Page 1


Увод

Драги моји ученици, Ово је тема коју одавно желим да покренем. Свима нам је потребна. У тренутку када први пут свирате дело неког композитора, нпр. Моцарта, или је то можда укупно друга или трећа композиција истог композитора коју радите, од огромне је и непроцењиве помоћи да много слушате дела тог композитора. И то, не само клавирске композиције, већ и композиције писане за друге инструменте, концерте и оркестарска дела. Стил једног композитора и његов музички језик препознатљиви су у сваком његовом делу, а вама предстоји да упознате његове дражи. Слушајући музику коју свирате, посебно ако то радите пажљиво и уз ноте, убрзавате процес учења тог дела и разумевања стилских карактеристика композитора и епохе. Осим тога, оснажујете и своју музичку меморију и то на више начина: везујете звук за нотну слику, а уколико уз снимак вежбате “немо” (покрећете прсте као да свирате, а не свирате) онда вежбате и меморишете и моторику, тј. проналазите најбоље свирачке покрете. Можете уз снимак вежбати и само ментално (само замишљати свирање, без покретања прстију и руку), и тада вежбате имагинацију и концентрацију. Ево неколико смерница, које ће вам помоћи у вашем музичком истраживању. Биће то у неколико кратких делова и садржаће следеће теме: Како пронаћи снимак на сајту Youtube Како пронаћи ноте на сајту IMSLP Ко су велики пијанисти Како слушати класичну музику Мали практичан задатак за вас

1/10


Како пронаћи снимак? Да бисте пронашли снимак неке композиције, потребно је да знате тачан назив дела, опус, број, тоналитет и име композитора – како се све то тачно пише у оригиналу, а не како га ми изговарамо на нашем језику.

Напомена – скраћенице и ознаке Најчешће ћете претраживати користећи енглески језик. На енглеском језику дурски тоналитети се обележавају изразом Major, а молски Minor. Немојте се збунити, на енглеском језику се и дурски и молски тоналитети обележавају великим словима! (Често ћете наилазити и на све мала слова.) Такође, снижени и повишени тонови се некада другачије обележавају него што смо навикли: Db Major, или D flat Major – би био “наш” Des-dur (flat је снизилица, b) F# Minor или Ф F sharp Minor – fis-moll (sharp је повисилица, #). Уместо речи “број” користи се No. или знак #.

Тако би се Шопенов Ноктурно у Дес-дуру оп.27 бр.2 могао пронаћи као: Chopin Nocturne Op 27 # 2 D flat Major Ознаке за ставове, код композиција који их имају: Mov - скраћено од Movement – што значи “став” (у музици). Pt - означава да је снимак направљен у више наставака, па је Pt 1 – први део (Part = део), Pt 2 – други део… Углавном, најједноставније је снимак неке композиције потражити на, скоро свима омиљеном сајту www.youtube.com У пољу за претраживање на сајту укуцајте:

2/10


име композитора (у оригиналу – тачан спелинг!) – нпр: Mozart, Beethoven, Chopin - обично можете видети у својим нотама име композиције – нпр: piano sonata, polonaise, nocturne, berceuse, march, menuet име пијанисте (није обавезно) – можете изабрати са неке од листа наведених у посту “Ко су велики пијанисти?”

3/10


Како пронаћи ноте? Нота за слободно (бесплатно) преузимање на Интернету има у изобиљу. Овде ћу навести један сајт, који је легалан и на коме можете лако пронаћи скоро све што можете замислити. http://imslp.org/

Запамтите га! Права је ризница. Сетите се да је важно да знате како се тачно пише презиме композитора чију композицију желите да пронађете. Ако желимо да пронађемо ноте композитора Моцарта, онда прво кликнемо на линк: Browse by composer

На следећој страници, пронађемо поље Search (премотавамо полако на доле, са леве стране), укуцамо тачно презиме композитора, нпр. Mozart и кликнемо на дугме Go испод. (Пажња: Не на дугме Search!)

