Page 1

IJselbuurt special “De IJselbuurt is net een klein dorpje”

IJselbuurt special Gemaakt door: Flore Hoogendoorn MR3B MokumMagazine 1

Interviews Ellen Benders, Nijsje, Café Vrijdag, buurtbewoners en de bewoner voormalige huis Anne Frank


Inhoud

W W W. M O K U M M AG A Z I N E . N L

De eerste indruk van de IJselbuurt

Blz. 3

Alles over de Amsterdamse School architectuurstijl

Blz. 4 & 5

Hotspot Café Vrijdag

Blz. 6 & 7

Nieuw in de IJselbuurt Ondernemers in de buurt De test: de beste koffie van de IJselbuurt Het Merwedeplein 27, II Wilhelmina Drucker, de vrouw als vrije mensch

2 MokumMagazine

Mediacollege Amsterdam Blz. 8 & 9 Contactweg 36 1014 AN Amsterdam Blz. 10 t/m 13 20523 MR3B 20523@ma-web.nl Blz. 14 & 15 COVERFOTO Blz. 16 & 17 Flore Hoogendoorn Blz. 18 & 19

HOOFDREDACTIE Flore Hoogendoorn


De eerste indruk van de IJselbuurt

Voordat je begint met het maken van een magazine, is het allerbelangrijkste: onderzoek, onderzoek en onderzoek doen. Nou, ik kan je vertellen, dat heb ik gedaan. Eigenlijk begint je eerste indruk al op het moment dat je te horen krijgt waar het over gaat. Dit magazine gaat over: de IJsselbuurt. De IJselbuurt, ik was er nog nooit geweest en had geen idee waar het lag. Waar begin je dan? Juist! Google is your best friend. Dus, Googlen maar. Eerlijk gezegd, was mijn eerste indruk niet al te positief. Na een tijdje de wijk te hebben bekeken op afstand via Mapps, zag ik dat de buurt vrij klein is. Er zijn niet veel winkels en eetgelegenheden. Mijn eerste gedachte? “Wat moet ik hiermee?” Nadat ik mezelf dwong om wat optimistischer te gaan denken, ben ik verder gaan onderzoeken.

Dus, wat is de IJselbuurt precies? Waar ligt het en waarom zou de IJselbuurt nou eigenlijk zo leuk zijn? De IJselbuurt is een kleine buurt, die deel uitmaakt van de Rivierenbuurt. Check! Rivierenbuurt, die is al een stuk bekender voor velen. De buurt zit sociaal-economisch gepositioneerd tussen de Oude/Niewe Pijp en de Diamantbuurt. De IJselbuurt is voornamelijk een woonwijk die is omringt aan de IJsel en Oude-IJselstraat. Ook ligt het aan een mooi stuk van de Amstelkade. De IJselbuurt heeft zo’n 5200 inwoners. De gemiddelde leeftijd die er woont is tussen de 25 en 44 jaar oud, dit zijn dus voornamelijk jonge gezinnen.

“De IJselbuurt is net een klein dorpje”

Heel leuk en aardig, zo’n eerste indruk via het internet, maar dit geeft nog lang niet genoeg indruk van hoe de wijk nu écht is. Dus ben ik erheen gegaan, in mijn eentje op pad. Eerlijk gezegd moest ik mezelf wel een beetje schamen over mijn eerste negatieve conclusie, want: wat is de IJselbuurt leuk! Wat mij gelijk opviel is dat de buurt ontzettend dichtbij het centrum van de Pijp en Amsterdam Oud-Zuid ligt. Wanneer je de IJselbuurt inloopt ontvang je één en al rust om je heen, alsof het een klein dorpje is, in de stad. Daarnaast zit er een ienie-minie centrum aan dit dorpje. Ik heb het nu over de Rijnstraat. In deze straat zitten lieve boetiekjes, hotspots om lekkere koffie te drinken en een overheerlijke ijswinkel. Nu is de buurt niet zo ontzettend groot, maar je vindt er wel alles wat je nodig hebt. Toen ik begon met rondlopen in de woonwijk, viel het me op dat er een fijne en rustige sfeer hangt over de buurt. De buurt is prachtig aangekleed met lindebomen die de huisjes in de Amsterdamse School architectuurstijl nog net wat aantrekkelijker maken. Op straat speelden wat kinderen met een bal en ouders met jonge gezinnen pakten de fiets om op pad te gaan naar een lekker ijswinkeltje. Kort gezegd is de IJselbuurt een heerlijke buurt waar je makkelijk op zoek kan gaan naar de drukte maar waar je je ook terug kan trekken naar rustige plekjes. Ik kan niet wachten om jullie verder te vertellen over alles wat er te vinden is in de IJselbuurt. MokumMagazine 3


De Amsterdamse School De Amsterdamse School is een architectuur stijl in de bouwkunst. De Amsterdamse School is te herkennen aan het gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. De Amsterdamse School is overal te zien in de IJselbuurt.

