Page 1

GOOD SLEEP Created by FLEXA

1


2


Ki

ds

P E E SL C re a t e d b

VÅR GUIDE TIL PERFEKT SØVN Hvorfor er en god natts søvn så avgjørende for barnets trivsel, og hva må du som forelder fokusere på for å gi barnet sunne sovevaner? Disse spørsmålene kan du finne kvalifiserte svar på i FLEXA-guiden Good Sleep. Guiden viser deg hvordan du hjelper barnet i gang med gode soverutiner.

E L F y 3

X


INNHOLD SIDE

06 SIDE

09 SIDE

4

10 SIDE

12

Derfor er en god natts søvn så viktig Jo yngre barn, jo større søvnbehov Slik får barnet en best mulig nattesøvn Søvnens fire gode venner madrass, trekk, pute og dyne


SIDE

14

En optimal madrass

SIDE

16

Madrassetyper

SIDE

17 SIDE

18 SIDE

20

Forskjell pü madrasstrekk Den perfekte dyne til akkurat ditt barn Puter som gir en god natts søvn

5


DERFOR ER EN GOD NATTS SØVN SÅ VIKTIG Uthvilte barn er sunnere og gladere, og har mer energi og et bedre utgangspunkt for læring enn barn som sover for lite og for dårlig.

6

Hjernen vår er ikke ferdigutviklet før vi fyller 21 år, og frem til da er en god natts søvn et av hjernens viktigste byggestener. Spesielt for yngre barn er det nødvendig å sove godt og lenge hver natt. Barnets dag er full av opplevelser, så om natten behøver barnet optimal ro og komfort, slik at alle de nye inntrykkene kan bearbeides. Hvis barnet ikke får en god søvn, vil opplevelsene hope seg opp, og hjernen vil ikke være klar for de mange inntrykkene som vil komme dagen etter. En god søvn styrker barnets evne til å fokusere, huske og være kreativt, og er avgjørende for hvordan barnets lese- og regneferdigheter utvikler seg. Hvis søvnen er for dårlig, for kort og overfladisk, vil det i løpet av ganske kort tid oppstå en markant forverring av de mentale prosessene i hjernen som gjør at barnet ikke kan tenke, konsentrere seg og takle utfordringer.


7

VISSTE DU AT... Veien til god søvn gür via god utlufting i soverommet og faste soverutiner, samt en optimal seng med riktig madrass og trekk, dyner og puter som passer til barnet.


8


JO YNGRE BARN JO STØRRE SØVNBEHOV Barns søvnbehov er til en viss grad individuelt betinget, men undersøkelser viser at svært mange barn sover for lite. Så veien til å skape en god natts søvn vil ofte handle om å øke antall timer barnet sover. Jo yngre barnet er, jo mer søvn har det behov for.

9

ALDER OG SØVNBEHOV 0-2 mnd:

14-17 timer

3-11 mnd:

12-15 timer

1-3 år:

11-14 timer

3-5 år:

10-13 timer

6-13 år:

9-11 timer

14-17 år:

8-10 timer

18+ år:

7-9 timer

Et barn på 11 måneder vil typisk ha behov for å sove mellom 12 og 15 timer i døgnet, mens en ungdom på 17 år trenger mellom 8 og 10 timer. Hvis barnet ditt sover for få timer, vil du raskt oppleve en negativ utvikling. Barnet vil lære dårligere og være ukonsentrert.


SLIK FÅR BARNET EN BEST MULIG NATTESØVN Et barn som har vært aktivt og ute i frisk luft i løpet av dagen, vil ha lettere for å sovne om kvelden. På samme måte har en hverdag uten bekymringer også en positiv betydning for hvor trygt og godt barnet ditt sover.

