Page 1

Door delen Marja Ruigrok kun je vermenigvuldigen

Stap uit de waan van de dag Hans Alberse

“There is no winning against an 800-pound gorilla” Matthew Smith

Kees Rijnhout

verrassend • verfrissend • inspirerend • informatief

Met de poot op tafel nadenken


Inspiratie in路spi路ra路tie de; v -s bezieling Bron: Dikke van Dale

[2]


Opgesloten zitten. Worstelen. Draaien en keren. Zoeken naar een opening. En opeens…Licht! Lucht! Ruimte! Mogelijkheden om je vleugels uit te slaan en op te stijgen tot grote hoogte! Nieuwe kansen, mogelijkheden en een ruimer blikveld. Nieuwe dimensies ontdekken. Onvoorstelbaar wat een rups allemaal meemaakt wanneer hij zich ontpopt tot vlinder. En jij? Waar zit jij op dit moment? Zit je gevangen in je cocon? Hang je te bungelen onderaan een blaadje? Wachtend op iets beters? Of ben je ontpopt en kijk je vol verbazing om je heen naar een wereld die veel groter is dan je ooit voor mogelijk had gehouden? Of je je nu ‘rups’ of ‘vlinder’ voelt, dit magazine zit boordevol voedsel en is een kist vol inspirerend gereedschap om met een andere blik naar de toekomst te kunnen kijken. Kijk, lees en ontdek nieuwe wegen om in de boeiende retailwereld je vleugels uit te slaan. Doe hetzelfde als een ander, maar dan wel op je eigen manier. Met jouw vleugels, met je eigen zintuigen en met je eigen kwaliteiten.

[3]


Hans Alberse

Burgemeester Gemeente Oude IJsselstreek

Stap uit de waan van de dag ‘Het is belangrijk om af en toe uit de waan van de dag te stappen en ideeën op te doen. De activiteiten van Focusplaza zijn herkenbaar: wij gaan af en toe ook op stap om bij andere gemeenten in de keuken te kijken. Want wij kunnen wel denken dat we goed bezig zijn, maar is dat ook zo? Recent waren wij op bezoek in een stad in Nederland waar op inspirerende wijze bewonersinitiatieven worden ontplooid. De gemeente faciliteert de inwoners bij het realiseren van hun eigen plan. Dat is een ander uitgangspunt dan gebruikelijk, waarbij de gemeente het beleid bedenkt. De ontmoetingen van die dag met een aantal bevlogen mensen werkte aanstekelijk. Tijdens de reis terug naar huis debatteerden we in de bus. Wat betekent het voor ons? Dan ontstaat er beweging, Je krijgt de energie om met een frisse blik tegen vertrouwde zaken aan te kijken. Dat is belangrijk omdat de samenleving sneller verandert dan ooit tevoren. Alert blijven en goed luisteren maakt het verschil. Hierbij wil ik Focusplaza van harte feliciteren met het 10-jarige jubileum, en wens de medewerkers en leden van Focusplaza veel inspiratie toe.’ Hans Alberse, Burgemeester Gemeente Oude IJsselstreek

[4]


De inspiratiemeter In verband met het 10 jarig jubileum van Focusplaza is er een uitgebreide enquête gehouden onder de leden rond het thema “inspiratie”. Uit deze enquête, de inspiratiemeter, zijn veel opmerkelijke feiten naar boven gekomen die in dit magazine in woord en beeld inzichtelijk worden gemaakt. Want waarom zou datgene, waar een ander door getriggerd wordt, ook niet voor jezelf de ‘missing link’ kunnen zijn om succesvol te ondernemen? Want daar draait het om bij Focusplaza: Inspireren, prikkelen en doen. Niet voor niets zeggen we bij Focusplaza: “let’s get inspired”. De leden van Focusplaza worden vooral geïnspireerd door elkaar. Contact met mensen uit de eigen branche is voor veel mensen de grootste inspiratiebron. Direct gevolgd door contacten met ondernemers uit andere branches. Als derde wordt het lezen van vaktijdschriften en boeken genoemd.

COLOFON Redactie:

Vormgeving en druk:

Sandra Schoppers Teksten & Communicatie Ulft

Ratio grafisch totaal Doetinchem

Henrike Nijland, Focusplaza

Illustrator:

Walter Hobelman, Focusplaza

Erwin Hogenboom www.party-tour.nl Duiven

Eindredactie: Walter Hobelman

Uitgever: Focusplaza BV

Fotografie: Bart Nijs Fotografie Overasselt Archief Focusplaza

© Focusplaza BV Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaargemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopie of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

[5]


10 jaar LSD als toegevoegde

‘Learning by seeing and doing’, (kortweg: LSD). Dát is al tien jaar lang de toegevoegde waarde van Focusplaza. Niet alleen maar praten en luisteren, maar op pad in binnen- en buitenland om inspirerende plekken te bezoeken. Geïnformeerd te worden door vooraanstaande vakgenoten met verstand van zaken en een heldere visie. Winkels, fabrieken, boerderijen, kastelen, ambassades, restaurants, hotels en talloze andere plaatsen werden bezocht door de leden van de diverse netwerkgroepen. En elke keer opnieuw ging men rijker naar huis dan dat men gekomen was. Laat de foto-impressie spreken en laat je opnieuw inspireren. Want ook het verleden kan je op nieuwe denkbeelden en ideeën brengen.

[6]

Op diverse consulaten in het buitenland zijn Focusplazaleden ontvangen. Altijd weer imponerend, maar zeker ook inspirerend. Ook in Zuid Afrika werden we gastvrij ontvangen en was er ruimte voor een nadere kennismaking met de retail mogelijkheden in dit land.


waarde Sprekers vormen een belangrijk onderdeel van de Focusplaza activiteiten. Mensen met een visie, mensen met een passie, mensen met een droom, mensen met cijfers en feiten, mensen met een goed verhaal, mensen met een mening, mensen met een slecht verhaal, letterlijk alles is de revue gepasseerd.

Onder het motto: “Een trip mag toch ook wel een uitje zijn?”reisde Focusplaza heel Europa door en werden ‘zakelijkheid’ en ‘gezelligheid’ synoniemen van elkaar. Castelo di Felino, in de omgeving van het Italiaanse Parma, was een paar keer een zeer gewaardeerde tussenstop.

In Berlijn werd de ‘Bank van de toekomst’ bezocht. Hier kan elke cliënt zijn eigen zaken regelen en er is volop ruimte om met zakenrelaties in alle rust te spreken over (bank)zaken. Er is kinderopvang aanwezig, men kan relaxen in de bar, er zijn gespreksruimten aanwezig waar men alle privacy heeft. Daarnaast zijn alle producten/diensten die de bank te bieden heeft te koop in handzame boxen. Zo ‘koop’ je alleen datgene wat je nodig hebt.

Sport is voor veel Focusplazaleden een welkome vorm van ontspanning. Daarom wordt er in de programma’s van de ledengroepen regelmatig tijd genomen om een kijkje achter de schermen te nemen bij bijvoorbeeld een voetbalinterland (Tsjechië – Nederland 2003) of op het circuit van Monza. Jongensdromen komen uit....

Nog zo’n jongensdroom…je eigen vliegtuig. Het lukte Focusplaza in 2003. Helemaal in stijl reisde men naar Praag. En dan ook nog over de rode loper naar de bus wandelen. Het kan je zo maar overkomen bij Focusplaza.

[7]


Nielsen Quizvraag Quizvraag:

WAT MAA MAAKT A SOMMIGE AKT SOMMIG S SOMM SOMM MIG GE BRANDS WINNAARS? W AARS? HET ANTW H ANTWOORD? OORD? VRAAG V VRAA RA G HET NIELSEN. NIELSEN Winning Br W Brands ands is de Nielsen oplo oplossing ossing ssing vvoor o het oor h m meten en onderzoeken onderz d oeken van va merk equity e ity en effectiviteit. ef ffectiviteit v Loyaliteit yaliteit ali t naar uw me merk erkk en het monitoren m monitor onitoren van de sterk sterkee punten punten; Win Winning inning Br Brands and zorgt gtt vvoor een helder b begrip en in inzicht in uw Brand.

2

1 Meer informatie:

3

Neem contact op met Nielsen Nederland: 020 3988777 Of kijk op de site nl.nielsen.com


Van

voorleden Zonder dwarsliggers geen spoor. Jan Fokko Spanninga, Elton BV

äj gin kop hebt, köj nit oet t raam kiek'n Ruud Kosters, HZPC Holland BV

Herinner je gisteren, droom van morgen maar leef vandaag! Kristel Moens, Griffith Laboratories N.V.

Ondernemen is een roeping en geen vak

Quotes Onmisbaar om met weinig woorden veel te zeggen. Iedereen heeft er wel een paar paraat om op het juiste moment een ‘statement’ te maken. Is jouw assortiment op dit punt aan vernieuwing toe? Mogen er een paar nieuwe ‘in de schappen’ ? Dan mag je deze zomaar aan je voorraad toevoegen. Van leden voor leden.

George Verberne, Super de Boer

YES WE CAN !! Marc van Graven, GfK Benelux

Servicemanagers zijn bruggenbouwers! Ton Baas, VBZ

Mopperen is anderen verwijten dat we onze mond niet opendoen Teije de Jong, Agri Retail

Wat niet kan, is nog nooit gebeurt Dirk Kuijpers, Plus Retail

In het land der blinden is 1 oog koning Rene van Anen, JéWéRET

Als je geen kansen creëert, kun je ook niet scoren. Geert Jan Meijer, Bunzl

"Kiss": vertaling: Keep it stupid and simple! Bas Timmers, InterChicken

Betrokkenheid begint bij betrekken Etienne Verheij, Sara Lee/ Douwe Egberts

Als je niks te doen hebt, doe het dan niet hier Marc de Veer, Impex Northern Europe

Iedereen deugt, maar waarvoor? Willem Baltes, Wibacon

Leven is meervoud van lef ( Loesje ) “Zonder dwarsliggers geen spoor.” Maak er dus dankbaar gebruik van. Ook dwarsliggers hebben een functie. Al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat je je eigen spoor kunt trekken.

Rob Polman, Vedior

[9]


Laat de cijfers spreken Cijfers. Alle Focusplazaleden zijn er dol op. Cijfers bepalen voor een deel de ‘waan van de dag’. Daarom is het belangrijk altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste cijfers (en feiten!) Hieronder wat cijfermateriaal dat naar boven kwam in de inspiratiemeter enquête. Misschien niet direct toepasbaar in je dagelijks werk, maar wel leuk om te weten.

Als manager en ondernemer is het belangrijk om

Congresbezoek

met regelmaat nieuwe impulsen te krijgen

Hoeveel congressen bezoekt u per jaar om creatief te blijven?

waarmee je scherp en alert kunt reageren op

Twee per jaar Een per jaar Drie per jaar Nooit Vaker dan drie keer

de constant veranderende markt. Congressen, netwerkgelegenheden en andere bronnen zijn daarbij een onmisbaar instrument. Maar in welke mate maken de leden van Focusplaza hiervan gebruik?

Inspiratiebronnen In hoeverre zijn de volgende mogelijkheden voor u een inspiratiebron? Contact met mensen uit de eigen branche 92,1 % Contact met mensen uit een andere branche 85,7 % Lezen van vaktijdschriften/boeken 78,6 % Dagelijks contact met collega’s 64,3 % Regelmatig deelnemen aan studiereizen 64,3 % Volgen van trainingen/studies 55,6 % Deelnemen aan congressen 46,0 %

[10]

43,8 % 27,7 % 13,4 % 13,3 % 1,8 %


Creatief internetgebruik Hoe vaak maakt u gebruik van het internet om tot creatieve ideeĂŤn te komen? Wekelijks Dagelijks Regelmatig (enkele keren per maand) Zelden of nooit

44,6 % 31,3 % 16,9 % 7,2 %

Inspirerende landen Welk(e) land(en) zou u in de toekomst zeker nog willen bezoeken om op retailgebied nieuwe ideeĂŤn op te doen? Verenigde staten China Engeland Zweden Zuid Afrika Verenigde Emiraten (Dubai) Zuid Amerika Spanje/ Portugal Frankrijk Duitsland

69,9 % 37,2 % 36,0 % 33,7 % 20,9 % 19,6 % 17,4 % 15,1 % 15,1 % 14,0 %

[11]


Matthew Smith

markt onderzoek expert

Matthew Smith, internationaal retailkenner en inspirerend spreker tijdens A Brand New Day, de Focusplaza jubileumdag.

tijden; gevaarlijk, maar geweldig. En ons bedrijf volgt vandaag de dag nog steeds datzelfde principe. Je kunt geen goede onderzoeker zijn als je niet in het veld bent geweest. Als werknemers niet de straat op willen, dan kunnen ze niet voor Shapiro werken.’

Nieuwe media Zonder het belang van huis-aan-huis onderzoek te negeren, zijn tegenwoordig juist nieuwe media belangrijk in de sociale wetenschappen. Voor marktonderzoekers is internet een essentieel en, niet in het minst, een uitdagend gereedschap. ‘In een wereld waar informatie gemeengoed wordt, is onze betekenis van de maatschappij veranderd. De virtuele wereld creëert een bedrieglijk beeld van menselijk gedrag. Online tools zijn belangrijk omdat je zo veel mensen op zo veel verschillende manieren kunt benaderen, maar je

“There is no winning against an 800-pound gorilla” Van kunstgeschiedenis naar marktonderzoeker. Het lijkt een vreemde carrière switch. Maar daar is Matthew Smith het niet mee eens. ‘Mijn vader vertelde me; “Studeer niet wat je moet studeren om een goede

mist het menselijk contact.’ Er ligt een moeilijkheid in internet onderzoek. ‘Online onderzoekskanalen zijn niet projectabel. De wetten van de statistiek gaan hier te gronde. Internet probeert de wereld op zijn grootst te representeren. Maar de realiteit is dat sociale wetenschappers moeten leren hoe zij multi model informatiekanalen kunnen integreren, zoals de mobiele telefoon en het internet, met een representatieve uitkomst’

carrière te maken. Studeer wat je inspireert. Studeer wat je passie is.”’

Passie Matthew Smith, fanatiek zeiler en familieman met een passie voor kunst en de zee, begon zijn carrière als marktonderzoeker bij LJS zo’n 35 jaar geleden, nadat hij afstudeerde in kunstgeschiedenis aan de universiteit van Illinois. En in feite is er wel degelijk een verband tussen een historicus en een marktonderzoeker. ‘Je doet onderzoek; je moet zoeken, je moet dingen in twijfel trekken, betwisten en weer opnieuw zoeken.’ Persoonlijk aangenomen door dr. Leo J. Shapiro, begon Matthew onder aan de ladder als marktonderzoek interviewer. Hij zwierf door de straten van Chicago’s armste wijken, deed huis-aan-huis onderzoek en straat interviews. ‘Dat waren geweldige

[12]

“Wij geven antwoord op vragen die je niet kunt opzoeken.” Surprise Marktonderzoekers werken dagelijks met feiten en cijfers. Vindt Matthew inspiratie in getallen en statistieken? ‘Nou, feiten en cijfers zijn niet de inspiratie. Ze leveren juist een raamwerk waar inspiratie in gevonden kan worden. Sociale wetenschappers raken niet geïnspireerd door de getallen zelf, maar door hun onderliggende gedachte. Dat wat achter die getallen ligt,


dat is pas inspirerend. Maar het vinden van de real learning die cijfers aanduiden, is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. In de realiteit vind ik dat ik mijn werk niet goed doe als ik niet dat vind wat verrassend is. Information is surprise. Informeren is het vinden van betekenis. “Vind iets voor mij wat ik niet weet,” is wat klanten willen horen. Wij willen dát achterhalen wat jij niet weet.’

Inspiratie Inspiratie en surprise, ze zijn in vele vormen te vinden. Je kunt geïnspireerd raken door boeken, maar ook door personen. ‘Ik ben een enthousiaste lezer,’ geeft Matthew toe. ‘Ik lees heel graag over geschiedenis, als een onderzoeker maar ook in mijn vrije tijd. Het meest boeiende boek wat ik ooit gelezen heb is “The Mismeasure of Man” (De mens gemeten), geschreven door paleontoloog en evolutiebioloog Stephen J. Gould.’ Hij beschrijft hoe de menselijke geest in een keurslijf is gedwongen, vanaf de schedelmetingen en de 'psychometrie' in de vorige eeuw tot de IQ-testen van tegenwoordig. Scherp en helder schetst hij de fundamentele problemen van deze manieren om mensen te beoordelen. ‘Het is een fascinerend boek over hoe mensen heel genereus en ruimhartig zijn wanneer ze geleid worden door culturele gewoontes.’ In het dagelijks leven is het dr. Shapiro zelf, die met zijn 87 jaar nog altijd weet te boeien. ‘Hij is de meest inspirerende persoon die ik ooit heb mogen ontmoeten. Mij inspireren juist die mensen die de lijnen in het leven vrijwel naadloos kunnen maken, wat anderen soms jaren kost. Hoe meer je met hem praat, hoe meer je van hem leert. Het is heel

falen. Je zult andere paden moeten vinden om je zaken te bepalen; verkoop je producten op een andere manier, verleen een andere service, of verkoop andere producten. Het idee is dat je de drijvende reden vindt waarom consumenten bij jou zouden willen komen en niet bij iemand anders. Zij die deze drijvende redenen kunnen achterhalen zijn in staat om te concurreren. Je moet dat aspect vinden dat jou uniek maakt ten opzichte van je concurrentie.’ En wat zou dat kunnen zijn? ‘Nou, soms is het zo eenvoudig als het identificeren van een aantal producten die bijzonder zijn, die wat anders zeggen. Je kunt dat doorvoeren naar een complete stream level. De realiteit is dat je jezelf af moet vragen hoe je de gedachte van de consument kunt veroveren.’

