Page 1


EDITORIAL I SUMARI

Reduir, reutilitzar i reciclar Amb un món finit i amb recursos limitats, és a dir, que s’acaben, i després d’haver trinxat, explotat i malbaratat sense miraments la Terra, els humans ens hem adonat que hem de protegir el planeta abans no ens quedem sense res. Com els indis americans deien: “ Hem de ser molt respectuosos amb la mare Terra” perquè la necessitem, perquè és el lloc on vivim, perquè la Terra no és nostra és dels que han estat i dels que vindran, és la casa de tota la humanitat, dels que eren, dels que som i dels que seran. I què podem fer nosaltres?... Moltes, moltes coses. Però sobretot actuar de manera sostenible, no consumint de manera innecessària, recuperant tot el que puguem, reciclant, fent saber a tothom que el planeta ens necessita i que nosaltres necessitem un planeta net i ple de vida. Aquest curs tots els membres de la comunitat de la nostra escola hem pres un compromís amb el planeta i hem decidit que havíem de fer alguna cosa per ser més sostenibles. Per això vam fer un comitè de savis que pensés quines mesures podíem prendre. Després de molt pensar i recollir l’opinió de tothom, es va decidir que durant aquest curs treballaríem la sostenibilitat a les aules, que faríem la setmana cultural dedicada a aquest tema, que no utilitzaríem paper de plata per l’esmorzar, que reciclaríem plàstics, que faríem una escola més sostenible, però sobretot que aprendríem a estimar la Terra, el nostra planeta, la nostra casa.

SUMARI Novetats

Pàg. 2

Nouvinguts/des

Pàg. 3

Gossos de P3

Pàg. 4

Zebres i Ànecs de P4

Pàg. 6

Taurons de P5

Pàg.10

Excursions Infantil

Pàg.12

Excursions Inicial

Pàg.13

L’aigua de 1rB

Pàg.14

El Sol de 1rA

Pàg.16

L’aire de 2nA

Pàg.18

La Terra de 2nB

Pàg.20

“Eco-Folchi”

Pàg.22

3rA i 3rB

Pàg.24

4t A i 4t B

Pàg.28

Excursions Mitjà

Pàg.30

Excursions Superior

Pàg.31

5è A i 5è B

Pàg.32

Pàg.36

Records de 6è

Pàg.38

English

Pàg.40

Acollida

Pàg.42

Passatemps

Pàg.44


curs 2012-2013

NOVETATS

UNA MIQUETA MÉS SOSTENIBLES Hem iniciat el curs amb l’objectiu de canviar alguns dels nostres hàbits de manera que respectem una mica més el medi ambient. Amb petites accions podem ajudar a canviar el planeta: reduir els residus, reciclar i estalviar. Hem introduït noves maneres de fer i funcionar tant a la classe com al pati. Aquí teniu quines són. Ja formem part de la colla verda! Fem servir embolcalls i carmanyoles pels nostres esmorzars, així evitem el paper d’alumini i ajudem a cuidar el planeta perquè no embrutem tant. També tenim una capsa a cada classe on guardem els esmorzars per baixar-los després al pati.

No oblideu visitar els nostres blocs per saber tot el que fem i estar a la última! infantilfolchi.blogspot.com inicialfolchi.blogspot.com mitjafolchi.blogspot.com superiorfolchi.blogspot.com

3

També tenim al pati un contenidor groc per poder tirar les deixalles! En aquest contenidor hi llencem els brics de suc, les canyetes o els embolcalls de plàstic. Després els nens i nenes encarregats surten al carrer per llençar la bossa al contenidor corresponent.


La revista del Folch i Torres

NOUVINGUTS/DES

Benvinguts i benvingudes! Aquest curs 2012-2013 hem donat la benvinguda a molts nens i nenes procedents d’altres països o bé d’escoles veïnes. Estem molt contents de que siguin a la nostra escola i per això hem volgut dedicar-los un raconet de la nostra revista.

CICLE INICIAL

EDUCACIÓ INFANTIL

4 Adriana, Ariadna, Nayely, Hao, Mayowa, Steven, Bilal, Jan Pol,

Jairo, Chayma, Samia, Daren, Alex, Ismael, Bilian, Fátima

CICLE MITJÀ

CICLE SUPERIOR

Noemi (3r A) Succes, Nabia i Àlex (3r B) Júlia, Jennifer i Lissete (4t A), Belén (4t B)

Carlos, Riduane, Karla i Ismael (5èB) Bryan, Jenny, Mauricio i Vianca (6è)


curs 2012-2013

ELS GOSSOS DE P3

P3 es presenta Som la classe dels gossos de P3. Així ens dibuixem.

ADRIANA

AISHA

AFNAN

AITOR

CHRISTOPHER

FÁTIMA

5

AFNANE

ALEJANDRA

GERARD

AIMAN

ANGELA

IZAN

AINARA

AYA

JOAN


La revista del Folch i Torres

ELS GOSSOS DE P3

JOUNAID

MIGUEL ÁNGEL

6

KARLA

MOHAMED

KENTH

LEANDRO

PABLO

MARWAN

RABAH

PER CARNAVAL, LA CLASSE DELS GOSSOS ENS HEM DISFRESSAT DE CONTENIDOR GROC


curs 2012-2013

LES ZEBRES I ELS ÀNECS DE P4

Ingredients d’una disfressa

Els nens i nenes de P4 us expliquem com hem fet la nostra disfressa de contenidor blau. “Quins són els ingredients necessaris per disfressar-se, aprendre i passar-ho bé?” Aquí els teniu...

