Page 1

FleetWise

#1

mei 2012 Pon Fleetsales

01 07 12

D-Day voor de autobelastingen Wat verandert er?

in dit nummer De Audi A6 hybrid / CEO Pon Holdings BV Janus Smalbraak denkt in oplossingen / Volkswagen Bedrijfswagens 65 jaar / Annemarie van Gaal over duurzaam gedrag / Elektrisch rijden: Volkswagen Golf Blue-e-motion & Ĺ KODA Octavia Green E line / Bernard Wientjes over groene mobiliteit / de nieuwe Audi A4 / De compacte drie: SEAT Mii, Volkswagen up! en Ĺ KODA Citigo


De Demooiste mooisteauto autoverdient verdientde demooiste mooistegaragedeur garagedeur

Centurion Centurion heeft heeft de garagedeur de garagedeur die voldoet die voldoet aan aan al uw al wensen uw wensen en eisen. en eisen. Van Van een een overover het hoofd het hoofd draaiende draaiende gesegmenteerde gesegmenteerde deurdeur tot een tot een zijwaarts zijwaarts draaiende draaiende garagedeur garagedeur metmet beglazing. beglazing. Centurion Centurion staat staat al dertig al dertig jaar jaar bekend bekend als producent als producent en en leverancier leverancier van van ruimtebesparende ruimtebesparende garagedeursystemen. garagedeursystemen. De De garagedeuren garagedeuren zijn zijn verkrijgbaar verkrijgbaar in hout, in hout, RVS, RVS, aluminum aluminum of verzinkt of verzinkt staal. staal. Vanzelfsprekend Vanzelfsprekend metmet een een superieure superieure techniek techniek en voorzien en voorzien van van alle alle denkbare denkbare snufjes snufjes zoals zoals een een deurdeur die die opent opent en sluit en sluit via uw via uw mobiele mobiele telefoon. telefoon. Daarnaast Daarnaast zijn zijn de garagedeursystemen de garagedeursystemen van van Centurion Centurion compatible compatible metmet het het 速 ingebouwde ingebouwde zendersysteem zendersysteem van van uw auto uw auto (Homelink (Homelink ). 速).

Showroom Showroom Onze Onze showroom showroom in Weesp in Weesp is dagelijks is dagelijks geopend geopend van van 9.009.00 tot tot 17.00 17.00 uur. uur. Of neem Of neem een een kijkje kijkje in onze in onze virtuele virtuele showroom showroom op op www.centuriondeuren.nl. www.centuriondeuren.nl. Centurion Centurion Deuren Deuren B.V. B.V. Hogeweyselaan Hogeweyselaan 221,221, 13821382 JL Weesp JL Weesp Telefoon Telefoon (0294) (0294) 412330 412330 info@centuriondeuren.nl info@centuriondeuren.nl


entree

Eugène Krabbenborg Directeur Fleetsales, Pon

ANDERE VORMEN VAN MOBILITEIT Eugene.krabbenborg@fleetwise.nl

M

et gepaste trots heet ik u welkom in ons nieuwe magazine, en opvolger van Auto in Bedrijf: Fleetwise. Een naam die aan alle kanten de lading dekt. Pon Fleetsales is in de afgelopen jaren immers uitgegroeid tot dé kennisexpert op het gebied van zakelijke mobiliteit en daar hoort een nieuw communicatieplatform bij. Maar Fleetwise haakt ook in op de actualiteit. Die leert ons dat over­ heden en maatschappelijk bewuste ondernemers hun leveranciers meer en meer aanspreken op eigen verantwoordelijkheden ten aanzien van mens en milieu. Een ontwikkeling die onder meer tot uiting komt in een spectaculair groeiende vraag naar ‘groene’ producten. Een fraai portfolio met de merken Audi, Porsche, SEAT, ŠKODA, Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens en sinds kort ook Bentley, stelt ons in staat om deze ontwikkeling met innovatieve oplossingen het hoofd te bieden. Voor onze dienstverlening kijken we inmiddels verder dan de auto alleen. Zo zien we dat onze klanten hun mobiliteitsbudgetten in toenemende mate flexibel invullen. Werknemers kijken bijvoorbeeld steeds meer naar een combinatie van een leaseauto en andere vormen van transport. Wist u bijvoorbeeld al dat Pon de nieuwe eigenaar is van Gazelle, Derby Cycle en Cervélo? Inderdaad, fietsfabrikanten. Maar wist u ook dat op dit moment een kwart van alle verkochte fietsen al beschikt over een elektrische aandrijving? In de wereld van Fleetsales kunnen we de komende jaren nog de nodige verrassingen verwachten. Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings, zal u in dit eerste nummer meenemen in zijn visie. Ook gaan we in gesprek met Bernard Wientjes, voorman van het VNO-NCW, over economie, duurzaamheid en mobiliteit. In ‘de verdieping’, kern van elke Fleetwise, gaat automotive fiscalist Mr. Jan Rolleman uitvoerig in op autobelastingen. Want wat verandert er precies per 1 juli van dit jaar? En verder kunt u alles lezen over Think Blue, de nieuwe Audi A6 hybrid, 65 jaar Volkswagen Bedrijfswagens en nog veel meer. Kortom, heel veel leesplezier. Met vriendelijke groet, Eugène Krabbenborg

Fleetwise ~ 5


colofon

FleetWise

inhoud

FleetWise #1 mei 2012

20

#1 mei 2012 Pon fleetsales

01 07 12

d-day voor de autobelastingen wAt VerAnDert er?

56

22

14

in dit nummer De AuDi A6 hybriD / CeO POn hOlDings bV JAnus smAlbrAAk Denkt in OPlOssingen / VOlkswAgen beDriJfswAgens 65 JAAr / AnnemArie VAn gAAl OVer DuurzAAm geDrAg / elektrisCh riJDen: VOlkswAgen gOlf blue-e-mOtiOn & ŠkODA OCtAViA green e line / bernArD wientJes OVer grOene mObiliteit / De nieuwe AuDi A4 / De COmPACte Drie: seAt mii, VOlkswAgen uP! en ŠkODA CitigO

FleetWise #1 mei 2012

Fleetwise is een uitgave van Pon Fleetsales met een bijdrage van Volkswagen Pon Financial Services.

46

Concept/realisatie/ productie/ advertenties Rhbm Publishing, Postbus 9090, 1006 AB Amsterdam

8

38

Verantwoordelijke namens Pon Fleetsales Mirjam Lingen Art direction/ vormgeving Menno van der Veen Prepress GPB Media, Leiderdorp www.fleetwise.nl info@fleetwise.nl Alle rechten voor­behouden. Niets uit deze uitgave mag zonder vooraf­ gaande schriftelijke toestemming van de uitgever of auteurs­ rechthebbenden worden overgenomen of vermenigvuldigd. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

8 Start

22 Janus Smalbraak

38 DE NIEUWE AUDI A4

Lifestyle voor de mobiele mens: van een reistas van koolstofvezel tot de iconische Porsche 911 en een Volkswagen Campingbus van 1.332 Legostenen.

Op de achterbank van zijn Audi A8 deelt de CEO van Pon Holdings BV zijn gedachten over de mobiliteitsbehoeften.

Al jaren de maatstaf in de premium middenklasse. Zo ook de nieuwste: met nog meer keuze, nog meer efficiëntie en nog meer rijdynamiek.

14 E-mobiliteit

20 d uurzaam

6 ~ FleetWise

De Volkswagen Group is in verregaande voorbereiding op de marktintroductie van haar eerste volledig elektrisch aangedreven modellen. Hoe vergaat het de Volkswagen Golf Blue-e-motion en de ŠKODA Octavia Green E line in de praktijktesten?

BlueMotionTechnologies is bij Volkswagen de verzamelnaam voor alle innovatieve technieken die brandstof besparen. Het past binnen de ‘Think Blue’-bedrijfsfilosofie waarin bedrijf, auto’s en bestuurders samenwerken aan een duurzame toekomst.

26 Verdieping 1 juli 2012 is een cruciale datum voor de autobelastingen. Automotive fiscalist Jan Rolleman geeft alle ins & outs. En de belangrijkste wijzigingen in een notendop.

50 Eerste indruk: Audi A6 hybrid

Audi geeft de veeleisende zakelijke rijder een nieuw alternatief: de innovatieve Audi A6 hybrid.

41 P on product

54 Sleutelmoment

Via een collectieve autoregeling biedt de Vakbond voor Nederlands Cabine­ personeel haar stewards en stewardessen de broodnodige mobiliteit.

Pon staat voor veel meer dan alleen personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Maak kennis met MAN Truck & Bus en haar efficiënte producten.

32 Expertise

42 BERNARD WIENTJES

56 Achtergrond

Interview met de voorzitter van het VNO-NCW over groene groei, bio-based economy en duurzame mobiliteit.

Kostenefficiëntie en het Nieuwe Werken. Het zijn uitdagende tijden voor wagen­ parkbeheerders. Een kwartet experts van Pon duidt de toekomst.

34 COMPACTE DRIELING De Volkswagen up!, ŠKODA Citigo en SEAT Mii veroveren het compacte segment, met de laagste bijtellingen en het hoogste veiligheidsniveau.

46 Fleet Duel

TMI BV neemt het met de compacte Volkswagen up! op tegen de ruime ŠKODA Fabia Combi van Wolter & Dros.

65 Column Annemarie van Gaal over duurzaam gedrag.

66 Slotakkoord Bas van Werven, presentator en autoliefhebber, over zijn Porsche 912 uit 1966: “Hij stuurt als een scheermes.”

Al 65 jaar zijn Volkswagen Bedrijfs­ wagens de beste vriend van elke ondernemer. En de jubilaris denkt nog lang niet aan ophouden.

59 Service

Onmisbare lectuur voor managers met brandstof door de aderen en de laatste fast facts.

Ontd Volkswaegkende ŠKODA Citigo, up! en SEAT op pagin a 34. Mii

Fleetwise ~ 7


start

Lego love Voor sommige zaken ben je nooit te oud. Een Volkswagen T1 Campingbus gemaakt van 1.332 Legostenen, bijvoorbeeld. Deze klassieker uit 1962 is samengesteld met veel oog voor detail. Zo zijn de gordijntjes gemaakt van echte gordijnstof, en vind je in het interieur de iconische snelheidsmeter en versnellingspook terug. Eigenlijk zonde om mee te spelen; dit kunstwerkje hoort in een vitrine thuis. 99,99 euro | www.lego.com

Horloge nieuwe stijl Vandaag de dag is het horloge meer een accessoire dan een functioneel apparaat, maar Sony Ericsson brengt daar met de SmartWatch verandering in. Het kleine apparaatje kan dankzij een Bluetooth-verbinding communiceren met een Android-smartphone. Op het display kun je onder andere oproepen, tekstberichten en social media-updates bekijken. Tevens kun je je muziek beheren. In de Android Market zijn speciale apps leverbaar voor de SmartWatch.

Travel light

150 euro | www.sonymobile.com

Superlichte sportwagens van koolstofvezel – voor Lamborghini is het een koud kunstje. En daarom hebben de Italianen zich nu gestort op een nieuwe uitdaging: fashion. Maak kennis met de eerste reistas ter wereld die van een weefsel van koolstofvezel is gemaakt. Het eindresultaat is een exclusieve tas die niet alleen tegen een stootje kan, maar ook nog eens een uniek uiterlijk heeft. 1.450 euro | www.lamborghinistore.com

Magische manchetknopen Manchetknopen oubollig? Kijk dan maar eens naar deze bijzondere exemplaren van Brookstone! Deze zilveren manchetknopen nieuwe stijl zijn voorzien van een 2 GB USB-stick en een Wi-Fi hotspotfunctie. Sluit de USB-hotspot aan op je computer en je kunt via Wi-Fi verbinding maken met tal van apparaten, zoals iPads en smartphones. James Bond zou er jaloers op zijn. 250 dollar | www.brookstone.com

Verlangen naar de winter

Ooit gedacht dat u in deze zonnige maanden zou verlangen naar sneeuw en ijs? Het is de schuld van de Oostenrijkse ontwerpster Jessica Covi. Zij tekende voor de onweerstaanbare Nanuq, een futuristisch ogend voertuig dat door zijn milieuvriendelijke aandrijving met brandstofcel, GPS-navigatie en omvangrijke veiligheidsconcept beslist vooruitstrevend mag worden genoemd. Covi werd bijgestaan door Hartmut Esslinger, de ontwerper van de eerste Apple-computer, en ook het Audi-design diende als inspiratiebron. Benieuwd of je met de Nanuq ook een Finse skischans kunt bedwingen‌ www.jessicacovi.com

8 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 9


start

Op sportieve leest

LEGENDE VAN 65 JAAR

Jong geleerd is oud gedaan. De liefde voor de GTI zit diep – en dat geven we graag door aan de volgende generatie. Het speciale GTIkinderzitje is daarbij een perfect begin. Natuurlijk uitgevoerd in kenmerkende ruitjesbekleding is deze sportieve zitplaats geschikt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar (15-36 kg) en kost 299 euro. Of wat dacht u van de speciale GTI-sokken? Een echte must-have voor de ware fan! Ze zijn voorzien van het bekende GTI-logo en de teksten ‘Gas/Bremse’ en ‘Kupplung’. Leverbaar in de maten 39-42 en 43-46 voor 10,95 euro. Artikelen zijn te bestellen via de dealer.

Het is de Nederlandse zakenman Ben Pon die op 23 april 1947, tijdens onderhandelingen over het Nederlandse importeurschap voor Volkswagen, de basis legt voor wat nu de Volkswagen Transporter is. Op een dwarsgelegd blaadje van zijn notitieblokje schetst Pon, met potlood, de contouren van het allereerste ‘Volkswagenbusje’. Gebouwd op het platform van de Kever, met de motor achterin, een cabine helemaal voorin en daartussen heel veel praktische laadruimte. De mensen met wie Ben Pon aan tafel zit – Britse bewindvoerders van de Volkswagen-fabriek – vertrekken tijdens het gesprek geen spier, maar spelen het idee wel door aan Heinrich Nordhoff, de man die Volkswagen in de jaren erna tot grote ontwikkelingen aanzet. Hij werkt het Pon-concept verder uit en in 1950 gaat de Volkswagen-bus onder de naam Typ 2 (Typ 1 was de Kever) in productie. Het zou de geboorte betekenen van een legende, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Innovatie als traditie Stijlvol op avontuur Vanaf juni staat de nieuwe Audi A6 allroad quattro bij de Audidealer. Net als zijn voorgangers combineert ook deze generatie Audi A6 allroad elegantie en robuustheid. Op onovertroffen wijze. Deze auto gaat door waar het asfalt ophoudt, met dank aan onder meer de adaptieve luchtvering met elektronisch geregelde demping, de quattroaandrijving en de bodembescherming. Ondanks zijn uitstekende terreineigenschappen is de nieuwe Audi A6 allroad quattro tot maar liefst 20 procent zuiniger dan zijn voorganger, met dank aan de geavanceerde motoren in combinatie met een start-stopsysteem en Audi’s innovatieve warmtemanagement. Vanafprijs: 69.500 euro | www.audi.nl

10 ~ FleetWise

Maximaal gebruiksgemak, minimaal verbruik

Compleet nieuw en toch uit duizenden herkenbaar: ook de Porsche 911 van generatie 991 heeft weer de iconische vorm die deze sportwagen al sinds 1963 kenmerkt. De nieuwe 911 laat zien dat sportiviteit en comfort perfect samen kunnen gaan. En hoewel de prestaties beter zijn dan ooit, wordt het milieu zeker niet vergeten. Dankzij tal van technische innovaties zijn de 911 Carrera en Carrera S tot wel 16 procent zuiniger dan de vorige generatie. Noblesse oblige.

Volkswagen heeft de duurzame BlueMotion-reeks uitgebreid met de bedrijfswagens Transporter, Multivan en Crafter. Alle drie vormen ze met hun gunstige emissie- en verbruikscijfers een nieuwe maatstaf. Dankzij hun voorbeeldige efficiency leveren ze een belangrijke bijdrage aan het terugbrengen van de brandstofkosten in het wagenpark. De Transporter BlueMotion met 114 pk sterke TDI-motor heeft een indrukwekkend laag verbruik van slechts 6,3 liter per 100 kilometer. Daarmee is het de zuinigste bestelwagen in zijn segment. De technisch identieke Multivan verbruikt een bescheiden 6,4 l/100 km. En de Crafter BlueMotion? Die is met 7,0 liter/100 km eveneens een toonbeeld van spaarzaamheid.

