Page 1


Inhoudsopgave

3 4 - 26

Agenda juni In de spotlights

27

Zoek de verschillen

28

Expositie Pavel Koningskerk

29

Denkendromenvoelen

30

Trajecten

31

Ateliers

32

Vacatures

33

Nieuwe medewerkers

34

Sponsoren aan het woord

35

Kunst op zondag

36

Uitgelicht

37

Colofon

2


Agenda 9

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

zaterdag

8

zondag

7

woensdag

6

woensdag

5

zondag

4

zaterdag

3

woensdag

2

maandag

1

zondag

aankomende exposities en activiteiten

Expositie Pavel Shynkarenka Koningskerk, Landheerlaan 5 te Zwolle Zuid elke woensdag van

10:00uur - 12:00uur

Expositie DromenDenkenVoelen Bibliotheek Zwolle Centrum zie ook: pagina 29

Kunstenaars aan het woord BiebcafĂŠ Bibliotheek Zwolle Centrum

Als onderdeel van de expo DromenDenkenVoelen in de Bieb, komen de kunstenaars vandaag hun werk toelichten uur

14:00

- 15:00uur

zie ook: pagina 29 zie ook: pagina 28

Parkpret

Park van Eekhout uur

12:00

- 17:00

uur

Kunst- & boeken markt,

Kunst op zondag 13:00uur - 17:00uur zie ook: pagina 35

Grote Markt en Melkmarkt

9:00uur - 17:00uur

3


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Andre Ploemen

4


5


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Marieke de Kleine

6


7


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Isaac Gajoen

8


9


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Rita Neef

10


11


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Carlijn Seves

12


13


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Hannah van Schelven

14


15


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Elly Provoost - Troost

16


17


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Jerry van der Bol

18


19


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Jeanita Lip

20


21


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Jehudi van Dijk

22


23


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Charlotte Jansen

24


25


In de spotlights

Nieuwe Kunstenaars Marieke Smink

26


Zoek de 7 verschillen, stuur je oplossing naar: nieuwsbrief@focusopkunst.com

en win een workshop olieverftechnieken door Chris Bos

27


Expositie Pavel Koningskerk

Kunstenaar Pavel schildert mensen van de straat. Mensen zonder dak boven hun hoofd. Het zijn karakteristieke portretten van doorleefde gezichten uit de binnenstad van Zwolle. Pavel verstaat de kunst van het werken met mooie samenbindende, en ook contrasterende kleuren en gebruikt voor zijn werk acrylverf. Elk portret vertelt zijn eigen verhaal...

De organisatie van de expositie is in handen van Focus op Kunst en de Kunstcommissie van de Koningskerk. Elke woensdagmorgen is de expositie van 10:00 - 12:00 uur gratis open voor publiek. Pavels schilderijen hangen in de kerkzaal en u bent ook welkom voor een kopje koffie in de huiskamer van de kerk. De opening van de expositie vindt plaats op dinsdagavond 24 april 2012 om 19:30 uur. Ook Pavel zelf is dan aanwezig en kunt u hem ontmoeten. We nodigen u van harte uit daarbij aanwezig te zijn!

woensdagmorgen

10:00uur-12:00uur

nog tot

22 juni

de Koningskerk Landsheerlaan 5 (Zwolle-Zuid)


Denkendromenvoelen

Van maandag 4 juni t/m zaterdag 30 juni verwelkomt de Bibliotheek Zwolle Centrum de expositie Denkendromenvoelen. Deze expositie van Marysa Prince (tekeningen), Carolijn Seves (foto’s) en Marjolie van Heijst (tekeningen) is samengesteld bij Focus op Kunst die werk van deze drie talentvolle kunstenaars vertegenwoordigt, verhuurt en verkoopt. Denkendromenvoelen neemt de toeschouwer mee in de wereld van drie bijzondere intelligente, creatieve en gevoelige vrouwen die door middel van kunst hun innerlijke schoonheid met de wereld delen.

Kunstenaars zelf over hun werk horen? Kom dan op zaterdag

9 juni

van 14:00uur-15:00uur

4 t/m 30 juni

29

Bibliotheek Zwolle Diezerstraat 80 8011 RJ Zwolle


Trajecten Al meer dan 12 jaar helpen wij bij Stichting Focus, door middel van vrijwilligerswerk of dagbesteding, mensen om regie over hun eigen leven (weer) te krijgen. Dat doen wij met meetbaar succes en hebben wij inmiddels, door de opgedane ervaring gedurende die periode, expertise opgebouwd waaraan wij een solide fundament willen bieden om de verdere professionalisering van de organisatie te bevorderen, maar vooral om optimale begeleiding te kunnen bieden.

Voortaan is dus mogelijk om bij Focus op Kunst (maar ook bij alle afdelingen van Stichting Focus) een traject aan te gaan, in principe voor een jaar, waarin duidelijk afspraken gemaakt worden omtrent de doelstellingen en leerdoelen in die periode, met een gefaseerd invoering en periodieke toetsing van de behaalde en/of te behalen resultaten. Belangrijk blijft dat de persoon zelf zijn of haar doelstellingen bepaalt, dat wij puur uit ervaringsdeskundigheid en empowerment werken en dat de zorgverlening bij de desbetreffende instelling blijft.