Een stukje geschiedenis: Tussen 1421 en 1452 bestond Amsterdam grotendeels uit houten huizen met rieten daken. Doordat meerdere branden de stad verwoestten, besloot Amsterdam de rieten daken en houten gevels te verbieden. Dit betekende dat alle nieuwe gebouwen in de stad, van bakstenen muren en keramische dakpannen gemaakt moesten worden. Architecten uit die tijd haalden hun inspiratie uit de renaissancestijl, dit is bijvoorbeeld nog duidelijk te zien aan de trapgevels van Amsterdamse grachtenpanden. Maar tegelijkertijd ontwikkelden de architecten een nieuwe stijl: de Amsterdamse School. De stijl van de Amsterdamse School onderscheidt zich door het gebruik van veel baksteen, kleine ramen met veel brede, witte kozijnen, decoratief metselwerk en gevels met veel details. De Amsterdamse School is overal te zien in de IJselbuurt. Behoorlijk wat bekende architecten hebben tussen 1920 en 1940 de IJselbuurt gebouwd, zoals B. van den Nieuwen Amstel junior, Th. J. Lammers, A. J. Westerman en M. Staal-Kropholler

Barend van den Nieuwen Amstel jr. leefde van 1883 tot 1957 en was zelfstandig architect tussen 1920 en 1933. Hij bouwde voornamelijk woningbouw, ook in de IJselbuurt. In 1922 bouwde Barend verschillende huizen aan de Amstelkade. Dit is de Amstelkade nummer 14 en 15. Opvallend aan de huizen: Er zijn vier verschillende woningen naast elkaar met kleine, ritmisch naast elkaar geplaatste deuren. De deuren zijn zo laag dat mensen boven 1.90 m hier niet doorheen kunnen. Daarnaast zijn de gebouwen erg hoog en vallen ze op door kleine ramen met witte kozijnen.

4 MokumMagazine


TH. J. Lammers is een architect in Den Bosch. Sinds 5 april 1982 heeft TH. J. Lammers een eigen architectenbureau. http://www.architectenbureaulammers.nl/ Ook TH. J. Lammers heeft gebouwd met de Amsterdamse School architectuurstijl aan de Amstelkade. Dit is de Amstelkade nummer 1 en 2. Opvallend aan de bouw: Dit is voor veel mensen een favoriet. De bouw is niet per se opvallend in een Amsterdamse School gebouwd. Je ziet de stijl terug in de witte kleine ramen. De huizen zijn prachtig versierd met eikenhouten deuren. De zijkant heeft een soort torentje die uitsteekt van het gebouw. De huizen zijn een beetje vermengd met de renaissancestijl, te zien aan het trappetje dat naar de deuren leidt. Verder is elke hoek van het pand afgewerkt met mooie details.

Margaret Staal-Kropholler is geboren op 27 juni 1891 in Haarlem. Margaret was de eerste vrouwelijke architect die in Nederland een beroepspraktijk uitoefende. Hoogtepunten in haar vijftigjarige carrière zijn haar ontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School in Bergen, Zundert en Amsterdam. Natuurlijk heeft Margaret ook gebouwd in de IJselbuurt. Dit is de Amstelkade nummer 3 t/m 5. Wat opvallend is aan de bouw: De balustrade van de huizen is bereikbaar via een mini trappenhuis. Daarnaast zijn de gebouwen groot en hebben ze veel kleine witte ramen. Er wordt veel gewerkt met grote uitbouwtjes en erkers. Aan de zijkant van de panden is een soort torentje gebouwd die versierd is in aardewerk kleurige muurbekleding.

Arend Jan Westerman is geboren op 6 december 1884 in Amsterdam. Arend was een Nederlansde architect en was werkzaam tussen 1914 en 1922 bij de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam. Daarna bouwde hij voornamelijk woningbouwcomplexen, waarvan het merendeel in Amsterdam en Den Haag. Dit is de Churchilllaan nummer 26 t/m 38. Wat opvallend is: Er zijn twee sfeervolle portieken gebouwd die leiden naar vier verschillende deuren. Er wordt gewerkt met twee verschillende soorten steen. Ook hier zien we weer de kleine ramen die niet helemaal open kunnen. De deuren vallen op door de donker eikenhouten kleur. MokumMagazine 5


Hotspot

Café Vrijdag

Café Vrijdag, hét café aan de grens van de IJselbuurt met een grote uitstraling van gezelligheid en feestjes. Café Vrijdag staat bekend om de drukke vrijdagmiddag-borrels met alle grote bedrijven die van het Amstel Business Park komen. Maar, naast de vrijmibo’s is Café Vrijdag geschikt voor iedereen. Het café zit hier sinds 2013 op de Amstelkade 137 en loopt als een speer. Dennis Kruijff vertelt over het werk bij Café Vrijdag. Waarom heet het eigenlijk Café Vrijdag? “De naam is een beetje ontstaan omdat het café gevestigd is hier aan de Vrijheidslaan. De eigenaar wilde het eerste Friday noemen, dit zou misschien wat subtieler zijn en minder heftig. Toen gingen ze een beetje nadenken over wat ze precies wilden met al die bedrijven in de buurt. Uiteindelijk zijn we toch wel bij de vrijdagmiddag-borrel gekomen, vandaar de naam Café Vrijdag. Het is niet de meest chique naam, maar het blijft wel hangen. Vrijdagmiddag is ook eigenlijk het drukste moment van de week. Er staan hier superveel mensen te borrelen.”