Fleetwise ~ 11


start

Platform voor de toekomst Alleen door constante innovatie kun je een voortrekkersrol blijven spelen in de auto-industrie. Met de lancering van het nieuwe platform MQB (Modularer Quer Baukasten) presenteert Volkswagen een technische basis die een enorme flexibiliteit in zich herbergt. Het platform kent een enorme variatie in wielbasis, spoorbreedte en zitpositie. Dankzij de flexibele opzet is MQB geschikt voor een groot aantal modellen en merken van de Volkswagen Group, waardoor nieuwe auto’s sneller kunnen worden ontwikkeld en de kwaliteit nog verder wordt verbeterd. Dit innovatieve platform biedt designers een ongekende ontwerpvrijheid en kan worden gecombineerd met een groot aantal veiligheids- en comfortverhogende assistentiesystemen, die zo bereikbaar worden voor veel grotere groepen autorijders.

All in the family Het modellengamma van de Audi A1 wordt steeds completer. Zo werd het gamma onlangs versterkt door de Audi A1 Sportback, die sportief-compact design combineert met het gemak van vijf portieren. Alle motoren zijn goed voor 20 procent bijtelling. Van een heel andere orde is de supersportieve Audi A1 quattro. Van dit exclusieve topmodel met 256 pk sterke 2.0 TFSI-motor en quattro-vierwielaandrijving worden slechts 333 exemplaren gebouwd. Een snelle auto voor de snelle beslisser dus.

FOLLOW ME De Volkswagen eT! biedt een fascinerende vooruitblik op de toekomst van de bezorg- en koeriersauto’s. Dit prototype wordt volledig elektrisch aangedreven en kan desgewenst zelfs semiautomatisch rijden. De auto volgt de bezorger daarbij van huis tot huis (‘follow me’) of rijdt op bevel naar de bezorger toe (‘come to me’). Daarnaast kan de bestuurder met een ‘drive stick’ de eT! vanuit de passagierskant besturen. De rechterzijde is tevens voorzien van een schuifdeur die elektrisch opent en sluit.

Amarok voor avonturiers Met de Amarok Canyon Concept Car presenteert Volkswagen een extra avontuurlijke variant van de succesvolle Amarok. Ten opzichte van de standaard Amarok is de Canyon Concept Car 85 mm hoger en 35 mm breder. Dit komt door de combinatie van de Body-Lift-Kit, bredere spatborden en de 275/65 R 18 banden. Andere eyecatchers zijn de oranjerode lak, de vier extra lampen op het dak, de donkergetinte achterlichten en de bodembescherming in een contrasterende kleur.

Comfort in topvorm Vier jaar geleden maakte de eerste vierdeurs coupé van Volkswagen zijn debuut. Nu komt het merk met een technische en optische update van deze elegante zakenauto. De verder verfijnde CC slaat met zijn nieuw vormgegeven voor- en achterzijde een brug naar het topsegment. Voor een nog exclusiever karakter zorgt ook de veel omvangrijkere standaarduitrusting; zoals de nieuw ontwikkelde bi-xenonverlichting, statische afslagverlichting en de eveneens nieuw ontworpen led-achterlichten. Ook standaard: de vermoeidheidsherkenning voor de bestuurder. Daarnaast kan de CC optioneel worden geleverd met tal van nieuwe assistentiesysteem, zoals Dynamic Light Assist. De nieuwe Volkswagen CC is per direct leverbaar vanaf 38.690 euro.

12 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 13


e-mobiliteit

Praktijktest Volkswagen Golf Blue-e-motion en Ĺ KODA Octavia Green E line

Volkswagen Group gaat elektrisch

14 ~ FleetWise

Volledig elektrisch aangedreven, vrijwel geruisloos en milieuvriendelijk op weg? Volkswagen Group werkt hard om deze schone toekomst dichterbij te brengen. Hiervoor lopen momenteel uitgebreide praktijktesten als voorbereiding op de marktintroductie. Hoofdrolspelers: de Volkswagen Golf Blue-e-motion en de Ĺ KODA Octavia Green E line.

Fleetwise~ 15


e-mobiliteit

I

n Duitsland – in Wolfsburg, Berlijn en Hannover om precies te zijn – worden momenteel tachtig Volkswagens Golf Bluee-motion in de praktijk getest. Alle relevante data worden via een UMTS-verbinding verzameld, waaruit waardevolle testinformatie wordt geanalyseerd. Volgens Rudolf Krebs, namens Volkswagen Group bij het project Elektro-Traktion betrokken, is de Golf Blue-e-motion nu al geschikt voor dagelijks gebruik in een stedelijke omgeving. “We krijgen veel positieve respons van onze klanten die aan de praktijktesten deelnemen”, zegt hij. “Sommigen geven zelfs aan dat ze de auto graag na de testfase blijven rijden. De testvloot legt in Wolfsburg wekelijks 6.700 kilometer af, in Berlijn 4.700 en in Hannover 2.200. Gezamenlijk hebben onze klanten er al 150.000 kilometer op zitten, waarbij we in de eerste maand – buiten wat kleine software­ problemen – een beschikbaarheidsscore boekten van 98 procent.” Dat zegt veel over de betrouwbaarheid van deze duurzame auto. Hoewel de meeste ritten zich beperken tot stadsverkeer, gaan ook steeds meer testrijders de snelweg op.

Dagelijks gebruik Naast de prettige rijeigenschappen en het comfort roemen de berijders van de Golf Blue-e-motion vooral de vlotte acceleratie en het lage geluidsniveau. Om de auto’s zo gevarieerd mogelijk in te zetten, is doelbewust gekozen voor aansprekende klanten die met hun keuze voor elektrisch rijden een duide­ lijke beleidskeuze maken. Het testproject loopt tot het eind van het jaar, maar nu al overstijgen de aanvragen het aanbod. Volkwagen onderzoekt nu of de praktijktest een tweede fase in kan gaan. Overigens is deze vloottest de grootste die Volkswagen ooit in samenwerking met externe partijen heeft uitgevoerd. Krebs: “De praktijk is het beste testlaborato­ rium, dus nemen we alle ervaringen van onze klanten mee in de evaluatie. Dat kunnen ook heel alledaagse dingen zijn, zoals hoe je met de oplaadkabel omgaat in de regen.” Voor sommige gebruikers bleek de kabel van de oplaadunit bijvoorbeeld niet lang genoeg. Op het eerste gezicht een eenvoudige zaak, maar dat zijn nu net de dingen waar het bij dagelijks gebruik om draait. Met de huidige actieradius van 150 kilometer komt de Golf Blue-e-motion uitstekend tot zijn recht in een

16 ~ FleetWise

Thiemo Hafemeister

Inkoopleider bij farmaceutisch concern Pfizer in Berlijn “Deze test wijst uit in hoeverre wij ook met ons wagenpark een bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid die wij nastreven. Het thema zuinigheid speelt voor onze leaseauto’s een belangrijke rol. Milieuvriendelijke uitvoeringen als de BlueMotion maken daarom al vast deel uit van onze vloot. Deelname aan de test met de Golf Blue-e-motion was voor ons dan ook een logische keuze.”

Gunnar Fischer

Medewerker binnendienst bij Pfizer en deelnemer aan de test

Rudolf Krebs, Hoofd Elektrische aandrijvingen

‘in de eerste maand boekten we een beschikbaarheidsscore van 98 procent’ meer stedelijke omgeving. “Alle ervaringen nemen we mee in volgende projecten, waarbij het ‘strategisch opladen’, het opladen van de auto op plekken met voldoende laadcapaciteit en tegen een aantrekkelijk tarief, een belang­ rijk item vormt”, zegt Krebs. Niet alleen de techniek is belangrijk, ook de infrastructuur en economische haalbaarheid wegen zwaar. Hiervoor zijn volledig nieuwe softwareconcepten en IT-systemen nodig en een uitgebalanceerd aanbod op het elektrici­ teitsnet. Er is dus nog genoeg te doen.

Oplaadsnelheid Volgens Krebs moet de grootste winst nog worden geboekt met de oplaadsnelheid en de beschikbaarheid van compatibele oplaadpun­ ten. Normaal laden van lege accu’s via een aansluiting op het stroomnet thuis duurt acht uur. Snelladen op basis van gelijkstroom duurt twee uur, maar hiervoor heb je speciale oplaadpunten nodig. “Waar we deze oplaadpunten nodig hebben, leren we onder meer uit deze praktijktest. Dit is ook een van de redenen waarom we tot

2014 wachten met de marktintroductie van de Golf Blue-e-motion. Bij Volkswagen onder­ zoeken we elektrisch aangedreven mobiliteit in al haar facetten voordat we een model productierijp achten. Die kwaliteit zijn wij aan onze stand verplicht, net als bij onze auto’s met een verbrandingsmotor.” Klanten moeten kunnen vertrouwen op een product dat geheel is doorontwikkeld en uitvoerig getest, compleet met de service en infrastructuur die hiervoor nodig zijn. En in 2014 is de Golf Blue-e-motion zover.

“De Golf Blue-e-motion wordt intussen door iedereen goed ontvangen, of het nu klanten zijn, leveranciers of vrienden. Sommigen zijn in het begin wat sceptisch over de actieradius van 150 kilometer, maar na een proefrit zijn ook zij snel om. Dan hoor ik meestal: ‘Wow, wat een gave auto!’”

ŠKODA zet mijlpaal met eerste elektrische auto

O

ok ŠKODA test op dit moment een aantrekkelijke elektrisch aangedreven auto: de Octavia Green E Line. Hiervoor heeft het Tsjechische merk tien testauto’s ingezet. Dit ontwikkelproces rond ŠKODA’s eerste elektrisch aangedreven auto vormt een mijlpaal en vindt plaats in nauwe samenwerking met Volkswagen Group. Volgens Eckhard Scholz, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor research & development, kun je in de doelstelling om de CO2-uitstoot terug te dringen niet meer om de elektrische auto heen.

Stad & snelweg De ŠKODA Octavia Green E Line is gebaseerd op de Octavia Combi. Het modulaire onderstel van dit succesvolle model leent zich uitste­

kend om plaats te bieden aan de lithium accu’s, de elektronische units en de elektro­ motor. Deze motor levert onmiddellijk zijn maximaal vermogen van 85 kW (115 pk) en maximumkoppel van 270 Nm. Hiermee komt de ŠKODA Octavia Green E Line vlot van zijn plaats en biedt hij voldoende souplesse in het drukke stadsverkeer. De acceleratie van 0 tot 100 km/u verloopt in 12 seconden en met zijn begrensde top van 135 km/u is deze ŠKODA ook prima voor op de snelweg.

Innovatief Deze elektrisch aangedreven Octavia geldt als de meest innovatieve ŠKODA van dit moment. Het panoramadak, bijvoorbeeld, is opge­ bouwd uit zonnecellen. Samen met het terugwinnen van remenergie zorgt dit dak

Thiemo Hafemeister ‘Voor mij blijkt de actieradius van 150 kilometer ruim voldoende voor dagelijks gebruik. In ieder geval in de stad, en als ik iets verder moet, dan plan ik mijn rit goed van tevoren. Hierbij helpt ook de instellingsmogelijkheid ‘Range’, waarbij de topsnelheid wordt begrensd op 95 km/u. Ook houd ik de resterende actieradius goed in de gaten. Met de Golf Blue-emotion word je vanzelf een zuinigheidsexpert.”

Gunnar Fischer “De kennismaking met de Golf Blue-emotion verliep probleemloos, je bent er zo aan gewend. Hij rijdt net zo goed als een gewone Golf. In het dagelijks verkeer valt hij eigenlijk alleen op door het ontbreken van het motorgeluid en uitlaatgassen.”

Fleetwise ~ 17


e-mobiliteit

ervoor dat de accu’s van extra energie worden voorzien. Hierdoor bedraagt de actieradius maximaal 150 kilometer. Tegelijk springt de Octavia Green E Line bijzonder efficiënt om met zijn energie. De binnen­ verlichting bestaat geheel uit energiezuinige LED-technologie en de wielen zijn aero­ dynamisch vormgegeven voor een zo laag mogelijke luchtweerstand. Verder ziet de ŠKODA Octavia Green E Line eruit zoals je van een moderne ŠKODA mag verwachten: stijlvol, robuust, zakelijk, en uitgevoerd in wit met diverse chroomaccenten.

De elektrisch aangedreven Octavia geldt als de meest innovatieve ŠKODA van dit moment

Schone toekomst binnen handbereik De Volkswagen Golf Blue-e-motion en ŠKODA Octavia Green E Line laten zien waar Volkswagen Group staat met de ontwikkeling van elektrische auto’s voor meer duurzaamheid. Niet als eerste, maar wel na een gedegen ontwikkelproces en uitgebreide praktijktesten. Hiermee brengt Volkswagen Group een schone toekomst binnen handbereik, met betrouwbare, duurzame auto’s�.

Het groene vermogen van de ŠKODA Octavia Green E line • Binnenverlichting met LED-technologie • Terugwinning van remenergie • Zonne-energieopwekking met panoramadak • Maximaal vermogen van 115 pk en een koppel van 270 Nm • Actieradius maximaal 150 km • Van 0 naar 100 km/u in 12 seconden • Topsnelheid van 135 km/u (begrensd)

18 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 19


e u Think bl

techniek

Volkswagen doet het al

‘Think Blue.’ is bij Volkswagen Group een allesomvattende houding van het hele bedrijf. Dit komt onder andere terug in de ontwikkeling van efficiënte technologieën.

D

e vraag naar emissiearme voertuigen voor de zakelijke markt is groter dan ooit, want een ‘groen wagenpark’ afgestemd op de individuele behoefte van de werknemer biedt vele voordelen. Naast een lagere leaseprijs en een effectieve bijdrage aan emissiereductie heeft een dergelijk wagenpark nog een zeer aangename bijwerking: een positief bedrijfsimago. Daarnaast kan het kiezen van een juiste technologie met een daarbij aangepaste rijstijl veel besparing opleveren. Om de efficiëntie van zijn voertuigen te verhogen zet Volkswagen in op een combina­ tie van zeer uiteenlopende technologieën onder het overkoepelende merk BlueMotion­ Technologies. BlueMotionTechnologies is de naam voor alle slimme innovatieve technieken van Volkswagen die brandstof besparen, en de uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof verlagen. Onder BlueMotion en BlueMotion Technology vallen ook andere innovatieve technieken als BlueTDI, TSI EcoFuel, BiFuel en hybride technologieën.

BlueMotion Het zuinigste model auto in zijn klasse draagt bij Volkswagen het label BlueMotion. De bijzonder aerodynamische bouw met ver­ laagde carrosserie, geoptimaliseerde bumpers, panelen voor onderzijde en achteras, geheel gesloten radiatorgrille en banden met verlaagde rolweerstand bepalen het uiterlijk van deze auto’s. In combinatie met een perfect afgestemd motor- en aandrijfpakket bereiken de BlueMotion-modellen een hoge mate van

20 ~ Fleetwise

efficiëntie. Aangepast motormanagement met gemodificeerde software, een start-stopsysteem, een recuperatief remsysteem, een verlaagd stationair toerental, een langere overbrenging van de hogere versnellingen en schakeladvies voor het selecteren van de efficiëntste versnelling behoren tot de belangrijkste maatregelen. Op dit moment zijn de Polo, Golf, Passat en de Multivan leverbaar als BlueMotion-uitvoering. De Passat Variant verbruikt 4,3 liter op 100 kilometer, een CO2-equivalent van 113 g/km. Dat zorgt voor een mogelijke actieradius van meer dan 1.700 kilometer per volle tank.

BlueMotion Technology BlueMotion Technology-modellen bevatten dezelfde technologieën als BlueMotionmodellen; de samenstelling verschilt echter per model en is van invloed op de prijs. De Passat Variant heeft bijvoorbeeld het volgende BlueMotion Technology-pakket ter beschik­ king: aangepast motormanagement met gemodificeerde software, start-stopsysteem, een recuperatief remsysteem, een boord­ computer met schakeladvies, banden met geoptimaliseerde rolweerstand, wrijvings­ geoptimaliseerde cardanassen en specifieke panelen voor onderzijde en achteras. Met de 2,0 liter TDI-motor – 103 kW (140 pk) – verbruikt hij gemiddeld 4,6 liter per 100 kilometer (120 gram CO2/km). Volkswagen biedt ook BlueMotion Technology-pakketten aan voor modellen waarvan geen specifieke BlueMotion-varianten leverbaar zijn, zoals de Tiguan.

BlueTDI

BiFuel

Volkswagen BlueTDI-modellen stoten tot 90 procent minder stikstofoxide uit. Dit is mogelijk doordat ze standaard zijn voorzien van een roetfilter en een stikstofoxidenfilter. Dankzij deze technologie is de Passat BlueTDI bijvoorbeeld de milieuvriendelijkste diesel in zijn klasse. U kunt genieten van de kracht van een diesel en tegelijkertijd superzuinig en milieuvriendelijk rijden.

