Page 1

juni 2011 |management team ICT | â‚Ź 15,50

mt.nl

MANAGEMENT TEAM Management Team De beste ict-bedrijven 2011

2011

ICT

De beste ict-bedrijven Capgemini krijgt het hoogste rapportcijfer

53 bedrijven aanbevolen door 659 ict-managers

HP & XS4ALL blijven leiden tussen vele nieuwkomers


ONTDEK UW NETWERK VAN EXPERTS www.nl.capgemini.com


inhoud

16

04

Opmerkelijk

06

Inleiding

09 10 12

14

06

Nieuwtjes over internet, communicatie & technologie.

Een overzicht van trends en ontwikkelingen binnen de ict die voor u als manager van belang zijn.

Verantwoording onderzoek UItleg en achtergronden van de enquĂŞte die onderzoeksbureau MWM2 uitvoerde.

Waar moet u zijn? Welke bedrijven en trends zijn voor u van belang? Kijk op de flow chart en vind uw weg in deze gids.

De 53 beste ict-bedrijven Wie werd het vaakst genoemd, wie kreeg de hoogste waardering en waarvoor?

14

Beste bestuurders

16

ICT 2011: De trendverhalen

36

Profielen

51

Advertorials

66

Index Advertorials & Colofon

3

Bestuurders van de winnende bedrijven geven hun toekomstvisie en vertellen waarin ze gaan investeren.

Wat speelt er op het gebied van veiligheid, consultancy, outsourcing en zeven andere aandachtsgebieden?

Een kort en bondig protret van elk van de 53 beste ict-bedrijven uit de lijst.

Vooraanstaande ict-bedrijven vertellen over de kracht van hun eigen organisatie.

MT ICT juni 2011

36

04


Erik-Jan Ouwerkerk/HH

mt.nl Samenstelling John van Schagen

Computer

verdwijnt uit kantoor

Nu nog wordt uw kantoor gedomineerd door bureaus met daarop een beeldscherm en een computerkast. Deze corporate hardware heeft zijn langste tijd echter gehad. Dat blijkt uit een rapport van Booz & Company. Over vijf jaar nemen de meeste werknemers hun eigen laptop mee naar de zaak, zo denkt althans de helft van de ceo’s die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Nog een paar jaar later, rond 2020, zal ruim 50 procent van de kantoorwerkers zelfs voornamelijk samenwerken in virtuele netwerken.

4

MT ict juni 2011

iPad maakt computermuis overbodig

Handig, zo’n iPad. Maar fabrikanten van randapparatuur zijn er helemaal niet zo blij mee. Hun business staat momenteel flink onder druk. Immers, spullen als toetsenborden, webcams, luidsprekers en een computermuis zijn sinds de komst van smartphones en tablets overbodig geworden. Zo moest Logitech onlangs nog haar winst- en omzetdoelstellingen over 2011 naar beneden bijstellen vanwege teleurstellende afzetcijfers.

XP voorbij gestreefd door Windows 7 Windows 7 is de nieuwe koning onder de besturingssystemen in Nederland. In april 2011 was Windows 7 op 34,9 procent van de pc’s geïnstalleerd, een fractie meer dan het veelgebruikte XP. Deze Windows-versie, die in oktober 2001 werd geïntroduceerd, is met een wereldwijd marktaandeel van bijna 47 procent nog wel de mondiale koploper. Tussenversie Vista heeft deze aantallen nooit gehaald.

Communiceren met computernerds

De techniek is hun wapen, maar communiceren blijft een heikel punt. Met deze regeltjes voorkomt u i­rritatie tussen u en de computermonteur. 1. Basiskennis Verdiep u in ieder geval een klein beetje in het ict-systeem dat uw business draaiende houdt. Ken de mogelijkheden en onmogelijkheden. Met die basiskennis verloopt de communicatie met de echte expert al snel een stuk soepeler. 2. Waardering Een ict’er voelt zich vaak niet voldoende gewaardeerd voor zijn werk. Ga dus niet schelden, maar geef in plaats daarvan af en toe een schouderklopje. U zult merken dat hij na verloop van tijd zelfs actief met u mee zal gaan denken. 3. Duidelijkheid U kunt niet duidelijk genoeg zijn bij de omschrijving van het gewenste eindresultaat. Voorkom dat de ict’er uw visie anders interpreteert door alles duidelijk op papier te zetten en dit bij aanvang van de klus nog eens mondeling toe te lichten.


nieuws eyevine/HH

800 MHz mobiel ­internet

Even een dik rapport of groot beeldbestand downloaden met uw BlackBerry of iPhone. Nu gaat dat meestal nog tergend langzaam, maar daar komt verandering in. Vanaf 1 januari 2013 krijgen alle landen in de EU de beschikking over supersnel mobiel internet via de 800 MHz band. Een zware bijlage openen gaat dan net zo rap als op de pc thuis.

60

duizend virussen worden er per dag verspreid. Gelukkig zorgen de meeste daarvan voor weinig schade. Dat was met het ILOVEYOU-virus uit 2000 wel anders. Deze worm, die multimediabestanden op computers wiste, is met een schadepost van 5,5 miljard dollar vooralsnog het duurste computervirus aller tijden.

China is bijna ‘bij’

5

China ontwikkelt zich razend snel tot nieuwe grootmacht. Ook op het gebied van ict-diensten. Waar gaat het land naartoe en is dit de juiste tijd om in te stappen? MT vraagt het aan twee experts.

‘De computer wordt in de toekomst steeds meer een echt persoon en maakt ons mensen irrelevant.’ Volgens medeoprichter van Apple, Steve Wozniak, zijn de cyborgs aan de winnende hand

Hugo Leijtens Bedrijf: Oprichter Nexocial (technische ontwikkeling van software ­ en hardware vanuit China)

Marjolein Mosmans Bedrijf: Senior consultant HintTech (software-applicaties)

“De westerse wereld dankt haar innovatieve slagkracht op de eerste plaats aan de voorsprong die het in de afgelopen vijftig jaar heeft opgebouwd. Ict is echter vrij makkelijk in te halen. Op het moment dat de Chinezen ‘bij’ zijn, hebben ze meer slagkracht dan welk ander land dan ook. Het westers leiderschap, dat je steeds vaker ziet in China, doet daar nog een schepje bovenop. Zo zullen de Chinezen ons uiteindelijk voorbij streven. Al geldt die voorsprong vooral binnen de eigen grenzen. Door de taalbarrière duurt het nog zeker twintig jaar voor ze wereldwijd gaan uitrollen.”

“Vijf jaar geleden hebben we serieus de mogelijkheden onderzocht om een deel van ons werk naar China te outsourcen. Onze conclusie was toen dat we het beter dichtbij huis konden zoeken. De taalbarrière, het enorme cultuurverschil en het feit dat er nauwelijks een markt voor softwaredienstverlening bestond, gaven de doorslag. Inmiddels weten we dat de ontwikkeling van China als offshore-land snel verloopt. Taal en cultuur zorgen weliswaar nog voor problemen, maar de kosten zijn aantrekkelijk laag. Daarnaast blijken de individuele kwaliteiten van mensen verrassend goed.”

MT ict juni 2011

QUOTE


mt.nl

Bedrijven, organisaties en overheden vergroeien tot één grote online gemeenschap. Cloud computing lijkt de ideale manier om met elkaar te communiceren, maar die is er nu nog niet helemaal klaar voor. tekst Hotze Zijlstra, Gijs Hillenius illustratie Moker Ontwerp

De cloud is nog niet helemaal volwassen

Straks allemaal verbonden

MT ICT juni 2011

6

N

og even en de IT-afdeling ­domineert niet langer de ­bedrijfsvoering. Nog even en dan wordt het delen van ­gegevens en kennis binnen de organisatie een stuk gemakkelijker. Divisies ontkokeren en bedrijfsprocessen verlaten het pand. Ketens van toeleveranciers, ­afnemers en individuele klanten krijgen via applicaties 24/7 direct toegang tot de ­productie- en voorraadbeheersystemen. Gebruikers zijn inmiddels gewend aan het bedienen van allerlei applicaties via een browser; van simpele ­tekstverwerkers tot en met complexe voorraadbeheer­ systemen. De smartphone ontsluit de ­belangrijkste bedrijfsapplicaties en de favoriete MacBook kan straks gewoon mee naar kantoor. Nog even en voor het management is IT niet langer een doel op zich, maar een ­essentieel onderdeel van de ­infrastructuur, net als elektriciteit, riolering en de ­kantine. Deze tendens stelt IT’ers voor nieuwe uitdagingen. Naast vaste basis­ taken als centralisatie, rationalisatie van applicaties, reductie van kosten en het stroomlijnen van IT-processen, zal de ­hedendaagse CIO moeten zorgen voor een duurzame, schaalbare en leveranciers­ onafhankelijke informatievoorziening. Eentje die klaar is voor koppeling met partnerbedrijven, medewerkers in staat

De CIO krijgt de rol van regisseur

stelt om hun eigen apparatuur mee te ­nemen naar kantoor en daarmee op elke locatie en elk gewenst tijdstip te werken.

als connected enterprise, groupware, ­instant messaging, unified ­communications en cloud computing. In de IT-infrastructuur is toegang via een draadloos netwerk – binnen en buiten de organisatiemuren – videoconferenties en communities van steeds groter belang. Natuurlijk moeten IT-leveranciers ­daarbij hun eigen specialisme en onderscheidend vermogen blijven tonen. Maar binnen een

Buzzwords

Dat verandert de visie van de CIO op het aanbod van zijn leveranciers. Hij gaat meer letten op vereenvoudiging, hergebruik, lagere kosten door schaalvoordelen en beheersbaarheid. Hij wil het liefst dat de leveranciers één geïntegreerd pakket van software en diensten leveren. Tegelijk eist de CIO dat marktpartijen hem op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en hem ondersteunen bij de ­uiteindelijke keuze voor een technologie of platform. Op het moment dat ­bijvoorbeeld de iPad z’n intrede doet, moet omarming van zo’n apparaat niet worden gehinderd door een onwelwillende en ­inflexibele architectuur. Een toenemende integratie van IT maakt het mogelijk dat bedrijven en organisaties onderling verbonden raken en ­samenwerken. Dit verklaart buzzwords

Winnaars 2011 In het MT ict-onderzoek eindigt Capgemini in maar liefst vier categorieën bovenaan. Atos Origin wordt het vaakst genoemd (acht keer), gevolgd door Getronics (zes keer).

De winnaars in de tien categorieën zijn: Pakketsoftware: Maatwerksoftware: Outsourcing: Consultancy: Detachering: Beheer & Onderhoud: Kantoorautomatisering: Communicatie: Web: Security:

Microsoft Capgemini Capgemini Capgemini Capgemini Getronics HP KPN XS4all McAfee


MT ICT juni 2011

inleiding

7


mt.nl

ecosysteem van co-creërende en elkaar versterkende aanbieders kiest de vraagkant voor de optimale leverancier. ­De ­discussie gaat daarmee over de toegevoegde waarde en spitst zich minder toe op de kosten. Bovendien is zo’n ­ecosysteem bij uitstek een voedings­ bodem voor open innovatie. Gespecialiseerde partners ontwikkelen samen ­nieuwe diensten, zoals high-end videoconferencing door de integratie van ­netwerken, apparaten en software afkomstig van verschillende leveranciers.

Ecosysteem

8

Grote suppliers omarmen deze ecosysteemgedachte in toenemende mate. ­Cisco bijvoorbeeld, werkte al samen met BT en IBM bij het uitrollen van hun ­telepresence-oplossing bij een ­Nederlandse elektronicagigant. Verizon Business zoekt op zijn beurt samenwerking op het ­gebied met onder meer McAfee, Avaya en ­diverse nichespelers ter verrijking van de ­traditionele netwerkdiensten. Leveranciers ondersteunen de CIO bij het koppelen van applicaties en gegevensstromen, bijvoorbeeld op basis van cloudcomputing of de voorloper daarvan, de service oriented architecture. Zo’n ecosysteem vraagt wel om duidelijke ­‘operational rules of engagement’. Wellicht ­behoeft het zelfs andere contracten. Het leveren van IT-oplossingen (zoals outsourcing) als onderdeel van een ecosysteem of in een keten van leveranciers vereist dat leveranciers hun diensten

MT ICT juni 2011

Nieuwkomers De opvallendste verschuivingen doen zich voor in categorie Web. Daar melden zich maar liefst vijf nieuwkomers: CCI IT Groep, Colt, Easynet, Interconnect en IS. Ook op het gebied van Kantoorautomatisering verandert dit jaar veel: Canon, Océ, Ricoh en Xerox zijn nieuw. De nummer 1 is overigens in beide lijsten dezelfde als vorig jaar; als kantoorautomatiseerder is het HP, bij het Web is het XS4all.

i­ ntegreren. Dat is soms lastig, bijvoorbeeld omdat men zich op elkaars terrein begeeft, maar mede onder druk van de klant gebeurt het steeds vaker. Meestal fungeert daarbij één van de leveranciers als hoofdaannemer en daarmee als ­aanspreekpunt voor de klant.

Regisseur

Is eenmaal alles met elkaar verbonden, dan is cloudcomputing nabij. IT-leveranciers zien de cloud wel zitten. Over het internet kunnen ze allemaal eenvoudig hun diensten aanbieden. Volgens hen biedt de cloud voor het eerst echt de ­mogelijkheid om te kiezen tussen alle ITleveranciers en IT-diensten. Die zijn ogenblikkelijk beschikbaar, voor zowel kleine als grote vragen. Het tweede voordeel is dat de klant in de cloud meer let op output en minder op de techiek. De CIO komt daardoor steeds meer terecht in de door hem gewenste rol van regisseur. Hij hoeft niet langer tijd en energie te steken in de IT-systemen, maar vormt de schakel tussen de vraag vanuit de business en het aanbod van de leverancier. Zijn rol wordt daarmee minder operationeel en meer strategisch. De cloud maakt het mogelijk om de ­gewenste stap te maken van harde investeringen (capex) naar operationele ­kosten (opex), het is relatief goedkoop, schaalbaar, toegankelijk en dringt het ­architectuurvraagstuk naar de achtergrond. Bovendien is de cloud een sterke business-enabler: iedereen beschikt ­overal en altijd snel en simpel over de ­benodigde informatie, processen, rekenkracht en medewerkers. Ook IT-consultants creëren een hype rond cloudcomputing. De tijd van de grote ­systeemintegratieprojecten is voorbij. Hun projecten zijn kortlopend, ze ­moeten de kosten snel terugverdienen en de klant heeft vooral aandacht voor het nut voor de bedrijfsvoering. Geleidelijk vervaagt daarmee de grens tussen IT-adviezen en managementconsulting. De IT-consultants bepleiten nu business intelligenceprojecten, adviseren performance­ management en dragen software voor die helpt om bedrijfsgegevens te analyseren. Wat hen betreft geldt: hoe groter de bak

Vier keer twee De grote winnaar van vorig jaar, Atos Origin is in geen enkele categorie eerste geworden, maar scoort desondanks nog steeds heel goed. Het komt in maar liefst acht lijsten voor, en eindigt vier keer als tweede. Tellen we alle rapportcijfers bij elkaar op, waarbij de nummer 1 in elke lijst tien punten krijgt, en de nummer 10 een punt, dan wint Capgemini overigens glansrijk met een mooie 9,6.

met digitale gegevens, hoe beter. Het is wederom een teken van de opkomst van cloud computing.

terughoudend

De schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud oefenen een sterke aantrekkingskracht uit. Bijna alle bedrijven en organisaties zetten inmiddels voorzichtige eerste schreden en ervaren ­kinderziektes zoals storingen en gebrek aan capaciteit. Vooral de eisen op het gebied van veiligheid en wet- en regelgeving zorgen nog voor de nodige terughoudendheid. De Nederlandse overheid begint er in ­ieder geval nog niet aan zolang er ­onduidelijkheid over veiligheid. Toch gaat de overheid cloud computing uitproberen, maar eerst alleen in het ­eigen vertrouwde datacentrum. Deze cloud in eigen beheer vervangt diverse rijksdatacentra en centraliseert overheidsdiensten. Dat moet de kosten van beheer en onderhoud verminderen. Vanuit zo’n privécloud kunnen overheid en bedrijven dan de stap naar buiten maken. De meest kritische data en applicaties vallen onder eigen beheer en zaken die verder af staan van de kernprocessen zullen in de cloud worden geplaatst. Nog even, maar de dag breekt aan dat de cloud volwassen genoeg is om de IT ­volledig als nutsvoorziening te kunnen aanwenden. Nog even, en het nieuwe, ­gedroomde IT-ecosysteem is een feit. Nog even, heus.


ENQUÊTE MWM2

VERANTWOORDING ONDERZOEK 9

Voorwaarde deelname Om mee te mogen doen aan het onderzoek moesten de deelnemers een leidinggevende functie hebben binnen het bedrijf waar zij werken en (mede)beslissingsbevoegd

zijn op het gebied van ict. Alleen wie aan deze criteria voldeed, kreeg hier vragen over voorgelegd. Uitleg onderzoek In totaal hebben 659 leidinggevenden en/of beslissers de vragen beantwoord over tien ict vakgebieden. MWM2 heeft de deelnemers gevraagd dienstverlener(s) aan te vinken die zij zouden aanbevelen aan collega’s. Vervolgens kregen zij een zestal kenmerken over de gekozen dienstverleners voorgelegd (maximaal drie) met de vraag waarin de betreffende dienstverleners vooral uitblinken. Deze waren: het oplossen van klachten, de mate van flexibiliteit, tijdsplanning, budgetbewaking, de verhouding prijs-kwaliteit en inhoudelijke kennis. De dienstverlener

die binnen het betreffende vakgebied het vaakst werd gekozen, is beste dienstverlener. De deelnemers konden per vakgebied kiezen uit een vooraf samengestelde groep ondernemingen plus de optie: ‘anders namelijk’ , waarin men zelf de naam van een onderneming kon invullen. De lijst met namen waar de deelnemers hun keuze uit konden maken, is samengesteld door branchevereniging ICT-Office, in samenwerking met de redactie van Management Team. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van eigen bestanden van Management Team, die zijn aangevuld met ­respondenten uit een accesspanel.

MT ICT juni 2011

Inleiding Management Team doet elk jaar onderzoek naar de beste ict-dienstverleners op de Nederlandse markt. Voor het tweede opvolgende jaar heeft online marktonderzoekbureau MWM2 uit Amsterdam in opdracht van Management Team dit onderzoek uitgevoerd. Respondenten hebben vanaf eind maart tot en met de tweede week van april 2011 de gelegenheid gehad om deze vragenlijsten in te vullen en zo hun mening over de prestaties van ict bedrijven te ventileren.


mt.nl | tekst Mariska Habets illustratie Moker Ontwerp

Op zoek naar ict-oplossingen en trends? Vind hier de 足vakgebieden die voor u relevant zijn.

Bent u op zoek naar website of hosting? nee ja

START

Gaat het alleen om onderhoud van bestaande ICT- oplossingen? ja

Gaat het om software? ja nee

nee

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp? nee ja

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp? ja nee

ja

ja

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel? nee

Wilt u het compleet uitbesteden?

CONSULTANCY (p22)

ja

10

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp? nee

nee

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel? nee

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel? ja nee

ja DETACHEREN (p24)

Bent u het compleet uitbesteden? nee ja

Wilt u het compleet uitbesteden? ja

nee

OUTSOURCEN (p20)

Standaardpakket? ja nee

MT ICT juni 2011

WEB (p32)

Op maat gemaakt? ja nee

BEHEER & ONDERHOUD (p26)

PAKKETSOFTWARE (p16)

MAATWERKSOFTWARE (p18)

CONSULTANCY (p22)


flowchart

Gaat het om communicatiediensten (internet of telefonie)? nee ja Gaat het om hardware (computers, printers, servers etc.)? ja

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp? nee ja

nee

Gaat het om de beveiliging van computersystemen? nee ja

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp? ja

Bent u op zoek naar advies over dit onderwerp? ja nee

nee

CONSULTANCY (p22) Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel? ja

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel? nee ja

nee

Bent u op zoek naar ondersteundend ict-personeel?

11

ja

nee

DETACHEREN (p24)

Wilt u het compleet uitbesteden? nee

ja

Wilt u het compleet uitbesteden? Wilt u het compleet uitbesteden? ja

ja

nee

nee

OUTSOURCEN (p20)

KANTOORAUTOMATISERING (p28) COMMUNICATIE (p30)

MT ICT juni 2011

SECURITY (p34)


mt.nl

Het onderzoek naar de beste ict-dienstverleners leverde een top 53 van beste bedrijven op. Daarbij werd ook gekeken naar eigenschappen als flexibiliteit en inhoudelijke kennis.

beste ictbedrijven 12

Uitblinkers

Deze bedrijven scoren opvallend hoog als het gaat om... inhoudelijke kennis

flexibiliteit

inhoudelijke kennis

inhoudelijke kennis

Capgemini

Cantric

Logica

totaal

KPMG

Sogeti

IBM

totaal

Sogeti

Accenture

Yacht

totaal

Capgemini

Ordina

Qurius

40%

totaal

40%

Citrix

60%

IBM

60%

SAP

80%

totaal

80%

20%

Pakketsoftware

Maatwerk足software

Outsourcing

Consultancy

detachering

budgetbewaking

oplossen klachten

flexibiliteit

oplossen klachten

prijs/kwaliteit

20%

Beheer & 足Onderhoud

Kantoor足 automatisering

Communicatie

Web

Kahuna

Norman

McAfee

totaal

Interconnect

Colt

XS4all

totaal

UPC

Nokia

Tele2

totaal

Xerox

20%

Centris

40%

Ricoh

40% totaal

60%

Sogeti

60%

Imtech

80%

HP

80%

totaal

MT ICT juni 2011

tijdsplanning

Security

20%


beste ict-bedrijven x genoemd

Atos Origin Capgemini Getronics Sogeti IBM Cisco Logica Ordina KPN Imtech Accenture Google HP Apple Citrix Systems Nederland Centric McAfee Microsoft XS4ALL Adobe Dell Vodafone Canon Exact Symantec T-Mobile Fox IT Oce Tele2 KPMG Yacht SAP CCI IT Colt Info Secure Nokia Avaya Ctac Easynet Kahuna Oracle Ricoh IS IT Staffing Norman Progress Unit4 Xerox Inter Acces Interconnect Qurius UPC Verizon

8 5 6 5 4 3 4 4 2 4 3 2 2 3 3 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

58 48 35 31 20 20 18 18 18 16 16 16 16 15 14 11 10 10 10 9 9 9 8 8 8 8 7 7 7 6 6 6 5 4 4 4 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1

MS, OS, CY,D, BH, Ka, web, Sec MS, OS, Cy, D, BH MS, OS, Cy, D, BH, Co MS, OS, CY, D, BH PS, OS, CY, BH Ka, Co, Sec MS, Cy, D, BH MS, OS, CY, D, Co, web MS, OS, BH, Web OS, CY, Sec PS,Web BH, Ka PS, Ka,Co PS, BH, Ka MS, D, BH Sec PS Web PS Ka co Ka PS Sec Co Sec Ka Co OS, Cy OS, Cy PS Web Web Sec Co Co D Web Sec PS Ka Web D Sec MS PS Ka D Web MS Co Sec

cijfer 2) 7,25 9,6 5,83 6,2 5 6,6 4,5 4,5 9 4 5,3 8 8 5 3,6 10 10 10 9 9 9 8 8 8 7 7 7 3 3 6 5 4 4 4 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1

Beste rapportcijfers

McAfee 10 Microsoft 10 XS4ALL 10 Capgemini 9,6 KPN 9 Adobe 9 Dell 9 Vodafone 9 Google 8 HP 8 Canon 8 Exact 8 Symantec 8 T-Mobile 8

Atos Origin haalt in maar liefst acht categorieën de top-10

13

1)

PS: Pakketsoftware MS: Maatwerksoftware OS: Outsouring CY: Consultancy D: Detachering BH: Beheer & ­Onderhoud KA: Kantoorautomatisering CO: Communicatie WEB: Web SEC: Security 2)

Iedere nummer 1 in zijn vakgebied kreeg tien punten, de nummer 2 negen enzovoort. Het rapportcijfer is het gemiddelde hiervan.

