Page 1

nr 2 - herfst 2010

flakkeewonen overflakkee!

Het beste van 2 werelden

De Aston Martin V8 Vantage combineert een klassiek-elegant voorkomen aan de ene en zeer sportieve inborst aan de andere kant. Wij reden een rondje...

Sommelsdijk zoals het was Sommelsdijk, we kennen het allemaal als het dorp dat samen met Middelharnis een ‘tweelingdorp’ vormt. Wist u dat Sommelsdijk vroeger bij Zeeland hoorde?


Flakkee wonen

Beleef de herfst! Na de enthousiaste ontvangst van de eerste uitgave van FlakkeeWonen, het kwaliteitsmagazine over wonen en leven op Goeree Overflakkee, hebben wij het genoegen u hierbij de herfsteditie te presenteren. Lange avonden bij het haardvuur, vallend blad, rijke wijnen, rustieke momenten. Herfst spreekt tot de verbeelding. Flakkee

Colofon Uitgever Tamboer & Van Alphen Makelaardij Tel. 0187 47 65 55 www.vanalphenmakelaardij.nl

Wonen brengt u in die sfeer. Op naar de kerst! Veel leesplezier, Team FlakkeeWonen

Concept, opmaak & fotografie Websites Nederland B.V. www.websitesnederland.nl Advertenties Alwin van Alphen 0187 476 555

Levienne Schot 0187 609 555

Uitgave FlakkeeWonen verschijnt 4 x per jaar en wordt huis aan huis verspreid op Goeree Overflakkee. Centraal staat wonen en leven op Flakkee.


Scan deze QR-code in via de barcodescanner-app op uw smartphone...

Sommelsdijk zoals het was

38

Sommelsdijk, we kennen het allemaal als het dorp dat samen met Middelharnis een ‘tweelingdorp’ vormt. Wist u dat Sommelsdijk vroeger bij Zeeland hoorde?

7 26 46

Een mooi herfstblad... Het vergeten eiland? Aston Martin V8 Vantage

Uit eten 5 / Column 7 / Kunst & cultuur 10 / Interieur 12 / Internet & marketing 18 / Sport & gezondheid 22 / Het vergeten eiland 26 / Juwelen & sieraden 28 / Projectontwikkeling 32 / Sommelsdijk 38 / Mode 40 / Wonen 44 / Auto 46 / Financieel 53 / Agenda 55


Uit eten

Genieten van de ke Het oudste gebouw van Stellendam werd in 1782 gebouwd. Dit pand werd ingezet als raadskamer en later was er een dorpsherberg gehuisvest. Anno 2010 is het de thuisbasis van Restaurant en Cateringservice ‘t Wapen van Stellendam. ‘t Wapen van Stellendam is voornamelijk bekend van haar voortreffelijke cateringservice. De enthousiaste crew van ‘t Wapen, zoals het vaak wordt afgekort, heeft als belangrijkste doel om positieve emoties en reacties bij de gasten op te roepen. Dit wordt vaak bereikt middels een combinatie van factoren. De onbegrensde mogelijkheden, het organisatorisch vermogen, het deskundige personeel, meedenken met de klant en jarenlange ervaring zijn termen die ervoor zorgdragen dat het gezicht van elke gast van een glimlach wordt voorzien. Naast deze cateringservice beschikt ‘t Wapen van Stellendam over een knus restaurant aan de Voorstraat. Onlangs is dit restaurant voorzien van een nieuw interieur.

Garnalen Degene die het restaurant bezoekt, valt al snel de sfeervolle ambiance op. Gezelligheid en genieten gaan hier duidelijk samen. Op de menukaart, die opvalt door zijn uitgebreid en divers aanbod, staan o.a. de bekende Stellendamse garnalen, welke geserveerd worden met roomzachte cocktailsaus. Deze cocktail is een ware specialiteit van het huis.


euken van ‘t Wapen! De menukaart Een menukaart waar je u tegen zegt, tijdens het doornemen loopt het water je in de mond. Tal van overheerlijke gerechten maken de keuze des te moeilijker; wordt het de “Rijke Vleesschotel” met biefstuk van de haas, kalfsbiefstuk, kipfilet, varkensrib en varkenshaas of toch de “Gebakken Visschotel” met gebakken zalmfilet, roodbaarsfilet, rode mulfilet, kabeljauwfilet, scholfilet en gebakken Stellendamse garnalen met champignons en zongedroogde tomaat. Diverse vegetarische gerechten maken de kaart compleet voor elke doelgroep. Nieuwsgierig geworden? Onze enthousiaste bediening staat voor u klaar!

‘t Wapen van Stellendam Voorstraat 2 3251 BT Stellendam Tel 0187-491376 www.wapenvanstellendam.nl

‘t Wapen van Stellendam Locatie Keuken Bediening Kwalitatief hoogwaardige gerechten en zeer uitgebreide kaart.

fw 5fw 5


ELKE DAG GENIETEN VAN ITALIAANS DESIGN

OKTOBER WOONMAAND BIJ TIELEMAN KEUKENS

1 oktober t/m 30 oktober 2010 een presentje voor iedere bezoeker kans op schitterende prijzen bij aankoop van uw keuken!

BEGINT MET ÉÉN DAG IN MIDDELHARNIS Het kopen van een keuken moet een feest zijn! Dat is het motto voor Tieleman keukens. Kom een dag genieten op Goeree-Overflakkee, hét kookeiland van Nederland, slechts 25 minuten van Rotterdam. Laat u verrassen door onze onberispelijke service en persoonlijke aandacht. Droom weg bij de meer dan 70 keukenopstellingen in alle stijlen. Blijf lekker lunchen in onze sfeervolle lunchroom of bekijk uw keuken in ware grootte op onze unieke living wall! Kom langs en ontdek het zelf, u bent meer dan van harte welkom!

Tieleman Keukens • Korendreef 15 • 3241 AS Middelharnis • Telefoon 0187-602555

AL 3 KEER UITGEROEPEN TOT BESTE KEUKENZAAK VAN NEDERLAND!


Column

Een mooi herfstblad... Met gepaste trots presenteerden wij u onlangs het

Het idee achter het magazine is tweeledig. Bovenal willen wij u

eerste exemplaar van het magazine Flakkee Wonen.

attenderen op de vele prachtige bedrijven die onze regio rijk is en

Wij hebben getracht een mooi blad te maken waarin

daarnaast beogen wij het magazine in te zetten als pr-instrument, gericht

ons woningaanbod uitgebreid aan het licht komt

op zowel de consument van binnen als van buiten de regio Goeree-

maar dat daarnaast ook voldoende ruimte biedt

Overflakkee. In een markt waar het aanbod de vraag soms overstijgt, is

voor interessante artikelen, advertenties en

het creëren van nieuwe vraag welkom.

wetenswaardigheden over wonen op Flakkee. Wij ontvingen inmiddels tal van positieve reacties. Onze dank

Graag attenderen wij u op de bijdrage van Estate Invest, vanaf de start

daarvoor. Toch lijkt het mij gepast om bijzondere dank

van ons kantoor een zeer gewaarde opdrachtgever die niet alleen een

uit te spreken aan Websites Nederland uit Stellendam,

actieve, maar ook een revolutionaire marktbenadering hanteert. Bepaald

partner in concept, vormgeving en fotografie.

