__MAIN_TEXT__

Page 1

2018

ROSTI MAGAZINE onze geschiedenis hoe het allemaal begon; het gevolg van een lening van twee deense kronen. de wereld van rosti de lekkerste gerechten creĂŤren? zo doen wij het. margrethe, een tijdloos icoon het complete sprookje van de margrethe beslagkom.


rosti van achterkamertje tot internationale organisatie

stig jørgensen, sonny klingert en rolf fahrenholtz

Onze geschiedenis startte begin 1940. Een lening van twee Deense Kronen is de start van een levenslange samenwerking en vriendschap. In 1944, tijdens de moeilijke tijden van de Tweede Wereldoorlog, hebben Rolf Fahrenholtz en Stig Jørgensen Rosti opgericht. Tijdens en vlak na de oorlog was er een tekort aan veel materialen. Nadat ze een aantal producten in bakeliet had gecreëerd, is Rosti begonnen met het pionieren met melamine dat uit Amerika werd gehaald. Voor die tijd was dat een compleet nieuw productiemateriaal en daarom een groot avontuur

voor de oprichters Rolf en Stig. Het resulteerde in een nieuwe collectie serviesgoed. Na de snelle start van de productie, ontving Rosti haar grootste order ooit. Het Deense leger had de buitengewone duurzaamheid van melamine serviesgoed ontdekt en plaatste een order voor melamine borden voor de catering. In 1950 was Rosti de enige producent van melamine producten in Denemarken. Rolf en Stig stonden open voor avontuur; zowel op het gebied van materialen als design. Voor het ontwerp van een set beslagkommen

rosti magazine 2018

2

besloten zij de studio van Action Bjørn en Sigvard Bernadotte te vragen; één van de weinige industriële ontwerpbureaus in Kopenhagen. In deze periode was men niet bekend met het industrieel ontwerpen, maar Rolf en Stig wilden een tijdloos ontwerp dat makkelijk te produceren was. Dit was het uitgangspunt voor de creatie van de Margrethe beslagkom. Nog steeds zien we Margrethe als ons symbool, maar de beslagkom zal zeker ook representatief zijn voor onze toekomst.

geniet van de alledaagse dingen Met een drukke levensstijl moet je bewust tijd vrijmaken. Tijd voor elkaar! En wij denken dat de keuken daarvoor de juiste plek is. In deze centrale plek ontmoet je familie en vrienden en geniet je van elkaar. Hier vertel je elkaar verhalen, praat je over dromen, lach je en huil je samen. Het is de comfortabele, warme plek in het huis. Bij Rosti geloven we dat het niet gaat om het perfecte diner, maar om het samen bereiden ervan. De gesprekken tijdens het snijden

van de groente en het mixen van het deeg zijn momenten om te koesteren. Het zijn de waardevolle momenten met de mensen waarvan je houdt. In de warmte van de keuken maak je tijd vrij voor elkaar en kun je de wereld ‘buiten’ even vergeten. Dit is waar Rosti voor staat; de tijd nemen voor jezelf, genieten van het gezelschap en natuurlijk van heerlijke gerechten. Onze rol? Wij zorgen voor functionele keukenproducten van hoge kwaliteit. Rechttoe rechtaan producten met Scandinavisch

rosti magazine 2018

3

bij rosti geloven we dat het niet gaat om het perfecte diner, maar om het samen bereiden ervan. design en met een focus op functionele excellentie. De kleuren matchen met de laatste trends en passen in het interieur. Omdat er gekozen wordt voor de beste materialen blijven de producten mooi en kwalitatief hoogwaardig tijdens hun lange levensduur. Het zijn producten die niet in het middelpunt van de belangstelling staan, maar die ervoor zorgen dat je kunt genieten van de gewone alledaagse dingen.


rosti’s wereld In de warmte van de keuken voelen we ons het best. Met Margrethe als ons icoon leveren wij een goed gebalanceerd assortiment om samen heerlijk eten te bereiden.

rosti magazine 2018

4

rosti magazine 2018

5


het sprookje van

de margrethe beslagkom vrouwen wilden graag een ronde kom, ruim en hoog genoeg om te kunnen roeren en mixen zonder de inhoud over de rand te knoeien. acton bjørn

Rolf Fahrenholtz en Stig Jørgensen wilden een set beslagkommen toevoegen aan het melamine assortiment van Rosti. In 1947 schafte Rosti daarom beslagkommen aan in alle mogelijke maten, vormen en materialen. Een groep huisvrouwen werd naar hun mening gevraagd, niet alleen de positieve punten van een beslagkom, maar ook juist de tekortkomingen. Conclusie: de vrouwen wilden graag een ronde kom, ruim en hoog genoeg om te kunnen roeren en mixen zonder de inhoud over de rand te knoeien. Om de ideale beslagkom te maken was ook een goede schenktuit onmisbaar evenals een stevige handgreep.