10


DU KAN OGSÅ HJELPE BARNETS SUNNE SOVEVANER PÅ VEI VED Å FOKUSERE PÅ FØLGENDE FIRE OMRÅDER: ET SUNT INNEKLIMA Sørg for å ha et godt miljø på soverommet. Luft dynen og puten før du rer sengen. På den måten vil fukten fra madrassen fordampe, og inneklimaet blir sunnere. Luft ut i rommet hver dag, og skap en behagelig temperatur ved sengetid – helst mellom 18 og 21 grader.

FASTE SOVERUTINER La barnet gå til sengs og stå opp på noenlunde samme tid hver dag. Slik vil barnet utvikle en naturlig, fast døgnrytme og lettere finne roen ved leggetid.

KOMFORT Finn den madrassen, det trekket, den dynen og den puten som gir akkurat ditt barn best støtte og komfort.

HELSE OG SIKKERHET Sengemiljøet må overholde de høyeste sikkerhetskravene og være fritt for skadelige kjemikalier. Velg gjerne OEKO-TEX-sertifiserte produkter.

11


SØVNENS FIRE MADRASS, TREKK

12


GODE VENNER K, PUTE OG DYNE

13

Akkurat som gode sovevaner hjelper søvnen på vei, har barnet fordel av et fysisk sengemiljø som er tilpasset dets alder, størrelse og utvikling.


EN OPTIMAL MADRASS Velg madrass basert på barnets vekt, og pass på at den kan bidra til å regulere kroppens temperatur.

FASTHET OG MATERIALER Madrassen må støtte barnets rygg.

14

BARN UNDER 40 KG: Velg en skum- eller lateksmadrass som tilpasser seg barnet og dets bevegelser. Lateks er også allergivennlig, siden husstøvmidd ikke kan leve i materialet. Lateks har hull, som er varme- og fukttransporterende og dermed regulerer temperaturen. BARN OVER 50 KG: Velg en fjærmadrass nå som barnet er tungt nok til å trykke ned fjærene og få riktig støtte.

ALLERGIVENNLIG

VARMT BARN

15 kg

20 kg

30 kg

40 kg

50 kg

60 kg

70 kg

SKUMMADRASS FJÆRMADRASS LATEKSMADRASS FLEXA-MADRASSEN

VENDBAR +40 KG


TIPS - LA BARNET TESTE MADRASSEN Der er stor forskjell på hvilke madrasser som passer til forskjellige barn, siden det avhenger av barnets kroppsbygning og vekt. FLEXA anbefaler at du lar barnet prøve madrassen før du kjøper.

FOR HARD

15

FOR MYK

RIKTIG

FINN DEN BESTE MADRASSEN VED HJELP AV DISSE TESTENE: 1.

1.

Når barnet ligger på siden, skal hoften og skulderen synke litt ned i madrassen, slik at ryggsøylen er rett.

2.

Når barnet ligger på madrassen, skal baken og hælene ikke synke ned i den. Prøv å skyve en hånd inn under barnets korsrygg – hvis dette er vanskelig, gir madrassen god støtte til barnets rygg.

2.


MADRASSETYPER FLEXA-MADRASSEN En madrass med 3 cm kjølende gel på én side, 5 cm kaldskum i midten og 4 cm lateks på den andre siden. Madrassen er vendbar for å sikre korrekt støtte for voksende barn. Lateks med luftventiler gir god ventilasjon og holder fuktighet unna kroppen. Egnet for barn med sensitiv hud eller allergier. 16

FLEXA LATEKSMADRASS 6 cm lateks og 6 cm kaldskum på hver side av madrassen. Lateks med luftventiler gir god ventilasjon og holder fuktighet unna kroppen. Egnet for barn med sensitiv hud eller allergier. En madrass som tilpasser seg barnets kropp.

FLEXA SKUMMADRASS 12 cm kvalitetsskum og et sonelandskap som tilpasser seg barnets bevegelser. Skummadrassen har god ventilasjon og forhindrer at barnet blir overopphetet.

FLEXA FJÆRMADRASS Fjærmadrassen har 218 fjærer per m2 omgitt av 3 cm mykt kaldskum for økt komfort for barnet. God ventilasjon forhindrer at barnet blir overopphetet.


