Page 1

nummer 5, 2012

HoReCa

Info

Ooit gehoord van groene Michelinsterren? Waarschijnlijk niet, maar ze bestaan wel degelijk. Michelin kent ze toe aan toeristische hoogtepunten. Zoals 1 ster aan Archeon, waar lid Erwin Ruiter werkt.

Blij dat er afwassers zijn: we hebben ze hard nodig.


2

Groeien in je Vak

Tekst Aafke Jochems Beeld P&I

Francis Verhart:

“Werken met ijs is zo’n mooi vak”

Was je altijd al fan van ijs?

Wat doe je in de winter?

“Ik heb ijs altijd heel lekker gevonden. Toen ik bij Luciano’s IJssalon in Wassenaar ging werken, kwam ik erachter dat werken met ijs ook een heel mooi vak is. Vier jaar geleden begon ik als bijbaner en op een gegeven moment had ik het zo naar m’n zin, dat ik op zoek ging naar een geschikte opleiding. Mijn werkgever Luc Blok raadde me de bbl-opleiding fastservice aan. Ik heb net niveau 2 en 3 in één jaar afgerond.”

“Dan bakken we oliebollen en zijn we twee maanden dicht. Ik probeer dan wel even in de horeca te werken, maar in de winter is er weinig tijdelijk horecawerk.”

Wat doe je zoal in de ijssalon? “Ik help klanten, stuur mensen aan en soms assisteer ik bij de ijsbereiding. Het is prachtig om de glimlach op het gezicht van klanten te zien als ze ijs eten. We hebben een heel leuk en gezellig team, daar zorgen Luc en Angelique Blok wel voor. Door hen halen we als team het beste uit onszelf en kunnen we prijzen winnen. Zoals dit jaar de beste gastvrijheidsformule fastservice en ijssalon van het jaar. Mensen komen door die prijzen van ver weg speciaal naar ons toe.”

Luc Blok is pasgeleden SVH Meesterijsbereider geworden. Zou jij dat in de toekomst ook willen? “Ik heb net een opleiding afgerond en was daar tot nu toe vooral mee bezig. Over mijn toekomst heb ik nog niet echt nagedacht. Wie weet, want het is gewoon een mooi vak. Het is echt genieten om een vitrine vol te zien met die prachtige ijstaarten.” |

Vergroot je vakbekwaamheid om jezelf, je collega’s en natuurlijk ook je gasten tevreden te houden. Op www.passievoorhoreca.com vind je alles over bereidingswijzen, wijnkaarten, warenkennis, recepten en nog veel meer om je vakkennis uit te breiden!


Inhoud

Column

3

HoReCa

Info

Vakblad voor werknemers in de horeca, recreatie en catering.

04

08

16

24

04

08

Groene Michelinsterren De groene Michelinsterren voor bezienswaardigheden zijn compleet onbekend. Drie leden over hun werk bij zo’n toeristisch hoogtepunt met Michelinster(ren).

16

Afwassers in de schijnwerpers Ze staan nooit in de schijnwerpers, ook al hebben we hen hard nodig: de afwassers. Want wat is een kok nou zonder schoon bord?

En verder: 07 Cao recreatie 10 Nieuws 14 De Stelling 18 Congres 19 FNV in beweging

Cao horeca Hoewel ons doel is een cao voor de hele horecasector af te spreken, hebben we van de zomer ingezet op bedrijfs-cao’s.

24

Na regen komt zonneschijn Het hoosde toen Annick Rijkschroeff onderweg was naar strandpaviljoen Paal 10. Zou er vandaag wel iemand naar het strand komen? Oftewel, zou er wel werk voor haar zijn?

20 Juridische zaken 23 Leerlingpakketten 26 Vereniging 27 Contributie & colofon 28 Voorstellen

Verkiezingen & vlotte babbel 12 september zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op wie je gaat stemmen, bepaal je uiteraard helemaal zelf, maar ik heb wel een advies voor je: kijk eerst naar de FNV standpuntenwijzer. Het gaat niet om de poppetjes, het gaat om standpunten van politieke partijen over onderwerpen die voor jou van belang zijn. Wat beloven zij ons en wat hebben zij waargemaakt de afgelopen jaren? Wat heeft de gedoogcoalitie gebracht, behalve harder rijden en roken in de kleine cafés? En wat betekent het Kunduzakkoord voor jou? Je moet langer doorwerken, je kunt makkelijker ontslagen worden, de btw en belasting op reiskostenvergoeding gaan omhoog en de gezondheidszorg wordt duurder. Oordeel zelf.

Er moet worden bezuinigd, de vraag is alleen, hoe verdeel je de pijn? Wij mogen de rekening niet doorschuiven naar de komende generaties. Maar we mogen de rekening ook niet neerleggen bij mensen die geen maatregelen meer kunnen nemen, zoals uitkeringsgerechtigden die niet meer aan het werk komen, laat staan langer door kunnen werken. Iedereen die kan, moet aan het werk, zeker. Dan moeten werkgevers echter wel meewerken en zich niet alleen laten leiden door de aandeelhouders. Zij moeten het lef hebben om in tijden van crisis genoegen te nemen met minder winst. Laat je bij je keuze niet leiden door een vlotte babbel, maar kijk naar wat een partij voor je kan betekenen. Ben Francooy Voorzitter FNV Horecabond


4

Tekst Aafke Jochems Beeld Sake Elzinga, Ingmar Timmer, VVB

Groene Michelinsterren voor toeristische hoogtepunten

“We zijn veel meer Iedereen kent de Michelinsterren voor restaurants. Maar de (groene) Michelinsterren voor toeristische bezienswaardigheden zijn compleet onbekend. Terwijl Michelin ook regelmatig door Nederland reist om sterren aan toeristische hoogtepunten toe te kennen. Ze staan in de nieuwste Groene Reisgids Nederland. Groen heeft overigens niks met ecologisch te maken, maar alles met de kleur van de reisgidscover. Drie leden over hun werk bij zo’n toeristisch hoogtepunt.

Erwin Ruiter, lid FNV Recreatie, is algemeen parkmedewerker bij Archeon in Alphen aan den Rijn, goed voor 1 groene Michelinster. Als onder meer ijzersmid, tingieter, schildknaap en stalmeester laat hij het dagelijks leven zien van de prehistorie tot en met de middeleeuwen. “Van huis uit ben ik edelsmid, ik had een eigen atelier. Het kwam voor dat ik dagen geen mensen zag en ik werd haast gek van het alleen werken. Heel wat anders dan wat ik nu doe: ik laat zien hoe mensen in de historie leefden en vertel erbij wat ik precies doe. In de smederij smeed ik als ijzersmid gereedschap, als tingieter maak ik gebruiksvoorwerpen van brons en tin, als schildknaap doe ik mee aan riddertoernooien en als stalmeester zorg ik voor de dieren, om wat voorbeelden te noemen. In de winter, als het park dicht is, werk ik voor de technische dienst of verzorg de dieren. Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in de geschiedenis, mijn kennis uit te breiden en die met verhalen over te brengen op bezoekers. Ook al omdat er over de periode van de eerste bewoners van Nederland tot en met de middeleeuwen niet veel geschreven staat in geschiedenisboeken, terwijl er zoveel over te vertellen is. Soms weet ik zelfs meer dan bezoekende archeologen, bijvoorbeeld over gereedschap, omdat ik er daadwerkelijk mee werk.”

Wat zegt het aantal sterren? ***= De reis waard **= Een omweg waard *= Interessant Aan de hand van negen criteria op het gebied van eerste & algemene indruk en erfgoed beoordelen (Franse)

Michelinredacteuren de bezienswaardigheden en kennen al dan niet sterren toe. Opmerkelijk: het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft drie sterren gekregen, terwijl het al jaren dicht is. Michelin heeft hooggespannen verwachtingen – maar wel subjectieve want gebaseerd op het verleden – van de opening.


5

sterren waard!”

FNV Horeca-lid Tamara van Asselt begon in de bediening bij het Openluchtmuseum in Arnhem, bekroond met twee groene Michelinsterren, en groeide door tot leidinggevende. Sinds anderhalf jaar verzorgt ze de financiële horeca-administratie. “Hoe kunnen we drie sterren krijgen, zei mijn leidinggevende meteen toen hij hoorde over de twee groene sterren. Het museum is op z’n minst een omweg waard. Dit jaar eigenlijk ook de reis, omdat het honderd jaar bestaat. In het verleden werd het museum bijna voorgoed gesloten, maar daar is gelukkig hard tegen gevochten. Het vertelt de geschiedenis van Nederland en dan die van iedereen, dus niet alleen van de rijken. Het gaat ook mee met de tijd, want er zijn gebouwen uit de jaren ’60 en ’80, een boerderij die door de aanleg van de Betuwelijn moest

wijken en, nieuw, een gastarbeiderspension uit de Amsterdamse Jordaan. Bezoekers herkennen vaak dingen uit hun jeugd. De Michelingids heeft het vooral over de Zaanse buurt en die is inderdaad erg gezellig met de ouderwetse spelen, fietsen, het bakkertje en de poffertjeskraam. Ik ben leidinggevende geweest van de poffertjeskraam en soms rooster ik mezelf in op de poffertjeskraam of op een andere horecaplek. Bij de baan die ik nu heb, hoort namelijk ook het inroosteren. Soms mis ik het contact met de gasten en dan draai ik weer even een dagje mee op de werkvloer.” >


6

Zelfstandig werkend kok Robbie Bish, lid FNV Horeca en lid ondernemingsraad, is werkzaam in Mendini’s, het café-restaurant van het Groninger Museum in de stad Groningen, in het bezit van 1 groene Michelinster. “Maar 1 groene Michelinster? We zijn veel meer sterren waard, al moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van de groene Michelinsterren gehoord had. We zijn icoon van de stad, echt de reis waard. Het museum is gehuisvest in een heel mooi, hedendaags gebouw van een bekende architect dat naast de vaste tentoonstellingen, ook aansprekende wisselende tentoonstellingen heeft. En onze opvallende mozaïeken trap is wereldberoemd. Leuk vind ik de nieuwe GM Collector, een gadget waarmee bezoekers langs kunstwerken gaan om die werken online te kunnen verzamelen.