“Op vrijdagmiddag staat er honderd man met een biertje in hun hand.” 6 MokumMagazine

Waar is Café Vrijdag in gespecialiseerd? “We zijn een zaak voor iedereen. We openen door de weeks om 09.00 uur en in het weekend om 10.00 uur. We hebben ontbijt, koffie, taarten, avondeten, borrels, een aantal cocktails, we geven feesten en we huren ruimtes af.” Welke doelgroep komt het meest naar Café Vrijdag? “Ik denk dat het een beetje verschilt per dag. Uiteindelijk komt er van alles op af. Op vrijdagmiddag zie je veel meer werknemers en mensen die gaan borrelen. Dan zijn er ook veel minder mensen die hier komen voor de rust of om te studeren. Inmiddels weten de meesten mensen uit de IJselbuurt dat het hier op vrijdagmiddag altijd druk is. Op vrijdagavond staat de muziek wat harder en staan er in het café honderd man met een biertje in hun hand. Dit geeft natuurlijk veel meer kabaal en onrust. Op zondagmiddag komen er wat meer mensen met een kinderwagen of studenten die aan het werk zijn voor hun scriptie. Gedurende de week is er een mix van studenten, werknemers die uit het Amstel Business Park komen, theeleuten maar ook toeristen.”


Hotspot

Café Vrijdag

Wat vind je van deze locatie voor het café? “De locatie ligt op een doorgaande weg, dus dat is best druk. Als je op het terras zit heb je best wel wat verkeer. Op zich is daar niets mis mee, voor ons is het wel gunstig. Het café valt op, omdat het natuurlijk op een hoek zit en dan ben je heel zichtbaar. Het is best fijn dat er niet zoveel meer in de buurt zit, hierdoor hebben we niet echt concurrentie en komen mensen van overal hierheen.”

Wat is de echte specialiteit van Café Vrijdag? “De sfeer is hier altijd goed. Het eten is prima, maar niet heel speciaal. Het gaat meer om de gezelligheid hier in het café. Er staat altijd een leuk muziekje aan en er is geen gedwongen sfeer. We doen in het café allemaal hard ons best om het zo leuk en gezellig mogelijk te maken. Een goede service en vrolijke collega’s is daarom ook zeker een must.”

Cafe Vrijdag Home-made Ice Tea Wat heb je nodig: - Een citroen - (Biologische) gembersiroop - Munt - Limoen - Kokend water

Bereiding: Vul een kan met kokend water. Snijd de citroen en limoen in plakjes en stop hiervan 2/3 in een kan met het kokende water. Gebruik 2/3 van de stokjes munt en beweeg deze tussen je vingers voor extra smaak voordat je ze toevoegt aan het kokende water. Schenk ongeveer drie theelepels gembersiroop in de kan. Laat dit vier uur intrekken. Voor een extra mooie look voeg je de laatste takjes munt, schijfjes citroen en limoen en ijsblokjes toe. Je home-made ice tea is klaar! Nu lekker genieten in het zonnetje met een ijskoud

drankje.

MokumMagazine 7


Nieuw in de IJselbuurt Volgens bewoners is de IJselbuurt constant aan het veranderen en is er vaak iets vernieuwends in de buurt. Wat zou de meest recente vernieuwing zijn in de IJselbuurt? Dat gingen wij uitzoeken. We gingen op zoek naar iets nieuws en vonden iets kleins dat iets groots betekent voor veel bewoners. Het IJselplein zit middenin de IJselbuurt en is omringd door prachtige huisjes die bijna een soort binnenplaats creëren. Op het IJselplein is er een grasveldje en een voetbalplaats te vinden. Om die reden zijn er op het plein veel spelende kinderen, families die aan het barbecueën zijn en mensen met honden. Het IJselplein geeft één en al rust, die perfect is voor de drukke buurtbewoners. Het enige wat dit stukje van de buurt zou missen was: een waterkraan. Een waterkraan is simpel en het maakt het aangenaam voor de bewoners. De waterkraan staat er nu sinds eind mei 2018 en is geplaatst door waternet. De kraan wordt veel gebruikt en de bewoners zijn er erg blij mee. Waarom ze het zo graag wilden hebben? De buurtbewoners vertellen het je zelf:

“Een waterkraan was het enige die de buurt nog miste”

8 MokumMagazine

“Op het plein zijn veel jongens aan het voetballen. Op het grasveld wordt veel gebarbecued en over het hele plein worden honden uitgelaten. Soms breng ik hier de hele dag door met mijn vriendinnen, dan is het belangrijk om te blijven drinken, vooral als het warm is. Dit geldt natuurlijk ook voor de voetballers en de honden die worden uitgelaten.” – bewoner “We hebben weleens een watergevecht met alle kinderen uit de buurt. Met dit kraantje is het veel makkelijker om je weerballonnen te vullen. Anders moet je weer helemaal naar huis.” – bewoner

“Ik heb heel vaak tegen mijn moeder gezegd dat er een waterkraantje moest komen. Toen hebben wat mensen dit aangegeven bij de gemeente en een week later stond het er. Het kraantje wordt best veel gebruikt, wij zijn er met de waterballongevechten in ieder geval erg blij mee” – bewoner


