Page 1


OM FIBERFRYD

Fiberfryd - Håndværk & Designfestival samler garvede såvel som nybegyndere om håndens arbejde. Fiberfryd er en koncentreret festivaldag, hvor der tilbydes 16 workshops indenfor strik, hækling og broderi krydret med foredrag, tekstiludstilling, samt fælles aktiviteter omkring yoga, fællessang og musik. Fuld forplejning samt en goodiebag til alle deltagere. De to aktører bag festivalen Garncafe Madsine & FOKUS Folkeoplysning ønsker med festivalen at modernisere fortællingen om de kreative hænder. De ønsker at gøre kreativt design og håndarbejde til en inkluderende oplevelse. Fiberfryd er et sted, hvor der skabes nye relationer og interessefællesskaber, hvor fællesskabet og lysten til at dele sin viden og passion med andre er i højsæde. Prisen er 795 kr – alt inkl.: Fælles workshop ved tekstildesigner Astrid Skibsted, foredrag med garnproducent Karoline Klarbæk, deltagelse i to selvvalgte workshops, foredrag med Anne Kirketerp om hvorfor vi bliver så glade når vi laver håndarbejde, yoga, musik, sang, udstilling og goodiebag, samt fuld forplejning hele dagen. Fiberfryd finder sted i et nyrenoveret kulturhus centralt i Aalborg: Strandvejen 19, 9000 Aalborg Tilmeldingen kan ske online via www.fokus-folkeoplysning.dk eller ved at ringe 99 3010 00. Se mere om tilmelding på bagsiden.

10 TIMERS FIBERFRYD

10 timers selvforkælelse 10 timer hvor alle sanser er i brug 10 timers design og håndværk 10 timers fællesskab 10 timer med fokus på håndens arbejde 10 timer i det skønneste kulturhus

2


PROGRAM 08:00 09:00 09:15 09:30 10:30 12:30 14:00 16:00 16:30 18:00

Tjek in & Kaffe Fair morgenbuffet Fiberfryd velkomsttale & morgensang Hvad får en 18-årige til at arbejde med bæredygtige projekter? Fælles vikleprøver og zen Formiddags workshops KaffeFair frokostbuffet & Frydefulde yogaøvelser Eftermiddags workshops KaffeFair kaffe & kage, musik og fotoshow fra dagen Fællessang & Foredrag om Håndarbejdets gavnlige virkning. Tak for i år – vi ses igen den 2. november 2019!

Tilkøb 18:00

MUSIK & TAPAS HOS KAFFEFAIR Hvis du har lyst at slutte Fiberfryddagen med hyggeligt samvær, god mad og musik, har du muligheden her. KaffeFair serverer en lækker tapas-anretning og imens vi spiser, snakker og strikker vil Duoen Bas & Helt stå for afdæmpet hygge musik i en cirkulær rejse rundt om genre som pop, jazz og soul. Vi slutter kl. 21.00 Pris 275 kr. ▫ Tilmelding på hold 47097, senest den 29-10.

Tilmeldingen til Fiberfryd kan ske online via www.fokus-folkeoplysning.dk eller ved at ringe 99 3010 00. Se mere om tilmelding på bagsiden.

3


OM... SANG & MUSIK ….

Duoen Bas & Helt vil dagen igennem berige os med god sanselig stemningsmusik. Duoen består af Poul Lund Jørgensen på kontrabas og elbas, samt Pia Helt på klaver og sang. Du kommer til at møde duoen når du tjekke in, i din frokostpause og under eftermiddagskaffen.

FREDFYLDTE YOGA ØVELSER

For FOKUS og Yoga Huset Aalborg er det vigtigt at støtte og supplere det liv du ønsker at leve, så vi har bedt aspiranterne på vores yogauddannelse om at finde de bedste stræk frem til at aflaste dine ivrige hænder og trætte skuldre efter en fuld formiddag. Der er forskellige stationer placeret med hvert deres fokusområde og tilhørende aktivitet, så du selv frit kan ”shoppe rundt” og fylde i din egen idé kasse til at tage med hjem.