De volledige resultaten van het onderzoek vindt u op www.mt.nl

MT ICT juni 2011

NAAM Score Categorieën 1)


mt.nl tekst Anja de Crom

14

Capgemini

Microsoft

Ceo Nederland

National Technology Officer

McAfee Regional Director Benelux

Beste ICT-­ bestuurders

Henk Broeders

Hans Bos

Renske ­Galema

Hoe kijken de bestuurders van de winnende ­ict-bedrijven aan tegen alle ontwikkelingen in hun vakgebied? En waarin gaan ze de komende jaren investeren?

“In de maatwerksoftware zien we een verschuiving naar flexibeler cloudtoepassingen. Een valkuil daarbij is dat verouderde ­applicaties een blok aan het been worden. Implementatie van nieuwe en het wijzigen van ­bestaande toepassingen blijven nodig om de steeds sneller ­veranderende bedrijfsprocessen te ondersteunen. Wat betreft outsourcing streven we steeds de beste mix na van prijs, locatie en competenties. Wij noemen dat rightshoring. De consultancy zal zich gaan bezighouden met de impact van digitale technologie op de business; van strategie tot mensen en operatie. Het gaat om het nemen van slimmere en betere besluiten op basis van een ­aanzwellende stroom data. Als detacheerders werken wij graag mét onze klanten. Het geeft voldoening om echt te kunnen meedenken en op een duurzame manier waarde toe te voegen. Klanten betrekken ons hierdoor gemakkelijker bij vitale projecten.”

“De meest fundamentele verandering voor softwarediensten zien wij in de ontwikkeling van cloudcomputingplatforms en infrastructuur. De onbeperkte schaalbaarheid, het internationale bereik en de toegang tot de cloud via vele ‘devices’ biedt een ongekende dynamiek voor zowel falen als succes. De benodigde tijd, investering en het risico­ profiel om van “Idee tot BV” te komen, is nog nooit zo gunstig geweest voor innovaties.”

“De malware wordt steeds slimmer en neemt exponentieel toe. Tegelijkertijd zijn er steeds meer middelen om op internet te ­komen: smartphones, laptops en tablet pc’s, noem maar op. Daar zitten de grootste valkuilen: iedereen wil een iPad, ­iedereen wil die iPad ook meenemen naar zijn werk, maar is er ook nagedacht over het ­beheer en de bescherming daarvan? IT-afdelingen zijn nog lang niet altijd voldoende ­voorbereid. Security moet een volwaardig, volwassen onderdeel zijn van de IT-organisatie, met een eigen budget en security policy die in lijn ligt met de doelen van de organisatie.”

De uitgebreide versie van deze antwoorden is te vinden op: www.onzeeconomie.nu

MT ICT juni 2011

Excellence “We willen nieuwe ideeën signaleren en succesvol toepassen. Daarvoor hebben wij ‘Centers of Excellence’ waar we expertise ontwikkelen voor de markt. Bijvoorbeeld een pay-as-you-gomodel, een service aan onze klanten die dure investeringen voor hen overbodig maakt.”

Het Nieuwe Werken Microsoft Nederland investeert met name in ontwikkeling van de Nederlandse nationale software-economie, en de digitale vaardigheden van burgers en ­ondernemers. Met diverse ­middelen ondersteunen we honderden beginnende (digitale) ondernemers in Nederland, ­bijvoorbeeld door software, ­kennis en andere middelen ­beschikbaar te stellen aan ­startups en webdevelopers. Ook investeert Microsoft in ­Nederland aanzienlijk in het ­benutten van software voor het ondersteunen van maatschappelijke agenda’s. Zo zijn we de motor achter Het Nieuwe ­Werken, en Digitale Mobiliteit, om arbeidsparticipatie en ­productiviteit te verbeteren en om ruimte te maken om arbeid structureel anders te ­organiseren.”

Cloudoplossing “Een belangrijke focus in onze portfolio is het beheer van de mobiele devices. Je moet vanuit één centraal managementsysteem kunnen zien waar je blackberry’s, iPads en Androids zich begeven en of ze voldoende beschermd zijn tegen malware. Nu organisaties steeds vaker kiezen voor cloudcomputing, is het ­cruciaal dat je weet waar je ­gegevens staan en dat die niet zomaar kunnen verdwijnen. Het beschermen van data wordt steeds belangrijker. Wij hebben dus veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van een cloudoplossing waarin we realtime álles in de gaten houden, en alle informatie direct delen met onze klanten.”


2011 beste ict-bestuurders xxx

KPN

XS4ALL

HP Nederland

Getronics Vice President

Directeur Zakelijke Markt

Directeur

Managing Director

­Marketing, Portfolio & Alliances

John van ­Vianen

Theo de Vries

Bart Hogendoorn

Coen Olde Olthof

“In ons dagelijks leven en werk maken we steeds meer gebruik van mobiel internet. KPN moet de vaste en mobiele netwerken continu versterken en we blijven fors investeren in de kwaliteit van onze dienstverlening. ­Bedrijven willen steeds flexibeler zijn en snel inspringen op veranderingen, zoals Het Nieuwe ­Werken. Met onze geïntegreerde ict-dienstverlening – daar hoort de koppeling vast-mobiel bij, net als cloud computing – bieden wij daar oplossingen voor. We zijn de leidende dienstverlener in Nederland. We volgen de ­veranderende markt op de voet en passen onze dienstverlening daar voortdurend op aan.”

“XS4ALL blijft streven naar een open, vrij en ongereguleerd ­internet voor iedereen. De eerste 17 jaar deden we dat met ­internettoegang, e-mail en webhosting. Dat breidden we uit met IP-bellen en nu ook met ­televisie. Deze dienstverlening zal verschuiven van huishouden of bedrijf naar individu en/of werknemer en van internet­ connectiviteit voor computers naar connectie voor gebruikers met ál hun communicatie-­ apparatuur. Kortom: een ­geïntegreerde IP wereld. IPv6 wordt een must in het ­wereldwijde internet. XS4ALL wil zich blijven onderscheiden op de S van ISP: service.”

“Dit is het ‘Everybody ON’-tijdperk, waarin consumenten ­verwachten dat producten, ­informatie en services altijd en overal beschikbaar zijn. ­Werknemers willen overal en ­altijd k­ unnen werken. Bedrijven zullen hun technologie op die eisen richten. Een trend is de overweging om over te stappen van desktops naar connected mobile devices, of om tientallen printers in een kantoor terug te brengen naar een geoptimaliseerd printerpark.”

Hartfilmpjes

Medewerkers

“KPN investeert jaarlijks 2 ­miljard euro, zo’n 15 procent van onze totale omzet, in ­kwaliteit: mensen, diensten en infrastructuur. In de samenleving is vaak behoefte aan specifiek innovatieve oplossingen. Zo is er nu een dienst waarmee hart­ patiënten thuis hartfilmpjes ­kunnen maken (een ECG), die ze vervolgens vanuit huis kunnen doorsturen naar hun huisarts of cardioloog. Daarnaast zien we een groeiende vraag naar clouddiensten en videoconferencing.”

“Wij investeren op vier niveaus: in het aansluiten op nieuwe netwerken naast DSL, zoals glasvezel en mobiel internet. Daarnaast in nieuwe leverstraten die naast ­internet ook bellen, TV, muziek, webhosting, storage, pinnen, alarmering en mobiel internet mogelijk maken. We investeren in modernere modems voor onze klanten, zodat zij nieuwe toegangsvormen en diensten kunnen afnemen. Maar uiteindelijk zijn het de medewerkers die het bedrijf maken, en dus investeren we ook in trainingen, kwaliteit monitoren, opleidingen, seminars en leiderschapsprogramma’s.”

“In de loop van 2011 zal de naam Getronics veranderen in KPN om de dienstverlening voor onze klanten eenvoudiger en helderder te maken. Veel van onze klanten staan aan het ­begin van een lange reis naar een cloud-gebaseerde business architectuur. Daarbij draait het vooral om het inbouwen van flexibiliteit. De trend wordt om onze diensten, inclusief cloud computing aan te bieden in een dienstverlening die draait om ‘Pay-peruse’, veel selfservice en een ­brede keuze. Ict zal steeds meer als een ­utiliteit worden gezien, net als gas water en licht. Daarnaast blijft veiligheid een belangrijke kwestie. Met onze reputatie en dienstverlening op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid liggen daar kansen.”

“HP investeert jaarlijks miljarden in onderzoek naar digitale transformatie, duurzaamheid en cloud computing. We doen ­wereldwijd onderzoek naar ­bijvoorbeeld energy-efficiency, investeren in business intelligence en nanotechnologie (zoals hittesensoren en zonnecellen) en ontwikkelen cloudconcepten als e-printing, online publishing en personal devices. De technologiesector draait steeds minder om techniek en steeds meer om wat technologie kan betekenen. Denk aan grote kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen in de zorg, het ­terugdringen van files en stress door Het Nieuwe Werken en het verlagen van de CO2-uitstoot. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om iedereen zo veel mogelijk te laten profiteren van de mogelijkheden van technologie.”

Platform “Najaar 2011 lanceren we het Operational Aggregator Platform, een nieuw leveringsmodel waarmee klanten op een geïntegreerde en winstgevende manier van de cloud kunnen profiteren. Daarnaast investeren we in de infrastructuur voor Het Nieuwe Werken bij rijksoverheid en ­gemeenten. De integratie met KPN zal ons portfolio nog verder versterken. Wij kunnen deze mate van ict-integratie als enige in de markt aanbieden.”

MT ICT juni 2011

Cloudconcepten

15


Pakketsoftware

1. Microsoft 2. Adobe 3. Exact Software 4. Google 5. SAP 6. Citrix Systems 7. Apple 8. Oracle 9. Unit4 10. IBM

16

biljoenen bytes als uitdaging

Wereldwijd werd in 2010 ongeveer duizend biljoen gigabyte aan informatie verzameld. Niet alleen de opslag daarvan is een uitdaging, ook hoe die data toe te passen. Business intelligence wordt spannend.

MT ICT juni 2011

C

omputers verzamelen wereldwijd nu al meer ­informatie dan ze ­ooit kunnen opslaan. Het meest extreme ­voorbeeld is de Large Hadron Collider, de experimentele deeltjesversneller van het Europese CERN-laboratorum bij Genève. Eén meting levert per seconde zo’n 40.000 gigabyte (!) aan gegevens op. Er bestaat geen computersysteem dat deze hoeveelheid kan verwerken. De LHC ­gebruikt daarom bijna duizend ­computers om een eerste scheiding aan te brengen in de gigantische stroom meetgegevens. Alleen wat door dit eerste filter komt, wordt opgeslagen. De rest mikken de ­onderzoekers meteen weg. IT-bedrijf EMC², gespecialiseerd in

­ pslagsystemen, schat dat in 2010 o ­duizend biljoen gigabyte aan digitale ­gegevens gecreëerd en gekopieerd is, van digitale foto’s en films tot e-mails, websites, locatiegegevens van smartphones, gsm-data, ­gps-gegevens verzameld door TomTom, de gegevens van de kassa en de vaste klantenkaart bijeengebracht door supermarkten, creditcarddata, ­financiële transacties en niet te vergeten alle data die overheden verzamelen, zoals ­alle ­databases met onze vingerafdrukken. Klanten helpen met het soepel, goed ­geautomatiseerd en veilig bewaren van deze bergen gegevens is de eerste van twee recente uitdagingen waar IT-­reuzen voor staan. Daarom bevat het lijstje met recente overnames van Dell en HP maar

liefst vier opslagspecialisten. Zo kocht Dell in 2008 Equallogic voor anderhalf miljard dollar. Vorig jaar voegde het Compellent toe aan zijn verzameling voor nog eens bijna een miljard dollar, alsmede Exanet (12 miljoen) en ­Ocarina (voor een onbekend bedrag). HP op zijn beurt telt in 2010 zo’n 2,4 miljard dollar neer voor 3Par.

Opwindende tabellen

De tweede uitdaging waar klanten hun IT-leveranciers voor stellen is het ­bedenken van gereedschappen die al die gegevens kunnen omzetten in nuttige, nieuwe informatie. Een bekend ­voorbeeld van zo’n oplossing is de Trendalyzer, sinds 2007 onderdeel van internetzoek-


tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Door opensource kunnen we nu vrij onze data gebruiken’ Zoveel mogelijk opensource. Dat is de strategie die Waterschap De Dommel in Boxtel hanteert bij de herbouw van het eigen Business Intelligencesysteem, dat alle ­gegevens combineert van alle ­IT-systemen in de organisatie combineert, van de boekhouding tot personeelszaken, project­ management en urenregistratie.

uit de praktijk

­ I-systemen van de ene leverancier B alleen te ontsluiten zijn met de ­BI-rapportagetools van diezelfde ­fabrikant. Daar wilden we vanaf.”

Een van de opensourcetools die het Waterschap gebruikt is het in Nederland ontwikkelde Quipu. Dit is een applicatie die bijhoudt ­welke veranderingen in de vier Het resultaat is een flexibel bronsystemen plaatsvinden. Dat ­inzetbaar BI-systeem, zegt een van gaat veel verder dan het maken de twee bouwers, Johannes van den van kopietjes: het systeem Bosch. “Onze eindgebruikers ­registreert wanneer en hoe ­kunnen nu kiezen uit verschillende ­informatie (zoals een naam, of een rapportageapplicaties. We zijn niet nummer) verandert, of wanneer en langer gebonden aan één hoe gegevens gewist zijn. “Zo is ­leverancier, zoals bij het huidige, achteraf een precieze reconstructie gesloten systeem, waar de mogelijk, zeer geschikt voor

‘Gebonden zijn aan één ­leverancier, daar wilden we vanaf’ Johannes van den Bosch, ­Waterschap de Dommel

b­ ijvoorbeeld een controller.” Het waterschap beproeft voor de verdere verwerking van deze data nu ook Pentaho en Palo, beide open­ source rapportage- en analysetools. Pentaho is vooral bedoeld voor de

IT-specialisten, Palo is te bedienen vanuit een standaard spreadsheet. “We zijn nu vrij om te kiezen op ­welke manier we al deze data willen ­onderzoeken. We betalen niet langer per eindgebruiker.”

Het waterschap De Dommel is niet de enige organisatie die het gemak van opensourcetools ­apprecieert. Ook beleggersbank Binck maakt inmiddels gebruik van het Nederlandse Quipu, ­melden de ontwikkelaars trots. De bank zet het opensource­data­ warehouse in om op duurzame wijze een schat aan gegevens te ontsluiten, eveneens afkomstig uit meerdere systemen.

17

machine Google. De Trendalyzer is ­bedacht door Hans Rosling, hoogleraar Gezondheidswetenschappen aan het ­Karolinska Institute in Zweden. Trouwe kijkers van Ted.com kennen zijn presentaties, waarin de hoogleraar met deze software dodelijk saaie tabellen omtovert tot levendige bubblecharts. Google stelt Roslings applicatie vooralsnog gratis ­beschikbaar en levert een aangepaste kleine versie ervan bij Google Docs. Dit soort Business Intelligence-­ gereedschappen, ooit het peperdure en

Het is de uitdaging om die berg data om te zetten in nuttige informatie

exclusieve terrein van Hyperion, Business Objects, Cognos en SAS, worden in rap tempo gemeengoed. Eerst was er een golf van overnames, waarmee IT-reuzen als IBM, Oracle, Microsoft en SAP dergelijke oplossingen verwierven. Sinds kort ­melden zich ook BI-toepassingen die zijn gebaseerd op opensourcesoftware. ­Bekende merken zijn statistieksoftware R en de clusterrekentools van Hadoop. Nederlandse ontwikkelaars begonnen Quipu, een beheeromgeving van grote hoeveelheden digitale informatie. De ­opkomst van deze opensourceproducten is een sterke aanwijzing dat BI-software gemeengoed wordt. De snel toenemende hoeveelheden ­digitale informatie, plus de dalende ­prijzen voor opslagsystemen, dwingen bedrijven en organisaties tot de aanschaf van goed geoliede stormvloedkeringen voor al die data. Welke ingenieurs die kolossale IT-systemen bouwen, interesseert de gebruikers echter steeds ­minder, áls ze er maar komen. En liefst zo snel mogelijk.

1. Zorg dat u nooit afhankelijk wordt van één IT-leverancier. 2. De groei van gegevens is onstuitbaar. De uitdaging is gegevens uit het ene ITsysteem te combineren met het andere. Kiest u voor één geïntegreerd systeem, dan bent u tot in de lengte van dagen ­afhankelijk van die ene leverancier. Een mix van systemen daarentegen vereist een strakke opzet van uw IT-architectuur. 3. Is uw IT flexibel genoeg? Zijn ­veranderingen in het bedrijfsproces nog door te voeren? Zijn nieuwe systemen van partners aan te sluiten, zonder dat de kosten uit de hand lopen? 4. Uw BI moet helpen gebeurtenissen te voorzien, in plaats van achteraf te ­verklaren. Hoe snugger is uw software? 5. Kunt u de BI-gegevens intern delen? Of met partnerorganisaties? 6. BI is geen IT-project, maar een nuttig gereedschap voor de hele business. Laat IT-leveranciers en uw eigen ict’ers niet leidend zijn, maar houd altijd het concrete bedrijfsdoel in de gaten.

MT ICT juni 2011

LET OP!


maatwerksoftware

1. Capgemini 2. Atos Origin 3. Sogeti 4. Getronics 5. Logica 6. Ordina 7. Imtech 8. Centric 9. Progress 10. Qurius

18

open Standaard moet rijk bevrijden

De overheid wil IT-oplossingen uitwisselen en hergebruiken. Open standaarden moeten daarbij helpen, al maken grote leveranciers in de praktijk nog vaak de dienst uit. ‘Het gaat niet altijd in één keer goed.’

MT ICT juni 2011

H

et ministerie van ­VWS liet recent een app ­bouwen die het ­hulpverleners mogelijk maakt om makkelijk huiselijk ­geweld en kindermishandeling te melden. Handig, maar de vraag is: heeft het ministerie dan ook iets te ­zeggen over de ­broncode ervan? Geldt hier het auteursrecht? Mogen ­andere overheden zomaar aanpassingen doen aan deze tool? Wat als de Belgen of welke andere overheid dan ook goede sier willen maken met een aangepaste versie van dit tooltje? Moeten ze daar dan voor ­betalen?

Licentievoorwaarden

Heldere vragen misschien, maar het ­antwoord is niet zo makkelijk te vinden.

Eigenlijk heeft de overheid zelf geen idee. Voor rapporten worden afspraken ­gemaakt over copyright, bij software is dat te doen met flexibele voorwaarden in een licentie. Dat gebeurt echter niet tot nauwelijks. De voornaamste oorzaak: ­onwetendheid. “Er is niets afgesproken met VWS, dus wij blijven de eigenaar”, meldt bijvoorbeeld Victor Bergen Henegouwen, mede-­ oprichter van Guppies in the Dark, de programmeurs van de app. “Maar om eerlijk te zijn: ik heb het contract niet ­gelezen.” VWS zelf weet zeven dagen lang geen antwoord te geven op de vraag. “Het ­intellectueel eigendom ligt bij VWS, dat is afgesproken in de Algemene Rijks­

inkoopvoorwaarden”, meldt uiteindelijk de voorlichter, voor ze de bal doorkaatst naar de senior communicatieadviseur, volgens haar nauw betrokken bij de ­ontwikkeling van de software. Die meldt dat derden de applicatie ­mogen overnemen en aanpassen. Hoe precies weet hij ook niet. “Dat is een onzinnig ­detail”, roept hij uit. “Het gaat om een hartstikke nuttige applicatie voor het melden van kindermisbruik. Het werkt zelfs op de iPad!”

Herbruikbaar

Toch zijn er ook overheids-IT’ers die het wel snappen. “Bedenk geen dingen die we al hebben, maar kijk of delen uit ­andere projecten herbruikbaar zijn”, zegt


tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Centralisatie leidt tot snelle acceptatie’ Het wijzigen van bestemmingsplannen is bij uitstek werk van de overheid. De centralisatie ­van al die plannen leidde tot snelle ­acceptatie van open standaarden voor de systemen erachter, zegt Marcel Reuvers. ‘Het ­beschikbaar stellen van ­overheidsdata dwingt eigenlijk tot het gebruik van open standaarden.’ Reuvers, expert op het gebied van geografische standaarden bij Geonovum, een overheidsstichting die zich ­inzet voor laagdrempelige ­toegang tot geo-informatie, wijst op de wet uit 2008 die voorschrijft dat kennisgevingen over bestemmingsplanwijzigingen landelijk en

uit de praktijk

elektronisch gecentraliseerd ­moeten worden. Die verplichting heeft geleid tot snelle invoering van open standaarden voor zulke ­geografische informatiesystemen, kortweg GIS genoemd, zegt hij. Nederlandse overheden hebben volgens hem een grote hoeveelheid gedetailleerde ­geografische gegevens, maar liepen tot voor kort behoorlijk achter met de ­uitwisseling en openbaarmaking ervan. Sinds 2008 boeken ­gemeenten, provincies en waterschappen ­echter grote vooruitgang. ­Gemeenten bijvoorbeeld zetten nu massaal hun kadastrale ­planwijzingen op internet. Als voorbeeld noemt ­Reuvers de

‘Het gebruik van open standaarden maakt minder afhankelijk’ Marcel Reuvers, Geonovum

gemeente Beuningen die in het (papieren) gemeentebulletin een wijziging meldt, maar verwijst naar www.ruimtelijkeplannen.nl voor de kaart met d­ etails. “Als alle

o­ verheden op eenzelfde, ­gestandaardiseerde, wijze ­werken scheelt dat veel geld, omdat de herhaling goed te automatiseren is. Ook zijn er dan meer software­ aanbieders: hun GIS-­applicaties werken immers over de hele ­wereld, en niet, bijvoorbeeld, alleen in de Verenigde Staten of alleen in Nederland.” Hij voorspelt daarom dat het ­beschikbaar stellen van ­overheidsdata zal zorgen voor een langzame omwenteling in de ­overheids-IT. “Het dwingt ­overheden tot het gebruik van open standaarden, waardoor ze uiteindelijk minder afhankelijk worden van leveranciers.”

19

LET OP!

‘We willen geen ­dingen meer ­bedenken die we al hebben’

Vastgeketend

Zo gaf Jan Flippo, programmamanager ­I-­aanbod Rijk en een naaste collega van Hillenaar, tijdens een conferentie in maart nog toe dat de rijksoverheid zich vier jaar geleden ­opnieuw heeft vast­ geketend aan een te beperkt groepje ITleveranciers voor de levering van 21.000 desktops bij verschillende ministeries (het beruchte project Goud). Die desktops, geleverd door Getronics, werken hoofdzakelijk met Microsoftsoftware. Flippo: “­Achteraf gezien hadden open standaarden en opensourcesoftware een grotere rol ­moeten spelen. Die krijgen de desktops in de volgende versie. Het gaat niet altijd in één keer goed.” Hij vindt het lastig dat de discussie over hergebruik bij de overheid meestal ­uitmondt in een protest tegen de ­massale inzet van Microsoftsoftware. De overheid kan niet zonder deze dominante speler, vertelt hij: “We moeten samen met de markt zoeken naar oplossingen.” Flippo geeft echter wel een subtiele ­waarschuwing: “Wie niet wil standaar­ diseren, doet straks niet meer mee.”