MokumMagazine 9


Locals

Ondernemers in de buurt

Ondernemers in de IJselbuurt, die zijn er zeker te vinden. Iemand als Pim Blaauboer is er een van. Het bedrijf kwamen we tegen in de Waalstraat van de IJselbuurt, waar de opstart en afsluitplek is van het bedrijf. Een kantoortje is de toekomst van deze plek, maar eerst even door met de onderneming. Ben je al een beetje benieuwd waar we het over hebben? Pim bedacht samen met een goede vriend het concept Nijsje. Nijsje klinkt wel nice toch? Zeker als je eenmaal weet wat Nijsje is! Kan je iets vertellen over het concept Nijsje? “Nijsje is het rijdende ijsje. Bij Nijsje verkopen wij ijs op een elektrische fiets, die we persoonlijk naar je toe komen brengen. De letter N is een beetje de speling in het woord. Er zit niet per se een betekenis aan vast, maar het komt een beetje van het Engelse woord ‘nice’. Daarnaast heeft het logo wel iets weg van Nijntje. Het concept is heel eenvoudig. Wij wilden ijs aan de man brengen, en letterlijk naar je toe brengen in plaats van dat jij ergens een ijsje moet gaan halen. We hebben het oude concept van een ijscoboer weer teruggebracht, maar dan in een modern jasje. Op een elektrische fiets, met een bekende ijscoboer-bel en een prachtige parasol, fietsen wij door heel Amsterdam om ijsjes te brengen naar iedereen die dat wil. Het is een frisse uitstraling van de ervaring die je ouders mee hebben gekregen van de ijscoman die door de straat kwam rijden. Dat brengen wij terug. Door middel van een app kun je een ijsje bestellen, waarvan wij er zoveel mogelijk proberen weg te brengen. We mogen niet op een plek stilstaan, maar we mogen wel verkopen via de app. Daarom kunnen we overal komen. Je kunt via de app bestellen en wij zorgen ervoor dat je het ijsje zo snel mogelijk krijgt. 10 MokumMagazine

Stel je voor, je bent met wat vrienden aan het chillen in het vondelpark. Je hebt natuurlijk geen zin om tien minuten te lopen, dus je blijft lekker zitten en je bestelt een ijsje. Zo hoef je niet van je kont te komen en kan je rustig wachten. Daarnaast, als wij eenmaal in het vondelpark zijn, gaat het als een speer.” Kan je door sommige drukte wel altijd je bestellingen weg brengen? “Ja, er zitten wat haken en ogen aan. Soms moeten we mensen teleurstellen omdat we bestellingen moeten wegbrengen. Zien eten, doet eten. Als mensen je rustig langs zien rijden, doen ze niks. Maar, zien ze je stoppen en kopen mensen een ijsje, gaat iedereen gewoon achterin de rij staan.” Hoe zijn jullie op het concept gekomen? “Het idee is ontstaan omdat ik samen met een vriend veel deed aan kitesurfen. We wilden iets doen zodat we konden blijven kitsurfen. Surfen is op de slechte dagen, meestal met veel wind en regen. Toen wilden we iets bedenken dat we konden doen met mooi weer, bijvoorbeeld ijs verkopen. Ijs verkopen is een hele leuke business. Zo is het eigenlijk een beetje ontstaan. Zomers konden we iets doen qua ondernemen en s’ winters konden we naar het buitenland om te surfen. Het hele concept met de fiets is passen en meten geweest. We zijn inmiddels al twee jaar bezig in Haarlem en nu denk ik drie weken in Amsterdam.”


Locals

Ondernemers in de buurt

Waar en wanneer verkopen jullie het ijs? “We proberen meestal een vaste route te pakken. Dit is door de weeks meestal langs kantoren en scholen. Zo pakken we de Zuidas, de Amstel en de Weesperzijde. We proberen langs zoveel mogelijk scholen en bedrijven te gaan. Daarnaast zijn het ook altijd de parken die het erg goed doen. We komen elke dag wel langs het Westerpark, Vondelpark, Oosterpark en bijvoorbeeld het Beatrixpark. We rijden tussen 12.00 en 21.00 uur. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe het weer is. Afgelopen weken hebben we heel veel geluk gehad maar misschien wordt het de komende weken alleen maar slecht. Dat hoopt niemand natuurlijk!”

Hoe is de IJselbuurt om in te ondernemen? “Ja, heel fijn. Mensen zijn snel bekend met het concept. Ik sta hier natuurlijk elke dag met mooi weer op te starten en af te sluiten. Er staan altijd drie fietsen die nu vrij bekend zijn bij iedereen. We hebben drie jongens die hier direct om de hoek wonen en dit is de ideale plek om weg te rijden. We zitten bijna precies in het midden. Daarnaast zijn we natuurlijk supermobiel en kunnen overal heen. Soms is het wel ver naar bijvoorbeeld het Westerpark, maar ja, dat is ook goed voor je.” Wat vind je het leukste aan Nijsje? “Dat is sowieso de mensen blij maken! Ik heb nog maar zelden gezien dat mensen er boos van worden. Ik houd ervan als ik op de ijsfiets zit, het is gezellig en je praat met iedereen om je heen. De meeste mensen moeten op één plek blijven en wij mogen overal van genieten. We hebben best veel mensen die met de app ijs bestellen. In Haarlem is de app een stuk bekender, maar hier begint het ook te rollen, net als wij!”

