Page 1

nummer 1, 2012

HoReCa

Info

Zeeuws meisje

Horeca-guerrilla

Een minder goed lopende discotheek is nu het succesvolle pannenkoekenrestaurant Spek mie Stroop. Alles is er op z’n Zeeuws, ook ons lid Alissa.

De straat op voor een betere cao.


2

Groeien in je Vak

Tekst Aafke Jochems Beeld VVB

Pauline Schuit, lid FNV Horeca:

“Ik ben echt verknocht aan de horeca”

Altijd al de horeca in gewild? “In eerste instantie niet. Vanaf m’n vijftiende had ik dan wel een bijbaantje in een Grieks restaurant, maar ik koos voor een opleiding tot bassisschooljuf. Binnen een jaar wist ik: dit is niet mijn ding. Ik stapte over naar de middelbare hotelschool en die heb ik drie jaar geleden afgerond. Toen ben ik echt verknocht geraakt aan de horeca. Ik heb stages gelopen als gastvrouw bij verschillende restaurants. Tot voor kort werkte ik als assistent-sommelier bij restaurant Kok & de Bruin in Tricht, waar ik het erg naar m’n zin had. Maar omdat ik net verhuisd ben, heb ik een baan dichter bij huis gezocht en gevonden: gastvrouw bij restaurant ’t Weeshuys in Geertruidenberg.”

Wijnen zijn je passie? “Ja, want wijnen maken je avond compleet. Ik adviseer de gast graag bij het maken van een goede wijnkeuze. Toen ik bij restaurant Kok & de Bruin begon, merkte ik dat gasten er vaak veel vanaf wisten en daardoor wilde ik er ook

veel meer over weten. Ik heb onder meer de opleiding Gastronoom/Sommelier van Peter Klosse gevolgd en doe nu de vinologenopleiding.”

Wil je je nog meer ontwikkelen? “Zeker, ook om m’n grote droom waar te kunnen maken: niet alleen hoofdsommelier, maar ook assistent-restaurantmanager en daarvoor wil ik dan de bhv-opleiding doen. Het lijkt me verder leuk om de nieuwe generatie op te leiden. Ik overweeg dan ook de opleiding SVH Leermeester op te pakken als ik de vinologenopleiding heb afgerond.”|

Vergroot je vakbekwaamheid om je collega’s en natuurlijk ook je gasten tevreden te houden. De SVH Toolkit biedt tal van suggesties qua ontwikkeling, trainingen en opleidingen en staat op www.horecahelden.nl.


Inhoud

Column

HoReCa

Info

Vakblad voor werknemers in de horeca, recreatie en catering.

04

18

06

24

Geloof in eigen kracht De berichten over 2012 zijn niet gunstig. De economie groeit niet, de financiële wereld zit in een crisis en met de euro gaat het niet goed. Verder bereidt het kabinet ons voor op meer bezuinigingen, terwijl De Nederlandsche Bank voorspelt dat veel pensioenfondsen de pensioenen moeten gaan korten. Een somber beeld en dan kun je er ook nog aan toevoegen dat de vakbeweging in een moeilijke positie is komen te verkeren.

Dit alles is zeker geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.

04

06

Cas Spijkers Academie Het gedachtegoed van Cas Spijkers is nog springlevend op de naar hem genoemde academie voor jonge toppers. Wat maakt deze opleiding nu zo anders dan reguliere opleidingen?

18

24

En verder: 08 Nieuwe Vakbeweging 09 Fill the Cup 10 Nieuws 14 De Stelling

18 Horecava 20 Juridische Zaken 26 Vereniging 27 Contributie & colofon 28 Voorstellen

Michelinsterren We vroegen twee leden hoe zij ‘hun’ Michelinster hebben beleefd. “Ik krijg er nu weer kippenvel van.”

Cao-campagne horeca Er zit geen schot in de cao-onderhandelingen. Ondertussen voert FNV Horeca ludieke ‘guerrilla’-acties om onze eisen kracht bij te zetten.

Spek mie Stroop Alissa Raas zag Spek mie Stroop op tv, solliciteerde en werkt nu als Zeeuws meisje in de bediening. Debra Verduin, communicatie FNV Horecabond, liep in vol ornaat mee.

Integendeel. Er komt een nieuwe, moderne vakbeweging, dicht bij de leden en met behoud van identiteit en herkenbaarheid. Wij gaan de strijd aan voor een nieuwe cao voor de horeca, catering én recreatie. Ook al is het een moeilijk jaar, we zullen knokken voor behoud van koopkracht en voor een fatsoenlijk pensioen. Ook blijven we werken aan een solide pensioenvoorziening voor nu en voor later. En op 4 juni organiseren wij ons vierjaarlijks congres in de Reehorst te Ede. Het aantal leden moet dit jaar groeien en wij willen meer leden betrekken bij onze acties. Daarbij is geloof in eigen kracht onze drijfveer. Ben Francooy Voorzitter FNV Horecabond

3


4

Tekst Aafke Jochems Beeld Ingmar Timmer en VVB

“Een Michelinster

Wie: Jochem Appel, lid FNV Horeca. Functie: chef de partie bij restaurant Seinpost in Scheveningen. Was het spannend dit jaar of jullie de Michelinster zouden behouden? “Zeker, juist doordat we net een renovatie achter de rug hebben om meer gasten te trekken. De kwaliteit is uiteraard dezelfde gebleven, maar het restaurant heeft een lossere sfeer gekregen. Gelukkig heeft Michelin dat begrepen en hebben we in plaats van drie zwarte bestekjes, zelfs twee rode bestekjes gekregen. Fantastisch!” Wat betekent een Michelinster? “Het is een waardering voor het koken en elk jaar streven we ernaar de ster te behouden. Het geeft mij voldoening om gasten op deskundige wijze te laten kennismaken met de wereld van de gastronomie. In ons achterhoofd zit dat we een ster willen en dat we goed scoren in restaurantgidsen

als Lekker en GaultMillau. Maar gasten die binnenkomen moeten natuurlijk precies dezelfde kwaliteit gerechten, wijnen en gastvrijheid krijgen als de mensen van de eetgidsen. We koken voor de gasten, niet voor de gidsen. Maar ik moet toegeven, een Michelinster motiveert, werkt zelfs verslavend!” Hoe belangrijk is de bediening? “In de horeca sta je als één team. Gastvrijheid en productenkennis zijn zeer belangrijk.” Wat doe je er zelf aan om de ster te behouden? “Door helemaal voor het koken te gaan, veel te leren van de mensen die er werken, door vallen en opstaan, maar vooral door te proeven en de gerechten die we meegeven te begrijpen.” Hoe hebben jullie het gevierd? “Natuurlijk met een ijskoud biertje na het werk!”


5

“Ik krijg er nu weer kippenvel van. Echt super.”

werkt verslavend!” Het is elk jaar weer raak: de toekenning van Michelinsterren leidt tot nervositeit en soms teleurstelling, maar meestal tot opluchting en blijdschap. Zo ook eind november vorig jaar. We vroegen twee leden hoe zij ‘hun’ Michelinster hebben beleefd.

Wie: Huub Stegeman, lid FNV Horeca. Functie: hoofd banqueting bij landhuishotel de Bloemenbeek in De Lutte. Hadden jullie het verwacht, deze eerste Michelinster? “Het kwam compleet onverwacht. We hadden het er een paar weken ervoor met een paar collega’s nog over dat binnenkort de Michelinsterren bekendgemaakt zouden worden, maar hadden nooit gedacht dat wij er een zouden krijgen. We waren wel in de Lekker top 100 op plek 88 binnengekomen en daar waren we al heel blij mee. Op de bewuste ochtend belde een collega me thuis en zei: hou je hart vast, want we hebben een Michelinster. Ik krijg er nu weer kippenvel van. Echt super.” Wat betekent een Michelinster? “Het is een hele eer en een kroon op het werk. Maar niet dat we nu anders worden. We zijn en blijven gewoon Twents

gastvrij en maken het onze gasten naar de zin. Onze chefkok Lars van Galen en meesterkok Michel van Riswijk zijn erg goed en hebben al heel wat prijzen in de wacht gesleept, maar als één team moet je het doen, keuken én bediening. We werken heel veel samen, stellen menu’s samen op en denken gezamenlijk na over wijn-spijscombinaties. Bij de Michelinster draait het om de keuken, maar als je als bediening niet goed bent, kun je een ster vergeten.” Hoe hebben jullie het gevierd? “Op de avond zelf met collega’s en op 2 december hebben we bij de Bloemenbeek een grote felicitatieborrel gehouden voor medewerkers, familie, bekenden, vaste gasten, zakenrelaties en noem maar op. De gang hing vol met felicitatiemails en we zijn overstelpt met bloemen. Ook komen er meer gasten die wel even willen kijken hoe we het doen. Ik werk al 32 jaar bij dit familiebedrijf en dat ik dit nog mag meemaken!” |


6

Tekst Aafke Jochems Beeld P&I

Onderhandelingen over nieuwe cao horeca vertraagd

Guerrilla-acties om eisen voor Eind november vorig jaar zouden wij met de andere vakbonden en werkgeversorganisatie KHN om de tafel gaan zitten voor de eerste cao-onderhandelingsronde, aangezien de huidige cao eind maart afloopt. Groot was onze verbazing toen KHN op het laatste moment afzegde en aangaf dat ze eigenlijk uitgaan van het voortzetten van de huidige cao. Voor ons natuurlijk onaanvaardbaar, want de huidige cao moet veel beter. In november hebben wij KHN onze voorstellenbrief gestuurd, met daarin de volgende vijf hoofdthema’s: marktconforme beloning, flexibele arbeidsrelaties, arbeidsomstandigheden, scholing & levensfasebewust beleid en als laatste actualisatie, modernisering & begrijpelijkheid van de cao. Op al deze thema’s willen wij verbeteringen. Op onze site www. fnvhoreca.nl vind je de voorstellen uitgebreid beschreven. Hieronder lichten we er de belangrijkste punten uit. Marktconforme beloning: • Loonsverhoging van 2,5% per 1 april 2012. • Eindejaarsuitkering naar 2% als compensatie van het werken op onregelmatige uren. • Nachttoeslag van 15%. • Betalen naar het kunnen uitoefenen van de functie, niet naar leeftijd. Vakvolwassen leeftijd is 18 jaar. Flexibiliteit: • Drie in plaats van zes arbeidsovereenkomsten in drie jaar en daarna een vast contract. • Een schriftelijke arbeidsovereenkomst met een omvang van minimaal 16 uur per maand, dus geen nulurencontracten meer.

Cao-campagne Horeca verdient beter! Omdat we ons hard maken voor meer kwaliteit in de horeca, zijn we eind vorig jaar de campagne Horeca verdient beter! begonnen. Op de Horecava vond ons event Horeca verdient beter! plaats onder leiding van Jort Kelder (zie ook pagina 18 & 19). Ludiek bleek onze guerrilla-actie oftewel verrassingsactie een dag later in het centrum van Amsterdam. Met een grote bus en opklapbare bar reden we door Amsterdam en deden bekende horecapleinen aan, zoals het Rembrandtplein en het Leidseplein. Op elk plein klapten we de barbus uit, zetten tafels en stoelen neer en ontstond er in een mum van tijd een buitencafé. Chic gekleed bedienend personeel serveerde warme drankjes aan passanten. Op de tafels stonden menukaarten met uitleg over onze actie. Ook werden in de buurt flyers uitgedeeld om uit te leggen dat horecamedewerkers die kwaliteit en service leveren, waardoor de horeca gastvrijer is, daarvoor een passende beloning moeten krijgen. Een succes, want veel pers kwam op onze stunt af en het publiek reageerde positief.

