både serie- och bokform. www.youtube.com/watch?v=rshqC06Ed0Y www.atowncalledpanic.com www.paniqueauvillage.com Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Gatans Bio, ABF Malmö.

Fre 26 aug kl 17:45

LISA EKDAHL AT THE OLYMPIA, PARIS

Adam Nilsson, Mathias Blomdahl & Lisa Ekdahl, Sverige 2011, 60 min. En liten musikalisk pärla där Lisa Ekdahl för första gången öppnar upp dörren till sin värld. Bildmässigt snygg dokumentär — lite i fransk 60-talsstil — som innehåller väldigt mycket musik, men också ger plats för personliga scener mellan sångerna. Filmen växlar mellan en konsert i Paris och musikmöten i en lägenhet i Stockholm. I Paris spelar Lisa på ett fullsatt Olympia, stans allra mest klassiska musikscen. I Stockholm samtalar och spelar hon tillsammans med vänner, bland andra Ane Brun, Rikard Wolff och Eric Bibb. Konserten på Olympia var avslutningen på Lisa Ekdahls kritikerrosade Europaturné 2009-2010 och hon passade även på att spela in en live-cd i den anrika konsertlokalen. Musikerna i bandet är Mathias Blomdahl (gitarr och slagverk), Tomas Hallonsten (piano, Hammond-orgel, trumpet) och Josef Zackrisson (bas). http://vimeo.com/19704516 www.facebook.com/ekdahllisa Arr: Malmöfestivalen, Sensurround Music/Film, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 15


Fre 26 aug kl 18:00/19:00

FILM + KRINGARR

FILM + SAMTAL + LIVE + INSTALLATION:

DOC LOUNGE

En svensk-dansk afton på temat provokativ konst.

Förmingel med bar & DJ kl 18:00 i Orkanens restarang!!

DJ:

Stuart och Björn från

POP&SOUL

Installation: konstnärskollektivet GALLERI GORDON ger sin tolkning av provokativ konst.

Fre 26 aug kl 21:30

Polska filmklubben Polonez 10-årsjubilerar på Malmöfestivalen med två konstnärliga filmer.

POLENS ANIMERADE HISTORIA

Tomasz Baginski, Polen 2010, 8 min, engelsk text. MALMÖPREMIÄR En animation om Polens rika historia, från när landet bildades och fram till medlemskapet i EU. Spektakulärt berättat med imponerande specialeffekter.

Live: CHRISTINE OWMAN

Videoprojektioner, såg, ukelele och effektpedaler är bara några av de element som följer med när Christine Owman går upp på scenen.

HOW ARE YOU

Jannik Splidsboel, Danmark 2011, 70 min, engelsk text. SVERIGEPREMIÄR En livlös kropp med ansiktet nedåt flyter runt i en pool; ett av många provokativa moment i den uppmärksammade ”Nordiska paviljongen” på Venice Biennale 2009. I den prisade dokumentären HOW ARE YOU möter vi skaparna till verket, den danska konstnärsduon Elmgreen & Dragset. Vida uppmärksammade och ständigt aktuella, leder deras konstnärliga visioner alltid tillbaka till ett starkt ifrågasättande av västvärldens djupt rotade konventioner.

Samtal med regissören:

JANNIK SPLIDSBOEL

”Jag älskar hur Michael och Ingar kastar nytt ljus över frågor om identitet, sexualitet, välfärd och demokrati, och sättet de gör det på — med lika delar skärpa och humor.” www.howareyouthemovie.com www.myspace.com/christineowman http://gallerigordon.wordpress.com www.doclounge.se/malmo

16 | MALMÖFESTIVALEN 2011 —

Lech Majewski, Polen/Sverige 2011, 97 min, engelsk dialog. MALMÖPREMIÄR Med måleriska kompositioner och avancerade moderna digitala effekter återskapar den polske konstnären och filmskaparen Lech Majewski ett historiskt mästerverk innehållande kärlek, sång, dans, vardagsliv och fasor. Filmen ger liv åt ett dussintal av de hundratals personer som ryms i Pieter Brugels episka målning “The Way to Calvary”. Med Rutger Hauer, Michael York, Charlotte Rampling, Joanna Litwin. www.themillandthecross.com

Arr: Malmöfestivalen, Folkets Bio Malmö, Doc Lounge Malmö, ABF Malmö. SID

THE MILL AND THE CROSS

FILM

Arr: Malmöfestivalen, Filmklubben Polonez, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.


SINNENAS TRÄDGÅRD PÅ MALMÖFESTIVALEN

...hittar du på innergården till Malmö S:t Petri församlinghem — Själbodgatan 4a. En oas mitt i centrum där det kommer att visas filmer med tillhörande samtal, som på olika sätt berör livsfrågor och samexistens. Vid regnigt väder flyttas visningarna inomhus. Sön 21 aug kl 21:00

FILM + SAMTAL

VANISHING OF THE BEES

George Langworthy & Maryam Henein, USA 2009, 90 min, engelskt tal. Dokumentär som ger en genomträngande och undersökande inblick på de ekonomiska, politiska och ekologiska konsekvenserna av det världsomspännande försvinnandet av arbetsbin. Fenomenet kallas “Collony Collapse Disorder” och innebär att hela bisamhällen kollapsar. En tredjedel av vår mat är beroende av binas pollinering.

SAMTAL:

Lars Dahlstam, vice ordf i Malmö Biodlarförening. Tis 23 aug kl 21:00

FILM + SAMTAL

RED WITHOUT BLUE

Brooke Sebold, Benita Naschold Sills & Todd Sills. USA 2007, 77 min, engelsk dialog och text. Ett konstnärligt och banbrytande porträtt av genus, identitet och tvillingskapets orubbliga band. Filmen följer en familj i turbulens där Claire, som är enäggstvilling, undergår könsbyte från man till kvinna. Under en treårsperiod dokumenteras både tvillingarnas och föräldrarnas liv samt deras kamp att omdefiniera sin familj.