Met een druk op de knop bepaalt de bestuur­ der of zijn BiFuel loopt op benzine of op LPG (autogas). Is de tank van een van beide brandstoffen leeg, dan schakelt de motor automatisch over op de andere brandstof, wat een grote totale actieradius oplevert. De gecrashteste gastank is ondergebracht in de uitsparing voor het reservewiel, zodat hij noch in de cabine noch in de kofferruimte ruimte in beslag neemt. BiFuel-auto’s bereiken een CO2-waarde die tot 12 procent lager ligt dan die van benzinemotoren. De bivalente aandrijving is er voor de Golf en Golf Plus.

BlueMotionTechnologies is de naam voor alle innovatieve technieken die brandstof besparen EcoFuel Onder de benaming EcoFuel biedt Volkswa­ gen auto’s aan die rijden op aardgas. Deze modellen produceren aanzienlijk minder koolmonoxide, stikstofoxide en CO2 dan vergelijkbare verbrandingsmotoren. En met groen gas rijdt u zelfs klimaatneutraal. De Passat TSI EcoFuel is wereldwijd de eerste direct ingespoten turbo met dubbele compres­ sor op gas en verbruikt 4,4 kilo aardgas per 100 kilometer. Zijn krachtbron is een biva­ lente constructie en levert 110 kW. Met een volle tank met 21 kilo gas en 31 liter benzine heeft de Passat 1.4 TSI EcoFuel een actiera­ dius tot 900 kilometer.

Hybridetechnologie Op dit moment biedt Volkswagen met de Touareg Hybrid een volwaardige hybride aan. Met een volle accu kan die tot twee kilometer achter elkaar puur elektrisch rijden. Dat maakt hem met name interessant voor het stadsverkeer. Pas vanaf 50 km/u wordt de verbrandingsmotor ingeschakeld. Neemt de bestuurder de voet van het gaspedaal, dan ontkoppelt de verbrandingsmotor bij snelhe­ den tot 160 km/u en ‘zeilt’ de auto zonder CO2-uitstoot verder. Het zuinige verbruik van 8,2 liter per 100 kilometer bij 279 kW (380 pk) getuigt van de hoge efficiëntie van deze technologie.

Meer weten over Think Blue? www.volkswagen.nl/natuurlijk

Fleetwise ~ 21


‘ Klanten vragen ons om een oplossing’

achterbank Janus Smalbraak CEO Pon Holdings BV

Pon Holdings BV, één van Nederlands grootste familiebedrijven, wordt sinds twee jaar geleid door Janus Smalbraak (45). Een interview op de achterbank van zijn Audi A8. Tekst – Guus Peters Fotografie – Fjodor Buis

W

ie nog steeds denkt dat Pon vooral Volkswagens importeert, moet maar eens op de website www.pon.com kijken. Zeker, onder de Pon-vlag worden nog altijd Volkswagens naar ons land gehaald, maar ook Audi’s, SEATs, Porsches, ŠKODA’s en sinds kort Bentley’s. Pon is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf met 12.000 medewerkers, dat in 21 landen ruim 250 vesti­ gingen heeft. In Nederland zijn veel activiteiten gerelateerd aan auto’s en alles wat daarmee samenhangt, maar in andere landen ontplooit Pon vooral andere activiteiten. Pon is bijvoorbeeld de grootste bandenleverancier van Europa, doet in trucks, autobussen, fietsen, scheepvaart, offshore, recycling en energie, maar is ook actief in verhuur, leasing en tal van financiële diensten. Aan het hoofd van dat enorme bedrijf staat Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings, die zich voor het interview met Fleetwise concentreert op de Nederlandse automarkt.

Beloftes Met een marktaandeel van ruim 22 procent bij de personenauto’s en meer dan 25 procent op de bedrijfsautomarkt is Pon een grote

22 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 23


achterbank

curriculum vitae

`Onze klant - de politie in dit geval – bestelt geen witte Golf meer, maar een volledig aangeklede politieauto`

speler als het om mobiliteit in Nederland gaat. Dat legt wel een zekere druk op de organisatie, erkent Janus Smalbraak. “Vorig jaar hebben we 130.000 nieuwe auto’s geleverd aan een heel grote groep individuele en zakelijke klanten. Die moet je vervolgens wel bedienen conform de beloftes die je maakt tijdens de verkoop. Dat vraagt er dan om dat je een netwerk onderhoudt dat daartoe in staat is. Met name in de after sales zien we dat in de afgelopen twee jaar de waarderingscijfers van de klant zich sterk verbeterd hebben.”

One-stop-shop

‘Het kan best dat een klant geen veertig auto’s, maar dertig auto’s en tien fietsen nodig heeft’

Marktleider Janus Smalbraak CEO Pon Holdings BV Mr. A.B. (Janus) Smalbraak (1967) werkt sinds 2000 voor Pon. Hij startte zijn carrière als director Strategy & Development en werd later COO (Chief Operating Officer), waarbij hij onder andere verantwoordelijk was voor Pon North America. In april 2010 volgde hij Henk Rottinghuis op als directievoorzitter van Pon Holdings.

De Pon-organisatie kijkt volgens Smalbraak verder dan alleen het verkopen en onderhou­ den van auto’s. “Als marktleider moet je er ook voor zorgen dat je voortdurend antici­ peert op ontwikkelingen, ongeacht of dat nou over de duurzame kant van mobiliteit gaat dan wel over nieuwe trends in mobiliteit”, aldus de CEO, volgens wie de Pon-organisatie ook is ingericht om die slag elke dag te kunnen maken. “Dat zie je bijvoorbeeld doordat we bij Pon zo’n negentig man op CRM [Customer Relations Management] hebben werken. We willen trends waarnemen, het geluid van de klant beter horen en dat vertalen naar ons netwerk, naar onszelf en naar onze fabrikanten. Dat werkt uitstekend. Ook op het gebied van sustainability vind ik dat we een leidinggevende rol hebben, maar gelukkig vindt Volkswagen dat ook.” Met het laatste doelt hij op de uitspraak van topman Martin Winterkorn dat de Volkswagen Group in 2018 marktleider wil zijn op het gebied van elektrische voertuigen.

IJzersterk Die naam heeft Volkswagen op dit moment nog niet. “Dat klopt, maar dat zit zo: als Volkswagen het doet, doet Volkswagen het goed. De komst van de up!, Citigo en Mii zijn daarvan goede voorbeelden. We zijn niet de eerste met een goed aanbod in

24 ~ FleetWise

het segment van de kleine auto’s, maar ik ben ervan overtuigd dat we met alle drie succesvol kunnen zijn. Ik onderschrijf dat Volkswagen als concern niet altijd de first mover is, maar áls ze iets eenmaal omarmd hebben, dan komt er ook een kwalitatief ijzersterk product.”

Alternatieven Wat elektrisch rijden betreft ziet Smalbraak Nederland als een ideaal land. “Neem alleen maar al die vlakke wegen. En de Nederlander rijdt gemiddeld iets van 35 kilometer per dag, dus dat zou allemaal perfect passen.” De verwachting is dat in 2020 de elektrische auto zo’n 20 procent deel uitmaakt van de totale markt, maar het moet volgens Smalbraak wel duidelijk zijn dat dat aandeel inclusief hybrides en de zogenaamde plug-in modellen is. Puur elektrische auto’s zullen naar verwachting tegen die tijd hooguit 2 procent van de markt vormen; dat houdt vooral verband met de batterijtechniek. Mede

om die reden stelt hij dat volgens hem ook auto’s op (aard)gas en de nog steeds efficiën­ ter wordende dieselmotoren voorlopig een rol blijven spelen. “De huidige, mechanisch aangedreven motoren verdwijnen niet, maar er zal wel een aantal alternatieven worden ontwikkeld.”

nog wel dat de aanschafprijs aan de hoge kant is. En het kost, vanwege de gebrekkige infrastructuur, meer moeite. Daar moet dus nog wel naar gekeken worden”, aldus Smalbraak, die zegt dat Pon zeker inspeelt op nieuwe ontwikkelingen waar het gaat om wagenparkbeheer.

Kanttekening

Carsharing

Het fenomeen dat berijders van leaseauto’s vrijwel alleen nog maar naar hun bijtelling lijken te kijken – verreweg de meeste nieuwe leaseauto’s zitten inmiddels in het 20%-tarief – interesseert hem uiteraard, maar hij maakt er wel een kanttekening bij. “Die fiscale stimulans vind ik op zich juist, maar het moet wel leiden tot schoon rijden. En dat is niet altijd zo; met name het fenomeen plug-in hybrids met een iets grotere accu en een stekker, dat heeft niet veel met schoon rijden te maken. Maar op zich omarm ik het schone rijden. Het probleem met elektrisch rijden is

“Er is al een aantal initiatieven op dat gebied. Carsharing bijvoorbeeld, puur kijken naar de behoefte van de medewerkers en hoe ze moeten rijden. Daar wordt door onze afdeling Fleetsales op verschillende manieren op ingespeeld. Niet meer gewoon veertig auto’s bestellen omdat je veertig mensen hebt, maar vernieuwend bezig zijn. Het verklaart bijvoorbeeld waarom we als Pon de acquisitie op de fietsen van Gazelle hebben gedaan. Het zou immers best weleens kunnen dat een klant geen veertig auto’s, maar dertig auto’s en tien fietsen nodig heeft.”

Op zichzelf leek die overname van Gazelle, in de zomer van vorig jaar, een wat vreemde actie. Pon is van oorsprong immers een handelshuis (dat producten niet maakt, maar ze alleen verhandelt), maar onder Smalbraak lijkt die aanpak te zijn verlaten. “Die handels­ huisgedachte leeft misschien nog bij de buitenwereld, maar eigenlijk zijn we daar de laatste drie jaar van afgestapt. We waren lange tijd inderdaad de schakel tussen de fabrikant en de klant, maar dat blijkt niet goed genoeg te zijn. We hebben bijvoorbeeld de firma Honac overgenomen, die signaleringsappara­ tuur maakt. Niet omdat we zonodig in de signaleringsbusiness willen zitten, maar omdat onze klant – de politie in dit geval – geen witte Golf meer bij ons bestelt, maar een volledig aangeklede politieauto. Daarom hebben we nu ook een eigen bestickerings- en automatiseringsbedrijf. Dat stelt ons in staat om voor een bepaalde klant als ‘one-stop-shop’ te kunnen opereren. Klanten vragen ons om een oplossing, dan moet je ook in staat zijn om dit soort activiteiten te kunnen ontwik­ kelen.”

Bentley Aan het slot van het interview komen de manchetknopen van Smalbraak ter sprake. Ze zijn rood, met een witte B in een herkenbaar lettertype. Dat Pon importeur is geworden van Bentley kan nauwelijks mooier worden uitgedragen. Hij is ook blij met de overeen­ komst. “Bentley is een mooi merk, met veel mogelijkheden. Die nieuwe Continental V8, daar verwachten we wel wat van. Wij zijn 65 jaar distributeur, dus dan vinden we het niet meer dan een goeie zaak dat wij ook Bentley gaan vertegenwoordigen. Zowel met Porsche als met Audi hebben we laten zien dat we in het topsegment wel wat kunnen toevoegen. De combinatie van een kwalitatief sterk merk als Bentley en Pon is de best denkbare.”

Fleetwise ~ 25


verdieping

Fiscale vergroening per 1 juli 2012 1 juli 2012: een cruciale datum voor de autobelastingen. Want op die datum veranderen nogal wat fiscale maatregelen voor de zakelijke auto, vooral de regelingen die gebaseerd zijn op de CO2-uitstoot. In deze bijdrage een overzicht van de wijzigingen en de achtergronden. Tekst – Jan Rolleman Illustratie – Coen Braber

E

en aantal jaren geleden zijn in de autobelastingen diverse maatregelen genomen om de aanschaf van zuinige auto’s te stimuleren. Dat deze maatregelen prima gewerkt hebben, is inmiddels bekend. Zo is het aandeel BPM-vrije auto’s in 2011 gestegen tot ongeveer een derde van alle nieuw verkochte auto’s. Ook het aantal auto’s in de verlaagde bijtellingscategorieën is fors toegenomen. Dit geldt zowel voor de 14%- als voor de 20%-categorie. En masse hebben de autofabrikanten – geholpen door de techni­ sche vooruitgang – ingespeeld op de vraag naar zuinige en schone modellen. Om de fiscale maatregelen in lijn te houden met deze technische vooruitgang actualiseert de wetgever ze.

bijtellingsnormen De bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak verandert op een aantal punten.

26 ~ FleetWise

De essentie is dat de CO2-uitstootnormen voor de verlaagde bijtellingscategorieën per 1 juli worden aangepast. Die wijzigingsdatum midden in het jaar is na overleg met impor­ teurs, leasemaatschappijen en bedrijven bewust zo gekozen, zodat ze tijd hadden zich hierop in te stellen. Nu al is bekend dat de bijtelling ook in de komende jaren steeds verder bijgesteld wordt. Vanaf 2013 telkens op 1 januari. Daarbij is het overigens zo dat op termijn – we praten dan over het jaar 2015 – het verschil tussen benzine- en dieselauto’s qua bijtellingscategorieën verdwijnt. Er wordt dan uitsluitend gekeken naar de CO2-uitstoot en niet meer naar brandstofsoort. Een logische gedachte: omdat de dieselnormen al lager waren dan die van benzine, is hiervoor ook een relatief kleine bijstelling nodig. Als u in uw autoregeling, bijvoorbeeld voor de keuzemogelijkheden voor uw berijders, verwijzingen hebt opgenomen naar specifieke

CO2-uitstootnormen, is het slim om ook deze interne regelingen bij te stellen. Voor nieuwe auto’s vanaf 1 juli 2012 zal de indeling in een verlaagde bijtellingscategorie niet meer gelden voor de hele gebruiksduur, maar voor een periode van maximaal zestig maanden. Nadat in eerste instantie was aangekondigd dat er aangesloten zou worden bij de gemiddelde leaseduur, is alsnog besloten om een ruimere periode aan te houden. Deze termijn zal er in de praktijk vrijwel altijd toe leiden dat de bijtellingsinde­ ling zoals die bij de inzet van de auto geldt, voor de hele gebruiksduur gehanteerd kan worden. Uitgangspunt in de nieuwe regeling zijn de CO2-uitstoot en de normen van de bijtellings­ categorieën op de dag van de eerste tenaamstelling. De bijtelling die op basis daarvan wordt vastgesteld, geldt dan vervol­ gens voor de komende zestig maanden. Voor

Rob Bultman, Facility Manager E.Novation “Als vooruitstrevend ICT-bedrijf zijn wij vier jaar geleden al begonnen met de verduurzaming van ons wagenpark van zo’n 110 auto’s. Destijds was ons doel om eind 2012 uit te komen op een gemiddelde CO2-uitstoot van 130 g/km. Die doelstelling hebben we nu al gehaald, ruim 60% van ons wagenpark is ‘groen’. Vooral de BlueMotion-modellen van Volkswagen zijn populair, maar ook SEAT en ŠKODA scoren goed bij ons, met het Ecomotive-label en de Greenline auto’s. De aanstaande fiscale wijzigingen zijn geen aanleiding ons beleid aan te passen. Wel horen we van medewerkers dat ze vrezen het voordeel van de lage bijtelling kwijt te raken. Maar het aantal leaseauto’s in de 14%- en 20%-categorie neemt nog altijd toe.”

Fleetwise ~ 27


verdieping

Voorbeeld 1 Drainagebedrijf Bron heeft een Volkswagen Polo 1.2 TDI BlueMotion ingezet op 2 januari 2012 voor werknemer Jacob Buis. Deze auto heeft een CO2-uitstoot van 87 gram/km. Vanaf januari 2012 is er daarom op Jacobs loonstrook rekening gehouden met 14 procent bijtelling. Vanaf 2014 daalt de bovengrens van de 14 procent bijtelling tot maximaal 86 gram/km. Voor Jacobs auto heeft dat echter geen gevolgen: zolang Jacob er zelf in blijft rijden, houdt hij deze 14 procent bijtelling. Voorbeeld 2 Een onderneming heeft begin 2012 een Volkswagen Touran 1.2 TSI BlueMotion ingezet voor gebruik door werknemer Wim Carels. Deze auto heeft een CO2-uitstoot van 139 gram/km en valt daarmee in de 20%-bijtellingscategorie. Wim zegt zijn baan op per 1 januari 2013. Er wordt al snel een opvolger gevonden in de persoon van Bertil de Jong. Bertil krijgt deze Touran toegewezen en gaat hem ook privé gebruiken. Ondanks wijziging van berijder blijft de 20 procent bijtelling onbeperkt van toepassing, nu de auto niet van eigenaar is veranderd.