• Als de werkgever verzuimt een schriftelijke arbeidsovereenkomst af te sluiten, dan geldt het dienstverband voor onbepaalde tijd en zonder proeftijd. Maximale arbeidstijden voor medewerkers van 18 jaar* en ouder: • Incidenteel maximaal 50 uur per week in plaats van 60 uur. • In 13 weken gemiddeld 42 uur per week. • De medewerker kan nooit verplicht worden om langer te werken dan 12 uur per dag of 50 uur per week. • Recht op één vrij weekend per maand. * Voor jeugdige medewerkers en leerlingen gelden aangepaste maximale arbeidstijden. Overwerk en minuren: • Overwerk gaat in na gemiddeld 38 uur per week. • Om onenigheid over uren te voorkomen: overwerk wordt berekend per kalenderkwartaal (13 x 38 uur = 494 uur). • Overwerk wordt na dit kwartaal gecompenseerd in vrije tijd of in geld tegen 150%, waarbij het uitgangspunt is overwerk = overwerk. • Minuren komen na een kalenderkwartaal te vervallen. • Minuren vervallen na het einde van de arbeidsovereenkomst. Scholing en levensfasebewust beleid: • De werkgever stelt per jaar 3% van de cumulatieve jaarloonsom van de onderneming ter beschikking voor scholing en opleiding van de medewerkers. • Zeggenschap over scholing en ontwikkeling moet evenwichtiger verdeeld worden tussen medewerker en werkgever. • De medewerker krijgt een persoonlijk ontwikkelingsbudget. • Er moet een sectorbreed levensfasebewust beleid komen.

Wachtdag bij ziekte Verder willen we de wachtdag bij ziekte afschaffen en moet er een beter leesbare en toegankelijkere cao komen. Het blijkt namelijk dat de oorzaak van het niet naleven van de cao vaak komt doordat mensen de cao niet goed begrijpen. Wij stellen daarom voor om de cao met behoud van de juridische toets leesbaar en toegankelijk op te maken en deze te ordenen vanuit het gezichtspunt van de gebruiker. Daarnaast zal de cao-tekst moeten worden aangepast aan het nieuwe digitale handboek.


7

betere cao kracht bij te zetten

Erg teleurstellend De reactie van KHN is tot nu toe – half januari – erg teleurstellend, zo stelt voorzitter FNV Horeca Ben Francooy: “We hadden ons erop ingesteld om op tijd, dat wil zeggen eind november, te beginnen. Nu is het al vertraagd. In oriënterende gesprekken hadden we het al over zaken als jeugdlonen en de kwaliteit van arbeidscontracten gehad en we hadden dan ook eind november concrete voorstellen verwacht van KHN. Uiteindelijk kwam KHN met een brief waarin stond dat er niks veranderd kan worden in de cao.”

professionele wijze de onderhandelingen begeleidt en het proces in goede banen leidt. De procesbegeleider bewaakt de voortgang en ziet erop toe dat iedereen zich aan afspraken houdt en dat die afspraken tijdens de onderhandelingen op papier komen. Niet dat je denkt een eindresultaat te hebben en dat er dan achteraf opeens verschillende versies van de afspraken opduiken. Ook moeten we goede afspraken maken over de communicatie met de achterban en de media.” Omdat deze Horeca Info half januari is gedrukt, staat het allerlaatste nieuws op: www.fnvhoreca.nl. |

Met de guerrillaactie op het Rembrandtplein legden we uit dat horecamedewerkers die kwaliteit en service leveren, een passende beloning moeten krijgen.

Procesbegeleider Samen met de andere vakbonden had FNV Horeca er ook voor gepleit om een procesbegeleider met verstand van zaken te vragen de onderhandelingen te begeleiden. In eerste instantie voelde KHN daar niet voor, maar schoorvoetend zijn ze over de brug gekomen. Nu is het zaak om goed de opdracht te formuleren en de juiste persoon te vinden. Francooy: “Het is belangrijk dat een externe persoon zorgvuldig en op

Doe mee aan onze guerrilla-acties Wij willen meer ‘guerrilla-acties’ door het land verspreid organiseren om onze eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Daarbij hebben we natuurlijk de hulp van zoveel mogelijk leden nodig, dus ook jouw hulp. Mail sectorbestuurder Milen van Boldrik om te laten weten dat je ervoor openstaat om mee te doen. Zo kan ze je snel bereiken als we weer een verrassingsactie op poten zetten: m.vanboldrik@fnvhoreca.nl.


8

Tekst Aafke Jochems

Kwartiermakers aan de slag Jetta Klijnsma is half januari met vier andere kwartiermakers aan de slag gegaan voor de oprichting van de nieuwe vakbeweging. De ploeg bestaat verder uit Marjan van Noort, Michel Donners, Frank Bluiminck en Tuur Elzinga. Zij gaan het land in om overal gesprekken te voeren. Jetta Klijnsma, PvdA-politica en voormalig staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Wij willen vooral horen en zien wat voor vakbeweging Nederland nodig heeft, zodat wij daar met zijn allen aan kunnen gaan bouwen.” Iedereen wordt via de website www.kwartiermakersvakbeweging.nl van harte opgeroepen om bouwstenen aan te leveren. Heb je suggesties, dan kun je deze mailen naar contact@kwartiermakersvakbeweging.nl.

FNV gaat op in nieuwe vakbeweging Begin december zijn de voorzitters van alle bonden binnen de FNV tot de conclusie gekomen dat de FNV moet opgaan in een nieuwe vakbeweging, met verschillende vakorganisaties die dicht bij de mensen staan en herkenbaar zijn. Half januari werd bekend wie de kwartiermakers zijn die de kar naar vernieuwing gaan trekken. Eind juni moet het oprichtingscongres plaatsvinden. Wat betekent dit allemaal voor de leden van FNV Horecabond?

Ben Francooy is positief gestemd over de vernieuwing binnen de FNV en ook het hoofdbestuur heeft met instemming gereageerd. Het kon ook niet anders, zegt Francooy, want de FNV had een structuur gekregen met grote machtsblokken die niet flexibel waren. Begin december nam hij als voorzitter van FNV Horecabond deel aan een tweedaags overleg in Dalfsen,

Beoogde planning oprichting nieuwe vakbeweging Eind januari: werkconferentie om het besluit van Dalfsen uit te werken. April: opnieuw werkconferentie. Begin mei: de commissie geeft een tussenstand, zoals mogelijk de naam van de nieuwe vakbeweging, statuten, de procedure om een voorzitter te benoemen, voorwaarden waaronder bonden toetreden en de structuur van de nieuwe organisatie. Mei en juni: de verschillende bonden bepalen hun standpunt. 4 juni: congres FNV Horecabond waarop onze leden hun visie kunnen geven en we als bond een standpunt kunnen innemen. Eind juni: oprichtingscongres van de nieuwe vakbeweging.

onder leiding van de verkenners Han Noten en Herman Wijffels. Over de uitkomst is Francooy erg tevreden: “We gaan een nieuwe vakbeweging oprichten waarin meer ruimte is voor diversiteit en die actiever is op de werkvloer. Daardoor ben je herkenbaarder voor je leden. Vakbonden die nu nog niet bij de FNV aangesloten zijn, worden ook uitgenodigd om toe te treden. Evenals verenigingen van jongeren, ouderen, zzp’ers en uitkeringsgerechtigden.”

Belangen beroepsgroepen Eigenlijk sluit de structuur van FNV Horecabond, met daarbinnen FNV Horeca, FNV Catering en FNV Recreatie, al goed aan bij de nieuwe vakbeweging. Francooy: “Bij ons staan werk en beroep al voorop, waar het in de nieuwe vakbeweging ook om gaat draaien. Voor onze leden zal het dan ook geen rigoureuze veranderingen betekenen, al zal de naam FNV ophouden te bestaan.” Voor de grote bonden heeft het echter meer consequenties. “Binnen die bonden zie je nu vaak dat belangen tussen beroepsgroepen kunnen verschillen, ook al maken ze deel uit van dezelfde bond. Een ICT’er in een ziekenhuis valt bijvoorbeeld onder dezelfde cao

als een verpleegster, maar hun werk verschilt als dag en nacht. Die ICT’er wil wellicht liever lid worden van een vakorganisatie van ICT’ers, omdat hij zich daarmee het meest verbonden voelt. Diversiteit in wensen en situaties van werkenden zijn het uitgangspunt. Mensen met soortgelijk werk willen en krijgen ruimte en autonomie om zelf te bepalen hoe ze het werk, beroep en de arbeidsvoorwaarden vormgeven.”

Uitgangspunt: diversiteit en herkenbaarheid Autonoom Francooy zal zich sterk maken voor die grote mate van autonomie van sectoren binnen de nieuwe bond, dus zeggenschap over eigen geld en middelen. Ook zal de zeggenschap van individuele leden binnen de horecabond groter worden. “Daarnaast blijft er centraal gecoördineerd beleid nodig. Denk aan het arbeidsvoorwaardenbeleid. Maar groepen werknemers, verenigd rond werk en beroep, bepalen zelf hoe ze dat dan invullen.” |


9

Tekst Aafke Jochems Beeld Rein Skullerud

Wij een maaltijd, zij een maaltijd Nog steeds gaan elke dag miljoenen kinderen in de derde wereld met honger naar bed. Terwijl voor slechts 20 cent die kinderen een maaltijd op school kunnen krijgen. Dat liet kok Leon Aarts niet los. Hij wilde meer mensen voeden dan alleen z’n gasten. Nu is hij de motor achter Fill the Cup: elke keer dat je uit eten gaat betaal je 20 cent extra, zodat een kind in de derde wereld ook een maaltijd heeft. Het begon in Maastricht en nu is heel Nederland aan de beurt.

“In Nederland serveren we meer dan 1 miljard maaltijden per jaar in restaurants, kantines en cafetaria’s”, vertelt voormalig kok Leon Aarts. “Met 20 cent per maaltijd kunnen we, alleen al in Nederland, elke dag 3 miljoen kinderen helpen. Want voor 20 cent krijgt een kind in de derde wereld een maaltijd op school en meteen ook goede voeding, onderwijs, verzorging en toekomst. Vandaar het motto: wij een maaltijd, zij een maaltijd.”

Het World Food Programme verzorgt de dagelijkse maaltijden op scholen World Food Programme Het idee om elke keer als je uit eten gaat 20 cent extra te betalen begon Aarts als een lokaal initiatief in Maastricht. Het werd opgepikt door het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties en het WFP verzorgt nu de dagelijkse maaltijden op scholen in de derde wereld. Het is heel eenvoudig: op de rekening verschijnt 20 cent extra per gast, die de gast uiteraard niet verplicht is te betalen, maar de ervaring leert dat eigenlijk niemand er

bezwaar tegen heeft. Aan het eind van de maand betaalt het restaurant automatisch het totaalbedrag aan de organisatie van Fill the Cup. Volgens Aarts betekent het geen rompslomp voor de ondernemer. Ook benadrukt hij dat er nauwelijks iets aan de strijkstok blijft hangen: alleen 10 procent wordt gebruikt om het project draaiende te houden. Ambassadeurs Sinds eind vorig jaar timmert Aarts flink aan de weg met Fill the Cup, zodat heel Nederland gaat meedoen. Daarvoor heeft hij de hulp van verschillende ambassadeurs. Wat vinden de ambassadeurs van Fill the Cup? • Boudewijn Zenden (voetballer): “Sluit je als restaurant aan bij dit mooie initiatief, dan weet je zeker dat je iets doet voor de toekomstige generatie in derdewereldlanden. Dat doe ik ook!” • Julius Jaspers (kok en schrijver, bekend van Topchef): ”Waar hebben we het over, 20 cent en je helpt iemand aan een bord eten. Waarom heeft niemand dit eerder bedacht, een geweldig en vooral eenvoudig initiatief.” • Iens Boswijk (oprichter van de restaurantsite IENS.nl): “Twintig cent is een klein gebaar vooral als je bedenkt dat het zo’n

impact heeft. Zo simpel kan een effectieve bijdrage van 20 cent zijn!”