7


La revista del Folch i Torres

LES ZEBRES I ELS ÀNECS DE P4

8


curs 2012-2013

LES ZEBRES I ELS ÀNECS DE P4

Ens disfressem i... La setmana de Carnestoltes vam fer un rodolĂ­ amb el nom de la classe i la nostra disfressa. Va ser molt divertit pensar les paraules i escriure-les entre totes i tots.

9


La revista del Folch i Torres

LES ZEBRES I ELS ÀNECS DE P4

...un rodolí fem

10


curs 2012-2013

ELS TAURONS DE P5

P5 cuidem el planeta! A l’escola fem coses per cuidar el planeta, ens vols ajudar?

11


La revista del Folch i Torres

ELS TAURONS DE P5

12

GrĂ cies per ajudar-nos!


curs 2012-2013

SORTIDES INFANTIL

Excursions Infantil A P3, P4 i P5 ens agrada molt fer activitats fora de l’escola. Hem gaudit d’anar al cinema, de fer una gimcana del reciclatge i d’anar a l’exposició del Tecla Sala. Aquí podeu veure alguns dels moments que hem viscut.

SORTIDA AL CINEMA “ALEXANDRA”

Els nens/es de P4 i P5 vam anar al cinema Alexandra a veure la pel·lícula “Martina i els ratolins”, vam anar en metro i ens ho vam passar d’allò més bé.

JA SOM DE LA “COLLA VERDA”: GIMCANA DEL RECICLATGE

Els nens i nenes de P4 i P5 vam anar al parc de Can Boixeres a fer les proves de la gimcana del reciclatge per poder formar part de la colla verda. Algunes de les proves eren recollir brossa i fer un trencaclosques.

TECLA SALA: “LA MUNTANYA DE SAL”

Els nens/es de P5 vam gaudir molt de l’exposició i el taller de “la muntanya de sal”al Tecla Sala.

13


La revista del Folch i Torres

SORTIDES CICLE INICIAL

Excursions Cicle Inicial Les nenes i els nens de cicle inicial hem fet també algunes sortides aquest curs i en totes hem après, sobretot, a observar i aprofitar l’entorn, la natura i la ciència. mireu, mireu...

SORTIDA AL PARC DE CAN BUIXERAS

SORTIDA AL PARK GÜELL Com que estem treballant Gaudí, vam decidir fer una sortida al Park Güell. Ens va agradar molt.

14

Vam treballar el dibuix al natural (fixant-nos molt bé en alguna cosa que veiem per dibuixar-la amb tots els detalls), a la classe i al parc de Can Buixeres on vam anar a observar i pintar elements de la natura. Va fer un dia fantàstic, la llum del sol ens va ajudar a veure les coses més boniques i els dibuixos ens van quedar realment bé!

Ens van sorprendre les columnes.

SORTIDA AL COSMOCAIXA Vam fer també una sortida on ens vam sentir com científics i científiques! Vam anar al Cosmocaixa i gràcies a les mestres i les monitores vam aprendre moltes coses i ens ho vam passar molt bé.

Vam seure al banc de la plaça.

Vam fer de científics i científiques, i vam poder observar de ben a prop com es camuflen els animals o com neixen els rius!

I vam poder contemplar els sols.


curs 2012-2013

LA CLASSE DE L’AGUA 1rB

Tallers naturals!

Durant la setmana cultral els nens i nenes de Cicle Inicial vam fer quatre tallers barrejant les classes de 1r i 2n. Ens va agradar trobar-nos amb les altres classes i aprendre tantes coses de les plantes. Aprofitant podem fer coses genials!

ESTAMPACIÓ DE SAMARRETES

Amb punta de plastidecors vam estampar samarretes. L’Eva ens va dir que primer calia triar la plantilla que estamparíem a la samarreta. N’hi havia moltes de diferents: en forma de cors, núvols, estrelles, flors, llunes... Perquè la punta hi quedés fixada, hi vam passar una planxa ben calenta. Finalment ens vam poder endur la samarreta a casa.

CONTE I IMANT DE NEVERA

L’Anna ens va explicar el conte de La jirafa Ona, que tractava sobre el reciclatge i la importància de llençar les escombraries en el contenidor corresponent. Tot seguit vam fer uns imants ben bonics per posar a la nevera.

15


La revista del Folch i Torres

BOSSETES D’OLOR Vam baixar al pati amb la Meritxell i vam olorar el romaní, una planta aromàtica que olora molt bé. Després, a la classe, vam omplir amb romaní unes bossetes. Així vam aconseguir bossetes perfumades

COLÒNIA FRESCA

16

La Marta ens va ensenyar que l’espígol és una planta aromàtica i la vam poder olorar. Fa molta olor!!! Tot seguit vam fer la colònia amb l’espígol barrejat amb alcohol. Vam deixar reposar els pots de colònia 40 dies i ja estaven llestos per endur-nos-els.


curs 2012-2013

LA CLASSE DEL SOL 1rA

El follet Puk ens visita! El follet Puk va venir a l’escola i ens va ajudar a triar els noms de les classe per aquest any! Va ser una tarda molt divertida i ens va agradar molt conèixer-lo.

El passat mes d’octubre ens va venir a visitar a l’escola un nen acompanyat d’un follet. El follet es deia Puk i venia de molt lluny. El Puk és un follet que viu al bosc amb els seus germans. En Puk i els seus germans estaven preocupats perquè veien que a l’Hospitalet hi ha pocs arbres i plantes i volien una solució. Però en Puk, que és una mica despistat, només ens va portar un paquet amb terra i ens va prometre que tornaria a portar-nos la resta del regal.

