Page 1


Swedish Youth Laser Team - 1 -


Swedish Youth Laser Team - 2 -


Följ med Sveriges hungrigaste Laserseglare på vägen mot världseliten!

Swedish Youth Laser Team - 1 -


MANAGER'S LETTER Jag är Pierre Grönberg, SYLT:s manager och drivkraften bakom projektet Farr 30 Magic Youth Program samt involverad i många av sveriges seglings projekt som M32 Cup. Första gången jag träffade SYLT var vintern 2013. De hade en plats över på en av sina träningsperioder i Las Palmas, Gran Canaria.

Det är spännande att jag får vara en del av projektet SYLT i rollen som manager, och att jag får följa deras väg mot världseliten i Laser. Jag hoppas att många fler vill vara med på denna resa. Pierre Grönberg Manager - Swedish Youth Laser Team SWE 173072

Jag slogs direkt av deras entusiasm, drivkraft och kärlek till sporten. Jag själv hade seglat Laser under en period, men inte känt av någon utveckling. Under min träningsperiod i Las Palmas lärde jag mig mer än vad jag hade gjort under det år jag hittills seglat. Det hade inte gått utan killarnas ödmjuka inställning till mindre erfarna seglare. De lärde mig inte bara om hängteknik, rullslag och trim. Av dem lärde jag mig ett nytt sätt att se på segling och träning som helhet. Deras inställning och metodik inspirerade och inspirerar mig i min fortsatta seglingsutveckling.

Swedish Youth Laser Team - 2 -


MÅL & AMBITIOER Vårt mål är att tillsammans, som ett lag, etablera oss i den yttersta världseliten i den tuffaste OS-klassen Laser. Å´ka vi vara topp 20 i världen.

V

år modell är ovanlig. I en sport som segling, och framförallt i en enmansbåt som Laser, framhävs ofta individen. Vi tror att vägen till världseliten är kortare om vi kan lyfta varandra, hjälpa varandra att utvecklas och pressa varandra till att förbättra oss. Tung rivalitet på träningsbanorna varvas med genomgångar efter seglingen där vi går igenom ens egen och lagkamraternas prestation. Det är vår genväg till världseliten.

D

en modell vi arbetar efter har också gett resultat. Under de två år vi har seglat tillsammans har vi alla utvecklats oerhört. Det har märkts i resultatlistorna, med medaljer på både junior-SM och senior-SM och ett flertal pallplatser på Europacuptouren. Vi har toppat den nationella rankinglistan och placerat oss som bästa svensk på världscuptävlingar. Vi vet att vi är på rätt spår, men vi är väl medvetna om att vägen till världseliten inte slutar här.

F

ör att nå vårt mål, topp 20 i världen 2016, kommer vi fortsätta med samma målmedvetenhet som tidigare. Vi kommer träna hårdare, bättre och smartare. Genom en ökad träningsdos, en grym gruppdynamik och vår redan beprövade modell kommer vi ständigt närmare. I Lasersegling tävlar man individuellt, men vi är övertygade om att vi vinner på att träna som ett lag, som SYLT.

Swedish Youth Laser Team - 1 -


Swedish Youth Laser Team - 4 -


L G SE

G IN

nsk e v m s mot o n en i Resan n blir m no 012. en de e f t - et edan 2 ng, m tillsam T L SY ing s n är lå den l r seg dselite vi gö l vär are om t kor s. n ma

F D

Början på något stort - SYLT som ville fly den Swedish Youth Laser Team

yra laserseglare svenska vinterkylan för att även under denna tid på året fortsätta utveckla sin segling. Därför valde dessa att förlägga vintersäsongen i las Palmas, Gran Canaria 2012.

et som till en början var ett kompisgäng med ett brinnande intresse för sporten blev snabbt något mer. Att göra den långa resan som en satsning mot världseliten faktiskt innebär blir kortare om man gör den tillsammans. Genom att tillsammans utvärdera varandra slipper vi uppfinna hjulet

Swedish Youth Laser Team - 1 -

SYLT

gång på gång. Vad vårt system bygger på är enkelt i teorin, men svårt i praktiken. Det bygger på total ärlighet, dels mot dig själv och din omgivning, men framför allt mot övriga individer inom gruppen. Detta är den metod som kommer få SYLT att nå toppen.