FORSKJELL PÅ MADRASSTREKK Madrassens trekk er viktig når det gjelder å gi barnet en mer behagelig søvn. FLEXA har utviklet tre forskjellige trekk som hver er tilpasset forskjellige søvnbehov.

BAMBUSTREKK Perfekt for sensitive barn. Trekket er antibakterielt og sikrer et hygienisk sovemiljø. Det er også silkemykt.

EUKALYPTUSTREKK Perfekt til varme barn. Trekket har en kjølende effekt som bidrar til å transportere varme bort fra barnet. Trekket suger til seg fukt og sørger for at sovemiljøet er tørt og behagelig.

BOMULLSTREKK Et 100% naturlig materiale som puster og har en myk overflate. Dette trekket hjelper barnets kropp med å puste og regulere temperaturen.

17


DEN PERFEKTE DYNE TIL AKKURAT DITT BARN SLIK FINNER DU DEN DYNEN SOM PASSER BEST TIL BARNET DITT:

DYNEN SKAL PASSE TIL KROPPSTEMPERATUREN 18

Noen barn er “varme”, mens andre er “kalde”. En dundyne passer ofte til kjølige barn eller barn som sover med en lav temperatur på soverommet. Barn som opplever store temperatursvingninger om natten vil dra nytte av en varmeregulerende dyne, som kontinuerlig tilpasser seg barnets varmenivå.

IKKE FOR LANG – IKKE FOR KORT Som hovedregel skal dynen være minst 30 cm lengre enn barnets høyde og 30 cm bredere enn barnets skuldermål. En juniordyne måler 100x140 cm, og en voksendyne måler 140x200 cm. Normalt bruker barn en juniordyne fra omkring ettårsalderen og frem til de er cirka fem år.

DYNEN MÅ FØLES GOD Dyner har forskjellige fyll, og det er individuelt hva man foretrekker. Hvis barnet sover best med en lett og luftig dyne, bør du velge en dundyne. Dynens vekt og varme kan ha betydning for om barnet sparker av seg dynen om natten, men dynens vekt har ikke noe å si for hvor varm dynen er – det avhenger av fyllet.


19


20

PUTER SOM GIR EN GOD NATTS SØVN Når du skal velge en hodepute til barnet, må du overveie alt fra putens høyde til størrelse og fyll.


PUTENS HØYDE Den ideelle putehøyden avhenger av barnets sovestilling. MAGEN: Velg en lav pute (men det anbefales ikke at man sover på magen, siden det skaper en unaturlig svai i ryggraden) RYGGEN: Velg en mellomhøy pute SIDEN: Velg en høy pute

FOR HØJ

FOR LAV

RIKTIG

21

FOR HØJ

FOR LAV

RIKTIG

Hvis du er i tvil om hvilken pute som passer best til ditt barn, bør du la barnet prøve den før du kjøper. En god tommelfingerregel er at puten gir optimal nakkestøtte når barnets ører er like over skuldrene.

PUTENS STØRRELSE Formålet med en pute er å støtte hodet, og de første årene har barnet overhodet ikke behov for en pute. Det er veldig individuelt når barn begynner å sove med en pute, men som regel er det rundt toårsalderen. Den første puten er som regel en juniorpute som ikke er for høy. Når barnet er mellom fem og seks år gammelt, vil det være naturlig å gå over til en voksenpute.

PUTEFYLLET Puter med dun som fyll støtter og tilpasser seg barnets liggestilling, siden fyllet er fleksibelt og man kan forme eller klemme puten som man vil.


22


23


VÅR GUIDE TIL PERFEKT SØVN

www flexaworld.com

flexaworld

flexaworld

FLEXA Sleep Guide NO  

Why is a good night’s sleep so important to your child’s well-being, and what do you as a parent need to focus on in order to create healthy...

FLEXA Sleep Guide NO  

Why is a good night’s sleep so important to your child’s well-being, and what do you as a parent need to focus on in order to create healthy...

Advertisement