“Mensen blij maken is het leukste dat er er is”

MokumMagazine 11


Locals

Ondernemers in de buurt

Ellen Benders is begonnen als modestudent in Amsterdam. Inmiddels is ze al een paar jaar bezig met haar eigen bedrijf in de Rijnstraat op nummer twee. Naast het maken van haar eigen modemerk, heeft ze een prachtige conceptstore met ambachtelijke producten. Ellen Benders is een ondernemer in de IJselbuurt die haar perfecte leven leidt tussen de kledingstoffen en klanten.

Kan je iets vertellen over deze winkel? “Ik ben twaalf jaar geleden een eigen modelabel begonnen: Dressd by Ellen Benders. Door de jaren heen heb ik in verschillende boetiekjes mijn collectie laten hangen. Dit heb ik gedaan met het idee dat ik later mijn eigen winkel wilde beginnen. Ik heb mijn collectie altijd zelf met de hand gemaakt. Dat het nu een concept store is, komt omdat ik de kans heb gekregen dit pand te huren en meer wilde bieden dan alleen mijn label. Omdat het toch zo in het zicht ligt en in deze buurt zit, dacht ik: deze kans moet ik grijpen. Dat ik hier als ontwerpster achter de naaimachine zit, is juist de perfecte combi. Het is soms wel te hoogdrempelig, ook al doe ik mijn best om iedereen naar binnen te trekken. Maar, als je een kledingstuk van mij koopt ben je boven de 100 euro kwijt, daarom heb ik bedacht om er een concept store van te maken. Je kan het zo breed maken als je wilt. Mijn concept hier is dat het voornamelijk handgemaakte producten zijn, met organisch katoen en biologische materialen.” Wat verkoop je allemaal in je winkel? “Mijn hoofdproduct is natuurlijk mijn eigen label. Een aantal producten uit de winkel zijn van een vriendinnetje van mij. Zij is de designer van Poppy’s Playground, een merk voor babykleding. Ze maakt allerlei producten met de hand en van biologische materialen. Zij is altijd op zoek naar kleine winkeltjes waar ze haar producten ook kan verkopen. Daarnaast verkoop ik bijvoorbeeld ook handgemaakte geurkaarsen en voornamelijk producten van mensen die zich bij mij melden om op te starten als merk, net zoals ik heb gedaan. 12 MokumMagazine

Ik heb drie winkels waar ik mijn label verkoop en mijn eigen winkel. In mijn eigen winkel heb ik voornamelijk opdrachten, bijvoorbeeld de kleding op maat maken voor mensen. Soms komen er allerlei merken aanwaaien voor in de concept store en dan ga ik kijken of het erbij past.” Waarom heb je ervoor gekozen om custom made dresses te gaan maken? “Nadat ik de modeacademie had afgerond was ik klaar om voor een merk te gaan werken. Ik houd niet zo van werken met computers, ik kan er gewoon niet zo goed mee overweg. Daarom ben ik veel meer van het maken met de hand.” Na mijn studie wilde ik iets gaan doen. Toen heb ik een paar jaar gereisd en gefeest. Op een gegeven moment had ik een collega en die vroeg of ik jurkjes wilde maken voor haar feestjes. Dat vond ik heel erg leuk om te doen. Toen ik eenmaal bezig was, werd ik gevraagd of ik de kleding wilde regelen voor de eerste clip van The Opposites.


Locals

Ondernemers in de buurt

Vervolgens kwam het allemaal een beetje bij elkaar. Mijn huidige vriend heeft een eigen bedrijf en door hem zag ik in dat je best voor jezelf kan beginnen. Door mijn opleiding wist ik van Young Designers United aan de Keizersgracht. Toen ben ik daarheen gegaan met mijn eindcollectie. Omdat zij heel enthousiast waren, ben ik begonnen met het maken van een collectie voor hun winkel. Op gegeven moment kreeg ik deze winkel en begon mijn label op meer plekken te verkopen. Ik wilde niks gaan doen met een massaproductie, daarom ging ik alles doen op ambachtelijke wijze. Het contact met klanten en persoonlijkheid wilde ik blijven houden. Vanaf de tekentafel tot de verkoop wilde ik alles zelf doen. Dat is het leuke van de winkel hier, mensen lopen de winkel uit in een jas die ik net gemaakt heb.” Kan je iets vertellen over je eigen kledingmerk Ellen Benders? “Mijn inspiratie is het vrouwelijk lichaam. Mijn designs zijn heel vrouwelijk en eigenlijk ook vrij eenvoudig met kleine details. Ik vind het belangrijk dat er een goede pasvorm is en een mooie valling. Ik heb een beetje een stijl van de jaren ‘50 en ‘60 met veel pastelkleuren. Ik maak voornamelijk jurken, ook al draag ik die zelf niet, haha.