Dat hebben niet veel musea. Om alles te zien, heb je een hele dag nodig en dan is het fijn om in ons caférestaurant even tot rust te komen en wat te eten en drinken. Mijn favoriete plek is het terras aan het water met zicht op de bootjes en het Centraal Station. Het is er heerlijk toeven. We gebruiken veel streekgebonden producten, maar leggen ook een link met de tentoonstellingen. Zo hebben we nu een garnalenbrioche met Canadese whisky, vanwege de tijdelijke tentoonstelling Painting Canada. Er is altijd minimaal één onderdeel op de kaart geënt op de tentoonstellingen.” |


7

Tekst Aafke Jochems Beeld P&I

Nieuwe cao recreatie van kracht Het waren moeizame onderhandelingen, maar het goede nieuws is dat er een nieuwe cao recreatie is afgesproken die op 1 juli jl. is ingegaan. Belangrijk punt voor de werknemers in de sector: het salaris gaat per 1 januari 2013 omhoog met 1%. “Een mager akkoord”, stelt Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie, “maar gezien de economische omstandigheden zat er echt niet meer in.”

FNV Recreatie heeft samen met CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Recron net voor de zomer een eenjarige cao afgesproken. Wie de laatste Horeca Info’s heeft gelezen, weet dat die cao-onderhandelingen erg moeizaam zijn verlopen. Werkgevers hielden lang vast aan de nullijn, dus geen loonsverhoging, aangezien ze geen loonruimte zouden hebben, omdat de verhoogde pensioenpremie die ruimte zou ‘opslokken’. Pensioen was dan ook een telkens terugkerend onderwerp in de onderhandelingen.

Belangrijkste afspraken Toch is het gelukt een cao af te spreken en de belangrijkste punten erin zijn: • Looptijd: van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013. • Loonsverhoging: de schaalbedragen en de feitelijk uitbetaalde salarissen worden per 1 januari 2013 verhoogd met 1%. Persoonlijke toeslagen zijn van deze verhoging uitgesloten. • Pensioenpremie: de pensioenpremie zal per 1 januari 2013 op het percentage van 22% worden gebracht. Dit percentage wordt voor het pensioenbestuur tevens gemaximeerd op 22%, oftewel er is afgesproken dat het pensioenpremiepercentage niet hoger kan worden. • Pensioenregeling: sociale partners (vertegenwoordigers van de werknemers en werkgevers in de sector, waaronder FNV Recreatie) hebben de verplichting uitgesproken om tijdens de duur van de huidige cao het gesprek aan te gaan over een toekomstbestendige pensioenregeling. • Fonds-cao: de fonds-cao van het Sociaal Fonds Recreatie wordt

ongewijzigd verlengd tot 1 juli 2013. Met dit fonds worden activiteiten ontwikkeld en gefinancierd om de sector zo goed mogelijk te laten functioneren. Werknemers kunnen bijvoorbeeld een vergoeding in studiekosten krijgen. • EVC en doelgroepenbeleid: sociale partners maken afspraken over het behalen van EVC (ervaringscertificaat) en over de instroom van bepaalde doelgroepen in de sector, zoals Wajongers (jonggehandicapten) en WSW’ers (mensen in de sociale werkvoorziening). • Werkingssfeer: er wordt een commissie opgericht om bedreigingen in de werkingssfeer van de cao te onderzoeken. Daarmee bedoelen we dat er andere cao’s zijn, zoals de cao horeca, die van toepassing kunnen zijn op bedrijven in de recreatiesector waarvoor ook de cao recreatie wordt afgesloten. Die andere cao’s kunnen een bedreiging vormen voor de werkingssfeer van de cao recreatie. • Ingangsdatum AOW: het dienstverband van werknemers eindigt van rechtswege op het moment dat de werknemer voor AOW in aanmerking komt.

Recessie Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie, vindt het een mager akkoord, maar weet dat er niet meer inzat: “In eerste instantie hadden we ingezet op 2,5% loonsverhoging om de koopkracht te behouden. Maar wij zagen ook in dat we dat, door de recessie en meer pensioenlasten, dus meer lastenverzwaring voor de werkgevers, naar beneden moesten bijstellen. 1%

Ook 1% voor werknemers dagrecreatie In de cao dagrecreatie, die 1 april jl. is ingegaan, staat dat deze cao de loonsverhoging volgt van de cao (verblijfs)recreatie. Dat houdt in dat werknemers in de dagrecreatie ook per 1 januari 2013 een loonsverhoging van 1% krijgen.

loonsverhoging is onvoldoende om de koopkracht te behouden, maar het is naar omstandigheden het meest haalbare. Bedrijven hebben het momenteel moeilijk en als ze minder aan loonsverhoging kwijt zijn, draagt het bij aan het rendement, dus aan de levensvatbaarheid. In de toekomst, als het economisch beter gaat, zetten we ons in om de achterstand in te halen.” Voordat FNV Recreatie haar definitieve handtekening onder het cao-akkoord zette, werd de leden gevraagd ermee in te stemmen. Een krappe meerderheid deed dat. |

Johan Bijlsma, FNV Recreatie: “In de toekomst, als het economisch beter gaat, zetten we ons in om de achterstand in te halen.”


8

Tekst Aafke Jochems Beeld P&I en Manon van der Zwaal

Geen cao: negatieve uitwerking op branche en op

Toch nog een cao horeca? Er is in augustus koortsachtig overleg gevoerd tussen aan de ene kant de vakbonden, waaronder FNV Horeca, en aan de andere kant Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Voor ons was het van meet af aan duidelijk dat een cao-loze periode een negatieve uitwerking heeft op de branche en dus ook op iedereen die in horeca werkt. KHN bleek deze zomer het niet hebben van een cao ook als onwenselijk te beschouwen, waardoor de verschillende partijen toenadering zochten om alsnog tot een cao te komen.

Uiterste inspanningen Uiteindelijk lag er een voorstel dat op maandag 20 augustus aan het KHN-bestuur is voorgelegd. Een van de belangrijkste onderdelen van dit voorstel was een verbetering van het loongebouw, vooral positief voor de jongeren in de branche, en een bescheiden loonsverhoging per 1 september. Hier tegenover stonden natuurlijk afspraken die gunstig zijn voor werkgevers, zoals behoud van grote flexibiliteit. Niet ideaal voor FNV Horeca, maar alle partijen hebben water bij de wijn gedaan, dus wij ook. Het landelijk bestuur van KHN heeft echter niet ingestemd met het voorstel, waardoor het onduidelijk is wat wel mogelijk is. Het blijkt dat met name eigenaren van cafés geen geld hebben, maar dat heeft zijn weerslag op de gehele horecabranche, van hotel tot en met goedlopend restaurant. De kleine horecaondernemers willen echter voor dit jaar geen loonsverhoging en ook geen jaarlijkse periodiek, waardoor de afspraken niet meer vaststaan. Milen van Boldrik, bestuurder FNV Horeca: “Het is teleurstellend dat na uiterste inspanningen en door water bij de wijn te doen, het zelfs dan niet mogelijk is om tot een bevredigend resultaat te komen voor een bedrijfstak-cao.”

Hotelsector Milen van Boldrik, bestuurder FNV Horeca, heeft in koortsachtig cao-overleg gepleit voor loonsverhoging.

Maandenlang kende de horecasector geen cao, nadat van het voorjaar de cao-onderhandelingen waren spaakgelopen. Hoewel ons doel bleef een cao voor de hele sector af te spreken, hebben we van de zomer bedrijven benaderd voor bedrijfscao’s, oftewel cao’s die gelden voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf. Totdat in de loop van augustus werkgeversorganisatie KHN toch weer om de tafel wilde om snel tot een caoakkoord te komen. Wat is er aan de hand?

Voordat de partijen in augustus weer om de tafel zijn gaan zitten, heeft FNV Horeca ingezet op bedrijfs-cao’s. Zo’n honderdtal horecabedrijven hebben we aangeschreven en we hebben een begin gemaakt met ze te bezoeken. De bedoeling is om dit in september te intensiveren als een algemene cao uitblijft. Milen is al bij veel grote hotelketens op bezoek geweest en merkt dat de hotelsector in het algemeen graag een cao horeca voor de hele bedrijfstak wil: “Ze zijn welwillend en vinden een loonsverhoging gepast, zeker om mensen binnen te houden en aan te trekken.” |

Vers van de pers Net voordat deze Horeca Info op 21 augustus in druk ging, zat er beweging in de cao-onderhandelingen. Omdat FNV Horeca vindt dat een cao horeca beter is voor de werknemers dan een cao-loze periode, zijn we de onderhandelingen ingegaan, maar uiteraard niet tegen elke prijs. Ook moeten natuurlijk de leden (vertegenwoordigd in de cao-commissie) hun goedkeuring geven op een eventueel onderhandelingsresultaat. Kijk op www.horecaverdientbeter.nl voor het allerlaatste nieuws.


9 iedereen die in horeca werkt

Bedrijfs-cao Railrest Nadat de cao-onderhandelingen in het voorjaar waren mislukt, hebben we van de zomer ingezet op bedrijfs-cao’s, oftewel cao’s die gelden voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf. De eerste bedrijfs-cao die FNV Horeca heeft kunnen afspreken, was die in samenwerking met Railrest. Railrest verzorgt de horeca en catering in de Thalys-treinen van Amsterdam naar België, Frankrijk en Duitsland. De hoofdpunten van de bedrijfs-cao, die tot eind dit jaar geldt, zijn: - Per 1 juli jl. een loonsverhoging van 2% voor alle werknemers van Railrest; - Contracten volgens de wettelijke regeling: 3 tijdelijke contracten in 3 jaar; - Vanaf 18 jaar het basisloon, behorende bij de functie. OR-voorzitter Railrest en FNV Horeca-lid Don de Wit was bij de onderhandelingen betrokken en is blij met de uitkomst: “Ten eerste is de salarisverhoging van 2% een prachtig resultaat. Voor onze stewards is verder belangrijk, dat geregeld is dat wachttijden doorbetaald worden. Stewards moeten in Brussel of Parijs 1 of 2 uur wachten en dat wordt nu uitbetaald. Dat we vanaf 18 jaar geen jeugdlonen hanteren maar het basisloon, deed onze werkgever al, maar het is goed dat het nu formeel in onze bedrijfs-cao staat.” Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca: “Ik ben blij dat de Railrest-cao rond is. Om goede mensen te kunnen blijven trekken, zijn een goede cao en een passende beloning belangrijk. Railrest laat met deze cao zien dat zij hun werknemers belangrijk vinden.”

OR-voorzitter Railrest en FNV Horeca-lid Don de Wit: “De salarisverhoging van 2% is een prachtig resultaat.”

