Page 1

SWEDISH YOUTH LASER TEAM

SYLT - Segling i Partnerskap


Swedish Youth Laser Team - 1 -


Swedish Youth Laser Team - 2 -


Swedish Youth Laser Team - 3 -


Följ med Sveriges hungrigaste Laserseglare på vägen mot världseliten!

Swedish Youth Laser Team - 4 -


MÅL & AMBITIOER Vårt mål är att tillsammans, som ett lag, etablera oss i den yttersta världseliten i den tuffaste OS-klassen - Laser.

V

år modell är ovanlig. I en sport som segling, och framförallt i en enmansbåt som Laser, framhävs ofta individen. Vi tror att vägen till världseliten är kortare om vi kan lyfta varandra, hjälpa varandra att utvecklas och pressa varandra till att förbättra oss. Tung rivalitet på träningsbanorna varvas med genomgångar efter seglingen där vi går igenom ens egen och lagkamraternas prestation. Det är vår genväg till världseliten.

Den modell vi arbetar efter har också gett resultat. Under de två år vi har seglat tillsammans har vi alla utvecklats oerhört. Det har märkts i resultatlistorna, med medaljer på både junior-SM och senior-SM och ett flertal pallplatser på Europacuptouren. Vi har toppat den nationella rankinglistan och placerat oss som bästa svensk på världscuptävlingar. Vi vet att vi är på rätt spår, men vi är väl medvetna om att vägen till världseliten inte slutar här. För att nå vårt mål, topp 20 i världen 2016, kommer vi fortsätta med samma målmedvetenhet som tidigare. Vi kommer träna hårdare, bättre och smartare. Genom en ökad träningsdos, en grym gruppdynamik och vår redan beprövade modell kommer vi ständigt närmare. I Lasersegling tävlar man individuellt, men vi är övertygade om att vi vinner på att träna som ett lag, som SYLT.

Swedish Youth Laser Team - 5 -


Swedish Youth Laser Team - 6


SWEDISH YOUTH LASER TEAM Början på något stort - SYLT som Swedish Youth Laser Team

Fyra laserseglare ville fly den svenska vinterkylan för att även under denna tid på året fortsätta utveckla sin segling. Därför valde dessa att förlägga vintersäsongen i las Palmas, Gran Canaria 2012. Et som till en början var ett kompisgäng med ett brinnande intresse för sporten blev snabbt något mer. Att göra den långa resan som en satsning mot världseliten faktiskt innebär blir kortare om man gör den tillsammans. Genom att tillsammans utvärdera varandra slipper vi uppfinna hjulet gång på gång. Vad vårt system bygger på är enkelt i teorin, men svårt i praktiken. Det bygger på total ärlighet, dels mot dig själv och din omgivning, men framför allt mot övriga individer inom gruppen. Detta är den metod som kommer få SYLT att nå toppen.

Analys är utvecklingens grunsten. Vårt analysverktyg bygger på att efter varje pass utvärdera inte bara passet i sig utan varandra. Vi låter i tur och ordning alla kommentera varandras segling. Sedan starten 2012 har SYLT vuxit från att vara ett koncept för fyra laserseglare till att idag vara den mest exponerade gruppen seglare i Sverige, ett fenomen inom svensk segling. Vår ständigt växande Facebooksida når i dagsläget (okt 2013) ut till över 3000 unika personer i veckan. Vår vision är att tåta SYLT fortsätta växa och det kommer det göra i takt med att vi växer som seglare.

SEGLING SYLT - ett fenomen inom svensk segling sedan 2012. Resan mot världseliten är lång, men den blir kortare om vi gör den tillsammans.

Swedish Youth Laser Team - 7 -


Swedish Youth Laser Team - 8 -


Swedish Youth Laser Team - 9 -


-MEET THE TEAM On the other side...

Swedish Youth Laser Team - 10 -


J

ANDERS KARLSSONSWE 198868

Resultat & Placering över åren.