Dagbesteding en vrijwilligerswerk blijven belangrijke instrumenten om diverse problematiek te omzeilen, bijvoorbeeld sociaal isolement, grote afstand tot de arbeidsmarkt door langdurige zorg, verstoord dag en nacht ritme, gebrekkig zelfvertrouwen, onder andere kunnen door de inzet van vrijwilligerswerk of dagbesteding worden geminimaliseerd en bestreden zonder dat er van hulpverlening (in de geestelijke gezondheids zin) sprake is. Ervaringsdeskundigheid, een term die in de GGZ nu “hot� is, is meer dan maar een hippe term... het is een waardevol instrument in de reactivering en re-integratie van onze doelgroep. En wij spreken uit ervaring! tekst: Miguel Peres dos Santos

30


Ateliers

Toen ik op een middag, ergens in januari, door de Kamperstraat liep, werd mijn aandacht ineens getrokken door een briefje achter een raam. Daarop stond: ‘Atelier begeleider gezocht!’. Nieuwsgierig ging ik naar binnen om hier naar te informeren en de week erop werd ik al ingewerkt. Sindsdien ben ik als vrijwilliger actief bij Focus op kunst, als atelier begeleider dus. Ik ben niet de enige atelier begeleider, we zijn met een klein clubje, bestaande uit: Diederick, Chris, Berja, Margot en ik; Marleen. Met z’n allen zorgen we ervoor dat bezoekers/ kunstenaars hier aan hun kunst kunnen werken. We hebben in het pand 3 ruimtes waar gewerkt kan worden, de ateliers.

Elke dag komen hier bezoekers/ kunstenaars om aan hun schilderij te werken. Sommige bezoekers komen elke dag, en anderen komen bijvoorbeeld maar 2 dagen in de week. We werken hier met zowel tijdelijke plekken als met trajecten. Als atelier begeleider zorg je er niet alleen voor dat er genoeg materiaal en verf is, maar je kijkt ook mee met de bezoekers/ kunstenaars naar hun werk en geeft hen zo nodig ook advies. En je zorgt er ook voor dat de koffie klaarstaat. Ik ben nog maar een paar maandjes aan het werk bij Focus op kunst, en heb het hier ontzettend naar mijn zin. Er hangt een prettige sfeer waarbij ik me erg thuis voel. Het is fijn en inspirerend om tussen andere mensen te zijn die elk op hun manier met kunst bezig zijn, de creativiteit hangt in de lucht.

tekst: Marleen Kramer

31


Vacatures Winkelmedewerker voor de zaterdagen

Fondsenwerving & Subsidieaanvragen

(van 12.00-17.00)

(tijden in overleg 16 uur per week)

.

Heb jij goede communicatieve vaardigheden, ben je klantgericht, gastvrij, betrouwbaar, verantwoordelijk, representatief en heb je commerciële vaardigheden, dan is deze functie wellicht iets voor jou. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het openen en afsluiten van de winkel. De verkoop en verhuur van de kunstwerken, receptiewerkzaamheden, informatieverstrekking aan klanten en bezoekers, de winkel schoon en netjes houden, het beheren van de kassa en winkelcomputer.

.

Heb jij een basiskennis van MS Office, kun je overtuigend schrijven, ben je betrouwbaar en nauwkeurig en heb je enig cijfermatig inzicht, dan is deze functie wellicht iets voor jou. De werkzaamheden zijn o.a. het opstellen van een werkplan, het onderzoeken, selecteren, opstellen en aanvragen van fondsen en subsidies. Het onderhouden van contacten en het beheren van de gegevens.

Verkoopmedewerker extern (van 12.00-17.00)

Spreekt één van deze functies je aan of heb je interesse om bij ons te werken in een andere functie? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op.

32

.

Heb jij goede communicatieve vaardigheden, een commerciële instelling, ben je klantgericht, representatief? Kortom ben je een topverkoper, dan zijn we op zoek naar jou. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het actief verkopen van onze abonnementen, het zoeken naar en benaderen van nieuwe potentiële klanten en het onderhouden van bestaande contacten.