de moeite van het lezen waard. Voor mooie en bijzondere automobielen staat AVS garant. Mocht u een bijzondere auto in ons fraaie landschap spotten, de kans is groot dat AVS de nummerplaat kleurt. Deze keer presenteert AVS u de Aston Martin. Een schoonheid… Als er een bedrijf te noemen is die de term promotie van Goeree-Overflakkee met hoofdletters schrijft is het wel Tieleman Keukens. De bedenker van de slogan KOOKEILAND! Wij zijn er dan ook trots op deze trendsettende adverteerder in ons midden te hebben. Op het gebied van de woningmarkt zijn de berichten vooral tegenstrijdig. De ene krant typeert de huidige situatie als stagnatie, terwijl de andere krant een voorkeur heeft voor de term malaise. Het is ontegenzeggelijk een complexe materie, maar laten wij het erop houden dat de waarheid in het midden ligt. Echter wij hebben de overtuiging, en de praktijk wijst dat uit, dat ook de huidige markt voldoende mogelijkheden biedt. Aan ons de taak de wensen van de vragende partijen (de kopers) te beantwoorden met een qua prijsstelling reëel aanbod. Hierin bemiddelen wij graag. Het is ons beroep. Wij zagen onze verkopen dit jaar dan ook stijgen ten opzichte van 2009. De komende tijd presenteren wij onze nieuwe borden bij de panden die wij te koop mogen aanbieden. Vernieuwen blijft belangrijk, ook het zogenaamde social networking is bij ons geïntroduceerd. Hyves, Facebook en Twitter: wij zijn er te vinden. Veel leesplezier. Team Tamboer & van Alphen Makelaardij, Alwin van Alphen

fw 7


Kunst & cultuur

De kunst van het land Beeldend kunstenaar Hans Dolieslager

Op één van de mooiste plekjes van Goedereede bevindt zich het atelier van beeldend kunstenaar Hans Dolieslager. Samen met zijn vrouw Ineke woont hij er al vanaf 1982. Daar onder de toren, gelegen naast de gemeentelijke kruidentuin, is de plek waar kunstliefhebbers en belangstellenden op zaterdagmiddag worden ontvangen. Op dit moment is er een verbouwing gaande waarbij zijn atelier flink wordt uitgebreid, maar dat vormt geen belemmering voor de bezoekers. Hans Dolieslager is geen onbekende op GoereeOverflakkee. Zijn landschappen zijn op veel plekken zoals bij bedrijven, overheidsgebouwen en particulieren te zien. Aanvankelijk ging het werk van Hans Dolieslager over het natuurgebied “De Kwade Hoek”. Daarna volgde werk waarin het cultuurlandschap met bomenrijen en uitgestrekte velden met de op de kop van het eiland voorkomende gewassen zijn thema was. De laatste tijd echter heeft het werk zich geconcentreerd op de prachtige luchten die vooral in het najaar de sfeer van het eiland bepalen.

Hans Dolieslager Hans Dolieslager werd in 1950 in Leiden geboren. Tot 2000 had hij een parttime baan als docent beeldende vorming in het voortgezet onderwijs. Naast zijn werk als zelfstandig beeldend kunstenaar, werkt hij in opdracht en is hij als adviseur regelmatig betrokken bij regionale culturele projecten. Op dit moment is hij nauw betrokken bij de organisatie van exposities van hedendaagse kunst in CSG Prins Maurits in Middelharnis.


ndschap

Sinds 1 januari 2010 kent Atelier/Galerie Hans Dolieslager een Kunstkoopregeling en is het mogelijk te lenen met kooptegoed, vanaf â‚Ź 15,00 per maand.

Atelier Hans Dolieslager Pieterstraat 22-24 3252 BL Goedereede Tel 0187-492069 info@hansdolieslager.nl www.hansdolieslager.nl

fw 11


Interieur Deco Home Van Rossum in Sommelsdijk bestaat dit jaar al weer 10 jaar en is hĂŠt adres voor alles op het gebied van verf, behang, raamdecoratie, gordijnstoffen en vloerbedekking.

Voel u thuis in uw huis... met de kleurrijkste winkel van Flakkee!

Deco Home is er voor de doe-het-zelver maar u kunt er ook alles laten doen: van schilderen, behangen tot het volledig stofferen van uw woning. Klanten denken vaak dat prijzen van een speciaalzaak hoger zijn dan in de bouwmarkten maar vaak is het gelijk of zelfs goedkoper. Met het juiste advies en professionele producten kan veel geld en tijd bespaard worden.

De basis voor ieder huis Verf is de basis voor elk huis. Wie in de winkel van Deco Home rondloopt, ziet een breed assortiment aan verf in diverse prijsklassen. Verven van de bekende A-merken als Sigma, Sikkens, Hermadix, Histor, Rambo, Cetabever en Flexa. Maar ook verf van het Deco Home huismerk, goede verf voor een redelijke prijs. Mocht u niet slagen binnen bestaande collecties, dan kan Deco Home vrijwel elke gewenste kleur mengen.


Terug van weggeweest Was behang gedurende een aantal jaren een beetje naar de achtergrond verdwenen, het is nu weer helemaal terug! Trendy, sfeervol, sober of heel bont. Kleuren, dessins en structuren laten de muren leven. En behangen wordt ook steeds eenvoudiger dankzij de nieuwe vliescollecties, waarbij de behangtafel overbodig is geworden. Deco Home heeft een zeer uitgebreid assortiment behang met bekende merken als Eijffinger, AS, Esta, Voca, Casadeco, Arte, Onszelf en de exclusievere collecties van Designers Guild en Ralph Lauren. Maar ook de stijlvolle behangcollectie van het eigen merk Dimago is een prima keuze.

Wat doen we met ramen Raamdecoratie en gordijnen zijn er in vele soorten en maten, zoals rolgordijnen, vouwgordijnen, horizontale of verticale jaloezieĂŤn, lamellen, plissĂŠ- en paneelgordijnen of stoffen gordijnen. Welk product u kiest is een kwestie van functionaliteit en vooral van smaak. De keuze is bijna onvoorstelbaar. Deco Home heeft naast bekende merken als Luxaflex en Multisol ook een grote collectie van het eigen merk Dimago. Ook hier geldt voor elk budget is er een goede keus.

Voor de vloeren Of u nu kiest voor tapijt of een vloer van vinyl, laminaat, hout of een mooie PVC vloer (welke overigens zeer slijtvast en makkelijk in onderhoud is!), Deco Home heeft voor elk interieur een perfect bijpassende vloer.

E!

ACTI M U E L I JUB DecoHome Van Rossum Herman de Manstraat 2 3245 MB Sommelsdijk

Deco Home Van Rossum bestaat 10 jaar. Om dit te vieren geeft zij tot eind 2010 wekelijks een interessante korting op diverse productgroepen!

Tel. (0187) 48 71 84

fw 13


Binnen- en buitendeuren Houdt u van een massief houten deur met klassieke profilering? Of meer van een strakke deur, waarbij alleen de deurkruk in het oog springt? Bij Grinwis staan ruim 100 verschillende deuren draaibaar opgesteld voorzien van deurbeslag. Deuren in allerlei stijlen van klassiek, retro tot modern. Een mooie deur voegt niet alleen iets toe aan uw interieur het maakt ook nieuwsgierig, wat zit erachter? Kies dus niet zomaar een deur, niet nu er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn. Grinwis heeft een aantal bijzondere merken van Hollandse origine in haar deurenassortiment zoals Nohrtgo, Bod’or en Berkvens. Norhtgo is de oudste deurenfabriek in ons land waar deuren nog op ambachtelijke wijze vervaardigd worden. Grinwis in Stellendam is een select dealer van Norhtgo, wat inhoudt dat de luxe buitendeuren als een kant en klaar eindproduct worden geleverd. Een deur wordt eerst digitaal ingemeten. Na de productie wordt de deur in de fabriek geheel gespoten en vervolgens door monteurs van Norhtgo compleet met beslag bij de klant afgehangen. Inclusief 6 jaar fabrieksgarantie op het totale product. Als tijdelijke actie worden de voordeuren gratis gemeten en gratis gemonteerd.

Deuren t


Interieur

te kust en te keur... Zoekt u een deur die het perfecte verlengstuk vormt van uw woning en interieur? Breng dan een bezoek aan Grinwis op het bedrijventerrein Deltahaven in Stellendam. De showroom biedt volop inspiratie. Een enorm assortiment binnen- en buitendeuren van bekende Nederlandse fabrikanten zoals Berkvens, Bod’or en Norhtgo staan overzichtelijk opgesteld. Ook deuren van topontwerpers, zoals Piet Boon, Eric Kuster, Piet Hein Eek en Marcel Wolterinck.