Wanneer mensen bij mij in de winkel komen en een mooie jurk zien, kan ik die makkelijk voor hun op maat maken. Elke vrouw heeft weer een ander lichaam, dus aan de hand daarvan gaan we passen en meten. Zo kan ik soms binnen een dag de perfecte jurk voor ze maken.” Hoe is deze locatie als ondernemer? “Het is een hele fijne locatie omdat ik hier ook mijn atelier heb. Ik ben de hele tijd bezig en zit niet te wachten op klanten. Het is een goede plek omdat het enorm druk is qua voorbijgangers, het is een hoekpand en heeft veel ramen. Mensen zeggen vaak dat het heel uitnodigend is. Deze straat is perfect omdat het druk is, maar daarom makkelijk te bereiken. Als je hier woont zal je sneller hierheen gaan dan dat je de Pijp ingaat. Hier is wel een kleiner aanbod, maar weinig concurrentie.”

“Het vrouwelijk lichaam is mijn inspiratiebron” Wat vind je het leukste aan je werk? “Ik vind alles heel leuk! Ik denk misschien toch wel het bedenken en maken van nieuwe collecties. Daarnaast is het geweldig wanneer er een klant superblij de deur uitgaat met mijn design.”

MokumMagazine 13


De test

De beste koffie uit de IJselbuurt

But first, coffee! De koffiecheck, iets dat elke buurt wel moet hebben. Wij delen onze ervaring met Brazuca Coffee, Coffee Company, Bar Bouwmeester en Café Vrijdag.

Brazuca Coffee

Rijnstraat 22, IJselbuurt.

7,8

Hoe is de plek? Leuk en gezellig. Er zit een klein terras voor de deur en vanbinnen is er ook veel plek. Wanneer je binnenkomt, ervaar je direct de heerlijke geur van koffiebonen. Het interieur is afgewisseld met moderne banken en af en toe wat Braziliaanse accenten. Er mist een klein beetje extra Braziliaanse ervaring, dat zou de tent helemaal afmaken. Hoe word je geholpen? Er werd geen gedag gezegd bij binnenkomst. Daarnaast kwam er geen personeel langs om een menukaart te geven of een bestelling op te nemen. Uiteindelijk gaan behoorlijk wat mensen bestellen bij de bar. Wat valt er op? De koffie is geplukt in Brazilië en gebrand in Amsterdam. Top Braziliaanse arabica bonen van biologische en conventionele oorsprong voor thuis gebruik. Daarnaast maken ze de koffie met verse melk en geen houdbare melk. Hoe smaakt de koffie? Je proeft heel erg de verse melk! Dit maakt de koffie net wat specialer. De koffie werd mooi geserveerd met een figuurtje en de schuim was dik genoeg. De koffie had een heerlijke smaak die net wat sterker is dan andere koffies.

Coffee Company

Rijnstraat 32, IJselbuurt

6,5

Hoe is de plek? Een hele fijne locatie in het midden van de Rijnstraat. Coffee Company heeft een best groot terras waar veel mensen aan het werk zijn op hun laptop. Hoe word je geholpen? Het is jammer dat Coffee Company een selfservice is. Er wordt verwacht dat je zelf bestelt binnen bij de bar en daarna doorloopt om je koffie op te halen. . Wat valt er op? Het is een populaire plek voor allerlei mensen die even een koffietje komen drinken of de hele dag gaan werken aan bijvoorbeeld hun studie. Er worden veel koffie’s als Cappuccino en ijs koffie besteld. Hoe smaakt de koffie? Erg lekker! De koffie wordt geserveerd met een perfecte laag schuim en een sterke en volle smaak. Jammer dat er geen bordje, lepeltje of koekje bij wordt gelegd. 14 MokumMagazine


De test Bar Bouwmeester

Rijnstraat 36, IJselbuurt.

De beste koffie uit de IJselbuurt

8,1

Hoe is de plek? Ontzettend leuk en hip ingericht. Bar Bouwmeester is een perfecte plek om buiten te chillen met je vrienden, gezellig wat te gaan drinken met je vriend/vriendin of met je familie wat te gaan eten. Bouwmeester is geheel leuk ingericht met mooie Scandinavische accenten en speels interieur. Achterin de bar hebben ze een terras die verboden is voor ouders. Dit is namelijk het perfecte speelterrein voor de kids. Hoe word je geholpen? Heel goed! Er wordt vrolijk gedag gezegd bij binnenkomst. Toen ik bestelde, werd de koffie snel gemaakt en gebracht. Tegelijkertijd draait er heerlijke muziek in de tent. Een en al vrolijkheid. Wat valt er op? De tent heeft een heerlijk relaxte sfeer. Het is niet te druk maar het is ook niet te rustig. Er zitten veel toeristen in het zonnetje een drankje te doen en achterin het terras spelen de kinderen. Hoe smaakt de koffie? Goed! De koffie is niet supersterk maar de schuimlaag is perfect om een lepeltje op te leggen.

Cafe Vrijdag

Amsteldijk 137, IJselbuurt.

