Page 1

Kazernenoot 3e editie, 2013


Woord van de redactie De tijd lijkt voorbij gevlogen sinds de laatste Kazernenoot. Ondertussen heeft de Flora Band het Wereld Muziek Concours achter de rug, hebben alle Flora Band orkesten de feestweek weer overleefd en hebben we een fantastische ledenwervingsdag gehouden voor de Jong Flora Band. Uiteraard besteden we in deze Kazernenoot volop aandacht aan deze activiteiten. Daarnaast gaan we ook kijken naar de komende periode en vind je onder andere een stuk over de Muzikanten Sportdag, een aankondiging voor de Spareribs avond en nog veel meer leuke en interessante zaken over onze vereniging! Dan nog een vraag van ons. De Kazernenoot is een nieuwsbrief voor en door de leden van onze vereniging. Voor het vullen van de Kazernenoot zijn we dan ook afhankelijk van jou! Lijkt het je leuk om eens te helpen dan kan dit door bijvoorbeeld een leuk verslag te schrijven van een optreden of andere activiteit en deze door te sturen naar kazernenoot@floraband.nl. Zonder jou geen Kazernenoot!

Activiteitencommissie JFB Voor de activiteitencommissie is het sinds het uitkomen van de vorige Kazernenoot bijna een soort vakantie geweest. Weinig te melden dus over de afgelopen maanden maar twee leuke aankondigingen voor de komende tijd! Op vrijdagavond 11 oktober is de spectaculaire en hilarische ‘Ik hou van Rijnsburg’ avond op onze eigen Kazerne. Tijdens deze avond gaan we in verschillende teams strijden voor eeuwige roem en eer door middel van verschillende spannende spellen. Helaas is Guus Meeuwis verhinderd maar onze eigen teamcaptains doen zeker niet voor hem onder! De pepernoten liggen al ruim een maand in de winkel en dat betekent post uit Spanje! De goedheiligman heeft zijn komst bij de Jong Flora Band maar vast aangekondigd en dit zal zijn op donderdagavond 28 november. Ook dit wordt uiteraard een hartstikke leuke avond. Kijk nog eens na of je niets op je kerfstok hebt en oefen alvast je Sintliedjes voor een spetterend welkom! Dan nog een mededeling van huishoudelijke aard; Marja van Duijn heeft besloten om de activiteitencommissie te verlaten! Marja bedankt voor je inzet! En goed nieuws voor de mensen die graag iets willen doen voor onze jonge leden; er is weer een plekje vrij in de altijd gezellige activiteitencommissie. Interesse? Meld je even bij een van de bestuursleden.


De beleving van het WMC

Voor de Flora Band is deelname aan het WMC elke vier jaar weer een must, een doel, een martelgang, een plezier, een verplichting, veel lol maar vooral een hele (mooie) opgave. Dat we met deelname van de editie van dit jaar zo succesvol zouden zijn hadden we van te voren niet kunnen bedenken. Zoals elke editie die we hebben meegemaakt was ook deze weg naar Kerkrade niet geheel zonder gaten, kuilen, verkeersdrempels en andere obstakels. Uiteraard valt of staat een prestatie met inzet, kennis en kunde en een goede voorbereiding. Die voorbereiding kan alleen maar beter worden, over vier jaar als iedereen, maar dan ook iedereen er tijdens de voorbereiding bij is. Dat viel deze voorbereiding een beetje tegen en kan daar alleen maar op reageren door te de vraag te stellen; ‘Als we met deze voorbereiding in 2013 2e worden, wat gebeurt er dan als we de hele voorbereiding in 2017 compleet zijn?’

