Page 1

Sammen om de gode opplevelsene 2018 / 2019


Sammen om de gode opplevelsene Dette er oss Kristen skole. Vi har tilbud om ulike kristne aktiviteter. Breddeskole. 9 ulike linjer, mange ulike elever. Fellesopplevelser. Vi dyrker et godt skolemiljø på tvers av linjer. Aktivitet. Flotte fasliteter, mange organiserte aktiviteter.

Velger du Folkehøgskolen Sørlandet til neste år, får du mye mer enn god undervisning! Du blir en del av en større helhet. Selvfølgelig ønsker vi at du skal få gode opplevelser på linjen din, men vi ønsker også at du skal kjenne på det gode samholdet og det inkluderende miljøet på hele skolen. Vi legger til rette for at du skal ha mange ulike arenaer å bli kjent med andre elever på: nn Vi reiser på fellesturer sammen med hele skolen. nn Nesten hver ettermiddag dras det i gang aktiviteter. Alt fra idrettsaktiviteter til småturer og diverse hobbyaktiviteter. nn Alle samles til fellesmåltidene hver dag frokost, lunsj, middag og kvelds. nn Vi har en veldig trivelig fellesstue hvor du kan henge sammen med vennene dine

– i tillegg til mindre stuer rundt på internatene med tilhørende kjøkken. nn Hvert år lager vi en musikal sammen! – Vi skriver, syr klær, synger, spiller, snekrer kulisser, filmer, redigerer… nn Trening er sosialt og trivelig. Skolen har eget svømmebasseng, styrkerom, fitnessrom og gymsal.

Alle har godt av å være med i et fellesskap! DU også!

DU i fokus. Veiledning - hva skal du bli? - Er det noe du trenger å prate om? Engasjement. Vi legger til rette for at du kan bidra med dine talenter / interesser. Bærekraftig. Vi er en Fairtradeskole og setter miljø og bærekraft på dagsorden.

3


Vi er stolte av vår flotte skole!

Dette sier elevene

Fellesstua

„Miljøet. Alt som skjer. Innholdet. Fasilitetene på skolen, som veldig bra treningsrom og svømmebasseng. Givende og omsorgsfulle lærere “

Filmsal

Skolekjøkken Styrkerom

„Superflinke lærere, utrolig sosialt og svært lærerikt på utrolig mange måter.“

„Spesielt fornøyd med de ansatte. Deres evne til å se elevene. Også turtilbudene, fasilitetene på skolen og internatene “

Bilverskted

Gymsal

„Jeg ble veldig takknemlig for at alle ansatte gjorde sitt beste med å bry seg om alle elevene “ Basseng

„Jeg var fornøyd med alt sammen; miljø, elever og ansatte, mat, fasiliteter, internater. Rett og slett alt sammen på Folkehøgskolen Sørlandet var helt fantastisk“

4

Fitnessrom / speilsal

5


Multisport

På Multisport legger vi vekt på at du skal komme i bedre form! Vi prioriterer basistrening som bygger kroppen på en sunn og god måte. Målet vårt er at du skal oppleve fremgang i både styrke, bevegelighet og utholdenhet. I løpet av året holder vi på med mange ulike idretter. Foruten de tradisjonelle ballidrettene får du få muligheten til å prøve ut aktiviteter du kanskje ikke har vært borti før; golf, curling, ultimate, kampsport, skiskyting etc.

Skolen , bygda og nærområdet har mye å by på:

M

ultisport gir deg et år fullt av spenning, utfordringer og gode sportsopplevel-

ser. Det er stor variasjon i aktivitetene, og

OG AKTIVT NDE SPENNE

Skolen har svømmebasseng, treningsstudio, gymsal, beachvolley-ballbane og en liten gressbane. Bygda har kunstgressanlegg, stor hall, lysløype med skiskytterarena, klatrevegg, tennisbane, rafte- /padleelv og terreng med gode joggemuligheter. Turer går til ulike idrettsanlegg (store helsestudio, golfbaner, alpinanlegg, rapelleringsvegg, curlinghall og lignende).

du er selv med og bestemmer hva vi driver

Kristiansand er Norges idrettshovedstad. Høy kompetanse innen idrett ved Universitetet i Agder er noe vi nyter godt av. Nye idrettsanlegg som Sør Arena, Aquarama, Idda Arena gir mange gode muligheter.

med. Nytt skoleår betyr nye elever med sine

Vi har noen fantastiske linjeturer

ønsker. Derfor blir ikke opplegget spikret før vi har snakket med dere. Multisport vil garantert gi deg et drømmeår!

