Page 1

Sammen om de gode opplevelsene 2017 / 2018


vennskap

svømmebasseng

musikal • nytt styrkerom • liten kinosal tro • musikal • forandring • læring spenning • Havglimt • fotostudio overraskelser • mål • engasjement Internett • dansesal • gymsal • humor opplevelser

lek

respekt

utfordringer

DU

nærhet

engasjement • sandvolleyballbane Sørlandet • TV-stuer • møter Danmark • quiz elevshow

bilverksted

linjekonkurranser

bål • musikk • god mat • fellesturer yrkesveiledning

mangfold • global •

fellesskap toleranse

miljø • biljardbord • show • aktiv


Skolen med de gode fellesopplevelsene Velger du Folkehøgskolen Sørlandet til neste år, får du mye mer enn god undervisning! Du blir en del av en større helhet. Selvfølgelig ønsker vi at du skal få gode opplevelser på linjen din, men vi ønsker også at du skal kjenne på det gode samholdet og det inkluderende miljøet på hele skolen. Vi legger til rette for at du skal ha mange ulike arenaer å bli kjent med andre elever på: nn Vi reiser på fellesturer sammen med hele skolen nn Nesten hver ettermiddag dras det i gang aktiviteter. Alt fra idrettsaktiviteter til småturer og diverse hobbyaktiviteter. nn Alle samles til fellesmåltidene hver dag frokost, lunsj, middag og kvelds. nn Vi har en veldig trivelig fellesstue hvor du kan henge sammen med vennene dine

– i tillegg til mindre stuer rundt på internatene med tilhørende kjøkken. nn Hvert år lager vi en musikal sammen! – Vi skriver, syr klær, synger, spiller, snekrer kulisser, filmer… nn Trening er sosialt og trivelig. Skolen har eget svømmebasseng, styrkerom, fitnessrom og gymsal.

Alle har godt av å være med i et fellesskap! DU også!

3


Multisport M

ultisport gir deg et år fullt av spenning, utfordringer og gode sportsopplevel-

ser. Det er stor variasjon i aktivitetene, og du er selv med og bestemmer hva vi driver med. Nytt skoleår betyr nye elever med sine ønsker. Derfor blir ikke opplegget spikret før vi har snakket med dere. Multisport vil garantert gi deg et drømmeår!

4

OG AKTIVT NDE SPENNE


På Multisport legger vi vekt på at du skal komme i bedre form! Vi prioriterer basistrening som bygger kroppen på en sunn og god måte. Målet vårt er at du skal oppleve fremgang i både styrke, bevegelighet og utholdenhet. I løpet av året vil vi holde på med mange ulike idretter. Foruten de tradisjonelle ballidrettene vil du få muligheten til å prøve ut aktiviteter du kanskje ikke har vært borti før; golf, curling, ultimate, kampsport, skiskyting etc.

Skolen , bygda og nærområdet har mye å by på: Skolen har svømmebasseng, treningsstudio, gymsal, beachvolley-ballbane og liten gressbane Bygda har kunstgressanlegg, stor hall, lysløype med skiskytterarena, klatrevegg, tennisbane, rafte- /padleelv og terreng med gode joggemuligheter Turer går til ulike idrettsanlegg (store helsestudio, golfbaner, alpinanlegg, rapelleringsvegg, curlinghall og lignende)

Kristiansand er Norges idrettshovedstad. Høy kompetanse innen idrett ved Universitetet i Agder er noe vi kan nyter av. Nye idrettsanlegg som Sør Arena, Aquarama, Idda Arena gir mange gode muligheter.

Vi har noen fantastiske linjeturer Ukesopphold på Kanariøyenes største sportsresort. Her finnes et imponerende utvalg fasiliteter og treningstilbud - stedet har nær sagt alt du kan tenke deg av idrettsanlegg og aktivitetstilbud. Kombinert med basseng, strand og god matbuffet er dette en sikker vinner. Tur til en av Europas beste skidestinasjoner, Sølden i Østerrike. Dette er stedet hvor worldcup-sirkuset starter hvert år. Puddersnøen ligger og venter på oss... Valgfri fotballtur til England sammen med fotballlinja der vi får se en av verdens beste ligaer i aksjon (ikke inkludert i linjekostnadene). Heftig actiontur til Evje med ekstremsport i fokus.

