Page 1

GOOD SLEEP Created by FLEXA

1


2


Ki

ds

P E E SL C re a t e d b

ONZE GIDS VOOR EEN PERFECTE NACHTRUST Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk voor het welzijn van je kind? En wat kun jij als ouder doen om jouw kind gezonde slaapgewoontes aan te leren? Op die vragen vind je het antwoord in de Flexa Good Sleep gids. In deze gids kom je meer te weten over hoe je je kind helpt om goed te slapen.

E L F y 3

X


INHOUD PAGINA

06

Daarom is een goede nachtrust zo belangrijk

PAGINA

09 PAGINA

4

10 PAGINA

12

Hoe jonger, hoe meer slaap Zo krijgt je kind de beste nachtrust De vier beste vrienden van slaap - matras, hoes, kussen en dekbed


PAGINA

14

De optimale matras

PAGINA

16

Soorten matrassen

PAGINA

17 PAGINA

18 PAGINA

20

Verschil in matrashoes Het ideale dekbed voor jouw kind Kussen voor een goede nachtrust

5


DAAROM IS EEN GOEDE NACHTRUST ZO BELANGRIJK Kinderen die goed zijn uitgerust zijn gezonder en blijer, hebben meer energie en kunnen zich op school beter concentreren dan kinderen die te weinig of slecht slapen.

6

Onze hersenen zijn pas volledig ontwikkeld als we 21 zijn, en tot die tijd is een goede nachtrust een van de belangrijkste bouwstenen voor de hersenen. Vooral voor kleine kinderen is het noodzakelijk om elke nacht goed en lang te slapen. Jouw kind maakt elke dag van alles mee, en ’s nachts heeft het rust nodig om alle indrukken te kunnen verwerken. Als je kind niet goed slaapt, kunnen deze indrukken zich ophopen en de hersenen zijn dan de volgende dag niet klaar voor weer nieuwe indrukken. Goede slaap verbetert de concentratie, het geheugen en de creativiteit van jouw kind en is daarnaast doorslaggevend om goede lees- en rekenvaardigheden te kunnen ontwikkelen. Slaapt jouw kind slecht, te kort en/of niet diep genoeg, dan zal er binnen de kortste keren een sterke verslechtering optreden in de mentale processen in de hersenen, waardoor jouw kind niet goed kan denken, concentreren en geen uitdagingen aankan.


7

WIST JE... dat je om goed te slapen jouw slaapkamer moet luchten en jouw kind een vast slaappatroon moet hebben. En daarnaast een optimaal bed en de meest geschikte matras, hoes, dekbed en kussen voor jouw kind.


8


HOE JONGER HOE MEER SLAAP Hoeveel een kind moet slapen is afhankelijk van het kind en is tot op zekere hoogte individueel. Onderzoek toont echter aan dat veel kinderen veel te weinig slapen. Dus voor een betere nachtrust is het een goed idee om het aantal uur dat je kind slaapt te vergroten. Hoe jonger het kind, hoe meer slaap het nodig heeft.

9

SLAAPBEHOEFTE PER LEEFTIJD 0-2 maanden:

14-17 uur

3-11 maanden:

12-15 uur

1-3 jaar:

11-14 uur

3-5 jaar:

10-13 uur

6-13 jaar:

9-11 uur

14-17 jaar:

8-10 uur

18+ jaar:

7-9 uur

Een kind van 11 maanden zal normaal tussen de 12 en 15 uur per dag moeten slapen, terwijl een tiener van 17 tussen de 8 en 10 uur slaap nodig heeft. Slaapt jouw kind te weinig, dan zal je al snel een negatieve ontwikkeling merken. Jouw kind zal slechter leren en minder geconcentreerd zijn.


ZO KRIJGT JE KIND DE BESTE NACHTRUST Een kind dat actief is en in de loop van de dag buiten is geweest, zal ’s avonds gemakkelijker in slaap vallen. Op dezelfde manier zal een leven zonder al te veel zorgen een positief effect hebben op hoe goed en rustig jouw kind slaapt.

10


HELP JOUW KIND OM GEZONDE SLAAPGEWOONTES TE KRIJGEN DOOR OP VIER DINGEN TE LETTEN: EEN GEZOND BINNENKLIMAAT Zorg ervoor dat de slaapkamer een fijne omgeving is. Lucht het dekbed en kussen, voordat je het bed opmaakt. Daardoor zal vocht van de matras verdampen en het binnenklimaat zal veel gezonder zijn. Lucht de kamer elke dag en zorg voor een aangename temperatuur als het bedtijd is, het liefste tussen de 18 en 21 graden.