Grinwis heeft ook een eigen ontwerplijn met een aantal exclusieve modellen en kan samen met u een deur op maat ontwerpen. Ook het aflakken (spuiten) van de binnendeuren kan worden verzorgd. Zelfs een deur in de laatste kleurtrend parelmoer wit, geïnspireerd op de kleur van o.a. Porsche en Mercedes. In de showroom kunt u deze deur bekijken, voorzien van een strakke rvs deurkruk met een volledig in de wand weggewerkt undercover kozijn. Beslag - Geen enkele deur kan zonder accessoires. Grinwis levert een uitgebreid assortiment deurbeslag. Van een eenvoudig veiligheidskrukstel tot een design knop of greep. Garagedeuren - Grinwis biedt ook een compleet gamma aan sectionaal garagedeuren van het Duitse topmerk Teckentrup.

Bod’or fabriceert luxe handgemaakte paneeldeuren in diverse stijlen zoals o.a. Classicisme, Hollandse Stijl, Jaren ‘30, Nieuw Klassiek en New- Design. Ook heeft Bod’or 4 unieke ontwerperscollecties ontwikkeld van de hand van Piet Boon, Eric Kuster, Piet Hein Eek en Marchel Wolterinck. Verder verschijnt er binnenkort een unieke serie deuren van een 5e ontwerper in de houtsoort Barn-Wood.

Mr. Snijderweg 2 T (0187) 68 99 14

 

3251 LJ Stellendam www.luxedeuren.nl

Grinwis BV Mr. Snijderweg 2

Berkvens legt zich toe op de ontwikkeling en

3251 LJ Stellendam

fabricage van binnendeuren, binnendeurkozijnen en schuifdeursystemen voor de woning- en

Tel. (0187) 68 99 14

utiliteitsbouw.

www.grinwisbv.nl www.luxedeuren.nl

fw 17 fw 17


Websites Nederland neemt men@wo Internet en marketing gaan heel goed samen! Websites Nederland heeft het in Middelburg gevestigde men@work overgenomen. Dit creatieve, Zeeuwse communicatiebureau, waar 22 mensen werkzaam waren, is wat betreft de gewenste organisatiestructuur vergelijkbaar met ons internetbureau, aldus Pieter Struik, Algemeen Directeur van Websites Nederland. “De overname van dit bureau is een strategische beslissing. Binnen Websites Nederland ligt de focus primair op het web en dat willen we zo houden. Met de overname van men@work, dat klanten als Total, Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, Delta N.V. en Lamb Weston bedient, winnen we flink aan slagkracht als het gaat om marketing & communicatie. Maar die partijen komen nu ook in beeld voor Websites Nederland en iBoom.”

men@work Londensekaai 39 4331 JH Middelburg Tel. (0118) 61 27 68 info@menaddwork.nl www.menaddwork.nl


Internet & marketing

d ork over... Strategische beslissing “Een ander voordeel van deze stap is dat we een nieuw gebied bestrijken om professionals te werven. Opdrachten zijn er genoeg te krijgen terwijl het vinden van de juiste mensen lastig blijkt. Niet zo vreemd.”, zegt Pieter Struik. “Als het gaat om professionele internetoplossingen is er meer vraag dan aanbod in de markt. Te begrijpen. Onze oplossingen leveren extra leads, klanten of omzet op. Of ze besparen veel tijd, geld of energie.”

“Concepting, creatie en communicatie; creativiteit in hartje Zeeland” Vanaf 1 oktober is men@work weer volledig operationeel als creatief communicatiebureau. Vanaf de Londensekaai 39 in Middelburg. “Dit pand biedt het beste van 2 werelden; de uitstraling die een grachtenpand uit 1733 eenmaal heeft en het comfort van een moderne studio. We hebben er erg veel zin in!”

Positief... men@work werd overgenomen uit een faillissement. “De klanten reageren erg positief. Ze zijn blij dat wij nu continuïteit kunnen waarborgen. Wisselen van bureau heeft nogal wat consequenties. Ook al ging men@work failliet, aan het gemaakte werk heeft dit niet gelegen”, vertelt Pieter Struik. De organisatie werd slecht gemanaged en het financieel beleid was dramatisch. Wij vinden het allereerst belangrijk om alle klanten weer een stabiele en veilige klantpositie te bieden. Vanuit die positie hopen wij de klantrelaties de komende maanden te intensiveren. Voordeel voor de klanten is dat wij de digitale producties nu beter kunnen invullen”.


Get in shape, Een bekende plek, een nieuwe club

Sportievia opende een paar maanden geleden haar deuren. Het hele pand is rigoureus onder handen genomen. Het lijkt wel een compleet nieuw sportcentrum. Alles is fris en schoon. De kleedkamers zijn opnieuw betegeld en alles is geschilderd in de kleuren wit/grijs/oranje. De fitness is voorzien van de modernste apparatuur en alles wordt dagelijks goed schoongehouden. De accommodatie van bijna 1250 m2 bestaat uit 3 groepslessenzalen, een ruim fitnesscentrum, 2 squashbanen, praktijk voor fysiotherapie en een gezellige lounge.

Divers aanbod en vele exta’s Sportievia biedt verschillende sportmogelijkheden en een uitgebreid programma voor alle leeftijden. Zo is er Zumba voor volwassenen en kinderen, diverse groepslessen van Les Mills, spinning en squash. Nieuw is de XCO-training. XCO is een groepsles op de allerbeste muziek waarbij je gebruik maakt van een aluminium buis gevuld met grit. De

XCO

bewegingen met de XCO zorgen voor een effectieve

spinning zumba

en afwisselende training, waarbij je de nodige

fitness bodyjam

RPMbodycombatsquash


Sport & gezondheid

have fun!

Gezondheid staat bij iedereen bovenaan. Toch is een vaak gehoord excuus om niet te gaan sporten dat mensen geen tijd hebben. Terwijl tweemaal per week, kort maar krachtig trainen, al erg bevorderlijk is voor de gezondheid. Uiteraard is alle training beter dan niets doen. Sportcentrum Sportievia helpt graag met een motiverend trainingsprogramma. Sportievia opende een paar maanden geleden de deuren van een splinternieuw en modern sportcomplex aan de Industrieweg in Middelharnis.

caloriën verbrand. Ook is het mogelijk om een op maat gesneden fitness schema te laten maken en je persoonlijk te laten begeleiden door een van de enthousiaste fitnessinstructeurs. Zo’n schema helpt om realistische doelen te bereiken, zoals afvallen, fit voelen, buik weg of meer conditie. Vanaf november kunnen sportende ouders hun kinderen onderbrengen bij de gratis kinderopvang van Sportievia en kan men ook gebruik maken van de Finse sauna’s.

Sportievia en fysiotherapie, een gezonde combinatie! Vanaf oktober start de samenwerking met fysiotherapeut Rob van de Heiden. Rob brengt, samen met Ron van Wezel (sportfysiotherapeut) een berg aan specialistische kennis en ervaring mee. De praktijk is gevestigd binnen Sportievia en zal een waardevolle aanvulling zijn. Sporters met specifieke klachten kunnen bij Rob en Ron op professionele begeleiding rekenen.

Sportievia is 7 dagen per week geopend.

