Page 1

MALE UP

sander (23) na make-over: “Ik lijk precies een Edegemse versie van Conchita Wurst”

gender, diversiteit en make-up: een match made in heaven?

coverboy jef:

“als je geen steun krijgt van het thuisfront is er wel een community die achter je staat” visagist randy: 1

“Onder mannen is foundation het populairst”


BEELD: LIES HENDRICKX


edito Gendergelijkheid is een breed thema. Meestal draait het om gendergelijkheid wat vrouwen betreft, maar ook mannen kampen regelmatig nog met taboes. Zo ook in de wereld van make-up. Het is een uitdaging om ons in dat wereldje te begeven, aangezien we zelf vrouw zijn en make-up dragen voor ons vanzelfsprekend is. Omdat er tegenwoordig toch steeds meer make-up merken voor mannen verschijnen, kunnen we vaststellen dat er vraag is naar dit onderwerp. Met Male Up willen we ervoor zorgen dat iedereen zich kan uitdrukken hoe hij of zij dat wil, ongeacht de vooraf bepaalde labels. In dit magazine gaan we op zoek naar verhalen van mannen en hun passies voor make-up, bundelen we verschillende meningen en komen we zo tot nieuwe inzichten. Deze publicatie bevat ook enkele make-overs zodat mannen hun visies over make-up positief kunnen verbeteren, alsook een stappenplan om jezelf te maquilleren op de juiste manier en een interview met een visagist. Veel leesplezier!

Lies Hendrickx

Florence Wijnen

“Ik vind mannen met make-up verrassend. Ik zal soms wel even vreemd opkijken omdat het ongewoon is en dit wil ik net voorkomen. Gemaquilleerde mannen hoeven niet nagegaapt te worden. Het moet genormaliseerd worden zodat het taboe verdwijnt. Iedereen moet kunnen doen waar die gelukkig van wordt. Is dat dankzij make-up, is dat zeker oké.”

“Ik heb er absoluut geen probleem mee als mannen make-up dragen. Toch worden ze nog te vaak nagekeken als ze zo in het straatbeeld verschijnen. Het taboe doorbreken zal niet simpel zijn, omdat make-up voorlopig nog een vrouwelijke stempel heeft. Alles kan veranderen, dus ook genderneutrale make-up kan op termijn zeker en vast zijn opmars maken.”

3

Kayleigh Annaert “Mijn interesse in make-up is heel groot. Op Instagram en YouTube zie ik vaak gemaquilleerde mannen voorbij komen. Ik vind het dus niet meer zo vreemd om een man met make-up te zien, maar het is nog steeds spijtig dat niet iedereen er zo over denkt. Het zou dan ook geweldig zijn mocht het taboe hierrond verdwijnen zodat iedereen kan doen wat hij of zij wil.”


IN DIT NUMMER 06 09 10 14 22

Lander gaat regelmatig de straat op als drag queen Waaraan jullie denken bij het zien van een gemaquilleerde man Sien en LoĂŻc volgen de opleiding gender en diversiteit Drie jonge kerels over hun eerste ervaring met make-up Dit vinden jullie van mannen en make-up

4


24 27 28 30 37

Olaf gebruik make-up voor zijn hobby life action roleplay Dankzij dit stappenplan creĂŤer je de perfecte look Visagist Randy over zijn job, passie en toekomst Jef gaat make-up artieste Charlotte Tilbury achterna Gender issues besproken bij Feminisme is voor iedereen

5


PORTRET

lander marstboom Woont in Antwerpen, is twintig jaar en zet koffie bij Starbucks. Hij is absoluut niet bang om met een laagje make-up in het straatbeeld te verschijnen.


Lander experimenteerde voor het eerst met make-up rond zijn twaalfde. “Acht jaar geleden begon mijn passie voor make-up stilaan te ontstaan. Toen speelde ik vooral met kleur en kwam ik er niet mee naar buiten.” Als Lander een minder goede dag achter de rug had, voelde hij zichzelf beter dankzij make-up. “Dat begon met concealer voor een puist, maar ondertussen is het veel meer dan dat. Ik doe het in eerste instantie puur om mezelf creatieve vrijheid te bieden. Het is de perfecte gelegenheid om te creëren wat ik wil op elk moment van de dag. Ik kan mezelf mooi maken, maar ook transformeren.”

“Niemand gaf wat om mijn make-up looks tot ik er beter in begon te worden”

Attitude en boost

Na al die tijd beschouwt Lander zichzelf als een drag queen, hoewel hij het een beladen woord vindt. “Het is veel breder dan mezelf maquilleren en als vrouw verkleden. Voor mij is het een attitude, een boost voor je zelfvertrouwen die je evengoed kan krijgen door met nieuwe sneakers te pronken. Deze houding krijg ik door een personage én passend verhaal erbij te bedenken. Dankzij de realisatie kan ik het dan ook delen met anderen.” Landers vrienden hebben absoluut geen enkel probleem met zijn looks. “In het begin reageerden sommigen onverschillig, anderen draaiden dan weer met hun ogen. Ik ben altijd al de meest speciale van de groep geweest, dus niemand gaf er wat om. Tot ik er beter in werd, uiteraard (lacht).” Wanneer hij naar buiten gaat als drag queen gaat dit gepaard met nieuwsgierige reacties, maar af en toe worden er ook negatieve reacties geroepen.

Inspiratiebronnen

Als hij zich niet omtovert tot een drag queen draagt hij in zijn dagelijks leven amper make-up. Het enige wat hij soms gebruikt is een lichte foundation. Zijn inspiratie vindt hij vooral in de opera- en theaterwereld. “Wat me ook erg inspireert zijn overdreven dramatische films. Ik werk bijna nooit een look volledig op voorhand uit, meestal laat ik me leiden door het moment zelf.” Ook Lander kijkt regelmatig naar tutorials. “Deze zijn erg handig omdat iedereen make-up aanbrengt op een compleet andere manier dan de vorige. Make-up kent zo goed als geen regels, dus probeer het gewoon. Ik leerde alles door te proberen en zo kwam er steeds meer en meer verbetering.”

7


QUICK Q&A

Trotsheid

Volgens Lander dragen mannen vooral make-up om zich zelfzekerder te voelen of om zich creatief uit te leven. “Mannen die make-up durven dragen vind ik enorm dapper. Het maakt me ook trots omdat ik blij ben dat de persoon in kwestie voor zijn eigen geluk kiest en het hem niets kan schelen wat anderen ervan vinden. Als ik op straat een gemaquilleerde man tegenkom denk ik bij mezelf: ‘he has balls’.”

