Page 1

e d e v e Lang l

ONDER NEMER De beste tips voor een lang onDernemersleven levedeondernemer_cover_def.indd 3

08-04-2011 11:26:39


Ik ben 11

en wil zeker weten dat mijn vermogen groeit De Goudse biedt verzekeringen Ên inspiratie voor elke ondernemersleeftijd. Van het Goudse Opbouwplan tot netwerken met andere ondernemers. Elf jaar geleden startte Marlon Groenhart als zelfstandig ondernemer. Opdrachtgevers schakelen hem in voor het organiseren van evenementen. De Goudse helpt ondernemers zoals Marlon graag verder. Bijvoorbeeld met het Goudse Opbouwplan: een levensverzekering die op de einddatum een gegarandeerd kapitaal uitkeert. Voor extra pensioen, hypotheekaflossing of nog iets heel anders. Behalve verzekeringen biedt De Goudse ook tal van inspirerende extra’s. Zoals de mogelijkheid om je te presenteren aan andere ondernemers via de Ondernemersleeftijden Kalender. Kijk voor zekerheid en inspiratie op www.goudse.nl

De Goudse helpt ondernemers verder.

12300745_Adv_Sprout_special_168x210.indd 1 levedeondernemer2_def.indd 2

05-04-2011 13:25:01 08-04-2011 10:56:56


Inhoud 4

Monique Ansink Excellent Products

10

Xander Kranenburg Live Solutions

16

ViviĂŤnne van Eijkelenborg Difrax

22

Bert Twaalfhoven Serieondernemer

28

Lara de Graaf Ydence

34

Frank BĂśhm Flexcited

40

Koen en Thijs Wolters

! d r ee t i c i l e Gef Succes moet je vieren! Iedere ondernemer weet nog precies wanneer en waar hij gestart is, en in de jaren daarna volgen veel hoogtepunten. Want daar ben je voor gaan ondernemen: de kick van de binnengehaalde deal, je nieuwe kantoor, je eerste interview in de krant. We staan graag stil bij de successen, bij je zeker- en onzekerheden. Waren jouw keuzes de juiste, en hoe heeft dat uitgepakt? In deze gids lees je de verhalen van 18 ondernemers die allemaal wat te vieren hebben, ook al loopt niet alles van een leien dakje. En wil je dat jouw onderneming ook gezond oud wordt? Dan hebben we nog 8 trends die daarbij heel goed kunnen helpen. We hopen dat deze gids je weer naar je volgende juichmoment in je onderneming helpt. Lang leve de ondernemer! Rob Roelofs Chef redactie Sprout

Nippon Blades

46

Marcel Beemsterboer Emesa

Colofon

Deze gids is een uitgave van de MT Mediagroep, in samenwerking met De Goudse Verzekeringen. Hoofdredactie Ewald Smits Eindredactie en begeleiding Rob Roelofs, Karin Husslage Art direction & vormgeving Nicoline Caris Fotografie Bas Losekoot Illustratie Mokerontwerp Sales sales@sprout.nl, Marjolein de Bruijn, Stefan Smit Marketing marketing@sprout.nl, Mijke Morselt, Mirjam Warnas (De Goudse) Tekst Ellen Nap, Rob Roelofs, Annette van Soest, Mirjam Streefkerk, Annette Wiesman

3

13:25:01

levedeondernemer2_def.indd 3

08-04-2011 10:57:04


Lang Leve de ondernemer

sink (40) Monique An ducts Excellent Pro

11 jaar

4

levedeondernemer2_def.indd 4

08-04-2011 10:57:16


“Er is altijd wat te vieren als je naar de goede dingen van het leven kijkt”, zegt Monique Ansink (40), directeur van Excellent Products. Twintig jaar geleden is het dat ze ‘in het vak’ stapte. Toen begon ze bij het bedrijf dat sleepkabels verkocht en waar ze later eigenaar van zou worden. “Zonder trouwens die ambitie te hebben.”

M

anusje van alles op commercieel gebied was de huidig directeur toen ze op twintigjarige leeftijd bij het bedrijf in Hoorn aan de slag ging. Drie medewerkers telde het bedrijf en één product: sleepkabels. Ze had er vijf jaar lang ‘een hele leuke tijd’, maar niemand om zich aan op te trekken. “Dus wilde ik eens kijken hoe het zou zijn om bij een multinational te werken.” Bij Nestlé ging ze als eerste vrouwelijke accountmanager aan de slag. Tot ze drie jaar later haar oude baas sprak en hij vertelde dat hij met het bedrijf wilde stoppen en een koper zocht. “Ik dacht direct: wat jammer, van dit bedrijf kun je echt iets maken.” Die gedachte deed haar besluiten vijftig procent van de aandelen te kopen – om uiteindelijk in 2008 volledig eigenaar te worden. Toen ze in 1999 op die manier onverwachts terugkwam bij Excellent Products was het bedrijf ondertussen wel iets, maar niet veel gegroeid. “Het eerste wat ik heb gedaan is het assortiment uitbreiden. Want met één product ga je de oorlog niet winnen.” Het werden spanbanden

>

5

levedeondernemer2_def.indd 5

08-04-2011 10:57:27


Lang leve de ondernemer

‘Als het niet in je strategie st dan moet je het ni en snelbinders. “Omdat die makkelijk aan onze bestaande klanten te verkopen waren en daar nog geen aanbod voor was.” Simpel en heel effectief: binnen twee jaar zat Ansink al op een flinke distributie. Bij al haar afnemers – bouwmarkten, benzinestations - hangen de nieuwe producten in het schap.

Omslag van het personeel Vorig jaar zette Excellent Products 4 miljoen euro om. “We hadden sneller kunnen groeien, maar ook wij hebben de impact van de crisis in 2009 gevoeld. Het succes zit hem in het feit dat we in 2009 geen verlies hebben geleden en dat het bedrijf in 2010 ondanks de problemen met 25 procent is gegroeid.” Het doel voor de toekomst is hoog gesteld: naar 15 miljoen euro omzet in vijf jaar. Excellent Products zit in het programma Groeiversneller van het Ministerie van Economische Zaken. Het helpt kleinere bedrijven de stap te maken om in vijf jaar tijd naar 20 miljoen euro te groeien. “Dat vraagt een omslag van het personeel. Afgelopen jaar zagen we de eerste tekenen dat het lukt. Maar dat ging niet vanzelf.” De belangrijkste les die Ansink afgelopen jaar leerde, is dat je ervoor moet zorgen dat ook je werknemers mee groeien met je ambities. “Dat is makkelijker gezegd dan in de praktijk gedaan. Daar moet je hard voor werken, het kost enorm veel energie.”

Maar die ervaring heeft Ansink ook geleerd dat je als onderneming altijd moet blijven groeien. “Stilstaan is geen optie. Je moet doorgroeien om positie te houden. Groeien geeft je bestaansrecht.” Als grootste succes van 2010 noemt Ansink de opening van een tweede fabriek in Azië. “Naast Maleisië, waar we een eigen fabriek hebben, zijn we onlangs ook een samenwerking in Vietnam aangegaan. Veel geregel, geweldig dat het is gelukt.” Daarnaast noemt ze de lancering van een nieuwe lijn producten, afdeknetten voor aanhangwagens. “Volgens hetzelfde trucje dat het naadloos aansluit op wat we al doen en het dus makkelijk te verkopen is. En omdat er wetgeving rondom dit thema in de maak is, verwacht ik dat dit product snel gaat groeien.” Ook komend jaar staat in het teken van een introductie. Dit keer van iets dat nog niet bestaat, de Crossafe. Een flexibele reflector voor op de auto die de gevarendriehoek moet vervangen. Hoe verkoop je zo’n innovatie? “Door de boer op te gaan. Met presentaties naar de ANWB, Verkeer en Waterstaat en met free publicity om te zorgen dat de consument het oppikt. Het wordt een top of een flop, dat weet je van tevoren niet.” Over missers is Ansink net zo open als haar successen. Er gaan natuurlijk ook altijd dingen mis. Zo schond Excellent Products afgelopen jaar onbedoeld in Zwitserland de invoerrechten.

6

levedeondernemer2_def.indd 6

08-04-2011 10:57:56


ie stAAt, et niet doen’ “Omdat er iets is misgegaan met stempels bij de Kamer van Koophandel”, vertelt Ansink. Nu ligt er een claim van de Zwitserse douane van 50.000 euro. Wie dat moet betalen is onduidelijk. “In de kleine lettertjes staat dat jij als zelfstandig ondernemer uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk bent.” Blind varen op een instituut als de KvK zal ze nooit meer doen. En een tip voor iedereen die wil exporteren: “Verdiep je goed in invoerrechten en ga voor informatie niet naar de Kamer van Koophandel, maar direct naar de douane.”

Investering zonder zekerheid Ze kan geen dingen bedenken die komend jaar beter of mooier moeten, zegt Ansink. Maar er is wel iets dat ze anders gaat doen, voegt ze daar resoluut aan toe; haar aanpak om te groeien. De keuze om met een klein clubje bestaand personeel het werk voor het dubbele aantal handen te verrichten, zal ze niet meer maken. “Dan wordt de druk te groot en verlies je focus. Om te groeien moet je je organisatie verder optuigen met personeel. Dat is een flinke investering zonder zekerheid.” Ansink heeft besloten er eerder mensen bij te halen, misschien zelfs nog wel voor het werk er daadwerkelijk is. “Want ik heb geleerd dat de kosten echt voor de baten gaan. En dat je altijd moet focussen. Staat het niet in de strategie? Moet je het niet doen.” (EN)

Monique Ansink

directeur Excellent Products Waar hoofdkantoor Hoorn, productie in Maleisië en Vietnam. Personeel 25 mensen (12 fte’s) in Nederland. Omzet 4 miljoen euro. tGrootste succes 2010 “Het opze in g igin vest we ten van een nieu Vietnam.” Grootste blunder 2010 “ Een fout bij de Zwitserse douane met als gevolg een dure claim.” Doel komend jaar “Introductie van de innovatie Crossafe.” Belangrijkste les afgelopen jaar “Om groei door te kunnen voeren moet je er voor zorgen dat ook werknemers mee groeien in deze ambitie.” Waarom ben je gestart “De mogelijkheid kwam voorbij en die kans heb ik gepakt!” Is je verwachting uitgekomen “Ik had geen verwachting, het was een avontuur waar ik gewoon in ben gestapt.”

7

levedeondernemer2_def.indd 7

08-04-2011 10:58:15


Lang Leve de ondernemer

Trgeezonnd doud1worden get sociaL! Twitter en Facebook wegdenken lukt niet meer. Het zijn fantastische marketing- en communicatiekanalen gebleken. We zetten de do’s en don’ts op een rij.