Elke keer dat jij uit eten gaat betaal je 20 cent extra, zodat een

Ook meedoen Aarts wil niet alleen horecaondernemers, maar ook gasten en horecawerknemers oproepen zich aan te sluiten. Vind jij dit een goed initiatief en wil je dat de horecagelegenheid of het bedrijfsrestaurant waar jij werkt hier ook aan meedoet, kaart het aan bij je werkgever en collega’s. Meer informatie en aanmelden: www.jointhecup.org, info@jointecup.org en (043) 302 03 20. |

kind in de derde wereld ook een maaltijd heeft.


10

Nieuws

Ruim 80% van de stappers heeft na een avond uitgaan last

Vul enquête voor nieuwe cao recreatie in

Beeld P&I

Alle leden die in de recreatie werken, hebben we per post en e-mail gevraagd mee te doen aan de enquête over wat er in de nieuwe cao recreatie moet staan. Je kunt nog tot 7 februari reageren. Doe dat!

Vraag ook je collega’s – lid of geen lid – de enquête in te vullen.

HorecaEvenTT Assen Van maandag 13 tot en met woensdag 15 februari 2012 vindt de vijfde editie van HorecaEvenTT plaats. Deze jaarlijks terugkerende vakbeurs voor horeca, grootkeuken en recreatie vindt plaats in de TT Hall Assen, pal naast het TT-circuit en goed bereikbaar vanaf de A28. Onder de noemer EvenTTCulinair zal net als voorgaande jaren veel aandacht geschonken worden aan het culinaire aspect. Tijdens de culinaire wedstrijden wordt er onder andere gestreden om de Wynand Vogel-bokaal. Meer informatie: www.horecaeventt.nl. |

Eind juni loopt de huidige cao recreatie af, zodat de onderhandelingen voor een nieuwe cao dit voorjaar starten. Wat vind jij belangrijk? Bijvoorbeeld een hoger salaris of andere contractvormen? Dat kun je op onze site www.fnvrecreatie.nl aangeven. Vraag ook je collega’s – lid of geen lid – de enquête in te vullen. Aan de hand van de uitkomst van deze enquête bepaalt de cao-commissie op woensdag 14 maart met welke voorstellen FNV Recreatie de onderhandelingen ingaat. Wil je meebeslissen? Word dan lid van de cao-commissie en kom op 14 maart naar de bijeenkomst van deze commissie, zie www.fnvrecreatie.nl. |

Toekomst Bedrijfschap Horeca Net voor kerst heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om product- en bedrijfschappen op te heffen. Wat betekent dit voor het bedrijfschap Horeca en daarmee voor de sector?. Overigens gaat het om een motie en is er nog geen wet. Bovendien is het kabinetsstandpunt minder rigoureus, want het kabinet wil productschappen behouden die plant- en dierengezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid bevorderen. Maar ook dat kan niet voorkomen het Bedrijfschap Horeca zo goed als zeker binnen enkele jaren in zijn huidige vorm ophoudt te bestaan. En dat is een heel slechte zaak, vindt Ben Francooy, voorzitter FNV Horecabond. Vooral als het gaat om de rol die het bedrijfschap speelt in de financiering van arbeidsmarktbeleid en opleidingen. Het bedrijfschap heeft inkomsten door heffingen die ondernemingen betalen, zo’n € 14 miljoen per jaar. Geld dat uit de bedrijfstak zelf komt en niet van de overheid. Daarvan gaat bijna € 8 miljoen naar subsidies die het bedrijfschap geeft aan instituties, zoals Kenwerk, SVL en vooral SVH. Met de overige ruim € 6 miljoen financiert het bedrijfschap onder meer tal van arbeidsmarktonderzoeken en trendanalyses.

Francooy: “Het bedrijfschap heeft vijf jaar geleden een nieuwe, betere koers ingezet. Rond diezelfde tijd heeft KHN de opheffing bewerkstelligd van de sociale fondsen, en taken van het sociaal fonds zijn naar het bedrijfschap overgeheveld. Wij zeiden toen al dat het niet goed is om alles bij één instituut onder te brengen. Het gevolg zie je nu: als het bedrijfschap ophoudt, dan houdt alles op. Ook belangrijk onderzoek over arbeidsmarktbeleid en het merendeel van het budget van bijvoorbeeld het SVH. Dat is funest voor het scholingsbeleid in de sector.” Francooy heeft de oplossing: “Er moet een nieuw fonds arbeidsmarktbeleid en opleiding komen. KHN heeft zich meerdere malen uitgesproken voor de noodzaak van vakonderwijsactiviteiten en op de arbeidsmarkt gebaseerd onderzoek en het gegeven dat daar natuurlijk financiering voor nodig is. Uiteraard zullen wij KHN daaraan houden. Wij hebben daarin een gemeenschappelijk belang.” |


11

van een piep in de oren en vindt het geluid te hard staan.

Verdubbeling naamsbekendheid FNV Horeca door Herman’s Restaurant School Beeld Ingmar Timmer

Afgelopen najaar heeft FNV Horeca het tv-programma Herman’s Restaurant School gesponsord. Het werd goed bekeken, gewaardeerd en de naamsbekendheid van FNV Horeca verdubbelde. In dit programma maakten acht Rotterdamse jongeren onder leiding van chef Herman den Blijker, FNV Horeca-coach Milen van Boldrik en ondernemer Casper van Beek een vliegende start in de horeca. Voorzitter Ben Francooy: “FNV Horeca heeft dit programma gesponsord omdat wij het belangrijk vinden te laten zien dat werken in de horeca echt een vak is, waarbij vakmanschap, gastvrijheid en persoonlijke ontwikkeling zeer belangrijk zijn. Daarnaast wilden wij de naamsbekendheid van FNV Horeca vergroten, iets waar wij met de verdubbeling zeker in geslaagd zijn.” De vaste kijkers beoordeelden het met een 7,8. |

De vaste kijkers beoordeelden het programma Herman’s Restaurant School met een 7,8.

Nieuw keurmerk: Oorveilig Club AIR in Amsterdam heeft begin december als eerste club het keurmerk Oorveilig gekregen, waarmee de club het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors verkleint. Om in aanmerking te komen voor het Oorveilig-keurmerk mag de muziek niet harder zijn dan 103 decibel (per 15 minuten), hangt in de zaal duidelijk zichtbaar een decibelmeter en is goede oorbescherming te koop. Jaarlijks lopen circa twintigduizend jongeren permanente gehoorschade op. Ruim 80% van de stappers heeft na een avond uitgaan last van een piep in de oren en eenzelfde percentage vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan. De campagne ‘Love Music F#ck Piep’ moet jongeren tijdens het uitgaan beschermen tegen gehoorschade. De campagne is een initiatief van de Nationale Hoorstichting en Club Judge, het officiële keurmerk voor clubs. |

Gedragscode zwembranche De zwembranche heeft onder aanvoering van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ het initiatief genomen om te komen tot een gedragscode. Aanleiding daarvoor was het omvangrijke zedenincident in het zwemonderwijs van enkele jaren geleden. Het doel van deze code is om de sociale veiligheid in zwembaden te vergroten, waarbij een veilig zwemklimaat voor zowel kind als zwemonderwijzer centraal staat. Meer informatie op: www.npz-nrz.nl. |

Beeld P&I

In november is het eerste exemplaar van de gedragscode voor de zwembranche uitgereikt tijdens het Nationaal Zwembad Congres van de Vereniging Sport en Gemeenten in Duiven.

Het doel van de code is om de sociale veiligheid in zwembaden te vergroten.


12

Nieuws

Slechts € 70,- besteedde de horeca in 2010 per werknemer

Beeld Jaap Spieker

Pensioenpremies 2012

De financiële positie liet verhoging van de pensioenen niet toe.

Het Pensioenfonds Horeca & Catering heeft de pensioenpremie voor 2012 tot 2016 vastgesteld op 16,8%* van de pensioengrondslag. Daarnaast moeten werkgevers en werknemers in de catering in 2012 en 2013 beide een extra premie van 0,27% voor de kostendekkendheid van de pensioenopbouw voor 2011 betalen. In de horeca heeft de vut-stichting deze premie betaald. In de recreatie is vanaf 2012 de premie 20,0%. Beide pensioenfondsen hebben de pensioenen van alle deelnemers en gepensioneerden niet per 1 januari verhoogd. De financiële positie liet dit namelijk niet toe. In de recreatie is het zelfs waarschijnlijk dat het pensioenfonds aanvullende maatregelen moet nemen. In februari of maart is hier meer over bekend. Kijk voor meer pensioeninformatie op de website van jouw sector. * Alle premies zijn een percentage van de pensioengrondslag. |

Horeca besteedt minst aan opleidingen Slechts € 70,- besteedde de horeca in 2010 per werknemer aan een cursus of opleiding. Dat is veruit het minst van heel Nederland, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Het landelijk gemiddelde ligt op € 435,per werknemer. De verschillen per bedrijfstak zijn enorm groot. De € 70,- voor een horecawerknemer staat in schril contrast met de € 1200,- voor een werknemer van energie-, water- en afvalbedrijven. De totale uitgaven aan cursussen en opleidingen zijn ruim € 1,6 miljard. Dit is circa 1% van de totale kosten in het bedrijfsleven. In 2005 was dit nog 1,5%. Hiervoor kan een op de drie werknemers een opleiding volgen. In de horeca volgt een op de vier mensen een bedrijfsopleiding. In grote bedrijven volgt 41% van de werknemers een cursus of opleiding. Bij bedrijven met minder dan 100 werknemers is dat 29%. In ons eigen vergelijkingsonderzoek tussen zes cao’s (zie de laatste Horeca Info van 2011) kwamen wij zelf al tot de conclusie dat de horeca geen apart scholingsfonds kent. 1% van de loonsom wordt gereserveerd voor scholingsmiddelen, maar werkgevers kunnen opleidingsverzoeken van werknemers weigeren en de zeggenschap ligt vrij eenzijdig bij de werkgever. |

Noteer alvast de datum:

Recreatie Toppers 22 maart Het Sociaal Fonds Recreatie organiseert op donderdagmiddag 22 maart bij ROC Aventus in Apeldoorn Recreatie Toppers. Dit evenement dat dit jaar de titel Extreme Innovation heeft, is bedoeld voor werkgevers, werknemers en vertegenwoordigers van het beroepsonderwijs in de recreatiebranche. Ook vindt de bekendmaking van het Leerbedrijf van het Jaar plaats. |

Totaal

Horeca Handel Zakelijke dienstverlening Industrie Cultuur, recreatie en overige dienstverlening Bouwnijverheid Vervoer en opslag informatie en communicatie Financiële instellingen Delfstoffenwinning Energie, water en afvalbedrijven 0

200

400

600

800

Bron: CBS

1000 1200 euro

Skills Masters in Ahoy Skills Masters is het beroepskeuzeevenement van Nederland. Op 15, 16 en 17 maart 2012 kunnen vmbo’ers en mbo’ers in Ahoy Rotterdam snuffelen aan beroepen, demonstraties bekijken en meedoen aan vakwedstrijden en doe-activiteiten. De nationale kampioenschappen voor leerlingen in de categorieën leerling-kok, leerling-gastheer/vrouw en kastelein worden tijdens dit evenement gehouden. Kijk op www.skillsmasters.nl. |


13

aan cursus of opleiding, veruit het minst van Nederland.