Ukesopphold på Kanariøyenes største sportsresort. Her finnes et imponerende utvalg fasiliteter og treningstilbud - stedet har nær sagt alt du kan tenke deg av idrettsanlegg og aktivitetstilbud. Kombinert med basseng, strand og god matbuffet er dette en sikker vinner. Fantastisk vinteruke på Hovden, en av Norges største skidestinasjoner. Her er det fokus på Alpint/Snowboard/Telemark i et moderne skianlegg tilrettelagt for alle nivå. Valgfri fotballtur til England sammen med fotballlinja, der vi får se en av verdens beste ligaer i aksjon (ikke inkludert i linjekostnadene). Heftig actiontur til Evje.

Linjekostnader:

20 000,kroner

Fagfordeling Linjefag, 13 t/u

Praktisk sport og idrett Turer Basistrening Seminarer med spesialister innenfor aktuelle tema

Aktuelle turer Treningsuke på Kanariøyene Skitur til Hovden Frivillig fotballtur til England (ikke inkludert i linjekostnadene) Aktivitetstur til Danmark Golfturer Padleturer Diverse dagsturer Actionturer: Elverafting Havrafting Klatring Paintball Go-Kart

Fellesfag, 6 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

6

7


Fotball

Hva holder vi på med?

DU T E D ER LIK T BES

Hverdagene består av mange og gode fotballøkter (opptil 4 økter i uka) med vekt på teknikk, taktikk og samspill. Vi legger også inn noen tester og en del gøye småkonkurranser. Det blir en del kamper og turneringer mot andre lag (folkehøgskoler, internatskoler samt diverse klubblag). I tillegg til fotballøktene blir det lagt opp til faste økter med basistrening (styrke, utholdenhet og bevegelighet), samt noen andre idrettsaktiviteter (for variasjon og avlastning). I løpet av året besøker vi fotballklubber i nærområdet. Blant annet tar vi turen til Sør Arena for å møte trener / spillere.

F

otball tilbyr et år med mange gode fot-

Fasliteter

ballopplevelser på og utenfor banen. Du

Vi benytter i hovedsak kunstgressbanen som ligger like ved skolen.

får utvikle deg selv som spiller; både teknisk,

I idrettsparken vi har tilgang på, finnes både både 11- og 7- er bane. På vinterstid bruker vi Sørlandshallen, den lokale idrettshallen og vår egen gymsal

taktisk og som lagspiller. I tillegg reiser vi på fotball -og treningsturer i inn -og utland.

Skolen har et moderne styrkerom, gymsal og basseng. I nærområdet er det lysløype, skiskytterarena, klatrevegg, rafte- / padleelv og godt joggeterreng.

Turer

Linjefag,14 t/u

Et stort høydepunkt er når vi drar til England for å oppleve den gode stemningen rundt en Premier Leauge-kamp. Vi har de siste årene dratt enten til London eller Liverpool som utgangspunkt for kamper.

Fotballøkter Basistrening (styrketrening, utholdenhet og bevegelighet) Seminarer med spesialister innfor aktuelle tema

Treningsleir til Fuerteventura

Aktuelle turer:

Fotballtur til England

Når høsten kommer og temperaturene daler, reiser vi til sol og varme på kanariøya Fuerteventura. Der gjennomfører vi fotballtreninger på en god kunstgressbane mellom frokost og lunsj. Resten av dagen benytter vi oss av de ulike trenings-/ aktivitetstilbud som finnes på det velrenommerte sportsressortet vi har sjekka inn på.

Treningstur til Danmark Tidlig på året drar vi på tur til Danmark sammen med hele skolen. Der har vi vanlige fotballøkter på gress, og får også prøvd oss på andre aktiviteter.