1. Publiceer geen software zonder licentie. Dit voorkomt problemen met auteursrecht en verlaagt de kans op ongelukken met het mixen van andermans programmeerwerk. 2. Doe het niet alleen. Deel de data bij en maak gebruik van opensource-applicaties. Die zijn net zo vaak in te zetten als nodig is, zonder nieuwe licenties aan te hoeven schaffen. 3. Zorg dat fabrikanten en programmeurs ook open standaarden inzetten. Bij de ­volgende aanbesteding, over vier jaar, moet de overheid immers een ­concurrerend bedrijf kunnen selecteren. 4. Ontwikkel in kleine stapjes. In plaats van een eindeloos durend allesomvattend plan is het beter de gebruikers aan het werk te zetten met een bètaversie, waar de meeste functies in zitten. 5. Neem ook de kosten mee die nodig zijn om van de leverancier af te komen bij het plannen van IT-project. Deze ‘exitkosten’ of ‘overstapkosten’ gebruikt de fabrikant als verkoopargument om te zeggen dat zijn oplossing goedkoper is.

MT ICT juni 2011

­ ijvoorbeeld Maarten Hillenaar, CIO bij b de rijks­overheid, in een interview in ­Computable. Voor ze nieuwe IT-projecten beginnen, moeten alle overheden bij ­collega’s ­zoeken naar herbruikbare IT-­ oplossingen, zegt hij. “Door dingen te ­delen, spaar je op de kosten.” Open standaarden kunnen volgens hem een uitweg bieden voor vendor lockin, het fenomeen dat overheden te afhankelijk worden van één leverancier, zoals nu vaak het geval is.


outsourcing

1. Capgemini 2. Atos Origin 3. IBM 4. Getronics 5. Accenture 6. KPMG 7. Sogeti 8. Yacht 9. Imtech 10. Ordina

20

outsourcing wordt innovatief

Lange tijd was outsourcing vooral bedoeld als kostenbesparing. Nu krijgen innovatie, een interdisciplinaire aanpak en constantere service veel meer aandacht. ‘Alles hangt immers met alles samen.’

MT ICT juni 2011

O

utsourcing draaide voorheen ­vooral om één vraag: wie heeft de laagste prijs in de aanbieding? Maar dat is ­allang niet meer zo, bezweert Arno IJmker, managing partner en ­sourcingspecialist bij adviesbureau Quint Wellington Redwood. Volgens hem ­kiezen organisaties tegenwoordig bewust voor een veel strategischer sourcing­ model: single-vendor of juist meerdere ­leveranciers, gedeeltelijke insourcing, ­co-sourcing, enzovoorts. “Je kunt kiezen voor een verticale benadering als je een heel bedrijfsproces wilt outsourcen, maar ook voor horizontaal als je alleen de IT de deur uitdoet. Zolang je het maar ­gestructureerd aanvliegt”, zegt IJmker,

die ook mede-oprichter is van Platform Outsourcing Nederland (PON). Er gaat veel werk zitten in de regie en het ­managen van sourcing, weet hij. Maar ­gelukkig heeft hij daar naar eigen zeggen ook iets op gevonden: het Demand ­Supply ­Governance Framework, volgens hem een ­handig hulpmiddel, omdat er vaak veel energie gaat naar de vendor­ managers, terwijl het gaat om veel meer dan alleen de laagste prijs. “Het Frame­ work helpt ook om vast te stellen waar­ voor de business verantwoordelijk en ­waarvoor de IT. De scheiding daartussen blijkt namelijk nogal eens een issue.”

Stabiele prestatie

Die onduidelijkheid over outsourcing zit

hem overigens niet alleen bij de ­afnemers ervan, maar ook bij de ­aanbieders. Zij moeten een veel ­constantere dienstverle­ ning kunnen ­garanderen, stelt de ­onlangs ­gepromoveerde Albert Plugge van KPMG EquaTerra. “Providers zijn vaak onvol­ doende in staat hun klanten een stabiele prestatie aan te bieden.” Het probleem is volgens hem sterk gere­ lateerd aan de sourcingsdeskundigheid van providers en de wijze waarop zij hun vaardigheden organiseren. Plugge stelt dat IT-organisaties de ­ingekochte dienstverlening naar een ­h oger plan kunnen brengen. “Bij ­o utsourcingsvraagstukken komen ­verschillende zaken samen, zoals de ­organisatiestructuur, hr- en IT-processen,


tekst Hotze Zijlstra | mt.nl

‘Strategic sourcing past ons naadloos’ Het creëren van een heus IT-ecosysteem. Dat is het ambitieuze doel dat Shell zich heeft gesteld bij de sourcing van applicaties, vertelt verantwoordelijke Edo ten Klooster. ‘Samenwerking is ­essentieel.’

uit de praktijk

om flexibel te kunnen reageren op wijzigingen in de Shell-businessbehoeften en de IT-markt. Daarbij is er ruimte voor innovatie, ­functionele verbeteringen en ­investeringen in business-­ ondersteunende IT. “Sourcing is essentieel ­onderdeel Het zo optimaal mogelijk inzetten van deze transformatie, waarbij van die applicaties moet bijdragen we honderden IT-suppliers terugaan twee doelen, zegt Ten Klooster: brengen naar elf key IT-partners. enerzijds meer voor minder, ander- Op dat moment spreek je echt zijds waardecreatie vanuit de IT. van strategic sourcing”, aldus Ten Dat past volgens hem naadloos in Klooster. het IT-transformatieproces dat bij Het ecosysteem is nog groter dan Shell wordt uitgevoerd onder de dat. “Ook talentmanagement en noemer ‘OneIT’ en dat als doel onderling vertrouwen kweken zijn heeft stabilisatie en verbetering nodig om het veranderingstraject van de IT-operatie naar meer te kunnen blijven voortzetten en ­efficiëntie en minder complexiteit, de optimale waarde uit het eco-

‘We w ­ illen flexibel ­kunnen ­blijven reageren’ Edo ten Klooster, Shell systeem te halen.” De infrastructuur besteedt Shell uit aan HP, AT&T en T-Systems. Als foundation suppliers is gekozen voor Microsoft, SAP, Cisco en ­Oracle, terwijl de zorg voor de ­applicaties - voorzover niet bij Shell zelf uitgevoerd – ligt bij IBM,

Logica, Accenture en Wipro. “Van onze externe IT-uitgaven is zo’n ­80 procent gefocust op deze ­leveranciers, waarbij wij ze ook samenbrengen zodat ze als een collectief kunnen samenwerken aan onze key IT-challenges. Deze samenwerking is essentieel, want op dit moment wordt tot zo’n 80 procent van het IT-projectenwerk in mijn team uitgevoerd door ­derde partijen.” De Shell IT-strategie is op die ­manier naadloos geïntegreerd met de business­strategie, ook voor Ten Kloosters bedrijfsonderdeel Downstream, waarbij de IT-bijdrage ­essentieel is voor het topsegment quartile b­ usiness performance, zegt hij.

21

LET OP!

‘Innovatie moet centraal staan in de relatie’

l­ everanciers. Mart Jansen, verkoop­ verantwoordelijke bij T-Systems, stelt dat klant en leverancier samen moeten ­werken aan vernieuwing. De ict-dienst­ verlener heeft daartoe onlangs een innovatie­c entrum geopend waar ­organisaties ­terecht kunnen om nieuwe IT-­oplossingen te testen. “We bieden ­bovendien de ­mogelijkheid eigen ideeën aan te dragen en te brainstormen over de verdere ­ontwikkeling en toepasbaarheid van de oplossing.” Leuk, maar de vraag is natuurlijk: wie draait uiteindelijk voor de kosten hiervan op? “Innovatie vraagt altijd ­investeringen, ­zowel in tijd als in geld”, zegt Jansen. “­Belangrijk is dat al in het begin van de relatie bij beide partijen een duidelijk ­begrip bestaat over de inhoud van de ­beoogde innovatie. Het moet een ­centraal element binnen de relatie ­worden, ­waarvoor een gezamenlijk budget moet ­worden opgesteld. De innovatie­ doelstellingen moeten helder in het ­contract worden opgenomen – in termen van zowel technologie als in termen van de ­business.”

1. Voer als klant regie en zorg voor goede communicatie tussen beide partijen. 2. Laat de leverancier niet te veel op de ­strategische stoel zitten. Zorg dat hij doet waarvoor hij betaald wordt. 3. Verdiep u als klant ook in de business­case en het -model van uw leverancier. 4. Een goed contract is leidend. Maar als het contract al helemaal is uitgeperst, bent u als klant vooral een probleem voor de leverancier. Zorg dat u dat voorkomt. 5. Houd uw leverancier scherp en dienstbaar. Zorg dus dat er aan die kant ook wat te winnen of te verliezen is. 6. Creëer een strategische wisselwerking. Zorg dat noch sales (aan de klantzijde), noch procurement (aan de vraagzijde) ­tijdens de contractafspraken een te ­dominante rol krijgt.

MT ICT juni 2011

competenties, wet- en regelgeving en de inhoudelijke kant van IT. Die ­toenemende complexiteit zou ­aanleiding moeten zijn voor een inter­disciplinaire aansturing. Alles hangt ­immers met elkaar samen.” Investeringen in R&D, academische ­betrokkenheid, trainings- en opleidings­ mogelijkheden, alsmede de prijs en ­inhoud van het serviceportfolio zijn ­belangrijke criteria bij de selectie van een marktpartij. Een ander aandachtspunt is de mate waarin de afnemer kan ­profiteren van de innovatieagenda van zijn


consultancy

1. Capgemini 2. Atos Origin 3. Sogeti 4. Logica 5. Ordina 6. Accenture 7. IBM 8. Yacht 9. Getronics 10. KPMG

22

Adviseur gaat nu ook uitvoeren

Kleinere verandertrajecten, een kortere terugverdientijd en een veel sterkere focus op de business. Voor de IT-consultants is het even wennen. ‘Klanten verwachten nu meer dan alleen het beste advies.’

MT ICT juni 2011

T

oenemende aandacht voor business ­intelligence en voor analytics. “Dat zijn nu dé speerpunten bij IT-investeringen”, zegt Bas Telgenkamp van de technologie-adviestak bij Accenture. “Naast de ontwikkelingen op het gebied van cloud computing zijn datacenters en infrastructuur belangrijk. Over het ­algemeen gaat 50 procent van de ­huidige ict-bestedingen naar data. ­Organisaties willen die kosten verlagen en er tegelijk meer waarde uit halen.” Atos Consulting richt zich dit jaar op de businessgroei van klanten door wat men ‘business ­enabling IT’ noemt, vertelt Atospartner Jasper Bremer. “Voorbeelden daarvan zijn oplossingen op het gebied

van ­energiemanagement, lean telecom, e­lektronische overheid, duurzaamheid, finance en gezondheidszorg.” Nolan, Nortan & Co heeft eveneens de omgang met informatie als speerpunt. “Waar deze traditioneel toegepast werd om bedrijfsprocessen efficiënt te laten verlopen, wordt ze in toenemende mate gebruikt om een competitief voordeel te creëren”, aldus specialist Miel Geleijns. “Er zijn steeds meer ondernemingen die hun commerciële aanbod baseren op de beschikbaarheid van informatie. Dat is een strategische asset. De betrouwbaarheid, tijdigheid en consistentie ervan moet dus gewaarborgd kunnen worden. Informatiebeleid is dan essentieel.” Ook bij het besturen van de organisatie

neemt het belang van informatie toe. “Waar traditioneel de unitstructuur ­dominant was, zie je nu meer multi­ dimensionale sturing opkomen”, vervolgt Geleijns. “Het wordt niet langer ­geaccepteerd dat een manager alleen zijn productmarge optimaliseert.”

Nieuwe generatie

De grens tussen managementconsulting en IT-advies is daarbij niet altijd even scherp te trekken. Bovendien ­beïnvloeden beide terreinen elkaar. In een recent ­r apport stelt de adviestak van IT-­ leverancier Logica dat de snelle ­ontwikkelingen in de IT vragen om een nieuwe generatie adviseurs met begrip van technologie om samen met de


tekst Hotze Zijlstra | mt.nl

‘Het gaat om de vent, niet om de tent’ Het Centraal Boekhuis wordt steeds afhankelijker van goede informatievoorziening. ­Consultants die het totale speelveld overzien zijn echter schaars, merkt Emiel van Bockel. ‘Ze ­leveren vaak handjes, terwijl wij op zoek zijn naar brains.’ Van Bockel, manager information services bij het Centraal Boekhuis, valt het op dat leveranciers die zich consultants noemen vaak werken volgens hun eigen modellen en me­ thodes. Behalve dat die onderling vaak verschillen, ontbreekt het vol­ gens hem ook aan samenhang.

uit de praktijk

Daarnaast houden de modellen vaak geen rekening met de context van alle veranderingen. “Hoewel het voor een goede informatie­ voorziening essentieel is dat je ­alles vanuit het geheel, maar wel tot in de kern benadert, slaagt geen enkele leverancier daar echt in. Uiteindelijk moet je het alsnog zelf uitvinden.” Hij beaamt dat de eisen die aan consultants worden gesteld, hoger worden naarmate de belangen ­toenemen. Volgens hem moeten consultants keuzes maken. “Net als schaatsers tijdens een WK niet op alle afstanden een medaille kunnen pakken, zijn bedrijven niet langer in

‘We selecteren consultants op passie en ­bevlogenheid’ Emiel van Bockel, Centraal Boekhuis

staat om op alle vlakken te winnen. Dat geldt ook voor a­ dviesbedrijven. Toch suggereren grote leveranciers nog vaak dat ze op alle vragen een

antwoord h­ ebben, en dat ze het ­geadviseerde ook nog eens in de praktijk kunnen ­brengen.” Het Centraal Boekhuis doet ­regelmatig een beroep op de ­adviesindustrie, maar heeft geleerd dat een goed verteld verhaal niet altijd gelijk staat aan de gezochte competenties. “Inmiddels ­selecteren we consultants vooral op bevlogenheid en passie, we ­willen mensen die écht met hun vak bezig zijn. Maar als we dan een goeie in huis hebben, dan doen we ook ons uiterste best om hem of haar te houden. Het gaat om de vent, niet om de tent.”

23

LET OP!

Informatie is een strategische asset geworden

“Als consultant kun je je onderscheiden door de uitvoerbaarheid van je adviezen en haalbaarheid van de beloofde resultaten”, vervolgt Accentures Bas Telgenkamp. “Wij ontwikkelen operationele strategieën, die we vervolgens implementeren. Organisaties willen daarbij meer garanties dan een paar jaar geleden. ­Realistische analyses zorgen daarvoor.” Een belangrijke uitdaging in de huidige consultingmarkt is dat veel organisaties nog terughoudend zijn in het uitbesteden van projecten aan externe bureaus. Ze neigen ernaar het zelf te doen en daarbij externen in te huren, signaleert Jasper Bremer van Atos Consulting. De Boston Consulting Group ziet een ­verschuiving van puur advies naar hulp bij implementatie en het begeleiden van klantorganisaties. “Klanten verwachten niet slechts advies over bijvoorbeeld de beste sourcingstrategie, maar ook dat je hen begeleidt bij de keuze van en ­transitie naar externe leveranciers. En dat je helpt bij het opzetten van een sterke regie­ organisatie, zodat ze later op eigen kracht verder kunnen”, aldus Hanno Ketterer.

1. De adviseur moet de branche of sector waarin hij opereert goed kennen en niet suggereren dat hij overal verstand van heeft. 2. De opdrachtgever moet de problematiek zelf voldoende begrijpen om het adviestra­ ject effectief te kunnen aansturen. Vraag dus nooit aan de adviseur uw probleem te ­omschrijven. Dan komt er immers nooit úw oplossing uit, maar altijd de zijne. 3. Het oplossen van een probleem lukt ­zelden door het hele probleem uit te ­besteden. Het is de rol van de consultant om de opdrachtgever ondersteuning en ­advies te geven bij de oplossing. 4. Zorg voor diversiteit in projectteams. 5. Zorg voor een businesscase en maak ­realistische plannen, die gebaseerd zijn op eerdere ervaringen.

MT ICT juni 2011

­ usiness vernieuwende diensten te b ­creëren. Ook Hanno Ketterer van de Boston ­Consulting Group ziet IT- en management­ advies samenkomen: “IT-vraagstukken worden niet langer puur vanuit de ITfunctie aangestuurd, maar geïntegreerd in bredere businessvraagstukken, ­variërend van een groeistrategie tot ­bijvoorbeeld de integratie na een fusie. De reden hiervoor is evident: IT is inmiddels dusdanig verweven in de bedrijfsprocessen, dat elke koerswijziging impact heeft op de systemen. Bovendien wordt IT een steeds belangrijker concurrentiewapen.”


detachering

1. Capgemini 2. Sogeti 3. Atos Origin 4. Getronics 5. Ordina 6. Centric 7. Logica 8. Ctac 9. IT Staffing 10. Inter Access

24

snelheid is nog het enige dat telt

Sneller, dichter bij de klant, behoefte aan meer specialistische kennis en alles in één hand. Dat zijn de trends in detachering. ‘Binnen 24 uur moet hij er staan.’

MT ICT juni 2011

N

og niet zo lang geleden ­doken verhalen op dat de detachering van IT-specialisten zijn langste tijd gehad had. ­Grenzen tussen detachering enerzijds en outsourcing, consultancy en uitbesteed beheer en onderhoud anderzijds zouden vervagen. De werkelijkheid van nu laat echter het tegendeel zien. Detachering neemt allerminst in belang af, maar lijkt eerder ­alleen maar aan belang te winnen. Atos Origin bracht de discipline onlangs zelfs onder in een eigen divisie, ‘Professional Services’ geheten. De leverancier, kennelijk van mening dat je met je resources dicht bij de klant moet zitten, werkt nu met regio’s en lokale vestigingen.

Bij gebruikers tekent zich een zekere weerstand af om de detacheringsdienst bij grote, gecentraliseerde powerhouses af te nemen – maar anderzijds nemen zij ook steeds minder hun toevlucht tot eenmansbedrijven. Door de toenemende complexiteit van hun IT- en business­ omgevingen, willen bedrijven direct en vertrouwd contact met een detacheerder die verantwoordelijkheid neemt voor álle wensen van zijn klant. Rob Pols, ceo van Atos Origin Nederland, ziet nog meer trends. “Er is behoefte aan een steeds breder scala aan technische diensten. Bedrijven hebben mensen ­nodig die sterk zijn in CRM, Sharepoint, Java, Microsoftapplicaties en veel meer natuurlijk. Bovendien zijn zij gefocust op

continuïteit. Ze willen dat dezelfde ­mensen het hele project blijven zitten.”

Diversiteit aan kennis

Zo kort na de crisis lijkt de markt ook ­behoefte te hebben aan kennis die de ­innovaties mogelijk maakt waar tijdelijk wat minder aandacht voor was. Pols: “Klanten vragen inderdaad om een steeds grotere diversiteit aan kennis. Daarom geven wij veel trainingen om onze mensen goed op de hoogte te ­houden van de laatste ontwikkelingen. We merken dat de klantbehoeften afwisselender zijn en dat zij steeds meer ­snelheid verwachten. Drie jaar geleden deden we drie dagen over het aanwijzen van een voor de – soms best gecompli-


tekst Egbert Jan Riethof | mt.nl

‘Detachering past het best bij huidige maatwerksystemen’ Bij de tegenwoordige maatwerksystemen is detachering eigenlijk onontbeerlijk, zegt Peter van de Meer van Houtum, manager IT supply-application management bij energietransporteur TenneT. ‘We hebben mensen nodig die op een verantwoorde manier tests kunnen uitvoeren.’ TenneT kiest voor detachering om grote projecten te kunnen ­‘bemensen’ en tijdelijke pieken in werkzaamheden op te vangen. Vaak gaat het om de ontwikkeling en beheer van applicaties van ­Microsoft, O ­ racle, Java, IFS en SAP

uit de praktijk

Business­Objects. Onlangs sloot TenneT, dat de betrouwbaarheid en continuïteit van het Nederlandse – en een deel van het Duitse – stroomnet bewaakt, een contract af met CIBER. Deze IT-dienstverlener is nu dus een van de preferred suppliers en zal minimaal drie jaar ondersteuning verlenen. Van der Meer van Houtum: “Met name op het gebied van expertise zien we een uitbreiding van de ­behoeften. We hebben mensen ­nodig die op een verantwoorde manier tests kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we behoefte aan experts met zoveel overzicht

‘We hebben behoefte aan experts met overzicht’ Peter van der Meer van Houtum, TenneT dat zij werkzaamheden kunnen ­coördineren. Verder is er bij TenneT ook een verschuiving in gebruikte technieken, wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de gehele ­IT-omgeving.”

Het is niet altijd gemakkelijk de specialistische functies door ­middel van detachering in te ­vullen, weet Van der Meer van ­Houtum. “Maar in de regel lukt het wel binnen een redelijke ­termijn.” Naast detachering heeft TenneT ook veel aangekochte software, vertelt hij. “Daarvoor passen we andere ­sourcingmodellen toe, v­ ariërend van Software as a ­Service via onderhoudscontracten, tot het ontwikkelen van eigen e­ xpertise. Dat laatste gebeurt a­ fhankelijk van het belang voor TenneT en de performance van ­leveranciers.”

25

LET OP!

Veel zzp’ers

De afgelopen jaren kwamen er veel zzp’ers de markt op die hun persoonlijke IT-dienst aan de man brachten – maar hoe verder we de crisis achter ons laten, hoe meer die ontwikkeling afvlakt, zegt Pols: “ Wat je

Na de crisis krijgt de markt behoefte aan innovatie

ziet is dat vooral grotere afnemers van ­detachering één contactpersoon wensen; iemand aan wie ze de verantwoordelijkheid over kunnen laten om de diverse ­resources ergens vandaan te halen. Het gaat ze niet eens om de prijs – meer ­volume, minder kosten – maar alweer om de snelheid. Daar zijn wij goed in, en dat kunnen die kleine leveranciers niet.”

1. Tarieven staan op een aantal gebieden onder druk. De leverancier zal een ­‘gezondere’ prijsstelling nastreven. Dat is voor de afnemer weer wat minder.

Marktbehoefte

3. Kleinere leveranciers krijgen het in de naaste toekomst moeilijker. Dat kan een verschraling van het aanbod betekenen.

De beweging naar het cloudconcept zit detachering niet dwars, zegt Pols. “Ach, die beweging is er al jaren en wij leveren al aardig wat clouddiensten. Applicatieontwikkelingen gaan over het algemeen gewoon door, en dat is waar wij in zitten. Infrastructureel zou er verandering ­moeten zijn in marktbehoefte, maar ook dat zie ik eigenlijk nog niet. Wel zie ik op de detacheringsmarkt langzaam maar ­zeker een tekort ontstaan aan heel ­specifieke IT-resources, niet een ­algemeen tekort dus. Bijvoorbeeld SAP-expertise: die was er altijd genoeg, maar anno 2011 merken wij dat het almaar moeilijker wordt om daarvoor mensen te krijgen.”

2. Soms geven bedrijven niet graag toe dat ze detachering nodig hebben. Er is een zekere drempel om de behoeften op dit gebied onder woorden te brengen.