Ketens nemen hotelmarkt over Eind 2011 bedraagt het deel van het Nederlandse hotelaanbod dat ketengebonden is 61%. Dat betekent dat van alle Nederlandse hotelkamers nog maar 39% los van een keten staat, zo blijkt uit onderzoek van Horwarth HTL.

Top 10 hotelketens in Nederland Keten 1 Van der Valk (NL) 2 NH 3 Accor 4 Group Du Louvre 5 Hampshire (NL) 6 Best Western 7 Bastion (NL) 8 Intercontinental Hotel Group 9 Fletcher (NL) 10 Bilderberg (NL)

De ketengraad van 61% is aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde. Ten opzichte van een ketengraad van 35% zo’n tien jaar geleden betekent dit bovendien een bijzonder snelle opmars van hotelketens. Van alle hotelketens heeft Van der Valk verreweg het grootste marktaandeel. In Nederland zijn maar liefst 50 hotelketens met 63 hotelmerken actief. De ketens hebben in Nederland bijna 560 hotels en meer dan 57.800 hotelkamers. |

Hotels 59 35 39 63 66 46 30 13 48 19

Kamers 7.767 6.544 6.245 4.661 4.497 3.284 2.751 2.262 2.245 1.866

Bron: Horwarth HTL

Reimers helpt Vanaf 28 februari is op RTL4 een nieuw tv-programma te zien waarin de zwarte brigade de hoofdrol krijgt. De witte brigade wordt in de media al volop gepromoot en nu is het de beurt aan de gastheer/vrouw. In het tv-programma gaan verschillende horecabedrijven samen met meneer Reimers aan de slag om van de zwarte brigade weer een geoliede machine te maken. Centraal staat het

spel tussen ondernemer en werknemer. De bedoeling is het ambacht van gastheer en -vrouw in de schijnwerpers te zetten. Het programma is een initiatief van het bedrijfschap Horeca. |

Horeca niet gastvrij voor alleeneters?

“Mensen gaan niet graag alleen uit eten, want dan voelen ze zich zielig of niet welkom in het restaurant”, aldus Fred Beekers, initiatiefnemer van Resto VanHarte. “Wij denken dat een tafel waar je kunt aanschuiven als alleeneter, al een hele verbetering zou zijn. Als je niet voor jezelf wilt koken, kun je bij de supermarkt een kant-en-klare maaltijd halen, maar gezellig eten is dat niet.” Restaurants blijven wat betreft marketing, menukaart, inrichting, entertainment en gastheerschap achter bij de trend van steeds meer eenpersoonshuishoudens. Ze zijn overwegend ingesteld op diners vanaf twee personen. De hotelschool onderzoekt hoe alleen uit eten in de Nederlandse horeca populair gemaakt kan worden. Wat zijn de motieven waarom mensen níet alleen uit eten gaan en wat kan de horeca doen om alleen uit eten wél aantrekkelijk te maken? |

Beeld P&I

Studenten van de Hogere Hotelschool Maastricht doen onderzoek naar mensen die alleen uit eten gaan. Dat doen zij in opdracht van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en op initiatief van Resto VanHarte. De aanname van de hotelschool is dat de Nederlandse horeca onvoldoende gastvrij is voor mensen die alleen eten.

Restaurants zijn overwegend ingesteld op diners vanaf twee personen.


14

Stelling

Illustratie Marian Latour

Nulurencontract? Weg ermee! Wat vind jij? We blogden op onze site over bovenstaande stelling en je kon meestemmen via een poll. Hieronder enkele reacties op ons blog over het nulurencontract. “Inderdaad hebben werkgevers veel voordelen bij nulurencontracten. Het voorstel om contractueel een minimum aan te geven is dan ook toe te juichen. Vooral nu midden in een economische crisis, kiezen veel werkgevers ervoor om werknemers met nulurencontracten stevig te korten op het aantal te werken uren. Gevolg is dat het UWV momenteel te maken heeft met een forse toename van aanvullende WW-uitkeringen gedeponeerd door werknemers met nulurencontracten. Dit terwijl het recht op arbeid met een gunstig arbeidsverleden wel juridisch kan worden aangevochten. In mijn geval werkte ik gedurende de afgelopen 12 maanden bijvoorbeeld gemiddeld 164 uur per maand, terwijl ik deze maand gekort ben naar 81 uur. De volgende maand sta ik slechts 39 uur ingeroosterd. Als tussen werkgevers en werknemers op basis van een aantoonbaar werkverleden een minimumcontract volgens de horecacao kan worden afgesloten, zal dit volgens mij de volgende gevolgen kunnen hebben: 1. De werknemers verkrijgen rechten. 2. Minder werknemers zullen een grote aanvulling bij het UWV moeten aanvragen. 3. De werkgelegenheid blijft gewaarborgd.

Horeca 81% ja

Leden:

67% ja

Niet-leden: 20%

40%

60%

19% nee

33% nee 80%

100%

Catering Leden:

87% ja

Niet-leden: 0%

20%

73% ja 40%

60%

13% nee

27% nee 80%

74% ja

Leden:

26% nee

63% ja

Niet-leden:

20%

ntract van mini“Ik werk in de catering en ben voor een contract ng van cateraar maal 20 uur. Zeker omdat bij iedere wisseling p den duur niks je contracturen moet inleveren. Je houdt op meer over.”

40%

60%

37% nee

80%

“Ik vind een contract voor een bepaald aantal uren terecht en dan ook een realistisch contract. In onze organisatie (in de recreatie) wordt nog regelmatig een nulurencontract gebruikt. Ook mensen die een bepaald contract hebben en daar standaard elke maand overheen gaan met hun gewerkte uren, krijgen geen realistisch contract op basis van de standaard ingeroosterde uren. Of je moet een lange adem hebben dan willen ze bij aanvang van een nieuw seizoen (schooljaar) het ophogen. En als je dan vertelt dat je vakantie-uren die je per week opneemt eigenlijk meer zijn dan je per week krijgt, moet je ze dat uitleggen omdat ze het niet (willen?) begrijpen.” |

100%

Recreatie

0%

g. Ik ga toch “Eigenlijk is het sowieso een belachelijk ding. ook niet naar de bakker om te zeggen dat ikk nu geen brood bij hem ga kopen maar dat eventueell in de toekomst wel een keer ga doen? Een dommer contract dan soneel in voor een nulurencontract is er niet. Je huurt personeel ul zijn.” een bepaald aantal uren en dat kan nooit nul

“Wat voor zekerheid zou iemand hebben bijj een nulurendig heeft? Wat contract. Als de werkgever je niet meer nodig heb je dan? Niks!”

Uitkomsten poll

0%

4. Willekeur in het aantal te roosteren uren in n de er zal werkhoreca wordt tegengegaan. De werkgever n gedurende nemers meer gemiddeld gaan inroosteren te pieken en een lopend arbeidsjaar. Dit voorkomt grote dalen. gelost moeten 5. Er zullen minder juridische geschillen opgelost s. worden tussen werkgever en werknemers. ot voorstander Concluderend kan ik stellen dat ik een groot ben van de stelling.”

100%

Volgende stelling: Reiskosten woon-werkverkeer zijn voor rekening van de werkgever Wil jij ook meebloggen of je stem uitbrengen? Ga naar de website van je sector: www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl of www.fnvrecreatie.nl.


Hoe zit het ook alweer?

Tekst Özgür Kekeç

15

Cao en nulurencontract

Catering De catering cao kent naast fulltimers en parttimers ook regiomedewerkers. Voor regiomedewerkers geldt voor de minimale arbeidsomvang dat het aantal te werken uren minimaal 15 uur per week bedraagt. Voor parttimers geldt minimaal gemiddeld 13 uur per week. Dit wordt als volgt berekend: het gemiddelde per week over een periode van drie maanden. Mocht je structureel meer werken dan de overeengekomen arbeidsomvang dan kan de arbeidsovereenkomst worden aangepast. In de catering is er dus geen mogelijkheid tot het sluiten van een nulurencontract.

Recreatie

Raar verschijnsel Werkgevers in de horeca hebben de mogelijkheid om een nulurencontract aan te bieden. Een raar verschijnsel en volgens ons ongewenst, want je weet als oproepkracht niet waar je aan toe bent en waarop je aanspraak kunt maken. Onze sectorbestuurder horeca, Milen van Boldrik, pleit dan ook voor een minimumaantal contracturen, bijvoorbeeld ten minste 16 uur per maand. Werkgevers kunnen dan nog altijd flexibel mensen inzetten en als werknemer heb je toch meer zekerheid, omdat de gegarandeerde uren verspreid kunnen worden over een maand. De werkgever zou verplicht moeten zijn het minimumaantal contracturen uit te betalen, ook als je deze uren niet hebt kunnen werken omdat je werkgever je niet voor het minimumaantal contracturen heeft ingeroosterd. Helaas staat dit (nog) niet in de cao horeca en worden nulurencontracten in de horeca veel gebruikt. Het is wel zo dat je na drie maanden werken op basis van een nulurencontract aanspraak kunt maken op een contract met minimaal de gemiddelde tijd die je in deze drie maanden hebt gewerkt. De werkgever kan dit recht echter schriftelijk uitsluiten voor de eerste zes maanden van het dienstverband.

De recreatie kent ook een vorm van regiomedewerkers, maar hier worden ze flexitimers genoemd. Een flexitimer heeft een gegarandeerde arbeidsomvang van minimaal 20 uur per maand, respectievelijk 18 uur per 4 weken. De werkgever kan de flexitimer, met een arbeidsomvang van 60 uur of minder per maand, verplichten vijf uur per week meer te werken. In het geval van een arbeidsomvang van meer dan 60 uur per maand heeft de werkgever de mogelijkheid de flexitimer 10 uur meer in te roosteren. Als je als flexitimer niet meer ingeroosterd wilt worden dan is er die mogelijkheid ook, maar dan geldt er wel een lagere gegarandeerde arbeidsomvang van minimaal 12 uur per maand. Voor parttimers geldt er geen gegarandeerde arbeidsomvang zodat er in de recreatiesector dus de mogelijkheid is tot het sluiten van een nulurencontract.

Minimaal hoeveel uur per dienst? Artikel 7:628a van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat als je een arbeidsomvang van minder dan 15 uur per week hebt afgesproken én de tijdstippen waarop je werkt niet zijn vastgelegd, dan wel als de omvang van je werk niet (eenduidig) is vastgelegd, je voor iedere periode van minder dan 3 uur waarin je hebt gewerkt, recht hebt op het loon waarop je aanspraak zou hebben als je 3 uur arbeid zou hebben verricht. In de recreatie is in het voordeel van de flexitimer hiervan afgeweken. De flexitimer moet voor minimaal 4 uur aaneengesloten ingeroosterd worden tenzij anders overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. |

De mensen van ons Voorlichtings- en Informatiecentrum hebben veel kennis die ze graag telefonisch (0900-202 23 23 € 0,20 p/min voor leden) of online met je delen: ga naar www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl of www.fnvrecreatie.nl en klik op Je Vraag.


16

Tekst Aafke Jochems Beeld VVB

Cas Spijkers Academie Twente leidt toppers in spe op

“Je moet harder leren dan

Eind vorig jaar moesten we helaas afscheid nemen van Cas Spijkers. Zijn gedachtegoed is echter nog springlevend. Zo ook op de door hem opgerichte Cas Spijkers Academie in Boxmeer en het Twentse dorp De Lutte. Horeca Info reisde naar Twente om te zien en te horen wat deze opleiding nu zo anders maakt dan reguliere opleidingen. En waarom juist hier de toppers van de toekomst zich thuis voelen.

