Page 7

7

Beleef het Boerenleven van weleer! Op het Flaeijelfeest draait het allemaal om het boerenleven van vroeger. Niet voor niets staat het Flaeijelfeest bekend als het ‘grootste openluchtmuseum in bedrijf’. Het boerenleven was in de jaren ‘20 van de vorige eeuw zeker geen gemakkelijk leven. Vroeg uit de veren, noeste arbeid op het land, werken met paard en wagen en gebruik makend van echt ambachtelijk gefabriceerd landbouwmaterieel. Op het Flaeijelfeest laten we de geschiedenis van het boerenleven zien gedurende de tijd dat de landbouwmechanisatie op gang kwam. Het begint al in het stoomtijdperk. De allereerste trekkers waren veelal direct van een stoommachine afgeleid. Met de betere werktuigen begon in die tijd het leven wat gemakkelijker te worden. Op deze pagina een overzicht van alles wat u op het Flaeijelterrein kunt vinden over het boerenleven. Direct bij binnenkomst op het terrein begint het al…

Het Boerenhuis

Thymjen: een beleving op zich! Als het hooi echt droog is geworden, hark je het in lange brede banen en kan het opperen beginnen. Je kon het hooi met de vork in bulten zetten, maar je gebruikte ook wel een zware bindstok van drie tot vier meter, waarmee het hooi door een of twee paarden op hopen werd geschoven. Een prachtig schouwspel!

Bied mee: ouderwets Boerenboelgoed! Vroeger werden bij beëindiging van een boerenbedrijf, de goederen verkocht door middel van een zogenaamd boerenboelgoed. Vanaf 15.00 uur vindt er bij de ronde muziektent een heus boerenboelgoed plaats waar u kunt loven en bieden op diverse goederen onder toeziend oog van een notaris. Meedoen en bieden dus!

Het boerenhuis vindt u direct bij de ingang van het Flaeijelterrein. Beleef hoe het er aan toe ging in het boerenhuis: loop binnen, kijk en verwonder u. De vrouw des huizes was indertijd druk doende met de was, de maaltijd, het zorgen voor de kinderen, het schoonhouden van het huis: een reguliere huishouding van een groot gezin waar hard gewerkt werd. Traditioneel had de boerin er ook nog een taak bij om kaas te maken of te helpen op het land tijdens hooitijd. De boomgaard en groetentuin hoorde ook nog bij het domein van de vrouw. Neem een kijkje in de stal en zie de boer en boerin in levende lijve aan het werk!

Sûpenbrei en greauwen In het boerenhuis werden weckpotten gebruikt om het eten uit de groententuin in te maken, een snijbonenmolen gebruikt om de bonen te snijden en een appelschiller om de grote hoeveelheden appels te schillen en te ontdoen van klokhuizen. In het boerenhuis mag u natuurlijk wel iets proeven van de maaltijd die bereid wordt. In de Flaeijelfeesttent kunt u zelf proeven hoe het eten indertijd was: eet u een bordje ‘brúne beannen mei spek’ en een toetje van ‘sûpenbrei’ met ons mee?

Maandag wasdag Na de zondagsrust was het op maandag weer vroeg dag voor de vrouw des huizes: wasdag! De was werd gedaan met water uit de pomp, groene zeep en soda. Na het koken van de was werd met de borstel geboend, gebruik makend van het wasbord. Daarna werd het op de Bleek uitgelegd, en na drogen omgespoeld, gewrongen en weer gedroogd. Bekijk het hele tafereel in het Boerenhuis. Ook kunt u een mangel in werking zien en de werking van de allereerste strijkbouten.

Dorsen Vervening en plaggenhutten Onze streek is rijk aan geschiedenis over de vervening. De Heeren van het Veen leefden in Heerenveen. In de omringende dorpen werd hard gewerkt op de landerijen. Op het Flaeijelfeest vindt u dit terug: de baggelbak, het turf steken, het drogen van de turf en een echte nostalgische plaggenhut. Kom kijken in de echte plaggenhut en zie hoe het was om in zo’n huis te wonen!

Alles draait om het dorsen op het Flaeijelfeest! U kunt zien hoe dit in zijn werk ging indertijd: vlegelen, het graan dorsen en het schoven van het koren. De dorsmachine van de Stichting Flaeijelfeesten is een uniek exemplaar in Nederland. Kom zien hoe mooi de machine bewaard is gebleven en laat u meenemen in de verhalen over het dorsen…

Flaeijelkrant2013 interactief  
Flaeijelkrant2013 interactief  

http://www.flaeijel.nl/cms/media/krant/Flaeijelkrant2013_interactief.pdf

Advertisement