X Setmana per la Llengua als Països Catalans

Page 1


La FOLC presenta, també el 2020, la Setmana per la Llengua, però aquesta vegada és especial i té una estructura diferent. S’hi exposen les activitats per la llengua que diferents entitats i institucions duien a terme al voltant de la setmana de Sant Jordi arreu dels Països Catalans i que enguany majoritàriament s’han ajornat o suspès. Les activitats de la «Setmana» se celebren en dates més disperses i es presenten també ordenades per data. La llista l’encapçalen cinc notes informatives de caire general sense data. De tota manera us desitgem, com sempre, Bon Sant Jordi, Bona Setmana per la Llengua!


VII JOCS FLORALS ESCOLARS DE CATALUNYA (Curs 2019-2020) Aquests Jocs Florals convocats cada any pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que tenen la finalitat de potenciar la creació literària i mitjançant el conte audiovisual il·lustrat promoure el treball interdisciplinari des de l’àmbit lingüístic, l’àmbit digital i l’àmbit artístic enguany han estat suspesos. INICIATIVES EN EL MÓN DELS LLIBRES Es poden esmentar les següents: Llibreries Obertes, que venen llibres que es podran recollir després del confinament. 37 editorials independents, amb el hastag #Desconfinemelsllibres, que demanen que cada lector compri els llibres quan el lector ho consideri oportú. 37 llibreries, amb el hashtag #Santjordietstu, que han fet públic un manifest la venda de llibres amb les mateixes condicions que “llibreries obertes”. L’associació d’editorials Llegir en Català han organitzat la campanya #Obrimfinestres, on autors i editors recomanen llibres.


DÀMARIS GELABERT: concerts virtuals en família durant el confinament. Dàmaris Gelabert pedagoga, musicoterapeuta, autora i cantant de cançons infantils barcelonina ha preparat aquests concerts casolans per a cada dimecres a les 18h. https://www.damarisgelabert.com/event/concert-en-familiaper-a-families-2-2/

CENTRE DE LECTURA DE REUS Aquesta entitat ha portat a terme durant el confinament i per mitjà d’activitat online, des de casa, informacions als socis sobre el Dia Mundial de la Poesia, sobre l’accés als fons digitalitzats de la Biblioteca, el Dia Mundial del Llibre Infantil, etc. 18È PREMI DE POESIA SANT CUGAT A LA MEMÒRIA DE GABRIEL FERRATER. El veredicte es donarà a conèixer durant el mes de juny 2020. Organitza Ajuntament de Sant Cugat. Del 14 d’abril al 30 de juny Palma (Mallorca). Contacontes a la xarxa. «El Peix irisat». Amb ombres xineses. Xarxes socials de la Biblioteca Municipal de Son Ferriol.


22 d’abril VIII REVETLLA DE SANT JORDI A LES BIBLIOTEQUES DE CATALUNYA 2020. Si Sant Jordi celebra el llibre, la seva revetlla és la festa de la lectura, els lectors i les biblioteques. El 2017 hi van participar 7.500 persones a les 214 activitats que van organitzar les 138 biblioteques públiques d’arreu de Catalunya. 23 d’abril Girona (Gironès). Lectures i recomanacions. A càrrec de Sergi Múrcia. Trobada virtual per compartir, des del confinament, lectures i recomanacions literàries. A les 19h. A la Biblioteca Salvador Allende. 9 de maig. D’aquesta data fins al 4 de juliol Partides de scrabble en català. Agenda a: http://www.fiscrabble.cat/agenda-de-la-temporada-20192020-de-scrabble-en-catala/

10 de maig Girona (Gironès). 15ns premis de Sant Narcís 2020. Narrativa i poesia. Organitza Centre Cívic Sant Narcís.


13 de maig Granollers (Vallès Oriental). Clàssics al dia. Club de lectura. Biblioteca Can Pedrals, a les 19h. 15 de maig Granollers (Vallès Oriental). «La vall dels Mumin». Club de lectura infantil (6-7 anys). Biblioteca Roca Umbert, a les 17:30h. Sóller (Mallorca). Premis Literaris Vall de Sóller 2020. Poesia i relat. Organitza Ajuntament de Sóller. Municipis de la Vall d’Albaida. 26è premi de literatura eròtica de la Vall d’Albaida. Organitza Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. 19 de maig Granollers (Vallès Oriental). «Asteroide B612». Club de lectura infantil (10-11 anys). Biblioteca Can Pedrals. 17:30h. A les 18.30h «Errata». Club de lectura jove.


21 de maig Granollers (Vallès Oriental). «La família Melops». Club de lectura infantil (6-7 anys). Biblioteca Can Pedrals, a les 17:30h. Reus (Baix Camp) a les 19:30 h, a la sala Emili Argilaga, presentació del llibre «Història mundial de Catalunya», dirigida per Borja de Riquer, que presentarà el llibre conjuntament amb el també historiador Joan Navais Icart. Barcelona (Barcelonès). Ruta literària: Mercè Rodoreda per Sant Gervasi. Òmnium Cultural. Vil·la Florida. De 10 a 12h. 29 de maig Inca (Mallorca) Termini de presentació de les obres que opten als Premis literaris Pare Colom. Granollers (Vallès Oriental). Descobrint els clàssics. Club de lectura (+17 anys) Biblioteca Roca Umbert. 10h


Martorelles (Baix Llobregat). XXII premis de narrativa Montserrat Roig 2020. Organitza Ajuntament de Martorelles. 20 i 21 de juny Barcelona (Barcelonès). Festival de lectura infantil i juvenil «Món Llibre» organitzat pel MACBA i el CCCB. 24 de juny Solsona (Solsonès). Gala de la XII Edició dels premis DRAC de prosa i poesia en català per promoure i fomentar l’ús de la nostra llengua. Organitza Òmnium Cultural. Després de la gala tindrà lloc l’últim espectacle d’en Peyu “El Gallardo Español”. 4 de juliol Barcelona (Barcelonès). Visita el Memorial 1714! Sala Capitular de la basílica de Santa Maria del Mar. De 10:30 a 12h. Organitza Òmnium Cultural. 23 de juliol La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han decidit celebrar la Diada de Sant Jordi el 23 de juliol amb el nom de Dia del Llibre i de la Rosa.


TROBADES D’ESCOLES EN VALENCIÀ Les Trobades 2020 d’Escola Valenciana han estat ajornades, però l’entitat ha publicat al seu web l’espai Escola a casa amb un munt de recursos didàctics: https://escolavalenciana.org/escolaacasaIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.