Zomaar een dinsdag op de Cas Spijkers Academie in Twente. In koksbuis zitten vier ambitieuze leerlingkoks niveau 4 elk achter een laptop. Ewout van der Kolk, Emiel Kwekkeboom, Niek Reichart en Kay Stevense zijn verdiept in het schrijven van een verslag. Het is hun wekelijkse dag dat ze naar hotel het Ros van Twente in De Lutte komen dat dienstdoet als opleidingslocatie van de Cas Spijkers Academie. De overige werkdagen koken ze in toprestaurants: Ewout bij Cour du Nord van het Hof van Saksen, Kay bij tweesterrenrestaurant de Leest in Vaassen en Emiel

Je wordt niet zomaar toegelaten tot de Cas Spijkers Academie. Je moet gedrevenheid tonen en een casting doen.

en Niek bij de Bloemenbeek in De Lutte, sinds eind november de trotse eigenaar van een Michelinster. In de keuken is een ander jaar aan het koken, onder toeziend oog van Frank Stehr, chef-kok van het Ros van Twente en praktijkbegeleider. Tegelijkertijd volgen vier leerling-gastheren en –vrouwen in een andere ruimte een workshop sociale vaardigheden, gegeven door een gastdocent. De dag zal later afgesloten worden met een driegangenmenu voor gasten van het Ros van Twente die weten dat het bereid en geserveerd wordt door deze studenten.


17

op reguliere opleidingen” Casting Je wordt niet zomaar toegelaten tot de Cas Spijkers Academie. Daarvoor moet je gedrevenheid tonen en een casting doen: eerst een korte schriftelijke toets en dan laten zien wat je in de keuken en de bediening kunt. Ewout herinnert zich de auditie nog, dat ze ingrediënten kregen met vis: “En Cas Spijkers kwam bij ons langs terwijl we bezig waren en hij vroeg aan ieder van ons waarom we het zo aanpakten.” Sinds een jaar heeft Cees Helder deze taak van Cas Spijkers overgenomen. Het neusje van de zalm wordt eruit gepikt en krijgt de kans zich verder te bekwamen. Emiel: “Deze opleiding is speciaal. We krijgen veel demonstraties en masterclasses van topchefs. En je zit hier met klasgenoten die precies hetzelfde over het vak denken. Dat is erg motiverend.” Kay: “Je moet harder leren dan in de reguliere opleidingen, want er wordt dieper op zaken ingegaan.” Leervraaggestuurd onderwijs Niek heeft de week ervoor aan de leerlingen van een jaar lager leiding gegeven: “Alles moest ik doen, supergaaf! Daarnaast krijg je op deze academie veel achtergrondinformatie over cijfers en het ondernemerschap. Op je werk leer je dat niet.” Kay: “Je leert organiseren en dat heb ik wel nodig.” De Cas Spijkers Academie heeft moeite mensen te vinden voor het vak van gastheer en –vrouw. Maître en praktijkbegeleider Paul van Gils betreurt dat, maar het is overal in de horeca zo. Helemaal nu het vak van kok op tv zo in de schijnwerpers staat, vindt hij. Van Gils werkt veel met rollenspelen en draagt zijn kennis over via het zogeheten leervraaggestuurd onderwijs. Elke avond na een lesdag wordt samen met praktijkbegeleider Stehr, docent Marc Meulenbelt en de studenten de dag geëvalueerd. Beide praktijkbegeleiders hebben er veel plezier in, omdat de studenten zoveel passie hebben: “Het zijn gemotiveerde vakmensen die op eigen initiatief deze opleiding doen.” Zelfreflectie Docent en opleidingscoördinator Meulenbelt zorgt voor het hele reilen en zeilen van de Cas Spijkers Academie Twente. Hij was vijftien jaar kok en zit nu een jaar of vijf in het onderwijs. Hij kan nog wel het een en ander toevoegen aan het rijtje van wat deze opleiding zo speciaal maakt: “Je krijgt veel

verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld voor een diner voor 360 gasten, waarvoor je als student dan ook inkoop, planning, personeelsplanning en calculatie moet doen. Topchefs hebben hun naam verbonden aan de opleiding en geven gastlessen, zoals Ron Blaauw, Margot Reuten en Lucas Rive. Studenten krijgen verder ook vakken als Nederlands, Frans, Engels en rekenen. Ook calculatie en inkoop horen hierbij. We werken trouwens niet met een takenboek, maar met proeven. En leerlingen moeten ook zelfreflecties schrijven. De lat ligt hoog.” Volgens Meulenbelt zijn de leerbedrijven zeer betrokken, al houden niet alle bedrijven rekening met de lesdagen: “Soms werkt een student tot na middernacht en dan moet hij de volgende ochtend wel weer om tien uur hier zijn. De studenten hoor je er niet over, maar ik vind dat leerbedrijven meer rekening moeten houden met de lesdagen.” Succes De Cas Spijkers Academie is nu drie jaar in De Lutte en heeft het afgelopen schooljaar de eerste geslaagden afgeleverd. Zijn ze goed terechtgekomen? Meulenbelt: “Ze werken in topzaken. En trouwens, van de veertig studenten die we in die drie jaar hier opleiden en hebben opgeleid, zijn er maar drie afgevallen.” |

De 10 gouden chefregels Cas Spijkers stelde deze regels op als uitgangspunt voor zijn studenten aan de Cas Spijkers Academie. Ze worden nog steeds in ere gehouden. 1. Een chef kent zijn ambacht, als hij dat beheerst mag hij creëren en niet andersom. 2. Het succes van koken wordt voor 50 procent bepaald door het kiezen van de beste ingrediënten. 3. Warenkennis is de basis van het koksvak. 4. De kookkunst bevestigt de regels; de smaak de uitzondering. 5. De kunst van het weglaten is groter dan die van het toevoegen. 6. Saus is een wezenlijk onderdeel van een gerecht, een streepje of een paar druppeltjes hiervan voldoen niet. 7. Het gerecht is de vedette, de chef niet. 8. De gast heeft altijd gelijk. 9. De chef ziet alles; met complimenten bereikt hij meer met zijn team dan met schelden. 10. Eet en proef een gerecht zelf, zo krijg je een beter inzicht in smaken, combinaties en portionering.


18

Tekst Aafke Jochems Beeld Aafke Jochems

Van links naar rechts - Ren je Rot met Filemon Wesselink (foto 1 en 2) - Winnaar Ren je Rot

Horecava 2012

Hoe heurt het eigenlijk in

Jort Kelder interviewt Milen van Boldrik

Begin januari vond weer de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava plaats in Amsterdam RAI. FNV Horeca stond er met stands en organiseerde twee events die goed bezocht werden: Hoe heurt het eigenlijk in de horeca, gepresenteerd door Jort Kelder. En op de laatste dag samen met SVH en SVL het event Ren je Rot, een wedstrijd voor leerlingen. Hij stond er zelf versteld van dat hij nog eens voor de FNV een klus zou doen. Maar daar stond hij toch echt op het podium van XpertPlaza om voor FNV Horeca over de kwaliteit van de sector te discussiëren met drie panelleden: Hans van Beek, journalist en co-auteur van het boek Aan de Amsterdamse nachten, Heino Walbeek, horecaondernemer en voorzitter van de Scheveningse standhoreca, en Dorien Kuiken medewerker bediening in restaurant Burger’s Patio in Amsterdam. Ook onze sectorbestuurder Milen van Boldrik mengde zich in de discussie om nog eens duidelijk te maken dat als je kwaliteit wilt, je personeel een

Top 3 Gouden Tips In onze stand presenteerden we dé drie Gouden Tips om de kwaliteit te verbeteren. Ze waren via Queetz binnengekomen en er kon op worden gestemd, ook nog tijdens de beurs: 1. Investeer in personeel met trainingen en workshops. 2. Waardeer vakmensen, horeca is een vak. 3. Gastvrijheid loont, investeer in medewerkers.

passende beloning moet geven en niet net iets meer dan het minimumloon. Ook Kelder benadrukte dat als je iemand slechts 2 procent boven het minimumloon geeft, zoals uit ons onderzoek is gebleken (zie de laatste Horeca Info van 2011), het de vraag is of je dan kwaliteit kunt verwachten.

Malse meiden Kelder verwacht van bedienend personeel dat ze hem goed kunnen helpen met het menu, hem beter leren proeven, dat ze meer weten van wijn dan hij en dat ze een goede timing hebben zodat ze op het juiste moment inbreken in het gesprek van tafelgenoten om het gerecht uit te leggen. Kelder: “Hoe kan het dat jonge, malse meiden zo gewild zijn, terwijl ze vaak geen of nauwelijks productkennis hebben? In Italië is een barista een ware vakman. In Nederland ben je barista als je tepels uit je T-shirt priemen.” Hij ziet graag oudere mannen in gestreken hemden met veel vakkennis: “Of een

combinatie van ervaren personeel met jonge, leuke mensen.”

Ren je Rot Het was veel moeilijker dan verwacht om binnen een bepaalde tijd een tafel in te dekken, door de zenuwen. Dat bleek de volgende dag toen leerlingen met elkaar streden tijdens Ren je Rot onder leiding van Filemon Wesselink. Deze wedstrijd, georganiseerd door FNV Horeca, Stichting Voorlichting Leerlingen (SVL) en SVH, kende twee voorrondes waarin het indekken centraal stond. De winnaars van de voorrondes streden vervolgens tegen elkaar en moesten wijn schenken en gerechten uitserveren. De jury, bestaande uit butler Laurens en Meestergastheer Eduard van der Toolen, zag dat er nog wel het een en ander misging en beter kon. “Daarom juist leren we nog”, bracht winnaar Jessica Snoek van ROC Flevoland na afloop daartegenin. Zij won een workshop gastheerschap voor zichzelf en haar school.


19 Van links naar rechts - HorecaHelden - Heel veel koffie - Leerbedrijf van het jaar

de horeca? Horecabestedingen Dit waren slechts twee van de tientallen events die over de hallen verspreid georganiseerd werden. En dan waren er nog kookdemonstraties, kookwedstrijden, innovaties, proeverijen, speeddatesessies, paneldiscussies en honderden stands. Er hing een vrolijke stemming, ondanks dat de horeca het nog steeds moeilijk heeft en er op korte termijn geen verbetering zal optreden. Dat kwam uitgebreid aan de orde bij aanvang van de beurs. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat door de dalende koopkracht mensen nog minder uit eten gaan. Een rem op de horecabestedingen dus. Om te overleven zijn creatief ondernemerschap en innovatie noodzakelijk. FoodService Instituut Nederland (FSIN) was eveneens negatief gestemd tijdens zijn presentatie op de vakbeurs. Als Nederlanders moeten bezuinigen dan doen ze dat als eerste op eten en drinken buiten de deur en onderweg. Pas daarna zijn auto’s, tv’s en meubels aan de beurt. Sinds drie jaar zijn de bestedingen voor buitenshuis eten drastisch omlaaggegaan, terwijl vooral supermarkten aan terrein blijven winnen. Mensen blijven steeds meer thuis eten en supermarkten spelen daar handig op in

door zogenaamde horecaproducten te verkopen, zodat je thuis als in een restaurant kunt eten.