28 ~ FleetWise

De bovengrens van de BPMvrijstelling voor zeer zuinige auto’s wordt aangescherpt

auto’s die een eerste tenaamstelling van het kenteken hebben van vóór 1 juli 2012, geldt die termijn van zestig maanden echter niet. Dat wil zeggen: zolang de auto door dezelfde berijder gebruikt wordt of in het bezit is van dezelfde eigenaar. Wisselt zo’n auto na 1 juli 2012 zowel van eigenaar als van berijder, dan gaat de periode van 5 jaar wel een rol spelen. De auto houdt dan nog de lagere bijtelling gedurende deze periode, te rekenen vanaf 1 juli 2012. (Zie kader voor voorbeelden.)

BPM-wijzigingen De BPM is een belasting die wordt geheven bij de eerste kentekenregistratie. Ook in de BPM-heffing is de factor CO2 de afgelopen jaren een steeds belangrijker rol gaan spelen. Op dit moment wordt voor personenauto’s

nog een klein deel van de BPM geheven als percentage van de catalogusprijs, en een groter deel op basis van de CO2-uitstoot. Dat procentuele deel wordt per 1 juli niet aange­ past, maar verdwijnt geheel per 1 januari 2013. Op 1 juli wordt wel het CO2-afhankelijke deel van de BPM bijgesteld. Tevens wordt de bovengrens van de BPM-vrijstelling voor zeer zuinige auto’s aangescherpt. Deze bovengrens bedraagt vanaf 1 juli maximaal 91 gram/km voor dieselauto’s en 102 gram/km voor andere auto’s. Die vrijstelling loopt daarmee gelijk op met de 14%-bijtelling. Op 1 juli wordt ook een extra – vierde – BPMschijf ingevoerd. De huidige tabel kent slechts drie schijven, waarbij de derde schijf een tarief heeft van 654 euro per gram boven 232 gram/km voor dieselauto’s en

270 gram/km voor andere auto’s. Straks geldt een vierde schijf boven 225 gram/km resp. 242 gram/km, maar de tarieven gaan wel naar beneden. Het tarief in de derde schijf is straks 223 euro per gram en in de vierde schijf 559 euro per gram. Vooral de verlaging van de derde schijf kan voor sommige auto’s heel voordelig uitpakken. De extra vierde schijf wordt ingevoerd om de aanschaf van auto’s met een hoge CO2-uitstoot te ontmoedigen.

Bestelauto’s

Marcel Kok

Voor bestelauto’s speelt de CO2-component in de BPM geen rol. Het tarief voor bestelauto’s blijft 37,7 procent plus een brandstofcorrectie. Hoewel de BPM wel medebepalend is voor de hoogte van de bijtelling, zijn zakelijk gebruikte bestelauto’s van ondernemers in de praktijk echter vrijgesteld van BPM.

manager Fleet & Sustainability Manpower

Mr. Jan Rolleman heeft na zijn studie fiscaal recht bij verschillende accountants- en advieskantoren gewerkt en heeft zich toegelegd op omzet- en vennootschapsbelasting. Hij is gespecialiseerd in autobelastingen zoals BPM en motorrijtuigenbelasting, en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting). Rolleman is tevens actief als adviseur en trainer van diverse administratie- en accountantskantoren. Een vraag aan Jan Rolleman? Stel hem op www.fleetwise.nl

“Wat fiscaliteit voor leaseauto’s betreft kijken we ook al richting 2014. Vooruitlopend op de nieuwe regels die vanaf 1 juli dit jaar van kracht worden, hebben we al een aantal auto’s besteld. Vorig jaar hebben we een overeenkomst getekend voor de vervanging van 450 auto’s, waarbij we hebben gekozen voor de Polo BlueMotion en de SEAT Ibiza Ecomotive. Dit jaar worden er nog eens zo’n tweehonderd auto’s vervangen, waarvoor onder meer de Volkswagen up! een gegadigde is. Al met al bedraagt de gemiddelde bijtelling voor ons wagenpark op dit moment 17,7 procent. Daar blijkt wel uit dat veel van onze medewerkers kiezen voor een auto in de laagste bijtellingscategorie.”

Fleetwise ~ 29


verdieping 1 juli 2012 Bijtelling CO2 - uitstoot

Benzine: 14% < 103 20% 103-132 25% > 132 

De belangrijkste fiscale wijzigingen per 1 juli 2012 in een notendop

Ook na 1 juli 2012 blijft het fiscaal­vriendelijke modelaanbod van Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen bijzonder aantrekkelijk. Meer weten? www.fleetwise.nl Daar vindt u ook de speciale rekentool.

Diesel: 14% < 92 20% 92-114 25% > 114

1. Bijtelling

3. Overgangsregeling

5. Dieseltoeslag BPM

7. Investeringsaftrek

De bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak kent diverse categorieën. Deze zijn afhankelijk van de hoogte van de CO2-uitstoot van de auto. Door technische vooruitgang – auto’s worden steeds schoner en zuiniger – is het nodig de grenswaarden van deze categorieën bij te stellen. Dit gebeurt per 1 juli 2012. De nieuwe indeling is weergegen in het schema op pagina 31.

Op auto’s die vóór 1 juli 2012 ter beschikking zijn gesteld en waarvoor een verlaagd bijtellingspercentage geldt, houdt de berijder die lagere bijtelling, ook als de CO2-grenzen worden bijgesteld. Dat geldt ook voor auto’s die al vóór 1 juli 2012 op naam van een eigenaar staan en daarna door een ander gereden wordt. Wisselt de auto na 1 juli 2012 van eigenaar én berijder, dan geldt de verlaging van de bijtelling gedurende maximaal 60 maanden te rekenen vanaf 1 juli 2012.

Voor dieselauto’s geldt een BPM-brandstoftoeslag. Dit vaste bedrag wijzigt per 1 juli 2012 in een variabele toeslag. Boven een CO2-uitstoot van 70 gram/km wordt vanaf 1 juli een dieseltoeslag geheven van 40,68 euro per gram. Zuiniger auto’s hebben hierdoor ook in de BPM een voordeel.

Op zeer zuinige auto’s is voor ondernemers de investeringsaftrek van toepassing. Dit kan een aftrekpost van maximaal 28% opleveren, afhankelijk van de totale omvang van de investeringen in een jaar. De CO2-norm van auto’s die hiervoor in aanmerking komen, loopt parallel met die van de 14 procent-bijtelling, zodat deze norm automatisch mee verandert met de wijzigingen per 1 juli 2012.

2. Maximale duur De indeling in een verlaagde categorie geldt voor alle auto’s met een kenteken vanaf 1 juli 2012 voor een maximale duur van 60 maanden. Is deze periode afgelopen, en wordt de auto nog als auto van de zaak gebruikt, dan volgt er een nieuwe termijn van 60 maanden. Op basis van de tabel grenswaarden CO2-uitstoot die op het nieuwe aanvangspunt gelden wordt de bijtelling bepaald.

30 ~ FleetWise

4. Nieuwe CO2-normen in de BPM

Parallel aan de nieuwe CO2-normen van de bijtelling wordt ook de bovengrens van de BPM-vrijstelling aangepast. Ook de andere tarief­ schijven schuiven iets op. Voor auto’s met een hoge CO2-uitstoot wordt een vierde schijf ingevoerd.

6. Wegenbelasting De wegenbelasting (officieel MRB geheten) wijzigt per 1 juli niet. De huidige vrijstelling voor zeer zuinige auto’s blijft nog doorlopen tot 1 januari 2014.

8. Versneld afschrijven Ondernemers met een zeer zuinige auto kunnen deze voor 75 procent versneld afschrijven. De investering moet daarvoor binnen drie maanden na het tekenen van de order zijn aangemeld bij Agentschap NL. De CO2-bovengrens hiervoor is reeds per 1 januari 2012 bijgesteld naar maximaal 91 gram/km voor dieselauto’s en 102 gram/km voor overige auto’s.

Fleetwise ~ 31


expertise

‘Flexibiliteit staat voorop’ Het zijn uitdagende tijden voor wagenparkbeheerders. De komende jaren is de regelgeving autogebruik en –bezit aan veranderingen onderhevig. En onder druk van kostenefficiëntie en het Nieuwe Werken wordt de roep om een flexibele inzet van mobiliteit steeds groter. Een kwartet experts van Pon duidt de toekomst.

Peter van Beveren Sales Manager Fleetsales

“I

k constateer een toenemende variëteit in mobiliteitsbehoeften en dat maakt het keuzeproces bij onze klanten nog interessanter. Pon Fleetsales denkt breed met de klant mee in mobiliteitsoplossingen. Daarbij is het sleutelwoord steeds vaker ‘flexibilisering’. Meer en meer heeft de klant de behoefte aan flexibele oplossingen als het om zijn mobiliteit gaat. Waar we vroeger zaken deden met een fleetowner, krijgen we nu steeds meer te maken met persoonsgebon­

“M

32 ~ FleetWise

“O

den mobiliteitsbudgetten en dus individuele berijders. We kijken steeds meer naar het gebruik; sommige berijders hebben tijdens de werkweek voldoende aan een Volkswagen Polo, maar willen tijdens de vakantie toch wel graag een Volkswagen Passat of SEAT Alhambra. Ook zou je tot de conclusie kunnen komen dat het aanvullend gebruik van een OV-jaarkaart een verstandige keuze is. We moeten over de grenzen van de leaseauto alléén durven kijken. Pon is dus in toene­ mende mate een mobiliteitsprovider in de breedste zin van het woord.”

m met een dooddoener te begin­ nen: de leaseauto is ook in 2015 nog steeds van de partij. Voor veel werknemers is de auto geen statussymbool meer. De kleine, groene auto met minder pk’s is een geaccepteerde auto van de zaak geworden. Ik verwacht dat de rol van de elektrische auto toeneemt, maar het aandeel zal nog relatief klein zijn in 2015. Er zal op de leasemarkt wel een verschuiving plaatsvinden op budgettair gebied. Door toenemende

STEL JE VRAAG AAN PETER VAN BEVEREN

STEL JE VRAAG AAN Harald van Meel

peter.van.beveren@fleetwise.nl

harald.van.meel@fleetwise.nl

Bart Heinink Duurzaamheidsmanager

et 2015 voor de deur, is het wagenparkbeheer complexer dan ooit. Maar wij bij Pon zien dat niet zozeer als negatief, eerder als uitdaging. Duurzaamheid, met thema’s zoals CO2uitstoot en de rol van fijnstof en stikstof worden voor een onderneming steeds belangrijker. Duurzaamheid is dan ook vaak onderwerp van gesprek met onze klanten. Bedrijven verwachten namelijk een totaal­ oplossing, waarin eventueel gestelde milieu­ doelen worden meegenomen. Voor veel klanten brengen wij in kaart hoeveel CO2 hun wagenpark uitstoot, fleetmanagers vragen ons op welke manier ze hun uitstoot nog verder kunnen beperken en op welke termijn. We hebben een wagenparkscan ontwikkeld die

Harald van Meel Commercieel Manager Fleet Services Volkswagen Leasing

kostenefficiëntie, aangescherpte boekhoud­ regels en Het Nieuwe Werken willen steeds meer klanten mobiliteit flexibel inzetten. Een persoonsgebonden mobiliteitsbudget is te besteden aan een auto, maar ook aan het openbaar vervoer of een combinatie daarvan. Flexibiliteit staat voorop. Wij hebben een Auto Abonnement dat hierop inspeelt. Daarbij kan een privé-auto zakelijk slim gebruikt worden. Ondernemingen maken voor hun werknemers collectief afspraken, waarbij de rijders gebruik kunnen maken van een scherp inkoopbeleid. De overstap naar mobiliteits­ budget is een grote verandering in de wijze waarop ondernemingen nu met hun lease­ parken omgaan, maar heeft de toekomst.”

Paul Sauerbier Voorzitter Werkgroep Regeringsbeleid

snel en op maat laat zien wat het CO2-reductie­ potentieel is van een wagenpark en de total cost of ownership. Ook geeft de scan aan welke CO2-reductie alternatieve brandstoffen opleveren, zoals groen gas of aardgas. En laten we elektrisch rijden niet vergeten. Tegen 2015 hebben wij een aantal prachtige elek­ trisch aangedreven voertuigen op de markt. Volkswagen wil in 2018 marktleider zijn op deze markt.”

Stel je vraag aan Bart Heinink bart.heinink@fleetwise.nl

“A

uto en fiscus. Het is en blijft de rode draad binnen de leasemarkt. Volgens het huidige belastingplan wordt de BPM stapsgewijs omgezet in een heffing die berekend wordt op basis van de CO2-uitstoot onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. Daardoor is er per 2013 geen procentueel catalogusprijsdeel meer in de BPM, maar geldt er alleen BPM op basis van de diverse CO2-afhankelijke schijven. De uitstoot van CO2 zal naar 2015 dus nog belangrijker zijn. Een grammetje meer uitstoot kan bijvoor­ beeld het verschil maken tussen wel of geen BPM of MRB. Het vergt nogal wat van de fabrikanten. Je krijgt een wedloop om aan de steeds veranderende fiscale regelgeving te voldoen. Dat is niet makkelijk als je weet dat

bijna elk land zijn eigen regelgeving heeft en dat de berekeningen bijna niet uit te leggen zijn. Met onze merken lopen we in ieder geval voorop; wij blijven technisch vooruitstrevende auto’s maken. En wij van Pon ondersteunen onze klanten waar we kunnen.”

Stel je vraag Paul Sauerbier paul.sauerbier@fleetwise.nl

Fleetwise ~ 33


drieluik

Klein maar dapper De Volkswagen up!, SEAT Mii en ŠKODA Citigo vormen een zeer aantrekkelijke drieling. Als een vis in het water in de stad, maar ook daar­buiten zijn het compacte alleskunners. Door de lage bijtelling zijn ze bovendien interessant voor zakelijke rijders. Tekst – Sjaak van Hal Beeld – Georges van Wensveen

M

et hun compacte afmetingen, flexibele mogelijkheden, complete uitvoering en volwassen prestaties maakt het A-segment kennis met een geduchte drieling. En de prijsbewuste leaserijder heeft er in één klap een hele familie bij om uit te kiezen. Elk staat garant voor veel rijplezier, goede prestaties én lage bijtelling en kosten. De Volkswagen up!, SEAT Mii en

34 ~ FleetWise

De schoonste versies zijn goed voor een gemiddelde CO2-uitstoot van slechts 79 g/km. Deze jongens hebben voorlopig dus niets te duchten van de aangescherpte fiscale regelgeving vanuit Den Haag.

ŠKODA Citigo, Volkswagen up! en SEAT Mii: laagste bijtelling, hoogste veiligheidsniveau

Fleetwise ~ 35


drieluik

ŠKODA Citigo delen de beproefde techniek en het platform van Volkswagen Group maar hebben ieder een eigen gezicht en uitstraling.

Vrolijk en veilig De Volkswagen up! pakt iedereen in met zijn vrolijke vormgeving. Die vrolijkheid zet zich voort in zijn pittige prestaties en enorme wendbaarheid in het drukke stadsverkeer. Met zijn lengte van 3,54 meter en breedte van 1,64 meter is voor de up! in de stad altijd wel een parkeerplaatsje te vinden, en dat is handig voor wie voor zaken in het centrum moet zijn. Maar voor de up! geldt ook: compact van buiten, verrassend royaal van binnen. Naast plek voor vier inzittenden is er een opberg­ ruimte van 251 liter die ruim plaats biedt aan bagage, zowel voor zakelijke doeleinden als vrije tijd. Door de achterbank neer te klappen ontstaat zelfs een bagageruimte van 951 liter. Met kreukelzones en airbags voor de inzitten­ den zijn ook de veiligheidsvoorzieningen dik in orde. Daarbij beschikt de compacte Volkswagen over een noodremvoorziening die automatisch wordt geactiveerd bij een dreigende aanrijding.

Schoon en zuinig, volwassen prestaties Dankzij zijn relatief lange wielbasis van 2,42 meter biedt de Volkswagen up! niet alleen veel binnenruimte, hij is daardoor ook koersvast op autowegen en snelwegen buiten de stad. Daar levert hij volwassen prestaties dankzij zijn 1.0-liter driecilinder-benzinemotor met BlueMotion Technology. Deze krachtbron is leverbaar met 44 kW (60 pk) en 55 kW (75 pk),

ii SEAT M perament m e t s n a a p S . Standanarvdier jaar garantie e

Vol agen up! Een bagageksw ruim maar liefst 951 litetetot r

Sprankelend debuut

De SEAT Mii is het Spaanse broertje van de Volkswagen up!. De Mii deelt dezelfde techniek en rijeigenschappen, maar voegt daar nog wat Spaans temperament aan toe. Een goed begin van een lange, mooie zomer.