Roadblock ‘Retail is niet dood!’ zegt Matthew Smith. ‘Ik geloof dat, vanaf het perspectief van de retailer gezien, er geweldige kansen liggen om in een nieuw paradigma voor de retail experience te schuiven. Er is heel veel mogelijk.’ Maar wat zijn die kansen? ‘Je moet het slimste jongetje van de klas zijn. Om dat te kunnen zijn moet je iets weten wat de ander niet weet. Je moet die ideeën en richtingen vinden die de concurrentie niet heeft. Maar het vinden van die surprises is slechts de helft van het verhaal. De andere helft is de uitvoering ervan. Ik stel voor; think like your competition. Ik heb van dr. Shapiro geleerd dat je de roadblocks moet herkennen en je klanten moet helpen hoe ze daar omheen kunnen.

“Retail is niet dood” inspirerend om zijn geest aan het werk te zien, bezig met het maken van verbindingen die anderen niet kunnen maken. Hoe komt hij van A naar B? Niet veel mensen hebben het geluk om zo’n persoon tegen te komen in het leven. Het vinden van zo’n mentor, zo’n inspiratie, is werkelijk een zegen.’

Prijzenoorlog Matthew Smith is niet onbekend met het Nederlandse fenomeen “prijzenoorlog”. Amerikaanse discountgigant Wal-Mart domineert de standaard voor prijsstelling in vele landen. ‘There is no winning against an 800-pound gorilla. De gedachte dat je je kunt mengen in een prijzenoorlog met de gorilla is onjuist. Elke retailer die probeert te volgen zal uiteindelijk

Herken hoe de wereld jou zou kunnen verslaan. Find your roadblocks and find your way over them. Zo moet het gebeuren.’ Matthew vertelt zijn klanten dat ze moeten stoppen dingen fout te doen. ‘Herken de dingen die fout zijn in je bedrijf. Stop doing things wrong! Soms is dat best moeilijk voor grote bedrijven. En mis de laaghangende vruchten niet. Heb een visie voor de toekomst en werk daar naartoe. Alles wat je doet moet langs die visie worden gemeten. Huil niet om je fouten. Get up. Ik ben een pessimistische optimist. Zo ben ik opgeleid. Ik ben een pessimist in de zin dat ik bekijk wat er in de weg zou kunnen staan van een goed idee.I am trained to look for the bad things and find the solution.’

[13]


Frank Nijhof

commercieel directeur

Frank Nijhof is nooit te beroerd om binnen de FieldFocus Executive groep zijn visie te geven over de DHZ branche. Deze keer is hij gevraagd om zijn ideeën te delen over inspiratie.

Een man van weinig woorden en veel daden. Resultaat vindt hij belangrijker dan de weg ernaar toe. ‘Het gaat erom dat je een context creëert waarbinnen medewerkers kunnen doen waar ze goed in zijn’, vindt Frank.

Boek | Daily huddle ‘Ik houd ervan om snel te reageren op trends. Dagelijks doen we een daily huddle met het managementteam aan de sta-tafel. Die begint om 9.49 en eindigt om 10.04. In dat kwartier krijgt iedereen een paar minuten de tijd om te zeggen wat hij gisteren heeft gedaan, wat vandaag op de agenda staat en welke problemen we vandaag moeten oplossen. Zo informeren we elkaar dagelijks in een razendsnel tempo. De daily huddle is geïnspireerd door het boek Mastering

“Niet praten maar doen” the Rockefeller Habits van Verne Harnish. Ik heb hem een paar keer persoonlijk ontmoet tijdens een lezing. Hij is specialist op het gebied van snelgroeiende ondernemingen en de processen die er plaatsvinden.’

Persoonlijke verhalen | Crisis is decision ‘Ik sprak kort geleden een man die twee keer zeilend de wereld rond is gegaan. Het was inspirerend om te horen hoe hij op heel moeilijke momenten met behulp van zijn creativiteit toch door wist te gaan. Dan denk ik, hoe is het mogelijk? Een normaal mens had het allang opgegeven. Je realiseert je op dat moment dat

[14]


crisis een beslissingsmoment is. Crisis is decision. Op de moeilijke momenten nam de zeiler beslissingen die cruciaal waren voor de koers die hij volgde. Zulke persoonlijke verhalen vind ik mooi om te horen. Het zet me aan het denken.’

Mensen | Inspiratie delen ‘De meest inspirerende persoon voor mij is Jezus Christus. Ik raak ook geïnspireerd door verhalen van gepassioneerde ondernemers buiten mijn

ik ook een bepaalde hectiek en tijdsdruk nodig om goed te kunnen functioneren. Actief bezig zijn met mijn gezin of rondlopen in een bijzondere stad vind ik ook inspirerend. Maar het gaat niet zozeer om een bepaalde plek, het gaat erom dat je open staat voor alles wat er om je heen gebeurt. Inspiratie is overal als je je oren en ogen open houdt.’

Dromen | Inspiratieplek voor bouwen en wonen ‘Wat wij willen bereiken is een verdubbeling van de activiteiten in de komende jaren. We willen hét inspiratiepark van Nederland zijn op het gebied van bouwen en wonen. Iedere Nederlander die met bouwen en wonen bezig is moet op zijn minst een keer in Baarn zijn geweest.’

“Mensen mogen fouten maken, als ze deze fouten maar snel herstellen.” vakgebied. Je deelt dezelfde problematiek, daar kun je van leren. Maar ik kijk ook naar designers zoals Piet Boon. Hij maakt heel mooie dingen. En ik heb groot respect voor Jan des Bouvrie. Hij heeft het Nederlands publiek geïnspireerd om meer woongerelateerd te denken, dat vind ik knap. Bij Nijhof hebben we ook de behoefte om inspirerend te zijn. We dachten: laten we een huis bouwen binnen ons bedrijf en daarin de laatste trends en ontwikkelingen laten zien. Zo is ons Trendhuis ontstaan. Om de zoveel maanden zijn er weer nieuwe dingen te zien. Soms zetten we letterlijk de zaag erin om de muren eruit te halen en alles opnieuw op te bouwen. Alleen de basisstaalconstructie blijft hetzelfde.’

Quote | Niet praten maar doen ‘Ik heb een hekel aan lange wollige verhalen. Mijn motto is daarom: ‘Niet praten maar doen’. Maar ook: ‘Mensen mogen fouten maken, als ze deze fouten maar snel herstellen.’ De processen die hier plaatsvinden zijn zo complex, je moet mensen ook de verantwoording geven die ze verdienen. De weg naar het resultaat is niet altijd even belangrijk. Het gaat erom dat je een context creëert waarbinnen je mensen kunnen doen waar ze goed in zijn.’

Inspiratieplek | Woestijn ‘Ik ben een liefhebber van woestijngebieden, ik vind het heerlijk om in de stilte van de woestijn over dingen na te denken. Maar tegelijkertijd heb

Inspiratieadvies | Wees wie je wilt zijn ‘Wees wie je wilt zijn. Wees authentiek. Ik zie zo vaak mensen om me heen die in een bepaald keurslijf zitten. Je moet toch gewoon je hart volgen. Dat is ook een proces. Als ik naar mijn dagelijkse werk kijk, dan word je overstelpt met wat andere mensen vinden dat je zou moeten doen. Ik ben ermee gestopt me hierdoor te laten leiden. Je moet zelf keuzes maken. Dat neemt niet weg dat je je verantwoordelijkheden moet oppakken en nakomen. Maar voordat je die afspraken maakt moet je jezelf afvragen: wil ik dat of niet?’

Nijhof Bouw en Woonwaren is een detailhandel in bouw en woonwaren te Baarn. Commercieel directeur Frank Nijhof neemt samen zijn broer en sparring partner Jan Nijhof (algemeen directeur) de dagelijkse bedrijfsleiding op zich. Daarnaast is Frank directielid van BouwCenter Nijhof en Sanitair Inkoop Samenwerking (SIS BV).

[15]


Inspiratie leidt tot innovatie Inspiratie zet mensen in beweging. Het is de bron van energie die ons aanzet tot innovatie. Al eeuwenlang zijn er mensen die out-of-the-box denken. En, belangrijker nog, mensen die dit denken omzetten in out-of-the box handelen! Voortschrijdend inzicht, een gezonde dosis verstand, onderzoek, ons onderbuikgevoel. Het zijn allemaal factoren die bepalen op welke wijze wij bedrijven, missies, mensen, formules, producten of concepten ontwikkelen. Toch is het de -vaak ongrijpbare- factor ‘inspiratie’ die ons écht in beweging zet. Die ons denken vernieuwt en als katalysator dient om het handelen eens over een andere boeg te gooien. Eigenlijk is een mens zonder inspiratie net een auto zonder motor: hij kan heel mooi zijn, maar je komt er geen meter mee verder! Wij hebben in de ledenenquête gevraagd naar het meest inspirerende product en de uitkomsten waren divers. Vaak werden producten genoemd (meestal uit eigen stal) die sinds kort in de markt zijn. Anderen keken wat verder om zich heen en noemden dingen uit het alledaagse leven die van grote invloed zijn (geweest) op onze Westerse levensstijl. Internet, geldautomaten, de Iphone en ‘de mens’ zelf. Allemaal ontstaan uit inspiratie. Hier vindt je een kleine visualisering van een aantal van die inspirerende producten.

Senseo, voor veel Focusplazaleden een voorbeeld van innovatieve inspiratie. De snelheid waarmee de markt veroverd werd maakte dit product tot een succes.

RFID. De toepassingsmogelijkheden zijn legio, maar de toepasbaarheid in food en DHZ bliijft onderwerp van gesprek. Toch hoort ook dit item thuis bij innovatieve producten.

Ook de WII spelcomputer oogst veel waardering. Het verbetert het negatieve imago van spelcomputers en vergroot de markt doordat ook ouderen hiermee uit de voeten kunnen.

Opvallend dat ook ‘buienradar’ een aantal keer genoemd wordt als innovatieproduct. Het wordt omschreven als voorbeeld van toepasbaarheid van diverse technologieën bij elkaar. Dat beroepsgroepen als tuinders, hoveniers, stratenmakers en aannemers buienradar gebruiken om hun planning te optimaliseren bewijst het nut van deze servicesite.

Inspirerende producten. Voor een aantal mensen die de ‘inspiratiemeter’ hebben ingevuld hoort de geldautomaat zeker in het rijtje thuis. Het heeft gemak gebracht in de winkels en heeft een toegevoegde waarde als ‘serviceobject’.

[17]


Peter de Ries

algemeen directeur

Peter de Ries is al geruime tijd een betrokken Food Executive groepslid met een duidelijke mening over ontwikkelingen in de markt. Daarom is Peter gevraagd om zijn licht te laten schijnen over het thema inspiratie.

“Voor de wind is iedereen een goede zeiler.” Succes is een relatief begrip. ‘Je bent afhankelijk van

perspectief, vindt Peter de Ries.

ideeën op te doen. In de Verenigde Staten zie je nu vitamines voor huisdieren. Je kunt pilletjes kopen waar je oude hond fit van wordt, en waar je drukke hond kalm van wordt. Dat gaat wat te ver voor de Nederlandse markt, maar elementen van deze trend zijn wel bruikbaar. De kunst is om niet te vroeg en niet te laat zijn.’

Timing

Schrijver | Youp van ‘t Hek

‘Het is uitdagend om voortdurend nieuwe producten en assortimenten te ontwikkelen en in de markt te zetten. Je ziet nu een trend om weggooibekertjes recyclebaar te maken. Dat probeer je dan te produceren tegen een redelijke prijs. Daar is veel creativiteit voor nodig. Ik reis veel om

‘Ik vind Youp van ’t Hek een inspirerende schrijver. Hij geeft altijd commentaar op trends en creëert voortdurend nieuwe woorden zoals ‘hockeymeisje’ of ‘PC Hooft-tractor’. Als ik een lange reis moet maken heb ik vaak een boek van hem bij me.’

marktomstandigheden. Dat wordt niet altijd gezien.’ Het is de kunst om prestaties te beoordelen in het juiste

[18]


Inspiratieplek | Auto ‘Ik rijd 70.000 kilometer per jaar. In de auto luister ik veel naar de radio en bel veel mensen in mijn kennissenkring op die ook veel in de auto zitten. Die tijd gebruiken we om contact te houden en elkaar te inspireren.’

Kruisbestuiving “Het is voor mij erg belangrijk om elke week nieuwe winkels te bekijken. Maar door de hectiek van alledag schiet dat er vaak bij in. Dat is het mooie van het lidmaatschap van Focusplaza. Het zorgt ervoor dat je een paar keer per jaar aan dat belangrijke stukje inspiratie toekomt. Daarbij is de mix tussen retailers en leveranciers in de groep een goede kruisbestuiving waardoor er inhoudelijk goede discussies ontstaan.”

Quote ‘“Voor de wind is iedereen een goede zeiler.” Mensen worden vaak beoordeeld op prestaties zonder dat er genuanceerd wordt gekeken naar de marktomstandigheden. Soms draait een bedrijf slecht, maar staat iemand aan het roer die ontzettend goed presteert. Als hij er niet gezeten had, was het nog slechter gegaan. Dat wordt vaak niet herkend. Alles is relatief. Zes haren op je hoofd is weinig, zes haren in je soep is veel.’

Inspiratieadvies ‘Houd je ogen en oren goed open, neem waar wat er om je heen gebeurt. Straat-o-loog Pim van den Berg zegt: “Kijk en zie”. Hij doet niets anders dan rondkijken, foto’s maken en in perspectief zetten. Zijn filosofie is dat je in een winkel aan de kleding van de mensen kunt zien wat de positionering van die winkel is. Kijk zelf maar, bij de Bijenkorf lopen andere mensen dan bij de HEMA.’

“Zes haren op je hoofd is weinig, zes haren in je soep is veel.’ Nedac Sorbo verzorgt de distributie en presentatie van een conceptmatig non-foodassortiment in verschillende merken voor supermarkten en doe-het-zelf retail. Peter de Ries is sinds 2002 algemeen directeur van Nedac Sorbo.

[19]


Inspiratieknallers Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Krijn van der Bok, Tuinderij Vers

Better fight for something then to live for nothing! Mark Grim, Chiquita

Alles zal reg kom Wim van Gennip, Project 01

De eerste indruk is meestal de beste, vooral wanneer deze slecht is Rob de Groot, Storck BV

Bezint eer ge begint Niels de Vos, Bavaria N.V.

Zonder problemen geen kansen. Maarten Ebben, Jan Linders

In ieder gesprek of congres kan een pareltje schuilen ( van eckart) Meint Boonstra, AH Den Helder

There's no sales without marketing and there is no marketing without sales Eric Bresser, Van Poortvliet Vers DC

Die young, but as late as possible Peter van Kesteren, Henri v.d. Bilt Vleeswaren

Denk niet al te gauw dat jij de enige bent met dit goede idee Rocus Troost, FanoFineFood

De klant is koning, mits deze zich koninklijk gedraagt.

‘Keep it simple and stupid'. Consumenten hebben geen tijd meer voor omslachtige zaken. Plug and play. Joost Deen, Deen Supermarkten

Franklin Ginus, Chiquita

Altijd positief blijven !! Hans van leeuwen, C1000 Van Leeuwen

Waar afgaat en niet bijkomt daar raakt men zonder. Leo de Rijk, Remia

Don't piss on my head en tell me it's raining. Niet consumeren, maar consuminderen Jan Willem Meeuwsen, SPS BV

[20]

Andre Grasmeijer, Friesland Foods


Je moet schieten om te scoren. Erwin Benschop, Knauf BV

Succes kent vele vaders

Beter spijt van wat je hebt gedaan, dan van wat je niet hebt gedaan. Harry Koning, Ahold Coffee Company

Ik laat me verrassen

Gijs Kakebeeke, Bloemenbureau Holland

Harold Rouweler, Enkco BV

Niet denken maar doen (Hornbach)

Het ene moment zijn wij het die knikkeren... het andere moment zijn wij de knikker.

Sjoerd Ory, Hamstra BV

Jan Sterk, PLUS Jan Sterk

Bezit van de zaak is einde van het vermaak Robert van Etten, Bison International BV

Inspireren zonder energie, is als Goudse kaas uit China! Martijn Bos, Boska Holland Kaasgereedschap

Er zijn 1000 reden te bedenken om iets niet te doen en er kan er ook 1 zijn om iets wel te doen Jouke de Jong, Super de Boer

Bigger is not always better ! Frank van der Wal, Vandersterre Groep Internationaal

Be the change you want to see in the world

Tell me I will forget, Show me I might remember, Involve me and I will understand

Jan Willem Balk, LU Nederland

Peter Paul Menken, Menken Orlando

Bij je familie komt alles bij elkaar Pim Pierrot, Van Neerbos Bouwmarkten BV

Niemand heeft me ooit verteld het NIET te doen Ron Kadiks, Worstmakerij van Leijden BV

Behandel een ander zoals je zelf ook behandelt wilt worden. Eerko Fissering, Wedeka

[21]


Marcel van den Meerendonk

Marcel van den Meerendonk maakt deel uit van de Food Executive groep. Zijn antwoorden bij het invullen van de ‘inspiratiemeter enquête’ waren aanleiding om eens wat dieper met Marcel over inspiratie verder te praten.