Helemaal niet ingewikkeld Zolang er geen algemene cao horeca is, zijn bedrijfscao’s een goed alternatief. Het is helemaal niet ingewikkeld en tijdrovend om een bedrijfs-cao af te sluiten, stelt FNV Horecabestuurder Milen van Boldrik: “Het kan in een paar uur geregeld zijn, waarbij de oude cao de basis vormt. Een bedrijfs-cao kan voor een bepaalde periode afgesloten worden, bijvoorbeeld voor een half jaar, of totdat er een cao voor de hele bedrijfstak is afgesloten. Het enige dat moet gebeuren is een document opstellen waarmee beide partijen akkoord zijn,

ondertekend door werkgever en FNV Horeca.” Op www.horecaverdientbeter.nl vind je een kopje met bedrijfs-cao’s, inclusief een link naar een voorbeeldbedrijfs-cao en de veelgestelde vragen. De voorbeeldbedrijfs-cao gaat grotendeels uit van de oude cao, maar wijkt in positieve zin af als het gaat om verhoging van de jeugdlonen, maximaal 3 tijdelijke contracten in 3 jaar en een loonsverhoging voor iedereen van 2%. Uiteraard is er in een bedrijfs-cao ruimte voor bedrijfsspecifieke zaken. www.horecaverdientbeter.nl.


10

Nieuws

De standpuntenzoeker – www.socialewoestijn.nl/ inkomen, flexwerken en ontslag, wonen en zorg.

Standpuntenzoeker

Welke politieke partij past het beste bij jouw standpunten?

Op de standpuntenzoeker kun je de standpunten

w .so ci al ew oe w

w

Je kunt de handige tool vinden op www.socialewoestijn.nl/ standpuntenzoeker. FNV heeft zich verdiept in de verkiezingsprogramma’s van tien partijen op de belangrijkste thema’s. Zoals inkomen, flexwerken en ontslag, pensioen, onderwijs, Europa, wonen en zorg. Je kunt zien hoe partijen denken over de thema’s, je kunt de standpunten met elkaar vergelijken en aangeven met welke partijen je het eens of oneens bent. En dit kun je delen via social media als je wilt. Ook de visie van de FNV op de thema’s is opgenomen. Hiermee toont de vakbeweging aan dat er alternatieven zijn voor de ingrijpende bezuinigingsplannen die bij sommige partijen vooropstaan. De FNV geeft geen stemadvies, maar informeert wel vanuit een sociaal oogpunt over de plannen in Den Haag voor 12 september en toont aan dat het ook anders kan. |

Ki jk st ijn op .n l/s ta nd pu nt en zo ek er

Vind jij ontslagbescherming belangrijk? En mag van jou het eigen risico in de zorg omhoog? Met de standpuntenzoeker van de FNV kun je in één oogopslag zien welke politieke partij het beste past bij jouw standpunten.

met elkaar vergelijken en aangeven met welke partijen je het eens of oneens bent.

Gratis workshops dit najaar

Beeld Leonie Loggen

Zoals ieder jaar organiseren wij ook dit najaar interactieve workshopdagen voor iedereen die in de horeca, recreatie en catering werkt. De workshops zullen plaatsvinden rondom de thema’s solliciteren en onderhandelen. Onderwerpen die voor iedere werknemer op bepaalde momenten in de carrière van belang zijn, of je nu net begint of al een ervaren rot in het vak bent. Daarnaast kun je tijdens deze dagen terecht bij onze juridische medewerkers met vragen over loon, vakantie, overuren en pensioen. Houd de nieuwsbrief en website van jouw sector goed in de gaten voor de precieze invulling, data en locaties. |

De workshops zullen plaatsvinden rondom de thema’s solliciteren en onderhandelen.


11

standpuntenzoeker – laat zien hoe partijen denken over thema’s als

Sociaal plan hoofdkantoor Compass Deze zomer hebben de vakbonden, waaronder FNV Catering, en Compass Group Nederland een sociaal plan afgesproken voor de werknemers van het hoofdkantoor. Door de economische situatie gaat ongeveer een vijfde van de banen op het hoofdkantoor verloren.

Online inwerkmodule voor tijdelijke krachten SVH heeft net voor de zomer een online inwerkmodule gelanceerd voor schoolverlaters en vakantiekrachten. Deze module is nu na de zomer ook handig voor beginnende (tijdelijke) krachten om zich voor te bereiden op hun nieuwe baan. Met drie speciale online modules voor bediening, keuken en fastservice kunnen werknemers aan de hand

van films en instructieteksten in relatief korte tijd leren hoe de meest basale, maar essentiële vaardigheden moeten worden uitgevoerd. Dit helpt de vakbekwaamheid van nieuwkomers in de horeca te versnellen. De online modules staan op www.passievoorhoreca.com. Deze website is voor iedereen met een passie voor de horeca; van ondernemer en werknemer tot amateurkok of gewoon voor iemand die van lekker eten houdt. |

In het sociaal plan is afgesproken dat Compass Group en de vakbonden zich nadrukkelijk inzetten op de begeleiding van boventallige werknemers van werk naar werk. Gedwongen ontslagen worden zoveel mogelijk beperkt door onder meer het beëindigen van contracten van interim-medewerkers en uitzendkrachten, tijdelijke contracten in principe niet te verlengen en natuurlijk verloop niet aan te vullen. Het sociaal plan is aan onze leden die op het hoofdkantoor werken ter stemming voorgelegd en 85 procent is akkoord gegaan. |

Taekwondoka Tommy Mollet krijgt bij Albron alle kans om zijn baan als medewerker communicatie te

Albronner in kwartfinale Olympische Spelen Albron neemt al enkele jaren deel aan het programma Goud op de werkvloer door (ex-)topsporters een werkplek te bieden om hen te helpen met het opbouwen van een werkloopbaan na(ast) de sport. Tommy Mollet is daar een goed voorbeeld van, maar ook de cricket international Eric Szwarczynski die onlangs als assistent controller is aangenomen. Albron verzorgde tijdens de Olympische Spelen ook de catering van het Holland Heineken House dat vrijwel elke dag

topsport.

Beeld VVB

Taekwondoka Tommy Mollet krijgt bij Albron alle kans om zijn baan als medewerker communicatie te combineren met topsport. Zo kon hij zich voorbereiden op de Olympische Spelen waar hij uiteindelijk de kwartfinale bereikte.

combineren met

uitverkocht was. Samen met onder andere kok Moshik Roth (twee Michelinsterren) werd een breed assortiment van gerechten, haute cuisine en snacks aangeboden. In totaal verwerkte Albron in het Crewrestaurant 40.000 maaltijden, in Brasserie van Oranje 8000 diners, in de Olympic Club 5000 couverts en werden er buiten op het Food Court 35.000 snacks, sandwiches en salades verkocht. Meer dan 450 vrijwilligers en professionals werkten de klok rond tijdens de 18 dagen dat het huis open was. |


12

Nieuws

Café Rembrandt op Schiphol Plaza is op de Airport

Hotelprijzen onder druk

Boekingssites zijn steeds machtiger geworden en daardoor staat het rendement van hotelkamers onder druk.

Onderzoeksbureau Horwath HTL onderzocht 320 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad in 2011 is gestegen van 65,1% naar 67,2%. Ook is voor het eerst sinds 2007 de gemiddelde kamerprijs gestegen, van € 93 naar € 98. De resultaten blijven echter ver onder het niveau van voor de crisis. De hotels in de regio Amsterdam & Schiphol deden het ook in 2011 aanzienlijk

Bedrijfs-cao

Albron CP Op 1 juli is een nieuwe bedrijfs-cao ingegaan voor de medewerkers die de retail en horeca op de parken van Center Parcs verzorgen. Schoorvoetend is FNV Recreatie ermee akkoord gegaan. In 2010 is het personeel van horeca en retail dat bij Center Parcs werkte, overgegaan naar Albron, in een aparte bv Albron CP. Een tweejarige cao werd overeengekomen die eind juni dit jaar afliep. Vandaar dat er een nieuwe cao afgesproken moest worden. Er is een akkoord bereikt voor een bedrijfs-cao waarbij de uitgangspunten uit de cao recreatie blijven gelden, met uitzondering van enkele onderdelen. Deze cao geldt van 1 juli 2012 tot 1 januari 2014. Met

één onderdeel heeft FNV Recreatie met tegenzin ingestemd, namelijk met het opschorten van de zondagtoeslag. Dit heeft te maken met de geleden verliezen op de exploitatie van Albron CP over het jaar 2011. Echter door het bereiken van een akkoord gelden er per 1 juli nieuwe arbeidsvoorwaarden waarmee de rechten en plichten van de werknemers beschermd zijn. Tevens kan met dit akkoord de pensioenregeling bij het Pensioenfonds Recreatie worden voortgezet. |

De meeste uitgangspunten uit de cao recreatie gelden ook voor de bedrijfs-cao Albron CP.

Beeld Ingmar Timmer

Beeld VVB

De Nederlandse hotelindustrie blijft last ondervinden van de moeizame economische ontwikkelingen. Ondanks een stijging in de bezettingsgraden en kamerprijzen in 2011 blijven de resultaten onder het niveau van voor de crisis. De huidige economische terugval drukt ook de verwachtingen voor 2012.

beter dan de hotels in de rest van Nederland. Het vijfsterrensegment presteerde relatief goed in 2011, maar voor 2012 zijn de vooruitzichten in de vijfsterrenmarkt echter minder positief. De hogere bezettingsgraden in 2011 zijn te danken aan een toename van het aantal toeristen. Het aantal boekingen via boekingssites, zoals Booking.com of Expedia, nam opnieuw toe van 24% tot 27%. Deze sites zijn in de loop der jaren steeds machtiger geworden. De ranglijst van hotelaanbiedingen op deze sites wordt vaak bepaald door de hoogte van de provisie die het hotel bereid is te betalen. Als een hotel op de eerste pagina wil staan, verlangt een boekingssite vaak een provisie van 15% tot 20%. Het rendement van de Nederlandse hotelkamers staat onder druk door deze hoge commissies. |


13

Food & Beverage Conference uitgeroepen tot Best Airport Bar.

Nieuwe nachtdienstregeling KCS Beeld P&I

Na een jarenlange discussie over nachtdiensten en de daarbij behorende vergoedingen is er een nieuwe nachtdienstregeling afgesproken tussen KLM Catering Services (KCS), de OR en de vakbonden, waaronder FNV Catering. Met deze regeling is een einde gekomen aan een discussie die jaren heeft geduurd. Er wordt nu rekening gehouden met de arbeidsvoorwaarden van de huidige medewerkers door het afspreken van redelijke af bouwregelingen, terwijl voor toekomstige medewerkers in de nachtdiensten een regeling afgesproken is die uitstijgt boven wat er in de cao is geregeld. | Met de nachtdienstregeling is een einde gekomen aan een langlopende discussie.