Ook SKODA komt deze zomer met een compact exemplaar: de Citigo, als tegen­ hanger van de Volkswagen up! en SEAT Mii. Naast een 3-deurs komt ŠKODA ook met een 5-deurs uitvoering. Deze 5-deurs uitvoering biedt de achterpassagiers nog gemakkelijker toegang tot de achterbank, ideaal voor mensen die vaker met collega’s of familie reizen. Voor ŠKODA betekent de Citigo tegelijk het debuut in het populaire A-segment. Deze auto beschikt over dezelfde schone motoren als de Volkswagen up! en SEAT Mii, voor uitstekende prestaties, een laag brand­ stofverbruik en geringe CO2-uitstoot. Daarnaast voorziet ŠKODA de Citigo van de eigen kenmerkende signatuur, in lijn met de grotere ŠKODA -modellen. Bovendien heeft de Citigo de eer als eerste ŠKODA het nieuwe merklogo te dragen.

Temperament

5 sterren EuroNCAP

Volgens Alejandro Mesonero-Romanos, het nieuwe hoofd van SEAT Design, ademt de Mii in alles de atmosfeer van de wereldstad Barcelona. Die staat voor modern en een krachtige persoonlijkheid, maar tegelijk voor een ingetogen karakter. Totdat je de SEAT Mii de sporen geeft: dan komt het pittige tempe­ rament volledig tot zijn recht – in Barcelona en ver daarbuiten. Met zijn lage gewicht van 854 kilogram en de compacte afmetingen laat hij zich moeiteloos door het drukke stadsver­ keer manoeuvreren. Geheel in stijl en met dezelfde prestaties en het lage verbruik en de geringe CO2-uitstoot als zijn broertje, de Volkswagen up!.

Het resultaat is een moderne, zeer compacte auto met de veelgeprezen rijeigenschappen van zijn ‘broers’. Het maakt ook de Citigo tot een zeer aantrekkelijke leaseauto met schone, zuinige motoren en een lage bijtelling. In Tsjechië is de Citigo al verkozen tot Stadsauto van het Jaar. Bovendien scoorde deze kleinste ŠKODA tijdens EuroNCAP-testen, net als de up! en Mii, de maximale score van 5 sterren voor botsveiligheid. Deze crashbestendigheid geldt nu als de nieuwe maatstaf in het A-segment. Vooral de inzittendenbescherming is van hoog niveau.

met een verbruik van respectievelijk 4,2 en 4,3 liter per 100 km. Beide motoren stoten minder dan 100 g/km CO2 uit. In BlueMotionuitvoering is dat zelfs 79 g/km. Voor 2013 staat ook nog een elektrisch aangedreven up! op het programma, bij uitstek geschikt voor stadsverkeer. De up! is verder uit te rusten met een maps+more Portable Infotainment Device (PID) voor navigatie, telefoon en infotainment.

Mii amor

Ruimtewonder

S In TsjecKhiëODaA Citigo: Stadsauto vlaverkozen tot n het Jaar. 36 ~ FleetWise

remmen bij een dreigende aanrijding. Maar wie met de Mii rijdt, zal niet snel worden verrast. Die blijft alert en geniet met volle teugen van dit Spaanse ruimtewonder. Elke Mii wordt bovendien standaard afgeleverd met vier jaar garantie.

Zijn ‘urban’ uitstraling en grote wendbaarheid maken de SEAT Mii de ideale metgezel in het dagelijks verkeer, zowel in de stad als voor een weekend in de buitenlucht. Net als de Volkswagen up! beschikt de Mii over een City Safety Assist die ingrijpt door automatisch te

Drie-eenheid Dat is nu het mooie van de Volkswagen up!, SEAT Mii en ŠKODA Citigo: ze hebben met elkaar gemeen dat ze de laagste bijtelling koppelen aan het hoogste comfort- en veiligheidsniveau. Welke auto u ook kiest, u weet dat het met het DNA wel goed zit. Maar zoals bij elke drie-eiige drieling geldt: elk heeft zijn geheel eigen karakter.

Fleetwise ~ 37


eerste indruk

De ideale reisgenoot voor zowel werk als privé

De nieuwe Audi A4

Zelfbewuste zakenpartner 10 miljoen verkochte exemplaren. De Audi A4 is toonaangevend in de premium middenklasse. Al jaren. De nieuwe Audi A4 zet op zijn beurt weer de maatstaf. Tekst – Sjaak van Hal Beeld – Audi

D

e Audi A4 is een lust voor het oog, maar ook een waardevaste investering en kostenbesparing in één. De Audi-technici zijn erin geslaagd het brandstof­ verbruik met gemiddeld 11 procent te reduceren, terwijl vermogen en koppel juist toenamen. Alle motoren zijn standaard uitgerust met een turbo, directe brandstof­ inspuiting, een start-stopsysteem en terugwinning van remenergie.

320 Nm aan een verbruik van slechts 5,6 liter benzine per 100 km (134 g/km CO2). Hiermee is deze motor zelfs 19 procent zuiniger dan zijn voorganger. Het topmodel is de sportieve Audi S4 met maar liefst 245 kW (333 pk).

transmissies

Zuinig topvermogen Met de keuze uit niet minder dan 23 motor­ uitvoeringen, is er voor iedere bestuurder een Audi A4 te vinden die hem als een maatpak pst. Zo bestaan er al vijf varianten op de 2.0-liter viercilinder en drie versies van de 3.0-liter V6–TDI. Stuk voor stuk krachtig. En

38 ~ FleetWise

efficiënt. Met een verbruik van gemiddeld 4,9 liter per 100 km is de 3.0-liter V6-TDI met 204 pk de zuinigste in zijn klasse. De nieuwe 1.8-liter TFSI doet weinig onder voor het efficiëntiewonder. Deze combineert een vermogen van 125 kW (170 pk) en koppel van

Ook op het gebied van transmissie biedt de Audi A4 voor elk wat wils. Handgeschakeld of automaat, of een combinatie van beide. In combinatie met de vele motoruitvoeringen ontleent de Audi A4 hieraan zijn dynamische rijeigenschappen. Van de voorwielaangedre­ ven 6-versnellingsbak, de multitronic en S-tronic, tot quattro vierwielaandrijving die zowel handgeschakeld als met de S-tronic kan worden bediend. Voor alle V6-quattro’s is er optioneel een sportdifferentieel leverbaar.

Met de modernste motor- en aandrijftechniek biedt de Audi A4 nog meer rijplezier dan zijn voorganger. Temeer doordat iedere bestuur­ der zijn eigen rijdynamiek eenvoudig kan instellen. Audi drive select is optioneel leverbaar en kent vier voorkeuren: ‘comfort’, ‘auto’, ‘dynamic’ en ‘efficiency’. Daarbij is de auto even veilig als comfortabel dankzij diverse elektronische assistentiesystemen. Tezamen met het dynamische onderstel, het remsysteem en de stuurinrichting beschikt de Audi A4 hierdoor over een uitmuntende wegligging. Dit maakt deze auto tot de ideale reisgenoot, voor zowel werk als privé.

Veel interieurcomfort Dankzij zijn stijlvolle interieur en fraaie lijnen biedt de Audi A4 de zakelijke rijder alles om

zowel letterlijk als figuurlijk goed uitgerust voor de dag te komen. Van buiten is hij met zijn strakke, dynamische vormen onmisken­ baar de nieuwe Audi A4. Het compleet uitgevoerde interieur ademt pure klasse door hoogwaardige materialen en afwerking. Het infotainmentsysteem met dvd of harddisk, navigatie en acht speakers maakt deze fraaie zakenauto compleet. Met de Audi A4 Pro Line Business uitvoering geniet de zakelijke rijder van diverse extra’s, zoals een MMI navigatie­ systeem, een telefoonvoorbereiding en een multifunctioneel lederen stuurwiel. De Audi A4 is leverbaar vanaf 32.810 euro, de Pro Line Business uitvoering is leverbaar tegen een meerprijs van 1.295 euro.

Fleetwise ~ 39


KENWOOD DNX-521VBT

PERFECTE INTEGRATIE

pon product Vermogen

Snelheidsbegrenzer

van 294 kW/400 pk tot 353 kW/480 pk

ingesteld op 85 km/u i.p.v. 89 km/u

merken en producten uit het portfolio van Pon

Aeropakket met dakspoiler en gesloten zijskirts bespaart 0,3 l/100 km

Gemiddeld brandstofverbruik: 28.74 l/100 km (MAN TGX 18.440 EfficientLine)

MAN Tipmatic® transmissie met Intarder Eco: 25% minder wrijvingsverlies

Led dagrijverlichting verbruikt 42 watt i.p.v. 300 watt.

MAN Air Pressure Management

Anti-Diefstal beveiliging dankzij deels afneembaar frontpaneel

Dankzij een speciaal ontworpen interface worden een aantal functies van uw boordcomputer overgenomen op het Kenwood Scherm, o.a. Parking sensoren, air-conditioning, stoelverwarming...

DNX-521VBT : Dé Meest Complete Oplossing op de Markt! (*)

Lichte constructie combineert laag

Dynamo

eigen gewicht (leeggewicht ca. 6.700 kg) met brandstofbesparing en 200 kg extra laadvermogen

met 4% hoger rendement en 10% hogere opbrengst

Pon staat voor veel meer dan alleen personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Van graaf­machines tot financiële dienstverlening en van fietsen tot autobanden, ze behoren allemaal – en nog veel meer – tot het rijke aanbod. In Fleetwise belichten we iedere keer een van de vele merken en hun producten uit de Pon-familie. Als eerste: MAN Truck & Bus. Tekst – Rob de Boer Beeld – MAN Truck & Bus

(*)

Voor Volkswagen, Skoda & Seat

D

e geschiedenis van de MAN Group, waar MAN Truck & Bus deel van uitmaakt, start in 1908, als officieel de naam Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG, kortweg MAN, wordt aangenomen. Zeven jaar na de oprichting brengt MAN voor het eerst een vrachtwagen op de markt, en op de Auto­tentoonstelling van Berlijn heeft MAN een primeur die inslaat als een bom: de allereerste dieselmotor met directe injectie voor een vrachtwagen. Het Europese beroepsgoederen­ vervoer staat nog in de kinderschoenen, maar omarmt de moderne dieseltechnologie vrijwel direct als nieuwe norm. Ruim een eeuw later heeft MAN Truck & Bus

bespaart 0,5 l/100 km

AG, net als de gehele internationale transport­ wereld, een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In productievestigingen verspreid over Europa maakt het bedrijf vrachtwagens tot 50 ton, maar ook speciale voertuigen tot een treingewicht van 250 ton en een compleet gamma van lijn- en reisbus­ sen. Daarnaast is MAN uiterst succesvol als fabrikant van diesel- en gasmotoren, in vermogen uiteenlopend van 83 kw/113 pk tot maar liefst 1.103 kW/1.500 pk. Hoe hoog­ staand de technologie anno 2012 is, bewijst de MAN TGX EfficientLine, die dankzij een aantal uitgekiende brandstofbesparende maatregelen uitzonderlijk efficiënt is.

Kenwood Electronics Europe B.V. P.O. Box 165,1420AD Uithoorn THE NETHERLANDS info@kenwood.nl - www.kenwood.nl

Fleetwise ~ 41 Positive - 2012 Official Supplier Partner Logo - Issue 1

McLaren Rocket Red Black White 30% Black / Pantone Cool Gray 5


interview Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW

‘ Een duurzaam business­model voor mobiliteit is niet eenvoudig te realiseren’

B

ernard Wientjes: “Een duurzame toekomst kunnen we alleen dichterbij brengen door samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap, maatschappelijke organisaties en consumenten. Duurzaamheid komt van onderop uit de maatschappij. Het kan en zal nooit van bovenaf kunnen worden opgelegd. Vandaar dat VNO-NCW en MKBNederland zo de nadruk leggen op die gemeenschappelijkheid als we het hebben over een duurzamere toekomst. Met de titel van de nota, Onze gemeenschappelijke toekomst, onderstrepen we dat.” De twee grootste organisaties van ondernemers die samen verantwoordelijkheid nemen voor duurzame ontwikkeling. Vijfentwintig jaar geleden had niemand dat voor mogelijk gehouden. Wat is er sindsdien gebeurd? “De gesprekken en discussies over duurzame ontwikkeling waren tot enkele jaren geleden vooral ideologisch van aard, niet gebaseerd op rationele en zakelijke afwegingen. Mede door de economische crisis werd de discussie zakelijker en functioneler. Vanaf dat moment konden ondernemers en ondernemingsorga­ nisaties er beter en makkelijker over

42 ~ FleetWise

meepraten. Maar niet alleen meepraten: ook beter laten zien wat ondernemers doen aan verduurzaming, hoe zij dat doen en wat het oplevert. Dat deden zij overigens daarvoor ook al, alleen werd het toen minder gehoord en begrepen.” Voor zover uw nota over onze gemeenschappelijke toekomst zich in een paar zinnen laat samenvatten: wat is uw visie op duurzaamheid? “In één zin: met groene groei als business­ model voor de wereldeconomie wordt duurzaamheid concreet gerealiseerd. Het gaat erom economisch succesvol te ondernemen en daarbij verantwoord om te gaan met mensen en de planeet. Niet alleen in de eigen fabriek, maar over de hele keten. Ondernemers doen dat om verschillende redenen. Veelal is hun motivatie dat zij zich verantwoordelijk voelen om de wereld beter achter te laten dan dat zij haar aantroffen. Ondernemers zijn als geen ander in staat om de maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Bedrijven zijn daarmee aanjager van groene groei en in belangrijke mate verantwoordelijk voor concrete duurzame ontwikkeling en voor de realisatie van welvaart.”

Met de nota ‘Onze gemeenschappelijke toekomst’ presenteerde VNO-NCW dit voorjaar haar visie op duurzaam­heid. Fleetwise vroeg voorman Bernard Wientjes hoe de werk­gevers­­­ organisatie aankijkt tegen duurzame mobiliteit. Tekst – Pierre Spaninks Beeld – VNO-NCW

Fleetwise ~ 43


interview

DE BIO-BASED ECONOMY

Arie Kievit, Peter Hilz, Bram Belloni, Hollandse Hoogte.