VAST SLAAPPATROON Laat je jouw kind elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en ’s ochtends op dezelfde tijd opstaan. Daardoor ontwikkelt het kind vanzelf een natuurlijk en vast dagritme en komt het gemakkelijker tot rust als het bedtijd is.

COMFORT Vind een matras, hoes, dekbed en kussen die jouw kind het meeste steun en comfort bieden.

VEILIGHEID EN GEZONDHEID Het ledikant en de matras dienen te voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en mogen geen schadelijke chemicaliën bevatten. Kies voor OEKO-TEX gecertificeerde producten.

11


DE VIER BESTE VRIE MATRAS, HOES, KU

12


ENDEN VAN SLAAP USSEN EN DEKBED

13

Zoals goede slaapgewoontes je helpen om te slapen, heeft jouw kind baat bij een ledikant en matras die passen bij de leeftijd, lengte en ontwikkeling van jouw kind.


DE OPTIMALE MATRAS Kies een matras aan de hand van het gewicht van jouw kind, die ook helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

HARDHEID EN MATERIAAL De matras moet de rug van je kind kunnen steunen.

14

EEN KIND DAT MINDER DAN 40 KG WEEGT: kies een schuim- of latexmatras die zich aan de bewegingen van het kind aanpast. Latex is bovendien hypoallergeen, omdat huisstofmijten niet in het materiaal kunnen overleven. Latex heeft gaatjes die warmte en vocht afvoeren en daardoor de temperatuur reguleren. EEN KIND DAT MEER DAN 50 KG WEEGT: kies een matras met veren, omdat het kind nu zwaar genoeg is om de veren naar beneden te drukken en daardoor de juiste steun krijgt.

ALLERGY FRIENDLY

WARM KIND

15 kg

20 kg

30 kg

40 kg

50 kg

60 kg

70 kg

SCHUIMMATRAS VEERMATRAS LATEX MATRAS DE FLEXA MATRAS

WENDBARE +40 KG


TIP – LAAT JE KIND DE MATRAS TESTEN Het is zeer verschillend welke matras bij welk kind past, omdat dit afhangt van de lichaamsbouw en het gewicht van jouw kind. FLEXA adviseert daarom dat je het kind de matras laat uitproberen, voordat je de matras koopt.

FOR HÅRD

15

FOR BLØD

PRECIES GOED

VIND DE BESTE MATRAS MET BEHULP VAN DEZE TESTS: 1.

1.

Als jouw kind op zijn/haar zij ligt, moet de heup en schouder ietsjes in de matras zakken, zodat de wervelkolom helemaal recht ligt.

2.

Als het kind op zijn/haar rug ligt, mogen het achterwerk en de hiel niet in de matras zakken. Probeer om een hand onder de onderrug van het kind te leggen. Als dit moeilijk gaat, dan zorgt de matras voor een goede steun van de rug van je kind.

2.


SOORTEN MATRASSEN DE FLEXA MATRAS

16

Een matras met latex van 3 cm met coolgel aan de ene kant, 5 cm koud schuim in het midden en 4 cm latex aan de andere kant. De matras is omkeerbaar om de juiste ondersteuning voor het opgroeiende kind te garanderen. Latex met luchtkanalen zorgen voor een goede ventilatie en absorberen vocht van het lichaam. Geschikt voor kinderen met een gevoelige huid of allergieĂŤn.

FLEXA LATEX 6 cm latex en 6 cm koudschuim aan elke kant van de matras. Latex met luchtkanalen zorgen voor een goede ventilatie en absorberen vocht van het lichaam. Geschikt voor kinderen met een gevoelige huid of allergieĂŤn. Een matras die zich aanpast aan het lichaam van het kind.

FLEXA FOAM Premium schuim van 12 cm met verschillende zones die zich aanpassen aan de beweging van het kind. De schuimmatras heeft goede ventilatie, waardoor het kind niet oververhit raakt.

FLEXA SPRING De veermatras bestaat uit 218 veren per m2. Omgeven door 3 cm zacht, flexibel koudschuim om meer comfort te bieden voor het kind. Goede ventilatie, die voorkomt dat het kind oververhit raakt.


VERSCHIL IN MATRASHOES De hoes van de matras is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind aangenaam slaapt. FLEXA heeft drie soorten hoes ontwikkeld die verschillende slaapbehoeften ondersteunen.