Wat is je lievelingslook? “Mijn nieuwste look is altijd mijn favoriet (lacht).” Wat is je favoriete kleurenpalet? “Ik maquilleer me graag freaky, dus ben gek op koude bruine tinten.” Waar koop je je make-up? “Dat gaat van budget make-up in van Kruidvat tot duurdere producten van NYX Professional Makeup.”

Mocht er geen taboe rond heersen, zou Lander zeker en vast vaker met make-up de deur uitgaan. “Een man die aandacht besteedt aan zijn uiterlijk wordt blijkbaar minder aanvaard, maar ik heb geen idee waarom. We vragen het beter aan de mensen die er een taboe van maken.” Tot slot geeft Lander nog een laatste tip mee voor zij die stilaan willen beginnen met experimenteren: “Proberen kan absoluut geen kwaad. Al is het in je kamer thuis, er is niets mis met wat dingen uit te testen. Zolang je jezelf comfortabel voelt, doe je het goed.” 

Hoeveel spendeer je gemiddeld per maand aan make-up? “Veel te veel. Hoog tijd om eens te limiteren.” Welk product moet iedereen in zijn of haar beautycase hebben zitten? “Foundation is altijd handig!”

TEKST: FLORENCE WIJNEN BEELD: LIES HENDRICK

8


VRAAG VAN VANDAAG

wat is het eerste waaraan je denkt bij het zien van een gemaquilleerde man? geweldig

ongewoon schoonheid

dapper

drag queen

keuzevrijheid baanbrekend

transgender

eigenheid

speciaal pride

schoonheid

zelfzeker

lef onverschillig

bijzonder intens

vreemd opvallend

not done moet kunnen

talent sterk

okĂŠ aanvaardbaar

verrassend

TIJD VOOR VERANDERING

KANBETER

WAUW!

9


TOEKOMSTBLIK

gender, diversiteit en make-up EEN MATCH MADE IN HEAVEN?

Studierichtingen in het hoger onderwijs schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. In deze editie zetten we de master gender en diversiteit in de kijker. Aan het woord zijn studenten Sien Heirweg en LoĂŻc Blondeel over hun toekomstig werkveld en wat zij vinden van mannen met make-up. TEKST: FLORENCE WIJNEN

10


SIEN (22) VOLGT DE MASTER OF ARTS IN GENDER AND DIVERSITY AAN DE UNIVERSITEIT VAN GENT

“Ik vind het geweldig als mensen een je m’en fous-houding hebben op vlak van gender”

Een gemaquilleerde man omschrijft ze als rebels. “Make-up dragen als man vraagt in onze huidige samenleving om heel wat moed. Rebellen verzetten zich tegen wat als normaal beschouwd wordt. Dat doe je als man met make-up zeker en vast ook, vooral als deze uitdrukkelijk aanwezig is.” Sien associeert mannen met make-up met de showbizzwereld. “Hiermee bedoel ik dan vooral televisiegezichten en theateracteurs maar ook non-binaire personen en mannen met een bepaalde seksuele oriëntatie. Homoseksuele of biseksuele mannen zijn volgens mij meer geneigd om met make-up te experimenteren, al dan niet in het openbaar. Wat heteroseksuele mannen betreft, voelt het denk ik heel onwennig om make-up te dragen. De samenleving oordeelt de geaardheid vaak te snel wanneer ze zich vrouwelijker gedragen”, zegt Sien.

Wanneer ze op straat een man tegenkomt die make-up draagt, reageert Sien erg enthousiast: “Er verschijnt dan spontaan een glimlach op mijn gezicht en ik word er altijd enorm gelukkig van! Vaak vind ik dat ze er veel beter in zijn dan mezelf en stiekem ben ik wel een beetje jaloers op hun skills (lacht). Ik vind het geweldig als mensen een je m’en fous-houding hebben op vlak van gender. Er staat nog een hele grote muur tussen de hokjes man en vrouw maar op deze manier lijkt deze steeds een klein beetje kleiner worden.” Volgens haar is de samenleving zich steeds meer bewust van gender en de impact ervan. “Hierdoor kijken we ook meer naar praktijken zoals make-up en stellen we ze in vraag. Deze algemene tendens zal er allicht ook voor zorgen dat make-up bij mannen meer getolereerd zal worden. Vooral de mediasector kan een be-

11

langrijke, taboedoorbrekende rol spelen. Reclamefilmpjes voor make-up tonen vaak jonge vrouwen in relatie tot de producten. Wanneer men in zo’n reclame een man zou afbeelden, kan dit zeker wat teweegbrengen. Daarnaast zijn rolmodellen ook zeer belangrijk.” Sien vraagt zich af of aan cosmeticaproducten zelf echt een gender verbonden is. “Make-up wordt veel meer door vrouwen dan mannen gebruikt. Dat is een feit. Maar of er zoiets bestaat als een mascara voor vrouwen en een genderneutrale mascara, daar stel ik me vragen bij. Als cosmeticamerken genderneutrale lijnen uitbrengen kan ik me hier heel moeilijk een beeld bij vormen. Gaat het dan over andere kleuren of verpakkingen? In mijn ogen kan een mascara met een roze verpakking voor eender welk geslacht tellen”, besluit ze. 


LOÏC (23) STUDEERT VOOR DE INTERUNIVERSAIRE MASTER GENDER EN DIVERSITEIT AAN DE UNIVERSITEIT VAN GENT

“Doorbreek het taboe door sensibilisering over gender en genderstereotypering” “Ik vind dat iedereen make-up moet kunnen dragen indien ze dat willen, ongeacht van je geslacht of gender.” Mannen met make-up doen Loïc meteen denken aan het woord subversief. “Mannen in onze maatschappij worden vaak geëvalueerd op mannelijkheid en aangezien make-up niet geassocieerd wordt met mannelijkheid, dagen ze de traditionele genderrollen uit”, vertelt hij. Volgens Loïc dragen mannen make-up om verschillende redenen. “Die zijn gevarieerd en erg persoonlijk. Bijvoorbeeld om imperfecties weg te werken, om zichzelf uit te drukken of om zich te associëren met een bepaalde kunstvorm.” Als hij een man met make-up op straat tegenkomt, vind hij het dapper dat die persoon het zelfvertrouwen heeft om zo de deur uit te gaan. “Ik heb respect voor mensen die genderrollen uitdagen.” Zelf draagt hij geen make-up, maar dagelijks gebruikt hij

schoonheidsproducten en par-fum. Het gebeurt soms dat hij gemaquilleerd naar LGBTQ+ feestjes gaat. “Daar zijn ook drag queens aanwezig omdat het een omgeving is waarin dit aanvaard is. Zo ontstaat er ruimte om er zelf mee te experimenteren. De reacties die ik dan krijg zijn positief, omdat veel mensen daar begrijpen dat make-up een verlengde van genderexpressie en zelfexpressie kan zijn, en ook omdat het iets artistieks is om mee bezig te zijn.” Loïc hoopt dat het snel genormaliseerd zal worden, maar denk niet dat er meteen een make-up revolutie voor mannen zal komen. “Het taboe komt voort uit onwetendheid en kan enkel doorbroken worden door mensen meer te sensibiliseren over gender en genderstereotypering”, licht hij toe. “Ik denk niet dat make-up snel genderneutraal gaat worden, omdat vrouwen al heel lang