Linjekostnader:

22 000,kro n e r

Fagfordeling Linjefag, 13 t/u

Praktisk sport og idrett Turer Basistrening Seminarer med spesialister innenfor aktuelle tema

Aktuelle turer Skitur til Østerrike Treningsuke på Kanariøyene Frivillig fotballtur til England (ikke inkludert i linjekostnadene) Aktivitetstur til Danmark Golfturer Padleturer Diverse dagsturer Actionturer: Elverafting Havrafting Klatring Paintball Go-Kart

Fellesfag, 7 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

5


Fotball

DU T E D ER LIK T BES

F

rister et skoleår med fotball på timeplanen? Da har vi et godt tilbud her i makrellfotballens landsdel,

Sørlandet!

Fotballøktene foregår hovedsakelig på kunstgressbanen som ligger like ved skolen. På vinterstid benytter vi oss av den lokale idrettshallen og trener etter Start i Sørlandshallen. Noen økter vil bli ledet av en eller flere Startspillere. I tillegg til rene fotballøkter, blir det også lagt opp til faste økter med grunntrening (styrke, utholdenhet og bevegelighet) samt andre idrettsaktiviteter (for variasjon og avlastning).

6


Velger du denne linjen, får du disse opplevelsene med på kjøpet: Mange og gode fotballøkter med vekt på teknikk, taktikk og samspill Treningsleir i sol og varme på en kanariøy (Fuertaventura) Turneringer og kamper mot andre lag (folkehøgskoler, internatskoler og div. klubblag) Vi samarbeider med fotballklubben IK Start, og kommer tettere inn på norsk toppfotball Seminarer med bl. a. fageksperter og kjente idrettsprofiler Fotballtur til England Skolen har styrkerom, gymsal og svømmebasseng. I gangavstand ligger et flott idrettsanlegg og idrettshall. Vi har også treningsøkter i Sørlandshallen på vinterstid I nærområdet er det lysløype, skiskytterarena, klatrevegg, rafte-/ padleelv og godt joggeterreng En utstyrspakke bestående av eget draktsett, treningsoverdel og en fotball – alt av ypperste kvalitet – er inkludert i skolepengene

Klubbesøk

Linjefag,14 t/u

I løpet av året vil vi stifte bekjentskap med fotballklubber i nærområdet - som Start, Jerv og Fløy. Bl.a. tar vi turen til Sør Arena og IK Start for å møte trener/spillere. På Sør Arena vil det klassiske oppgjøret mellom linjene Fotball og Multisport utkjempes.

Treningsleir på Kanariøyene Når temperaturen daler og høstmørket senker seg over Norge, reiser vi til sol og varme på kanariøya Fuerteventura. Der sjekker vi inn på et velrenommert sportsresort med et imponerende utvalg fasiliteter og treningstilbud.

Hvorfor Fuertaventura? Gode treningsfasiliteter - ikke bare et flott fotballanlegg. Alle er samlet på samme område Klima. Gode sommertemeraturer

Fagfordeling:

Linjekostnader:

21 000,kro n e r

Fotballøkter Basistrening Allsidighet (Andre aktiviteter for variasjon / avlastning) Gøyale småkonkurranser

Aktuelle turer:

Treningsleir på Kanariøyene Fotballtur til England Fotball - og golftur til Danmark Besøk til fotballklubben IK-Start og kamper på Sør-Arena Ulike turer og aktiviteter med Multisport Fellesfag 7 t/u Seminar 4 t/u Valgfag 2-6 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

7


Helse og Velvære RE V O D! D U SK

D

et finnes et hav av muligheter til å komme i god form. På Helse og

Velvære er målet at du skal lære mer om å ta vare på kroppen din. Vi hjelper deg til å ta noen steg videre: Om du allerede har gode treningsrutiner, vært på toppen tidligere, eller om du ikke har kom-

met skikkelig i gang enda, hos oss har du gode muligheter! Alt du trenger er en real dose motivasjon, så skal vi sørge for at du får kjenne på melkesyre og høyere hjertefrekvens!