Sportievia

Wie een abonnement van Sportievia

Industrieweg 38

heeft mag ook bij sportschool Kicks in

3241 MA Middelharnis

Oude Tonge sporten! Hier vindt u nog eens 30 groepslessen en uitgebreide

Tel. (0187) 47 08 48

fitnessmogelijkheden. Het afgelopen jaar

info@sportievia.nl

heeft Kicks een enorm succes geboekt

www.sportievia.nl

met de afslankcursus Slim Belly. Binnen 4 weken 2 kledingmaten minder, wie wil dat nu niet?

fw 23


De opbouwhypotheek van Martin & Ilse

‘Je bouwt vermoge zekerheid ov “Ik doe zoveel mogelijk zelf”, zegt Martin in het ruim vijftig jaar oude vrijstaande huis. Voordat de aanschaf een feit was, vroegen Martin en Ilse financieel advies. “We hadden een zak met geld nodig om het huis te kunnen kopen. Wat is het beste voor ons? Om die vraag goed te beantwoorden hebben we ons goed en breed georiënteerd op de financiële markt. Daardoor ontstond een duidelijk beeld.” Dat beeld was dat de Rabobank het beste aansloot bij hun wensen. “We hebben uitgelegd wat we zochten en de Rabobank nam echt de tijd voor ons. De klantgerichtheid en de triple-A status van de Rabobank geeft ons veel vertrouwen.” Martin en Ilse zijn tevreden over het rentepercentage en de uiteindelijke maandlasten dat na de gesprekken voor hen uit de bus kwam. Overigens had de Rabobank al een streepje voor, voordat het stel de hypotheek uiteindelijk afsloot. Martin: “Ik zit al van jongs af aan bij de Rabobank. Je bent er als het ware mee opgegroeid. Met het internetbankieren bij de rabobank waren we al bekend en het is fijn om alle financiële zaken bij één partij onder te brengen”.


Geldzaken

en op en je hebt ver de maandlasten’ Martin & Ilse Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan. Een oriënterend rondje langs verschillende banken leverde echter een duidelijke conclusie op: we moeten bij de Rabobank zijn en we sluiten een Opbouwhypotheek af. Aan het woord zijn Martin Waardenburg en Ilse Broeders. Martin, werkvoorbereider in de bouw, en Ilse, leerling-verpleegkundige, kochten in oktober 2009 hun woning aan de Binnenweg in Melissant. Precies tussen hun huidige woonplaatsen Ouddorp en Oude-Tonge. Maart 2011 hopen ze hun woning te betrekken. Die is dan van top tot teen opgeknapt.

Na het financiële advies, waarin de Rabobank alle mogelijkheden geheel vrijblijvend de revue liet passeren, kozen Martin en Ilse voor de Opbouwhypotheek. Ze leggen uit wat de voordelen voor hen zijn: “Je hebt een lening voor dertig jaar en daarnaast een aparte rekening om te sparen. Zo heb je maximale hypotheekrenteaftrek én rente over het spaartegoed. Je bouwt vermogen op. Verder hebben we gelijkblijvende maandlasten, voor de eerste negen jaar. Zo heb je zekerheid over wat je gaat betalen.” Nog een paar maanden hard werken: vloeren leggen, wanden afwerken, een keuken en een badkamer plaatsen, enzovoorts. Martin en Ilse: “We hebben erg veel zin om op ons eigen stekkie te gaan wonen. Dankzij de Rabobank zijn we in staat wat op te bouwen.” Voor een vrijblijvend financieel advies ontvangen wij u graag op zaterdag 30 oktober bij Tieleman Woonbeurs.

Rabobank Goeree-Overflakkee Langeweg 54 3241 KA Middelharnis Tel. (0187) 471 471 info@go.rabobank.nl www.rabobank.nl/goeree-overflakkee

fw 25


Over Flakkee

Het ve Ooit bezocht hij Goeree-Overflakkee. In Ouddorp onderging hij het gebruikelijke lot. Hij verkende de omgeving te voet met als vertrekpunt de molen. En na uren dolen kwam hij terug bij de molen. Maar naast die molen lag ineens een kerkhof. Tot een behulpzame Teun van Klaas van Keetje hem uit de droom hielp. En Nescio verwonderde er zich zeer over dat er in een plaats als Middelharnis een heuse Brenninkmeier (C&A) gevestigd was. En nog een aardige vent ook die Nipius. Ouddorp heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een prachtig toeristisch oord. Gebruik gemaakt van de natuurlijke bronnen. Maar hoe komt in vredesnaam een C&A in Middelharnis terecht? En zo zijn er meer van die nooit beantwoorde prangende vragen over ondernemend GoereeOverflakkee. Waarom vertoefden ruim honderd jaar geleden de groten der aarde in de duinen van Domburg en omgeving (het blauwe bloed tierde er welig) terwijl tezelfdertijd “ons zand” nog gelijk stond aan schraalheid en armoede? En hoe kan het zijn dat een regio waar – jaar in jaar uit -zulke mooie en gezonde producten worden geteeld geen enkel fabriekje telt waar die producten worden verwerkt?


ergeten eiland? Wel eens van Nescio gehoord? Bekend schrijver (1882-1961) die er een gewoonte van maakte om er met de fiets, tram of bus op uit te trekken. Vanuit zijn woonplaats Amsterdam richting platteland. Hij observeerde de natuur, het landschap en de mensen en keerde meestal nog dezelfde dag huiswaarts. En vertrouwde zijn indrukken aan het papier toe.

En nu? Op een steenworp afstand: Zeeuws bier, Zeeuwse wijn, Zeeuws brood, Zeeuws dit, Zeeuws dat, Zeeuws zus en Zeeuws zo. Genetisch bepaald zeggen sommige sociologen. Het scherp ontwikkelde Zeeuwse ondernemerschap is volgens de geleerden te danken aan de strijd om het bestaan (de strijd tegen het water) die daar intenser was dan in onze regio. Goeree-Overflakkee ontluikte in de luwte van de grote stad, had het relatief wat gemakkelijker. Hoe het ook zij, wie in lang vervlogen dagen als consument Middelharnis bezocht deed Nipius aan. Aan de haven. Kast van een gebouw. Statige trappen maar ook voorzien van een lift. Een uitschieter toen. En dat lijkt een beetje, althans op het eerste oog, op het Goeree-Overflakkee van nu. Uitschieters. Een kookeiland van zo’n kleine vijftig kilometer lang, de meeste zonuren, de donkerste nachten. De meeste (en lekkerste) radijs, superspeculaas en topgarnalen. En wat menigeen ontgaat: in de omgeving van de Watertoren worden op vernuftige wijze dingen gemaakt of uitgedacht waarmee wij dagelijks worden geconfronteerd. Maar natuurlijk is er meer aan de hand in deze regio. Kijk maar in dit magazine. Ondernemingen van oudsher, jonge ondernemingen. Maar allemaal met het oog op de toekomst gericht. En om op Nescio terug te komen. Hij schreef misschien wel de mooiste zin uit de vaderlandse literatuur. Zijn boek Titaantjes opent ermee: “jongens waren we, maar aardige jongens”. Misschien wel geïnspireerd door zijn bezoek aan Goeree-Overflakkee. Wie zal het zeggen. A. van Alphen

fw 27


Juwelen & horloges

Something old, som Horloges Om acht uur ’s avonds is het weer donker, winkelcentrum Den Diek

Bij ons valt op dat een mannenhart over het algemeen

ligt bezaaid met bladeren en de oliebollenkraam is gearriveerd in

sneller gaat kloppen van horloges. Bij de twee

Middelharnis. Dat kan maar één ding betekenen; de herfst is begonnen

heren van Juwelier Keuvelaar, Xander Keuvelaar en

en iedereen maakt zich langzaamaan klaar voor de feestdagen.

horlogemaker Danny van ’t Hof, in ieder geval wel. De horloges gaan back to basic. Het hele grote en grove

Zo ook bij ons, Juwelier Keuvelaar. In september hebben we de

van een paar jaar geleden maakt plaats voor verfijning

laatste grote inkopen gedaan voor de feestdagen en hebben we

en exclusiviteit. Onze grootste merken, Omega, Tag

de nieuwste trends op sieraden gebied mogen zien. Alle sieraden

Heuer en Breitling, ontwikkelen hun eigen bijzondere

en horloges in de winkel zijn onder handen genomen en liggen te

uurwerken.

schitteren in de etalages. Ook in deze editie van Flakkee Wonen

De horloges worden ook weer platter, de kast wordt

praten we u graag bij over de laatste trends.

slanker en er is meer aandacht voor detail. Vaak wordt de kast van het horloge aan de achterkant opengelaten zodat er een kijkje in het uurwerk kan worden genomen.