8

Fagfordeling:

Linjekostnader:

21 000,kroner

Treningsleir på Kanariøyene Fotballtur til England Fotball - og golftur til Danmark Besøk til fotballklubben IK-Start og kamper på Sør-Arena

Fellesfag 6 t/u Seminar 4 t/u Valgfag 2-6 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

9


Helse og Velvære

Vi fyller dagene med en innholdsrik meny Allsidig og variert trening. Vi hjelper deg til å oppnå en mer gjennomtrent kropp med gode ukentlige treningsøkter. Sunn og variert mat står på dagsorden. På timeplanen er det satt av tid til å lære og bli inspirert til å lage mat som både er velsmakende og bra for deg. Regelmessige økter med grunntrening. Her står generell bevegelighet, kondisjon og styrketrening i fokus. Naturen i nærområdet blir flittig brukt til turer og trening. Besøk til et SPA-hotell. Velvære i fokus.

RE V O D! D U SK

Slapp av med behagelig massasje. Lær selv å massere! Regelmessige øker på skolen. Treningsøkter på treningssenter med f.eks spinning, Zumba, step, pilates og sirkeltrening. Forstå hvordan kroppen din henger sammen. Du får teoretisk innføring innen anatomi og fysiologi - god bagasje å ha med seg til videre studier. Bassengtrening.

D

et finnes et hav av muligheter til

Egentrening

Det er også gode muligheter for trening på egenhånd. Skolens lokaler er tilgjengelige store deler av dagen: Styrkerom, basseng, gymsal, speilsal / slyngetreningsrom står til disposisjon og gir deg gode treningsforhold.

å komme i god form. På Helse og

Velvære er målet at du skal lære mer om

I en hektisk hverdag er alle tjent med å ha en kropp i balanse!

å ta vare på kroppen din. Vi hjelper deg

Linjetur til Fuerteventura

til å ta noen steg videre: Om du allerede

Klassen reiser til Kanariøyene i Spania (Fuerteventura) når kulda setter inn her i fedrelandet. Hovedfokuset på denne turen blir aktivitet, trening, avkobling og rekreasjon! – Vi tar oss tid til daglige treningsøkter i moderne og flotte fasiliteter.

har gode treningsrutiner, vært på toppen tidligere, eller om du ikke har kommet skikkelig i gang enda, hos oss har du gode muligheter! Alt du trenger er en real dose motivasjon, så skal vi sørge for at du får kjenne på melkesyre og høyere hjertefrekvens!

f

Linjekostnader:

17 000,-

Fagfordeling Linjefag,14 t/u

Variert trening Styrketrening Spinning TRX / slyngetrening Zumba Grunntrening Tabata Cross-fit

Aromamassasje

kroner

Mat og ernæring Psykologi Treningslære Fellesfag, 6 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

10

11


Musikk

– New York

Linjekostnader: Det er mange muligheter på Musikk Utvikle dine evner innen samspill. Lær mer om å spille i band. Start eget band. Fokus på vokal og band - bli en bedre sanger og bandmusiker. Lær å kompe deg selv på piano og gitar. Få hjelp til vokalinnspilling. Spill inn dine egne låter.

20 000,kroner

Vi lærer deg gjerne å bruke lydstudio. Et nyere digitalt studio står til din disposisjon.

Ø

nsker du et år med musikk i fokus? Musikk New York er en rytmisk musikk-

linje som fokuserer på samspill, utvikling av

BLI RT! INSPIRE

Inkludert i skolepengene er 10 timer a 30 min. undervisning på ditt hovedinstrument! - 1 til 1 undervisning. Vi stiller med hovedinstrumentlærere som er aktive artister og musikere. Når vi er klare, reiser vi på turné! Vi arbeider i en kontekst som gir oss trygghet på scenen og gode samspillsopplevelser.

egenart og en praktisk tilnærming til mu-

I løpet av året vil vi få med oss flere konsertopplevelser, både i New York og her hjemme i Norge – både som publikum og som utøvere.

sikkteorien. Vi har gode fasiliteter og utstyr

Teoriundervisning gis etter elevenes eget nivå. Det er ikke noen opptakskrav i forbindelse med søkning til linjen.

