Page 1

For oss som har hytte i Vestfold

Våren 2017 • Opplag: 12.500 • Årgang 21 • Vestfold

Forventer stor prisstigning Finn eiendomsgrensene dine Hva er fremtidsfullmakt? Hytta i Sandefjord ble til fem Oslo-leiligheter

Det skal være en god investering å lese Hytteavisa.n o

Hytteavisa skal gi deg nyttig fagstoff og annen informasjon som du som hytte eier har bruk for og som øker dine verdier.

Bli med på Temakveld Fredag 26.mai Foto: Zentuvo

- Generasjonsskifte - Sameie - Båtfeste - Tomtefestesjekk

Tomtefeste • Eiendomskatt • Markedssituasjon • Arveavgift Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF Tlf.: 916 44 330 E-post: tore.solberg@em1.no


De heldige Hyttesesongen står igjen for døren. Rundt påsketider kribler det i hyttemusklene. Planer legges for hvordan vi skal få mest mulig ut av den relativt korte sommersesongen. Noen av oss kan kanskje bekymre oss for kommende vedlikeholdsbehov, mens andre gleder seg til å ta fatt med hammer og sag eller malerpenselen. Uansett opptar fritidseiendommen oss, den vi er så heldige å ha tilgang til på Vestfold-kysten. Det mest populære sjø-hytteområdet i Norge er nettopp her i Vestfold. Det er nært nok til den mest folkerike Oslo-regionen, men langt nok unna til at vi ”reiser bort”. Dessuten mener jo mange med meg at Vestfold har den fineste skjærgården i landet, samtidig som det er en kort båttur til flere av de populære sommerbyene. Statistikken viser at stadig flere ønsker seg hytte ved sjøen. Selv om det er åpnet for noe nybygging langs kysten, er hyttebygging en forsvinnende liten mulighet sett i forhold til antall interessenter på hyttejakt. Dermed øker gapet mellom antallet som ønsker seg en

Utgiver: Eiendomsmegler 1 Fritid - Vestfold

Layout, foto, annonsesalg og annonseproduksjon:

Tekst: Kalle Seip, tlf: 922 11 419

Reklameservice Vestfold-Telemark AS - Avd. Folkebadet - tlf: 33 48 24 60

Trykk: Opplag: 12.500

fritidseiendom i Vestfold og antallet tilgjengelige eiendommer. Eller sagt på en annen måte – det er stor avstand mellom tilbud og etterspørsel. Misforholdet mellom tilbud og etterspørsel forsterker inntrykket av at hytteeiere i Vestfold er heldige. Kanskje er hytta du sitter på et stykke arv som dine foreldre skaffet seg tilgang til før prisgaloppen satte inn. Kanskje har du selv måttet snakke pent med banken din for å få oppfylt drømmen. Eller så er du en av dem som trengte å plassere en pen slump penger i et godt investeringsobjekt. Uansett hvem du er – jeg er overbevist om at hytta betyr mye for deg. Og det som betyr mye for deg, skal du stelle pent med. Mitt råd er å være nøye med vedlikeholdet. Ikke la hytta lide under slett vedlikehold. Da kan både gleden ved bruk av hytta reduseres, og ikke minst verdien. Et annet sted i dette magasinet vil du finne gode investeringstips som kan bidra til å heve både bruksverdien og pengeverdien av fritidseiendommen din.

www.reklameservice.as - www.folkebadet.no

i Vestfold. I en tid der tomtefesteloven skaper usikkerhet, er et av mine aller viktigste ”vedlikeholds”- råd å komme i en fornuftig dialog med grunneier. Oppnår du enighet med grunneier om en pris nå, unngår du å komme i en situasjon der lovverket tillater grunneier å kreve enda høyere pris. Og går du med tanker om å selge hytta di, er jeg ikke i tvil om at å kjøpe festetomta først er en lukrativ investering. Når du leser dette er kanskje planene for sommeren lagt. Du vet hva sesongens utviklingsog vedlikeholdsprosjekter skal innebære. Du vet kanskje også om du kan og skal gjøre det selv eller overlate til en lokal håndverker å utføre jobben. Enten du velger det ene eller det andre – sørg for at tiden du tilbringer på hytta skal gi deg glede og rekreasjon. Det er det den er til! Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer. Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF Alltid tilgjengelig på tlf. 916 44 330

Fortsatt er det mange hytter på festetomter

Innhold Les Hytteavisa.no på nett Forventer stor prisstigning Noen solgte eiendommer 2016 Engasjert og energisk Ølbrygger driver voksenopplæring På sjø´n for å hente mat 24 investeringstips Hytta i Sandefjord ble til fem Oslo-leiligheter Opplever rush på arveoppgjør Stort gebyr-sprik Hva er fremtidsfullmakt? Finn grensene dine Er du i tvil, så spør! - Folk velger alternativt Ti år med folkefest

Hytteavisa.no • Våren 2017

2

s. 4 s. 6 s. 8 s. 10 s. 13 s. 18 s. 26 s. 27 s. 28 s. 30 s. 36 s. 38 s. 40 s. 42 s. 49

Høyt henger de - men sure er de ikke s. 55 Får kjøpe Hvaler-tomt for 42.000 s. 59 Stillehavsøsters - et miljøproblem s. 60 Trangt om plassen på Tjøme s. 66 Mal når det er tørt s. 68 Vil fjerne regelverk for vannscooter s. 69 Adkomsten til hytta s. 70 Gamle VA-anlegg skal vekk s. 72 Kamp om båtplass s. 74 Hytta - samlingsted for storfamilien s. 76 Ta vare på rettighetene dine s. 80 Har du planer om å pusse opp eller bygge ny hytte? s. 86 Temakveld s. 91

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Bare en svipptur unna! Roya l Dutc

h Airli ne

s

Tromsø

å eisen p Start r nner – her fi o .n p r to d og e tilbu du god rmasjon info nyttig våre om alle . sjoner destina

Evenes

Trondheim

Bergen Stavanger Riga København Gdansk

Vilnius

Szczecin Manchester London

Hamburg Amsterdam

Olsztyn Poznan

Warszawa

Wroclaw Katowice

Lublin

Krakow

Milano–Bergamo

Bucuresti Split Skopje

Mallorca Alicante Malaga Kreta

Rhodos

Tenerife Gran Canaria

TORP_193x263_mars_2017.indd 1 Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

3

01.03.2017 12.52 Hytteavisa.no • Våren 2017


Les Hytteavisa på nett I 20 år har Hytteavisa til Tore Solberg i Vestfold vært tilgjengelig bare på papir. Nå finner du www.hytteavisa.no på både PC, nettbrett og telefon.

– Der kan du også registrere deg hvis du ønsker å motta nyhetsbrev fra meg noen ganger i året, sier eiendomsmegleren.

– Tidligere har jeg kunnet gi gode råd til alle hytteeiere i Vestfold en gang i året. Nå har jeg fått en kanal der jeg kan nå dere året rundt. Og ikke bare det. Hytteavisa er også på Facebook, så nå er det enkelt å følge med på det jeg mener er viktig for deg å vite, sier eiendomsmegler Tore Solberg.

Oppslagsverk På www.hytteavisa.no finner du også et stort register over håndverkere som kan hjelpe med alt fra A-Å på hytta. Trenger du for eksempel solskjerming, en maler, en snekker, en arkitekt, en elektriker eller en rørlegger, finner du i registeret en håndverker som du kan stole på – en som Tore Solberg kan gå god for. Du trenger ikke vente helt til magasinet kommer rundt påsketider for å finne den rette som kan hjelpe deg med det du har behov for.

Nyttig informasjon året rundt Den velrennomerte hyttemegleren i Sandefjord mener det er hans plikt å gi råd om hva som skal til for at du som hytteeier tar best mulig vare på de store verdiene hytta representerer – både kroneverdi og rekreasjonsverdi. – Nå kan jeg på www.hytteavisa.no løpende gi deg nyttig informasjon blant annet om markedssituasjonen, kommunale og statlige forordninger, arveproblematikk og økonomiske og juridiske forhold knyttet til det å eie hytte, sier Solberg.

Facebook – Vi legger også ut mange av artiklene på Facebook, så tilgjengeligheten skal være svært god, sier Solberg. Facebook er det dominerende sosiale mediet for voksne, og Tore Solberg har derfor opprettet en egen facebook-side. Ved å ”like” den – eller følge www.facebook.com/hytteavisa – vil du også få tilgang til nyheter og artikler. – Og er det noe du lurer på, tar jeg gjerne i mot spørsmål både på mail tore.solberg@em1.no og på telefon 916 44 330, sier hyttemegleren.

Artikkelarkiv På www.hytteavisa.no vil du finne mange unike artikler som det ikke er plass til i et årlig papirmagasin, samt flere av artiklene fra magasinet. Nettsiden vil derfor også fungere som et artikkel-arkiv. Der finner du også mange nyttige linker til lokalaviser, kommuner, relevante organisasjoner, foreninger og andre. Han oppfordrer deg til å gå inn på www.hytteavisa.no.

Hytteavisa.no • Våren 2017

4

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Nå kan jeg på www.hytteavisa.no løpende gi deg nyttig informasjon blant annet om markedssituasjonen, kommunale og statlige forordninger, arveproblematikk og økonomiske og juridiske forhold knyttet til det å eie hytte.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

5

Hytteavisa.no • Våren 2017


Forventer stor prisstigning Det er grunn til å lytte til Vestfolds mest erfarne hyttemegler. Det kan være et godt grunnlag for din beslutning. Selge eller overdra

– 2016 var et godt år for salg av hytter ved sjøen. Markedet bar preg av stor etterspørsel, men dessverre forholdsvis lite tilbud av gode objekter i de forskjellige prisklassene, sier Solberg.

Noen sitter på gjerdet og vil se an salg til 2018. Men ingen vet hva som skjer så langt fram. – Man må ta ut gevinsten når man føler at det er riktig å gjøre det, sier Solberg som ikke kan få sagt ofte nok at det ligger en stor risiko i å overdra hytta til neste generasjon. – Overdras hytta til to barn som ikke går så godt sammen, kan det utløse uønskede familiekonflikter. Er det tre eller flere som skal dele på eierskapet, blir det gjerne for liten brukstid på hver, sier Solberg som likevel kan vise til gode eksempler på at søsken som klarer et sameie på en utmerket måte.

Vestfold førstevalg Mangel på gode objekter i Vestfold medførte at en del kunder måtte dra lenger sørover for å få det de var på jakt etter. For mange var nok det en nedtur. – Vestfold er fremdeles førsteprioritet hos de fleste, både på grunn av kjøreavstanden til Oslo, men også fordi vi selvfølgelig har verdens fineste skjærgård, sier Solberg.

Full fart God prisstigning

Noen er tidlig ute med å prøve seg på et salg. – I år er påsken veldig sen, så jeg antar at noen vil prøve seg allerede før påske. Straks etter påske er vi imidlertid i gang for fullt, sier Solberg. Han håper å finne en passende hytte til alle sine kunder, og regner med mange folk på visningene. – Bare ta kontakt hvis det er noe du som selger eller kjøper lurer på, eller bare for en hytteprat.

Solberg er redd for at hytteeierne fortsatt vil sitte lenger på hyttene sine i 2017 enn de tidligere gjorde, slik vi også opplevde i 2016. Det begrunner han blant annet med arveavgiftens bortfall. – Men årsaken ligger selvsagt også i lav rente og at hytteeiendom i Vestfold er en god innvestering, sier han. Både boligmarkedet og hyttemarkedet har steget til dels formidabelt i 2016. – Vi tror derfor på en relativ god prisstigning i 2017 på hytter i Vestfold.

Hytteavisa.no • Våren 2017

6

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


For nye registrerte kunder søker vi følgende hytter: Sandefjord/Larvik med strandlinje 10-25 mill Sandefjord/Larvik 4-6 mill Tjøme med strandlinje 15-30 mill Hvasser 7-30 mill Nøtterøy - gjerne øy 7-15 mill Dessuten har vi registrerte kunder i alle prisklasser og kommuner, og disse er spesielt på hugget akkurat nå.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

7

Hytteavisa.no • Våren 2017


Noen av våre solgte sjøeiendommer

2016

Tjøme Neholmveien 67

Tjøme Vindåsen 8

Nøtterøy/Veierland Oslebakk 15 Hytteavisa.no • Våren 2017

kr 30.750.000

kr 14.750.000

kr 6.175.000

Tjøme

Sandefjord

Strandaveien 45

Øyaveien 31 A

Tjøme

kr 13.300.000

Lilleskagenveien 94

Sandefjord

kr 6.650.000

Østre nesveien 88 8

Sandefjord Mefjordveien 34

Tjøme Putten 55

kr 16.500.000

kr 7.750.000

kr 5.500.000

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Sandefjord Mefjordveien 29

Sandefjord Buerskogen 62

Sandefjord Storholmen 11

kr 4.850.000

kr 4.100.000

kr 2.950.000

Sandefjord Solløkkasvingen 17

Larvik

kr 4.800.000

kr 4.000.000

Rød 69

Larvik

kr 2.500.000

Rød 91

Tjøme Grevikveien 150

Larvik Malmøya 10

Larvik Kjerringberget 54

kr 4.720.000

kr 3.900.000

kr 2.200.000

Skal du selge din eiendom? Kontakt Tore Solberg på telefon 916 44 330 eller e-post: tore.solberg@em1.no

Sandefjord Østre Nesveien 36

kr 2.200.000

Tjøme Gunnarsrødveien 31 B 9

kr 1.600.000

Hytteavisa.no • Våren 2017


Tore Solberg

– engasjert og energisk Tekst: Kalle Seip Foto: Silje Sundhordvik, Folkebadet

Han har holdt på lenge i bransjen. Tore Solberg befestet sin posisjon i fritidsmarkedet i løpet av nesten 30 år hos eiendomsmegler Georg Solberg AS i Sandefjord. Senere hadde han seks gode år i samarbeid med Z-Eiendom i Tønsberg. Da han igjen skiftet base, var det Eiendomsmegler1 i Sandefjord som trakk det lengste strået. - Det er moro å se at jeg har beholdt posisjonen som en betydelig hytteformidler i Vestfold, sier Solberg. Første over en million Allerede i 1981 solgte han den første hytta i landet til over en million kroner.

Hytteavisa.no • Våren 2017

Tore Solberg er nærmest som en legende å regne, i alle fall i sammenheng med formidling av fritidsboliger. Ingen andre eiendomsmeglere har i de siste 30 årene solgt så mange dyre eiendommer ved sjøen som nettopp Solberg.

- Hytta lå på York i Sandefjord. Det var ikke noe palass, men ei lita hytte på 60 kvadratmeter – akkurat slik mange hytter var den gangen. Men den hadde egen strandlinje, forteller han. I mange år har han stadig satt nye prisrekorder. I 2015 solgte han blant annet de to dyreste hyttene i Vestfold – til langt over en million! Engasjement Energi og engasjement er ord som naturlig følger Tore Solberg. Store fakter og åpenbar glede over det han holder på med. - Når jeg brenner for noe, blir jeg veldig engasjert, bekrefter han. Det kan være slitsomt og hektisk å megle i

10

fritidsmarkedet i Vestfold. - Men også morsomt og utfordrende, sier eiendomsmegleren i Eiendomsmegler1. Kunnskap Solberg mener at kunnskap om å selge en hytte er noe helt annet enn kunnskap om å selge hus. - Den kunnskapen besitter jeg. Samtidig har jeg lokalkunnskap, og jeg er – til tross for at jeg ikke lenger er helt ung – fortsatt moderne i hodet. Når jeg i tillegg er tilgjengelig på telefonen stort sett bestandig, og ikke minst lever og ånder for fritidseiendommer, har jeg vært heldig å få med meg kundene på en lang og hyggelig reise i bransjen, sier han og takker for tilliten kundene gir ham. Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


TIBE | Foto: Finn Erik Johannessen

Lokalkjent er å vite akkurat hvilket svaberg som har best solforhold Vi hjelper deg gjerne med alt fra lån, sparing og pensjon, til finansiering, plassering og forsikring. Kontakt en av våre hyggelige rådgivere på telefon 02480 alle dager fra 7-24, eller besøk vår nettside sparebank1.no/bv. Ønsker du å snakke med oss direkte? Ta deg en tur innom vårt lokalkontor. Velkommen!

Utvalgte lokalkontor finner du her: Torvet 5 3120 Nøtterøy

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Jernbanealleen 23/25 3212 Sandefjord

Fritzøe Brygge 1 3264 Larvik

11

Hytteavisa.no • Våren 2017


Hytteavisa.no • Våren 2017

12

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Ølbrygger driver voksenopplæring For mange nordmenn er øl ensbetydende med pils. Det er langt fra virkeligheten, skal vi tro ølbrygger Dan Simen Bergsagel. Hans kall er å vise mangfoldet av øltyper. Tekst: Kalle Seip Foto: Silje Sundhordvik, Folkebadet

I Sandefjord har mange gått i god skole. Interessen for ølet til Sandar Haandverksbryggeri er voldsom, kan Bergsagel fortelle. – Kundene er kresne. De spør ikke lenger etter byens billigste øl. Komplekst Øl er i ferd med å bli et drikke med en status på linje med vin. Ulike typer øl til ulike situasjoner, slik mange er vant med å tenke når det gjelder valg av vin. Men mellom linjene kan man lese av Bergagels uttalelser at øl fortjener en vel så høy status. – Jeg er ingen fiende av vin, forsikrer han og fortsetter: – Men vin er fruktsaft som er gjæret. Øl er et mye mer komplekst brygg, der gjær har et helt

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

13

annet fokus enn ved vinlaging. Øl har et mye bredere smaksbilde, hevder han. Startet som hobby En bølge med håndverksøl fra mikrobryggerier skyllet innover landet for ti år siden. Ny og spennende øl begynte å bli tilgjengelig. Som nysgjerrig øldrikker ville Bergagel vite hvordan alt fungerte. Han begynte å lese om brygging, studerte filmer på YouTube og gikk på kurs. Ble en ølteoretiker. Derfra var veien kort til å bli en hobbyølbrygger. Sammen med faren mekket og skrudde han sammen det som skulle bli starten på Sandar Haandverksbryggeri. – Du må ha en viss teknisk forståelse for å kunne gjøre det, konstaterer han.

Hytteavisa.no • Våren 2017


Trengte en pub Han har åpenbart et anlegg for det tekniske, selv om det er siviløkonom han er utdannet som. – Jeg bygde alt selv. La opp alle tappelinjene og snekret til og med interiøret i puben, forteller han. For pub måtte det bli. Et sted måtte han jo få avsetning på ølet sitt. Og et sted skulle jo være oppdrageranstalten. ”Brygghuset” ligger i en nedlagt slakterforretning rett ved byens torv. – Her kan du ta deg et par rolige øl i hyggelige omgivelser med noe å lese på, eller du kan ta med deg venner og gjøre en helaften ut av det, sier han. Ingen ”ølpusher” Bergagel selv har beveget seg fra kvantitet til kvalitet i ølets verden. Dit vil han gjerne ha med seg flere. – Jeg pusher ikke øl. I den grad jeg pusher, så er det i retning av å smake på flere øltyper, sier han. I ”Brygghuset” er variantene mange. Der finner du alltid ti ulike øl på fat. Mellom to og fem er til enhver tid brygget på Sandar Haandverksbryggeri. – Vi tilbyr også et solid flaskeutvalg med over 150 forskjellige øl fra hele verden, samt cider, sier Bergagel. Og tro det eller ei – du kan også få et godt glass vin på ”Bryggeriet”.

med salg av sider direkte fra gårdsprodusenter i Hardanger. – Men når slike ordninger innføres bør det være likt for alle småskalaprodusenter. Jeg ser ikke forskjellen på å selge sider fra en gård på Vestlandet og håndverksøl fra et lite bryggeri på Skolmar.