8


Ønsker du å komme i gang?

Utfordringen kan være at det ikke alltid er like enkelt... Kunnskap og tid kan være to hindringer som står i veien for at du skal komme i bedre form. Velger du et år på Folkehøgskolen Sørlandet sørger vi for at du får nok av både kunnskap og tid! Kunnskap om hvordan du skal trene riktig. Tid til å trene mange ganger i uken.

Vi fyller dagene med en innholdsrik meny Regelmessige økter med grunntrening. Her står generell bevegelighet, kondisjon og styrketrening i fokus Sunn og variert mat står på dagsorden. På timeplanen er det satt av tid til å lære og bli inspirert til å lage mat som både er velsmakende og bra for deg Allsidig og variert trening. Vi hjelper deg til å oppnå en mer gjennomtrent kropp med gode ukentlige treningsøkter Naturen i nærområdet vil bli flittig brukt til turer og trening Besøk på SPA-hotell. Velvære i fokus Slapp av med behagelig massasje. Vi lærer grunnleggende prinsipper tilknyttet klassisk massasje Treningsøkter på treningssenter med f.eks spinning, Zumba, step, pilates og sirkeltrening Forstå hvordan kroppen din henger sammen. Du får en teoretisk innføring innen anatomi og fysiologi - god bagasje å ha med seg til videre studier Bassengtrening med svømming og andre bassengaktiviteter

Linjetur til Fuertaventura

Klassen reiser til Kanariøyene i Spania (Fuertaventura) når kulda setter inn her i fedrelandet. Hovedfokuset på denne turen blir aktivitet, trening, avkobling og rekreasjon! – Vi tar oss tid til daglige treningsøkter i moderne og flotte fasiliteter.

f

Linjekostnader:

16 500,-

Fagfordeling Linjefag,14 t/u

Aromamassasje Trening

Styrketrening Spinning TRX / slyngetrening Zumba Grunntrening

Mat og ernæring Psykologi

kro n e r

Anatomi og Fysiologi Treningslære Fellesfag, 7 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

9


Musikk

– New York

Ø

nsker du å bruke et år med musikk i fokus? Musikk New York er en rytmisk

musikklinje som fokuserer på samspill, utvikling av egenart og en praktisk tilnærming til musikkteorien. Vi har gode fasiliteter og utstyr – blant

annet bandrom, musikk-

studio og instrumenter. Linjelærer Torbjørn Brennum er aktiv musiker, og har et stort og allsidig nettverk i musikkbransjen.

10

BLI RT! INSPIRE


Linjekostnader: Det er mange muligheter på musikk Utvikle dine evner innen samspill. Lær mer om å spille i band. Start eget band Fokus på vokal og band - bli en bedre sanger og bandmusiker Lær å kompe deg selv på piano og gitar Få hjelp til vokalinnspilling Spill inn dine egne låter

20 000,kro n e r

Vi lærer deg gjerne å bruke lydstudio. Et nyere digitalt studio står til din disposisjon. Inkludert i skolepengene er 10 timer a 30 min. undervisning på ditt hovedinstrument! - 1 til 1 undervisning. Vi stiller med hovedinstrumentlærere som er aktive artister og musikere. Når vi er klare reiser vi på turné! Vi arbeider i en kontekst som gir oss trygghet på scenen og gode samspillsopplevelser. I løpet av året vil vi få med oss flere konsertopplevelser, både i New York og her hjemme i Norge – både som publikum og som utøvere. Teoriundervisning gis etter elevenes eget nivå. Det er ikke noen opptakskrav i forbindelse med søkning til linjen. Har du mulighet, ta med ditt eget instrument!