KAFFEFAIR

Glæd dig til at opleve Kaffefair madunivers. Det er KaffeFair der står for forplejningen på Fiberfryd. Det anvendes økologiske råvarer for lokale producenter. KaffeFair er en Social Økonomisk Virksomhed. Det betyder at de er "non-proft", og at arbejder for at fremme beskæftigelse og unges mulighed for uddannelse. Et eventuelt overskud geninvesteres i vores formål. Den første tirsdag i hver måned arrangerer KaffeFair fællesspisninger under overskriften: ‘’Aalborg spiser sammen.’’ Her sætter vi fokus på den stemning, der opstår, når vi deler et godt måltid. 4


BÆREDYGTIGHED

v/ Karolina Klarbæk, student Karoline Klarbæks årsopgave i 12. klasse på Rudolf Steiner-Skolen i Aarhus hed ”Simpelt bæredygtigt design”. Skoleformen sigter mod at lære den unge at fordybe sig fagligt og samtidig bruge sit kreative potentiale. På Fiberfryd vil Karoline fortæller om sin tilgang til bæredygtighed og hvordan hun kom i tanke om at genbruge plastikflasker til garn og sætte det i produktion. En tilgang der har fået andre til at få øje på den kun 18-åriges arbejde med bæredygtige projekter bl.a. Kunsthåndværkerskolen i Kolding.

VIKLEPRØVER OG ZEN

v/ Astrid Skibsted, Tekstildesigner I fællesskab skal vi løfte vores farvemod og udfordre vores vaner om hvordan vi tænker på farver. Denne workshop handler om viklede kompositioner i garn og farve og om hvordan vi kan bruge dem som designredskab i vores tekstile projekter. Fællesskab, garn, farve, materiale og eksperimenter er omdrejningspunktet for denne workshop.

CRAFT-PSYKOLOGI - Håndarbejdets virkning på trivsel og helbred v/ Anne Kirketerp, Håndarbejdslærer og psykolog, Ph.d.

En ny gren af psykologien har set dagens lys! Craft-psykologi (håndværk- og håndarbejds-psykologi). Mange mennesker ved, at de får det godt af at arbejde med deres passion/hobby. De bliver afstressede og kommer i godt humør – samtidig med at de får et fysisk produkt. Vi glemmer alt andet for et stykke tid, når vi helliger os håndarbejdet. Men hvorfor er det sådan? Hvad er psykologien i den oplevelse og hvordan kan du lære at udnytte den bedre, og til mere fokuseret at modvirke stress? (eller bare blive ved med at have det godt ☺)

SE WORKSHOPS PÅ NÆSTE SIDE 5


BRODERI WORKSHOPS 3D BLOMSTEBRODERI PÅ LILLE PUNG v/ Bjørk Ottosdottir Er du ny eller broderientusiast, men savner udfordringer, så er 3D-broderi sikkert lige noget for dig. På denne workshop skal vi lave en lille sjov pung med 3D broderi i spændende materialer. Bjørk har undervist i broderi i mere end 25 år, og på Fiberfryd vil hun lære dig at brodere en 3D blomst med en wow effekt, der får blomsten til at ”springe” ud. Du skal regne med 50 kr til materialer til denne workshop Formiddag: hold nr. 47077 Eftermiddag: hold nr. 47078 KANTER, v/ Tilles Værksted På denne workshop skal vi arbejde med forskellige udgaver af kanter som dekoration på dit strikketøj eller broderi. Kanterne væves eller vikles på bunde af tunge- eller kædesting. Formiddag: hold nr. 47073 Eftermiddag: hold nr. 47074 SMÅ RUNDE HÅNDSYEDE ÆSKER v/ Designskolen Lav din egen æske i stof - til opbevaring af høretelefoner, telefonoplader, smykker osv. Æsken dekoreres med broderi og bånd. Vi medbringer diverse materialer, - pris pr. æske 50,- kr Formiddag: hold nr. 47079 Eftermiddag: hold nr. 47080 JULESTJERNER - MED GLITTER OG STADS v/ Mette Danielsen Med afsæt i folietryk tænder vi op under julestjerner - fyldt med effektfulde og anvendelige teknikker. Om du vil lave dit tryk og brodere på en færdigmonteret serviet eller er til noget mere pynteligt, vil der være flere muligheder at vælge imellem. Vi tråder nålen til forskellige knuder og andre dekorative sting. Formiddag: hold nr. 47075 Eftermiddag: hold nr. 47076 6


