Page 1

FLOOR.

01

JUNI 2012 PRIJS € 5,50

OH MY GOD! Wat nu? Lang leve jong moeder zijn

WWW.FLOORMAGAZINE.NL

Wat is echte schoonheid eigenlijk? Ideale vrouwen

GO WITH

FLOW


Floor. Een tijdschrift voor vrouwen in de leeftijdscategorie 21-30 jaar. Als jong volwassen vrouw ga je in deze jaren een grote emotionele ontwikkeling door. De overgang van studente naar werkende vrouw brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Zoals je financiële situatie, je verdiend geld maar je vaste lasten worden hoger. Woon je op jezelf? Blijf je in je studentenwoning of ontgroei je toch je huisgenootjes en liggen je prioriteiten ergens anders? En in de liefde? Sommige hebben hun “ware jacob” al gevonden jaren eerder in de puberteit. En voldoe je wel aan het gegeven schoonheidsideaal? Word je al jong moeder en gooit dit je hele leven op zijn kop? In deze eerste editie van Floor. behandelen we een aantal van deze onderwerpen. Liefs, Floor


inhoud JUNI 2012

6 Maureen Kressenhof 14 Beauty is 18 Curriculum vitae

22 Geld &

25 Columm

FLOOR.

01

JUNI 2012 PRIJS â‚Ź 5,50

OH MY GOD!!! Wat nu? Lang leve jong moeder zijn Wat is echte schoonheid eigenlijk? Ideale vrouwen

WWW.FLOORMAGAZINE.NL

28 E&E

GO WITH

FLOW


“MIJN VRIENDINNEN ZIJN ERG BELANGRIJK VOOR MIJ”


O

6 I FLOOR.


OH MY GOD! Wat

25

nu?

MAUREEN GINO 3,5

FLOOR. I 7


Een van mijn beste vriendinnen werd op jonge leeftijd moeder, ik heb dus van dichtbij kunnen zien hoe dat je leven veranderd. Maureen Kressenhof werd moeder op haar 22 van haar zoon Gino. Ik heb haar wat vragen gesteld over haar leven en hoe de komst van Gino haar leven veranderde. Hoe oud was je wanneer je zwanger werd? “Ik was 22 jaar en ben nu 25 de vader van Gino was toen 29.�


Was het "een ongelukje"? “Ja, ik was al jaren lang aan de pil. Ik ben niet ziek geweest en heb geen antibiotica gebruikt o.i.d. Kinderen zaten nog totaal niet in de planning. Sterker nog, ik moest niets van baby’s weten. Ik ben nooit zo’n meid geweest die dol op baby’s was, doe mij maar iets wat geen luiers meer draagt. Bovendien had ik een druk leventje wat zich vooral in het weekend en s’nachts afspeelde. En waar mijn lichaam een belangrijke zéér belangrijke rol in speelde. Ik was namelijk gogodanseres en danste in clubs en op grote evenementen. Ook gaf ik les in paaldansen, iets wat ik sinds mijn zwangerschap niet meer kon en mocht doen. Dat vond ik echt vreselijk. Daar naast woonde mijn vriend en ik nog in bij mijn moeder, we hadden gelukkig wel beide een vaste baan en onze relatie was super. Maar hadden dus geen eigen huis.”

Hoe reageerde je omgeving: je ouders, familie, vriendinnen en natuurlijk de vader? “Zodra ik het wist belde ik mijn vriend op om hem het nieuws te vertellen. Hij reageerde verbaast, maar wel opgewekt. Hij was verbaast dat ik de test toch al gedaan had, maar blij dat hij papa zou gaan worden. Wel hoorde ik heel erg duidelijk aan zijn stem dat hij voelde dat nu alles zou gaan veranderen en spoedig opzoek moesten naar een huis. Mijn moeder reageerde verbaast en een beetje angstig omdat we bij haar in woonde. Ze was op zich wel blij, maar hoopte eigenlijk dat mijn zus, die 3,5 jaar ouder is, eerder een kind zou verwachten dan ik. Ze moest het even laten bezinken maar reageerde later erg leuk. Vrienden en familie reageerde allemaal erg leuk.” Ben je nog steeds bij de vader van je kindje, en hoe gaat hij ermee om?