Beste strandpaviljoen 2012

Vanaf 1 januari 2013 wordt de AOW-leeftijd jaarlijks stapsgewijs verhoogd. De eerste drie jaar is de verhoging één maand per jaar. Daarna gaat de leeftijd sneller omhoog. In 2019 is de AOW-leeftijd 66 jaar en in 2023 67 jaar. Vanaf 2024 wordt de stijging van de AOW-leeftijd gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Het gevolg van deze wijziging is dat we allen langer gaan doorwerken. Wie in 2013, 2014 of 2015 de AOWleeftijd bereikt, kan vanaf 65 jaar een voorschot op de AOW krijgen. Dit voorschot wordt met de AOW verrekend. Minister Kamp heeft toegezegd dat hij nog een onderzoek doet naar een betere overgangsmaatregel Beeld VVB

Beachclub Royal uit Hoek van Holland is uitgeroepen tot het Beste Strandpaviljoen van 2012. De prijs voor het schoonste paviljoen ging naar PantaRhei in Vlissingen, terwijl strandpaviljoen De Zeemeeuw uit Noordwijk de meeste publieksstemmen kreeg. Net als in 2011 kreeg Beachclub Royal de hoogste overallscore en was de jury erg te spreken over de gastvrijheid en service. Daarnaast scoorde het strandpaviljoen zeer goed op de onderdelen schoon en deskundig. Jaarlijks organiseren Strand Nederland, KHN, Stichting Nederland Schoon en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de verkiezing van het Beste Strandpaviljoen onder de 321 paviljoens langs de Nederlandse kust. De ranglijsten van de verschillende categorieën zijn een combinatie van publiekstemmen, websiteonderzoek en telefonische vragen. De paviljoens die meedongen naar de titel zijn daarnaast door onafhankelijke mystery guests bezocht. |

AOW-leeftijd vanaf 2013 omhoog voor mensen die alleen AOW en/of een klein aanvullend pensioen dan wel een klein vermogen hebben. Daarnaast worden vanaf 2014 de fiscale spelregels aangepast, zoals verhoging van de richtpensioenleeftijd naar 67 jaar. Voor meer informatie over de AOW en pensioen kijk op de website van jouw sector. |

De AOW-leeftijd van dochter en kleindochter zal hoger zijn dan die van oma.


14

Stelling

Illustratie Marian Latour

Overuren compenseren in vrije tijd Wat vind jij? We blogden op onze site over bovenstaande stelling en je kon meestemmen via een poll. Hieronder enkele reacties op ons blog over het fenomeen overuren.

“Mijn werkgever heeft ons nog nooit een overzicht met over- en minuren verschaft. Sterker nog, ons snipperdagenoverzicht geeft ie niet en op de loonstroken kloppen ze niet. De werkgever heb ik zelf een overzicht gegeven van mijn uren (omdat ik ze zelf bijhoud en kopieën van de urenbriefjes maak). Hij reageert hier niet op. Op de vraag van de vakantiedagen zegt ie zelf elke keer weer: niet naar de loonstrook kijken want die kloppen niet. Als wij dan met een aantal collega’s vragen: zorg dan dat ze kloppen, loopt ie weg en reageert niet.” “Ik heb overuren, maar mijn werkgever houdt het zelf niet bij en gelooft me niet.”

Uitkomsten poll Horeca 63% ja

Leden:

Niet-leden: 0%

20%

37% nee

53% ja 40%

47% nee 60%

80%

100%

Catering Leden:

61% ja

39% nee

Niet-leden:

61% ja

39% nee

0%

20%

40%

60%

80%

100%

Recreatie Leden:

20%

63% nee 40%

60%

“Ik ben nu al meer dan een jaar bezig om de structurele overuren, die ik nu al vijf jaar lang werk, ook op mijn arbeidsovereenkomst te krijgen. In eerste instantie zei mijn werkgever daar aan mee te willen werken, maar had nog wel wat tijd nodig om e.e.a. ‘goed voor te bereiden’… Nu word ik mijns inziens dus al véél te lang aan het lijntje gehouden. Ik krijg steeds de ene smoes na de andere te horen waarom dit nog niet geregeld kan worden.” |

Volgende stelling: Drie weken aaneengesloten vakantie voor iedereen mogelijk

32% nee

68% ja

Niet-leden: 37% ja 0%

“Ik werkte meer uren dan in mijn contract staan en wilde zelf graag meer gaan werken. Maar nu ik dit heb gevraagd gaan deze extra uren opeens naar uitzendkrachten en die mogen zoveel werken als ze willen en ons vaste personeel mag dit niet.”

80%

100%

Wil jij ook meebloggen over deze stelling of je stem erover uitbrengen? Ga naar de website van je sector: www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl of www.fnvrecreatie.nl.


Hoe zit het ook alweer?

Tekst Marenthe Egberts

15

Cao en overuren

Flexibiliteit Als werknemer in onze sectoren werk je niet op standaardtijden. De ene periode is het drukker dan de andere periode, dus enige flexibiliteit wordt van je verwacht en hoort bij het vak.

Horeca Omdat we te maken hebben met een cao-loze periode* in de horeca, is het belangrijk om te weten of de cao op jouw arbeidssituatie van toepassing is of niet. Als jij een contract hebt getekend waarin staat dat de cao op jouw arbeidssituatie van toepassing is, dan val je onder de cao-bepaling wat betreft overuren.

Cao horeca van toepassing Als je onder de cao valt, dan worden overuren aan het einde van het kalenderjaar vastgesteld. Deze overuren dienen uiterlijk in de daaropvolgende periode van 13 aaneengesloten weken door je werkgever in het werkrooster te worden gecompenseerd in vrije tijd, in aaneengesloten blokken van 4 uur. Als het niet mogelijk is om alle overuren binnen de periode van 13 weken te compenseren in vrije tijd, moeten de nog resterende overuren binnen 4 weken na deze 13 weken worden uitbetaald; i. de overuren tot en met het in een kalenderjaar gewerkte totaalaantal uren van 2184 tegen 100% van het uurloon; ii. de overige overuren tegen 150% van het uurloon.

periode van 4 achtereenvolgende weken gemiddeld 40 uren mag werken. Ben je ouder dan 18 jaar dan geldt het volgende: je mag ten hoogste 9 uur werken per dienst, 45 uur per week werken en in elke periode van 13 achtereenvolgende weken gemiddeld 40 uren werken. Als je overwerkt heb je recht op een vergoeding. In overleg met je werkgever kun je bepalen of je de vergoeding in vrije tijd wilt ontvangen of een overwerktoeslag ontvangt. Je hebt recht op een overwerktoeslag op het moment dat je jouw normale arbeidstijd met 15 minuten overschrijdt. Je krijgt met terugwerkende kracht de overwerktoeslag over deze 15 minuten. Als je kiest voor een vergoeding in vrije tijd is deze gelijk aan de duur van het verrichte overwerk. De vrije tijd moet uiterlijk in de maand voorafgaande aan of twee maanden volgend op de kalendermaand waarin het overwerk wordt verricht, aan jou worden toegekend. Als deze vrije tijd later wordt gegeven, heb je ook recht op overwerktoeslag. Kies je voor de overwerktoeslag of is compensatie in vrije tijd niet mogelijk, dan krijg je naast je uurloon de overwerktoeslag die is opgenomen in de overwerkmatrix die voor jou van toepassing is. Deze kun je vinden in de cao catering. Bij de 4- en 5-ploegendienst geldt een vaste overwerktoeslag van 75%. Als je 50 jaar of ouder bent bestaat er geen overwerkverplichting.

Recreatie Cao horeca niet van toepassing* Heb jij een contract getekend waarin niet staat dat de cao op jouw arbeidssituatie van toepassing is, dan val je niet onder de cao horeca. In dat geval worden overuren aan het einde van het kalenderjaar berekend, als in je contract een vast aantal uren per kalenderjaar is overeengekomen. Is hierover niets overeengekomen in je contract, dan worden overuren per week berekend. Deze overuren krijg je de eerstvolgende betalingstermijn uitbetaald. In beide gevallen vindt er een vergoeding plaats tegen 100% van het uurloon of wordt er gecompenseerd in tijd. Je kunt samen met je werkgever overleggen hoe deze compensatie plaatsvindt.

Catering Overwerk is in de catering toegestaan tot de maximale arbeidstijden. Voor de werknemer tot 18 jaar geldt dat hij ten hoogste 9 uur per dienst, 45 uur per week en in elke

Overuren worden in de recreatie beschouwd als alle uren of gedeelten die boven de 152 uur per 4 weken, dan wel 10 uur per dag vallen. Ze worden vergoed in de vorm van vrije tijd. Voor ieder uur overwerk geldt een vergoeding van één uur vrije tijd. Het tijdstip waarop je de vervangende vrije tijd opneemt, stelt de werkgever na overleg met jou vast. Werknemers van 55 jaar en ouder en zwangere werknemers hoeven geen overwerk te verrichten. | *Net voordat dit blad in druk ging, was er sprake van een eventueel akkoord voor een cao horeca. Mocht dat daadwerkelijk zo zijn, dan is de informatie onder het tussenkopje ‘Cao niet van toepassing’ niet meer actueel.

De mensen van ons Voorlichtings- en Informatiecentrum hebben veel kennis die ze graag telefonisch (0900-202 23 23 € 0,20 p/min voor leden) of online met je delen: ga naar www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl of www.fnvrecreatie.nl en klik op Je Vraag.


16

Tekst Aafke Jochems Beeld Jaap Spieker en Bas Quaedvlieg

Blij dat er afwassers zijn

“Wat is een kok zonder Ze staan nooit in de schijnwerpers, ook al hebben we hen hard nodig: de afwassers. Tijdens de (mislukte) cao-onderhandelingen horeca dit voorjaar hebben ze in de discussie over vakvolwassenheid wel een grote rol gespeeld. Volgens werkgeversorganisatie KHN is een afwasser namelijk na een jaar fulltime werken (1976 uur) pas vakvolwassen, terwijl wij weten dat één maand genoeg is. Twee leden over hun werk in de spoelkeuken dat ze met plezier doen.