[22]

“Genieten van

operati

het onderweg zijn.” ‘Je moet de dingen niet complexer

Marcel van den Meerendonk

maken dan ze zijn. Samen met

grossiert niet alleen in groenten,

de winkelier zoeken we naar

maar ook in oplossingen.

logistieke en innovatieve

Hij houdt er van om zaken terug

verbeteringen.’

te brengen naar de essentie.


oneel directeur

“Je moet de dingen niet ingewikkelder maken dan ze zijn” Samenwerken

Inspiratie

‘De diversiteit en snelheid van mijn werk spreekt me aan. Samen met de klant zoeken naar oplossingen en verbeteringen op logistiek en innovatief gebied, dat zit in de genen van ons bedrijf. Als de omzet stagneert of de derving te groot is gaan we samen met de winkelier kijken welke oplossingen er zijn.’

‘Inspiratie geeft mij energie. Zonder energie kan ik niet werken. Dus ja, inspiratie is erg belangrijk voor me. En die inspiratie kan bij iedereen vandaan komen, van mensen hier in de productie tot gesprekken met mensen tijdens de studiereizen. Mensen maken veel in me los en zijn voor mij een belangrijke bron van inspiratie.’

Boek | Effectief Leiderschap

Eenvoud

‘In dit boek wordt er op een andere manier gekeken naar leiderschap. Het is een boek waar je echt mee aan de slag kunt. Een goede leider is iemand met een duidelijke visie, iemand die inspireert en motiveert. Je moet er plezier in hebben om samen met elkaar iets te bereiken. Het is net als in een goed huwelijk. Je moet eerst heel veel geven, voordat je terugkrijgt.’

‘Onze missie is: “Gezonde voeding met gezond verstand”. Ik verbaas me er over dat relatief eenvoudige dingen soms erg ingewikkeld gemaakt worden. Ik zou een heel complex verhaal kunnen vertellen over wat we bij Groentehof B.V. doen. Maar in de kern hakken we groente, wassen het, doen het in een zakje en brengen het naar de klant. Punt. Kort geleden waren mijn vrouw en ik twaalf en een half jaar getrouwd. We gaven een feestje in onze tuin. We hadden tenten, catering, alles erop en eraan. Mijn vrouw maakte zich zorgen of het allemaal wel goed in orde was. Dat relativeer ik dan. Er komen gewoon 100 man een pilsje drinken. Je moet de dingen niet ingewikkelder maken dan ze zijn.’

Persoon | Henk Janssen ‘Henk Janssen is de man achter Idee Consult B.V. Ik heb een aantal NLP-trainingen bij hem gevolgd. Dat was enorm inspirerend en verhelderend. Ik ben geïnteresseerd in de principes achter NLP. Je kunt aan drie mensen precies hetzelfde verhaal vertellen, maar doordat we allemaal verschillende filters hebben kan de boodschap anders worden geïnterpreteerd. Ik ben me ervan bewust dat je écht interesse in de ander moet hebben om goed te kunnen communiceren.’

Quote ‘“Genieten van het onderweg zijn.” Het gaat erom elke dag intens te beleven, alsof het de laatste is. Meer genieten van de dingen die je doet, in plaats van de dingen die je nog moet en wilt.’

Groentehof B.V. produceert, verpakt en distribueert een breed assortiment kanten-klare kwaliteitsgroenten aan de leden van Superunie en supermarkten in België en Luxemburg. Marcel van den Meerendonk is operationeel directeur van Groentehof B.V.

[23]


Neem een makkelijke beslissing Yellow (verse kaashapjes) en Mme Neri (tapas) bewijzen elke keer weer hun waarde. En het laat daarbij veel voordeel zien voor alle betrokken partijen.

Alles wat met food te maken heeft is een hot item in de samenleving. Eten is een dagelijkse issue. Dat weten wij als geen ander. De markt voor kaas is er namelijk één van voortdurende beweging. Dat maakt het interessant om samen met partners naar oplossingen voor deze aantrekkelijke categorie te zoeken. Zijerveld & Veldhuyzen neemt al jaren samen met haar klanten goede beslissingen bij het vermarkten van kaas en aanverwante producten als tapas. Marktconcepten als NoordHollandse kaas met het Rode Zegel, Boerenkaas met tracering,

U neemt de beslissing, maar Zijerveld & Veldhuyzen maakt het u met haar concepten wel erg makkelijk. Zijerveld & Veldhuyzen BV Postbus 52 2410 AB Bodegraven tel: (0172) 63 01 00 www.z-v.nl

M E M B E R

O F

T H E

M Y W O

F O O D

G R O U P

Kijken, aanraken, instappen, starten. En dat is alleen nog maar de warming-up. Het begint pas echt als je het gaspedaal van een Jaguar XK120 roadster kan intrappen en het bochtenwerk kan beproeven. Of rustig zwevend in stijl over ’s herenwegen in de geruisloze Bentley S2. En tot slot de verhalen achteraf onder het genot van een hapje en drankje. Perfecte ingrediënten om je gasten in andere atmosferen te brengen en relaties te onderhouden.

O LD T IM E R E X P E R IE N C E

De Oldtimer Rally van Mark2events is een goed georganiseerd evenement voor bedrijven en haar relaties met alle facetten van een echte rally: routeboeken, rallyschildjes, start/finishboog tot en met behendigheidsproeven. Vanaf elke locatie in Nederland en een wagenpark bestaande uit meer dan veertig aansprekende oldtimers uit de jaren ’50 en ’60. Welke uitstraling je ook wilt hebben, er is een bijzondere oldtimer bij te verzinnen.

Mark2events Mark2events Oldtimer Experience

events in business

Rotstuin 49, 7325 GB Apeldoorn, 055 - 533 1264 www.mark2events.nl - info@mark2events.nl


Samenwerking creëert versterking In juli 2008 is door Focusplaza en Retail Compass Company (RCC) een convenant getekend, waarin de samenwerking tussen beide organisaties is vastgelegd. Dat gebeurde in Ulft, op de Havezathe van Focusplaza. Met de samenwerking willen de partijen elkaar versterken in de gezamenlijke visie: “Het creëeren van inspirerende ontmoetingen tussen fabrikant en retailer, waarbij op een inspirerende wijze ervaringen worden opgedaan en gedeeld. Door de krachtenbundeling ontstaat er een uniek netwerk van meer dan 300 (retail)bedrijven in de food- en non foodbranche”.

De Retail Compass Company van Frans Schoolenaar is een netwerkorganisatie in de non foodbranche. Door de samenwerking tussen RetailCompass Company en Focusplaza ontstaat er een deskundig partnerschap op het snijpunt van consumententrends, formule-ontwikkeling, assortimentinnovatie en trade marketing. Dankzij de unieke balans tussen retail- en industrieleden binnen de nieuwe studiereis- en netwerkclub is er sprake van kruisbestuiving en ontstaan leerzame en inspirerende discussies, waardoor de ruim 300 aangesloten leden met andere ogen naar winkels leren kijken. “Let’s get inspired” is de nieuwe slogan voor prikkelende bijeenkomsten en winkelbezoeken die de leden kritisch en alert maken én hun kennis en visie op marktontwikkelingen vergroten. Onder het motto “je bent wie je kent”, biedt de nieuwe constructie de achterban bovendien een uitgelezen kans om nieuwe mensen te leren kennen en over traditionele branchegrenzen heen te kijken. Succesvolle leiders, gedreven managers

en talentvolle collega’s die het lidmaatschap gebruiken als belangrijke inspiratiebron. Mensen die per jaar bewust enkele dagen in hun agenda vrijhouden om geïnspireerd te worden door hun omgeving.

Met het nieuwe convenant creëren Focusplaza en RCC hét inspirerende netwerk- en ontmoetingsplatform met jaarlijks meer dan 200 winkelbezoeken in binnen- en buitenland. Meer informatie over Retail Compass Company vindt u op www.retailcc.nl Email info@retail.cc

'Let's get inspired’ Jubileum, BBQ, Verjaardag, Familie of gewoon zomaar............ Kruidenboter van LaBan is altijd een welkome gast.

Wij feliciteren Focusplaza met het 10 jarig jubileum.

Tel. +31 (0)172 - 613 220 • Fax +31 (0)172 - 613 448 • E- mail: info@labanfoods.nl • www.kruidenboter.nl


Marja Ruigrok

oprichter en directeur

“Als je niet kunt delen

kun je ook niet vermenigvuldigen.” Marja Ruigrok is lid van RetailCompassCompany. Met deze organisatie in de non-food is Focusplaza onlangs een zeer nauwe samenwerking aangegaan. De medewerking van Marja aan de ‘inspiratiemeter enquête’ was aanleiding om eens nader kennis maken.

‘Het kan een valkuil zijn om al je klanten tevreden te willen stellen. Kiezen is lef hebben.’ Marja Ruigrok vindt het bewonderenswaardig als bedrijven keuzes durven maken. Antwoorden ‘Wij zijn altijd op zoek naar antwoorden. In die zoektocht is de eindgebruiker onze belangrijkste inspiratiebron. Het is mijn uitdaging om die antwoorden te vinden die een klant in staat stellen zijn product of dienst te verbeteren. Het leukste is om concreet te zien wat er met jouw bevindingen gedaan wordt. Het is geweldig als je je aanbevelingen terugziet in het uiteindelijke concept van de klant.’

Boek | The Ultimate Question ‘De schrijver van dit boek is van mening dat er maar één vraag relevant is: in welke mate zou je dit product aanbevelen aan vrienden, collega’s en relaties? Dat vind ik een inspirerende insteek.

[26]


We gebruiken die vraag vaak om te achterhalen wie de ambassadeurs van een merk zijn. Maar je bent natuurlijk niet klaar met die ene vraag. Je moet alle kanten van een probleemstelling bekijken om de oplossing te vinden.’

Persoon | Oscar Kneppers ‘Oscar Kneppers is een bladenmaker. Hij onderneemt met hart en ziel en weet kansen te spotten op de markt die nog niemand gezien heeft. Hij heeft een concept bedacht rond innovative lifestyle met een eigen tv-programma.’

Formule | Hi ‘Ik vind het concept achter Hi inspirerend omdat het zo specifiek doelgroepgericht is. Het kan een valkuil zijn om al je klanten tevreden te stellen. Hi heeft een duidelijke keuze gemaakt: dit zijn onze klanten, jonge mensen die regelmatig het clubcircuit bezoeken en voortdurend met elkaar in contact staan. Kiezen voor dit concept betekent dat veel mensen je winkel voorbij lopen. Dat is lef hebben.’

Schuren ‘Wat ik erg belangrijk vind is, om met regelmaat, te praten met mensen die slechts schuren met je eigen branche. Zij kijken vaak heel anders tegen dilemma’s en problemen aan en komen met doeltreffende oplossingen.’

Quote ‘“Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen.” Ik ben een groot voorstander van kennis delen. Wij hebben geen geheimen. We hebben net een Wiki opgericht samen met een kennispartner over online klantenpanels. Natuurlijk gaan anderen dan ook doen wat jij doet, maar wij zijn kennisleider op dat gebied. Door informatie te delen word je netwerk steeds groter. Dan zie je dat je terugkrijgt wat je geeft.’

“Door informatie te delen word je netwerk steeds groter” Ruigrok | NetPanel is een full service marktonderzoekbureau dat gespecialiseerd is in online en kwalitatief onderzoek op het gebied van communicatie, positionering, klanttevredenheid en winkelbeleving. Marja Ruigrok is de oprichter en directeur van Ruigrok | NetPanel.

[27]


Isabelle Spindler-Jacobs

Isabelle Spindler- Jacobs is lid van de Food Executive groep. Als enthousiast lid van deze groep vertelt ze graag wat meer over haar visie op inspiratie.

directeur retail

“Probeer het succes van door te vertalen naar je eigen

‘Je moet zaken benoemen zoals

Uitdaging

Boek | Aannames onderzoeken

ze zijn, want dan kun je er iets

‘Mijn grootste uitdaging is ervoor te zorgen dat de Vrumona mensen en het Vrumonaassortiment waarde toevoegen bij de retailers, zowel op het hoofdkantoor als op de winkelvloer. Inspiratie is belangrijk voor mij. Het is goed om te zorgen dat je iedere keer weer nieuwe ideeën hebt, zodat je ook eens een andere weg inslaat.’

‘Het boek ‘From Good To Great’ van Jim Collins vind ik inspirerend. Hij ontwricht een aantal aannames die je soms doet. Hij zegt bijvoorbeeld dat een strategie niet van de een op de andere dag geboren wordt. Bij bedrijven die heel goed presteren is de strategie door de tijd heen gegroeid. Vervolgens zegt hij dat discipline heel belangrijk is voor succes. Als je een plan hebt, moet je ook zo consequent zijn om het uit te voeren.

aan doen.’ Openheid binnen de organisatie is voor Isabelle Spindler-Jacobs een randvoorwaarde voor succes.

[28]


Ik kijk zelf ook naar discipline binnen onze organisatie. Dan moet je zorgen dat je weet wat er overal speelt. Het is daarbij belangrijk dat iedereen alles tegen je durft te zeggen. Dat je dicht bij iedereen blijft staan. Bij bedrijven die goed presteren zie je dat die openheid belangrijk is.’

Ontmoeten | Focusplaza ‘Focusplaza is een heel goede netwerkclub. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je andere mensen uit de retail. Er wordt altijd een mooie spreker gevraagd en we zien altijd interessante retailformules.’

omgeving, ook naar andere soorten retail. Ga eens naar de Apple store of naar een “Build A Bear” winkel. Onderzoek hoe horeca concepten worden neergezet. En waarom is het op zondag bij de Media Markt zo ongehoord druk, wat zit daar nou achter? Vraag jezelf af waarom anderen succes hebben, probeer dat door te vertalen naar

Film | Blijven vernieuwen ‘In de film Glengarry GlenRoss zie je een aantal verkopers die op een bepaalde manier hun werk doen, totdat er een nieuwe baas komt die zegt: jullie moeten de zaken op een andere manier doen. De boodschap van deze film is dat je altijd moet blijven vernieuwen. Dat wordt op een grappige manier neergezet.’

Persoon | Doorvragen ‘De meest inspirerende persoon is mijn man. Meestal gaan we samen op vakantie en dan heb je tijd om rustig over zaken na te denken en te discussiëren. En hij blijft doorvragen. Hij brengt mij vaak op ideeën.’

Winkelformule | Teddybeer op maat ‘”Build A Bear” is een briljante formule uit Amerika. Een kind kan zelf een beer samenstellen.

anderen bedrijf” Het ‘instapmodel’ ligt rond de 20 dollar. Maar omdat het kind bepaalde kleertjes en accessoires kan toevoegen loop je uiteindelijk de winkel uit met een beer van 60 dollar. Het kind is enthousiast omdat het zelf de beer heeft mogen samenstellen. De ouders weten eigenlijk wel dat ze een beetje te veel geld uitgeven, maar zien dat hun kind er blij mee is en zeggen geen ‘nee’. Binnen de foodbranche zijn "Simply Food” van Marks&Spencer en Waitrose mooie voorbeelden van convenience stores.’

Openheid ‘Wat ik heel belangrijk vindt is dat je open naar elkaar bent. Dat geldt zowel voor handelsrelaties als intern. Je moet zaken benoemen zoals ze zijn, er niet omheen draaien, want dan kun je er iets aan doen.’

je eigen bedrijf. En natuurlijk ook in het buitenland kijken, reizen is een goede inspiratiebron.’

Dromen ‘Mijn droom is dat Vrumona’s mensen én merken de eerste keus zijn.’

Topsport | Focus ‘Waar ik veel inspiratie van heb opgedaan, is de topsport die we hebben gezien tijdens de Olympische Spelen. De focus die de sporters hebben, vind ik indrukwekkend. Ze zetten alles opzij om die ene prestatie te bereiken. Ze zijn constant bezig met de vraag: wat kan er beter? Daar kunnen wij nog een hoop van leren.’

Inspiratieadvies ‘Je moet uitkijken dat je je wereld niet verengt tot alleen supermarkten. Kijk verder dan je eigen

Vrumona B.V. is een Nederlandse producent en bottelaar van frisdranken, verpakte waters en vruchtensappen te Bunnik. Het bedrijf is sinds 1968 een volle dochter van bierbrouwerij Heineken. Isabelle Spindler-Jacobs is als directeur retail verantwoordelijk voor de verkoop en trade marketing van het frisdrankenassortiment aan retailers in Nederland.

[29]


Kees Rijnhout

CEO

“Maak tijd om geïnspireerd Kees Rijnhout trekt al jaren met zijn collega’s uit de Food Executive groep door binnen- en buitenland. Hij introduceert in dit interview het begrip ‘POT’-dag’. Een typisch voorbeeld van inspirerend ondernemen.

[30]


Altijd bezig om nieuwe marktkansen te spotten. ‘Ik houd bewust ruimte vrij in mijn hoofd en agenda voor marktontwikkelingen.’ Kees Rijnhout denkt altijd na over de volgende strategische zet.’ ‘POT’-dag ‘Ik kom uit een écht groente en fruit geslacht. Er zit een krasje op mijn voorhoofd omdat ik geboren ben in een tomatenkistje waar nog een krammetje inzat. Ik heb inmiddels vijf bedrijven onder mijn hoede maar houdt bewust mijn gedachten en agenda vrij voor ontwikkelingen in de markt om mij heen. Ik probeer me bewust zo weinig mogelijk met de dagelijkse gang van zaken te bemoeien. Natuurlijk overleg ik heel intensief, maar de bedrijven worden operationeel aangestuurd door prima mensen. Zo nu en dan reserveer ik een ‘POT’-dag in mijn agenda: met de ‘poot op tafel’ nadenken over de toekomst van de verschillende bedrijven.’

Reizen | Markten verkennen ‘De rode draad in mijn leven is te proberen jezelf en andere mensen om je heen te inspireren. Op mijn achttiende ben ik gaan reizen naar Saoedi-Arabië, Japan en Zuid-Amerika om markten te verkennen. Op mijn twintigste kwam ik terug om een internationaal bedrijf op te bouwen. Elk jaar neem ik een aantal weken voor mezelf om wereldwijd supermarktconcepten te bekijken, marktkansen te spotten en ideeën op te doen. Ik heb het geluk dat ik goede ondernemingen heb met prima mensen zodat dit ook kan.’