Studietur til New York Linjelærer har mange kontakter i New York han bruker for å skreddersy et opplevelsesrikt og inspirerende program. Dette er noe av det vi opplever: Konserter, Juilliard School, Empire State Building, Ground Zero, Brooklyn Bridge, Frihetsstatuen, gospelgudstjeneste i Brooklyn, artistmøte, studiobesøk. Du får også tid til å utforske den pulserende byen på egenhånd.

Fagfordeling Linjefag,11 t/u)

Samspill og formidling Fellesfag, 9 t/u Låtskriving og arrangering Seminar, 4 t/u Hovedinstrument Valgfag, 4 t/u Studio Akkordlære Musikkteori (praktisk tilnærming) 1 til 1 undervisning (10 timer á 30 min) Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

11


Data Media – Japan

P

å Data Media får du en bred opplæring i bruk av data-

maskinen som et multimedia- og produksjons-verktøy. Datamaskinen og systemkamera med videofunksjon blir hovedverktøyene, samt at skolen har et flott lydstudio som også vil være læringsarena igjennom hele året!

12

DIGITAL SON PRODUK


Adobe sine program; Photoshop, Premier og AfterEffect brukes hovedsaklig. Du vil få erfaring med produksjon av digitale godsaker og publisere disse ut til venner, bekjente, skolen og hvem ellers du måtte ønske skal få oppleve dine digitale mesterverk. Gjennom dette året skal du få mye tid til å dyrke lidenskapene dine: Rediger videoer – arbeid med grunnleggende video og redigeringsprinsipper eller fokuser på detaljstyring i After Effects. Bli flinkere til å ta bilder. Lær å ta flotte bilder i studio og på turer. Vi jobber mot mindre og mindre automatinnstillinger og mer og mer manuelle instillinger. Lær og bruk Photoshop på en hensiktsmessig og kreativ måte. Utfordre kreativiteten din gjennom animasjon (Flash) Lær og bruk ressurser på Internett på nye måter Lag og miks musikk. Design din egen hjemmeside med HTML, CSS og JavaScript

Undervisningen vil være emnerettet med lett teoretisk innføring og mye praktisk arbeid med datamaskiner i klasserom og i studio. Vi tilrettelegger et læringsmiljø der du vil få jobbe individuelt, men med hovedfokus på gruppearbeid. Studietur til Japan

Et av høydepunktene er studieturen til Japan. Der opplever vi høyteknologiske Tokyo. Det faktiske turopplegget er du med og planlegger sammen med klassen. Her er noe av det som man kan oppleve i Tokyo: Akihabara - ”electric town”, Tokyo Sky Tree Studio Ghibli Kodansha Fishmarket Shibuya Harajuku Onsen Odeiba Båttur

Linjekostnader:

23 000,kro n e r

Fagfordeling Linjefag, 10 t/u

Flerkameraproduksjon Videoredigering Bildebehandling Lydstudio Lydteknikk Internett og hjemmesider Animasjon 3D-grafikk Gaming Audio Fellesfag, 9 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

13


Barn i Fokus

E

r du interessert i å lære mer om

Y BET RO EN F LL! E SKJ

barns oppvekstvilkår? Ønsker du

selv å få et mer bevisst forhold til aktivitet, og selv lære hvordan du kan aktivisere andre? Er du nysgjerrig på hvorfor vi selv og andre oppfører oss slik som vi gjør? Dette er linjen for deg som ønsker å finne ut mer om deg selv og hvordan du bedre kan se og engasjere barn.

14


Vi ønsker å gi deg verktøy som kan passe til bruk i jobb, studier og i hverdagslivet: Her får du kunnskap om hvilke utfordringer barn står overfor i dag. Hvilke fysiske og psykiske problemstillinger er typiske? Hva kan vi gjøre? Vi hjelper deg til å se menneskene rundt deg. Hvilket potensial har vi, og hvordan kan vi være med på å bety en forskjell for andre?