4. Zoals overal in de ICT-sector, geldt ook hier: ­gekwalificeerde mensen, en zeker die met een helikopterview, worden snel schaarser.

MT ICT juni 2011

ceerde – klantbehoefte geschikte ­persoon. Dat kan allang niet meer. Binnen 24 uur moet hij er staan. Vandaar dat we ermee bezig zijn de afnemer zelf inzicht te ­geven in wie op een bepaald moment ­beschikbaar is. De ontwikkeling is dus: nog nauwere samenwerking om de tijdsspanne te verkorten.”


Beheer & onderhoud

1. Getronics 2. Atos Origin 3. Capgemini 4. IBM 5. HP 6. Citrix Systems 7. Imtech ICT 8. Centric 9. Sogeti 10. Logica

26

meer uitbesteden beter begeleiden

De cloud wordt ook bij beheer en onderhoud steeds belangrijker. Maar de overgang daarnaartoe vraagt een zorgvuldige aanpak.

MT ICT juni 2011

V

eel CIO’s en IT-verantwoordelijken bij grote bedrijven willen af van al die verschillende ­externe partijen die hun ­lokale systemen en datacenters ­beheren. Dat kan toch beter allemaal de cloud in? Eén betrouwbare derde partij kan daar dan alles integraal en veilig ­beheren! Maar hoe zit dat bij de kleinere afnemers in zowel de commerciële als de publieke sector? Denken zij er ook zo over? Het middelgrote Simac uit Veldhoven staat als leverancier dicht bij de klant dan veel grotere partijen en is daardoor goed thuis in maatwerk voor specifieke omgevingen. Simac kijkt graag lokaal naar het functioneren van systemen en processen en hecht aan samenwerking ‘op basis van

wederzijds begrip’, in plaats van strakke contracten en formele samenwerking die gestuurd worden door Service Level ­Agreements, SLA’s.

Afstand

Hoe kijkt deze relatief kleine speler naar de bewegingen in die markt? Ceo Eric van Schagen ziet dat de kleinere organisaties de grotere achterna gaan als het gaat om uitbesteden aan derden. “Ik zie een duidelijke trend die er op wijst dat steeds meer bedrijven uit dit segment denken aan lokaal beheer door derden. De grote organisaties zijn daar al verder mee, maar ook voor IT-afdelingen van de kleinere bedrijven worden beheer en ­onderhoud steeds lastiger. Het wordt steeds complexer en er is steeds meer

kennis voor nodig om dat optimaal te kunnen uitvoeren. Daarom wordt ­u itbesteden interessanter. Tegelijk ­denken ook zij, en in dat opzicht is het over de hele markt hetzelfde, steeds meer na over systemen en opslag op afstand.”

Personeel

Klanten die Simac vragen om de werkzaamheden rondom beheer en onderhoud over te nemen, kunnen rekenen op uitgebreide gesprekken. “Wij gaan met hen de dialoog aan zodat we samen tot de beste aanpak kunnen komen.” Steeds vaker vragen bedrijven leveranciers als Simac niet alleen om taken over te nemen, maar ook de medewerkers. Van Schagen: “Dat is een belangrijke trend die zich aftekent. Voor veel bedrij-


tekst Egbert Jan Riethof | mt.nl

‘Onze coreapplicaties beheren we zelf’

uit de praktijk

‘Je moet je als afnemer belangrijk voelen’

Als het gaat om Beheer & Onderhoud, kijken klanten niet in de eerste plaats naar de kosten. Wat vinden ze wel belangrijk?

zaken tot IT. Daarbij houden we van een goede, intieme relatie met de leverancier. We zijn zelf een familiebedrijf, dus vinden we het prettig als leverancier ook de Martijn van Baalen is directeur trekken daarvan heeft. Het moet Financiën en Operaties van vertrouwd zijn, gemoedelijk en rechtsbijstandverzekeraar Arag. Er dichtbij. Er moet kortom een werken 500 fte’s, verdeeld over ­culturele fit zijn. Snelle rakkers in vier vestigingen. “Onze behoeften dure auto’s zoeken we niet. We zijn simpel samen te vatten. Door willen degelijk werk en dat hoeft de jaren heen verandert daar ook niet altijd volgens de modernste weinig in. Wij weten álles van standaard te gebeuren. Je moet je rechtsbijstandverzekeringen, en de als afnemer belangrijk voelen. rest kopen we in, van bancaire Onze infrastructuur is vrij stan-

Martijn van Baalen, Arag

daard. Alles moet werken en als het nodig is moet de ondersteuning er zijn. Daarnaast willen we natuurlijk de kosten beheersen.

‘Hardware as a Service’ is voor ons niet interessant. Alles webbased maken? We hebben wel HRM en CRM in de cloud, maar de core ­applicaties staan op eigen machines en hebben we in eigen beheer. Verzekeraars moeten kunnen administreren en gebruiken daarvoor eigen aanpasbare platformen. Google Enterprise en andere partijen hebben prachtige proposities, maar wat verzekeraars als wij ­nodig hebben is meestal ­complexer en een stuk specifieker dan zij zich realiseren.”

27

LET OP!

Afstand

Ook veel gevraagd is het begeleiden bij de steeds populairder wordende cloudmigratie. Daar ziet Simac het als zijn voornaamste taak om de klanten af te remmen. “De neiging is helaas erg groot om het allemaal in één keer te willen doen”, aldus Eric van Schagen. De voordelen van de cloud zijn bekend: datacenters zijn minder kwetsbaar, je ­betaalt alleen voor wat je gebruikt, de

De verleiding is groot om alles in één keer te doen

webbased applicaties vergen minder ­beheer, activiteiten die in meerdere ­vestigingen plaatsvinden kunnen ­centraal worden aangestuurd, etcetera. Maar dat vraagt ook aanpassingen binnen de organisatie. Van Schagen: “Pas je werkwijze aan aan het feit dat alles op afstand zit. Als de printer niet meer werkt, komt er niet meer meteen iemand langs om die te ­repareren. Als de systemen en de ­software op afstand staan, gelden er standaardprocedures, met het doel de achterliggende oorzaak te ­achterhalen. Op korte termijn ben je minder snel ­geholpen, maar op langere ­termijn ben je beter af. Al is dat wel wennen.”

1. Bedrijven hebben vaak vele applicaties draaien en zien bij de transformatie naar de cloud door de bomen het bos niet meer. 2. Middelgrote bedrijven zijn vaak nog bang om IT-beheer uit handen te geven. Ze ­vrezen de gestandaardiseerde ­procedures en hoge kosten. 3. Middelgrote bedrijven houden soms vast aan oude zekerheden, zoals verouderde vormen van applicatiebeheer.

Beschikbaarheid

Wat veel klanten volgens Van Schagen ook onderschatten is de beschikbaarheid van webbased applicaties die de huidige moeten vervangen. “Eerst moet je inventariseren wat je hebt. Dan volgt contact met leveranciers. Laat er een paar op ­afstand hosten en bouw daarna je eigen systemen langzaam af. Dat is de transfer naar het werken van de toekomst.”

MT ICT juni 2011

ven is het een manier om te besparen op de interne kosten voor ICT-beheer. Als dat aan de orde is, gebeurt dat natuurlijk op een sociaal en financieel verantwoordelijke manier.”


kantoorautomatisering

1. HP 2. Dell 3. Canon 4. Océ 5. Apple 6. Cisco 7. Citrix 8. Ricoh 9. Xerox 10. Atos Origin

28

Alles in de cloud Kantoorautomatisering gaat niet meer over hardware of software, maar over het beheren van informatiestromen op alle denkbare apparaten die zich overal kunnen bevinden.

MT ICT juni 2011

V

eel werknemers nemen al hun eigen apparaten mee naar hun werk, zoals een iPad of een smartphone. Zou het niet handig zijn als in ieder kantoor een infrastructuur lag waarop iedereen zijn favoriete draagbare apparatuur kan aansluiten? Ook voor Het Nieuwe Werken is een platform nodig waarop tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk is. Om aan te kunnen sluiten op deze ontwikkeling is een antwoord nodig op de vraag: hoe maak je informatie en kennis op de juiste wijze voor de juiste mensen in hun eigen werkomgeving goed toegankelijk? Renzo Taal, algemeen directeur van Dell Nederland ziet deze ontwikkelingen bij

eindgebruikers de kantoorautomatisering volledig veranderen. “Kijk ook naar het gebruik van sociale netwerken als zakelijk instrument. Verder blijkt het niet of-of te zijn, maar en-en; eindgebruikers zetten meerdere devices tegelijk in: de smartphone, de tablet én de pc. Ik zie de tablet vooralsnog niet de laptop vervangen.”

Consumerization

Een andere trend, die hiermee samenhangt, is consumerization. Het feit dat medewerkers hun eigen devices mee naar hun werk nemen en hun eigen sociale media mengen zich met de zakelijke, leidt . Dit alles leidt tot één grote zorg: de veiligheid binnen de kantooromgeving.

Van daaruit ontstaat de behoefte om die cloudsgewijs te centraliseren en Dell speelt daar op in door miljarden te investeren in datacenters die wereldwijd staan opgesteld. “Wij zien een uitdaging in het managen van de security van onze klant in het cloudtijdperk.” Renzo Taal stelt verder dat er, ondanks de cloud, nog altijd genoeg vraag is naar hardware: servers, storages en de multiple devices die eindgebruikers tegenwoordig naast elkaar aanhouden, waaronder smartphones die op Android en Win7 draaien.

Cloudcomputing

Ook Cisco, de klassieke leverancier van ‘harde’ netwerkvoorzieningen, heeft te maken met de veranderende markt en


tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Uitbreiding van de interne cloud was het beste’ Na vijf jaar was het bij ZGT (met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo en ruim 3500 medewerkers) tijd om de kantooromgeving te vernieuwen. Flexibiliteit, schaalbaarheid en stabiliteit waren de belangrijkste doelen Brood Daarnaast waren voor IT-manager Freddy Bekken en zijn collega’s lagere kosten, eenvoudiger beheer en de mogelijkheid tot uitbreiding van belang. “We kozen voor het virtualisering van de datacenters, unified computing dus, ofwel een private cloud. Gebruikers kunnen inloggen

uit de praktijk

met zogenoemde thin clients, apparaten die zwaar leunen op de intelligentie en rekenkracht van virtuele Citrix-servers die in onze beide datacenters op fysieke Ciscoservers staan. Ook vele applicaties, zoals SAP en Exchange, komen daarop te draaien.” De Cisco-oplossing is voor ZGT aantrekkelijk omdat server-, netwerk-, storage- en virtualisatiecapaciteit verenigd zijn in één intelligent en energiezuinig systeem. ‘Onder’ dat systeem bevindt zich nu minder hardware; er zijn minder kabels nodig, minder netwerkpoorten, etcetera. In periodes van mi-

‘Het beheer van systemen blijft lokaal’ Freddy Bekken, ZGT

nieuwend en paste het best in onze plannen. Rekening houdend met wat we in beide ziekenhuizen al hadden staan aan soft- en hardware, bleek de uitbreiding van de interne cloud de beste optie. Medewerkers kunnen in beide vestigingen en thuis al op dezelfde ­applicaties en communicatie­ systemen inloggen.”

der gebruik draaien de servers op lager vermogen.

Het betekent natuurlijk wel dat het beheer van deze complexe systemen lokaal blijft en een andere Freddy Bekken: “We hebben naar manier van (mee)denken nodig is. veel systemen gekeken. Dit bood “Dat is wennen, maar dat verloopt de meeste mogelijkheden, was ver- goed”, zegt Bekken.

29

LET OP!

Ondanks de cloud blijft er veel vraag naar hardware

kunnen werken. Zo’n dienst is bijvoorbeeld hosted collaboration, compleet met applicaties zoals voice, video, messaging en conferencing. Dat willen de gebruikers en graag snel, schaalbaar en tegen zo min mogelijk kosten.”

Tagging

Cisco zegt zich te realiseren dat het in het tijdperk van Het Nieuwe Werken binnen kantoren in toenemende mate gaat om contentmanagement. Michel Schaalje: “Documenten, video’s, blogs en andere vormen van sociale netwerken, het is allemaal content die je als organisatie moet beheren. Er is behoefte aan indexering en tagging om daar efficiënt in te kunnen zoeken. Daarvoor hebben we op ons collaboratieplatform een applicatie genaamd Cisco Quad. Vanuit deze portal krijgt de medewerker toegang tot informatie en andere middelen zoals chatting en sociale netwerken. Het gaat er niet om dat medewerkers zelf bergen kennis bewaren; ze moeten weten hoe en bij wie ze er snel aan kunnen komen.”

1. Wat is de volgende ontwikkeling? Niemand durft het te voorspellen. Een jaar geleden dacht iedereen nog dat zakelijke eindgebruikers naar één device toe zouden gaan. Het tegendeel blijkt het geval. 2. Door die snel veranderende focus hebben leveranciers een schrijnend gebrek aan goed opgeleid personeel. Renzo Taal van Dell: “Wij hebben nu al circa zestig mensen nodig.” 3. De cultuur van veel bedrijven is nog niet geschikt voor het gebruik van sociale netwerken tijdens het werk. Tegelijkertijd zijn hardwareleveranciers al volop bezig hun producten te koppelen aan services die de sociale netwerken juist faciliteren. Een deel van de markt vraagt erom, een ander deel moet er nog erg aan wennen, bijvoorbeeld aan kritische kanttekeningen die op Twitter kunnen verschijnen.

MT ICT juni 2011

verbreedt zijn focus. Bijvoorbeeld naar cloudcomputing. “Wij leveren nog altijd een groot deel van de hardware die nodig is om een cloud te bouwen,” zegt Michel Schaalje, Technisch Directeur Cisco Nederland. “Op het gebied van virtualisatie gebeurt heel veel. Van daaruit werken we met partners als EMC en VMware om klanten, dat kunnen providers zijn of de ondernemingen zelf, een compleet blok te leveren, waarover diensten naar in- en externe klanten uitgerold kunnen worden. Alles binnen de toenemende behoefte om tijd- en plaatsonafhankelijk te


communicatie

1. KPN 2. Vodafone 3. T-Mobile 4. Tele2 5. Cisco Systems 6. Apple 7. Nokia 8. Avaya 9. Getronics 10. UPC

30

iedereen Altijd en overal in contact

De connected enterprise is een organisatie waar iedereen overal en altijd de beschikking heeft over de benodigde informatie, processen en mensen. Zelfs over de grenzen van het eigen netwerk heen.

MT ICT juni 2011

H

et omarmen van een wolk van communicatie- en connectiviteitstechnologieën kan zowel bijdragen aan de groei als een besparing van kosten opleveren. “De invloed van de CIO is hierbij niet te onderschatten”, zegt Gos Hein van de Wouw, als Cisco-directeur verantwoordelijk voor de zakelijke markt. “Hij of zij is degene die de implementatie van de diverse technologieën mogelijk maakt en is bij uitstek voor die taak toegerust.” De ontwikkelingen in de markt gaan steeds sneller en de eisen vanuit de bedrijfsvoering worden groter. Daarnaast dwingt de eindgebruiker de CIO tot maatregelen, omdat hij zijn eigen apparatuur meebrengt: smartphones, laptops en ta-

blets. De grenzen tussen het eigen domein en dat van de partner of de klant vervagen. De IT-functie heeft derhalve te maken met een veranderend communicatielandschap en verschuivende behoeftes op dat gebied. “Als CIO kun je waarde toevoegen door alle mogelijkheden bij elkaar te brengen”, aldus Van de Wouw. “Bijvoorbeeld door het omarmen van cloudcomputing. Het aanbieden van gegevens en applicaties via internet maakt een grotere schaalbaarheid, flexibiliteit en betere ontsluiting van gegevens mogelijk.”

Wisselwerking

Ook bij IT-dienstverlener Getronics omarmt men het idee van een ‘verbonden

onderneming’. Ron de Mos, verantwoordelijk voor de klantrelaties, is daarbij op zoek naar een wisselwerking met andere leveranciers: “Op basis van input kunnen wij werken aan een sluitende dienstverlening op dit gebied. Data, werkplekken en connectiviteit komen tenslotte allemaal samen.” Diverse gespecialiseerde partijen staan daarbij te trappelen om hun niche in te voegen in het grotere geheel, waaronder gespecialiseerde cloudaanbieders, bedrijven die het netwerk kunnen versnellen (WAN-optimalisatie) en (video)communicatieleveranciers. Getronics zelf heeft Het Nieuwe Werken ingevoerd. Dat stelt mensen in staat om onafhankelijk van plaats en tijd samen te werken.


tekst Hotze Zijlstra | mt.nl

‘We kiezen voor plug-and-play’ Dat goede communicatieoplossingen niet altijd ingewikkeld hoeven te zijn, bewijst de wereldwijd opererende ‘waterbouwer’ Van Oord.

uit de praktijk

een ongeacht tijdstip en plaats toegang moet hebben tot actuele en relevante projectinformatie. CIO Ton Arrachart en zijn medewerkers ontwikkelden in nauwe samenwerking met de ‘business’ een Voor de crisis voerde de baggerIT-box die dit mogelijk maakt. markt grote projecten over het alArrachart: “Met deze ‘plug and Ton Arrachart, Van Oord gemeen op een beperkt aantal lo- play’-oplossing spelen we in op caties uit. Dat veranderde na 2008 een groeiende vraag naar een kosrigoureus. De markt werd er een tenefficiënte, snel uit te rollen vorm van meerdere, kleinere projecten van IT-ondersteuning voor onze colverspreid over de wereld. Informa- lega’s in de projectuitvoering. De een veilige MPLS-verbinding toetievoorziening is cruciaal bij de uit- IT-box is eenvoudig in gebruik, vei- gang tot centraal draaiende applivoering van dergelijke grote infralig en stabiel.” caties, in combinatie met lokaal structurele projecten en de beschikbare datcommunicatie-inoplossingen van de problemen die De lokaal geïnstalleerde IT-boxen frastructuren en internetfaciliteiten. dat kan opleveren, zoekt men in de vormen volgens de CIO van het wa- De ‘doos’ biedt tevens een watercloud. terbouw- en baggerbedrijf de basis dichte toegang tot de eigen eUitgangspunt daarbij is dat iedervan een privécloud. Die biedt via mailomgeving, IP-telefonie, een

‘Lokale ITboxen vormen de basis ’

beveiligd netwerk en internettoegang. Lokaal hebben gebruikers onder meer toegang tot de op de IT-boxservers opgeslagen bestanden en aangesloten printers. Voor Ton Arrachart zijn alle nieuwe mogelijkheden die IT met zich meebrengt fundamenteel voor de verdere ontwikkeling van de organisatie. “Zeker in tijden van economische tegenspoed is behoud van innovatiekracht een must, al is het maar om klaar te zijn voor de upturn. Ik volg daarbij het principe van mass customization: een gestandaardiseerde doos of dienst, die niettemin aangepast kan worden aan de lokale eisen en wensen.”

31

LET OP!

Uitbreiding

Verizon Business, leverancier van communicatieplossingen, huldigt al enige jaren het idee van de extended enterprise: een uitbreiding naar nieuwe markten, partners en locaties – eventueel verdeeld over meerdere tijdzones – die mogelijk gemaakt wordt door de inzet van slimme

Medewerkers zijn deel van meerdere communities

communicatie- en netwerktechnologieen. “De extended enterprise is het ecosysteem waarin bedrijven opereren. Je hebt tenslotte partners, toeleveranciers, werknemers en klanten nodig om succesvol te kunnen opereren”, aldus Fedor Hoevenaars, van Verizon in Nederland. “Door inzet van ons communicatienetwerk kunnen we klanten helpen gebruik te maken van de cloud om dit ecosysteem te laten functioneren. Binnen dat totale systeem wordt security overigens steeds belangrijker.” “Mensen zijn momenteel niet langer onderdeel van één bedrijfscommunity, maar van meerdere gemeenschappen”, onderschrijft Van de Wouw de organisatieoverschrijdende ontwikkelingen. Het uitgangspunt daarbij is dat alles ‘collaborative’ wordt: samenwerking, informatie delen en het doen van transacties en interacties. “De uitdaging is om dat goed te organiseren. Bovendien moet je de gebruiker coachen bij de keuze van welk gereedschap – e-mail, videoconferencing, collaboration, instant messaging – hij voor welk doel wil gebruiken.”

1. De keerzijden van cloudcomputing liggen op het terrein van wet- en regelgeving; als organisatie kun je omwille van compliance gebonden zijn aan bepaalde locaties of landen voor de opslag van data. 2. Plaats- en tijdsonafhankelijk werken vereisen wel cultuurverandering die gemanaged en vanuit de top ondersteund wordt. 3. Bij de keuze voor software en technologieën voor communicatie en samenwerking bestaat het risico op gebondenheid aan de leverancier. Ook communicatie met partnerbedrijven buiten de eigen vestigigng kan door deze keuzes worden bemoeilijkt. Koppeling van verschillende technologieën blijft lastig. 4. Ondanks voldoende bandbreedte kunnen applicaties vanuit de cloud traag zijn. De oorzaak is vaak het inefficiënt heen- en weer communiceren van bepaalde toepassingen (de zogenoemde chattiness). WAN-optimalisatie kan een oplossing zijn.

MT ICT juni 2011

Een bedrijf als Vodafone koppelt nieuwe (draadloze) mogelijkheden eveneens aan ‘anders’ en efficiënter werken, waardoor een betere balans tussen werk en privé onstaat. In plaats van managen op aanwezigheid wordt er in de nieuwe, verbonden wereld vooral gemanaged op output.


web

1. XS4ALL 2. Google 3. KPN 4. Atos Origin 5. Imtech 6. CCI IT 7. Colt 8. Easynet 9. IS 10. Interconnect

32

op het web is al veel te halen

Internet wordt steeds belangrijker binnen de IT-strategie van bedrijven. Zeker nu veel geïntegreerde totaaloplossingen verschuiven naar het web.

MT ICT juni 2011

D

eze ICT-gids gonst van de cloud. Alles ‘moet’ via webservices, want die bewerkstelligen hogere productiviteit, lagere beheerskosten, en betere sociale- mediatechnologie en effectiever gebruik van medewerkers. Een algemene trend is dat werknemers steeds slagvaardiger en mobieler zijn. Ze schaffen mobiele apparaten aan die vaak beter zijn dan die op kantoor. Zij willen vlot toegang tot persoonlijke en zakelijke informatie. Voor bedrijven is het een uitdaging van die ontwikkeling gebruik te maken. Verder signaleren trendwatchers dat snelheid van handelen steeds belangrijker wordt. Traditioneel was de ontwikkeltijd van producten lang; tegenwoor-

dig moet het snel, sneller, snelst. Het bedrijfsleven kan niet altijd zo goed mee in deze ontwikkelingen als het wel zou willen. De IT-infrastructuren zijn te complex en er is een veelvoud aan applicaties en services. Veel applicaties zijn ook niet primair gericht op samenwerken en communicatie, wat de nieuwe tijd juist vraagt, maar vooral op bedrijfsprocessen. Heel veel geld wordt besteed aan het in de lucht houden van deze omgevingen en veel minder aan innovatie en het inspelen op veranderingen en verhogen van de snelheid.