Dan Simens favorittøl

Imperial Stout Årsak: – Generelt liker han best mørkt, overgjæret øl som bruker mye malt – Sterkt øl (navnet stout betyr sterk) – Har mørke smaker som sjokolade og kaffe – Komplekst øl med stort smakstilfang

Nei til industripils Det du ikke finner på ”Brygghuset” er vanlig industripils! – Vi har konsekvent ikke gjort avtale med de store industribryggeriene. Her får du bare øl vi velger selv. Vi må stå helt inne for det ølet vi tilbyr, sier han. Som økonom er han tydelig på at det er positivt for omsetningen å tilby industripils – eller volumøl. Men han beregner seg heller lavere marginer. – Det dreier seg om idealisme, sier Bergagel.

Ølbrygger Dan Simen Bergsagel har anlegg for det tekniske. Han har selv bygd det som skal til for å omdanne korn til øl.

God alkoholpolitikk Det finnes dem som hevder at norsk alkohollovgivning er antikvarisk og bakstreversk. Enkelte folk i bransjen vil jo også påstå at myndighetenes alkoholpolitikk legger hindringer i veien for nødvendig omsetning og fortjeneste. Det er ikke Bergagels holdning. – Jeg applauderer regler for omsetning av alkohol gjennom vinmonopolet. Jeg mener også at det strenge skjenke- og avgiftsregimet er bra. Det bør være begrensninger, sier han. Likt for alle Likevel har ølbryggeren noen oppfatninger som strider med gjeldende alkoholpolitikk. – Det er ikke bra at avgifter på øl har økt mer enn på sprit, sier han. Bergagel er også positiv til prøveordningen

Hytteavisa.no • Våren 2017

14

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Selg hytte og fritidsbolig med drone og videovisning! Ei hytte ligger ofte langt unna hjemmet til folk flest og det kan derfor være utfordrende å komme seg på hyttevisning. Med video og drone kan du gjøre hytta tilgjengelig for alle - døgnet rundt! Videovisning har stor delingseffekt i sosiale medier, og appellerer til følelser hos en potensiell kjøper. Hva er vel bedre enn å vise frem både strandlinjen, havutsikten, brygga, båten og det vakre turområder rundt hytta, i tillegg til detaljerte inntrykk av selve hyttedrømmen når salget skal skje?

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF Alltid tilgjengelig på tlf. 916 44 330

Kontakt meg for en uforpliktende befaring av din hytte, eller for registrering av dine hytteønsker og - drømmer i dag. Sommeren kommer snart!

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

15

Hytteavisa.no • Våren 2017


Nå åpner vi kontor i Larvik! Vi rigger oss på Fritzøe Brygge med et kundesenter. Følg med på våre nettsider for mer informasjon.

www.saltdalshytta.no

WELCOME TO MY WORLD In the lead role: John Travolta, movie legend and aviation aficionado. Guest star: the legendary North American X-15 that has smashed all speed and altitude records and opened the gateway to space. Production: Breitling, the privileged partner of aviation thanks to its reliable, accurate and innovative instruments – such as the famous Chronomat, the ultimate chronograph. Welcome to a world of legends, feats and performance.

CHRONOMAT 44

Hytteavisa.no • Våren 2017

16

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Din idé... Vår utfordring! Hjem • Hage • Hytte Vi tilpasser skifer etter mål.

Skifer-Thorsen AS er Vestfolds ledende skifer-leverandør. Autorisert forhandler Skifer-Thorsen AS, Raveien 269, 3220 Sandefjord Telefon 33 45 17 05, E-post: post@skiferthorsen.no

VELKOMMEN TIL BYGGPARTNER Rehabilitere taket? Vi tar jobben! PRIVAT • FRITID/HYTTEBYGG • BESLAG • NÆRING • Etablert i 1998 og er en velrenommert entreprenør innen alt av taktekkingsarbeid. • Sertifisert mesterbedrift og består av 90 ansatte / innleide medarbeidere fordelt på fire avdelinger. • Medlem av startbank, har sentralgodkjenning godkjent opplæringsbedrift. • Store nok til å levere, små nok til å bry oss.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

17

Hytteavisa.no • Våren 2017


På sjø´n for å hente mat Det er kanskje billigere å kjøpe det i fiskebutikken. Men sjøkreps, hummer og annet snadder fra havet smaker enda bedre når du fanger den selv. Dessuten er det jo mye morsommere. Tekst: Kalle Seip Foto: Silje Sundhordvik, Folkebadet

Hytteavisa.no • Våren 2017

18

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

19

Hytteavisa.no • Våren 2017


Sjøkreps har alltid vært det aller grummeste for Morten Hansen.

Det er hav- og skalldyrentusiast Morten Hansen som sier dette i det han setter fart på sin 24 fot store styrhusbåt utover Sandefjordsfjorden. Målet er en lenke med 11 krepsteiner som ligger på dypt vann og forhåpentligvis inneholder nok av herligheter til et lunsjmåltid om bord. – Tålmodighetsfiske er ikke noe for meg. Jeg reiser ikke på båttur, men drar på sjø´n for å hente mat, sier Morten.

aller grummeste for Morten. - Det er stas å fiske hummer. Men det er et litt mer risikabelt og begrenset fiske. Det er ofte ruskevær i fangstperioden på høsten. Sjøkreps kan lovlig fiskes hele året, og gir mer uttelling rent fangstmessig. Dessuten er sjøkrepsen med sitt saftige og litt søtlige kjøtt faktisk bedre enn hummer, sier han. Kokt eller stekt

Tunge løft Forventningene er til å ta og føle på når teinehaleren trekker opp begynnelsen på det 500 meter lange tauet som binder sammen krepsteiene. En etter en kommer teinene opp fra dypet, tømmes for fangst og klargjøres for ny utsetting. – Man kan gjerne agne teinene med fisk, men jeg benytter pellets bestående av tørket fiskeavfall. Det varer i ukesvis, og er det flere av yrkesfiskerne bruker, sier Morten. Trollhummer ”Godlukt” av teineagn glemmes raskt når Morten plukker den ene vakre skapningen etter den andre ut av teinene. 11 sjøkreps av ulik størrelse og fire-fem trollhummer, en langhalekreps som bøyer bakkroppen inn under brystet så den likner en krabbe. Noen kaller den en knipse siden det knipser i halen når den forsøker å hoppe uten å møte motstand fra vann. Mange kaster trollhummeren over bord, men det gjør ikke Morten. – Den er svært god å spise, med en litt nøtteaktig, nesten urtekrydret smak, sier han. Det grummeste Vår guide inn i sjøkrepsens verden, som arbeider som tømrer og møbelsnekker når han ikke er på sjø´n, er oppvokst med sjø og sjømat. Faren hans har vært yrkesfisker og hvalfanger og fisket blant annet etter pigghå, ål, torsk, makrell og sild. Helt siden yngre dager har sjøkreps vært det

Hytteavisa.no • Våren 2017

20

Mens skarven sitter på skjæret og tørker vingene, fyres primusen opp. Vannet koker raskt. Storparten av krepsen og trollhummerne klargjøres for et gourmet-måltid à la Morten. Fem minutter kok for de minste, syv for de store. Medbrakt allioli, ferdigoppkuttet avocado, tomat og paprika samt loff og dill danderes på bakdekkets salongbord. – Vi kan jo eksperimentere litt med tilberedningen, mener Morten. Han slakter to-tre store kreps. Deler dem i to på langs, fjerner paven og legger dem i litt olivenolje i stekepanna – den ene delen med kjøttet ned, den andre motsatt vei. Drysser litt salt og dill på den med kjøttsida opp. – Jeg griller ofte kreps i stekeovnen, men jeg har aldri prøvd å steke den, sier kokken som er glad i å lage all slags mat. Ny rett blir til Noen minutter senere skal eksperimentet evalueres. Kjøttet har skiftet utseende fra transparent til hvitt. Det smattes og smakes. Smaksnyansene er der, men det er vanskelig å kåre en vinner – kreps stekt med kjøttet eller skallet ned. – Stekt kreps smaker jo veldig godt tilberedt både på den ene og andre måten, konkluderer Morten som har jobbet fram en ny, vellykket krepsmeny. Han støttes av fotografen som i en begeistret et krepsøyeblikk glemmer at hun skal sikre bilder av herlighetene. – Mmm – så godt!

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

21

Hytteavisa.no • Våren 2017


Hytteavisa.no • Våren 2017

22

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Året rundt Morten er ikke alene om å hengi seg til sjøkrepsens gleder. Det er stadig flere blåser å se langs hele Vestfold-kysten. Fortsatt er hummerfiske det mest populære, men den fangsten er begrenset til oktober og november. Hummerfisket er strengt regulert, maksimalt 10 teiner pr båt, minstemål på 25 cm og forbud mot fiske av rognhummer. – Som hobbyfisker kan man ha 20 krepseteiner, og det er ingen fredningstid. Dermed kan sjøkrepsen fanges hele året, sier Morten som kun har båten oppe på land for å rengjøre å stoffe bunnen.

fiske kreps. Men det er ikke sikkert at du kan glede gjestene på hytta di med kreps selv om du har båt og teiner. Du skal nemlig vite hvor krepsen oppholder seg. Den hemmeligheten gir Morten gladelig fra seg. – Teinene må settes i ei renne med bløtbunn, ikke på fjell. Krepsen er avhengig av et bunnmateriale den kan grave huler i, forklarer han. Morten kan se på ekkoloddet hvordan bunnen ser ut. Det gir også dybdeanvisninger. – Her i fjorden pleier jeg å fiske på dyp mellom 30 og 80 meter, forklarer han mens måkene plasker og koser seg noen meter fra båten, der restene etter et herlig måltid ender opp.

Alle kan jakte kreps Det er ingen restriksjoner på hvem som kan

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

23

Hytteavisa.no • Våren 2017


Vi gjør sommerhandelen enkel for deg Tiden på ditt feriested med familie og venner er verdifull. Vi er vant med besøk av sommergjester i den lyse årstid, og vi vet hvor betydningsfulle de gode måltidene i ferien er for deg. Vi setter inn en sterk innsats i alle våre avdelinger for at ditt besøk hos oss skal oppleves som en behagelig og hyggelig handel. Vi ønsker også at du under ditt besøk hos oss har latt deg inspirere til gode matopplevelser.

Åpningstider: Mandag – fredag 08.00 – 22.00 Lørdag 08.00 – 20.00

MENY INDRE HAVN AS Kilgata 25, 3217 Telefon 33 48 27 50

Hytteavisa.no • Våren 2017

24

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Vi tar utfordringen! 920 30 795 - Ring for en uforpliktende befaring

Hegnasletta 9, 3217 Sandefjord Tlf: 33 42 32 00 mail@sandefjordelektro.no

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

25

Hytteavisa.no • Vüren 2017


Tore Solbergs

investeringstips 1. Sjekk grunnboka. Rydd opp i gamle heftelser. 2. Er tomta oppmålt? Hvis ikke, begjær oppmåling. Uklare grenser selger ikke godt. 3. Sjekk at veirettigheter, parkering, sti, brygge etc. er i behold. 4. Har noen venner/naboer ”vennerettigheter” hos deg? Lag en avtale som gir deg mulighet til å si opp ”vennerettighetene”. 5. Er alle bygg lovlig oppført? Eksisterer det en ferdigattest? Prøv å få en bekreftelse fra kommunen på at alt er ok. Jo nærmere vannet, jo viktigere. 6. Mange har dessverre unnlatt å være med på felles investeringer som vei, vann, kloakk, felles brygge, felles hogst osv. Det straffer seg ved salg. 7. Den yngre generasjon er ikke like opptatt av trær som de noe eldre. Hogg de trærne du kan for å sikre sol ogutsikt. Betal gjerne for det. Det kan lønne seg. 8. Sjekk kommuneplanen. Før du vet ordet av det kan hytta ligge i et LNF-område eller strengt område. 9. Ved sameie: Ha en klar avtale om hva som skal skje om du vil ut av det. 10. Forkjøpsretter: Er de aktive eller bør de slettes? 11. Unngå nabokrangel. Det selger dårlig. 12. Hold rettighetene dine i hevd. Få dem tinglyst om de ikke er det, da kjøper er opptatt av det. 13. Har du festetomt? Ofte eksisterer to festekontrakter – en tinglyst og en ikke-tinglyst (forlengelse av den tinglyste). Disse er ofte ikke knyttet sammen. Hvilken av dem gjelder? 14. Om det er uklarheter i festekontrakt angående tid, regulering av festeavgift el. er det lønnsomt å ordne opp. Kjøpere skyr uklarheter. 15. Tomtefeste er som regel trygt og sikkert, men pga. Strasbourg-dommen sier en del kjøpere nei takk. Sjekk om det er mulig å innløse tomta til en fornuftig pris. 16. Forbered salget i god tid. Det kan fort dukke opp noe som forsinker prosessen. 17. Ta gjerne bilder sommeren i forveien. 18. Bruk profesjonelle håndverkere/arkitekter når noe skal gjøres på hytta. Hjemmesnekring/tegning selger dårlig. 19. Fiks opp ute. Det er lov å rake stranden og plukke småstein. 20. Før hadde nesten alle hytter trehvit panel. Mal gjerne i lyse moderne farger. 21. Fjern gamle møbler. Med få, ikke kostbare grep kan hytta få en fin ”face-lift”. Alle liker vakre ting å se på. 22. Lag deg et solkart ved St.hans tider der du merker av når sola står opp og når den går ned på de forskjellige uteplassene. 23. Har du «ubrukelig strandlinje», vurder mudring. 24. Har du ikke båt/bryggeplass, vurder å få tak i en. Hytteavisa.no • Våren 2017

26

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Hytta i Sandefjord ble til fem Oslo-leiligheter De valgte å selge hytta og fordele gevinsten på fem barnebarn. Resultatet var god forrentning og stor glede. Ekteparet fra Oslo, som i mange år hadde hatt glede av hytta si i Vestfold-skjærgården, ønsket at barnebarna skulle få glede av den verdifulle eiendommen. Mellomgenerasjonen, de to barna til Oslo-ekteparet, hadde mer enn nok – hytter på fjellet og hyppige reiser til utlandet. – Selv brukte de hytta stadig mindre, men trodde det beste var å tviholde på den for at barnebarna skulle arve den når de ble borte, forteller eiendomsmegler Tore Solberg. Godt alternativ Ekteparet ønsker å være anonyme, men Solberg har fått tillatelse til å fortelle deres historie – med enkelte omskrivninger. – I forbindelse med skriving av testament, snakket de med en rådgiver som ga dem alternative løsninger til overdragelse, forteller Solberg. Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Glede og nytte Ekteparet valgte å følge et av rådene, et råd som viste seg å både være en glimrende plassering av hytteverdien og en plassering som kom barnebarna til umiddelbar nytte. I tillegg fikk besteforeldrene gleden av å se at de kunne hjelpe barnebarna i en vanskelig etableringsperiode. Bolig – De valgte å selge hytta, og de satt igjen med en gevinst på 10 millioner skattefrie kroner, forteller Solberg. De pengene fordelte de på de fem barnebarna, som alle var i en studiesituasjon. Pengene ble gitt under forutsetning av at de ble plassert i bolig. – Med to millioner kroner hver i egenandel ble alle fem satt i stand til å kjøpe seg en bolig i 27

Oslo, noe de alle gjorde. Til stor glede for besteforeldrene, forteller Solberg. Bedre avkastning Ti millioner kroner i ei hytte på Vestfold-kysten gir god forrentning. – Vi ser at stadig flere eldre hytteeiere overfører hytta til barna sine etter at arveavgiften ble fjernet, sier Solberg. Når det i tillegg er dårlig avkastning på penger i banken, frister det lite å selge bare for å spare. – Men å plassere gevinsten i fem leiligheter i Oslo, der prisstigningen er på rundt 20 prosent, er en god plassering, kanskje enda bedre. Dessuten kom de i dette tilfelle noen til gode, da barnebarna faktisk trengte midlene, mener eiendomsmegleren.

Hytteavisa.no • Våren 2017


Opplever rush på arveoppgjør Det er stor aktivitet på eiendomsmarkedet. Hytter, hus og familieeide bedrifter overføres fra en generasjon til neste. Frykt for gjeninnføring av arveavgiften kan være årsak. Tekst: Kalle Seip

– Det er mange som sitter på store verdier, blant annet i form av fritidseiendommer. Tidligere risikerte man å betale store summer i arveavgift ved et skifte, sier Randi Birgitte Bull, advokat og partner i Bull & Co Advokatfirma.

Mange land – for eksempel Storbritannia – har en ordning der det skal betales en prosentvis avgift av boets nettoverdier, uansett hvor mange arvinger boet skal fordeles på. Enkelt å overdra hytte

Uklart Bull opplever for tiden stor pågang av klienter som ønsker å foreta et foregrepet arveoppgjør. Dagens regjering fjernet arveavgiften, noe som for mange er et gode. Men snart er det valg, og flere partier har varslet et oppgjør med dagens ordning. – Det er uklart hva som skjer etter valget, noe mange tar konsekvensene av, sier Bull. Ulike modeller Riktignok har representanter for det største opposisjonspartiet sagt at de ikke vil gjeninnføre arveavgiften i den form det hadde før regjeringsskiftet. – Men det er grunn til å tro at flere partier åpner opp for å innføre en avgift på arv, sier Bull. Ingen vet hva det vil innebære, og Bull sier at det ikke er mulig spekulere i dette.

Hytteavisa.no • Våren 2017

Mange ønsker å være i forkant og ikke risikere at valget i høst skal kunne fordyre et eventuelt arveoppgjør. – Familieeide bedrifter kan nå foreta et generasjonsskifte, uten at bedriften knekker ryggen av den grunn, sier Bull. Selv om det tar kortere tid å gjennomføre enn et skifte av ei hytte enn en bedrift, er det også mange hytteeiere i 60-70-årene som velger å foreta et arveoppgjør allerede nå. – Enten det blir ny arveavgift eller ikke, er det grunn til å tro at vi aldri vil få en situasjon igjen hvor vi kommer så rimelig fra et generasjonsskifte som nå, sier Bull. Salg et alternativ Når mange velger å overdra hytta til neste generasjon, har det flere sider, mener Bull. – Det er en vakker tanke at hytta skal gå videre 28

Randi Birgitte Bull, Advokat. Bull & Co Advokatfirma består av spesialiserte advokater som til sammen dekker de fleste forretningsjuridiske områder samt bistår privatpersoner med private rettsforhold. Vi har blant annet særlig kompetanse på følgende områder: • • • • • •

Arv Generasjonsskifte – planlagte arveoppgjør Skifteoppgjør mellom ektefeller/samboere Fast eiendoms rettsforhold, herunder tomtefeste, hevd, bruksretttigheter mv Skatt- og avgiftsspørsmål knyttet til arv/ generasjonsskifte Internasjonale skifteoppgjør og arveoppgjør

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Foto: Zentuvo

i familien. Men det kan ende med dunder og brak, sier hun. Bull sikter til at å være flere eiere av en fritidseiendom i mange situasjoner har vist seg å være grunnlag for konflikter i familien.

