Ditd 13 program lo res

Page 1

18 nov INKONST 19 nov DOC LOUNGE Malmö 21 nov LUNDS KONSTHALL

21 — 23 nov PALLADIUM / DANSSTATIONEN

26 nov DOC LOUNGE Lund


DET BÄSTA FRÅN DANSENS OCH FILMENS VÄRLD!

Välkommen till fjärde upplagan av DANCING IN THE DARK — en filmfestival helt tillägnad dans på film! Dansfilm har blivit en egen konstart! DANCING IN THE DARK bjuder på en mix med experimentella och gränsöverskridande filmer fyllda av dans, musik, energi och starka visuella uttryck — kortfilmer, dokumentärer, moderna dansfilmer, musikvideos, konstfilmer... Huvuddelen av programmet visas på Dansstationen/Palladium. En nyhet i år är att dessa visningar flyttar upp i STUDION. Där bygger vi upp en liten mysig bio, men även olika pausaktiviteter såsom monitorer med dansklipp, enmansbio och interaktivt dans-spel. Dessa är även tillgängliga en halvtimma innan första filmen börjar. Ännu mer interaktivitet blir det torsdag och fredag när Uppträdargruppen ställer till med DANCEOKE, där publiken ges möjlighet att själva vara med och dansa. Upplägget med filmvisningar varvat med pausaktiviteter gör att vi inte kommer sälja biljetter till enskilda filmer utan istället dagsbiljetter, som gäller till alla filmer under en dag. På fredagen har vi ett tema med den banbrytande och fantastiska koreografen Anne Teresa De Keersmaeker / ROSAS. På lördagen koras vinnaren i tävlingen DANSFILM MAX 180 SEKUNDER. Många fler underbara filmer visas...bläddra framåt i programmet och upptäck innehållet... Utöver filmvisningarna på Dansstationen/Palladium expanderas festivalen med samarbeten på ytterligare fyra visningsplatser. OMSLAGSBILD: ROSAS DANST ROSAS av Thierry De Mey Foto: Herman Sorgeloos

sid 2 |

DANCING IN THE DARK 2013

BILJETTER: DANSSTATIONEN/PALLADIUM: 60 kr /dag (gäller till alla filmer den dagen) Säljs i biljettkassan på respektive visningsdag + Förköp på Kulturcentralen, Södra Förstadsg. 18, 040-10 30 20, www.kulturcentralen.nu DOC LOUNGE Malmö: 70 kr / student 50 kr (ej förköp) DOC LOUNGE Lund: 80 kr / student 60 kr (ej förköp) INKONST & LUNDS KONSTHALL: Fri entré.

VISNINGSPLATSER: PALLADIUM / DANSSTATIONEN

Södergatan 15, Malmö 040-100 150, www.dansstationen.nu

DOC LOUNGE Malmö / BABEL

Spång. 38, Malmö, www.doclounge.se/malmo

DOC LOUNGE Lund / MEJERIET

Stora Söderg. 64, Lund, www.doclounge.se/lund

INKONST

Bergsgatan 29, Malmö, www.inkonst.com

LUNDS KONSTHALL

Mårtenstorget 3, Lund, 046-35 52 95 www.lundskonsthall.se

ARRANGÖRER: Dansstationen och Folkets Bio Malmö, i samarbete med Doc Lounge Malmö, Doc Lounge Lund, Lunds Konsthall, Romska Kulturcentret i Malmö, ARF - Film & Kultur för Mänskliga Rättigheter, Inkonst, CinemAfrica och ABF Malmö.


Mån 18 nov kl 18:30 -- FRI ENTRÉ

INKONST

ROMSKA KULTURVECKAN, DANCING IN THE DARK, ANTIRASISTISKA FILMDAGAR och DOC LOUNGE Malmö presenterar en kväll med film och Flamenco.

BAJARI: GYPSY BARCELONA Regi: Eva Vila | Spanien 2012 | 90 min | Eng text

För Barcelonas romska invånare är flamenco en konstform som genomsyrar hemmet, utvecklas på puben och slipas till perfektion på gatan. Mera info om denna fantastiska film på www.bajarifilm.com Flamenco-uppvisning med FLAMENCO PASSION (Malmö) innan filmen. Efter filmen erbjuds möjlighet för publiken att prova på Flamenco under vägledning av FLAMENCO PASSION.