12

vastzitten in schoonheidsidealen en die ook vaak zelf onbewust in stand houden door cosmetica te dragen. Daar is op zich niks mis mee. Je kan het wel of niet dragen, maar ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn van de achterliggende mechanismen die ervoor gezorgd hebben dat vrouwen moeten voldoen aan schoonheidsidealen.” De nieuwste beautytrend komt er volgens hem niet aan. “De meeste mannen zijn niet bereid om afstand te nemen van hun mannelijkheid en het is slechts een klein deel dat dit wel kan en wil doen. Hierin zit dus ook het potentieel om subversief met genderrollen. om te gaan. Daarnaast denk ik dat veel mannen die makeup dragen deel zijn van de LGBTQ+ gemeenschap, waar mensen veel bewuster en genuanceerder bezig zijn met gender en genderexpressie.” 


BEELD: KAYLEIGH ANNAERT


14


MAKE-OVER

“Er heerst nog steeds een taboe omdat mensen simpel en niet open-minded genoeg zijn”

Dat is een van de vele redenen waarom er nog een taboe heerst rond mannen die make-up dragen. Ook vinden sommigen onder hen dat make-up hen een vrouwelijk kantje geeft. Om het tegendeel te bewijzen, verwelkomden wij drie jongemannen in onze opmaakstudio voor een ware make-over. TEKST: FLORENCE WIJNEN • BEELD: LIES HENDRICK

15


MAKE-OVER

tuur meeusen 29, uit Antwerpen legt gietvloeren

VISAGIE: LIES HENDRICKX

16


“Mannen met make-up hoeven niet noodzakelijk artistiek te zijn”

Wat vind je van mannen die make-up dragen? “Ik vind er niks mis mee maar vind het altijd een beetje speciaal, omdat het nog steeds een raar beeld is.” Als je op straat een man tegenkomt die make-up draagt, wat denk je dan? “Dan denk ik: ‘is het serieus of is hij onderweg naar een feestje?’ omdat het niet vaak voorkomt.” Hoe zou je een man die geschminkt is in één woord omschrijven? “Dapper. Ik vind het knap dat ze zichzelf durven uiten op deze manier.” Welke gevoelens wekt een geschminkte man bij je op? “Vragende gevoelens: waarom?.” Heb je zelf al ooit make-up gedragen? “Ja. Enkel voor een toneelstuk vroeger.” Hoe ziet je morning routine eruit? “Lang douchen. De auto starten. Langs het eerste tankstation stoppen voor een koffietje.” Wat vond je van de make-over? “Geslaagd. Ik had wel gedacht dat het ook op een subtiele manier kon worden aangebracht.” Kan je je inbeelden waarom sommige mannen wel make-up durven dragen? “Ik denk het wel. Om toch een soort van statement te maken. Proberen om extra op te vallen. Om het uiteindelijk een beetje te normaliseren.” Zijn mannen die make-up dragen volgens jou artistiek ingesteld? “Dat hangt af van de soort make-up. Sommige mensen gebruiken graag felle kleuren en glitters om op te vallen. Dan associeer ik dat meteen met iets artistieks. Anderen willen gewoon iets verbergen of accentueren en dat heeft niet echt iets met kunst te maken.”

Wordt het de nieuwste beautytrend? “Nee.” Waarom is er volgens jou nog een taboe rond? “Onbekend is onbemind.

Zou je het vaker dragen moest er geen taboe rond zijn? “Nee. Taboe of niet: ik zou het gewoon niet zelf dragen. Ik ben blij met mijn uiterlijk en heb niet echt de behoefte om mezelf te maquilleren.”

Wordt make-up in de toekomst volledig genderneutraal? “Ik denk dat het altijd overwegend iets voor vrouwen zal zijn. Als het vaker in het straatbeeld verschijnt, zal het taboe stilaan weggewerkt worden.”

17


MAKE-OVER

SANDER CEUPPENS 23, uit Edegem studeert Productdesign

VISAGIE: KAYLEIGH ANNAERT

18


“Ik lijk precies een Edegemse versie van Conchita Wurst”

Waarom is er volgens jou nog een taboe rond mannen die make-up dragen? “Omdat er heel veel mensen erg conservatief zijn en hier niet voor openstaan.” Hoe kunnen we dit taboe doorbreken? “Als meerdere jongens zich zouden laten schminken. Mocht het taboe er niet zijn, zou ik wellicht geen makeup dragen. Toch kan ik me inbeelden dat sommige mannen het wel durven dragen, omdat ze een goede reden hebben om dit te doen.”

Wat vind je van mannen die make-up dragen? “Moet absoluut kunnen. Ik heb er geen problemen mee.” Als je op straat een man met make-up tegenkomt, wat denk je dan? “Dan denk ik: ‘Huh? Nice!’ omdat ik respect heb voor mensen die hun eigen ding doen en met een gedurfde stijl naar buiten komen.”

Wordt make-up in de toekomst volledig genderneutraal? “Mannen zullen in de toekomst vaker make-up gaan dragen, maar deze tendens komt traag op gang. Het is in mijn ogen absoluut niet de nieuwste beautytrend. Make-up zal op lange termijn zeker genderneutraal worden, al zullen we er nog lang op mogen wachten.”