– blant annet bandrom, musikk-studio og

Har du mulighet, ta med ditt eget instrument!

instrumenter. Linjelærer Torbjørn Brennum

Studietur til New York

er aktiv musiker, og har et stort og allsidig nettverk i musikkbransjen.

Linjelærer har mange kontakter i New York han bruker for å skreddersy et opplevelsesrikt og inspirerende program. Dette er noe av det vi opplever: Konserter, Juilliard School, Empire State Building, Ground Zero, Brooklyn Bridge, Frihetsstatuen, gospelgudstjeneste i Brooklyn, artistmøte, studiobesøk. Du får også tid til å utforske den pulserende byen på egenhånd.

Fagfordeling Linjefag,11 t/u)

Samspill og formidling Fellesfag, 8 t/u Låtskriving og arrangering Seminar, 4 t/u Hovedinstrument Valgfag, 4 t/u Studio Akkordlære Musikkteori (praktisk tilnærming) 1 til 1 undervisning (10 timer á 30 min) Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

12

13


14

15


Data Media – Japan

Adobe Creative Cloud; Photoshop, Premier og AfterEffect brukes hovedsaklig. Du vil få erfaring med produksjon av digitale godsaker og publisere disse ut til venner, bekjente, skolen og hvem ellers du måtte ønske skal få oppleve dine digitale mesterverk. Gjennom dette året skal du få mye tid til å dyrke lidenskapene dine:

P

å Data Media får du en bred opplæring i bruk av data-

maskinen som et multimedia- og produksjons-verktøy. Datamaskinen og systemkamera med videofunksjon blir hovedverktøyene.

DIGITAL SON PRODUK

Rediger videoer – arbeid med grunnleggende video og redigeringsprinsipper eller fokuser på detaljstyring i After Effects. Bli flinkere til å ta bilder. Lær å ta flotte bilder i studio og på turer. Vi jobber mot mindre og mindre automatinnstillinger og mer og mer manuelle instillinger. Lær og bruk Photoshop på en hensiktsmessig og kreativ måte. Utfordre kreativiteten din gjennom animasjon (Flash). Lær og bruk ressurser på Internett på nye måter. Lag og miks musikk. Design din egen hjemmeside med HTML, CSS og JavaScript.

Undervisningen vil være emnerettet med lett teoretisk innføring og mye praktisk arbeid med datamaskiner i klasserom og i studio. Vi tilrettelegger et læringsmiljø der du vil få jobbe individuelt, men med hovedfokus på gruppearbeid. Studietur til Japan

Et av høydepunktene er studieturen til Japan. Der opplever vi høyteknologiske Tokyo. Det faktiske turopplegget er du med og planlegger sammen med klassen. Her er noe av det som man kan oppleve i Tokyo: Akihabara - ”electric town”, Tokyo Sky Tree Studio Ghibli Ameyoko Fishmarket Shibuya Harajuku Onsen Odeiba Båttur Arkade

Linjekostnader:

24 000,kroner

Fagfordeling Linjefag, 10 t/u

Flerkameraproduksjon Videoredigering Bildebehandling Lydstudio Lydteknikk Internett og hjemmesider Animasjon 3D-grafikk Gaming Audio Fellesfag, 8 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

16

17


Vi ønsker å gi deg verktøy som kan passe til bruk i jobb, studier og i hverdagslivet: Her får du kunnskap om hvilke utfordringer barn står overfor i dag. Hvilke fysiske og psykiske problemstillinger kan vi møte? Hva kan vi gjøre? Vi hjelper deg til å se menneskene rundt deg. Hvilket potensial har vi, og hvordan kan vi være med på å bety en forskjell for andre?

Om du velger denne linjen får du en variert og spennende meny:

Barn i Fokus

Lek og moro sammen med barn. Ut på tur, aldri sur! Vi skal ut på trivelige utflukter i nærområdet . Besøk av barn og foreldre. Formingsaktiviteter. Barnesanger. Innføring i teorier innenfor pedagogikk og psykologi. Vi benytter oss av lokalmiljøet og Sørlandet ellers. Vi besøker skole, institusjoner og relevante faginstanser som Stine Sofies Stiftelse og støttesenter mot seksuelle overgrep. Bli inspirert av dyktige fagfolk innen relevante områder. Linjekostnader: Oppdag barnas spennende litteratur – og filmverden. Vi har en praksisperiode i løpet av skoleåret. Dette kan for eksempel være i skole, barnehage eller SFO.