4/10


Резултат претраге је ова страница. (Бар у време прављења овог фајла.) Даље, можете ићи на линк List of compositions by Mozart, by genre, који се појављује под See also, па ћете се наћи овде. На листи коју добијете на тој страни, можете изабрати нпр. 2.1 Piano Concertos или 3.1 Solo Piano Works или нешто друго што вас занима. Рецимо да смо изабрали 3.1 Solo Piano Works. Кликом на тај линк, остајете на истој страни, само ће се она премотати на место где је поднаслов Solo Piano Works. Tу имате излистана Моцартова дела за клавир соло: рана дела (писана у дечјем узрасту), сонате, фантазије, ронда, варијације, композиције за 4 руке и 2 клавира. Испод тога, излистана су остала његова дела, за друге инструменте. Претпоставимо даље да тражите сонату у којој је Турски марш последњи став (а то многи од вас траже). Лако ћете је пронаћи, јер поред ње пише: ”Turkish March”, значи то је соната Piano Sonata No. 11 ”Turkish March” in A major, K. 331 (Summer 1778). Кликом на линк долазимо на следећу страну. Ту вам је сада у понуди да чујете ту композицију – где пише III Alla Turca MP3 file. Испод се налазе линкови са скидање нота. Нуди се цела соната - Complete Score – (complete = цела; score = ноте, партитура). За сваки фајл у PDF формату, дати су подаци о издавачу (Publisher) и едитору (Editor), као и величина фајла у MB (мегабајтима) и број страна у фајлу (pages). Кликом на неки од линкова где пише Complete Score обично се ноте одмах отварају или се нуди да их преузмемо и сачувамо на нашем рачунару – што зависи од подешавања нашег програма – интернет претраживача (FireFox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera … ) Уколико следи још нека информација, коју сајт жели да вам достави, уместо да се одмах прикажу ноте (или понуде за преузимање) некада је потребно кликнути на линк где пише: I agree with the disclaimer above, continue my download (Обично се ради о делима која имају одређена и ограничена ауторска права.) Ноте које сте сада добили (да, стварно – добили сте их – и будите и срећни и захвални!) можете користити тако што ћете их отворити на рачунару и гледати их, док слушате музику или уколико су вам потребне да из њих свирате – онда их одштампајте.

5/10


Ко су велики пијанисти? Великих пијаниста има много. Прегледајте листе на наведеним страницама. Обратите пажњу на њихова имена и године које су наведене, јер оне означавају период у коме су живели, или када су рођени. У овом тренутку није пресудно да можете да разумете све што је о њима написано. Ипак, важно је да слушате извођења великих пијаниста, јер од њих највише можете да научите о пијанизму и музици. http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pianists http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_classical_pianists http://www.forte-piano-pianissimo.com/Classical-Pianists.html http://www.classicalnotes.net/columns/pianoweb.html http://www.modernpianoplaying.com/resources/live_pianists.htm

А овде можете прочитати који су омиљени пијанисти посетиоци форума сајта http://www.pianostreet.com/ .

6/10


Како слушати класичну музику? Предлажем да исту композицију слушате више пута, са потпуном пажњом – жмурећи, а потом пратећи нотни текст. Некада помаже да се што боље сконцентришемо, ако седимо и слушамо музику у мраку. Заиста је неопходно да за то време не радимо ништа друго – не читамо књигу, не гледамо филм, не једемо … Потребно је да ухватимо сваку ноту, сваки детаљ. То је тако у класичној музици. .) Уколико вам се допадне, можете слушати поново, много пута. Док пажљиво слушате, покушајте да препознате неке музичке елементе за које знате, нпр: различите музичке инструменте - уколико је композиција писана за више инструмената темпо (брз, лаган, умерен) карактер композиције (тужно, весело, бајковито, замишљено, ђаволасто, драматично, лирско, као да неко нешто прича, као да пада киша …) динамику (forte, piano, crescendo, decrescendo, акценте … ) карактеристичне ритмичке фигуре (синкопа, пунктиран ритам, триола … ) артикулацију (legato, staccato, portato, tenuto … ) акорде (дурски, молски, умањени, прекомерни, онда септакорди D7 … ) да ли уочавате да се неке мелодије поново јављају? Да ли су мало измењене? Како? каква је мелодија? А пратња? има ли украса? каква је педализација? Можете ли да чујете кад се користи десни, а када леви педал? и разне друге ознаке које видите у нотном тексту, док слушате ту композицију уколико композиција има више делова (ставова) колику је паузу између њих извођач направио? који је део композиције најупадљивији, најузбудљивији? какав је њен почетак? А крај? Да ли личе? Интересантна места можете заокружити у нотама, да бисте их после сами одсвирали. Можда ћете их сада свирати сасвим другачије! Тј. највероватније је да хоћете. Свакако потражите и више извођења истог дела (композиције) неколико познатих извођача, али и дечја свирања. Да бисте стекли што бољи утисак о стилу неког композитора, добро је да преслушате неколико дела писаних за клавир (укључујући и ону композицију коју свирате), али и композиције писане за друге инструменте, за камерне саставе (више инструмената који свирају заједно), оркестарску музику и хорску музику (ако је има).

7/10


Када наиђете на композицију која вам се много допадне, вероватно ћете пожелети да је “покажете” и некој другој особи. Слушање музике у друштву је веома леп доживљај, само захтева да сви присутни буду пажљиви, баш као што сте и ви. Желим вам много уживања у слушању класичне музике!

8/10


Уради сам – Задатак за моје ученике Изабери омиљену композицију Пронађи ноте Пронађи више снимака и одабери три која ти се највише допадају Преслушај неколико пута Напиши утиске (зашто си одабрао баш та извођења. Погледај део “Како слушати класичну музику?”) Наведи омиљена извођења – имена извођача и линкове Пошаљи ми своје задатке овде. Подели своје утиске и линкове са друговима

Први сусрет by Маја Дакић-Брковић is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Ова књижица настала је на курсу Crafting the ePerfect Textbook #EbookEVO 2014 Веб сајт књиге https://sites.google.com/site/prvisusret

9/10


10/10


Prvi susret eBook  

#EbookEVO 2014

Advertisement