17


La revista del Folch i Torres

El que sí que ens va portar, va ser el nom de les classes. I ens va explicar que les plantes i els arbres necessiten: SOL, AIGUA, AIRE i TERRA per viure. Així que, aquests són els noms de les nostres classes!

18

1r A som la classe del Sol, 1r B l’aigua, 2n A són l’aire i 2n B la terra. Així que ja tenim nom per les classes! Gràcies Puk! Ah, i també ens va escriure una carta!

I... Al cap d’una setmana el follet ens va deixar una nota i un regal. Una planta per cada classe! La cuidem molt bé, cada setmana la reguem i la tenim amb nosaltres a la classe. És molt divertit tenir una planta a la classe i ens agrada molt cuidar-la! Si veniu a les nostres classes podreu veure que bé les estem cuidant perquè encara estan ben vives, i algunes fins i tot han crescut! Potser aquest final de curs les haurem de transplantar a un test més gran!


curs 2012-2013

LA CLASSE DE L’AIRE 2nA

Un hort a la terrassa de l’escola COM VAM PREPARAR L’HORT

Vam baixar a la terrassa d’infantil i vam veure que les mestres ens van portar un testos. Primer uns nens van agafar terra i van omplir les jardineres. Després uns nens i nenes van fer forats, vam plantar i després vam regar. Mireu com han crescut!

QUÈ HI HA AL NOSTRE HORT? En el nostre hort hi ha dos romanís: un normal i un rastrer. El rastrer s’arrossega per la terra. També tenim un espígol, també una farigola, una alfàbrega i un marduix.

19


La revista del Folch i Torres

LA CLASSE DE L’AIRE 2nA

COM HAN CRESCUT

Com han crescut! Les nostres plantes han crescut molt. Abans estaven petitíssimes i mireu com han crescut ara. L’espígol fins i tot ha florit!

SE’NS VA MORIR LA MONGETERA Teníem una mongetera però se’ns va morir perquè les arrels no van poder xuclar l’aliment. Ara perquè no se’ns morin les plantes les reguem cada setmana. També tenim un reg per quan marxem de vacances.

20

ELS ENCIAMS A L’AMANIDA Al nostre hort hi teníem enciams i quan van créixer els vam tallar i els vam portar a la Cabe que va fer una amanida per als professors i professores.


curs 2012-2013

LA CLASSE DE LA TERRA 2nB

Les plantes del nostre pati Durant la Setmana Cultural els nens i nenes de Cicle Inicial vam estudiar els diferents tipus de plantes que hi ha en el nostre pati. Per identificar les diferents plantes vam utilitzar un plànol. A la nostra classe ens va tocar estudiar la Pita, l’Ametller i l’Hedera Hèlix. Ens va agradar buscar informació per Internet amb els portàtils de l’escola. Hem après que les plantes necessiten aigua, terra, sol i aire per poder viure. És important cuidar les nostres plantes per mantenir net el medi ambient.

PITOSPORUM Arbust MIDA: de 2-6 metres FLOR: aromàtiques FRUITS: rodons (no són comestibles)

PRESSEGUER Arbre fruiter LLOC: amb sol i bona ventilació. FRUIT: préssec REG: per degoteig.

PRUNERA TIPUS: arbre petit MIDA: entre 6 i 15 metres FLOR: sí que té flor, és de color blanc. FRUITS: sí que en té, és la pruna ALTRES: podem menjar-nos la fruita

ROMANÍ Planta aromàtica FLOR: liles UTILITATS: se’n fan infusions i mel.

LLIRI TIPUS: herba MIDA: entre 50 i 120 cm FLOR: sí en té, és de color groc i pot fer 10 cm FRUITS: sí en té, és una capsula ALTRES: antigament la feien servir per fer medecines, però ara sabem que pot ser toxica.

MAGRANER TIPUS: arbre MIDA: entre 3 i 6 metres FLOR: sí que en té, són vermelles FRUITS: sí que té, és la magrana ALTRES: resisteix molt bé la falta d’aigua, però és molt sensible a les gelades.

21


La revista del Folch i Torres

LA CLASSE DE LA TERRA 2nB

PITA TIPUS: planta suculenta. MIDA: 50 cm i pot arribar a 10 mestres. LLOC: Centre Amèrica (Mèxic). Habita en llocs secs. FLOR: floreix una sola vegada. UTILITATS: verdura i té propietats medicinals.

AMETLLER TIPUS: arbre MIDA: pot arribar a mesurar fins a 10 metres d’alçada LLOC: en el bosc FLOR: color rosa clar FRUITS: ametlles UTILITATS: ens mengem el seu fruit (ametlles).

HEDERA HÈLIX TIPUS: és una planta enfiladissa. LLOC: llocs d’ambient humit. FLOR: petites i de color verd. FRUITS: negre i verinós. UTILITATS: ús medicinal, va bé per la tos espasmòdica i la bronquitis. ALTRES: Pot viure més de 500 anys.

LANTANA CAMARA TIPUS: Arbust d’exterior REGAR: amb la pluja ja és suficient ALÇADA: pot mesurar fins a 2 metres.

TEUCRIUM FRUCTICANS TIPUS: Arbust d’exterior. REGAR: dues o tres vegades a la setmana ALÇADA: pot mesurar fins a 2 metres.

LAURUS NOBILIS TIPUS: Arbre d’exterior REGAR: amb la pluja ja és suficient. ALÇADA: pot mesurar fins a 10 metres.