Wie: Derktje ter Steege, lid FNV Catering. Werkplek: hoofdkantoor NAM, locatie van Eurest Services. Vertel eens over het werk in de spoelkeuken in de catering? “Met vier collega’s doen we samen de afwas van het bedrijfsrestaurant waar gemiddeld zo’n 800 gasten op een dag lunchen. Ik werk per week vier dagen van zes uur. De eerste drie uur zet ik zalen klaar en maak de bestellingen voor de buitenlocaties klaar. De andere drie uur is de spoelkeuken aan de beurt. Het is mooi om te zien dat die vuile afwas, door ons in en uit de machine geplaatst, er weer zo schoon uitkomt. Dat resultaat geeft voldoening. Je kunt nog zo’n goedlopend restaurant hebben, als de afwas niet (goed) gebeurt, dan werkt niets meer. We zijn de spil van het restaurant.”

Is het niet erg zwaar werk? “Valt wel mee, maar dat ligt ook aan je instelling. Ik hou van aanpakken. Ik merk dat jongeren het er soms zwaarder mee hebben. In de spoelkeuken is het wel warm, maar dat hoort erbij. Ik kom nooit met droog haar thuis. Of ik het tot mijn pensioen volhoud, weet ik niet. Misschien ben ik op een gegeven moment toe aan een rustige locatie.”

Leuk om te doen? “Zeker, ook doordat het contact met collega’s zo goed is; met de vier in de spoelkeuken, maar ook met de andere op de locatie. Met 37 collega’s zijn we één grote familie, je staat er nooit alleen voor. Een leuke werksfeer maakt dat het werk minder zwaar aanvoelt. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”


Carol Bonselaar: “Van tevoren stond ik er niet bij stil dat het zulk intensief en fysiek zwaar werk is.”

schoon bord?”

Wie: Carol Bonselaar, lid FNV Horeca. Werkplek: kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Waarom afwasser? “Op m’n 55e drong mijn toenmalige werkgever KPN erop aan om met de VUT te gaan. Ik twijfelde, maar besloot het te doen, waarmee ik gedwongen ontslag van een jongere collega voorkwam. Ik had er 36 jaar gewerkt, op het laatst als storingsanalist vaste computerverbindingen. Ik vond mezelf te jong om niks te doen. Als vutter mag ik wat bijverdienen en dat is welkom voor extra dingen, zoals vakanties. Ik ging op zoek naar een bijbaan waarvoor ik niet meer hoefde te studeren, want bij KPN moest ik steeds mijn kennis op technisch gebied bijhouden. Ik heb appels geplukt, bloemen bezorgd en uiteindelijk kwam ik in de spoelkeuken terecht.”

Hoe bevalt het? “Van tevoren stond ik er niet bij stil dat het zulk intensief en fysiek zwaar werk is. Het is er altijd warm en je hebt nooit

een rustig moment, ook al omdat ik het in m’n eentje doe. Maar ik heb het prima naar mijn zin. Er zullen best leukere baantjes bestaan, maar dan zul je weer moeten leren. Bij dit werk hoef ik niet na te denken, alleen goed organiseren, zeker als je 250 man binnen hebt zitten. Gewoon radio aan, doorwerken en opletten dat het goed gaat.”

Wordt het werk gewaardeerd? “Er zijn wel mensen in mijn familie- en kennissenkring die erop neerkijken. Maar op m’n werk word ik erg gewaardeerd. We hebben elkaar gewoon nodig, want wat is een kok zonder schoon bord? Ik heb leuk contact met collega’s, omdat ik geïnteresseerd ben in hun studie en hobby’s. Zij zijn blij dat er afwassers zijn. Dat merk ik aan alle kanten.”

Hoeveel tijd kost het om ingewerkt, oftewel vakvolwassen te zijn?

“Een maand fulltime werken en je hebt het onder de knie.” |

17


18

Tekst Aafke Jochems Beeld Debra Verduin

Congres: directe zeggenschap voor leden Net voor de zomer vond ons congres plaats waarop de verenigingsdemocratie centraal stond. Zowel het bestuur als de leden hebben gezamenlijk de koers van FNV Horecabond bepaald voor de komende vier jaar. Essentieel in die koers: geen getrapte verkiezingen meer, maar directe zeggenschap. Zo kan elk lid vanaf nu deelnemen aan het ledencongres en daar stemmen over voorstellen, maar ook zelf een voorstel inbrengen. De belangrijkste besluiten: • Ieder lid krijgt directe zeggenschap; • Ten minste tweemaal per jaar een ledencongres voor alle leden; • Nog meer gebruikmaken van referenda, bijvoorbeeld over het al dan niet verhogen van de pensioenleeftijd. Op 19 november gaan we al het eerste ledencongres nieuwe stijl organiseren en vanaf volgend jaar houden we twee keer per jaar zo’n ledencongres. Alle leden zijn daarop welkom – dus niet meer via getrapte verkiezingen – en je kunt op die dag als lid je stem uitbrengen op voorstellen van het hoofdbestuur. Maar zelf ook voorstellen inbrengen. Het wordt dus makkelijker en aantrekkelijker voor jou als lid om hieraan deel te nemen. Verder gaan we meer referenda uitschrijven, die adviserend of besluitvormend zijn. Daarbij zetten we vooral digitale en sociale media in, ook als het gaat om adviserende enquêtes en ledenpanels.

Afscheid van bevlogen hoofdbestuurder Tijdens het congres is een nieuw hoofdbestuur gekozen met een mandaat voor vier jaar. Nieuw in het hoofdbestuur is Ronald Plokker, terwijl we afscheid hebben genomen van hoofdbestuurder Koos Sentel die zich vanwege zijn gezondheid niet herkiesbaar stelde. Voorzitter Ben Francooy kent Sentel al meer dan 25 jaar: “Een sociale vent in hart en nieren, altijd op de bres voor de belangen van de werknemers. Lange tijd was hij kok bij restaurant Road House in Hazeldonk, toen onderdeel van Smits restaurants. In die periode richtte hij een ondernemingsraad op waar hij secretaris van was. Ook binnen de bond was Koos actief, en als afdelingsbestuurder, maar ook als bondsraadslid heeft hij vele jaren een belangrijke rol gespeeld. Sinds 2004 maakte Koos deel uit van het hoofdbestuur, een fijne collega.”

Wat voorafging In de afgelopen jaren hebben we uitvoerig gesproken over de stand van zaken en de toekomst van de vereniging. Duidelijk kwam naar voren dat de organisatie van onze vereniging toe was aan een aanpassing, omdat: • het overgrote deel van de leden lid is om ‘verzekerd’ te zijn van goede dienstverlening, niet zozeer om aan de ‘verenigingsdemocratie’ deel te nemen; • veel leden geen tijd kunnen of willen besteden aan deelname aan discussie en besluitvorming binnen de vereniging; • de deelname aan de Regionale Ledenvergaderingen en de Bondsraad gering was en afnam, zeker wat betreft jongeren en werkenden, en het veel moeite kostte mensen te vinden voor de Bondsraad en het Congres; • leden van de Bondsraad signalen gaven dat van hen (te) veel werd verwacht, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de begroting en daarmee het dragen van verantwoordelijkheid. • als leden toch actief willen deelnemen, ze dat liever incidenteel doen dan in een structurele functie met vaste verplichtingen. Ook willen ze eerder betrokken zijn bij een voor hen interessant thema dan bij het ‘totaal’ van het verenigingsbeleid. Verder blijken ze weinig of geen interesse te hebben voor de ‘bedrijfsvoering’, oftewel de wijze waarop de dienstverlening wordt georganiseerd.

Statuten aanpassen Met de nieuwe koers van directe zeggenschap voor leden denken we een forse stap gezet te hebben naar het bij de tijd brengen van de vereniging. De statuten zullen aangepast worden en we hopen zoveel mogelijk leden te ontmoeten op ons ledencongres dat we op 19 november organiseren. |


19

Tekst Aafke Jochems

Ton Heerts, interim-voorzitter FNV:

“Men wil leiding, men krijgt leiding” Ton Heerts heeft eind juni de opdracht gekregen de FNV binnen een jaar om te vormen tot een nieuwe vakbeweging. Een daadkrachtige man, wars van bestuurlijk gesteggel, intern geruzie en oeverloos gelul: “Men wil leiding, men krijgt leiding.” In juni presenteerde Jetta Klijnsma het eindrapport van de kwartiermakers over de noodzakelijke vernieuwing van de vakbeweging en stelde meteen de nieuwe interimvoorzitter voor, Ton Heerts. Heerts volgde Agnes Jongerius op en is tot eind april 2013 voorzitter FNV en voorzitter Stuurgroep nieuwe vakbeweging in oprichting. “Leden hebben in deze economisch zware tijden een sterke en moderne vakbeweging nodig. We stropen de mouwen op en gaan hard aan het werk met de vernieuwing”, aldus Heerts. “Als beweging moeten we ervoor zorgen dat mensen stabiliteit in hun werkzame leven hebben, dat ze weerbaar zijn en prettig met elkaar samenleven, met respect voor ieders eigenheid. Eenheid in verscheidenheid. De organisatiegraad moet omhoog, we moeten herkenbaar zijn en voor goede belangenbehartiging zorgen. Zestien bonden hebben zich aangesloten bij de nieuwe vakbeweging, maar dat is niet voldoende. Vooral jongeren moeten we binnenhalen. En ophouden met interne ruzies en oeverloos gelul. Leden zijn het zat.” Leden bepalen FNV Horecabond tekende samen met vijftien andere FNV-bonden

de Overeenkomst nieuwe vakbeweging in oprichting, getiteld Vernieuw de Vakbeweging. In deze overeenkomst hebben de bonden samen afgesproken met elkaar tot vergaande vernieuwing te komen. Zo komt er een groot ledenparlement, een direct gekozen voorzitter en er komen sectoren waarin vakbondsmensen dichter bij de leden komen te staan. Dit moet mei 2013 tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging leiden, als het gekozen ledenparlement en de rechtstreeks gekozen voorzitter geïnstalleerd worden. Op die datum volgt dan het definitieve besluit om de FNV op te heffen en over te gaan in een nieuwe vakbeweging. Met de bonden die hebben ondertekend zou de nieuwe vakbeweging in oprichting volgend jaar rond 1,2 miljoen leden vertegenwoordigen. Ben Francooy ondertekende de overeenkomst namens FNV Horecabond: “De nieuwe vakbeweging moet dicht bij de leden staan, helder zijn in standpunten, herkenbaar voor de leden en ze moet slagvaardig opereren. De leden moeten het beleid bepalen door rechtstreekse invloed, zowel in de sectoren maar ook in de koepel. Mensen die werken of gewerkt hebben vormen de vakbeweging. Zij bepalen de koers.” |

Twee horecavragen aan Ton Heerts Ooit een bijbaantje gehad in de horeca? “Tijdens de feestweken van Tubbergen heb ik bier getapt. Ik was toen nog heel jong, eigenlijk te jong om al te mogen werken.” Waar eet je het liefst buitenshuis? “Bij Van der Valk, en dan een boerenschnitzel.”