Het VNO-NCW is voorstander van een bio-based economy: een economie die niet afhankelijk is van fossiele grondstoffen maar alternatieven zoekt in biomassa. De bio-based economy is een belangrijke peiler binnen het topsectoren-beleid van het huidige kabinet. Met het beleid stimuleert de overheid 9 topsectoren – die vakgebieden waarin Nederland wereldwijd uitblinkt – om ons land daarin nog sterker te maken. Overheid, bedrijfs­ leven, universiteiten en onderzoekscentra werken daarom samen aan kennis en innovatie. De afspraken hierover zijn per april 2012 vastgelegd in innovatiecontracten. De 9 topsectoren zijn: Tuinbouw en uitgangs­ materialen, Water, AgroFood, Life Sciences, Chemie, High Tech Systemen en Materialen, Energie, Logistiek en Creatieve Industrie. V.l.n.r. Nederlands eerste zeeboerderij in de Oosterschelde. Hier worden wieren en zeesla geteeld voor onder andere toekomstig gebruik als biobrandstof. / Onderzoek naar de energiewinning uit algen. / Gedroogd zaad van de Jatropha struik waaruit bijvoorbeeld Biodiesel kan worden gedestilleerd.

curriculum vitae ‘Ik ben ervan overtuigd dat groene groei het businessmodel is voor de toekomst’

Wat wilt u bereiken op het gebied van duurzaamheid, wat is uw ambitie? “Ik ben ervan overtuigd dat duurzame groei of groene groei het businessmodel is voor de toekomst. Als dit op wereldwijde schaal wordt toegepast, is duurzame ontwikkeling niet meer een na te jagen ideaalbeeld, maar is het concreet geworden – wat zich vertaalt in een significante welvaartstoename wereldwijd. Minder vervuiling, minder honger, betere zorg: de perspectieven zijn aantrekkelijk. Mijn ambitie is dat steeds meer ondernemingen echt duurzaam gaan ondernemen en groene groei realiseren.” Welke meetbare resultaten zou u op welke termijn willen behalen? “Het is heel moeilijk om zo’n ambitie concreet te vertalen naar harde, meetbare doelstel­ lingen. Duurzaamheid kent immers verschillende facetten en aspecten die bij ieder bedrijf weer een ander accent hebben. Dit geldt ook voor burgers. Waar de een zijn elektriciteit vooral duurzaam geproduceerd wil zien, is de ander al blij als hij überhaupt op een energienet is aangesloten. Er zijn nog zo’n twee miljard mensen op de wereld zonder toegang tot energie. Ik denk wel dat we in het

44 ~ FleetWise

kader van het verlengen en vernieuwen van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties wereldwijd een aantal doelen gaan afspreken over aspecten van duurzaamheid.” Hoe kijkt u vanuit uw visie en ambitie aan tegen het thema mobiliteit? “Een duurzaam businessmodel voor mobiliteit – waaronder ook transport valt – is niet eenvoudig te realiseren. De sector heeft al veel bereikt voor de luchtkwaliteit door uitlaatgas­ sen schoner te maken. Verminderen van gebruik van fossiele energie is een zwaardere opgave, omdat de vraag naar mobiliteit en transport nog steeds stijgt en omdat er voor transport bijna geen efficiëntere energiedrager is dan olie. Wel is het mogelijk om de efficiency nog flink te verbeteren door technische maatregelen aan voertuigen en motoren.” Hebben de individuele gebruikers van die vervoermiddelen ook nog invloed op duurzaamheid? “Als die gebruikers dat willen, hebben zij zelfs de meeste invloed. Omdat zij zelf kunnen kiezen voor een duurzame vervoerwijze. Als men voor een auto kiest, is er een breed keuzepalet: van energiezuinig tot energie­

slurpend, afhankelijk van zowel het type auto als van het eigen rijgedrag. Je kunt ook voor het openbaar vervoer kiezen natuurlijk, bijvoorbeeld de trein. Inzet van elektriciteit maakt het benutten van andere, duurzame primaire energie ook in het wegverkeer mogelijk, maar batterijen zijn zwaar en elektrisch rijden is voorlopig alleen aantrekke­ lijk voor personenauto’s en bestelverkeer op relatief korte afstanden.” U staat bekend als een groot voorstander van een bio-based economy. Wat moeten we daar precies onder verstaan? “Wij stimuleren erg de bio-based economy. Dat heeft er onder meer toe geleid dat die als sectordoorsnijdend thema is opgenomen in het zogenaamde topsectoren-beleid, waarbij wij nauw betrokken zijn. In de toekomst zullen niet alleen talloze materialen maar ook energie worden geproduceerd uit biomassa en biomassa-reststromen. Daarmee ontstaat er een alternatief voor fossiele grondstoffen. We gaan onze kennis op gebieden als procestech­ nologie en chemie inzetten om allerlei bestanddelen van biomassa zo hoogwaardig mogelijk te gebruiken. Wist u dat de waarde

van de verschillende onderdelen van een grasspriet tien keer zo hoog is als die van het grassprietje zelf? Kortom: een fantastisch toekomstperspectief. De bio-based economy is wat mij betreft de aangewezen ontwikkel­ richting, omdat we daarmee een aanmerkelijke verbreding krijgen van de keuze in grondstoffen waarop onze economie draait. We gaan kringlopen sluiten en gebruikmaken van reproduceerbare grond­ stoffen. Dat maakt mij optimistisch over de kansen om een duurzame economie daadwer­ kelijk van de grond te krijgen.” Wat zou de overgang naar zo’n bio-based economy concreet betekenen voor de mobiliteit, voor verkeer en vervoer in Nederland? “Hoewel de bio-based economy zich in eerste instantie vooral richt op hoogwaardige toepas­ singen in materialen, zal die ook een boost geven aan de tweede generatie biobrandstof­ fen. Ik verwacht dat fabrikanten van auto’s en vrachtwagens hierop in zullen spelen, dus dat er meer gebruik wordt gemaakt van het aanbod van groen gas en groene elektriciteit.”

Bernard Wientjes (1943), voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes (1943) studeerde Nederlands Privaatrecht en was vervolgens van 1967 tot 1999 directeur-eigenaar van Wientjes Beheer BV (o.a. Ucosan). In 1999 treedt hij toe tot de Raad van Bestuur van Villeroy & Boch AG. In 2005 wordt Wientjes voorzitter van het VNO-NCW. Hij is tevens vicevoorzitter van de SociaalEconomische Raad.

Fleetwise ~ 45


FLEET DUEL

Volkswagen up! ~vs~ ŠKODA Fabia Combi

Coert Wijnands en Eline Koppedraaijer hebben de ideale auto gevonden voor hun wagenparken. Coert zweert bij de ruime ŠKODA Fabia Combi, terwijl Eline overtuigd is van de kwaliteiten van de Volkswagen up!. Beide ‘kemphanen’ vergelijken hun keuzes.

Titanenstrijd Eline Koppedraaijer vindt de uitstraling en het imago van Volkswagen onovertroffen ~ Coert Wijnands zweert bij de scherpe prijsstelling van ŠKODA

Tekst – Albert-Jan Cornelissen Beeld – Georges van Wensveen

46 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 47


fleet duel

Personalia

Personalia

Naam Eline Koppedraaijer

Naam

Functie Oprichter/eigenaar TMI BV

Functie Hoofd facilitaire zaken Wolter & Dros

Coert Wijnands

Leeftijd 45 TMI BV is een detacheringsbureau in de zorg uit Amsterdam dat bemiddelt voor verpleegkundigen en paramedici en detacheert naar ziekenhuizen door heel Nederland en sinds kort ook België en Duitsland. Door de recente overname van concurrent Confesso BV is het wagenpark uitgegroeid tot circa 500 auto’s, die eigendom zijn van het bedrijf.

Leeftijd 52

Eline Koppedraaijer: ‘Toen Volkswagen een nieuw model bracht in het A-segment met 14 procent bijtelling, was voor ons de keuze snel gemaakt’

“Toen Volkswagen een nieuw model bracht in het A-segment met 14 procent bijtelling, was voor ons de keuze snel gemaakt.” Hoewel de up! volgens Eline Koppedraaijer, oprichter en mede-eigenaar van detacheringsbureau TMI, even op zich liet wachten, was de nieuwe compacte Volkswagen geknipt als vervoermid­ del voor het gedetacheerde verpleegkundige personeel. “Het was voor ons de ideale vervanger voor onze Toyota’s Aygo”, stelt ze. “Het is een merk met een gedegen reputatie en de auto’s vallen bij onze berijders goed in de smaak.” Al sinds de oprichting van het bedrijf in 2001 staat Volkswagen hoog op het verlanglijstje; TMI schafte indertijd gebruikte Volkswagens Polo en Golf aan voor haar personeel. Inmiddels is het bedrijf doorgegroeid naar ruim 500 vaste medewerkers en in 2008 en 2009 werd de switch naar nieuwe auto’s

48 ~ FleetWise

gemaakt. Maar die zijn nog altijd in eigen beheer.

Betaalbaar “Ik vind de up! een leuke auto om te zien, maar voor ons personeel is de ŠKODA Fabia Combi dé auto”, steekt Coert Wijnands, hoofd facilitaire zaken bij Wolter & Dros, van wal. “Dankzij de grote bagageruimte kan vol­ doende gereedschap en eventueel klein materiaal worden meegenomen. Bovendien heeft hij een laag verbruik en is ook nog eens zeer betaalbaar.” Koppedraaijer haakt daarop in. “De up! is misschien wat duurder dan zijn concurrenten, maar daar staat tegenover dat de restwaarde bij Volkswagen ook altijd goed is. Dus per saldo ben je niet duurder uit.” Wijnands is het daarmee eens. “Het draait er uiteindelijk toch om wat de tweedehands

Coert Wijnands: ‘Er zijn maar weinig merken die een compacte stationwagon aanbieden tegen zo’n scherpe prijs’

markt bereid is om voor een auto te geven.” Ook over het milieuaspect heerst eensgezind­ heid. “De zuinige Fabia Greenline draagt bij aan het halen van onze CO2-prestatienorm en past in het kader van duurzaam ondernemen. En door die geringe CO2-uitstoot is de fiscale bijtelling voor onze medewerkers ook nog eens prettig laag”, zegt Wijnands.

Selectie Hoewel Koppedraaijer gaat voor het imago en de uitstraling van Volkswagen – in combinatie met de voor berijders gunstige bijtelling – is ŠKODA voor Wijnands een uitstekende keuze. “Er zijn maar weinig merken die een com­ pacte stationwagon aanbieden tegen zo’n scherpe prijs”, vertelt hij. “Deze auto is door ons op bepaalde functies geselecteerd, maar ook in de segmenten waar we onze medewer­ kers vrije keuze bieden, is ŠKODA goed

Ingenieursbureau Wolter & Dros BV is een van de grootste installatiebedrijven op het gebied van technische installaties voor klimaatbeheersing, sanitair, duurzame energie en industriële processen in Nederland. In totaal omvat het wagenpark van het landelijk opererende bedrijf ruim 1.000 auto’s, waaronder bijna 130 gifgroen gekleurde ŠKODA’s Fabia Combi.

vertegenwoordigd door de aantrekkelijke prijsstelling.” Bij dat selectieproces wordt bij Wolter & Dros niet alleen gekeken naar de financiële aspecten, maar worden er ook lange trajecten afgelegd met demomodellen om te kijken of het gewenste comfort wordt geboden. “Wij hebben ervoor gekozen om ons personeel zelf te laten kiezen, maar hanteren wel een beperkt merkenbeleid”, stelt Koppedraaijer. “Als je met zulke ‘korte lijstjes’ werkt, is het wel belangrijk dat de auto’s in de smaak vallen bij de berijders. En dat doen ze!”

Meedoen? Wilt u de hoofdrol spelen in het volgende Fleet Duel? Meld u aan: fleetduel@fleetwise.nl

Fleetwise ~ 49


eerste indruk Audi A6 hybrid

Gestroomlijnd

Audi’s antwoord op de toenemende vraag naar premium hybrides voor de leasemarkt heet: Audi A6 hybrid. Fleetwise stapte in voor een kennismaking. Tekst – Lucas Boot Fotografie – Fjodor Buis

K

linkt spannend. Rijden in een hybride. Want wat lang als toekomstmuziek klonk is nu werkelijkheid. Een combinatie van een conventionele aandrijving (een benzinemotor) en de hulp van een elektromotor. Hoewel we snel de eerste meters willen maken – om te zien hoe de twee samenwerken – valt eerst het oog op de bijgeleverde specificatielijst. De droge cijfers zijn indrukwekkend. Gemiddeld verbruikcij­ fer: ruim 1 op 16. CO2-emissie: een bescheiden 145 gr/km, goed voor een groen A-label. Gecombineerd vermogen: 180 kW/245 pk bij 450 Nm trekkracht uit een elektromotor en een 2.0 TFSI benzinemotor (die op zich goed is voor 155 kW/211 pk). Getallen die prikkelen. Starten dus! Niet de vertrouwde benzineroffel laat zich horen, maar het fluweelzachte gezoem van de elektrische aandrijving. Dat is nu het mooie van een hybride. Hij rijdt drie kilometer aan één stuk op alleen de elektromotor, bij een constante snelheid van 60 km/u. Fluisterstil zoemen we door het stadsverkeer. In deze efficiënte EV-modus, rijdt de Audi A6 hybrid volledig emissieloos dus. De achttraps tiptronicautomaat schakelt ondertussen zijdezacht door z’n verzetten. Deze geavan­ ceerde versnellingsbak beschikt standaard over een start-stopsysteem, dat de motor uitschakelt wanneer we voor het rode stop­ licht staan.

50 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 51


eerste indruk

Luxe als standaard

Audi A8 deze zomer ook als hybride

De Audi A6 hybrid kent een rijke basisuitrusting. Standaard zijn fraaie 17-inch lichtmetalen wielen, comfort airconditioning met vier gescheiden zones, elektrisch schuif/kanteldak, in ongelijke delen neerklapbare achterbank, bestuurdersinformatiesysteem met kleurendisplay, MMI navigatie plus en Audi sound system. Prijzen voor deze Audi A6 hybrid beginnen bij 62.480 euro. Een nog rijker aangeklede Pro Line Plus uitvoering is leverbaar tegen 4.750 euro meerprijs. In deze uitmonstering is hij ook voorzien van diefstalalarm, parkeerhulp plus, elektrisch verstelbare lendensteunen, lederen bekleding, verwarmbare voorstoelen, lichtpakket en Xenon plus-verlichting.

Vanaf deze zomer staat de Audi A8 hybrid in de showroom. Het vlaggenschip heeft net als de Audi A6 hybrid een aandrijflijn met een 2.0 TFSI-krachtbron, een elektromotor en een lithium-ion accu. Dit is samen goed voor 180 kW/245 pk en een maximaal koppel van 480 Nm. De sprint naar de 100 km/u klaart de Audi A8 hybrid hierdoor in slechts 7,7 seconden. Ondanks deze sportieve prestatie­cijfers bedraagt het gemiddelde verbruik nog geen 6,3 l/100 km. De gemiddelde CO2-emissie ligt zelfs lager dan 148 g/km. Ook de Audi A8 hybrid is in staat om drie kilometer volledig elektrisch en dus emissievrij te rijden. De standaarduitrusting omvat onder meer 19-inch lichtmetalen wielen, auto­ matische airconditioning met drie klimaatzones, led-hoofdverlichting en een BOSE sound system. Prijs per juli 2012: vanaf 93.900 euro. Kijkt u voor de actuele prijslijst op www.fleetwise.nl.

52 ~ FleetWise

Powermeter De blik glijdt langs het instrumentarium. In plaats van een toerenteller ontdekken we een zogenoemde Powermeter aan boord. Fraai verwerkt tussen de klokken geeft een wijzer aan wat de totale vermogensafgifte van de hybride is, op een schaal van 0 tot 100 procent. Als we weer wegrijden bij het stoplicht zien we op de Powermeter precies welk deel van het vermogen afkomstig is van de verbrandingsmotor en welk deel van de elektromotor. Deze laatste fungeert overigens niet alleen als krachtbron maar ook als startmotor, en bij het afremmen als generator. Een slimme techniek die ervoor zorgt dat tijdens het vertragen energie wordt opgesla­ gen – die later weer gebruikt wordt om

emissieloos te rijden, of als boost-effect voor extra vermogen. En ook die gegevens zien we weer terug op de Powermeter.

Stevige duw in de rug Inmiddels staat de hybrid niet langer meer in ‘EV’ (elektrisch) maar in de D-modus. In deze stand werken de elektromotor en verbran­ dingsmotor optimaal samen om het verbruik en de uitstoot zo beperkt mogelijk te houden. De TFSI en de elektromotor wisselen elkaar zo vloeiend af dat we eigenlijk niet in de gaten hebben dat we met een hybride op pad zijn. Alleen aan wat getallen in de Powermeter zien we dat de ‘elektrotechniek’ toch echt zijn werk doet. De hybrid heeft ook nog een S-functie, waarmee de maximale prestaties uit de

aandrijflijn worden gehaald. De mogelijkheid om te kiezen voor die verschillende rijstanden maakt deze Audi extra aantrekkelijk. Want al is de hybrid een uiterst efficiënte machine, het gaat niet ten koste van het rijplezier. Vooral de hoge maximum koppel van 450 Nm geeft heerlijk stevige duwen in de rug. Tegelijkertijd blijven de emissie- en uitstootcijfers opmerke­ lijk vriendelijk.

Lichtvoetig Er is geen enkele sprake van dat de Audi A6 hybrid veel kilo’s aan elektrotechniek zou meedragen als loden last. Integendeel. De Audi voelt opvallend licht aan. De aanwezig­ heid van het lithium-ion accupakket is namelijk nauwelijks merkbaar in bochten. We

krijgen zelfs het gevoel dat hij er zelfs beter van op de weg ligt. En dat is knap werk van de ingenieurs uit Ingolstadt. Zij hebben de complete hybride aandrijfunit onder de 130 kilo weten te houden. Terwijl we nog even genieten van deze aanwinst in de toch al succesvolle Audi A6-modelreeks, weten we het zeker: de Audi A6 hybrid is Audi’s nieuwste bewijs van Voorsprong door techniek!

Meer over de Audi A6 hybrid? www.audionlinespecial.nl/A6

Fleetwise~ 53


sleutelmoment

Crew in de wolken met Auto Abonnenment

S

tewardessen stijgen wel vaker naar grote hoogtes. Voor een flinke vreugdesprong draaien deze dames de hand dan ook niet om. Reden om het tijdelijk hogerop te zoeken was de ontvangst van de Volkswagen up! en de ŠKODA Fabia. Het zijn de eerste auto’s die de VNC, Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel, via een collectieve autoregeling aanbiedt aan haar stewards en stewardessen. Voor cabinepersoneel is het essentieel om gegarandeerd te zijn van mobiliteit. Te laat op het werk verschijnen betekent immers de vlucht missen. En dat mag uiteraard niet gebeuren. Dankzij het Auto Abonnement dat de VNC is aangegaan, rijden deze dames via een privéleaseconstructie een nieuwe Volkswagen up! of ŠKODA Fabia. En binnenkort worden daar ook andere modellen aan toegevoegd, zoals de ŠKODA Citigo, SEAT Mii, Volkswagen Polo of SEAT Ibiza. En van zoveel mobiliteit op maat mag je best even in de wolken zijn.