22


curs 2012-2013

ECO-FOLCHI

L’escola es guarneix de festa! Com cada any a l’escola, hem celebrat la setmana cultural. Aquest curs la temàtica era sobre la sostenibilitat i, com a l’escola ens agrada molt compartir i estar junts, entre tots els nens i nenes vam fer el joc de l’Eco-folchi sobre la sostenibilitat, per jugar-hi i aprendre tots plegats. Esperem que us agradi aquest petit reportatge!

23


La revista del Folch i Torres

ECO-FOLCHI

24


curs 2012-2013

3rA i 3r B

Reciclem i aigua estalviem Aquest curs els nens i nenes de 3r A i 3r B estem aprenent a ser sostenibles, per la qual cosa ens hem volgut informar bé sobre temes com: el reciclatge, el consum d’aliments i el consum d’aigua. Hem fet molta feina! Hem buscat informació a Internet i hem fet sortides i acivitats relacionades amb aquests temes. Ens ho hem passat molt bé i seguim pensant en coses per fer cada dia que ens ajudin a ser més sostenibles.

EL MENJAR NO ES LLENÇA, HI HA GENT QUE PASSA GANA El dia 8 de novembre vam anar a fer un taller a Caixa Fòrum : " Taula per Tots". Allà vam aprendre que vivim en un planeta on és llença a les escombraries quasi la meitat de tot el menjar que es produeix al món . En canvi hi ha milions de persones que passen gana. Sabieu que cada família llença a l’any 100Kg de menjar? Menjar caducat, restes que no ens acabem.

25


La revista del Folch i Torres

Hem fet unes activitats en petits grups i hem reflexionat sobre la importància del menjar en les nostres vides, el dret a alimentació de totes les persones i a no comprar més aliments dels que necessitem i que després llencem a les escombraries!

JO RECICLO,TU RECICLES, QUÈ FAN AL BARRI?

26

Posteriorment vam parlar i buscar informació sobre el reciclatge : Què vol dir reciclar ; què en sabem del reciclatge; quins contenidors hi ha; què és una deixalleria ; si reciclem a casa ... Finalment vam voler investigar què es fa al nostre barri i al voltant de l'escola per reciclar. Hi ha contenidors als carrers? De quin tipus són? La gent del barri recicla? I els botiguers?... Per donar resposta a totes aquestes preguntes vam preparar una enquesta que passaríem a veïns i botiguers del barri.

Revisem l’enquesta abans de sortir

Sortim a investigar!

Situem els contenidors al plànol

El nostre primer enquestat!


curs 2012-2013

3r A i 3r B

Vam veure què alguns reciclen força bé, com els bombers, però d'altres no ho fan perquè no saben que va a cada contenidor o per mandra. Queda molta feina a fer en el nostre barri però ens ho vam passar molt bé !

UN TRESOR, L’AIGUA Un altre dels temes que ens preocupava era el tema de l'aigua i el seu consum. Primer vam veure què sabíem de l'aigua i perquè és important en les nostres vides. Seguidament ens vam preguntar quines coses volíem saber. Per grups vam buscar informació en llibres i a Internet. I vam trobar resposta a totes les nostres preguntes! També vam aprendre coses a fer cada dia a l'escola i a casa per no malbaratar l'aigua . Finalment vam fer a l'escola un taller de la fundació "Ondablue " sobre el cicle de l'aigua. Entre tots vam representar el cicle de l'aigua. Va ser molt divertit!

27


La revista del Folch i Torres

TALLERS DE LA SETMANA CULTURAL Finalment, durant la setmana cultural els nens i nenes de 3r i 4t vam fer junts uns tallers d'expressió plàstica sobre el reciclatge! I amb material de rebuig!

Vam fer un collage amb materials de reciclatge

28

Aquí teniu els contenidors de joguina que vam fer! Vam recollir capses, les vam folrar de paper de diari i després les vam pintar.


curs 2012-2013

4t A i 4t B

EL DIA DE CARNAVAL Vam celebrar el Carnaval el dia 8 de febrer, i ara us explicarem com es va organitzar la festa i les disfresses! Vam fer una rua el divendres a la tarda, vam sortir a les 15:30 i vam trigar aproximadament una hora en tornar a l’escola. Nosaltres vam anar pel carrer de dos en dos. Hi havia música al començament i eren els nens de sisè els que tocaven els instruments. Els mestres que ens van acompanyar eren el Ferran, la Montse i la Gemma.

DE QUÈ ENS VAM DISFRESSAR I PER QUÈ?

29 Aquell dia havíem de disfressarnos i vam decidir que seríem papallones i iphones. Ens vam disfressar de papallones i d’iphones perquè durant la setmana cultural ens vam dedicar a treballar el reciclatge i llavors vam decidir que les papallones tenen a veure amb la natura i els iphones són contaminació acústica i, aquest és un dels temes principals de la setmana cultural de l’escola.


La revista del Folch i Torres

LES NOSTRES DISFRESSES: COM LES VAM FER?

30

Per fer les disfresses vam dedicar aproximadament una hora per a cadascuna i, ens va ajudar la nostra mestra, que es diu Gladis. El material que vam utilitzar per fer la disfressa de les nenes va ser una cartolina de qualsevol color. Li vam donar forma de papallona i la vam decorar amb estrelles petites i purpurina. Per últim, vam utilitzar retocador platejat i daurat. El material que vam utilitzar per fer la disfressa dels nens van ser dues cartolines (una blava i una negra) paper de diferents materials i colors i retolador negre per repassar els dibuixos d’Angry Birds, que vam calcar amb cartolina. La cartolina blava va servir de pantalla i la lila o negra per la part de darrera. Les altres peces també van servir de decoració. Ens va agradar molt fer la disfressa, perquè ens hem divertit i hem après molt fent plàstica!


curs 2012-2013

SORTIDES CICLE MITJÀ

Excursions Cicle Mitjà Els nens i nenes de cicle mitjà hem après moltes coses a les excursions que hem fet. Hem visitat l’Ajuntament, l’exposició d’en Piranesi i hem fet dos tallers molt interessants sobre l’aigua i els aliments.