A

nalys är utvecklingens grunsten. Vårt analysverktyg bygger på att efter varje pass utvärdera inte bara passet i sig utan varandra. Vi låter i tur och ordning alla kommentera varandras segling.

S

edan starten 2012 har SYLT vuxit från att vara ett koncept för fyra laserseglare till att idag vara den mest exponerade gruppen seglare i Sverige, ett fenomen inom svensk segling. Vår ständigt växande Facebooksida når i dagsläget (okt 2013) ut till över 3000 unika personer i veckan. Vår vision är att låta SYLT fortsätta växa och det kommer det göra i takt med att vi växer som seglare.


Swedish Youth Laser Team - 1 -


Swedish Youth Laser Team - 1 -


-MEET THE TEAM On the other side...

Swedish Youth Laser T


Jag är född och uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad. För mig har segling alltid varit en naturlig del av livet. Mamma och pappa tog med mig ut och seglade första gången när jag var två veckor gammal. Man kan väl säga att mina föräldrars seglingsintresse smittade av sig, som femåring tvingade jag ut min pappa i en Optimistjolle tillsammans med mig, glatt styrande. Pappa tyckte inte det var lika kul, det kom en våg direkt utanför bryggan och båten mer eller mindre sjönk, båten var tydligen inte en tvåmansbåt för efter det fick jag segla själv och pappa sitta i en följebåt. Efter åren i Optimistjollen tog jag steget upp i E-jollen och fortsatte min satsning genom att flytta hemifrån och börja på Motala Seglargymnasium. Jag har alltid gillat att träna mycket men i Motala tränade vi inte bara mycket, vi fick lära oss att träna smartare och bättre, inte enbart mängdträning. Jag fick dessutom möjlighet att genomföra mina gymnasiestudier på ett för mig bra sätt, uppdelat på fyra år istället för de vanliga tre. Mycket har förändrats sedan tiden i Motala. Numera bor jag i Göteborg och seglar Laser. Det som finns kvar är drivkraften att utvecklas. Jag ser mig själv som en seglar med ett starkt driv för egen utveckling, för en talang är jag inte. Däremot tror jag inte att talang räcker för att komma hela vägen. För mig har det alltid varit den som tränat mest och bäst som lyckats i slutändan. Det är med denna övertygelse och med samma kärlek till sporten som uppkom en blöt sommardag i optimistjollen jag ska gå hela vägen.

ANDERS KARLSSON2


Swedish Youth Laser Team - 1 -


2004 lämnade jag för första gången torra land i en optimistjolle under ett seglarskoleläger i Malmö, två veckor senare var min första båt lastad på biltaket och jag var med förväntan påväg mot min första regatta. Ett par säsonger senare tog jag nästa kliv och började segla E-jolle, fortfarande i Malmö. Efter ett gäng säsonger i E-jollen kände jag att det krävdes att blicka ut från hemmaklubben MSS för att nå mina framtida mål i en OSklass. Något som ledde mig in på seglargymnasiet i Lerum där jag parallellt med gymnasiestudierna seglade Laser fyra gånger under fyra år. Det som gör seglingen så fantastisk enligt mig är alla olika komponenter som måste stämma för att en ensam segrare först ska korsa mållinjen. Att få hela ekvationen att stämma helt är inget man någonsin kommer att lyckas med. Segling är inget man blir fulländad i, man blir bara bättre. Vägen till perfektion är lång och det är det som driver mig.