54 ~ Fleetwise

Fleetwise ~ 55


DE KRACHT VAN NUCHTERHEID 65 jaar Volkswagen Bedrijfswagens

achtergrond Volkswagen Bedrijfswagens is al 65 jaar de beste vriend van elke timmerman, glazenwasser of bloemist. En de ondernemende jubilaris denkt nog lang niet aan ophouden.

D

e basis voor het huidige succes van Volkswagen Bedrijfswagens werd eind jaren veertig van de vorige eeuw gelegd door de T1. Het beroem­de Volkswagen­ busje als synoniem voor slim ondernemen. Niet in de laatste plaats omdat de T1 het juiste voertuig op het juiste moment was: de Volkswagen-bus bezorgde onder­nemend Nederland in de opbouw­jaren na de oorlog de broodnodige mobiliteit.

BRANDWEERAUTO De bakker en de melkboer – die vroe­ger gewoon langs de deuren kwamen, net als trouwens de kaasman, de poelier en de tijdschriftenbezorger – hadden een Volkswa­ genbus, de voorvader van de huidige Transpor­ter. En anders reed de politie er wel in of kwam de stukadoor langs met een Volkswagen-bus vol mengkuipen, zakken roodband, steigerdelen en troffels. De bedrijfsbrandweer van menig fabriek had zelfs een roodgelakte variant als brandweerauto; een pick-up versie met een heuse brandweer­ ladder erop. En vergeet het leger niet: bij de landmacht reden tal van legergroen gespoten busjes rond die werden ingezet voor zeer gevarieerde taken.

OP DE VOORAS De kracht van de allereerste Trans­porter was vooral zijn broodnuchtere concept. De nieuwkomer zat even simpel als doel­treffend

56 ~ FleetWise

Fleetwise ~ 57


achtergrond

service meeste gevallen zijn die gelieerd aan een Volkswagen-dealerbedrijf, dat gespecialiseerd is in bedrijfswagens. Altijd in een aparte vestiging, waar zakelijke klanten wor­den behandeld op de manier die ze verwachten. De dealer is immers zelf een ondernemer. Bij een Volkswa­gen Bedrijfswagencentrum snappen de medewerkers dat stilstand van een bestelwagen achteruitgang is, tijd is immers geld en als de bus niet rijdt, kan er niet worden verdiend. Dus duurt onderhoud of reparatie zo kort mogelijk en staat er – indien nodig – vervangend vervoer klaar.

INNOVATIEKRACHT

in elkaar: de motor helemaal achterin en omdat de bestuurder let­terlijk bovenop de vooras zat, bleef er zo een maximale hoeveel­ heid ruimte over voor de lading. Deze manier van bouwen was vele tientallen jaren de norm bij bestelwagens over de hele wereld. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werd voorwielaan­drijving meer gemeengoed en in de Transporter T4 zat de bestuurder dan ook niet meer óp de voorwielen, maar erachter.

Privé-auto De oergedachte dat de bestelauto een middel is en dus geen doel op zichzelf, geldt vandaag de dag nog steeds bij Volkswagen Bedrijfswagens. En zo zien ondernemers het graag. We leven in een tijd waarin het zelfstandig ondernemer­ schap sterk groeit en een toenemend aantal zzp’ers (zelfstan­digen zonder personeel) doet dan ook een beroep op een bedrijfsauto van Volkswagen. Volgens cijfers van Volkswagen Bedrijfswagens geldt voor 30 tot 40 procent van deze onder­nemers dat hun bedrijfsauto tevens hun privé-auto is; vaak zijn dat busjes (Transporters met dubbele cabine), maar ook de nieuwe Amarok Pick-up (leverbaar in een versie met twee extra deuren en een achter­ bank) kent een toenemend aantal gebruikers die de auto tweevoudig inzetten.

58 ~ FleetWise

We zijn het merk vAn de ondernemer vOOr de ondernemer MARKTLEIDER Volkswagen Bedrijfswagens heeft op de Ne­derlandse markt een aandeel van bij­na 30 procent. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 bedrijfswagens een Volkswagen is. “We voelen ons erkend en herkend”, zegt een woordvoer­ der trots. “We zijn het merk ván de on­dernemer vóór de ondernemer en we stralen degelijkheid uit zonder dat het saai wordt. We doen er dan ook alles aan om niet alleen onderscheidend te zijn met het product, maar ook met de bijbehorende service.”

ONDERNEMERS Om dat laatste aspect goed te kun­nen verzorgen, zijn er inmiddels 23 Volkswagen Bedrijfswagencentra in Nederland. In de

De populariteit van Volkswagen Be­drijfswagens zit ’m ook in het innova­tieve karakter van de producten. Meni­ge bestelauto maakt dankbaar gebruik van innovaties geïntroduceerd in de personenauto’s van Volkswagen; zoals een DSG-ver­snellingsbak, BlueMotionTechnologies, veiligheidssystemen als side assist en lane assist, navigatie­ systemen of een onafhankelijke wielophanging, en de kennis om een onderstel te ontwerpen waardoor je het gevoel hebt dat je in een personenwagen rijdt. Op alle Volks­wagen Bedrijfswagens is maatwerk leverbaar: hoger, langer, meer laadvo­lume… Veel is af fabriek al mogelijk, en anders staan carrosseriebouwers klaar om heel specifieke wensen te vervullen. Deze ombouwspecialisten zeggen ove­rigens onafhankelijk van elkaar graag te werken met Volkswagen-producten. Vanwege de talloze mogelijkheden en de ongecompliceerde, maar betrouw­bare techniek, waaruit ook de innova­tiekracht van het merk blijkt.

STRAATBEELD Zo beredeneerd is er dus voor elke on­dernemer een Volkswagen Bedrijfswa­gen. Wat vroeger gold, geldt vandaag de dag nog steeds. Waar meer dan een halve eeuw geleden het ‘volkswagen­busje’ het straatbeeld bepaalde, rijden nu de talrijke nakomelingen in groten getale door stad en land. De taxichauffeur in een Multivan, de hovenier met een Amarok, de telecom-monteur met een Transporter, de bloemist met een fleurig beschil­derde Caddy en de aannemer in een Crafter met tandemas-aanhanger… Onder­nemend Nederland schat Volkswagen Bedrijfswagens na 65 jaar nog altijd op waarde.

In het nieuws “De kans is groot dat de btw-correctie vanaf 2010 voor alle auto’s vervalt” Op Accountant.nl meldt KPMG’s btw-specialist Leo van Loo dat het verschil in fiscaal beleid tussen milieuvriendelijke en andere auto’s wat betreft de btw-correctie bij privégebruik strijdig is met het gelijkheidsbeginsel.

“Het mobiliteitsbudget mag geen verkapte bezuiniging zijn” VAVDZ-voorzitter Martin Huisman laat aan Autoleasewereld weten dat hij bang is dat werkgevers vooral een kostenverlaging nastreven bij het implementeren van nieuwe mobiliteitsbudgetten. Ook geeft hij het advies om de switch tussen een leaseauto en eigen vervoer te stimuleren.

“Ik wil de weggebruiker duidelijkheid bieden en voorkomen dat de maximum­ snelheid steeds weer verandert” Op de vijf snelwegtrajecten waar nu al 130 gereden mag worden, zijn verkeersveiligheidsproblemen, die binnenkort zullen worden opgelost. In de tussentijd wil minister Schultz van Haegen de snelheid niet verlagen, aldus de NOS.

“Niemand valt erover, want bij de pomp betaal je bijna elke dag een hogere prijs” KLM-topman Peter Hartman stelt in het RTL Nieuws dat hij weinig klachten verwacht over de nieuwe verhoging van de vliegticketprijzen, die met name de gestegen kerosinekosten moet gaan compenseren.

“Geen moment hebben we het gevoel dat de Alltrack boven zijn macht aan het werk is” AutoWeek-redacteur Frank Jacobs is bij de introductie in het Oostenrijkse wintersportoord Ellmau onder de indruk van de terreincapaciteiten van de nieuwe Passat Alltrack, de offroad-uitvoering van VW’s middenklasser.

“De lust van het rijden van een met zorg gekoesterd auto­mobiel erfgoed moet zo min mogelijk een financiële last worden” KNAC-voorzitter Robert Croll stelt in het ledenblad De Auto dat klassieke auto’s in de loop der jaren al een behoorlijk bedrag aan wegenbelasting hebben opgebracht en had graag gezien dat de belastingvrijstelling was blijven gelden voor auto’s van minimaal 25 jaar oud.

“Als je een auto beoordeelt op waar hij staat ten opzichte van zijn concurrenten, dan is de Boxster zelfs de beste auto die Porsche op dit moment bouwt”

De Britse autojournalist Andrew Frankel laat via Twitter weten dat de concurrentie de borst kan natmaken voor de nieuwe generatie Porsche Boxster.

Fleetwise ~ 59


service

service

LECTUUR Groot geworden door klein te blijven

Autoliefde Bits & bytes

Teamwork Voetballen doe je samen – dus de rit naar de wedstrijd toe ook. Vorig jaar augustus lanceerde Volkswagen samen met de KNVB ‘Team Assist’, een handige rijassistent voor voetballers. Deze maakt een optimaal rijschema voor alle uitwedstrijden van het voetbalteam en geeft het aan iedereen door. En als er iets verandert, worden alle deelnemers daarvan uiteraard op de hoogte gebracht. Tevens geeft de app inzicht in de meest actuele speelschema’s, zodat meteen is te zien wie er meespelen, waar er wordt gespeeld én wat de handigste route ernaartoe is. Geen wonder dat ruim 17.500 enthousiaste amateurvoetballers van meer dan 6.350 teams zich al hebben aangemeld voor deze handige planner. Deelname aan Team Assist is gratis. Meer informatie: www.teamassist.nl

Op zoek naar echt een ander automagazine? Maak dan kennis met RAMP Magazin. RAMP belicht de wereld achter de auto en kijkt verder. Dit fraai gestylede koffietafelboek combineert de liefde voor het leven met de passie voor auto’s. Er zijn immers maar weinig zaken op deze wereld die zo tot de verbeelding spreken. Hun geschiedenis, hun vorm, hun mogelijkheden, hun motorgeluid… Pure passie. En dat blijkt uit de sfeervolle reportages in RAMP, waarvoor altijd een verrassende invalshoek wordt gevonden. Over muziek, mode, design en kunst wordt door het Duitstalige magazine net zo enthousiast bericht als over de auto’s. RAMP Magazin Verkrijgbaar in de betere boekhandel of via www.ramp-magazin.de

Man en machine In de wereld van de autosport vormen coureurs en raceauto’s soms een perfecte symbiose. Neem nu de McLaren MP4 van Ayrton Senna of de Mercedes SLR die Stirling Moss tot nieuwe hoogten stuwde. De Subaru Impreza was Colin McRae op het lijf geschreven. En wat te denken van Walter Röhrl die met zijn Audi S1 de rallywereld op zijn kop zette? Ook de Ferrari F2000 en Michael Schumacher leken voor elkaar geboren. Legendary Race Cars van Basem Wasef onthult ons het geheim achter deze magische combinaties en is voorzien van schitterende fotografie die de oude tijden doet herleven. Een echte must – en niet alleen voor de ware autosportfan. Legendary Race Cars

Soms kunnen grootse dingen bereikt worden door simpel te denken. Andrea Hiott schetst in ‘Het Kleine Wonder’ hoe de Volkswagen Kever de wereld veroverde dankzij een concept dat briljant was door eenvoud. Hiott neemt de lezer mee op het bijzondere levenspad van deze bijzondere auto die hele generaties mobiliseerde. De ‘volksauto’ van weleer groeide uit tot een symbool van individualiteit en persoonlijke mobiliteit – en dat wordt in dit boek uiterst treffend in beeld gebracht. Het Kleine Wonder 416 pagina’s – ISBN 9789400400054

[verschijnt in september]

Durven beslissen Maak ik de goede carrièrekeuze? Zit ik op het juiste pad of kan ik beter een afslag nemen? En is dit eigenlijk wel het goede moment? Wanneer je zelf de regie over je loopbaan in handen wilt nemen, zijn dit vragen die regelmatig door je hoofd spoken. Ook bij Simone Driessen en Niek Karsmakers, twee young potentials aan de start van hun carrière, sloeg de twijfel soms genadeloos toe. No guts, no story is het resultaat van hun uitgebreide onderzoek. Ze interview­ den 30 CEO’s en vroegen hun hoe zij dit soort vraagstukken hebben aangepakt. De vier variabelen ‘willen, kunnen, durven en gunnen’ leidden volgens de auteurs tot ieders persoonlijke definitie van succes. De formule helpt u om leiding te nemen over uw toekomst en bewuste keuzes te maken in uw carrière, wat uw ambitie ook is. No guts, no story 127 pagina’s – ISBN 9789052618845 – 19,95 euro

Ecologische revolutie

‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’, zong John Lennon ooit. En dat is precies wat mensen in organisaties overkomt. Organisaties ontwikkelen zich terwijl het management plannen maakt. Mensen zijn aan het werk en ondertussen bedenken anderen plannen voor hoe het anders moet. Auteurs Jaap van ’t Hek en Leike van Oss verkennen in Ondertussen in de organisatie het gebied waarvan iedereen weet dat het er is, maar dat nooit echt goed zichtbaar wordt. Het geeft inzicht in het ontstaan en het in stand houden ervan en doet suggesties voor een betere verstandhouding met het ‘ondertussen’. Hoe blijf je als management nu écht op de hoogte van het wel en wee van je medewerkers?

De industriële revolutie die wordt gevoed door olie en andere fossiele brandstoffen heeft het zwaar te verduren. De prijzen van gas en voedsel stijgen, de werkloosheid neemt toe, de huizenmarkt heeft flinke klappen gekregen en de schulden van zowel individuen als overheden stijgen naar duizelingwekkende hoogten. Kortom, de tijd is rijp voor een duurzaam economisch concept waarmee we de toekomst tegemoet kunnen treden. In The Third Industrial Revolution beschrijft de Amerikaanse econoom en regeringsadviseur Jeremy Rifkin hoe we met de hedendaagse telecommunicatie en hernieuwbare energie een krachtige ‘derde industriële revolutie’ op gang kunnen brengen. Honderden miljoenen mensen zullen daarmee zelf hun eigen groene energie produceren en die met elkaar delen via een ‘energie internet’ – en daarmee een nieuw economisch tijdperk inluiden.

Ondertussen in de organisatie

The Third Industrial Revolution

120 bladzijden • ISBN 9789490463120 • 33,50 euro

304 pagina’s – ISBN 9780230115217 – 22,99 euro

176 pagina’s – ISBN 9780760335482 – 29,95 euro

Vinger aan de pols

60 ~ FleetWise

SAVE THE DATE 21 juni

Fleet & Business Awards Tijdens dit evenement wordt bekend­ gemaakt wie zich ditmaal ‘Fleet-owner of the Year’ mag noemen. In het Belgische Affligem zullen de decision makers uit de fleet- en leasesector elkaar ontmoeten. 20 september

Remarketing Lounge Medewerkers van dealer- en universele autobedrijven, leasemaatschappijen en professionals uit de remarketingbranche ontmoeten elkaar in Hotel van der Valk Almere om ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Gratis toegankelijk.

9 & 10 oktober

Ecomobiel Op de derde editie van deze vakbeurs voor duurzame mobiliteit in Ahoy Rotterdam zullen meer dan 150 standhouders de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied laten zien. 27 november

Fleet Expo De Amsterdamse RAI is het toneel voor dit grote netwerkevenement voor mobiliteitsprofessionals. De ideale gelegenheid om bij te praten met collega’s uit de fleet- en leasewereld. Tevens worden er tal van nieuwe producten getoond.

Fleetwise ~ 61


service

service

FAST FACTS

Een automomentje voor jezelf Nederlandse vrouwen hebben te weinig me-time, tijd voor zichzelf. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat SEAT onder 750 dames heeft laten uitvoeren bij de introductie van de SEAT Mii. Eén van de manieren waarmee me-time gewonnen kan worden is tijdens het autorijden. Vrouwen zitten immers gemiddeld 5 uur per week in de auto. Echter, veel dames ervaren een autorit niet als ontspanning. Al zat dat met de Mii vast veranderen. De opvallendste onderzoeksresultaten:

Lentekriebels

Responsible Lease In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is het verantwoord omgaan en met milieu een belangrijk uitgangspunt van het mobiliteitsbeleid van veel organisaties geworden. Bedrijven selecteren schone en zuinige auto’s en leren berijders zuiniger te rijden. Ze profileren zich hiermee zichtbaar op duurzaam gebied én profiteren van lagere auto- en brandstofkosten. Om echter optimaal te kunnen profiteren van de vele voordelen die een duurzaam wagenpark biedt, wordt er steeds meer van organisaties verlangd. Om deze reden wordt er steeds meer bij externe partijen om ondersteuning gevraagd.