Wanneer ontdekte je dat je zwanger was? “Omdat ik al jaren aan de pil was werd ik altijd stipt ongesteld, ik kon de klok er in feite op gelijk zetten. Mn moeder zei de dag ervoor tegen me, Maureen ben jij aangekomen? Terwijl ik echt een sprietje was, en ik werd boos want hoe kwam ze er bij. Wel meteen denkend aan het feit dat ik niet ongesteld geworden was. Ik was de bewuste dag een week “over tijd” en ben in een ander dorp een test gaan halen omdat ik geen bekende tegen wilde komen. Ik ben op het toilet de test gaan doen terwijl mijn moeder in de keuken de afwas aan het doen was en zich van geen kwaad bewust was wat er op het toilet gaande was. Mijn vriend was vrachtwagenchauffeur en reed op dat moment met de vrachtwagen in Duitsland. We zouden eigenlijk de test samen doen, maar doordat we elkaar vaak misliepen in de avond uren door verschillende werktijden kon ik echt niet wachten tot we elkaar zouden zien en besloot ik zelf de test te doen. Het was direct zeer duidelijk!.twee streepjes… ik was zwanger…” Wat was je eerste reactie; besloot je meteen om geen abortus te laten plegen? “Mijn eerste reactie was… OH MY GOD! Wat nu? Dit huis? Werk? Dansen? Ik moeder? Mn buik? Wat nu wat nu? HELP! Ohjee ik moet nu door de keuken, waar mn moeder staat, mèt een zwangerschapstest in m’n hand en zorgen dat ze niets merkt van dit alles. Hoe ga ik dit in hemelsnaam doen? Hoe houdt ik mijn gezicht? De gedachte om een abortus te laten plegen kreeg ik pas na 10 min, maar ik werd meteen misselijk van de gedachte. Ik werd zelfs een beetje boos op mezelf dat ik dat door m’n hoofd liet flitsen.”

“Toen onze zoon 2,5 jaar was zijn we uit elkaar gegaan. Onze relatie was geen gezonde relatie meer. Ook voor onze zoon was het geen gezonde situatie. Het is beter zo.” Hoe verliep de zwangerschap en uiteindelijk de bevalling? Viel het je mee of juist erg tegen? “De zwangerschap zelf verliep erg goed. Het kindje ontwikkelde perfect. Alles zat erop en eraan en mijn gezondheid was ook goed. Helaas verliep alles om de zwangerschap heen niet zo voorspoedig. Ik verloor mijn baan en ook de woning die wij gingen huren bleek door het verlies van mijn baan uiteindelijk te duur. Ondanks dat zijn we het huurcontact toch aangegaan.”

“Mijn eerste reactie was … OH MY

GOD!” FLOOR. I 9


‘‘Gelukkig heb ik een makkelijke zoon die zelden tot nooit huilt of vervelend is.” Wat is je mening over tienermoeders? “Er zijn verschillende soorten en maten van moeders. Of dat nu tienermoeders zijn of niet. Ik vind dat ze niet op leeftijd beoordeeld moeten worden. Een moeder van 16 kan soms beter voor haar kind zorgen dan een moeder van 41. Het is maar net waar je je prioriteiten legt. Ik denk altijd in het belang van mijn zoon. Ik vind wel dat welke leeftijd je ook hebt, je pas aan kinderen moet beginnen wanneer je zeker weet dat je er ook daadwerkelijk klaar voor bent. Het is tenslotte geen pop die je even weg legt als je klaar bent met spelen en morgen of overmorgen weer tevoorschijn haalt. Nee, je hebt vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent een verantwoordelijkheid over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind.” Hoe is je leven nu als moeder? Wat is er veranderd, hoe zien je dagen eruit? “Gelukkig heb ik een makkelijke zoon die zelden tot nooit huilt of vervelend is. Ik werk 4 lange dagen, van 8-18 en buiten mijn werk ben ik altijd met Gino bezig. Hij staat echt op mijn 1ste plaats. Mijn wekker gaat om 6 uur, dan ga ik douchen, aankleden, broodsmeren voor op mijn werk. Ik pak mijn lunchtas in en ga naar boven om Gino te wekken. Dit is meestal rond half 7. Gino ontbijt op de bank voor de tv. Hij kiest wat hij op zijn boterhammen wilt en ik zet het klaar zodat hij zelf kan smeren.