Do: • In je profiel kan je niet heel erg veel informatie over jezelf kwijt. Als je nog geen website of weblog hebt, maak dan snel iets aan waarin je meer informatie kwijt kan. Het meest basic is een online visitekaartje. Hierop zet je wat informatie over jezelf en links naar je online profielen. Een stapje verder is een compleet LinkedIn profiel, of maak een weblog. Dat kan gratis op bijvoorbeeld Posterous, Tumblr of WordPress.com. • Zorg voor een compleet profiel! Vul het volledig in en zorg voor kernwoorden die jou goed treffen. Daarmee wordt duidelijk of je interessant bent om te volgen. • Je eerste schreden: als nog niemand je volgt, kan het twitteren je het gevoel geven dat je voor een lege zaal staat te spreken. Doe het toch! Begin met een aantal tweets waarin je vertelt waarom je met twitter bent begonnen, wat je bezighoudt en wat je leuk zou vinden om op twitter mee te maken. • Veranker het in je routine. Spreek met jezelf af dat je minimaal 30 dagen lang twee keer per dag op twitter bent en iets tweet. • Ga de dialoog aan: kijk wat mensen te melden hebben en reageer daarop. Bedank mensen die

jouw vragen beantwoorden of jou retweeten. • Voeg waarde toe: plaats af en toe een link naar waardevolle content

Don’t: • Een groot en divers netwerk bouw je langzaam op, dat gaat niet in één klap. Ga niet massaal mensen volgen: als je heel veel mensen volgt maar niemand volgt jou, dan haken mensen af. • Nooit een gewone DM (direct message) versturen wanneer iemand jou volgt. Wil je volgers welkom heten doe dat dan gewoon “en plein public”. • Alleen links tweeten of alleen maar retweeten. • Hashtags spammen. Sommige hashtags krijgen veel volgers. Spam is: “#weggeefwoensdag, ik geef een kop thee weg bij een sessie à 150 euro”. En “#durftevragen: wie kent er nog klanten voor mijn coachingspraktijk” • Niet bang zijn dat mensen jou stom vinden als je iets van jezelf laat zien. Dat doen ze toch wel. En dat is maar goed ook want daar wil je toch niet mee samenwerken. Met dank aan @realoomph

8

levedeondernemer2_def.indd 8

08-04-2011 10:58:34


gezond oud worden

Een grappig hoogtepunt voor MijnStudent was dat Martijn Krabbé ineens in een roddelblad stond met een MijnStudent fietskrat. Nog nooit zo blij geweest met een roddelblad!

Gerhard te Velde MijnStudent

Petra Leene Amstel gallery

Ik ben een galeriehouder (eigenaar van twee galeries in Amsterdam en drie kunstuitleencentra in Dronten, Almere en Amsterdam). Met mijn galerie doe ik mee aan internationale kunstbeurzen en met name in Los Angeles timmer ik hard aan de weg. Ik had een pickup geleend en stond buiten het convention center uit te laden. Ik zag een (naar ik dacht) galeriehouder van vorig jaar die van het zonnetje stond te genieten, ik vroeg hem even een paar schilderijen vast te houden omdat ik naar binnen moest. Ik kom terug en er staat een soort productieteam om mijn schilderijen heen, headsets, make up, you name it! Bleek dat de ‘galeriehouder’ Edward Norton was, de bekende acteur! Ik herkende hem dus van de film....hij lag helemaal in een deuk en had keurig de schilderijen voor me vast gehouden. Het productieteam was pislink op me...die acteur vond het geweldig! Ik kreeg een vette knipoog en een schouderklop van hem! ‘Go Dutchie’, zei hij nog toen hij met productieteam mee moest voor vervolg van opnames! Op diezelfde beurs kwam Halle Berry in mijn stand, en ze vroeg van alles over de kunstwerken, en mijn visitekaartje! Ze was op de beurs met haar vriend en twee assistenten. Ik mail momenteel met een secretaresse van een productiemaatschappij over de werken waar zij zoveel over wilde weten. Ik denk dat de aanvraag in opdracht is van mevrouw Berry...

t n e m o m ch i u J n ij M levedeondernemer2_def.indd 9

08-04-2011 10:59:30


Lang Leve de ondernemer

enburg (35) Xander Kran s Live Solution

8 jaar

10

levedeondernemer2_def.indd 10

08-04-2011 10:59:47


Onlangs sloot Live Solutions een moeilijke periode af met een feestje. Het vizier van het evenementenorganisatiebureau is op de toekomst gericht. En op de piramides in Egypte. “Wij willen bezig zijn met projecten waar ons hart sneller van gaat kloppen.”

A

ngstvallig stil was het een jaar geleden op het kantoor van Live Solutions in Amsterdam-West. De telefoon ging niet, vaste klanten waren terughoudend en koude acquisitie leverde weinig op. Vandaar dat er een feestje gevierd moest worden toen het een paar maanden later wél weer goed ging met het bedrijf. Met als kapstok de zeveneneenhalfste verjaardag van Live Solutions werd in december vorig jaar het stamcafé op zijn kop gezet, door medewerkers, klanten, leveranciers en andere contacten. “Ondernemen is een kwestie van doorzettingsvermogen”, zegt Xander Kranenburg (35), medeoprichter van Live Solutions. “Er zijn momenten dat het heel goed gaat en de high fives door het kantoor klinken. Maar er zijn ook momenten dat het minder gaat. Daar moet je doorheen. En als je daar dan doorheen bent, moet je dat vieren met de mensen die belangrijk voor je zijn. Met

>

11

levedeondernemer2_def.indd 11

08-04-2011 11:00:07


Lang leve de ondernemer

‘onze branche is een barometer van de ec sommige leveranciers en klanten zitten we al zes jaar om de tafel, dus die mochten zeker niet ontbreken.”

Goede buffer Live Solutions produceert en organiseert sinds 2003 congressen, beurzen en zakelijke evenementen. “Onze branche is een barometer voor hoe het met de economie staat. Als je als bedrijf moet bezuinigen is het makkelijk om de live communicatie te killen. ‘Makkelijk om op korte termijn te bezuinigen’, denken bedrijven. Wij hebben de crisis dus wel gevoeld, ja.” Live Solutions zag concurrenten uitstel van betaling aanvragen, of soms wel tien mensen ontslaan. “Maar wij hadden een goede buffer”, zegt Kranenburg. “Ons businessmodel is heel simpel: meer geld verdienen dan uitgeven. Geld dat we niet hebben, geven we niet uit en we hebben geen leningen en schulden.” Dankzij deze defensieve manier van ondernemen bleef bij Live Solutions de schade van de economische crisis beperkt. “Van één iemand hebben we het contract niet verlengd”, zegt Kranenburg. Het was zeker een van de dieptepunten van afgelopen jaar. “Afscheid nemen is nooit leuk, zeker omdat we zo’n hecht team hebben.” In 2003 was Google een van de eerste opdrachtge-

vers van het toen nog piepjonge bedrijf. “Via mijn oude werkgever Emerce hoorde ik dat Google naar Nederland kwam en dat ze gelanceerd moesten worden. Iemand zei dat dat wel wat voor ons zou zijn en voor we het wisten waren we launching partner.” Sindsdien maakte het bedrijf een mooie ontwikkeling door en de laatste tijd is Live Solutions steeds vaker buiten de landsgrenzen actief. Kranenburg is net terug van een pitch in Londen, waar hij moest concurreren met drie ‘hele grote jongens’. Voor Danone produceerde Live Solutions al congressen in Barcelona, Berlijn en Evian. De belangrijkste ambitie voor komend jaar is net als alle andere jaren: “leuke projecten blijven doen”. “Ons doel is niet om de allergrootste te worden”, zegt Kranenburg. “Het is niet onze ambitie om met heel veel mensen te zitten. Wij willen bezig zijn met projecten waar ons hart sneller van gaat kloppen, groei komt dan vanzelf.” Het ideaal: “Grootschalige producties, waar het veel meer gaat om een combinatie van experience, show en inhoud. Van alleen maar poppetjes op een podium plaatsen, worden wij niet heel blij.”

Belevenis Volgens Kranenburg is de tijd voorbij dat mensen naar conferenties en congressen komen om

12

levedeondernemer2_def.indd 12

08-04-2011 11:00:15


Xander Kranenburg

mede-oprichter Live Solutions

de economie’ nieuwe informatie op te doen. “Laatste hoorde ik iemand zeggen na een keynote: op YouTube vond ik hem beter. Het komt nog zelden voor dat een spreker zijn informatie voor het eerst gaat delen. Op evenementen gaat het om het in levende lijve ontmoeten van andere mensen, en de kans om dan wat bijzonders te laten gebeuren. De uitdaging voor Live Solutions is om dat aan bedrijven duidelijk te maken. “Bedrijven hebben vaak angst om iets anders te gaan doen dan voorheen. Onze taak is om ons verhaal met enthousiasme over te brengen, dan snappen ze het.” Om dat op een goede manier te doen laat Kranenburg zich graag inspireren door concerten, modeshows en de dance scene. “De producties die je daar tegenkomt zijn van uitzonderlijk hoog niveau. Er wordt daarbij veel meer vanuit de belevenis gedacht”. Inmiddels is de opdrachtenportefeuille weer gevuld en is er bij Live Solutions ruimte voor een of twee nieuwe werknemers. Voorzichtig durven Kranenburg en de zijnen weer te gaan dromen. Onderdeel van die dromen is binnen vijf jaar iets bijzonders organiseren voor de piramides in Egypte of op Times Square. “Daarvoor zullen we op zeker moment wel risico moeten gaan nemen. Maar op een echt bijzondere plek iets produceren lijkt me heel cool. En het is zeker mogelijk.” (MS)

lende Personeel zes mensen en verschil freelancers. 2009 Omzet Live Solutions maakte in dat was 2010 In 1,2 miljoen euro omzet. 1,5 nose prog de is 900.000 euro en in 2011 30 de en tuss den wor miljoen euro. Jaarlijks beHet d. ceer odu en 40 evenementen gepr schulden. drijf heeft geen leningen en geen ar elka r voo r wee Grootste succes “Het dan n allee am, terd krijgen van TEDx Ams er.” eerd nog groter dan een jaar bedrijf Grootste blunder “Te veel in het rijf. En bed het aan werken in plaats van geven g rran voo n daardoor lopende zake r je naar waa over visie boven een duidelijke toe wilt.” aantal Doel voor het komend jaar “Een dat het en tuig over grote nieuwe klanten zeer de ie icat mun investeren in Live Com moeite waard is.” n jaar Belangrijkste les van afgelope keer als Elke up. give “Never, never, never n maar allee daar je het niet goed gaat, kun d weer altij het t kom van leren. Uiteindelijk e.” som lose you goed. You win some, en ik wilden Waarom ben je gestart “Frank d dat hij altij zei r ondernemen. Mijn vade r zichzelf voo it noo hij het jammer vond dat r jong bete r maa ik kan was begonnen. Dan neme even en ging beginnen, dacht ik. We rce Eme bij allig toev ten doen omdat ik dat al had gedaan.” “Nee, Is je verwachting uitgekomen ik had dan er leuk veel ondernemen is nog verwacht.”

13

levedeondernemer2_def.indd 13

08-04-2011 11:00:23


Lang Leve de ondernemer

T e i t a r i sp n i n e n e g n i r e k e z r Ve d ij t f ee sl r e m e n r e d n o e k l e r voo

J

e weet als ondernemer natuurlijk nog precies wanneer je voor jezelf begonnen bent. De Goudse helpt je graag verder in elke fase van je ondernemersleven. Met verzekeringsoplossingen die precies bij jou passen. Ben je horecaondernemer of bijvoorbeeld zelfstandig adviseur? Voor jou en ondernemers in andere branches hebben wij complete op maat gemaakte verzekeringspakketten. Wat je ondernemersleeftijd ook is, De Goudse biedt je naast verzekeringen, ook allerlei inspirerende extra’s. Zoals korting op evenementen of kans op een gratis radiocommercial. Meer weten over verzekeringen en inspiratie voor ondernemers van elke leeftijd? Ga naar www.ondernemersleeftijd.nl

www.ondernemersleeftijd.nl

levedeondernemer2_def.indd 14

08-04-2011 11:00:34


Trgeezonnd doud2worden duurzaam ondernemen Maatschappelijk betrokken ondernemen is de hype allang voorbij, en steeds meer ondernemers zien in dat het niet alleen ‘goed’ is om te doen, maar dat het ook businesskansen oplevert. Toch staat de verduurzaming van het Nederlandse bedrijfsleven nog maar in de kinderschoenen, geeft Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland toe. Daarom een stappenprogramma voor uw onderneming om ook goed te beginnen.