14 500,kroner

E

r du interessert i å lære mer om

Y BET RO EN F LL! E SKJ

barns oppvekstvilkår? Ønsker du

selv å få et mer bevisst forhold til aktivitet, og selv lære hvordan du kan aktivisere andre? Er du nysgjerrig på hvorfor vi selv og andre oppfører oss slik som vi gjør? Dette er linjen for deg som ønsker å finne ut mer om deg selv og hvordan du bedre kan se og engasjere barn.

Studietur til Fuerteventura Når nettene blir lange, og kulda setter inn, da… - reiser vi til Kanariøyene. Her fyller vi dagene med mye aktivitet! Voksne som har et bevisst forhold til å være i aktivitet er gode rollemodeller!

Fagfordeling

Hvem passer linjen for?

Psykologi Pedagogikk Spesialpedagogikk Barnelitteratur Kultur og lek Forming

Først og fremst for deg som er interessert i å kunne bety noe for andre. Temaene passer som supplement for mange ulike utdanninger som for eksempel sosionom, lærer, barnehagelærer, barnevernspedagog, sykepleier og hjelpepleier.

Linjefag, 11 t/u

Fokusområder Fysisk aktivitet Sosial mestring Praksis Kunnskap Menneskemøter Fellesfag, 8 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

18

19


Bil og Motor

Hva holder vi på med? Det er mange kjekke ting du kan fylle hverdagene med. Har du tanken full av motivasjon kan du bruke året på å sveise rust, restaurere, bygge gatebil, driftebil eller fikse opp en gammel traktor eller motorsykkel. Det meste er mulig hvis du bare vil. Verkstedet vårt står til disposisjon til klokken 22:30 hver dag!

E

t helt skoleår til å fikse på din egen bil, under tett oppfølging

av en lærer med mange års erfaring i verkstedarbeid. Vi er klare for

SOM FOR DEG DE PÅ Å HOL ELSKER ! MED BIL

å ta imot deg og din bil! – Og 13 likesinnede bilentusiaster. Vi har kun 14 plasser, så det gjelder å søke tidlig.

Vi prøver å drive verkstedet vårt som et vanlig bilverksted, forskjellen er bare at verksmesteren er lærer og DU kan holde på med DITT prosjekt. Friheten til selv å velge hva du vil jobbe og lære mer om er stor!

Verkstedet er godt utstyrt! Noe av det vi har:

2 løftebukker Diagnoseutstyr Dekkomlegger Avbalanseringsmaskin 4 sveiseapparat Motorverktøy Luftverktøy Smie Muligheter for lakkering Ikke bare kjeledress

Utenom timene vi bruker i verkstedet, finner vi på trivelige ting å gjøre sammen. Vi reiser på utenlands – og innenlandsturer og prøver å få med oss relevante fabrikker, museer og bilmesser – godt mulig du også befinner deg bak rattet på en Go-kart eller to i løpet av året.

Linjekostnader:

19 500,kroner

Fagfordeling Linjefag, 13 t/u

Karosseriet Motorens konstruksjon og virkemåte Bremsene Hjulopphenget Mig-sveising Enkel oppretting Innføring i lakkering

Fellesfag, 8 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

20

21


Globalt Fokus - Afrika

Linjekostnader:

I møte med verden

27 500,kroner

Som verdensborger blir ditt liv påvirket av det som skjer i verden. Vi erkjenner at slik verdensborgere i dag bruker jordas ressurser, ikke er holdbart. Vi ønsker å vise deg noen av utfordringene verden står overfor med fokus på løsningene. Som verdensborger har du også stor innflytelse gjennom dine valg og din livsstil. Vi gir deg redskap til å leve et mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk.