Nieuwe Medewerkers

Asmar van Leussen November 2011 Binnendienst

Berja Noordhuis April 2012 Atelierbegeleiding Cursussen

Ger Kruizinga Januari 2012 Winkelmedewerker Externe contacten

Isaac Gajoen November 2011 Facilitair medewerker

Jeanita Lip December 2011 Winkelmedewerker Atelierbegeleiding

Lotte Zielman Oktober 2011 Marketing Communicatie

Margot Nuland September 2011 Atelierbegeleiding

Marleen Kramer Januari 2012 Atelierbegeleiding

33


Sponsoren aan het woord Wie zijn de kunstenaars die exposeren op www.focusopkunst. com? Wat zijn hun drijfveren? Waarom maken ze kunst? Binnenkort krijgt u antwoord op deze vragen. Recent heb ik contact opgenomen met stichting Focus met het aanbod om voor elke kunstenaar een profiel te schrijven. Tot mijn grote vreugde werd mijn idee vol enthousiasme ontvangen. Wat is mijn drijfveer? Graag help ik mee met het fantastische project van Focus op Kunst. Ik geloof dat de profielen van toegevoegde waarde zijn voor de bezoeker op de site. Hiervoor wil ik als vrijwilliger tijd vrijmaken. Wie ben ik en wat is mijn achtergrond? Mijn naam is Doriet Begemann (1979) en ik ben gelukkig getrouwd met Jan. Hij is projectleider bij de Belastingdienst. Wij zijn de trotse ouders van een jongetje van 5 en een meisje van 3 jaar oud. In 2005 heb ik de studie Journalistiek afgerond. Ik heb ervaring in het schrijven van teksten voor kranten, tijdschriften, internet en bedrijven. Sinds 2007 ben ik eigenaar en schrijver van www.nieuwszwolle.nl.

34

Vorig jaar ben ik officieel voor mezelf begonnen onder de naam Tekstburo Begemann. Bijvoorbeeld voor particulieren teken ik levensverhalen op in de journalistieke vertelkunst. Op www.tekstburobegemann.nl vindt u voorbeelden van het werk dat ik geschreven heb. Ik hoop in mei de eerste interviews te doen. Ik vind het leuk om uw reactie te horen. Laat het me weten via dorietb@hotmail.com.


Kunst op zondag Nieuw in Zwolle:

24juni

1 3 . 0 0

29juli

u u r

26augustus

- 1 7 . 0 0

u u r

kunstenaars & muzikanten

laten iedere laatste zondag van de maand hun werk zien en

horen op de Nieuwe Markt.

30september

Zwolle krijgt “Kunst op Zondagâ€? op de nieuwe markt. Deze vindt plaats iedere laatste zondag van de maand tm september 2012 tussen 13.00 en 17.00uur. Kunstenaars en niet-versterkte muzikanten kunnen hun werk laten zien of horen aan het publiek. Aan deelname zijn enkele voorwaarden gebonden: -Geen grootschalige commerciĂŤle activiteiten. -Kunstenaars mogen wel werk verkopen maar geen reklame maken. -Het getoonde werk moet van goede artistieke kwaliteit zijn. -Er moet genoeg ruimte blijven om met een rolstoel de markt te bezoeken. -De deelnemende kunstenaars moeten uit de gemeente Zwolle komen. De gemeente en belangenvereniging Nieuwe Markt evalueren in november 2012 of de culturele zondag een vervolg krijgt! Aanmelden kan bij Lambert de Wolf via dewolfhoc@home.nl of 0650506939

35


Uitgelicht

Jerry van der Bol

Jerry van der Bol richt in augustus 2007 Gestift op. Onder deze artiestennaam heeft hij de afgelopen jaren als kunstenaar gewerkt. Onder die naam heeft hij kunst gemaakt dat bekent staat als figuratief en in de volksmond bekend staat als StreetArt. Begin 2012 kiest Jerry ervoor om onder zijn eigen naam een nieuwe weg in te slaan en gaat op onderzoek uit. Hij stelt zichzelf de vraag hoe je mensen kunt verleiden en laten verlangen naar je werk of product. Belangrijker vindt Jerry hoe je jezelf kan verleiden te blijven verlangen. De Cobra groep is een grote inspiratiebron tijdens deze ontdekkingsreis. Bij Cobra gaat het om de kracht van de spontaniteit, de verrassing van het toeval en de beweeglijkheid van de materie. Vanuit die gedachte heeft hij namen van schilderijen van Cobra als uitgangspunt genomen en is daarmee gaan experimenteren. Jerry wil onder zijn eigen naam op alle plaatsen ter wereld werk kunnen maken en vertonen en niet ‘locatiegebonden’ zijn. De basis is altijd (autonoom) schilderen en tekenen. Hij wil in een opdracht uitgedaagd worden en de opdrachtgever positief verrassen met het resultaat. Zijn droom is om te exposeren in een museum of in een galerie van een wereldstad.

36


M L o a rj Vi tte oli Re rg Zi e v K o i n en e l m a n en Br ie an He S a t ijs v a sp r 端 t n en w Bi n er jn in en g

aa fie k

C ol Re o da f ct Fo o i e O to n pm gr a Focus op Kunst Kamperstraat 3 8011 LJ Zwolle

038 454 95 35

info@focusopkunst.com

w w w. f o c u s o p k u n s t . c o m

Nieuwsbrief Juni 2012 Focus op Kunst  

nieuwsbrief, nieuwe kunstenaars

Nieuwsbrief Juni 2012 Focus op Kunst  

nieuwsbrief, nieuwe kunstenaars

Advertisement