10 I FLOOR.

Terwijl hij zijn brood etc. eet en drinkt sta ik in de keuken mijn make-up en haren te doen. Om 7.20 stappen we in de auto want vanaf 7.30 kan Gino terecht bij het kinderdagverblijf. Daar aangekomen mag Gino iets uitzoeken om mee te spelen en kijk en speel ik even met hem mee. Dan race ik snel naar mijn werk waar ik om 8 uur moet starten. Ik werk tot 18.00 uur en race snel naar het kinderdagverblijf om Gino op te halen, het kinderdagverblijf sluit namelijk om 18.30 uur. Daarna gaan we snel (soms via de supermarkt) naar huis om meestal het eten wat ik de avond van te voren gekookt heb op te warmen. Om 19.00 uur zitten we meestal hopelijk aan tafel en om 19.30 hoop ik klaar te zijn. Gino mag een kwartiertje spelen en ondertussen maak ik in de badkamer alles in orde zodat hij om 19.45 kan gaan douchen of in bad kan. Meestal ligt hij nadat hij zijn tanden gepoetst heeft om 19.55 in bed. Verhaaltje lezen, liedje zingen en slapen. Ik ga naar beneden en ruim de tafel af. Draai mijn wasje voor die dag en ga koken voor de volgende dag. Ga naar boven en leg voor Gino en mij de kleding voor de volgende dag klaar, ga snel de douche in en dan ook naar bed (meestal 23.00/0.00 uur)” Wat moeten volgens jou, kinderen zeker mee krijgen vanuit de opvoeding ? “Manieren, respect, zelfstandigheid/behulpzaamheid. Ik ben een strenge moeder, dat weet ik van mijzelf. Maar ik laat mijn kind wel vrij om zelf zijn eigen vleugels uit te strekken. Ik ben liever nu streng en trots op dat hij manieren heeft. Dan nu losjes en dat ik hem later manieren aan moet gaan leren.” Zou je het overdoen om jong moeder te worden? “Nee, zeer zeker niet!. Begin pas aan kinderen wanneer je er beide ook echt klaar voor bent. Niet alleen qua relatie, maar zeer zeker ook financieel.” Hoe zie jij je toekomst als moeder? “Goed, ik heb een goede band met m’n zoon. Ik vind dat je als moeder het vertrouwen van je kind moet hebben. En je kind duidelijk maken dat hij altijd bij je terecht kan, wat er ook is. En dat weet Gino. Wij zijn een team, een sterk team. En een sterk team is niet te breken. Wat er ook gebeurt. Samen is niet alleen.”

G


GINO

DAG 3

FLOOR. I 11


“DAVEY, MIJN VRIEND”


BEAUTY IS.. ..Wat is echte schoonheid eigenlijk? En wie bepaalt dat tegenwoordig? Het lijkt al een tijd zo dat de media het beeld van ideale vrouw bepaald. Je kunt je TV niet aanzetten of er komen allerlei commercials en videoclips voorbij waarin (te) dunne modellen getoond worden. Of internetsites, billboards langs de weg en niet te vergeten, in magazines. Wat doet dat met ons vrouwen? En hoe gaan wij onszelf zien na al dat tonen van “perfectie”?

Augustus 2009. Op pagina 194 van het Amerikaanse tijdschrift Glamour staat een foto van het model Lizzie Miller. Nog nooit heeft de redactie van Glamour zoveel positieve reacties ontvangen op één enkele foto. De media zijn in shock. Een ‘normale’ vrouw, met een – houd je vast – buikje! In de Glamour! Naar aanleiding van alle aandacht besluit Glamour nogmaals plus size modellen te gebruiken voor een reportage. De dames worden zo populair dat Glamour ook een kalender met ze maakt.