ag är född och uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad. För mig har segling alltid varit en naturlig del av livet. Mamma och pappa tog med mig ut och seglade första gången när jag var två veckor gammal. Man kan väl säga att mina föräldrars seglingsintresse smittade av sig, som femåring tvingade jag ut min pappa i en Optimistjolle tillsammans med mig, glatt styrande. Pappa tyckte inte det var lika kul, det kom en våg direkt utanför bryggan och båten mer eller mindre sjönk, båten var tydligen inte en tvåmansbåt för efter det fick jag segla själv och pappa sitta i en följebåt. Efter åren i Optimistjollen tog jag steget upp i E-jollen och fortsatte min satsning genom att flytta hemifrån och börja på Motala Seglargymnasium. Jag har alltid gillat att träna mycket men i Motala tränade vi inte bara mycket, vi fick lära oss att träna smartare och bättre, inte enbart mängdträning. Jag fick dessutom möjlighet att genomföra mina gymnasiestudier på ett för mig bra sätt, uppdelat på fyra år istället för de vanliga tre. Mycket har förändrats sedan tiden i Motala. Numera bor jag i Göteborg och seglar Laser. Det som finns kvar är drivkraften att utvecklas. Jag ser mig själv som en seglar med ett starkt driv för egen utveckling, för en talang är jag inte. Däremot tror jag inte att talang räcker för att komma hela vägen. För mig har det alltid varit den som tränat mest och bäst som lyckats i slutändan. Det är med denna övertygelse och med samma kärlek till sporten som uppkom en blöt sommardag i optimistjollen jag ska gå hela vägen.


Swedish Youth Laser Team - 12 -


Swedish Youth Laser Team - 13 -


Jag började i segla i en optimistjolle på MSS seglarskola under en vecka i juli 2003. Året därpå !ck jag min första båt och jag började åka runt på små lokala regattor. Till en början var det mest på skoj, men när jag insåg att de små tävlingarna ingick i en större serie blev tävlandet mer centralt i seglingen. I två år åkte jag med min pappa på så gott som varje liten regatta i närområdet och allting kretsade runt serien, skånerankigen. Jag växte snabbt ur min optimistjolle och bytte när jag var 13 år till E-jolle. Där fortsatte jag segla den lokala serien, men även de nationella kvalen för olika mästerskap. Jag hittade snabbt rätt i mitt nya verktyg och lyckades första året kvala in till junior-NM, året därpå junior-EM och nästa år, 2009, som också blev mitt sista i E-jollen !ck jag chansen att segla VM.

HENRIK ERIKSSON

Efter VM skulle jag börja på en gymnasieskola i Malmö, vilket jag också gjorde. Men seglingen lockade fortfarande lika mycket och just då fanns det få möjligheter att kombinera skolan i Malmö med bra träningsförutsättningar så jag sökte mig till Seglargymnasiet i Lerum. Gymnasiet i Lerum är en vanlig gymnasieskola där segling !nns på schemat för de som sökt och lyckats ta sig in på den inriktningen. Laser –tu!aste OS-klassen Att börja på seglargymnasiet är kanske det största klivet jag tagit i min segling. Första året började jag segla den olympiska klassen Laser. Just nu är vi 22 seglare på skolan som tränar på vattnet ca 500 minuter i veckan och lägger mellan 250-400 minuter på fysträning varje vecka. Under säsongen seglar vi måndagar till torsdagar. Fredagar lastar vi oftast båtarna för att kappsegla under helgen. Den nya miljön och träningsgruppen är fantastiskt motiverande, då alla kämpar hårt mot samma mål – att bli bäst.

Resultat & Placering över åren.


Minnet av första gången jag seglade är som fastetsat på hornhinnan: Längst bak i en röd Optimist, lätt skräckslagen med ett krampaktigt grepp om rorkulten tänkte jag ”Vänta nu. Jag seglar, det här är segling!” Från det ögonblicket på mitt första seglarläger på Värmdö har jag velat återuppleva den känslan så ofta som möjligt. Det som började i småtävlingar runtomkring Stockholmstrakten blev snart mer. Jag, mina systrar och mina föräldrar åkte inte långt senare över hela landet på tävlingar i juniorbåtarna Optimist och E-jolle. För mig var det ett stort steg att kliva över i Laser. Inte bara för att jag var tvungen att gå upp närmare tio kilo och möta senioreliten på kappseglingsbanorna, men jag utvecklades mycket som kappseglare, och kanske framförallt som människa. Det jag lärt mig under den här tiden skulle jag inte byta mot något. Jag är inte den givne talangen, snarare är jag en ren träningsprodukt, men Muhammad Ali sa en gång: ”Champions aren’t made in gyms. Champions are made from something they have deep inside them: A desire, a dream, a vision. They have to have last-minute stamina, they have to be a little faster, they have to have the skill and the will. But the will must be stronger than the skill.” Jag tror att min främsta tillgång är min vilja att utvecklas, och det faktum att jag aldrig nöjer mig. Jag är övertygad om att mina största framgångar ligger framför mig. Jag ser fram mot alla timmar på gymmet, på vattnet och på vägarna mot tävlingar. Jag älskar det jag gör.