3. Denk na over hoe u de samenwerking met de maatschappelijke partij wilt vormgeven. Hoe leggen we contact? Hoe gaan we samenwerken? Hoe betrekken we de doelgroep? Hoe betrekken we de medewerkers? Hoe zien de komende vijf jaar eruit? Wie gaat ons daarbij helpen? 4. Zoek contact met de gekozen doelgroep of met een specialist die u op weg helpt. Kunt u zelf de juiste maatschappelijke partij vinden? Of heeft u ondersteuning nodig bij het beantwoorden van de vragen in dit stappenplan? Is er een MBO-adviseur of intermediair actief in uw regio? 5. Actie! Voer uw plannen en activiteiten uit!

1. Bepaal welke MBO-activiteiten bij uw bedrijf passen. Wat wilt u investeren? Kijk naar uw eigen organisatie. Welk type mensen werkt hier? Wat doen zij zelf al aan vrijwilligerswerk? Wat vinden ze belangrijk? Wat zijn uw waarden? Uw missie? Welke producten en diensten levert u? Wat zijn uw bedrijfsprocessen en wat is uw kernexpertise? Wie zijn uw klanten, leveranciers, hoe wilt u die betrekken? En wat zet u in aan mensen, middelen, media en massa?

6. Evalueer de resultaten. Hebben de activiteiten voldaan aan uw verwachtingen en doelstellingen? En aan die van uw maatschappelijke partner? Wat wilt u in het vervolg anders doen?

2. Kies een afgebakend deel van de samenleving. Verbindt u zich aan een maatschappelijk thema, zoals zorg, welzijn, kunst? Richt u zich op een maatschappelijk probleem zoals eenzaamheid, obesitas, schooluitval? Welke doelgroep spreekt u aan? Bijvoorbeeld jongeren, ouderen, minderheden, gehandicapten? Of lieert u zich aan een maatschappelijke organisatie, zoals het Rode Kruis, de Zonnebloem of liever een zorginstelling of school bij u in de buurt?

15

levedeondernemer2_def.indd 15

08-04-2011 11:00:43


Lang Leve de ondernemer

12 jaar n ViviĂŤnne va Difrax

(42) Eijkelenborg

16

levedeondernemer2_def.indd 16

08-04-2011 11:01:10


Met haar nieuwste babyproduct, een discreet kolfapparaat, won Difrax afgelopen jaar een belangrijke consumentenprijs. Ambitie voor komend jaar: de wereld veroveren, en intussen flink blijven innoveren. “Zelfs de kleuren van de flessen wisselen per seizoen.”

42)

M

et mij heb je never a dull moment”, zegt Viviënne van Eijkelenborg over zichzelf. Soms kan het hard knallen in het kantoor in Bilthoven. Wie met haar samenwerkt, moet daar tegen kunnen. Voor opvallende, tegendraadse acties is de ondernemer altijd in. Hoeveel directeuren van internationale A-merken zouden zelf, vermomd als kinderfee met feeënmuts, figureren in een reeks voorleesboeken? Dat is wat ze leuk vindt aan haar werk: vernieuwen, creatief bezig zijn in een team. “Ik houd van de veelzijdigheid. Je bent bezig van productidee tot en met customer service.” Toen Van Eijkelenborg twaalf jaar geleden de handelsfirma van haar ouders overnam, besloot ze meteen dat het maken van eigen, innovatieve babyproducten het speerpunt moest worden. In die tijd waren de flessen nog allemaal roze en lichtblauw, en weinig speels. Ze had altijd geroepen dat ze er niet over peinste om de zaak

> 17

levedeondernemer2_def.indd 17

08-04-2011 11:01:23


Lang Leve de ondernemer

‘Wij maken het onszelf nu eenmaal graag m Viviënne van Eijkelenborg directeur Difrax

Personeel 25 medewerkers Ondernemersleeftijd 12 jaar (bedrijfsoprichting april 1967; Difrax is 44). y Grootste succes 2010 winnen Bab . 2010 rd Awa on Innovati ctie Grootste blunder 2010 Introdu ijl terw lpje, shu ding tvoe bors van het . was niet nog de kolf er ducDoel Mooie, eigentijdse babypro eldwer n; oege toev iets ten die echt merk worden. Belangrijkste les Focus, focus, en focus, terwijl er zoveel leuke ding . zijn te doen Gestart omdat “Mijn vingers jeuk ers.” and niet ten. Ik kon er, Verwachting uitgekomen “Zek eg!” geno nog er zijn gen uitdagin

van haar ouders over te nemen. Maar toen ze er na haar studie bedrijfskunde en werkervaring bij DA en V&D een jaartje kwam uitproberen, veranderde dat. “Ik werd geraakt toen ik zag hoeveel mogelijkheden er waren. Vanaf dat moment had ik eigenlijk geen keuze meer.”

Kleurige flessen, tig prints Difrax is als A-merk bekend van de gekleurde, kromme babyflessen met ventiel aan de onderkant tegen het vacuümzuigen. De lichting van dit jaar staat uitgestald in de lichte toonzaal. Er staat zelfs een zwarte babyfles, voor ouders die graag eens iets heel anders willen. “Wij maken babyspullen voor moderne mensen”, aldus Van Eijkelenborg. “We zetten continue nieuwe producten op de markt. Difrax heeft spenen in tig printjes, en jaarlijks flessen in andere kleuren.” Dat de Difrax-fles krom is, heeft een reden: daardoor hoeft de flesgever z’n arm niet overdreven te kantelen. Het is maar een voorbeeld. “Onze producten zijn goed en verantwoord, maar zonder de serieuze uitstraling die daar vroeger bijhoorde. Ze zijn mooi, en mogen fun uitstralen.” Hoogtepunt van vorig jaar was zonder twijfel het winnen van de Baby Innovation Award, voor de nieuwe borstkolf die binnenkort op de markt verschijnt. Er is drie jaar aan gewerkt, en tweemaal helemaal opnieuw begonnen. Maar de wil was er. Want een marktleider in babyflessen (Neder-

18

levedeondernemer2_def.indd 18

08-04-2011 11:01:33


t

en m o m ch i u J n ij M

nu ag moeilijk’ Maarten de Gruyter Boelens de Gruyter lands marktaandeel: 49 %) hoort een eigen kolf te hebben, vindt Van Eijkelenborg. “Ik wist al tien jaar dat er een moest komen, maar ik durfde het niet aan. Difrax brengt alleen iets op de markt als het iets toevoegt, want we maken geen me tooproducten. Het moest een echte verbetering zijn, en dan komt er veel techniek bij kijken.” Eerst werd er gepraat met concurrent Medela uit Zwitserland. “Ik was tot alles bereid. Een dubbele branding à la Senseo? Prima.” Medela wilde niet, en gesprekken met Philips volgden. Maar die strandden, toen Philips besloot concurrent Avent te kopen. “Na een periode van hevig balen zei ik: nu is het klaar. We doen het gewoon helemaal zelf.” Er werd een team gevormd van lactatiekundigen, pompexperts en hygiënedeskundigen. Met als maatschappelijke invalshoek: borstvoeding geven is gezond, en moeders moeten zelf kunnen kiezen hoe lang ze dat willen doen. Een borstpomp die stil en discreet is, geeft vrijheid. Niet langer hoeven moeders zich te verstoppen in bezemhokjes of wc’s. “Het is een mamavriendelijke kolf, die je onder je kleren kunt aanbrengen en waarvan de pomp in je tas past. Met als groot usp: je hebt beide handen vrij.” Consumenten zien het op voorhand zitten, blijkt uit de Baby Innovation Award: zij loofden de prijs uit nog voordat het product op de markt werd gebracht. Ander punt van trots is de productie van verschillende boeken door Difrax. Eéntje over

Ik heb met mijn bedrijf afgelopen jaar weer een prima resultaat geboekt, maar mijn werkelijke hoogtepunt ligt ergens anders. Met louter vrijwilligers hebben we het afgelopen jaar ruim 700.000 euro opgehaald voor de stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) waarvan ik voorzitter ben. Daarnaast hebben onder meer Jaap de Hoop Scheffer en Dick Verbeek zich aan onze Raad van Toezicht verbonden en zijn Michiel Borstlap en René Froger ambassadeur geworden van DON. Daar ben ik heel trots op!

>

levedeondernemer2_def.indd 19

08-04-2011 11:01:45


Lang leve de ondernemer

T borstvoeding en kolven, en een zojuist afgeronde serie voorleesboeken - die met de fee - die opvoedkundige kwesties aanpakt. Zoals het ‘Stoppen met Foppen-boek’, waarin peuters met voorleesverhalen geholpen worden om de speen af te leren. Aan het eind van het boek worden ze uitgenodigd om hun speen naar de fee te sturen, in ruil voor een knuffel. (Van Eijkelenborg: “welke speenproducent doet nou zoiets?”) Alle boeken zijn hip en vrolijk vormgegeven. Een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, vindt de ondernemer. “Maar het is natuurlijk ook een kwestie van brand building. We laten zien dat we weten wat onze klanten bezighoudt.”

Pittige discussies De ondernemer vindt het belangrijk dat haar organisatie blijft veranderen. Aan de hand van maandelijkse kwartaalthema’s worden er regelmatige nieuwe aspecten in de bedrijfsvoering centraal gesteld. Sinds vorig jaar kunnen medewerkers hun gedachten kwijt op My Difrax life, een soort intern Twittersysteem. Dat blijkt goed te werken. Van Eijkelenborg: “De stagiair die met een vraag zit krijgt meteen tien nuttige tips. En toen onze mannen in het magazijn een nieuwe gele pompwagen hadden en schreven: “Kom eens kijken naar ons nieuwe gele speeltje”, kwam iedereen ook langs, terwijl dat anders zelden gebeurt. Ook voor de salesmensen die altijd buiten de deur zijn, is het leuk. Het zorgt voor een enorme onderlinge verbondenheid.” Alle energie voor komend jaar zal gaan zitten in het veroveren van de internationale markt, want Van Eijkelenborg wil een wereldmerk bouwen.

“Ik heb die markt nodig voor m’n innovatieve producten, en omgekeerd innovatieve producten om de markt open te breken.” Naast thuismarkten Nederland en België levert Difrax nu in twintig andere landen - in Europa, maar ook de VS, Japan en Zuid-Korea. Verkrijgbaar zijn in alle grote ketens, dat is het doel. Belangrijke eerste succes: de Amerikaanse mega-warenhuisketen Target gaat een test doen in honderd winkels. Van Eijkelenborg heeft er vertrouwen in dat dat een succes wordt: “Vergeleken met lokale concurrenten als Playtex en FirstYear springen wij eruit.” Wel grappig: waar het destijds eigenlijk relatief makkelijk was om collega”s te overtuigen van de noodzaak om moderne, vernieuwende producten te gaan produceren, moeten er nu soms wel eens pittige discussies gevoerd worden. Europese distributeurs vinden al die flessen en spenen in verschillende kleuren en prints, die jaarlijks weer anders zijn, maar onoverzichtelijk. “Alle kleuren moeten ook nog eens getest worden op veiligheid, en dat kost tijd en geld”, zegt Van Eikelenborg. Glimlachend: “Wij maken het onszelf nu eenmaal graag moeilijk.” (AW)

20

levedeondernemer2_def.indd 20

08-04-2011 11:01:53


3 d Trgeezonnd oud worden Het Nieuwe werkeN Toegegeven, het is een flinke knuffeltrend, dat Nieuwe Werken. En dat is niet zo gek, want de overheid ziet de files graag verdwijnen. Daarbij geeft het werknemers veel vrijheid om werk met privé te mengen. Je moet er als onderneming wél goed mee om gaan, anders krijg je te maken met een uit elkaar vallend bedrijf. Op dit moment staat 14 procent van de kantoren in Nederland leeg, volgens onderzoek van ABN Amro. Onder invloed van Het Nieuwe Werken zal dat over vier jaar al 25 procent zijn. Niet leuk voor de vastgoedbranche, wel voor werkgevers. Zij hebben immers minder ruimte nodig, omdat nooit iedereen ‘in huis’ is. Het grootbedrijf omarmt de nieuwe methode al, mkb’ers volgen ondanks veel scepsis. Hoe ver is het Het Nieuwe Werken? Er is één allesoverheersende reden waarom bedrijven niet aan het nieuwe werken ontkomen: werknemers vragen erom. Een bedrijf dat HNW niet toestaat, verliest meteen zijn aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt. Voor meer dan de helft van de werkende Nederlanders is flexibel kunnen werken een belangrijke of doorslaggevende voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan, aldus onderzoek van TNS Nipo. Ook bij het vasthouden van werknemers is het belangrijk: als flexibel werken niet mag, is dat voor een kwart van de mensen reden om misschien op zoek te gaan naar een andere baan. Geen flexibel werken, geen nieuw talent. De andere doorslaggevende reden is dat een

flexibel kantoor met flexwerkplekken in principe met minder vierkante meters toekan. Dat kan een belangrijke bezuiniging opleveren. Er moet echter wel rekening worden gehouden met extra investeringen in communicatietechnieken en bijvoorbeeld vergaderlocaties waar de flexwerkers elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is het eigenlijk vooral van toepassing op bedrijven die aan verhuizing toe zijn of hun huurcontract kunnen openbreken. Voor de andere gerapporteerde voordelen (meer productieve uren, minder stress etc.) is het bewijs tot nu toe tamelijk dun, maar bewijs dat de productiviteit na het invoeren van Het Nieuwe Werken omlaag gaat, is er ook niet...