Webbrowser

Sinds 2005 beweegt Google zich in de markt van zakelijke dienstverlening. Met

het oog daarop is de zoekgigant bezig een 100%-webmodel neer te zetten, vertelt Eddy Velthuizen, EMEA Head of Partner Sales bij Google Enterprise. “Alles wordt geleverd via een webbrowser. Dat is schaalbaar, veilig en wereldwijd uit te rollen. Bedrijven maken gebruik van de infrastructuur van een derde partij, Google in dit geval, en betalen alleen wat ze gebruiken. Applicaties zullen in de naaste toekomst te benaderen zijn vanaf elk willekeurig device en hoeven bedrijven nooit meer zelf upgrades uit te voeren.” Natuurlijk, er zijn meer webleveranciers, maar weinige zijn zozeer op internet geboren en groot geworden als Google. Dat heeft nooit anders gedaan dan webtoe-


tekst Egbert Jan Riethof | mt.nl

‘Chatten is goed voor de interne communicatie’ Hendriks & Hoekstra en Van Eck Groep verleent diensten op het gebied van woningmakelaardij en hypotheek- en financieel advies (25 vestigingen).

uit de praktijk

gen in de directe kosten. Orbon: “Hendriks Makelaardij had 18 decentrale servers. Die waren log, nauwelijks te beheren en zorgden voor oplopende kosten. De cloudoplossing bood ons een beter in“In de backoffice gebruiken we zicht in de kosten met als bijkosinds kort in alle vestigingen demend voordeel dat er geen grote zelfde hardware, dezelfde (webinvesteringen nodig zijn. Vergeet based) applicaties, intranet en daarbij ook niet de indirecte kosVoIP-oplossing. Ook voor de fusie ten; tijd die verloren gaat doordat keken we al belangstellend naar medewerkers zich tijdens werktijd de cloud,” zegt Ruud Orbon, verant- bezig moeten houden met lokale woordelijk voor automatisering en structuren die niet werken.” e-Business. “De fusie versnelde dat proces. Het heeft bij de integratie Er waren meer voordelen: Outlook en migratie enorm geholpen.” was op zich een prima mailprogramma, maar wel gebonden aan Waarom die overstap? De voorrelatief dure licenties en draaide naamste reden was inzicht te krijop een server die weer beheerd

‘We hadden alleen goed internet nodig’

gemeen werken we bij de Hendriks Groep nu sneller, goedkoper en inzichtelijker. Dat bleek toen we onlangs een kleine overname hebben gedaan. Bij onze nieuwe partner hadden we alleen goed functionerende internetverbindingen nodig. Binnen de kortste keren was de juiste IT-omgeving in de lucht.”

Ruud Orbon, Hendriks Groep

Het scheelt dat veel voor de makelaardij belangrijke applicaties al moest worden. “We hebben nu al- webbased waren, zegt Orbon, maar tijd en overal toegang tot Google hij realiseert zich dat ze er nog niet Apps for Business en Gmail, ook zijn. “Veel medewerkers werken al mobiel. Daarnaast bleek de geïnte- in Google Documents, een deel greerde chatservice in de praktijk nog in Word. Maar volgens mij zijn een enorme winst in de onderlinge we nu weer fultime bezig met huicommunicatie: direct, snel, laagzen verkopen, in plaats van onze IT drempelig en informeel. In het alte beheren.”

33

LET OP!

100 % web is er nog lang niet

derd moeten worden door beperkingen die te voorzichtige IT-managers opleggen. Bovendien is Google een kei in het op het juiste moment beschikbaar maken van informatie, ook in verschillend gestructureerde bronnen. Juist dat blijkt vaak een bottleneck.

1. Voor de mobiele mens is nog altijd niet overal internettoegang beschikbaar. Bovendien is die vaak duur.

Google Enterprise heeft wereldwijd al 3 miljoen klanten die de webapplicaties benutten. Maar 100%-web is er nog lang niet. Het overgrote deel van gebruikers zit deels nog op een on premise-infrastructuur, en zal nog langdurig in een gemixte omgeving verblijven. Er is nog veel angst voor het onbekende en ook druk van van traditionele leveranciers die liever niet hebben dat al die lokale servers naar de virtuele omgeving verdwijnen. Verder zijn er - ondanks de snelle ontwikkelingen - nog niet altijd genoeg adequate webbased applicaties die de bestaande kunnen vervangen. En misschien blijft dat voor superzware programma’s als grafische toepassingen voorlopig ook wel een verre toekomstdroom.

3. De transitie zal niet alleen tijd maar ook geld kosten.

2. Een langdurige fase van integratie tussen wat nog fysiek aanwezig is en wat online draait, ligt voor ons.

4. In het bedrijfsleven is nog angst om over te stappen op bijvoorbeeld Software as a Service. Wat gebeurt er met mijn data? 5. Een hardnekkig misverstand is dat je als bedrjif groot moet zijn: Google Enterprise levert zowel aan Ahold met 55.000 werkplekken als aan het MKB.

MT ICT juni 2011

passingen ontwikkelen. Denk aan Search, Gmail, Picasa, Adsense, Documents, Earth, Maps, etcetera. Op Google Apps, een communicatie- en collaboratieplatform, en op Apps Market Place is voor bedrijven al veel te halen, ook op het gebied van workflow, communicatie, CRM en documentmanagement. Het Californische ebdrijf aat klanten de apps testen en mede-ontwikkelen. Daarmee lijkt zij haar huidige rivalen vooruit te zijn. Zij predikt ook dat de huidige - slagvaardige en mobiel opererende - bedrijfsmedewerker bij het gebruik van de applicaties niet gehin-


security

1. McAfee 2. Cisco Systems 3. Symantec 4. Fox IT 5. Atos Origin 6. Accenture 7. InfoSecure 8. Kahuna 9. Norman 10. Verizon

34

blijf kritisch over de cloud

De economische argumenten voor cloudcomputing winnen het van de technische bezwaren. Kanttekeningen over beschikbaarheid en veiligheid moeten echter serieus bekeken worden.

MT ICT juni 2011

N

ieuwe bedrijven doen het al zonder IT-afdeling. Ze maken handig gebruik van clouddiensten van Amazon (netwerken, servers en opslag), Google (mail, kantoorapplicaties, opslag) of Salesforce (klantbeheer). Wellicht gebruiken ze al boekhouddiensten in de cloud van Twinfield, handelen ze salarisdiensten af via Humanwave en zien het halsreikend uit naar een online voorraadbeheersysteem (ERP). De belangrijkste voordelen van de cloud zijn schaalbaarheid en flexibiliteit. Bij alle bedrijven varieert de behoefte aan rekenkracht en geheugen continu en via de cloud is de voorraad steeds precies voldoende. Afnemers betalen per uur, en dat

scheelt in de kosten. Flexibiliteit is de tweede reden om niet zelf een datacentrum te onderhouden. Een bedrijf dat de vraag moeilijk kan voorspellen is beter af bij een dienstverlener waar het net zoveel IT-middelen kan aanspreken als nodig is. Specialisten aan de Universiteit van Berkely hebben formules opgesteld om te kunnen uitrekenen wanneer overstappen op een cloud goedkoper is. Het rekenmodelletje van professor Armando Fox en promovendus Michael Armbrust bijvoorbeeld, weegt onder meer het benodigde aantal uren rekentijd, de kosten van het datacentra en de bandbreedte. Vooral dat laatste is belangrijk. Bij een bandbreedte van 20Mbit/seconden (ver boven de gemid-

delde internetsnelheid in Nederland) duurt het 45 dagen om tien terabyte te verplaatsen. Dat maakt het overdragen van rekenklussen aan de cloud in veel gevallen ondoenlijk. De onderzoekers rekenen echter alles door. Hun advies: stuur een stapeltje schijven per koerier naar de cloudleverancier. Dat maakt de cloud alsnog een goedkopere optie.

Buien

Tot zover de zonnige kant. Kenners zien ook de buien hangen. De eerste is beschikbaarheid. Eind april bijvoorbeeld ging ĂŠĂŠn van de datacentra van Amazon in de Verenigde Staten onderuit, waardoor vele bedrijven een paar uur tot twee dagen van het internet verdwenen. On-


tekst Gijs Hillenius | mt.nl

‘Eigen cloud is goedkoper en veiliger’

uit de praktijk

Twijfels over veiligheid en mogelijke juridische gevolgen van cloudtoepassingen weerhoudt de Rijksoverheid vooralsnog van de overstap. Ze start voorzichtig, met een privécloud.

Het nieuwe cloudrekencentrum moet rijksambtenaren in de toekomst voorzien van de mogelijkheid tot emailen en toegang biedt kantoortoepassingen software waarmee samengewerkt kan worden. Pas wanneer deze interne De minister van Binnenlandse Zaken cloud helemaal voldoet, zal het Piet Hein Donner, stelde in april kabinet verdere stappen overwe2011 de Tweede Kamer op de hoog- gen. Wellicht zijn tegen die tijd de te van kabinetsplannen om een voorzieningen die het goed doen cloud in eigen beheer te starten. Die op de interne cloud, over te zetten vervangt diverse datacentra door één op een echte. fors bemeten variant, met als hoofddoel alle overheidsdiensten te cenTot die tijd zijn juridische consetraliseren. Bijkomend voordeel moet quenties van clouddiensten een zijn dat de kosten van beheer op die belangrijke bron van twijfel. De manier ook fors gereduceerd kunnen Nederlandse overheid is niet de worden. enige die om die reden terughou-

machines, omdat het risico dat die informatie uitlekt nog onvoldoende kan worden afgedekt. Overigens maken overheidsorganisaties met minder scrupules allang gebruik van cloudachtige commerciële internetdiensten om hun gegevens voor het publiek toegankelijk en inzchtelijk te maken. Dat doen ze meestal zonder precies te Piet Hein Donner, minister van weten hoe nauwkeurig de cloud Binnenlandse Zaken die gegevens verwerkt. Voorbeelden daarvan zijn de gedend is. Het belemmert bijvoormeente Amsterdam en het Cenbeeld ook de vertalers bij de Euro- traal Bureau voor de Statistiek, pese instituten. Zij mogen het CBS, die hun gegevens deels documenten die nog niet officieel ontsluiten via geografische toeopenbaar zijn gemaakt, niet verta- passingen die gebouwd zijn door len met behulp van internetvertaal- Google.

‘Ook Europa heeft juridische twijfels’

35

der de slachtoffers was mogelijk een Amerikaans bedrijf dat de Amazoncloud inzet voor hartbewaking en waarvan “md76040303317” zich radeloos meldde op het klantenforum: “Het leven van onze patiënten staat op het spel, ik vraag u wanhopig om contact.” Deze fatale afhankelijkheid is op te vangen door diensten af te nemen bij meerdere leveranciers. Met dat voor de hand liggend advies slaan diverse andere forumbezoekers md76040303317 hard om de oren, kracht bijgezet door eisen om ontslag voro het hoofd ICT.

Door een storing verdwenen bedrijven van het internet

Deze data lock-in is de tweede bui. Hoe makkelijk is het om toepassingen en data over te zetten op andere systemen? Wat helpt is het standaardiseren van toepassingen en data. Heel veel ingewikkelder dan het overstappen van internetleverancier moet het niet worden, maar cloudleveranciers werken deze interoperabiliteit uiteraard tegen, om klanten te binden.

Wettelijk

De juridische gevolgen van een stap naar de cloud vormen de derde en wellicht zwaarste bui. “De belangrijkste vraag voor overheden is of het wettelijk kan en wat de risico’s betreft wenselijk is, om gegevens buiten de landsgrenzen te verwerken en op te slaan”, waarschuwt Enisa, een agentschap van de Europese Unie, in een rapport over de weerbaarheid van cloudcomputing. Cloudgebruikers lopen het risico dat buitenlandse rechtbanken deze privé-entiteit dagvaarden en zo inzage krijgen in de overheidsgegevens. Enisa: “Wie de stap naar de cloud overweegt, moet eerst weten hoe er weer van af te komen.”

1. De juridische gevolgen van stap naar de cloud zijn nog erg onduidelijk. Wat gebeurt er als een buitenlandse rechter uw vertrouwelijke gegevens opeist? 2. Waar blijven uw gegevens en applicaties als de cloud stuk gaat? Bij de recente storing van Amazon raakte een deel van de data van cloudgebruikers voorgoed kwijt. 3. Hoe zit het met toezicht en controle? Zijn alle handelingen in de cloud na te gaan? Wie kan er eigenlijk allemaal in het datacentrum? 4. Kan de cloud failliet gaan? Wie krijgt in dat geval de zeggenschap over de harde schijven in het rekencentrum? 5. Is de cloud bestand tegen storingen, files op het internet en mismanagement? 6. Nog steeds niet kopschuw? Het rapport van Enisa bevat een lijst van 49 bedreigingen voor de cloud, waaronder alle mogelijke storingen, van computerinbraken tot en met kostbare administratiefouten.

MT ICT juni 2011

LET OP!


mt.nl

Accenture

Adobe Systems Benelux BV

430.000 schouders De

MT ICT juni 2011

36

grootste consultancyleverancier ter wereld mag in de MT ICT 2011 niet ontbreken. Marktleider op het gebied van consulting, technology en outsourcing word je niet op je mooie blauwe ogen. Accenture geeft zijn klanten een passend advies over hoe de bedrijfsvoering beter en efficiënter kan, en helpt bij de realisatie daarvan. Dat betekent dat Accenture de projecten samen met zijn klanten van begin tot eind uitvoert en waar nodig het beheer van bedrijfsprocessen overneemt. Nieuwe ervaringen passen ze toe in elk volgend project. Zij geven de toekomst van de klant vorm dankzij tastbare, efficiënte en uitvoerbare bedrijfsoplossingen die een grote impact op onze samenleving hebben. 215.000 medewerkers werken daar, zo duurzaam mogelijk, aan mee. Dit doet Accenture door een combinatie van bewezen ervaring en uitgebreide vaardigheden in alle industrieën en bedrijfsfuncties. Een mondiale speler met een omzet over het fiscale jaar dat eindigde op 31 augustus 2010, van 21,6 miljard Amerikaanse dollar. Categorieën: Outsourcing, Consultancy, Security I www.accenture.nl E Via formulier op de site

Waar zit het niet? Na Microsoft is Adobe de onbetwiste leider in pakketsoftware. Een tweede plaats is op dit niveau zeker geen schande. Een mens kan bijna geen creatieve workflow of platform bedenken of er zit welk ergens een stukje Adobe. Nagenoeg op ieder platform, op de desktop, in de browser en op mobiele apparaten, is software van deze nummer twee te vinden. Wie werkt er nou nooit met Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver, Premiere Pro of de Adobe Reader? Op 98% van de computers die toegang hebben tot internet is de Adobe Flash Player geïnstalleerd. Nog zo’n bekende overal vertegenwoordigde standaard is PDF (Portable Document Format). Een ISO gecertificeerde standaard door Adobe ontwikkeld voor veilige en betrouwbare documentuitwisseling. Misschien kun je zelfs stellen dat Adobe de wereld heeft veranderd door het leveren van digitale ervaringen. Adobe helpt klanten bij het ontwikkelen, aanbieden en optimaliseren

Apple blijft het slimste jongetje

van aansprekende content en applicaties. Met Adobe software verbetert de impact van communicatie-uitingen. Dat leidt tot hogere productiviteit en uiteindelijk tot meer zakelijk succes. Samen met klanten verandert Adobe dagelijks reguliere interacties in meer waardevolle digitale ervaringen via verschillende media en apparaten, overal en altijd. Categorie: Pakketsoftware I www.adobe.nl E Via de website

Apple Benelux

Innovatie tot kunst verheven Art with a capital ‘A’. Apple is nog steeds de opvallendste voortrekker van mobiele media. In alles zijn ze net een paar stapjes voor op de concurrentie. Door die enorme drang naar innovatie blijft Apple onbetwist het lekkerste fruit in de schaal. Mooi, fris, vers, aantrekkelijk en van hoge kwaliteit. Vanaf de Apple II, het absolute startschot van de ‘personalcomputerrevolutie’ tot aan overmorgen, blijft Apple het slimste jongetje van de klas. Vul de lijst maar in met bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, de programmapakketten iLife en iWork, en de professionele programma’s. Muziek ook. De revolutie die op het gebied van de digitale muziek nog steeds gaande is, wordt aangevoerd door Appleproducten als de iPod en niet te vergeten de onlinewin-

kel iTunes. De revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon volledig op z’n kop gezet. De magische iPad is weer zo’n prachtig voorbeeld van de voortrekkersrol die Apple speelt. Met de ipad krijgt de toekomst van mobiele media én computers een gezicht. Het zou de afsluiting kunnen zijn van wat met mobiele media mogelijk is, maar het lijkt, gelukkig, de ouverture. Categorieën: Pakketsoftware, Kantoorautomatisering, Communicatie I www.Apple.nl E Via formulier op de site

Atos Origin

Duurzame groei Een speler van importantie, dat wordt in bijna alle categorieën van het onderzoek duidelijk. Atos Origin vervult een leidende rol als internationale IT-dienstverlener die Hi-Tech Transactional Services, consulting, systeemintegratie en Managed Services aanbiedt. Doel: wereldwijd bijdragen aan betere bedrijfsprestaties. Zoals met het door Akzo Nobel ontwikkelde Sustainable Performance Management Dashboard voor de manufacturing-, retail- en telecommarkt. Het leverde Atos Origin een onderscheiding op van softwareontwikkelaar SAP voor Meest Innovatieve Partner. Het Dashboard vertelt duidelijk waar ondernemingen staan in het verduurzamen van hun processen. Met behulp van een Sustainable


profielen

Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Consultancy, Detachering, Beheer & Onderhoud, Kantoorautomatisering, Web en Security I web www.nl.atosorigin.com E info.nl@atosorigin.com

Avaya

heid van en voor werknemers core-business. Unified communications is het proces waarbij alle communicatiemiddelen, -apparatuur en media zijn geïntegreerd. Gebruikers kunnen daardoor in realtime met iedereen wereldwijd in contact komen, waar ze ook zijn. Door de overname van Nortel in 2010 werd de communicatie nog verder geoptimaliseerd en uitgebreid met videoconferencing en datanetwerken. De groei van cloudcomputing heeft een boost gegeven aan Het Nieuwe Werken. Avaya ontstond in 2000 als afsplitsing van Lucent Technologies en werd in 2007 een private onderneming. Ruim 17.500 medewerkers zetten zich dagelijks in om bedrijfsprocedures te verbeteren, de menselijke communicatieprocessen te versterken en te vereenvoudigen. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Nieuwegein. Categorie: Communicatie I www.avaya.nl E Via formulier op de site

Canon

van Digital Imaging en Informatie Technologie. In Nederland richt het zich op twee onderscheidende markten: Business Imaging (printing- en documentmanagement voor kantoor en professionele printomgevingen) en Consumer Imaging als fotoen videoapparatuur, printers, scanners, faxen en All-in-One’s. Omdat de ontwikkeling van print- en imagingoplossingen steeds vaker een vast onderdeel is van het de werkplek, ging Canon Nederland allianties aan met Capgemini en Atos Origin. Voor Canon staat sinds vorig jaar de ‘Shift to Services’ centraal; de transitie naar een servicegeoriënteerde organisatie. Dit is een belangrijk element van de groeistrategie in Europa. Zo introduceerde Canon in oktober 2010 het nieuwe bedrijfsonderdeel Consultancy Services, waarmee zij de groeimarkt voor bedrijfsinformatie- en mediamanagement betreedt. Dagelijks zijn bij Canon wereldwijd ruim 190.000 werknemers actief, waarvan 423 bij Canon Nederland. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen. Categorie: Kantoorautomatisering I www.canon.nl E via de website

Capgemini

Optimale bedrijfsprocessen Een sterke speler op het gebied van telecom, contactcenters en netwerktechnologie. Als je de nieuwe directeur John van der Velden mag geloven zijn er volop groeimogelijkheden voor zijn bedrijf. Werknemers willen over de hele wereld bereikbaar zijn en met elkaar kunnen samenwerken. Avaya speelt daar op in. Als Amerikaans telecombedrijf dat gespecialiseerd is in communicatiesystemen voor de zakelijke markt, zoals unified communications callcenter-technologie en data-applicaties, is bereikbaar-

Shift to services

Kyosei, Japans voor samenleven en -werken voor het algemeen belang zo noemt Canon zijn bedrijfsfilosofie die doorklinkt in al hun activiteiten en de basis vormt voor Canons duurzaamheidsprogramma. Canon is te vinden op een derde plaats in de categorie kantoorautomatisering. Vanaf de oprichting in 1937 is Canon een toonaangevende leverancier op het gebied

Aanpassen aan veranderingen Wil je blijvend groeien en succesvol zijn dan is het nodig dat je als onderneming en organisatie verandert

Canon wil groeien door service en je aanpast aan de complexe en eveneens veranderende omgeving. Punt. Tenminste, dat vindt Capgemini; naar eigen zeggen dé mondiale marktleider op het gebied van consulting, technologie, outsourcing en local professional services. Een organisatie die, in maar liefst vier vakgebieden, de lijst aanvoert. Geen kleine jongen dus. Met wereldwijd 112.000 medewerkers op de loonlijst en een omzet van 8,7 miljard euro in 2010. Capgemini helpt en ondersteunt de klanten bij de aanpassing en verandering door de inzet van technologie en een ‘crossdisciplinaire’ aanpak – een combinatie van consulting, technologie en outsourcing. Samenwerken met klanten en partners staat bij deze reus centraal. Het streven is om een gezamenlijke visie en groeistrategie te bepalen. Door het aanbod van consulting-, technology-, financial- en outsourcingdiensten ontstaat vrijheid in het ondernemerschap van haar klanten. Het hoofdkantoor van Capgemini is gevestigd in Parijs. Vestigingen bevinden zich in Noorden Zuid-Amerika, Europa, Azië en het Pacifisch gebied. Nederland telt 6.000 werknemers. In de adviesactiviteiten wordt de klantorganisatie vanuit een ‘holistische benadering’ bezien in relatie tot de markt waarin de klant actief is. Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Consultancy, Detachering, Beheer & Onderhoud I www.nl.capgemini.com E info.nl@capgemini.com

37

MT ICT juni 2011

Roadmap wordt de route naar een duurzamer bedrijfsvoering uitgezet. De klant ziet welke maatregelen en processen bijdragen aan de geformuleerde doelstellingen die leiden tot duurzame groei. De geboekte voortgang wordt vervolgens meet- en zichtbaar gemaakt in een Dashboard. Atos Origin werkt volgens het consult-build-operate-concept, wat inhoudt dat het bedrijf niet alleen adviseert en ontwikkelt, maar ook implementeert en beheert. Atos Origin neemt met dit full lifecycle-concept de volledige zorg voor de ICT over.


mt.nl

CCI IT GROEP

Strategische ICT-knuffelaar Dat is wat de CCI IT

MT ICT juni 2011

38

GROEP wil zijn. Voor het eerst verschijnt deze strategische ICTpartner in de MT ICT 2011. Zij vinden terecht dat zij als organisatie die actief is op het gebied van software en consultancy, in moeten spelen op de veranderende digitale wereld om ons heen. Alleen kan dat niet. Dus wordt er met de klant samengewerkt of zoals de CCI IT GROEP het zelf noemt: ‘De kunst van verenigen’ toegepast. Dat natuurlijk met een vette knipoog naar hun doelgroep. Zij werken voor belangenverenigingen en brancheorganisaties van naam en faam. Bij hun manier van werken, waarmee zij continu willen innoveren en inspelen op de markt, staan de kernwaarden ‘betrokken, bereikbaar, teamverband en trots’ centraal. De CCI IT GROEP heeft bewust voor de nichemarkt van professionele ledenorganisaties gekozen. De CSM, CRM en DMS software werd speciaal voor de branche ontwikkeld en laten de voordelen van het internet voor de leden van hun klanten werken. De CCI IT GROEP knuffelt met de leden. Met customer intimacy zetten zij de leden van de ledenorganisaties centraal. Dat maakt de CCI IT GROEP niet alleen een softwareleverancier, maar ook een strategisch partner. Categorie: Web I www.cci-itgroep.nl E info@cci-itgroep.nl