Se även www.inkonst.com

Tors 21 nov kl 18:00 -- FRI ENTRÉ

LUNDS KONSTHALL

Som en uppföljning av utställningen Moments on Moments / DANCE IS PRESENT (121201-130210) visas på Lunds Konsthall den uppmärksammade dokumentären...

MARINA ABRAMOVIĆ:

THE ARTIST IS PRESENT

Regi: Matthew Akers & Jeff Dupre | USA 2012 | 106 min | Eng dialog

Marina Abramović är en performance- och bildkonstnär som i sina verk ofta utforskar människans fysiska och mentala gränser. Hon är en viktig inspirationsperson för många danskonstnärer och har själv ibland balanserat mellan performance och dans. THE ARTIST IS PRESENT följer förberedelserna inför det kanske viktigaste ögonblicket i Abramovićs liv, en enorm retrospektiv utställning av hennes verk på Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Se även www.lundskonsthall.se DANCING IN THE DARK 2013

| sid 3


Tis 19 nov kl 19:00 Doc Lounge Malmö Tis 26 nov kl 19:00 Doc Lounge Lund

BABEL MEJERIET, LUND

DON’T BE AFRAID, IT’S ONLY MOVEMENT Regi: David Thibel | Sverige 2012 | 10 min

Tre professionella dansare och tre amatördansare i rullstol möter varandra för att vidga perspektivet på dans och funktionsnedsättning. En film producerad av Skånes Dansteaters Dialogverksamhet och Aktiva Tjejer, en grupp för alla tjejer och kvinnor som har någon form av funktionsnedsättning.

Visningen introduceras av personer från filmen. Madde Månsson och Tanja Mangalanayagam i Malmö, respektive Megala Axelsson och David Thibel i Lund.

THE AFRICAN CYPHER

Regi: Bryan Little | Sydafrika 2012 | 89 min | Eng dialog/text Prisbelönt dokumentär om Streetdans i Sydafrika. En explosion av intensiv dans och hård elektrifierande musik, där vi möter dansare som berättar ohämmat och poetiskt om det de älskar mest: dans. Streetdans-scenen i sydafrikanska townships är komplex och består av en mängd olika stilar såsom Isipantsula, Krumping, B-boying och Sbhujwa. Subkulturen rymmer utöver själva dansen även identitet, livsstil, status och språkbruk. För de dansare som ingår i grupperna Mamelodi och Cape Flats handlar dansen om mycket mer än bara show och teknik. För många som kommer från en bakgrund av fattigdom och kriminalitet är det ett sätt att överleva. Deras konst handlar om att använda sina kroppar och sin kreativitet på ett konstruktivt sätt. Visas i samarbete med CinemAfrica.

Se även www.doclounge.se/malmo respektive www.doclounge.se/lund

sid 4 |

DANCING IN THE DARK 2013


Tors 21 nov -- insläpp fr o m kl 17:30

PALL ADIUM

Visas kl 18:00

DANCING CITIES

Regi: Roger Gual | Spanien/Sverige/UK/Italien 2012 | 60 min | Eng text Människor och urbana miljöer i fyra europeiska städer, däribland Malmö, skildras med samtida dans som röd tråd. De övriga tre städerna är Barcelona, Swansea och Genua. I varje stad medverkar ett lokalt danskompani — La Intrusa i Barcelona, Memory Wax i Malmö, Tanja Raman i Swansea och Ubi Danza i Genua. Filmen visar på likheter och skillnader i det offentliga rummet och i det sociala livet inom Europa. Ikoniska platser blandas med mindre kända. En poetisk resa som för oss närmare både människorna i städerna och städernas geografi.

Introduktion av Johanna Jonasson (Memory Wax) som närvarar vid visningen.

< PAUS > ...med uppträdande & interaktivitet

DANCEOKE med UPPTRÄDARGRUPPEN

Uppträdargruppen bryter sig ur sitt nattklubbskoncept och kommer för att skämma bort Dancing in the dark med ett energigivande bryt i filmtittandet. /Danceoke är imitation, en gemensam yta att röra sig på och till. Danceoke är en enda stor rörelse tillsammans som bildar ett kaosigt såväl som kul landskap/ Uppträdargruppen bjuder upp till dans med performance-verket Dream of life innan den YouTubebaserade danceoken sprakar igång.