Loopbaan nieuwe voorzitter ‘Tukker’ Ton Heerts (1966) startte in 1986 zijn loopbaan bij de Koninklijke Marechaussee waar hij onder meer werkte als leidinggevende. Daarna werd hij in 1993 lid van het algemeen bestuur van CNV namens de Marechausseevereniging. In 2000 is hij gekozen als voorzitter van AFMP. Heerts trad in 2003 toe tot het federatiebestuur van de FNV. Vanuit die functie maakte hij tevens deel uit van de SER. Van mei 2005 tot november 2006 was hij vicevoorzitter FNV met als portefeuille arbeidsmarkt, sociale zekerheid, gezondheidszorg, uitkeringsgerechtigden, ouderen en kwaliteit van arbeid. In 2006 werd hij gekozen als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, waar hij woordvoerder was op de portefeuilles sociale zaken, justitie en financiën. Hij besloot zich na de val van het kabinet in februari 2010 niet meer verkiesbaar te stellen en werd directeur van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds). Naast zijn werk heeft hij enkele nevenfuncties, zoals voorzitter voetbalvereniging ASV Apeldoornse Boys. Daarnaast is Heerts secretaris van het bestuur stichting Blik op Werk en voorzitter van de stichting Vrienden van de KAP (vrijwillige hulpdienst en mantelzorg). Ten slotte is hij ook voorzitter van de nieuwe betaaldvoetbalorganisatie in oprichting in Apeldoorn (BVO i.o.).

Ton Heerts: “We stropen de mouwen op.”


20

Juridische Zaken

Recht op ontslagvergoeding? Veel werknemers denken dat ze bij ontslag altijd recht hebben op een ontslagvergoeding, in de volksmond ook wel gouden handdruk genoemd. In dit artikel gaan juridisch medewerkers Najwa Boussaid en Erwin Koevoets dieper in op ontslagrecht en ontslagvergoeding. Heb je altijd recht op een ontslagvergoeding en wat moet je doen als je wordt ontslagen? Uitgangspunt van dit artikel is de werknemer die een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft, dus een vast contract. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt immers van rechtswege, oftewel automatisch, af na afloop van de periode waarvoor deze arbeidsovereenkomst is aangegaan. Arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd kunnen op verschillende manieren worden beëindigd. Al langere tijd is er trouwens in de politiek discussie om het ontslagrecht te wijzigen, beter gezegd om de regels over de manieren van beëindiging van arbeidsovereenkomsten te veranderen, zodat het voor werkgevers makkelijker zou moeten zijn om werknemers te ontslaan.

Beëindiging arbeidsovereenkomst – huidige situatie Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst met jou als werknemer eenzijdig opzeggen, mits hij hiervoor toestemming heeft verkregen van UWV WERKbedrijf. Alleen in een beperkt aantal gevallen, bijvoorbeeld wegens bedrijfseconomische redenen, nietfunctioneren en langdurige arbeidsongeschiktheid zal het UWV toestemming kunnen verlenen. De betrokken werknemer kan verweer (laten) voeren tegen deze aanvraag. Wij adviseren altijd verweer te voeren, al was het alleen maar om de eerste werkloosheidsdag uit te stellen. Als het UWV de werkgever toestemming verleent, mag deze de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst ook met wederzijds goedvinden beëindigen. Vaak zullen jij en je werkgever een vaststellings- of beëindigingsovereenkomst opstellen, waarin jullie allebei afspreken

wanneer en onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst zal eindigen. In zo’n geval zegt de werkgever vaak een beëindigingsvergoeding toe, maar dat hoeft niet.

Ontslag op staande voet Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst wegens dringende redenen met een werknemer eenzijdig opzeggen zonder rekening te houden met een opzegtermijn. Dat noemen we ontslag op staande voet. De werkgever mag dit alleen doen als de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan bijvoorbeeld diefstal, bedreiging of geweld. Als het gegeven ontslag terecht is, zal de werknemer geen recht hebben op een WW-uitkering. Het is van belang om altijd tegen dit ontslag te protesteren. Vaak kan er in onderling overleg met de werkgever alsnog een beëindiging met wederzijds goedvinden plaatsvinden: het ontslag op staande voet wordt ingetrokken en partijen besluiten samen uit elkaar te gaan. Het is daarom belangrijk om in dit geval niet direct naar het UWV te gaan om een uitkering aan te vragen, maar ons eerst te bellen voor advies. Een werkgever kan ten slotte een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter om een arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. De werknemer kan hiertegen verweer (laten) voeren. De rechter zal beoordelen of de arbeidsovereenkomst beëindigd zal moeten worden en zo ja, op welke termijn, en of de werknemer recht heeft op een vergoeding. Er zijn dus verschillende manieren voor een werkgever om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. De manier waarop een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd is relevant voor de vraag of het redelijk is dat een

werknemer een ontslagvergoeding krijgt.

Recht op ontslagvergoeding? Kantonrechtersformule Laten we met de deur in huis vallen, er bestaat geen wettelijk recht op een ontslagvergoeding. Wel is in de wet bepaald dat de rechter bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst een ontslagvergoeding kan toekennen. Dit is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Of je in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding is dus ter beoordeling van de rechter zelf. In sommige gevallen wordt er in ieder geval geen ontslagvergoeding toegekend, zoals bij een proeftijdontslag, bij het aflopen van een tijdelijk contract, bij faillissement en bij een terecht ontslag op staande voet. Als de rechter vindt dat er een ontslagvergoeding toegekend moet worden dan wordt de hoogte hiervan in beginsel gebaseerd op de kantonrechtersformule. De kantonrechtersformule is de richtlijn die door kantonrechters in Nederland is opgesteld voor het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding. Waarom is deze richtlijn ooit opgesteld? Zoals gezegd, staat in de wet dat de rechter bij ontbinding van een arbeidsovereenkomst kan bepalen dat de werknemer een ontslagvergoeding krijgt. Omdat er per regio grote verschillen bestonden in de toekenning, hebben de kantonrechters besloten om de hoogte van de vergoedingen te uniformeren. De kantonrechtersformule is een aanbeveling. Dat wil zeggen dat een rechter ook kan oordelen dat een werknemer een lagere vergoeding krijgt dan de uitkomst van de kantonrechtersformule. Op dit moment zijn de rechters bezig de kantonrechtersformule te wijzigen.


21

Tekst Najwa Boussaid en Erwin Koevoets Beeld P&I

Meestal niet! Hoe langer een dienstverband heeft geduurd, hoe hoger de vergoeding, gold tot nu toe, maar nu lijkt de insteek steeds meer te zijn: hoe moeilijker het voor een werknemer is een nieuwe baan te vinden, hoe hoger de vergoeding.

Recht op ontslagvergoeding? Kennelijk onredelijk ontslag Alleen de rechter kan bepalen of een werknemer in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding. Bij een opzegging van de arbeidsovereenkomst na toestemming van UWV WERKbedrijf komt er geen rechter aan te pas en krijg je als werknemer geen ontslagvergoeding. Echter, als jij op deze manier ontslagen bent, kun je in een kennelijk onredelijke ontslagprocedure de rechter vragen om je alsnog een schadevergoeding toe te kennen. Deze procedure start je op, nadat je de ontslagvergunning en opzegging hebt gekregen, omdat je van mening bent dat er sprake is van een kennelijk onredelijk ontslag.

De Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland, heeft onlangs hierover uitspraak gedaan. De uitspraak kan als volgt worden samengevat. Van een recht op vergoeding kan pas sprake zijn als aan de hand van alle omstandigheden van het geval is vastgesteld dat er sprake is van een kennelijk onredelijk ontslag. Dat betekent dat de enkele omstandigheid dat de werkgever de werknemer geen vergoeding heeft aangeboden, zoals bij een ontslag via UWV WERKbedrijf, het ontslag niet kennelijk onredelijk maakt. Verder oordeelt de Hoge Raad dat de beoordeling van de vraag of het ontslag kennelijk onredelijk is, in een gewone procedure beantwoord moet worden waarin de regels van het bewijsrecht gelden. Dat betekent onder andere dat jij als werknemer de geleden schade, die door ontslag is veroorzaakt, dient te bewijzen.

Beëindiging arbeidsovereenkomst – nieuwe situatie Na het uiteenvallen van de gedoogregering hebben vijf politieke partijen de handen ineengeslagen om de volgens

Najwa Boussaid: “De manier waarop je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd is relevant voor de vraag of het redelijk is dat je een ontslagvergoeding krijgt.”

velen noodzakelijke bezuinigingen voor 2013 te kunnen halen. Een van de maatregelen die in dit voorjaarsakkoord zijn overeengekomen, betreft het makkelijker en goedkoper maken van ontslag. De gedachte hierachter is dat als werkgevers makkelijker en goedkoper werknemers kunnen ontslaan, ze ook makkelijker nieuwe werknemers in dienst zullen nemen. Om dit te bereiken willen de partijen af van de procedure bij UWV WERKbedrijf en de ontslagprocedure bij de rechter. Werkgevers zouden in het vervolg alle arbeidsovereenkomsten eenzijdig mogen beëindigen. Daarbij moeten de werkgevers wel de WW voor maximaal de eerste zes maanden betalen, en een vergoeding van tussen de 0,25 en 0,5 maandloon. Deze vergoeding is bedoeld voor re-integratie of scholing. Werknemers kunnen alleen achteraf nog naar een rechter om te laten toetsen of het ontslag redelijk is geweest. Of deze voorstellen het gaan halen, is afhankelijk van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Wat te doen na ontslag? Als je als werknemer werkloos bent geworden, moet je de volgende dingen doen om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering: • Je moet vóór je eerste werkloosheidsdag ten minste twee keer hebben gesolliciteerd. Houd voor de zekerheid één sollicitatieactiviteit per week aan. • Je moet beschikbaar zijn om werk te aanvaarden voor het aantal uren dat je werkloos bent geworden. • Je moet je uiterlijk op de tweede werkloosheidsdag bij UWV WERKbedrijf als werkzoekende hebben ingeschreven. • Je moet je uiterlijk binnen één week na het intreden van werkloosheid melden bij UWV WERKbedrijf om een WW-uitkering aan te vragen. Er rusten dus zware verplichtingen

>


22 Erwin Koevoets: “Er bestaat geen wettelijk recht op een ontslagvergoeding. Alleen de rechter kan bepalen of je ervoor in aanmerking komt.” op je als je bent ontslagen. Als eerste werkloosheidsdag geldt de eerste doordeweekse werkdag waarop je niet meer hoeft te werken en je geen recht hebt op loondoorbetaling. Dit laatste is van belang als je gedurende de opzegtermijn van je werkgever niet hoeft te werken: je bent dan na afloop van de opzegtermijn werkloos. Als je je niet houdt aan bovenstaande eisen, kan het UWV besluiten dat je geen recht hebt op een WW-uitkering, of gedurende een bepaalde tijd recht hebt op een lagere uitkering. Vaak geldt dat het niet erg is als je je eerder bij UWV WERKbedrijf meldt om je als werkzoekende in te schrijven of een WW-uitkering aan te vragen.