ED I MØTE M DEG OG VERDEN

P

å Globalt Fokus vokser du i møte med deg selv, verden og Afrika.

I møtet med deg selv Grunnlaget en må ha for å takle verden er seg selv. Mange velger folkehøgskole fordi de ikke vet hva de vil videre, og fordi de vil lære mer om seg selv. På Globalt Fokus tar vi utgangspunktet i nettopp dette. Vi ønsker å kunne bidra til at du som fremtidig verdensborger blir tryggere på deg selv og bedre forberedt på å takle utfordringene som venter, på en god måte.

I møte med Afrika En måneds reise fra foregangslandet Rwanda med rene byer og frodige åser, via Kenyas slumområder og savanner, til Øst-Afrikas kyst med tradisjonell swahilikultur og det varme indiske hav: Sterkt møte med Rwandas historie og gjenoppreising. Praksis gjennom en frivillig hjelpeorganisasjon som hjelper enker etter folkemordet i Rwanda - Men også mulighet til andre utplasseringssteder om man ønsker det. Safari til fots i regnskogen. Inspirasjonsdager i Kenyas hovedstad Nairobi - et spennende møte med mennesker som har kjempet seg ut av fattigdommen.

Safari på Kenyas dyrerike savanner. Krydder, historie og strand ved det indiske hav. Besøk til Fairtradeprodusenter.

Andre fokusområder for linjen ”Offline-uke” - vi trekker oss bort fra siviliasjonenfor å lære oss selv bedre å kjenne. Samarbeid med Internasjonal linje - kulturutveksling og språkopplæring.

Les mer om linjen på vår hjemmeside! Du får utfordret din egen komfortsone. Hvilke fordommer har du? Hvordan reagerer du i ulike situasjoner?

22

Fagfordeling: Linjefag, 13 t/u

Identitet, selvinnsikt og mangfold Psykologi Kulturforståelse og kommunikasjon Verden i dag Bærekraftig livsstil Afrikas geografi, historie og politikk Språkhjelp til medelever fra andre land Kultur og lek

Fellesfag, 8 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

23


Internasjonal

D

ette er et tilbud til deg som vil lære norsk på kort tid

og som ønsker å få kjennskap til norsk kultur og samfunnsliv. Internatlivet gir unike mulig-

heter for dette. Vi har elever fra mange forskjellige land.

På Folkehøgskolen Sørlandet skal du få mulighet til å vokse og utvikle deg både faglig og som menneske i et internasjonalt miljø. I internatet, under måltider, på turer, gjennom musikalarbeid, lek og undervisning, blir du bedre kjent både med andre mennesker og deg selv. I tillegg til å lære språk, ønsker vi å gi deg innsikt i og forståelse for norsk kultur og samfunn - musikk, mat, politikk, tradisjoner, kulturskatter og natur – og vi vil gjerne lære mer om det landet og den kulturen du kommer fra. I timene jobber vi både alene og i grupper, og dere har timer sammen med andre linjer på skolen. For å bli flink i norsk, må du også regne med å arbeide på egenhånd utenom skoletiden, og vi anbefaler å være med på det som skjer på fritiden sammen med de andre elevene – dette vil gi deg mange anledninger til å høre norsk og øve på å snakke med norske elever.

I timene legger vi vekt på følgende: Lese og skrive norsk Samtale Lytteforståelse Grammatikk og fonetikk Kultur og tradisjoner Musikk og lek I tillegg til det faglige fokuset i klassen vil vi også få mange utvalgte smakebiter av Norge og spesielt Sørlandet:

Preikestolen Skjærgården Danmark Museer Fjelltur Småturer i nærområdet Konserter

Fagfordeling Linjefag,15 t/u

Norsk språk og samfunn Kulturformidling Linjekostnader:

6 000,-

Fellesfag, 8 t/u Seminar, 4 t/u Valgfag, 4 t/u

kroner

Frivillige fellesturer å velge blant: Ecuador, Kenya, Budapest (tillegg i pris)