21

levedeondernemer2_def.indd 21

08-04-2011 11:01:59


Lang Leve de ondernemer

52 jaar

oven (81) Bert Twaalfh nemer Serieonder

22

levedeondernemer2_def.indd 22

08-04-2011 11:02:17


Serieondernemer pur sang Bert Twaalfhoven richtte in de loop van zijn decennialange carrière maar liefst 51 bedrijven op. Tien jaar geleden verkocht hij de laatste aandelen in zijn holding, maar voor een plekje achter de geraniums is het nog veel te vroeg.

O

ver zijn successen wil hij het niet hebben. Wel over zijn blunders. Want, en Bert Twaalfhoven (81) citeert een oud Chinees gezegde, mislukkingen zijn de moeder van succes. Het klinkt als een platgetreden tegeltjeswijsheid, maar Twaalfhoven heeft in zijn indrukwekkende carrière inderdaad bewezen tegenslagen om te kunnen buigen in nieuwe kansen. Oktober 1966, het is een woensdag. Een vonkverspaningsmachine veroorzaakt brand bij Almax. De fabriek, een houten keet, brandt compleet af en het bedrijf, waar aluminium matrijzen worden gemaakt, ligt compleet stil. Maar niet voor lang. Op donderdag start Twaalfhoven samen met Jan Aalberts (die twaalf jaar voor hem werkt voordat hij zelf Aalberts Industries begint) met de wederopbouw, vrijdag heeft hij alles met de verzekeringsmaatschappij afgehandeld, zaterdag en zondag laat hij nieuwe machines overvliegen uit Amerika en maandag draait hij weer, vanuit een gehuurde locatie. Twaalfhoven: “Dat is een enorme boost voor je zelfvertrouwen.”

‘Kareltje’ Jan en Bert vliegen naar Amerika om hun leverancier te bedanken voor de snelle levering per luchtvracht. “Ik vraag: ‘Wat doe je verder nog met die machines?’ Hij zegt: ‘Er zijn bedrijven en die boren gaatjes in turbineonderdelen.’” Twaalf-

>

23

levedeondernemer2_def.indd 23

08-04-2011 11:02:28


Lang leve de ondernemer

‘Weet wat je niet weet’ hoven ruikt een kans en gaat op bezoek bij een gespecialiseerd bedrijfje in New Jersey, waar hij twee machines koopt van het resterende verzekeringsgeld. Hij neemt ‘Kareltje’ Noordzij (later directeur Schiphol en PGGM) in dienst om uit te zoeken ‘wie gaatjes nodig heeft’ en een nieuwe onderneming is geboren. Eldim gaat gaatjes boren voor turbinefabrikanten als Rolls Royce, General Electric en Siemens. Zo kijkt Twaalfhoven ieder jaar naar mogelijkheden om waarde toe te voegen aan bestaande activiteiten. “Weet wat je niet weet”, is daarbij zijn motto. “Mijn gebrek aan kennis heb ik gecompenseerd door mensen om heen te verzamelen die het wél weten.” Die les leert hij the hard way van zijn eerste bedrijf Aluminium Extrusions in Harderwijk. De startende ondernemer is 29 jaar en met een orderportefeuille van twee jaar zien de zaken voor de aluminiumfabriek er veelbelovend uit. Maar door technische problemen stokt de productie en verliest de onderneming in rap tempo geld. De Canadese partner, die een meerderheidsbelang heeft, gooit hem eruit.

Geen ja-knikkers “Die eerste mislukking was duidelijk te wijten aan te weinig geld en te weinig kennis van de techniek”, kijkt Twaalfhoven terug. “Technisch wist ik er niets van. Daar heb ik van geleerd. Je moet goede adviseurs en commissarissen om je heen hebben. Geen ja-knikkers. Bovendien moet je geen genoegen nemen met een minderheids-

aandeel en moet je voldoende kapitaal hebben om tegenvallers op te kunnen vangen.” Zo’n vijf keer scheert hij langs de rand van de afgrond. Midden jaren negentig beleeft hij zijn grootste crisis met Interturbine, dat onderdelen van gasturbines voor vliegtuigmotoren repareert. Zeven toestellen van een Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij moeten aan de grond blijven staan omdat ze niet door de controle heen komen. De luchtvaarder vermoedt dat de fout ligt bij het onderhoud door Interturbine, al wordt dat nooit bewezen. Twaalfhoven krijgt desalniettemin een claim van meer dan 30 miljoen dollar aan zijn broek, die hij uiteindelijk schikt voor 1 miljoen dollar. Wel weigert zijn verzekeringsmaatschappij hem daarna te verzekeren. “Toen was het voorbij. Verschrikkelijk. Ik was bereid alles weg te geven maar gelukkig rolden bedrijven over elkaar heen om onze reparatieafdeling met tien fabrieken over te nemen. Uiteindelijk hebben we ze verkocht aan Pratt & Whitney. Toen hebben we enorm gescoord.” Rond diezelfde tijd krijgt de ondernemer nóg een zware tegenvaller, als hij besluit samen met het Paton Instituut uit de Oekraïne in de productie te stappen van keramische dekbladen voor Migs. De Russen willen de techniek gebruiken om hun gevechtsvliegtuigen recht omhoog te kunnen laten vliegen. Twaalfhoven: “Als je dat op je motor in je auto stopt, heb je maar een vijfde van de benzine nodig. Maar je rijdt wel met een bom.”

24

levedeondernemer2_def.indd 24

08-04-2011 11:02:34


Hij betitelt het avontuur als zijn ‘grootste blunder ooit’. Er komt geen kwalitatief goed product uit en financiers haken af. “Toen zijn we op onze bek gegaan. Het heeft ons ontiegelijk veel geld gekost. 12 miljoen dollar om precies te zijn.”

Harvard Sinds de verkoop van zijn holdingmaatschappij Indivers, nu tien jaar geleden, richt Twaalfhoven zich vol overgave op het promoten van ondernemerschap. Zijn European Foundation for Entrepreneurship Research (EFER) traint professoren van Europese universiteiten op het gebied van ondernemerschap. Als een prediker gaat hij de wereld over op zoek naar onderwijstalent. Van Harvard, waar hij zelf ooit studeerde, tot Stanford, MIT en Cambridge. “Mijn hoofdkreet is learn, earn and return. Aan dat laatste, teruggeven aan de maatschappij, besteed ik nu al mijn tijd. Ondernemerschap staat niet hoog genoeg op de agenda van universiteiten en overheden, terwijl statistisch gezien meer dan 80 procent van alle nieuwe banen gecreëerd wordt door nieuwe ondernemingen.” Van die nieuwe bedrijven zorgt uiteindelijk maar drie procent daadwerkelijk voor banengroei. Hoe herken je zo’n winnaar? “Dat duurt gemiddeld vijf jaar, blijkt uit mijn ervaring en studies die we hebben laten doen. De eerste dertig maanden draai je verlies, dan heb je nog dertig maanden om dat in te lopen en dán word je pas rijk. Dat wordt niet gezien door overheden. Die denken: we stimuleren ondernemerschap, maken een heleboel nieuwe ondernemers en zien binnen drie jaar succes.” Twaalfhoven mist het ondernemen nog iedere dag. “Ja natuurlijk. Daarom zit ik achter mijn bureau en niet achter de geraniums.” Of in het vliegtuig, want de eerstvolgende reizen naar China, Amerika en Polen zijn al geboekt. Om professoren bij elkaar te brengen en wat kleinkinderen – waarvan hij er 22 heeft – te zien. (AvS)

Bert Twaalfhoven (81) Serieondernemer

51 bedrijRicht in meer dan veertig jaar tijd rvan waa , vers Indi ing ven op onder de hold t ceer odu Intr en. ukk er 34 slagen en 17 misl is en nd erla Ned in ijen zelfbedieningswasser eMed tte’. sere ‘was rd bedenker van het woo apitalist oprichter van Gilde, de eerste durfk in Nederland.

midden jaren Omzet Indivers op hoogtepunt, en. guld negentig: 300 miljoen d over 11 Werknemers circa 2.000, versprei landen. keramische Grootste blunder productie van n. lade ineb deklagen voor turb en die Grootste succes “Mensen aannem iest verl e tijdj een na zo goed zijn dat je ze ,” den wor mer omdat ze zelf onderne niet weet en Belangrijkste les “Weet wat je met mennis ken aan ek compenseer je gebr en.” sen die het wél wet uleren via de Missie Ondernemerschap stim Foundation pean Euro door hem opgerichte (EFER). arch Rese p for Entrepreneurshi

25

levedeondernemer2_def.indd 25

08-04-2011 11:02:41


Lang Leve de ondernemer

4 d n e Trgezond oud worden

3. Pas uw organisatie goed aan

De voordelen van cloud computing zijn onmiskenbaar. Geen aanschaf meer van dure softwarepakketten die snel verouderen, geen opslag- en rekencapaciteit die je in huis moet hebben. Toch hebben al veel bedrijven zich eraan vertild. Vier tips om teleurstellingen te voorkomen.

Ook voor cloud computing geldt: de voordelen ervan komen pas goed uit de verf, als een organisatie ook goed omspringt met de nieuwe technologie. Getronics levert online werkplekken die je met één klik kunt inrichten. “Maar als het vervolgens 7 dagen duurt voor een nieuwe werknemer zijn laptop krijgt, heb je weinig aan die flexibiliteit”, zegt Olde Olthof. Daar is overigens al iets op bedacht: de Getromaat. “Een automaat waar je een laptop en apparatuur uit kunt trekken, net alsof je bij de Febo iets uit de muur trekt.”

1. Kies wat naar de cloud kan, en wat niet

4. Zorg goed voor de kelder

Het digitale archief of een algemene website is de cloud wel toevertrouwd. Maar een bedrijfskritisch systeem dat het geen minuut mag laten afweten en waar bij calamiteiten meteen hulptroepen bij moeten komen, kunt u beter niet zomaar over de muur gooien. “Nog een voorbeeld: een groot farmaconcern dacht de risico’s rond een nieuw medicijn door te kunnen rekenen in de cloud, via Amazon”, vertelt Olde Olthof. “Dat werd door toezichthouder FDA afgekeurd; je zou maar ergens een paar rekenslagen missen.”