Uitzondering Er is één situatie waarin we jou als werknemer het advies geven om je nog niet bij het UWV te melden en dat is als je werkgever je op staande voet heeft ontslagen. Als je namelijk op staande voet bent ontslagen, zal het UWV oordelen dat dit de werknemer valt te verwijten en zul je geen recht hebben op een WW-uitkering. Als het ontslag op staande voet later in onderling overleg wordt gewijzigd in ontslag met wederzijds goedvinden, zal het UWV niet alsnog tot het toekennen van

een WW-uitkering overgaan, omdat het gedrag van de werknemer toch als de reden van de beëindiging zal worden gezien. Dat betekent dat je geen werk, geen loon en ook geen recht op WW-uitkering zult hebben. Als je daarbij ook nog een koophuis of veel spaargeld hebt, zul je mogelijk ook geen recht hebben op een bijstandsuitkering. Onthoud daarom goed: ontslag op staande voet? Eerst voor advies bellen met VIC, ons Voorlichtings- en Informatiecentrum!

Conclusies Een ontslagvergoeding bij beëindiging van je dienstverband kun je nu slechts in enkele gevallen toegekend krijgen: als de rechter je dienstverband ontbindt, als je dienstverband in onderling overleg wordt beëindigd en als je dienstverband wordt opgezegd, maar dit in een volgende juridische procedure door een rechter kennelijk onredelijk wordt bevonden. Mogelijk zul je in de toekomst wel automatisch recht hebben op een vergoeding, maar die vergoeding is dan vooral voor scholing bedoeld, en zal lager zijn dan de vergoeding die je nu maximaal zou kunnen ontvangen.

Het Resultaat De heer Hendriks werkt al twaalf jaar bij een hotel-restaurant en is in die periode opgeklommen van zelfstandig werkend kok tot chef-kok. Door de crisis gaat het slechter met het restaurant en meneer Hendriks krijgt van zijn werkgever steeds meer onterechte klachten over zijn manier van werken. Hij gaat zich erg zorgen maken als hij na elf goede beoordelingen ineens een heel slechte beoordeling krijgt op zijn functioneringsgesprek. En daarna nog eens een officiële waarschuwing. Hij roept onze hulp in. Nadat wij de slechte beoordeling en de waarschuwing hebben weersproken, volhardt de werkgever toch in de waarschuwing, en geeft nog een waarschuwing. Ook die waarschuwing weerspreken wij, waarna de werkgever een procedure bij UWV WERKbedrijf begint wegens disfunctioneren. Omdat meneer Hendriks elf jaar goed heeft

gefunctioneerd, krijgt de werkgever geen toestemming tot opzegging van de arbeidsovereenkomst. Meneer Hendriks is nu wel helemaal klaar met zijn werkgever en solliciteert naar andere banen. Zijn werkgever laat weten dat meneer Hendriks te duur is en dat hij graag van hem af wil. De onderhandelingen die volgen zijn

redelijk snel afgerond. De werkgever kan en wil niet de maximale vergoeding betalen, maar meneer Hendriks kan dit ook niet eisen, omdat hij zelf ook wel weg wil. Het resultaat is toch goed, omdat meneer Hendriks een ontslagvergoeding van vier maandlonen krijgt en ook snel een nieuwe baan vindt tegen ongeveer hetzelfde loon. |


23

Tekst Karin van der Horst Beeld VVB

Nieuw: lidmaatschapspakketten voor leerlingen We zitten te springen om vakmensen. En leerlingen, de vakmensen van de toekomst, hebben we minstens zo hard nodig. We hebben dan ook twee voordelige lidmaatschapspakketten ontwikkeld speciaal voor leerlingen. Want een beroepsopleiding samen met ons lidmaatschap zorgt voor een goed begin van je loopbaan. Ben je momenteel leerling? Of heb je zelf ooit een opleiding gevolgd in een van onze vakgebieden? Dan weet jij hoe belangrijk het is om je als leerling goed te ontwikkelen en geïnformeerd te worden over alle rechten en plichten. Daar hoort natuurlijk ook een prettig leerbedrijf bij met opgeleide leermeesters en een veilige leeren werkomgeving. Meestal is alles prima geregeld, maar als leerlingen problemen krijgen, kunnen zij als lid altijd de (telefonische) hulp van FNV Horecabond inschakelen. Zo ook met vragen over werk en inkomen en voor informatie over de ontwikkelingen in de sector. Ben Francooy, voorzitter FNV Horecabond: “Met de nieuwe lidmaatschapspakketten speciaal voor leerlingen, hopen wij ze nog beter te kunnen helpen en al in een vroeg stadium van hun loopbaan te informeren over de voordelen die onze vakorganisatie biedt. Immers, een goede start is de basis voor de rest van hun carrière.” | Sluit je als leerling het

€ 15,- als je leerling lid maakt

Lidmaatschapspakketten speciaal voor leerlingen

Heb je collega’s, familie of vrienden die leerling zijn in de horeca, catering of recreatie en vind je het belangrijk dat ze lid worden van FNV Horecabond? Informeer ze dan over de lidmaatschapspakketten voor leerlingen. Kiest je leerlingcollega voor het Zeker!-pakket? Dan ontvang jij € 15,-! Kijk op de flyer die je in deze Horeca Info vindt, voor meer informatie.

Zeker! € 7,40 p/m (leerlingen betalen dus de helft van de normale prijs) Kies voor Zeker! en krijg het meest volledige lidmaatschapspakket inclusief gratis juridische bijstand. Bij een conflict met je leerbedrijf, verleent FNV Horecabond meteen hulp.

Zeker!-pakket af en heb je een conflict met je

Try-out Gratis (maximaal een jaar) Gewoon op de hoogte blijven van alles wat er in de sector speelt? Kies dan voor Try-out. Dit pakket is exclusief juridische bijstand. Kijk voor meer informatie op: www.fnvhoreca.nl/leerlingen, www.fnvcatering.nl/leerlingen of www.fnvrecreatie.nl/leerlingen.

leerbedrijf, dan verleent FNV Horecabond meteen hulp.


24

Tekst Annick Rijkschroeff Beeld P&I

Op de Werkvloer: strandpaviljoen Paal 10

Na regen komt zonneschijn <> Wie herinnert zich de regen van de eerste helft van juli niet? Het is hartje zomer en op weg naar het Zuid-Hollandse Ouddorp komt de regen met bakken uit de hemel. Maar hoe dichter we bij de kust komen, hoe minder het regent. En hoewel donker en grijs, is het droog als ik samen met Debbie en Geerte het terras klaarmaak voor de eerste gasten. Die mogen er niet nat en koud bij zitten en daar zorgen wij voor.

> Geerte schrijft op het bord wat de specialiteiten van de dag zijn, onder andere mosselen. Ze is van huis uit kleuterjuf, maar werkt nu fulltime als rechterhand van de eigenaars. Ze is laconiek, net als de collegaâ&#x20AC;&#x2122;s, over het tegenvallende zomerweer. Kan gebeuren, vinden ze. Er zijn vandaag dan wel enkele oproepkrachten afgebeld, maar er is nog genoeg te doen. Zo verzorgen ze ook de catering voor de crew van een beachvolleybaltoernooi. >

< Ondertussen is Marc in de keuken bezig met een salade. Hij heeft ervaring opgedaan in verschillende restaurants, waaronder een sterrenrestaurant, maar wilde wat anders. Sinds enkele maanden versterkt hij het team in het strandpaviljoen. De lunchkaart verschilt natuurlijk van die van een sterrenrestaurant. Kroket en patat staan erop, maar ook broodjes, wraps en salades. De kaart is opgesteld in het Nederlands en het Duits, niet in het Engels.


Komen we eens bij jou langs? Vinden jij en je collega’s het leuk als we eens bij ­jullie bedrijf langskomen voor deze serie? Geef je op via redactie@fnvhorecabond.nl en wie weet sta je op deze plek in een volgende Horeca Info!

2526

Het hoosde toen Annick Rijkschroeff, coördinator Stichting Projecten FNV Horecabond, onderweg was naar het Zuid-Hollandse Ouddorp om enkele uren mee te draaien in strandpaviljoen Paal 10. Vorig jaar stond hun terras op nummer 1 in de Terras Top 100. Maar zou er vandaag wel iemand op het terras zitten of überhaupt naar het strand komen? Kortom, zou er wel werk zijn?

>

< John, ook werkzaam in de keuken, zet de eerste bestelling klaar, die ik samen met Geerte ga uitserveren. Tijdens het zomerseizoen werken ze met 30 man, waaronder 6 fulltimers. Enkele vakantiekrachten komen met hun ouders hier op vakantie. Terwijl de ouders vakantie vieren, werken de kinderen. Dezelfde jongeren komen elk jaar terug.

>

>

Ja hoor, de zon is doorgebroken en de eerste gasten bedienen we buiten op het terras. Vorig jaar is dit terras door het blad Misset Horeca uitgeroepen tot het beste terras van Nederland. Dat hebben ze gemerkt, want het is daarna drukker geworden. Vaste gasten zijn verbaasd dat ze dit jaar niet meer in de Top 100 staan, laat staan op nummer 1. Maar dat komt doordat ze drie jaar uitgesloten zijn van deelname. Dit jaar is het terras van Eemlust in Baarn de winnaar geworden.

Iris neemt de reserveringen door. Strandpaviljoen Paal 10 is het hele jaar geopend en buiten juli en augustus worden er vaak bruiloften, bedrijfsfeesten en partijen georganiseerd. Ze zijn dus niet erg afhankelijk van het weer. Ook binnen is het gezellig, zeker met dat mooie uitzicht op de zee. Weer of geen weer.

