Page 1

v16

We deliver

HIGH VISIBILITY Yrkesvästar

Sport & fritid

Reflexer

Reflexmaterial


Den här lilla foldern är ett signum för Reflectil – ett internationellt, mindre företag som tillverkar synbarhetsprodukter. Något vi gör med stor passion. Tack vare egna designteam och egen fabrik kan vi snabbt anpassa oss efter dina krav och växlande behov. Vi levererar snabbt. Häng med och se vilka andra egenskaper som kännetecknar Reflectil.

Vi tillhandahåller expertis Ring oss och fråga, så får du se. Vi har kompetenta, välutbildade och erfarna medarbetare. Vi vet vad vi pratar om. Att designa och utveckla certifierade lättare varselplagg, reflexmaterial och reflexer ligger i våra gener. Vi erbjuder våra återförsäljare säljstöd, produktupplärning och säljhjälpmedel för att kunna förmedla budskapet hela vägen fram till slutkunden.

Varje enskild produkt är certifierad i Reflectils namn Vi gillar kontroll. Speciellt när vi ser vad som ibland dyker upp ute på marknaden. Tyvärr kan du inte se enbart med hjälp av dina ögon om en produkt verkligen uppfyller kraven som framgår av normen. Kanske tänker du att om det är ett CE-märke på produkten så kan du lita på att den verkligen är CE-märkt? Det borde vara så, men är det tyvärr inte alltid. Om västen kommer från Reflectil kan du vara helt säker. Vi tänker kvalitet och säkerhet genom hela processen från idé till färdig, framtagen synbarhetsprodukt. Redan på det inledande designstadiet räknar vi på arealer och kollar regelverk för att uppfylla kraven i certifieringen. Vi utvecklar, köper in och certifierar våra råmaterial. Slutligen certifierar vi de kompletta plaggen, reflexmaterialen eller reflexerna i vårt eget namn genom oberoende, välkända, ackrediterade testinstitut. Om du vill, sänder vi dig certifikatet för en enskild produkt. Det tar inte 4 veckor att få fram, du kan få det samma dag.

2


Synbarhetsprodukter för din personliga säkerhet

Vi har alltid ett brett sortiment i lager. Det innebär snabba leveranser! Vi vågar påstå att ingen annan leverantör inom vårt arbetsområde erbjuder samma servicenivå som Reflectil. Vi har hundratals modeller av västar, reflexer och reflexmaterial på vårt servicelager i Kungälv. Och det slutar inte där. I vår egen fabrik i Portugal finns vårt europei­ ska lager för snabba leveranser till kunder i övriga Europa och för att säkerställa kontinuerlig tillförsel av produkter in till svenska servicelagret.

Vi är specialister på special Vi gillar när saker och ting inte är standard. Vi gillar utmaningen att från dina idéer skapa färdiga, kostnadseffektiva och certifierade plagg eller produkter som verkligen fyller sitt syfte vid praktisk användning. Vi stortrivs med att vara en del av utvecklingen från start. Du får gärna ”ta oss med dig” som en extern expertis som vet allt som är värt att veta om hur lättare varselplagg utvecklas från grunden. Det är även därför som några av de allra mest krävande kunderna har vänt sig till Reflectil. För att bara nämna ett fåtal, har vi utvecklat västar tillsammans med svensk och norsk polis och militär, norska Röda Korset, räddningstjänst, ambulans och brandkår i de nordiska länderna, en tysk premiumtillverkare av motorcyklar, en stor norsk motorcykelorganisation, en svensk biltillverkare och flera av de allra största butikskedjorna för arbetskläder. Så – hur kan vi hjälpa dig?

3


Egenskaper och storlekar

Symboler och egenskaper

CE-märkning och gällande norm Anges intill varje enskilt plagg i katalogen.

Nedan och till höger förtydligas vad som avses med återkommande ­symboler och texter intill varje produkt i katalogen. På www.reflectil.com finns bilderna att se i större format.

EN ISO 20471 Klass 2

Flamskydd: begränsad flamspridning Certifierade och godkända plagg som skyddar användaren vid kontakt med hetta och flammor. Det finns två olika klasser av flamskydd: • Flamskydd EN ISO 14116 Index 1 (tidigare EN 533): Plagget är avsett att skydda användaren mot tillfällig och kortvarig kontakt med små, öppna lågor. Plagget reducerar möjligheten att det ska börja brinna och därmed självt utgör en fara.

Västen stängs med kardborrelås

• Flamskydd EN ISO 11612: A1,B1,C1 (tidigare EN 531): Plaggets resistens mot eldslåga och flamspridning, säkerhet mot konvektiv hetta och mot strålningsvärme har testats och godkänts.

Stora fickor med kardborrestängning Perfekt för t.ex. anteckningsblock, snusdosa, mobiltelefon eller pennor.

Antistatiska egenskaper Antistatiska egenskaper EN 1149-5. Certifierade och godkända plagg som skyddar mot elektrostatisk urladdning.

15 ×

Rekommenderad tvättemperatur: Var noga med att inte frångå rekommendationen, eftersom plaggets synlighet då kan försämras.

Ficka med dragkedja

Monofonhållare

Finns i ett par olika varianter och storlekar.

Finns som enkel eller dubbel variant. Kan även användas som hållare för pennor eller andra föremål.

Torktumling: Enstaka västar kan torktumlas vid lägre temperaturer. Västen stängs med dragkedja För enstaka västar finns extra kraftig dragkedja. Detta anges i texten vid västen.

Välj rätt storlek! För att lätt hitta rätt storlek på plaggen från Reflectil, förser vi dig med en storlekstabell som visar A- och B-mått (längd och bredd) för varje enskilt plagg på vår hemsida. Storlekstabellen gör det enklare för dig att hitta korrekt storlek om du byter från en modell till en annan. Alla produkter kan specialanpassas till exempelvis ännu större storlekar. Kontakta oss för mer information.

4

Antal tvättar, temperatur & torktumling Antal tvättar som plagget är testat och godkänt för. Antal tvättar indikerar delvis plaggets kvalitet/slitstyrka.

Storlek

A (cm)

B (cm)

S

68

59

M

71

63

L

74

67

XL

77

71

XXL

80

75

3XL

83

79

4XL

86

83

Stretchbart andas-material Funktionsmaterial som absorberar, sprider och transporterar bort fukt från kroppen. Tyget är även stretchbart.

