Page 1

AD VALVAS 18 DECEMBER 2008

NIENKE SPOORT N . 5 NIET MEER

De trein van 7 uur 30 Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. Ook Nienke reisde in haar eerste jaar heen en weer. College om negen uur betekent dan vroeg opstaan. Ad Valvas ging mee en nam de trein uit Heerhugowaard.

Long Huynh en Alies Brandjes

Roelof Marcel (met streepjestrui)

Matthew Bakham

TEKST EN FOTO’S: FLOOR BAL

H

et is koud, het is donker, maar de trein rijdt op tijd. Perron 1 van station Heerhugowaard staat vol forenzen die zich zo de trein naar Nijmegen binnen zullen ellebogen. Het is woensdagochtend half acht. Het gedrang bij de deuren blijkt nergens voor nodig, er zijn zitplaatsen genoeg. Vandaag wel, zegt VU-student Long Huynh (18). Het komt regelmatig voor dat hij moet staan. De eerstejaars informatie, multimedia en management neemt drie dagen in de week deze trein. Op andere werkdagen kan hij iets langer uitslapen en reist hij twee uur later. Zo heeft hij het de afgelopen vier maanden gedaan en zo zal hij het de rest van zijn studie doen. “Daar heb ik geen enkele moeite mee. Voor mijn studie moet ik veel leeswerk doen, dus is het handig dat ik vaak in de trein zit.”

Straaljagerpiloten

Studeren en op kamers wonen gaan allang niet meer hand in hand. Zestig procent van de VUstudenten woont niet in Amsterdam of Amstelveen en neemt elke dag de trein naar Amsterdam Zuid. Sterker nog: 21 procent van de studenten woont zelfs buiten de vijftig kilometerzone rond de hoofdstad en brengt dus heel veel tijd op het spoor door. Een flink aantal studenten komt uit Heerhugowaard. Het Trinitas College is hofleverancier. Het was de middelbare school van 194 VU-studenten. Van hen kozen maar liefst 171 studenten ervoor om thuis te blijven wonen. De reistijd van meer dan een uur nemen ze voor lief. Naast Huynh zit, zoals vaker, eerstejaars farmaceutische wetenschappen Alies Brandjes (18). Hun reisgenootschap is niet gepland, ze komen elkaar gewoon vaak op het perron tegen. Conversatie is optioneel, niet verplicht. Ook Brandjes is van plan om in Heerhugowaard te blijven. “Als je op kamers gaat, mis je allemaal dingen thuis. Bovendien zit ik op handbal en als ik in Amsterdam ga wonen, kan dat niet meer. De reis is lang, maar ik heb het ervoor over. Ik word er niet gek van.” De oude klasgenoot van Huynh die aan de HES (Hogeschool voor Economische Studies) studeert, is minder enthousiast over de geneugten van het treinreizen. “Wist je dat treinreizigers meer stress hebben dan straaljagerpiloten? Dat las ik laatst. Ze raken geïrriteerd doordat ze geen invloed hebben op de drukte en de vertragingen.”

Snorretjes tekenen

Verderop in de coupe zit de stemming er al goed in. “Vorige week heb ik de wc hier moeten gebruiken”, zegt HES-student Danny Slot (18). “Ik zou het niet aanbevelen, je moet je goed vasthouden.” Tegenover hem zit eerstejaars economie aan de VU Roelof Marcel (18) die zich met gratis kranten heeft omringd. “Het is altijd een gezellige boel hier in de trein. Meestal kom ik iemand tegen die ook richting Amsterdam gaat. Wat we doen? Snorretjes tekenen op de krant en

staarwedstrijden houden. Of ik zit te leren.” Zijn vrienden barsten in lachen uit. “Eerlijk, af en toe doe ik dat echt.” Marcel weet nog niet of hij op kamers wil. “Dan moet ik me eerst nog even bij een woningbouwvereniging inschrijven. Ik zou het vet vinden, maar de kamer moet een redelijke prijs hebben en in een leuke buurt zijn.” Danny: “Bijvoorbeeld iets leuks bij het Vondelpark.” Om negen over half acht stopt de trein op Station Alkmaar. Nu de laatste zitplaatsen bezet zijn, vullen de halletjes zich met mensen. Bij de deuren staan twee mannen met vouwfietsen, beiden met een rode sjaal. Zo meteen zullen zij zich als eerste naar buiten wurmen, mensenmassa of geen mensenmassa. Eerstejaars economie Matthew Bakham (21) uit Alkmaar heeft wel een plek in een coupe. Hij leest voor zijn college management en accounting nog even een boek door. “Ik heb toch niets te doen in de trein. En zo heb ik thuis meer vrije tijd.” Hiervoor studeerde hij aan de HvA (Hogeschool van Amsterdam), maar in die tijd zocht hij geen kamer. “Ik vind het wel prima zo.” De enige keer dat hij te laat op college kwam, lag dat niet aan de NS maar aan de metro: “Die ging niet verder dan Spaklerweg. Ik heb er drie kwartier over gelopen.” Het begint langzaamaan licht te worden. Na de laatste stop in Zaandam om zes over acht zit de trein stampvol. Twee studentes bespreken op luide toon de resultaten van hun vorige tentamenweek: “Toen ik net mijn cijfers terug had gekregen, moest ik echt even alleen zijn.” Dat de rest van de hal mee kan genieten, maakt hun niets uit.” Op Station Sloterdijk stappen ze, druk pratend, uit. “Ik zie je vanavond, doeidoei.”

Erg lang wachten

Honderden mensen persen zich over het perron via de roltrappen naar de uitgang. Op de metrohalte van lijn 50 richting Gein slaat Tim Visser (19) Bart Osinga (18) op zijn schouder: “Hey jongen.” De eerstejaars bewegingswetenschappen lopen samen de metro in. Osinga is vanochtend om kwart over zes opgestaan. Hij heeft een kamer in Amsterdam maar moest gisteravond naar zijn wekelijkse voetbaltraining in Anna Paulowna. “Het is een heel leuk team en ik sta dit jaar in de basis van het eerste elftal.”

Visser heeft maar twee keer per week college. Dat komt hem goed uit, want de bus die hem vanuit Het Veld naar Schagen moet brengen rijdt maar eens in het uur. “Dat is superirritant, vooral op de terugweg. Als de trein meer dan tien minuten vertraging heeft, moet ik erg lang wachten. Wat is dan doe? Niets. Op station Schagen valt niets te doen.“ In de metro raken Osinga en Visser door de vele reizigers van elkaar gescheiden. Omdat het vandaag glad is, hebben veel Amsterdammers voor het openbaar vervoer gekozen. De bestuurder waarschuwt bij elke halte voor slipgevaar. “We hebben gestrooid, maar doe voorzichtig.” Ze zegt het niet voor niets, op station Zuid maakt een vrouw met kort rood haar bijna een doodssmak. Ze stapt op een stuk ijs en glijdt een meter verder. Visser en Ossinga lopen naar sneltram 51 richting Amstelveenseweg. Aankomst bij de VU is om kwart voor negen, tijd om bij te komen in de collegebanken. Reageren? Mail naar redactie@advalvas.vu.nl. Tim Visser (links) en Bart Osinga

De trein van 7 uur 30  

Artikel 'De trein van 7 uur 30' uit Ad Valvas door Floor Bal, 18 november 2008.

De trein van 7 uur 30  

Artikel 'De trein van 7 uur 30' uit Ad Valvas door Floor Bal, 18 november 2008.