Om du velger denne linjen får du en variert og spennende meny: Lek og moro sammen med barn Ut på tur, aldri sur! Vi skal ut på trivelige utflukter i nærområdet med godt humør og sjokolade i baklomma’ Besøk av barn og foreldre Linjekostnader: Formingsaktiviteter Lær å bruke musikk og sang Innføring i teorier innenfor pedagogikk og psykologi kro n e r Vi benytter oss av lokalmiljøet og Sørlandet ellers. Vi besøker skole, institusjoner og relevante faginstanser som Stine Sofies Stiftelse og SMSO Bli inspirert av dyktige fagfolk innen relevante områder Oppdag barnas spennende litteratur – og filmverden Vi skal ha en praksisperiode i løpet av skoleåret. Dette kan for eksempel være i skole, barnehage eller SFO

13 500,-

Studietur til Spania Når nettene blir lange, og kulda setter inn, da… - reiser vi til Kanariøyene. Her fyller vi dagene med mye aktivitet! Voksne som har et bevisst forhold til å være i aktivitet er gode rollemodeller!

Hvem passer linjen for? Først og fremst for deg som er interessert i å kunne bety noe for andre. Dette kan for eksempel være relevant i en utdanningskontekst. Temaene som gås gjennom på Barn i Fokus passer som supplement for mange ulike utdanninger.

Fagfordeling Linjefag, 11 t/u Psykologi Pedagogikk Spesialpedagogikk Barne-og ungdomslitteratur Kultur og lek Forming Fokusområder Fysisk aktivitet Sosial mestring Praksis Kunnskap Menneskemøter Fellesfag, 9 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

15


Bil og Motor

E

t helt skoleår til å fikse på din egen bil, under tett oppfølging

av en lærer med mange års erfaring i verkstedarbeid. Vi er klare for

SOM FOR DEG DE PÅ Å HOL ELSKER ! MED BIL

å ta imot deg og din bil! – Og 13 likesinnede bilentusiaster. Vi har kun 14 plasser, så det gjelder å søke tidlig.

16


Hva holder vi på med? Det er mange kjekke ting du kan fylle hverdagene med. Har du tanken full av motivasjon kan du bruke året på å sveise rust, restaurere, bygge gatebil, driftebil eller fikse opp en gammel traktor eller motorsykkel. Det meste er mulig hvis du bare vil. Verkstedet vårt står til disposisjon til klokken 22:30 hver dag! Vi prøver å drive verkstedet vårt som et vanlig bilverksted, forskjellen er bare at verksmesteren er lærer og DU kan holde på med DITT prosjekt. Friheten til selv å velge hva du vil jobbe og lære mer om er stor!

Verkstedet er godt utstyrt! Noe av det vi har:

2 løftebukker Diagnoseutstyr Dekkomlegger Avbalanseringsmaskin 4 sveiseapparater Motorverktøy Luftverktøy Smie Ikke bare kjeledress

Utenom timene vi bruker i verkstedet finner vi på trivelige ting å gjøre sammen. Vi reiser på utenlands – og innlandsturer og prøver å få med oss relevante fabrikker, museer og bilmesser – godt mulig du også befinner deg bak rattet på en Go-kart eller to i løpet av året.

Linjekostnader:

18 500,kro n e r

Fagfordeling Linjefag, 13 t/u

Karosseriet Motorens konstruksjon og virkemåte Bremsene Hjulopphenget Mig-sveising Enkel oppretting

Fellesfag, 9 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

17


Globalt Fokus - Afrika ED I MØTE M DEG OG VERDEN

P

å Globalt Fokus vokser du i møte med deg selv, verden og Afrika.

I møtet med deg selv Grunnlaget en må ha for å takle verden er seg selv. Mange velger folkehøgskole fordi de ikke vet hva de vil videre, og fordi de vil lære mer om seg selv. På Globalt Fokus tar vi utgangspunktet i nettopp dette. Vi ønsker å kunne bidra til at du som fremtidig verdensborger blir tryggere på seg selv og bedre forberedt på å takle utfordringene som venter på en god måte. Du får utfordret din egen komfortsone Hvilke fordommer har du? Hvordan reagerer du i ulike situasjoner?