Hieronder enkele voorbeelden van oplaaiende kwesties met betrekking tot het schoonheidsideaal van de afgelopen jaren. talië, september 2007. Fashion Week in Milaan. De stad wordt overspoeld door modeontwerpers en modellen die de zomercollecties zullen presenteren op de catwalk. Het Italiaanse kledingmerk Nolita lanceert in die week haar nieuwste reclamecampagne. Billboards, bushokjes en krantenpagina’s worden gevuld met advertenties van het merk. En dat is even schrikken. Een naakte Isabelle Caro staat namelijk centraal in de campagne. Met een lengte van 1 meter 65, weegt Isabelle Caro (Marseille, 12 september 1982 - 17 november 2010) slechts 31 kilo. Vel over been is ze. Haar ribben zijn te tellen. ‘No Anorexia’ staat op de poster. Het is de manier waarop Nolita aandacht vraagt voor een groot probleem: extreem dunne modellen.

Isabelle Caro (2007) Een jaar eerder. De Zuid Amerikaanse modellen Ana Carolina Reston en Eliana Ramos overlijden aan de gevolgen van anorexia. De organisatoren van de Fashion Week in Madrid besluiten regels op te stellen. Modellen met een BMI (Body Mass Index) van minder dan 18 mogen de catwalk niet meer betreden.

14 I FLOOR.

Lizzie Miller (2009) September 2009. De Franse politica Valerie Boyer probeert een wetsvoorstel door de Franse regering goed te laten keuren. Haar idee? Alle foto’s die gepubliceerd worden voor commerciële doeleinden moeten een disclaimer krijgen waarin staat of ze digitaal bewerkt zijn. Volgens Valerie Boyer leiden gefotoshopte afbeeldingen er toe dat mensen gaan geloven in een werkelijkheid die helemaal niet bestaat, wat resulteert in onzekerheden en complexen. Engeland volgt het voorbeeld van Frankrijk. Ook daar wordt een wetsvoorstel aanhangig gemaakt dat een disclaimer bij bewerkte foto’s verplicht en het fotoshoppen in advertenties gericht op jongeren onder de zestien geheel verbiedt. Oktober 2009. Het Duitse vrouwentijdschrift Brigitte maakt bekend niet langer gebruik te zullen maken van modellen voor haar reportages. Alleen echte vrouwen, gewoon van de straat geplukt, zullen nog te zien zijn op de pagina’s van Brigitte, onder de noemer ‘ohne models’. Brigitte is het huidige schoonheidsideaal zat en wil haar lezeressen graag weer de realiteit laten zien.