Centric

Recht-door-zee-ICT Centric is een terugkerende naam in de MT ICT ranking. Misschien komt dat door de nuchterheid en ‘recht-door-zee-mentaliteit’ waar zij zich op voorstaan. Die duidelijkheid zie je terug in hun benadering van het begrip innovatie. Centric vindt innoveren om het innoveren niets. Daadwerkelijk veranderen en vernieuwen zijn essentiële voorwaarden voor duurzaam succes. Met hun campagne ‘World of Innovation’ onderstrepen zij hun geloof in de kracht van innovatie als aanjager van duurzame groei. Tegelijkertijd weten ze dat innoveren ‘alleen’ niet genoeg is en dat het veel beter en effectiever is om oplossingen te zoeken en te vinden die de klant ook echt vooruit helpen. Afgelopen jaar heeft Centric flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van bestaande en nieuwe producten en diensten. Oplossingen die hun klanten in staat stellen duurzaam te ondernemen en toch focus te houden op hun bedrijfseconomische doelstellingen. Zoals iTV.Loket, waarmee op afstand, maar op persoonlijke wijze gecommuniceerd kan worden met burgers of klanten. E-facturatie en e-

Centric doet nuchter over innovatie

HRM zijn hier enkele voorbeelden van. Centric is een Nederlands bedrijf en werd in 1992 opgericht. Inmiddels is Centric uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande aanbieders van Informatie Technologie in de Benelux en heeft Centric vestigingen door heel Europa. In Nederland werken ruim 5.500 van de totaal 15.500 medewerkers. Categorieën: Maatwerksoftware, Detachering, Beheer & Onderhoud I www.centric.eu E info@centric.eu

Cisco

apparaat te kunnen werken, stijgt explosief. Cisco heeft recentelijk de resultaten bekend gemaakt van het Cisco Connected World-onderzoek. Een internationaal onderzoek over verwachtingen en het gedrag van werknemers als het gaat om toegang tot informatie op elk moment, op elke plek en vanaf elk apparaat. Het onderzoek bevestigt de wens van de gebruiker. Cisco heeft circa 72,935 medewerkers wereldwijd, verspreid over ruim 450 kantoren in meer dan 165 landen, en had in zijn fiscale jaar 2010 een omzet van 40 miljard dollar. Categorieën: Kantoorautomatisering, Communicatie, Security I www.cisco.com E nl-marketing@external.cisco. com

Citrix Systems IT-zonder grenzen Het houdt veel bedrijven bezig: Het Nieuwe Werken. De basis hiervoor wordt gevormd door ‘onbegrensde bedrijfsnetwerken’ of ‘Borderless Networks’, die bestaan uit routers en switches, inclusief beveiliging.. Met deze netwerken helpt Cisco zijn klanten een nieuwe, flexibele en onbegrensde manier van werken te realiseren, onafhankelijk van tijd en plaats. In april 2011 heeft Cisco nieuwe beveiligings- en beheeroplossingen aan zijn Borderless Networksportfolio toegevoegd. IT-afdelingen kunnen zo efficiënter omgaan met het groeiende aantal mobiele apparaten, de veranderende gewoonten van werknemers en de invloed van video op het netwerk. Want zoveel is duidelijk: de wens om vanaf iedere gewenste plek met elk gewenst

Alles mee naar het werk Werknemers hebben steeds meer de behoefte om op elk moment op elk apparaat te kunnen werken. Er zijn meer bedrijven en organisaties die dat belangrijk vinden en als je de ontwikkeling volgt is dat niet nieuw. Wel nieuw is de trend waar Citrix op inspeelt. ‘Bring your own’. Werknemers kunnen hun eigen tablets, laptops, smartphones meenemen naar de werkvloer. Citrix ondersteunt de IT-afdelingen van ondernemingen en overheden en zorgt


profielen

Categorieën: Beheer & Onderhoud, Kantoorautomatisering I www.citrix.com E nienke.schipper@eu.citrix.com

Colt

horen, ze daar ook beslist in thuis. Als het gaat om information delivery platforms dan is Colt beslist toonaangevend en biedt haar klanten de mogelijkheid om belangrijke bedrijfsinformatie te delen, te verwerken en op te slaan. In 2010 werd Colt Data Center Services gelanceerd voor het leveren van innovatieve en hoogwaardige modulaire datacenters die snel te implementeren en energiezuinig zijn. Met dit in het achterhoofd wordt, in samenwerking met Unisys, de Colt virtuele desktop service aangeboden. Een dienst die Colt gebruikers van een veilige, cloudbased, virtuele desktop omgeving voorziet. De dienst versnelt de uitrol van desktop services, versimpelt onderhoud en snijdt in gebruik- en supportkosten. In plaats van het installeren van desktopapplicaties op lokale computers, kunnen de virtuele desktops via een portal worden aangeboden. De service geeft gebruikers dezelfde desktopervaring als die van een traditionele, maar met sterk verbeterde veiligheidscontrole. Zo zelfs dat het kopiëren van data naar usb sticks kan worden beperkt. Categorie: Web I www.colt.net E Via de website

Ctac N.V.

van een voorzichtig herstel. Met name door een effectieve sturing op de bezettingsgraad en strakkere projectbeheersing, heeft Ctac 2010 met een netto omzet van 71,4 miljoen euro kunnen afsluiten en werd er zelfs een bescheiden winst gerealiseerd. Ctac is ICT-dienstverlener, gespecialiseerd in ERP-oplossingen. De wens is om uit te groeien tot een onderscheidende Solution Provider. Ctac is toonaangevend binnen focusbranches food & feed, logistieke dienstverlening, groothandel, manufacturing, vastgoed, retail en utilities. Binnen deze branches zetten zij de toon met innovatieve en vooruitstrevende projecten, krachtige Ctac templates, senior branchekennis, beheer en hostingdiensten. Ctac begrijpt de mogelijkheden die IT voor bedrijven in deze sectoren te bieden heeft. Activiteiten van Ctac bestaan uit implementatie, integratie en beheer van o.a. SAP en Microsoftsystemen en hiervan afgeleide activiteiten, zoals systeemupgrades en -optimalisaties. Ctac is SAP Gold Partner en Microsoft Gold Partner in Nederland en België. Bovendien is het de grootste SAPreseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen. Categorie: Detachering I www.ctac.nl E info@ctac.nl

Delen, bewerken, opslaan Colt verschijnt voor het eerst in de MT ICT 2011. Met een 33.000 km lang netwerk in 19 landen en een Metropolitan Area Networks in 38 grote Europese steden met directe glasvezelverbindingen naar 17.000 gebouwen en 19 Colt datacentra

Dell herhaalt zijn succesverhaal

Sterke focus op strategie Ctac kijkt terug op een enerverend jaar. Na een stevige teruggang in de ICT-sector in 2009, was er bij Ctac sprake

Dell

IT-hindernissen overwinnen We kennen het succesverhaal allemaal. Dell werd groot door de directe verkoop van pc’s via internet. De prijsvechter van het eerste uur heeft de low-cost-direct-selling-filosofie al een aantal jaren losgelaten. Sinds 2007 verkoopt Dell zijn IT oplossingen ook indirect. En zie: inmiddels is Dell wereldwijd marktleider op het gebied van levering en support van IT oplossingen. Nummer twee in de categorie kantoorautomatisering in de MT ICT 2011. Het bedrijf bekleedt de 38e plaats binnen de Fortune 500. Wereldwijd werken er zo’n 100.000 mensen bij Dell en bedroeg de omzet in 2010 $ 61,4 miljard. In Nederland is Dell sinds 1991 gevestigd in Amsterdam waar bijna 600 mensen werkzaam zijn. Goed naar je klanten luisteren en hen voorzien van innovatieve technologie en diensten is het adagium van Dell. Daarom levert Dell haar klanten slimme en effectieve IT-oplossingen die helpen IT-hindernissen te overwinnen. Dat kan een antwoord zijn om te focussen op de groei van een bedrijf maar ook een oplossing betekenen die helpt persoonlijke doelstellingen te realiseren. Kernactiviteit bij Dell is IT-oplossingen bieden die zijn opgebouwd met bestaande hardware (pc’s, laptops, servers) en Services & Solutions. Categorie: Kantoorautomatisering I www.dell.nl E info@dell.nl

39

MT ICT juni 2011

ervoor dat alle bedrijfsgegevens snel, eenvoudig en veilig voor deze privéapparaten beschikbaar komt. Citrix heeft meer dan 10.000 partners in meer dan 100 landen. Momenteel werken zij samen met Microsoft omdat zij met hun oplossingen rondom desktop virtualisatie elkaars productportfiolio aanzienlijk kunnen versterken. Citrix wil de manier waarop desktops, applicaties en gegevens worden geleverd aan eindgebruikers centraliseren, virtualiseren en vereenvoudigen. Geavanceerde netwerkoplossingen zorgen ervoor dat gegevens snel en veilig over een netwerk kunnen worden geleverd. Citrix Systems is een Amerikaans bedrijf, gespecialiseerd in virtualisatie, networking en cloudcomputing. Meer dan 230.000 organisaties wereldwijd gebruiken de oplossingen van Citrix. Het bedrijf werd opgericht in 1989, de jaaromzet over 2010 bedroeg 1,87 miljard dollar.


mt.nl

Easynet Nederland

kunnen verwerken. Easynet is honderd procent eigendom van LDC, David Rowe en het management team Categorie: Web I www.easynet.nl E Via de website

Exact Groei vraagt meer capaciteit Easynet levert Ma-

MT ICT juni 2011

40

naged Network, Hosting-oplossingen en Telepresence. Door het toegenomen belang van cloudcomputing en social media, en het feit dat bedrijven hun IT-uitgaven in de hand moeten houden, verwacht Easynet dat bedrijfsnetwerken nog meer strategisch ingezet gaan worden. Sinds 1994 levert Easynet netwerkdiensten aan bedrijven en overheidsinstellingen. Het heeft meer dan acht miljoen eindgebruikers op zijn netwerk dat een dekking heeft in meer dan 190 landen. De omzet in 2010 bedroeg 203 miljoen euro (09/2010). Voor Easynet is kennis van de klant bijzonder belangrijk. Het bedrijf interviewde een groot aantal internationale klanten en combineerde de verkregen informatie met de visie van het eigen management. Easynet deed vijf voorspellingen die in het komende jaar gevolgen hebben voor zakelijk computergebruik. Daar komen ze: Easynet verwacht een verdere groei in de cloud als aanvulling op het bedrijfsnetwerk, zakelijke inzet van social media, hackeraanvallen via de social media, leveranciers worden onder de loep genomen in het kader van kostenbesparingen en tenslotte vraagt de sterke groeiverwachting van de wereldwijde economie in 2011 om meer netwerkcapaciteit of e-commercesystemen, die meer transacties

app stelt klanten in staat om altijd en overal de laatste financiële informatie over hun bedrijf op te roepen. Bovendien wordt het de ondernemer eenvoudiger gemaakt om zijn administratie te doen, bijvoorbeeld door het automatiseren van de invoer van facturen en bonnetjes en de eenvoudige samenwerking met de accountant. Categorie: Pakketsoftware I www.exact.com E Via formulier op de site

van informatiebeveiliging en digitaal rechercheonderzoek. Met het hoofdkantoor in Delft en nevenvestigingen op Aruba en in Engeland, biedt het IT-voorzieningen en -producten voor beveiliging en veiligheid voor overheden en sleutelorganisaties over de hele wereld. Bij Fox-IT werken 120 hoogopgeleide professionals die zijn gescreend en getraind om met geheimen om te gaan. Een veilig gevoel. Categorie: Security I www.fox-it.com E Via formulier op de site

Fox-IT Getronics Het komt allemaal samen Als er iets belangrijk is voor Exact, dan is dat wel het ondersteunen van ondernemers. Sinds de bescheiden start in 1984 is deze softwarespeler van studentenonderneming uitgegroeid tot een wereldwijde aanbieder van informatietechnologie en IT-oplossingen. De omzet over 2010 bedroeg € 228,2 miljoen. Meer dan 1.800 medewerkers houden dagelijks de ondernemerszin van hun klanten levend met softwareoplossingen die iedere zakelijke activiteit ondersteunen en realtime inzicht geven in het wel en wee van de gehele onderneming. Van productie, groothandel en distributie tot zakelijke dienstverlening zijn de producten van Exact gericht op groei van de ‘business’. Naast traditionele, geïntegreerde oplossingen voor ERP ontwikkelt Exact daaraan gerelateerde programma’s voor onder andere HRM, CRM, project management en elektronische workflow. Altijd gericht op de specifieke behoeften van het midden- en kleinbedrijf. Met de Exact Online iPhone app zette het bedrijf een volgende stap in de ondersteuning van ondernemers. Deze bijzondere

Boeven vangen De nummer vier op de securitylijst komt met een aansprekend voorbeeld van hoe het digitale boevenvangen er in de praktijk uitziet. Sinds 2010 bewaakt Fox-IT een groot deel van de Nederlandse transacties in online bankieren en voorkomt hiermee fraude. In december van dat jaar al rolde Fox-IT samen met de Nederlandse politie het Bredolab botnet op. Een sterk voorbeeld van hun specialiteit. Fox-IT is gespecialiseerd in de ontwikkeling van producten en voorzieningen voor de bescherming van staatsgeheimen, bestrijden van cybercrime, het uitvoeren van digitaal rechercheonderzoek voor grote fraude- en hackingonderzoeken, security audits en de ontwikkeling van software (FoxReplay Analyst) voor het analyseren van afgetapt internetverkeer. Fox-IT is een innovatief Nederlands IT-security en -expert op het gebied

Meer dan een dochter De grootste consultancyleveraDochter van KPN, dé leverancier van telecommunicatiedienst in Nederland. Een hele grote dochter, dat wel. Met wereldwijd 1,97 miljard euro aan inkomsten in 2010 en circa 12.000 werknemers(fte) is Getronics een maatgevende leverancier van ICT-diensten in de wereld en marktleider in ICT-dienstverlening in de Benelux. Als expert op het gebied van diensten voor werkplekbeheer, connectiviteit, datacentra en consultancy, helpt Getronics organisaties en hun

easynet doet vijf voorspellingen


profielen

Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Consultancy, Detachering, Beheer & Onderhoud, Communicatie. I www.getronics.com E info@getronics.com

Google Enterprise

Googlemaakt het ons makkelijk Snel en uitermate innovatief. Google maakt ons leven een stuk gemakkelijker door gebruiksvriendelijke producten voor de particuliere markt te maken en bedrijfsoplossingen te bieden. Onder de naam Google Apps Premier bieden ze ook e-mail, tekstverwerking, presentaties en spreadsheets. En wat dacht u van de smartphonemarkt? Googles mobiele besturingssysteem Android heeft de wereld veroverd. Android groeide 888,8 procent in 2010 en belandde daardoor op de tweede plaats achter Symbian. Volgens onderzoek van The Phone House heeft Android in Amerika, maar inmiddels ook in Nederland, de iPhone ingehaald als meest gebruikt mobiel telefoonplatform. De producten van Google Enterprise maken gebruikers productiever door de innovatie en het gebruikersgemak van de consumentenproducten van Google te combineren met de functies, veiligheid en ondersteuning voor bedrijfsomgevingen. Google heeft meer dan 30.000 klanten voor de zoekfunctie en 3.000.000 klanten voor Google Apps. Het hoofdkantoor staat in Silicon Valley, het Nederlandse kantoor is gevestigd in Amsterdam. Categorieën: Pakketsoftware, Web I www.google.nl/enterprise/ E via formulier op de website

Zonder Google bestaan we niet. Google is uitgegroeid tot een informatiereus die alle informatie ter wereld organiseert, toegankelijk en bruikbaar maakt.

HP

IBM

Starten in een garage...

De eerste honderd jaar zitten erop IBM is één van de

een tuinhuisje of een zolderkamer; al aardig wat bedrijven hebben dat gedaan. Je moet tenslotte ergens beginnen. De garage waar Bill Hewlett en David Packard in 1939 HP (Hewlett-Packard) oprichtten staat niet alleen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar geldt ook als symbolische geboorteplaats van Silicon Valley. Wat begon met een startkapitaal van 538 dollar is ruim zeventig jaar later, met 170 vestigingen over de hele wereld, goed voor een totaalomzet van circa 130 miljard dollar in 2010. Dan heb je het toch goed gedaan. Weinig bedrijven zijn zo groot en bieden zo’n groot portfolio aan technologische producten en diensten als HP. Na de overname van het bedrijf EDS in 2008, is HP een van de grootste bedrijven waaraan organisaties bedrijfsprocessen uitbesteden. Naast pc’s maakt en verkoopt het bedrijf printers en laptops en levert het servers, opslagen netwerkproducten, beheerssoftware en biedt dienstverlening. Eigenlijk kun je bij deze totaalleverancier terecht voor bijna alle voorzieningen op IT-gebied, van individuele producten tot de complete IT-infrastructuur production, solutions, consultancy, datacenterontwerp en outsourcing. HP heeft zijn activiteiten in drie zakelijke groepen verdeeld: Personal Systems Group, Imaging & Printing Group en de Enterprise Business Group.

wereldleiders op het gebied van IT-Services en Consultancy. Zijn missie is het creëren van ‘a smarter planet’. Het bedrijf is ervan overtuigd dat met IT wereldwijde problemen opgelost kunnen worden. Haperende elektriciteitsnetwerken, slecht functionerende voedselketens, wateroverlast, de verkeersproblematiek: volgens IBM ligt de oplossing in slimme IT. Computervermogen is niet langer voorbehouden aan computers in de traditionele zin van het woord. Er zitten chips in onze auto’s, huishoudelijke apparaten en camera’s. Alles raakt met sensoren met elkaar verbonden en de interactie levert ongekende hoeveelheden informatie op. Met geavanceerde technologie en supercomputers kunnen die enorme bergen gegevens worden omgezet in feitelijke kennis en een slimmere planeet, aldus IBM. De ontwikkeling en de verkoop van computerhardware, software, en de levering van ICT-diensten blijft de kernactivitei. IBM is daarnaast een belangrijk adviesbedrijf op het gebied van zakendoen en ICT. Het bedrijf verzorgt onderhoud van de producten en diensten die het levert en het biedt op het gebruik daarvan gerichte training en educatie. IBM is met ongeveer 426.000 medewerkers in 200 landen en een omzet van 100 miljard dollar een van ’s werelds grootste IT-bedrijven

Categorieën: Beheer & onderhoud, Kantoorautomatisering I www.hp.nl E via formulier op de site

Categorieën: Outsourcing, Consultancy, Beheer & Onderhoud I www.ibm.com/nl E Via formulier op de site

41

MT ICT juni 2011

werknemers om hun prestaties te verbeteren. Met diensten van hoog niveau die constant worden getoetst. Want daar is goed over nagedacht. Het Global Service Delivery Model dat door Getronics wordt gehanteerd, waarborgt dat alle producten van Getronics haar klanten over de hele wereld diensten van constante kwaliteit levert. Voor elk ICT-vraagstuk is altijd een passende oplossing beschikbaar of te bedenken die haarfijn aansluit bij de wensen van de klant. De dienstverlening van Getronics is innovatief, flexibel en op maat gemaakt voor elk type klantorganisatie. De focus ligt niet alleen op outsourcing en consultancy, maar ook op het oplossen van complexe infrastructurele vraagstukken afgestemd op de behoefte van de klant. Een missie heeft Getronics natuurlijk ook: werken mogelijk maken door informatie altijd en overal te ontsluiten. Efficiënt, veilig en betrouwbaar. Getronics is actief in workspace, datacenters, connectivity en consulting.


mt.nl

Imtech ICT

InfoSecure BV

Categorie: Security I www.infosecuregroup.com E info@infosecuregroup.com

Tegen de stroom in Als

MT ICT juni 2011

42

je Imtech mag geloven was 2010 een uitdagend jaar. De omstandigheden op de Europese ICT-markt waren niet bepaald eenvoudig. Een uitdaging waarop Imtech ICT dankzij een duidelijke strategische focus en een breed portfolio aan producten en diensten en veel nadruk op efficiency, alert kon reageren. Daardoor heeft Imtech ICT vorig jaar in haar geheel jaar beter kunnen presteren en dat maakt de weg vrij voor verdere groei in 2011. Imtech ICT is een full-service IT-dienstverlener op het gebied van Informatie- en Communicatie Technologie. Van spraak- en communicatiesystemen, complete ERP-omgevingen, Businessintelligence-oplossingen tot Service Oriented Architectures. Imtech ICT werkt duurzame samen met gerenommeerde leveranciers zoals Avaya, Cisco, Cognos, HP, IBM en Microsoft. Imtech ICT is een onderdeel van Imtech NV en omvat activiteiten in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en de UK. Met 1.700 medewerkers realiseerde Imtech ICT een opbrengst van bijna 500 miljoen euro in 2010. Categorieën: Maatwerksoftware, Outsourcing, Beheer & Onderhoud, Web I www.imtech-ict.nl E info.ict@imtech.nl

bewust gemaakt hoe met informatiebeveiliging om te gaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ondermeer clips met veel voorkomende incidenten, management commitment films en interactieve oefeningen en elementen. Vier miljoen mensen hebben wereldwijd de programma’s gevolgd.

Meer veiligheid, minder risico’s Hoe meer informatie beschikbaar is hoe belangrijker het is om deze te beschermen. Organisaties en hun informatiesystemen en netwerken worden steeds vaker geconfronteerd met beveiligingsincidenten. Die worden vaak veroorzaakt door verouderde procedures, een gebrek aan kennis, slechte communicatie met de medewerkers en soms onverschilligheid. Het is daarom belangrijk om systemen en procedures operationeel te hebben en om zowel het bedrijf als de medewerker te beschermen en te trainen. Infosecure biedt oplossingen voor risicoanalyse, compliancemanagement en consultancydiensten op het gebied van informatiebeveiliging. InfoSecure ontwikkelde het afgelopen jaar speciale NewsFlashprogramma’s. Deze korte nieuwsuitzendingen brengen op een multimediale manier de beveiligingsboodschap aan de medewerkers over. Het vormt een aanvulling op de e-learning en workshopprogramma’s waarmee InfoSecure al sinds 1999 actief is. Medewerkers worden

inter acces: Starheid is schijnzekerheid

Inter Access

Weg met de starheid Inter Acces heeft een zwaar jaar achter de rug, maar het laatste kwartaal van 2010 was operationeel winstgevend en dat geeft moed. Met circa 500 medewerkers in vaste dienst en 200 externe professionals in Nederland en België is Inter Access al meer dan dertig jaar IT-dienstverlener voor middelgrote organisaties in de publieke sector, de zorg, financiële dienstverlening en kennisintensieve organisaties. Het bedrijf heeft een goed doortimmerde visie op de rol van ICT in organisaties en hoe dat kan bijdragen tot het vermogen om te veranderen. Inter Access won diverse prijzen waaronder de Computable Award voor het beste overheidsproject in 2010. Het bedrijf wil de starheid uit de IT-branche halen. Die starheid domineert om zekerheid te creëren. Inter Acces zou dat graag anders zien. Want je gaat toch niet zitten af-

wachten wat de markt gaat doen? Je moet flexibel genoeg zijn om daar adequaat op in te spelen, vinden ze. Flexibiliteit staat dan ook centraal. Dus bedenken ze IT-oplossingen die organisaties uit de private en publieke sector helpen om mee te bewegen. Categorie: Detachering I www.interaccess.nl E info@interaccess.nl

Interconnect

Zorgt dat iedereen werkt Altijd leuk om voor het eerst in de MT ICT 2011 te worden vermeld. Interconnect is een internetserviceprovider voor de zakelijke markt. Met een uitgebreid aanbod van hosting-, breedband- en datacenterdiensten ondersteunen zij IT-professionals bij het opzetten van betrouwbare a­ utomatiserings­­ oplossingen. Zekerheid en bereikbaarheid staan daarbij centraal. Interconnect ziet het als haar taak ervoor te zorgen dat relaties zich zorgeloos kunnen richten op hun kernactiviteiten. Aan het werk blijven, dus. Interconnect werd in 1995 opgericht en groeide uit tot een onafhankelijke, professionele organisatie met meer dan 50 medewerkers. Sinds 2006 beschikt Interconnect over een eigen datacenter in thuisstad ’sHertogenbosch. Aan ambitie geen gebrek, want in 2011 wordt 3.000 vierkante meter


profielen

IS denkt ook aan starters. Het aantal ondernemers dat in Nederland een webwinkel start stijgt explosief. De grootste uitdaging zit in het neerzetten van een professionele webwinkel tegen lage kosten. IS Online introduceert www.eigenwebwinkel.nu voor het snel en eenvoudig opzetten van een volwaardige webwinkel. Vanuit het hoofdkantoor in Purmerend werken ruim 135 professionals aan de ‘Proud and Clear-visie’; heldere ICT-oplossingen en passie voor het vak. IS Group heeft als enige Nederlandse ICT-dienstverlener een drievoudige ISO-certificering. ISO 9001 (Quality Management), ISO 27001 (Information Security) en ISO 20000 (IT Service Management).