SAMTAL:

Christel Quartin, präst och leg psykoterapeut. Tors 25 aug kl 21:00

FILM + SAMTAL

UPP MED HÄNDERNA

Romain Goupil, Frankrike 2010, 90 min. Engagerande drama som är en anklagelse mot den franska invandringspolitiken under Sarkozy. Milana och hennes familj har lämnat hemlandet Tjetjenien och bor nu i Paris. När kompisen Youssef plötsligt en dag utvisas inser Milana att det kan vara hennes familj som står näst på tur. En oro sprider sig bland vännerna som bestämmer sig för att ta saken i egna händer för att rädda Milana.

SAMTAL:

Ylva Sjölin & Emma Söderman, Asylgruppen i Malmö. Arr: Malmöfestivalen & Folkets Bio Malmö i samarbete med Sinnenas Trädgård/Malmö S:t Petri församling.

MALMÖFESTIVALEN 2011 — FILM

| SID 17


FILM I SKOLAN? – FILM MED INSTITUTIONELLA RÄTTIGHETER! FilmCentrum har ett stort utbud av kvalitetsfilm och förvaltar rättigheter åt bland andra Folkets Bio, NonStop Entertainment, SF, Atlantic, PAN Vision, SVT och massor av enskilda producenter. BENDA BILILI

SKELLIG

LIFE, ABOVE ALL

BLODSSYSTRAR

WIKILEAKS – MED LÄCKAN SOM VAPEN

TUSEN GÅNGER STARKARE

www.riks.filmcentrum.se

MIN GRANNE TOTORO


SVERIGES LEDANDE KVALITETSFILMSDISTRIBUTÖR FOLKETS BIO

PRESENTERAR FILMSCENENS CRÈME DE LA CRÈME

POESI AV CHANG-DONG LEE, SYDKOREA Vinnare av bästa manus i Cannes 2010. PREMIÄR 5 AUGUSTI

SVART VENUS AV ABDELLATIF KECHICHE, FRANKRIKE PREMIÄR 26 AUGUSTI

NADER OCH SIMIN – EN SEPARATION AV ASGHAR FARHADI, IRAN Den iranska filmen som tog storslam på filmfestivalen i Berlin

GULDBJÖRNEN FÖR BÄ STA FILM och samtidigt SILVERBJÖRNARNA FÖR BÄSTA SKÅDESPELARINSATSER kollektivt till de kvinnliga och manliga ensemblerna. PREMIÄR 16 SEPTEMBER

PANGPANGBRÖDER AV AXEL DANIELSON, SVERIGE PREMIÄR 30 SEPTEMBER

SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO Det allra bästa av

nyproducerad svensk kortfilm! 10 premiärer på 10 veckor med start 30 september

KNATTEFILM C/O FOLKETS BIO VEM ÄR VAR? av Jessica Laurén och Stina Wirsén, Sverige. Ett kortfilms-

paket för den yngsta biopubliken. PREMIÄR 7 OKTOBER TANYAS SISTA RESA AV ALEKSEJ FEDORCHENKO, RYSSLAND PREMIÄR 14 OKTOBER

THIS IS NOT A FILM AV JAFAR PANAHI, IRAN PREMIÄR 4 NOVEMBER

KNATTEFILM C/O FOLKETS BIO PRICK OCH FLÄCK av Lotta Geffenblad och Uzi Geffenblad, Sverige. Ett matinéprogram

för de allra minsta baserat på bokserien om Prick och Fläck. PREMIÄR 4 NOVEMBER

EN MAN SOM SKRIKER AV MAHAMAT-SALEH HAROUN, TCHAD Vann jurypriset vid 2010 års Cannesfestival & vinnare av Cinemafrica 2011. PREMIÄR 18 NOVEMBER

KNATTEFILM C/O FOLKETS BIO MOLLY MONSTERS JUL av Michael Ekblad och Ted Sieger nya äventyr med monstret Molly som bor i monsterlandet

tillsammans med sina föräldrar och sin bästa vän Edison. PREMIÄR 3 DECEMBER

EN KATT I PARIS AV ALAIN GAGNOL OCH JEAN-LOUP FELICIOLI, FRANKRIKE/BELGIEN PREMIÄR 16 DECEMBER LE HAVRE AV AKI KAURISMÄKI, FINLAND FRANKRIKE En saga med två lyckliga slut! Le Havre vann det INTERNATIONELLA KRITIKERFÖRBUNDET FIPRESCIS PRIS

på filmfestivalen i Cannes. Dessutom tilldelades Le Havre ett hedersomnämnande av den ekumeniska juryn. BIOPREMIÄR 25 DECEMBER

POJKEN MED CYKELN AV JEAN-PIERRE OCH LUC DARDENNE, FRANKRIKE Vann Grand Prix på årets Cannesfestival. Jean-Pierre och Luc Dardenne har tidigare belönats

med Guldpalmen två gånger (Rosetta 1999 och Barnet 2005) samt priset för bästa manus för Lornas tystnad 2008. PREMIÄR 13 JANUARI 2012 lll#[da`ZihW^d#hZ™lll#[da`ZihYkY#hZ

FILMPROGRAM MALMÖFESTIVALEN 19-26 AUG 2011  

I år bjuds publiken på ett digert program med hela 26 st olika filmvisningar - FILM VARJE DAG! FRI ENTRÉ TILL ALLT! Det är ett internation...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you