Persoon | Franck Riboud ‘Franck Riboud is de eigenaar van Danone. Zij hebben een concept ontwikkeld waarmee je met lage kosten en lokale mensen desserts kunt produceren in

te worden” arme landen. Zo maak je je producten voor iedereen toegankelijk. Dat is een ultiem voorbeeld van mensen leren vissen in plaats van vis geven. Franck is een van mijn inspirators. Hij denkt continu na over verbetering van zijn bedrijf en de wereld daar omheen. Zo ontstond het idee om het voedingspatroon van jonge kinderen te verbeteren. Overgewicht wordt een steeds groter probleem. Stel dat je kinderen meer met fruit in aanraking kunt brengen, en hen op een creatieve en innovatieve manier in de consumptie ervan kunt stimuleren? Zo kwamen we in contact met Nickelodeon. Samen met hen hebben we een bijzondere verpakking ontwikkeld speciaal gericht op kinderen. We zijn nu bezig met het creëren van een beleving rond ander fruit voor kinderen, zoals bananen en druifjes.’

Inspiratieadvies | Brainspace reserveren ‘Veel mensen schamen zich als ze een dag niets doen. Maar het is zo belangrijk om na te denken over de toekomst van je vak. Zorg dat je brainspace overhoudt om creatief te zijn. Maak tijd om geïnspireerd te worden.’

Jaguar the Fresh Company B.V. levert kwalitatief hoogwaardig fruit uit de hele wereld aan o.a. supermarkten, restaurants en groentespeciaalzaken. Het bedrijf is sinds november 2006 één van de 5 dochterondernemingen van Rijnhout Holding B.V. Kees Rijnhout is de CEO van deze holding.

[31]


INSPIREREND ONDERWEG Voet op het pedaal. Blik op de weg. Verstand op nul. Verstand op nul? Bij veel Focusplaza leden draait het verstand tijdens autoritten juist op volle toeren. Gedachten zijn oneindig en komen met de snelheid van het licht je hersens in. Veel kun je direct weer vergeten, maar soms……soms heb je die geweldige ‘klik’, dat ene heldere ogenblik. Hou vast! Schrijf op! Dan kan ook je reistijd van waarde zijn.


Focusplazateam:

“Inspiratie is overal” HERINNERINGEN

INSPIRERENDE OMGEVING

“Inspiratie kan naar mijn idee van alle kanten komen en op elk moment. Of dit nou iets is wat ik tegenkom op internet, wat ik zie op televisie of waar ik met mensen over praat, het zijn vaak gewoon dingen uit het dagelijks leven. Herinneringen spelen hierbij een belangrijke rol. Soms lijkt het namelijk alsof ideeën vanzelf boven komen drijven, terwijl het eigenlijk herinneringen zijn die gekoppeld worden tot nieuwe ideeën. Door om me heen te blijven kijken en te luisteren komt de inspiratie meestal vanzelf, met een beetje hulp van anderen...”

“Als je werkt in een inspirerende omgeving en met mensen die bij wijze van spreken overlopen van inspiratie, dan word je daar vanzelf in meegezogen. Inspiratie krijg ik dus vaak van de mensen om mij heen.” Lydia Management Assistent

Erik Communicatie Manager/Webdesign

OPGERUIMD BUREAU ENTHOUSIAST “Inspiratie, dat is voor mij niet makkelijk te omschrijven. Een goede film, een boek, een magazine, de krant, muziek en ga zo maar door… van die dingen word ik enthousiast en dan ga ik er helemaal voor. Dat zou je inspiratie kunnen noemen, toch?” Marleen Project Manager Branche-evenementen

“Ik heb er even over na moeten denken. Want wat inspireert nu écht? En ineens wist ik het. Zoals dat met inspiratie vaker gebeurt. Het overvalt je, is niet op te wekken en zeker niet maakbaar. Het is er soms wel en heel vaak niet. Inspiratie is Joe Speedboot en De Uitverkorene (van mijn literaire helden Tommy Wieringa en Chaim Potok). Inspiratie is mijn opgeruimde bureau, een waterig herfstzonnetje, de skyline van New York, kamperen onder een harsboom. Inspiratie is samen genieten van niets. Inspiratie is overal, maar vooral waar je haar niet verwacht!”

“Goede ideeën ontstaan niet uit het niets, mensen worden altijd ergens door geïnspireerd. Bij mij zijn dat vaak bepaalde momenten van een dag, als ik iets hoor of lees, of door wat anderen vertellen. Ik word vaak creatief of geïnspireerd door een bepaalde omgeving.”

Henrike Management Assistent

Mariëlle Project Manager Netwerkgroepen

GOEDE IDEEËN

[33]


Gerrit Grievink

directeur Focusplaza

samen met een toenmalige compagnon Focusplaza oprichtte, las hij honderden boeken over alle mogelijke onderwerpen en reisde als journalist de wereld rond. ‘Ik wil weten hoe alles in elkaar zit. Wat drijft mensen? Wat zijn de oorzaken van succes? Door zoveel vragen te stellen heb ik veel inzichten opgedaan. Die inzichten zijn een eindeloze bron van inspiratie, ik zie voortdurend nieuwe uitdagingen. Iedere dag ontdek ik een stuk of 20 kansen. Dat is ook een beetje ellendig soms, want je bent nooit klaar. De mensen om me heen worden wel eens gek van me, want ik ben een behoorlijke perfectionist. Ik zie altijd mogelijkheden voor verbeteringen. Behalve op vakantie, dan gaat de mobiel uit en het horloge af. Dan laat ik alles los. Maar op de eerste werkdag ben ik er weer als vanouds, vol met ideeën. Het klinkt een beetje zwaar, maar het is mijn uitdaging om zin te geven aan het leven door te delen met elkaar. Of dat nou kennis, ervaring of een winkelconcept is, pas als je deelt met elkaar kun je vermenigvuldigen. Het creëren van die toegevoegde waarde, daar gaat het om.’

“Je bent wie je kent.” ‘Het levensmiddelenvak is een

Nieuwsgierig

Passie

virus. Als je ermee in aanraking

Hij blikt terug op de periode dat hij zelf op de winkelvloer stond. ‘Dag in dag uit was ik met mensen bezig. Mijn ultieme doel was om mijn klanten met een glimlach op het gezicht naar buiten te laten gaan. Samen met mijn team zorgden we ervoor dat klanten er lol in hadden om bij ons boodschappen te doen. Door de mond-op-mond reclame zag ik dat terug in de omzet. Met enthousiasme en passie met je werk bezig zijn werkt aanstekelijk. Ook naar je klanten. Die liefde voor het retailvak en het contact met mensen zit beide in Focusplaza.’ Gerrit wordt gedreven door zijn nieuwsgierigheid. Voordat hij

Op jaarbasis bezoekt Gerrit ruim 200 productiebedrijven en winkels en reist regelmatig de wereld rond om bij anderen in de keuken te kijken. ‘Er zijn weinig beroepen waarin je de kans krijgt om zo ketenbreed te kunnen observeren als bij Focusplaza. Daar zit onze kracht. Als ik iets opvang over een nieuwe winkelformule in Nederland dan weet ik meteen waar dat vandaan komt. Je ziet hoe de betreffende ondernemer of formulemanager het toepast en welke kansen en belemmeringen dat oplevert bij de fabrikanten. Je overziet alles, je hangt als het ware als een helikopter boven het hele speelveld.

komt, kunnen er twee dingen gebeuren: of je bent allergisch en holt na drie weken de deur uit, of je wordt erdoor gegrepen en komt er nooit meer van los. Ik hoor bij die laatste categorie. Het is een interessante en mooie markt.’ Gerrit staat inmiddels 10 jaar aan het roer van Focusplaza.

[34]


Als we samen met de leden van Focusplaza op stap gaan om bedrijven te bezoeken, dan hoor je aan het eind van de dag vaak hoe inspirerend het was. Als de leden enthousiast zijn over een winkel, dan is dat zelden alleen vanwege de formule. Het heeft te maken met het gepassioneerde verhaal van de ondernemer erachter. Dat maakt het verschil. Je voelt het als je met de klanten in die winkel praat.’

omloopsnelheid van producten. Het is een uitdaging voor leveranciers om de verschillende positioneringen van de doe-het-zelf formules door te vertalen naar trade marketing en category management. Fixet is anders gepositioneerd dan Multimate. Bij de Gamma moet je met andere oplossingen komen dan bij Karwei. Dat is nieuwe materie voor de toeleveranciers. Maar die slag moet wel gemaakt worden.

Spraakverwarrring De foodsector is verhard in de afgelopen jaren, constateert Gerrit. ‘Het intermenselijke is minder geworden. Alles draait om prijs, dat was altijd al zo, maar nu soms op een onredelijke manier. Retailers worden geleefd door de waan van de dag. Beleidskeuzes worden regelmatig gemaakt op basis van concurrentiebewegingen in plaats van marktbewegingen. Ik verwacht dat er uiteindelijk minder dan 15 formules in food overblijven. De behoeften van de consument zijn aan het veranderen. Er is een groot verschil tussen boodschappen doen en winkelen. Boodschappen doen is snel en efficiënt je (eet)probleem oplossen. Hierbij speelt de ‘p’ van plaats een grote rol. Winkelen heeft te maken met fun en tijdverdrijf, dan wil je verrast worden. Ik denk dat er een soort parallelle levensmiddelendistributie gaat ontstaan van specialisten. Daar liggen kansen. Het is jammer dat fabrikanten en retailers elkaar soms als tegenpolen zien. Het zijn twee werelden. De dynamiek ertussen lijkt op de relatie tussen Nederland en België. Ze spreken beiden Nederlands maar begrijpen elkaar niet. Het valt me op dat fabrikanten een heldere visie hebben op kansen voor hun product of assortimentsgroep. Als je deze verbeelding zou verbinden met de distributiekracht van de retail, dan valt er nog een wereld te winnen.’

Doorvertalen ‘Er zijn veel overeenkomsten tussen de food en de doe-het-zelf sector. Maar ook enkele belangrijke verschillen door onder andere de

Winkelformule | Food-Lovers Zuid-Afrika ‘Mooie presentatie, je wordt echt verleid. De ultieme combinatie van retail en foodservice.’

Quote “Je bent wie je kent.” “Tell me and I will forget, show me and I might remember, involve me and I will understand.” Benjamin Franklin

Inspiratieadvies

Persoon | Bono ‘Bono is de leadzanger van de popgroep U2. Hij is slim en heeft een brede maatschappelijke visie. Hij inspireert mensen en zet zijn kwaliteiten en middelen niet alleen voor zichzelf in maar ook voor anderen.’

Boek | Bijbel ‘De Bijbel is grotendeels een praktisch handboek. Je kunt het zien als een gebruiksaanwijzing voor de mens. Geen marketingboek kan tegen de hoofdstukken Prediker en Spreuken op. Tal van belangrijke leiderschapsprincipes en managementwijsheden worden hierin inspirerend beschreven.’

‘Veel mensen worden geleefd door hun agenda. Ik zou mensen willen uitdagen om meer keuzes te maken. Veel mensen blijven met een botte bijl hakken, omdat ze geen tijd nemen om het ijzer te slijpen. Neem op tijd afstand en blijf inspiratieplekken opzoeken.’

Droom ‘Ooit hoop ik de kennis die ik heb opgedaan over kracht- en kennisbundeling in te zetten voor ontwikkelingswerk. De ambassadeur van Oeganda vertelde mij recent dat er behoefte bestaat aan partijen die in staat zijn om de lokale initiatieven te stroomlijnen, zodat er meer rendement uitgehaald kan worden. Het is mijn droom om mijn know how in te zetten voor (wees)kinderen en educatieve projecten in een land als Oeganda.’

[35]


Focusplazateam:

Inspiratie is: verdiepen in totaal ander vakgebied ZINGEVER “Inspiratie vertelt iets over mijn leven en ik hoop dat mijn leven iets vertelt over inspiratie. Het is de ongrijpbare vonk in de ontmoeting, de aanraking, het woord, het beeld. Inspiratie doet mij bewegen. Zij zet aan tot creativiteit. Inspiratie vernieuwt, zij schept, zij enthousiasmeert. Inspiratie is een zingever. Zo wil ik zijn. Een vernieuwer, een bouwer, een zingever….een inspirator!” Winfred Unit Manager Branche-evenementen

KLEINE DINGEN “Inspiratie zit in kleine dingen om ons heen. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen om het te zien”. Marjo Adjunct Directeur

SOCIALE CONTACTEN “Houd ogen en oren wijd open, zo doe je vaak inspiratie op. Ook de mensen om mij heen hebben over het algemeen een motiverende en inspirerende uitwerking op mij. Daarom vind ik sociale contacten erg belangrijk. Mijn belangrijkste inspiratiebron waaruit ik de situaties benader is toch wel de bijbel.” Annemarie Secretariaat/ledenadministratie

EYE-OPENERS “Het woord ‘inspiratie’ associeer ik - vakmatig - het meest met ideeën voor oplossingen van bedrijfsproblematieken. ‘Helaas’ ontstaan deze ideeën meestal als ik in de auto zit, een niet erg handige plek om aantekeningen te maken… Ik raad mensen - die zich bewust willen laten inspireren - aan om zich eens te verdiepen in een totaal ander vakgebied, dat biedt vaak veel eye-openers! In het algemeen wordt ik zelf vooral geïnspireerd door: soulmuziek, epiek, vogels en de zee.” Ruud Unit Manager Praktijktrainingen a.i.

STEREO “Inspiratie is voor mij; een ‘mono’ opmerking van links, een ‘mono’ opmerking van rechts, en HUP…. in mijn gedachten wordt het stereo. Maar inspiratie is voor mij ook; de bijbel openslaan en geraakt worden door één woord of zin. Thuis op de bank hangen, wijntje binnen handbereik, de juiste muziek op de achtergrond en je gedachten laten gaan. Of, een weekendje naar een klooster om stil te worden. Of, samen met mijn vrouw arm in arm door het bos lopen terwijl de kids voor ons uit rennen. Of op zaterdagmorgen vroeg bij de F-jes langs de lijn staan in weer en wind. Ook in die situaties heb ik vaak de gekste brainwaves. Opschrijven, het moment koesteren en ermee aan de slag gaan als de tijd er rijp voor is. Ook dát is voor mij inspiratie.” Walter Communicatie/PR Manager

[36]


ratiogt.nl

grafisch totaal

opmaken drukken printen afwerken beheren

Moderne kijk, ouderwetse service •Zaagmolenpad 91 •7008 AH Doetinchem •T 0314 - 39 19 31 •F 0314 - 39 19 68 •E info@ratiogt.nl


Christine Boland

Christine Boland is als trendanalist actief en houdt regelmatig presentaties voor de leden van Focusplaza. Elke keer opnieuw weet zij haar toehoorders scherp te zetten en wakker te schudden. Als het gaat om inspiratie is Christine trendsettend.

trendanalist

“Het hart van de sneller kloppen Die verveelt zich stierlijk.”

‘Ik noem mezelf geen trend-

Verbeelding

watcher maar trendanalist omdat

Christine geeft een actueel voorbeeld. ‘We ervaren het leven als druk. We hebben het idee dat we heel veel moeten en we slapen minder. We zijn allemaal aan het multitasken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen daar niet geschikt voor zijn. Er is een nieuw syndroom ontdekt: continuous partial attention syndrome. Dat zijn vage klachten die mensen krijgen door te vaak, te veel dingen tegelijkertijd te doen. Dat leidt tot een onbevredigd en onrustig gevoel. De VU in Amsterdam opende recent een kliniek voor vage klachten. Als je die dingen bij elkaar brengt heb je een omgevingsfactor.’ Ze maakt gebruik van de kracht van verbeelding tijdens haar presentaties. ‘Ik kan wel zéggen dat de consument zijn positie aan het herijken is, maar dat komt niet over. Ik gebruik afbeeldingen om

ik analyseer wat er gebeurt. Het begint met het selecteren van nieuwsfeiten. Daaruit destilleer ik omgevingsfactoren die de consument beïnvloeden.’ Christine houdt zich al ruim twintig jaar bezig met het signaleren van culturele, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen en het effect daarvan op de consument.

[38]

dat duidelijk te maken. Ik creëer een soort veld met die omgevingsfactoren. De consument leeft in dat complexe veld, die leeft in een platte wereld met agressie en geweld, maar ook met de ongekende mogelijkheden van creativiteit die er nu zijn. Wat doet dat met de consument? En hoe zie je dat terug in producten en diensten? Zo identificeer ik de trends. Dat zijn de grote snaren van de consument die geraakt kunnen worden.’

Kruisbestuiving Christine vertelt gepassioneerd over haar werk. ‘De psychologie achter ontwikkelingen fascineert mij. Het vinden van verbanden tussen wat er in de wereld gebeurt en producten en diensten, zelfs tot aan suikerzakjes toe. Als ik iets ontdek voor mijn lezing word ik razend enthousiast. Dan krijg ik bijna een euforisch gevoel.


Dat is soms heel dubbel, want wat ik ontdek is niet altijd leuk nieuws. De helft van wat ik vertel zijn ongemakkelijk waarheden. Maar ik vertel ook over de ongekende energie die vrijkomt door kruisbestuiving tussen kunstenaars, technologen en wetenschappers. Dat is een krachtig veld, het is fascinerend wat daar gebeurt. Aan de ene kant leven mensen in onzekerheid, angst en frustratie. Maar aan de andere kant heb je die ongekende energie van mogelijkheden. We zitten middenin dat spanningsveld. Daarin moeten we ons staande weten te houden. Mijn grootste doel is om mensen te inspireren. Ik wil de verbeeldingskracht aanspreken. Soms zie ik mensen met “lampjes in hun ogen” de zaal uitlopen. Dat zijn mijn cadeautjes.’