Het horlogemerk Meistersinger is een goed voorbeeld van verrassende eenvoud in een chic jasje….

Verrassend chic: Meistersinger Pangea €1290,-


mething new... Sieraden Het trendy Nederlandse merk Ti Sento brengt dit najaar oude glamour terug in haar sieraden. Een interpretatie van vintage sieraden. Zo zien we een comeback van de camée. Een graveertechniek waarbij reliëf ontstaat in het sieraad. Vroeger veel gezien bij schelpensieraden, nu gezien bij ‘nieuwe’ materialen zoals lavasteen. Deze trend wordt nog verder doorgezet in zegelringen en medaillons. Met Ti Sento kunt u naar eigen wens uw sieraad samenstellen. De meeste hangers zoals camée’s en medaillons, worden los verkocht. U kunt zelf uw collier erbij kiezen. Wij laten u graag de uitgebreide mogelijkheden van deze collectie zien.

Bezoek Juwelier Keuvelaar op zaterdag 30 oktober op de Tieleman Woonbeurs. Kijk voor meer informatie over de Woonbeurs op www.tielemankeukens.nl.

Keuvelaar Juweliers & Diamantairs Zandpad 32, Middelharnis Tel. (0187) 48 21 57 www.keuvelaar.nl

fw 29


Najaarsblad(zij)

Binnenkort Walhout blijft in beweging. Zo treft u binnenkort een zogenaamde zitstudio en een diningroom. Daarnaast wordt de outlet-afdeling geheel gerestyled.

WA L H O U T W O O N P R O M E N A D E G R E V E L I N G E N S T R A A T 3 3 Z I E R I K Z E E T E L E F O O N 0 1 1 1 4 5 4 0 0 0 W W W. W A L H O U T W O N E N . N L


Vallen de bladeren? De prijzen vallen ook mee! Your way of living

Profiteer nu van aantrekkelijke kortingen op de gehele 1e verdieping

www.arievandermeer.nl

Walhout; uiteindelijk voordeliger

...de schoonheid van eenvoud


Projectontwikkeling

In gesprek met

Dingeman van Es De vastgoedsector en met name de woningbouwmarkt staan onder druk. Bij het bestuderen van de website en een aantal goedlopende projecten van Estate Invest kregen wij bepaald niet het idee dat zij in de negatieve trend meegaan. Voor de redactie van Flakkee Wonen een reden om een werkbezoek te plannen bij Estate Invest om hierover uitleg te vragen. Dingeman van Es, een van de grondleggers van Estate Invest, ontvangt ons op het fraaie, nieuwe kantoor van Estate en geeft ons desgevraagd nadere uitleg hieromtrent.

Estate lijkt geen last te hebben van de vastgoeddip, is dat zo?

Wat is dan die vernieuwende denkwijze?

Van Es: “In zekere zin is dat zo, wij groeien nog steeds vrij hard, terwijl

Van Es: “De traditionele werkwijze van

anderen volledig stilliggen. Maar ook bij ons zijn de dingen anders dan

projectontwikkelaars, aannemers en gemeenten

een paar jaar geleden. Wij zijn een lokaal en flexibel bedrijf.

is dat wordt voorgeschreven hoe en waar de consument dient te gaan wonen. Te vaak werd

Daarnaast hebben wij de traditionele werkwijze binnen

er gekozen voor een willekeurige locatie welke

projectontwikkeling losgelaten. Er wordt door ons veel tijd en energie

werd volgebouwd met een aantal eentonige

gestoken in het monitoren van de veranderingen in de markt om daar

eengezinswoningen en twee-onder-één

direct op in te kunnen spelen met een passend plan.”

kapwoningen, waarbij de koper niets te kiezen heeft. Ga in een willekeurige nieuwbouwwijk

op Goeree-Overflakkee staan en je kunt geen onderscheid maken of je in Goedereede,

Het hebben van een zeer uitgebreide kennis

Dirksland of Oude-Tonge staat, uitzonderingen

van de lokale markt en snel kunnen inspelen op veranderingen, met een vernieuwende denkwijze, dat is naar ons idee de sleutel tot het succes van ons bedrijf!

uiteraard daargelaten. De markt was echter dusdanig dat ieder project uiteindelijk toch wel werd verkocht. Op dit moment is de situatie geheel anders en zie je dat vele “traditionele” projecten in de ijskast zijn verdwenen. Terecht!


“Wij maken bij voorkeur gebruik van locaties, welke van nature reeds over de juiste eigenschappen of over een hoge belevingswaarde beschikken. Een mooi voorbeeld hiervan is het door ons ontwikkelde project ‘residence De Lignie’ in Herkingen, hetgeen ervoor gezorgd heeft dat Herkingen nieuw elan heeft verkregen. Er zijn niet veel mensen die in Herkingen wilden wonen, dit is echter een geheel ander verhaal geworden doordat men nu op de Grevelingen uit kan kijken. Hetzelfde kan natuurlijk gelden voor andere locaties op GoereeOverflakkee, zoals bijvoorbeeld Stad a/h Haringvliet. Estate Invest heeft een aantal projecten in voorbereiding welke voldoen aan deze vraag. Indien een ontwikkelingslocatie niet over de juiste eigenschappen beschikt, creëren wij deze door de aanleg van veel water en groen. Wonen is een beleving, meer dan een plek om te eten en te slapen, dat vraagt om een totaalconcept, reden waarom wij ook aandacht besteden aan vrijetijdsbesteding in en rond de woning, zoals bijvoorbeeld aanleg van wandelroutes en andere elementen welke bijdragen aan een prettige leefomgeving.”

Dat is een prachtig uitgangspunt, maar ook Estate heeft toch te maken met de vaak weerbarstige wet en regelgeving? “Helaas zijn nog niet alle gemeenten en provincies overtuigd van het vraaggerichte denken, althans niet flexibel genoeg om hierop in te springen. Ook hier zien wij een actieve rol voor ons weggelegd. Die oude, traditionele, werkwijze is de wereld op

Op dit moment nemen diverse gemeenten het standpunt in dat er in

zijn kop. De consument moet zich niet hoeven

deze tijd geen vraag is naar woningen. Ze baseren deze “wijsheid” op

afstemmen op het project, het project moet zich

het feit dat er een aantal, nog uit de hoogtijdagen van de woningmarkt

afstemmen op de wens en vraag van de consument.

daterende, vaak te dure projecten thans niet worden verkocht en

Daarin onderscheidt Estate zich.”

dat er wellicht de komende jaren sprake is van ‘krimp’. Daarnaast vervallen zij in het laten doen van allerlei dure onderzoeken, zoals

Hoe pakt Estate dat dan aan?

woningbehoeftenonderzoeken, welke slechts gebaseerd worden op

“Wij zijn tot de conclusie gekomen dat er nog altijd

summiere enquêtes. Er wordt door hen echter spijtig genoeg niet

volop vraag is naar woningen. De consument is

daadwerkelijk zelf geluisterd naar de wensen van de consument, zodat

kritischer geworden en wil niet zomaar ergens

er onterecht vanuit gegaan wordt dat er geen vraag meer is.

wonen. Men is op zoek naar een fraaie, passende woning op een mooie plek voor een reële prijs.