– Å gi forskudd på arv i form av overdragelse av hytta til et av barna, kan også bli komplisert, mener Bull. Dersom et av barna får forskudd på arv vil hovedregelen være at de andre barna skal kompenseres for dette i det senere arveoppgjøret. Foreldrene må da ta stilling til hvordan dette skal gjøres, herunder om verdien av forskuddet skal oppjusteres til verdien på tidspunktet for det endelige arveoppgjøret. – Hvis det på nytt blir arveavgift, kan arveoppgjøret bli urettferdig for de andre arvtagerne. De risikerer både å måtte vente før de får sin del av arven og i tillegg måtte betale arveavgift på arven, dersom den blir gjeninnført. Det er viktig at dette tenkes i gjennom og lages avtaler mellom familiemedlemmene om dette, sier hun. Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Foto: Silje Sundhordvik, Folkebadet

Urettferdig

– Å gi forskudd på arv i form av overdragelse av hytta til et av barna, kan bli komplisert, mener Bull.


Hold deg oppdatert og se flere artikler på Hytteavisa.no

29

Hytteavisa.no • Våren 2017


Stort gebyr-sprik For mange er det utenkelig med hytte i skjærgården uten båt. Men båt krever båtplass. Du er kanskje ikke av typen som synes det er greit med en relativt liten båt som du frakter rundt på en bilhenger. Kanskje vil du gjerne bare løsne fortøyningen og stikke på sjøen akkurat når det passer deg uten å måtte sjøsette båten hver gang. Da må du ha båtplass. Egen brygge Men båtplasser vokser ikke på trær. Det gjør de ikke noe sted, men i Vestfold-skjærgården er det folksomt om sommeren og tøff kamp om plassene. Derfor ønsker mange å bygge eller restaurere egne brygger – eller felles brygger for hyttelaget. Da har det stor betydning i hvilken kommune du har hytta di. Ulike satser Kommunen skal ha betalt for å behandle søknaden din om brygge, enten det dreier seg om å oppføre en helt ny, eller du skal erstatte eksisterende brygge. Mange vil nok mene at det er rimelig at kommunen tar betalt for saksbehandlingen, men litt mer underlig er det at gebyrene er så ulike fra kommune til kommune.

Hytteavisa.no • Våren 2017

Larvik rimeligst Du kommer rimelig greit fra det i Larvik. Der må du ut med rundt 4500 kroner for at kommunen skal behandle søknaden din om selve bryggeanlegget. Antall båtplasser på brygga gir tilleggsgebyrer avhengig av hvor mange båtplasser du søker om – fra 3.600 til 9.200 kroner. Sandefjord er bare hakket dyrere. Dyrest på Nøtterøy Men har du hytte på Tjøme eller Nøtterøy, ser det ut for at kommunens timesatser er på et heftigere nivå. På Nøtterøy må du ut med 20.685 kroner hvis du søker om ny brygge i 2017. Men når det gjelder gjenoppføring av tidligere lovlig brygge, er de mer nøkterne i gebyrforlangende. Da nøyer de seg med 5269 kroner – altså neste på nivå med nabokommunene lenger sør. Men det er bare grunnprisen. Så kommer det tillegg dersom du for eksempel hva slags materiale du bruker på den gjenoppførte brygga.

30

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Dette må du betale i gebyrer når du skal bygge brygge: Sandefjord

Larvik

Tiltak Gebyr

Tiltak Gebyr

Oppføring av ny brygge/erstatning for eksisterende brygge

kr 5.000

Oppføring av ny brygge/erstatning for eksisterende brygge

kr 4.600

Tillegg for båtplasser: 5-15 plasser 5-30 plasser Over 30 plasser

kr 3.750 kr 6.250 kr 10.000

Tillegg for båtplasser: 5-15 plasser 5-30 plasser Over 30 plasser

kr 3.600 kr 5.650 kr 9.200

Brygge, endring

kr 3.750

Brygge, endring

kr 3.600

Andre tiltak i marine områder

kr 5.000

Andre tiltak i marine områder

kr 4.600

Nøtterøy

Tjøme

Tiltak Gebyr

Tiltak Gebyr

Ny brygge

Ny brygge

kr 20.685

Endring bestående brygger

Brygge, søknadspliktige tiltak som unntas søknad etter pbl §20-3 første ledd bokstav F kr 3.157

kr 14.400 kr 11.500

Tillegg for endring av lengde/ bredde/fasade/byggematerialer etc kr 5.269 Tillegg for endring av bryggetype (pæle-/flytebrygge etc.)

kr 5.269

Tillegg for dispensasjonsbehandling kr 16.246 Brygge, endring/gjenoppføring av tidligere lovlig brygge

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

kr 5.269

31

Hytteavisa.no • Våren 2017


Endret eiendomsskatten Bortsett fra i Sande er ikke eiendomsskatt i kystkommunene i Vestfold aktuell politikk i dag. Men eiendomsskatten er en etter hvert velbrukt metode for norske kommuner til å skaffe seg økte inntekter. At dette kan bli en problemstilling i framtida også for hyttekommunene langs Vestfold-kysten, er ikke usannsynlig.

fritidsbolig ved utskriving av eiendomsskatt i kommunen. Dette blant annet for at kommunene skulle slippe å taksere alle fritidsboliger. – Vi er glade for at regjeringen nesten ordrett har fulgt vårt forslag, sier daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor.

Frita hytteeiere For den som har store motforestillinger mot at eiendomsskatt blir innført langs Skagerrakkysten, kan det være godt å registrere at da regjeringen Solberg la fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2016, var en av overraskelsene forslaget om å la kommunene frita hytteeiere for denne skatten. Rett til å unnta hyttene I et møte mellom Finansdepartementet og Norsk Hyttelag, foreslo Hyttelaget at kommunene måtte få rett til å unnta

Diskusjon Det finnes rådmenn og ordførere som tidligere ønsket å skjerme hyttefolket fra eiendomsskatten. Men svakheter i lovverket ga ikke det som en mulighet. – Før måtte de skattlegge hyttene, men nå må de diskutere om de skal skattlegge hyttene. Og hvis de gjør det, må de diskutere om hyttefolket skal få noe tilbake, for eksempel i form av øremerkede midler, sier Bringsvor.

Sande grunngir for ”stutt” Det er en lovfestet rett å få en begrunnelse for taksten kommunen legger til grunn for å fastsette eiendomsskatt, en såkalt ”stutt grunngjeving”. Begrunnelsen må riktignok tilpasses det enkelte vedtak, men den skal gjøre det mulig å forstå hvordan skattegrunnlaget er fastsatt for å få tilstrekkelig grunnlag for en eventuell klage. En hytteeier i Sande har gående en klagesak mot Sande kommune, der han og kommunen er uenige om hva som kreves av ”grunngjeving” for at det skal være mulig å forstå hvordan eiendomsskattetaksten er fastsatt, og gi tilstrekkelig grunnlag for å ta stilling til om taksten er riktig. Norsk Hyttelag har bedt om en begrunnelse, og saken skal tas opp i sakkyndig klagenemd for eiendomsskatt.

Få boliger omgjort til fritidsboliger Det har ikke vært noe renn på salg av boliger til hytteformål i Larvik kommune. I 2015 ga Landbruksdepartementet grønt lys for at Larvik kommune kunne frita store deler av kommunen for boplikt. Mange var skeptiske til konsekvensene av vedtaket. Fortsatt er indrefiletene, blant annet Kjerringvik, Ula, Stavern, Helgeroa og Nevlunghavn underlagt boplikt, men boliger som ligger tett inntil disse områdene kan i dag omsettes som attraktive fritidsboliger.

Stadig flere vil ha hytte Av 1,3 millioner husholdninger, så er det litt over halvparten som har tilgang på hytte. Våren 2015 var det 60.000 som ønsket å kjøpe hytte her til lands, noe som økte til 90.000 i september. Nå er tallet oppe i 113.000 som ønsker å kjøpe hytte, ifølge Fritidsbygganalysen som gis ut av Prognosesenteret.

Stor verdiøkning – Vi har enkelte gode objekter i Tjølling og på Brunlanes, sier eiendomsmegler Tore Solberg. Han undres over at det ikke så langt har vist seg å være et renn av boligeiere som har valgt å omsette boligen sin i fritidsmarkedet. Han regner med at flere huseiere vurderer salg, men ennå ikke har konkludert. – Jeg er overbevist om at boliger tett opp mot områdene med boplikt har fått med seg en vesentlig verdiøkning, sier Solberg.

Interessen vokser spesielt blant nordmenn i 40-årene. De bor sentralt og har opparbeidet seg god økonomi. Flere har arvet fra foreldre, og lavt rentenivå gir flere mulighet til å realisere hyttedrømmen. Kilde: botrend.no

Hytteavisa.no • Våren 2017

32

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Kilen apotek har flyttet til nye flotte lokaler i Kilgata 9. Velkommen!

Gokstad Apotek, Andebu

Gokstad Apotek, Kilen

Gokstad Apotek, Pindsle

Mandag - Fredag: 09.00 - 17.00 Lørdag: 10.00 - 14.00 Andebu sentrum 24, 3158 Andebu

Mandag - Fredag: 08.30 - 19.00 Lørdag: 09.00 - 16.00 Kilgata 9, 3217 Sandefjord

Mandag - Fredag: 09.00 - 17.00 Lørdag: 09.00 - 15.00 Nygårdsveien 84, Komplett.no Arena, 3221 Sandefjord

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

33

Hytteavisa.no • Våren 2017


Rask levering og god service!

Brunevarer, hvitevarer, data, telefoni, parabol, belysning, varmepumpe og el-installasjon

Ring oss 33 18 30 15 www.sommerfeltelektro.com Nansetgata 89

Hytteavisa.no • Vüren 2017

Medlem av:

34

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


GUSTAVSEN VVS AS

Gustavsen VVS kan tilby følgende:

- ETABLERT I 1979

• Totalrenovering av baderom. Vi leverer til alle faggrupper.

Vi er en rørleggerbedrift som har spesialisert oss på å totalrenovere bad. Våre 8 medarbeidere og samarbeidspartnere har lang erfaring med å bygge bad og styre hele prosessen fra start til slutt. Det gjør at vi kan gjennomføre oppdragene hurtig og profesjonelt. Vi er selvsagt “Godkjent våtroms bedrift”. Du kan se og velge ut det du skal ha på badet i vår butikk i Dronningensgate 34 på Torstrand. Vi utfører alle typer oppdrag. Fra vannbåren varme systemer, varmepumper, eneboliger, hytter, tilbygg og serviceoppdrag. Bedriften har også lang erfaring innen forsikringsbransjen. Vi har mesterutdanning, svennebrev og teknikerutdanning. Vårt fokus er å gi ansatte kompetanse og videreutvikling med kurser og utdanning, slik at du som kunde får den beste service og leveranse.

• Alt innen servicerørlegging. Vi reparere vannlekkasjer, utskiftinger av baderomsmøbler, skifte beredere, kraner, wc, vasker, dusjkabinetter med mer. • Utskifting av vann og avløpsrør i alle typer bygninger. • Grøftearbeider både som totalentreprenør eller rørlegging. • Alt innen eneboliger, nybygg og tilbygg. • Frost sikre hytter og sette på vann. • Vi leverer fullstendige vannbårne varme systemer. • Varmepumper, luft-vann og vann-vann. • Vi gir rabatter og bonus til alle LABO og Huseiernes Landsforbund medlemmer. • Ta kontakt med oss for kostnadsfri befaring!

Facebook: Gustavsen VVS As

Tlf. 33 18 20 38 E-post: post@gustavsenvvs.no

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Web: www.gustavsenvvs.no Adr: Dronningensgate 34, Torstrand - Larvik

35

Hytteavisa.no • Våren 2017


Det kan være ulike årsaker til at man trenger hjelp, for eksempel alvorlig sykdom eller sinnslidelse. Tidligere var i praksis det eneste alternativet å få oppnevnt en verge av Fylkesmannen. En slik prosess kan ta unødvendig lang tid. Hvem som blir oppnevnt som verge er usikkert, og hvilke avgjørelser som tas, er utenfor din kontroll. Med dette i bakhodet ble vergemålsloven supplert i 2013. Loven åpner nå for at du allerede før behovet for bistand oppstår, kan utnevne en selvvalgt hjelper (fullmektig), med et spesielt mandat, i form av en fremtidsfullmakt, se vergemålsloven kap. 10. Du kan bestemme hvem som er fullmektig, og hvilke av dine interesser og forhold vedkommende skal forvalte, alt uten tidkrevende innblanding fra det offentlige.

Hva er fremtidsfullmakt?

Hva er en fremtidsfullmakt? Alle kan uformelt be en livsledsager, venn eller familie om hjelp frem i tid. Normalt vil man også få den hjelpen man trenger og ønsker. Men utfordringen med uformelle og ofte muntlige ønsker er at de kan være vanskelig å bevise i etterkant. Det er også omfattende begrensninger i hva en slik hjelper kan bistå med.

Hvordan skal dine økonomiske og personlige interesser ivaretas hvis du ikke lenger klarer det selv? Med en fremtidsfullmakt kan du bestemme hvem som skal ta vare på deg hvis du ikke lenger klarer det selv.

Oppretter man en fremtidsfullmakt, trenger man ikke lenger bekymre seg for denne typen utfordringer. I et skriftlig dokument, som har omtrent samme form- og vitnekrav som et testament, kan man bestemme at én eller flere bestemte personer skal representere seg dersom man i fremtiden ikke lenger kan ivareta egne interesser.

Tekst: Advokat Line Karlsen Ask, HELP Forsikring

Hvem kan opprette en fremtidsfullmakt, og hvem kan være fullmektig? Fremtidsfullmakt kan opprettes av den som er over 18 år som forstår fullmaktens betydning, jf vgml § 79, første ledd. Fullmektigen må også være over 18 år, akseptere å være fullmektig, og ikke selv ha verge. Ofte vil det være ektefelle/ samboer eller egne barn man ønsker som fullmektig. En juridisk person, for eksempel et advokatfirma, kan ikke være fullmektig. Det er praktisk at fullmakten i tillegg navngir en annen person som fullmektig, for det tilfelle at fullmektigen blir midlertidig eller varig forhindret fra å utføre sitt oppdrag (suksessiv fullmektig). Det kan også være flere suksessive fullmektiger opplistet. Fullmaktens innhold Man kan bestemme at fullmakten skal omfatte økonomiske forhold, personlige forhold, eller begge deler. Eventuelt kan fullmakten begrenses til å gjelde bestemte disposisjoner, for eksempel salg av en bestemt fast eiendom. Poenget med denne formaliseringen er at den som er utpekt som fullmektig har et dokument som gir han eller henne rett til å foreta de avtalte disposisjoner, med andre ord utføre de oppgavene dokumentet gir tillatelse til.

Hytteavisa.no • Våren 2017

36

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Et veldig praktisk eksempel er at fullmektigen ved å fremvise fullmaktsdokumentet til banken, kan få tilgang til fullmaktsgivers bankkonto for å betale sistnevntes regninger.

SKAL DU KJØPE HYTTE?

Formkrav til fremtidsfullmakt:

• •

• •

Sørg for å sikre deg juridisk.

Fremtidsfullmakten bør dateres. Den skal være skriftlig, undertegnet og bekreftet av to vitner over 18 år, som begge er tilstede sammen med fullmaktsgiver når dokumentet undertegnes. Vitnene bekrefter med sin underskrift at fullmaktsgiver har opprettet fullmakten av egen fri vilje.

Med HELP Boligkjøperforsikring får du tilgang til landets fremste advokatmiljø for boligkjøpere.

Vitnene bør i påskrift på dokumentet opplyse om fullmaktsgiveren har opprettet fullmakten av egen fri vilje og hadde evne til å forstå hva den innebar. Påskriften bør inneholde opplysning om fødselsdatoen til vitnene og deres adresse. NB! Helt nære pårørende bør ikke være vitner. Det må gå klart frem av fullmakten at den skal gjelde etter at fullmaktsgiveren har kommet i en tilstand som beskrevet i vergemålsloven § 78. Det er ikke nok bare å kalle fullmakten fremtidsfullmakt.

Konsekvensen av at formkravene ikke er fulgt, er at fremtidsfullmakten er ugyldig. Viktig: Tidspunktet fullmakten trer i kraft Et viktig vilkår for fremtidsfullmakten er at den må knyttes til et spesielt tidspunkt, nemlig det tidspunkt der fullmaktsgiver på grunn av sinnslidelse, som demens, eller alvorlig svekket helsetilstand ikke selv lenger kan ivareta sine interesser innenfor de områder fullmakten dekker, jf. vgml. § 78. Dette må da også fremgå klart av selve fremtidsfullmakten. Når man skal ta i bruk fremtidsfullmakten: Når fullmaktsgiveren ikke lenger kan ivareta sine interesser, kan man be om at fullmakten stadfestes av fylkesmannen. Dette kan være nødvendig hvis man ønsker å benytte fullmakten overfor banker, Statens kartverk, etc. Dersom fullmakten blir stadfestet, vil fullmektigen få en attest fra fylkesmannen. Den som er oppgitt som fullmektig når fullmakten trer i kraft, skal da underrette den det gjelder, hans eller hennes ektefelle eller samboer, eller andre nære slektninger om det ikke finnes en ektefelle eller en samboer. Før fullmektigen tar avgjørelser skal fullmaktsgiveren høres hvis det kan skje uten betydelige vansker. Det er ikke nødvendig hvis fullmaktsgiver er ute av stand til å forstå hva saken gjelder. Habilitet Fullmektigen kan ikke representere fullmaktsgiveren i saker der han eller hun er inhabil som verge. Hvis fullmektigen er inhabil,

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

kan fylkesmannen oppnevne en verge med et mandat som avgrenses til de tilfellene hvor fullmektigen er inhabil. Fullmektigen kan gi helt vanlige gaver og dekke sine nødvendige utgifter samt ta et rimelig vederlag, og utføre de oppgaver som er særlig angitt i fullmakten. Hva som er sedvanlig, avhenger blant annet av fullmaktsgiverens økonomi og hva han eller hun tidligere har pleid å gi til bursdager, jul, konfirmasjoner og bryllup. Gaver utover dette kan bare gis der det går klart frem av fullmakten. Fullmaktsgiver kan også pålegge fullmektigen og gi andre, for eksempel samtlige livsarvinger innsynsrett i de disposisjoner fullmektigen gjør. 37

Har du advokatforsikring i HELP? Da kan du få hjelp av en av HELPs spesialiserte advokater til å opprette en fremtidsfullmakt tilpasset dine ønsker, uten at det koster ekstra.

Hold deg oppdatert og se flere artikler på Hytteavisa.no

Hytteavisa.no • Våren 2017


– God investering – Det blir mer fred i verden med klare grenser, sier eiendomsmegler Tore Solberg. Han er nøye med å påse at der han skal bistå med salg, der bør grensen være av en art som ikke kan skape splid i neste omgang. – Både på Tjøme og andre kommune er i Vestfold er det mange hytte-eiendommer med uklare grenser, sier Solberg. Han kan blant annet vise til en sak der en hytteeier hadde brukt en innkjørsel og parkeringsplass i mange år. Han trodde at atkomsten i sin helhet var på egen tomt. Da det viste seg av 9,5 kvadratmeter lå på naboens eiendom, ble det grunnlag for en konflikt. Naboen ville nemlig ha 1,5 millioner kroner for snaue 10 kvadratmeter. – Det er verdt å spandere noen kroner på oppmåling for å slippe slike situasjoner, sier Solberg.