Trends

“Dove moedigt de positieve zelfwaardering van alle vrouwen aan. In diverse landen lijkt men zich zorgen te maken over een geconstateerde trend; een ideaalDove vrouwverbindt zich er toe alle vrouwen te helpen in beeld dat alsmaar dunner wordt en dat via de het media realiseren van hun persoonlijk schoonheidspoaan het publiek wordt opgedrongen. In dezetentieel. landen Dove ontwikkelt producten die echt helpen wordt actie ondernomen. Soms politiek, zoals omin de En-staat van je huid & je haar te verbeteren. geland en Frankrijk, soms door de modewereld, Schoonheid zohoort volgens Dove toe aan iedereen, als in Italië en Spanje, en soms door de media, want zoals als je er op je best uitziet, dan voel je je ook op in Amerika en Duitsland. Druppels op een gloeiende je best.” plaat? Wellicht, maar door alle media-aandacht lijkt niemand nog langer om het onderwerp heenMei te kun2009. De Reclame Code Commissie doet uitnen. spraak naar aanleiding van klachten over gefotoshopte advertenties van het lingeriemerk Sapph. De De discussie is echter niet nieuw. Al in 1998vrouwen kaartte in deze advertenties zouden dusdanig dide Body Shop het onderwerp aan met haar gitaal ‘Rubewerkt zijn dat zij geen realistisch beeld van by’-campagne. Wereldwijd waren posters het te vrouwelijk zien lichaam meer weergaven. De Reclame waarop Ruby stond afgebeeld; een Barbie-pop Code Commissie oordeelt echter dat digitale bewermet dikke bovenbenen, stevige heupen, vetrolletjes kingen om esthetische redenen in reclame gebruikeop haar buik en hangende borsten. Op de lijk posters zijn en dat er daarom geen sprake is van strijdigstond de volgende tekst: ‘There are 3 billionheid women met de Nederlandse Reclame Code. who don’t look like supermodels and only 8 who do.’ Hoewel de campagne veel aandacht kreeg, In 2007 heeft werd de documentaire Beperkt Houdbaar deze niet geleid tot daadwerkelijke veranderingen uitgezonden, in gemaakt door Sunny Bergman (www. de schoonheidsindustrie. beperkthoudbaar.info). In deze documentaire werd het vrouwbeeld zoals dat door de schoonheidsindustrie is gecreëerd stevig bekritiseerd. Naar aanleiding van de documentaire werd zelfs een stichting opgericht met als doel om diverse partijen binnen de schoonheidsindustrie juridisch veroordeeld te krijgen. Ook werden aan enkele Tweede Kamerleden potentiële beleidsregels voorgelegd, in de hoop op regulering van bovenaf. Concrete resultaten zijn tot dusver echter uitgebleven. Van recenter datum is de commotie die ontstond naar aanleiding van een opmerking in het televisieBodyShop programma Benelux’ Next Top Model. Jurylid Se1998 bastiaan van Schaik zei in een aflevering van eind oktober 2009 dat enkele deelneemsters beter plus size model konden worden. Een storm aan kritiek De wereldwijde campagne van Dove lijkt succesvolvolgde, omdat deze meisjes naar de mening van het ler. De ‘campaign for real beauty’ werd in 2004 publiek ge-helemaal niet dik waren. lanceerd en loopt nog steeds. Dove maakt gebruik van ‘echte’ vrouwen om haar producten te Begin promovan dit jaar kwam het programma Hollands ten en niet van modellen. Dove hoopt alle vrouwen Next Top Model weer negatief in de media. Volgens ter wereld een positief gevoel over zichzelf te degeven modellenbureaus Elite en MTA was de heupdoor ze via advertenties te laten zien dat vrouwen maat van winnares Ananda Marchildon te groot: 94 bestaan in allerlei soorten en maten en dat zijinerplaats alle- van de vereiste 90 centimeter. Ook waren maal mogen zijn. Gedurende de campagne haar zijn ook billen te dik. Daarom zouden ze haar niet aan enkele filmpjes verschenen waarin de mythen hetenwerk de kunnen krijgen. Zij in naar de rechter gegevaren van de schoonheidsindustrie aan de stapt kaak omdat de modellenbureaus haar niet wilde uitzijn gesteld (www.campaignforrealbeauty.com). betalen. Dove En is in haar gelijk gesteld en zal alsnog de hoopt op die manier awareness bij het grotebeloofde publiek 75.000 euro ontvangen. te ontwikkelen over de illusies die de schoonheidsindustrie creëert en voorschotelt als realiteit.

FLOOR. I 15


16 I FLOOR.


“Mijn vrienden en familie zijn erg belangrijk voor mij, niet alleen in goede maar ook in mindere tijden zal ik voor de dierbare om mij heen klaarstaan. Daar hecht ik veel waarde aan. Hoe ouder ik word hoe meer bewuster ik word van bijvoorbeeld goede vriendschappen en hoe belangrijk het is mensen om je heen koesteren. Mijn ouders zijn dit jaar 35jaar getrouwd en dat vind ik heel bijzonder. Niet alleen omdat ze al 35 jaar samen zijn maar ook omdat ze samen zo’n sterk team vormen, en de basis leggen voor ons gezin. Ik ben ook heel trots op wat zij samen hebben opgebouwd. Door hard te werken en te zorgen voor mij en mijn broertje kunnen zij na het drukke gezinsleven van de afgelopen jaren nu genieten van elkaar.” FLOOR. I 17


Curriculum Vitae Personalia Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Mobiel: E-mail: Geboortedatum: Geboorteplaats: Nationaliteit: Rijbewijs: Burgerlijke staat: Burgerservicenummer:

