VII Setmana per la Llengua als Països Catalans

Page 1


La FOLC segueix organitzant, també el 2017, la Setmana per la Llengua on s’exposen les activitats per la llengua que diferents entitats duen a terme durant la setmana de Sant Jordi arreu dels Països Catalans.

Bon Sant Jordi, Bona Setmana per la Llengua!


Durant el mes d’abril Campanya del CNL de Barcelona “A l’abril cada paraula val per mil”, una iniciativa cultural per celebrar Sant Jordi als carrers de la ciutat. El CNL repartirà roses en forma de cartells, que expliquen l’origen de paraules relacionades amb els diversos sectors comercials. IV Jocs Florals Escolars de Catalunya Encara som a temps de participar en aquests Jocs Florals convocats pel Departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya que tenen la finalitat d’estimular l’expressió escrita, aprofitant la tradició cultural que molts centres ja celebren. Aquesta convocatòria s’adreça als centres d’educació primària i educació secundària obligatòria. El conte audiovisual il·lustrat és una nova categoria per alumnes de primària d’escola ordinària i d’educació especial. Els treballs seleccionats s’han d’enviar al Centre de Recursos Pedagògics abans del 28 d’abril. De l’1 al 30 d’abril Vilanova i la Geltrú (Garraf). 8è Concurs infantil de punts de llibre Sant Jordi 2017. Sala infantil de la Biblioteca Municipal Armand Cardona.


13 d’abril Torroella de Montgrí (Baix Empordà). VII Berenar literari amb autors i lectors. Preludi de la festa de Sant Jordi. Llibreria El Cucut. 18 d’abril Barcelona. Organitzat per la CAL. Presentació del llibre «I si parlem català?» a càrrec de David Vila, autor del llibre. A les 8 del vespre al carrer Olzinelles, 118. Seu CAL Nacional. Granollers (Vallès Oriental). Club de lectura de català fàcil: “El paper de paret groc”, de Charlotte Perkins. Amb la dinamitzadora del club Carme Ballús. A les 19h a la Biblioteca Roca Umbert. Manresa (Bages). També els dies 19 i 21 d’abril «A tota Veu» lectura pública de poesia amb parelles que tenen llengües pròpies diferents, una de les quals és la catalana. Palamós (Baix Empordà). Per Sant Jordi, Palamós, Mots i flors als comerços. Del 18 al 30 d’abril, els establiments de Palamós exposaran els cartells de Palamós, mots i flors als seus aparadors. Aquests cartells contenen poemes d’autors catalans sobre diferents flors i l’origen etimològic de cada flor.


19 d’abril Figueres (Alt Empordà). Òmnium Cultural. «Contes de Pere Calders transformats en cançons» dintre del cicle de lectures comentades que continua els dies 26 d’abril i 10 de maig. 20 d’abril Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental). Club de lectura en català. Cafè amb lletres amb «El meu pare és una pissarra» de Jaume Cela. Premi Barcanova 2016. A les 19.30 a la Biblioteca Central de Cerdanyola. Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). «Lliurament de premis del 32è Concurs Literari de Sant Jordi». A les 17.30 a la Sala Ibèria. Pi i Margall, 21. Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). «Acte d’inauguració de la XIV Setmana per la Llengua: “Joan Fuster, escriptor”» a càrrec de David Castillo, escriptor i periodista. A les 19.30 al Centre Cívic Les Tovalloles. Del 21 d’abril a l’1 de maig Montblanc (Conca de Barberà). 30ena Setmana medieval de la llegenda de Sant Jordi amb la projecció del curtmetratge «La llegenda de Sant Jordi» al claustre de Sant Francesc de 13.30 a 14h i moltes altres activitats.