“ Wat een ontzettend gave dag “ Spanning, uitvoering, ontspanning, oplading, show, ontlading en feest. Zo is de dag het beste te omschrijven. In de bus naar Kerkrade toe was de spanning merkbaar maar door the “F.E.T.” was er een leuke dvd in elkaar gezet die voor afleiding zorgde. Bij aankomst op de oefenlocatie werd al snel besloten om niet meer warm te lopen aangezien het grasveld door de regen was omgetoverd tot een wedstrijdbad waar Naomi Kromo-wiedie-jojo een nieuw wereldrecord in had kunnen zwemmen. Toen de eerste contouren van het Parkstad Limburg Stadion opdoemden waren er toch wat zenuwen voelbaar. Maar dit werd bij het omkleden in de openluchtkleedkamer omgezet in een soort van ‘wie maakt ons wat’ gevoel. Dit had ik bij de Flora Band nog niet eerder meegemaakt! Toen we eindelijk op het groene gras stonden en de eerste noten van Castle Caerfilli klonken ging er in mijn ogen eigenlijk niets mis. Wat is er gaver dan zo heerlijk te musiceren en te marcheren dan wat wij op 27 juli hebben gedaan? Zelfs de solo van de euphoniums ging perfect (die hebben gepiekt op het juiste moment… maar dat wisten ze van te voren). De uitvoering van de show was de beste welke wij hebben uitgevoerd tot nu toe. Er was kracht, muzikaliteit, overtuiging, inzet en saamhorigheid. Dan een finale om nooit meer te vergeten; tijdens het aanmelden gaf Chris nog aan dat het gewaagd was van de organisatie om DVS naast de Flora Band te zetten. Hij wist natuurlijk al dat wij hoger zouden eindigen en dat er een enorm feest op het veld zou losbarsten. Wat een ontlading, samen met de supporters die vlak achter ons zaten, ging de Flora Band los. Dat dit resulteerde in nogal wat vreemde blikken van onze buren en andere supporters namen we maar op de koop toe. Wekelijks worden nog de filmpjes van het WMC bekeken en steevast afgesloten met het zogenaamde ‘juich-filmpje’. Nadat ik die weer heb gezien, val ik altijd met een grote glimlach in slaap. Na afloop was ik kapot en als je dan terug komt bij de omkleedruimte, om te relaxen, blijkt deze te zijn omgebouwd tot een restaurant waar Herman den Blijker jaloers op zou zijn geweest. Dankzij de WMC-commissie hebben wij ons alleen maar bezig hoeven houden met muziek maken en zij hebben er mede voor gezorgd dat wij deze prestatie hebben kunnen leveren. Tijdens de terugrit naar huis werd er een klein feestje gevierd en bij aankomst ging dat nog eventjes verder. Met 92,36 punten gaat de dagprijs WMC 2013 mee terug naar het mooie Rijnsburg en wat zou het gaaf zijn als we over vier jaar…


“Wat waren we er dicht bij” De show is dan weer een ander verhaal; van alle deelnemers uit Nederland had ik al het een en ander gezien en dan bekijk je het op een andere manier. Opvallend is dat korpsen als Advendo, Pasveer en K&G niets anders doen als wat ze door de jaren heen gebracht hebben en dan op een hele overtuigende manier. Wat mij betreft vind ik de muzikale invulling het belangrijkste en dit was top. De Rijnmond Band is wel een andere weg ingeslagen door het toevoegen van elementen, op het veld, de uitvoering kracht bij te zetten. Vervolgens staan er drie Thaise bands en een Japanse op het menu en krijgen we 60 minuten folklore te zien (en helaas ook nog behoorlijk aan een sluitend). Fantastische kostuums, genoeg mensen op het veld om een onwillige olifant opzij te zetten en een BBQ pit die groot genoeg is om het hele stadion te bedienen. Wel top hoor, uit alles merk je dat er top muzikanten op het veld staan en toch heb ik wat gemengde gevoelens. Vooral bij de Thaise deelnemers heb ik drie keer het zelfde gezien, heel veel cultuur, veel beweging met minimale muzikale invulling vanaf het veld en behoorlijk veel drie dubbel forto momenten. Waar we bij onze invulling een kwartier erg veel energie door die toeter heen persen lag de nadruk bij hun vooral bij zorgen dat je op je juiste spot op het juiste moment ben. En daar is denk ik waar de schoen wringt bij een gelijke beoordeling. Naar later bleek bij de uitslag is dit kennelijk wat de jury verwacht van een kampioen en ik denk dat, alle pogingen ten spijt om een verhaal en een hoop general-effect op de mat te leggen, wij met z'n allen die kant niet opgaan. Het moment van! Al billen knijpend op de tribune, worden op volgorde van deelname, de resultaten bekend gemaakt. Toen duidelijk werd dat het Adest Musica niet gelukt was om de Flora Band te overtreffen stond er nog maar één kanshebber tussen ons en de eerste plaats op de mars; K&G. Na nog even een moment van oogcontact met Chris, die voor de tribune al in pak klaar staat om de vlag op te halen en een steeds verder opbouwende spanning is daar de uitsla Natuurlijk gunnen wij het die Leidenaren ‘ggrrrrr’ van harte, maar toch wat waren we er dicht bij! De kaarten zijn weer geschut, de uitslag is bevredigend en gaan nu weer verder bouwen aan de toekomst.