DANCING IN THE DARK 2013

| sid 5


Visas ca kl 19:45

LE VENT

Regi: Simon Iannelli & Johannes Berger | Tyskland 2010 | 3 min Fascinerad av professionella dansares imponerande förmåga att kontrollera sina kroppar inspirerades fotografen Simon Iannelli till att filma dansarna Marina Kanno och Giacomo Bevilacqua från Staatsballet Berlin. För att kunna visa precisionen i dansarnas rörelser använde han en avancerad slow motion-kamera med kapacitet att registrera upp till 1000 bilder per sekund. Resultatet relaterar starkt till Eadweard Muybridges studier av kroppars rörelser från 1872.

2 filmer av Virpi Pahkinen & fotografen José Figueroa:

SAHARA

Regi, koreografi och dans: Virpi Pahkinen | Sverige 2013 | 6 min En dyngbagge dyker upp i ökenlandskapet och inleder en transformation. Skuggan opererar med kirurgisk precision, drar det svarta mot det bländande ljuset. Handen begravd i sanden, solägget på sandaltaret – dödsbudet kallar till återfödelse. Sandväggen krackelerar och sveper med sig djurskallen och dansaren. Rörelseflödet övergår i en kamp. Den blå vinden drar förbi. SAHARA är filmad i Erg Chebbi-öknen i Marocko.

ARBOR

Regi, koreografi och dans: Virpi Pahkinen | Sverige 2013 | 6 min Under det gigantiska thujaträdet finns ett mikrokosmos. Dansaren tar sig genom flera stadier i grenverkens hemlighetsfulla skydd. Med fingertopparna känner hon av de tunnaste grenarna, med fötterna läser hon av den äldsta barken. Livsträdets årsringar snurrar genom kroppen. En hög ton från flöjten öppnar upp en vit port mellan trädkronorna. ARBOR är filmad i Fuglsang park i Danmark.

GÅ TILLBAKA

Regi & koreografi: Klara Elenius | Sverige/Danmark 2013 | 6 min Hon står i dörröppningen. Han säger något. Hon förflyttar sig. Två monologer skapar en skev duett. Ett kondenserat drama om två människor i nästan samma rum. Den senaste filmen av Klara Elenius, som tidigare gjort framgångsrika dansfilmer som ”Insyn” och ”Mänskligt mönster”. För danspubliken är Klara även känd som en av medlemmarna i gruppen Fanclub.

BACK TO USSR

Regi: Konstantin Lipatov | Ryssland 2013 | 1 min En retro-rysk vitamininjektion med dansaren Olga Dukhovnaya. Konstatin Lipatov är grafisk formgivare, art director och regissör från Moskva, numera bosatt i Frankrike.

< PAUS > sid 6 |

DANCING IN THE DARK 2013


LE VENT

SAHARA Foto: José Figueroa

ARBOR Foto: José Figueroa

GÅ TILLBAKA

BACK TO USSR

DANCING IN THE DARK 2013

| sid 7


Visas ca kl 20:30

BREATH MADE VISIBLE: ANNA HALPRIN Regi: Ruedi Gerber | Schweiz/USA 2009 | 82 min | Eng dialog/text Koreografi: Anna Halprin

Dokumentär som porträtterar Anna Halprin, en amerikansk pionjär och ikon inom modern och postmodern dans och konst, vars karriär startade redan på slutet av 1930-talet. Efter sju årtionden är Anna Halprin fortfarande aktiv. Intervjuer blandas med arkivmaterial och ger en djup inblick i Anna Halprins liv och karriär. Från ungdomens utforskande, via experimentella föreställningar, spektakulära turnéer i Europa, hennes tillbakadragande från scenen på grund av sjukdom och senare hennes triumferande återkomst till rampljuset. Sökandet efter svar på vad som är viktigt i livet har styrt Anna Halprins revolutionära experimentlusta. Hon tror obevekligt på dansens, musikens och konstens makt att undervisa, läka och skapa avgörande förändring under alla livets skeenden och åldrar. I en känslomässig intervju slår Merce Cunningham fast: ”Anna är en profet, en filosof.”. En koppling mellan Sverige och Anna Halprin är verket ”Parades and Changes”, som hade sin urpremiär i Stockholm 1965 och som skapade skandal och arresteringar två år senare vid den amerikanska premiären på grund av att dansarna uppträdde nakna. Läs mera om Anna Halprin på www.annahalprin.org/about_bio.html