In een enthousiaste bui focussen bedrijven zich al snel op alles wat wel de cloud in kan. Maar ze vergeten vaak wat in ‘de kelder’ nog allemaal draait. Niet alles gaat van de ene op de andere dag over. Zorg dus dat u een aanspreekpunt houdt voor die systemen en maak nieuwe afspraken met uw leverancier over wat u nog wel en niet van ze afneemt.”

aLLes in de cLoud

2. Kies de juiste cloudleverancier De keuze voor een leverancier hangt vooral af van de service en de garanties die u wilt hebben. Bij Amazon of Google kunt u makkelijk capaciteit en applicaties afnemen, maar als het fout gaat, staat u achteraan in de rij voor hulp. Amazon en Google zijn bovendien niet onfeilbaar, en de schadevergoeding voor de paar uur per jaar dat ze door storing getroffen worden is mager. Met een leverancier dichterbij zijn dan makkelijker afspraken te maken over de dienstverlening.

26

levedeondernemer2_def.indd 26

08-04-2011 11:02:50


Lang Leve gezond de ondernemer oud worden

“Wij zijn vorig jaar mei Bureau Tromp gestart, een bedrijf gericht op het detacheren van implementatiemanagers bij de overheid. Niet de beste tijd om een bedrijf voor tijdelijk personeel te starten. Wat wij echter nooit hadden verwacht, werd werkelijkheid. Na vier maanden waren wij met zeven man en moesten wij zelf ook weer aan de slag om aan de vraag van opdrachtgevers te kunnen voldoen. Hierdoor waren wij zelf overdag ook niet in staat om met kandidaten te praten. Daarom hebben we een week lang ‘s avonds in een Haagse kroeg met potentiële kandidaten gesproken. Een leuke tijd, alleen wordt je de saté met friet wel een beetje zat ;-)

Bas Kooijman Bureau Tromp

Steven Kop Creatieve Koppen

Vorig jaar is de onderneming Creatieve Koppen van start gegaan. We leveren diverse ondernemingen briljante ideeën. Een aantal hoogtepunten: - In 9 maanden hebben ruim 140 creatieve koppen zich aangemeld in het netwerk om andere organisaties te helpen - Qua partners zijn we inmiddels 400% gegroeid - We hebben ruim 20 ondernemingen in 2010 geholpen. - Verschillende kranten hebben artikelen geschreven over ons - We mochten optreden met Arjen Erkel op TEDx Als klap op de vuurpijl zijn wij gevraagd om 5 april een grote brainstorm te begeleiden voor TEDx. 100 media experts komen bij elkaar om vijf sprekers van TEDx te activeren op een Hollandse manier. Hier zijn we megatrots op.

t n e m o m ch i u J n ij M levedeondernemer2_def.indd 27

08-04-2011 11:03:02


Lang Leve de ondernemer

1 jaar

f (21) Lara de Graa Ydence

28

levedeondernemer2_def.indd 28

08-04-2011 11:03:12


“Een rollercoaster.” Zo omschrijft Lara de Graaf haar eerste jaar als ondernemer. Haar modemerk Ydence en gelijknamige webshop beleefden een vliegende start. Reden voor een feestje is er ook omdat ze net haar eerste bedrijfspand heeft betrokken.

N

a een jaar woekeren met ruimte vindt Lara de Graaf (21) het tijd voor een kantoor buitenshuis. Beter gezegd, dat vindt vooral haar vriend. “Omdat het thuis een puinhoop was.” Voorraden bewaart ze op zolder, maar toch blijven er regelmatig lege dozen in de huiskamer staan. “Had ik ze net opgeruimd, kwam DHL weer langs en lag mijn hele woonkamer vol met nieuwe kleding. Op een gegeven moment was het gewoon niet meer leefbaar.” Op een bedrijventerrein in Zaandam huren ze nu samen een plek. Hij op de begane grond met zijn eigen schildersbedrijf, zij op de eerste verdieping met Ydence. Het ruikt er nog naar verf. Blikken witte lak staan op het dressoir, een in plastic gewikkelde bank staat op zijn kant in het trapportaal te wachten om opgehaald te worden door een vriend. “Het is nog echt een troep”, verontschuldigt ze zich terwijl chihuahua Sissy op schoot springt. De Graaf zit midden in de voorbereidingen voor

> 29

levedeondernemer2_def.indd 29

08-04-2011 11:03:26


Lang Leve de ondernemer

‘Groot denken en

Lara de Graaf oprichter Ydence

niet Gestart omdat “mijn studie me eerd spir geïn ik en genoeg uitdaagde eigen werd door een vriendin die een tassenlijn had.” Personeel geen, wel een stagiair. Omzet 2010 circa 50.000 euro. “De Grootste succes afgelopen jaar ik kon r rdoo Daa media-aandacht. meteen knallen.’” “Ik Grootste blunder afgelopen jaar veel te r doo daar en heb te veel geduld gner.’ gezeur gehad met mijn webdesi jaar n lope afge Belangrijkste les sen ‘Niet meer samenwerken met men n.” ome nak niet n die hun afsprake Doel komend jaar “Uitbreiden. n.” Ydence komt in de winkels te ligge er, “Zek men eko Verwachting uitg meer dan verwacht.”

een persfeestje voor modebloggers. Het kantoor, waar een deel van de collectie nu nog in een hoek in plastic verpakkingen uitgespreid ligt op de grond, moet worden omgebouwd tot een showroom met statafels en modepoppen. In rekken tegen een lange wand hangt de nieuwe kledinglijn naast de laatste items uit de vorige collectie, eronder staan schoenendozen met net binnengekomen peep toes.

Niet normaal Het eerste jaar was hectisch, mede dankzij de enorme stroom publiciteit die al een paar maanden na de start op gang kwam. Sprout verkoos haar tot een van de 25 meest veelbelovende ondernemers onder de 25 en door Viva werd ze uitgeroepen tot een van de 400 meest succesvolle vrouwen van het jaar. “Dat was echt een compliment, dat ik werd opgenomen in die lijsten.” Ook websites, kranten en televisie besteden aandacht aan de startup. “Als er opeens allemaal leuke en positieve artikelen verschijnen, denk je wel even: wow, wat gebeurt me?! Fotoshoot dit, interview dat. Niet normaal. Dat was ik natuurlijk niet gewend.” Haar verhaal – jong meisje met nul ervaring in modewereld start zonder financiering modemerk en vindt via Google een Chinese fabrikant voor productie – spreekt tot de verbeelding. Na een item in Editie NL zit ze dagenlang tot diep in de nacht met vier man bestellingen te verwerken. “Het was een gekkenhuis.”

30

levedeondernemer2_def.indd 30

08-04-2011 11:03:39


en en muizenstapjes nemen’ De dip komt na de zomer, als de mediahype afneemt. “Een bedrijf starten is hartstikke leuk. Alles is nieuw. Toen het nieuwe eraf was en het wat stiller werd, viel ik in een gat. Soms komen er heel veel tegenslagen in één keer.” Haar schoenenleverancier verhoogt opeens de minimale ordergrootte en verandert eenzijdig allerlei regels waardoor de samples te duur worden. Ze zegt de samenwerking op. Ook van de webdesigner, met wie de samenwerking toch al niet zo soepel loopt, neemt ze afscheid. Als klap op de vuurpijl besluit haar fotografe, over wie ze juist erg tevreden is, ermee te stoppen.

Verkoopagent Ondertussen loopt de productie en verkoop natuurlijk gewoon door. “Ben ik nu echt ondernemer of vind ik het alleen maar leuk om iets op te starten? Die vraag heb ik mezelf toen gesteld.” Ze is echt ondernemer, weet De Graaf nu. “Ik ben er alleen maar sterker van geworden en weet nu dat het belangrijk is om telkens nieuwe uitdagingen te verzinnen. Het moet geen sleur worden.” De volgende spannende stap staat in het teken van uitbreiding. De jonge onderneemster zit midden in onderhandelingen met een verkoopagent, die contact met haar opnam na een publicatie in Elsevier. Hij moet ervoor zorgen dat haar kleding, die ze nu nog alleen via haar webshop verkoopt, komend jaar ook in de winkels komt te liggen. Dat was aanvankelijk niet het plan. “Het was niet

mijn droom om het zo te doen. Alléén online ging niet snel genoeg, dat wist ik al, maar ik wilde het eigenlijk zelf in de hand houden en eigen winkels beginnen. Toch, als ik eerlijk ben… Wil je echt groeien en een merk groot maken, dan moet je in de winkels hangen. Nu verkoop ik ieder jurkje per stuk. Straks kan ik in bulk produceren.” Voorraadrisico’s zijn dan ook meteen verleden tijd. Kledingwinkels plaatsen hun bestelling voordat er wordt gefabriceerd.

Naar China Dat betekent ook dat De Graaf bepaalde regels in het modewereldje zal moeten volgen waar ze zich eerder helemaal niet aan hield, zoals een halfjaar of zelfs jaar vooruitwerken met collecties. Het is nog niet helemaal rond, maar zodra de handtekeningen zijn gezet, vliegt ze naar China om handen te schudden met haar leveranciers in Guangzhou en de nieuwe plannen door te spreken. Het contact met de fabrikanten – een voor de kleding, een voor de schoenen en een voor de sieraden – verliep tot nu toe via mail en Skype. “Groot denken maar muizenstapjes nemen”, is haar motto. “Je moet een bepaald doel voor ogen hebben, maar niet te snel willen gaan. Als je te grote stappen neemt struikel je. Er zijn beginnende ondernemers die denken dat ze meteen rijk worden, maar dat gebeurt niet gelijk. Je zult er eerst heel hard voor moeten knokken.” (AvS) 31

levedeondernemer2_def.indd 31

08-04-2011 11:03:44


Lang Leve de ondernemer

5 d n e Trgezond oud worden Betovering Wat doen merken als Facebook, Apple en Zappos zo goed? Ze betoveren hun klanten, zodat ze blijven terugkomen en kopen. Hoe ze dat doen? Investeerder en Silicon Valley-veteraan Guy Kawasaki weet het.

1. Zorg dat mensen je mogen “In eerste plaats moet je leuk zijn, sympathiek. Dat kan vrij simpel; de ‘Pan Am-smile’ - glimlachen als je gasten het vliegtuig binnenkomen - is nog altijd een begrip, al bestaat de luchtvaartmaatschappij niet meer onder die naam.

4. Overwin de weerstand “Waarom kreeg Nintendo ineens succes? Er was veel weerstand van ouders tegen spelcomputers. Je kreeg er luie, dikke kinderen van. Nintendo zette toen in op een nieuwe strategie: ze handelden niet in computerspellen, maar in educatiespeelgoed. Dat pikten ouders wel.”

5. Hou vol “Waarom was de Grateful Dead decennialang één van de populairste bands van de VS? Je mocht hun concerten opnemen. Hoe open wil je het hebben? Het leverde de band een gouden reputatie op, sociaal en niet op geld belust. Op deze manier bouwden ze via mond-tot-mondreclame een ecosysteem van fans over de hele wereld.”

2. Zorg dat mensen je vertrouwen “Waarom is Zappos succesvol? Ze vertrouwen je compleet en ze willen je helpen, in plaats van verkopen. Als je schoenen bij Zappos bestelt, mag je die terugsturen zonder opgaaf van redenen, en Zappos betaalt de portokosten. Ze begrijpen dat je wel eens een verkeerde keuze kan maken.”

3. Launch! “Vertel een verhaal! Pierre Omidyar, oprichter van eBay, begreep dat. Het eerste item dat verkocht werd op de site was een kapotte laserpen, voor bijna vijftien dollar. Verbaasd belde Omidyar de winnende bieder op om te vragen of hij serieus was. De man antwoordde dat hij kapotte laserpennen spaarde. Op dat moment wist Omidyar dat hij goed zat, en hij vertelde dit verhaal overal.”

32

levedeondernemer2_def.indd 32

08-04-2011 11:03:53


Lang Leve de ondernemer

Eigenlijk heb ik in 2010 twee hoogtepunten beleefd. De eerste was op 22 maart, toen ben ik verkozen tot “Jonge Ondernemer van het jaar” gemeente Ermelo. Het tweede hoogtepunt was de aankoop van onze nieuwe kantoorlocatie in september 2010. We zijn hier gevestigd vanaf begin december, eigenlijk is dit het derde hoogtepunt.