Finn grensene dine Det er mye billigere å betale for oppmåling av hyttetomta di enn å betale advokater i en eventuell grensetvist. Det er Bernt-Ole Gyth-Dehli ved teknisk avdeling i Tjøme kommune som på denne måten setter saken litt på spissen. – Det er fornuftig å ha orden på eiendomsgrensene ved kjøp og salg av eiendom, sier han.

– Før 1980 i Tjøme kommune er ”steinalder”, sier Gyth-Dehli. Før det var det i hovedsak målt med måleband og merker som grensesteiner, trær og kors hugget i fjell. Disse viste hvor grensene gikk. Mange av merkene er forgjengelige.

Sovende paragraf i matrikkelloven

Kan bli obligatorisk

I 2010 ble det vedtatt en matrikkel-lov som sa at hoveddelen av eiendommer i Norge skal måles opp. – Paragrafen gir instruks om at ved salg av eiendom, må dette være i orden, sier GythDehli. Men oppmålingsingeniøren kan berolige alle med at loven foreløpig er sovende og ikke satt ut i live. – Det er varsel at Stortinget vil gjennomgå matrikkelloven, og noe de ser på er om man skal få fortgang i målet om oppmåling av alle eiendommer i Norge, sier han.

Og fortsatt er altså svært mange grenser ikke målt i moderne tid, og dermed ikke lagt inn i kartverket med nøyaktige GPS-angivelser. Vel forlikte naboer kan utmerket godt leve uten oppmålt tomt. Men for å sikre kunnskap om de opprinnelige skylddeling, bør man lete fram de gamle grensemerkene som fortsatt er i marka og «friske» opp disse. – En gjennomgang av matrikkelloven kan komme til å tvinge grunneiere til å bestille oppmåling fra kommunens oppmålingsvesen, sier Gyth-Dehli.

di ikke er like grei og fleksibel som den gamle. Grunneiere oppfordres til å ta en gjennomgang av grensene for egen eiendom og bestille oppmåling dersom resultatet viser at det ikke er godt samsvar mellom grensene registrert i kartverket og grensene i marka. – Det koster litt, men da er du ferdig med det, sier han.

Bestill nå ”Steinalder” Både på Tjøme og andre steder i Norge er det fortsatt svært mange eiendommer der grensene ikke er målt opp med moderne metoder.

Hytteavisa.no • Våren 2017

Siden paragrafen i matrikkelloven av 2010 fortsatt er sovende, foregår det hele tiden kjøp og salg av eiendom som ikke har oppmålte grenser. Det kan hende den nye eieren av hytta

38

–Stortinget ønsker fortgang i målet om oppmåling av alle eiendommer i Norge, sier Bernt-Ole Gyth-Dehli i Tjøme Kommune.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


400KVM MED FLOTTE UTSTILLINGER - Du finner oss på Pindsle i Sandefjord -

RØRLEGGER OG BUTIKK PÅ SAMME STED Werner Barth Bademiljø • GNEISVEIEN 10 • TLF: 33 47 54 06 • E-POST: BUTIKK@BARTH.NO • ÅPENT: 10.00–18.00 (10.00–15.00)

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

39

Hytteavisa.no • Våren 2017


Er du i tvil, så spør! Om brygga di begynner å skrante, vil du kanskje sikre den for fremtiden. Da er det viktig å holde tunga rett i munnen, trekke pusten godt og vente litt med impulsreparasjoner. I en verden der man ikke kan gjøre hva som helst, selv med sin private brygge, er det viktig å vite hva man gjør. – Ikke riv noe som helst før du har snakket med kommunen om hvilke regler som gjelder, er et velment råd fra byggmester Torolf Stenersen. Følger med Det blir stadig strengere regler knyttet til byggeaktiviteter i strandsonen. Og det er mange ”sivile” kontrollører ute i friluft. En hver turgåer kan komme til å ville rapportere brudd på reglement. Og kommunens egne folk følger

Hytteavisa.no • Våren 2017

også godt med. – Men de kommunalt ansatte er ikke vrange. De svarer det de må, og forholder seg bare til et reglement de selv ikke har utformet, sier Stenersen.

neppe tilgivelse i etterkant, selv om det dreier seg om relativt enkle operasjoner du med letthet kan gjøre selv. – Da er det sannsynlig at du blir pålagt å rive brygga, sier Stenersen.

Må rive

Hjelp til søknad

Saken er at du kan gjøre svært lite uten å måtte søke om lov. – Stort sett får du jo et ja, sier Stenersen. Og har du først fått et papir på at du kan rehabilitere brygga di, kan du trygt sette i gang arbeidet. Mangler du derimot tillatelsen, får du

Problemstillingen er svært aktuell. – Vi får mange henvendelser om rehabilitering av brygger, sier Stenersen. Det kan være alt fra å skifte toppdekket, til mer omfattende arbeid med fundamenteringen under vann. I det siste tilfellet bruker

40

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Hold deg oppdatert og se flere artikler på Hytteavisa.no

Ikke spar på dimensjonen Prisforskjellen er ikke så stor. Men du sikrer deg mye bedre sikkerhet og komfort. Det finnes visse ting du får lov til uten å spørre kommunen om lov. Du kan blant annet bygge deg en terrasse på inntil 30 kvadratmeter – enten i tre eller ved bruk av skifer eller heller. Men også her må du kjenne til reglene. – En treplatting skal ingen steder ligge mer enn 50 centimeter over bakkenivået. Og velger du skifer eller heller, må de legges løse i grus. Du har ikke lov til å støpe dem fast, sier byggmester Torolf Stenersen. Bygger du en terrasse i tre, anbefaler Stenersen at du velger solide materialer. – Tidligere brukte vi relativt smale og tynne verandabord som vi lett tråkket i gjennom. I dag bruker de aller fleste dimensjonen 28x120, som gir et mye mer solid inntrykk og er et støtt dekke å gå på, sier Stenersen som også anbefaler dragere på 2”x6” eller 2”x8”. Du finner bjelkelagstabell på nettet som forteller hvilken dimensjon du trenger. – Uansett dimensjon anbefaler vi at du skrur alt når du lager terrasse. Spiker holder ikke i lengden, sier han.

Stenersen samarbeidspartnere med den rette kompetansen. – Vi har også folk som kan hjelpe til med søknaden til kommunen, sier han.

Nye brygger Kommunen har gebyrsatser også for å bygge nye brygger. Så langt har Stenersen ingen eksempler på at kommunen har tillatt det til enkeltpersoner. – Der kommunen sier ja, har det som regel stått noe fra tidligere, sier han. Derimot kan hyttelag eller vellag søke om å bygge ny brygge. – Da er sjansene større for et ja, sier han. Stenersen tror heller ikke det er stemning i kommunene for å utvide eksiterende private brygger. –Da er sjansen til å få nei veldig stor, sier Stenersen.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

41

Hytteavisa.no • Våren 2017


– Folk velger alternativt I mange år var impregnerte materialer nærmest enerådende på brygger og terrasser. I dag er valgmulighetene utvidet. Det er det mange som benytter seg av. Tekst: Kalle Seip Foto: Silje Sundhordvik, Folkebadet

Hytteavisa.no • Våren 2017

42

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Grønne materialer har dominert utvendig topplag lenge. Når materialene var sauset inn med impregnering, visste vi at vi ikke behøvde å skifte ut verandabordene eller topplaget på brygga på mange år. Men vi visste kanskje ikke at vi bidro til forurensing i stor skala. – De opprinnelige impregnerte bordene ble forbudt for noen år siden. I dag er det mye mindre gift i dem, og mange bruker fortsatt grønne materialer, sier byggmester Torolf Stenersen. Gode alternativer Tunge, tette treslag som tåler vann og fuktighet godt, har vært et mer sjeldent alternativ til impregnerte furubord. Det eksotiske treslaget teak er både vakkert og tåler vann, men skal ikke lenger brukes av hensyn til tropiske skoger. Men nå dukker det stadig opp vakre og gode alternativer. – Alternativene til impregnert gjør nok et større innhogg i lommeboka, men stadig flere velger det likevel, sier Stenersen. Tåler fukt Et av de nye produktene som har blitt populært i Vestfold-skjærgården, er en tresort fra SørAmerika. Cumaru, også kalt brasiliansk teak, er miljøsertifisert og dermed ikke svartelistet for salg. Fargen varierer fra gyllenbrun til rødbrun. – Etter eksponering fra sol og vann får cumaru en sølvgrå farge, forteller Stenersen. Cumaru er motstandsdyktig mot fukt og råte. – Slottsgulv i Sandefjord har levert cumaru i ti år, og har fått gode tilbakemeldinger, sier han. Miljøimpregnering Mer kjent for mange er Kebony, et impregnert furuprodukt. – Kebonys teknologi er et alternativ til truede tropiske tresorter og tradisjonelt impregnert tre, forteller Stenersen. Dette gjøres ved å oppgradere egenskapene til bærekraftig fremstilt trevirke, i dette tilfelle altså furu. Prosessen benytter en væske utvunnet av planteavfall fra landbruk. Også Kebony blir sølvgrå under påvirkning av vær og vind. Varighet Eik er et lokalt treslag som står godt i vær og vind. På samme måte som cumaru er eikas kjerneved i naturlig tilstand det norske treslaget som har lengst holdbarhet i kontakt med jord. – Det er derfor velegnet til både kledning, terrasser og brygger, sier Stenersen. Stadig flere går for et trygt og stabilt alternativ som du ikke henter direkte fra naturen. – Du får komposittmaterialer i flere farger, og materialet har nesten livslang varighet, sier Stenersen. Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

43

Hytteavisa.no • Våren 2017


Når tradisjonsrikt og solid håndverk teller mest Nybygg • Tilbygg • Rehabilitering • Restaurering Ettersyn/ vedlikehold av hytter og brygger

Gjekstadvn. 5, 3218 Sandefjord • Tlf.: 33 46 38 00 • www.btts.no • post@btts.no

VI UTFØRER ALT INNEN: MALING TAPETSERING GULV - OG FLISLEGGING Hytteavisa.no • Våren 2017

Nordre Kullerød 17 C, 3241 Sandefjord tlf. 33 47 91 10 www.bjorvik-haugen.no

44

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

45

Hytteavisa.no • Våren 2017


Det bygges igjen på Tjøme For første gang på 40 år har Tjøme kommune gitt tillatelse til å sette opp nye hytter. I 2015 opphevet hyttekommunen det mer enn 40 år gamle forbudet mot å bygge flere hytter. Byggesaksleder i Tjøme, Hans Petter Abrahamsen, opplyser til Tønsbergs Blad at rundt 15 nye hytter er tillat bygget etter at forbudet ble opphevet. Restriksjoner Vilkårene for å få byggetillatelse er strenge, noe som blant annet betyr at nye hytter må ligge i allerede etablerte hytteområder mer enn 100 meter fra sjøen. Tomta skal være på minimum ett mål, og tomten skal være et resultat av fradeling av allerede eksisterende

hyttetomt. Den må heller ikke være til hinder for allmenn ferdsel. Beskjedent antall Mange fryktet hytteboom da byggeforbudet ble opphevet. Så langt er det liten grunn til å frykte det, da 15 hytter er et lite antall sett i sammenheng med de rundt 2600 hyttene som allerede finnes på Tjøme. Abrahamsen sier til Tønsbergs Blad at det særlig er i Grevik helt sør på Tjøme og i Putten-området på Hvasser det er gitt tillatelse til nybygging.

Trær og hekker skaper konflikt Sommerens gleder kan for mange bli ødelagt av nabokrangel. Konfliktrådet i Vestfolds årlige statistikk viser at sommeren er tid for nabokrangel. Kanskje ikke så rart, da vi om vinteren har mer enn nok med å sørge for å kose oss inne, selv om ansvaret for snømåking selvsagt kan sette sinnene i kok.

støysterk bensinmotor er ikke alltid like velkomment hos naboen, særlig ikke på helligdager eller sen kveldstid. Det finnes også hyttenaboer som er glade i de lyse nettene, og som ”aldri” går og legger seg. Høy latter og musikk kan jo bli slitsomt når du egentlig ønsker å sove.

Muligheter for konflikt Om sommeren trekker vi ut, og der er konfliktmulighetene mange. I Vestfold ble det registrert ikke mindre enn 78 ulike sivile konflikter i 2016. Både støy fra trampoliner, illeluktende griller, hunder som bæsjer på naboens plen og ryktesprederen i nabolaget gir grunnlag for diskusjoner heftigere enn det som sunt er.

Søk hjelp Som regel er det nok å invitere naboen inn på en kopp kaffe og slå av en hyggelig prat. De aller fleste ønsker å ha et godt forhold til naboen sin og tar hensyn. Men om det oppstår krangel og temperaturen stiger over kokepunktet, kan det være smart å ta kontakt med konfliktrådet. De hjelper deg. Og de gjør det gratis.

Vanligere med firkantet ved Du får ikke flis i fingeren av dem, og de er både varmere og billigere enn vedkubber. Flere nordmenn får øynene opp for vedbriketter. Vedbriketter er spon fra rent trevirke presset sammen i blokker. Det er treets eget lim, lignin, som binder tresponet sammen. Enova mener vedbriketter er et godt alternativ til ved. – Det er et rent treprodukt, nesten helt CO2-nøytralt. Brikettene er også som regel tørrere enn ved, som betyr at de gir mer energi per kilo, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova. Hvis du ikke har spesielt gode vedkontakter, er vedbriketter ofte et rimeligere fyringsalternativ enn vedkubber, ifølge beregninger fra Enova. – Ved-tradisjonene står sterkt i Norge. Og i en åpen peis, for eksempel på hytta, ser vanlige vedkubber unektelig bedre ut. Vi selger imidlertid store mengder vedbriketter, så det er tydeligvis mange som har fått øynene opp for det alternativet, sier Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema. På grunn av lav fuktighet skal du ikke legge inn for mange briketter av gangen. – Vedbriketter har et høyt energiinnhold, og du trenger ikke samme mengde som ved vedfyring. For å unngå overoppheting, er det lurt å fyre forsiktig i starten hvis du prøver fyringsbriketter for første gang. Du bør også sjekke med ovnprodusenten din hva de sier om bruk av fyring med vedbriketter, sier Bergby. Av Kjell M. Kaasa, Newswire

Trær topper Men helt i toppen som konfliktskaper er trær. Den solhungrige får kanskje ødelagt hyttegleden når naboen nekter å hugge vekk skyggetreet som hun er så glad i. At enkelte også er bekymret for gamle trær som på en vindfull dag kan velte – eller i det minste slippe store greiner på hyttetaket sitt. At naboens trær slipper løvet ned i vår hage er heller ikke populært. Ødelegger roen Nabokrangel oppstår ikke bare under det høye treet. Gressklippere drevet med en

Hytteavisa.no • Våren 2017

Vedbriketter er sammenpresset spon. (Foto: Newswire)

46

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Vi tar oss av ditt oppussingsprosjekt på hytta! VI UTFØRER: • Våtromsrehabilitering • Maling • Tapetsering • Gulvlegging • Flislegging • Teppelegging

Adr: Pindsleveien 2A, Sandefjord | Tlf: 97 18 30 00 | E-post: post@hoffmaler.no | www.hoffmaler.no

Det er smart å ta service på bilen når du er på hytta! Garanti

Høy kompetanse

Moderne utstyr

Vi utfører service, reparasjoner og EU-kontroll på alle bilmerker. Vi gir deg 3 års garanti på deler og arbeid. Ta kontakt på telefon 40 00 11 29 for avtale

Telefon: 40 00 1 1 29 post@pindsleauto.no Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

47

Bilverksted Hytteavisa.no • Våren 2017


Foto: Silje Sundhordvik, Folkebadet

Festivalgeneralene Rikke Jenssen og Hanne Børresen Johansen begynner å se konturene av Fjordfestens 10-årsjubileum.


Fjordfesten 2017 4 - 5. august

Ti år med folkefest Vestfold har i mange år vært velsignet med en mangfoldig festival- og revysommer. Men bare Sandefjord kan skilte med Fjordfesten – en folkefest for hele familien. I sommer møtes glade festivaldeltakere for tiende gang. Tekst: Kalle Seip

– Høydepunkter må vel være Jan Teigen de to første festivalene – og Broiler i fjor, mener Hanne Børresen Johansen. Stort større spenn i det populærmusikalske landskapet enn mellom den folkekjære sangeren Jan Teigen og den norske DJ- og produsentduoen fra Drammen, finner du neppe. – Og nettopp den bredden kjennetegner Fjordfestivalen, mener Rikke Jenssen. Stor bredde Festivalgeneralene Hanne og Rikke har nettopp satt strek for den niende Fjordfestivalen når Hytteavisa.no kommer på besøk. Lyden av Jarle Bernhoft, Bjørn Eidsvåg, Admiral P og Staut – blant mange artister – har nettopp ebbet ut. Ett års knallhard jobb er over for å sikre at den første helgen i august ble enda bedre enn året før. – Vi er allerede i gang med planleggingen av sommeren 2017. De første budene på ønskede artister er lagt inn, forteller Hanne som på det tidspunktet ikke kan røpe noe, verken om planer eller ønsker for jubileumsfestivalen. – Men det som er sikkert er at musikkvalget skal favne bredt, sier Rikke.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Musikk og logistikk

Fra t-skjorter til festival

Det er Rikke som er den musikkinteresserte. Det første hun gjorde da Fjordfestivalen var over, var å dra på Øyafestivalen i Oslo. Det var hennes måte å feriere på. – Jeg elsker festivaler, forteller hun. Hanne, derimot, blir mest fasinert av logistikken og det å skape en god flyt i arrangementet. – Da vi startet med de første festivalene visste jeg knapt hvem Jan Teigen var. Men jeg lærer av Rikke. Vi hører mye på musikk på jobben, og jeg er blitt mer bevisst. Har fått troen på at man kan øve opp et tonedødt øre, smiler hun.

De to venninnene startet Extol AS for 16 år siden. På vei inn til Oslo for å besøke en venninne, ble de enige om å si opp jobbene sine og starte med noe for seg selv. Hanne jobbet med å selge klær med trykk på, mens Rikke var ansatt i et datafirma. ”Å printe på t-skjorter kan vel ikke være så vanskelig”, sa de til hverandre. Dermed var grunnlaget lagt for å utvikle et konsept som skulle tilby profilering, design og event. – Vår event-erfaring knyttet seg til mye jobb med sommerrevyen i Sandefjord, sier Rikke som legger til at i dag har Fjordfesten blitt hovedbeskjeftigelsen. – 70 prosent av tiden går med til den, sier hun.

Gave til byen Det hele startet for ti år siden som en gave til byen. Hjørnestensbedriften Jotun spanderte en gratiskonsert i Badeparken på byens innbyggere, midt i hjertet av byen. Byen trengte noe hyggelig å samles om. Bedriften tok kontakt med eventselskapet Extol AS for hjelp til arrangementet. Og Extol, det er Rikke og Hanne. – Vi sa ja til å arrangere konserten, fullt klar over at dette var noe vi ikke kunne noe om. Men vi var gira og syntes oppgaven var morsom, sier Hanne.