18


Linjekostnader:

I møte med verden

27 000,kro n e r

Som verdensborger blir ditt liv påvirket av det som skjer i verden. Vi erkjenner at slik verdensborgere i dag bruker jordas ressurser ikke er holdbart. Vi ønsker å vise deg noen av utfordringene verden står overfor, men vårt fokus vil være å se på noen av løsningene. Som verdensborger har du også stor innflytelse gjennom dine valg og din livsstil. Vi vil gi deg redskap til å leve et mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk.

I møtet med Afrika En måneds reise fra foregangslandet Rwanda med rene byer og frodige åser, via Kenyas slumområder og savanner, til Øst-Afrikas kyst med tradisjonell swahilikultur og det varme Indiske hav: Sterkt møte med Rwandas historie og gjenoppreising Praksis gjennom en frivillig hjelpeorganisasjon som hjelper enker etter folkemordet i Rwanda - Men også mulighet til andre utplasseringssteder om man ønsker det Safari til fots i regnskogen Inspirasjonsdager i Kenyas hovedstad Nairobi - et spennende møte med mennesker som har kjempet seg ut av fattigdommen.

Safari på Kenyas dyrerike savanner Krydder, historie og strand ved det indiske hav Besøk til Fairtradeprodusenter

Andre fokusområder for linjen ”Offline-uke” - vi trekker oss bort fra siviliasjonenfor å lære oss selv bedre å kjenne Samarbeid med Internasjonal linje - kulturutveksling og språkopplæring

Les mer om linjen på vår hjemmeside!

Fagfordeling: Linjefag, 13 t/u

Identitet, selvinnsikt og mangfold Psykologi Kulturforståelse og kommunikasjon Verden i dag Bærekraftig livsstil Afrikas geografi, historie og politikk Språkhjelp til medelever fra andre land Kultur og lek

Fellesfag 9, t/u Seminar 4, t/u Valgfag, 4 t/u

19


Internasjonal

D

ette er et tilbud til deg som vil lære norsk på kort tid

og som ønsker å få kjennskap til norsk kultur og samfunnsliv. Internatlivet gir unike mulig-

heter for dette. Vi har elever fra mange forskjellige land.

20


På Folkehøgskolen Sørlandet skal du få mulighet til å vokse og utvikle deg både faglig og som menneske i et internasjonalt miljø. I internatet, under måltider, på turer, gjennom musikalarbeid, lek og undervisning, blir du bedre kjent både med andre mennesker og deg selv. I tillegg til å lære språk, ønsker vi å gi deg innsikt i og forståelse for norsk kultur og samfunn - musikk, mat, politikk, tradisjoner, kulturskatter og natur – og vi vil gjerne lære mer om det landet og den kulturen du kommer fra. I timene jobber vi både alene og i grupper, og dere har timer sammen med andre linjer på skolen. For å bli flink i norsk, må du også regne med å arbeide på egenhånd utenom skoletiden, og vi anbefaler å være med på det som skjer på fritiden sammen med de andre elevene – dette vil gi deg mange anledninger til å høre norsk og øve på å snakke med norske elever.

I timene legger vi vekt på følgende: Lese og skrive norsk Samtale Lytteforståelse Grammatikk og fonetikk Kultur og tradisjoner Musikk og lek I tillegg til det faglige fokuset i klassen vil vi også få mange utvalgte smakebiter av Norge og spesielt Sørlandet.