Niels Callenbach Orange Talent

Marjolein van Alfen Aya Living Wij zijn AYA living twee jaar geleden gestart. Na bijna een jaar op een houtje te hebben gebeten in een achteraf ateliertje vonden we vorig jaar eindelijk een winkelpand dat aan de eisen voldeed voor onze woonwinkel en meubelstoffeerderij. Daarna volgden twee maanden vloeren bikken, puin ruimen en muren schilderen. In juli was het dan eindelijk zover dat we open konden! Tijdens onze opening hebben we in charmante jurkjes al onze vrienden en bekenden trots onze eigen winkel kunnen showen. Onze VIP’s zijn verrast met een speciale rit in een enorme ‘porno’ Cadillac, onze conservatorium-buurjongen speelde Cello en een kennis zong dromerige liedjes. De familie heeft de taarten en hapjes verzorgd, onze vriendinnen bleken geweldige serveersters te zijn en de vrienden fantastische biertappers. Het resultaat was het beste openingsfeestje dat we konden wensen. Heerlijk om met zo’n feest echt te kunnen beginnen!

t n e m o m ch i u J n ij M levedeondernemer2_def.indd 33

08-04-2011 11:04:14


Lang Leve de ondernemer

14 jaar

(33) Frank Bรถhm Flexcited.com

34

levedeondernemer2_def.indd 34

08-04-2011 11:04:25


Van organisator in de partyscene is Frank Böhm zich met Flexcited steeds meer gaan richten op bedrijfsevenementen en eventmarketing. Daar valt nog een wereld te winnen. “Ik heb nu iets ontwikkeld dat ik mijn hele leven kan blijven doen.”

B

ij hem thuis op de eettafel ligt naast de laptop een zwarte stropdas, met in kleurige letters het woord ‘Disco Bingo’ erop. De door hem bedachte Disco Bingo op de kaart zetten, dat is wat ondernemer Frank Böhm voor komend jaar het liefste wil. “Het concept heeft zich afgelopen jaar bewezen, als partystarter in clubs en op festivals.” Disco Bingo, dat houdt in dat je op een feest een bingokaart in je handen gedrukt krijgt, met daarop bekende en minder bekende gouwe ouwe liedjes. Wie een nummer herkent, zet een kruis, en wie het eerste z’n kaart vol heeft, wint een medaille met schitterende discobal eraan. Een foute bingo betekent een liedje zingen voor de meute. Disco Bingo leent zich bij uitstek voor bedrijfsfeesten en evenementen, heeft Böhm gemerkt. Afgelopen jaar was de silent Disco Bingo-variant een waar succes, toegepast voor parfummerk Givenchy tijdens een ICI Paris XL-evenement. Böhm: “Je zag een groep mensen los gaan en Disco Bingo spelen zonder dat er muziek te horen was. Dat trok wel aandacht.” Hij doet het samen met een compagnon, de inkomsten delen ze. De social media worden volop ingezet. “Disco Bingo heeft een heel hoge vindbaarheid op Google. En

>

35

levedeondernemer2_def.indd 35

08-04-2011 11:04:36


Lang leve de ondernemer

‘Ik ben lean and mean’ we maken het interactief: gasten kunnen hun favoriete nummers vooraf via de website of social media van de klant doorgeven.”

Scholierenfeestjes Böhm begon als net geslaagde Haarlemse scholier met het organiseren van maandelijkse feestjes. Hoewel, feestjes; binnen de kortste keren werden deze grote evenementen bezocht door 700 tot soms 1100 scholieren, en moest er zes man security aan te pas komen (‘dat was onze grootste kostenpost’). Met zijn toenmalige compagnon schuimde hij tijdens de pauzes de schoolpleinen van zes scholen af om flyers uit te delen. Al gauw ontstond er voor de deur van de feesten een levendige handel in de flyers, waarmee tickets gekocht konden worden. “Eind jaren negentig waren er weinig uitgaansmogelijkheden voor zestienjarigen”, verklaart Bohm. “Daardoor konden onze Frank en Nick-feesten echt bekend worden. Mijn vriend zat achter de kassa, ik draaide en maakte de flyers. Dat dj’en heb ik mezelf daar aangeleerd tijdens sets van zes uur.” Na zijn studie in Amsterdam richtte hij in 2003 zijn tweede bedrijf op, Flexcited. Tijdens de launchparty in de Haarlemse lichtfabriek waren er bekende dj’s, en de opbrengst ging naar een goed doel. Helaas viel die wat tegen. De standaard Buma Stemra-afdracht kwam ook nog bovenop de lage omzet. “Die heb ik uit eigen zak moeten betalen. Maar uit publicitair oogpunt was het geslaagd.” Na zijn afstuderen dook hij in

de muziek- en partyscene. Böhm begon een boekingskantoor voor talentvolle dj’s, ging schrijven voor de website Partyscene.nl en organiseerde voor de eigenaar van een Haarlemse studentensociëteit wekelijkse clubavonden. En hij deed pr voor klanten als Escape, Chemistry, Mason, Electronation en festivals. “Dat was goed voor mijn portfolio.” Voor de grap begon Böhm met een vriend zes jaar geleden Haarlem Ordinair-feesten tijdens de Haarlem Culinair-dagen, bij wijze van parodie. Een feest van ‘verfijnde smakeloosheid’, aldus de flyers. “We hadden een zak met kleren staan en iedereen kon zich zo smakeloos uitdossen als hij wilde. Neptatoeages, panterjurkjes; tijdens een fout campingfeest hadden mensen wc-rollen bij zich en er werden knakworsten uitgedeeld.” De anders zo keurige Haarlemmers kwamen steeds vreemder uitgedost opdraven. Van de zolder van discotheek Stalker verhuiste het jaarlijkse feest naar Poppodium Patronaat. En daar werd voor het eerst de Disco Bingo uitgeprobeerd, om het ijs op de dansvloer te breken.

Jongeren bereiken Een andere dienst waar hij volgend jaar meer klanten voor wil gaan werven, is het koppelen van merken aan dance-events. Zo is hij van plan om traditionele merken over te halen een bekend dansevenement te laten sponsoren. “Neem bijvoorbeeld een bekende fietsfabrikant die net een hippe nieuwe fiets heeft gelanceerd. Daar kan van

36

levedeondernemer2_def.indd 36

08-04-2011 11:04:51


alles mee, van fietsgadgets uitdelen aan het publiek, tot modellen op de fiets laten rondrijden on stage. Met bijpassende social media, natuurlijk.” De website voor eventmarketing is bijna af. Volgend jaar moet het oogsten beginnen. Böhm heeft er vertrouwen in. Hoewel drankfabrikanten en modemerken de dance-events en clubscene allang ontdekt hebben, is dat bij andere merken die zich op jongeren richten, nauwelijks het geval. En dat is zonde, betoogt hij, want jongeren zijn steeds minder te bereiken via televisiereclame. “Bij dance-events zijn er meerdere contactmomenten met de doelgroep: bij het online kaartjes kopen, op de facebookpagina, Twitter en andere websites, en natuurlijk tijdens het evenement zelf. Als adverteerder leer je steeds meer over je klanten, door alle interactie.” Marketingbureaus zijn z’n concurrenten, maar die staan veel verder van de scene af. “Ik ben lean en mean.” Hij heeft net de brief voor de Kamer van Koophandel de deur uitgedaan (‘Zo 1980, dat het met de post moet’) om de uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten aan te geven. Het bedrijfsleven betaalt beter dan de clubscene - per klant wordt er door de opdrachtgever zo’n dertig tot veertig euro besteed, terwijl een kaartje in het clubcircuit gemiddeld een tientje kost - maar is ook beter vol te houden als je ouder wordt. Alle nachten draaien op feesten, dat is op den duur niet vol te houden. Zeker niet nu zijn vriendin in verwachting is van een tweeling. Böhm: “Ik heb nu iets ontwikkeld dat ik mijn hele leven kan blijven doen.” (AW)

Frank Böhm

oprichter Flexcited.com Ondernemersleeftijd 1997 14 jaar (F & N Productions sinds .com) en sinds 2 januari 2003 Flexcited Personeel 0 n te Omzet “Voldoende om mijn gezi onderhouden.” Grootste succes afgelopen jaar ren “Disco Bingo te mogen organise iss, voor klanten als Atos Origin, K-Sw Givenchy en Elle.” ezet Grootste blunder “Aquarius opg in plaats van Hava Nagila op een Joodse bruiloft.” o Doel voor komend jaar “Disco Bing op de kaart zetten en traditionele merken binnenhalen voor dance events.” n jaar: Belangrijkste les van afgelope met en “Doe wat je goed kan, werk sam r mensen en besteed uit wat je lieve niet wilt doen of niet goed kunt.” dat Gestart omdat “Ik al snel merkte .” ken ik niet onder een baas wilde wer , eker Verwachting uitgekomen “Jaz !” en grote verwachtingen voor 2012

37

levedeondernemer2_def.indd 37

08-04-2011 11:04:57


Lang Leve de ondernemer

Ik ben trots op het feit dat ik binnen twee jaar ondernemen al genomineerd ben voor ‘Weddingplanner van het Jaar’. Uiteindelijk heb ik niet gewonnen, maar de nominatie betekende uiteraard al heel veel voor mij als startende onderneemster! (De dames die wel wonnen, hebben al een groot weddingplanbureau en al jaren ervaring. Geen schande dus om die voorbij te moeten laten gaan…)

Tamara Tijdink Ceremonara

gezond oud worden

T Mariska Thieme-Schrever Bureau RIS Vier maanden na de start van mijn ontwerp- en adviesbureau las ik een oproep: De Goudse Verzekeringen biedt gratis kantoorruimte in Gouda aan. Ik heb het artikel wel vijf maal gelezen. Een gratis kantoor speciaal voor startende ondernemers, dat kán toch niet waar zijn? Ondanks het feit dat er een grote wachtlijst is, besluit ik een poging te wagen. Een week nadat ik mijn bedrijfsplan en inschrijvingsdocumenten heb gemaild, krijg ik een telefoontje en twee weken later sta ik voor vier mensen van De Goudse mijn plannen te presenteren. Vol enthousiasme heb ik mijn visie op natuurlijk ingerichte speelplaatsen, groene schoolpleinen en avontuurlijke speelplekken uiteengezet. Iedereen was erg geïnteresseerd in het onderwerp en ze wilden er alles over weten. Geert Bouwmeester – vice voorzitter van De Goudse- zei dat ik welkom was om te blijven. Ik wist niet wat ik hoorde! Precies zes maanden nadat ik Bureau RIS bij de Kamer van Koophandel heb ingeschreven, ben ik in mijn nieuwe kantoor getrokken. De locatie, de ruimte, de mensen, het is in één woord geweldig. Ik heb, samen met negen andere ondernemers, een unieke kans gekregen.

t n e m o m ch i Mijn Ju levedeondernemer2_def.indd 38

08-04-2011 11:05:11


Trgeezonnd doud6worden Jouw BHAG Iedere ondernemer dient er eentje te hebben, maar ga maar eens bij jezelf na: je doel van je onderneming is niet altijd helder. Hoe maak je je doel – of zoals auteur Jim Collins het noemt – je Big Hairy Audacious Goal duidelijk? Stage Entertainment wil mensen ‘de avond van hun leven bezorgen’. Starbucks wil ‘the number one consumer brand on the planet’ zijn. Subway wil 100 dollar aan iedere Amerikaan verdienen. Wat heeft dat met jouw onderneming te maken? Niet zoveel, behalve dan dat het allemaal langetermijndoelen zijn, die heel goed helpen voor de focus van de onderneming. Een andere manier om de BHAG te beschrijven is de ‘finish’. Ofwel, waar wil je staan aan het einde van je ondernemersloopbaan? Wanneer is dat? Hoe zal het eruit zien? Hoeveel zal je bedrijf dan waard zijn? Nadenken over je ultieme doel zorgt ervoor dat jij en je personeel hetzelfde voor ogen krijgen. De BHAG moet je poolster zijn, zegt de Amerikaanse businesscoach Verne Harnish. Dat doel kijkt altijd mee bij de dagelijkse gang van zaken. Het is een meetlat waarlangs alle beslissingen worden gelegd. Daarbij dwingt het de onderneming verder te kijken dan morgen. Collins gebruikt een nog duidelijker beeldspraak.