7,4

Hoe is de plek? Café Vrijdag is ook geen specifiek koffietentje. Café Vrijdag is een supergezellig café dat open is tot midden in de nacht. Het café heeft een heerlijk terras buiten die in het weekend vol zit met studenten en jonge mensen die gezellig een drankje gaan doen in het zonnetje. De bar is groot en er zijn genoeg plekken om s’ avonds ook te dineren. Hoe word je geholpen? Er werkt enthousiast personeel in Café Vrijdag. Het personeel is druk bezig met he klaarmaken voor een drukke avond en het serveren van lekkere drankjes buiten.

Wat valt er op? Het is een en al gezelligheid voor voornamelijk studenten en mensen die lekker wat willen eten. Hoe smaakt de koffie? De koffie smaakt lekker en heeft een perfect laagje schuim. De koffie is gemaakt uit een apparaat en wordt niet met de hand op geschuimd. Hoe is de service? Heel goed, er wordt een lekker koekje bij de koffie geserveerd. Helaas is er geen internet om te gebruiken.

Conclusie:

Ook al is Bar Bouwmeester niet specifiek gericht op koffie, komt dit wel het beste uit de test. Bar Bouwmeester geeft de complete ervaring van een leuke tent, een goede service en heerlijke koffie. MokumMagazine 15


Het Merwedeplein 37, ll Het huis aan het Merwedeplein op nummer 37, de tweede etage. Van 1933 tot en met 1942 woonde de familie Frank hier, voordat zij gingen onderduiken aan de Prinsengracht. Het voormalig woonhuis van Anne Frank en haar familie dat vlak naast de IJselbuurt ligt. Inmiddels is het huis verkocht aan de Anne Frank Stichting. Het wordt gehuurd door het Nederlands Letterenfonds, die het onderverhuurt aan schrijvers in nood. De schrijvers in nood komen van alle kanten en mogen gemiddeld drie maanden verblijven in het huis op het Merwedeplein 37, 2 hoog. Op dit moment zit er een Koerdische schrijver en vertaler: Kawa Nemir. Kawa vluchtte zijn eigen land uit omdat alle schrijvers verbannen werden door de Turkse leider Erdoğan. Kawa woont nu ongeveer een maand in het voormalige huis van de familie Frank en vertelde ons over zijn ervaring en belevenis. Kan je iets vertellen over je verleden? “Ik kom uit het noordelijke deel van Koerdistan. Koerdistan is sinds 1918 verdeeld over Turkije, Iran, Syrië, Armenië en Irak die voornamelijk bewoond wordt door Koerden. Sinds de persvrijheid wordt tegengehouden in Turkije zijn er duizenden schrijvers en journalisten gevlucht naar het buitenland. Er is een steeds groter risico dat je wordt opgepakt of vermoord als schrijver. Dit speelt zeker een rol als de schrijvers de regering bekritiseren. In 2012 was ik in Amsterdam voor een project met William Shakespeare, dat ik vertaalde naar het Koerdisch. Vanaf toen begon ik te houden van Amsterdam, daarom koos ik ervoor om hier te gaan wonen.” 16 MokumMagazine

Hoe ben je toen bij dit huis gekomen? “Mijn Nederlandse vrienden hebben me geholpen om me in te schrijven bij verschillende stichtingen, zoals bijvoorbeeld het Letterenfonds. Toen ik in Nederland aankwam ben ik eerste verbleven in Holendrecht. Ik wilde me eerst niet inschrijven bij een stichting zoals deze, ik dacht dat ik daar toch nooit tussen zou komen. Er zijn duizenden mensen die zich aanmelden, maar mijn zaak was belangrijk. Met vier dagen had ik dit huis en ik was superverbaasd.” Was je bekend met het verhaal van de familie Frank? “Zeker weten. Ik heb haar dagboek gelezen. In die tijd konden we niet heel veel informatie erover verzamelen, nu is bijna de hele wereld bekend met het verhaal. Toch ben ik meer research gaan doen toen ik hier begon met wonen. Ik ben er een stuk anders naar gaan kijken en zie alles van heel dichtbij. Er zijn heel veel verschillende boeken geschreven en vertaald over Anne Frank, de hele wereld is ervan op de hoogte. In Turkije kan je de vertaling lezen, maar deze is er nog niet in de Koerdische taal. Nadat ik een beetje Nederlands heb leren spreken, ben ik van plan om het boek te vertalen in het Koerdisch.”


Hoe reageerde je toen je erachter kwam dat dit het voormalige huis was van de familie Frank? “Ik wist eerst niet dat ik hier zou gaan wonen. Toen ik erachter kwam was ik heel erg geschrokken en voelde ik me gelijk erg verdrietig. Ik ken het verhaal heel erg goed en ik weet precies wat er is gebeurd. Daarna bedacht ik me hoe ik me ooit goed in het huis zou kunnen voelen. Eigenlijk verdient niemand het om hier te wonen, maar de stichting dacht hier anders over.” Hoe vind je het nu om dit huis te wonen? “De eerste nachten vond ik verschrikkelijk. Ik was soms best wel bang en kon niet slapen. Ik kan me herinneren dat ik de tweede nacht ben weggegaan omdat ik dacht dat ik stemmen hoorde. Later vertelde de stichting dat dit gewoon de buren konden zijn. Ik woon hier nu ongeveer een maand en het gaat steeds beter. Ik merk dat ik heel veel inspiratie krijg van het wonen hier en ik denk dat iedereen dat zou hebben. Ik schrijf veel poëzie en korte verhalen. Echte boeken is niet mijn werk, ik vertaal ze alleen.”