24

25


Hovden

Danmark

Multisport

Fellestur

England

* Ungarn

Multisport * Fotball

Fellestur

Kanariøyene Barn i Fokus Helse og Velvære Multisport Fotball

Japan Data Media

U.S.A. Musikk

Uganda Globalt Fokus

*Ecuador Fellestur

Rwanda Globalt Fokus

* Kenya Fellestur * Frivillig tur, ikke inkludert i linjekostnadene ** Hovdenturen er inkl. i skolepengene (ekstrakostnader for de andre turene) *** Elevene på Globalt Fokus reiser på fellesturen til Kenya

Våre 4 fellesturer (i tillegg til linjeturer) ** - Alle velger én fellestur som de er med på *** Eventyrlige Galapagos Ecuador

Storby, iguaner, amasonas, sandstrender, palmer, pruting, nye lukter, båttur, Andesfjellene, inka, kanopadling, varme kilder, sommerfugler, apekatter, Darwin, panfløyte, 4000 moh, skilpadder

4 26

Afrikansk glede

Ville og vakre Norge

Kenya

Hovden

Europeisk storbypuls

Mathare, løver og elefanter, kontraster, savanne, matatu, barnelatter, sukuma wiki, kokos og ananas, tropenetter, stjernehimmel, glede, ekvator, menneskemøter, hvite strender, dhows, solnedganger, how are you?, håp, fattigdom

Pudder, kakao, 7 skitrekk, storbyliv, hyttekos, rails, hundeslede, urørt snø, sauna, appelsin, shopping, varme i solsiden, 160 km turløyper, Senkveld, badeland, restaurantkos, kino, Oslo, blå voks, knitring under skoen, blå himmel, frostrøyk

Metro, Donau, Gulasjsuppe, båttur, Kafé Garbau, Markedshall, Kong Matiass, varm sjokolade, marsipan, kultur, shopping, Terrormuseet, Szentendre, zoo, tyrkisk bad, utsikt

Budapest - Ungarn

27


Undervisningen En normal skoleuke er satt sammen av linjefag, valgfag, fellesfag og seminar. LINJEFAG Varierer fra linje til linje. For de fleste linjene ligger timeantallet på cirka 12 timer (se oversikt på linjesidene)

VALGFAG Hvert semester tilbyr vi ulike valgfag ved skolen. Vi har et bredt spekter av ulike fag å velge mellom. Du velger minst 2 ulike valgfag hvert semester. Eksempler på valgfag vi kan tilby: Volleyball Fotball Jegerprøven Street art Strikking/hekling Smykkedesign Matlaging Verksted Veiledning Dans Matematikk Årbok Gitar Kom i form Interiør Personlighetspsykologi Bilverksted Slektsgransking Båtførerkurs - teori Musikalskriving Hybelmat Engelsk Musikkproduksjon

28

FELLESFAG Dette er timer som alle elevene på skolen deltar på (men ikke nødvendigvis samtidig). Fellesfagene på skolen vår er: Kroppsøving (2 t/u) Musikal (1 t/u) Allsang (1 t/u) Kristendomskunnskap (2 t/u) Rektors time (0,5 t/u) Internatgruppe (0,5 t/u) Praktisk arbeid (1 t/u)

SEMINAR Hele elevflokken er samlet for å få litt annerledes dager med annet innhold enn vanlig. Temaer som kan tas opp på seminarer: Rusproblematikk Samliv Hip Hop Menneskeverd Psykisk helse Konserter Musikk Turer i nærområdet

Søk i dag ! 1. Gå inn på www.fhssorlandet.no 2. Trykk på linken ”søk her” 3. Fyll ut informasjonen 4. Gled deg til neste år! Ring oss gjerne på telefon 37 28 11 00 dersom det er noe du lurer på (40 40 77 19 etter klokken 16.00)

MUSIKAL Hvert år setter skolen opp en felles musikal. Alle er med! Du kan da velge mellom mange ulike oppgaver: Drama Band Kor Media Dans Kostyme Kulisser Scenearbeid Lyd og lys

Vi tar forbehold om endringer i fag- og linjetilbud.

www.fhssorlandet.no

29


Nyttig i informasjon Opptaksvilkår

Konkurransepoeng

Elevene skal ha fylt 18 år før 1. januar i skoleåret. De siste årene har vi hatt en gjennomsnittsalder på litt over 19 år. De fleste elevene er ferdige med videregående skole.