Floor van de Wouw Jacob van Maerlantstraat 9 5216 JB s-Hertogenbosch 06-23636305 floorvandewouw@hotmail.com 07-04-1987 ’s-Hertogenbosch Nederlandse B Ongehuwd 148873728

Opleidingen 1999-2003

VMBO-T, Hervion College

2003-2004

MBO Horeca Management niveau 4, De Rooi Pannen

2004-2006

MBO Horeca gastvrouw niveau 2, De Rooi pannen Tilburg

2007-2011

MBO Medewerker Fashion & Design, Koning Willem 1 College ‘s-Hertogenbosch

2011-heden Cursussen 2006 2007 2007-2011 2007-2011 2010-2010

HBO Communicate-International Event Music & Entertainment Studies, Fontys Hogeschool Tilburg

18 I FLOOR.

SvH verklaring- Sociale Hygiëne LSSO, Telefoniste/Receptioniste Interne cursus CAD/CAM Interne cursus Kaledo Interne cursus Edward Bono Theorie


Werkervaring 2004-2007

Conferentiecentrum De Ruwenberg Sint-Michielsgestel Branche:Conferentiecentrum Functie:Bediening & Receptie Voltijd/deeltijd:Fulltime

2007-2010 2009-2011

Thuiszorg CIT Berlicum Branche: Zorg Functie: Zorgmedewerker Voltijd/deeltijd: Deeltijd

2011-heden Stages 2004-2005 2009-2010 2011

Sauna Devarana ’sHertogenbosch Branche: Sauna en beauty resort Functie:Receptioniste Voltijd/deeltijd:Deeltijd

Talen Nederlands Engels Duits

De Bruidsmodezaak ’sHertogenbosch/Rosmalen Branche:Modezaak Functie:Verkoopster Voltijd/deeltijd: Deeltijd

De Ruwenberg Sint-Michielsgestel Leerling bediening De Bruidsmodezaak- Rosmalen 6 maanden: werkzaamheden atelier, verkoopster bruidswinkel. Modeontwerper Janice-Cromvoirt 7 maanden: werkzaamheden atelier, assistent Janice, organisatie modeshow, PR werkzaamheden. Moedertaal Redelijke beheersing lezen, schrijven, spreken Matige beheersing lezen, schrijven, spreken

FLOOR. I 19


Ik heb het heel erg naar mijn zin bij IEMES. Vooral concepting en de branche vakken liggen mij goed. Ik moet extra aandacht besteden aan bijvoorbeeld Media & Design daarom was deze opdracht van het magzaine ook een uitdaging voor me. Hiernaast staan twee posters die ik heb ontworpen in semester 1 en waar ik erg trots op ben.


Naam: Nina Hawinkels Geboortedatum: 17-02-1992 Geboorteplaats: Den Bosch Studie: CO-IEMES aan Fontys te Tilburg Woonsituatie: op kamers/ weekend thuisbij papa of mama (ouders gescheiden) Bijbaantje: bediening in restaurant Broer/Zus: oudere zus, Loes

Nina & Geld Ik heb drie vrienden gevraagd hoe zij omgaan met hun inkomsten en uitgaven. Ik begin met Nina Hawinkels. Het is een warme middag in mei, het zonnetje schijnt. Ik heb met Nina afgesproken in een gezellige lunchbar in Den Bosch. Ik ga haar kort wat vragen stellen over haar inkomsten en uitgaven. Nina is studente aan Fontys Hogeschool en moeten regelmatig op haar uitgaven letten. Als jong volwassen ben je in veel gevallen nog aan het studeren. Dit is een periode in je leven waarin er vaak veel kosten zijn en minimale inkomsten. Uitgaven kunnen zijn, studeren, huisvesting, uit gaan, telefoon, boodschappen etc. 1.

Nina, wat zijn jouw grootste kostenposten?

“Op het moment staat mijn huur bovenaan. Daarnaast heb ik nog veel kosten aan de boodschappen natuurlijk, telefoonlijst en leuke dingen doen. Ik hou erg van lekker eten, dus ga graag uit eten.” 2.

Waar bespaar je op?