“Ik slaap in het bed van Otto en Edith Frank”

Kan je iets vertellen over het huis? “Er is een brand geweest, volgens mij in de jaren negentig. Daarom is er veel gerenoveerd. Gelukkig waren er nog heel veel foto’s van de tijd dat de familie Frank hier woonde. De Anne Frank Stichting heeft alle precies dezelfde meubels gezocht en het huis opgeknapt zoals het eerst ook was. De verf is nog in exact dezelfde kleur en het behang is ook nog precies hetzelfde. Je zou kunnen zeggen dat het nog origineel is, omdat het er nog precies hetzelfde uitziet. Het enige wat nog echt door de familie Frank is gebruikt, is het bed van Otto en Edith Frank. Dit bed hadden ze ergens naartoe gestuurd in Duitsland en die is later weer teruggehaald. Ik slaap in het bed van Otto en Edith Frank. Toen de stichting vertelde tegen mij dat ik hier mocht slapen ben ik heel erg geschrokken en wilde ik dat absoluut niet. Inmiddels heb ik me eroverheen gezet. Er zijn dingen in de wereld die zo gek zijn dat je het niet kan beschrijven, eigenlijk heb ik hier ook geen woorden voor. Het huis is ontzettend groot en ook heel erg mooi. Ik haal alleen maar inspiratie en motivatie aan het huis en ik vind het supermooi dat ik hier een tijdje mag wonen, ook al is het maar voor drie maanden.” Welk deel van het huis spreekt je het meest aan? “In Anne haar kamer staat een heel mooi tafeltje. Dit was haar studeertafel waar zij altijd schreef. Ik vind dit denk ik het mooiste stuk van het huis omdat het hier allemaal is begonnen. Hier zat Anne urenlang te schrijven, wat ze oh zo goed kon. Het is een prachtige tafel en een prachtig beeld om haar hier te zien zitten.”

MokumMagazine 17


De vrouw als vrije mensch Wilhelmina Drucker is geboren op 30 september 1847 en was een Nederlandse politicus, een van de eerste Nederlandse feministen, schrijfster en vredesactiviste. Wilhelmina Drucker groeide op in armoedige omstandigheden in een gezin van een ongehuwde moeder en een bankier. Haar moeder verdiende weinig als naaister, daarom moesten Wilhelmina en haar zusje al vanaf jonge leeftijd helpen als wollennaaister. Wilhelmina haar vader trouwde een paar jaar later met een nieuwe vrouw, waar hij nog zes kinderen mee kreeg. Deze kinderen hoefden niet te werken en de jongens kregen de mogelijkheid te studeren. De achterstelling en tegenwerking die Wilhelmina in haar jeugd ervaarde, vormde een motivatie voor haar feministische activiteiten. Toen haar vader overleed in 1884, kregen zij en haar zusje niks van zijn miljoenenerfenis en werd alles weggegeven naar de jongens van zijn gezin. Wilhelmina en haar zusje begonnen zich hiertegen te verzetten en publiceerden allerlei werken in socialistische bladen om het onrecht aan te tonen. In 1888 eiste Wilhelmina met succes de helft van de erfenis van haar halfbroer op. Het geld dat ze ontving, gebruikte ze als startkapitaal voor haar feministische werk.

18 MokumMagazine

Als feminist richtte Wilhelmina verschillende vrouwentijdschriften en de Vrije VrouwenVereniging (VVV) op. Ze begon zich vooral te richten op het vrouwenstemrecht en richtte samen met Aletta Jacobs de Vereniging Voor VrouwenKiesrecht (VVK) op. Wilhelmina verzette zich voornamelijk tegen het idee dat de vrouw slechts bedoeld was om kinderen te baren en te verzorgen. Ook maakte ze zich sterk voor de positie van ongehuwde moeders en pleitte ze voor een vrije verstrekking van voorbehoedsmiddelen. Wilhelmina wordt over het algemeen gezien als zeer radicaal. Eén van haar bijnamen is dan ook ‘IJzeren Mina’. Bij haar begrafenis in 1925 zijn alle vrouwenverenigingen vertegenwoordigd en in 1969 werd de vrouwenbeweging Dolle Mina naar haar bijnaam vernoemd. Het beeld aan de Churchill-laan: Het standbeeld kwam voort uit een particulier initiatief van het Comité huldeblijk Wilhelmina Drucker en werd in 1939 door dit comité geschonken.


MokumMagazine 19


Coole zomerbaan! Nijsje maakt mensen blij met Italiaans ijs op locatie! Met een hippe elektrische fiets. Bemand door jou, gewapend met een handige App.

Wil jij blije gezichten en lekker verdienen? Neem contact op via info@nijsje.nl of 06-12633642

20 MokumMagazine

Mokum Magazine over de IJselbuurt  
Mokum Magazine over de IJselbuurt  
Advertisement