49

Suksess De uerfarne musikkfestival-arrangørene – som på det tidspunktet var fire pluss familie og venner – hadde knallstart med Jan Teigen. – Han hadde ikke stått på en scene på mange år, men sa ja til å komme til Sandefjord, forteller Hanne. Teigen var den ultimate folkefest-artisten. Allsangen ljomet over byen og kunne høres helt til Stokke.

Hytteavisa.no • Våren 2017


– Folk hadde det gøy. Det ga oss et kick, selv om det ikke ga oss penger. Vi gjorde dette med hjertet, og ikke med hodet, sier Rikke. Fest for alle Fjordfestivalen ble etter noen år til Fjordfesten. Men de har hele tiden vært tro mot familiekonseptet. – Fjordfesten har vært, og skal være, et møtested for alle, både barn og voksne. Vi utvider stadig konseptet. Festen skal være mye mer enn musikk for barna, sier Hanne. Det er leker og klatretårn, hoppeslott og radiostyrte biler, BMX-show og sykkelløp og mye mer. – Samtidig skjer det mye for de voksne. Fjordfesten skal være på alles premisser. Det er unikt i festivalsammenheng, mener Rikke.

– For både sommergjester og folk fra byen er Fjordfesten en fin avslutning på sommeren, sier Hanne som anslår at det i 2016 var rundt 11000 besøkende i Badeparken de to dagene festen varer. Blant de mange tusen er det et stort apparat av frivillige som bistår festgeneralene gjennomføringen av festen. 350 frivillige fra idrettslag og foreninger sørger sammen med familie og venner for at arrangementet går knirkefritt av stabelen. – Uten dem hadde det ikke vært mulig med et så stort arrangement. Men vi sørger for å betale alle sammen. På den måten har det gjennom ni år blitt tilbakeført mye penger til foreningslivet i byen, sier Rikke.

Frivillige Det er mye folk i byen første helgen i august, eventuelt siste i juli. Sist ut i rekka av festivaler i Vestfold er Fjordfesten. Hytteavisa.no • Våren 2017

50

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Fjordfesten - Musikkfestival i hjertet av Sandefjord sentrum, Badeparken. - Arrangeres for 10. gang i 2017 - Festivalen strekker seg over to dager, fredag med voksenpreg og lørdag hvor barn, ungdom og voksne samles til folkefest. - Store artister som Matoma, Bjørn Eidsvåg og Marit Larsen har vært headlinere. - I mars 2017 arrangerte Fjordfesten sammen med Sandefjord Næringslivsforening og

en Vinterfestival. Også da var store artister invitert.

Foto: Fjordfesten

Foto: Fjordfesten

Sandefjord fotball for første gang

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

51

Hytteavisa.no • Våren 2017


ALT DU TRENGER FOR Å SKAPE GOD SOMMERSTEMNING

Vi er stolte av å presentere årets store utvalg av hagemøbler og annet du trenger for å kunne nyte den gode sommerstemningen på hytta eller hjemme. Planter, krukker og gode sitteplasser skaper den atmosfære som skal til for å nyte svale sommerkvelder med familie og gode venner. Husk at våre ansatte kan like mye om hagemøbler som planter, så velkommen til oss for gode råd og gode tilbud.

GOD MØBELKVALITET – EN SELVFØLGE

Vi satser på kvalitet og våre hagemøbler tåler å stå ute i all slags vær. Med kunstrotting, textilene og aluminiumsramme tåler de det norske klima godt. Putene er slitesterke, vann og flekkavvisende og UV-bestandige. Leverandørene vi benytter er seriøse aktører som tenker på miljø, ansvarlighet og kvalitet.

Hytteavisa.no • Våren 2017

52

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


M HI M EL L FA LE T -o pp lev fri al

f tt ra

lf 30 m

Skandinavias største klatrepark! - OPPLEV EN SPENNENDE VERDEN FRA TRETOPPENE -

245 Hindre

39 Zip-liner

NØTTEPARKEN!

15 Løyper

FOR FAMILIEN

De minste kan oppleve en enda større Nøttepark med det nye tårnet. Tårnet er 9 meter høyt, med spennende rom og aktiviteter.

Ta med deg hele familien for en aktiv og moro dag, fylt av spenning og mestring. Her har de voksne det like moro som barna. Opplev spennende aktiviteter sammen!

www.hoytlavt.no/vestfold

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

53

Hytteavisa.no • Våren 2017


Høyt henger de – men sure er de ikke Hun er i sitt ess når hun henger i en vaier 30 meter over Lågen. Da er det er ingenting som tyder på at alderen tynger. Tekst og foto: Kalle Seip

Der en med høydeskrekk hadde besvimt av redsel, der vinker Anne Marie Christoffersen til fotografen og sender frydefulle hyl ut i det blå. For det er der hun befinner seg – i det blå, seilende mange meter over tretoppene bare festet til i en line. – Ormen Lange er den morsomste. Ser du godt etter kan du se laksen sprette i elva. Det er også et spesielt syn når du ser de høye grantrærne ovenfra og ned, sier hun og gir toppkarakter til en av hovedattraksjonene på Høyt og Lavt i Svarstad i Vestfold. Ikke for gammel Anne Marie er beviset på at alder ikke er avgjørende. Det er fortsatt både mulig – og ikke minst lov – å være leken. Med et bredt smil erklærer hun: – Jeg er 49 år, men ikke for gammel til å leke. Likevel har hun tatt med seg fire ungdommer til Høyt og Lavt denne julidagen for å sikre seg et alibi, som hun selv uttrykker det. – Det er helt frivillig, protesterer datteren Johanne (17). Alt tyder på at hun er arvelig belastet med trang til å leke. Sesongkort – Det er flott å være her med mamma. Fedre

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

har lett for å bli bekymret. Mitt råd til barn og unge – dra hit med en leken mamma, sier Johanne. Det slett ikke første gang at den spreke mammaen Anne Marie leker Tarzans ”Jane” i Svarstad. – Det er to klatreparker mellom der jeg bor i Asker og her. Men jeg reiser helst hit. Dette er den beste, sier den lekne mammaen som tidligere har hatt sesongkort på Høyt og Lavt. Skrekkblandet fryd Mye tyder på at høydeskrekk ikke er et utbredt fenomen blant lekne sommerturister. – Den 382 meter lange zip-linen Ormen Lange er nok den mest populære attraksjonen. Den tar deg med over flere jorder og over til andre siden av Numedalslågen. Fantastisk gøy og ikke uvanlig å høre skrekkblandede hyl fra denne turen, sier Simen Sjulstad, en av vaktene som til en hver tid passer på rundt om i anlegget. Han følger hver klatrer med argusøyne, og trår til om noen skulle få problemer med å komme seg gjennom løypa. – De fleste har ingen problemer underveis. Noen synes at balansevaierne kan være litt ekle. Men det tar som regel ikke lang tid før de venner seg til det, sier han.

55

Yrende folkeliv Selv om Svarstad ikke er verdens navle og ikke ligger trygt plassert i den mest hektiske turistløypa, har ryktene om parkens attraksjoner nådd langt. Det er et yrende folkeliv både rundt de rødmalte bygningene der utstyr deles ut og dagens lekestund starter. Der ligger også den hyggelige kafeen som raskt fylles opp av blide besteforeldre. Ute i skogen kryr det av hjelmbekledde eventyrere som boltrer seg i zip-liner, vanskelige hindre og balansevaiere. – Her er det mye å utforske for den nysgjerrige og opplevelseshungrige, sier Sjulstad som forteller at parken i alt består av 15 løyper, 245 hindre og 2200 meter med zip-lines.

Hytteavisa.no • Våren 2017


Hytteavisa.no • Våren 2017

56

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Ditt drømmebad – vår drømmejobb!

Karl J. Svensen as RØRLEGGERFIRMA

Telefon: 33 46 25 56 | Adresse: Skiringssalveien 37, 3213 Sandefjord

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

57

Hytteavisa.no • Våren 2017


Får kjøpe Hvaler-tomt for 42.000 I en dom i Borgearting lagmannsrett før jul ble det slått fast at det skal mer enn litt hobbyvirksomhet til for å komme inn under det såkalte landbruksunntaket.


En hytteeier ønsket å løse inn festetomten som hytta ligger på, men grunneier nektet. Tomtefesteloven gir hytteeier rett til å løse inn tomten når festetiden har løpt i 30 år, og deretter hvert tiende år. I 1975 kom det imidlertid et unntak for landbrukseiendom, og formålet var å sikre arbeid og bosetting i distriktene ved å beskytte inntektsgrunnlaget for landbruksnæringen.

Festetiden er på 20 år, men fester har ensidig rett til fornyelse. Selv om fornyelsen aldri har vært formalisert, har festeforholdet løpt videre, og retten legger til grunn at hytteeier kan kreve et ubegrenset antall forlengelser på samme vilkår. Kan ikke oppregulere

For å kunne nekte innløsing av festetomt, må grunneier oppfylle en rekke vilkår. Eiendommen må ha en viss størrelse, og inntektene fra festetomtene må utgjøre en viss andel av gårdens samlede driftsresultat. – I tillegg må det drives aktivt jord-, skog- eller hagebruk på eiendommen, og spørsmålet om hvor mye eller hvor lite aktivitet gården kan ha er den store utfordringen, sier daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor.

Dermed gjelder ikke bortfesters rett til å oppregulere festeavgiften før innløsingssumen skal fastsettes. Det betyr at hytteeier får kjøpe tomten til 25 ganger gjeldende festeavgift på 1.708 kroner i stedet for 25 ganger maksimalbeløpet på 11.190 kroner. – Dermed reduseres kjøpesummen fra 280.000 kroner til 42.000 kroner. I tillegg må grunneier betale hytteeierens saksomkostninger på 200.000 kroner. På kjøpet fikk hytteeier evigvarende rett til biladkomst, to parkeringsplasser og bryggeplass, forteller Bringsvor.

Farsgård som feriested

Stor betydning

Mange grunneiere nekter innløsing av festetomter, selv om de ikke bor på gården. – Vi har også hatt saker hvor gårdsdriften er nedlagt, men hvor grunneier ved å hogge litt tømmer med noen års mellomrom får dette godkjent som aktiv drift, sier Bringsvor. Han forteller at Norsk Hyttelag lenge har hevdet at landbruksunntaket ikke kan påberopes av en regnskapsfører fra Lillestrøm som bruker farsgården som feriested.

– Denne saken vil få betydning for tomtefestere over hele landet, mener Bringsvor som forteller at Norsk Hyttelag nå går gjennom et hundretalls festekontrakter på vegne av sine medlemmer for å se om det er grunnlag for å ta opp saker på nytt. – Jeg oppfordrer alle som har forsøkt å kjøpe seg ut av en festekontrakt om å finne frem kontrakten sin, kontakte advokat eller be om bistand fra sin interesseorganisasjon.

Aktiv drift på gården

Juletrær og hummerfiske Nå har Borgarting Lagmannsrett strammet inn på aktivitetskravet. I saken fra Spjærøy på Hvaler hevdet grunneier at gården gir inntekter på over 100.000 kroner i året. Da var det regnet med inntekter fra produksjon av juletrær, men også inntekter fra båthavn og parkering samt hogging av ved og fiske av hummer til eget bruk. Tilskudd for levekåra Lagmannsretten slår fast at landbruksunntaket krever at gårdsdriften gir en avkastning stor nok til å være ”eit tilskot å rekne med for levekåra til eigaren”. – Konklusjonen blir dermed at aktiviteten på gården er for lav til at gården kan regnes som en aktiv landbrukseiendom, og at hytteeieren dermed har rett til å løse inn tomta, sier Bringsvor. Tingretten med lovens maksimalpris Da saken var til behandling i Fredrikstad tingrett i 2015, ble innløsingssummen satt til 280.000 kroner. Retten la til grunn en råtomtverdi på 950.000 kroner, noe som ville gi en oppregulert festeavgift på lovens maksimalbeløp som den gang var 11.190 kroner. De mente at hytteeier skulle få kjøpe tomten til 25 ganger dette beløpet. Lagmannsretten: Evigvarende festeavtale Lagmannsretten mente imidlertid at hytteeier satt på en såkalt evigvarende festeavtale.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

59

Daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor.

Om Norsk Hyttelag •

Norsk Hyttelag taler din sak overfor hyttekommuner og politikere, enten det dreier seg om eiendomsskatt, boplikt, festetomter eller kommunale avgifter.

Norsk Hyttelag skal legge til rette for at hytteeierne skal være et positivt tilskudd til både kultur og næringsliv i hyttekommunene.

I tillegg vil organisasjonen hjelpe sine medlemmer med mer praktiske utfordringer på hytta. Derfor tilbyr den både juridisk og teknisk rådgivning helt kostnadsfritt til medlemmer.

Norsk Hyttelag skal arbeide for bedre hytteøkonomi og har fremforhandlet en rekke medlemsfordeler og rabatter som skal gjøre hyttelivet tryggere og rimeligere for sine medlemmer.

Norsk Hyttelag skal kjempe mot alt som truer hyttefreden.

www.norskhyttelag.no

Hytteavisa.no • Våren 2017


Stillehavsøsters – et miljøproblem

Dette må myndighetene ta på alvor. Det voldsomme omfanget av stillehavsøsters representerer et alvorlig miljøproblem.

Det mener Kjell Henry Olsen. Han er daglig leder hos Brødrene Berggren, en av landets eldste og mest anerkjente fiskeforretninger. – Stillehavsøstersen hører ikke hjemme her, og den fortrenger viktige andre arter som vi vil ha, blant annet blåskjell, sier han. Blåskjellvarsel – Vi som omsetter østers kan ikke forholde oss til forekomstene langs kysten vår, sier Olsen. Han sier at det som omsettes i forretningen hos ham, er østers som er vitenskapelig sjekket. – Om man ikke sikrer seg, kan østers være livstruende, mener han. Likevel ser han ikke bort fra at hytteeiere og andre som holder til i skjærgården kan forsyne seg av stillehavsøsteren, som for øvrig er den samme arten som selges over disk i Norge. – Men på samme måte som med blåskjell er Hytteavisa.no • Våren 2017

Kjell Henry Olsen. Daglig leder hos Brødrene Berggren.

60

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Stillehavsøsters •

I løpet av ti år har stillehavsøstersen spredt seg i store deler av SørNorge, og i fjor sommer ble den observert i Møre- og Romsdal.

Den er naturlig hjemmehørende i Stillehavet og japanske farvann, men har kommet til Europa som oppdrettsart.

I Europa har den spredt seg fra Vadehavet og nordover via Danmark og Sverige til Norskekysten.

Bestandene i Norge kommer sannsynligvis fra eget hjemlig oppdrett av arten og spredning fra sør.

Arten står på Artsdatabankens svarteliste i kategori svært høy risiko. Det betyr at den kan gjøre stor skade ved at den fortrenger både blåskjellbanker og vår egen flatøsters.

(kilde: miljødirektoratet)

det viktig å sjekke om de er spiselige. Det kan gjøres ved å installere mattilsynets blåskjell-app på telefonen. Den gir deg svar på om du kan spise den eller ikke, sier han. Nasjonal dugnad At noen østersivrige enkeltpersoner plukker i skjærgården, er neppe en løsning på det omfattende problemet, i følge Olsen. Og på spørsmål om det kan være aktuelt å industrialisere østersforekomstene som et virkemiddel for å begrense forekomstene, er han også avvisende. Han forteller at østersen Brødrene Berggren importerer fra Frankrike er dyrket i østersfarmer, er utsortert, fulgt opp og høstet inn effektivt. – Med vårt kostnadsnivå og lave konsum av østers har jeg liten tiltro til at det er mulig her. Det blir billigere å hente østersen fra Frankrike, sier han og legger til at han mener det må en nasjonal dugnad til for å løse problemet. Ursmak Olsen mener likevel at nordmenn flest går glipp av en delikatesse ved at de i liten grad spiser østers. – Å få den store hopen av nordmenn til å like Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

østers kan ta lang tid. Det er ikke enkelt å skulle slåss mot taco, mener han. Men for den som likevel vil prøve, forteller Olsen at østers både kan varmebehandles og spises levende. – Østers har noe av ursmaken, det ekte. Den kan spises naturell, dampes, eller legges på en grill. Den kan være en rett, eller et tilbehør til ulike retter, sier han. Kortreist mat Brødrene Berggrens daglige leder ser fram til sommersesongen. – Vi setter pris på sommergjestene og et hyggelig gjensyn med dem, sier Olsen. Fiskeforretningen ønsker å gi kundene gode opplevelser, og de byr på lokal sjømat fra ytre Oslofjord og Skagerrak. – Vår styrke er viltfanget, fersk fisk. Vi leverer kortreist mat fra 20-30 fiskere, forteller han og mener at nordmenn etter å vendt seg til ”ufisk” som steinbit og breiflabb, nå burde være klare for eksempelvis brosme, lysing og skate. – Fantastiske fiskeslag som er stadig mer brukt i Norge.

61

Hytteavisa.no • Våren 2017


Miljødirektoratet med handlingsplan

Hold deg oppdatert og se flere artikler på Hytteavisa.no

Stillehavsøstersen er en uønsket fremmed art som kan true lokale arter, påvirke økosystemer og ødelegge badestrender, i følge direktoratet. – Stillehavsøsters er blitt så etablert at vi ikke har mulighet til å utrydde den helt. Det er likevel flere tiltak vi kan gjøre for å forebygge at den sprer seg videre til nye områder der vi absolutt ikke ønsker den, som verneområder og verdifulle bade- og rekreasjonsområder, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet. Treffsikre tiltak Hun forteller på miljødirektoratets hjemmeside at det behov for mer kartlegging hvilke områder i strandsonen som det er aller viktigst å beskytte mot spredning av arten. Det vil tas i bruk beregningsmodeller som anslår hvor stillehavsøsters vil spre seg i årene framover. – Dette vil gi oss kunnskap slik at vi kan sette i gang treffsikre tiltak både for å forhindre konsekvenser av stillehavsøstersen og å effektivisere ressursbruken, sier Hambro.

Samarbeid med frivillige Handlingsplanen legger også opp til å sette i gang pilotprosjekter der effekten av ulike tiltak lokalt blir testet, som plukking og avfallsbehandling. Dette kan organiseres som et samarbeid mellom lokal forvaltning og frivillige. I planen har direktoratet ikke foreslått kommersiell høsting som tiltak, men det vil kunne bli aktuelt dersom det viser seg egnet til å bidra til å nå målene i planen. Statens naturoppsyn (SNO) er allerede i gang med et pilotprosjekt som studerer effektene av plukking av stillehavsøsters har i Ytre-Hvaler nasjonalpark. – Å bekjempe stillehavsøsters vil kreve innsats fra mange. Å skape lokalt engasjement og mobilisere befolkningen til å delta i arbeidet, vil også kunne være nyttig, sier Hambro. Varmere hav øker spredningen

bidrar sterkt til at stillehavsøstersen sprer seg raskt. – Stillehavsøstersen kan invadere strandsonen hvis vi ikke gjør noe for å bekjempe den. Vi kan oppleve at naturen i strandområdene skifter helt karakter, og at naturlige arter blir fortrengt. Badestrender og deler av strandsonen kan komme til å bli utilgjengelige for vanlig ferdsel og bading, sier Hambro. Mulig helserisiko Stillehavsøsters er klart en attraktiv matressurs, men det kan være en helserisiko forbundet med å spise arten. Mattilsynet anbefaler ikke folk spise stillehavsøsters fra fjæra med mindre de er plukket svært nært prøvestedene for blåskjellvarslet. Planen foreslår derfor ikke at bestanden kan reduseres ved at folk plukker østers for å spise og benytte den til matauk. (kilde: miljødirektoratet)

Global oppvarming som gir varmere kystvann,

De gladeste snekkerne bygger de flotteste hyttene FIRMATUREKSPERTEN på Stadion i Sandefjord gjør snekkere, IT-selgere og lærere mer lønnsomme. For enten det er en jubileumsmiddag i Krakow, MotoGP på Silverstone eller segway i Berlin felles opplevelser skaper samhold, glede og økt prestasjon på jobb. Ja, en stor skrei på kroken kan også gi sterkere rygg og lavere sykefravær. LA OSS STIMULERE DINE KUNDER OG MEDARBEIDERE!