Gegarandeerde besparing Daarom heeft Volkswagen Leasing Responsible Lease ontwikkeld. Een slim mobiliteitsplan voor het verduurzamen van een wagenpark met de modernste technieken. De kracht schuilt in een natuurlijke balans tussen Pon, die met ijzersterke merken vooroploopt in duurzaamheid, en Volkswagen Leasing als adviseur en algehele coördinator. En van dat resultaat plukken organisaties de vruchten. Hoe effectief dit mobiliteitsplan is, blijkt uit het feit dat er vrijwel altijd een forse CO2-reductie van het wagenpark en een forse besparing op de totale wagenparkkosten gegarandeerd kan worden.

Bij een veelzijdige auto hoort een veelzijdig modellenaanbod. De Volkswagen up! gaat in de komende jaren uitgroeien tot een complete familie met voor elk wat wils. Of je nu een ultrazuinige, een extra sportieve of een avontuurlijke up! zoekt, de up!-reeks heeft er een antwoord op.

62 ~ FleetWise

Door toepassing van lichtgewicht materialen voor de carrosserie is de nieuwe Porsche Boxster beduidend lichter dan de vorige generatie. In combinatie met het nieuw ontwikkelde onderstel zorgt dat voor nóg meer rijplezier, samen met een lager verbruik. Qua design is het overduidelijk een Boxster, maar hij oogt nog markanter en gespierder dan voorheen. En zo blijkt dat zelfs perfectie nog verder verbeterd kan worden.

Liefde voor de natuur CO2-neutraal rijden? Het kan met de Volkswagen Transporter in aardgasuitvoering. Dit model is namelijk ook verkrijgbaar met het Groen Gas-certificaat van Essent. Voor de verbruikte hoeveelheid gas wordt eenzelfde hoeveelheid groen gas geproduceerd en door Essent aan het aardgasnet toegevoegd. De klant kan zelf aangeven hoeveel kilometer hij klimaatneutraal wil rijden. Ook afvalverwer­ kingsbedrijf De Meerlanden heeft gekozen voor groen gas, op een bijzondere wijze: de vuilnisauto’s van De Meerlanden uit Rijsen­ hout rijden op bananenschillen. Het bedrijf zet namelijk lokaal ingezameld groente-, fruit- en tuinafval om in groen gas, uit elke ton gft-afval wordt ongeveer honderd kubieke meter biogas gewonnen.

The only way is

de praktische cargo up!

de stoere winter-up!

Files zijn voor 63% van de vrouwen een stressfactor

Verkeerd rijden of de weg kwijt zijn vermindert rijplezier bij 60% van de vrouwen

61% van de mannen ervaart autorijden als ontspanning, tegenover slechts 49% van de vrouwen

Sportiviteit in topvorm De Toledo Concept vormt voor SEAT de aftrap van de volgende fase van zijn productoffensief. Dit nagenoeg productierijpe studiemodel combineert de proporties van een klassieke sedan met een sportief, coupé-achtig design. De krachtige en solide uitstraling wordt gecombi­ neerd met praktisch gebruiksgemak, hoge kwaliteit en betrouwbare techniek. Naast het fraaie uiterlijk zal de volgende Toledo ook een uitzonderlijke value-for-money propositie bieden. Zo wordt design bereikbaar voor iedereen.

DutchLease en Volkswagen Leasing werken continu aan verdere verbetering van het kwaliteits­ management en het milieumanagement. Daarmee werd het certificeringstraject voor ISO 9001en 14001 succesvol afgerond. Dit onafhankelijke kwaliteitslabel is het levende bewijs dat er bijzonder veel inspanningen zijn en worden geleverd om het kwaliteits­management en de duurzaamheid voortdurend verder te verbeteren. DutchLease en Volkswagen Leasing zullen de bedrijfsprocessen continu blijven actualiseren en verder optimaliseren. Goed is immers nooit goed genoeg.

162.000 mensen verkozen de Porsche Panamera wederom als populairste auto van Europa. Daarmee heeft Porsche’s veelzijdige Gran Turismo de Internet Auto Award van de website AutoScout24 gewonnen in de categorie premium- en luxeauto’s. De deelnemers konden kiezen uit 351 modellen, maar kozen uiteindelijk massaal voor de Panamera.

105 gram CO2

per kilometer: de Polo BlueGT combineert hoge prestaties met een lage uitstoot dankzij zijn ultrazuinige 1.4 TSI-motor met cilinder­ uitschakeling. En dat weet zelfs de fiscus te waarderen: tot 2014 is deze nieuwe Polo-variant vrijgesteld van wegenbelasting. De genoemde CO2-waarde geldt voor de DSG-uitvoering; hij wordt dit najaar ook leverbaar met handgeschakelde versnellingsbak.

210 pk’s zorgen in de Volkswagen Golf GTI Cabriolet voor zeer sportieve prestaties. Ook met cabrioletkap is deze nieuwkomer een rasechte GTI, mede dankzij de welbekende 210 pk sterke 2.0 TSI-motor. Typische GTIdetails zoals de rood omrande honingraat-grille, de sideskirts en de 17-inch lichtmetalen wielen laten geen twijfel over zijn prestatiedrang bestaan.

voo r b od e s van e e n ve e lb e love n d e to e ko m st

de terreinvaardige x up!

Vrouwen zitten gemiddeld 5 uur per week in de auto

ISO-certifi­ cering voor DutchLease en Volks­wagen Leasing

de superzuinige eco up! (slechts 79 g/km)

Fleetwise ~ 63


Fatima & Kim

kiezen

zınzı

column

DUURZAAM GEDRAG

A

‘Gedrag wordt pas een gewoonte als je iets langdurig volhoudt én als het je eigen keuze is’

Annemarie van Gaal trok in de jaren negentig naar Rusland om daar met zakenpartner Derk Sauer de succesvolle uitgeverij Independent Media op te richten. Tegenwoordig, terug in Nederland, is ze onder meer actief als investeerder, eigenaar van een tijdschriftenuitgeverij, presentatrice en auteur van verschillende bestsellers.

Voor dealers en collectie

www.z ı n z ı .nl

ls je gedrag van mensen wilt veranderen dan lukt dat niet door cadeaus of kortingen weg te geven. Cadeaus en kortingen stimuleren de korte termijn, maar leiden niet tot een duurzame verandering in gedrag. Ik leg het even uit met een voorbeeld. Marc, een vriend van mij, is opgegroeid met een vader die fanatiek Feyenoord-supporter was. Als Feyenoord won, dan ging zijn vader naar de snackbar en kregen de kinderen friet met kip. Verloor Feyenoord, dan kookte zijn moeder. De kinderen volgden alle wedstrijden met grote spanning en juichten om het hardst als Feyenoord won. Niet vanwege Feyenoord of vanwege het spel, maar vanwege de kip met friet. Een echte Feyenoorder is Marc nooit geworden. Cadeautjes in het vooruitzicht veranderen je gedrag namelijk niet en gratis is nooit de moeite waard. Zou je je eigen gedrag veranderen als je iets gratis krijgt? Je maakt misschien eenmalig gebruik van het aanbod, maar dat is ’t dan. Gedrag wordt pas een gewoonte als je iets langdurig volhoudt én als het je eigen keuze is. Als je zélf de knop omzet in je hoofd. In New York bestaat bijvoorbeeld een succesvolle organisatie voor daklozen die deze aanpak heeft. Daklozen worden ingeschakeld om klusjes te doen, zoals het plantsoen aanvegen. Als beloning krijgen ze een voucher voor een kop koffie of een warme hap – en een loterij­ ticket. Met de loterijtickets maken ze kans op een bijzondere hoofdprijs: drie maanden gratis verblijf in een gemeubileerd appartement. De hoofdprijs betekent voor een dakloze meer dan een tijdje weg van de straat. Het is namelijk de kans op een nieuw leven. Na drie maanden genieten van zijn appartement beseft de dakloze dat hij dit leventje het liefst altijd wel wil houden. Veel ‘winnaars’ gaan zich tijdens deze maanden verzorgen. Sommigen gaan zelfs op zoek naar een vaste baan, zodat ze zelf een appartementje kunnen huren als deze drie maanden voorbij zijn. Geweldig succesvolle aanpak. Duurzaam gedrag dwing je niet af door te dreigen of te dwingen en ook niet door cadeautjes of kortingen. Mensen veranderen omdat ze zelf willen veranderen, als ze ervaren hoe fijn het is om duurzaam te leven, te wonen en auto te rijden. – Annemarie van Gaal

Fleetwise ~ 65


LEZERSAANBIEDING LEZERSAANBIEDING LEZERSAANBIEDING

slotakkoord

NATUURLIJK NATUURLIJK NATUURLIJK

De autoliefde van…

Bas van Werven

Loopt er bij jou benzine door de aderen? “Nou en of! Jammer dat auto’s me altijd geld hebben gekost, haha.” Wat was je eerste autoliefde? “Een Mini 850. Die heb ik zelf omgebouwd tot Cooper S, compleet met wit dak. Het spuit­ werk heb ik uit handen gegeven.” Welke auto’s zijn de revue gepasseerd? “In mijn studententijd de Mini en een Citroën Visa. Daarna volgden onder andere – zit je goed? – een Rover 2200 TC, Rover 3500 P6, BMW 316i, Mini Cooper, Mercedes 190D, Porsche 944S, Porsche 964 en Porsche 997 4S. Nu heb ik een Porsche 996 Carrera 2, een 911 en een 912 uit 1966. Vooral die laatste stuurt als een scheermes!”

66 ~ FleetWise

Wat is je droomauto? “Maak er maar meervoud van: Aston Martin DB6, Porsche 997 Turbo S en Mercedes E63 AMG, maar wel het vorige type.” Ben je een Porsche-adept? “Ik heb besloten altijd Porsche te rijden. De 911 stuurt goed, het onderhoud is te overzien en de auto laat me nooit in de steek. Bedenk wel: die auto, met Tiptronic, is 14 jaar oud, heeft 147.000 kilometers op de teller en rijdt als nieuw: je hoort geen tikje! De 912 is een 911 met een wat andere motor. Een plaatje van een auto, een die het gevoel van mijn jeugd oproept.” Muziek in de auto? “Heel belangrijk. In de file. Maar als ik rijd, wil ik die twee pijpjes horen; die winnen het van elke plaat. Bovendien ben ik een nieuws­ dier, dus luister ik vaak naar de collega’s.”

5-daagse 5-daagse 5-daagse hotelreis hotelreis hotelreis

Bas van Werven presenteert al twaalf jaar de Nationale Autoshow. Onlangs verhuisde hij met zijn autoprogramma van BNR naar de Tros.

Benzine of elektrisch? “Benzine.” Stof of leer in het interieur? “Leer.” Motor voor- of achterin? “Achterin.” Kilometers per jaar? “50.000 tot 60.000.” Wat is voor jou het ultieme autogevoel? “Cruisen op de Duitse Autobahn, als ik met mijn Porsche op een rustige zaterdagmiddag van Hannover naar het zuiden rijd. Zowel mijn Porsche als mijn autogevoel verkeert dan in de juiste balans.”

SCHOTLAND SCHOTLAND SCHOTLAND Ontdek Ontdek Ontdek nunu het het nuprachtige het prachtige prachtige Schotland, Schotland, Schotland, het het land het land bij land bij uitstek uitstek bij uitstek voor voor voor natuurliefhebbers natuurliefhebbers natuurliefhebbers enen rustzoekers. rustzoekers. en rustzoekers. Maar Maar Maar ook ook voor ook voor liefhebbers voor liefhebbers liefhebbers van vanvan whisky whisky whisky een een niet een niet teniet te missen missen te missen bestemming. bestemming. bestemming. Het Het hart Het hart van hart van Schotland van Schotland Schotland staat staat staat bekend bekend bekend om om haar om haar slingerende haar slingerende slingerende weggetjes, weggetjes, weggetjes, prachtige prachtige prachtige natuur natuur natuur enen en gastvrije gastvrije gastvrije inwoners. inwoners. inwoners. Voor Voor Voor cultuur cultuur cultuur zitzit u hier uzithier uook hier ook goed, ook goed, goed, dede steden steden de steden Stirling, Stirling, Stirling, Glasgow Glasgow Glasgow enen Edinburgh Edinburgh en Edinburgh liggen liggen liggen opop rijafstand. rijafstand. op rijafstand. UwUw verblijf Uw verblijf verblijf DeDe eerste eerste De eerste enen laatste laatste en laatste nacht nacht van nacht van deze van deze vakantie deze vakantie vakantie bent bent u bent te u te gast ugast teaan gast aan boord aan boord bij boord bij DFDS DFDS bij DFDS Seaways. Seaways. Seaways. U parkeert U parkeert U parkeert uwuw auto auto uwaan auto aan boord aan boord en boord en geniet geniet en geniet van van devan de diverse diverse de diverse restaurants, restaurants, restaurants, bars bars enbars en dede nachtclub. ennachtclub. de nachtclub. In Schotland In Schotland In Schotland verblijft verblijft verblijft u in u in hetuhet Murraypark in Murraypark het Murraypark Hotel. Hotel. Hotel. HetHet hotel Het hotel ligt hotel ligt ligt tegen tegen het tegen het nationale nationale het nationale park park depark de Trossachs Trossachs de Trossachs aan aan in aan in dede streek instreek de streek Pertshire. Pertshire. Pertshire. Naast Naast wandelen Naast wandelen wandelen door door dedoor de schitterende schitterende de schitterende natuur natuur natuur kunt kunt u kunt hier u hier ook u hier ook indrukwekkende ook indrukwekkende indrukwekkende dagtochten dagtochten dagtochten maken. maken. maken.

Inbegrepen Inbegrepen Inbegrepen • Twee • Twee • nachten Twee nachten nachten aan aan boord aan boord in boord in een een in binnenhut een binnenhut binnenhut met met eigen met eigen douche eigen douche douche enen toilet toilet en toilet • Vervoer • Vervoer • Vervoer van van uwvan uw auto auto uwaan auto aan boord aan boord (tot boord (tot 1.84m (tot 1.84m 1.84m hoog hoog inbegrepen) hoog inbegrepen) inbegrepen) • Twee • Twee • nachten Twee nachten nachten in in hethet Murraypark in Murraypark het Murraypark Hotel Hotel incl. Hotel incl. ontbijt. incl. ontbijt. ontbijt.

IJMUIDEN-NEWCASTLE IJMUIDEN-NEWCASTLE IJMUIDEN-NEWCASTLE DFDS.NL/FLEETWISE DFDS.NL/FLEETWISE DFDS.NL/FLEETWISE

Informatie Informatie Informatie enen reserveringen reserveringen en reserveringen www.dfds.nl/fleetwise www.dfds.nl/fleetwise www.dfds.nl/fleetwise (geen (geen (geen reserveringskosten) reserveringskosten) reserveringskosten) of of belbel of bel 0255 0255 –0255 54 – 54 66 –66 54 6666 66 o.v.v. o.v.v. 66FLWS. o.v.v. FLWS. FLWS. OpOp deze deze Opaanbieding deze aanbieding aanbieding zijn zijn flexibele zijn flexibele flexibele tarieven tarieven tarieven van van toepassing, van toepassing, toepassing, gebaseerd gebaseerd gebaseerd opop vraag vraag op en vraag en aanbod. aanbod. en aanbod. Hoe Hoe eerder Hoe eerder eerder u u u boekt, boekt, boekt, hoe hoe goedkoper hoe goedkoper goedkoper u reist. u reist. u reist.

SPECIALE SPECIALE SPECIALE ACTIEPRIJS ACTIEPRIJS ACTIEPRIJS V.A. V.A.V.A.

174 174 174

€€€

pp pppp


Fluitend naar je werk!

Met Euromobil is het huren van bedrijfsauto’s zo geregeld. Zo kun je de ene dag op pad met één van onze personenwagens van Volkswagen, Audi, Škoda of SEAT en de andere dag met een bedrijfswagen van Volkswagen. Ontdek de flexibiliteit van Euromobil! De juiste auto regelen op het juiste moment, dat is voor Euromobil een fluitje van een cent!

Ontdek de flexibiliteit van Euromobil: Flexibelebedrijfswagen.nl

Huren geeft je de ruimte.

euromobil.nl

Magazine Mei 2012  

Fleetwise magazine Mei 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you