Wij hebben dagelijks contact met kandidaten en potentiële

Estate luistert naar deze wensen en realiseert voor

kandidaten, daardoor weten we wat er exact speelt in de markt. Ons

de consument op maat gesneden projecten en/of

bereiken heel andere geluiden. Zo krijgen wij bijvoorbeeld veel te horen

woningen. Daarbij speelt een grote rol de snelheid

van mensen dat zij graag in Middelharnis willen wonen, maar dat het

waarmee wij in staat zijn te anticiperen op deze

huidige aanbod niet bij hun wensen past. Een aantal mensen geven

wensen.”

duidelijk aan dat ze een appartement wensen op een

fw 33


Projectontwikkeling

mooie locatie met een groot balkon op het zuiden. Daarnaast worden

Als door de crisis iedereen gedwongen wordt wat

wij veel benaderd door starters op de woningmarkt die op zoek zijn naar

marktgerichter te denken en daardoor het gat tussen

betaalbare nieuwbouwwoningen in Middelharnis,welke er op dit moment

de consument en overheid wordt overbrugd dient de

niet zijn. Ook hebben verscheidene mensen ons aangegeven dat zij op

crisis in ieder geval nog een doel.

zoek zijn naar een kavel grond aan het water met een aanlegsteiger voor de deur, waar ze zelf een huis kunnen bouwen en de boot bij het

Wij zijn in ieder geval deze weg al ingeslagen en wij

huis kunnen aanleggen. Het is toch te gek voor woorden dat op deze

hopen dat velen zullen volgen.”

specifieke behoeften niet adequaat kan worden ingespeeld. Voor vragen, opmerkingen of (woon) suggesties kunt

“ Niet langer moeten alleen de lokale bestuurders,

aannemers en projectontwikkelaars bepalen waar en hoe de consument dient te gaan wonen, maar er moet worden

geluisterd naar de woonwensen van de consument!

u contact opnemen met Estate Invest.

Estate Invest De Hofjes 16 3241 ML Middelharnis Tel. (0187) 48 04 00

Daarnaast moeten gemeentelijke bestuurders het woord “krimp” niet eens willen horen. Dit is slecht voor de ontwikkeling van alle broodnodige en toch al schaarse voorzieningen op het gehele eiland, zoals winkels, scholen, sportvoorzieningen, cultuur, enzovoorts. Men zou trots moeten zijn op ons eiland en hard aan de slag moeten gaan om ervoor te zorgen dat mensen graag op Goeree-Overflakkee willen wonen.”

Hoe ziet Estate in de toekomst haar rol in projectontwikkeling? “De geschiedenis leert ons dat een crisis, naast alle vervelende gevolgen, ook positieve veranderingen met zich meebrengt. Denk maar aan het gehele automatiseringproces (kostenbesparing) wat we versneld zijn ondergaan mede naar aanleiding van de jaren tachtig crisis. Ik ben van mening dat de vastgoedsector ook een verandering dient te ondergaan. Niet langer moeten alleen de lokale bestuurders, aannemers en projectontwikkelaars bepalen waar en hoe de consument dient te gaan wonen, maar er moet worden geluisterd naar de woonwensen van de consument. Tevens is een feit dat gemeenten en provincie onvoldoende zijn uitgerust om de marktveranderingen op lokaal niveau op tijd te constateren. Hierbij is goede samenwerking tussen de gemeente en de locale initiatiefnemers (projectontwikkelaars) essentieel. Hierin zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de projectontwikkelaar “nieuwe stijl”, welke als verlengstuk/spreekbuis voor de consument fungeert.

fw 34

info@estateinvest.nl www.estateinvest.nl


BRILCENTRUM KEUVELAAR OPTICIEN - CONTACTLENSSPECIALIST - ORTHOPTIST Zandpad 56 - Middelharnis Telefoon 0187 - 48 34 37

WWW.BRILCENTRUMKEUVELAAR.NL


Over Flakkee

Een dor verled Sommelsdijk, we kennen het allemaal als het dorp dat samen met Middelharnis een ‘tweelingdorp’ vormt op Goeree Overflakkee en dat door velen kleiner wordt geacht dan ‘zijn grote broer’ maar dat qua inwoners juist een stuk groter blijkt. Op 1 januari 2009 telde het dorp maar liefst 7.470 inwoners tegenover 6.610 van Middelharnis, maar beiden worden veelal in één adem genoemd. De laatste jaren is men hard bezig om Sommelsdijk weer in ere te herstellen, met onder andere de werkzaamheden rond de oude haven, maar om deze beter te begrijpen moeten we eerst een kijkje in de geschiedenis nemen. Iets dat veel mensen niet weten is dat Sommelsdijk vroeger als enige dorp op het eiland deel uitmaakte van het gewest Zeeland, maar dat veranderde in 1805 toen het dorp Hollands werd.

Rondom het ‘tweelingdorp’, dat tegenwoordig toch wel bekend staat als een van de ‘hoofddorpen’ van het eiland, zijn een aantal interessante boeken verschenen. Onder andere door C.G. van der Sluijs en J.C. Both is er een interessant boekje samengesteld, getiteld “Sommelsdijk een landbouwdorp, omzien en niet vergeten”, dat vol staat met oude foto’s en dito verhalen. Zo vinden we er onder andere het pakhuis van Commissionair Van der Meijde in terug, dat nu bij velen bekend staat als ‘Café De Kok’ en begin oktober 2008 nog het toneel vormde voor een van de scènes uit de


rp met een bruisend den! Nederlandse bioscoopfilm ‘De Storm’. De film verteld het verhaal over de watersnoodramp van 1953, waar Goeree Overflakkee een grote rol in speelde. De film trok daarom vele bezoekers, jong en oud en we mogen er dan ook trots op zijn dat er voor Sommelsdijk een klein rolletje weggelegd was. In het boek vinden we ook foto’s van de oude dijk die van Sommelsdijk naar Dirksland loopt, die toen nog niet geasfalteerd was en voornamelijk werd bereden door paard en wagen. Dat zouden we ons nu niet meer voor kunnen stellen, want hoe zouden de luxe auto’s van tegenwoordig het dorp in moeten komen over een modderige dijk? Ook zijn er verschillende foto’s van de oude haven van Sommelsdijk bewaard gebleven. Deze haven vormde eeuwenlang het hart van de

Foto’s uit de 19e eeuw laten een bedrijvige haven

dorpseconomie, waar vanuit de landbouwproducten uit de vruchtbare

zien, waar nu sinds een aantal jaren een complete

Sommelsdijkse polders werden verscheept.

woonwijk uit de grond verrezen is. De huidige Sommelsdijkse haven, die sinds 1970 afgesloten werd voor de scheepvaart, wordt momenteel weer in ere hersteld en vele elementen die we op de oude foto’s terug vinden, worden ook nu weer aangebracht. Zoals de stenen trappetjes die vroeger hulp boden bij het aan boord gaan van de vrachtschepen, zijn nu weer terug te vinden in de kademuur, maar nu er geen boten meer in de haven kunnen komen, doen zij alleen dienst als decoratie en herinnering aan hoe het vroeger was. Sommelsdijk, een dorp dat qua inwoners het grootste dorp van het eiland vormt en waar vroeger geharde werkers deel uitmaakten van een bedrijvige en economisch belangrijke haven. Sommelsdijk, een dorp met een bruisend verleden...

fw fw 39 39


Mode

Van kleding krijg je nooit genoeg! Kleding is leuk en vaak belangrijker dan we denken. Kleding bepaalt in sterke mate hoe u overkomt en welke (eerste) indruk u maakt. De keuze van goede kleding kan veel voor u doen, zowel voor het uiterlijk als voor het zelfvertrouwen. Bij Kledingspeciaalzaak Les Deux kunt u terecht voor moderne dames- en herenkleding en persoonlijk advies. Voor de dames hebben ze onder andere de merken: Esprit, s.Oliver, MAC en Easy Comfort. Heren kunnen terecht voor de merken: Vanguard, Esprit, 100%NL van Fellows en MAC.


Caroline vertelt: “Ik geef mensen graag advies, vooral tips over kledingcombinaties die je kunt maken. Van de klanten die ik beter ken weet ik ook wat ze eerder gekocht hebben en maak daar ook combinaties mee. Het is altijd makkelijk als je iets koopt en je gelijk weet waarbij je het kunt dragen. Te vaak blijven losse kledingstukken in de kast liggen omdat ze nergens bij passen. Ik maak een outfit

Les Deux Caroline en haar man Remco van Drenth runnen de winkel op D’n Diek nu 1,5 jaar. Mode en kleding is Caroline met de paplepel ingegoten. Haar ouders hadden een kledingzaak in Middelharnis: Fabert Mode. Caroline’s passie lag al bij mode en kleding. Na haar studie Hogeschool voor Mode

graag af met passende accessoires. Daarin hebben we dan ook een ruime keus. Sjaals, kettingen, riemen, sokken, noem maar op.” Ze vervolgt: “We krijgen van veel merken maandelijks nieuwe collecties binnen, waardoor het assortiment op elk moment vernieuwend is. Zo blijven we altijd up-to-date. Om aankopen voor klanten extra interessant te maken werken we met een spaarsysteem. Bij een bepaald aantal aankopen krijgen ze een kortingsbon.”