Gemakssector Met name de klassieke horeca en catering staan onder druk. De gemakssector: fastservice, foodretail als La Place, Hema en Ikea, stationshoreca en pompstations, pluste afgelopen jaar opnieuw, en dit keer met 3 procent, een tendens die we de laatste jaren ook al hebben gezien. Horecabedrijven die met kortingen en aanbiedingen komen, maken ook kans. Gasten zoeken namelijk naar betaalbare concepten, zowel hoog als laag in de markt. Horecabedrijven die daar slim op inspelen, kunnen daarvan profiteren. Bijvoorbeeld met speciale menu’s, kortingen op rustige tijden, aantrekkelijker geprijsde producten en betaalbare streekgerechten. Het FSIN meent dat catering kritisch naar het assortiment en de prijzen moet kijken om te voorkomen dat nog meer gasten eten van huis meenemen. Ook vindt het FSIN het opvallend dat in vergelijking met andere landen, zoals Spanje, Frankrijk, Duitsland, de VS en Groot-Brittannië, uit eten gaan in Nederland nog steeds beduidend duurder is, terwijl de supermarktprijzen juist de laagste van allemaal zijn. |

Winnaars wedstrijden Zoals op elke editie van de Horecava werden er ook dit jaar uiteenlopende wedstrijden georganiseerd. Hieronder in alfabetische volgorde de winnaars: • Beste Gastvrijheidsformule Cafés: Grand Café VW+GP+TV=TG2, Zwolle. • Beste Gastvrijheidsformule Fastservice: IJssalon Luciano, Wassenaar. • Beste Gastvrijheidsformule Hotels: Landgoed Groot Warnsborn, Arnhem. • Beste Gastvrijheidsformule Restaurants: Izkaya Touch Table Restaurant & Bar, Rotterdam. • Bier en Gastronomie Award: Dégust, Hoogeveen. • Cas Spijkers Trofee: Emiel Kwekkeboom. • Gouden Koksmuts: Alfred van Dijk, chef-kok restaurant het Oude Dykhuys, Lisserbroek. • HorecaHelden: Carlos en Anneke Faes van de Proeftuin, Eindhoven. • Innovation Award: Icefondue van IceWizard. • Leerbedrijf van het Jaar: McDonald’s Nederweert. • Lekkerste broodje catering: Bjorn van Kesteren van HMS Host, Schiphol. • Lekkerste broodje horeca: George Walta van het Hof van Eten, Den Haag. • Lekkerste fastservicemenu: Angericka Ronquillo, Plaza de Stoete, Lisse. • NK Flairbartending: Mads Voorhoeve. • NK Jonge Koks: Zoë Lensen, restaurant Oud Sluis, Sluis. • NK Leermeester-leerling: Pascal Gebben en Emiel Kwekkeboom van De Bloemenbeek, De Lutte.


20

Juridische Zaken

Calamiteitenverlof, zorgverlof, Als je te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden in je privéleven, kan het zijn dat je direct vrij moet nemen van je werk. Hiervoor bestaan verschillende soorten verlof. Veel werknemers weten niet dat ze in bepaalde omstandigheden wettelijk recht hebben op bijzondere vormen van verlof. Juridisch medewerkers Najwa Boussaid en Eleonore Hoogenhout leggen uit. En in Het Resultaat meer over ouderschapsverlof. In de Wet Arbeid en Zorg is geregeld dat je recht hebt op calamiteitenverlof met behoud van loon voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd wanneer je je arbeid niet kunt verrichten wegens onvoorziene, kortdurende persoonlijke omstandigheden. De persoonlijke omstandigheid kan divers zijn, bijvoorbeeld een plotseling gesprongen waterleiding. In dat geval moet je direct maatregelen treffen. Je kunt dan calamiteitenverlof opnemen om een loodgieter te regelen. Je hebt ook recht op calamiteitenverlof als je noodzakelijke maatregelen moet treffen als je kind plotseling ziek is geworden, bijvoorbeeld om een oppas in te schakelen. Verder kun je calamiteitenverlof opnemen als een direct familielid is overleden en je van alles moet regelen. Ten slotte kun je ook aanspraak maken op calamiteitenverlof als je bij de bevalling van je partner wilt zijn en als je aangifte moet doen van de geboorte van je kind. Na de bevalling van je partner gaat het calamiteitenverlof over in kraamverlof dat twee dagen duurt. De duur van het calamiteitenverlof moet in verhouding staan tot de aard van de te nemen noodzakelijke maatregelen. Als de calamiteit voorbij is, eindigt daarmee ook het calamiteitenverlof. Meestal duurt het calamiteitenverlof enkele uren, maar soms ook enkele dagen. Er bestaat één uitzondering: als er recht bestaat op kortdurend zorgverlof, gaat het calamiteitenverlof na één dag over in kortdurend zorgverlof. Deze vorm van verlof behandelen we later in dit artikel.

Direct melden Als je calamiteitenverlof moet opnemen, moet je dit je werkgever direct melden met daarbij de reden. Als dat in een bijzonder geval niet mogelijk is, moet je het je werkgever uitleggen op het moment dat je weer aan het werk gaat. Je hebt altijd recht op calamiteitenverlof. Je werkgever kan je niet ontslaan omdat je korte tijd niet hebt gewerkt vanwege een onvoorziene calamiteit. Je werkgever kan je achteraf wel vragen om aan te tonen dat er een noodzaak bestond om calamiteitenverlof op te nemen. Van de verplichting tot salarisdoorbetaling tijdens het calamiteitenverlof kan worden afgeweken in de cao of als de OR of personeelsvertegenwoordiging hiermee heeft ingestemd. Het kan ook dat de cao of een door de OR of personeelsvertegenwoordiging goedgekeurde regeling de bepaling bevat dat je vakantiedagen of -uren moet inleveren voor het calamiteitenverlof. Deze afwijking is toegestaan, mits je ten minste recht houdt op het wettelijk minimum aan vakantiedagen. Als er geen afwijking is geregeld, kan

je werkgever jou ook vragen om vakantiedagen of -uren in te leveren voor het calamiteitenverlof. Dit is toegestaan als je hiermee akkoord gaat. Ook hier geldt dat je ten minste recht moet houden op het wettelijk minimum aan vakantiedagen.

Zorgverlof De Wet Arbeid en Zorg kent twee vormen van zorgverlof: kortdurend en langdurend zorgverlof. Als je te maken krijgt met de verzorging van een ziek thuiswonend kind of je partner of ouder, kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op kortdurend zorgverlof. De eerste dag van ziekte kun je nog gebruikmaken van calamiteitenverlof, zoals hiervoor is uitgelegd. Het kortdurend zorgverlof gaat de tweede dag in. Er wordt wel een belangrijke voorwaarde gesteld aan kortdurend zorgverlof. Je moet de enige zijn die de zieke op dat moment de noodzakelijke verzorging kan bieden. Je kunt dus geen kortdurend zorgverlof opnemen als de zieke in het ziekenhuis is opgenomen. Wil je toch vrij nemen, dan kun je met je werkgever overeenkomen dat je vakantiedagen opneemt of dat je gebruikmaakt van onbetaald verlof. Je moet – voor zover mogelijk – van tevoren melden dat je kortdurend zorgverlof wilt opnemen en de reden geven. Als dat om bepaalde redenen niet gaat, moet je je werkgever zo spoedig mogelijk laten weten dat je kortdurend zorgverlof opneemt. Je moet daarbij ook aangeven hoe lang je denkt dat het kortdurend zorgverlof gaat duren. Je werkgever kan het kortdurend zorgverlof slechts weigeren als de bedrijfsvoering door jouw afwezigheid in ernstige problemen komt, maar niet stopzetten als het al is ingegaan. Je werkgever kan van je verlangen dat je de noodzakelijke verzorging aantoont, bijvoorbeeld met een doktersverklaring of facturen van artsenbezoeken. Je hebt per 12 maanden recht op kortdurend zorgverlof voor de duur van tweemaal de overeengekomen arbeidsduur per week. Als je bijvoorbeeld 38 uur per week werkt, heb je recht op 72 uur kortdurend zorgverlof per jaar. Je kunt het kortdurend zorgverlof ook in fases opnemen. Tijdens het opnemen van het kortdurend zorgverlof heb je recht op doorbetaling van 70 procent van je brutoloon. Als dit minder is dan het wettelijk minimumloon, heb je recht op ten minste het wettelijk minimumloon. Je werkgever mag geen vakantiedagen inhouden in een periode waarin je zorgverlof opneemt. Je bouwt ook vakantiedagen op in een periode waarin je zorgverlof opneemt.


21

Tekst Najwa Boussaid en Eleonore Hoogenhout Beeld P&I

mantelzorg en ouderschapsverlof Levensbedreigend ziek Langdurend zorgverlof kun je opnemen n als je langere tijd voor een levensbedreigend ziek kind, samenwonende partner of ouder moet zorgen. orte termijn Het leven van deze persoon moet op korte urend ernstig in gevaar zijn. Je moet het langdurend dat je het zorgverlof ten minste twee weken voordat er aanvrawilt opnemen, schriftelijk bij je werkgever gen. Je werkgever kan je schriftelijk om aanvullende informatie vragen waaruit blijkt dat het gaat om een levensbedreigende ziekte. Je werkgever moet ook binnen een week schriftelijk beslissen over jouw aanvraag voor langdurend zorgverlof. Als je werkgever dat niet heeft gedaan, stelde gaat je verlof in op het door jou voorgestelde echts tijdstip. Je werkgever kan je aanvraag slechts weigeren, als hij daarvoor een dusdanig zwaarrgverlof wegend bedrijfsbelang heeft. Als het zorgverlof eenmaal is begonnen, kan je werkgever het niet stopzetten. raagt De duur van langdurend zorgverlof bedraagt komen per 12 maanden zesmaal de overeengekomen ste arbeidsduur per week. Je kunt ten hoogste ken een periode van 12 aaneengesloten weken cipe langdurend zorgverlof opnemen, in principe voor de helft van de overeengekomen uren. Als je 38 uur per week werkt, kun je dus r19 uur per week aan langdurend zorgverlof opnemen. Je kunt je werkgever ook e van verzoeken om voor een langere periode 12 weken, maar ten hoogste 18 weken, langn je durend zorgverlof op te nemen. Ook kun eiding, je werkgever vragen om een andere spreiding, bijvoorbeeld meer uren verlof per week dan de helft van de arbeidsduur per week. e duur van het Het langdurend zorgverlof eindigt als de verlof is verstreken, als de persoon niet meer levensn de levensbedreigend ziek is of als de persoon aan bedreigende ziekte is overleden. Je hebtt over de uren mt, geen recht waarop je langdurend zorgverlof opneemt, g geen op loondoorbetaling. Je werkgever mag vakantiedagen inhouden in de periode waarin iedaje zorgverlof hebt. Je bouwt ook vakantiedalof gen op in een periode waarin je zorgverlof opneemt.

Calamiteiten- en zorgverlof in de cao’s Bij cao kan afgeweken worden van de bepalingen in de Wet Arbeid en Zorg. In twee van onze cao’s is er van de wet afgeweken.

Horeca De cao h horeca kent geen beperkingen of uitbreid uitbreidingen voor calamiteiten- en zorgverlof. Dit bete betekent dat je werkgever de bepalingen W Arbeid en Zorg moet volgen. uit de Wet Caterin Catering c contractcatering is vermeld dat de In de cao wer werknemer in geval van een calamiteit rec heeft op één dag betaald verlof recht op jaarbasis. Werkgever en werknemer ku kunnen in overleg een langere duur van he calamiteitenverlof maar dan zonder het be behoud van loon vaststellen, met een m maximum van 9 dagen op jaarbasis. In d catering bestaat het recht op kortdude re zorgverlof ook als je de noodzarend ke kelijke verzorging moet bieden aan een nie niet-inwonend kind of een huisgenoot voor wie je de feitelijke verzorging hebt. In de catering bestaat recht op zorgverlof van 30 j dagen op jaarbasis. Over de eerste 3 dagen van zorgverlof wordt 95 procent van het brutoloon doorbeta doorbetaald en daarna wordt over 5 dagen 70 procent vvan het brutoloon betaald. Over de overige d dagen bestaat geen recht op loondoorbetaling tijdens zorgverlof.