21 d’abril Barcelona. Organitzat per la FOLC. «La Llengua i la Cultura a les Illes Balears» a càrrec de Bernat Joan, sociolingüista i catedràtic de llengua i literatura catalanes. Primera conferència del cicle «Coneguem les Illes Balears». A les 19.30 a l’Espai Mallorca, plaça de Vicenç Martorell 1-2. Barcelona. Organitzat per la CAL. SOPA(R) de lletres. Vetllada de reivindicació lingüística i cultural. A les 20.30 al Foment Hortenc, carrer Alt de Mariner, 15. Manresa (Bages). Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca del Casino de Manresa sobre novetats editorials, a les 19h. 22 d’abril Barcelona. Plataforma per la Llengua. Concert per reivindicar el català com a llengua comuna de la nova República. A partir de les 18.30 al Passeig Lluís Companys de Barcelona. Enguany els assistents escenificaran la connexió amb els drets lingüístics de la futura República Catalana en un acte que compta amb el suport d’Òmnium Cultural i l’ANC. Elx (el Baix Vinalopó). Blinky Bill, el koala. Cinema en valencià. Als cines Odeon a les 17.30h.


Solsona (Solsonès). Òmnium Cultural. IX Edició dels premis DRAC de poesia i prosa. Acte de lliurament a les a les 9 del vespre, al Teatre Comarcal de Solsona, en un acte que comptarà amb la presentació de Diumenge, el nou disc d’Eduard Gener. 23 d’abril Celebració de la Diada de Sant Jordi a moltes ciutats i pobles dels Països Catalans. En destaquem alguns esdeveniments concrets. Alcúdia (Mallorca). Sant Jordi dia de roses i llibres. Exposició i venda de llibres al carrer. Aniversari de la Biblioteca Can Torró. Granollers (Vallès Oriental). Fira del llibre i venda de roses. Parades de llibres i roses durant tot el dia a la Plaça de la Porxada i carrer d’Anselm Clavé. Inca (Mallorca). Festa del Llibre 2017. Diada de Sant Jordi. Contacontes, exposicions, fira del llibre al carrer, lectura al carrer, premis de relat curt i poesies i presentació del llibre de les Jornades d’Estudis Locals. Lleida (Segrià). Diada de Sant Jordi. Parada de la Paeria. Els visitants seran obsequiats amb el volum 13 de la col·lecció Escata de Drac, «Relats de Sant Jordi 2017».


Palafrugell (Baix Empordà). Diada de Sant Jordi dedicada al llibre i a favor de la llengua. Programació de 12 hores de lectura de Josep Pla. Enguany lectura d’Aigua de Mar. Sabadell (Vallès Occidental) Òmnium Cultural «4t Premi de punts de llibre». Concurs convocat per promoure els il·lustradors i els dissenyadors novells de punts de llibre amb els quals s’obsequien els socis de l’entitat. 24 d’abril Barcelona. III Trobada d’entitats de foment de la llengua catalana (entitats del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya). A la plaça del Nord, 8-10, a les 18.30. 27 d’abril Barcelona. Organitzat per la FOLC. «Illes contra el temps» Deu moments exitosos de la història de les Balears, a càrrec de Sebastià Bennassar, Segona conferència del cicle «Coneguem les Illes Balears». A les 19.30 a l’Espai Mallorca, plaça de Vicenç Martorell 1-2. Les altres conferències del cicle «Coneguem les Illes Balears»: Economia el dia 4 de maig i Societat i Política el dia 11 de maig.


Vila-real (la Plana Baixa). Taula redona «Dones i Lletres». A les 19 h. Casa dels Mundina. 28 d’abril Perpinyà (Rosselló). XXVIII Nit de Sant Jordi. Sopar de lliurament de premis literaris. Palau de Congressos a les 20 h. 29 d’abril Alzira (la Ribera Alta). Maria del Mar Bonet. 50 anys d’escenari.A les 21h al Gran Teatre d’Alzira. València. Celebració del 25 d’abril. Televisió sense fronteres. Volem TV3, CVMC i TVIB. Al Jardí dels Vivers. 10.30 h Superfesta. Manifestació. 20h. Concert. 30 d’abril Guadassuar (la Ribera Alta). Trobada d’escoles en valencià de la Federació d’Escola Valenciana. Totes les Trobades d’escoles en valencià: https://escolavalenciana.org/trobades Recorregut del Correllengua de la CAL: http://www.cal.cat/projecte/correllengua-2017