TALLERS (ALIMENTS I AIGUA) I SORTIDA PEL BARRI

En aquest taller ens vam adonar que molt menjar del que comprem va a les escombraries mentre que hi ha gent que passa gana. “Estàvem ordenant el cicle de l’aigua amb una monitora. Ens vam posar unes armilles amb dibuixos del cicle de l’aigua”. Valentina 3r B

L’ART D’EN PIRANESI

“A mi m’ha agradat aquesta sortida perquè hem anat al Caixa Fòrum i hem vist les obres d’en Piranesi. Em van agradar molt els seus dibuixos de les presons”. Sergio 3r B .

“Els nens i nenes de 3r vam sortir pel barri per preguntar a les persones si sabien reciclar. També vam veure un senyor amb un camió d’escombraries. Buidaven les papereres i netejaven i escombraven al voltant dels contenidors”. Maikel 3r B

AJUNTAMENT DE L’HOSPITALET

“Estavem al saló de plens de l’Ajuntament fent-nos una foto . La Valentina va fer d’alcaldessa i jo feia de tinent d’alcalde“. Ainhoa 3r B “Quan vam sortir de l’Ajuntament vam passar per la Rambla Just Oliveres. A la rambla hi ha l’estàtua de l’acollidora que significa que L’Hospitalet, és una ciutat que tracta bé a la gent que ve d’altres llocs o països”. Mateo 3rB

31


La revista del Folch i Torres

SORTIDES CICLE SUPERIOR

Excursions Cicle Superior Els nens i nenes de 5è i 6è hem fet moltes excursions relacionades amb el medi ambient durant el curs. Tenim moltíssimes fotos però hem escollit aquestes per mostrar-vos el que hem fet.

L’HORT DE ROSA SENSAT

Els nens/es de 5è i 6è vam anar a la seu de Rosa Sensat a Barcelona, a visitar l’hivernacle que han instal·lat. Vam aprendre coses sobre les plantes, vam plantar la nostra pròpia planta i fins i tot vam tastar una amanida!

DEIXALLERIA DE L’HOSPITALET

TALLER DE L’AIGUA

A la deixalleria vam poder veure com es tracten tots els residus que generem a la nostra ciutat.

Gràcies a aquest taller som més conscients de la importància que té l’aigua per la supervivència de tots els éssers vius.

32

SORTIDA AL COSMOCAIXA

Vam poder fer molts dels experiments que hi ha al museu amb els quals vam aprendre moltes coses interessants. També vam fer un taller per comprovar si som sostenibles o no. A través d’un joc de taula on havíem d’omplir un cercle segons els recursos que consumim, vam adonar-nos que encara hem de fer molta feina per reduir la nostra petjada ecològica.


curs 2012-2013

5è A i 5è B

Aprenem a ser sostenibles! Hola a tots i totes! Som els alumnes de 5è. Aquest curs la Setmana Cultural que ens han proposat treballar és LA SOSTENIBILITAT. Nosaltres hem començat a estudiar i aprendre la manera d’aconseguir, amb el nostre granet de sorra, que aquest món sigui més respectuós amb el medi ambient.Hem après que l’hem de cuidar i respectar. Estimar i valorar tot el que ens ofereix per tal de mantenir la natura i la nostra vida el més sana possible. Hem realitzat una sèrie de sortides on hem après coses molt interessants.

EL COSMOCAIXA I LA NOSTRA PETJADA ECOLÒGICA

33 Vam anar al CosmoCaixa per treballar el tema de la Sostenibilitat.Un matí vam agafar el metro i després un transbordament als Ferrocarrils de la Generalitat. Al sortir, a l’Avinguda del Tibidabo vam veure que encara ens faltava fer una pujada molt pronunciada per arribar al nostre objectiu. Xano, xano vam arribar al CosmoCaixa. Vam esmorzar a les escales del Museu mentre ens preparaven l’activitat. Quan vam entrar, un grup va anar a fer un Taller de Sostenibilitat, mentre que l’altre anava a visitar el Museu. Ens va agradar molt el Bosc Inundat, feia molta calor, hi havia moltes espècies diferents de peixos i plantes tropicals. El nostre taller va consistir en esbrinar si érem o no sostenibles mitjançant un joc on havíem d’explicar les coses que fèiem a casa, al carrer, quan anàvem a comprar, quan agafàvem els transports públics... i comprovar si estàvem ajudant o no a que el planeta sigui més sostenible. A tots ens va agradar molt. Autors/es: Guille, Anthony, Angeles, Ma. Carmen, Alexandra, Ismael, Anderson, Christopher, Mileva, Xavi i Carlos P.