“What mountain are you climbing?” is de vraag die hij – schrijver van Good to Great en Built to last – stelt aan de ondernemers die hij in zijn boeken portretteert. En de BHAG-regel gaat ook prima op voor je privéleven. Acteur Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett hebben een veertigjaars plan opgesteld, waarin ze de grootste weldoeners van de VS willen worden. Bill en Melinda Gates zijn gewaarschuwd.

39

levedeondernemer2_def.indd 39

08-04-2011 11:05:19


Lang Leve de ondernemer

1 jaar

Thijs (31) en s (28) Koen Wolter es Nippon Blad

40

levedeondernemer2_def.indd 40

08-04-2011 11:05:31


De koksmessen die de broers Wolters verkopen, worden per stuk met de hand gemaakt in Japan. Soms mislukt er wel eens een. “Als het staal te warm of te koud is geweest gaat het mis”, vertelt Koen. “Dan krijgen we een mail dat het iets langer duurt. Maar onze smid besteedt veel aandacht aan de kwaliteit en dat sprak ons aan.”

)

W

ant het beste, en dus scherpste mes wilden Koen en Thijs Wolters gaan verkopen. Als telgen van een ondernemersfamilie – vader zit in kantoormeubilair en al zijn zeven broers zijn zelfstandig ondernemer – droomden ze al langer van een eigen bedrijf. “Alleen wisten we nooit wat we wilden verkopen”, zegt de 28-jarige Thijs. Op een gegeven moment – najaar 2009 - besloten ze ‘gewoon maar te gaan zitten om te brainstormen’. Het moest ‘iets cools’ zijn, aldus Koen. Zijn ervaring als kok in een restaurant tijdens zijn studententijd bracht ze op het idee van een goed koksmes. “Die heb ik namelijk thuis nooit gehad. Ik was geen messenkenner en als je dan op het web en in winkels kijkt, zie je veel aanbod. Maar

> 41

levedeondernemer2_def.indd 41

08-04-2011 11:05:40


Lang Leve de ondernemer

‘We Willen beWust rustig gr Koen en Thijs Wolters oprichters Nippon Blades

nse Wat webshop met exclusieve Japa . koksmessen Personeel Geen. r Omzet 40.000 euro. Streven voo . euro 000 200. is tweede jaar Grootste succes 2010 aanschrijven culinair recensenten. dat Grootste blunder 2010 denken en. kom site je r naa zelf van klanten ent rtim asso jaar end kom r Doel voo imat auto site web de en en uitbreid seren. esBelangrijkste les dat je geen conc t. litei kwa op sies doet het Waarom ben je gestart omdat pt koo iets and iem als is en super kick . acht bed t dat jij heb

hoe weet je nou wat goed en fijn is. Dat vond ik moeilijk voor mezelf te bepalen, maar ik vind het wel leuk om te koken en ik wil ook wel goede spullen hebben.”

Hard roepen Hun zoektocht bracht de broers langs Duitsland en uiteindelijk naar Japan. Koen: “Daar hebben ze natuurlijk een hele traditie in messen en samoeraizwaarden. Met hele andere mooie vormen dan het standaard zwarte mes met drie klinknagels dat heel Holland in de keuken heeft.” Ze boekten een ticket naar Japan om de bedrijven te bezoeken die ze via Nederlandse handelsorganisaties hadden aangeschreven. Toen ze ‘hun smid’ aan het werk zagen, wisten ze: dit is zo bijzonder, dat krijg je niet uit een fabriek, dus dit moeten we hebben. Drie speciaal voor hen ontworpen messen bieden de broers via Nipponblades.com aan. Met prachtig versierd staal, in een mooi doosje en zoals gezegd handgemaakt authentiek Japans. Toen de webshop in mei vorig jaar live ging en het stil bleef, waren ze dan ook wel verrast. “We dachten dat als je maar AdWords gebruikt en bovenaan in Google staat, je vanzelf wel verkoopt”, bekent Thijs. De misrekening van het jaar, zeggen beiden. Maar door verder te denken kwamen ze wel tot de gouden ingeving: het aanschrijven van culinaire journalisten. Koen: “Je kunt zelf wel hard roepen dat je een goed product hebt, maar

42

levedeondernemer2_def.indd 42

08-04-2011 11:05:48


t n e m o m ch i u J n Mij

ig groeien’ het is natuurlijk beter als mensen die er verstand van hebben dat zeggen.” Lyrisch waren de Sylvia Wittemans en Jannekes in hun recensies – het grootste succes in het 1-jarig bestaan van Nippon Blades, want betere reclame kun je niet hebben. Voor komend jaar is het doel dan ook meer persaandacht te vergaren. “Dat lijkt te lukken. Van de bladen die we hebben gemaild, krijgen we allemaal aanvragen binnen om een mes te testen. Het wachten is nu op de volgende order, want onze voorraad is op”, aldus Thijs. Duizend messen hopen ze dit jaar te verkopen. Vorig jaar waren dat er zo’n vijftig. “Maar dat kwam allemaal pas aan het eind van het jaar, in december, binnen. Nu we aandacht in de pers hebben, zie je het aantal orders per dag toenemen.”

Direct en rechtstreeks Dat moeten er niet opeens honderd per dag gaan worden, stelt Thijs. Nippon Blades doen de heren er naast hun fulltime banen – Thijs als channelmanager bij affiliate-marketeer Daisycon en Koen als software-ontwerper bij IBM – bij. “We willen bewust rustig groeien”, zegt Koen. “Ik zou niet meer dan 100 messen per dag willen verkopen omdat ik denk dat we het dan niet aankunnen. Volgens mij gaat het dan niet goed.” Want wat ze vaak terugkrijgen van klanten is dat ze het zo fijn vinden dat de broers direct en rechtstreeks terug communiceren. “We hebben best veel interactie met klanten over hoe je het mes moet onderhou-

Rob Kurver oprichter Voipro Afgelopen jaar had ik twee hoogtepunten: 1. KPN gaat onze Voice diensten distribueren, nadat intern bleek dat ze het zelf toch net niet voor elkaar kregen met telefonie 2.0 2. Gevalletje didn’t want to be the guys that didn’t sign the beatles: Een distributeur die ons toch in zijn portfolio opneemt na een mooie brief van mij over dat ik helaas naar de concurrent moet stappen...

>

levedeondernemer2_def.indd 43

08-04-2011 11:05:58


Lang leve de ondernemer

T den en dat vind ik heel belangrijk. We hebben bijvoorbeeld ook bloggers gehad die over ons schreven. Als mensen soms negatief reageren, zie je dat onze klanten het opnemen voor ons merk. En dat is echt super belangrijk. Dat moeten we vasthouden.” Natuurlijk willen ze groeien, zegt Thijs. “Maar dus liever beheerst dan dat we in één keer knallen en het uit de klauwen loopt. In het begin hebben we tegen elkaar gezegd dat ons merk equivalent moet zijn aan kwaliteit en goede klantenservice.” De belangrijkste les van afgelopen jaar was dan ook geen concessie op kwaliteit te doen, stelt Koen. Zo hadden ze bijna voor een goedkoper staal gekozen. “Maar als we dat hadden gedaan, hadden we ook nooit zulke goede recensies gehad en dan hadden we nu niet meer bestaan.”

geweest dan verwacht, zegt Thijs. En het tweede jaar zou wel eens een even grote verrassing kunnen worden. “Ik heb het idee dat we op het punt staan dat er veel leuke dingen kunnen gaan gebeuren.” Zo heeft hij gisteren met Pierre Wind gemaild. Die liet weten dat hij wel een mes wilde testen, maar dan wel drie maanden lang heel intensief. Thijs: “Dan denk ik wel; oh als dat maar goed gaat. Maar als hij het straks goed vindt, dan is dat natuurlijk geweldig. Dan kunnen er zoveel dingen gebeuren.” (EN)

Drie mensen Wat komend jaar wel anders moet, is de site. “Die moeten we veel verder automatiseren”, aldus Koen. “Nu doen we alles zelf, maar op den duur moet het vanzelf gaan. Daar kunnen we veel tijd op winnen.” Ander doel voor dit jaar is het assortiment completer te maken – door ook een slijpsteen, een magneetstrip om het mes op te hangen en een snijplank in het assortiment op te nemen. En daarna – “het liefst nog dit jaar” - uitbreiden naar het buitenland. Met meer messen? “Nee,” zegt Koen beslist. “Ik vind het juist onze kracht dat je we maar drie messen aanbieden. Want dat is overzichtelijk. Op andere sites kun je als je een mes hebt gekozen het in tien verschillende soorten en maten krijgen. Dan heb je nog geen idee wat je moet kiezen.” Het eerste jaar van Nippon Blades is mooier 44

levedeondernemer2_def.indd 44

08-04-2011 11:06:04


7 d Trgeezonnd oud worden Blink uit in klantenservice De klant is terug van weggeweest. Waren die klanten weg dan? Nee, uiteraard niet, maar een goede klantenservice is de beste reclame voor ondernemingen, zo ontdekken velen. Sommigen door schade en schande, anderen omdat ze klantenservice tot speerpunt van hun bedrijf maken. Iemand die klantenservice hoog in het vaandel heeft staan, is Richard Branson. De Sproutcolumnist vertelt graag over zijn ideeën over klantenservice: “Soms lijken regels er te zijn om overtreden te worden: regels mogen nooit een excuus zijn voor slechte klantenservice en ook mogen ze geen hindernis vormen voor uitstekende service. Bijna iedereen heeft wel eens een situatie meegemaakt waarin een medewerker van de klantenservice regeltjes de schuld heeft gegeven voor het feit dat hij de klant niet kon helpen. Als je bedrijf tussen alle andere wil uitblinken door een echt uitstekende klantenservice, moet de staf de regels meer zien als richtlijnen die afhankelijk van de situatie flexibel moeten worden toegepast. Een van mijn geliefde mantra’s over klantenservice is ‘wie het het eerst weet, moet het eerst handelen.’ Als een probleem zich voordoet, zijn er meerdere mogelijkheden het meteen en ter plekke op te lossen. Zo’n manier van werken en problemen oplossen heeft zowel voor de klant als voor het bedrijf talloze voordelen. De voordelen voor de klant spreken meteen voor zich: zijn probleem wordt opgelost, misschien niet voor

de volle honderd procent, maar het wordt toch op zijn minst kleiner. En voor het bedrijf is er natuurlijk het pr-voordeel: het ligt voor de hand dat de klant anderen vertelt hoe vlot de situatie afgehandeld werd. Met zo’n aanpak wordt er ook aanzienlijk op de kosten bespaard – er zijn bijvoorbeeld minder medewerkers dan voorheen nodig die achteraf nog klachten en problemen van klanten moeten afhandelen en oplossen. Houd altijd het klassieke rekensommetje in gedachten dat een ontevreden klant tien mensen over zijn probleem zal vertellen, terwijl een tevreden klant slechts aan vier mensen zijn positieve ervaring zal doorvertellen. Werk dus aan een bedrijfscultuur waarin – zoals ik eerder al zei – medewerkers die iets goed doen opvallen en waarin toewijding en initiatief worden beloond. Goed zorgen voor je personeel is de beste manier om goed voor je klanten te zorgen en die daardoor aan je bedrijf te binden en terug te laten komen.