Flora Band

En daar zit je dan de dag erna op de tribune, wetende dat er nog een paar geduchte concurrenten aan de slag moeten. Het nadeel van zelf meedoen is dat je het resultaat niet ziet, op een opname mis je toch de beleving van het moment. Zo rees bij Adest Musica de vraag; ‘Was het bij ons ook zo waanzinnig?’, waarbij toch een beetje rillingen over je rug lopen en de vrees dat we deze niet achter ons zouden houden. Eerlijk gezegd vond ik het optreden op de mars van K&G minder overkomen, maar gelukkig voor hen heb ik er dan ook geen verstand van.


De beleving van het WMC


Op zondag 29 juni was het al vroeg druk op de Kazerne. Onder het genot van een lekker kopje koffie werd de bus langzaam gevuld met instrumenten, uniformen en drinken. Flora Brass is gevraagd om te komen spelen tijdens de jaarlijkse Kersenfeesten in het plaatsje Gendt bij Nijmegen. Om negen uur vertrokken de leden samen met de harde kern trouwe fans richting Gendt. De chauffeur heette ons na diverse veiligheidsprotocollen te hebben doorlopen, van harte welkom. Later zou blijken dat zijn stuurmankunst van grootte klasse was. Volgens de planning zouden we om 11.00 uur aankomen in Gendt. Ergens bij een rotonde zou iemand ons opwachten. Allemaal heerlijk vaag maar inderdaad, we werden netjes opgewacht en begeleid naar de plaatselijke basisschool. De koffie stond klaar en daarna richting het festival terrein. We ontdekten dat er vele activiteiten tegelijkertijd plaats vonden, dus helaas geen vol evenementen terrein. Maar dat kon de pret niet drukken. Super lekker weer en een orkest wat lekker in het vel zat. Wat willen we nog meer.

Flora Brass naar Kersenfeest in Gendt De eerste serie duurde circa 45 minuten. Na de eerste twee nummers onderbrak de presentatrice kort het programma. De Kersenkoningin en haar gevolg moesten helaas alweer verder. Voor haar vertrek overhandigde zij aan RenÊ Mulders een aandenken voor onze deelname aan de Kersenweek. Het concert werd vervolgd en het aanwezige publiek reageerde enthousiast. Voulez Vous, Disco Medley 1, Begin the Beguine en nog vele andere, lekker in het gehoor liggende nummers, passeerde de revue. Na het eerste blok stonden er heerlijk broodjes klaar in de school. Prima verzorgd en het geheel muzikaal omlijst door Jan Ravensbergen met zijn fantastische en buitengewoon accordeonspel. Echt een verborgen talent, helemaal toen hij de Flora Brass leden in een polonaise wist te krijgen. Na de lunch volgde een tweede optreden. Het programma was iets gewijzigd na de ervaring van het ochtend concert en ook hier weer een enthousiast publiek. Na ons optreden was er gelegenheid om even in het feestgedruis te verdwijnen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Van Gendtse Riefkoeken tot Churros, alles werd geproefd. Er was overigens op de hele kersenmarkt geen kers te bekennen. De kermis en de jaarmarkt nog even onveilig maken en vervolgens met een heel stel nog een biertje drinken ter afsluiting. Keurig op tijd in de bus en we vertrokken weer richting Rijnsburg, althans we deden een verwoedde poging. De straatjes waren smal, fout geparkeerde auto’s en vrachtwagens, doodlopende straten, het was een heel spektakel. De chauffeur heeft hier heel wat kunstjes moeten verrichten om te draaien en keren. Mede dankzij het onze speurhonden Peter en Gijs konden we na 25 minuten beginnen aan de reis naar huis. We hebben een leuke en weer ouderwets gezellige dag gehad.


Foto’s uit de oude doos

De oude foto’s zijn op! Heb jij nog oude foto’s in een schoenendoos o.i.d. van één van de orkesten? Stuur deze dan op naar kazernenoot@floraband.nl en dan plaatsen wij ze in de volgende Kazernenoot!