“Ik probeer zoveel mogelijk te besparen op mijn boodschappen. Kies bijvoorbeeld voor het huismerk in plaats van een A-merk. Daarnaast werk ik 's-avonds en 's-nachts, dus hoef ik niet veel geld uit te geven tijdens stappen. Ik kan daardoor ook minder ui eten gaan dan ik voorheen deed.” 3.

Heb je een bijbaan?

“Ja, ik werk in de horeca. Dat doe ik 1 avond in de week, meestal zaterdag avond. Ik verdien niet heel veel, maar genoeg om mee rond te komen.”

22 I FLOOR.

4.

Kom je per maand uit met je centen?

“Ja elke maand lukt het me wel om uit te komen. Vaak heb ik nog een klein beetje over zelfs. Vind ik heel fijn omdat er dan een beetje speling is en ik niet bij elk dubbeltje dat ik omdraai hoef na te denken. En zo ook niet bij mijn ouders hoef aan te kloppen voor geld.” 5.

Spaar je? Zo ja, waarvoor?

“Zoals ik net al zei, hou ik elke maand een beetje over. Dat zet ik dan bijna altijd gelijk of gedeeltelijk op mijn spaarrekening. Nu spaar ik voor een bank. Als ik die heb ga ik sparen voor Uggs, want het wordt een hele koude winter! Ik denk dat ik altijd wel iets heb om voor te sparen.”


2.

Waar bespaar je op?

“Ik probeer zoveel mogelijk te besparen aan boodschappen doormiddel van het kopen van huismerken maar ook het vergelijken van producten. Mijn telefoonrekening valt onder de vaste lasten die ik heb”

Naam: Marlijn Cornelissen Geboortedatum: 07-02-1991 Geboorteplaats: Boxtel Studie: Fashion Mangement, AMFI Woonsituatie: Samen met vriendinnen Bijbaantje: Parttime horeca Broer/Zus: oudere zus, Lieke

3.

Marlijn & Geld

4.

Heb je een bijbaan?

“Jazeker, ik werk in de horeca. Dat doe ik elke zaterdag van 10.00 tot 18.00u en 1maal in de maand op koopzondag. In vakanties probeer ik elke dag te werken, dit omdat ik graag geld heb en omdat ik weet van mezelf dat ik veel kan uitgeven ” Kom je per maand uit met je centen?

Ik heb met Marlijn Cornelissen afgesproken in Den Bosch. Ik ga haar kort wat vragen stellen over haar inkomsten en uitgaven. Marlijn is studente aan Amsterdam Fashion Institute en moeten regelmatig op haar uitgaven letten.

“Ja ik kom net uit met mijn inkomsten en uitgaven. Doordat ik in de afgelopen maanden veel op vakantie ben geweest zit sparen er niet echt in. Ik kan dit jaar ook niet op zomervakantie, natuurlijk wel een weekendje weg en festivals bezoeken. Maar eigenlijk had ik een grote reis willen maken naar Bali maar dat moet ik een jaartje uitstellen. ”

1.

5.

Marlijn, wat zijn jouw grootste kostenposten?

“Mijn grootste kostenposten zijn per maand toch wel uitgaan, boodschappen en mijn telefoonrekening, gelukkig betalen mijn ouders de huur van mijn kamer. Daar heb ik wel erg veel geluk mee, de meeste vriendinnen/studenten betalen dit zelf .”

Spaar je? Zo ja, waarvoor?

“Doordat ik veel ga werken in de zomervakantie en niet op vakantie ga hoop ik na de zomervakantie een mooi bedragje op mijn spaarrekening te hebben.”

FLOOR. I 23


Davey & Geld

3.

Ik heb met Davey van der Voort afgesproken in mijn eigen appartement in Den Bosch. Ik ga hem kort wat vragen stellen over zijn inkomsten en uitgaven. Davey studeert aan het Koning Willem I College in Den Bosch en werkt daarnaast vier dagen per week bij Gebroeders van der Steen. Een bedrijf wat zich bezig houd met aanleg, onderhoud, beheer en in stand houden van ondergrondse infrastructuur.

“Nee, maar ik werk per week vier dagen als fitter. Dat houdt in monteur gas, water en warmte. Ik hoop mijn studie volgend jaar te kunnen afronden en door te kunnen leren voor uitvoerder.” 4.