HÆKLE WORKSHOPS

MOR & DATTER HÆKLER BÆREDYGTIGT v/ Karen & Karoline Klarbæk På denne workshop får du et kreativt indspark af Karoline og Karen Klarbæk. Med udgangspunkt i simple hækleteknikker kommer du i gang med et hækleprojekt med fokus på bæredygtighed. Karen Klarbæk behøver næppe den store præsentation, hun er brandudvikler og en passioneret hækler og farveentusiast. Med sig har hun Karoline, der arbejder med bæredygtige projekter. Sammen vil de snakke om kunsten at være både kreativ og bæredygtig. Formiddag: hold nr. 47067 Eftermiddag: hold nr. 47068 JAQUARD HÆKLING/TAPESTRY CROCHET MED ET JULE TVIST v/ Lene Dragsbæk På workshoppen vil du lære teknikkerne i Jaquard hækling: farveskift, to trådet hækling, udregning af mønstre og finish tips. Vi vil på workshoppen lave julepynt. Enten ud fra færdige opskrifter I får udleveret, eller fra egne ideer. Formiddag: hold nr. 47071 Eftermiddag: hold nr. 47072 HÆKLEDE BOBLER v/ Mette Thrysøe Det er sjovt at hækle bobler og der findes flere forskellige måder at gøre det på. Og man kan vel ikke få for mange bobler!? Kom og lær teknikken bag den sjove struktur. Hækl bobler på din toilettaske, din plaid, din brødkurv, hue eller din projekttaske. Dette er et sjovt kursus, hvor du kan få meget mere end en almindelig boble. Medbring gerne en dynge garnrester i forskellige farver og kvaliteter. Formiddag: hold nr. 47069 Eftermiddag: hold nr. 47070 TUNESISK HÆKLING v/ Pernille Cordes Tunesisk hækling er meget oppe i tiden især til bolig- og interiørdesign. På dansk kendes teknikken også som hakning. Med tunesisk hækling opnås strukturer, der minder om vævning eller strikning. På kurset lærer du de basale teknikker indenfor tunesisk hækling samt at lave flotte grafiske mønstre. Formiddag: hold nr. 47081 TUNESISK HÆKLING – NYE TEKNIKKER v/ Pernille Cordes Med udgangspunkt i Pernilles bog: Den store bog om Tunesisk Hækling lærer du nye spændende teknikker i tunesisk hækling. Det lærer du: tunesisk glat og vrang – ribmønstre – perlehækling og rundhækling Eftermiddag: hold nr. 47082 SE HVORDAN DU TILMELDER DIG PÅ BAGSIDEN 7


STRIKKE WORKSHOPS RETÆNK STRIKDESIGN, OG FÅ VARME ØRER IMENS v/ Mie Firring

EKSPERIMENTER I STRIK, v/ Lærke Bagger

Vil du være med til at udfordre måden at tænke strikdesign, og få varmet ørerne imens? På workshoppen skal vi nå en masse: Vi skal se en masse fede designs så vi bliver inspirerede, vi skal skitse, vi skal designe, vi skal regne en smule og så skal vi strikke! Mie guider kursisterne igennem en designproces fra tanke til færdigt produkt. der vil være en masse basisopskrifter at tage udgangspunkt i, så al energien kan bruges på farvesammensætninger og former.

Workshoppens formål er at inspirere og udfordre den måde vi tænker strik på. At give deltagerne en kreativ indsprøjtning. Vi skal prøve kræfter med nogle af mine yndlingsteknikker, og jeg vil vise eksempler på, hvordan jeg arbejder med strik i en designmæssig kontekst. Vi skal derudover kort snakke designmetode, kreativ proces, skitsering og inspiration.

Formiddag: hold nr. 47055 Eftermiddag: hold nr. 47056 FREEFORM I STRAMME RAMMER v/ Annette Frølund

MANGEFARVET MØNSTERSTRIK v/ Vibeke Wedfeldt

Freeform er strikkede og hæklede elementer der er sat sammen. Freeform er oprindeligt en sprudlende teknik, med forskellige materialer, farver, og mønstringer på store flader. Vi vil sætte teknikken ind i mere stramme rammer, ved at anvende den til borter sammen med ensfarvede flader, og til dekorative detaljer på et større produkt. F.eks. som krave på en jakke, kantafslutning på en bluse, en lomme eller klappen på en taske.

Jacquardstrik er mønsterstrik med to farver. Fordelen ved denne strikketeknik er, at du undgår de lange tråde på bagsiden af arbejdet, også selvom mønsteret går over mange masker. På denne workshop lærer du teknikken og får et godt fif til at strikke en vrangpind fra retsiden.