Circus op de Kazerne groot succes Op zaterdag 21 september streek het grote Jong Flora Band Circus neer aan de Waardlaan in Rijnsburg. Door tal van vrijwilligers van de Flora Band, Flora Brass en anderen werd de grote zaal omgetoverd tot een ware circusarena. Onder leiding van spreekstalmeester Gerard vonden er de hele middag optredens plaats van de Jong Flora Band, de circusband van Thomas en de overige artiesten in de piste. Naast de optredens in de grote zaal konden de kinderen zich hier ook laten schminken en belangrijker nog, het ijsje ophalen waarmee zij kans maakten op een echte tablet. Voor degene die niet gewonnen hadden was het avontuur gelukkig niet gelijk over. Met een speurtocht konden de bezoekers zich een weg banen door de Kazerne waarbij zij opzoek moesten naar de grooten klein koper tent, de drummertent en als laatste naar Chris, de tambour-maître van de Flora Band. Onderweg kregen de bezoekers ook nog eens de kans om met de Jong Flora Band mee te marcheren. Door de vele kinderen en zelfs ouders, werd hier gretig gebruik van gemaakt en als snel marcheerde er een bonte stoet over het terrein van de Kazerne. Nadat de speurtocht was voltooid hadden alle kinderen nog een kans op leuke prijzen. Bij het inleveren van de speurkaart konden ze met een grote prikker een ballon kapot prikken in de barruimte. De gelukkige waarbij confetti naar beneden kwam ontvingen vrijkaarten voor allerlei leuke activiteiten zoals een pretpark of skiën.

Aan de bezoekers die door al het spektakel dorst en trek hadden gekregen was ook gedacht. In de barruimte en op het buitenterrein zorgde een heel team van koks voor allerlei lekkere dingen. Zo konden ze onder andere aan de bar een broodje worst of kroket halen en buiten een lekkere suikerspin of ‘zelfgemaakte’ popcorn halen! Maar liefst 700 bezoekers kwamen af op het circus en konden genieten van al het moois wat onze vereniging te bieden heeft. In de media werd lovend gesproken over deze grootse ledenwerfactie en de eerste resultaten zijn al bekend. Op de dag zelf waren er twee jongens die het zo leuk vonden bij de Jong Flora Band dat ze zich gelijk hebben opgegeven. In opvolging op de ledenwerfactie vind er op donderdag 10 oktober nog een open avond plaatst van de Jong Flora Band. De hoop is dat nog meer jongens zich die avond aanmelden als lid bij onze verening. En o ja, voordat we het vergeten. Tegen het einde van de dag vond Machiel Kuijper de gouden wikkel in zijn ijsje. Hij kon het zelf bijna niet geloven maar hij was degene die uiteindelijk naar huis vertrok met die super gave tablet!


Op zaterdag 15 februari 2014 is het de beurt aan de Flora Band om de 16e editie van de Muzikanten Sportdag te organiseren. De verwachting is dat wij die dag tussen de 400 en 450 sporters en supporters op bezoek gaan krijgen. Het sporttoernooi zal overdag plaats vinden in sporthal Cleijn Duijn te Katwijk en de feestavond vindt aansluitend plaats in ons eigen clubgebouw “de Kazerne”. Om een dag als deze in goede banen te leiden zijn er een hoop vrijwilligers nodig. Daarom vragen wij jouw hulp om er een fantastische dag van te kunnen maken en te laten zien waar onze vereniging toe in staat is! Binnenkort gaan wij jou benaderen om te helpen. Hieronder vind je informatie over de verschillende onderdelen waarbij je kan helpen, bedankt alvast waarbij jij zou willen helpen! Mocht je nog vrienden of familieleden hebben die willen helpen? Ook deze zijn van harte welkom.

Een dag als deze brengt hoge kosten met zich mee. Om deze kosten te kunnen dekken vragen we niet alleen van de sporters en supporters een bijdrage van € 15,- pp maar ook van onze vrijwilligers. Daarnaast is het belangrijk dat je van te voren inschrijft als sporter, supporter of vrijwilliger! Voor de feestavond wordt een extern beveiligingsbedrijf ingehuurd welke o.a. de toegangscontrole uitvoert. De polsbandjes voor de feestavond worden voorafgaande uitgedeeld. Geen polsbandje = geen entree!