La revista del Folch i Torres

DEIXALLERIA DE L’HOSPITALET

34

Aquesta excursió es va fer el 14 de gener i vam sortir a les 9,00h. del matí de l’escola. Vam anar amb metro fins a l’Hospital de Bellvitge. En sortir vam caminar com uns vint minuts fins arribar a la Deixalleria. Ens van dividir en dos grups; un va entrar primer mentre l’altre esmorzava, jugava i feia la visita una mica més tard. Al començar l’activitat vam trobar una monitora que ens va introduir al tema del Reciclatge i la utilitat de la deixalleria a l’hora de construir un món més sostenible. Mentre ens estava parlant, va entrar un científic (mag amb un oukelele... “Què fa aquí?” Vam pensar tots i totes...) El mag no sabia reciclar! Entre la monitora i nosaltres n’hi vam ensenyar, i ell a canvi ens va fer ... trucs de màgia! Per cert, ens van agradar molt! Després ell i la monitora ens van acompanyar per tota la deixalleria ensenyant-nos com es separen els objectes de fusta, plàstic, electrodomèstics, vidre, pneumàtics, bateries de motors... per poder reutilitzar-los o reparar-los i així contribuir a fer un món millor. Vam acabar dinant al Parc de les Planes i, a les 15h. al cole!!!!

Autors/es: Youssef, Roberto, Bea, Ariana, Rocio, Dileysi, Asdullah, Lorena, King David i Ismael P.


curs 2012-2013

5è A i 5è B

VISITA AL PARLAMENT Els nens i nenes de 5è. tenim l’oportunitat de visitar el Parlament de Catalunya... Per poder aprofitar el dia sortim del cole a les 8,30h. I anem amb metro fins Arc de Triomf. Tot passejant arribem al Parc de la Ciutadella. Allà esmorzem i ens deixen un temps lliure per jugar. Després entrem a l’ Umbracle i anem coneixent coses d’aquest parc: el Museu de Geologia, la figura del general Prim, el Mamut, la plaça de la glorieta, la plaça de la cascada ... i arribem gairebé davant del Parlament. Allà hi ha un petit estany amb “ El Desconsol”, l’estàtua de Josep Llimona. Ens assentem al seu voltant i la dibuixem. Ens quedem allà per dinar i jugar una estona fins l’hora d’entrar al Parlament. Entrem. Pugem les escales fins arribar a les diferents sales. Un guia ens acompanya i ens va explicant tot el que veiem i la història de l’edifici. Ens ensenya un quadre de l’Antoni Tàpies “El número 7”; ens explica la funcionalitat de les sales per on passem: la dels Canelobres, la

sala Rosa, la Gris, la dels Passos Perduts i, finalment entrem a la Sala de Plens o Parlament. Ens assentem al lloc destinat a la Premsa i des d’ allí ens comenta com i a on s’assenten els diputats dels diferents partits, com ho fan per donar la paraula, per votar... Al final ens permet fer-nos una foto de grup davant del faristol on parlen tots els diputats en moments especials. Ens va agradar molt a tots. Va ser uns sortida profitosa, vam aprendre moltes coses i ens ho vam passar molt bé!

Autors/es: Selena, Sebastián, Ander, Erik, Alba, Darwin, Catherin, Mariam, Erika i Karla.

35


La revista del Folch i Torres

L’HORT ECOLÒGIC

36

Per fer aquesta sortida primer hi va anar un 5è. i, al cap d’una setmana, l’altre. Vam anar amb metro a Barcelona, a les Drassanes; al sortir vam veure un edifici molt alt, a la porta hi havia una monitora que ens estava esperant. Vam entrar a l’edifici i vam començar a pujar i pujar escales...! A dalt de tot hi havia una terrassa molt gran amb dos geodèsics... plens de plantes! Varem esmorzar i, de seguida ens vam posar a treballar. La monitora ens va ensenyar tipus de plantes i els seus noms: elèctrica, dent de lleó, estèvia, mizuna... Després vam començar a fer un dossier on vam veure la possibilitat de tenir un petit hortet a la terrassa o al balcó de casa nostra; vam fer un “Memory” de fruites i verdures; vam jugar a endevinar el nom de les plantes que hi havia al geodèsic... també ens vam oferir un petit tastet de les plantes comestibles que havíem vist... Ens vam agradar molt! Finalment ens van explicar diferents tipus de llavors i la manera de plantar-les. Nosaltres ho vam fer i ens vam poder emportar cap a casa dues plantes, per poder començar el nostre petit “hortet”. Al acabar vam anar a dinar al Museu Marítim i ... a les 15,00h. Ja estavem al cole, preparats per fer les classes de la tarda. La sortida ens va agradar molt, vam aprendre moltes coses i, sobretot a saber que teníem la possibilitat de poder fer un petit hortet al balcó de casa nostra i així posar el nostre petit granet de sorra per la sostenibilitat.

Autors/es: Guille, Anthony, Angeles, Ma. Carmen, Alexandra, Ismael, Anderson, Christopher, Mileva, Xavi i Carlos P.


curs 2012-2013

Els i les mestres de l’escola són sostenibles? Vam pensar que per començar a treballar la sostenibilitat estaria bé fer unes preguntes als i les mestres de la nostra escola per saber si són sostenibles o no. Entre tota la classe de 6è vam pensar fer una enquesta per preguntar als i les mestres si són sostenibles. Primer vam preparar les preguntes i després ho vam passar a l’ordinador. A continuació vam fer més d’una resposta per a cada pregunta. Llavors vam imprimir tantes enquestes com mestres hi ha a l’escola.

37

Després vam escriure els noms dels mestres en paperets petits, ho vam posar en una capsa i cada nen/a vam agafar un paperet d’un o una mestre diferent. Durant l’hora del pati havíem de fer-li l’enquesta al mestre/a que ens havia tocat. Vam recollir les enquestes i vam ajuntar totes les respostes a l’ordinador. A la classe de matemàtiques vam buscar els percentatges de cada pregunta. Un cop fets els percentatges ho vam classificar en diferents gràfics (de barres i de sectors) durant l’hora de TAC.