HEAT TRANSFER

    

Reflexmaterial för värmeapplicering Många västar har reflexmaterial som applicerats med värmepress (i stället för med sömnad). Fördelen med värmetransfer är att reflexen integreras med basmaterialet och därmed ger ett mer flexibelt plagg med lättare känsla och ökad komfortnivå. Stjärnmarkering Indikerar västens samlade egenskaper UTÖVER synbarhet (vilken styrs av norm och klass). Västar med en stjärna är ett enkelt och prisvärt alternativ. Västar med fem stjärnor har många olika ytterligare egenskaper och fördelar.


INNEHÅLL Egenskaper och storlekar........................... 4 Yrkesvästar & plagg  EN ISO 20471 Klass 1........................................7  EN ISO 20471 Klass 2........................................8  EN ISO 20471 Klass 3......................................10  T-shirts & tröjor................................................12  Markeringsvästar.............................................14

Yrkesanpassade västar.............. 15 Kundunika specialvästar........... 19 Sport & fritid  Barnvästar.......................................................23  Sport- & fritidsvästar........................................24  Fordons- & nödvästar......................................26

Tryck och tillval på västar........................... 28 Reflexer  Mjuka reflexer..................................................31  Hårda reflexer..................................................33 Reflexmaterial  Om Reflectil-YEZI.............................................35  Reflexmaterial för sömnad...............................35  Reflexmaterial för värmeapplicering.................35  Laminerade reflekterande material..................36  Reflekterande material för tryck och loggor......36  Reflekterande material med tryck, gravyr eller skurna mönster........................................36  Självhäftande reflex.........................................37  Självhäftande reflekterande material för maritimt bruk .............................................37 Nyheter  Kommande produkter......................................38

Normer och dokumentation..................... 39


YRKESVÄSTAR & PLAGG


Yrkesvästar & plagg

EN ISO 20471 Klass 1 EN ISO 20471 Klass 1 ger lägst synbarhet. Klass 1-plagg kan användas om man bara har liten kontakt med enstaka och långsam trafik. Västen är lämplig vid utmärkning av olika funktioner eftersom den kan ha andra färginslag än fluorescerande färger.

EN ISO 20471 Klass 1

EN ISO 20471 Klass 1

50 × 

50 × 





102 STD grå/orange Tvåfärgad Klass 1 väst i flera storlekar

102 STD blå/gul Tvåfärgad Klass 1 väst i flera storlekar

Två monofonhållare och ögla för upphängning.

Två monofonhållare och ögla för upphängning.

Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 130/160 g/m2

Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 130/110 g/m2

Synbarhet Mänsklig varseblivning är en komplex vetenskap. Det är många olika aspekter involverade från det att en person först upptäcker ett föremål tills det att personen vet vad det faktiskt är. I nuvarande normutveckling är grundtanken att synbarhet skapas genom upptäckt av rörelse och/eller form på ett föremål. Genom att kombinera egenskaperna av fluorescerande och reflekterande material tillsammans med krav på ett plaggs faktiska design, skapas rätt plagg för rätt användningsområde. Vad är då skillnaden mellan fluorescerande och reflekterande material? Svaret får du på sidan 11.

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)

7


Yrkesvästar & plagg

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

EN ISO 20471 Klass 2, den mellersta synbarhetsnivån, är oftast fullt tillräcklig inom flertalet yrkesområden. Exempel på användningsområden är på byggarbets­ platser, i hamnar, på parkerings­platser, flygplatser, lastkajer och andra områden där klass 3 ej krävs.

203 Enkel och prisvärd one-size-väst Kardborrestängning. Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

25 × 



203 FBAG Väst i väska – perfekt att ha i bil eller för profilering

213 Enkel yrkesväst med dragkedja och god passform

Enkel och prisvärd one-size-väst i kompakt tygväska. Kardborre­ stängning. Tygväskan kan köpas separat.

Finns i många olika storlekar. Ögla för upphängning.

Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 130 g/m2

Storlekar: XS – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

50 × 

25 × 



233 Hängslereflex och dragkedja

223 STD Skön passform, två fickor och monofonhållare

Yrkesväst i många storlekar. Ögla för upphängning.

Yrkesväst i många storlekar. Fickor med dragkedja. Två enkla monofonhållare. Ögla för upphängning.

Storlekar: XS – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

8



Storlekar: S – XXL. Gul väst finns även i 3XL - 7XL. Material: 100 % polyester, 130 g/m2 (röd 205 g/m2)

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)


Yrkesvästar & plagg

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

100 ×  100 × 

EN ISO 14116 Index 1/12H/40

50 × 



 223 HQ Kraftigt material + två stora fickor. Håller 100 tvättar.

223 FR Flamskyddsväst: begränsad flamspridning

Yrkesväst i många storlekar med två dubbla monofonhållare. Stora fickor med kardborrelås. Ögla för upphängning.

Yrkesväst i många storlekar, med monofonhållare och dragkedja. Två stora fickor med kardborrestängning. Ögla för upphängning.

Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 160 g/m2 (röd 205 g/m2)

Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

25 ×  ID-ficka



EN 1149 - 5

EN ISO11612: A1,B1,C1

50 × 

 223 HEX Rejäl väst med sex fickor och dragkedja

223 FR+AS Flamskyddsväst med antistatiska egenskaper

Yrkesväst i många storlekar med ID-ficka i plast och monofonhållare. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning.

Begränsad flamspridning, skydd mot konvektiv och strålnings­ värme. Många storlekar. Dragkedja och monofonhållare. Fickor med dragkedjor. Ögla för upphängning.

Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 165 g/m2

Storlekar: S – XXL Material: Bomull/acryl, 270 g/m2

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

50 × 

25× 





Se mer information på www.reflectil.com

206 Väst med valfri färg på oket

231 Robust väst för arbete i krävande miljöer

Ger stor flexibilitet och möjligheter till ­profilering. Dragkedja. Ögla för upphängning.

Västen är tillverkad i extra kraftigt material som ger tillräcklig stadga för att bära med tunga saker i fickorna (dom håller formen). Transparent Id-ficka, Pennficka, Axelklaffar och Monofonhållare. Materialet ät teflonbehandlat för att bli olje- och smutsavvisande.

Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 130/110 g/m2

Storlekar: M-XXL (XXS-S Klass 1) Material: Polyester/bomull, 270 g/m2

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)

9


Yrkesvästar & plagg

EN ISO 20471 Klass 3

EN ISO 20471  Klass 3

25 × 

EN ISO 20471 Klass 3 ger den högsta synbarhetsnivån och används i högrisksituationer såsom i närheten av tät och snabb trafik. 327 Prisvärd one-size Klass 3 väst Dragkedja och ögla för upphängning. Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN ISO 20471 Klass 3

25 × 



306 STD Klassisk yrkesväst med dragkedja Bröstficka med kardborrestängning. Ögla för upphängning. Storlekar: M – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN ISO 20471 Klass 3

EN ISO 14116 Index 1/12H/40

25 × 

 306 FR Flamskyddsväst: begränsad flamspridning Bröstficka med kardborrestängning. Dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: M – XXL. Gul väst finns även i 3XL och 4XL. Material: 100 % polyester, 130 g/m2

10

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)


Yrkesvästar & plagg

Fluore­sce­rande färger

EN ISO 20471 Klass 3

EN 1149 - 5

EN ISO11612: A1,B1,C1

50 × 

 306 FR+AS Flamskyddsväst med antistatiska egenskaper Begränsad flamspridning, skydd mota konvektiv och strålnings­ värme. Flera storlekar. Dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: M – XXL Material: Bomull/acryl, 270 g/m2

EN ISO 20471 Klass 3

50 × 



313 Tunn jacka med dragkedja och två fickor Finns i många storlekar. Fickorna har dragkedja. Två monofonhållare. Ögla för upphängning.

Fluorescerande material som används i personlig skyddsutrustning är material som absorberar ultraviolett ljus som inte kan ses av det mänskliga ögat. Det fluorescerande materialet återger UV-ljuset i en längre våglängd som det mänskliga ögat faktiskt kan se - och dessutom uppfattar som ”onaturligt” och avvikande. Härigenom skapas en mycket god kontrast mot alla övriga naturliga färger, vilket gör att de fluorescerande sticker ut väl och gör bäraren synbar. UV-ljus finns endast när det är dagsljus. Den allra bästa effekten av fluorescerande färger uppkommer under skymning och gryning. Färgerna som ger synbarhet är mycket tydligt definierade inom ramen för PPE (personlig skyddsutrustning) och CE-märkning. Det är sedan upp till användaren att använda den färg som ger allra bäst kontrast till den omgivande miljön i den tänkta användningssituationen (exempelvis ger orange fluorescerande färg vanligen bättre kontrast än gul i ett snötäckt landskap).

Reflekterande material Återreflekterande material är ljus eller annan strålning som reflekteras tillbaka till källan. Användandet av reflekterande material ger bäraren synbarhet nattetid, så att de säkert och effektivt blir synbara i ljusskenet från ett annalkande fordons strålkastare. Allra bäst effekt fås om det är en liten vinkel mellan ljuskällan som riktas mot materialet och den som ser den reflekterande effekten. Inom ramen för PPE och CE-märkning, definieras lägstanivåer för hur mycket av ljuset som skall reflekteras tillbaka. Nuvarande teknologi möjliggör användandet av antingen mikroprismatiska material eller material konstruerade av glaspärlor.

Storlekar: XS – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)

11


Yrkesvästar & plagg

T-shirts & tröjor Stretchbara funktionsmaterial som andas och reflex i värmetransfer ger mycket behagliga plagg – särskilt vid hårt arbete i varmt väder!

218 Superskön T-shirt i stretchbart andas-material Utvecklad för att ge maximal komfort. Värmeapplicerat reflexmaterial ger mer stretch. Finns i många storlekar.

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

Storlekar: XS-3XL Material: 100 % microfiber polyester, 170 g/m2

HEAT TRANSFER



218 CT T-shirt med mycket hög komfort Har designat rutmönstrat reflexmaterial i värmetransfer som ger extra god stretch och andning. Finns i flera storlekar.

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

Storlekar: XS-XL Material: 100 % microfiber polyester, 170 g/m2

HEAT TRANSFER

Unikt reflexmönster ger stretch och andning för bästa möjliga komfort

12



Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)


Yrkesvästar & plagg

EN ISO 20471 Klass 3

25 ×  318 LS Tunn långärmad tröja i stretchbart andas-material Utvecklad för att ge maximal komfort under varma väderförhållanden där en långärmad tröja önskas. Microfiber polyester och värmeapplicerat reflexmaterial. Storlekar: S-4XL Material: 100 % microfiber polyester, 170 g/m2

218 FR+AS Flamskyddad tröja med antistatiska egenskaper Begränsad flamspridning och skydd mot konvektiv och strålningsvärme. Vår modell 218 FR+AS har inbyggda självsläckande Protex modakryliska fibrer. Flamskyddet försämras inte efter tvätt eller normal användning över tid. Reflexmaterial applicerat med värmetransfer gör tröjan behagligare (mer följsam).

HEAT TRANSFER



EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

EN 1149 - 5

EN ISO11612: A1,B1,C1

Storlekar: XS-3XL Material: 220 g/m2

HEAT TRANSFER



318 FR+AS Flamskyddad tröja med antistatiska egenskaper Begränsad flamspridning och skydd mot konvektiv samt strålningsvärme. Vår modell 318 FR+AS har inbyggda självsläckande Protex modakryliska fibrer. Flamskyddet försämras inte efter tvätt eller normal användning över tid. Reflexmaterial applicerat med värmetransfer gör tröjan behagligare (mer följsam).

EN ISO 20471 Klass 3

25 × 

EN 1149 - 5

EN ISO11612: A1,B1,C1

Storlekar: S-3XL Material: 220 g/m2

HEAT TRANSFER

 Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)

13


Markeringsvästar, armbindlar & keps

  

Markeringsvästar

Markeringsvästar är lämpliga plagg för att synliggöra tillhörighet, funktioner och roller inom grupper, ofta inom industrievents och arrangemang. De är även mycket lämpliga för profilering. Produkterna skall inte användas för att ge synbarhet dygnet runt. Vänligen observera märkningen intill varje produkt för ytterligare information kring eventuell certifiering.

513 Enkel och billig väst för arrangemang och profilering Perfekt för kortare användningstid under arrangemang, events och för profilering. Västen är av modell som trädes på över huvudet och har öppna sidor med resårband. Välj mellan 6 olika icke fluorescerande färger. Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 110 g/m2

för synbarhet nattetid

25 × 



507 Enkel och prisvärd väst för arrangemang och profilering

Välj bland 22 färger!

Dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: M – XXL Material: 100 % polyester, 110 g/m2

för synbarhet nattetid

50 × 



510 Markeringsvästar med fickor och monofonhållare Extra kraftigt material. Stängs med dragkedja. Två stora fickor med kardborrestängning. Monofonhållare.

Kraftigt ­material i hög kvalitet

Storlekar: S–XXL Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

14

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)


Fotograf: Johan Paulin

YRKESANPASSADE VÄSTAR Denna sektion visar vårt sortiment av färdiga modeller, skräddarsydda för en specifik funktion, roll eller yrkessituation. Ofta regleras västarnas utformning av myndigheter eller lagstiftning för den specifika yrkesrollen. De yrkesanpassade västarna finns antingen lagerförda eller har kort leveranstid.