Wat is het eerste dat in je opkomt als je denkt aan een man met make-up? “Een piraat. Ik associeer het meteen met een jongetje dat als piraat geschminkt is, omdat ik vroeger ook altijd als piraat geschminkt werd. Mocht ik het in een woord willen omschrijven dan denk ik aan drag, omdat dat een bevooroordeelde reactie is die in mij opkomt. Ik zie niet vaak mannen die subtiel geschminkt zijn. Als ze dat wel zijn, valt het me alleszins niet op omdat ik er zelf niet veel van ken.” Heb je ooit zelf al make-up opgehad? “Ooit heb ik het al eens voor te lachen gedragen of omwille van een weddenschap. Vandaag wordt ik voor het eerst deftig gemaquilleerd.” Hoe ziet je morning routine eruit? “Deze heeft absoluut niets met me-time of verzorging te maken. Hij ziet er als volgt uit: opstaan, naar het toilet gaan, terug mijn bed in, opnieuw naar het toilet, ontbijten en naar school fietsen.” Wat verwacht je van de make-over? “Dat ik er vrouwelijker ga uitzien, met uitzondering van mijn baard natuurlijk.” Wat vind je van het resultaat? “Tof, zeker geslaagd. De look is subtiel. Zo zie je maar dat je als man met make-up op niet meteen op hoeft te vallen. Ik lijk precies een Edegemse versie van Conchita Wurst (lacht).”

19


MAKE-OVER

tom coremans 29, uit Wilrijk werkt in de IT-sector

VISAGIE: LIES HENDRICKX

20


“Als het vaker in het straatbeeld verschijnt, zal het taboe stilaan verdwijnen” Wat had je verwacht van de make-over? “Geen speciale verwachtingen omdat ik niet wist wat het zou inhouden. Ik had het extremer verwacht. Meer drag queen-achtig en imposanter. Het was heel subtiel. Ik vind het niet slecht gedaan.”

Wat vind je van mannen die make-up dragen? “Geen enkel probleem mee. Iedereen doet zijn eigen ding en uit zich hoe hij dat wil. Prima, zolang je anderen er niet mee lastigvalt.”

Kan je je inbeelden waarom sommige mannen wel make-up durven dragen? “Zeker. Ze zullen hun redenen wel hebben hiervoor. Volgens mij doen ze dit om zichzelf te zijn. Misschien willen ze iets verbergen, zijn ze onzeker of willen ze een statement maken. Ze zijn niet altijd homoseksueel, maar ik kan er wel inkomen dat ze vaak een vrouwelijk kantje hebben. Maar daar is absoluut niks mis mee.”

Als je op straat een man tegenkomt die make-up draagt, wat denk je dan? “Ik associeer het met een feestje, een festival of een evenement.”

Wordt make-up in de toekomst volledig genderneutraal? “Nooit volledig genderneutraal, want vrouwen zullen altijd meer praal en pracht willen, maar het zal wel openbloeien.”

Hoe zou je een man met make-up is in één woord omschrijven? “Zelfzeker. Je moet enige zekerheid hebben om als man zo rond te lopen. Even goed als vrouw, is het soms nodig om zelfzekerder te zijn door een opvallende kleur lippenstift te dragen.”

Zou je het vaker dragen moest er geen taboe rond zijn? “Misschien enkel zelfbruiner, want een mooi kleurtje hebben is altijd aantrekkelijk, hé (lacht).”

Heb je zelf al ooit make-up gedragen? “Ja. Voor een fotoshoot. Mijn ex-vriendin studeerde voor make-up artieste, dus was ik soms model voor haar schoolopdrachten.”

Waarom is er volgens jou nog een taboe rond? “Omdat mensen simpel en niet open-minded genoeg zijn.”

Hoe ziet je morning routine eruit? “Douchen op nog geen vijftien minuten en vertrekken naar mijn werk. Daar ontbijt ik, daar sta ik op en word ik wakker.”

Hoe kunnen we volgens jou dit taboe doorbreken? “Een zondebok vinden die ermee wil starten.”

21


EN, WAT VINDT U?

wat vindt u van mannen met een laagje crÈme of kleurtje op hun gezicht? Nathalie (21), studente journalistiek

Camille (18), studente steinerschool

Marie (20), studente geneeskunde

“Mannen hebben even veel recht om make-up te dragen als vrouwen. Iedereen moet zich goed kunnen voelen in zijn vel. Make-up van drag queens vind ik de max en zien eruit als echte kunstwerken.”

“Ik zou meteen denken dat deze man op mannen valt. Dat is misschien nog een cliché dat de wereld uitgeholpen moet worden. Dat moet op termijn zeker lukken, want onze generatie accepteert veel meer dan de vorige.”

“Mannen met make-up associeer ik met het woord queen. Het is zalig hoe ze zich niets aantrekken van de buitenwereld of reacties van anderen. Daar heb je best wel guts voor nodig. Het geeft me een gevoel van optimisme en hoop omdat iedereen gewoon zichzelf kan zijn. In mijn ogen wordt het geen trend, want bij vrouwen die make-up dragen is dat ook niet het geval.”

Olivier (21), student communicatie “Alles kan tegenwoordig een trend worden, mannen die vrouwenkleding dragen is al jaren in, dus misschien is het binnenkort zelfs normaler dat mannen make up dragen dan vrouwen. Naast cosmetica heb je maar een ding nodig om het aan te durven: een flinke dosis zelfvertrouwen.”

Julie (28), communicatieverantwoordelijke “Ik heb er totaal geen probleem mee als mannen make-up willen dragen! Iedereen moet doen waarhij of zij zich goed bij voelt, als het maar niet provocerend is of ongepast.”

Christelle (24), videojournaliste “Mannen met make-up beschouwd ik als het nieuwe normaal. Dankzij cosmetca kunnen mannen, net zoals vrouwen, hun schoonheid meer in de kijker zetten. En daar is absoluut niets mis mee.”

22

Simen (21), student cultuur “Mannen met make-up associeer ik met circusof mime-artiesten. Daarnaast denk ik ook meteen aan drag queens, maar dat is natuurlijk de overtreffende trap van geschminkt zijn. Het lijkt mij sterk dat make-up op termijn volledig genderneutraal zou worden. Het zal nog wel even een vrouwelijk bastion blijven.”


Stephanie (33), huismoeder “Ik vind het raar als een man met make-up op straat komt. Het is absoluut niet mannelijk. Het hoort zeker thuis in de modewereld, maar of het volledig gender-neutraal kan worden, daar heb ik mijn twijfels over.”