Management is zij gaan werken bij haar ouders. Samen met haar man Remco vormen zij een perfect team voor het runnen van Les Deux. Les Deux is een eigentijdse, trendy kledingspeciaalzaak voor dames en heren. De collectie is voornamelijk casual netjes, ofwel vrijetijdskleding met een net accent. Zoals jeans, shirts, maar ook colberts voor heren en voor dames jurkjes, tops en broeken in allerlei varianten. Het sfeervolle pand van Les Deux is ruimtelijk en modern ingericht, maar toch knus. Een winkel waar nog ruimte is voor persoonlijk contact.

Les Deux

Openingstijden

Zandpad 68

Maandag

gesloten

3241 GX Middelharnis

Dinsdag t/m donderdag

09.00 - 17.30 u

Vrijdag

09.00 - 21.00 u

Zaterdag

09.00 - 17.00 u

Tel. (0187) 74 40 15 info@lesdeux.nl www.lesdeux.nl

fw 41


Een huis kopen doe je niet zomaar Laat u daarom goed begeleiden en adviseren!

U heeft uw droomhuis gezien en op dat moment komen er veel zaken op u af. Er volgt een periode waarin in korte tijd veel belangrijke beslissingen genomen moeten worden. De woningmarkt is alsmaar in beweging en de wettelijke regeltjes zijn vaak erg divers en ingewikkeld. Tanis Makelaardij & Taxaties begeleidt u tijdens het gehele aankooptraject, adviseert met de te nemen beslissingen en neemt u veel zorgen uit handen. Bovendien besparen de knowhow, onafhankelijkheid en onderhandelingsstrategie van een aankoopmakelaar u veel geld!

Tanis Makelaardij & Taxaties Het werkgebeid van Tanis Makelaardij & Taxaties richt zich voornamelijk op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. Het bedrijf is gespecialiseerd in aankoopbemiddeling & taxaties. Er is bewust gekozen om niet te bemiddelen bij de verkoop van woningen, om volledige objectiviteit en onafhankelijkheid te kunnen waarborgen.

Tanis Makelaardij & Taxaties Tel. 088 496 93 00 info@tanismakelaardij.nl www.tanismakelaardij.nl


Wonen

r even...

Aankoopbemiddeling, wat is dat? Stel u heeft een woning voor de eerste keer bezichtigd en bent van plan verdere stappen te ondernemen. Vanaf nu is het tijd om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ter voorbereiding zal de aankoopmakelaar o.a. het kadaster en bestemmingsplan raadplegen. Ook vindt er objectvergelijking en controle van de officiële/juridische stukken plaats. Vervolgens wordt samen met u de woning bezichtigd en krijgt u advies over de prijsstelling, juridische zaken, bouwkundige aspecten en uiteraard de te voeren onderhandelingsstrategie. Als de koop rond is worden alle benodigde gegevens voor de koopakte bij de verkoper/verkopend makelaar aangeleverd en kan de koopakte worden opgesteld. Jeanet Tanis, eigenaresse, vertelt: “Als de koop zo goed als rond is zijn wij nog niet klaar. Wij controleren de koopakte grondig op juistheid, waarna de verkoper deze als eerste zal ondertekenen. Vervolgens nemen wij samen met de klant alle gegevens nog eens helemaal door en krijgt deze een volledige uitleg over de inhoud van de koopovereenkomst, waarna deze zelf pas tekent. Voordat de juridische overdracht bij de notaris plaatsvindt inspecteren we ook de woning nog een keer. We kijken of deze wel in de staat is zoals deze met de bezichtiging was. Kortom, wij adviseren en begeleiden een klant echt door het gehele aankooptraject. Mensen denken vaak dat een aankoopmakelaar geld kost, dat is ook zo, maar het bespaart nog véél meer geld! Niet alleen op het aankoopbedrag van de woning.”

Taxaties Bij meerdere situaties is een taxatie van belang. Bijvoorbeeld bij een hypotheekaanvraag, boedelscheiding, successie, bepalen herbouwwaarde voor de opstalverzekering en bij de aankoop- en verkoopbeslissing. De regelgeving voor het taxeren is per 1 januari 2010 behoorlijk aangescherpt. NHG en diverse geldverstrekkers accepteren alleen nog taxatierapporten, die zijn gevalideerd door een erkend Taxatie Instituut. Tanis Makelaardij & Taxaties is aangesloten bij diverse validatie instituten, waaronder het NWWI. De taxatierapporten van Tanis Makelaardij & Taxaties worden dan ook door alle banken en geldverstrekkers geaccepteerd.


Auto

Het beste uit 2 werelden! Aston Martin V8 Vantage

Aston Martin V8 Vantage Motor:

V8

Vermogen:

283 kw / 380 pk

Topsnelheid:

280 km/u

0-100 km/u:

5,6 seconden

Gem. verbruik: 15,0 liter per 100 km Leeggewicht:

1570 kg


Vol spanning kwamen we aan bij AVS Middelharnis, de huisleverancier van diverse mooie bolides op Goeree Overakkee. De twinkeling in onze ogen was niet te onderdrukken toen we zagen welke auto we mee mochten nemen van de heer Scheurleer om eens aan de tand te voelen: WAUW!!! de Aston Martin V8 Vantage.

De exclusiviteit straalt ons tegemoet Wanneer je in deze bolide plaats neemt straalt de exclusiviteit je van alle kanten tegemoet. Waar je ook kijkt, overal zijn exclusieve materialen gebruikt en op dito manier verwerkt in het interieur. Achter het stuur zien we een chique aandoende klokkenwinkel dat uit aluminium is opgetrokken. Door een verschil in diepte tussen de klokken en de omliggende vlakken ziet het er erg bijzonder uit. Alle noodzakelijke indicatoren blijven verscholen achter het aluminium oppervlak wanneer deze niet getoond hoeven te worden. Een leuk detail zijn de woorden Power, Beauty en Soul die naast het logo ook in de klokken zijn verwerkt. Het ronde huis om de verschillende meters is afgewerkt in donker leer met een prominent aanwezig zilverkleurig stiksel, zoals overigens het hele dashboard is afgewerkt met uitzondering van de middenconsole. Op de middenconsole is een grote glazen startknop aanwezig die rood oplicht wanneer de auto gereed is om te starten.


De V8 Vantage is een echte wannahave! Vaak wordt deze V8 Vantage aangeduid als de ‘Baby-Aston’. Natuurlijk is hij dat in de zin van dat het de kleinste en jongste telg van de familie is, maar in andere opzichten doe je deze auto daarmee echt te kort. Alle delen van deze auto zijn helemaal afzonderlijk ontwikkeld. Daarnaast is deze auto een auto voor het zogenaamde sportsegment waar bijvoorbeeld de Porsche 997 zich ook in bevindt. Waar een DB9 als sportwagen ook nog enigszins het comfort van limousine wil bieden is deze V8 Vantage een echte hardcore sportauto.