Preikestolen Skjærgården Danmark Museer Fjelltur Småturer i nærområdet

Fagfordeling Linjefag,15 t/u

Norsk språk og samfunn Kulturformidling Linjekostnader:

5 600,-

Fellesfag, 9 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

kro ne r

Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

21


Østerrike Multisport

England Multisport * Fotball

Kanariøyene Barn i Fokus Helse og Velvære Multisport Fotball

U.S.A. Musikk

Ecuador Fellestur

Rwanda Globalt Fokus

Våre 4 fellesturer (i tillegg til linjeturer) ** - Alle velger én fellestur som de er med på *** Eventyrlige Galapagos Ecuador

Storby, iguaner, amasonas, sandstrender, palmer, pruting, nye lukter, båttur, Andesfjellene, inka, kanopadling, varme kilder, sommerfugler, apekatter, Darwin, panfløyte, 4000 moh, skilpadder

4 22

Afrikansk glede Kenya Mathare, løver og elefanter, kontraster, savanne, matatu, barnelatter, sukuma wiki, kokos og ananas, tropenetter, stjernehimmel, glede, ekvator, menneskemøter, hvite strender, dhows, solnedganger, how are you?, håp, fattigdom


Danmark Fellestur

Ungarn Fellestur

Japan Data media

Uganda Globalt Fokus

Kenya Fellestur * Frivillig tur, ikke inkludert i linjekostnadene ** Hovdenturen inkl. i skolepengene (ekstrakostnader for de andre turene) *** Elevene på Globalt Fokus reiser på fellesturen til Kenya

Ville og vakre Norge

Europeisk storbypuls

Pudder, kakao, 7 skitrekk, storbyliv, hyttekos, rails, hundeslede, urørt snø, sauna, appelsin, shopping, varme i solsiden, 160 km turløyper, Senkveld, badeland, restaurantkos, kino, Oslo, blå voks, knitring under skoen, blå himmel, frostrøyk

Metro, Donau, Gulasjsuppe, båttur, Kafé Garbau, Markedshall, Kong Matiass, varm sjokolade, marsipan, kultur, shopping, Terrormuseet, Szentendre, zoo, tyrkisk bad, utsikt

Hovden

Budapest - Ungarn

23


Undervisningen En normal skoleuke er satt sammen av linjefag, valgfag, fellesfag og seminar. LINJEFAG Varierer fra linje til linje. For de fleste linjene ligger timeantallet på cirka 12 timer (se oversikt på linjesidene)

VALGFAG Hvert semester tilbyr vi ulike valgfag ved skolen. Vi har et bredt spekter av ulike fag å velge mellom. Du velger minst 2 ulike valgfag hvert semester. Eksempler på valgfag vi kan tilby: Volleyball Fotball Jegerprøven Street art Strikking/hekling Smykkedesign Matlaging Verksted Veiledning Dans Matematikk Årbok Gitar Kom i form Interiør Personlighetstypologi Bilverksted Swing Båtførerkurs - teori Musikalskriving Hybelmat Engelsk Musikkproduksjon

24

FELLESFAG Dette er timer som alle elevene på skolen deltar på (men ikke nødvendigvis samtidig). Fellesfagene på skolen vår er: Kroppsøving (2 t/u) Musikal (1 t/u) Allsang (1 t/u) Kristendomskunnskap (2 t/u) Rektors time (1 t/u) Skolens time (1 t/u) Praktisk arbeid (1 t/u)

SEMINAR Hele elevflokken er samlet for å få litt annerledes dager med annet innhold enn vanlig. Temaer som kan tas opp på seminarer: Rusproblematikk Samliv Hip Hop Tegneserier Førstehjelp Film Musikk Reiseliv Turer i nærområdet

MUSIKAL Hvert år setter skolen opp en felles musikal. Alle er med! Du kan da velge mellom mange ulike oppgaver: Drama Band Kor Media Dans Kostyme Kulisser Scenearbeid Lyd og lys

Vi tar forbehold om endringer i fag- og linjetilbud.


Søk i dag ! 1. Gå inn på www.fhssorlandet.no 2. Trykk på linken ”søk her” 3. Fyll ut informasjonen 4. Gled deg til neste år! Ring oss gjerne på telefon 37 28 11 00 dersom det er noe du lurer på (40 40 77 19 etter klokken 16.00)

www.fhssorlandet.no

25


Nyttig i informasjon Opptaksvilkår

Konkurransepoeng

Elevene skal ha fylt 18 år før 1. januar i skoleåret. De siste årene har vi hatt en gjennomsnittsalder på litt over 19 år. De fleste elevene er ferdige med videregående skole.