Et år på folkehøgskole gir 2 konkurransepoeng til opptak ved universitet og høgskoler (forutsatt at fraværet ikke overstiger 10%).

Økonomi Undervisningen er gratis. FHS Sørlandet holder et rimelig prisnivå og har høy standard på rom og bygninger. For 2018 / 2019 er det følgende å betale: 2.000,- i registreringsavgift 86.300,- i skolepenger som inkluderer kost og losji i dobbeltrom, drift av skolen samt felleskostnader. Linjekostnaden varierer mellom 6.000,- og 27.500,- alt etter hvilken linje du har valgt. Se oversikt på linjenes egne sider (side 6 – 25). Mellom kr 3.700,- og 7.500,- i tillegg for de som ønsker enkeltrom. NB! Begrenset antall. Mellom kr 6.000,- og 21.000,- ekstra dersom man velger å bli med på fellestur til utlandet (Budapest, Kenya eller Ecuador)

SKOLEN VÅR INTERNAT

FITNESSROM / SPEILSAL UNDERVISNINGSBYGG

SVØMMEBASSENG

GYMSAL

Stipend og lån Statens lånekasse for utdanning gir stipend og lån til norske elever på folkehøgskoler. Hovedregelen er at eleven ikke kan ha mer enn 10% fravær for å få stipend. Se lanekassen.no for informasjon om oppdaterte beløp.

Boligstandard Internatene har flisbelagte dusjer og toaletter knyttet til elevrommene. Vi har flest dobbeltrom, men også noen enkeltrom. Det er internett-tilgang på rommene (fiber).

Fasiliteter Gymsal, basseng, badstu, treningsstudio, sandvolleyballbane, liten kinosal, lydstudio, bandrom, bilverksted, formingsrom, fotostudio, fitnessrom, sømsal, skolekjøkken m.m.

FILMSAL

VERKSTED

MATSAL

STYRKEROM

INTERNAT

Mellom kr 600,- og 1.000,- per mnd. i tillegg for spesialdiett (f.eks. Cølikaki, laktose, vegetarianer og veganer)

Folkehøgskolen Sørlandet Folkehøgskoleveien 30 4760 Birkeland Tlf 37 28 11 00 - Fax 37 28 11 01 E-post: post@fhssorlandet.no Hjemmeside: www.fhssorlandet.no

30


FHS Sørlandet - DU og de ANDRE På FHS Sørlandet har vi fokus på at du skal bli bedre kjent med DEG, i læring og opplevelser sammen med andre. I et samspill med ansatte som kan sitt fag, og som er glad i unge mennesker, blir du godt kjent med dine og med deres sterke og svake sider. Vi er opptatt av å se deg. Vi tar deg på alvor og respekterer deg for den du er. Vi ønsker at du skal engasjere deg i det livet du får. Til beste for deg, - og for dem du skal møte. Og vi ønsker å gi deg veiledning for det livet. Vi utfordrer deg til å se dine medmennesker og bli glad i dem. Vi er en kristen skole og utfordrer gjerne din tanke og din tro. Og vi inviterer deg til fellesskap med et mangfold av 130 elever og 30 ansatte. I over 100 år har denne skolen vært «best» for mange! Kanskje 2018/19 blir ditt beste år? Vi er stolte av at våre elever er blant landets mest fornøyde folkehøgskoleelever. Velkommen til et aktivt skoleår med begeistring og mangfold, læring og gode opplevelser! Gunnar Birkeland, rektor

www.fhssorlandet.no

Brosjyre Folkehøgskolen Sørlandet - for skoleåret 18-19  

Vi har totalt 9 ulike linjer på vår skole og over 130 elever. Velg mellom Fotball, Musikk, Barn i Fokus, Bil og Motor, Helse og Velvære, Mul...

Brosjyre Folkehøgskolen Sørlandet - for skoleåret 18-19  

Vi har totalt 9 ulike linjer på vår skole og over 130 elever. Velg mellom Fotball, Musikk, Barn i Fokus, Bil og Motor, Helse og Velvære, Mul...

Advertisement