sid 8 |

DANCING IN THE DARK 2013


Fre 22 nov -- insläpp fr o m kl 17:30

PALL ADIUM

Visas kl 18:00 TEMA Anne Teresa De Keersmaeker / ROSAS Scenversionen av ROSAS DANST ROSAS hade premiär för exakt 30 år sedan. Det var i samband med det som Anne Teresa De Keersmaeker grundade sitt berömda danskompani ROSAS och verket blev hennes stora internationella genombrott. Därför visar vi både filmversionen av ROSAS DANST ROSAS och filmen RAIN och gör hela denna kväll till ett tema, som kommer att avspeglas även i pauserna.

Foto: Herman Sorgeloos

ROSAS DANST ROSAS

Regi: Thierry De Mey | Belgien 1997 | 57 min Koreografi: Anne Teresa De Keersmaeker Filmversionen av det klassiska verket ROSAS DANST ROSAS, vars karaktäristiska koreografi har inspirerat, lånats, stulits av så många. Det här är verkligen en av de viktigaste och populäraste moderna dansföreställningarna. Filmen är klart kortare än scenversionen. Regissören Thierry De Meys skarpa, rytmiska klippning är både visuellt spektakulär och fångar koreografins energi och feministiska budskap. Genom att han har inkorporerat dansare hämtade från olika upplagor av scenföreställningen förmedlar dessutom filmen avtryck av hur verket har utvecklats över tid. Inspelad i den tidigare Tekniska skolan i Leuven, ritad av Art Noveux arkitekten Henry van de Velde. Byggnadens unika geometriska och rumsliga uttryck används aktivt för att understryka koreografin. Filmen ROSAS DANST ROSAS uppmärksammades av en bred publik och visades på festivaler, biografer och alla stora europeiska TV-kanaler.

DANCING IN THE DARK 2013

| sid 9


< PAUS > ...med uppträdande & interaktivitet

DANCEOKE med UPPTRÄDARGRUPPEN

Uppträdargruppen presenterar ROSAS DANST ROSAS i helt fri form och tolkning innan ännu ett svettigt och sprakande DANCEOKE-set tar plats. (Se även sid 5)

Visas ca kl 19:45

RAIN

Regi: Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes | Belgien 2012 | 80 min | Eng text Koreografi: Anne Teresa De Keersmaeker En vacker, cineastisk dokumentär om att söka, betrakta och tveka inom operans väggar, som ibland kan kännas klaustrofobiska. Filmen följer arbetet, från auditions till galapremiären, när världsberömda Ballet de l’Opéra national de Paris 2011 för första gången sätter upp ett verk koreograferat av Anne Teresa De Keersmaeker — RAIN som uruppfördes 2001. Särskilt skildras utmaningen för Anne Teresa De Keersmaeker och Rosas-dansarna att förmedla verkets moderna koreografi till de klassiskt utbildade balettdansarna. Balettens traditionella stränghet som dansarna är vana vid byts ut mot andra sorters tekniska och känslomässiga svårigheter att bekämpa och övervinna. Anne Teresa De Keersmaeker har varit inblandad från start i koncept, utveckling och genomförande av dokumentären och det var hon som valde ut filmens båda unga talangfulla regissörer.