Et år på folkehøgskole gir 2 konkurransepoeng til opptak ved universitet og høgskoler (forutsatt at fraværet ikke overstiger 10%).

Økonomi Undervisningen er gratis. FHS Sørlandet holder et rimelig prisnivå og har høy standard på rom og bygninger. For 2017 / 2018 er det følgende å betale: 2.000,- i registreringsavgift 82.500,- i skolepenger som inkluderer kost og losji i dobbeltrom, drift av skolen samt felleskostnader. Linjekostnaden varierer mellom 5.600,- og 27.000,- alt etter hvilken linje du har valgt. Se oversikt på linjenes egne sider (side 6 – 23). Mellom kr 3.700,- og 7.500,- i tillegg for de som ønsker enkeltrom. NB! Begrenset antall. Mellom kr 6.000,- og 20.500,- ekstra dersom man velger å bli med på fellestur til utlandet (Budapest, Kenya eller Ecuador) Mellom kr 600,- og 1.000,- per mnd. i tillegg for spesialdiett (f.eks. Cølikaki, laktose, vegetarianer og veganer)

26

Stipend og lån Statens lånekasse for utdanning gir stipend og lån til norske elever på folkehøgskoler under forutsetning at de fullfører skoleåret og får et vitnemål. Se lanekassen.no for informasjon om oppdaterte beløp.

Boligstandard Internatene har flisbelagte dusjer og toaletter knyttet til elevrommene. Vi har flest dobbeltrom, men også noen enkeltrom. Det er internett-tilgang på rommene (fiber).

Fasiliteter Gymsal, basseng, badstu, treningsstudio, sandvolleyballbane, liten kinosal, lydstudio, bandrom, bilverksted, keramikkrom, formingsrom, fotostudio, fitnessrom, sømsal, skolekjøkken m.m.


SKOLEN VÅR INTERNAT

SPEILSAL UNDERVISNINGSBYGG

SVØMMEBASSENG

GYMSAL

FILMSAL

VERKSTED

MATSAL

STYRKEROM

INTERNAT

Folkehøgskolen Sørlandet Folkehøgskoleveien 30 4760 Birkeland Tlf 37 28 11 00 - Fax 37 28 11 01 E-post: post@fhssorlandet.no Hjemmeside: www.fhssorlandet.no


FHS Sørlandet - DU og de ANDRE På FHS Sørlandet har vi fokus på at du skal bli bedre kjent med DEG, i læring og opplevelser sammen med andre. Med dine og med deres sterke og svake sider. Vi er opptatt av å se deg, ta deg på alvor og respektere deg for den du er. Vi ønsker at du skal engasjere deg i det livet du får, til beste for deg, - og for dem du skal møte. Og vi ønsker å gi deg veiledning for det livet. Vi utfordrer deg til å se dine medmennesker og bli glad i dem. Vi er en kristen skole og utfordrer gjerne din tanke og din tro. Og vi inviterer deg til fellesskap med et mangfold av 130 elever og 30 ansatte. I over 100 år har denne skolen vært «best» for mange! Kanskje 2017/18 blir ditt beste år? Vi er stolte av at våre elever er blant landets mest fornøyde folkehøgskoleelever. Velkommen til et aktivt skoleår med begeistring og mangfold, læring og gode opplevelser! Gunnar Birkeland, rektor

www.fhssorlandet.no

Folkehøgskolen Sørlandet - Brosjyre 17-18  

Brosjyre for Folkehøgskolen Sørlandet for skoleåret 2017-18.

Folkehøgskolen Sørlandet - Brosjyre 17-18  

Brosjyre for Folkehøgskolen Sørlandet for skoleåret 2017-18.

Advertisement