FIRMATURER & EVENTS London.no / post@nwt.no / 907 77 160

Torolf Stenersen As

Hytteavisa.no • Våren 2017

62

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


mollerbil.no/sandefjord

Velkommen

til oss på Møller Bil Sandefjord!

VI TILBYR:

Salg av nye Volkswagen og Audi Stort utvalg bruktbiler Service på Volkswagen, Audi og Skoda Tilbehør til din bil EU-kontroll

HOS MØLLER BIL SANDEFJORD TILBYR VI: - Salg av nye Volkswagen og Audi - Stort utvalg bruktbiler - Service på Volkswagen, Audi og Skoda - Tilbehør til din bil

- EU-kontroll - Smart Repair (utbedring av små riper og bulker) - Dekkhotell - Bilpleie

Vi holder til i gåavstand fra sentrum. Kom gjerne innom for en hyggelig bilprat.

Vi tar vare på bilen din mens du koser deg på hytta!

Gokstadveien 16. Tlf: 24 03 11 50 Svært fornøyd – hele veien! Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

63

Hytteavisa.no • Våren 2017


VENTILASJON |

FASADEARBEIDER | BLIKKESLAGERARBEIDER Saga grafisk as

TAKTEKKING |

”Vi leverer og

monterer til lands og til vanns”

Roy Holth, daglig leder i VKB

Patinert RHEINZINK

Vi i VKB monterer takløsninger i mange varianter og overflater, bla. i kobber og sink. Disse materialene krever at gamle håndverkstradisjoner blir ivaretatt, dette er en forutsetning for lang levetid. Kobber er et av de eldste materialene som er brukt i byggeindustrien. Kobber kan leveres i mange forskjellige overflater. Vi leverer også andre produkter til tak og fasader som TITAN - ALLUMINIUM - COLORCOAT som har meget lang garantitid fra 15 - 40 år. Derbigum er en vanntett membran med dokumentert levetid på 30 år eller mer. Velkommen til en hyggelig prat!

Nordic Brown

Pindsleveien 5B - 3221 Sandefjord - Tlf 33 42 04 80 - E-mail: post@vkb.no - www.vkb.no

Hytteavisa.no • Våren 2017

64

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


10 –20 (18) X X X X X

FØLG OSS PÅ:

FERIEMODUS

GRILLMODUS BADEMODUS ´ KAFEMODUS

SHOPPINGMODUS

Alt du trenger når hyttelivet skal nytes – uansett modus. God sommer!

60 BUTIKKER // 450 PARKERINGSPLASSER // TORVET 7, SANDEFJORD // HVALTORVET.NO

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

65

Hytteavisa.no • Våren 2017


Trangt om plassen på Tjøme En oversikt over alle hyttekommuner i Norge viser at Tjøme topper statistikken over hyttetetthet. Det setter store krav både til hytteeier og fastboende for å holde på husfreden. Ringsaker kommune er den kommunen i landet med fleste fritidseiendommer. Likevel havner de langt nede på lista når rangeringen gjelder antall hytter per kvadratkilometer. Da er Tjøme klart størst. Som en god nummer to kommer Hvaler, mens Nøtterøy og Sandefjord beslaglegger 5. og 6. plass. I Larvik er det vesentlig bedre plass. Gnisninger Nesten alle kommunene på ”topp 20-lista” er kystkommuner der hyttene har en tilknytning til sjøen. Det betyr blant annet at det stort sett er fjellkommunene som tillater at det bygges nye hytter. – Det er sjeldent at det bygges nye hytter ved sjøen. De som har kommet seg inn på det markedet er privilegerte og er garantert en prisstigning, sier daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor. Ikke tilgang Bringsvor ser at det i kystkommuner med mange hytter lett kan oppstå gnisninger mellom hyttegjester og lokalbefolkning. – Jeg liker ikke ordet ”hyttegjester”. I Vestfold er gjennomsnittsbruken av hyttene på 60 døgn

Hytteavisa.no • Våren 2017

i året. Da er du ikke lenger en gjest, mener han. Likevel har Bringsvor stor forståelse for at fastboende i kommuner der hyttene ligger tett langs sjøen, kan føle at de ikke har tilgang til egne arealer. By på kaffe – Vi skal være klar over at det er kulturforskjeller mellom by og land. Det er viktig at hytteeierne har respekt for grunneier og naboen, sier han og peker på at det kan være svært provoserende når en hytteeier fra ”byen” kommer med en dyr bil og slår opp i lovdata for å hevde sin rett.

Kommune

– Hilser du fint, byr på en kopp kaffe og sier at det noe du lurer på, får du som regel hyggelig respons, sier Bringsvor. Han undrer seg over mange som velger konfliktvegen til målet. – Jeg fatter ikke at det er mulig å kose seg på hytta og samtidig skrive rekommandert brev til naboen, sier han og legger til. – Pust med magen. Du er ikke på jobb. Og du kan jo gjerne unne naboen å ha et gjerde som står litt skjevt!

Hytte per kv.km

Rangering

0723 Tjøme 56,55 1 0111 Hvaler 47,78 2 0215 Frogn 34,44 3 0216 Nesodden 26,18 4 0722 Nøtterøy 16,86 5 0706 Sandefjord (-2016) 16,60 6 0709 Larvik 8,43 29

66

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Autorisert Volvo Penta og Yanmar-forhandler lokalisert på Framnæs i Sandefjord Som autorisert forhandler for Volvo Penta og Yanmar har vi tilgang til hele deres reservedelslager, i tillegg til at vi representerer andre anerkjente merker også. Vi samarbeider både med kommersielle og private aktører, og har som mål at private kunder skal kunne nyte båtsesongen til fulle ved at vi løpende bistår om uhellet er ute, og gjennom vinteren utfører service og reparasjoner på båten din, så den er klar til ny sesong. Landsetter fartøy opp til 75 tonn, bredde inntil 7,3 m. www.framnesmarine.no – Tlf. 33 42 84 00, tast 2 Deler: johnny@framnesmarine.no Verksted: kai@framnesmarine.no Generelt: mail@framnesmarine.no

FMI – din maritime servicepartner Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

67

Hytteavisa.no • Våren 2017


Arild Martinsen kan skaffe deg det meste til vårens oppgradering av hytta.

Mal når det er tørt Tar du fram rull og pensel og frisker opp hytta di med et strøk maling, er det smart å ta det før sommeren tar over. – Ved påsketider, eller midt i april, er et godt tidspunkt å male hytta på. Da er forholdene helt topp, sier Erik Martinsen hos Fargerike Bjørvik i Sandefjord. Nyt sommeren Det er flere grunner til at du gjør lurt i å gjøre unna både innvendig og utvendig malerjobb på hytta så snart du åpner den på våren. Det ene er at da kan du nyte en oppfrisket sommerhytte når du heller kan bruke tiden til sommerlige aktiviteter som ferie i skjærgården innbyr til. Sveller Det andre er at våren er et optimalt tidspunkt for at resultatet av malerjobben blir best mulig. – Treverk trekker seg sammen og utvider seg i takt med fuktighetsnivået i lufta, forklarer Martinsen. Når det er fuktig i lufta trekker treverk til seg fuktigheten og sveller. Tilsvarende trekker treverk seg sammen når det er tørt. – Hvis du maler mens treverket er fuktig, vil det når treverket igjen trekker seg sammen, vise seg partier som ikke har fått maling, sier han.

det dugger i gresset utpå sommeren og utover høsten, øker sjansene for at treverket sveller. – Men du trenger en viss temperatur for å male. Det bør minst være 10 grader, sier Martinsen som sier at det er en fordel at det er opp mot 15-20 grader, særlig på vannbaserte produkter.

Fay Eva Eriksen kan by på et vell av ulike fargenyanser.

Vannbasert I dag er de aller fleste produktene vannbaserte. – De er i dag like bra som oljebaserte malinger, sier Martinsen. Han forteller at tidligere ga oljemaling bedre flyt når den ble påført med pensel, men at produsentene i dag har utviklet de samme, gode egenskapene på vannbaserte produkter. Vask først – Bruker du rull til å påføre malingen, skal du bestandig etterstryke med en fordriver (en flat pensel) for å få best resultat. Og skal du male på umalt panel, er det viktig at du først vasker og legger på to strøk med kvist- og sperregrunning for å hindre blødning fra kvister, sier han og gjentar: – Husk det er alltid viktig å vaske først – både ute og inne.

Tørrest Vinter og vår er de tørreste periodene i året. Når

Hytteavisa.no • Våren 2017

Våren er den beste tiden for å male hytta både ute og inne, sier Erik Martinsen.

68

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Vil fjerne regelverk for vannscooter Om forenklinga av regelverk for vannscootere blir vedtatt, kan det bli fullt frislipp for vannscootere i sommer. Regjeringen har sendt ut et forslag til høring som foreslår å fjerne vannscooterforskriften. Blant annet forbyr forskriften i dag kjøring i et belte på 400 meter fra land i sjø og 500 meter fra land i ferskvann. Bakgrunnen er at de ikke ser noen forskjell på en vannscooter og en vanlig fritidsbåt. Forskriften fra 2013 er en form for diskriminering, mener motstanderne av dagens regelverk.

Ikke registreringsplikt Bringsvor er redd det et frislipp av vannscooter vil bli grunnlag for konflikter. – Det kan bli tillatt for vannscootere med fartsfylt lek der du tøffer av gårde med båten, bader eller soler deg. Og bryter de loven, for eksempel fartsbegrensningene, er det umulig å håndheve reglene. Vannskuterne har nemlig ikke registreringsplikt, så vi greier ikke å identifisere synderne, sier han.

Som småbåten Forslaget fra regjeringen vil dels forenkle dagens regelverk, og heller inkorporere det i gjeldende regler for småbåter. – Teknisk sett er det ikke så stor forskjell på en vannscooter og en småbåt, sier daglig leder i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor Han er svært skeptisk til regjeringens forslag. – Jeg er også skeptisk til at 14-åringer kan leke seg i skjærgården med småbåt og støyende påhengsmotor, sier han.

Juli 2013 trådte en egen forskrift for bruk av vannscooter og lignende kjøretøy i kraft. Forskriften forbyr kjøring i et belte på 400 meter fra land, i verneområder og i belter på 400 meter ut fra disse.

Transportkjøring gjennom forbudssoner for å komme til de tillatte områdene er lov. Verneområder er uansett ikke lov å kjøre gjennom.

Fartsgrensen for transportkjøring i forbudssonene er fem knop. 150 meter fra land kan småbåter kjøre i 15 knop.

Lokale forskrifter – Blir det nye regelverket vedtatt, er det frislipp på bruk av vannscooter fra 1. mai 2017. Bringsvor seier at det haster for kommunene å benytte seg av hjemmel for lokale forskrifter. – Om de forbereder dette allerede nå, kan de sørge for å ha et tilpasset regelverket slik at ikke fellesgodene i skjærgården blir ødelagt av støy, sier han.

Kilde: Lovdata

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

69

Hytteavisa.no • Våren 2017


Adkomsten til hytta Mange hytteeiere har en kortere eller lengre privat vei fram til hytta, som regel også i fellesskap med andre hytteeiere i området. En slik felles vei kan tidvis skape uenigheter og problemer både blant sameierne og med grunneier. Det kan da være greit å vite litt om hvilke regler som gjelder, hvilke rettigheter og plikter en har som eier og bruker av en privat vei. Tekst: Arnt Olaf Stillerud og Hanne Skråmm Espeland, Tenden Advokatfirma.

Hytteavisa.no • Våren 2017

70

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


De viktigste lovene Vegloven har et eget kapittel om private veier hvor de viktigste reglene fremkommer. Her finnes regler om alt fra rett til å foreta nødvendige inngrep for å anlegge og utvide private veier til forholdet mellom brukerne av vegen. For mange er det slik at adkomstveien går over en annens eiendom. Forholdet mellom grunneier og veirettighetshaveren reguleres da av servituttloven, så lenge det ikke er gjort unntak i avtalen dem imellom. Adkomst over en annens eiendom Adkomst over en annens eiendom har som regel sitt grunnlag i en avtale. Ofte ble denne avtalen gjort da eiendommen ble opprettet, og det er inntatt bestemmelser om dette i skjøtet eller annet samtidig dokument, enten tinglyst eller ikke. Det er likevel ikke uvanlig at veiretten i dag ikke har noe klart skriftlig grunnlag, og er basert på en muntlig avtale/samtykke eller på hevd. Uansett grunnlag må innholdet i en adkomstrett tolkes. Innebærer atkomsten en rett til å ferdsel til fots eller en kjørevei for bil? Hvilken trase skal adkomsten ha og kan traséen legges om? Kan adkomstretten selges eller deles ut til andre? Er det fritt frem for grunneier å gi andre tilgang til samme adkomst? Hvorvidt grunnlaget gir klare svar på slike spørsmål varierer veldig, men utgangspunktet for svaret må man søke å finne i stiftelsesgrunnlaget (avtalen som ligger til grunn). Når det gjelder det nærmere innholdet i en adkomstrett, vil de faktiske omstendigheter ofte være et viktig moment. Har man atkomstrett over en strekning som er egnet for bilkjøring, taler selvsagt dette for at man kan kjøre på strekningen, og motsatt, har man fått adkomst over en sti gjennom et lite skogholt, taler dette antagelig mot at en har rett til å utvide adkomsten slik at det kan kjøres med bil. Det er også et viktig prinsipp at hvordan en adkomstrett kan utnyttes skal vurderes i tråd med “tida og tilhøva”, slik det står i servituttloven. Dette kan til og med bety at en adkomst som tidligere var til fots nå i realiteten er en rett til å kjøre bil. Det kan også bety at både grunneier og rettighetshaver til en viss grad må akseptere utvidelser i antallet brukere av veien, for eksempel ved at grunneier tildeler nye eiendommer veirett eller at en med adkomstrett og stor tomt fradeler tomt med rett til å bruk sin adkomst. Forholdet mellom brukerne av veien og grunneier For vei som går over en annens eiendom er det greit å være klar over at eiendomsrett til grunnen veien ligger på og eiendomsrett til selve veien slik den er opparbeidet, er to

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

forskjellige ting. Et ytterligere forhold er rett til bruk av veien. I mange tilfeller er brukerne av veien de samme som de som faktisk eier den fysiske veien, mens grunnen eies av noen andre (eventuelt av en eller flere av de som også eier veien).

dette ikke eksisterer. I slike vedtekter kan brukerne i fellesskap fastsette vilkår for bruk av veien, fordeling av vedlikeholdskostnader, hyppighet for møter i veilaget, vilkår for å gi nye brukere tilgang til veien og så videre. Klare og tydelige vedtekter vil i mange tilfeller forhindre usikkerhet og konflikter.

Det viktigste for de fleste er hvilke rettigheter og plikter som er knyttet til bruk av veien. Hovedregelen etter vegloven er at en vei som tjener som adkomst til flere eiendommer skal vedlikeholdes i felleskap av de som bruker eller har bruksrett til veien. Det samme gjelder for utbedring av veien. Det er viktig å være klar over at alle som faktisk bruker veien plikter å delta i vedlikeholdet, uavhengig av hvilket grunnlag eiendommen har for sin rett til å bruke veien. Det kan også bety at grunneieren er fritatt fra å delta dersom det er en vei som grunneieren selv ikke har bruk for til sin eiendom. Veglovens ordlyd legger opp til at kostnadene ved vedlikehold av adkomstveien skal skje etter det forholdstall som den enkelte bruker veien. Dette forholdstallet er ikke alltid lett å finne selv om lovens ordlyd ofte blir tolket slik at hver enkelt skal betale etter hvor lang strekning av veien man bruker. Dette blir ikke alltid riktig og andre faktorer som tomtestørrelse, antallet bruksenheter på eiendommen, antallet biler den enkelte har osv. bringes ofte inn som momenter i vurderingen. Det er mange mulige løsninger, men ofte vil en likedeling være like fornuftig som en annen fordeling. I kostnader til brøyting og vedlikehold ligger det ofte faste kostnader som brøyteberedskap og riggkostnader som er uavhengig av veilengden. I tillegg er det som regel slik at hver enkelt eiendom har like stort behov for en opparbeidet og ryddet vei, og er det da korte avstander mellom eiendommene i en ikke altfor lang vei, er likedeling som regel fornuftig. Vegloven bestemmer også at alle brukerne av en adkomstvei utgjør et såkalt veilag. Dette veilaget skal ifølge loven møtes når det er nødvendig og fatte flertallsbeslutninger med tanke på vedlikehold og utbedring av veien. Veilaget har også annen myndighet i forhold til veien. Veilaget kan for eksempel gjøre avtaler med grunneier, kreve tvangsavståelse av grunn som er nødvendig for veien, beslutte å sette av penger til fremtidig vedlikehold og gi nye brukere adgang til veien. Dette siste innebærer blant annet at det kan stilles som vilkår at nye brukere betaler en forholdsmessig andel for den opparbeidelse av veien som har skjedd, i tillegg til det vederlaget grunneier eventuelt måtte kreve for avstå grunnen. Det vil si at en ny bruker trenger samtykke både av grunneier og veilaget. Det beste rådet til de som bruker en felles vei er å få utarbeidet vedtekter for veilaget dersom

71

Hanne Skråmm Espeland. Senioradvokat MNA.

Arnt Olaf Stillerud. Partner, advokat MNA.

Tenden Advokatfirma Tenden Advokatfirma ANS er Vestfolds ledende advokatfirma. Med 29 advokater er vi et av de største frittstående firmaene utenfor Oslo og utfører oppdrag over hele landet. Vi yter juridiske tjenester og strategisk rådgivning til næringsdrivende, privatpersoner og det offentlige.

Hold deg oppdatert og se flere artikler på Hytteavisa.no

Hytteavisa.no • Våren 2017


Gamle VA-anlegg skal vekk Bøtter med vann fra bekken og en vindskeiv utedo er ikke lenger gjengs hyttestandard. Men fortsatt er det mange som må oppgradere VA-løsningene sine. – Har du vann inn i hytta, må du også ha renseanlegg. Uten renseanlegg kan du ikke ha vann inn i hytta. Dette sjekker kommunen, sier prosjektleder Øistein Rød hos maskinentreprenør Arne Rød & co AS i Sandefjord. – Det er lovpålagte krav til rensing av avløpsvann, sier prosjektleder Karl Eidevik hos Arne Rød fortelle. Eidevik forteller at det innebærer at alle gamle sandfilteranlegg må skiftes ut.