Categorie: Web I www.interconnect.nl E sales@interconnect.nl

Categorie: Web I www.is.nl E Via de website

IS Group

IT Staffing

Kahuna: preventie is niet genoeg onder contract staan. IT-Staffing is een klantgerichte, slagvaardige organisatie die er voor zorgt dat de juiste persoon op de juiste plaats ingezet wordt.” IT-Staffing is ISO gecertificeerd en bedient een groot scala van bedrijven, profit- en non-profit organisaties met een sterke focus op de beantwoording van automatiseringsvragen. Door het optimaal inzetten van kennis en kunde uit verschillende sectoren (Public, Finance, Strategic Partners en Business Services), kan IT-Staffing elke opdracht realiseren, hoe complex ook. Daarnaast worden wordt de detacheerder veelvuldig ingezet in een broker- of makelaar situatie. Deze one-stop-service is een van de unieke kenmerken IT-Staffing. Categorie: Detachering I www.it-staffing.nl E info@it-staffing.nl

Kahuna IS is wat het is Met stip binnengekomen in de MT ICT 2011. Als bedrijf niet helemaal nieuw maar oud ook niet echt. IS ontstond in september 2010 uit de krachtenbundeling van IS Interned Services en PINS en werd daarmee de grootste onafhankelijke Nederlandse aanbieder van oplossingen op het gebied van hosting, managed services, hosted desktop, outsourcing en connectiviteit voor het MKB en de grootzakelijke markt. Dit relatief jonge bedrijf werkt nauw samen met vooraanstaande ICT-spelers als Cisco, VMware, IBM en Microsoft.

Detacheren van professionals IT-Staffing is een intermediair die bedrijven en organisaties helpt hun automatiseringsdoelstellingen te realiseren. Sinds haar oprichting in 1986 is dit bedrijf uitgegroeid tot toonaangevende IT-detacheerder. Volgens eigen zeggen beschikt het over de grootste database van IT-professionals in Nederland. “Wij hanteren een open communicatiestructuur. Onze gedragscode staat garant voor optimale waarborging van ieders belangen. Van zowel opdrachtgevers en de zelfstandige professional die bij IT-Staffing

saties realiseren zich dat het nemen van preventieve veiligheidsmaatregelen alleen niet meer voldoende is en het gevaar niet altijd van buitenaf komt. Kahuna helpt organisaties op elk moment op elke plaats veilig en efficiënt informatie uit te wisselen. Jarenlange investering in SIEM (Security Incident & Event Managemet), gebaseerd op ArcSight, werpt zijn vruchten af. Kahuna mocht diverse vooraanstaande banken en verzekeraars als nieuwe klant optekenen. Kahuna is een Nederlands bedrijf dat in 1998 werd opgericht en dat naast security- en netwerkoplossingen ook bedrijfsoplossingen aanbiedt. Met ‘Control the flow’ helpen de specialisten van Kahuna Business Solutions organisaties bij het managen en efficiënt afhandelen van grote volumes klantcontacten. Dit kan via mail, telefoon, chat, selfservice of het internet. Service en bereikbaarheid zijn tenslotte de belangrijkste beslissingsfactoren waarop een organisatie door haar (aspirant)klanten wordt gekozen. Kahuna hanteert een klantgerichte aanpak, gebaseerd op ruim tien jaar kennis en ervaring in nauwe samenwerking met ‘best of breed’ partners zoals bijvoorbeeld ArcSight, Fortinet, Juniper en Kana.

43

Categorie: Security I www.kahuna.nl E info@kahuna.nl

KPMG

Preventie is niet meer genoeg En Kahuna kan het weten. Al meer dan tien jaar biedt het bedrijf beheerde security diensten (managed services) die organisaties in staat stellen hun security op het juiste niveau te houden. Steeds meer organi-

Wouter kan gerust zijn Een van de grootste accountantskantoren ter wereld. KPMG levert

MT ICT juni 2011

aan datacenteroppervlakte in gebruik genomen in het tweede datacenter in Eindhoven. Als je, zoals Interconnect, niet afhankelijk bent van derden, kun je strategische keuzes maken die de kwaliteit van je diensten verhogen. Onafhankelijkheid helpt om de continuïteit van de diensten voor hun relaties te waarborgen. Het netwerk en de dienstverlening van Interconnect zijn door diverse instanties en leveranciers op het hoogste niveau gecertificeerd. Voeg daarbij de vijftien jaar ervaring met ICTvraagstukken en de missie is duidelijk: betrouwbaarheid van ICT-oplossingen optimaliseren en de bereikbaarheid van organisaties te garanderen.


mt.nl

44

diensten op het gebied van Audit, Tax en Advisory (accountantsrapportage, belasting- en organisatieadvies). In meer dan 140 landen zijn er ruim 135.000 medewerkers werkzaam. KPMG Advisory adviseert onder meer over prestatieverbetering en risicobeheersing, begeleidt transacties en is actief op het gebied van controle en verantwoording. IT Advisory is een specialistisch onderdeel van Advisory, dat met zowel auditals adviesdiensten actief is op het brede werkterrein van IT. KPMG IT Advisory helpt klanten technologie te gebruiken om groei te realiseren, de prestaties te verbeteren en de ‘operationele integriteit’, beveiliging en continuïteit te bewaken. Wouter Bos kan gerust zijn. KPMG is een mensenbedrijf en een van ’s werelds aantrekkelijkste werkgevers. In de Universums 2010 index van ‘The World’s Most Attractive Employers’ eindigde de reuzenaccountant op de tweede plaats. KPMG besteedt veel aandacht aan corporate social responsibility, stelt het welzijn van zijn medewerkers centraal en komt geregeld in beeld als sponsor. KPMG ontleent zijn naam aan de oprichters van de organisaties: Klynveld, Peat, Marwick en Goerdeler. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Amstelveen Categorie: Outsourcing I www.kpmg.nl E Via formulier op de site

internet, moeten hiervoor gaan betalen. Dat is één van de maatregelen uit het nieuw strategisch plan 2015. Er komt ook meer focus op de klant door betere service te verlenen. Callcenters worden anders ingericht en gespecialiseerde medewerkers mogen de klant in één keer adequaat helpen. Ook investeert KPN in snellere netwerken voor vaste en mobiele telefonie en televisie en moet de dekking flink omhoog. Het aantal winkels stijgt van 200 naar 300. Goed bezig hoor, en nog veel te doen. En dat moet ook wel want per 31 december 2010 bediende KPN 42 miljoen klanten, waarvan 33,9 miljoen mobiele klanten, 4,4 miljoen met een vaste telefoonaansluiting, 2,5 miljoen met een internetaansluiting en 1,2 miljoen televisieklanten. Met zoveel klanten loop je behoorlijk in de kijkerd. En je wilt toch graag de onbetwiste nummer één in de categorie communicatie blijven. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen. Met 19.192 fte’s in Nederland (totaal 30.599 voor de groep) behaalde KPN in 2010 een omzet van EUR 13,4 miljard en een EBITDA van EUR 5,5 miljard. Categorieën: Communicatie, Web I www.kpn.com E afhankelijk van de vraag, informatie op de website

Logica

MT ICT juni 2011

KPN

Goed bezig Klanten die via hun mobiele telefoon gebruikmaken van VoIP-diensten, bellen via

Nieuwe topman, nieuwe kansen Logica is afhankelijk van financiële markten en overheden. Een deel van haar klandizie komt van financi-

positieve signalen voor Logica ële instellingen als banken en verzekeraars. Die markt trekt wel wat aan maar vanuit de hoek van rijks- en lagere overheden wil het nog niet echt vlotten en daar blijven voor Logica de aantrekkelijke investeringen uit. Maar zoals topman Simon Keating in de Financial Times opmerkte, komen er langzaam positieve signalen. Logica verleent zakelijke en technologische diensten. Wereldwijd werken er 39.000 mensen. Het bedrijf biedt zakelijke dienstverlening, systeemintegratie en outsourcing voor klanten over de hele wereld. Onder hen bevinden zich de grootste bedrijven van Europa. Logica helpt haar klanten door mensen, business en technologie op een succesvolle manier te integreren. Langlopende samenwerking staat daarbij centraal. Logica maakt gebruik van haar branchekennis om innovatieve oplossingen voor haar klanten te realiseren. Logica is gespecialiseerd in onder andere Application Development en Management, Testing, Security, MES, Enterprise Architecture/SOA, Enterprise Content Management, Business Intelligence, Project Management, Business Consultancy, Technical Software Engineering, ICT Management, Finance & Accounting Services. Categorieën: Maatwerksoftware, Consultancy, Detachering I www.logica.nl E info.nl@logica.com

McAfee

Veilig bij Intel McAfee, ’s werelds nummer twee in computerbeveiligingssoftware is in handen van Intel. In augustus kwamen de twee partijen dat in principe al overeen maar kartelwaakhond EU had twijfels bij de voorgenomen overname. Inmiddels is die twijfel weggenomen en de toestemming voor de deal rond. Intel moest wel garanderen dat de Intel technologie voor concurrerende bedrijven toegankelijk blijft. De deal: 7,68 miljard dollar. Het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf McAfee is na Symantec het een na grootste bedrijf ter wereld dat speciaal is gericht op beveiligingstechnologie. Het levert software en hardware op het gebied van inbraakpreventie, risicomanagement en preventie van dataverlies, voor de beveiliging van systemen, data en netwerken van organisaties over de hele wereld en voor thuisgebruik. Sinds 2004 voert McAfee een gecentraliseerd beleid en worden ondersteunende functies voor de regio EMEA vanuit Ierland uitgevoerd. McAfee blijft zich richten op zijn kernactiviteiten: de ontwikkeling, productie, verkoop en levering van beveiligingsproducten voor pc’s en netwerken. Voor thuisgebruik en kantoor-aan-huis het pakket McAfee Total Protection, voor kleine ondernemingen de gehoste beveiligingsservice McAfee Total Protection Service en voor grote en middelgrote ondernemingen zijn er totaal-


profielen

Categorie: Security I www.mcafee.com/nl E Via formulier op de site

Microsoft

zijn producten Het Nieuwe Werken maar de Nederlandse vestiging en organisatie zijn ook ingericht volgens dit concept. Microsoft Nederland staat mede hierdoor in 2011 voor de derde keer op rij op nummer één als ’Great Place To Work’. Categorie Pakketsoftware I www.microsoft.com/nl/ E Vragen- en ondersteuningsprogramma op de site

Nokia

Speel het spel Afgelopen jaar lanceerde Microsoft weer belangrijke innovaties als Office 365 en Kinect voor de Xbox 360. Met Office 365 kunnen mensen altijd en overal aan hun documenten werken en e-mailen via onder meer Office Web Apps, Microsoft Sharepoint, Word, Excel en Outlook. Wat normaal alleen voor grote ondernemingen mogelijk was, is nu ook voor zzp’ers en kleine bedrijven binnen handbereik. In de game-industrie betekent Kinect een doorbraak. De Kinect-sensor van de Xbox 360 reageert op elke spelersbeweging en brengt games en entertainment op een bijzondere manier tot leven zónder controller. Met de Windows Phone doet Microsoft volop mee in de booming smartphonemarkt. Microsoft is een wereldwijd opererend technologiebedrijf, dat vooral bekend is van het besturingssysteem Windows en software en online diensten als Microsoft Office, Xbox, Windows Phone, zoekmachine Bing en MSN. Microsoft heeft circa 100.000 medewerkers in meer dan 100 landen. Het Nederlandse kantoor heeft vijfhonderd werknemers in vaste dienst. Niet alleen propageert Microsoft met

Werk aan de winkel Eind april 2011 maakte Nokia bekend dat ze de Symbian-softwareactiviteiten gaat overdragen aan Accenture. Nokia heeft, zoals bekend, de opkomst van de iPhone en andere smartphone onderschat en de ooit zo populaire mobiele telefoonfabrikant verloor daardoor een flink marktaandeel. De samenwerking met Accenture is dan ook strategisch. De bedrijven verwachten komende zomer een definitieve overeenkomst te sluiten. Eerder al kondigde het Finse bedrijf een samenwerking aan met Microsoft, voor de ontwikkeling van smartphones. Door wijzigingen door te voeren in het management en de operationele structuur, wil Nokia zijn executiesnelheid vergroten in de dynamische en competitieve telecomsector. De belangrijkste elementen van deze nieuwe brede strategie zijn de samenwerking met Microsoft voor aan een nieuw mobiel ecosysteem. Met “Connecting the next billion”, een hernieuwde aanpak om zo-

nokia werkt aan Comeback wel groei in volume als in waarde te realiseren, wil Nokia de volgende miljard mensen in groeimarkten verbinden met het internet. Het nieuwe managementteam en een nieuwe organisatiestructuur ondersteunen de strategie met een duidelijke focus op snelheid, resultaat en verantwoordelijkheid. Er is werk aan de winkel maar Nokia blijft natuurlijk een belangrijke speler op het vlak van mobiele communicatie. Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 personen werkzaam bij Nokia. Het Nederlandse hoofdkantoor zit in Rijswijk. Categorie: Communicatie I www.nokia.nl E marketing.team@nokia.com

Norman

op hun computer werken, hoe belangrijker veiligheid wordt. Dataverkeer dat bijna met de minuut drukker en complexer wordt, vraagt om geavanceerde beveiligingsoplossingen. Norman ASA werd in 1984 opgericht in Noorwegen en is marktleider en pionier in proactieve beveiligingsoplossingen en forensische malware tools. Proactief zijn betekent in deze branche; security; de beste manier om schade te voorkomen. Miljoenen gebruikers vertrouwen op de Norman oplossingen zoals netwerkbeveiliging, endpoint beveiligingsoplossingen en malware analyse tools, om hun waardevolle data te beschermen. Norman SandBox®, Norman Exploit Detection en Norman DNA Matching zijn de basis van Normans strategie om de internetcriminaliteit te bestrijden. Bedrijven als MessageLabs (Symantec), eEye Digital Security, Microsoft en anderen gebruiken de Norman technologieën om hun klanten optimaal te beschermen. Normans prijswinnende beveiligingsoplossingen beschermen miljoenen PC’s van eindgebruikers tegen hackers, spyware en identiteitsdiefstal. Het hoofdkantoor is gevestigd in Noorwegen, Europa en Amerika zijn de primaire markten.

45

Categorie: Security I www.norman.nl E info@norman.nl

Marktleider en pionier Norman is geen nieuw gezicht in securityland maar wel in de MT ICT 2011. Het is een toonaangevend beveiligingsbedrijf dat beschermende producten biedt aan overheids- en ondernemingnetwerken, consumentenPC’s en laptops. En dat is hard nodig ook. Hoe meer mensen online en binnen netwerken

MT ICT juni 2011

pakketten en diverse gespecialiseerde producten voor systeem, data en netwerkbeveiliging.


mt.nl

MT ICT juni 2011

46

Océ

Oracle

Klaar voor de toekomst Océ heeft het een

Flexibel en interdisciplinair Het nieuwe pand en

tijd moeilijk gehad maar de trend in de goede richting is er. Over het boekjaar 2010 kwamen de inkomsten op 2,67 miljard euro en dat is iets beter dan de 2,65 miljard in 2009. Bijna een jaar na de overname door Canon verwacht Océ met gezamenlijk ontwikkelde producten op de markt te komen. Maar er is meer. Door een alliantie met branchegenoot Manroland, die in 2011 van kracht is geworden, gaat het bedrijf zich richten op de ontwikkeling van producten voor de grafische industrie. Beide bedrijven willen print datamanagement combineren met nabewerking, digitaal printen en offset drukken. Océ speelt in het dynamische proces van documentmanagement nog steeds een rol van betekenis. Océ heeft een ruim aanbod van producten en diensten: software, scan- en printsystemen, consultancy, outsourcing en financiering. De internationale Océ-Groep is actief in 110 landen, waarvan in ruim 30 landen met eigen vestigingen. Wereldwijd werken 24.000 mensen bij Océ. Nederland kent twee vestigingen: het internationale hoofdkantoor in Venlo en de Nederlandse verkoopmaatschappij in ‘s-Hertogenbosch.

de nieuwe manier van werken zijn het meest opvallende rondom Oracle. De overname van Sun Microsystems is dat ook, maar al bijna oud nieuws. Oracle is begin 2011 verhuisd naar een nieuw pand en zet sindsdien nog sterker in op flexibel werken. Er zijn 650 flexplekken voor de 1.050 medewerkers. Niemand heeft meer een vaste werkplek, wat het interdisciplinair samenwerken versterkt. Oracle staat steevast in elke editie van de MT ICT. Het kan ook niet anders. Al meer dan dertig jaar is het bedrijf in staat de meest complete, open en geïntegreerde bedrijfssoftware en hardware te leveren. De Exadata Database Machine is daar het eerste bewijs van: de snelste en misschien wel beroemdste databasemachine ter wereld. Oracle is ‘s werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware en hardwaresystemen. De combinatie van Oracle en Sun Microsystems maakt dat klanten kunnen profiteren van een daadwerkelijk volledig geïntegreerd systeem. Van applicaties tot aan de harde schijf. Sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Oracle bedient meer dan 370.000 klanten in meer dan 145 landen wereldwijd.

Categorie: Kantoorautomatisering I www.oce.nl E via de website

Categorie Pakketsoftware I www.oracle.com E infomail_nl@oracle.com

oracle gaat volop flexwerken Ordina

(herhaalbare) oplossingen samen met partners. Het Nederlandse Ordina heeft het hoofdkantoor in Nieuwegein, maar heeft nog meer vestigingen in Nederland, België en Luxemburg en daarnaast internationale samenwerkingsverbanden op nearshore en offshore locaties. Ordina is in 1973 opgericht en het aandeel is sinds 1987 genoteerd aan Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de Midkap index. In 2010 haalde Ordina een omzet van 437 miljoen euro. Categorieën: Maatwerksoftware, consultancy, detachering I www.ordina.nl E info@ordina.nl

Sterk in vernieuwing en verbetering Net als Logica is Ordina voor een deel afhankelijk van de financiële markt als banken en verzekeraars. Knap lastig. De omzet daalde ten opzichte van 2009 met ruim 100 miljoen euro. Ordina is een kennisleverancier die verbetering en vernieuwing in gang zet voor klanten. Dat doen ze op het snijvlak van Business en ICT. Ordina combineert ICTexpertise met kennis van bedrijfsprocessen, lokale markten en lokale vraagstukken. Ordina werkt in de Benelux voor organisaties in de financiële markt, de publieke sector, zorg en de industrie. 3.300 medewerkers (waarvan 2.700 in Nederland) zetten zich dagelijks in om bij klanten vernieuwing en verbetering van bedrijfsprocessen tot stand te brengen. Sterk van Ordina is dat zij Consulting en ICT-projecten kunnen regisseren én uitvoeren, met kennis van de business van de klant, de lokale wet- en regelgeving, taal en cultuur. Daarnaast is er veel ervaring met het ontwikkelen en implementeren van standaard

Progress Software

Nieuwe processen snel uitrollen Veranderen van processen is vaak een tijdrovende bezigheid. Progress Software Corporation is een wereldwijde leverancier van software die ondernemingen in staat stelt om direct te reageren op veranderende omstandigheden en klantinteracties. Dit helpt hen om nieuwe mogelijkheden te benutten, de efficiëntie te verbeteren en risico’s te reduceren. Progress maakt optimaal gebruik van de voordelen van operational responsiveness en reduceert tegelijkertijd de IT-complexiteit en total cost of ownership. Progress Software biedt uitgebreide Business Process Management (BPM)-mogelijkheden door


profielen

Categorie: Maatwerksoftware I www.progress.com E info-benelux@progress.com

Qurius

Koninkrijk en Tsjechië. In 2010 heeft Qurius het doel geformuleerd om in 2014 honderd procent duurzaam te opereren. Dat is zowel terug te vinden in de bedrijfsvoering als in de producten en diensten. Qurius opgericht in 1996, is sinds 1998 genoteerd aan Euronext Amsterdam, telt ruim 850 medewerkers en behaalde in 2010 een omzet van 100 miljoen. Qurius onderscheidt zich in de markt door de geïntegreerde toepassing van ERP, CRM en diverse portal- en webtechnologieën. Begin 2011 kondigde het een strategische samenwerking aan met de Franse branchegenoot Prodware. Hiermee ontstaat een sterke Europese IT-groep met 1.700 medewerkers, dienstverlening in 14 landen en een omzet van ruim 200 miljoen euro. Categorie: Maatwerksoftware www.qurius.com info.nl@qurius.com

Ricoh Passie voor duurzaamheid Voor de eerste keer in de MT ICT 2011. Qurius biedt IT-oplossingen voor business consultancy, architectuur, infrastructuur, implementatie en systeembeheer. Oplossingen die zijn gebaseerd op Microsoft standaardsoftware zoals Dynamics ERP (AX en NAV), CRM, NET en Sharepoint. Ook heeft Qurius sterke specialismes en faciliteiten op het gebied van businessintelligence, hosting en cloudcomputing. In ieder geval spreekt Qurius de taal van ondernemende mensen in organisaties die willen innoveren en gericht zijn op de toekomst. Het Zaltbommelse Qurius heeft vestigingen in België, Duitsland, Nederland, Spanje, het Verenigd

dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats komt. Maakt belofte schuld? Absoluut! Ricoh is de laatste twintig jaar uitgegroeid tot wereldmarktleider in services op het gebied van het slimmer omgaan met informatie en documenten. Deze innovatieve speler komt met nieuwe ontwikkelingen als WerkPlek™, Werkbox™ en Managed Document Services dienstverlening – concrete oplossingen die invulling geven aan slimmer werken door informatieverwerking beter in te richten. Met (IT)hardware, software en support. Slimmere verwerking en behandeling van informatie op de meest efficiënte werkplek samenstellen dat is de missie. Met 273 ondernemingen over de hele wereld beschikt het Ricoh-concern over één van de grootste verkoop- en servicenetwerken in de branche. Bij Ricoh Nederland werken 1.500 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in ’s-Hertogenbosch. Categorie: Kantoorautomatisering I www.ricoh.nl E via formulier op de site

SAP Nederland

netwerken. Zij moeten in staat zijn om enorme datavolumes, zowel binnen als buiten de eigen onderneming, te analyseren en op basis hiervoor snel tot beslissen te komen. De oplossingen van SAP zijn er altijd op gericht om bedrijfsvoering van organisaties beter te stroomlijnen en efficiencyverbeteringen te bereiken. De SAP 4.0 releases van hun oplossingen voor Business Intelligence (BI) en Enterprise Information Management (EIM) uit de SAP BusinessObjects Portfolio zijn daar een voorbeeld van. De nieuwe BI- en EIM-oplossingen kunnen uit te voeten met alle sociale media, kunnen door het hele bedrijf heen gebruikt worden en gebruikers zijn kunnen alle data samenbrengen. Deze grote Duitse softwareproducent werd in 1972 opgericht en is wereldwijd marktleider in softwareoplossingen voor zowel het MKB als internationale ondernemingen. SAP heeft branchespecifieke oplossingen voor markten, variërend van hightech industrie en retail tot overheid en financiële instellingen. Op dit moment gebruiken ongeveer 109.000 bedrijven software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien.