Ilias (24), student webdesign “Ik moet meteen aan Johny Depp denken bij de woorden geschminkte man. Om in de huidige maatschappij zo rond te lopen is zelfvertrouwen hebben echt wel een must. Je moet sterk in je schoenen staan. Als we Johhny Depp nog vaker op posters in de bushokjes zien staan, gaat de eyeliner-look misschien wel een opmars maken, zoals vroeger in het new wave-tijdperk. Wij kijken op naar iconische figuren en als zij het blijven dragen, laten wij ons zonder twijfel inspireren door hen. Dat zit in onze natuur. Geen idee of make-up op termijn genderneutraal wordt. Laat de cherry lipstick maar aan Katy Perry, ver weg van de mannen.”

Daniël (20), student bio-inginieur “In mijn ogen straalt een man met make-up een bepaalde onzekerheid uit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat de persoon een uiterlijk kenmerk probeert te verbergen of als er sprake is van geslachtsonzekerheid. Hoe vroeger het genormaliseerd wordt, hoe beter. Niets breekt taboe en twijfel beter, dan tijd om eraan te wennen.”

Pauline (22), studente film en televisie “Ik vind het vooral gedurfd en cool als mannen make-up dragen. Volgens mij is het een soort van zelfexpressie. In de media mag er meer aandacht aan besteed worden, om zo de eerste stappen naar normalisering te zetten.”

Andry (30), houtbewerker “Iemand die zich graag schminkt lijkt mij een ijdel iemand. Mannen doen dit volgens mij om zich mooier te maken. Onze maatschappij is zo ver gevorderd dat we door de media en reclame een bepaald beeld krijgen van wat schoonheid is. En make-up maakt daar nu eenmaal deel van uit. Sociale media is de manier om het nog meer onder de aandacht te brengen.”

Fabian (29), leerkracht secundair “Gemiddeld spenderen mannen minder tijd aan hun uiterlijk, dus zij die dat wel doen zijn volgens mij heel ijdel en bewust van hun uiterlijk. Mannen met make-up associeer ik met new wave. Als de look past binnen een subcultuur, zal ik het wellicht niet opmerken. Volgens mij ligt een sterke transparantie van grondproducten en het productieproces aan de basis van succes. Momenteel zijn er te veel verschillende merken waarvan geen enkel zich voldoende profileert om er tussenuit te springen. Universele kwaliteit, eenvoud en beschikbaarheid zijn belangrijke waarden. Mijn ervaring is dat mannen iets leuk vinden als andere mannen hetzelfde ervaren. Ik hoop dat het woord beautytrend zo snel mogelijk in verval raakt, en dat iedereen gewoon zijn eigen zin kan doen en voor zichzelf kan beslissen. Dit zonder maatschappelijke druk, zonder buiten de boot te vallen omdat hij magazine a of b niet gelezen heeft.”

TEKST: FLORENCE WIJNEN

23


PORTRET

RECLAMEMEDEWERKER OLAF DESMET CASTILLO (24) UIT BERCHEM DOET AAN LIFE ACTION ROLEPLAY

“Valse wondes, blauwe plekken en littekens bootsen we na met make-up”

In de showbizz en ver daarbuiten verschijnen mannen regelmatig in de spotlights met een laagje cosmetica. Denk maar aan acteurs, modellen of simpelweg weerman Frank Deboosere. Ook Olaf is niet vies van wat make-up, want in zijn vrije tijd doet hij aan life action roleplay, waar de nodige cosmetica bij komt kijken. TEKST: FLORENCE WIJNEN • BEELD: LIES HENDRICKX

25


“Mannen met make-up zijn gewoonweg fabuleus” Vrouwelijk kantje

Olaf vindt het vooral gedurfd dat mannen op straat komen met make-up. “Het zal natuurlijk afhangen van welke make-up de persoon in kwestie draagt, want er is zoveel variatie. Het kan subtiel, maar ook erg opvallend zijn, zoals bijvoorbeeld een gezicht vol glitters of een smokey eye-look.” Volgens hem maquilleren mannen zich om zich beter te voelen of mooier te maken. “Homo’s kunnen zich op die manier vrouwelijker voelen, maar wat mij betreft kunnen heteromannen ook perfect met make-up over de Meir lopen. Ik vind mannen die make-up dragen gewoonweg fabuleus. Ze doen dit denk ik ook niet om aandacht te trekken. Ik doe het bijvoorbeeld om me beter in mijn rol te kunnen inleven.” “In iedereen schuilt een vrouwelijk kantje, alleen laat niet iedereen dat toe of wordt het niet openbaar getoond.” Als het van Olaf afhangt, zijn mannen die make-up dragen artistiek ingesteld. “Deze kans is groot, omdat creatievelingen vaker gaan expirementeren en dit op verschillende vlakken.”

Wondes en littekens

Hij draagt niet dagelijks make-up, maar voor zijn hobby maakt hij graag een uitzondering. “Bij life action roleplay spelen er enkele tientallen tot honderden mensen tegelijkertijd mee in een verhaal. De spelers zijn allemaal betrokken bij het verhaal en de handelingen zijn niet op voorhand vastgelegd. Zo vertolkt elke speler een zelfverzonnen personage.”

Adios mannelijkheid

Volgens Olaf is het taboe rond mannen en make-up nog altijd aanwezig omdat het zogezegd de mannelijkheid schaadt. “Mannen en vrouwen worden heel hard van elkaar gescheiden. Mocht er geen taboe rond heersen zou ik zeker en vast vaker make-up dragen. Het is jammer dat mensen niet mogen doen wat ze willen.”

Tijdens de gevechten die worden nagespeeld, kunnen er wondes en blauwe plekken ontstaan. “Deze worden nagebootst met behulp van make-up. Soms gebeurt het dat we valse littekens aanbrengen op ons lichaam. Ook dit gebeurt met cosmetica. Op de scouts draag ik af en toe ook wat make-up tijdens spelletjes, maar dat is puur voor het plezier”, klinkt het.

“Willen we dit doorbreken, moeten we gewoon vaker make-up gaan dragen om het te normaliseren. Je moet doen waar je je goed bijvoelt. En je in de eerste plaats niets aantrekken van wat anderen van je vinden. Waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is het zo”, besluit hij. 

26


how to

leren maquilleren in 10 stappen

01

06

02

07

03

08

04

09

05

10 27


EXPERT

RANDY BOGAERTS (24) WERKT ALS VISAGIST BIJ NYX PROFESSIONAL MAKEUP IN ANTWERPEN

“Make-up is eigenlijk al genderneutraal. Want wie bepaalt er dat een man geen foundation kan dragen, of dat een vrouw geen mannenparfum kan ophebben?” 28


Randy behaalde zijn certificaat na het volgen van de Beauty Visagism Essentials opleiding aan de MAKE UP FOREVER Academy in Brussel. “De lessen gingen altijd van start met een aantal uren theorie, die in de namiddag werden omgezet in de partijk. Make-up voor bruiden, de donkere huid, rijpe huid en oriëntaalse make-up zijn slechts enkele voorbeelden van de technieken die mij werden aangeleerd.”