La revista del Folch i Torres

38

Aquestes són algunes opinions dels nens/es de la classe: “Durant el procés de l’elaboració de l’enquesta ens ho vam passar molt bé i hem après a fer diferents gràfics.” (Noemí.A, Khaoula i Gemma) “Va ser molt divertit anar a buscar als mestres per tota l’escola a l’hora del pati.” (Brenda) “Els resultats de l’enquesta han sortit que els mestres són bastant sostenibles.” (Víctor) “Quan preguntàvem teníem una mica de vergonya perquè no coneixíem alguns mestres.” (Ouafa) “Va ser molt divertit preguntar als altres mestres.” (Alejandro) “Em va agradar fer l’enquesta perquè no em coneixien i ara ja saben qui sóc.“ (Sara) “Va ser difícil fer l’enquesta perquè els mestres d’infantil tenen classe a l’hora del pati.” (Mauricio) “Em sembla millor saber més informació d’altres mestres, en comptes d’anar al pati.” (Khaoula)


curs 2012-2013

Els records del nens i nenes de 6è

Recordes quan... Els nens i nenes de 6è d’aquest any també tenim molts records del nostre pas per l’escola i volem compartir-los amb vosaltres! Jo porto molts anys aquí a l’escola. Me’n recordo de les meves primeres colònies que van ser a 1r. He canviat molt des de que vaig venir.

A mi m’ha agradat molt estar en aquesta escola perquè tinc els millors amics del món i també les millors mestres que m’han ajudat molt.

Recordo quan a segon vaig conèixer a les meves millors amigues, la Jacqueline i la Nicole.

Recordo el dia que vaig entrar a l’escola a 5è, em sentia una mica estrany, no coneixia a ningú i estava una mica tímid.

Jo nómes porto tres anys a l’escola i he conegut a molts companys i a nens petits d’altres cursos. També he conegut a la meva millor amiga que es diu Noemí.

Me’n recordo quan vaig marxar a finals de P5 i vaig tornar a 3r, que és quan la Brenda va ser la meva millor amiga.

En aquesta escola m’ho he passat molt bé i el que més recordo és que quan vaig venir no sabia parlar en català i al llegir o parlar li parlava en francès, perquè jo parlava molt bé el francès. La meva primera excursió no em va agradar gaire perquè ningú volia venir amb mi i anàvem a peu i no m’hi vaig acostumar perquè en el Marroc anàvem amb autocar.

Quan estava a 3r vam anar al telepizza amb la Concha. Vam haver de fer la pizza amb les cuineres i vam posar els ingredients que nosaltres volíem. Després vam menjar tota la pizza amb les professores i els nens i nenes de la classe. També recordo quan vaig fer la meva millor amiga que és la Noemí H.

El meu record preferit és quan vaig venir a aquesta escola i vaig jugar al pati amb les meves amigues.

El record que he tingut més bonic és quan vaig venir aquí. Quan vaig arribar vaig tenir una amiga de seguida i és molt bona amiga.

39


La revista del Folch i Torres Me’n recordo quan vaig arribar el primer dia en aquesta escola, va ser molt divertit i tots els nens van ser molt bons amb mi. També vaig conèixer a la Concha, la Gemma Céspedes i la Mª Jesús que són molt bones mestres i vaig conèixer les meves millors amiges.

Recordo les colònies de segon m’ho vaig passar molt bé i a la nit vam fer un concurs amb llanternes. També recordo quan vam anar a telepizza. Les pizzes que vam fer estaven molt bones. I també quan va venir l’Alejandro pensava que no seríem amics però ara som els millors amics.

Jo recordo quan vaig arribar a la escola Folch i Torres que tenia una mica de vergonya i vaig ser molt tímida els primers dies a la classe.

40

Recordo quan vaig arribar a la escola Folch i Torres i em vaig fer amic del Bryan Marca, el Bryan Mejia i el Fernado.

Recordo que a P-3 vam fer un teatre. Al principi no em va agradar la idea però al final ho vam passar molt bé.

Quan vaig venir al Folch i Torres em sentia molt nerviosa perquè no coneixia a ningú i també una mica tímida; però em vaig adonar que tots eren molt amables amb mi i això em va agradar molt, perquè algunes amigues que he tingut han sigut molt cregudes i això a mi no m’agradava molt perquè em feien sentir diferent. Però en aquesta escola les nenes són diferents i això és bo. Quan estava a 1r la meva mestra era la Lorda, era molt bona. Quan estava a 2n li vaig fer una broma a la Moria: li vaig treure la cadira. Vaig riure molt però la Gemma de castellà em va castigar.

Recordo quan a l’escola Folch i Torres em vaig fer amic del Fernando i del Mauri.

Me’n recordo quan estava amb la Petra i ens feia classes de tot. Recordo quan vam anar de colònies a un bosc o mejàvem com al menjador, menjàvem sopa de pollastre. Quan jugàvem ens deien que no anéssim molt lluny. Per la nit anàvem al llit a dormir, hi havia doble llit un a dalt i un a baix. Al dia següent vam marxar, eren dos dies de colònies. Em vaig posar molt content.

Recordo que el primer dia no entenia res del que deien i la Maria Jesús m’ho explicava tot.

Jo me’n recordo molt d’aquesta escola, perquè he fet moltes coses amb els meus amics i amigues. Lo que més me’n recordo és quan estava a P3 i van baixar els de 6è.