Formiddag: hold nr. 47053 Eftermiddag: hold nr. 47054 8

Formiddag: hold nr. 47051 Eftermiddag: hold nr. 47052

Formiddag: hold nr. 47057 Eftermiddag: hold nr. 47058


FINESSER & DETALJER - START OG SLUT DIT STRIK v/ Gitte Carstens

SKYGGESTRIK v/ Jena Kofoed

Strik er et fleksibelt materiale med den fantastiske egenskab, at beklædningsdele former og tilpasser sig den enkelte krop. Vi kommer ofte til at spolere elasticiteten i måden, vi får startet og sluttet strikketøjet på. På denne workshop vil vi fordybe os i detaljer og finesser, der gør en forskel for det færdige resultat. Enkle, men effektfulde teknikker til nye gode strikkevaner og måske inspiration til nye strikprojekter.

På dette kursus præsenteres du for fine mønstre i den spændende teknik Skyggestrik. En teknik hvor der strikkes med to eller flere farver, men kun med 1 farve ad gangen. Vi skal se på grundteknikker til skyggestrik og hvordan dette specielle farvespil fremkommer. Vi vil se på de forskellige muligheder med teknikken og jeg vil inspirere til at gå i gang med egne modeller.

Formiddag: hold nr. 47059 Eftermiddag: hold nr. 47060

Formiddag: hold nr. 47061 Eftermiddag: hold nr. 47062

TÆNK UD AF... OPSKRIFTEN! v/ Julie Wittrup Pladsbjerg

DOBBELTSTRIK v/ Lise Von Kamstrup

At strikke er ikke (nødvendigvis) lig med slavisk at følge en opskrift, bruge det garn den foreslår og ende ud med et resultat magen til alle andre strikkere. Kurset viser dig, hvordan du kan gøre en opskrift til din, hapse dét du kan lide og eksperimentere med mønstre og garntyper for at ende ud med et sjovt og personligt udtryk. Brug for eksempel Ganni’s populære bølgemønster i en helt ny sammenhæng, strik med perler eller brug alle dine rester til ét garnnøgle, der giver din trøje regnbuefarvede gnister.

Dobbeltstrik er en teknik hvor der strikkes to sider/lag på en gang, og arbejdet hænger sammen således at retsiderne vender ud. Mønsteret bliver identisk på begge sider, men farverne vil være med +/- effekt, og mønsteret spejlvendt hvis det ikke er symmetrisk. Teknikken har på en eller anden måde fået påhæftet ”at det er godt nok svært at strikke”, dette er rigtigt ærgerligt, for det er ikke svært at strikket, det er en teknik og en anden måde at tænke strik på. Og når man får den lært, ja så er den stærkt vanedannende.

Formiddag: hold nr. 47063 Eftermiddag: hold nr. 47064

Formiddag: hold nr. 47065 Eftermiddag: hold nr. 47066 SE HVORDAN DU TILMELDER DIG PÅ BAGSIDEN

9


FOREDRAG MØD LÆRKE BAGGER

- en af Danmarks dygtigste strikdesignere! Aalborg gemmer på en af Danmarks dygtigste strikdesignere – Lærke Bagger. Lærke har på rekordtid formået at placere sig selv som strikdesigner med opgaver i både ind- og udland. Lærke har en nyskabende tilgang til strik. Hun er uddannet ved Designskolen i København og arbejder i dag både freelance og som kreativ chefdesigner ved garnfirmaet Hjertegarn. Lærke er bosiddende i København, men kommer til august ”hjem” og fortæller om, hvordan hun tænker strik og materialer, samt hvordan hun arbejder. Lærke ønsker at inspirere deltagerne til at udfordre sig selv og egen æstetik, bryde regler og vise, at du ikke behøver at mestre håndværket 100 % for at lave noget, der er spændende. Lærke medbringer selvfølgelig en masse strik, skitser og prøver, og vil have fokus på den designmæssige tilgang til håndværket og gennemgå forskellige metodiske greb. Sidst i foredraget kommer alle til at prøve kræfter med en af Lærkes teknikker. Se på www.fokus-folkeoplysning.dk 47905 Strandvejen 19 Fredag d. 17.08 Kl. 17:00-19:00 Kr. 275 (inkl. ét glas vin og snacks) 10

