Page 19

September 2013

Flaeijelfeest

Nieuwehorne

19

Âlderwetsk amusement yn ‘De Skuorre’ Afgelopen jaren was het succes van de ‘Arena de Horne’ ongekend. In de wijde omgeving van Oude- en Nieuwehorne was het een gespreksonderwerp op zich. Het touwtrekken tussen de buurten en ‘It beest van ’t Flaeijelfeest’ brachten één en al spektakel met zich mee. De sfeer van de arena en het gebulder van Wout maakte het compleet en dit zorgde voor een geweldig succes. Dit jaar zal er ten opzichte van het vorige jaar weer veel veranderen aan de ambiance. De ‘Arena de Horne’ zal namelijk plaatsmaken voor ‘De Skuorre’! Deze hooischuur past beter in het dorpsbeeld van het Flaeijelfeest wat met de nieuwe terreinindeling is gecreëerd. De verwachting is dat ‘De Skuorre’ een bepaalde sfeer met zich meebrengt die de festiviteiten daarbinnen nog meer ten goede komen. Ondanks het grote succes van de afgelopen jaren hoopt men met de komst van ‘De Skuorre’ dit succes nogmaals te overtreffen. Lees meer over wat er allemaal te doen is in de nieuwe Âlde Skuorre!

It Beest fan ’t Flaeijelfeest Het gevecht om die felbegeerde eretitel als sterkste man of vrouw van het Flaeijelfeest. De vierde editie van dit Flaeijelonderdeel wordt dit jaar dus gehouden in ‘De Skuorre’. Als toeschouwer kun je zittend vanaf de stropakjes genieten van ouderwets maar hoogwaardig amusement. Tijdens bijvoorbeeld het ‘Melkbustillen’ en ‘Striepakheechsmiten’ worden inzet en strijd van de kandidaten kracht bijgezet door het ironische commentaar van drievoudig sterkste man van de wereld, Wout Zijlstra. Wanneer de kandidaten bijna geen kracht meer denken te hebben laat Wout ze met zijn rake woorden en aanmoediging nog de allerlaatste krachtsinspanning doen. Dit jaar zullen er weer nieuwe en originele spel-onderdelen aan de spannende wedstrijd toegevoegd worden. Denk jij ervandoor te kunnen gaan met de eretitel of wil je je grenzen verleggen: aarzel niet en geef je op in De Skuorre!

Loeigoeie beestenboel Dit jaar op het Flaeijelfeest een heuse veemarkt, beleef het zoals anno 1950! Naast de boerderij, de zuivelfabriek en vele andere agrarische activiteiten is er dit jaar ook een veemarkt te bewonderen op het platteland van landgoed De Horne. Op deze veemarkt worden koeien niet alleen verhandeld, ook worden de koeien op ouderwetse wijze geschetst. Koeschetsen is de voorloper van het gele oormerk wat we nu kennen bij koeien. Anno 1950 bestonden deze plastic oormerken nog niet, toen werden alle koeien afzonderlijk geschetst. Het schetsen van de koe zorgde voor de juiste registratie. Voor de jeugd tot en met 12 jaar is er de mogelijkheid om dit koeschetsen zelf te proberen! Kom langs en maak

kans op een loeigoeie prijs! Naast het koeschetsen worden de koeien op landgoed De Horne beoordeeld door fokkerij liefhebbers Wubbo en Annemarie de Jong uit Gorredijk. Vader en dochter zullen de koeien beoordelen op het exterieur (de bouw en bewegingen van de koe). Beide hebben ervaring in de fokkerij, zoals diverse bestuurlijke activiteiten bij kalverfokclubs, het jureren tijdens diverse veekeuringen en ook zijn ze al jaren deelnemer van de jaarlijkse regionale kalver- en veekeuringen. Al met al een duo met een grote passie voor koeien en de fokkerij die graag het keuren én schetsen van koeien demonstreren tijdens het Flaeijelfeest. Uiteindelijk moeten de koeien ook gemolken worden. Tegenwoordig gebeurt dit grotendeels automatisch in een melkstal of zelfs met een melkrobot, ben je benieuwd hoe dit anno 1950 werd gedaan? Kom langs en beleef het mee!

Buerten touwlûke Afgelopen jaar was de overwinning voor de buurt uit Katlijk. Een gevoelige nederlaag is geleden door de buurten uit Nieuwe- en Oudehorne. Dit jaar zal er nog harder getraind moeten worden om ditmaal de overwinning wel in één van de tweelingdorpen te houden. Stroop de mouwen maar vast op voor deze spannende wedstrijd!

Flaeijelkoningin Koningin zijn voor één dag, wie wil dat nu niet? Op zaterdagochtend in een prachtige jurk, in een mooie koets met echte Friese paarden zwaaien naar het publiek. Nog nagenietend van de vrijdagavond waarin je de gasten van de Edwin Evers Band, Johannes Rijpma en DJ Jeroen Nieuwenhuizen van 538 hebt verwelkomd. Ieder jaar is er een verkiezing voor de koningin en twee hofdames. Vorig jaar mocht Marije Roffel de kroon dragen. Zij mocht als koningin het Flaeijelfeest beleven, samen met haar hofdames Annemarieke de Kleine en Renske Boonstra. Meld je aan voor de Flaeijelkoningin verkiezing! Ben jij woonachtig in Oude- of Nieuwehorne of naaste omgeving, 16 jaar of ouder, enthousiast en trots op het Flaeijelfeest? Dan ben jij degene die we zoeken! Bedenk een leuk idee voor het Flaeijelfeest, dat je presenteert op woensdag 25 september. Dit mag van alles zijn, zolang het maar met het Flaeijelfeest te maken heeft. Je kunt je aanmelden voor de verkiezing tot en met zaterdag 21 september bij Tineke Abma, Jeugdbestuur-flaeijel@live.nl. Word je gekozen als koningin dan win je ook nog eens een kledingbon van Rinsma Fashion Gorredijk.

Alle deelnemers worden natuurlijk weer verwacht in de klassieke Flaeijelstijl en op blote voeten! Een gezellige strijd tussen de buurten met uiteindelijk weer één winnaar. De voorrondes zullen plaatsvinden op de vrijdagavond voorafgaand aan de grote vuurwerkshow. Zaterdagmiddag zal de grote prijs worden uitgereikt aan de sterkste buurt van 2013. Opgeven voor ‘Buerten Touwlûke’ kan bij de voorzitter van je buurtvereniging. Overige vragen kunt u mailen naar Jeugdbestuur-flaeijel@live.nl

Flaeijelkrant2013 interactief  

http://www.flaeijel.nl/cms/media/krant/Flaeijelkrant2013_interactief.pdf

Advertisement