Yrkesanpassade västar

EN ISO 20471 Klass 1

50× 

50× 



EN ISO 20471 Klass 1



102 POSOM Väst för POSOM-personal

102 FRG Frivilliga Resursgruppen

Texten POSOM i orange på rygg och bröst. Skön passform, extra kraftigt material och två stora fickor med kardborrelås. Finns i flera storlekar. Västen har monofonhållare på båda sidor. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 160 g/m2

Utformad efter Civilförsvarsförbundets riktlinjer. Frivilliga Resursgruppens logotyp fram och bak. Ledarvästen, med gula ok på axlarna, har dessutom texten LEDARE. Ortsnamn fås som tillval. Västen har två monofonhållare och ögla för upphängning. Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 160 g/m2

Gravyr i reflex på axelband

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 2

Köp till armbindel!

50 × 

50 × 



 Köp till armbindel!

202 OV Ordningsvakt förordnad av polismyndighet

202 SV Skyddsvakt förordnad av polismyndighet

Blågrå platta med texten ORDNINGSVAKT i silverreflex på rygg och bröst. Extra kraftigt material, två stora fickor med kardborrelås, monofonhållare och hållare för OV-bricka. Bröstficka för mobil och pennor. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning. Försedd med kardborre i båda axlar för infästning av armbindlar. Storlekar: S – 4XL Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

Blågrå platta med texten SKYDDSVAKT i silverreflex på rygg och bröst. Extra kraftigt material, två stora fickor med kardborrelås, monofonhållare och hållare för bricka. Bröstficka för mobil och pennor. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning. Försedd med kardborre i båda axlar för infästning av armbindlar. Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

EN ISO 20471 Klass 1

50 × 

50 × 





123 OV Ordningsvakt förordnad av polismyndighet Modell 123 är liknande Polisens nya varselväst som även den tillverkas av Reflectil. Blågrå platta med texten ORDNINGSVAKT i silverreflex på rygg och bröst, lasergravyr ORDNINGSVAKT på axelreflexbanden. Monofonhållare, extra kraftig dragkedja, kraftiga elastiska band i midjan för perfekt passform. Ögla för upphängning. Västen går även att få med andra plattor t.ex. svart platta VÄKTARE. Storlekar: XS – 4XL Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

16

EN ISO 20471 Klass 1

123 OV TF

(Teflon) Ordningsvakt förordnad av polismyndighet Som 123 OV men med smuts och oljeavvisande kraftigt teflonmaterial samt två fickor med kardborrelås. Storlekar: XS – 4XL Material: 80% polyester + 20% bomull med teflonbehandling, extra kraftigt material 270 g/m2

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)


Yrkesanpassade västar

EN ISO 20471 Klass 3

EN ISO 20471 Klass 2

50 ×  Gravyr i reflex på axelband

HEAT



TRANSFER

50 × 

 302 OV Ordningsvakt förordnad av polismyndighet

202 Vändbar Väst för sjukvård

Blågrå platta med texten ORDNINGSVAKT i silverreflex på rygg och bröst. Extra kraftigt material och två stora fickor med kardborrelås, monofonhållare och hållare för OV-bricka. Bröstficka för mobil och pennor. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: M – XXL Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

Grön platta med texten SJUKVÅRDSLEDARE/STAB eller MEDICINSKT ANSVARIG/AVTRANSPORT ANSVARIG. Extra kraftigt material med dragkedja. Bröstficka och två stora kardborrefickor. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: XL Material: 100 % polyester, 160 g/m2

EN ISO 20471 Klass 2

EN ISO 20471 Klass 3

50 × 



EN ISO 14116 Index 1/12H/40

50 × 

 227 RÄDDNING, RÄDDNINGSLEDARE

313 VAKT

Flamskyddsvästar för Räddningstjänsten

Vid vägarbeten enligt Trafikverkets anvisningar

Röd platta med texten RÄDDNING (eller annan funktion) i silverreflex på rygg och bröst. RÄDDNINGSLEDARE har även röd/vita reflexaxelband. Utformade för lätt åtkomst till fickor i larmställ. Extra kraftig dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: L och XL/3XL (justerbar) Material: 100 % polyester, 130 g/m2

Tunn jacka med text på rygg och bröst enligt Trafikverkets anvisningar vid arbete på väg. Fickor med dragkedjor och monofonhållare. Ögla för upphängning. Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

203 UTRYM / 203 UTRYM LEDARE / 203 BESÖKARE

Västar för utrymningsansvariga / besökare Orange väst för utrymningsledare, text på rygg och bröst UTRYMNINGSLEDARE. Gul/orange väst har texten LEDARE ÅTERSAMLINGSPLATS på rygg och bröst. Gul väst för besökare, text på rygg och bröst: BESÖKARE. Kardborrestängning. Ögla för upphängning. Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 130 g/m2

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)

17


Yrkesanpassade västar

EN ISO 20471 Klass 2

50× 



202 med svart eller grön platta

Väst för väktare / sjukvård / annan funktion Extra kraftigt material och två stora fickor med kardborrelås, monofonhållare och hållare för bricka. Bröstficka för mobil och pennor. Platta med text i silverreflex för att markera funktion. Ögla för upphängning. Kan beställas med schackrutigt reflexband över axlarna för att markera ledarfunktion. Storlekar: S-XXL Material: 100 % polyester, 160 g/m2

Ny och förbättrad stängningsmekanism!

705 Kraftiga armbindlar för industri och arrangemang Tillverkade i kraftigt material. Ny och förbättrad stängningsmekanism ger en bra passform. Många olika användningsområden. Kan fås med tryck och/eller ID-ficka. Mått: 15 x 28 cm. Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

706 Armbindlar för användning av ordningsvakt eller skyddsvakt Armbindlar med broderade loggor och text i silverreflekterande material eller svart. För ordningsvakter finns både ARBETSLEDARE och GRUPPLEDARE. Kan fås i andra utformningar efter önskemål som beställningsvara. Storlekar: One-size. Justerbar. Material: 100 % polyester, extra kraftigt material 160 g/m2

18

Dessa produkter kan specialanpassas utifrån behov. Detta inkluderar bland annat stora storlekar och/eller olika tillval (se sida 28)


KUNDUNIKA SPECIALVÄSTAR Denna sektion visar exempel på kundunika specialvästar, som konstruerats utifrån mycket specifika krav och önskemål. De är alla endast exempel för att visa hur vi kan bistå under utvecklingen av kundunika lättare varselplagg, för att möta era kunders behov!