Vinn-vinn

Verdiøkning

Små pumpestasjoner

Den beste løsningen både for hytteeiere og kommunale myndigheter er at fritidsboliger blir koplet til kommunale VA-anlegg, mener Eidevik. – Det finnes gode løsninger for private renseanlegg. Det blir stort sett ikke dyrere enn å kople seg på kommunale anlegg, men for miljøet er den sistnevnte ordningen best, mener han, og legger til at kostnaden får hytteeier igjen ved at verdien av eiendommen øker.

Ikke alle hytter ligger oppe på en topp. Derfor vil det normalt ikke være enkelt å kople seg til et kommunalt anlegg kun med selvfall. Av den grunn er det utviklet gode systemer for vannog trykkavløp. – Det løser vi ved at vi setter opp små pumpestasjoner ved hver enkelt hytte som knyttes til en felles rørledning for hyttefeltet. Denne ledningen går videre til kommunal infrastruktur eller privat renseanlegg, forklarer Eidevik.

Hytteavisa.no • Våren 2017

Der hyttegrenda ligger veldig langt unna et kommunalt anlegg, kan det bli for dyrt å kople seg på. – De fleste, men ikke alle kommuner, forstår at det er en vinn-vinn-situasjon å legge til rette slik at alle hytter kan kople seg på. Ved å investere i en infrastruktur som nås av alle, vil kommunen snart tjene inn igjen investeringen gjennom tilknytningsavgift og årlige kommunale avgifter. Dessuten vil det være best for miljøet, sier Rød.

72

Øistein Rød og Karl Eidevik mener at den beste løsningen både for hytteeier og myndigheter, er at fritidsboliger blir koplet til kommunale VA-anlegg.

Han sier at de aller fleste hytteeierne ønsker å kople seg på når et slikt arbeid igangsettes. – Blir de ikke med fra begynnelsen av, kan det bli svært dyrt å kople seg på senere. Det er opp til hyttelaget å bestemme, sier han. Kamuflasje Verken de små pumpestasjonene eller rørledningene vil være til sjenanse. – Pumpestasjonene graver vi enten ned, eller bygger inn, forteller Eidevik. Rørledningene blir kamuflert i naturlige groper med forskjellige løsninger tilpasset det konkrete tilfelle. Alle ledninger blir skjult i terrenget slik at den oppleves som en del av naturen selv, forklarer han.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


RING 3

3 48 3 90 11 300 990 0

www.arneroed.no

Gravearbeider Sjøarbeider Vann og avløp Hyttetomter

Dykkearbeider Bryggebygging Mudring

• mur og pussarbeider • skifer og naturstein • forstøtningsmurer • flislegging • piper og ildsteder • betongarbeider

Ta kontakt for en uforpliktende prat

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Tlf: 908 44 579 - Sandefjord - www.ojmur.no

73

Hytteavisa.no • Våren 2017


Kamp om båtplass

Kjersti Schiøtz Thorud. Senioradvokat MNA

Med økende velstandsutvikling i samfunnet ser vi at tilgang til kystlinje både for bading og båtliv er i ferd med å bli et knapphetsgode. Det oppstår mange diskusjoner og tvister knyttet til strandrett, brygger og båtplasser. Vi skal her gi en kort oversikt over de rettslige rammer som foreligger på dette området. Christen Agerup. Partner, advokat MNA Tekst: Kjersti Schiøtz Thorud og Christen Agerup, Tenden Advokatfirma.

Eiendomsretten Norsk rett anerkjenner eiendomsrett til strandarealet og et stykke utover i vannet, men det er mange begrensninger. Eksempelvis griper de offentlige begrensninger i planog bygningsloven, og privatrettslige begrensninger som følger av allemannsretten, inn i eiendomsretten.

begrensninger i dette. Dette innebærer at man ikke kan hindre eierens båtadkomst til stranden eller bryggen ved å legge ut en bøye som hindrer atkomsten. Dette gjelder selv om hindringen ligger utenfor eierens eiendomsgrense i vannet. Man må også forholde seg til naboer og de begrensninger som ligger i nabolovens bestemmelser.

Eiendomsgrensen i vannet

Hva betyr rett til båtfeste eller rett til brygge

Hovedregelen i norsk rett er at grunneierens eiendomsgrense ut i vannet går ved marbakken, det vil si der hvor sjøbunnen begynner å falle sterkt. Der hvor det ikke kan påvises noen marbakke, trekkes grensen ved 2 meters dyp, målt ved middels lav vannstand. Høyesterett har likevel for noen år tilbake avgjort at der det er brådypt langs land vil grunneieren som utgangspunkt ikke ha noen eiendomsrett til sjøarealene utenfor egen eiendom. Utenfor grensen er sjøarealet som utgangspunkt til fri benyttelse for alle.

Det oppstår ofte konflikter knyttet til gamle rettigheter til båtfeste. Dersom man i et gammelt skjøte eller en kjøpekontrakt har fått rett til båtfeste på en annens eiendom, er det vanskelig å vite om rett til båtfeste betyr at man har rett til å anlegge en brygge, eller kanskje mer naturlig ut fra en språklig forståelse at man har rett til et fortøyningspunkt i land og en akter- eller baugfortøyning med moring og bøye. Det er vanskelig å si noe generelt om dette, idet de sakene som har vært behandlet i rettssystemet er svært konkrete.

Betydningen av eiendomsretten i vannet

Retten har ofte i konkrete avgjørelser forsøkt å finne frem til hva som ble ment med formuleringen den gang den ble skrevet, hvordan rettigheten er utnyttet i tiden som er gått og om utviklingen har medført at den opprinnelige bruk av rettigheten ikke lenger er praktisk. I tråd med velstandsutviklingen har størrelsen på fritidsbåtene økt betraktelig, og det er ikke gitt at man har anledning til å fortøye sin nye cabincruiser der den gamle prammen lå

Eiendomsretten ut i sjøen har praktisk betydning blant annet for båtfeste og etablering av brygger. Som utgangspunkt har andre anledning til å utnytte de muligheter som finnes utenfor marbakken eller tometers-grensen. Eieren av strandarealet skal ha anledning til å kunne komme til og fra eiendommen med båt (tilflottsrett) slik at andre ikke kan legge

Hytteavisa.no • Våren 2017

74

for 50 år siden. Det må være adgang til en viss justering i pakt med tiden og forholdene, og derfor vil innholdet i en slik rettighet være gjenstand for endringer i pakt med skiftende samfunnsforhold. Den typiske fritidsbåt er i dag vesentlig større enn tilsvarende båt på slutten av 50-tallet. Skal en båtplass tilknyttet en fritidseiendom, hvor bruken av sjøen er vesentlig, ha et hensiktsmessig formål, bør den gi mulighet til å fortøye og bruke en båt av moderat størrelse etter dagens standard. En slik rettighet kan imidlertid ikke endre seg i en slik grad at det går ut over grunneierens mulighet til selv å utnytte sin eiendom eller kommer i konflikt med andres rett til båtfeste på det samme sjøarealet. Selv om man har rett til å anlegge brygge på naboens eiendom, er man også avhengig av tillatelse fra bygningsmyndighetene etter planog bygningsloven for å oppføre ny brygge eller utvide en eksisterende. Dette er i våre områder langt fra en kurant sak. Omfanget av bryggeretten vil først og fremst være avhengig av hvilket behov brygga skulle dekke ved etablering av retten, samt bryggas størrelse og bruken av denne over tid. Generelt kan det sies at begrepet “båtfeste” etter naturlig språkbruk ikke gir rett til å ha en brygge, men kun en rett til å ha enklere fortøyningsanordning for båt.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Tenden Advokatfirma Tenden Advokatfirma ANS er Vestfolds ledende advokatfirma. Med 29 advokater er vi et av de største frittstående firmaene utenfor Oslo og utfører oppdrag over hele landet. Vi yter juridiske tjenester og strategisk rådgivning til næringsdrivende, privatpersoner og det offentlige.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

75

Hytteavisa.no • Våren 2017


Hytteavisa.no • Våren 2017

76

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Hytta

– samlingssted for storfamilien

– I bunnen må det ligge en vilje til å se ting fra flere sider. Det handler ikke bare om egne ønsker, sier Gunhild Lien. Hun og søsteren Kjersti vokste opp med hytte i Sandefjord. Da foreldrene fortsatt regjerte, møtte de åpne hyttedører også da de selv ble foreldre. – Våre foreldre la til rette for oss. De var generøse og lot oss feriere med våre barn sammen med dem. Storfamilien var og er viktig for oss. Det har vel preget vår holdning, tror Gunhild. Fellesuke

Søstrene ville beholde familiehytta i Sandefjord i fellesskap. Lange samtaler, erfaringsbaserte behovsanalyser og god planlegging har lagt et godt grunnlag for et vellykket møte mellom flere generasjoner. Tekst: Kalle Seip Foto: Lene Sørøy Neverdal

Den ene bor i Gulen i Ytre Sogn, den andre i Oslo. Den ene har tre barn, den andre to – alle mellom 24 og 34 år. Noen av de unge med ektemake, andre med kjæreste. – Alle vil dit i fellesuka, sier Kjersti. Hver av familiene disponerer hytta ett år av gangen. I den perioden disponeres hytta fritt. Hvert år foretas familiebytte 15. juli. – I overgangsuka har det blitt en tradisjon at vi alle – fra vest og fra øst – møtes og er sammen. Hytta er blitt et viktig samlingssted for begge generasjoner. I fjor var vi 11 personer til bords, forteller Kjersti. Kontrakthjelp Mange velger å selge hytta for å unngå konflikter i en sameiesituasjon. Både advokater og eiendomsmeglere kan fortelle om storfamilier som er gått i oppløsning fordi interessemotsetningene har vært for store. – Helt fra starten av brukte vi mye tid til å tenke gjennom og snakke om hvordan vi ville ha det. Vi fikk hjelp av eiendomsmegler Tore Solberg til å sette opp en kontrakt, forteller Kjersti. Trygghet – Det var viktig å få hjelp. Solberg pekte på problemstillinger vi ikke hadde tenkt på. Det er trygt for oss at en del av sameiet er regulert. Vi vet for eksempel hva som skal skje hvis den ene vil selge. Ingen skal dra ekstra fordeler framfor den andre, sier Gunhild. Et annen viktig premiss for et vellykket sameie, er at søstrene ble enige om hvem som skulle ta beslutninger angående hytta. – Det er vi to som bestemmer. Mennene våre er enige i at det må være sånn, og alle blir hørt, sier hun. Dugnad Vedlikeholdet av ei hytte gjør seg ikke selv. Hver vår arrangerer derfor søstrene en dugnadshelg. De to sjefene legger en plan over busker som skal beskjæres, trær som skal toppes og vegger

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

77

Hytteavisa.no • Våren 2017


som skal males. – I denne langhelgen kommer alle for å hjelpe til. Begge generasjonene synes det er en viktig happening, og alle gleder seg, sier Kjersti. Hun har dessuten alltid sørget for å ”piske” inn sine barn til fellesjobben. – Den eneste unnskyldningen for å ikke stille opp, er eksamen, sier hun.

– Vi spiser gjerne middag i fellesskap, forteller Kjersti som sier at det avtales dag for dag hvem som skal bidra med matlaging. – Alle deltar, sier hun. Utover det har familiene Lien lite behov for å bli organisert. Noen står opp tidlig og drar på

frisby- eller golfbanen, andre setter seg på sykkelen og tar landeveien fatt, mens andre igjen reiser ut med båten. – Vi er en aktiv familie. Om vi skulle ha sittet stille i hytta samlet en hel uke, vet jeg ikke om det hadde blitt like vellykket, sier hun.

Tilrettelagt Mens veldig mange elementer i sameiet er avtalefestet, er fellesuka i juli ikke det. Den har bare kommet til og blitt en tradisjon. – Men vi har sørget for å legge godt til rette nettopp for å være flere generasjoner på hytta, sier Kjersti. Hun peker på at da deres foreldre rådet over hytta, var det tre generasjoner som ferierte i en mindre hytte enn den som står der i dag. – Da vi overtok, bygde vi ut hytta med tanke på ulike behov. Utbyggingen ble nøye planlagt, sier hun. Søstrenes hytte består i dag av flere soverom og to oppholdsrom – ett i hver ende av hytta. – Det er godt tilrettelagt for ulike generasjoner. I det ene oppholdsrommet kan de som vil spille gitar, synge eller se på TV oppholde seg. I den andre enden mer ro for den som ønsker å lese, sier hun. Aktiv familie Om mye er planlagt i kontraktsform, er samværet i liten grad planlagt og detaljstyrt.

Søstrene Kjersti og Gunnhild Lien har klart å legge til rette for at flere generasjoner kan og vil være sammen på hytta.

Hytteavisa.no • Våren 2017

78

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Solveig E. Vennesland er utdannet sosionom og familieterapeut. Hun har lang erfaring som samlivsrådgiver og familieterapeut og har egen familierådgivningspraksis i Oslo og Sandefjord.

Barn er lim Barn bidrar positivt til å lime generasjonene sammen. De fyller en funksjon i det moderne stress-samfunnet. – Sørg for å ha barn eller ungdom med på hytta når ulike generasjoner møtes, sier samlivsrådgiver Solveig E. Vennesland. Hun mener at barn limer de voksne sammen, fordi barn er det såreste og mest nære vi har. – Ingenting vekker så mye følelser og engasjement som barn, sier hun. Dessuten trenger barn og unge å være sammen med de voksen i flere generasjoner. – På hytta er det lettere å få til felles aktiviteter enn i hverdagen hjemme, sier hun. Utfordrende ”Hytta sveiser familien sammen”, hevder bygdeforsker Mariann Villa. Hennes forskerkollega Johan Fredrik Rye følger opp med følgende påstand: ”Svigermor og svigerdatter er gode venner på hytta, men hjemme kan et like langt besøk bli for tett”.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Dette er utsagn Vennesland stiller seg litt uforstående til: – Jeg mener det er motsatt. På hytta er man ofte sammen hele tiden – på tur og til middag. Det kan være mer utfordrende for mange, mener hun. Ikke reis Vennesland forteller at de aller fleste sakene hun har i terapirommet med tema hytte, dreier seg om at svigerdatter ikke ønsker å være på hytta med svigerforeldrene. – Mange opplever at svigerforeldrene ikke godtar dem, sier Vennesland som anbefaler den som ikke har et godt og nært forhold til svigerforeldrene, bør la være å bli med på hytta. – Da er det bedre at han tar med ungene på hytta til foreldrene, mens hun tar seg en tur på egenhånd, sier samlivsterapeuten.

79

Snakk sammen Generasjonskonflikter er noe av det vanskeligste som er å løse opp i, mener Vennesland. Likevel er hun klar i sin anbefaling: Partene bør snakke sammen for å rydde opp i mulige misforståelser. Ofte oppleves det som stille misnøye med hverandre. – De aller fleste relasjonsproblemer oppstår på grunn av misforståelser. Jo lenger misforståelsene varer, jo lengre tid tar det å løse dem opp, sier Vennesland, som mener at de eldre har et ansvar for å endre på situasjonen. – Dagens besteforeldre på mellom 60 og 90 år har mye kompetanse i å forstå. Vi må forvente at de tar en aktiv rolle i å rydde misforståelser av veien, sier samlivsterapeuten som er enig i at hytta er et flott sted å være hvis konflikter legges vekk.

Hytteavisa.no • Våren 2017


Ta vare på rettighetene dine Advokat Mats Aamodt i Protector

Tekst: Mats Aamodt, Protector

Protector Forsikring forsikrer selgers mangelsansvar og juridisk bistand i forbindelse med eiendomssalg av hus, leiligheter, småbruk og fritidseiendommer. Rent typemessig kan reklamasjonene som mottas i etterkant av salg av fritidseiendom ofte skille seg ut fra de førstnevnte. Foruten de mer «normale» bygningsskadene har fritidseiendommer ofte mer løsrevne, personlige og muntlige avtaler med hyttenaboer og grunneier om bruk og utnyttelse. Dette ser vi særlig eksempler på ved tilfeller der en fritidseiendom har vært i en families eie over lang tid, gjerne gjennom generasjoner, og bruken ofte baserer seg på personlige relasjoner og en mindre grad av skriftlige avtaledokumenter. Spesielt ser vi dette i saker som dreier seg om plassering av mindre uthus og garasje i og over eiendomsgrenser, parkering – og veirett. Ved salg av en fritidseiendom bør man særlig tenke igjennom hvilke forhold utover selve tomten og bygningene man faktisk selger med hytta – og hvorvidt man kan regne med at også kjøper faktisk overtar disse. Bruken av forskjellige spesielle installasjoner på eiendommen som avviker fra det normale,

Hytteavisa.no • Våren 2017

og f.eks. måking av tak på vinterhytter, er også omstendigheter som faller inn under kategorien om at det er bedre og opplyse om for mye enn for lite, og gjerne også slike omstendigheter som kan synes relativt selvsagt for selger. Ofte kan andre rettigheter som eksempelvis brygge, båtplass og fiskeretter være basert på personlige avtaler mellom hytteeier og grunneier. Om grunneier/hjemmelshaver er villig til å videreføre disse avtalene er noe du som selger bør avklare med vedkommende før hytta selges. Bekreftelser over e-post kan i slike situasjoner anbefales. Vi har opplevd at grunneiere mener at veiretten personlig fulgte tidligere hytteeier, og ikke ønsket «ny» hytteeier velkommen til å bruke veien som gikk over hans tomt. Det er heller ikke lenge siden en eiendom lå ute på finn.no med følgende tekst: «Kommunen har kontaktet grunneier med sikte på å få tinglyst vegrett, men kan ikke garantere at dette bringes i orden, da grunneier har varslet at han ikke uten videre vil signere.» Problematikken gjelder også vanntilførsel via. felles brønn og vedlikehold av denne, eventuelt kloakktilkoblinger/septiktank. I andre saker har vi også opplevd at eierskapet til enkelte holmer

80

som skulle følge med fritidseiendommer, allikevel ikke tilhører eiendommen i de kommunale kartoppslagene. Vårt råd i denne sammenheng klar: Lag en liste over alle slike rettigheter, og sørg for å få disse avklart med de naboer/grunneiere det gjelder. Sørg videre for at det skriftlig blir gjort oppmerksom på disse i salgsprospektet, og hva kjøpere kan forvente. Les også igjennom den kommunale informasjonen og kart som blir innhentet, og sjekk at dette stemmer overens med din bruk. Spør også din eiendomsmegler om råd dersom du er usikker – de har nødvendig erfaring og vet hva som er viktig å opplyse om ved salget.

Protector •

Protector Forsikring ASA ble startet i 2004, børsnotert i 2007.

Organisk vekst fra 0 til over 3 mrd i premievolum i løpet av de første 12 årene.

Teller i dag nærmere 300 ansatte.

Markedsleder innen eierskifteforsikring i Norge med over 50 % markedsandel.

Forsikringen selges gjennom eiendomsmeglere og eiendoms advokater som har en avtale med oss.

30 jurister og advokater jobber med skadeoppgjør innenfor eierskifte.

I tillegg til eierskifte leverer vi forsikring til bedriftsmarkedet og offentlig sektor.

Virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland og UK.

