Page 1

wetenschap | 5

ad valvas 22 maart 2012

Het is lente!

‘IK HOU VAN JOU’ Psycholoog Tila Pronk legt uit hoe je – wetenschappelijk bewezen – in tien stappen de liefde van je leven aan de haak slaat. TEKST: FLOOR BAL

FOTO: STUDIOVU/RIECHELLE VAN DER VALK

1 GOOI JE WENSENLIJST WEG

Om de ware liefde te vinden, kun je het beste je wensenlijst schrappen. “Welke mensen je aantrekkelijk vindt, is vooral biologisch bepaald”, zegt sociaal psycholoog Tila Pronk. Een lijst met voorkeuren blokkeert je alleen maar en voorkomt dat je verliefd wordt. Hoe belangrijk is het nou dat je aanstaande geliefde het verkeerde merk schoenen draagt?

2 GA NAAR COLLEGE

Wetenschappelijk bewezen: hoe vaker iemand je ziet, hoe leuker ze je gaan vinden. Zorg dus dat je veel onder de mensen bent. Hoorcolleges zijn een uitstekende plek om je bij veel potentiële partners in de kijker te spelen. “Bij een experiment moesten studenten aangeven hoe aantrekkelijk ze een vrouw vonden. Dezelfde vrouw werd door de groep waarmee ze regelmatig een college gevolgd had, aantrekkelijker gevonden dan door de groep waar ze maar één keer was geweest. Bij beide groepen had ze niet eens iets gezegd.”

3 MAAK EEN VAAG INTERNETPROFIEL

Mocht je je kansen op het internet wagen, zorg dan vooral voor een duidelijke, actuele foto. “Ik zou liever willen dat het anders was, maar vooral in de eerste fase van een relatie is uiterlijk heel belangrijk. Mensen zoeken binnen hun mogelijkheden altijd een zo knap mogelijke partner”, aldus Pronk. Zorg daarnaast dat je een tekst schrijft die veel mensen aanspreekt. Als je schrijft dat je een spontane meid bent die van sporten en films kijken houdt, trek je een groter publiek dan als je jezelf als een Bijbelexpert omschrijft.

4 BEGIN NEUTRAAL, OPEN MET ‘HALLO’

Wil je iemand aanspreken, maar weet je niet wat je zeggen moet? Gebruik dan in elk geval geen gekke openingszin. Vooral vrouwen schrikken van leuke opmerkingen als: “Ik kreeg een telefoontje uit de hemel; ze missen een engel.” “Het is veel beter om het neutraal te houden. Vraag gewoon hoe het gaat. Als iemand je leuk vindt, is dat voldoende”, zegt Pronk.

5 DOE IETS SPANNENDS

Op het moment dat je iemand leuk vindt, gebeurt er van alles in je lichaam. Je voelt opwinding en bent een beetje zenuwachtig. Het blijkt dat mensen heel slecht kunnen herkennen waar die vlinders vandaan komen. Op het moment dat ze iets spannends doen tijdens een date: een enge film kijken, in de achtbaan zitten of intensief sporten, krijgen ze hetzelfde nerveuze gevoel. Daardoor denken mensen dat het door hun partner komt. “Als je verliefd op iemand bent en je wilt dat het wederzijds wordt, moet je iets spannends ondernemen.”

6 VERTEL NIET TE VEEL OVER JEZELF

Pronk over de liefde

Normaal bouw je binnen een relatie langzaam intimiteit op. Dat gaat redelijk gelijk op, je vertelt om de beurt iets over jezelf. Als je meteen je hele levensverhaal op tafel legt, voelt jouw afspraakje zich gedwongen om hetzelfde te doen. Daar hebben ze geen zin in, dus voelen ze weerstand tegen jou. Pronk: “Je kunt dus beter niet meteen vertellen dat je kat dood is en je ex belde om te zeuren. Houd het algemeen. Je kunt beter te weinig zeggen dan te veel.”