Dankjewel Facebook

Sinds december 2016 is Randy aan de slag als make-up artiest bij NYX Cosmetics in Antwerpen. “Op hun Belgische Facebookpagina kwam ik een vacature tegen. Ze zochten make-up artiesten voor een nieuwe winkel en waagde meteen mijn kans. Na enkele sollicitatiegesprekken waarbij onze kennis getest werd en enkele praktische testen, werd ik samen met drie andere make-up artiesten uitgekozen voor de job. Wij vormden samen met het management team de ploeg voor de nieuwe winkel in Antwerpen.” “Bij ons komen er zeer regelmatig mannen over de vloer. Sommigen om iets te kopen voor hun partner, anderen kopen dan weer iets voor zichzelf.” Wat ze kopen, hangt van persoon tot persoon af. “De meeste mannen komen voornamelijk langs voor een natuurlijke concealer of foundation. Er komen ook vaak drag queens die dan weer naar fellere oogschaduw grijpen.”

Subtiele look

Randy’s voorkeur gaat naar subtielere make-up look, die begint met een uitgebreide morning routine. “Eerst start ik met een skin-

care regime waarbij ik mijn gezicht grondig reinig en mijn huid voldoende hydrateer en bescherm tegen de zon. Wat make-up betreft, breng ik altijd een volledige basis aan, bestaande uit onder andere foundation, concealer en bronzen. Ook vul ik mijn wenkbrauwen in. Oogschaduw en lippenstift laat ik achterwege, al breng ik af en toe wel een bruine mascara aan om mijn wimpers lichtjes te accentueren.” “Mijn make-up stijl is erg gevarieerd. Op dit moment eerder licht en gehydrateerd. Zeker met de zomer in het vooruitzicht houd ik mijn make-up liever licht.” Het gebeurt zelden dat Randy met felle make-up de deur uitgaat. “Foundation is mijn guilty pleasure dus dat durf ik soms wel eens wat meer te gebruiken, maar over het algemeen probeer ik het zacht en subtiel te houden. Mijn favoriete make-up artiest is zonder twijfel Alex Box. Haar stijl is zeer uniek en ze houdt het niet enkel bij make-up.”

Veelbelovende toekomst

Randy vindt het fantastisch dat mannen make-up durven dragen. “Iedereen heeft wel zijn eigen reden om dit te doen. Wel denk ik dat sociale media hier een belangrijke en zeer grote invloed op heeft. Mensen willen allemaal die zogenaamde ‘perfecte’ egale huid die overal op Instagram te zien is”, licht hij toe. Volgens hem is er nog steeds een taboe omdat mannen vaak meteen denken dat make-up hun vrouwelijk maakt. “Wanneer de juiste producten gebruikt worden, is dit zeker en vast niet het geval. Kijk maar naar de manne-

29

lijke televisiegezichten. Die beelden worden in hoge kwaliteit uitgezonden en daarvan zou je toch ook niet zeggen dat ze make-up dragen?” Het taboe kunnen we doorbreken door het gewoon te dragen. “Wil je make-up dragen? Doe het dan gewoon! In het leven kun je niet met de meningen van iedereen rekening houden. Dus beter doen waar je jezelf goed bij voelt.” Als we naar de toekomst van mannen en make-up kijken, ziet Randy die positief in. “Mannen zijn veel meer bezig met verzorging en hun uiterlijk dan vroeger. Ik denk dat de stap naar een concealer of een wenkbrauwpotlood snel gemaakt zal worden. Dat laatste is trouwens hét make-up product dat iedereen in zijn of haar beautycase moet hebben zitten. Mensen zijn vaak verrast door het effect van gevulde wenkbrauwen.” “In principe is make-up op dit moment al genderneutraal. Wie bepaalt er dat een man geen foundation kan dragen, of dat een vrouw geen mannenparfum kan ophebben? Ik ben nog nooit een make-up product tegengekomen waarop uitdrukkelijk vermeld staat dat het enkel voor vrouwen is. Wel wordt make-up vaak in felle ‘vrouwelijke’ verpakkingen aangeboden en dat zal mannen afschrikken. Ik denk dat neutralere verpakkingen al meer uitnodigend lijken om mannen over de brug te krijgen.”  TEKST: FLORENCE WIJNEN BEELD: RANDY BOGAERTS


JEF STUDEERDE AAN EEN londense MAKE-UP SCHOOL EN TREEDT ZO IN DE SPOREN VAN CHARLOTTE TILBURY


PORTRET

“Er zit een hele dunne lijn tussen beide geslachten. Ik vind het tof om die grens te overbruggen”

Hij werd geboren in het Limburgse Neerpelt, het nieuwe Pelt, maar ruilde zijn thuisstad een dik jaar geleden in voor Gent, waar hij communicatiemanagement studeert. De 20-jarige Jef Seuntjens experimenteerde zes jaar geleden voor het eerst met make-up. Nu heeft hij een diploma in die branche op zak en hoopt hij later van zijn hobby zijn beroep te maken. TEKST: FLORENCE WIJNEN • BEELD: LIES HENDRICKX & JEF SEUNTJENS

31


“Mijn ouders vroegen zich af of ze niet te veel zouden opvallen op de Pride, maar in tegendeel: net niet”

“Deze opleiding heeft echt deuren voor mij geopend. Ik leerde er de kneepjes van het vak.” Jef volgde dagelijks praktijklessen van 10 tot 17 uur en dit met vier andere studenten. “De school staat hoog aangeschreven en richt zich voornamelijk op make-up in de modewereld, iets waar ik altijd al interesse heb in gehad. Bovendien studeerde Charlotte Tilbury hier ook af als een van de eersten. Ze is hierdoor gigantisch groot geworden. Ooit wil ik het ook zo ver schoppen als haar.”

Jayphobia

Online is Jef bekend als Jayphobia. Op Instagram bundelt hij zijn favoriete make-up looks die hij bij zichzelf en anderen toepast. “Ik heb twee aparte accounts: eentje voor mijn dagelijkse kiekjes en eentje waar ik mijn looks deel. Dat laatste is een soort online portfolio. Hiermee ben ik gestart tijdens de opleiding in Londen omdat dat aanbevolen werd.”