sid 10 |

DANCING IN THE DARK 2013


Lör 23 nov -- insläpp fr o m kl 15:30

PALL ADIUM

Visas kl 16:00

Foto: Richard Haughton

AKRAM KHAN: HOMELAND

Regi: Joanna Coates | Storbritannien 2012 | 47 min | Eng dialog/text Koreografi: Akram Khan När DESH, som betyder hemland på bengali, hade premiär 2011 var det Akram Khans första solo på 11 år. Verket hämtar sin inspiration i Akram Khans ursprung, född i England av föräldrar från Bangladesh, och är hans mest personliga verk hittills. DESH är en av de senaste årens mest banbrytande och viktiga dansföreställningar, bl a belönad med Laurence Olivier Award för Best New Dance Production. HOMELAND är en dokumentär som följer Akram Khan och hans produktionsteam under den kreativa process som börjar med en känslofylld studieresa till Bangladesh och stegvis leder fram till föreställningen DESH. Intrycken från resan tillsammans med delar ur Akram Khans egen familjs historia implementeras i det visuellt enastående verket. Akram Khan är en mycket framstående både dansare och koreograf, vars uppsättningar har belönats med flera prestigefyllda priser. Sedan 2000 driver han sitt eget danskompani med bas i London och flitigt internationellt turnerande. Vid OS i London 2012 blev Akram Khan inbjuden av Danny Boyle att göra koreografin till en framträdande del av öppningscermonin, i vilken han uppträdde tillsammans med 50 utvalda dansare och en liten pojke.

< PAUS > DANCING IN THE DARK 2013

| sid 11


Visas ca kl 17:15

SOLENS DANS

Regi: Ami Skånberg Dahlstedt & Folke Johansson | Sverige 2013 | 58 min Varför dansar människor och varför dansar man i Japan? Föj med koreografen och filmaren Ami Skånberg Dahlstedt till Japan, till den gamla kejsarstaden Kyoto, just när körsbärsblommen slagit ut. Möt starka personligheter; mästarinnor, klassiska dansare, gudinnor, butohdansare, forskare och en dragqueen. Samtliga relaterar till en legend om två gudinnor; den ena gömd i en grotta, den andra vilt dansande på en tvättbalja. Möt tradition, kultur och religion i det moderna samhället, med Nishikawa Senrei, en speciell profil i den traditionella världen, och med samtida danskonstnärer.

< PAUS > sid 12 |

DANCING IN THE DARK 2013


Visas ca kl 18:30 VINNARE I TÄVLINGEN:

DANSFILM MAX 180 SEKUNDER

Ett eller flera bidrag visas.

SIGUR RÓS: VALTARI

Regi: Christian Larson | Sverige 2012 | 11 min Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui Ett sensuellt samspel mellan två dansare i en öde industrimiljö, koreografi skapad av en av världens främsta koreografer — Sidi Larbi Cherkaoui. Vinnare 2013 av svensk Grammis för Årets bästa musikvideo. Regissören Christian Larson, som själv är utbildad dansare, har varit klippare åt Jonas Åkerlund, regisserat musikvideos, reklamfilmer och dokumentär (+ uppföljare snart) om Swedish House Mafia.

VALTARI

CLAIRE CUNNINGHAM Foto: Sven Hagolani

3 korta filmer med CLAIRE CUNNINGHAM En introduktion av Claire Cunningham, som är residenskoreograf i Malmö i december 2014.

PUSH ME COLLECTION - CLAIRE CUNNINGHAM PUSH ME COLLECTION: THE JOURNEY - CLAIRE CUNNINGHAM Regi: John Durrant | Storbritannien 2012 | 2 x 1:30 min

Ingår i en serie korta presentationer där artister med funktionsnedsättning berättar om vad som inspirerar och motiverar dem. Producerades i samband med the London 2012 Cultural Olympiad.

A BEND IN THE MAST

Regi: Jason Akira-Somma | Storbritannien 2009 | 3 min Ett energiskt och poetiskt verk till musik av Benoit Pioulard.

DANCING IN THE DARK 2013

| sid 13


TRIANGLE/CIRCLE/SQUARE

Regi: Hee-Seong Han & Simon Iannelli | Tyskland/Schweiz 2011 | 8 min Innehåll och form, kropp och rum blir ett i en gammal transformatorstation, när dansaren Valentina Tonelli transformerar energin i de geometriska formerna till rörelse. Musik av Trentemøller.

TRIANGLE/CIRCLE/SQUARE

UNDERSTRÖMMAR Foto: Cecilia Nygren

UNDERSTRÖMMAR

Regi & koreografi: Kai-En | Sverige 2012 | 8 min En process där material och tid vänds ut och in i ett försök att nå det taktila. Filmen är ett samarbete mellan tre konstnärer - KAI-EN, Cecilia Nygren och Lisa Stenberg. KAI-EN är en Butohdansare med bas i Stockholm. Sitt namn fick hon vid examinationen efter att ha studerat för koreografen och butohkonstnären SU-EN under fem år 2005-2010.

