Page 1

Paradigma Brochure 2010-1 Flyer

27-10-2009

16:19

Pagina 1

Is dit een roman?

Laconiek, geestig, origineel‌ in alle opzichten een uniek boek. r i c k m o o dy Dit boek zal de ongelukkige boeken die er bij in de buurt staan verschroeien. Dat het zelf niet ter plekke ontvlamt is me een raadsel! j o n at h a n s a f r a n f o e r


Paradigma Brochure 2010-1 Flyer

27-10-2009

16:19

Pagina 2

Wat is De vragende vorm? Is dit een roman? Een boek over taal? Een literair, filosofisch of psychologisch experiment? Een meesterwerk? Is het een duur boek of eigenlijk best goedkoop? Moet iedereen het lezen? Hou je wel van lezen? Zijn ze bij Paradigma misschien gek geworden? Heb je zelf ooit een boek geschreven? Moet je wel eens huilen van een boek? Wat voel je nu? En zou je dat durven te vertellen aan de eerstvolgende die je tegenkomt? Vind je jezelf rijk genoeg? Wat vind je van deze vraag? Wat is je antwoord op de zevende vraag in deze alinea? Krijg je er lol in, of juist genoeg van? Wil je meer? Wat houdt je tegen?

Fragment uit De vragende vorm: Zijn je emoties zuiver? Zijn je zenuwen controleerbaar? Hoe sta je tegenover de aardappel? Moet het eigenlijk nog steeds Constantinopel zijn? Ruiken kinderen lekker, volgens jou? Zou je koekjes eten, als ze voor je neus stonden? Zou je op de stoep kunnen gaan liggen om even uit te rusten? Hield je van je moeder en je vader, en doen psalmen je iets? Stel dat je altijd en overal op de laatste plaats zou komen, zou je het dan de moeite waard vinden om naar voren te dringen? Wordt er wel eens bij je aangebeld? Zou Mendelejev jou feilloos in een vakje van het periodieke systeem kunnen plaatsen, of zou je over de hele tabel stuiteren? Hoeveel push-ups kun je doen? Ben je gelukkig? Moeten we laarzen aan? Zijn merels volmaakt? Ken je de verschillen tussen gewoon mos en korstmos, in theorie en praktijk? Is het je duidelijk waarom ik je al deze vragen stel? Zal ik weggaan? Je met rust laten? Moet ik alleen maar mezelf lastig vallen met de vragende vorm?


Paradigma Brochure 2010-1 Flyer

27-10-2009

16:19

Pagina 3

Wat schreven critici over dit boek? Als me wordt gevraagd om een lijst van de beste Amerikaanse jonge schrijvers, dan zet ik Padgett Powell altijd bovenaan.

saul bellow

Deze bladzijden vertellen geen verhaal, ze vertellen duizenden verhalen, en elk verhaal gaat over jou. Powell snuffelt en prikt, hij troost je en schudt je wakker. Aan het eind voel je je als Haroen al-Rashid in de duizend-en-eerste nacht.

luc sante

Als Duchamp of Magritte een roman hadden geschreven (en misschien deden ze dat wel. Deden ze het?) dan zou die misschien lijken op dit opmerkelijke boek van Padgett Powell: enorm leesbaar, vindingrijk, geestig en belangrijk op een manier die je niet helemaal kunt omschrijven, maar dat hoeft ook eigenlijk niet.

richard ford

Hoe dit boek precies werkt zou ik niet kunnen zeggen, maar wonderbaarlijk genoeg werkt het.

village voice

Powell is een van de beste Amerikaanse schrijvers, een van de geestigste ook.

ian frazier

Fantastisch grappig, met een exotisch snufje Flannery O’Connor, een echo van Tennessee Williams, een vleugje Truman Capote, en heel, heel origineel.

people

‘Jazzy meditaties’ over de belangrijke vragen in het leven.

the new yorker

De vragende vorm moet met aandacht gelezen worden, want het is moedig en onderhoudend en getuigt van inzicht in de wezenlijke mysteries van mens en maatschappij. Powell […] bewijst dat waarheid, hoe ongrijpbaar ook, niet zozeer in antwoorden te vinden is maar in vragen.

new york times book review


Paradigma Brochure 2010-1 Flyer

27-10-2009

16:19

Pagina 4

Wie is Padgett Powell? Padgett Powell is schrijver en doceert aan de Universiteit van Florida. In 1984 verscheen zijn debuutroman Edisto. Daarna publiceerde hij de romans A Woman Named Drown, Mrs. Hollingsworth’s Men, Edisto Revisited en de verhalenbundels Typical en Aliens of Affection. Tot nu toe was Padgett Powell alleen onder literaire kenners en fijnproevers een begrip. Niemand minder dan Saul Bellow noemde Padgett Powell een literair toptalent. Hij is vergeleken met meesters als Truman Capote, Flannery O’Connor, Tennessee Williams, Samuel Beckett, Donald Barthelme, ja zelfs met Magritte en Duchamp. The Interrogative Mood verscheen in september 2009 in de VS en werd ontvangen als een ware sensatie. Recensenten, onder wie auteurs van naam als Jonathan Safran Foer, Richard Ford en Rick Moody, konden hun verbijstering en opwinding over dit unieke boek nauwelijks bedwingen: zie hun woorden in deze folder. Dat heeft uiteraard te maken met de curieuze vorm van het boek. Een roman die uit louter vragen bestaat is ongehoord. Het kan makkelijk worden gezien als ‘slechts’ een literair of taalkundig experiment. Het is echter opvallend dat nog niemand dat heeft gedaan. Integendeel, als er in de kritiek een constante is aan te wijzen, is het dat men zich verbaast over het meeslepende effect dat dit boek op je heeft en de onverwacht grote leesbaarheid ervan. Men roemt de unieke, rijke en intense leeservaring van De vragende vorm. De vragensteller in dit boek (man? vrouw? wonderkind? virtueel brein?) is in de eerste plaats enorm nieuwsgierig, en tegelijk vasthoudend, kritisch, geestig, intelligent, warm en gevoelig. Elke goede schrijver creëert een intieme verhouding met zijn of haar lezers en in De vragende vorm is die intimiteit directer en intenser dan anders. Ook dat kan de laaiend enthousiaste ontvangst van dit boek verklaren. Hebben we hier misschien te maken met een meesterwerk? Het is maar een vraag…

verkoop: stefanie tieben – s.tieben@fmbuitgever s.nl publiciteit: jochem bouwens – j.bouwens@fmbuitgever s.nl gebonden - 176 blz - 14 x 20 cm - prijs €15,00 isbn 978 90 499 6034 6 - nur 302 - ver schijnt maart 2010

Paradigma Folder De vragende vorm  
Paradigma Folder De vragende vorm  

Folder Padgett Powell, De vragende vorm

Advertisement