Kundunika specialvästar

Väst för aktivt fältarbete i varma miljöer (UN OHCHR i detta exempel) Denna väst utvecklades på initiativ av Reflectil, som resultat av medverkan på en internationell mässa för s.k. NGOs (icke statliga organisationer). Flera organisationer sade sig ha behovet av en tätt sittande fältväst som har tillräckligt med fickor för att ta med alla de saker som behövs ute i fält. Samtidigt måste västen vara bekväm att bära i varma klimat. Ett gott exempel på en väst skapad av Reflectil för att passa många olika unika krav – och fortfarande möjlig att certifiera enligt EN ISO 20471. Fickor

Varumärke och igenkänning

10 fickor, i olika storlekar för att bära med allt från mobiltelefon, till verktyg och vattenflaskor.

Varumärket och synbarheten är mycket viktiga för fält­arbetare för att enkelt bli identifierade och igenkända i ”säkra miljöer”.

Bekväma material

­Exklusiva detaljer Lasergraverad varumärkeslogotyp, ger en känsla av sofistikering och officiell status för fältarbetaren.

Västen måste vara bekväm att bära. Därför används material som är kraftiga nog att bära upp den samlade vikten av medburna saker, men samtidigt tunna och välventilerade (funktionsmaterial används i delar av västen).

Bekväm och flexibel vid rörelse För att skapa en väst som sitter ”tight” på kroppen, men samtidigt är flexibel i aktiv rörelse, har elastiska material används i olika delar av västen.

Prosec Norge specialväst Denna väst utvecklades för att möta en mycket unik specifikation. Västen skulle vara annorlunda än allt annat på marknaden. Användningsområdet är mestadels inomhus vid sportevenemang. Det huvudsakliga målet var att skapa en markeringsväst så unik och annorlunda som möjligt. Vid utvecklingen av denna väst hade Reflectil tät dialog med kunden. Vi diskuterade de grundläggande designideerna som skulle följas och presenterade sedan olika förslag och lösningar, tills vi hittade den optimala lösningen. Reflekterande färgade logotyper ­Special­designade fickor Speciella radiofickor utvecklades för denna väst.

Specialutvecklat mönster Ett schackrutigt reflekterande material i svart/ fluorescerande mönster användes.

20


Kundunika specialvästar

Reflectil är utvald leverantör till svensk polis I flera år har Reflectil varit den utvalda leverantören för lättare varselplagg till svenska polisen. Vi vet vad som krävs i den tuffa arbetsmiljön som dessa västar används. Vi känner väl de mycket höga kraven från polisen och har utvecklat nya modeller och tillbehör tillsammans.

Unik praktisk design

Distinkt märkning

Ny, kortare modell för maximal flexibilitet underlättar för poliser när västen används tillsammans med bälte för verktyg och vapen.

Kraftigt ­material Kraven på materialen från svensk polis är mycket höga. Reflectil köper in och utvecklar material som uppfyller dessa krav.

Norska Röda Korset Västen är ett exempel på en kundunik väst som följer ett antal specifika krav. Västen är certifierad enligt EN ISO 20471 Klass 2. Kanske kan den inspirera andra professionella organisationer att utveckla västar som passar exakt till dess behov. Tydligt varumärke - dygnet runt

Lätt att identifiera För att visa bärarens gradbeteckning har axelklaffar placerats på båda axlarna och loggor med aktuell gradbeteckning applicerats på bröstet.

Röda Korsets logotyp i flerfärgat, reflekterande material syns tydligt när den blir belyst i mörker.

Användar­ vänliga fickor Fickorna är skräddarsydda för Röda Korsets behov. Flärpar och extra handtag till dragkedjorna används för att göra fickorna lättöppnade, även med handskar på.

Hållbar Västen är gjord av extra kraftigt material för lång hållbarhet.

21


SPORT & FRITID I detta kapitel visar vi västar och plagg som ofta ­används för sport och fritid. En del är allroundvästar med brett användningsområde, medan andra är skräddarsydda för ett specifikt syfte.


Sport & fritid

Barnvästar Västarna för sport och fritid är alla certifierade enligt EN 1150, normen som anger kraven på synbarhet för CE-märkning av fritidsplagg. En del av allroundvästarna är mycket lämpliga att trycka text eller loggor på, medan andra har mer avancerad och funktionell design och då ofta mindre yta kvar för tryck.

Välj rätt storlek!

EN 1150

25 × 

Tabellen nedan kan användas som riktlinje för att välja rätt storlek av reflexväst.

EN 1150 Barn och vuxna Height Längd

404 En barnväst som passar de allra minsta Delvis justerbar storlek ger bra passform tack vare kardborreknäppning och resår. Storlekar: XXS, XS och S. Se nästa sida för vuxenstorlekar M-XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN 1150

25 × 



Storlek

Längd (cm)

Ålder (cirka)

XXS

-104

1-4

XS

-121

4-6

S

-140

6-10

M

-158

L

-176

XL

-188

XXL

-212

EN 1150

50 × 



407 Populär barnväst i fem olika färger Dragkedja. Ögla för upphängning. Sizes: XXS, XS och S. Se nästa sida för vuxenstorlekar M-XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2 (röd 205 g/m2)

23


Sport & fritid

EN 1150

EN 1150

25 × 

HEAT TRANSFER

25 × 

 404 Klassisk väst för sport och profilering

412 Prisvärd väst för cykel och motion

Delvis justerbar storlek ger bra passform tack vare kardborreknäppning och resår i sidorna.