Jo recordo quan vaig entrar a l’escola Folch i Torres que vaig conèixer les millors amigues que són Noemí i Vianca.


curs 2012-2013

ENGLISH

Let’s change the planet Les nenes i els nens de cicle superior hem après moltes coses gràcies a la setmana cultural d’aquest curs. Hem reflexionat sobre l’impacte dels nostres actes quotidians i ens hem adonat que hi ha moltes coses que podem fer per pal·liar la nostra petjada ecològica. Navegant per internet, hem trobat moltes imatges del nostre planeta que no ens han agradat gens i, per això, les hem redissenyat al nostre gust. Aquí en podeu veure una petita mostra.

41


La revista del Folch i Torres

ENGLISH En acabar els nostres dissenys, hem escollit algunes d’aquestes imatges i les hem descrit en anglès. Hem parlat de les diferències entre el què hi havia en les fotografies originals i els canvis que hem fet. Before, the sun was sad, Now it is happy. There weren’t fish in the river, but now there are lots of fish in the river. Before, there were buildings. Now there isn’t a building, but there are houses. There was a lot of rubbish in the mountain before. Before, there weren’t flowers. Now there are lots of flowers.

42

Before, there was smoke and a lot of pollution. There weren’t animals, plants,trees or grass.

Before the ice was shattered. Now the ice is frozen.

The lake was dirty before. Now the lake is clean and there are ducks and flowers in the lake.

Before, there wasn’t an igloo. Now there is one igloo.

There were lots of factories before but now there are houses.

Before, the bear couldn’t walk. Now the bear can walk.

Before, it was dark. Now it is bright. The first photo is very sad. The second photo is colourful.


curs 2012-2013

AULA D’ACOLLIDA

La casa on vaig viure Amb l’alumnat de cicle inicial de l’aula d’acollida hem parlat de les cases on vivíem als nostres països de procedència.

43


La revista del Folch i Torres

AULA D’ACOLLIDA

Notícies express! L’alumnat de l’aula d’acollida de cicle mitjà i superior hem fet un recull de les notícies que més ens agraden. A partir de les notícies, hem buscat les fotografies a internet i les hem afegit. Esperem que us agradin!

LA GOSSA

“Jo a L’Equador tenia una gossa que es deia Princesa. Quan vaig fer 8 anys, a la gossa la van enverinar.” Yeramy, 9 anys

EL PROBLEMA DE LA FEINA

44

“El meu pare va anar a Irlanda a treballar 5 mesos. Després va anar London i no va trobar feina i va tornar a Barcelona”. Zanaib, 8 anys

LA MEVA ÁVIA

“La meva ávia viu a la Xina i és molt bona . Anava

“Els meus avis m’han enviat un paquet de roba i joguines; una nina que parla i per la meva mare un mòbil. Els meus avis tenen una botiga a Bolivia”. Belén, 10 anys

LA VIDA DE PI “Vaig anar al

cinema a veure la

pel·lícula, “ la vida de Pit” Zulli, 10 anys

PATINATGE

amb ella a la muntanya i m’ensenyava una “cascada”. Zhiliang, 8 anys

LA NINA

“Vaig anar a patinar a la plaça de Catalunya”. Ihssane, 11 anys

“El pare Noel m`ha portat una nina gran”. Nabia, 9 anys

JACK REACHER

“Vaig anar al cinema a veure una pel•lícula d’acció”. Mohamed, 10 anys

EL PAQUET

CRIQUET

“A mi m’agrada jugar a Kriquet amb el meu cosi”. Arshdeep, 11 anys


curs 2012-2013

PASSATEMPS

Passem una bona estona... Teniu una estona lliure? Us agraden els reptes? Doncs aquí teniu els passatemps d’allò més sostenibles que han preparat els i les alumnes de 6è. N’hi ha de tots els gustos i per totes les edats!

Endevinalles

Troba quina és la meitat dels 4 objectes i relaciona-les.

És fràgil i es tira al contenidor verd, què és? Té pa, té pernil i es tira al contenidor marró, què és?

45 És de plàstic, és llarg, té tapa i va al contenidor groc, què és?

Sara, Noe, Ouafa i Angela

Sopa de lletres

Mauri, Erika i Geremy

Ets capaç de trobar aquestes 9 paraules relacionades amb la sostenibilitat? ENVÀS REUTILITZAR

MARRÓ

REDUIR

BICICLETA

SOSTENIBILITAT

RECICLAR

CARTRÓ

DEIXALLERIA

Noemí, Víctor i Gemma


La revista del Folch i Torres

PASSATEMPS

Les 9 diferències

Laberint Porta els envasos al contenidor groc!

46

Bryan i Jose

Brenda i Jenny

Encreuat 1. Aprofitar els recursos de la natura sense abusar d’ella és ser... 2. Minimitzar al màxim l’ús dels envasos. 3. Posar cada cosa al seu contenidor. 4. Tornar a utilitzar. 5.Arreglar alguna cosa que està trencada. 6. Contenidor on llencem les restes orgàniques. 7. Contenidor on es llencen els papers i cartrons. 8. Contenidor on es llencen els plàstics. 9. Material que llencem al contenidor verd. Fernando

Completa les paraules seguint les definicions.


curs 2012-2013

47

I recordeu les 3 “R”...


La revista del Folch i Torres

48

Reduir, reutilitzar i reciclar


curs 2012-2013

49

FOLCHI NEWS 2013  

La revista de l'Escola Josep Mª Folch i Torres de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona)

FOLCHI NEWS 2013  

La revista de l'Escola Josep Mª Folch i Torres de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona)

Advertisement