THE KNIFE: A TOOTH FOR AN EYE Regi: Roxy Farhat & Kakan Hermansson | Sverige 2013 | 5 min

Musikvideo som dekonstruerar bilder av manlighet, makt och ledarskap. Vilka är de människor vi litar på som ledare och varför? Bland en grupp män i idrottsmiljö framträder en oväntad ledare. Ett barn kommer in och tillåter männen att släppa sina hierarkier och rädslor för intimitet, när de låter sig ledas av flickans dans. Kompetensbrist och sårbarhet lyser igenom när de utför koreografin. Amatörer och skickliga dansare uttrycker samma glädje och frihetskänsla utan inbördes prestige.

sid 14 |

DANCING IN THE DARK 2013


< PAUS > Visas ca kl 19:45

FLEX IS KINGS

Regi: Deidre Schoo & Michael Beach Nichols | USA 2013 | 80 min | Eng dialog Karaktärsdriven dokumentär som utspelar sig i Brooklyn, East New York, där kriminaliteten är hög och möjligheterna begränsade för dem som är på väg in i vuxenlivet. Skapad av människor fast beslutna att, som alternativ till kriminalitet, frambringa en positiv kraft i området har ett dans-community växt fram med en stil som kallas ”Flex”. Dansen mixar brutalitet med skönhet och inga begränsande regler existerar. De flesta Flex-dansare har någonting eget i sin stil. Hårda uttryck med simulerat våld, stunt och anspelningar på gatans hårda liv blandas med rörelser präglade av fantasi och poesi, vridningar och mim. Filmen rör sig inom en säsong av Battlefest, den centrala arrangören av Flex dance battles. Några huvudkaraktärer är: Flizzo — en okonventionell dansare och karismatisk showman som lämnat livet som Bloods-medlem, han har svårt att hitta ett jobb och har dessutom en ny baby att ta hand om. Jay Donn — en talangfull innovatör som värvas till ett modernt danskompani och en uppsättning av stycket ”Pinocchio”, men tvekar om det är den sortens framtid han önskar sig. Reem — DIY entreprenör och skaparen av Battlefest, han är en konsekvent och orubblig kraft som fungerar som en ryggrad för communityt. DANCING IN THE DARK 2013

| sid 15


Mån 18 nov kl 18:30 [sid 3] Inkonst

BAJARI: GYPSY BARCELONA + Flamenco-dans

Tis 19 nov kl 19:00 [sid 4] Doc Lounge Malmö/Babel

DON’T BE AFRAID, IT’S ONLY MOVEMENT + THE AFRICAN CYPHER

Tors 21 nov kl 18:00 [sid 3] Lunds Konsthall

MARINA ABRAMOVIĆ: THE ARTIST IS PRESENT

Tors 21 nov kl 17:30 [sid 5-8] Palladium/Dansstationen

DANCING CITIES DANCEOKE LE VENT + ARBOR + SAHARA + GÅ TILLBAKA + BACK TO USSR BREATH MADE VISIBLE: ANNA HALPRIN

Fre 22 nov kl 17:30 [sid 9-10] Palladium/Dansstationen

ROSAS DANST ROSAS DANCEOKE RAIN

Lör 23 nov kl 15:30 [sid 11-15] Palladium/Dansstationen

AKRAM KHAN: HOMELAND SOLENS DANS DANSFILM MAX 180 SEKUNDER + SIGUR RÓS: VALTARI + PUSH ME COLLECTION CLAIRE CUNNINGHAM + PUSH ME COLLECTION: THE JOURNEY - CLAIRE CUNNINGHAM + A BEND IN THE MAST + TRIANGLE/ CIRCLE/SQUARE + UNDERSTRÖMMAR + THE KNIFE: A TOOTH FOR AN EYE FLEX IS KINGS

Tis 26 nov kl 19:00 [sid 4] Doc Lounge Lund/Mejeriet

PALL ADIUM Söderg. 15 Malmö w w w.dansstationen.nu

DON’T BE AFRAID, IT’S ONLY MOVEMENT + THE AFRICAN CYPHER

w w w.panora.nu

Malmö: BABEL Spång. 38 Lund: ME JERIE T St. Söderg. 64 w w w.doclounge.se