Dragkedja framtill. Värmeapplicerat reflexband. Ögla för upphängning. Invändig ficka anpassad för mobiltelefon, i touchscreen­vänligt material. Storlekar: S – XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

Storlekar: M – XXL (även XXS – S, se sektion om barnvästar). Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN 1150

25 × 



407 Allroundväst med bra passform för gammal som ung Unikt skuren för att ge särskilt god passform. Dragkedja. Ögla för upphängning. Storlekar: M – XXL, (även XXS-S, se sektion om barnvästar). Material: 100 % polyester, 130 g/m2 (röd 205 g/m2)

A

708 Hundtäcke – omtyckt av både husse, matte och hund Delvis justerbar storlek tack vare ­kardborreknäppning. Storlekar: Mått från nacke till svanskota. XXS (15 cm), XS (23 cm), S (30 cm), M (40 cm), L (50 cm), XL (60 cm), XXL (70 cm) Material: 100 % polyester, 130 g/m2

24

EN 1150

50 × 




Sport & fritid

Dragkedja. Nät i sidorna ger bra luftgenomsläpp. Ipod/MP3-ficka med hål för genomföring av hörlurar. Nyckel­ficka med nyckelfäste nertill på insidan av västen. Värmeapplicerat reflexband. Ögla för upphängning. OBS! Begränsad tryckyta enligt norm. Storlekar: S–XXL (figursydd, se storleksinformation nedan) Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN 1150

HEAT TRANSFER

25 × 



Mått 409 sport/cykel/motion Ca mått (cm): S M L XL XXL

A 48 51 55 59 63

B 45 48 52 56 60

C 49 52 56 60 64

D 64 65 67 68 70

A B

D

409 Speciellt utvecklad för cykel och motion

C 25


Sport & fritid

Fordons- & nödvästar Reflectil har särskilt lämpliga västar för alla som kör bil, moped eller MC. Perfekt att ha med för att synas riktigt bra i trafiken eller om olyckan är framme.

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

243 Kompakt nödväst Kompakt väst – för de flesta situationer Denna väst är speciellt utvecklad för att ta lite plats. Den är gjord av mycket tunt material och levereras packad i en kompakt tygväska. Den är perfekt att ta med under sadeln på motorcykeln, i handskfacket på bilen, i handväskan eller i ryggsäcken. Kan profileras enkelt och kostnadseffektivt med tryck på plastetikett utanpå påsen! Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 75 g/m2

26


Sport & fritid

EN ISO 20471 Klass 2

25 × 

203 FBAG Väst i väska – perfekt att ha i bil eller för profilering Enkel och prisvärd one-size-väst i kompakt tygväska. Kardborre­stängning. Tygväskan kan köpas separat. Storlekar: One-size Material: 100 % polyester, 130 g/m2

EN 1150

HEAT TRANSFER

25 × 

 411 MC-väst skapad för maximal komfort

Exempel på tryck

Tygtäckt dragkedja som skyddar mot repor på tanken. Resår i midjan och värmeapplicerad reflex ger bättre stretchegenskaper. Klassikt MC-mönster i reflexmaterial, högt placerat för god synlighet på MC. Ögla för upphängning. Storlekar: S-XXL Material: 100 % polyester, 130 g/m2

Synbarhet och risk Risk (R) definieras som sannolikheten (P) att en olycka sker multiplicerat med konsekvenserna (C) av olyckan (R=P x C). I en trafiksituation är det flera faktorer som påverkar personlig synbarhet och risknivån, såsom vägens skick, väder- och ljusförhållanden, ålder och kondition hos föraren, komplexiteten i trafiksituationen, om föraren blir distraherad och inte minst hastigheten. Genom att använda lämpliga synbarhetshjälpmedel såsom varselplagg eller andra reflekterande produkter, kan sannolikheten att en olycka inträffar normalt sett reduceras kraftigt. 27


Tryck och tillval på västar

Skräddarsy någon av våra standardvästar med något eller flera tillval Genom att addera standardiserade tillval till våra befintliga västar kan du ”skräddarsy” västen efter ­kundens behov. Välj mellan standardtillval (minst 10 st/beställning) eller specialtillval (minst 50 st/beställning) nedan. Tillvalen tillverkas i samma färg som västen och monteras på plagget i Reflectils fabrik i Portugal. ­

Standard­ tillval minst 10 västar/ beställning Axelklaff

Axelklaff

Dubbel ­monofonhållare

Handtag till dragkedjan

ID-ficka, transparent med tryckknapp

Pennficka för två pennor

Lasergraverade reflexband

Tryck i reflexbanden

Specialtillval Comfort trim reflexband

28

minst 50 st västar/ beställning


Tryck och tillval på västar

Tryck och profilering Värmeapplicerade loggor och texter är ett kostnadseffektivt sätt att lyfta fram varumärken, skapa unikitet och person­ifierade plagg. Fina natteffekter kan skapas med en- eller flerfärgade reflekterande loggor och texter.

Tekniker för transfertryck Egenskaper/Tryckteknik

Plotter

Laser

Digital

Standard

Screen reflekterande

Screen silver

Sublimering

Få antal









Tvättegenskaper















Snabb leverans









Färgmatchning







Reflekterande förmåga









Migration av färger













Applicering













Skära komplex design



Trycka komplex design











Mycket lämpligt    Ej lämpligt  

Tryckbar yta i relation till gällande norm Det finns en begränsning för hur mycket av ytan med fluorescerande material som kan täckas på en väst, innan den tappar sitt godkännande som varselplagg. Utrymmet för tryck varierar från väst till väst och från storlek till storlek. Generellt är de flesta västar i katalogen godkända för minst 200 cm2 tryckyta. Om du önskar täcka större yta än så, vänligen kontakta oss för mer information. 29


Specifik User Vests

REFLEXER

30


Reflexer

Mjuka reflexer Reflextillbehör avser att göra användaren synbar när de blir belysta av fordon nattetid på mörka vägar. Personreflexer som Reflectil erbjuder är certifierade enligt EN 13356 vilket garanterar att tillbehören uppfyller alla optiska prestandakrav som behövs för att CE-märkas.

EN 13356 Typ 3

EN 13356 Typ 2

Öppen Stängd

807 Reflekterande Mag-Tags Bilden visar exempel på Mag-Tag med tryck Fästs med magnet i exempelvis en rockärm. Kan fås i olika former och färger samt med eller utan tryck. Levereras individuellt förpackad i snygg, svart, neutral, förpackning med säkerhetsinformation tryckt på medföljande informationsblad.

EN 13356 Typ 1

802 Reflekterande kardborrearmband Bilden visar exempel med och utan tryck Reflekterande band som fästs med kardborre runt armar eller ben. Kan fås i olika färger samt med eller utan tryck. Levereras individuellt förpackad, antingen från lager i detaljistförpackning eller på beställning i snygg, svart, neutral, förpackning med ­säkerhetsinformation tryckt på medföljande informationsblad.

Reflexer De flesta av oss har den mycket otrevliga erfarenheten av att nästan köra på någon nära vägen nattetid. Ett mycket prisvärt sätt att göra sig själv synbar för förare är att använda reflexer.

806 Reflekterande 3D-reflexer Nyckelring medföljer Älg eller mus i reflekterande material med färgade detaljer. Försedda med nyckelring för att lätt kunna hängas på jackan, väskan eller barnvagnen.