> Met een handheld mag ik bestellingen gaan opnemen. Het vaakst bestelde drankje blijkt ice tea te zijn en dat hebben ze zelfs op de tap. Ik heb ooit in de horeca gewerkt, maar dan als kamermeisje en aan de receptie van een Oosters restaurant, niet in de bediening. Strandtenten ken ik alleen als gast. Het leuke aan werken hier vind ik dat ik steeds een vakantiegevoel heb. Bovendien is de sfeer onderling vrolijk. En, het klopt helemaal dat na regen zonneschijn komt, zeker aan de kust. |


26

Vereniging

www.fnvhorecabond.nl www.fnvhoreca.nl

www.fnvcatering.nl www.fnvrecreatie.nl

Waar bereik ik de bond? FNV Horecabond, waaronder FNV Horeca, FNV Catering en FNV Recreatie ­vallen, is op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar voor leden via het centrale

­telefoonnummer: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Met alle vragen over werk en inkomen in recreatie, catering en horeca kunnen leden op dit nummer terecht. De mensen van ons Voorlichtings- en Informatie-centrum zitten daar klaar om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Voor ingewikkelder zaken brengen zij je in contact met juridisch medewerkers, WAO-begeleiders en andere specialisten. Via dit telefoonnummer kun je ook nieuwe leden opgeven en verhuizing en/of verandering in je werksituatie doorgeven. LET OP: voor niet-leden geldt een apart telefoonnummer: 0900 - 239 10 00 (€ 0,50 p/min). De telefoonnummers van de voormalige regiokantoren van FNV Horecabond gelden niet meer.

FNV Horecabond

Het hoofdbestuur van FNV Horecabond is bereikbaar via: FNV Horecabond t.a.v. het hoofdbestuur Louis Armstrongweg 100, 1311 RL Almere LACUO Landelijke Adviescommissie Uitkeringsgerechtigden en Ouderen: Gerrit Kogelman, (0541) 51 23 96.

Vertrouwenspersonen Eric Vermaas (06 - 22 10 64 89) en Marijke Brands (06 - 52 34 27 16) zijn vertrouwenspersonen en leden ­kunnen hen bellen als ze een ­probleem hebben met de bond (dus niet voor problemen op je werk!). |

Ledencongres

Gratis workshops

Datum: 19 november. Tijd en locatie worden nog bekendgemaakt. Houd onze website in de gaten!

Dit najaar worden interactieve workshopdagen rondom de thema’s solliciteren en onderhandelen georganiseerd voor iedereen die in de horeca, recreatie en catering werkt. Houd de nieuwsbrief en website van jouw sector goed in de gaten voor de precieze invulling, data en locaties. |

Beeld VVB

Agenda

Bezoekadres: Louis Armstrongweg 100, 1311 RL Almere Postadres: Postbus 1435, 1300 BK Almere Telefoon: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) E-mail: info@fnvhorecabond.nl Website: www.fnvhorecabond.nl

Wij een nieuw lid jij € 15,Gelukkig ben jij al lid van onze vakorganisatie. Maar we zijn er ook voor jouw collega’s. Want hoe meer leden, hoe sterker we staan. Wil jij dat jouw collega’s ook profiteren van de voordelen van het lidmaatschap? Vertel ze dan over onze vakorganisatie. Je collega, familielid of vriend(in) die ook in de horeca, catering of recreatie werkt, kun je lid maken door de kaart in te vullen die je in deze Horeca Info vindt. Of ga naar de website van jouw sector. Voor ieder lid dat jij voor ons werft, ontvang je € 15,-. Je mag zelf kiezen waaraan je dit bedrag besteedt: • VVV irischeque ter waarde van € 15,• Een donatie aan Stichting Resto vanHarte De actie loopt tot en met 31 december 2012. Wij bellen ieder lid dat jij werft persoonlijk na. Je hebt een lid geworven als hij of zij toestemming heeft gegeven en wij de contributie hebben ontvangen. | Door FNV Horeca-lid Eveline Rotteveel is Kristian van Heuveln lid geworden: “Ik zou het zo weer aan een collega aanraden.”


27 Colofon

Contributie 2012 nummer 5, 2012

HoReCa

Info

Waarschijnlijk niet, maar ze bestaan wel degelijk. Michelin kent ze toe aan toeristische hoogtepunten. Zoals 1 ster aan Archeon, waar lid Erwin Ruiter werkt.

Blij dat er afwassers zijn:

Zeker!     € 14,80 p/m Met dit pakket kom je nooit voor verrassingen te staan wanneer het om je werk en inkomen gaat. Je krijgt, naast alle diensten uit het basispakket, gratis juridische hulp, ook als advocaten en rechters je pad kruisen.

Basis+          € 9,60 p/m Voor iedereen die graag wat meer zekerheid inbouwt. Naast onze gratis diensten uit het basispakket en schriftelijk advies van het Voorlichtingsen Informatiecentrum, kun je juridische specialisten van Stichting Right4You tegen een gereduceerd uurtarief (€ 95,- excl. btw) inschakelen als je die nodig hebt. Dat is goedkoper dan een advocaat.

we hebben ze hard nodig.

Horeca Info is een uitgave van Stichting FNV Pers in samenwerking met de FNV Horecabond: Louis Armstrongweg 100, Postbus 1435, 1300 BK Almere Telefoon: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Fax: (036) 536 33 97 E-mail: redactie@fnvhorecabond.nl Website: www.fnvhorecabond.nl

Oplage: 24.500

Nummer: 5 / 2012 ISSN 0166-0624 Hoofdredactie: Ben Francooy Eindredactie: Aafke Jochems Correctie: Evelyn Jongman Beeld voorpagina: Ingmar Timmer Beeld achterpagina: Ruud Strobbe Ontwerp: Angema Romijn, Romijn Design, IJsselstein Prepress en druk: Van der Weij B.V. Grafische Bedrijven, Hilversum

Basis           € 6,50 p/m De basis voor iedereen die het belangrijk vindt collectief vertegen-woordigd te zijn. Als lid heb je inspraak in de cao. Heb je algemene vragen over werk of inkomen, dan kun je terecht bij het Voorlichtings- en Informatiecentrum. Thuis ontvang je 7x per jaar Horeca Info en je kunt gebruik maken van gratis belastinghulp. Daarnaast ontvang je korting op je ziektekostenverzekering en krijg je korting op producten en diensten. Heb je juridische hulp nodig, dan kun je Stichting Right4You inschakelen tegen een uurtarief van € 105,- per uur excl. btw.

De contributie wordt maandelijks door middel van een automatische incasso afgeschreven. Zonder schriftelijke opzegging aan de ledenadministratie wordt het lidmaatschap automatisch verlengd. FNV Horecabond, t.a.v. ledenadministratie, Postbus 1435, 1300 BK Almere.

Let op: ben je leerling, dan hebben wij twee lidmaatschapspakketten speciaal voor leerlingen. Kijk op pagina 23 en op onze website voor meer informatie. Aansluitende rechtshulp vanaf € 8,21 per maand Samen met ARAG Rechtsbijstand hebben we een rechtsbijstandsverzekering ontwikkeld die aansluit bij de rechtshulp uit je lidmaatschap met onder andere een lage premie, geen eigen risico en dekking op de gebieden verkeer, wonen en consument. Op deze manier ben je volledig aanvullend verzekerd. En dat scheelt in de kosten.

Verras je collega met twee gratis nummers van de Horeca Info

Ooit gehoord van groene Michelinsterren?

Wij bieden verschillende lidmaatschapspakketten, zodat er altijd een pakket is dat bij je past. En wist je dat je contributie fiscaal aftrekbaar is, zodat je jaarlijks minimaal 40 procent terug kunt krijgen via je werkgever? Hierdoor betaal je minder contributie.

De lidmaatschapspakketten zijn ongeacht leeftijd, aantal uren dat je werkt en werksituatie. Wil je veranderen van pakket dan kan dat alleen per 1 januari van elk jaar en dat moet je ruim voor die datum schriftelijk aan onze ledenadministratie hebben gemeld, zie adres onderaan. Leden die voor 1 oktober 2010 lid zijn geworden van FNV Horeca of FNV Catering betalen maandelijks een contributie die afhankelijk is van het aantal uren dat je werkt en je leeftijd. Op de websites www.fnvhoreca.nl en www.fnvcatering.nl vind je de bedragen.

Vind je het ook hoog tijd dat je collega kennismaakt met FNV Horecabond? Dan is dit de gelegenheid. Meld je collega aan en hij of zij ontvangt gratis twee nummers van de Horeca Info. Daarmee verplicht je je collega tot niets; het enige wat we doen is hem of haar vragen lid te worden. Geen behoefte? Geen probleem. Wel interesse? Dan schrijven we je collega graag in als lid. Samen staan we sterker! Mijn naam: Mijn lidnummer:

Abonnement voor niet-leden: € 30,- per jaar. Opgeven via 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min)

Ik meld aan Naam:

Advertentietarieven: hele pagina € 2000,-, halve pagina € 1200,-, kwart pagina € 625,-, zesde pagina € 425,-.

Postcode en woonplaats:

Advertenties dienen drukklaar aangeleverd te worden. |

Stuur de bon naar FNV Horecabond, Antwoordnummer 1626, 1300 WE Almere. Een postzegel is niet nodig.

Adres:

Telefoonnummer:


Voorstellen

Sven van der Hoorn Functie: Opleiding: Vrijwilliger: Hobby’s:

1 dg/wk districtsmanager Compass Group, 3 dgn/wk OR-voorzitter. middelbare hotelschool aangevuld met trainingen, vooral op het gebied van medezeggenschap. 1 dg/wk mantelzorger voor dementerende moeder. fanatiek motorrijder, op pad gaan met de Land Rover(club) en basgitarist bij blues-rockband.

Als stagiair kwam Sven bij Compass binnen en nu, 32 jaar later, werkt hij er nog steeds. Toen een vorige bestuurder zei dat hij zoveel mogelijk via de cao wilde regelen, werd Sven lid van de bond om zo in de cao-commissie te kunnen zitten om mede de cao te bepalen. En daar bleef

het niet bij: hij is cao-commissielid catering en horeca, lid van de Europese Compass-OR, voorzitter toetsingscommissie en voorzitter verantwoordingsorgaan Pensioenfonds Horeca & Catering. “Als je lid wordt, dan moet je ook echt meedoen. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, vind ik. Ik geloof

erg in OR, vakbond en werkgever om samen beleid uit te stippelen, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. Alleen met inzet kun je succes hebben.” Wil jij de volgende keer op deze plaats vertellen waarom je lid bent? Meld je aan via redactie@fnvhorecabond.nl. |

Horeca Info nr. 5  

Horeca magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you