Omdraaien ‘Draai het eens om. Klanten mogen blij zijn dat ze bij jou mogen kopen. Vraag de klant eerst lid te worden voordat ze iets bij je kunnen kopen. Zoek binding, noem je klantenkaart een partnerkaart. Houd je klant op de hoogte van ontwikkelingen die hij interessant vindt. Open een internetplatform waar klanten ervaringen kunnen delen met het gebruik van een bepaald product. Het internet is misschien wel de belangrijkste plek om te netwerken, maar je behaalt geen resultaat zonder persoonlijk contact. Dat zie je ook aan de jongeren. Die Hyven zich helemaal suf met hun vrienden, maar ze zien elkaar meteen daarna weer op het schoolplein.’

consument gaat niet van lage prijzen. Identiteit Christine plaatst kanttekeningen bij de drive van ondernemers om klantgericht te willen zijn. ‘Het is niet verstandig om altijd maar te doen wat de klant wil. Natuurlijk moet je je markt onderzoeken en weten wie je klant is. Maar je moet ook zorgen dat je zelf iemand bent. Want als je ergens voor staat en je hebt kernwaarden waar de klant zich door geraakt voelt, komt hij vanzelf naar je toe. Je moet niet naar de pijpen van de consument dansen want dat houd je niet vol. Weet wat er leeft, maar wees ook jezelf. Als je je identiteit hebt gedefinieerd dan ga je magnetizen. Dan word jij de magneet waar mensen vanzelf naar toe komen. Dan weten ze wat ze bij je kunnen vinden, dat hoef je dan niet meer te roepen. Roep niet dat je duurzaam bent, wéés duurzaam. Ga in je kracht staan en wees trots op wat je te bieden hebt, want dat voelt de klant.’

Die zapgeneratie van nu gaat over 10 á 15 jaar boodschappen doen. Hoe bind je die consument? ‘Je moet interactie bieden, dat is het toverwoord voor de Einstein generatie. De jongeren van nu lezen nieuws als journalisten, kijken films als regisseurs en reclame als reclamemakers. Bij éénrichtingsverkeer haken ze af. Als je een site hebt zonder de mogelijkheid te reageren, dan kijken ze niet eens.’

Kiezen ‘Naarmate je meer naar het zuiden komt, ligt de groente als een schilderij in de winkel. Dat kun je in de supermarkt ook doen met je versafdeling en je brood. Zet verse kruiden tussen je tomaten. Hang er een paar grote hammen of worsten bij. Wees trots op je lokale leveranciers. In de supermarkt bij mij in de buurt worden de scharreleieren van een lokale pluimveeboerderij verkocht.

Er zit nog een veertje aan dat ei. Dan denk ik: die eieren koop ik! Met prijsvechten win je het niet in deze tijd. Denk je nou echt dat het hart van de consument er sneller van gaat kloppen? Die verveelt zich stierlijk. Ga leuke dingen met afval doen, maak meubels van champignonnenbakjes. Er valt nog een wereld te winnen. En durf je assortiment te vereenvoudigen. Het blijkt dat mensen bij meer dan 21 soorten ophouden met kiezen. Voor de consument zijn maximaal 7 keuzes goed te hanteren. Wees als supermarkt trots op de assortimentkeuze die je maakt en communiceer dat.’ Maar keuzestress bestaat toch niet? ‘Droom lekker verder. Er is net weer een boek verschenen over dubbende dertigers. Zij zijn opgegroeid met teveel keuzemogelijkheden, die weten het niet meer. Er is al een geaccepteerde term voor: quarter life crisis. Je kunt als supermarkt ervoor kiezen om alles aan te bieden maar communiceer dat dan ook. “Wij maken geen keuze, wij leggen de keuze bij u, wij bieden alles.” Of je zegt tegen je klant dat hij erop kan vertrouwen dat je de allerlekkerste en allerbeste producten uitgekozen hebt.’

Christine Boland adviseert bedrijven en instellingen bij het ontwikkelen van toekomstscenario's en nieuwe concepten of producten. Daarnaast ontwikkelde zij het Mindsets©model, een tool voor het definiëren van de bedrijfsidentiteit. Zij geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. www.christineboland.nl

Lees op pagina 54 en 55 verder over de actuele omgevingsfactoren en consumententrends van Christine Boland

[39]

>>


elke 3e kleurstaal

gratis

Nieuw van Flexa

Extra grote kleurstalen Dat is handig. Met deze extra grote kleurstalen zie je meteen hoe een kleur in je interieur staat. De kleurstalen zijn 100% kleurecht, groot formaat A5 en je bestelt ze gewoon online. Nu tijdelijk elke derde kleurstaal gratis en kans op verf voor je hele huis. Bestel je kleurstalen op www.exa.nl en je hebt ze binnen vijf dagen in huis. (ware grootte)

Vind je kleur met


Van

voorleden Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee Marco Schouten, Stegeman

Bad habits may be good for you Ciska Uijlenbroek, Fagerhult BV

Wij bieden u 3 soorten service: 1) goed 2) goedkoop 3) snel. U mag telkens kiezen uit 2 opties..... - goed en goedkoop...(is niet snel) - goed en snel...(is niet goedkoop) - snel en goedkoop...(is niet goed)

Opgevers winnen nooit en winnaars geven nooit op Paul Papo, Maripaan Groep BV

Kees Rijnhout, Jaguar, the Fresh Company

Bezit is het einde van het vermaak AndrĂŠ van der Weegen, SCA HygiĂŤne Products

Tel je zegeningen! Jerry Moll, Spotless Benelux BV

Wat? Is de communicatie in deze organisatie beroerd? Waarom weet ik daar niets van?

Je hoeft niet te piekeren over dingen die je niet kunt veranderen, als je dat wel kunt, verander het!

Andre van den Wollenberg, Boon Sliedrecht BV

Arthur Weggeman, Variant Benelux BV

Lobby is mijn hobby Arjan Beringer, 3M Nederland BV

Mensen die niet willen zien, zijn ook blind! Henk van Dijk, PLUS Retail BV

Change the challenge and challenge the change

Alles is relatief, 6 haren op je hoofd is weinig maar 6 haren in je soep is veel. Peter de Ries, Nedac Sorbo

Aad Lagendijk, Imperial Tobacco Nederland

Geluk vind je bij jezelf Kim Tchai, Tchai International

Je eigen gedachte krijg je gratis. Als iedereen dat nu eerst eens ging gebruiken Hans de Vette, Jumbo Brielle

[41]


Paul Woltering

Paul Woltering reist regelmatig met de FieldFocus groep door Nederland en daarbuiten en geeft in dit interview kleur aan inspiratie.

‘Vermijd concurreren op druk terrein.

Kenniskapitaal

Stel je producten zo samen dat je op

‘De belangrijkste uitdaging voor mij is ervoor te zorgen dat ik een sterk en gedreven team heb dat in staat is om goede ideeën naar de werkelijkheid te vertalen. Het is mijn taak om ze de middelen en de ruimte te geven om dat te doen. Dat doe ik door bereikbaar te zijn, goed te luisteren en duidelijk te zijn. We hebben een enorm kapitaal aan ideeën en kennis. Dat zit voor een groot deel in mensen. De ervaring leert dat de mensen achter de budgetten vele malen effectiever zijn

nieuw gebied zit.’ Voor Paul Woltering zitten daar de groeikansen. Prijsvechten is voor hem geen optie. Hij ontgint liever nieuwe marktgebieden.

[42]

general manager retail

“Het zijn de

die het verschil

dan de budgetten zelf. Ik word continu verrast door de mensen om mij heen. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.’

Boek | ‘Blue Ocean Strategy’ ‘Het boek “Blue Ocean Strategy” heeft mij geïnspireerd. Het gaat erom dat je het als organisatie moet vermijden om te concurreren op gebieden waar iedereen zit. Je moet je producten en diensten zo samenstellen dat je continu in nieuwe gebieden zit. We willen mensen inspireren


“Wat gisteren belangrijk was, is het morgen niet meer” over de mogelijkheden die ze hebben met nieuwe kleuren om zich heen. Daar zitten meer groeikansen in dan bij prijsconcurrentie. De middelen om dat te doen zijn er wel, nu gaat het erom om de juiste mensen en bedrijven bij elkaar te brengen. Allianties vormen met gelijkgestemden heeft de toekomst. Daar zetten we ons voor in, met succes.’

Persoon | Leiderschap ‘Ooit had ik een baas, Jean-Pierre Schoenaers. Hij is in staat om het beste in mensen naar boven

geanimeerd gesprek hebt. Dan komt er toch een soort energie vrij waardoor je al die nieuwe denkbeelden genereert. Dan blijft dat even hangen en als je een paar uur later in de auto zit valt opeens het muntje.’

kleine dingen

Begin de ochtend niet altijd met het openen van je mailbox, maar realiseer je weer even wat de belangrijke dingen zijn. Maak keuzes.’

Droom ‘Het inspireren en informeren van shoppers en consumenten naar een hoger niveau tillen. Zodat we de wereld nog een stuk kleurrijker kunnen maken dan hij al is. Er is genoeg te doen.’

maken”.

Akzo Nobel Decorative Coatings B.V. is marktleider in de Europese verfindustrie en levert een compleet assortiment verf en lakken voor binnen en buiten aan industrie en retail. Paul Woltering is als General Manager Retail verantwoordelijk voor de doe-het-zelf divisie van Akzo Nobel.

te halen. Hij wist vanuit een innerlijke rust mensen ruimte en vertrouwen te geven. De verantwoordelijkheid legde hij bij de mensen zelf, waardoor ze tot grootse dingen in staat waren. Hij verloor de belangrijke lijnen daarbij niet uit het oog. Die vorm van coachend leiderschap, dat is zeldzaam.’

Inspiratieadvies

Inspiratieplek

“Ik word continue verrast door de mensen om mij heen”

‘Af en toe komen de eureka momenten onverwacht in de auto. Veel ideeën komen tijdens contact met anderen, wanneer je een

‘Probeer jezelf en je omgeving continu te vernieuwen. Sta iedere dag open voor nieuwe inzichten zonder je belangrijkste doelen uit het oog te verliezen. Denk goed na, wat gisteren belangrijk was, is het morgen niet meer.

[43]


Patrick Langley

division manager

Patrick Langley werkt met cijfers en voorziet talloze retailbranches van de laatste feiten en cijfers. Regelmatig presenteert hij de nieuwste ontwikkelingen binnen de food en DHZ branche aan de Focusplazaleden.

“Marktaandeel winnen

is een kwestie van kennis en consequent zijn”

Wij werken de hele dag met cijfers.

IJzeren wet

Je kunt het proces vergelijken met het

Patrick had vroeger op school niet zoveel met rekenen. ‘Ik was cijfermatig helemaal niet zo sterk onderlegd. Ik had nooit zo´n interesse in economie, maar de theorie achter marketing vond ik wel interessant. En gelukkig heb je tegenwoordig computers die het rekenwerk voor je opknappen. Het meest uitdagende van mijn werk vind ik om markten waar niets over bekend is helemaal door te zagen.’ Hij vindt het marktmechanisme fascinerend. ´Het bestaat uit een complex geheel van factoren die allemaal een eigen rol spelen. Het is een uitdaging om een product slim op de markt te zetten. Met alleen een goed product kom je er niet. Je marktaandeel is een gevolg van de marketingmix, dat is nog steeds een ijzeren wet. Wij merken dat

bouwen van een auto. Het gaat niet om de onderdelen, maar om het eindproduct. Het is een uitdaging om al die elementen die een klein deel van de legpuzzel vormen bij elkaar te brengen tot een bruikbaar geheel.’ Patrick leidt de divisie Retail & Technology die marktonderzoek uitvoert op basis van de verkoopcijfers van de detailhandel. ‘Wij onderzoeken vooral de markten van duurzame gebruiksartikelen.´

[44]

ondernemers zich onvoldoende realiseren wat er in de totaliteit van de markt gebeurt. Bedrijven richten zich sterk op bepaalde recent gevoerde acties. Dit willen zij graag terugzien in de cijfers. Soms gebeurt er iets waar totaal niet op gerekend was. Met marketingonderzoek kun je de redenen daarvoor boven tafel krijgen.’

Merkbeleving ‘Mijn affiniteit ligt bij slow moving consumer goods, de duurzame consumentengoederen. De marketing hiervan is totaal anders dan de fast moving consumer goods. Dat wordt vaak vergeten. Een boormachine is heel iets anders dan een pak koffie. Daarom begrijp ik niet waarom er een sterke focus ligt op prijs in de retail van duurzame consumentengoederen.


Het lijkt wel of iedereen Albert Heijn volgt. Natuurlijk kun je de consument verleiden met prijs. Maar zonder dat prijsaanbod heeft die consument nog steeds behoefte aan die boormachine. Die gaat hij echt niet kopen vanwege de korting. Hij koopt een boormachine omdat hij die wíl. De ‘p’ van prijs is secundair. Maar je ziet dat het altijd primair is. Dat is zonde, hierdoor komen de marges onder druk te staan. Om dat toch wat op te halen worden steeds meer private labels verkocht, waarmee de innoverende A-merken onnodig onder druk komen te staan. Het is alsof we geïndoctrineerd zijn door de marketingprincipes van de fast moving consumer goods. Het gaat erom dat je de consument verleidt met je product. Een inspirerend voorbeeld is de parfumeriemarkt. Daar lukt het om een merkbeleving neer te zetten.

Kennis is geld ‘Elke detailhandelbranche heeft momenteel last van teruglopende omzet. De consument is voorzichtig. Ook de kredietcrisis speelt een rol. Per vierkante meter oppervlakte van bouwmarkten daalt de omzet en stijgen de personeelskosten. De omzetdaling wordt nog verder aangewakkerd door die focus op prijs. Dat is een negatieve spiraal. Je hoeft geen rocket scientist te zijn om aan te zien komen dat er slachtoffers gaan vallen. Marktaandeel win je op basis van kennis. Kennis van het ondernemen, de markt, doelgroepen, producten en zelfs mensen. Het slechtste wat je kunt doen is kopiëren wat de rest doet, want dan word je nooit beter dan de middelmaat. Er is een verschil tussen winkelier of ondernemer zijn. Als je niet uitkijkt, wordt je geleefd door de waan van de dag. Dat belemmert je om out of the box te denken. Dan blijf je in die spiraal zitten.

Consequent ‘Je ziet dat retailers die het goed doen een uitermate consequent formulebeleid hebben. In de detailhandel bestaat de neiging om alles te willen. Maar wie wil je zijn? Wat wil je uitstralen? Er is een hoop commentaar op de ALDI en de Lidl maar het is heel duidelijk waar ze voor staan. De Media Markt doet dat ook uitstekend, ze positioneren zich als dé discounter in electroland, maar zijn één van de ketens met de hoogste gemiddelde prijs. Dat is een kwestie van consequent beleid. Ik moet eerlijk zijn, bijna alle

winkelketens die consequent zijn in hun formule zijn Duits, denk maar aan ALDI, Hornbach, Media Markt en Saturn. Waarom is het duurste merk Miele nog altijd marktleider in de wasmachinemarkt? Omdat de consument in Nederland consequent is ingeprent dat er geen betere is. Merken zoals Mercedes en Volkswagen veranderen ook niet radicaal. En als ze veranderen dan is het evolutie in plaats van revolutie. Bij de Nederlandse winkelformules zie je dat er van de ene naar de andere kant gezwalkt wordt. Zelfs bij topmerken in de doe het zelf branche zie je dat. Meestal als gevolg van een reclamebureau dat weer met een ander advies komt. Ik snap dat niet. Waarom is Bosch al jarenlang marktleider in elektrisch gereedschap? Consequent in de uitstraling van het merk. Er is niet één winkelorganisatie in de doe het zelf die dat consequent aandurft.

Inspiratie | De zee ‘Mijn droom is om ooit een wereldreis op zee te maken. Het is inspirerend om achter op een schip te staan en naar het schroefwater te kijken dat de horizon ingaat. Met elke slag van de schroef kom jij vooruit, terwijl het water waar je doorheen vaart verandert. Dat is de ultieme plek om mijn gedachten tot rust te laten komen.’

Inspireren ‘Het succes van Media Markt bewijst dat de consument helemaal niet prijsbewust is voor duurzame consumentengoederen. Als je de consument op straat vraagt wat een blik verf kost dan hebben 9 van de 10 mensen geen flauw benul. Dat is anders dan een pak koffie, want dat weten ze meestal wel. Dat is het verschil tussen fast moving en slow moving. Je zou de klant veel meer kunnen inspireren. Wat zegt mij een schap van twintig meter met allerlei soorten verfblikken? Je hebt geen idee wat je nodig hebt. Je hebt tegenwoordig zoveel interactieve media, die kun je ook gebruiken op de winkelvloer. Help de doe het zelver met een interactief boodschappenlijstje. Als ik als toerist in Amsterdam ben, kan ik een soort walkman opzetten en wordt me in allerlei talen uitgelegd wat ik daar zie. Op die manier kan je de doe het zelver ook begeleiden. Als je in eenvoudige bewoordingen vertelt hoe je op een goede manier een schroef de muur inboort, blijft het veel beter hangen.

Inspiratie | Film ‘WALL E vind ik een sterke film. Er wordt heel weinig in gesproken, maar het beeld werkt heel sterk op je in. Het is knap dat een computer geanimeerd robotje kan ontroeren, een ultiem voorbeeld van emoties oproepen met voorwerpen.