De volgende stap was het vinden van een ontwerper die deze wensen en eisen kon omzetten in een functioneel en tijdloos design. De keuze viel op Acton Bjørn en Sigvards Bernadotte’s studio in Kopenhagen. Op dat moment waren zij één van de weinige studio’s die zich bezighielden met industrieel design. Er was niet zoveel geld beschikbaar, waardoor er maar weinig tijd werd gespendeerd aan een goede briefing voor de designers. Gelukkig werd de spijker direct op zijn kop geslagen, waardoor de nieuwe beslagkom voor Rosti een feit was. Voor een klein bedrag voegden de ontwerpers vier kleurenopties toe en een nieuwe lijn was geboren.

rosti magazine 2018

6

vernoemd naar een beroemd nichtje De Rosti beslagkom werd in 1950 in productie genomen. Een aantal jaren later wilde Sigvard Bernadotte de kom een speciale naam geven, zodat mensen de kom makkelijk konden onthouden. Bernadotte was de zoon van de Zweedse koning Gustav VI Adolf en de broer van de Deense koningin Ingrid. Daarmee was hij dus de oom van de kleine prinses Margrethe. Toen in 1953 de wetten rondom het Deense koningschap veranderden lag de naam van de toen 13-jarige Margrethe plotseling op ieders lippen.

sigvard bernadotte

Bernadotte vroeg het hof toestemming om zijn nichtjes naam te gebruiken voor de Rosti beslagkom. Die kreeg hij, dus vanaf 1954 ging de kom door het leven als de Margrethe beslagkom. Voor de kerst van 1954 werd de beslagkom in drie maten en vier kleuren geïntroduceerd: 2, 2,5 en 3 liter, in de kleur wit en de pastelkleuren geel, blauw en groen. Gedurende de jaren ’60 werd de collectie verder uitgebreid met nieuwe kleuren en maten. Ook kwamen er rubberen ringen onder de kom, zodat hij stevig bleef staan. Voor iedere maat beslagkom produceerde Rosti daarnaast een passende deksel.

rosti magazine 2018

7

prinses margrethe


#margretheathome

een tijdloos icoon

De Margrethe beslagkom is een award-winning Deens icoon geworden. Je vindt haar terug op postzegels en zelfs in de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York. Acton Bjørn vertelt over Rosti’s design: “We richten ons op tijdloos design. Misschien zijn we nooit heel modern geweest, maar onze producten zijn ook nooit ouderwets.”.

Vandaag de dag speelt de Margrethe nog altijd een belangrijke rol in Scandinavische huishoudens. Het station van ‘gewoon een beslagkom’ is al lang gepasseerd. De kom wordt niet alleen als mengkom gebruikt, maar ook als serveerkom. Om eten op tafel te serveren, om popcorn uit te snoepen, als fruitschaal en zelfs als bloempot! Mensen voelen zich sterk emotioneel verbonden met de Margrethe, daarom neemt ze zo’n belangrijke plek in huis in. Vrijwel iedereen herinnert zich het bakken van koekjes in de beslagkom met zijn of haar ouders. En nu, zoveel jaar later, doen ze hetzelfde met hun eigen kinderen. Die er ook weer mooie herinneringen aan overhouden, om deze weer aan hun kinderen door te geven. Soms zelfs in dezelfde kom als jaren geleden, aangezien deze vaak als familiestuk wordt doorgegeven. Margrethe is rosti magazine 2018

8

allang geen gewone beslagkom meer, het is een beslagkom gevuld met jarenlange warme herinneringen en momenten. de

margrethe beslagkom is een award-winning deens icoon geworden. je vindt haar terug op postzegels

rosti magazine 2018

9


rosti classic colours

rosti magazine 2018

10

PANTONE® White

PANTONE® Black C

PANTONE® CoolGrey 6 C

PANTONE® 187 C

PANTONE® 654 C

rosti nordic colours

rosti magazine 2018

11

PANTONE® 537 C

PANTONE® 609 C

PANTONE® 4985 C

PANTONE® 489 C

PANTONE® 5493 C

Profile for F&H of Scandinavia

EXP: Rosti Magazine (NL)  

EXP: Rosti Magazine (NL)  

Profile for fogh