Enkelt uttryckt, en liten reflex kan vara en mycket billig och snygg livförsäkring. När du köper dem av Reflectil, ser vi till att de är certifierade och godkända, även när du sätter en logga eller egen design på reflexen. 31


Reflexer

EN 13356 Typ 2

801 Slap Wraps Exempel

Nyhet!

Fästs runt armar och ben. Extra långa, 38 cm, för bättre funktion. Kan fås i två olika färger samt med eller utan tryck. Levereras individuellt förpackad, antingen från lager i detaljsitförpackning eller på beställning i snygg, svart, neutral, förpackning med säkerhetsinformation tryckt på medföljande informationsblad.

EN 13356 Typ 3

803 Mjuka reflekterande stickers Exempel Självhäftande. Kan fås i olika former och färger samt med eller utan tryck. Levereras individuellt förpackad i snygg, svart, neutral, förpackning med säkerhetsinformation tryckt på medföljande informationsblad. EN 13356 Typ 1

804 Mjuka hängande reflexer Exempel Nål och tråd medföljer. Kan fås i olika former och färger samt med eller utan tryck. Levereras individuellt förpackad i snygg, svart, neutral, förpackning med säkerhetsinformation tryckt på medföljande informationsblad.

Reflexer från Reflectil kommer individuellt förpackade antingen med profilförpackning eller detaljistförpackning

Framsida detaljistförpackning

32

Baksida detaljistförpackning

Framsida profilförpackning

Baksida profilförpackning


Reflexer

Hårda reflexer Hårda, hängande reflexbrickor har vi på servicelager i de former och färger som visas nedan. Kommer snyggt förpackade med nål och tråd. Alla reflexer är CE-märkta och certifierade enligt EN 13356.

EN 13356 Typ 1

805 Rund reflex, vit Fås med nål och tråd

EN 13356 Typ 1

805 Hjärta, rött Fås med nål och tråd

EN 13356 Typ 1

805 Snöflinga, blå Fås med nål och tråd

33


REFLEXMATERIAL 34


Reflexmaterial

Om Reflectil-YEZI Reflectil Yezi AB är ett samarbete mellan den norska Reflectilgruppen och YEZI Reflex i Sydkorea. Syftet är att erbjuda reflexmaterial med hög kvalitet och bra service till europeiska säkerhetsplaggtillverkare och plaggdesigners. Vi erbjuder även specialiserade produktlösningar anpassade för behoven på den lokala marknaden. Huvudkontoret ligger i Kungälv, strax norr om Göteborg i Sverige. Lager och konvertering av reflexmaterial sköts i vår fabrik i Porto, Portugal. Produktionen av råmaterialet görs i fabriken i Seoul, Sydkorea.

Produktutveckling och tester

Reflectil-YEZI kundsupport

I Sydkorea och Portugal har vi egna laboratorium där vi testar och kontrollerar att våra produkter lever upp till kraven i den definierade produktspecifikationen. Våra testinstrument inkluderar reflektometer, digitala mikroskop, tvättmaskiner och Martindale-tester.

Marknaden för yrkeskläder är i ständig utveckling och nya behov uppkommer från kundens förändrande behov och preferenser. Att välja korrekt reflexmaterial för en särskild applicering är inte alltid det enklaste för en plaggtilverkare. Vår support hjälper till med att föreslå den optimala tryckmetoden för transfermaterial och kan även leverera prover för kundunika plagg eller prototyper för upphandlingar.

Reflexmaterial för sömnad Vårt sortiment av EN ISO 20471-certifierade reflexmaterial för sömnad är förstavalet för många tillverkare av yrkeskläder. Standardbredden på reflexbanden är 50 mm men från vår fabrik i Portugal kan vi även leverera andra bredder eller format vid önskemål.

Reflexmaterial för värmeapplicering Vårt sortiment av reflexmaterial för värmeapplicering utmärker sig med utmärkta reflexegenskaper och fästegenskaper oavsett bakgrundsmaterial. Materialen finns som standard i bredd på 50 mm men kan levereras i andra bredder, som logotyper eller andra bearbetade utseenden utifrån specifika önskemål.

För produktinformation och att hämta vårt sortiment besök oss på reflectil-yezi.com

35


Reflexmaterial

Laminerat reflexmaterial Laminering av reflexmaterial är en process som kan användas när produkten anses vara en icke standardprodukt på grund av dess design eller längd/bredd. Materialets prestanda ändras inte och certifikationen för materialet förblir detsamma. Lamineringsprocessen tillåter många olika kombinationer av material och bredder specialanpassade för kundens behov.

Reflekterande material för tryck och loggor Om loggor och dekoration av plagg är ditt område - då är våra grafiska reflexmaterial det rätta valet för dig. Med dessa material producerar vi loggor där färger och detaljer reflekteras nattetid och bygger varumärkeskännedom “dygnet-runt”. Materialen levereras som råmaterial för tryckprocesser eller som färdiga logotyper.

Reflekterande material med tryck, gravyr eller skurna mönster Reflectil kan leverera reflexmaterial med den design du önskar som fortfarande klarar certifiering enligt EN ISO 20471. Du kan få det med tryck i en eller två färger, graverat med mycket fin detaljrikedom eller skuret i format och mönster som du behöver. Vi levererar även flerfärgade reflekterande loggor eller loggor med mycket hög detaljrikedom.

36


Hjälmreflex Hjälmreflex kan levereras utan tryck, med tryck eller som lösa etiketter. Materialet kan även fås på rulle med valfri bredd.

Tryck på EG självhäftande reflex Vi har möjlighet att skapa former på EG ­reflexmaterial. Exemplen härintill visar ­reflekterande siffror, reflex­etikett med tryck och reflekterande hjälmdekor. Hör av dig med dina önskemål!

Självhäftande reflex Självhäftande reflex kan levereras utan tryck, med tryck eller som lösa etiketter. Materialet kan även fås på rulle med valfri bredd. Engineering Grade (EG) - enkel och prisvärd allround-reflex Färg: Gul (3271), vit (3290), röd (3272) Retroreflektionseffekt: 8% Hållbarhet: 7 år Monteringsanvisning: Kan monteras både på platta och böjda underlag. Monteras när underlagets yta och lufttemperatur är över +10 ºC Användningsområden (exempel): Till vägpinnar, gångstavar eller andra objekt där man inte är beroende av väldigt hög retroreflektion. Ytterligare produktinformation: Enkelt klister och begränsad vidvinkel.