Eleonore Hoogenhout: “Langdurend zorgverlof moet je ten minste twee weken voordat je het wilt opnemen, schriftelijk aanvragen.” Recreati Recreatie rec In de recreatie bestaat wel recht op calamiteitenve teitenverlof, maar zonder behoud van loon. Je krijgt het recht om de gemiste werktijd in te halen of je kunt bovenwettelijke vakantiedagen o of compensatietijd inleveren voor het calamitei calamiteitenverlof. De duur van het kortdurend zorgverlof bedraagt per 12 maanden ten hoogste driema driemaal de arbeidstijd per week. De eerste week heb je recht op doorbetaling van 100 procent vvan het loon. De tweede en derde week rec op doorbetaling van 70 procent van heb je recht het loon. De cao recreatie kent ook nog een andere vorm van zorgverlof, palliatief verlof. Dat is verzorgend verlof in het kader van stervensbegeleiding van een ziek kind, partner, huisgenoot of een andere persoon die je feitelijk verzorgt. Je hebt recht op maximaal 10 dagen palliatief verlof per jaar.

>


22 Najwa Boussaid: “Je kunt geen kortdurend zorgverlof opnemen als de zieke in het ziekenhuis is opgenomen.” Mantelzorg Zorg je langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis, dan ben je een mantelzorger. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind. Je kunt als mantelzorger in aanmerking komen voor het mantelzorgcompliment. Dit is een vergoeding die je jaarlijks ontvangt van de overheid als blijk van waardering. De persoon die wordt verzorgd (zorgvrager) kan je voordragen voor een mantelzorgcompliment. De

Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt het. Om het mantelzorgcompliment aan te kunnen vragen, moet: • de zorgvrager een indicatie hebben voor AWBZ-zorg aan huis afgegeven door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) of Bureau Jeugdzorg; • deze indicatie voor minimaal 53 weken (371 dagen) zijn afgegeven; • deze indicatie op of na 1 augustus 2009 zijn afgegeven. Je kunt de mantelzorg voor een deel door vrijwilligers of professionals laten overnemen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals vrijwilligerszorg, AWBZ-zorg, huishoudelijke zorg, steun uit je omgeving en respijtzorg. Meer informatie staat op de site van vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg Mezzo: www.mezzo.nl.

Het Resultaat De heer Stoffels vraagt ons om raad over de regelingen rond ouderschapsverlof, ook een bijzondere vorm van verlof. Hij heeft namelijk in 2011 een dochter gekregen en wil ouderschapsverlof opnemen. In het bedrijf waar meneer Stoffels werkt, geldt een rooster waarbij werknemers 8 uur per dag werken en eens in de drie weken een extra roostervrije dag krijgen om zodoende toch uit te komen op een 38-urige werkweek. Meneer Stoffels is daarom eens in de drie weken op maandag vrij. Meneer Stoffels wil na de geboorte van zijn dochter gedurende een half jaar een dag per week minder werken. Hij kondigt dit tijdig aan en spreekt met zijn werkgever af dat per 1 juni zijn verlof ingaat. Er staat niets op papier, alles is in goed overleg mondeling overeengekomen. Een voorwaarde van de werkgever is dat meneer Stoffels zijn ouderschapsverlof op een vaste dag opneemt: maandag. Maar omdat meneer Stoffels vanwege het gebruikelijke dienstrooster al eens per drie weken op maandag vrij is, vraagt hij zich af of hij elke derde week dan niet een extra vrije dag zou moeten krijgen. Want door de opname van het ouderschapsverlof krijgt hij maar voor 30 uur per week uitbetaald, terwijl hij feitelijk 32 uur per week werkt. Hij bespreekt dit met zijn werkgever. Die geeft aan het niet te zien zitten als meneer Stoffels elke derde week maar drie dagen werkt. Hij zou die dagen dan op een ander moment maar moeten opnemen. Maar de werkgever blijft wat vaag over wanneer dat dan zou moet zijn en meneer Stoffels wil geen ruzie, want de verstandhouding is verder goed. Maar hij wil ook zijn rechten niet verspelen en zich daarom goed laten informeren.

Het volledige ouderschapsverlof bedraagt maximaal 26 weken maal het aantal arbeidsuren per week. Waarbij in de standaardregeling een werknemer gedurende een jaar de helft van de overeengekomen arbeidsuren werkt en dus ook maar de helft van zijn salaris ontvangt. Daarbij bestaat ook nog de mogelijkheid om het ouderschapsverlof in maximaal drie delen van minimaal een maand op te nemen. Ook is er in augustus 2011 nog een wetsvoorstel ingediend om het mogelijk te maken het ouderschapsverlof nog flexibeler op te nemen (Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden). Waarbij je er natuurlijk in alle gevallen wel rekening mee moet houden dat het verlof wordt ingepland voordat je kind 8 jaar wordt. Meneer Stoffels houdt dus, naast het halve jaar waar hij 1 dag aan ouderschapsverlof opneemt, sowieso nog een stuk ouderschapsverlof over dat hij kan opnemen voordat zijn dochter 8 jaar wordt. En daarnaast klopt het dat hij nog recht heeft op de ouderschapsverlofdagen die hij nu ‘mist’ door de driewekelijkse standaard vrije dag in het rooster. Waardoor hij met ingang van 1 januari 2012 nog tien dagen in kan zetten om nog even zijn vierdaagse werkweek te houden, terwijl hij dan wel zijn volledige loon weer zou moeten ontvangen. |


23

Tekst Aafke Jochems Beeld Jaap Spieker

Looneis FNV Catering 2,5%

Onderhandelingen over nieuwe cao catering Eind maart loopt de huidige cao catering af. Inmiddels hebben de eerste cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao plaatsgevonden. Voorafgaand aan de onderhandelingen heeft FNV Catering een voorstellenbrief opgesteld met onder meer een looneis van 2,5%. Ook de werkgevers hebben hun voorstellenbrief gestuurd. De voorstellen van beide partijen liggen ver uit elkaar. FNV Catering heeft in de aanloop naar de cao-onderhandelingen leden en andere werknemers in de sector gevraagd hun mening te geven over onderhandelingspunten. Wat vind jij de belangrijke onderwerpen voor de komende cao-onderhandelingen? was onze vraag. Uit de acht onderwerpen die de cao-commissie had opgesteld konden cateringmedewerkers hun drie belangrijkste onderwerpen kiezen. De drie onderwerpen die het meest genoemd werden: - Hoger salaris - Pensioen - Uitbetaling van 100% van het loon tijdens het eerste ziektejaar In december is de cao-commissie bijeen geweest om deze resultaten en de voorstellenbrief te bespreken. Samen is een 2,5% loonsverhoging bepaald. Verder staat in de voorstellenbrief een extra bijdrage van € 300,- voor de midden- en lage inkomens. Werkgevers willen hooguit een loonsverhoging van 1,5% en van een extra bijdrage is voor hen geen sprake.

FNV Catering blijft vasthouden aan het schrappen van artikel 11. Reiskostenregeling Voor 2012 zijn al afspraken met werkgevers gemaakt over de hoogte van de pensioenpremie en dit jaar zal verder gesproken worden over een nieuwe pensioenregeling.

Vandaar dat dit onderwerp niet in de voorstellenbrief staat. Uitbetaling van 100% van het loon tijdens het eerste ziektejaar is uitgebreid besproken in de caocommissie. Besloten is dit onderwerp niet in de voorstellenbrief op te nemen, omdat dit te veel loonruimte kost en het tweede ziektejaar hierdoor lager wordt (wettelijk 170% over twee jaar verdeeld). In plaats daarvan staat nu dat er een collectieve reiskostenregeling woon-werkverkeer in de cao opgenomen moet worden. Nu is het zo dat er per cateraar een regeling is of niet. Compass is bijvoorbeeld een grote cateraar die geen reiskostenvergoeding geeft. Vooral voor medewerkers die overgaan van een cateraar met reiskostenregeling naar Compass is dat een beduidende financiële achteruitgang. Artikel 11 Verder heeft de cao-commissie nogmaals benadrukt dat artikel 11 uit de cao gehaald moet worden, (over af bouwregelingen bij contractovername, zie ook het artikel hierover in de laatste Horeca Info van 2011). De werkgevers zijn echter nog steeds van mening dat artikel 11, en ook artikel 10, hun werk in de catering juist goed doen. Ze stellen alleen voor in de cao op te nemen dat een tweede en volgende af bouw in contracturen en/of arbeidsvoorwaarden niet langer mogelijk is binnen een periode van vijf jaar na de eerste en de volgende maal. FNV Catering blijft vasthouden aan het schrappen van het hele artikel.

In de voorstellenbrief van de werkgevers staat verder dat de werkgevers geen kostenstijging willen en dat ze daarom ook nog willen dat het totale aantal roostervrije dagen van 13 naar 6 gaat. Onbespreekbaar voor FNV Catering. Waaruit wel blijkt dat het geen gemakkelijke onderhandelingen zullen worden! Laatste nieuws Nadat deze Horeca Info in druk is gegaan, hebben cao-onderhandelingen plaatsgevonden. Wil je weten hoe die verlopen zijn, wat daarin besproken is en wat de laatste stand van zaken is, kijk dan op www.fnvcatering.nl. |

Er moet een collectieve reiskostenregeling woon-werkverkeer in de nieuwe cao opgenomen worden.


24

Tekst Debra Verduin Beeld Ingmar Timmer

Op de Werkvloer: Spek mie Stroop

Alles op z’n Zeeuws <> Iedereen in de bediening werkt in de traditionele klederdracht van katholieke Zeeuwen. Nog een hele klus om al die lagen aan te doen. Alissa helpt me en speldt me vol. Eigenaresse Margot is al in vol ornaat en verzorgt koffie in ouderwetse kopjes met koekjes erbij in typische koektrommels.

> Hier is alles Zeeuws, van de knusse inrichting tot en met de meeste (ambachtelijke) producten die er ook worden verkocht in het aangrenzende winkeltje. Er worden zelfs continu oude films gedraaid uit de jaren 60 over Zeeuwse dorpen. Margot vertelt dat oudere Zeeuwse gasten de beelden nog wel eens herkennen.

>

< > Margot, Alissa en ik nemen even de dag door. Er komt zo een groep van twintig mensen met een verstandelijke beperking uit Goes. Ook gaan we alvast een feest voorbereiden dat morgen in het aangrenzende partycentrum gehouden wordt. Björn en Nico zijn al bezig in de keuken voor dat feest en bereiden onder meer stoofpeertjes voor. Priscilla maakt de klompen klaar, waarin brood en kruidenboter geserveerd wordt.


Komen we eens bij jou langs? Vinden jij en je collega’s het leuk als we eens bij jullie bedrijf langskomen voor deze serie? Geef je op via redactie@fnvhorecabond.nl en wie weet sta je op deze plek in een volgende Horeca Info!

2526

Ondernemer Hennie van der Most bracht de eigenaars op het idee om een minder goed lopende discotheek om te vormen tot het succesvolle pannenkoekenrestaurant Spek mie Stroop. FNV Horeca-lid Alissa Raas zag het programma op tv, solliciteerde en werkt nu als Zeeuws meisje in de bediening. Debra Verduin, communicatiemedewerker van FNV Horecabond, reisde net voor kerst af naar ’s-Heerenhoek om aangestoken te worden door het enthousiasme van Alissa.