“Ik kwam voor het eerst in aanraking met make-up op mijn veertiende. Op aanraden van vriendinnen probeerde ik concealer om mijn oneffenheden weg te werken.” Twee jaar later zit de beautycase van Jef al wat voller. “De eerste keer dat ik een oogschaduwlook maakte was ik zestien of zeventien. Op YouTube zag ik steeds meer jongens met make-up verschijnen, waardoor ik getriggerd werd om het zelf eens te gaan proberen. Samen met mijn zus, die twee jaar jonger is dan mij, testten we samen make-up looks uit.”

Aan een look werkt Jef gemiddeld vier uur. “Dit doe ik meestal thuis in de avond. Nadat ik het eindresultaat heb vastgelegd op camera, is het vaak 1 uur ’s nachts en haal ik de make-up er meteen weer af. Soms is het jammer dat ik het aan niemand kan tonen, maar ergens is het ook een therapie voor mij. Een creatieve uitlaatklep, eventjes genieten van wat me-time.”

Tilbury achterna

Guilty pleasure

Inspiratie haalt Jef vooral online of uit magazines. “Ik kijk niet enkel naar mannelijke visagisten maar ook vrouwen kunnen me zeker inspireren. Mijn absolute idool op gebied van make-up is Charlotte Tilbury. Dat is een Britse make-up artieste die ook haar eigen gelijknamige cosmeticamerk op de markt heeft gebracht.” Nadat hij zijn laatste jaar van het middelbaar opnieuw deed in Indianapolis, de hoofdstad van Indiana, trok Jef in september 2017 naar Londen. Daar volgde hij vier maanden lang een opleiding tot make-upartiest aan de prestigieuze Glauca Rossi School of Makeup.

Jef gaat nooit de deur uit zonder make-up. “Ik werk heel graag met oranje tinten, omdat ze goed matchen met mijn groene ogen. De alien look vind ik heel tof, omdat deze iets eigenaardigs heeft en een tikkeltje extravagant is.” Als er iets is waar Jef nooit genoeg kan van krijgen, is het wel blush. “Ik vind het een heel mooi maar tegelijkertijd ook subtiel product. Mijn favoriete is de extra dimension blush van MAC Cosmetics in de kleur cheeky bits. Als je het opvallende effect ervan wil vermijden, is een cream blush het beste alternatief.”

32


“Shoppen doet hij vooral online. Als mijn loon gestort wordt, popel ik om nieuwe items in mijn winkelmandje te gooien. Voor mijn verjaardag maak ik standaard een verlanglijstje met make-upproducten. In Amerika ontdekte ik Sephora (een Franse cosmeticaketen nvdr.) voor het eerst. Dat was echt het paradijs op aarde.”

Festiviteiten

In het dagelijkse leven gaat zijn voorkeur uit naar een subtiele make-up look, maar soms verkiest hij ook een drag-look. “Het leukste aan drag queen make-up vind ik de veelzijdigheid. Je kan er zoveel kanten mee op, je kan je hele gezicht omtoveren als je wil. Alles kan én mag.” Soms speelt Jef ook visagist voor anderen. “Het liefst bij vrouwen, omdat zij vaak een extravagantere look willen. Een keer heb ik drag make-up toegepast bij een man, dat was heel interessant want dan maak je de transformatie van man naar vrouw mee.” “Op de voorbije Pride in Brussel had ik een mannelijke outfit aan en droeg ik opvallende make-up.” Jef reisde er per trein naartoe met vreemde blikken als resultaat. “Dat is typisch aan Vlamingen. Moest ik een trein in Londen nemen zouden ze amper opkijken. Eenmaal aangekomen was het een verademing, want iedereen steunt je omdat het niet uitmaakt hoe je erbij loopt. Mijn ouders zijn me nadien komen ophalen, uit bezorgdheid dat er toch iets zou gebeuren. Ze vroegen zich af of ze niet te veel zouden opvallen, maar in tegendeel: net niet (lacht).” Opvallende make-up looks draagt Jef vooral tijdens feest- of verjaardagen of in het uitgaansleven. “In Gent heb je bijvoorbeeld Queerly Beloved, een muzikaal evenement met optredens waar iedereen welkom is. Zulke festiviteiten zijn absoluut niet énkel voor LGBTQ+: het is vooral een plaats waar we veilig zijn en onszelf kunnen zijn.”

gouden beauty tip

“Fixeer een wenkbrauwborsteltje met haarlak, borstel ermee door je wenkbrauwen en ze staan heel de dag kaarsrecht.”

33


instagram inspiratie @lucygarland

“Een van mijn favorieten op gebied van drag make-up is Lucy Garland. Ze komt uit Melbourne en werkt ook vaak met quirky make-up. Ze experimenteert met verschillende stijlen en haar oog voor detail is gewoonweg geweldig.”

@gothykendoll

“Dit is een van mijn favoriete Britse drag queens. Hoewel hij een bepaalde stijl heeft die altijd terugkeerd in zijn looks, is het complete eindresultaat dat hij uitwerkt zo mooi en inspirerend.”

@dausell

“Marie heeft twee thuisbasissen: eentje in Malmö en de andere in Kopenhagen. Ze heeft een stijl die ik enorm cool vind. Haar make-up is meer modegericht en wanneer ik een editorial maak, is zij mijn grootste inspiratiebron.”

@celinebernaerts

“Celine komt uit Breda en is bij onze noorderburen en ver daarbuiten ontzettend populair. Ik volg haar al sinds ik pas met make-up begon. Haar stijl is gelijkaardig aan die van Marie Dausell. Meestal iets draagbaarder dus een ideaal account voor inspiratie als het op alledaagse make-up aankomst.”

@ageofaquaria

“Giovanni Palandrani woont in New York en staat onder zijn artiestennaam Aquaria bekend om drag make-up. Erg vrouwelijk maar toch ook weer eigenzinnig tegelijkertijd. Ook deze looks zijn van hoofdeinde tot kin perfect verzorgd.”