BAMBOEHOES Ideaal voor het bijzonder gevoelige kind. De hoes is antibacterieel en zorgt daardoor voor een hygiĂŤnische slaapomgeving. Daarnaast is hij zijdezacht.

EUCALYPTUSHOES Ideaal voor het kind dat het gauw warm heeft. Eucalyptus heeft een verkoelend effect en zorgt ervoor dat jouw kind zijn/haar warmte af kan voeren. De hoes kan vocht opnemen en zorgt daardoor voor een droge en aangename slaapomgeving.

KATOENEN HOES Puur natuurlijk materiaal, ademend en met een zacht oppervlak, waardoor de huid van jouw kind kan ademen en het kind zijn/haar lichaamstemperatuur kan reguleren.

17


HET IDEALE DEKBED VOOR JOUW KIND KIES HET DEKBED DAT HET BESTE BIJ JOUW KIND PAST, VANUIT DE VOLGENDE PRINCIPES:

HET DEKBED MOET BIJ DE LICHAAMSTEMPERATUUR PASSEN 18

Sommige kinderen zijn ”warm” terwijl anderen ”koud” zijn. Een donzen dekbed past vaak het beste bij een kind dat het gauw koud heeft of dat in een kamer met een lage temperatuur slaapt. Kinderen die in de loop van de nacht grote schommelingen in temperatuur doormaken, hebben meer baat bij een warmteregulerend dekbed dat zich aanpast aan het warmteniveau van het kind.

NIET TE LANG OF TE KORT Normaal moet een dekbed minstens 30 cm langer zijn dan de lengte van het kind en 30 cm breder dan de schouders van het kind. Een juniordekbed is 100 x 140 cm en een dekbed voor een volwassene is 140 x 200 cm. Normaal gebruikt een kind een juniordekbed vanaf het moment dat het 1 jaar is, totdat het ongeveer 5 is.

EEN DEKBED MOET GOED AANVOELEN Dekbedden zijn er met allerlei vullingen en het is een kwestie van smaak, welk soort dekbed je het fijnste vindt. Als jouw kind een licht, luchtig dekbed het fijnste vindt, kies dan een dekbed met dons erin. Het gewicht en de warmte bepalen of het kind het dekbed in de loop van de nacht van zich afgooit, maar het gewicht van het dekbed zegt niets over hoe warm het is. Dit hangt namelijk af van de vulling.


19


20

KUSSEN VOOR EEN GOEDE NACHTRUST Als je een kussen voor jouw kind gaat kiezen, bekijk dan de hoogte, afmetingen en vulling van het kussen.


HOOGTE KUSSEN De ideale hoogte van een kussen hangt af van de slaaphouding van je kind. BUIK: kies voor een laag kussen (het is niet aan te raden om op je buik te slapen, omdat je er een holle rug van krijgt) RUG: kies voor een middelhoog kussen ZIJ: kies voor een hoog kussen

TE HOOG

TE LAAG

PRECIES GOED

21

TE HOOG

TE LAAG

PRECIES GOED

Twijfel je nog welk kussen goed is voor jouw kind, laat je jouw kind dan het kussen uitproberen voordat je het koopt. Het is goed als de oren van jouw kind recht boven de schouders liggen, want dan wordt de nek optimaal gesteund.

AFMETINGEN KUSSEN Een kussen moet jouw hoofd steunen en de eerste paar jaar heeft jouw kind helemaal geen kussen nodig. Het is verschillend wanneer kinderen met een kussen gaan slapen, maar normaal gebeurt dit als ze rond de 2 zijn. Het eerste kussen is vaak een juniorkussen, dat niet al te hoog is. Als het kind ongeveer vijf of zes is, kan het een kussen voor volwassenen gaan gebruiken.

VULLING KUSSEN Kussens met een donzen vulling passen zich aan de slaaphouding van je kind aan, omdat de vulling flexibel is en je het kussen daardoor naar wens kunt vormen.


22


23


ONZE GIDS VOOR EEN PERFECTE NACHTRUST

www flexaworld.com

flexaworld

flexaworld

FLEXA Sleep Guide NL  

Why is a good night’s sleep so important to your child’s well-being, and what do you as a parent need to focus on in order to create healthy...

FLEXA Sleep Guide NL  

Why is a good night’s sleep so important to your child’s well-being, and what do you as a parent need to focus on in order to create healthy...

Advertisement