GfK Benelux marketing services is leverancier van objectieve feiten en kennis op het gebied van onderzoek in de distributie van duurzame nonfoodproducten.

[45]


André van den Wollenberg

hoofd retail

Wat? Is de communicatie in deze

André van den Wollenberg heeft een plaats binnen de Focusplaza Business Class. Deze ondernemer in hart en nieren praat graag met consumenten op de winkelvloer. De redactie voelde André op zijn beurt, aan de tand over het thema inspiratie.

Waarom weet ik

De Libelle, Viva en Margriet als

Denktank

Persoon | Sun Tzu

vakliteratuur. ‘Ik wil zien wat

‘Mijn werk is heel afwisselend, iedere dag is anders. Inspiratie is belangrijk voor mij omdat onze afdeling de denktank is van ons bedrijf. Je moet veel om je heen kijken, veel lezen, winkels bezoeken en met mensen praten. Ook met mensen buiten de branche. Ik praat veel met klanten in de winkel, ik vraag ze naar hun mening. Zo doe ik ideeën op.’

‘Sun Tzu heeft 2500 jaar geleden “The Art of War” geschreven. Het gaat over een tiental strategieën om oorlogen te winnen. Je ziet zijn gedachtegoed ook terugkomen in boeken over marktconcurrentie. Die theorieën kun je toepassen op de supermarktbranche.’

er leeft bij vrouwen. Zij komen boodschappen bij mij doen.’ Voor André van den Wollenberg is de consument de grootste inspiratiebron.

[46]


services

“Ik praat veel met klanten in de winkel, ik vraag ze naar hun mening” Winkelformule | Superquinn Ierland

Quote | Communicatie

‘Superquinn in Ierland stelt de klant écht centraal. De mening van de klant bepaalt het beleid, niet wat ze er zelf van vinden. Als kleine kinderen in deze supermarkt boodschappen komen doen voor hun moeder kunnen ze een groot bord pakken met de tekst ‘I’m shopping for my mum’. Zo worden ze niet over het hoofd gezien bij de kassa.’

‘“Wat? Is de communicatie in deze organisatie beroerd? Waarom weet ik daar niets van?” Dit zegt alles over communicatie. Degene die het slechtst communiceert, is zelf de laatste die het in de gaten heeft. Je doet je best, maar ik merk zelf ook wel eens dat ik vergeten ben iemand op de hoogte te brengen van nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf.’

Tijdschriften | Vrouwenbladen

Inspiratieplek

‘Ik lees tijdschriften zoals de Libelle, Viva en Margriet omdat ik wil zien wat de vrouw bezighoudt. In deze bladen kun je bijvoorbeeld de trends in koken signaleren. Bovendien beïnvloeden deze tijdschriften de vrouwen die bij ons boodschappen komen doen.’

‘Ik laat me graag inspireren door de winkels van anderen. Kort geleden bezocht ik een Albert Heyn filiaal. Het was opvallend dat er kleinere beeldschermen voor narrowcasting stonden dan gebruikelijk.

organisatie beroerd?

daar niets van?

Dat kleinere formaat scheelt de helft van de kosten en uit gesprekken met klanten heb ik gemerkt dat het effect hetzelfde blijft.’

De consument als inspiratiebron ‘De consument is de grootste inspiratiebron. Er wordt te vaak en te veel geredeneerd vanuit de organisatie. Op de snelweg zie je dat op veel vrachtwagens alleen de bedrijfsnaam staat afgebeeld. Dan mag jij raden wat voor bedrijf dat is. Je kunt er net zo goed niets op zetten. Ik knoop graag gesprekken aan met klanten in de winkel. Van huis uit ben ik marktonderzoeker. Als ik een paar consumenten nagenoeg hetzelfde heb horen vertellen dan hoef ik geen enquête meer te houden.’

Boon Sliedrecht B.V. voert de regionale winkelformule MCD. Boon Sliedrecht levert ook aan winkels van andere retailorganisaties. André van den Wollenberg is sinds 2003 als Hoofd Retail Services verantwoordelijk voor o.a. formuleontwikkeling, winkelinrichting en het verwerven van winkels.

[47]


HOEVEEL MEER OMZET HEEFT U KOUD STAAN?

Lekkere kofďŹ e op het werk?

Fortune vindt dat u altijd moet genieten van uw koffie. Met meer dan 17 verschillende melanges is er altijd wel een koffie die bij u past, zoals onze Royal Mocca of Bio-Arabica, gemaakt van100% biologische Fairtrade Arabicabonen. Onze koffie is waar mogelijk verpakt in aluminiumvrije verpakking. Maak een afspraak voor lekkere koffie en een snelle koffieautomaat op het werk. Bel gratis: 0800 - 235 56 33

www.fortune.nl


Luisteren naar goede raad

‘Goede raad is duur’, wordt er weleens gezegd. Luisteren naar goede raad is niet voor iedereen even gemakkelijk, je denkt het al snel beter te weten. Toch ligt de kracht van Focusplaza nou juist in het feit dat er veel gepraat (en dus ook veel geluisterd) wordt. In de enquête hebben we gevraagd om goede adviezen voor de Focusplazaleden. Met daarbij de stimulans dat het beste advies beloond gaat worden. Hier vind je een selectie van alle goede adviezen die genoemd zijn.

Kijk eens wat vaker in de spiegel en vraag je af waar je mee bezig bent. Ger Stans, Vlees en vleeswaren bedrijf Ruitenburg

Ga eens een middag met een aantal kinderen (11-12jaar) praten-koken-spelen-eten-etc. Ton Dings, Dr.Oetker

Ga met een inspirerende 'local' op stap in het buitenland. Een goede gids in een vreemde stad is goud waard. Hij/zij kan je wijzen op de kleinste details, interessante achteraf plekken, achtergronden en lokale gebruiken. Joost Deen, Deen Supermarkten

Inspiratie moet komen uit de vreugde of het genot waarmee je je werk doet. Wanneer je die twee dingen in je werk terug vindt dan heb je geen inspiratie meer nodig, dat is er dan! Bas Timmers, InterChicken

Een goed idee moet je jatten! Gebruik die basis voor zo'n 75%. En voor die andere 25% gooi je je eigen "jus" erover. Marc de Veer, Impex Northern Europe

Vergeet de US en UK. Ga eens in Oost-Europa kijken, want daar wonen de toekomstige West-Europeanen! Niels de Vos, Bavaria n.v.

Laat je inspireren in en door de natuur. Stap een keer een zonnebloemenveld in, je zult ontdekken dat er heel veel verschillen zijn. Aad Lagendijk, Imperial Tobacco Nederland

Bezoek plekken waar veel collega's van verschillende formules komen, die tevens succesvol zijn en meng je in hun gesprekken. Cees Vlaanderen, Super de Boer Diemen-zuid

De Focusplaza trips zijn voor mij zeker een inspiratiebron, vanwege netwerken en het inhoudelijke programma dat steeds wordt voorgeschoteld Wouter Hartman, DGS vleeswaren

Ga uitgebreid shoppen ZONDER portemonnee. Kijk naar de winkels, de artikelen, maar vooral naar de mensen en hun sociale houding.

Een goede gids in een vreemde stad is goud waard.

Wim van Gennip, Project 01

[49]


Jan Willem Lemkes

Zelfstandig ondernemer

Jan Willem Lemkes is lid van de Food Retail groep. Ook bij hem maakte het thema inspiratie het één en ander los en hij was graag bereid om dit te delen met de lezers van het jubileummagazine.

Eén op één service is heel gewoon. Als een klant een product mist in zijn assortiment gaat hij op zoek. Klanten zijn vaak verrast hierdoor, vertelt Jan Willem Lemkes. ´Maar bij de autodealer krijg je toch ook gewoon antwoord op je vragen?´ Verrassen ‘Het leuke aan mijn vak is de hectiek en het dagelijkse contact met je klanten. Wat je vandaag niet goed doet, weet je vanmiddag. Dat is uniek. De uitdaging voor mij is om het de mensen naar de zin te maken. Dat zit bij al mijn collega’s in het bloed. De feedback van klanten inspireert. Als klanten een product missen dat ze gezien hebben tijdens hun vakantie dan gaan we op zoek.

“Wat je aan de ander geeft, krijg je dubbel terug.” We noteren naam en telefoonnummer en bellen terug als we meer weten. Je merkt dat ze soms verrast zijn hierover. Maar in wezen is het natuurlijk niet meer dan normaal. Als je een auto gaat kopen krijg je ook gewoon antwoord op vragen over de accessoires.’

Boek | Zonder Franje ‘In het boek Zonder Franje van Dieter Brandes worden de geheimen achter het succes van de ALDI beschreven. De keuzes die het bedrijf heeft gemaakt en hoe dat consequent is doorgevoerd, vind ik inspirerend. Wij hebben een andere formule, we geven graag service.

[50]


“Realiseer je dat er altijd een andere kant aan het verhaal zit” Winkelformule | Tesco ‘Tesco vind ik inspirerend door de uitstraling van het bedrijf. Het huismerk vind ik heel sterk. Op de verpakking wordt duidelijk gecommuniceerd, terwijl het product zelf goed zichtbaar blijft. Ook de kleurstelling is mooi. Bijzonder is dat de prijsaanbiedingen op de verpakkingen worden afgedrukt.’

Luisteren ‘Ik vind het interessant om te weten wat mensen beweegt en laat me graag inspireren door mensen in mijn omgeving. Ik kijk ook naar kledingwinkels zoals Hennes & Mauritz. Wat is het geheim achter hun succes? Ik vraag ook wel eens naar de mening van mijn 15-jarige dochter, maar ik begrijp haar antwoord niet altijd. Soms krijg je kretologieën om je oren zoals “kicken”.’

Persoon | Huib Treffers ‘Huib Treffers is mijn voorganger. Hij heeft het bedrijf aan mij verkocht. Hij is een bijzonder persoon. Je bent in dienst van maandagmorgen tot zondagavond, zei hij altijd. Wanneer je aanwezig bent, dat moet je zelf bepalen. Hij ging uit van je eigen verantwoordelijkheid. Zijn naam is nog verwerkt in onze bedrijfsnaam.

Quote “Wat je aan de ander geeft, krijg je dubbel terug.”

Inspiratieplek ’Ik vind het water heel inspirerend. Zodra je van de wal in een boot stapt dan ben je in een andere wereld. Je voelt je vrijer en ontspannen, waardoor je ook anders over dingen gaat denken.’

Inspiratieadvies ‘Probeer je te verplaatsen in de ander, leef je in. Realiseer je dat er altijd een andere kant aan ‘het verhaal’ zit. Dat relativeert enorm.’

Jan Willem Lemkes is directeur en eigenaar van Super de Boer TreffersStore te Dordrecht en voorzitter van de franchisenemersvereniging van Super de Boer.

[51]


Rob Mienis

director business development

Rob Mienis is lid van de FreshFocus Businessgroep. In dit interview gaat Rob dieper in op marktonderzoek en maakt hij de vertaalslag naar de foodbranche.

Kicken Rob krijgt er een kick van als hij een klant kan laten zien dat een kans op omzetgroei nog onbenut is. ‘Als die klant mede daardoor binnenkomt bij een nieuwe retailer, dan is dat geweldig. Niets is leuker dan samen succes hebben.’ Hij houdt van eerlijkheid. ‘Ik ben positief kritisch, ik wil mensen scherp krijgen. Soms ga ik in discussie met een klant. Daarbij ben ik wars van politieke gevoeligheden. Voor mij geen grappenmakerij van ‘dit mag wel en dit mag niet verteld worden’ bij een presentatie. Ooit maakte ik mee dat ik van tevoren werd gebeld met het verzoek bepaalde onderwerpen over te slaan vanwege de gevoeligheid. Dan begin ik de presentatie juist met die onderwerpen. Ik ben wel wat genuanceerder geworden door de jaren heen, maar ik sta voor mijn mening. Als je jaknikkers wilt dan moet je in Drenthe zijn.’

“Sommige supermarkten maken van kaas een feest. Dat ‘Ons motto is: “no measure, no

moment verveeld.

pleasure”. Als je niet weet waar je

‘Het analyseren en vertalen van

staat, hoe kan je dan weten waar je

gegevens naar bruikbare content

naartoe moet?’ Rob geeft leiding

spreekt me aan. Cijfers geven je de

aan de business unit die zich

mogelijkheid om te onderzoeken

bezighoudt met de ontwikkeling en

hoe het nou écht zit. Vergelijk

verkoop van nieuwe oplossingen op

cijfers maar met de wielersport.

het gebied van marktonderzoek

Je fiets moet in orde zijn anders

voor fabrikanten en retailers van

kun je niet op stap. We zijn een

levensmiddelen. Hij zit inmiddels

soort kompas voor de handel

25 jaar in het vak en heeft zich geen

en de industrie.’

[52]

Assortimentoptimalisatie Ook in zijn vrije tijd is Rob aan het werk. ‘Het is niet verstandig als je met mij gaat winkelen want dan ben je zo vier uur verder. In supermarkten, drogisterijen en benzinestations kijk ik altijd uitgebreid naar het schap. Soms valt me iets op, dan koop ik dat en bekijk ik op het werk welke cijfers erachter zitten. Ik zie dat het een uitdaging is voor relaties om te bepalen wat nu precies het optimale assortiment is. De vraag is: wanneer houdt de service op en begint de waanzin? Bij een klein assortiment kun je de aandacht van de consument verliezen. Bij een full-service assortiment moet je in de gaten houden of het


qua rendement en overzicht interessant blijft. Dat zijn uitersten waar je over na moet denken.’

Welke producten doen het nu echt goed? Je kernwaarden zijn je fundament. Als dat broos is, dan heeft het geen zin om met nieuwe productintroducties te komen.’

Prijzenoorlog Volgens Rob is de prijzenoorlog vooral voor fabrikanten een wake-up call geweest. ‘Je kunt je afvragen of het verstandig is om zo nadrukkelijk te concurreren op prijs. De Nederlander lijkt prijsbewust. Maar het is nog maar de vraag of dat écht zo is. We zéggen dat we prijsbewust zijn, maar de praktijk is anders. Panklare groenten is in de afgelopen jaren één van de snelst groeiende marktsegmenten geweest. Als je dat product gaat ontleden naar de basis, dan betaal je daar een behoorlijke meerwaarde voor. Blijkbaar zijn we bereid om te betalen voor gemak. De consument heeft ook verschillende prijsattitudes door de dag heen. Ik merk dat ik onderweg in de auto veel minder kritisch ben dan in de supermarkt. We zijn niet consequent, dat kan ook niet. Dat maakt het juist leuk.’

Gezondheidsoffensief Rob plaatst stevige kanttekeningen bij het gezondheidsoffensief van de overheid. ‘Je moet als fabrikant en retailer altijd rekening houden met maatschappelijke ontwikkelingen. Maar de oproep van Paul Rosenmöller om minder te snoepen vind ik redelijk misplaatst. Nu gaan we opeens met zijn allen zeggen dat suikers alleen maar slecht zijn. Een mens wil ook genieten. Dan is het weer dit en dan is het weer dat. Op een gegeven moment rest je niets meer dan een kale wortel uit de grond te

is logisch. Maar denk je nu echt dat de jeugd geen snoep meer eet als je het uit de automaten in de schoolkantine haalt? Dan gaan ze wel naar de supermarkt of het benzinestation. Als mijn dochter drie repen achter elkaar opeet dan zeg ik er wat van. En als ze er één opeet dan vraag ik: was het lekker?’

Inspiratie | Sportmoment ‘Ooit heeft Hennie Kuiper Parijs-Roubaix gewonnen ondanks dat hij 6 kilometer voor de finish een lekke band kreeg. Die mimiek op zijn gezicht was geweldig. Een man met waanzinnig talent, maar met nog veel meer doorzettingsvermogen. Ik bewonder het als iemand zijn talent weet te gebruiken.’

Prijs is een randvoorwaarde Maar hoe belangrijk is prijs nu echt? ‘Dat hebben wij onderzocht. Het blijkt dat prijs een randvoorwaarde is. Wat consumenten écht belangrijk vinden is ruime keuze, mooie winkels, goede bediening, snelle afhandeling, nette

is mooi om te zien”. uitstraling en verse producten. Maar er wordt nog steeds gecommuniceerd op de ‘p’ van prijs. Want daarmee geef je een direct signaal af, midden tussen de ogen. Maar je moet je afvragen of je het brein ook raakt. Goodfeel gaat het helemaal worden in de toekomst. De combinatie van gezondheid, genieten en gemak. Je ziet dat diegenen die daarop inspelen het goed doen. Het is belangrijk dat je zorgt voor fun op de winkelvloer. Winkelen moet plezierig zijn. Weg van de verschraling. Sommige supermarkten maken van kaas een feest. Dat is mooi om te zien.’ Maar de prijzenoorlog heeft ook een positieve kant. ‘Fabrikanten werden nu met verschillende vragen geconfronteerd. Wat zijn mijn kernwaarden? Waar staat mijn merk voor?

trekken en dat op te eten. Het gaat erom dat je doseert. Natuurlijk zit er suiker in snoep en chocola, maar ook dat is jezelf verwennen. De suiker- en zoetwarenindustrie krijgt de schuld van het obesitasprobleem. Dat klopt niet, de consumptie van suiker- en zoetwaren zijn wel toegenomen in euro’s, maar niet in volume. En volgens mij eet je kilogrammen en geen euro’s. Er wordt dus evenveel gesnoept als altijd. Tegelijk zijn veel gym- en zwemlessen afgeschaft. Laat Rosenmöller ervoor zorgen dat kinderen op de lagere school twee keer in de week sporten. Ik heb drie kinderen, die zitten veel achter de computer, maar die wegen geen grammetje teveel omdat ze regelmatig bewegen. Dat kinderen een beetje gestimuleerd moeten worden om gezond te eten

Inspiratie | Boek ‘"Onder professoren" van W.F. Hermans vind ik een inspirerend boek. De hoofdrolspeler in dat boek kan niet lachen, want dat vindt hij onzin. Het cynisme druipt ervan af, fantastisch om te lezen.’

