Page 1

Gratis advies over aanpassingen en hulpmiddelen

THUISZORGCENTRUM 078/15.60.30 SOCIALISTISCHE MUTUALITEIT BRABANT


"Ik dacht die gaan mijn huis helemaal ombouwen, dat gaat me massa’s geld kosten. Maar door mijn tapijten weg te doen, en mijn planten te verplaatsen, is mijn woning een pak veiliger!"


ADVIES WONINGAANPASSING

Ergotherapeutisch advies voor een veilige thuis! Thuis wonen kan moeilijk, pijnlijk of zelfs gevaarlijk zijn. Een aangepaste woning kan het ongevallenrisico beperken, de zelfstandigheid in het dagdagelijkse leven bevorderen en een groter veiligheidsgevoel creëren. Onze dienst analyseert jouw woning, geeft je advies en helpt je met de voorgestelde oplossingen. Voor wie? Iedereen die zo lang mogelijk thuis wilt wonen. Prijs? Gratis! Wil je een gratis advies over hulpmiddelen en/of woningaanpassing? Bel ons op 078 15 60 30 voor een afspraak bij je thuis.

MEDISHOP - MATERIAAL LENEN, HUREN EN KOPEN

Onze Medishop is er voor je wanneer je door je gezondheidstoestand aangepast en professioneel materiaal nodig hebt! Een groot aantal hulpmiddelen kun je gratis lenen gedurende een periode van maximaal 3 maanden. Niet alle artikelen kunnen voor een bepaalde tijd gratis ter beschikking gesteld worden. Deze moeten direct gehuurd of gekocht worden. Waar bestellen? Rechtstreeks in de Medishop (Zuidstraat 112-114, Brussel), in alle kantoren van onze mutualiteit of telefonisch via 078 15 60 30. Waar afhalen? In de Medishop of in een van de kantoren van onze mutualiteit in je buurt. Grote artikelen (vb. ziekenhuisbed, tillift) worden aan huis geleverd. FSMB komt tussen! Helft van de huurprijs ziekenhuisbed. Niet-leden van FSMB kunnen alleen kopen in de Medishop. Voorwaarden via 078 15 60 30.

BIOTEL - PERSONENALARMSYSTEEM

Een redder in nood! Dankzij het personenalarm hoef je niet bang meer te zijn dat niemand je komt helpen als je in nood verkeert. Want één simpele druk op de knop verbindt je met de alarmcentrale en dan komt de hulp snel op gang. Voor wie? Ouderen en mensen die op elk ogenblik een beroep moeten kunnen doen op bijstand. FSMB komt tussen! 12 of 15 euro/maand* * Bij min. 1 maand huur via Medishop / 15 euro voor rechthebbenden verhoogde tegemoetkoming.


GEEN TAPIJTEN

ZO SIMPEL KAN HET ZIJN!

Losliggende matten kunnen gevaarlijk zijn. Verwijder je tapijten dus zodat je niet over de rand kunt struikelen.

SLIPGEVAAR Gemorste vloeistof die niet direct opgekuist wordt, vormt een gevaar om uit te glijden. Verlucht ook je badkamer na het nemen van een douche of bad om de vloer sneller te laten drogen.

OPGERUIMD STAAT NETJES Laat geen tijdschriften, kussens, speelgoed, ‌ rondslingeren, maar zorg voor voldoende opbergruimte, dan heb jij plaats om veilig te bewegen.

BIJ DE HAND Zorg ervoor dat dingen die je dagelijks nodig hebt, makkelijk bereikbaar zijn en deel je ruimtes logisch in. Je dagelijks servies hoort dus niet in de bovenste kast.

GEEN OBSTAKELS Een plant in huis mag, maar hij mag niet in je weg staan. Zorg voor voldoende brede doorgangen, zonder obstakels.


ANTISLIP Als je geen afstand kan doen van je tapijten, gebruik dan antislipmateriaal om ze vast te maken. Ook in je badkamer zijn antislipmatten een absolute aanrader!

WEES GEZETEN

WEES GEZETEN BIS Kies voor een relaxzetel. Zo'n zetel biedt je optimaal zit- en ligcomfort. De zithoogte van een relax is bovendien voldoende hoog om op een veilige manier recht te staan.

HIER BRANDT DE LAMP Zorg voor voldoende verlichting in je huis en aan de buitendeuren. Vestig extra aandacht op lichtbronnen in de gang en aan de voordeur.

VERHOGING BED EN TOILET Door je bed, je toilet, je zetel, ... te verhogen zodat je heupen een beetje hoger liggen dan je knieĂŤn, maak je het opstaan gemakkelijker.

KLEINE AANPASSINGEN

Een douche is makkelijker dan een bad, zeker een inloopdouche zonder opstapje. Ook een douchezitje is geen overbodige luxe.


DE KAMER DRAAIT

NIET JE HUIS, MAAR JEZELF!

Sta niet te snel op uit de zetel of uit bed. Zet je eerst rustig op de rand van je bed, en sta pas recht als de duizelingen verdwenen zijn.

KLARE KIJK Reinig dagelijks je brilglazen en ga tijdig op controle bij de oogarts.

RING RING RING Gebruik een draagbare telefoon die je meeneemt in huis. Zo hoef je niet naar de telefoon te snellen als hij rinkelt. Een senioren-gsm kan je bovendien buitenshuis gebruiken.

DRINK MELK Gezonde, calciumrijke voeding is belangrijk om je spieren en beenderen te versterken.

GEEN TEENSLIPPERS Draag aangepaste en veilige schoenen, en laat je voeten verzorgen door een podoloog of pedicure.


OP MIJ KAN JE STEUNEN Plaats steunbeugels en oprichthulpmiddelen aan je bed, toilet, voordeur, bad, ... Zo vergemakkelijk je het opstaan, gaan zitten en overbruggen van niveauverschillen.

Werk kleine trapjes en drempels weg. Een dorpelbrug maakt obstakels van 2 tot 7 cm snel en eenvoudig overbrugbaar. Hellingbanen overbruggen hogere hindernissen.

SCHUIFDEUR In een kleine kamer kan je door te vallen de deur blokkeren zodat hulp niet bij je geraakt, bij een schuifdeur kan de deur steeds open.

WIE STAAT ER AAN DE DEUR? Met een parlofoon kan je deur van op afstand openen. Laat wel niet eender wie zomaar binnen.

TRAP OP, TRAP AF Als je regelmatig de trap moet gebruiken, zorg dan voor een dubbele trapleuning. Indien je het echt moeilijk hebt, kan een traplift raad brengen.

INGRIJPENDE MAATREGELEN

DREMPELVERLAGEND


REGIONAAL DIENSTENCENTRUM VOOR ADVIES, OVERLEG EN INFORMATIE THUISZORGCENTRUM 078/15.60.30 SOCIALISTISCHE MUTUALITEIT BRABANT

Verantwoordelijke uitgever: Marianne Sauvage, Mussenstraat 17/19 - 1000 Brussel / pictogrammen: www.sclera.be

078 15 60 30 Het Thuiszorgcentrum heeft per arrondissement (Brussel, Halle-Vilvoorde en Leuven) een regionaal dienstencentrum dat erkend is door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Onze regionale dienstencentra geven advies over mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen in de woning. Ze organiseren overleg tussen de hulpverleners om de zorg aan huis vlot te laten verlopen. Tot slot geven ze ook informatiesessies en vorming over welzijn en gezondheid.

Verantwoordelijke uitgever:

Flyer_Je_huis_een_veilige_thuis  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you