Feestweek Rijnsburg Het was in de week van 12 tot 17 augustus voor de drie Flora Band orkesten eigenlijk nog vakantie maar toch waren ze volop actief. Traditiegetrouw vindt namelijk elk jaar in augustus de Rijnsburgse Feestweek plaats en hierbij mogen de Jong Flora Band, Flora Band en Flora Brass natuurlijk niet ontbreken. Voor de Jong Flora Band en Flora Band begon de feestweek al op zaterdag 10 augustus. Zoals elk jaar rijd er op de tweede zaterdag van augustus een bonte stoet van praalwagens door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Tijdens het Rijnsburgse Bloemencorso, of tegenwoordig Flowerparade genoemd, verzorgen de Flora Band en Jong Flora Band een deel van de muzikale begeleiding. Omdat ook dit jaar het bloemencorso aan het begin van de feestweek plaats vond was er de mogelijkheid voor de orkesten om niet alleen het deel van Rijnsburg te lopen maar ook het deel van Noordwijk. Tijdens dit laatste deel zijn er door omroep Max mooie beelden gemaakt welke terug te vinden zijn via Uitzending Gemist. Naast een muzikale bijdrage aan het bloemencorso deed er ook nog een derde deelnemer mee namens de Flora Band; het materiaalbusje. Door een aantal enthousiaste vrijwilligers en met dank aan een aantal sponsoren, werd het busje compleet in de bloemen, groenten en fruit gestoken en was daarmee goed voor een bronzen medaille. Een prima promotie voor onze mooie vereniging. Op de woensdag in de feestweek was het de beurt aan de Flora Brass tijdens “Muzikaal Uitblazen op het Burg. Koomansplein”. Samen met de Rijnsburgse formatie ‘Casual Company’ en gastorkest Buytenrode uit Zoetermeer werd er een zeer vermakelijke avond verzorgt. Het publiek kon hierbij genieten van bekende en soms iets minder bekende nummers en hier en daar zongen de zanger en zangeressen van Casual Company een nummer mee. Zeker de moeite waard om volgend jaar op woensdagavond even langs te komen.


Veel tijd om uit te rusten hadden de muzikanten van de Flora Brass niet. Om 9.30uur stonden zij alweer paraat voor de aubade op het Burg. Koomansplein. Zoals elke jaar begeleidde de Flora Brass hier de Rijnsburgers tijdens het zingen van vaderlandse liederen, waaronder het Rijnsburgs Volkslied. Na de aubade kon er gelijk een genoten worden van het kindercorso die over het plein trok. Tientallen fietsjes, die op de Flora veiling zijn versierd, trokken onder begeleiding van de Jong Flora Band aan het publiek voorbij. Geweldig om tussen al die kinderen te lopen met hun mooie fietsen.

Voor de vrijdagavond stond ook dit jaar de lampionnenoptocht op het programma van de Oranjevereniging. Vanwege de vele vakantiegangers moest de Flora Band dit jaar overslaan maar gelukkig waren daar de toppers van de Jong Flora Band nog. Zonder enige moeite gingen zij alle kinderen met lampionnen en ouders voor door de donkere straten van Rijnsburg. Op de afsluitende zaterdag was het al vroeg een drukte van jewelste op de Kazerne. Elk jaar faciliteert de Flora Band namelijk het ‘kinderwaterspektakel’ aan het Oegstgeesterkanaal. Hierbij staan er op en om het terrein een heleboel leuke en uitdagende luchtkussens waarop de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Ook aan de ouders word er deze ochtend gedacht en deze kunnen heerlijk genieten op het terras van de Kazerne. Omdat de taptoe dit jaar niet zou plaatsvinden is er door de Oranjevereniging een geweldige ‘Night of the Proms’ georganiseerd. Tal van muzikanten betraden het podium op het Burg. Koomansplein. Om 20.00 uur werd er gestart met de klanken van de Flora Brass. Om 20.30 uur werd dit vervolgens overgenomen door de artiesten van de avond. Martin Mans en zijn band, Jan Vayne en Petra Berger. Zoals elk jaar werd de Rijnsburgse Feestweek afgesloten met een fantastische vuurwerk spektakel in de achtertuin van de Flora Band. En natuurlijk vond er ook dit jaar weer een gezellige afterparty plaats in de Kazerne voor alle muzikanten en vrienden van de Flora Band.

Feestweek Rijnsburg


WWW.FLORABAND.NL

Volg ons ook op:

Kazernenoot 2013 3e  
Kazernenoot 2013 3e  
Advertisement