47

Categorie: Pakketsoftware I www.sap.nl E info.netherlands@sap.com

Sogeti Juiste tijd, juiste plaats Ricoh verschijnt voor het eerst in de MT ICT 2011. Ricoh Nederland is leverancier van producten en diensten op het gebied van IT & Document Solutions. Naast hoogwaardige multifunctionals en printers biedt Ricoh innovatieve documentoplossingen, die grote en kleinere organisaties helpen hun informatiestromen te optimaliseren. Een betrokken en oplossingsgerichte club. Hun belofte? Zorgen

Focus op innovatie SAP legt de focus op innovatie van zijn producten want de business verandert. De zakenwereld moet rekening houden met steeds meer virtuele organisaties die veelvuldig gebruik maken van mobiele technologie en sociale

Verplichtingen en verantwoordelijkheden Of zoals Sogeti het zelf verwoordt; ‘Resultaat door gepassioneerd ICT-vakmanschap’. Business

MT ICT juni 2011

organisaties te voorzien van realtime inzicht in bedrijfsprocessen en -systemen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om bestaande bedrijfsprocessen continu te verbeteren en nieuwe processen snel uit te rollen. De onderneming biedt een uitgebreid portfolio van best-in-class enterprise software. De mogelijkheden variëren van event-gedreven inzicht en realtime respons, open integratie, datatoegang en -integratie tot aan applicatieontwikkeling en -implementatie. De software ondersteunt zowel on-premise als SaaS/cloud-oplossingen.


mt.nl

48

ICT, Applicatie Services, Infrastructuur Services, Testen en Kwaliteitszorg dat is het dienstenpakket van het van huis uit Franse ICT-bedrijf Sogeti. Het bedrijf heeft daarvoor eigen methodes ontwikkeld zoals DYA, Regatta, Tmap, TPI, Pronto en Inframe. De rode draad is het ontwerpen, realiseren, inrichten en managen van stabiele en betrouwbare ICT-oplossingen. De specialiteit van Sogeti is architectuur en beheer, kwaliteitszorg en testen en het procesmatig ontwikkelen van ICT-systemen en –toepassingen. De geschiedenis van het Franse ICT-bedrijf is verweven met Capgemini. In 1973 nam Sogeti (1967) een meerderheidsbelang in het Europese bedrijf CAP, in 1974 volgde het Amerikaanse bedrijf Gemini Computer Systems. De naam CAP Gemini Sogeti werd in 1996 Capgemini en in 2002 werd de naam Sogeti opnieuw in de markt gezet. Sogeti Nederland is het resultaat van diverse fusies en heeft 3400 medewerkers, op 20.000 wereldwijd. Sogeti bouwt aan een netwerk van strategische allianties met partners met de beste producten en diensten op hun terrein. Het heeft samenwerkingsverbanden met IBM , Microsoft, Oracle, SAP en HP.

MT ICT juni 2011

Categorieën: Maatwerksoftware, Consultancy, Detachering, Beheer & Onderhoud I www.sogeti.nl E info@sogeti.nl

Sogeti smeedt slimme allianties

Symantec

T-Mobile

Tele-2

Ga maar rustig slapen

54 miljoen voor het mobiele netwerk De nummer

Nieuwe realiteit op de zakelijke markt Tele2

drie in de categorie communicatie. Ingeklemd tussen Vodafone en Tele2. T-Mobile is een ambitieuze provider die in het eerste kwartaal van 2011 zo’n slordige 54 miljoen euro in de Nederlandse markt heeft geïnvesteerd. Met als voornaamste doel uitbreiding van de capaciteit van het mobiele netwerk om het alsmaar toenemende gebruik aan te kunnen. Dekking en voorzieningen van T-Mobile in Nederland zijn vergelijkbaar met die van de andere grote aanbieders KPN en Vodafone. T-Mobile was de eerste in Nederland met de HSDPA-techniek voor supersnel mobiel internet. T-Mobile lanceerde als eerste de iPhone in Nederland en een Android-toestel, de T-Mobile G1. T Mobile beschikt over een zeer modern mobiel netwerk voor spraak- en datadiensten. Dit mobiele netwerk behoort op het gebied van kwaliteit, bereikbaarheid en snelheid bovendien tot de beste en meest innovatieve netwerken van Europa. In Nederland maken 4,7 miljoen consumenten en zakelijke gebruikers gebruik van de mobiele oplossingen van T-Mobile (eind maart 2011). In 2010 had T-Mobile een jaaromzet van 1,767 miljard euro. T Mobile Netherlands BV is onderdeel van Deutsche Telekom Group, een van de leidende communicatie ondernemingen in de wereld.

speelt in op de veranderingen in de markt. Het bedrijf biedt spraak-, data-, internet- en tvdiensten aan via een eigen infrastructuur, voorzien van de modernste netwerktechnologieën. De markt verandert, zeker de zakelijke. Informatie is overal en altijd en grenzen tussen werk en privé vervagen. De traditionele marktpartijen hebben allang geen alleenrecht meer op kwaliteit. Nieuwe dynamische ondernemingen breken met marktconventies en bieden slimme oplossingen. Zij koppelen een volledige focus op klanten aan efficiëntere processen, plattere organisaties, nieuwe manieren van samenwerken en vooral een andere mentaliteit. Zo ook Tele2 Zakelijk. Tele2 Zakelijk noemt deze tendens “de nieuwe realiteit”. Dat is de ambitie. En ambitieus zijn ze. Tele2 demonstreerde als eerste in Nederland een 4G mobiel netwerk met snelheden tot 100 Mb/s. Tele2 Nederland B.V. is onderdeel van het Zweedse Tele2 AB. De Tele2 Groep is actief in 11 landen en biedt communicatiediensten aan ruim 30 miljoen

want Symantec beveiligt uw data. Organisaties en particulieren zijn steeds vaker het slachtoffer van cyberattacks. Symantec blijft er voor zorgen dat alle informatie wereldwijd beschermd wordt en organisaties op een vertrouwelijke manier zaken kunnen doen in de huidige ‘connected world’. Dreigingen richting informatie veranderen continu en de nieuwe security-oplossingen van Symantec kunnen organisaties, groot en klein, helpen bij het identificeren en bestrijden van gecoördineerde aanvallen op informatie vanuit meerdere fronten. Symantec is constant bezig om oplossingen te ontwikkelen om organisaties en particulieren adequate bescherming te bieden tegen bekende en nieuwe cyberdreigingen. Zo worden met vernieuwde producten de risico’s voor organisaties gereduceerd. Symantec biedt oplossingen voor endpoint security, messaging security, web security, data protection, identiteit authenticatie en security management. Symantec werd in 1982 opgericht en is inmiddels wereldwijd leider in oplossingen voor beveiliging, opslag en systeembeheer om bedrijven en consumenten te helpen bij de beveiliging en het beheer van hun informatie Het op drie na grootste onafhankelijke softwarebedrijf ter wereld opereert in meer dan 40 landen. Categorie: Security I www.symantec.nl E Via de website

Categorie: Communicatie I www.t-mobile.nl E Via klantenservice op de site

t-Mobile heeft zeer modern netwerk


profielen

Categorie: Communicatie I www.tele2.nl/zakelijk E via de website

Unit4

grootste spelers in de Benelux. Sinds 1998 is het beursgenoteerd dat de afgelopen decennia meerdere overnames succesvol heeft afgerond. Een daarvan, die van het Noorse Agresso, zorgde ervoor dat Unit4 een grote internationale speler werd. Vorig jaar deed het twee overnames: Consist - een onderdeel van International Business Systems (IBS)) en de Poolse ERP-leverancier Teta. Unit4 behaalde in 2010 een omzet van 421,7 miljoen euro. Categorie: Pakketsoftware I www.unit4.nl E info.nl@unit4.com

UPC

Op weg naar de wereldtop Ambitie is prachtig. Het brengt je uiteindelijk waar je heen wilt. Unit4 streeft naar een top drie positie in de wereld als leverancier van bedrijfssoftware. Het wil wereldwijd een standaard zetten voor bedrijfssoftware waarmee organisaties eenvoudig, snel en tegen beperkte kosten op zowel interne als externe veranderingen kunnen inspelen. Ja, wie wil dat niet? Unit4 ontwikkelt, verkoopt, implementeert en ondersteunt standaard bedrijfssoftware en daaraan gerelateerde diensten voor verschillende sectoren, waaronder accountancy, gezondheidszorg, groothandel en distributie, mkb, onderwijs, publieke sector, zakelijke en financiële dienstverlening, en voor personeelsinformatie en salarisverwerking. Daarnaast levert Unit4 software voor businessintelligence en diensten op het gebied van cloudcomputing. Sinds 1980 is Unit4 onder verschillende namen een van de

land ruim 1.900.000 klanten toegang tot televisie. Dat is zo’n 35 procent van televisiekijkend Nederland. Hiervan kijken 923.000 abonnees digitale televisie. UPC heeft in Nederland 868.000 breedbandinternet abonnees en bedient 762.000 digitale telefonie abonnees (eind maart 2011). Het bedrijf wordt gedreven door de visie dat iedereen, onafhankelijk van aanwezige kennis of vaardigheden, toegang heeft tot de verrassende, maar complexe digitale wereld. UPC Business is onderdeel van UPC Nederland en levert internet-, televisie-, telefonie- en netwerkoplossingen aan de zakelijke markt in Nederland. UPC Nederland is een dochteronderneming van de internationale kabel- en mediagroep Liberty Global, Inc.

nicatie-, IT-, informatiebeveiligings- en netwerkoplossingen te bieden. Wereldwijd verbinden zij op veilige wijze de ‘extended enterprise’ klanten, partners, leveranciers en werknemers, zodat hun productiviteit en efficiëntie wordt verbeterd en het milieu wordt ontzien. Ga daar maar aan staan. Verizon levert producten en oplossingen voor IT organisaties, zorgt voor optimale beveiliging van desktops, apparatuur en netwerken overal ter wereld. Het wereldwijde, IP gebaseerde netwerk geeft de mogelijkheid om met iedereen te communiceren en samen te werken. Veilig natuurlijk. Verizon heeft wereldwijd 194,000 medewerkers in dienst en noteerde vorig jaar een geconsolideerde omzet van 106.6 miljard dollar.

Categorie: Communicatie I www.upc.nl E Via formulier op de website

Categorie: Security I www.verizonbusiness.com/nl E verizonbusiness-marketing@ nl.verizonbusiness.com

Verizon Nederland

Vodafone Libertel

49

Voorkeur voor Alles-inéén-oplossingen UPC mag dan in de categorie ‘communicatie’ gedaald zijn van de zesde naar de tiende plaats, de gerapporteerde jaarcijfers van moederbedrijf Liberty Global laten wel een stijging zien. 2010 was een goed jaar voor kabelen mediabedrijf UPC Nederland. Het aantal abonnementen steeg tot bijna 3,5 miljoen. De groei kwam met name door een steeds grotere voorkeur bij consumenten voor de internet- en telefoniediensten van UPC en haar Alles–in-één-pakketten. De omzet over 2010 bedroeg 871,6 miljoen euro. UPC Nederland is in Nederland nog steeds toonaangevend op het gebied van televisie, breedbandinternet en digitale telefoniediensten. UPC biedt in Neder-

Stay one step ahead Een voorsprong op de competitie bereik je niet met techniek alleen. Echte winst boek je door die techniek te gebruiken om de echte businessuitdagingen op te lossen. Verizon vinden we op de tiende plaats in de Securitylijst. Sterk in beveiliging. Zoals ze zelf zeggen; de boeven net een stap voor. Verizon Business is een wereldwijde leider op het gebied van communicatie- en IT-oplossingen. Zij combineren professionele expertise met ‘s werelds meest verbonden IP-netwerk om klanten commu-

Gluurt niet stiekem in uw dataverkeer Er zijn strenge regels opgesteld met betrekking tot de privacy van burgers. Vodafone kijkt naar zeggen niet naar de inhoud van het mobiele netwerkverkeer. Alleen als de sterke arm erom vraagt via de officier van justitie, en met toestemming van de rechter-commissaris. Dan wel. Een hele geruststelling. Dan hebben we ook nog de retailer BelCompany die door Vodafone werd overgeno-

MT ICT juni 2011

klanten. Tele2 startte in 1997 in Nederland en biedt een compleet pakket van communicatiediensten voor de consumenten-, zakelijke en wholesale markt. Tele2 heeft ruim één miljoen consumenten klanten en is een belangrijk speler op de zakelijke markt.


mt.nl

50

men. De megaprovider wil daarmee zijn winkelaanbod sterk uitbreiden en verder groeien. Vodafone heeft 86 eigen winkels, BelCompany heeft 176 vestigingen terwijl Telefoonkopen.nl beschikt over 34 filialen. De winkels blijven na de overname gewoon opereren onder hun eigen naam. Vodafone werd in 1982 opgericht in Engeland en in 1985 vond het eerste mobiele telefoongesprek in de geschiedenis plaats via het netwerk van Vodafone. Het bedrijf betrad de Nederlandse markt met een aandeel in het mobiele belbedrijf Libertel, dat later als merknaam werd opgeheven. Inmiddels heeft Vodafone in Nederland ruim 4,9 miljoen klanten (oktober 2010) en biedt het behalve mobiele telefonie ook op grote schaal mobiel internet aan, voor op smartphones, mobiele telefoons en via de laptop, en complete ‘office solutions’ met vaste telefoonverbindingen en DSL. Categorie: Communicatie I www.vodafone.nl E Via formulier op de site

Xerox

sterke speler in IT en Business Process Outsourcing. Xerox is wereldwijd toonaangevend op het gebied van Business Process en Document Management. De technologieën, expertise en dienstverlening maken het mogelijk voor organisaties om efficiënter en effectiever te werken, ongeacht locatie of grootte. Xerox heeft door innovatie voortdurend grote stappen gemaakt in het veranderen van zakelijke omgevingen. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren, de markt voor productieprinten en grafimediabedrijven, en dienstverlening met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling en als derde Managed Print Services (MPS) en document outsourcing. Xerox zet alle kennis die zij heeft opgedaan bij grote organisaties ook in voor channelpartners die MKB-klanten bedienen. Recent kondigden Xerox en Cisco aan een alliantie te sluiten voor cloudservices om managed print en IT Outsourcing te combineren en daarmee voor klanten IT-management te vereenvoudigen en kosten te besparen. De 136.000 medewerkers van Xerox staan in 160 landen voor hun klanten klaar. Categorie: Kantoorautomatisering I www.xerox.nl E via de website

XS4all

Nederland die internettoegang aanbood aan particulieren mag tevreden zijn. De voormalige hackersclub hoopte op 500 klanten per jaar (...) Het oorspronkelijke uitgangspunt van XS4ALL - het overal en altijd aanbieden van betrouwbaar vast en mobiel internet voor iedereen, van ‘internetters met affiniteit voor computers en techniek’ tot de minder in de achterliggende techniek geïnteresseerde gebruiker - is nog steeds de kernactiviteit van de in 1993 opgerichte internetprovider. De diensten worden wat uitgebreid, staat in het Strategieplan 2015 van moederbedrijf KPN. XS4ALL, als zelfstandig opererend dochterbedrijf, gaat ook totaalpakketten met bellen, breedbandinternet en -televisie aanbieden. Klanten zien de betrouwbaarheid van de internetverbinding als de onderscheidende kwaliteit van XS4ALL. Daarvoor, en voor de deskundigheid van de helpdesk en de veiligheid van de internetverbinding, zijn de klanten bereid iets meer te betalen. XS4ALL concurreert eerder op kwaliteit dan op prijs. Het bedrijf mengt zich actief in maatschappelijke kwesties die met internet te maken hebben, en maakt zich sterk voor de privacy van gebruikers en de vrijheid van meningsuiting. Tevens ageert XS4ALL tegen kwalijke vormen van het opslaan, uitwisselen en combineren van persoonsgegevens. Categorie: Web I www.xs4all.nl E sales@xs4all.nl

MT ICT juni 2011

Grote stappen door innovatie Ontbrak vorig jaar in de MT ICT 2011 en bezet dit jaar in de categorie ‘kantoorautomatisering’ een negende plaats. Voor Xerox stonden vorig jaar en de eerste helft van dit jaar in het teken van dienstverlening en innovatie. Het begon met de aankoop van het Amerikaanse ACS (Affiliated Computer Services). Een

Succes geprolongeerd Weer nummer één in de categrorie Web. De eerste provider in

yacht: flexibiteit is essentieel

Yacht

Yacht maakt wendbaar De wereld van het werken verandert continu. Organisaties willen voorop lopen om hun concurrent voor te blijven. Organisaties die de juiste kennis op het juiste moment aantrekken en deze ook vast weten te houden, bouwen een voorsprong op. Flexibiliteit is daarom essentieel. Yacht ziet het als zijn verantwoordelijkheid om met zijn expertise bij te dragen aan het succes van de opdrachtgevers in een veranderende wereld van werken. Mooi gezegd. Yacht is actief op het gebied van detachering, interimmanagement en werving & selectie. De professionals van Yacht kunnen, onafhankelijk van leveranciers, systemen en methodieken, ingezet worden voor ontwerp en advies, beheer en onderhoud, projectmanagement en kwaliteit en veiligheid. Yacht is sterk in de bedrijfsvoering van organisaties. De juiste kennis op het juiste moment. Daar gaat het om bij Yacht. Dankzij een landelijk netwerk altijd in de buurt. De ICT-professionals van Yacht worden in alle fases van een IT-traject ingeschakeld, van consultancyvraagstukken tot het ontwerpen, implementeren of beheren van complexe trajecten. Thema’s waar Yacht vanuit meerdere vakdisciplines bij betrokken is, zijn: Regie Over Projecten, PMO, E-overheid, process improvement of ketenregie, servicemanagement en outsourcingsregie.

Categorieën: Outsourcing, consultancy I www.yacht.nl E Via formulier op de site


Advertorials

2011

Bull

IBM

Capgemini

KPN

CIBER

UVIT

51

MT ICT juni 2011

Gartner Benelux


mt.nl

Index advertorials

Bull Nederland NV

IBM Nederland

Dalsteindreef 141 1112 XJ Diemen E-mail: info@bull.nl www.bull.nl

Johan Huizingalaan 765 1066 VH Amsterdam Telefoon: (020) 513 33 00 Fax: (020) 513 53 21 www.ibm.com/nl

Capgemini Nederland B.V.

  KPN Zakelijke Markt

Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht Postbus 2575 3500 GN Utrecht Telefoon: (030) 689 00 00 Fax: (030) 689 99 99 E-mail:info.nl@capgemini.com www.nl.capgemini.com

CIBER Nederland Meerkollaan 15 5613 BS Eindhoven Postbus 843 5600 AV Eindhoven Telefoon: (040) 232 90 90 Fax: (040) 232 90 91 E-mail: marketing@ciber.nl www.ciber.nl

Gartner Benelux

66

De Entree 256 1101 EE Amsterdam Telefoon: (020) 314 41 44 Fax: (020) 695 44 83 www.gartner.com

Postbus 30000 2500 GA Den Haag Telefoon: (070) 343 43 43 mail: www.kpn.nl/zakelijk

Univé-VGZ-IZA-Trias Nieuwe Stationsstraat 12 6811 KS Arnhem Postbus 5040 6802 EA Arnhem Telefoon: (088) 131 30 00 www.uvit.nl www.werkenbij.uvit.nl

colofon MT ICT De MT ICT is een jaarlijkse uitgave van Management Team, Paul van Vlissingenstraat 10E, 1096 BK Amsterdam Telefoon: 020-2620701 U kunt de MT ICT (na)bestellen via www.mt.nl De gids kost 15,50 euro per stuk, inclusief BTW en verzendkosten Hoofdredactie Ewald Smits, Peter van Lonkhuyzen (adjunct) Redactionele leiding Linda Huijsmans Eindredacteur Peter Boerman Redactie Anja de Crom, Gijs Hillenius, Andre Meulman, Egbert Jan Riethof, John van Schagen, Hotze Zijlstra Art direction Marjolein Rams Vormgeving colorscan BV, Voorhout - www.colorscan.nl Beeldredactie Monique Smits Fotografie/beeld Moker Media Media-exploitatie Adformix B.V. (0888 777 888) Verkoop Kees Veldt Sales assistant Petra Wokke Coördinatie advertorials Monique Poorter-Kok Tekst advertorials Antal Giesbers, Edwin Donkers, Hans Gerritse, Martijn Kregting, Roel Mazure Eindredactie advertorials Saskya Nonner en Evelyn Corbière Fotografie advertorials Leonard Faüstle, Herman van Heusden

MT ICT juni 2011

Vormgeving advertorials Roy van Oost Uitgever Berend Jan Veldkamp Marketing manager Boris Scheepers


Open en bloot. HeadFirst introduceert een open, online marktplek voor tijdelijke capaciteit. Dankzij intuïtief te gebruiken, geavanceerde zoeklters vind je elkaar in een klik. Dat spaart tijd, gedoe en ook geld. HeadFirst Select. Het is tenslotte 2011. www.headrst.nl/select


Innovaties volgen elkaar snel op in de IT-branche, maar de serverarchitectuur is de afgelopen decennia vrijwel ongewijzigd gebleven. Cisco beantwoordde de behoefte aan vernieuwing met de introductie van het Cisco Unified Computing System, dat computing, high-speed networking, toegang tot opslagruimte en virtualisatie in één systeem combineert. Met de introductie zagen IT-afdelingen een drastische vermindering in de complexiteit van datacenters en daarnaast: • Een verlaging van de bedrijfskosten met wel 30%. • Een verkorting van de implementatietijd van weken naar minuten. • De beschikking over de kracht van ruim 30 wereldrecordhoudende prestatiebenchmarks. Het Cisco Unified Computing System, aangedreven door intelligente Intel® Xeon®-processors, is de volgende stap in de evolutie van het datacenter - waar alles en iedereen met elkaar samenwerkt als nooit tevoren. Voor meer informatie over Cisco UCS ga naar www.cisco.com/go/servers

©2011 Cisco Systems, Inc. Alle rechten voorbehouden. Alle producten van derden zijn eigendom van de respectieve bedrijven.

wij maken niet alleen servers. wij schrijven er geschiedenis mee.

MT ICT 2011  
MT ICT 2011  

De beste ict-bedrijven - Capgemini krijgt het hoogste rapportcijfer - 53 bedrijven aanbevolen door 659 ict-managers - HP & XS4ALL blijven le...

Advertisement