45

levedeondernemer2_def.indd 45

08-04-2011 11:06:11


Lang Leve de ondernemer

7 jaar

er (44)

sterbo Marcel Beem Emesa

46

levedeondernemer2_def.indd 46

08-04-2011 11:06:22


Op verjaardagen is Vakantieveilingen.nl steeds vaker onderwerp van gesprek. Marcel Beemsterboer, commercieel directeur van de uitgever van de website, kan terugkijken op een jaar waarin de bezoekers- en transactieaantallen explodeerden. “Dit was echt een superjaar.”

J

eetje, zo weinig nog? Niet te geloven”, zegt Marcel Beemsterboer als hem wat cijfers van een jaar geleden worden voorgehouden. De commerciële man van Emesa, uitgever van het succesvolle Vakantieveilingen.nl zou nu allang geen genoegen meer nemen met de dagelijkse 100.000 bezoekers en 1500 verkochte arrangementen van een jaar geleden. Inmiddels is het bezoekersaantal verdubbeld en zijn er dagelijks gemiddeld 5000 transacties. “Deze aantallen zijn zelfs nog hoger dan onze hoogste verwachtingen”, zegt Beemsterboer. “Het was echt een superjaar.” Zeven jaar wordt Emesa in mei. “Nu zijn we geen start-up meer”, zegt Beemsterboer die als enige van de drie oprichters nog in dienst is van de uitgever. “Mijn belangrijkste rol is dat ondernemerschap vasthouden en zorgen dat we niet een normaal bedrijf worden. Dat zou dodelijk zijn.” Want stel je eens voor. “Een normaal bedrijf zegt: als we twintig procent groei halen, hebben we het fantastisch gedaan. Maar wij hebben het pas goed gedaan als we minimaal in omzet verdubbelen. En zelfs dan vragen we ons nog af of we niet hadden kunnen verdriedubbelen.”

Mond-tot-mondreclame Sinds Emesa in 2004 begon met de website Inpakken en Wegwezen boekte het succes na succes.

>

47

levedeondernemer2_def.indd 47

08-04-2011 11:06:33


Lang leve de ondernemer

‘We moeten ervoor zorgen da geen normaal bedrijf w De twee andere websites: Actievandedag.nl en vakantieveilingen.nl zijn spin-offs van de eerste site, waarop vakanties en weekendjes weg van verschillende aanbieders met elkaar kunnen worden vergeleken. In het afgelopen jaar beleefde Vakantieveilingen zijn grote doorbraak. Uit zijn omgeving hoort Beemsterboer dat de site op verjaardagen en het schoolplein steeds vaker onderwerp van gesprek is. “Waar heb jij op geboden en wat heb je betaald? Mond-tot-mondreclame maakt ons steeds groter.” Het succes is deels ook het gevolg van lef, zegt Beemsterboer. “Je moet je niet laten belemmeren in je groei en voor de markt uit durven denken. Dat betekent dat je soms al medewerkers aan moet nemen voordat het werk er feitelijk is . En als je iets nodig hebt, moet je snel durven handelen op basis van beperkte informatie. De laatste tijd hebben we vaak goed gegokt.” Sinds korte tijd zijn er op Vakantieveilingen ook entertainmentarrangementen te koop. Bezoekers kunnen nu bijvoorbeeld bieden op kaarten voor de Toppers in de Arena. Beemsterboer: “Een jaar geleden hadden wij op dit gebied nog helemaal geen naam, nu werden we benaderd door het management van de Toppers, of wij als enige distributiekanaal wilden opereren voor alle kaarten in de tweede ring.” Voor een veiling is het ideaal als een aangeboden product geen vaste prijs in de markt heeft,

zegt Beemsterboer. “Dan bepaalt de consument helemaal zelf de prijs en dat is veel leuker dan wanneer er ergens in de markt al een vaste prijs voor is. Er zijn nu zelfs partijen die op basis van wat ze bij ons verwachten te kunnen verkopen feesten gaan organiseren. Ze huren een ruimte, zorgen voor een line-up met artiesten en de kaartverkoop gaat exclusief via ons. Wij maken dus ook steeds vaker een markt.” Maar is er dan helemaal niets dat tegenviel in het afgelopen jaar? Beemsterboer moet lang nadenken. Uiteindelijk komt hij toch met iets op te proppen wat hij in het vervolg anders zou doen. Vakantieveilingen.nl ging over naar een nieuw systeem en ‘dat was veel heftiger dan iedereen dacht’, zegt hij. “Het leverde in het begin veel meer werk op. Een volgende keer moeten we ervoor zorgen dat mensen beter geïnformeerd worden en dat we meer mensen beschikbaar hebben in zo’n overgangsperiode. Maar we moesten hier even doorheen, nu hebben we een systeem dat internationaal uitgerold kan worden.”

Duitsland Evenals de afgelopen jaren zijn ook de ambities voor het achtste levensjaar van Emesa torenhoog. Beemsterboer verwacht veel van de restaurants die steeds vaker arrangementen aanbieden op de site en ook van de beautytak, waarin alles met betrekking tot persoonlijke verzorging kan

48

levedeondernemer2_def.indd 48

08-04-2011 11:06:46


en dat We jf Worden’ worden aangeboden. Maar het grootste succes moet worden geboekt in het buitenland. Binnen vijf jaar moet Vakantieveilingen marktleider zijn in Europa. Het eerste doelwit is Duitsland, waar de site uiterlijk in het vierde kwartaal van 2011 live moet gaan.

Rechtszaak De uitdaging voor de komende periode is het vinden van nieuw personeel met het ‘Emesa-DNA’: “Dat zijn mensen die het motto ‘work hard, play hard’ hanteren, die het beste uit zichzelf halen en er een groot feest van maken als ze hun doelen bereiken”, aldus Beemsterboer. “Een andere uitdaging is dat wij willen dat de Nederlandse afdeling volledig zelfstandig kan opereren, zodat de directie zich kan focussen op de internationale uitrol.” Het succes van Vakantieveilingen.nl is niet onopgemerkt gebleven. De concurrentie ligt op de loer. Onlangs won Emesa een rechtszaak tegen de website Vakantieveiling.nl, die nu niet langer van deze naam gebruik mag maken. “Door ons succes worden we veel gekopieerd”, zegt Beemsterboer. “Dat is helemaal niet erg, want nu ligt bij ons de druk om goed te blijven presteren.” De tactiek om de concurrentie voor te blijven, klinkt eenvoudig: “Als je gewoon de grootste bent en het meest interessante aanbod hebt, is er voor consumenten geen aanleiding om zich ook bij een andere veilingsite in te schrijven.” (MS)

Marcel Beemsterboer

directeur van mede-oprichter en commercieel onder meer van am terd Emesa, uitgever in Ams ag.nl deD evan Acti .nl, InpakkenenWegwezen l en VakantieVeilingen.n is het verOmzet 2010: 13 miljoen euro. Dat aan Emesa kers ezoe schil tussen wat websiteb rbetaalt doo sa Eme betaalden minus dat wat msterBee nt reke aan de aanbieders. In 2011 rs chte opri drie De . boer op 25 miljoen euro end duiz tien en sam t investeerden bij de star sen. euro. Inmiddels werken er 120 men nnen gezi veel en binn Grootste succes “Dat orden gew is site web VakantieVeilingen.nl de .” wilt uit even er je waar je naartoe gaat als jaar lf erha and we Grootste blunder “Dat e-commercegeleden nog dachten dat we als niet boven toch jaar bedrijf de komende vijf n.” ome uitk en de 100 werknemers zoud ucons tse Dui “De Doel voor komend jaar gt, slaa dat Als en. ment enthousiast krijg alleen een hebben we bewezen dat het niet is.” Nederlands fenomeen n jaar “Dat je Belangrijkste les van afgelope op tijd zaken r eme dern als mede oprichter/on en, zodat alist peci vaks moet overdragen aan afhanniet en ien groe het bedrijf kan blijven n.” one pers e kelijk is van één of twe den dat het Waarom ben je gestart “Wij von ichtig was en oorz ond aanbod op internet heel en vergelijk chte inzi wilden met het aanbod

lijkbaar maken.” “We hadden Is je verwachting uitgekomen dag meer dan elke nu nooit durven hopen dat sites iets web onze 5000 mensen op een van en.” boek en vinden wat ze graag will

49

levedeondernemer2_def.indd 49

08-04-2011 11:06:56


Lang Leve de ondernemer

Trgeezonnd doud8worden augmented reaLity Een belofte voor de toekomst of een hersenspinsel van een paar internetpioniers? Dat was vorig jaar de vraag voor augmented reality. Nu blijkt dat het versmelten van de echte (fysieke) en de virtuele wereld wel degelijk businesskansen oplevert. Augmented reality is niet meer dan de mogelijkheid om op het beeldscherm informatie toe te voegen aan deze werkelijkheid. Denk aan informatie, maar ook aan video’s. Zo kun je informatie krijgen over bedrijven, restaurants, theaters, busen metrotijden, daar waar jij je bevindt. Richt een camera van je mobiel op een restaurant en je krijgt direct recensies te zien, of de daghap. De eerste voorbeelden kwamen van het Nederlandse Layar, die bedrijven als Funda aan augmented reality koppelt. Zo kun je met je camera de omgeving afspeuren naar te koop staande huizen. Ook pinautomaten kun je op deze manier

opsporen. Nog interessanter wordt het voor marketingcampagnes. BMW was één van de eersten die een AR-campagne lanceerde; door een code voor de webcam te houden, kwam een auto tot leven die je vervolgens kon gebruiken om mee te schilderen op het scherm. TNT heeft inmiddels ook AR-postzegels. BMW gebruikt de technologie ook in huis; monteurs hebben een speciale bril, waar op het scherm real-time instructies geprojecteerd worden die hem vertellen wat er gerepareerd moet worden.

50

levedeondernemer2_def.indd 50

08-04-2011 11:07:04

123007


Ik ben 4

en wil mij als ZZP’er in één keer snel en voordelig verzekeren De Goudse biedt verzekeringen én inspiratie voor elke ondernemersleeftijd. Van BedrijfsImpulz voor zelfstandige adviseurs tot kans op een gratis radiocommercial. In 2007 startte grafisch ontwerper Hannah Bonjer haar ontwerpbureau HNNH. Dit jaar viert ze haar vierde ondernemersverjaardag. De Goudse helpt ondernemers zoals Hannah graag verder. Bijvoorbeeld met BedrijfsImpulz voor zelfstandige adviseurs, een pakket waarmee ondernemers hun bedrijf in één keer compleet kunnen verzekeren voor slechts € 49,- per maand. Maar ook met tal van inspirerende extra’s. Zoals korting op evenementen of kans op een gratis radiocommercial. Meer weten over verzekeringen en inspiratie voor ondernemers van élke leeftijd? Kijk op www.goudse.nl

De Goudse helpt ondernemers verder.

12300741_Adv_Sprout_special_168x210.indd 1 levedeondernemer2_def.indd 51

04-04-2011 11:52:35 08-04-2011 11:07:12


! d r ee t i c i l Gefe

Succes moet je vieren! Iedere ondernemer weet nog precies wanneer en waar hij gestart is, en in de jaren daarna volgen veel hoogtepunten. Ondernemers kennen de kick van het eerste succes. Benieuwd hoe anderen hun hoogtepunten vieren? Deze gids staat bol van de verhalen van vierende ondernemers. En niet alles gaat altijd even goed, maar ook daar geven ze een positieve draai aan... Lang leve de ondernemer!

levedeondernemer_cover_def.indd 2

08-04-2011 11:26:33

Lang leve de ondernemer!  

Deze gids staat bol van de verhalen van vierende ondernemers. En niet alles gaat altijd even goed, maar ook daar geven ze een positieve draa...