> Sociaal psycholoog Tila Pronk promoveerde vorig jaar op de rol van cognitieve controle in het behouden van je relatie. Zij ontdekte dat mensen die hun impulsen beter onder controle houden, minder vaak relatieproblemen door overspel veroorzaken. Daarnaast zijn ze beter in staat hun partner te vergeven, zodat de band met hun partner na een ruzie weer sneller herstelt > Ze schreef het boek Hartstocht, de psychologie van de liefde. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 240 pagina’s, € 18,95

7 BENADRUK JULLIE OVEREENKOMSTEN

9 ZEG: ‘IK HOU VAN JOU’

Als je nog in de opbouwende fase van een relatie bent, moet je de overeenkomsten tussen jullie benadrukken. Mensen vallen nou eenmaal op types die op henzelf lijken. De meeste mensen hebben een automatische klik met een partner die dezelfde hobby’s, politieke voorkeur en haarkleur heeft. “Als iemand helemaal gek op voetbal is en jij niet, kun je altijd zeggen dat je vader dol op voetbal is en dat je daarmee bent opgegroeid. Dan zeg je eigenlijk niets, maar benadruk je het verschil niet zo.” Subtiel iemands bewegingen imiteren, geeft ook een idee van gelijkheid.

8 WACHT NIET OP DE KLIK

Verwacht ook niet meteen een klik. “Liefde op het eerste gezicht bestaat wel, maar meestal is dat gewoon fysieke aantrekkingskracht”, meent Pronk. Om iemand echt leuk te vinden, moet je diegene vaker zien. Als je iemand niet meteen fantastisch vindt, maar ook weer niet verschrikkelijk, spreek dan nog eens af. Als je echt een relatie wilt, moet je daar tijd in investeren. Elkaar eens in de twee weken zien, is niet voldoende om intimiteit op te bouwen.”

Begint de relatie zich verder te ontwikkelen, dan zijn ‘ik hou van je’ de vier woordjes die een omslagpunt naar een serieuze relatie aangeven. Opvallend weetje: mannen horen dat het liefst van hun vriendin voordat ze seks hebben. Dit omdat ze hopen dat ze seks gaan hebben. Vrouwen horen die vier woorden het liefst na de seks. Omdat het een teken zou zijn dat het de man niet alleen om de seks gaat.”

10 WACHT NIET OP DE PERFECTE PARTNER Is het afspraakjes maken eindelijk veranderd in

een echte relatie, schrik dan niet als de verliefdheid wegebt. “De meeste mensen zijn na een jaar niet meer verliefd. Dat is maar goed ook, anders zouden ze niet aan werken toekomen. Maar in dat jaar hebben ze al wel in de relatie geïnvesteerd. Ze zijn samen op vakantie gegaan, hebben samen een feest gegeven. Dat alles creëert een wij-gevoel. Daardoor ontstaat er een intieme band.” De perfecte partner bestaat niet.

0 MAAK HET UIT EN BEGIN OPNIEUW

Is het toch niet wat je verwacht had? Maak het dan zo snel mogelijk uit en verzin geen vage smoezen. Zeg gewoon dat je toch niet op diegene valt. “Als je zegt dat je nu nog niet aan een relatie toe bent, dan loop je het risico dat iemand op je gaat wachten.” Is het eenmaal uit, dan hoef je niet eindeloos te wachten tot je een nieuwe relatie begint. “De vuistregel dat het de helft van de tijd van je relatie kost om erover heen te komen, klopt niet. De rebound relatie, de pleister op de wond van je gebroken hart, blijkt net zo goed te werken. Ook als je een week na het uitgaan van de relatie verliefd wordt. Begin gewoon weer bij stap 1. Reageren? Mail naar redactie@advalvas.vu.nl. Met dank aan Ivo en Lisette (op de foto’s), die elkaar op de VU-campus hebben ontmoet.

OKTOBERFEST MÜNCHEN 22 sep - 7 okt 2012 3 Volle dagen Oktoberfest + fun! Reis + Verblijf + Biertafels + Afterparty

WWW.OKTOBERFESTREIZEN.NL

Ik hou van jou  

Artikel 'Ik hou van jou' uit Ad Valvas door Floor Bal, 22 maart 2012.

Ik hou van jou  

Artikel 'Ik hou van jou' uit Ad Valvas door Floor Bal, 22 maart 2012.