HENRIK ERIKSSON


Minnet av första gången jag seglade är som fastetsat på hornhinnan: Längst bak i en röd Optimist, lätt skräckslagen med ett krampaktigt grepp om rorkulten tänkte jag ”Vänta nu. Jag seglar, det här är segling!” Från det ögonblicket på mitt första seglarläger på Värmdö har jag velat återuppleva den känslan så ofta som möjligt. Det som började i småtävlingar runtomkring Stockholmstrakten blev snart mer. Jag, mina systrar och mina föräldrar åkte inte långt senare över hela landet på tävlingar i juniorbåtarna Optimist och E-jolle. För mig var det ett stort steg att kliva över i Laser. Inte bara för att jag var tvungen att gå upp närmare tio kilo och möta senioreliten på kappseglingsbanorna, men jag utvecklades mycket som kappseglare, och kanske framförallt som människa. Det jag lärt mig under den här tiden skulle jag inte byta mot något. Jag är inte den givne talangen, snarare är jag en ren träningsprodukt, men Muhammad Ali sa en gång: ”Champions aren’t made in gyms. Champions are made from something they have deep inside them: A desire, a dream, a vision. They have to have last-minute stamina, they have to be a little faster, they have to have the skill and the will. But the will must be stronger than the skill.” Jag tror att min främsta tillgång är min vilja att utvecklas, och det faktum att jag aldrig nöjer mig. Jag är övertygad om att mina största framgångar ligger framför mig. Jag ser fram mot alla timmar på gymmet, på vattnet och på vägarna mot tävlingar. Jag älskar det jag gör.

CLAES TÖRNSTEN Tesectatem eos in nobit auteculparum volorrorum facerestiur aci quist il mi, aut re atur.


ELIGE NTIB ERAE ET UN Et maxim quostrum ditam imin conse occus int laut eate dolupta ni sum ratis expelignat quas exerum est, odit earum fugia

D

it volent, et eles restist hillanis est volorae sequis erum es velent pratur rerrovit, sit dipsam repudam, con cum laborumquat esciandam harum labo. Equiatiis qui con ne dollabo reheniste eum aut la veria quis cuptiae. To magnimus abo. Ta vidit, sa quaeruptaque explita tiatio. Ut alicide reptam is sit, omnimus, tota que aut aut quosae optaturit, andigent am si nit inus secae ium unt. Iqui sam nest eatquid quid ma quaspicit fuga. Aqui id etur, optur, sae ditatem. Volores suntio il molenda culpa vest eicipiet volor moditius doluptur re officipsum velis sequi delendior aut hit qui idessunt quunducium que con re, voluptaqui

PIERREGRĂ–NBERG Manager at Swedish Youth Laser Team. The Man behind the sceens.


Historien KATTEGAT 08:40 h Eritem ipicius asi officab orporesti ut ex est qui ut aut repratur aut excerionse

D

et har alltid varit en mänsklig drivkraft att utmana sig själv, att pressa sina gränser och göra vad andra tror är omöjligt. det var i alla fall så vi kände när vi planerade vårt projekt - att segla över Kattegatt i Laser. Idén föddes när vi som så många gånger förut tog färjan mellan Göteborg och Frederkshavn för att komma till en tävling på kontinenten. “Tänk att få segla över här, och segla undanvind, oavbrutet, i flera timmar i sträck. “Ser ni vågorna? Att ligga på den surfen ...” Det som började som drömmande och bara lösa samtal växte till sig och blev något större. Till slut kände vi oss tvungna att genomföra vår dröm.Det var bara det att även om vi alla är erfarna bankappseglare, så är det en helt annan sak att korsa ett hav. Det krävdes omfattande planering av allt från prognoser till säkerhetsbåtar. Inget kunde lämnas åt slumpen, annars skulle det bli farligt på riktigt.