Nielsen biedt een geïntegreerd pakket marketing informatie, geavanceerde informatiebeheersystemen, analysehulpmiddelen en professionele klantenservice bij het vinden van de beste wegen naar groei. De Nielsen Company is een wereldwijde marktleider op het gebied van marketing- en consumenteninformatie, analytische systemen, middelen voor marktonderzoek en het in kaart brengen van televisie en andere media. Nielsen is actief in meer dan 100 landen en heeft haar hoofdkantoor in New York, USA.

[53]


belangrijkste trends richting Omgevingsfactoren

Agressie en geweld Ambulancepersoneel heeft bescherming nodig en

Druk leven

verloskundigen krijgen extra geld voor beveiliging.

We hebben het gevoel dat we veel moeten. Er is een overvloed aan informatie die op ons afkomt.

Kredietcrisis

We zijn allemaal aan het multitasken

Digitale wereld

Veranderende bevolkingssamenstelling

De aarde is plat geworden.

De Nederlanders van allochtone afkomst, de Einstein generatie

Op de middelbare school in de Verenigde Staten

en de verzilverende bevolking hebben een totaal andere

hebben leerlingen een e-tutor in India.

belevingswereld maar leven allemaal in Nederland.

Gezondheidsproblemen

Kind is koning

In de Verenigde Staten spreekt men van

Kinderen die nu opgroeien worden door hun ouders op een

de ‘Generation O’, de obesitasgeneratie.

voetstuk geplaatst. Ze mogen alles kiezen, krijgen alle kansen. De helft van de kinderen houdt daar een keuzeprobleem aan over, de andere helft vlucht in drank of drugs.

De V trends Verantwoording milieubewust gedrag * groene cultuur * maatschappelijk

beleveniseconomie *

verantwoord ondernemen * maatschappelijk verantwoord

mystiek * sprookjes *

consumeren * alternatieve energiebronnen * upcycling *

exclusiviteit *

cradle 2 cradle * aandacht oernatuur * being outdoor * locavoor * boerenmarkten *

Vereenvoudiging rust * stilte * helderheid * inzicht * eenvoud *

[54]

Verbeelding


2015

Christine Boland

Polarisering van de maatschappij

Ontwikkeling van de wetenschap

De polarisering tussen wereldgodsdiensten, de tegen-

We vinden gemanipuleerde dieren en gewassen

stelling tussen de kiloknaller en de vleesjuwelier.

eng. Aan de andere kant zijn door de manipulatie van gewassen soms geen pesticiden meer nodig. In Japan hebben ze vierkante watermeloenen

Technologische ontwikkelingen

omdat die beter in de ijskast passen.

Er is een robot ontwikkeld ter grootte van een rood bloedlichaampje dat kankercellen kan happen.

Feminisering van het wereldtoneel

Grondstoffentekort Schoonheidsideaal

Steeds meer vrouwen bekleden hoge functies.

We manipuleren ons lichaam om aan een bepaald

Angela Merkel verschijnt met een decolletĂŠ op televisie.

ideaal te voldoen. Kinderen van 17 jaar zijn al

Vrouwelijke waarden spelen een steeds grotere rol.

250.000 keer geconfronteerd met schoonheidsgerelateerde gemanipuleerde beelden.

Identiteitsvraagstukken Landen, organisaties en mensen worstelen met een identiteitsprobleem omdat er zoveel verschuivende paradigma’s zijn.

Milieucrisis

Verbondenheid aandacht * streekproducten * lokale initiatieven * authenticiteit * service * nazorg * roots en regio *

Verdieping wellbeing * gezond geest in een gezond lichaam * rituelen * producten met een verhaal * vergeten groenten *

[55]


De Van Poortvliet Groep is een jonge dynamische versdistributeur actief in Zuid-Nederland. De organisatie is gevestigd in Geleen en bestaat uit drie verschillende activiteiten: Van Poortvliet Groothandel,Vers DC Geleen,Van Poortvliet Slicing

Van Poortvliet Groothandel Van Poortvliet is een moderne distributeur van buitenlandse en Nederlandse vleeswaren, paté`s, exclusieve salades, kant-en klaar-maaltijden en traiteur-artikelen. Het assortiment van Van Poortvliet bestaat uit meer dan 1500 koelverse producten die vandaag voor morgen te verkrijgen zijn. De basis van het assortiment is opgebouwd volgens een geografische onderverdeling te weten; Limburg in 3 gebieden, Noord-Brabant in 3 gebieden, Gelderland en Zeeland.

Vers DC Geleen Interne en externe distributie van vers-producten voor retailers. De samenwerking is gebaseerd op partnership en professie. Passie voor food en professionele werkwijze maken het mogelijk om snel en efficiënt te distribueren. Vanzelfsprekend is Vers DC Geleen EDI en HACCP gecertificeerd en werkt met een sterk geautomatiseerd en gemechaniseerd logistiek systeem. Winkelbegeleiding en ondersteuning behoren tot één van de mogelijkheden in de samenwerking.

Van Poortvliet Slicing De geavanceerde snijlijnen maken het mogelijk om tal van regionaleen buitenlandse specialiteiten snel en efficiënt te verwerken. Door het leveren van maatwerk in verschillende verpakkingsvormen is het mogelijk om uw klanten een nog completer en smakelijker vleeswarenassortiment te presenteren!

Vers DC Geleen Heiweg 12 6161DA Geleen Telefoon (046) 4788400 Telefax (046) 4744908 info@versdc.nl www.versdc.nl


Aanbevolen door retailtoppers De vraag in de inspiratiemeter over het meest inspirerende boek leverde een mooie collectie op, die in geen enkele boekenkast zou misstaan. Van kuifje tot de bijbel en alles wat daar tussen en omheen zit is wel een keer benoemd. Toch sprongen er een aantal titels uit en daarvan hebben we een leesbaar overzicht gemaakt.

1. From good to great

Jim Collins

2. Doen! 3. De DaVinci Code 4. From Cradle to cradle 5. De bijbel 6. Fish! 7. De creatie spiraal 8. The green mile 9. Wie heeft mijn kaas gepikt 10. Seven Habits

Ben Tichelaar Dan Brown William A. McDonough e.a. Diverse schrijvers Stephen C.Lundin e.a. Marinus Knoope Stephen King Spender Johnson Stephen Covey

Het lezen waard Het boek ‘Dictionary of the future’ van Faith Popcorn werd genoemd door Huub Broks van Spar Holding. De 'Moeder aller trendwatchers' wordt zij wel genoemd en de 'Nostradamus van onze tijd'. Dat heeft ze vooral te danken aan de vuistdikke visionaire boeken die zij samen met Lys Marigold schreef, zoals The Popcorn Report, Clicking en EVAlutie.. En wat te denken van haar boek 'A Dictionary of the Future'? Hierin treft de lezer geen trends aan, geen toekomstvoorspellingen, maar alleen nieuwe begrippen. Het grote publiek zal haar echter wel altijd blijven zien als trendwatcher, en dan vooral als de 'ontdekker' van het 'cocooning': thuis blijven, je terugtrekken in een beschutte omgeving.

Ben jij ook zo enthousiast over een boek en vind je dat alle Focusplazaleden dat moeten lezen? Mail naar info@focusplaza.nl en wij plaatsen je tip op onze geheel vernieuwde site.

[57]


Leden zoeken wereldwijd Met de, voor Nederlanders zo kenmerkende, handelsgeest trekken we al vele eeuwen de wereld rond en hebben op talloze plaatsen voet aan wal gezet om handel te drijven. Die wereldwijde contacten en andere gewoonten maakten en maken ook nu nog, vaak veel in ons los. Kansen zien, kansen benutten, leren van vreemdelingen en ‘gluren bij de buren’. We kunnen het al eeuwenlang. Diezelfde nieuwsgierigheid en reislust is ook Focusplaza eigen. De wereldwijd opgedane kennis en inzichten en het verlangen om dit te delen met branchegenoten zijn de basis van het succes. En daarom trekken de leden van Focusplaza al vanaf het begin de wereld over. Met schwung en elan en (dankzij een brainwave) vol enthousiasme keren ze steeds weer terug naar dat landje aan de zee.

[58]

Amerika, Wholefoods

Spanje, Mercat la bougueria

Zweden, Silvan

Schotland, Morrisons


ideëen Duitsland, Real Futurestore

Zuid Afrika, Checker SA Pretoria

Frankrijk, Carrefour

Engeland, Tesco

Portugal, El Corte Ingles

België, Delhaize

Ierland, Superquinn

Italië, Ipercoop

Tsjechië, Hornbach

Turkije, Praktiker [59]


Wil je het nog duidelijker?

Bij een nieuwe huisstijl hoort uiteraard een nieuwe website. En we zijn best trots op onze

Natuurlijk is alles opgefrist en aangepast aan de nieuwe huisstijl,maar ook inhoudelijk biedt de nieuwe site een groot aantal nieuwe mogelijkheden.

nieuwe site. Duidelijker, overzichtelijker en helemaal zoals een website anno nu moet zijn. En wat nog mooier is… klaar voor de toekomst!

[60]

De vier business units van Focusplaza zijn duidelijk zichtbaar op de homepage en dat helpt je om direct door te gaan naar datgene wat je zoekt. Hierdoor is het ook mogelijk om veel meer ’op maat’ sponsoring te kunnen aanbieden.

In het beschermde deel van de site worden een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd. Daarbij mag je bijvoorbeeld denken aan een poll systeem, waarmee we de mening onder de leden over allerlei onderwerpen kunnen peilen. Op die manier zijn we in staat om onze activiteiten nog meer aan te passen aan de wensen van de leden. Moeten we de rest ook nog noemen? Dat lijkt ons een beetje overbodig. Kijk gewoon op www.focusplaza.nl en laat je verrassen.


Veelkleurige ledenlijst 3M Nederland BV • ADT Security Services BV • Agri Retail BV • Akzo Nobel Decorative Coatings • Albert Heijn BV • Albert Heijn De Wolf • Albert Heijn Den Helder • Albert Heijn Diepenveen • Albert Heijn Grathem • Albert Heijn Vos • Amarant Bakkersholding BV • Amcor Flexibles • Ankor Mennema Groep BV • ANWB • AWI Verscenter • Bakkerij Wiltink • Bakkersland BV • Bavaria NV • Barts Retail • beeline Retail B.V. • BelCompany B.V. • Be One • Beverwijkse Bazaar • Bieze BV • Binneveld Food & Advies • Bional Nederland BV • Bison International BV • Bloemenbureau Holland • Bolton Nederland BV • Boon Sliedrecht BV • Boska Holland • Brabantia Netherlands BV • Branderhorst Fresh Food BV • BrandReality B.V. • Brood en Banket Bakkerij Prins BV • Bruna • Bruynzeel Home Products BV • Bunzl Verpakkingen BV • C. den Hollander Barendrecht BV • C.I.V. Superunie B.A. • C1000 Abe Brouwer • C1000 Bert Vis • C1000 De Mheen • C1000 Hans Kok • C1000 Nagelmaeker • C1000 Van der Hoek • C1000 Van Leeuwen • Campina Group Cheese & Butter • Campina Nederland • Camps Food BV • Charles Vögele (Netherlands B.V.) • Chiquita Nederland • Coca Cola Enterprises Nederland BV • Concorp Brands BV • Cono Kaasmakers • CoopCodis • Correct Consumer-Business Electronics • Crea&Artiva Nederland • Crocs • Dacash v.o.f. • Danone Nederland • De Amsterdamse School • De Bioderij BV • Deen Supermarkten BV • Deen-Hobu Vlees BV • De Ruiter Seeds • Detail Management Groep BV • DGN Beheer BV • DGS Vleeswaren Stolwijk • Dikke Boom BV • Donkers chocolade-suikerwerken • Douwe Egberts Nederland • Dr. Oetker Nederland BV • Dresco BV • Drie Mollen sinds 1818 BV • Ecolab • Egelie Group BV • Elton BV • ELTRA DIYeuronet • Encebe Vleeswaren BV • Enkco BV • Ernst&Young • Experian Nederland • Expo Retail • Fagerhult • Fair Trade Support • FanoFineFood BV • Feeder One • Ferrero BV • First Formula • Fleqs • Flucon • Forbo Eurocol BV • Formido • Fourcroy Nederland • FreshMeals Nederland BV • Friesland Foods Cheese Benelux • Friesland Foods Fresh • Foppen Holding B.V. • Friesland Foods Riedel Retail • Friesland Foods Western Europe • Friso Nederland BV • Fruitmasters Holland BV • Galtee Meats (Holland) BV • GfK Benelux Marketing Services BV • Global Refund Holland • Griffith Laboratories NV • Groentehof BV • H.D.B. Groep BV • H.J. Heinz BV • H.O. de Maertelaere BV (Jumbo) • Hadac B.V. • Hamstra BV • Hansel Salades & Sauzen BV • Heerschap Groep • Heineken Nederland • Henkel Laundry & Homecare • Henkel Nederland BV • Henri van de Bilt Vleeswaren • Hermadix Coatings • Hurks Retail Services • HZPC Holland BV • Imko BV “The Nut Company” • Imperial Tobacco Nederland • IMPEX Northern Europe • Inter Chalet BV • InterChicken • Interfer BV • IRI Nederland • Jaguar The Fresh Company BV • Jan Linders Supermarkten BV • Jansen Dongen BV • JéWéRET Verkoopmaatschappij BV • Joh. van Kampen Aardappelgroothandel BV • Johma • Jouke de Jong Supermarkten BV • Jos de Vries Holding • Jumbo Brielle • Jumbo Groningen • Jumbo Supermarkten BV • Kamps Nederland BV • Keijsers Interior Projects • Kellogg’s • King Cuisine • Knauf BV • Kno-Tech Groep BV • Kooistra Supermarkt • Koopcentrum Duijzer BV/Golff • KPN Retail B.V. • Kraft Foods Nederland BV • Kuhn Holding • Lamico Winschoten BV • Langeveld Sleegers • Logimark • Look-O-Look International BV • Loomans Bouwbedrijf • Lu General Biscuits Nederland BV • Magnus Management Consultants • Makita Benelux BV • Mars Nederland BV • Massive Nederland BV • Maxit Nederland BV • Menken Orlando • Menken Vleeswarensnijlijn BV • Metro Cash & Carry Nederland BV • Minutepoll • Müller Nederland • Multi-Vlaai Retail BV • MVRO Makers van Retailomg. • Naturelle • Nauta BV • Nedac Sorbo BV • NEMEF BV • Nestlé Nederland BV • Nielsen Nederland • Nijhof Bouw en woonwaren • Nutricia Nederland BV • Oil & Vinegar • OnLuDi trademarketing support • Orbi Solutions BV • Overtoom Intern. Nederland • Paardekooper Verpakkingen • Padifood Service BV • Pan Oston BV • Perfetti van Melle Benelux BV • Plukon Poultry BV • Plus Benders • Plus Jan Sterk • PLUS Retail BV • Plus Smit Bilthoven • Pluspoint • Pokon Nederland BV • P&R Visual Merchandising • Prénatal Moeder en Kind B.V. • R2 Retail Solutions • ReklaSpits • Reklet Groep B.V. • Remia CV • Retail Experts • Retail Trends • R RotoSmeets • Ruigrok NetPanel • Ruitenburg Vlees en Vleeswaren • S.P.S. BV • Saint-Gobain Gyproc Nederland BV • SCA Hygiëne Products BV • Schadébo DIY BV • Schiphol Group • Schuitema NV • SCM Shopping Center Managem. • Senta B.V. • SigmaKalon Deco Nederland BV • Simac Retail Solutions • Smilde Bakery BV • Spadel Nederland BV • Spar Holding BV • Spotless Benelux BV • Solva • Stamhuis Retail Services • Stegeman C.V. • Storck Zoetwaren BV • Store Concepts • Suki.international BV • Super de Boer C. Vlaanderen • Super de Boer Leimuiden v.o.f. • Super de Boer Machiela • Super de Boer Sterrenburg BV • Super de Boer Supermarkten BV • Super de Boer Van der Veen • Super de Boer Verberne • SV Support • Talen-Tools • TCC Projecten B.V. • Tchai International B.V. • Ter Hoeven BV • The Nielsen Company • THG Beheer Apeldoorn BV • Torex Retail • Trendhopper • Tuinderij Vers • Umdasch Shopconcept • Unilever Nederland BV • Van der Sar Potplanten BV • Van der Sterre Groep Nederland • Van Haren B.V. • Van Loon Sealskin BV • Van Mook International Trade Service BV • Van Neerbos Bouwmarkten BV • Van Poortvliet Geleen BV • Vandersterre Groep International BV • Variant Benelux BV • Vereniging Bakkerij-/Zoetwarenindustrie • Vedior Uitzendbureau B.V. • Verstegen Spices & Sauces BV • VION Retail Nederland • Vrumona BV • VVO2 • Wedeka Bedrijven • Wessanen Nederland BV • Wibacon • Wincor Nixdorf B.V. • Worstmakerij Van Leijden BV • Xidy • Yakult Nederland • World of Delights • Zijerveld & Veldhuyzen BV •

[61]


Studiereizen Het leerzaam alternatief voor heidesessies Unit

Teambuilding, kennisverrijking, inspiratie opdoen, netwerken, op pad met relaties of gewoon eens een specifieke afdeling “belonen” voor de goede staat van dienst. Het zijn doeleinden waar een Focusplaza Studiereis zich bij uitstek voor leent. In nauwe samenspraak met u wordt er een programma samengesteld dat aansluit op uw eigen specifieke wensen en doelstellingen. Buitenlandse retailorganisaties blijken vaak “toppers” op bepaalde deelvlakken. Uiteraard is niet ieder concept zomaar overal toe te passen, maar wij kunnen op basis van hun ervaringen veel van hen leren en een enorme schat aan inspiratie opdoen.