>

> De groep is gearriveerd en ik help mee met bestellingen opnemen. Daarna serveren Alissa en ik de drankjes uit. Ik heb een bijbaan gehad in de horeca, dus dit werk is niet nieuw voor me en gaat me makkelijk af. Al zal ik later wel merken dat de grote, voorverwarmde borden met pannenkoeken erg zwaar zijn, wat wennen is.

>

< In de keuken is het spitsuur om al die verschillende pannenkoeken te bakken. Per tafel worden de pannenkoeken klaargemaakt, zodat er wel tien tegelijk gebakken moeten worden. De gasten uit Goes kijken uit naar hun pannenkoek.

> Toen pannenkoekenrestaurant Spek mie Stroop nog discotheek Kiekieris was, ging Alissa hier uit, want ze is vlakbij opgegroeid. Ze spreekt ook vloeiend Zeeuws. Ze heeft de middelbare hotelschool gedaan en is een erg enthousiaste vakvrouw. Het was erg leuk om met haar en haar collega’s samen te werken en kennis te maken met alles wat maar Zeeuws is. Als ik weer eens in Zeeland ben, ga ik zeker langs. |


26

Vereniging

www.fnvhorecabond.nl www.fnvhoreca.nl

www.fnvcatering.nl www.fnvrecreatie.nl

Waar bereik ik de bond? FNV Horecabond, waaronder FNV Horeca, FNV Catering en FNV Recreatie vallen, is op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar voor leden via het centrale

telefoonnummer: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Met alle vragen over werk en inkomen in recreatie, catering en horeca kunnen leden op dit nummer terecht. De mensen van ons Voorlichtings- en Informatiecentrum zitten daar klaar om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Voor ingewikkelder zaken brengen zij je in contact met juridisch medewerkers, WAO-begeleiders en andere specialisten. Via dit telefoonnummer kun je ook nieuwe leden opgeven en verhuizing en/of verandering in je werksituatie doorgeven. LET OP: voor niet-leden geldt een apart telefoonnummer: 0900 - 239 10 00 (€ 0,50 p/min). De telefoonnummers van de voormalige regiokantoren van FNV Horecabond gelden niet meer.

FNV Horecabond Bezoekadres: Louis Armstrongweg 100, 1311 RL Almere Postadres: Postbus 1435, 1300 BK Almere Telefoon: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) E-mail: info@fnvhorecabond.nl Website: www.fnvhorecabond.nl

Het hoofdbestuur van FNV Horecabond is bereikbaar via:

Vertrouwenspersonen

FNV Horecabond t.a.v. het hoofdbestuur Louis Armstrongweg 100, 1311 RL Almere LACUO Landelijke Adviescommissie Uitkeringsgerechtigden en Ouderen: Gerrit Kogelman, (0541) 51 23 96.

Eric Vermaas (06 - 22 10 64 89) en Marijke Brands (06 - 52 34 27 16) zijn vertrouwenspersonen en leden kunnen hen bellen als ze een probleem hebben met de bond (dus niet voor problemen op je werk!). |

Congres 2012 in de Reehorst in Ede Op maandag 4 juni houdt FNV Horecabond zijn congres dat elke vier jaar plaatsvindt, dit keer in de Reehorst in Ede. Het is hét moment om de toekomstige koers van de bond te bepalen. Op de dag komen verschillende zaken aan de orde, met als rode draad de nieuwe vakbeweging, zie ook pagina 8. Er zal veel aandacht zijn voor dit initiatief. Daarnaast zal het hoofdbestuur een voorstel doen hoe de organisatie van de vereniging er in de toekomst uit moet zien. Tegelijkertijd wordt een nieuw hoofdbestuur gekozen. Statutair is bepaald wie mag beslissen over de voorstellen en daarin volgen we de statuten. ’s Middags zal er echter een discussie zijn over de positie en rol van de bond in de komende jaren en daaraan kunnen alle leden meedoen. We roepen alle leden op, vooral ook jongeren, om naar Ede te komen en actief deel te nemen aan de discussie. Voor de laatste stand van zaken, kijk op de website van je sector: www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl en www.fnvrecreatie.nl. |

Laat gratis uw belastingaangifte invullen! De FNV Belastingservice is volgens onafhankelijke onderzoeken de beste van Nederland. De FNV heeft meer dan veertig jaar ervaring en is uitgegroeid tot grootste, gratis hulp bij belastingaangifte van Nederland. Afgelopen jaar werden er 400.000 aangiftes en toeslagen voor leden verwerkt. Vanaf eind januari kunt u als vanouds weer een afspraak maken. De gegevens van een invullocatie bij u in de buurt vindt u op onze website. Voor snelle en goede hulp treft u hier ook de documenten en gegevens aan die u mee moet nemen naar uw afspraak. U kunt ook telefonisch contact opnemen met uw FNV-bond voor de adresgegevens.

www.

.nl/belastingservice


27 Contributie 2012 nummer 1, 2012

HoReCa

Info

Zeeuws meisje

Horeca-guerrilla

Een minder goed lopende discotheek is nu het succesvolle pannenkoekenrestaurant Spek mie Stroop. Alles is er op z’n Zeeuws, ook ons lid Alissa.

De straat op voor een betere cao.

Horeca Info is een uitgave van Stichting FNV Pers in samenwerking met de FNV Horecabond: Louis Armstrongweg 100, Postbus 1435, 1300 BK Almere Telefoon: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Fax: (036) 536 33 97 E-mail: redactie@fnvhorecabond.nl Website: www.fnvhorecabond.nl

Oplage: 24.500

Nummer: 1 / 2012 ISSN 0166-0624 Hoofdredactie: Ben Francooy Eindredactie: Aafke Jochems Correctie: Evelyn Jongman Beeld voorpagina: Ingmar Timmer Beeld achterpagina: VVB Ontwerp: Angema Romijn, Romijn Design, IJsselstein Prepress en druk: Van der Weij B.V. Grafische Bedrijven, Hilversum

Wij bieden verschillende lidmaatschapspakketten, zodat er altijd een pakket is dat bij je past. En wist je dat je contributie fiscaal aftrekbaar is, zodat je jaarlijks minimaal 40 procent terug kunt krijgen via je werkgever? Hierdoor betaal je minder contributie. Zeker!     € 14,80 p/m Met dit pakket kom je nooit voor verrassingen te staan wanneer het om je werk en inkomen gaat. Je krijgt, naast alle diensten uit het basispakket, gratis juridische hulp, ook als advocaten en rechters je pad kruisen.

Basis+          € 9,60 p/m Voor iedereen die graag wat meer zekerheid inbouwt. Naast onze gratis diensten uit het basispakket en schriftelijk advies van het Voorlichtingsen Informatiecentrum, kun je juridische specialisten van Stichting Right4You tegen een gereduceerd uurtarief (€ 95,- excl. btw) inschakelen als je die nodig hebt. Dat is goedkoper dan een advocaat.

Basis           € 6,50 p/m De basis voor iedereen die het belangrijk vindt collectief vertegen-woordigd te zijn. Als lid heb je inspraak in de cao. Heb je algemene vragen over werk of inkomen, dan kun je terecht bij het Voorlichtings- en Informatiecentrum. Thuis ontvang je 7x per jaar Horeca Info en je kunt gebruik maken van gratis belastinghulp. Daarnaast ontvang je korting op je ziektekostenverzekering en krijg je korting op producten en diensten. Heb je juridische hulp nodig, dan kun je Stichting Right4You inschakelen tegen een uurtarief van € 105,- per uur excl. btw.

De contributie wordt maandelijks door middel van een automatische incasso afgeschreven. Zonder schriftelijke opzegging aan de ledenadministratie wordt het lidmaatschap automatisch verlengd. FNV Horecabond, t.a.v. ledenadministratie, Postbus 1435, 1300 BK Almere.

Let op: ben je lid en heb je als leerling een conflict met jouw leerbedrijf, dan kun je rekenen op onze hulp zonder extra kosten. Kijk op onze websites voor meer informatie. Aansluitende rechtshulp vanaf € 8,21 per maand Samen met ARAG Rechtsbijstand hebben we een rechtsbijstandsverzekering ontwikkeld die aansluit bij de rechtshulp uit je lidmaatschap met onder andere een lage premie, geen eigen risico en dekking op de gebieden verkeer, wonen en consument. Op deze manier ben je volledig aanvullend verzekerd. En dat scheelt in de kosten.

Verras je collega met twee gratis nummers van de Horeca Info

Colofon

De lidmaatschapspakketten zijn ongeacht leeftijd, aantal uren dat je werkt en werksituatie. Wil je veranderen van pakket dan kan dat alleen per 1 januari van elk jaar en dat moet je ruim voor die datum schriftelijk aan onze ledenadministratie hebben gemeld, zie adres onderaan. Leden die voor 1 oktober 2010 lid zijn geworden van FNV Horeca of FNV Catering betalen maandelijks een contributie die afhankelijk is van het aantal uren dat je werkt en je leeftijd. Op de websites www.fnvhoreca.nl en www.fnvcatering.nl vind je de bedragen.

Vind je het ook hoog tijd dat je collega kennismaakt met FNV Horecabond? Dan is dit de gelegenheid. Meld je collega aan en hij of zij ontvangt gratis twee nummers van de Horeca Info. Daarmee verplicht je je collega tot niets; het enige wat we doen is hem of haar vragen lid te worden. Geen behoefte? Geen probleem. Wel interesse? Dan schrijven we je collega graag in als lid. Samen staan we sterker! Mijn naam: Mijn lidnummer:

Abonnement voor niet-leden: € 30,- per jaar. Opgeven via 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min)

Ik meld aan Naam:

Advertentietarieven: hele pagina € 2000,-, halve pagina € 1200,-, kwart pagina € 625,-, zesde pagina € 425,-.

Postcode en woonplaats:

Advertenties dienen drukklaar aangeleverd te worden. |

Stuur de bon naar FNV Horecabond, Antwoordnummer 1626, 1300 WE Almere. Een postzegel is niet nodig.

Adres:

Telefoonnummer:


Voorstellen

Bianca Schuil-Smit, Mandy Schuil en Piet Smit Functie:

Hobby’s:

Piet is gepensioneerd kok, maar werkt nog parttime, dochter Bianca is bedieningsmedewerker bij het Postillion hotel in Arnhem en (klein)dochter Mandy stagiaire op het secretariaat van FNV Horecabond. elke vrijdag in een oneven week gaan ze met z’n allen gezellig naar de markt in Huissen en soms ook die in Arnhem. Piet is “gestoord van het vak”, zegt hij zelf, zodat hij nog altijd zo’n twaalf uur per week in de keuken van een klooster werkt en meteen spaart voor extra vakantie in Spanje. Hij is niet alleen lid, maar ook actief in onze Bondsraad en activiteitenteams: “Bij reorganisaties

heb ik altijd goede hulp van de bond gehad. De bond is voor alles belangrijk, ook voor een goede cao.” Met zo’n actieve vader in de vakbond lag het voor de hand dat Bianca lid zou worden: “Maar het is gewoon ook nodig. In de horeca verzinnen ze soms dingen over arbeidsvoorwaarden waar je bij

staat. Gelukkig kan ik de bond bellen en dan vertellen ze me of dat klopt of niet. Het is prettig dat de bond achter je staat.” Wil jij de volgende keer op deze plaats vertellen waarom je lid bent? Meld je aan via redactie@fnvhorecabond.nl. |

Horeca Info nr. 1 2012  
Horeca Info nr. 1 2012  

ledenmagazine FNV Horeca, FNV Catering en FNV Recreatie

Advertisement