MADSINE & FOKUS

Madsine brænder for kreativitet. FOKUS dyrker fællesskaber. Derfor er vi blevet et godt makkerpar. Nu er vi i gang med Fiberfryd for andet år i træk, men vores ambitioner stopper ikke her. For som det sker i alle gode venskaber, bliver vi stærke sammen, og ideerne stimler hurtigt sammen. Madsine får nye lokaler i FOKUShuset på Strandvejen og venskab bliver også til naboskab. Derfor byder vi de kolde efterårstimer velkomne med en række workshops og foredrag, der måske kan lokke dig ud af døren i en ruf og ind i vores hyggelige og skabende univers. Kom med til strik og tapas akkompagneret afduoen Bas og Helt, strik din egen Oh Land Sweater, lær om mønster og masketyper og design dit eget sjal til de kolde dage eller få fingerspidsfornemmelse for tunesisk hækling og se, hvad der rører sig af nye strikketendenser til strik, show og tapas. Vi kunne blive ved, men hvad med, at du finder os på www.fokus-folkeoplysning.dk eller stå vagt ved din postkasse, hvor du i august modtager FOKUS-programmet, hvis du er bosat i Aalborg Kommune.


DET SKER DER OGSÅ I MADSINE & FOKUS

SE MERE PÅ WWW.FOKUS-FOLKEOPLYSNING.DK

NATTESTRIK UNDER ÅBEN HIMMEL 47906 Lørdag d. 25.08

Kl. 22:00-02:00

Kr. 95

Om:Form, Strandvejen 8C

STRIK, SHOW OG TAPAS 47908 Onsdag d. 10-10

Kl. 18:00-21:00

Kr. 275*

FOKUS, Strandvejen 19

STRIK OG JULETAPAS 47909 Onsdag d. 12.12

Kl. 18:00-21:00

Kr.275*

FOKUS, Strandvejen 19

STRIK OG TAPAS OG DUOEN BAS & HELT 47907 Onsdag d. 19.09

Kl. 18:00-21:00

Kr. 275*

FOKUS, Strandvejen 19

DESIGN DIT EGET SJAL 47085 Onsdag d. 05.09

Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

TUNESISK HÆKLING BLANDER STRIK OG HÆKLING 47087 Tirsdag d. 11.09 og 25.09

Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

PATENTSTRIK – FYRAFTENSWORKSHOP 47088 Onsdag d. 12.09

Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

STRIK BABYTØJ 47091

Onsdag d. 03.10 og 31.10 Torsdag d. 14.11

Kl. 17:00-20:00

Kr. 750

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

STRIK DIN FØRSTE OH LAND SWEATER 47090 Tirsdag d. 02.10 og 16.10 Torsdag d. 15.11

Kl. 17:00-20:00

Kr. 750

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

JACQUARD-STRIK - 2-FARVET STRIK 47092 Tirsdag d. 09.10 og 16.10 og 13.11

Kl. 17:00-20:00

Kr. 525

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

STRIK DIG EGNE SOKKER 47093 Tirsdag d. 23.10 og 20.11

Kl. 17:00-20:00

Kr. 525

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

LEG MED PINDE OG MASKER 47095 Torsdag d. 25.10

Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

BOBLER OG DUTTESTRIK 47094 Onsdag d. 24.10

Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

VÆVESTRIK 48085 Tirsdag d. 22.01 og 05.02

Kl. 17:00-20:00

Kr.525

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

OPSLAG OG AFSLUTNINGER 48086 Tirsdag d. 05.02

Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

SPRING UD I LACE STRIK - ENKEL OG SOFISTIKERET STRIK 48087 Tirsdag d. 09.04 Kl. 17:00-20:00

Kr. 275

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

STRIKKEHOLDET SLOWFASHION 47098 Sidste onsdag hver måned

Kr.800

Garncafe Madsine, Strandvejen 19

Kl. 17:00-20:00

*(Inkl. let forplejning)

11


SÅDAN TILMELDER DU DIG

Du er meget velkommen til at ringe til os på tlf. 99 30 10 00 for tilmelding! Hvis du foretrækker at tilmelde dig online, skal du være opmærksom på, at du først tilmelder dig hold 47050 (lægger i kurv) - derefter finder du de to workshops du ønsker, og lægger dem i kurven, så skulle du gerne ende med tre tilmeldinger i kurven. Herefter vælger du ’bestil’ og slutter med betalingen. www.fokus-folkeoplysning.dk - info@fokus-folkeoplysning.dk

Fiberfryd  

Med Fiberfryd ønsker vi at skabe et rum med inspiration og læring i kendte men også nye discipliner inden for håndarbejde og design. Vi give...

Fiberfryd  

Med Fiberfryd ønsker vi at skabe et rum med inspiration og læring i kendte men også nye discipliner inden for håndarbejde og design. Vi give...

Advertisement