34


Endrogene overschreiden

Hij reageert enthousiast als hij steeds vaker mannen met make-up in het straatbeeld ziet. “Interessant om te zien is dat ook zakenmannen het aandurven. Uiteindelijk is make-up maar iets wat je op je gezicht smeert om er beter uit te zien. Daar staat wat mij betreft geen gender op.” Volgens hem dragen mannen voornamelijk make-up om zich beter te voelen. “Als je een vrouw bent en jezelf niet de allermooiste vind, kan je dit tegengaan met make-up. Ben je een man, is er zogezegd geen oplossing.” Zelf wil Jef het volgende statement maken: “Ik wil aantonen dat het verschil tussen beide geslachten heel klein is. Ik identificeer mij als man en niet als genderneutraal, maar vind het wel tof om die grens te verschuiven en te overbruggen. Je leeft maar een keer en het zou saai zijn moest je er elke dag hetzelfde uitzien.”

Toekomstblik

malisering zou zijn om ook eens posters van mannen met make-up in de bushokjes op te hangen. Je moet tenslotte ergens beginnen.”

Aan mannen die twijfelen om met make-up de deur uit te gaan heeft Jef een goede raad. “Kijk of je het gevoel leuk vindt om zo op straat te komen. Het is belangrijk om zelfzekerheid uit te stralen. Dit ben ik, accepteer het of niet.” Een nee heb je, een ja kan je krijgen volgens hem. “Als het goed voelt, blijf er dan vooral mee doorgaan. Als je ouders of vrienden je niet steunen is er wel een community die achter je staat.”

“De opleiding die ik nu volg is een plan B. Later wil ik graag beginnen in een cosmeticawinkel als visagist, maar het allerliefst zou ik willen werken op freelancebasis met modellen, voornamelijk voor magazines. Het liefst in een grote buitenlandse stad, want daar wordt mijn creativiteit het meest getriggerd.” Het zou leuk zijn mocht Jef zijn passie kunnen delen met zijn toekomstige vriend, maar dat is geen must. “Ik wil mezelf wel niet veranderen voor iemand anders. Mijn passie voor make-up gaat boven alles.” 

“Ik hoop echt dat de toekomst voor mannen met make-up er rooskleurig uitziet. De mode kan zo gek zijn als je het maar kan bedenken en ook op de catwalk is er al meer gendergelijkheid. Een goede stap naar nor-

35


BEELD: KAYLEIGH ANNAERT

36


COMMUNITY

feminisme is voor iedereen Annebeth Bels (31) werkt als accountmanager voor Telenet bij het pr-bureau Oona. Ze is moderator bij de Facebookgroep ‘Feminisme is voor iedereen’, waar gender issues centraal staan en besproken kunnen worden. “Het is voor mannen die make-up dragen niet eenvoudig om die normen te overschrijden, door vrouwenhaat en homofobie.”

‘Feminisme is voor iedereen’ is de verderzetting van het voormalige ‘Niet in mijn pretpark’, als reactie tegen het evenement ‘pretpark voor vrouwen’ dat op 26 mei 2012 plaatsvond in Gent. Die dag stonden manicures, cupcakes en kleurenanalyses centraal. De naamsverandering naar ‘Feminisme is voor iedereen’ werd doorgevoerd bij de komst van een nieuw beheerdersteam.

Oproepen in verband met mannen en make-up komen zelden voor. “Discussies over vrouwen en make-up en het patriarchale schoonheidsideaal zien we wel vaker.” Volgens Annebeth is er een logische verklaring waarom er nog steeds een taboe rond mannen en make-up heerst. “Seksisme bepaalt nog altijd op arbitraire wijze wat er voor vrouwen is en wat er voor mannen is. Het is voor mannen niet even eenvoudig om die normen te overschrijden dan voor vrouwen, voornamelijk door vrouwenhaat en homofobie.”

“Het vorige team had er geen tijd meer voor en plaatste daarom een oproep opzoek naar nieuwe beheerders. Ik stelde me kandidaat en kreeg het grootste aantal stemmen van leden.” Mensen kunnen in de groep terecht voor toegankelijke, open en respectvolle discussies rond genderproblematiek. “Als lid moet je achter het idee staan dat de maatschappij mannen en vrouwen anders behandelt en dat dit voor issues zorgt. Respect is ook een belangrijke factor. Verder kan alles besproken worden, ook kritische meningen”, legt Annebeth uit.

“Hoe meer we het zien, hoe meer we eraan kunnen wennen. Blootstelling zorgt er bovendien voor dat we trends mooi zullen vinden en dat werkt ook zo voor mensen en make-up. Ik vermoed dat dit in de toekomst ook zo zal blijven. Er zullen periodes zijn van meer acceptatie alsook minder acceptatie.” Annebeth gelooft niet dat make-up over een aantal jaar volledig genderneutraal zal worden. “Zo ver staan we nog niet met die acceptatie. Ik denk dat dé trend op zich daar te niche voor is, maar denk wel dat mannelijke beauty guru’s een grote trend zijn op dit moment. Hopelijk kan dit nog lang zo blijven”, besluit ze. 

Als belangrijkste doel willen de bezielers van de groep dat iedereen die een gender issue heeft bij hun terechtkan om er een open gesprek over te voeren en hopelijk zo iets te leren. “Net wat meer actieve leden zijn vrouwelijk, maar de leeftijdscategorie varieert. Het grootste aantal leden heeft wellicht een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar.”

TEKST: FLORENCE WIJNEN

37


makeup has no limits.


c

0

l

o

f

0

n

Hoofdredactie

Met dank aan

Kayleigh Annaert Lies Hendrickx Florence Wijnen

Annebeth Bels Randy Bogaerts Loïc Blondeel Andry Caluwé Julie Caresia Sander Ceuppens Marie Coppens Tom Coremans Olaf Desmet Castillo Fabian Dillen Simen Eeckhout Sien Heirweg Camille Kort Lander Marstboom Tuur Meeusen Daniël Peeters Stephanie Pladys Ilias Plaum Jef Seuntjens Pauline Sonnet Nathalie Van Hauwe Oliver Vereycken Christelle Olivia Zitu

Vormgeving Lies Hendrickx Florence Wijnen

Beeldbewerking Lies Hendrickx

Illustraties

Kayleigh Annaert

Drukkerij XPO Vredebaan 5 2640 Mortsel

Interne promotoren Marlies Deforche Marijke De Vuyst

Dit magazine werd is onderdeel van de opleiding Grafische en Digitale media aan de AP Hogeschool in Antwerpen.

39


makeup has no gender. MALE UP

Profile for florencewijnen

Male Up  

Male Up bundelt verhalen over mannen en hun passie voor make-up. Dit magazine werd is onderdeel van de opleiding Grafische en Digitale media...

Male Up  

Male Up bundelt verhalen over mannen en hun passie voor make-up. Dit magazine werd is onderdeel van de opleiding Grafische en Digitale media...

Advertisement