Självhäftande reflekterande material för maritimt bruk SOLAS (Safety Of Life At Sea) är en internationell konvention från FN-organet IMO avseende säkerheten på handels­ transporter till sjöss. SOLAS 3150A är en specialreflex för användning i maritima miljöer för att t.ex. öka synbarheten på bojar eller räddningsflottar nattetid. Reflexmaterialet är flexibelt med ett starkt tryckkänsligt lim. SOLAS 3150A - självhäftande reflex för maritimt bruk – SOLAS Färg: Grå med bikupemönster Monteringsanvisning: Fästes när underlagets ovansida och luft temperatur är över 10 °C. Se även tekniskt produktdatablad. Användningsområden (exempel): 5 x 10 cm - för räddningsvästar, 5 x 30 cm för livbåtar, 5 x 38 cm för livbojar. Säljes även i hela rullar om 5 cm x 50 meter. Ytterligare produktinformation: Flexibel självhäftande reflex med god vidhäftningsförmåga.

37


Nyheter

Kommande produkter

413 Sportväst som är CE-märkt enligt EN 1150

415 Promenadväst som är CE-märkt enligt EN 1150

515 Promenadväst som är CE-märkt för att användas i mörker

Röda t-shirts och tröjor Röda t-shirts och tröjor i tillägg till våra nuvarande sådana som finns på sida 12-13 38


Normer och dokumentation

Normer och dokumentation – lätta varselplagg Synbarhetsprodukter är personlig säkerhetsutrustning som bärs av personer för att skydda mot hälso- och säkerhetsrisker. Synbarhetsprodukter som säljs i EU måste vara CE-märkta och certifierade. Här nedan följer en enklare översikt och checklista hur du kan säkerställa att en produkt är korrekt certifierad. Varselvästar för yrkesbruk

Hur kan man säkerställa att en produkt är CE-märkt?

Arbetsgivare har skyldighet att förse arbetstagare med lämplig skyddsutrustning. Med varselväst blir man mer synlig och därför mer skyddad, exempelvis mot fordonstrafik. Västarna har olika grad av synbarhet och därför är det viktigt att arbetsgivaren gör en riskbedömning. Inom standard EN ISO 20471 finns tre klasser:

Du kan säkerställa att en produkt har blivit certifierad och korrekt dokumenterad enligt en utav produktnormerna för synbarhet, genom att följa nedan steg:

EN ISO 20471 Klass 1: Ger lägst synbarhet. Kan användas om man bara har liten kontakt med enstaka och långsam trafik. Västen är lämplig vid utmärkning av olika funktioner eftersom den kan ha andra färginslag än fluorescerande. EN ISO 20471 Klass 2: Ger väsentligt bättre skydd än klass 1, speciellt i dagsljus, skymning och dimma. Klass 2 är oftast fullt tillräcklig inom flertalet yrkesområden. Till exempel vid byggarbetsplatser, i hamnar, i lastfordon och på andra områden där man inte kräver klass 3. EN ISO 20471 Klass 3: Har den högsta synbarheten och ger därför det bästa skyddet. Är speciellt aktuell i närheten av tät och snabb trafik. Dessutom, när varselvästen har fler egenskaper än att göra användaren synlig, kan andra standarder vara aktuella. Som exempel kan västen vara certifierad ISO 14116 när den har ett flamskydd.

Reflexvästar för fritidsbruk För reflexvästar som inte ska användas i arbetslivet gäller en särskild standard: EN 1150: Denna standard är avsedd för reflexväst för fritidsbruk och ger ej samma synbarhet som EN ISO 20471 Klass 2 och 3. I standard EN 1150 finns inga klasser. I stället är det plaggbärarens längd som avgör val av storlek.

1. Tillverkaren måste märka plaggen med en etikett med följande information: • • • •

Namn på tillverkaren Artikelnummer CE-märke Norm och korrekt symbol för normen (s.k. piktogram) • Rekommenderat antal tvättar

2. En användarinformation måste följa med produkten: • Namn på tillverkaren • Förklaring av symbolen som finns med på plaggets etikett • Användabegränsningar • All information måste stå på det lokala språket där produkten skall användas.

3. För varje produkt måste leverantören kunna framvisa ett godkänt certifikat utfärdat av ett godkänt organ, som intygar att informationen på plaggets etikett och användarinformation är korrekt.

Reflextillbehör för fritidsbruk För reflextillbehör (t.ex. hängande reflexer, stickers, slap wraps) som avser att göra användaren synbar när de blir belysta av fordon nattetid gäller följande standard: EN 13356: Denna standard anger de krav som finns på synbarhet samt minsta tillåtna ytarealer. Standarden gäller inte för plagg.

Piktogram för synbarhetsplagg

2

I varje godkänt plagg återfinns en etikett med en symbol (eller piktogram) för gällande norm. Märkningen under symbolen anger gällande norm (t.ex. EN ISO 20471). För EN ISO 20471 skall det dessutom finnas kompletterande information: siffran till höger om symbolen anger den klass produkten är certifierad för t.ex. 2.

EN ISO 20471

Mer information om normer och märkningar finner du på www.reflectil.com. Dessutom är du alltid välkommen att höra av dig med frågor!


Att göra människor synbara – det är vår uppgift Reflectil är ett internationellt företag som utvecklar, tillverkar och säljer synbarhetsprodukter för personlig användning. Våra huvudsakliga produktområden är: • Lättare varselplagg (reflexvästar) för yrkesmässig användning samt för fritidsbruk. Våra produkter säljs vanligen genom återförsäljare av yrkeskläder, personlig skyddsutrustning, profilartiklar eller sporthandel, men även genom tillverkare av arbetskläder. • Reflextillbehör (reflexer) säljs oftast genom återförsäljare av profilartiklar. • Reflexmaterial som primärt används av plaggtillverkare, men även färdiga loggor eller texter för applicering på färdiga plagg, tex som dekoration, för profilering eller ökad säkerhet. Produktionen sker i vår egen fabrik i Portugal eller hos våra partners i Kina. Vi lagerhåller ett brett sortiment för att ge kunder bästa möjliga service över hela Europa. Genom oberoende välkända och ackrediterade testinstitut certifierar vi alla plagg och tillbehör i vårt eget namn. Om du vill, sänder vi dig vårt certifikat för den produkt du önskar. Produktuppdateringar görs löpande, vänligen se vår hemsida för senaste information.

Bultgatan 11, 442 40 KUNGÄLV Tel 0303 24 34 60 Fax 0303 134 24 sverige@reflectil.com

www.reflectil.com

Graphic production: Contextus Mediateknik AB 2014

Reflectil Sverige AB

Graphic production: iByrån 2015   |  Print: Contextus Mediateknik AB 2015

www.reflectil.com

Profile for flippingbook

Reflectil  

High Visibility Products

Reflectil  

High Visibility Products