Visjon: Utfordreren. Verdier: Troverdig, Tore Solberg Eiendomsmegler Imøtekommende, Modig, Engasjert. MNEF


SELGE HYTTA? HUSK EIERSKIFTEFORSIKRING!

Boligselgere er i følge loven ansvarlig for skjulte feil og mangler i 5 år. Som selger av hytte omfattes du av de samme reglene. Likevel selges mange hytter uten eierskifteforsikring. Når det gjelder hytter må man selvsagt forvente at feil kan forekomme, ikke minst fordi mange hytter står tomme store deler av året. Mange er også arvet og bygget med egeninnsats. Fukt- og råteskader ligger øverst på klagetoppen, men byggtekniske feil og skadedyr forekommer også hyppig. Vi anbefaler derfor at du tegner eierskifteforsikring når du skal selge hytta. www.protectorforsikring.no

Lurer du på noe om eierskifteforsikring? Protector lanserte sist høst en helt ny side for spørsmål og svar. Du finner link til FAQ på våre hjemmesider, og løsningen fungerer både på desktop, nettbrett og mobil. Vår FAQ har spørsmål og svar for alle parter; eiendomsmegler, takstmann, boligselger og boligkjøper. Har du spørsmål rundt eierskifte og forsikring? Besøk vår nye side! Dersom du ser det er spørsmål eller temaer som mangler, send en mail til oss, så legger vi det inn. Siden utvikles hele tiden, og vi justerer innholdet basert på innspill og temaer det søkes mest på. Ta en titt i dag da vel! Du finner vår FAQ på www.protectorforsikring.no/faqesf

helside hytteavisa mars 2017.indd 1 Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

81

09.03.2017 14:05:07 Hytteavisa.no • Våren 2017


Noen av våre leverandører: Olymp, Bugatto, Meyer, Alberto, Brax, Oscar of Sweden, Cavaliere, Lacoste, Lyle&Scott, Fynch Hatton, Dovre, Wellensteyn

Hytteavisa.no • Våren 2017

82

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


– TAKK FOR AT DU HANDLER HVITT – «Benytter du godkjente håndverksbedrifter og betaler via bank når du pusser opp, er du en medbygger. Da har du sikret håndverkeren trygdeordninger, tarifflønn, feriepenger og forutsigbarhet – goder de fleste av oss tar for gitt, men som først er en realitet når du handler hvitt».

Christine Fossen politimester, sør-øst politidistrikt

#MEDBYGGERNE er et samarbeid mellom offentlig sektor, partene i arbeidslivet og byggebransjen i Vestfold. Formålet er å få flere til å bli medbyggere og handle hvitt, for å sikre et stabilt og trygt arbeidsmarked, bedre de håndverksmessige utførelsene og hindre skadelige arbeidssituasjoner. Følg oss på facebook.com/medbyggerne

Medbyggerne_anonnse_193x263.indd 1 Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

83

25.02.2016 12.04 Hytteavisa.no • Våren 2017


www.subaru.no

VI HAR LEVERINGSKLARE BILER TIL PÅSKEFERIEN

IKKEFOR-PYSER EDITIONS VINTER 2017

FORESTER CLASSIC EDITION

OUTBACK SPORT PREMIUM EDITION

NÅ FRA 409 800,–*

NÅ FRA 509 800,–*

KUNDEFORDEL 44 900,–

KUNDEFORDEL 57 500,–

XV 1.6 SPORT PREMIUM EDITION

NÅ FRA KUN 364 800,–*

E K S T R E M F R E MKO MME L I G HE T I N S P I R E RT AV A S T R I D U HR E N HOL DT J ACOB S E N

Kjærlighetsstien 29 - 3112 Tønsberg - www.branko.no - Tlf 33 30 00 60

SUBARU SANDEFJORD Kongens gate 5, 3210 Sandefjord. Tlf 90 90 60 50. www.subarusandefjord.no

KAMPANJERENTE 1,95%**

PERMANENT SYMMETRISK FIREHJULSDRIFT > LINEARTRONIC AUTOMATGIR > BOXER-MOTOR > DAB+ RADIO > NAVIGASJON I BERØRINGSSKJERM +++ Sparebank 1 er hovedsponsor NSF Langrenn

*Kampanjepris Forester fra 409 800,– / Outback fra kr 509 800,– / XV fra 364 800,–. Priser gjelder levert Oslo. Frakt- og leveringsomkostninger vil variere ellers i landet. Ord. pris: Outback fra 567 339,– / Forester fra 454 697,– / XV fra 372 883,–. Alle priser inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifikasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valutakurser, samt skrive- og trykkfeil. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Forbruk: Forester 0,61–0,65 l/mil, CO2 150–163 g/km. / Outback 0,61–0,70 l/mil, CO2 159-161 g/km. / XV 0,63–0,65 l/mil, CO2 146–151 g/km. **Eksempel lån: Rente 1,95% nom/4,01% eff. Egenkapital 35%. Lånebeløp kr 150 000,– o/5 år. Etableringsgebyr kr 2 774,–. Totalkostnad kr 167 159,–. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente.

Hytteavisa.no • Våren 2017

84

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


BJØRVIK MALERSERVICE AS

Pindsleveien 1, Sandefjord Telefon 33 42 17 30

www.bjorvik.no

La deg inspirere...

Vi har stort utvalg av møbler, interiør og klær.

Møblering

Vi hos Lises Møbler har lang erfaring med å skreddersy styling av hus, leiligheter og hytter etter boligens beste potensiale.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

A: Raveien 140, 3242 Sandefjord T: 33 48 20 40 | E: post@lises-mobler.no W: www.lises-mobler.no

85

Hytteavisa.no • Våren 2017


Har du planer om å pusse opp eller bygge ny hytte?

Tor Anthon Christiansen. Partner / advokat.

Å leie inn håndverkere som elektriker eller rørlegger kan fort bli en kostbar affære. Enten du skal male, bygge på eller føre opp ny hytte, er det mange som frykter at regningen fra håndverkeren skal bli langt høyere enn antatt. Det er imidlertid ikke uvanlig at håndverkeren gir opplysninger om hva arbeidet kan koste. Selv om det ikke har vært meningen å gi et bindende prisutsagn, så skal det svært lite til før «bordet fanger». Tekst: Tor Anthon Christiansen og Mads Strøm Mathisen, Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA, avd. Tønsberg

Innledning Utgangspunktet er at forbrukeren skal betale det vederlag som er avtalt mellom partene. Ved oppussingsarbeider er det vanlig at det avtales at arbeidene skal faktureres etter medgått tid (regningsarbeider). Entreprenøren vil da kunne kreve betaling time for time for nødvendig arbeid og materialer. Dersom det er gitt et «prisoverslag», setter imidlertid dette grenser for mye håndverkeren kan kreve som vederlag for arbeidene som utføres. Som det følger av bustadoppføringslova § 41 andre ledd skal nemlig ikke vederlaget «overstige den oppgjevne summen vesentleg, og høgst med 15 %». En tilsvarende regel er gitt i håndverkertjenesteloven § 32 andre ledd. I denne sammenheng er det verdt å merke seg at eventuelle tilleggsarbeider (for endringer) kan faktureres utover dette. Forbrukere flest innretter seg i tillit til prisopplysninger fra håndverkere. Det er imidlertid ikke uvanlig at regningen fra håndverkeren blir langt dyrere enn først antatt. Det være seg som følge av at arbeidene blir Hytteavisa.no • Våren 2017

Mads Strøm Mathisen. Advokatfullmektig.

mer omfattende enn først antatt, eller at det går med mer materialer enn beregnet o.l. I så fall kan en risikere at håndverkeren anfører at prisoverslaget ikke var ment å være bindende. Spørsmålet blir da om det er gitt et bindende «prisoverslag» i lovens forstand, eller om håndverkerens utsagn er en ikke-bindende prisopplysning. Dersom domstolen kommer til at prisopplysningen er å anse som et prisoverslag, risikerer entreprenøren å ha utført omfattende arbeider som han ikke får betalt for.

prisforslag og estimater over hva arbeidene ville koste. Overslagene ble kalt alt fra «kostnadsoverslag», «ferdig budsjett» til «nytt prisforslag». Estimert budsjett startet på kr 7 125 000. Sluttfakturaen for elektroarbeidene endte imidlertid på hele kr 19,5 millioner kroner, noe Reitan som byggherren protesterte mot. Høyesterett kom til motsatt resultat av både tingretten og lagmannsretten, og konkluderte med at håndverkerens prisopplysninger var et prisoverslag i lovens forstand.

Reitan-dommen Høyesteretts dom av 12. april 2016 gjelder grensen mellom ikke-bindende prisutsagn og bindende prisoverslag. Dommens utgangspunkt er at prisopplysninger som den klare hovedregel skal anses som et prisoverslag. Dette innebærer at tjenesteyter må avstå fra å gi prisopplysninger, prisestimater eller liknende, eller presisere at opplysningene er ekstra usikre, om han ikke ønsker å bli bundet.

Når kunden er en forbruker, og tjenesteyter er profesjonell, er det behov for klare og forutsigbare regler. Prisoverslagets formål er å gi forbrukeren en viss pekepinn om hva arbeidet vil koste. Ettersom det normalt er håndverkeren som har best grunnlag for å vurdere kostnadene, bør forbrukeren normalt kunne innrette seg i tillit til at prisopplysningene stemmer sånn noenlunde.

Saken gjaldt oppgjør for elektroarbeider ved full rehabilitering av boligen til Ole Robert Reitan. Underveis i prosjektet ga entreprenøren flere

På denne bakgrunn kom Høyesterett til at det må kreves sterke bevis for at en prisopplysning ikke skal være et bindende prisoverslag. Dommen

86

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


innebærer således at det skal svært lite til før tjenesteyter blir bundet av en prisopplysning. Denne regelen har flere fordeler: For det første skaper det forutberegnelighet for forbrukeren. For det annet unngår en at håndverkeren gir urealistisk lave prisopplysninger, for eksempel i den hensikt å få oppdraget. Høyesterett gir også noen eksempler på situasjoner hvor opplysningen ikke vil være bindende. Prisopplysninger vil for eksempel ikke være bindende hvis prisopplysningen ikke er knyttet til noen bestemt tomt eller eiendom. Generelle opplysninger om hva et tenkt oppdrag vil koste, er således ikke bindende. Forbehold som at «overslaget er ekstra usikkert» vil etter Høyesteretts mening også være tilstrekkelig. Samtidig er det verdt å merke seg at bustadoppføringslova § 41 kun krever at håndverkeren har «gjeve» et prisoverslag. Forbrukeren må derfor ikke ha akseptert prisoverslaget. Videre kan prisoverslaget gis både før og etter avtaleinngåelsen.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Selv om Reitan-dommen gjelder bustadoppføringslova, som gjelder oppføring av bolig og fritidsbolig, er det ganske sikkert at de ovennevnte regler vil gjelde også for arbeider som omfattes av håndverkertjenesteloven. Avsluttende kommentarer Forut for avgjørelsen forelå det 35 lagmannsrettsdommer om prisoverslag i Norge, hvorav forbruker tapte i 21 av sakene. Ved å stille såpass strenge krav til håndverker, har dommen skapt presedens for senere saker. Dommen innebærer at dersom håndverkeren ikke er i stand til å gi et realistisk prisestimat, bør han avstå fra å gi opplysninger om pris. Normalt vil det være vanskelig ikke å gi noen opplysninger om pris overhodet, i hvert fall hvis forbrukeren ber om dette. Håndverkeren vil da måtte ta et uttrykkelig forbehold om at prisopplysningen er ekstra usikker e.l. Unnlater han å ta slikt forbehold, eller er forbeholdet ikke tilstrekkelig tydelig, blir konsekvensen at håndverkeren er bundet av overslaget. I så fall kan prisoverslaget, som nevnt, maksimalt overskrides med 15 %.

87

Steenstrup Stordrange •

Steenstrup Stordrange er et av Norges største advokatfirmaer med 135 spesialiserte advokater.

Nasjonal tilstedeværelse med kontorer i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Ålesund og Tønsberg.

Vår avdeling for Entreprise, som bistår bygge- og anleggsbransjen, har 35 advokater.

Vi er et av landets raskest voksende advokatfirmaer og har i løpet av de siste to årene gjennomgått et generasjonsskifte gjennom rekruttering av erfarne, topprangerte seniorpartnere og og høyt rangerte unge talenter.

Vår nasjonale strategi med tilstedeværelse i flere byer gir våre klienter et geografisk og logistikkmessig fortrinn, da vi kjenner de lokale bransjene, regionene og rammebetingelsene.

Hytteavisa.no • Våren 2017


Få maks effekt når du skal selge, uansett hvor du bor Endelig har det kommet et annonseringsverktøy som fungerer like godt uansett om du skal selge bolig i storbyen eller på bygda. Hemmeligheten er to muskuløse aktører med en uslåelig kombinasjon av kunnskap og data. Tekst: Line Arndt Bjercke.

Digitale markedsføringspakker som baserer seg på data og trafikk har til nå hatt en svakhet ved at de fungerer best i områder med rask omløpshastighet, altså der boliger «selger seg selv». Dette var et av hovedtemaene da vi startet med å utvikle markedsføringsproduktet «Effekt» sammen med Norges største markedsplass, FINN.no. Løsningen er skreddersydd, og den er utviklet basert på et unikt datagrunnlag fra FINN i kombinasjon med våre egne data og solid kunnskap om boligsalg – på tvers av regioner. Med unik og presis treffsikkerhet finner «Effekt» de riktige kjøperne til din bolig. Kort fortalt fungerer løsningen på samme måte som når strømmetjenester anbefaler filmer som du ennå ikke har sett, men som likevel er interessante for deg. – For eksempel vil en person i Tromsø, som har sett etter en bolig i det etablerte boligområdet Tromsdalen, kunne få opp forslag til boliger som oppfyller lignende kriterier i det mer

nyetablerte boligområdet Fagereng fordi andre personer med samme kriterier også har lett etter bolig her, forteller eiendomsmegler Jarle Solbakken ved EiendomsMelger 1 i Tromsø. Like smart, uansett hvor du bor Med 142 kontorer over hele landet er EiendomsMegler 1 landets ledende eiendomsmegler. Meglerne våre har derfor solid kunnskap om boligsalg fra lokalt til nasjonalt nivå. De er altså boligeksperter både i by og i bygd, og derfor har det hele tiden vært viktig å lage en løsning som ikke bare fungerer for storbyboliger, men også ute i distriktene. Maks treffsikkerhet for pengene Det nye og smarte annonseringsverktøyet «Effekt» er en egenutviklet løsning som er utført av et dedikert utviklingsteam hos FINN og EiendomsMegler 1. Ved å sjekke et såkalt effektpanel får du som boligselger full oversikt og kan følge med på interessen for boligen din – i sanntid. Det er en enkel og effektiv løsning som gir deg som boligselger innsikt og

kontroll, og presis treffsikkerhet, noe som igjen gir mer effekt for pengene og flere potensielle kjøpere på visning. Den nye løsningen er dessuten fleksibel nok til raskt å kunne møte de lokale endringene som til enhver tid skjer i boligmarkedet. Fra klikk til effekt – Jeg er daglig inne i statistikkverktøyet og sjekker status og utvikling for boliger jeg selger, og jeg ser effekten, sier Solbakken og legger til: – Ved vanlig annonsering vil grafen som måler klikk og interesse, normalt flate ut etter noen dager, men når vi legger inn «Effekt» får annonsen umiddelbart en boost og det skapes en ny bølge av interesse for boligen. Vi tilbyr også såkalt re-effekt, det vil si at boligselgerne kan be om «Effekt» på boliger som ikke blir solgt, men trenger litt drahjelp. Dette verktøyet gjør boligen synlig på de riktige stedene og treffer de riktige kjøperne – uavhengig av hvor i landet du bor.

Du har sikkert opplevd å være på Netflix og fått anbefalt filmer du ennå ikke har sett, men som du likevel føler er interessante? Dette styres av noe som kalles algoritmer. Vår løsning med FINN bruker den samme smarte teknologien til å vise din boligannonse til relevante boliginteressenter, og luke ut de som allerede har sett annonsen. Denne algoritmen treffer mest presist og gir derfor deg som boligselger best resultat!

Hytteavisa.no • Våren 2017

88

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Hytteavisa.no er en unik mulighet til å nå hytteeiere i Vestfold Magasinet distribueres til hytteeiernes hjemmeadresse. Ønsker du å annonsere her eller på www.hytteavisa.no, kontakt trond@folkebadet.no.

Var det nyttig for deg å lese Hytteavisa.no? Kom gjerne med tips om temaer vi kan skrive om. Med vennlig hilsen Tore Solberg, Eiendomsmegler MNEF Tlf. 916 44 330 E-post: tore.solberg@em1.no

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

89

Hytteavisa.no • Våren 2017


- Norges største eiendomsmegler 8. året på rad Når du kontakter Eiendomsmegler 1 Fritid kommer det ingen læregutt. Da kommer jeg og er med deg i hele prosessen.

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Eva K. Mathisen Megler MNEF. Medhjelper back-office

Skal du selge bolig eller næringseiendom, kontakt våre andre dyktige meglere.

Hytteavisa.no • Våren 2017

90

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF


Temakveld

Hyttejus og tomtefestesjekk Generasjonsskifte • Overføring av hytta på et tidlig tidspunkt • Fremtidsfullmakter • Overføring ved testament

Fredag 26.mai kl 18-21 Sted: Tenden Advokatfirma Anton Jensensgate 2, Tønsberg

Sameie • Sameieloven § Hytta eies i sameie mellom familiemedlemmer § Hytta som deltaker i andre sameier • Bryggesameie • Veisameie • Vann- og avløpssameie

Det er begrenset med plasser, så vær tidlig ute med påmelding. Enkel servering.

Båtfeste og brygge

Påmelding: eva.mathisen@em1.no - tlf 976 63 403

Minikonsultasjoner Spør en av våre advokater om • Generasjonskifte • Sameie • Båtfeste • Tomtefestekontrakten din

Arrangementet er GRATIS

Eva K. Mathisen Megler MNEF

Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

Arnt Olaf Stillerud Partner, advokat MNA

Christen Agerup Partner, advokat MNA

Hanne Skråmm Espeland Senioradvokat MNA

Kjersti Schiøtz Thorud Senioradvokat MNA

Arragementet er et samarbeid mellom Eiendomsmegler 1 og Tenden Advokatfirma. Tore Solberg Eiendomsmegler MNEF

91

Hytteavisa.no • Våren 2017


Vi sees på Metro Bowling & Lekeland

Metro Bowling & Lekeland Sandefjord er et kjempestort innendørs lekeland med hoppeslott, spiralsklier, trampoliner, klatrevegg, klatrestativ, tunneller, ballhav, softballkanoner og mye mer. I samme bygg finner du også Megazone laserspill og vår bowling-avdeling. Her har vi 10 topp moderne bowlingbaner, biljard, shuffleboard, underholdningsspill, café med pizza og grillkjøkken.

Design & layout: Idéhuset Albretsen. Foto: Glimtfotografene, Megazone, Shutterstock, iStockPhoto.

Moro for /metrobowlingoglekeland

hele

familien

Metro Bowling & Lekeland Sandefjord AS Hinderveien 8, 3223 Sandefjord Telefon 33 52 30 00

Les mer om oss på nett

www.metrobowling.no | www.metrolekeland.no

Hytteavisa 2017  
Hytteavisa 2017