Als een magneet aan het wegdek Uiteindelijk volgt natuurlijk het mooiste gedeelte van de test, het rijden zelf. Wanneer de oplichtende glazen startknop het sein geeft, wordt de motor gestart en een heerlijk geluid laat er geen twijfel over bestaan dat we hier met een krachtpatser te maken hebben. De heer Scheurleer van AVS rijdt het eerste stuk om de motor warm te draaien en om wat van de vermogens van deze auto te laten zien, daarna kreeg ik zelf de gelegenheid om het stuurwiel over te nemen. Als de motor op temperatuur is, krijgt hij ook direct flink de sporen. Je voelt direct immense krachten vrijkomen en prompt wordt het geluid dat de auto produceert ook veel luider. Dit komt door de gewone en sportuitlaat in één. Pas bij een bepaald aantal toeren opent er een extra klep om het sportieve karakter van de uitlaat te laten gelden. Een intens rauw geluid zorgt dat een ieder die nog een klein beetje kon twijfelen over waar deze auto voor bedoeld is, deze twijfel overboord kan gooien. In no time wordt de 100 km/h aangetikt en het gaat er al


gauw overheen. Mocht je onverhoopt ineens flink in de ankers moeten dan brengen de remschijven je bij dit soort snelheden na zo’n 36 meter al tot stilstand. We draaien een slingerend weggetje op. Weer wordt het gas stevig weggetrapt en voor de bochten hoeft amper geminderd te worden. Wat een ongelooflijke wegligging heeft deze machine. Ik raak er later ook niet meer over uitgesproken. De eerdergenoemde gewichtsverdeling en alle technische volmaaktheden zorgen ervoor dat de auto als een magneet aan het wegdek blijft kleven. Zelfs de natte klinkers kunnen daar amper verandering in brengen. Amper… ja, één keertje verliest de V8 Vantage zijn grip op de achterwielen en breekt even uit bij een behoorlijk hoge snelheid in een haakse bocht, maar het is haast met een kinderlijk gemak hoe dit weer gecorrigeerd kan worden. Wat een geweldige bolide is dit, ik ben echt een mooie ervaring rijker.

AVS Middelharnis Oosthavendijk 46A 3241 LK Middelharnis

AVS Autoverkoop J.P. Scheurleer

Tel. (0187) 47 87 43 Ik kan nu al niet wachten wat AVS Middelharnis de

info@avsmiddelharnis.nl

volgende keer voor ons in petto heeft!

www.avsmiddelharnis.nl

fw 49


Zet uw huis eens op z’n kop! Toe aan een nieuwe frisse look? Met ons nieuwe woonmagazine kijkt u heel anders tegen uw inrichting aan...

Haal ‘m op in onze winkel

GRATIS

120 PAGINA’S

wooninspiratie bij Het Binnenhuis of vraag ‘m aan via onze site!

Sommige mensen hebben altijd geluk... Voor alle anderen hebben wij de juiste polis!

www.johnpdewit.nl


Financieel

Stimuleringsmaatregelen woningmarkt! In het Belastingplan 2011 worden enkele maatregelen genomen om de Tijdelijke verlenging termijn verhuisregeling

woningmarkt te stimuleren. Het gaat om de volgende maatregelen.

De maximale termijn voor het behoud van hypotheekrenteaftrek bij verkoop van de voormalige

Herleving hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur

eigen woning wordt met een jaar verlengd. De

De reeds bestaande regeling voor herleving van de

termijn is nu twee jaar en wordt dan drie jaar. In

hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur wordt met een jaar

aanvulling daarop wordt ook de maximale termijn

verlengd en vervalt nu pas per 1 januari 2013.

voor het verkrijgen van hypotheekrenteaftrek voor de nog leegstaande toekomstige eigen woning en

Tijdelijke verlenging termijn doorverkoop woningen

de toekomstige eigen woning die in aanbouw is, van

In de overdrachtsbelasting wordt de termijn van zes maanden

twee jaar tot drie jaar verlengd. De verlenging van

voor de doorverkoop van onroerende zaken, voor woningen

deze termijnen geldt voor twee jaar. Per 1 januari

tijdelijk verruimd naar twaalf maanden. De voorgestelde regeling

2013 gaat voor beide situaties de huidige termijn

houdt in dat als een woning in het kalenderjaar 2011 wordt

van twee jaar weer gelden. Met deze maatregel

verkregen, bij een opvolgende verkrijging van deze woning binnen

wordt tegemoet gekomen aan de woningeigenaren

twaalf maanden slechts over de meerwaarde overdrachtsbelasting

die door de situatie op de woningmarkt ook buiten

is verschuldigd.

de normaliter geldende tweejaarsperiode nog worden geconfronteerd met dubbele woonlasten.

Tijdelijke verlaging btw-tarief arbeidskosten renovatie woningen Het kabinet stelt voor het btw-tarief te verlagen van 19% naar 6% voor renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar. Om uitsteleffecten te voorkomen wordt goedgekeurd dat het verlaagde btw-tarief op desbetreffende diensten al met ingang van 1 oktober 2010 kan worden toegepast. De maatregel vervalt per 1 juli 2011. Voor meer (fiscale) informatie kunt u ook kijken op www.pekaar.nl Pekaar & Partners, uw fiscaal adviseur!

fw 53


vanaf €249.000 v.o.n.

Te huur/te koop

Stellendam - Oranjeplein Royaal appartement (ca. 125 m²) eventueel met garage mogelijk.

Stellendam - Oranjeplein Winkel/kantoorruimte vanaf 81 m². Prijzen op aanvraag.

huur: €845 p/m (excl. BTW)

huurprijs op aanvraag

Middelharnis - Zandpad 114 Winkelruimte op zeer goede locatie.

Middelharnis - Zandpad 104 Circa 525 m2 winkelruimte gelegen op A1-locatie.

0187 480 400

Estate Invest

VERKOCHT

huurprijs op aanvraag

vanaf €340.000 k.k.

Middelharnis - Diekmeesters Nog 2 winkelunits beschikbaar (vanaf 120 m2).

Oude Tonge - Molenweg Nog 2 bouwkavels beschikbaar (vanaf 3.350 m2)

2 VERKOCHT & 2 IN OPTIE VERKOCHT

VERKOCHT

vanaf €380.000 v.o.n.

€275.000 k.k.

Sommelsdijk - Groene Zoom Unieke en exclusieve bouwkavels (vanaf 1.000m2)

Ooltgensplaat - Hooidijk Nog 2 kavels beschikbaar (vanaf circa 6.000 m²)

www.estateinvest.nl


Agenda

‘10

Kalender herfst

23 okt

19 nov

04 dec

10-11 dec

11 dec

Kindertheater ‘Egel en de Trollebol’ - Middelharnis 14.00 uur - Diekhuus Kleurrijke en muzikale voorstelling van Max Verstappen, speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Eenvoudig en humoristisch verhaal, visueel prachtig uitgewerkt, met mooie muziek en aanstekelijke liedjes.

Blue Bright Gorilla - Middelharnis 13.00 - 21.15 uur - Diekhuus Amerikaans singer/songwritersduo dat ook films produceert. Zij verzorgen een workshop, concert en filmvoorstelling in Diekhuus. Kijk op www.brightbluegorilla.com voor meer informatie.

Snertwandeltochten - Ouddorp 08.00 - 12.00 uur - Hotel Akershoek 13e Snertwandeltochten (10, 25 en 35 km) rondom Ouddorp, met als afsluiting een overheerlijke kop erwtensoep! Speciaal uitgezette wandelroutes langs dijken, door duinen en over het strand.

Midwintermarkt - Middelharnis vr: 14.00 - 21.00 uur, za: 10.00 - 16.00 uur - Diekhuusplein Sfeervolle traditionele markt op het Diekhuusplein. Aanwezig zijn: een levende kerststal, vele kramen van lokale ondernemers en verenigingen, midwinterpuzzel, vele (dweil)orkesten etc.

Kerstmarkt - Goedereede 13.00 - 19.00 uur Sfeervolle markt met kerstkramen, buitenbars, live muziek en kinderactiviteiten. Museum in de Toren en de naastgelegen kerk zijn tijdens deze kerstmarkt geopend!

fw 55


Flakkee Wonen Herfst 2010  

Na de enthousiaste ontvangst van de eerste uitgave van FlakkeeWonen, het kwaliteitsmagazine over wonen en leven op Goeree Overfl akkee, hebb...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you