CLAES TÖRNSTEN


Swedish Youth Laser Team - 16 -


Swedish Youth Laser Team - 17 -


Swedish Youth Laser Team - 18


Historien KATTEGAT 08:40 h

D

et har alltid varit en mänsklig drivkraft att utmana sig själv, att pressa sina gränser och göra vad andra tror är omöjligt. det var i alla fall så vi kände när vi planerade vårt projekt - att segla över Kattegatt i Laser. Idén föddes när vi som så många gånger förut tog färjan mellan Göteborg och Frederkshavn för att komma till en tävling på kontinenten. “Tänk att få segla över här, och segla undanvind, oavbrutet, i flera timmar i sträck. “Ser ni vågorna? Att ligga på den surfen ...” Det som började som drömmande och bara lösa samtal växte till sig och blev något större. Till slut kände vi oss tvungna att genomföra vår dröm.Det var bara det att även om vi alla är erfarna bankappseglare, så är det en helt annan sak att korsa ett hav. Det krävdes omfattande planering av allt från prognoser till säkerhetsbåtar. Inget kunde lämnas åt slumpen, annars skulle det bli farligt på riktigt.

Swedish Youth Laser Team - 19 -

Vi satte datumet till någon gång under ett intervall mellan 12 och 15 augusti, för att vi skulle kunna öka chanserna till gynnsamma förutsättningar. Prognosen såg lovande ut under hela veckan: Mellan 10 och 14 m/s hela veckan. Vi kom till Danmark 12 augusti, och förberedde allt inför seglingen. Båtarna skulle lastas av och riggas, VHF-antennen skulle monteras och säkerhetsutrustningen kontrolleras. Vi vaknade den 13 augusti till åskmuller. vi konstaterade att vi fick skjuta upp vår sjösättning ett par timmar, men 08:30 kunde vi lämna Frederikshavn och styra mot horisonten - mot Göteborg. Det dröjde inte länge innan vi var tacksamma för de säkerhetsåtgärder vi hade vidtagit. En timme in i seglingen bröts Anders mast. För ett ögonblick var vi

inte säkra på vad vi hade gett oss in på, men vi tog oss samman och löste situationen. Vi kunde fortsätta. Under de 8 timmar och 40 minuter det tog att segla över Kattegatt upplevde vi våra livs (hittlls) mäktigaste undanvind. Man känner sig väldigt liten i en Laser med fri horisont åt alla håll, men det kändes väldigt stort när vi kom iland. Vi hade gjort det, vi pressade våra gränser - vi korsade Kattegatt.


Vad vi kan ebjudandet

E

n satsning mot världseliten i Laser kräver en oerhörd insats i blod, svett, tårar och inte minst pengar. SYLT står för den fysiska insatsen, och vi hoppas att du vill samarbeta med oss med resten. Vi omsätter en del resurser under vårt tränande och tävlande. För att ett samarbete ska fungera långsiktigt krävs det att det är lönsamt för båda parter. Vi är övertygade om att vi kan göra mycket för att ert företag ska exponeras häftiga och spännande sammanhang, och som en del av en sund satsning på en idrott i OS-programmet. Mot er insats kan vi erbjuda följande: Extern media Våra projekt, framförallt vår korsning över Kattegatt, fick stor exponering både i Sverige och i övriga Norden. Vi kan visa upp ditt företag i dessa sammanhang.

Dekaler/skyltar/banderoller Vi har goda kontakter för att producera skyltar, dekaler till båtarna med din reklam och banderoller till där vi tränar så att ditt företag syns.

Företagssegling Som en del av satsningen Farr 30 Youth Program kan vi utnyttja programmets Farr 30-båtar som ständigt finns på plats mitt i Helsingborgs hamn samt i Göteborg och Stockholm under vissa perioder. I Stockholm har vi även tillgång till KSSS C55:or

Livesändningar Vi tycker att det är kul att utmana oss själva i stora projekt, och vi har resurser att livesända dem. Vi kan få ditt företag att synas i samband

Swedish Youth Laser Team - 25 -

med våra livesändningar.

Film I alla våra filmer inkluderar vi ditt företags namn och logga som vår samarbetspartner. Om ni vill kan vi även göra filmer som särskilt visar upp ditt företags produkter, som vi har gjort med bland annat vår sponsor LIROS ROPES.


SYLT - Final Version  

SYLT - Final Version