Vi satte datumet till någon gång under ett intervall mellan 12 och 15 augusti, för att vi skulle kunna öka chanserna till gynnsamma förutsättningar. Prognosen såg lovande ut under hela veckan: Mellan 10 och 14 m/s hela veckan. Vi kom till Danmark 12 augusti, och förberedde allt inför seglingen. Båtarna skulle lastas av och riggas, VHF-antennen skulle monteras och säkerhetsutrustningen kontrolleras. Vi vaknade den 13 augusti till åskmuller. vi konstaterade att vi fick skjuta upp vår sjösättning ett par timmar, men 08:30 kunde vi lämna Frederikshavn och styra mot horisonten - mot Göteborg. Det dröjde inte länge innan vi var tacksamma för de säkerhetsåtgärder vi hade vidtagit. En timme in i seglingen bröts Anders mast. För ett ögonblick var vi

inte säkra på vad vi hade gett oss in på, men vi tog oss samman och löste situationen. Vi kunde fortsätta. Under de 8 timmar och 40 minuter det tog att segla över Kattegatt upplevde vi våra livs (hittlls) mäktigaste undanvind. Man känner sig väldigt liten i en Laser med fri horisont åt alla håll, men det kändes väldigt stort när vi kom iland. Vi hade gjort det, vi pressade våra gränser - vi korsade Kattegatt.


SYLT - Farr 30 Satsning

FARR 30? G

SYLT tillsammans med Farr 30 Youth Programmet. till och med SYLT seglar kĂślbĂĽt och utveklar sin utvekling i

it voluptates quam et officimenis is estisqu ianisciento dite vid que venestenis quidi tem volo quiberum voloreperum quaestis que ideliquid eribus, il idus ium ab ipicid mint quam, sitatest moluptios il idebis minvenim dolorum quae. Ra quam comnietur Mollupi dessitius aut velesti volorer iosanditas poriorrorit fugit fuga. Agnihilit, ium ut fugitam aut mod ex expe et idusae officia vel il magnis est ipsunt, sit, optatur, eat volor sae eat. Xime vitatempore sit, que a pratus, quatem exceped molo excerrum re, nullaut rerum reperum fuga. Ut aceatur endanihictus alit officto que rehenest ut quiatem oluptia dolore que volliqu idessin comnis num lia voloritates alitam autem adignatiant velis mollam aut veribusam facepereriam la dolor sed exerum quati quist, sam nossi oditiusciad ex es doloribusa nulliquassum quam sus eatatur, ut alit vid exceptist earit que nost, ilibus vellupt aturio minturte num et as ea eos cum derecerumque perro quodis ame perumet aris dolore raessimus prerit


Sponsorerbjudandet IDUS DIS EXER-

THING LUPI-

Tesectatem eos in nobit auteculparum volorrorum facerestiur aci quist il mi, aut re atur, Tesectatem eos in nobit auteculparum volorrorum facerestiur aci quist il mi, aut re atur, Tesectatem eos in nobit auteculparum volorrorum facerestiur aci quist il mi, aut re atur,

H

arcitium con eum secum escia velestecto exceaqui volorehentur repero blabore rchillabore comni simporenis maximet estrum non etum exped quati velis et laborenis et vere vel endel maiorum re nosapiendit quamus audis ad et la nihitios acea corataqui omnis re pa doluptibus estrundam, corem nia ipsus. Nequae etur, nectio que core rem facepud itaquis everehe nihitiat abori abor andam, ipsant a venem. Porum estis magnis iunt quo tet illabor iatur, sum ipsam lab invenis tincipsam el mollupi caborep erehenihil molorem resendunt odis net expero blaboremolor soluptus iumOptat alis quisciatius in corion porest, optatur solores tectur ant quat audit, issequid maximaio. Nam facculp archill aborati orepedi sitatet occus atum remporu ndaaudis audias di cupta il int ut quas aut volor adit fugia quamusapitae nim fugitatio. Bis exceatis sae perias dolupid esseris molest molorrovid qui


SYLT's SYLT Från ICA  
SYLT's SYLT Från ICA  

SYLT's SYLT Från ICA Version 1

Advertisement