Learning by seeing and doing. Met regelmaat mogen de leden zelf de handen uit de mouwen steken. Koken, wijn proeven of op andere manieren. Het kan zo maar onderdeel zijn van het programma.

Reis op maat Een reis op maat hoeft uiteraard niet per definitie in het buitenland plaats te vinden. Ook in eigen land zijn tal van inspirerende bedrijven en ondernemers te vinden. Regelmatig gaat Focusplaza met een afdeling van een fabrikant op pad in Nederland. Tijdens de reizen worden er interessante retailformules en outof-home kanalen bekeken. Voor mensen van bijv. de marketing & sales afdeling kan dit erg verfrissend en inspirerend werken. Door ze in groepjes aan de hand van opdrachten aan het “werk” te zetten, leren ze ook eens anders te denken en met een ander oog naar bepaalde aspecten van het winkelspel te kijken. Tijdens deze dagen is er uiteraard ook genoeg ruimte voor wat informele momenten. Naast een stuk inzicht en kennisverrijking zijn deze trips daardoor ook uitermate geschikt voor de teambuilding binnen zo’n afdeling. Tijdens onze reizen blijkt keer op keer dat het succes van een organisatie veelal (mede) bepaald wordt door de ondernemer. Laat u inspireren door het enthousiasme van succesvolle ondernemers binnen en buiten uw branche. Ondanks de huidige ontwikkelingen weten zij toch het onderste uit de kan te halen. En lukt het hen om hun personeel optimaal te motiveren. Op vaak geheel eigen wijze geven zij invulling aan begrippen als local marketing en klantenbinding. De ideeën die zij aandragen zijn vaak ook elders in de markt prima toe te passen.

Een inspirerende dag wordt traditiegetrouw afgesloten met een goede maaltijd, maar ook onderweg is er altijd ruimte in het programma om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag en even lekker uit te blazen. Genieten mag bij Focusplaza!

Leren door te luisteren. In de programma’s van de diverse ledengroepen nemen (winkel)bezoeken een zeer belangrijke plaats in. Want kijken in de keuken van een ander en luisteren naar inspirerende en enthousiaste ervaringen van trotse ondernemers zorgt altijd voor een aantal leermomenten en inspiratie.

Kaderdag Een andere mogelijkheid is uw loyale kaderleden eens te ‘trakteren’ op een gezellig en leerzaam dagje uit. Dat is weer eens wat anders dan een gratificatie of bonus. Speciaal voor uw onderneming vullen we een kaderdag in, waarbij we u en uw medewerkers de mogelijkheid bieden eens uit de dagelijkse beslommeringen te komen en hen een kijkje in de keuken te bieden bij trendsettende winkels. En natuurlijk sluiten we zo’n dag af met een perfect diner. Veel bedrijven gingen u al voor en keerden geïnspireerd weer terug. Informeer naar wat Focusplaza voor ú kan doen.

[62]

Talloze kilometers hebben de Focusplazaleden al afgelegd in de special VIP bus. Comfortabel, voorzien van alle gemakken en altijd weer de plaats om tussen de bedrijfsbezoeken door te praten, te discussiëren, te sparren en te ontspannen.


Netwerkgroepen Let’s get inspired! Unit

Durft u de uitdaging aan om een aantal keer per jaar geprikkeld en geïnspireerd te worden? Bent u een succesvol manager of ondernemer die kritisch en alert is op nieuwe brancheontwikkelingen? En zoekt u voortdurend mogelijkheden om uw kennis en visie op marktontwikkelingen te vergroten? Dan biedt het lidmaatschap van RCC en Focusplaza een uitgelezen kans om nieuwe mensen te leren kennen en over traditionele branchegrenzen heen te kijken. Succesvolle leiders, gedreven managers en talentvolle collega’s gebruiken hun lidmaatschap soms al vele jaren als belangrijke inspiratiebron. Ze houden bewust enkele dagen in hun agenda vrij om geïnspireerd te worden door hun omgeving. Samen met collega’s bezoeken de leden een aantal keren per jaar nieuwe en trendsettende (retail)bedrijven. Deze bezoeken vinden plaats met een VIP-coach, voorzien van moderne presentatiemiddelen. Elk bezoek wordt vooraf deskundig ingeleid en achteraf met elkaar bediscussieerd. Veelal worden de groepen tijdens de bezoeken ontvangen door het management van de bedrijven dat ons een exclusieve blik achter de schermen geeft.

Focusplaza en RCC: hét inspirerende netwerk- en ontmoetingsplatform met jaarlijks meer dan 200 winkelbezoeken in binnen- en buitenland. In 2008 hebben Focusplaza en Retail Compass Company (RCC) hun krachten gebundeld. Met deze samenwerking versterken de partijen elkaar in de gezamenlijke visie: “Het creëeren van inspirerende ontmoetingen tussen fabrikant en retailer, waarbij op een unieke wijze ervaringen worden opgedaan en gedeeld”. Door de krachtenbundeling ontstaat er een uniek netwerk van meer dan 300 (retail)bedrijven in de food- en non-foodbranche.

Dankzij de unieke balans tussen retail- en industrieleden ontstaan leerzame en inspirerende discussies, waardoor de circa 300 aangesloten leden met andere ogen naar winkelformules, assortimenten en consumentenontwikkelingen kijken.

Activiteiten van Focusplaza/RCC zijn onder andere de negen netwerkgroepen in food, fresh en non food, studiereizen (binnen- en buitenland), evenementen als de Dag van de Supermarkt en Supermarkt van het Jaar (i.o.v. Reed Business), winkelcompetities, branchegerelateerde trainingen, (lokaal) marktonderzoek, visiedagen, winkelformuledagen, ronde tafelbijeenkomsten en praktijkstages voor fabrikanten/leveranciers op de winkelvloer.

Door het openstaan voor en het delen van elkaars visie, brengen de leden met elkaar de gehele branche naar een hoger niveau. Dit maakt Focusplaza en RCC tot een uniek en waardevol netwerk.

Ledengroep*

Bestemd voor:

Retail Compass Executive Group I

Retailers en fabrikanten op directie-niveau (non-food)

Retail Compass Executive Group II

Retailers en fabrikanten op directie-niveau (non-food)

Focusplaza FieldFocus Executive

Retailers en fabrikanten op directie-niveau (dhz-branche)

Focusplaza Food Executive

Retailers en fabrikanten op directie-niveau (food)

Focusplaza Food Retail

Supermarktondernemers (food)

Focusplaza FoodMasters

Managers van fabrikanten en retailers (convenience food)

Focusplaza FreshFocus Business

Versmanagers van fabrikanten en retailers (food)

Focusplaza Business Class

Account-, category- en salesmanagers van retailers en fabrikanten (food)

Young Executives meet more minds

Account-, category- en salesmanagers van retailers en fabrikanten (dhz-branche)

Indien u geïnteresseerd bent in het programma voor 2009 en de lidmaatschapvoorwaarden, dan kunt u een e-mail sturen naar: info@focusplaza.nl of info@retailcc.nl Mocht u nog andere vragen hebben, dan kunt u ons uiteraard ook even bellen: (0315) 34 61 44

* Iedere ledengroep bestaat uit maximaal 30-35 personen. Bij enkele groepen is in het lidmaatschap ook een driedaagse buitenlandse reis inbegrepen. Kijk voor gedetailleerde informatie over de verschillende groepen op www.focusplaza.nl of www.retailcc.nl

[63]


Praktijktrainingen Heldere kijk op retail Unit

In de wispelturige FMCG- en retailmarkt is er veel

Focusplaza StrategyFood

behoefte aan relevant inzicht in actuele ontwikkelingen

Binnen een sessie van een halve dag biedt de Focusplaza StrategyFood ‘orde in de informatiechaos’ door middel van het compact aanreiken van de belangrijkste trends en business-issues, waarna een gezamenlijke afstemming hiervan op de specifieke bedrijfsstrategie.

en de werking van commerciële processen. Bijvoorbeeld: Welke ‘business-issues’ en trends leven op dit moment bij retailers en fabrikanten? Welke retail werkwijzen moeten we als fabrikant kunnen doorgronden om onze fabrikantenstrategie hierop te kunnen laten aansluiten? Voor zowel bestaande managers als voor nieuwe medewerkers is kennisoverdracht vanuit een combinatie van theoretische kaders, praktische voorbeelden en interactiviteit de beste methode om snel tot relevant inzicht te komen. Dit zodanig dat dit direct betekenisvol toevoegt aan de uitvoering van de functies van de deelnemers respectievelijk aan de doelstellingen van de deelnemende bedrijven. Focusplaza biedt een aantal kennisproducten (open en in-company) die gebaseerd zijn op een brede en diepe ervaring met de verschillende deelgebieden en op actuele kennis vanuit de dagelijkse contacten met retailers, fabrikanten en informatieleveranciers:

FMCG: Facts, Fundamentals & Figures In twee dagen worden binnen deze cursus de belangrijkste onderwerpen binnen FMCG behandeld (o.a. retail management, category management, trade marketing, marktontwikkelingen), vooral (maar niet alleen) geschikt voor nieuwe medewerkers.

Focusplaza Mastercolleges Tijdens een Mastercollege staat een winkelformule centraal. Het management van betreffende retailorganisatie geeft een toelichting op het beleid, er worden vestigingen van de winkelformule bezocht en er is veel gelegenheid voor discussie.

Focusplaza Winkelstage De winkelstage biedt de gelegenheid aan medewerkers van fabrikanten om binnen vier dagen te ondervinden wat de supermarktoperatie nu eigenlijk praktisch inhoudt en hoe zich dat verhoudt tot de overall retail strategie. Van zeer veel toegevoegde waarde is hier de extra nadruk op de ‘eigen’ categorie waarbinnen men als fabrikant zelf merken voert.

[64]

Tijdens en Mastercollege wordt ingezoomd op één specifiek retailformule. Vanuit het management wordt openheid gegeven over het formulebeleid en tijdens de winkelbezoeken worden theorie en praktijk inzichtelijk gemaakt.


Branche-evenementen De branche op scherp zetten Unit

Binnen Focusplaza neemt de Unit Branche-evenementen een belangrijke rol in. Zo zijn we onder andere betrokken bij de organisatie van de “Distrifood Dag van de Supermarkt”, de verkiezing “(Buurt)Supermarkt van het Jaar ”, beursconcepten en tal van andere evenementen binnen de retail en industrie. Daarnaast is men verant-

De dag van de Supermarkt is hét Learning by seeing and doing’ evenement voor de supermarktondernemer bij uitstek. Logisch dat Focusplaza hierin graag een deel van de organisatie op zich neemt. En zij doet dat prima; maar liefst 98% van de deelnemers vindt onze wijze van aanpak ‘goed’ of ‘zeer goed’. Even uit die alledaagse ‘rollercoaster’ en een dag op stap om winkels, trends en innovaties te kijken in binnen- en buitenland. Elke supermarkt ondernemer wil het, maar weinigen gunnen zich de tijd. Toch is het aantal deelnemers aan de Distrifood Dag van de Supermarkt groeiende (in 2008 ruim 350) en daarom staat ook dit evenement voor 2009 alweer op de kalender.

woordelijk voor de jaarlijkse Focusplaza visiedag, evenementen als “A Brand New Day”en andere ‘op maat-activiteiten’. En wat dat betreft is geen enkele maat ons te gek! In de toekomst is de unit Branche-evenementen ook voor u een partner die in staat is uw eigen ideeën en wensen om te zetten in een geslaagd evenement. Naast de kwaliteiten om alles tot in de puntjes te organiseren, zijn we ook in staat om uw evenement inhoudelijk vorm te geven. U werkt samen met de experts van Focusplaza aan een evenement dat een visite kaartje wordt voor uw eigen onderneming. Een geslaagd evenement begint met een goed gesprek. Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze mensen wanneer u plannen hebt om iets op poten te zetten.

De verkiezing (Buurt) Supermarkt van het Jaar is een tweejaarlijks terugkerend evenement waarbij Focusplaza samen werkt met Distrifood, Foodmagazine en het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. Van jurering tot en met de grote finaledag; Focusplaza verzorgt alles tot in de puntjes. En zo werd op 1 april 2008, de dag dat de slotmanifestatie van de Supermarkt van het Jaarverkiezing plaatsvond, Albert Heijn Boxtel bekroond met deze o zo felbegeerde titel.

Tijdens de Foodweek 2007 zag de VipSuperclub het levenslicht. De speciaal hiervoor ontworpen multifunctionele stand was het centrum van nieuwe kennismakingen, inspirerende gesprekken, strategische informatieoverdracht en de broodnodige ontspanning voor lichaam en geest. Met de VipSuperclub maakt Focusplaza van uw (oppervlakkige) contacten, relaties met méérwaarde. Ook dit was een project dat paste binnen de visie van Focusplaza ‘Learning by seeing and doing’

Verrassend, gezellig, inspirerend en leerzaam. Elk jaar opnieuw slaagt Focusplaza erin om van de “Visiedag’ een dag te maken waar lang over wordt nagepraat. Het is dé gelegenheid binnen Focusplaza waar directieleden, beleidsmakers en managers uit de retail en industrie elkaar op informele wijze ontmoeten. Het doel is duidelijk: met elkaar zicht krijgen op de toekomst, zodat de sector kansen kan omzetten in rendement. Steeds op een unieke locatie, altijd inspirerend en natuurlijk mega gezellig.

[65]


Je zou de druppel op de gloeiende plaat maar ontvangen Daarnaast kregen ruim 100 kinderen in Oeganda een sponsorgezin. Met de 25 euro die deze sponsorouders per maand betalen, zijn de kinderen in Oeganda verzekerd van tenminste één goede maaltijd per dag. Sponsoring geeft deze kinderen de kans een zekere toekomst op te bouwen en is daarom letterlijk van levensbelang.

Het is Focusplaza de afgelopen jaren goed gegaan. Daar zijn we blij en dankbaar voor. We realiseren ons echter ook dat er talloze mensen zijn, die geen enkele reden hebben voor een feest. Een belangrijk deel daarvan zijn kinderen. Kinderen vormen de toekomst. Dat geldt voor ons in Europa, maar nog meer voor kinderen in de derde wereld. Toch zijn kinderen juist daar een hele kwetsbare groep. Dat is voor de vrijwilligers van de stichting UCCF een onverteerbare zaak en stuk voor stuk zijn ze gepassioneerd bezig om kinderen in Oeganda een hoopvolle toekomst te geven. In diverse delen van Oeganda, rond plaatsen als Ggaba en Rakai, wordt door de stichting in samenwerking met Africa Renewal Ministries gewerkt aan duurzame ontwikkeling van de plaatselijk economie. Dat hiermee veel geld gemoeid is, zal je niet verbazen. Fondswerving is daarom een belangrijke taak, met name voor de mensen die namens UCCF hier in Europa betrokken zijn met het werk. Jaarlijks komen een aantal kinderkoren vanuit Oeganda naar Europa om de aandacht te vestigen op het werk in hun geboorteland. Ook in Nederland heeft het Mwangaza kinderkoor al twee keer van zich laten horen. In 2005 met een drieweekse tour in Dordrecht en omgeving en in 2007 zelfs met een 6 weken durende tournee, die de kinderen door een groot deel van Nederland bracht. Tijdens deze tour is een groot bedrag opgehaald waarmee in Oeganda een nieuwe school, een nieuw ziekenhuisje en een aantal weeshuizen konden worden gebouwd (zie foto’s).

[66]

Vaak wordt gedacht dat alles wat er gebeurt op het gebied van ontwikkelingswerk maar druppels zijn op een gloeiende plaat. Maar je zou maar nét die ene druppel mogen opvangen! Daarom danken wij alle medewerkers en de directie van Focusplaza voor uw donatie ten bate van de UCCF. U kunt de kinderen in Oeganda en ons geen groter plezier doen! Wie nog een jubileumgift wil overmaken kan dat doen op rekeningnummer 11.18.19.628 t.n.v. Focusplaza BV. Vermeld hierbij dan wel even dat het om een donatie aan het UCCF gaat.

Eén van de belangrijkste onderdelen van het werk van stichting UCCF is het kindsponsorproject. Voor 25 euro per maand is een kind in Oeganda verzekerd van minstens één maaltijd per dag, onderwijs en hoop op een betere toekomst.


Kinderen zijn de toekomst. Het probleem in Oeganda is dat er voor veel kinderen geen toekomst is weggelegd. De Uganda Child Care Foundation geeft financiĂŤle en educatieve hulp aan deze kinderen. De stichting zet zich in voor aids- en (wees) kinderen ongeacht afkomst of religie. Met uw steun ontvangt een kind onderwijs, voedsel, kleding en gezondheidszorg

www.uccf.nl De UCCF werkt uitsluitend met vrijwilligers: mensen die zich in hun vrije tijd op enthousiaste wijze inzetten om de gestelde doelen te verwezenlijken.

Door uw steun hebben kansarme kinderen een toekomst! bankrekeningnummer 39.53.99.602, Rabobank te Dordrecht


[12]

[14]

[18]

[22]

[26]

[28]

[30]

[34]

[38]

[42]

[44]

[46]

[50]

[52]

[62]

[66]

Profile for Erik Venhorst

Focusplaza Inspiratiemagazine  

verrassend, verfrissend, inspirerend, informatief

Focusplaza Inspiratiemagazine  

verrassend, verfrissend, inspirerend, informatief