Heb je een bijbaan?

Kom je per maand uit met je centen?

“Ja per maand kom ik uit met mijn inkomsten en uitgaven. ” 5.

Spaar je? Zo ja, waarvoor?

“Ja ik spaar, voor vakanties en grote uitgaven zoals een televisie.”

1.

Davey, wat zijn jouw grootste kostenposten?

“Mijn grootste kostenkosten zijn stappen, auto, telefoonrekening en kleding. Ook besteed ik graag geld aan mijn vriendin. Ik ga wekelijks stappen en drink graag Bacardi wat ook weer duurder is dan bijvoorbeeld bier. Ik rij een Opel en dat is vrij zuinig in gebruik maar verzekering, wegenbelasting en benzine zijn duur. Ook hou ik van winkelen, niet elke week maar eens in de twee maanden. Ik geef dan zo’n 400 euro uit aan schoenen, broeken en shirts. ” 2.

Waar bespaar je op?

“Ik vind het moeilijk om te besparen, ik geef maandelijks zo’n 600euro uit aan vaste lasten. Wel woon ik nog thuis en dat scheelt in boodschappen natuurlijk een hoop.”

24 I FLOOR.


Verslaafd aan talentenshows

“Zijn we net een aantal weken af van de X-factor en Popstars begint de ellende weer opnieuw.”

Column

Je kunt geen televisie meer aanzetten of er is wel een talentshow aan de gang. Schijnbaar kunnen ze in Nederland, televisieland niets anders bedenken dan talentenshows. Zijn we net een aantal weken af van de X-factor en Popstars begint de ellende weer opnieuw. Momenteel is voor de tweede keer The voice of Holland te zien op RTL4 en gaan ze op zondag opzoek naar de nieuwe John Travolta. Ook SBS6 blijft niet achter en start met The Sing Off. Nog meer ellende op de televisie, en iets dat wij allang gezien hebben en dus geen behoefte meer aan hebben. Blijkbaar vind de kijker dit toch fascinerende televisie want de commerciële zenders vechten om de beste formats en de meeste kijkcijfers. Het media circus erom heen maakt een programma vaak zo irritant, word je al niet helemaal gek van de teasers die maar worden herhaald en herhaald, word er nog een real liveshow gemaakt over kandidaten en zit je vervolgens op woensdagavond ook aan de buis gekluisterd. Het doel van de producenten word in ieder geval bereikt. Als kijker wil je ‘de mens’ achter de artiest leren kennen en voor je het weet ben je verslaafd aan weer zo’n show. Je doet er alles aan om op vrijdagavond thuis te blijven om gezellig te kijken naar de volgende lading ‘talenten’. Zelfs als je een avond hebt gemist duik je achter RTL gemist om je favoriete programma terug te kijken en hier betaal je dan ook zonder erbij na te denken €0,99,- voor. Om het nog verder uit te buiten hebben de programmamakers bedacht dat het wel leuk zou zijn als er een speciaal concert georganiseerd word. Hier passeren alle kandidaten van het seizoen nog even de revue. En worden neergezet als de nieuwe ‘sterren’.Waar we alleen in de toekomst niks meer van horen. Maar het blijft leuk hé zo’n avondje leedvermaak.

FLOOR. I 25


“MIJN LIEVE VRIENDIN MARLIJN”

26 I FLOOR.


FLOOR. I 27


Entertaiment

Events

Giel Beelen gaat vanaf eind

zomer 2012

juni in een nieuw tv-programma op zoek naar de beste nieuwe singer-songwriter van Nederland. De talenten worden geholpen door bekende Nederlandse artiesten, onder wie Ilse DeLange en Tim Knol. Op 26 april verschijnt het nieuwe boek van Esther Verhoef, Tegenlicht. Esther schreef ruim anderhalf jaar aan haar eerste rom=an, die ca. 570 pagina’s bedraagt. Maison Martin Margiela de eerstvolgende in de reeks van samenwerkingen met modeketen H&M.

Floor magazine  

M&D, Copywriting opdracht juni 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you